Het zondaarsgebed. Romeinen 10:1 Broeders en zusters, ik wens uit de grond van mijn hart en bid tot God dat ze zullen worden gered.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het zondaarsgebed. Romeinen 10:1 Broeders en zusters, ik wens uit de grond van mijn hart en bid tot God dat ze zullen worden gered."

Transcriptie

1 Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom is het mogelijk dat deze tekst soms niet vlot leest of dat bepaalde teksten eigenaardig klinken. Daarnaast kunnen er grammaticale fouten voorkomen die niet acceptabel zouden zijn in literair werk. We moedigen u aan om het video-onderwijs te bekijken omdat het een aanvulling is op het schriftelijke onderwijs. Het zondaarsgebed Romeinen 10:9 is een vers dat door de hedendaagse kerk vaak uit zijn verband wordt getrokken. In hoofdstuk 10 heeft Paulus het over de Wet van God, die hij de WET VAN GERECHTIGHEID noemt. Laten we dit hoofdstuk opnieuw bestuderen om de werkelijke betekenis van vers 9 te begrijpen. Klaar?... Vers 1 Romeinen 10:1 Broeders en zusters, ik wens uit de grond van mijn hart en bid tot God dat ze zullen worden gered. (NBV) Om te beginnen, spreekt hij de lezers aan als broeders. Daarmee laat hij ons weten dat de lezers van deze brief al gelovigen zijn. Hij benoemt dan verder dat zijn verlangen en gebed voor het vleselijke Israël is dat ze zullen worden gered. We merken hier op dat de redding die hier wordt bedoeld niet de redding in de zin van bekering is maar het feit dat je wordt gered bij de wederkomst van Christus. We gaan hier later dieper op in. Vers 2. Romeinen 10:2 Want ik getuig van hen dat zij ijver voor God hebben, maar niet met het juiste inzicht. (HSV) Paulus maakt hier een duidelijk statement dat Israël ijverig is voor God, maar dat hun ijver NIET met het juiste inzicht gepaard gaat. Paulus zegt dat hun ijver niet is gebaseerd op de kennis die de Vader hen heeft gegeven DE WET- het ware fundament van kennis. Is er een Schriftgedeelte wat daar dieper op ingaat? Er zijn er een paar Spreuken 1:7 Het begin van alle kennis is ontzag voor de HEER; een dwaas veracht de wijsheid en weigert elk onderricht. (NBV) Dus, als ontzag voor de HEER, bijbels gezien, het begin is van alle kennis, wat betekent het dan om ontzag te hebben voor de Heer?

2 Deuteronomium 6:1-2 1 Dit zijn de geboden, wetten en regels die ik u in opdracht van de HEER, uw God, moet leren en die u moet naleven in het land aan de overkant, dat u in bezit zult nemen. 2 U moet voor de HEER, uw God, ontzag tonen door u te houden aan zijn wetten en geboden, zoals ik die nu aan u geef; dat geldt voor u, zolang u leeft, en voor uw kinderen en uw kleinkinderen. Dan zult u met een lang leven gezegend worden. (NBV) Je zou dus kunnen zeggen dat de Bijbelse definitie van kennis, waarover het Paulus het hier heeft, de vrees voor Jahweh is en VOOR DE HEER UW GOD ONTZAG TONEN EN U HOUDEN AAN ZIJN GEBODEN zoals die in Deuteronomium werden gegeven. We zouden het anders kunnen interpreteren, maar ik denk dat het duidelijk is dat Paulus hier zegt dat hun ijver niet is gebaseerd op kennis die van de Vader komt de WET- het ware fundament van kennis. Dit wordt nog duidelijker in het volgende vers. Vers 3... Romeinen 10:3 Omdat zij immers de gerechtigheid van God niet kennen en een eigen gerechtigheid tot stand proberen te brengen, hebben zij zich niet aan de gerechtigheid van God onderworpen. (HSV) Dit is precies hetzelfde wat de Messias zelf zei over de Farizeeën en de leraren van de Wet. Ze hielden zich aan de overleveringen in plaats van aan het Woord van God. Marcus 7:8-9 8 Want terwijl u het gebod van God nalaat, houdt u zich aan de overlevering van de mensen, zoals het wassen van kannen en bekers; en veel andere dergelijke dingen doet u. 9 En Hij zei tegen hen: U stelt op een mooie manier Gods gebod terzijde om u aan uw overlevering te houden. (HSV) En in vers 13 onderwijst de Messias ons DAT WAT MOZES HEEFT GESCHREVEN HET WOORD VAN GOD IS. Marcus 7:13 en zo ontkracht u het woord van God door de tradities die u doorgeeft; en u doet nog veel meer van dit soort dingen. (NBV) Ze maakten daarmee hun eigen gerechtigheid in plaats van dat ze zich vasthielden aan wat het Woord gerechtigheid noemt. En wat is die gerechtigheid? Deuteronomium 6:25 Het zal voor ons gerechtigheid zijn als wij al deze geboden nauwlettend in acht nemen, voor het aangezicht van de HEERE, onze God, zoals Hij ons geboden heeft.(hsv) Dus de gehoorzaamheid aan de Wet is de gerechtigheid waarvan de Heer wil dat wij die uitleven. Nu zullen sommigen zeggen: "Dat was het Oude Testament! We leven nu in het Nieuwe Testament!" Maar benoemt het NT de wet voor onze gerechtigheid? Even verderop zullen we duidelijk zien dat in dit zelfde hoofdstuk de Wet -DE GERECHTIGHEID DIE DOOR HET GELOOF IS- wordt genoemd, het geloof waarin wij moeten wandelen. Enkele andere teksten zijn...

3 Romeinen 2:13 Niet wie de wet slechts aanhoort zal voor God rechtvaardig zijn, maar wie de wet naleeft. (NBV) 1 Johannes 3:7 Lieve kinderen, laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, zoals Hij rechtvaardig is. (HSV) Als we nu in Bijbelse termen spreken, wat betekent dan deze tekst in 1 Johannes; rechtvaardigheid doen? Laten we opnieuw naar de Bijbelse definitie kijken Deuteronomium 6: U moet de geboden van de HEER uw God stipt nakomen, de verordeningen en voorschriften die Hij u heeft gegeven. 18 Richt u naar de wens en de wil van de HEER. Dan zult u gelukkig zijn en bezit gaan nemen van het goede land dat de HEER uw vaderen onder ede beloofd heef. (WV) EN... Deuteronomium 12:28 Let erop dat u aan al deze woorden die ik u gebied, gehoor geeft, opdat het u en uw kinderen na u goed gaat tot in eeuwigheid, als u doet wat goed en juist is in de ogen van de HEERE, uw God. (HSV) Daarnaast merken we op dat er in 1 Johannes veel wordt gesproken over gehoorzaamheid aan de Wet. 1 Johannes 2:3-6 3 Hoe weten wij dat we God kennen? Doordat we ons houden aan zijn geboden. 4 Wie zegt dat hij Hem kent, maar zich niet houdt aan zijn geboden, is een leugenaar; in zo iemand woont de waarheid niet. 5 Maar in een mens die Gods woord bewaart, heeft zijn liefde werkelijk haar volmaaktheid bereikt; daardoor weten we zeker dat we in Hem zijn. 6 Wie zegt dat hij met God verbonden is, moet zelf leven zoals Jezus geleefd heeft. (WV) 1 Johannes 3:4 Wie zonde doet, overtreedt Gods wet, want de zonde ís Gods wet overtreden. (WV) 1 Johannes 3: en wat wij ook maar bidden, ontvangen wij van Hem, omdat wij Zijn geboden in acht nemen en doen wat Hem welgevallig is. 23 En dit is Zijn gebod: dat wij geloven in de Naam van Zijn Zoon, Jezus Christus, en dat wij elkaar liefhebben, zoals Hij ons een gebod gegeven heeft. 24 En wie Zijn geboden in acht neemt, blijft in Hem en Hij in hem. En hieraan weten wij dat Hij in ons blijft, namelijk aan de Geest, Die Hij ons gegeven heeft. (HSV) 1 Johannes 5:2-3 2 Dat wij Gods kinderen liefhebben weten we doordat we God liefhebben en zijn geboden naleven. 3 Want God liefhebben houdt in dat we ons aan zijn geboden houden. Zijn geboden zijn geen zware last, (NBV)

4 Dus we moeten streven naar de gerechtigheid van God. Er is een vers waarin de Messias dat Zelf zei: Mattheus 6:33 Maar zoek eerst Zijn koninkrijk en Zijn gerechtigheid, en deze dingen zullen u bovendien geschonken worden. Hier wordt precies hetzelfde Griekse woord gebruikt dat door Paulus in vers 3 voor gerechtigheid wordt gebruikt. Laten we opnieuw vers 3 lezen om op te frissen waar het om ging in Romeinen 10. Romeinen 10:3 Omdat zij immers de gerechtigheid van God niet kennen en een eigen gerechtigheid tot stand proberen te brengen, hebben zij zich niet aan de gerechtigheid van God onderworpen. (HSV) Het probleem dat zowel toen als vandaag geldt, is dat de mens probeert om zijn eigen gerechtigheid te doen. Vaker wel dan niet baseren we dat op de vroegere kerkvaders, net zoals de Farizeeën en de leraren van de Wet deden. Ze borduurden voort op wat was overgeleverd in plaats van dat ze terug gingen naar wat het Woord van God zei. We vergeten echter, dat onze gerechtigheid in de ogen van de Heer, volgens de woorden van Jesaja, als een bezoedeld kleed is. Jesaja 64:6 Echter, wij zijn allen als een onreine, al onze rechtvaardige daden zijn als een bezoedeld kleed wij allen vallen af als een blad en onze misdaden voeren ons weg als de wind. (HSV) Toch is dat precies wat Israël deed. Ze zetten hun eigen rechtvaardigheid in de plaats van Gods rechtvaardigheid. En daarover spreekt Paulus in vers 3. Dat Israël de aan hen gegeven Wet, werkelijke rechtvaardigheid, volledig aan de kant had gezet, en ze zich richtten op hun eigen rechtvaardigheid. Paulus gaat hier in vers 4 dieper op in... Romeinen 10:4 Want Christus is het doel van de wet tot gerechtigheid voor ieder die gelooft. Op dit punt begint de kerk met een verkeerde weergave van Paulus. Ze gebruiken dit vers om aan te tonen dat Paulus zegt dat de Messias de Wet heeft afgeschaft. Ze zeggen dat Jesjoea een einde maakte aan de Wet, door te zeggen dat hij het einde (doel) is van de Wet. Als dit echter de juiste interpretatie is dan waren de woorden van Paulus in tegenspraak met de woorden van de Messias zelf. Want Hij zei Mattheus 5: Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen. 18 Want, voorwaar, Ik zeg u: TOTDAT DE HEMEL EN DE AARDE VOORBIJGAAN, zal er niet één jota of één tittel van de Wet voorbijgaan, totdat het alles geschied is. (HSV) Voor een meer diepgaande studie op dit vers verwijzen we naar onze studie Accepteren of verwerpen" of het onderwijs Pleroo de Wet.

5 Maar we gaan even terug naar de frase "totdat de hemel en de aarde voorbijgaan ". We gaan dat verderop dieper uitwerken. Romeinen 10:4 Want Christus is het doel van de wet tot gerechtigheid voor ieder die gelooft. Hier in vers 4, zegt Paulus dat de Messias het doel is van de Wet vergelijkbaar met het eindstuk van een voetbalveld, Hij is het doel van de Wet. Hij is het levende voorbeeld van datgene waar wij naar streven. Net zoals Openbaring het einde is van de Bijbel, zo is Christus het einde van de Wet. En net zoals er met Openbaring geen einde wordt gemaakt aan de rest van de Schrift, zo maakte de Messias geen einde aan de Wet. Het Griekse woord voor einde is Telos. Het draagt de betekenis van einde in de zin van een doel. We zullen het straks begrijpen. Omdat de verzen volgend op vers 4 precies het tegenovergestelde laten zien van de betekenis die de kerk in deze woorden van Paulus legt. In het volgende vers laat Paulus namelijk zien dat de Wet nog steeds springlevend is. Romeinen 10:5 Want Mozes schrijft over de gerechtigheid die uit de wet is: De mens die deze dingen gedaan heeft, zal daardoor leven.(hsv) "Leef naar die gerechtigheid. Leef is een werkwoord. Het betekent dat we moeten DOEN, in ACTIE moeten komen. ten diepste dat we GERECHTIGHEID MOETEN UITLEVEN. We kunnen er niet omheen dat de gerechtigheid waar Paulus het hier over heeft, de gerechtigheid is waarover Mozes schreef. Paulus heeft het over dezelfde gerechtigheid waarover hij het ook in vers 3 heeft. Wat is die gerechtigheid? Romeinen 10:3 Omdat zij immers de gerechtigheid van God niet kennen en een eigen gerechtigheid tot stand proberen te brengen, hebben zij zich niet aan de gerechtigheid van God onderworpen. (HSV) Dus, de Farizeeën en leraren van de Wet hebben wellicht de gerechtigheid van God de Wet- gepredikt maar ze lazen het alleen terwijl ze hun eigen wetten naleefden. Ze leefden die Wet niet. Zelfs de Messias zei tegen zijn discipelen... Mattheus 23:1-3 1 Daarna richtte Jezus zich tot de menigte en tot zijn leerlingen 2 en zei: De Schriftgeleerden en de farizeeën hebben plaatsgenomen op de stoel van Mozes. 3 Houd je dus aan alles wat ze jullie zeggen en handel daarnaar; maar handel niet naar hun daden, want ze doen zelf niet wat ze jullie voorhouden.(nbv) De Heer verlangt van ons dat we de Wet Gods rechtvaardigheid- LEVEN met ons hele hart, vanuit een intrinsiek verlangen om God lief te hebben en niet slechts uit gehoorzaamheid. In vers 5 gaat Paulus dieper in op een citaat uit Leviticus 18:5... Lees maar..

6 Leviticus 18:5 Mijn verordeningen en Mijn bepalingen moet u in acht nemen. De mens die ze houdt, zal erdoor leven. Ik ben de HEERE. Dit was precies de gerechtigheid van God waarnaar ze zouden moeten leven. Dezelfde gerechtigheid waarvan de Messias zei dat we die moeten zoeken. De gerechtigheid van God die dóór Mozes werd gegeven. VERVOLGENS, in vers 6, zien we dat Paulus uit Deuteronomium citeert Voordat we de woorden van Paulus gaan lezen, gaan we eerst naar de verzen kijken die hij aanhaalt uit Deuteronomium 30. Deuteronomium 30: De geboden die ik u vandaag heb gegeven, zijn niet te zwaar voor u en liggen niet buiten uw bereik. 12 Ze zijn niet in de hemel, dus u hoeft niet te zeggen: Wie stijgt voor ons op naar de hemel om ze daar te halen en ze ons bekend te maken, zodat wij ernaar kunnen handelen? 13 Ook zijn ze niet aan de overkant van de zee, dus u hoeft niet te zeggen: Wie steekt de zee voor ons over om ze daar te halen en ze ons bekend te maken, zodat wij ernaar kunnen handelen? 14 Nee, die geboden zijn heel dichtbij, u kunt ze in u opnemen en ze u eigen maken; u kunt ze volbrengen. (NBV) Deze verzen gaan over de Wet die Mozes had gegeven. Laten we nu lezen wat Paulus in de verzen 6-8 schrijft... Onthoud goed dat Paulus in deze drie verzen Deuteronomium aanhaalt en het heeft over Gods Wet niet over een menselijke wet of zelfs een voorgestelde nieuwe wet van God die in het Nieuwe Testament zou zijn gegeven. Daarnaast moet je weten dat de Griekse vertaling van het eerste woord in het opvolgende vers "δε " - Dae is. Het is een koppelwoord met de simpele betekenis En, Maar of Welnu - afhankelijk van de interpretatie van de vertaler. En in dit geval de visie die de vertaler heeft in hoeverre de Wet vandaag de dag voor ons van toepassing is. Een vertaler die ervan overtuigd is dat de Wet heeft afgedaan zal erop gebrand zijn een scheiding te leggen tussen de gerechtigheid die in het citaat van Leviticus werd gegeven en die Paulus noemt in vers 5, tegenover de gerechtigheid door het geloof, zoals genoemd in vers 6. Maar je staat op het punt om te ontdekken dat deze verzen naar precies dezelfde gerechtigheid verwijzen - die door de Wet komt. PRECIES dezelfde. Dus als we Paulus citaat uit Deuteronomium lezen, zullen de Griekse woorden en hun betekenissen laten zien, waar de vertalers het woord maar hebben geplaatst, we laten jou beslissen welke vertaling het best in de context past. Laten we naar het citaat van Paulus gaan, te beginnen bij vers 6. Romeinen 10:6-8 6 En (δε - en, maar of welnu) over de rechtvaardigheid die op grond van geloof geschonken wordt staat geschreven: Zeg niet bij uzelf: Wie zal opstijgen naar de hemel? en dat betekent: wie zal Christus naar beneden brengen? 7 Of: Wie zal afdalen naar de onderwereld? en dat betekent: Christus bij de doden vandaan naar boven brengen. 8 Maar (άλλα maar, echter, in tegendeel) vervolgens zegt Mozes: Het woord is dicht bij u, in uw mond en in uw hart en dat betekent: de boodschap van het geloof die wij verkondigen, is dicht bij u. (NBV) Dus Paulus citeert uit Deuteronomium ten aanzien van de Wet, de Wet van gerechtigheid die door het GELOOF is. Hij zegt het hier duidelijk. Het woord van geloof waarover Paulus predikt was de WET!

7 Dit zou glashelder moeten zijn omdat de Messias het vleesgeworden Woord is. Dit vers laat duidelijk zien dat vers 5 EN 6 allebei spreken over DEZELFDE wet en zo moeten worden benaderd dus moeten ze NIET uit elkaar worden gehaald. Het woord δε moet niet worden vertaald als maar, het zou moeten worden vertaald als en of welnu waardoor duidelijk wordt dat de wet die in vers vier en vijf wordt genoemd dezelfde wet is waarnaar wordt verwezen in de verzen zes tot acht. Paulus brengt geen scheiding, hij laat zien dat het om hetzelfde gaat. Als we deze verzen proberen te scheiden zodat ze niet over dezelfde wet zouden spreken - de wet van God door Mozes - zoals duidelijk blijkt uit de context, dan zaaien we verwarring en worden we gedwongen een nieuwe wet in het leven te roepen die simpelweg niet bestaat. Op dit punt zullen velen verwijzen naar Filippenzen... Filippenzen 3:9 en in Hem gevonden word, niet met mijn rechtvaardigheid, die uit de wet is, maar die door het geloof in Christus is, namelijk de rechtvaardigheid uit God door middel van het geloof; (HSV) Ten eerste staat er in het Grieks niet de wet. In het Grieks staat er wet. Vanuit de context blijkt over welke wet er wordt gesproken. En dat is de wet van mensen waarover in vers 6 van hetzelfde hoofdstuk wordt gesproken. We beginnen bij vers 3. Filippenzen 3:3-6 3 Want wij zijn de besnijdenis, wij die God in de Geest dienen en in Christus Jezus roemen en niet op het vlees vertrouwen. 4 Hoewel ik reden heb om ook op het vlees te vertrouwen; als iemand anders denkt te kunnen vertrouwen op het vlees, ik nog meer: 5 besneden op de achtste dag, uit het geslacht van Israël, van de stam Benjamin, een Hebreeër uit de Hebreeën, wat de wet betreft een Farizeeër, 6 wat ijver betreft een vervolger van de gemeente, wat de rechtvaardigheid betreft die in de wet is, onberispelijk. Dit is de wet op grond waarvan hij onschuldig en foutloos was, maar we weten dat Paulus over Gods Wet het volgende zegt. Romeinen 3:23 Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God (HSV) Laten we voorop stellen dat NIEMAND, behalve de Messias, onschuldig is ten opzichte van Gods Wet. Toch kan iemand zich perfect aan menselijke wetten houden. Dat is wat Paulus ook in Filippenzen 3 aanhaalt. En dat is juist datgene wat Paulus in vers 7 een verlies noemt in vergelijking met het kennen van de Messias. Hij verlangde naar de gerechtigheid van God die op geloof is gebaseerd zoals in vers 9 wordt genoemd. Filippenzen 3:9 en in Hem gevonden word, niet met mijn rechtvaardigheid, die uit de wet is, maar die door het geloof in Christus is, namelijk de rechtvaardigheid uit God door middel van het geloof; (HSV) Dat gezegd hebbende laten we het laatste vers nog eens lezen en daarna verder gaan met waar we waren gebleven...

8 Romeinen10:8-9 8 Maar (άλλα maar, echter, integendeel) wat zegt zij? Dicht bij u is het Woord, in uw mond en in uw hart. Dit is het Woord van het geloof, DAT WIJ PREDIKEN. 9 Als u met uw mond de Heere Jezus belijdt en met uw hart gelooft dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult u zalig worden. Vergeet niet, dat Paulus hier Deuteronomium 30 aanhaalt. Dit werd gezegd over de wet, Paulus heeft het hier over de gerechtigheid die door GELOOF is. Het woord van geloof dat Paulus hier proclameerde was de WET! Niet wetten van mensen, maar Gods WET! En vergeet niet dat Paulus het hier tegen gelovigen heeft, zoals we uit vers 1 konden opmaken. Romeinen 10:1 Broeders en zusters, ik wens uit de grond van mijn hart en bid tot God dat ze zullen worden gered. (NBV) Hij betrekt hen zelfs in vers 8 waar hij hen aanspreekt op wat ze verkondingen. Romeinen 10:8 8 Maar (άλλα maar, echter, integendeel) wat zegt zij? Dicht bij u is het Woord, in uw mond en in uw hart. Dit is het Woord van het geloof, DAT WIJ PREDIKEN Hij heeft het hier dus niet over bekering. Hij heeft het over de redding die gelovigen zullen ontvangen bij de tweede komst. Hoe weten we dat? Uit de volledige tekst in zijn context. Laten we kort naar de verzen 4-13 kijken Vers 13 is een citaat uit Joel 2:32. In vers 13 staat: Romeinen 10:13 Want IEDER DIE DE NAAM VAN DE HEERE ZAL AANROEPEN, ZAL ZALIG WORDEN (HSV) Laten we nu Joel 2:32 erbij pakken en het vers daarvoor om de context te zien van datgene waar Paulus het over heeft. Joel 2: De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voor die dag van de HEERE komt, die grote en ontzagwekkende. 32 Het zal geschieden dat ieder die de Naam van de HEERE zal aanroepen, behouden zal worden. Want op de berg Sion en in Jeruzalem zal ontkoming zijn, zoals de HEERE gezegd heeft, namelijk bij hen die ontkomen zijn, die de HEERE roepen zal.(hsv) Hieruit kunnen we opmaken dat Paulus het heeft over de redding bij de tweede komst. Dus, wat ZEGT Romeinen 10:9 ons dan? Laten we er opnieuw naar kijken... Romeinen 10:9 Als u met uw mond de Heere Jezus belijdt en met uw hart gelooft dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult u zalig worden.

9 Vers 9 volgt op het citaat uit Deuteronomium over de gerechtigheid die uit het geloof is, de Wet. Paulus openbaart hier aan ons het geheim van hoe de Messias de levende Wet is, doordat hij het levende Woord is en hoe de Wet in Jesjoea was en is net zoals het Woord in Jesjoea was en is. De Messias zei ook dat Hij het Leven was. Johannes 14:6 Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.(HSV) Zijn er in de Schrift andere definities van LEVEN? Deuteronomium 30:19 Ik roep heden de hemel en de aarde tot getuigen tegen u: het leven en de dood heb ik u voorgehouden, de zegen en de vloek! (HSV) Laten we hier even bij stilstaan. Eerder in dit onderwijs haalde ik een tekst aan waarbij ik je vroeg om die te onthouden. Weet je nog welke tekst dat was? Het was uit Mattheus 5 waar Jesjoea zei: Mattheus 5: Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen. 18 Want, voorwaar, Ik zeg u: TOTDAT DE HEMEL EN DE AARDE VOORBIJGAAN, zal er niet één jota of één tittel van de Wet voorbijgaan, totdat het alles geschied is. (HSV) Dus waarom zei Jesjoea dit? Omdat, zoals we hier in Deuteronomium kunnen lezen, ZIJ de getuigen zijn van het feit dat de Wet van kracht is totdat de NIEUWE HEMEL en de NIEUWE aarde komen. Laten we dat vers nog een keer lezen, en daarna gaan we verder met onze definities van Leven. Deuteronomium 30: Ik roep heden de hemel en de aarde tot getuigen tegen u: het leven en de dood heb ik u voorgehouden, de zegen en de vloek! KIES DAN HET LEVEN, opdat u leeft, u en uw nageslacht, 20 door de HEERE, uw God, lief te hebben, Zijn stem te gehoorzamen en u aan Hem vast te houden WANT HIJ IS UW LEVEN en de verlenging van uw dagen om te blijven in het land dat de HEERE uw vaderen, Abraham, Izak en Jakob, gezworen heeft hun te geven. (HSV) God wordt dus LEVEN genoemd. Dus, bijbels gezien is de Messias leven EN God is leven. Welke andere definities van Leven hebben we?... We vinden ze een aantal hoofdstukken verderop Deuteronomium 32: zei hij tegen hen: Neem al de woorden waarmee ik u heden waarschuw, ter harte, zodat u uw kinderen gebiedt al de woorden van deze wet nauwlettend te houden. 47 Want het is geen woord zonder inhoud voor u, MAAR HET IS UW LEVEN. En door dit woord zult u de dagen verlengen in het land waarvoor u de Jordaan oversteekt om het in bezit te nemen. (HSV)

10 Hier zien we dus dat de WET LEVEN WORDT GENOEMD. Jesjoea, Jahweh en de Wet worden in de Schrift allen Leven genoemd. Als je Jesjoea aanneemt, neem je het leven aan. Dus je neemt Jahweh en de Wet aan! Ze zijn volledig synoniem met elkaar. DAT is wedergeboorte OMDAT je Jesjoea belijdt die leven IS en GEEFT de levende wet- TORAH. Dus dat wat leven is- geeft leven Je kan je redding niet verdienen door de Wet na te leven. Het naleven van de Wet is het BEWIJS van je redding omdat de Geest de Wet in je hart heeft geplant. Geloof is de wortel, en gehoorzaamheid de vrucht. Dat is niets nieuws- gewoon de waarheid. Denk ook aan het gesprek tussen de Messias en Nicodemus Johannes 3: Verwonder u niet dat Ik tegen u gezegd heb: U moet opnieuw geboren worden. 8 De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat; zo is het met iedereen die uit de Geest geboren is. 9 Nicodemus antwoordde en zei tegen Hem: Hoe kunnen deze dingen gebeuren? 10 Jezus antwoordde en zei tegen hem: Bent u de leraar van Israël en weet u deze dingen niet? Zie je hoe verbaasd Jesjoea is over Nicodemus. De Messias laat hier NIETS nieuws zien. Het komt rechtstreeks uit de Schrift. In feite is vers 13 van Johannes 3 een rechtstreekse verwijzing naar Deuteronomium 30:20. Laten we er even naar kijken... Johannes 3: En niemand is opgevaren naar de hemel dan Hij Die uit de hemel neergedaald is, namelijk de Zoon des mensen, Die in de hemel is. 14 En zoals Mozes de slang in de woestijn verhoogd heeft, zo moet de Zoon des mensen verhoogd worden, 15 opdat ieder die in Hem gelooft (leven, wet, God), niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. 16 Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. 17 Want God heeft Zijn Zoon (de Levende Wet/ leven) niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem (de Levende Wet/ leven) behouden zou worden. (HSV) Klinkt dit je vreemd in de oren? Laat me je in herinnering brengen waardoor redding komt 1 Petrus 1:23 u, die opnieuw geboren bent, niet uit vergankelijk, maar uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God. Het is niet het veranderende woord van God of zelfs het gedeeltelijke woord van God. Het is het EEUWIG BLIJVENDE WOORD VAN GOD". Nogmaals, het naleven van de Wet brengt je geen redding. Het naleven van de Wet is het BEWIJS van je redding- omdat datgene wat in je is (de Messias de Wet volgens Jeremia 31:33 en Ezechiël 36:27) naar buiten zal komen. Nogmaals, het Woord dat in jou is, zal ook uit je komen. Het Woord is het zaad zoals 1 Petrus verwoordt. Dit is in overeenstemming met de gelijkenis van de zaaier, waarin Jesjoea zei dat. Lucas 8:11 Dit is de betekenis van de gelijkenis: Het zaad is het woord van God. (NBV)

11 En het is datzelfde Woord dat in onze harten moet worden geplant. Vergelijk maar met. Jeremia 31:33 Voorzeker, dit is het verbond dat Ik na die dagen met het huis van Israël sluiten zal, spreekt de HEERE: Ik zal Mijn wet in hun binnenste geven en zal die in hun hart schrijven. Ik zal hun tot een God zijn en zíj zullen Mij tot een volk zijn.(hsv) Ezechiël 36:27 Ik zal Mijn Geest in uw binnenste geven. Ik zal maken dat u in Mijn verordeningen wandelt en dat u Mijn bepalingen in acht neemt en ze houdt.(hsv) Als je het zaadje van een appel plant, krijg je een appelboom. Als je het woord (Messias de levende wet) in je hart plant, krijg je het Woord (Messias de levende wet) als vrucht. Soort brengt soort voort. Laten we verder gaan met vers 10 Romeinen 10:10 Want met het hart gelooft men tot gerechtigheid en met de mond belijdt men tot zaligheid. (HSV) Wel eens gehoord van de uitdrukking aan de vruchten kent men de boom"? Dat is precies wat Paulus zegt. Hij weet dat als iemand het Woord werkelijk in zijn hart heeft, het uit zijn mond zal komen en dat de rest van het lichaam dan zal volgen. Het is een directe verwijzing naar Deuteronomium 30:14 Deuteronomium 30:14 Nee, die geboden zijn heel dichtbij, u kunt ze in u opnemen en ze u eigen maken; u kunt ze volbrengen. (NBV) Merk op dat het in onze mond en in ons hart moet zijn, zodat we zullen gehoorzamen. Messias zei zelf in Lucas 6:45 Lucas 6:45 De goede mens brengt het goede voort uit de goede schat van zijn hart, en de slechte mens brengt het slechte voort uit de slechte schat van zijn hart, want uit de overvloed van het hart spreekt zijn mond.(hsv) Als het Woord werkelijk in je is, ZAL het naar buiten komen. Het zal aantonen dat het naleven van de Wet het BEWIJS is van je redding. We moeten niet vergeten dat het IN ONZE HARTEN EN IN ONZE MOND moet zijn. Er zijn teksten waarin over die lippendienst wordt gesproken, terwijl het niet in het hart was. Daardoor werd het niet gevolgd door gehoorzaamheid. Ezechiël 33:31 Ze komen in grote groepen naar je toe en nemen tegenover je plaats, ze luisteren naar je woorden maar handelen er niet naar. Ze hebben hun mond vol van de liefde, maar ze denken alleen aan hun eigen voordeel. (NBV)

12 Werkelijke gehoorzaamheid begint in het hart en vindt zijn weg naar buiten. Daarom staat er in Deuteronomium 30:14 dat het in onze mond en in ons hart moet zijn. Paulus gaat dan verder: Romeinen 10: Want de Schrift zegt: Ieder die in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden. 12 ER IS IMMERS GEEN ENKEL ONDERSCHEID TUSSEN JOOD EN GRIEK. Want Een en dezelfde is Heere van allen en Hij is rijk voor allen die Hem aanroepen. Is dit iets nieuws? Natuurlijk niet. Numeri 15:15 Voor u, gemeente, en voor de vreemdeling die bij u verblijft, geldt één verordening, een eeuwige verordening, al uw generaties door: NET ZOALS U, ZO MOET OOK DE VREEMDELING VOOR HET AANGEZICHT VAN DE HEERE ZIJN. Terug naar Romeinen Romeinen 10:13 Want ieder die de Naam van de Heere zal aanroepen, zal zalig worden. (HSV) Zoals we al eerder noemden, is dit een directe verwijzing naar Joel hoofdstuk 2 waar over de terugkomst van de Messias wordt gesproken. Verder met vers14... Romeinen 10: Hoe zullen zij dan Hem aanroepen in Wie zij niet geloven? En (δε) hoe zullen zij in Hem geloven van Wie zij niet gehoord hebben? En (δε) hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt? 15 En (δε) hoe zullen zij prediken, als zij niet gezonden worden? Zoals geschreven staat: Hoe lieflijk zijn de voeten van hen die vrede verkondigen, van hen die het goede nieuws verkondigen! (HSV) Welk goede nieuws? Dit is een citaat uit Jesaja 52:7. Uit Jesaja 52:8 blijkt dat het over de terugkomst van de Heer op de Sion gaat, het onderwerp van Zijn tweede komst. Dit Schriftgedeelte wordt door Paulus geciteerd: Jesaja 52:7-8 7 Hoe lieflijk zijn op de bergen de voeten van hem die het goede boodschapt, die vrede laat horen, die een goede boodschap brengt van het goede, die heil laat horen, die tegen Sion zegt: Uw God is Koning. 8 Een stem, uw wachters verheffen hun stem, tezamen juichen zij, want zij zullen het zien, oog in oog, als de HEERE terugkeert naar Sion.(HSV) We gaan verder in Romeinen10. Romeinen 10:16 Maar zij zijn niet allen het Evangelie gehoorzaam geweest. Jesaja zegt namelijk: Heere, wie heeft

13 onze prediking geloofd? Dus was geloof ook toen al een voorwaarde? Absoluut! In Hebreeën 3 en 4 wordt expliciet genoemd dat het gebrek aan geloof de reden was dat de eerste generatie onder Mozes niet in het beloofde land kon binnengaan. Denk daar even over na. Het gebrek aan geloof zorgde dat ze NIET in het beloofde land konden binnengaan. Laten we het lezen. Hebreeen 3: Want wij hebben deel aan Christus gekregen, als wij tenminste het beginsel van de vaste grond van het geloof tot het einde toe onwrikbaar vasthouden, 15 terwijl er wordt gezegd: Heden, als u Zijn stem hoort, verhard dan uw hart niet, zoals in de verbittering. 16 Want hoewel sommigen die stem gehoord hadden, hebben zij Hem verbitterd, maar niet allen die onder leiding van Mozes uit Egypte waren getrokken. 17 Op wie is Hij dan veertig jaar lang vertoornd geweest? Was het niet op hen die gezondigd (DE WET OVERTREDEN) hadden, van wie de lichamen zijn gevallen in de woestijn? 18 En aan wie heeft Hij gezworen dat zij Zijn rust niet zouden binnengaan, dan aan hen die (DE WET) ongehoorzaam geweest waren? 19 Zo zien wij dat zij niet konden ingaan vanwege hun ongeloof.(hsv) Merk op dat ongeloof hier gelijk wordt gesteld aan ongehoorzaamheid aan de Wet. Maar hoe kan dat? Omdat iemand die gelooft en belijdt iemand is die in gehoorzaamheid wandelt. Gehoorzaamheid is het bewijs van iemands geloof. Nogmaals, geloof is de wortel, gehoorzaamheid de vrucht. Als het zaad in je is, zal het opgroeien vanuit jou. In dit geval, was hun gebrek aan geloof het bewijs. Dus was geloof destijds een vereiste? JA! Absoluut! Dat was het zeker. De Vader heeft ALTIJD geloof vereist. Dat is geen Nieuw-Testamentisch iets. Denk ook na over de woorden van Paulus 3 verzen voor hoofdstuk Romeinen 9: Wat zullen wij dan zeggen? Dit: dat de heidenen, die geen gerechtigheid hebben nagejaagd, gerechtigheid verkregen hebben, gerechtigheid echter die uit het geloof is. 31 Maar Israël, dat de wet van de gerechtigheid najaagde, is aan de wet van de gerechtigheid niet toegekomen. 32 Waarom niet? OMDAT ZIJ DIE NIET UIT GELOOF ZOCHTEN, MAAR ALS UIT WERKEN VAN DE WET. Want zij hebben zich gestoten aan de steen des aanstoots,(hsv) Zie je dat GELOOF de STEEN DES AANSTOOTS was? Ze dachten dat ze ervoor moesten werken, daarmee wordt opnieuw gedoeld op de werken die ook de Farizeeën deden, namelijk de voorvaderlijke overleveringen. We gaan verder Romeinen 9:33 zoals geschreven staat: ZIE, IK LEG IN SION EEN STEEN DES AANSTOOTS EN EEN STRUIKELBLOK. EN: IEDER DIE IN HEM GELOOFT, ZAL NIET BESCHAAMD WORDEN (HSV) De gerechtigheid die de Vader voor ogen heeft moest EN moet worden nagestreefd in GELOOF. Dat is altijd zo geweest. Hebreeen vervolgt

14 Hebreeën 4:1-2 1 Laten wij er dan beducht voor zijn dat iemand van u ooit schijnt achter te blijven, terwijl de belofte om in Zijn rust binnen te gaan nog van kracht is. 2 Want OOK aan ons is het Evangelie verkondigd, EVENALS AAN HEN. Maar het gepredikte woord bracht hun geen voordeel, omdat het NIET MET GELOOF GEPAARD GING bij hen die het hoorden. (HSV) Ten eerste valt het op dat wij hetzelfde evangelie hebben ontvangen als degenen in de dagen van Mozes. Ze maakten echter geen connectie tussen gehoorzaamheid en datgene wat ze hoorden. Wat hoorden ze? De Wet. Nu we het over geloof hebben, laten we verder gaan met onze tekst in Romeinen, vers 17: Romeinen 10: Zo is dan het geloof uit het gehoor en het gehoor door het Woord van God. 18 Maar ik zeg: Hebben zij het dan echt niet gehoord? Zeker wel: Hun geluid is over heel de aarde uitgegaan, en hun woorden tot de einden van de wereld.(hsv) Welk geluid is uitgegaan? Dit is een citaat uit Psalm 19:4. De context van deze Psalm beschrijft de hemelen die de glorie van God verkondigen. Waarom is dat van belang? Omdat het hier gaat over de getuigen (hemel en aarde) die Gods Wet verklaren, totdat de nieuwe hemel en aarde komen. Psalm 19:5 Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal. Daar heeft hij een tent opgeslagen voor de zon. (NBV) We gaan verder.... Romeinen 10:19 Maar ik zeg: Heeft Israël het dan niet begrepen? Ten eerste is het Mozes die zegt: Ik zal u tot jaloersheid verwekken door wat geen volk is; door een onverstandig volk zal Ik u tot toorn verwekken. (HSV) Waarom zou Israël jaloers of zelfs boos zijn op een andere natie of volk? Alleen omdat deze mensen (Jahweh) de Heer volgen in de wegen die Hij in eerste instantie aan hen had gegeven. (Zie ook onze studie Boosheid en Jaloezie voor meer over dit onderwerp). We gaan verder... Romeinen 10:20 En (δε) Jesaja durft het aan te zeggen: Ik ben gevonden door hen die Mij niet zochten, Ik heb Mij geopenbaard aan hen die naar Mij niet vroegen. Dat was het doel van de reizen van Paulus- om het geode nieuws naar de heidenen (de volken) te brengen. Ze vroegen er niet om maar het werd aan hen verteld. We concluderen dus.

15 Romeinen 10:21 Met het oog op Israël zegt Hij echter (δε) (en, maar, welnu): Heel de dag heb Ik Mijn handen uitgebreid naar een ongehoorzaam en tegensprekend volk (HSV) Ongehoorzaam waaraan? DE WET! Schaft Hij de Wet daarom af, zodat ze niet meer ongehoorzaam zullen zijn? ABSOLUUT NIET. Degenen die Jesjoea afwezen bij Zijn eerste komst waren dezelfde mensen die de Wet afwezen en hun eigen regels naleefden. Concluderend gaat het in Romeinen 10:9 NIET over bekering of een zondaarsgebed, maar het gaat om het LEVEN NAAR GODS GERECHTIGHEID DIE IS GEBASEERD OP GELOOF DE WET. Het is ons gebed dat je gezegend werd door dit onderwijs. Denk eraan om altijd alles te toetsen. Sjalom! Voor meer informatie over dit onderwerp of ander onderwijs, bezoek ons op (Engelstalig onderwijs) Sjalom, dat Jahweh u mag zegenen in uw wandel in het volledige Woord van God. Info@119ministries.com (USA); info@119ministries.nl FACEBOOK: WEBSITE: & TWITTER: (USA)

Genade & Waarheid. Johannes 1:17 (NBG) Want de Wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen.

Genade & Waarheid. Johannes 1:17 (NBG) Want de Wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Mijn lichtje. We beginnen met onderwijs dat rechtstreeks afkomstig is van onze Messias.

Mijn lichtje. We beginnen met onderwijs dat rechtstreeks afkomstig is van onze Messias. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Pleroe de Wet. Wij raden je aan om een uitgebreide Strongs Concordantie te raadplegen om de Griekse woorden die

Pleroe de Wet. Wij raden je aan om een uitgebreide Strongs Concordantie te raadplegen om de Griekse woorden die Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Verdeeld door de waarheid of verenigd in de fout

Verdeeld door de waarheid of verenigd in de fout Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

De Messias in Genesis 5

De Messias in Genesis 5 Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

De Weg. Heb je je wel eens afgevraagd wat Jesjoea eigenlijk bedoelde toen Hij ons vertelde dat Hij de weg is, in Johannes 14:6?

De Weg. Heb je je wel eens afgevraagd wat Jesjoea eigenlijk bedoelde toen Hij ons vertelde dat Hij de weg is, in Johannes 14:6? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Hou jij van God? Dit lijkt misschien een vreemde vraag, want houden we niet allemaal van God? Dat zou kunnen maar hoe beantwoorden we deze vraag?

Hou jij van God? Dit lijkt misschien een vreemde vraag, want houden we niet allemaal van God? Dat zou kunnen maar hoe beantwoorden we deze vraag? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Geloven. ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

Geloven. ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De smalle weg. Lees maar. Johannes 10:7 Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Ik ben de Deur voor de schapen.

De smalle weg. Lees maar. Johannes 10:7 Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Ik ben de Deur voor de schapen. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Rechtvaardiging. Rechtvaardiging, of gerechtvaardigd worden, is rechtskundige terminologie.

Rechtvaardiging. Rechtvaardiging, of gerechtvaardigd worden, is rechtskundige terminologie. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Jezus is meer dan Mozes Volg daarom Jezus. Hebreeën 3:1-4:13. Gert Hijkoop 23 september 2018

Jezus is meer dan Mozes Volg daarom Jezus. Hebreeën 3:1-4:13. Gert Hijkoop 23 september 2018 Jezus is meer dan Mozes Volg daarom Jezus Hebreeën 3:1-4:13 Gert Hijkoop 23 september 2018 Hebreeën 3:1-6 (HSV) 1 Daarom, heilige broeders, deelgenoten aan de hemelse roeping, let op de Apostel en Hogepriester

Nadere informatie

Geënt. verordening, al uw generaties door: net zoals u, zo moet ook de vreemdeling voor het aangezicht van de HEERE zijn.

Geënt. verordening, al uw generaties door: net zoals u, zo moet ook de vreemdeling voor het aangezicht van de HEERE zijn. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De onvergeeflijke zonde

De onvergeeflijke zonde Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Ingaan in de rust van de Vader

Ingaan in de rust van de Vader Ingaan in de rust van de Vader Hebreeen 4: 1 Laten wij er dan beducht voor zijn dat iemand van u ooit schijnt achter te blijven, terwijl de belofte om in Zijn rust binnen te gaan nog van kracht is. 2 Want

Nadere informatie

Hebreeën 3. vrucht van de Geest. Dat is een hemelse roeping.

Hebreeën 3. vrucht van de Geest. Dat is een hemelse roeping. - - Hebreeën 3 Daarom, heilige broeders, deelgenoten aan de hemelse roeping, let op de Apostel en Hogepriester van onze belijdenis: Christus Jezus. Waarom begint dit vers met: Daarom? Omdat, zoals in vers

Nadere informatie

Bekeer je en leef! Het komt regelmatig voor dat Jeremia 31:31-33 erbij wordt gehaald in een gesprek over het nieuwe of vernieuwde verbond.

Bekeer je en leef! Het komt regelmatig voor dat Jeremia 31:31-33 erbij wordt gehaald in een gesprek over het nieuwe of vernieuwde verbond. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De vreze des Heeren. Spreuken 1:7 De vreze des HEEREN is het beginsel van de kennis

De vreze des Heeren. Spreuken 1:7 De vreze des HEEREN is het beginsel van de kennis Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Iene miene mutten. Maar niets is minder waar.

Iene miene mutten. Maar niets is minder waar. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Hemel en aarde en de Wet van God

Hemel en aarde en de Wet van God Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Bruggen van Berea Mezoeza en Tefilien

Bruggen van Berea Mezoeza en Tefilien Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Honger. Mattheüs 5:6 Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.

Honger. Mattheüs 5:6 Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

niemand kan die tekenen doen, welke Gij doet, tenzij God met Hem is. Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1:

niemand kan die tekenen doen, welke Gij doet, tenzij God met Hem is. Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1: - 1 - Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1: 1 En er was iemand uit de Farizeeën, wiens naam was Nikodemus, een overste der Joden; Nikodemus is een Griekse naam,

Nadere informatie

De plicht roept. Filemon 1:2 en aan Appia, de geliefde, en aan Archippus, onze medestrijder, en aan de gemeente, die bij u thuis samenkomt:

De plicht roept. Filemon 1:2 en aan Appia, de geliefde, en aan Archippus, onze medestrijder, en aan de gemeente, die bij u thuis samenkomt: Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Thema: Een goed gesprek

Thema: Een goed gesprek Liturgie voor de ochtenddienst op 1 e adventzondag, zondag 3 december 2017, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Thema: Een goed gesprek Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Ouderling van

Nadere informatie

De verloren penning. Psalm 119:142 (NBG) Uw gerechtigheid is gerechtigheid voor eeuwig en Uw Wet is waarheid.

De verloren penning. Psalm 119:142 (NBG) Uw gerechtigheid is gerechtigheid voor eeuwig en Uw Wet is waarheid. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen

Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen Verzen over Torah #Verzen over torah Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen Mattheüs 5:17 Meent niet, dat Ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

Het spoor houden. Galaten 5:25 (NBG) Indien wij door de Geest leven, laten wij ook door de Geest het spoor houden

Het spoor houden. Galaten 5:25 (NBG) Indien wij door de Geest leven, laten wij ook door de Geest het spoor houden Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte. november 2018

Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte. november 2018 Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte november 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

Thema: Een goed gesprek

Thema: Een goed gesprek Liturgie voor de ochtenddienst op 1 e adventzondag, zondag 3 december 2017, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Thema: Een goed gesprek Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Ouderling van

Nadere informatie

De Hebreeuwse herkomst van Hebreeër

De Hebreeuwse herkomst van Hebreeër Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft,

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Maak genade tot een levensstijl Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Romeinen 7:1-6 1 Of, broeders, weet u niet-ik spreek immers tot mensen die de wet

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

De tien maagden Marcus 4:10-12 Mattheus 25:1-13

De tien maagden Marcus 4:10-12 Mattheus 25:1-13 Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A)

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) Bekering van zonde deel 2 Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) We hebben geleerd dat alle mensen hebben gezondigd, en daardoor het oordeel van de eeuwige straf op zichzelf brengen. Maar door de genade

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD GOD WERKT IN DE TIJD Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Wat betekent vrijheid van de Wet (Torah) nu echt? - Deel 1 -

Wat betekent vrijheid van de Wet (Torah) nu echt? - Deel 1 - Wat betekent vrijheid van de Wet (Torah) nu echt? - Deel 1 - door Tony Robinson Page 1 WAT BETEKENT VRIJHEID VAN DE WET (TORAH) NU ECHT Deel I We zijn vrij van de Wet (Torah) Echt? 1 Het probleem Een Bijbelse

Nadere informatie

Wandelen in de Geest

Wandelen in de Geest Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

20 september uur EB Buitendijk

20 september uur EB Buitendijk 20 september 17.00 uur EB Buitendijk Votum en vredegroet Zingen Opwekking 194 U maakt ons een Gebed Lezen Romeinen 9: 30 10: 21 Psalm 119: 40, 49 en 66 Tekst HC zondag 25 Preek 1. Sacramenten wat zijn

Nadere informatie

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen. - 1 - Gij echter zijt We lezen in 1 Petrus 2:9 een wonderbaar heerlijk woord: Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Jezus is De Wet Vervuld

Jezus is De Wet Vervuld Jezus is De Wet Vervuld Zondag 24 mei, Pinksteren Mattheus 5:17-18 17 Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

Avond en morgen Deel 1

Avond en morgen Deel 1 Dit document is een direct script van een studie die is bedoeld om via video te woorden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond ter ondersteuning van de presentatie.

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

1. Grote God, Gij hebt het zwijgen met uw eigen,

1. Grote God, Gij hebt het zwijgen met uw eigen, KERKDIENST OP ZONDAGAVOND 13 AUGUSTUS 2017 OM 18.30 UUR IN DE WESTERKERK TE VEENENDAAL WELKOM EN MEDEDELINGEN ZINGEN: PSALM 138 : 1 OB 1. 'k Zal met mijn ganse hart Uw eer Vermelden, HEER', U dank bewijzen.

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 13-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 13-6-2018 2 Vandaag Hoofdstuk 1 t/m 5: 11 1.

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Licht, Leven en Liefde

Licht, Leven en Liefde Licht, Leven en Liefde ALS JE MET LIEFDE BEGINT GAAT HET GOED VERKEERD 1 Johannes 1:1-10 1 Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij gezien hebben met onze ogen, wat wij aanschouwd hebben

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Ingaan in de rust van de Vader

Ingaan in de rust van de Vader Ingaan in de rust van de Vader Hebreeen 4: 1 Laten wij er dan beducht voor zijn dat iemand van u ooit schijnt achter te blijven, terwijl de belofte om in Zijn rust binnen te gaan nog van kracht is. 2 Want

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Het Tweede Gebod. Exodus 20:4-6

Het Tweede Gebod. Exodus 20:4-6 Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht van God.

5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht van God. Hoor gemeente!! 1Korinthiers 2: 4 En mijn spreken en mijn prediking bestonden niet in overtuigende woorden van menselijke wijsheid, maar in het betonen van geest en kracht, 5 opdat uw geloof niet zou bestaan

Nadere informatie

DYNAMIC --- Discipel-maken ---

DYNAMIC --- Discipel-maken --- CHECKLIJST VOOR LES 2 Om deze les uit te voeren, zal ik: (afvinken wanneer gedaan) VOORBEREIDING 1. Johannes 3:16 op kunnen zeggen. 2. Psalm 23 lezen. 3. Maak notities van de preek die je zondag gehoord

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Een volk van priesters

Een volk van priesters Een volk van priesters Romeinen 8: 17 Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God, en medeerfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen

Nadere informatie

Verklaring over brief aan de Romeinen (Syn. deel VI) Auteur: John Nelson Darby Hoofdstuk 10 Nu hij dit onderwerp heeft aangeroerd stort de apostel,

Verklaring over brief aan de Romeinen (Syn. deel VI) Auteur: John Nelson Darby Hoofdstuk 10 Nu hij dit onderwerp heeft aangeroerd stort de apostel, Verklaring over brief aan de Romeinen (Syn. deel VI) Auteur: John Nelson Darby Hoofdstuk 10 Nu hij dit onderwerp heeft aangeroerd stort de apostel, die zijn volk hartelijk liefhad als het volk van God,

Nadere informatie

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God DBO 46 Zondag 8 november 2015 Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God Welkom bij het programma De Bijbel Open. Dit is een wekelijks programma, waarin we samen de Bijbel lezen

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Een stukje hemel op aarde

Een stukje hemel op aarde Een stukje hemel op aarde Hudson Taylor (1832-1905) Want de liefde van Christus dringt ons (2 Kor. 5:14) Graf van Johannes te Efeze Geliefden, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde is uit God; en

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

De wet en de belofte. Galaten 3:21. Gevangen en onder de wet bewaakt. Galaten 3: De wet als onze leermeester. Galaten 3:24.

De wet en de belofte. Galaten 3:21. Gevangen en onder de wet bewaakt. Galaten 3: De wet als onze leermeester. Galaten 3:24. Les 7 voor 12 augustus 2017 Hoe verhouden de wet en het geloof zich tot elkaar? Wat is hun rol in het verlossingsplan? Wat betekent onder de wet zijn? Is de wet ongeldig nadat we Christus door het geloof

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Lucas 2:41-47 41 Zijn ouders gingen jaarlijks voor het pesachfeest naar Jeruzalem. 42 Toen hij twaalf jaar was, maakten ze weer hun gebruikelijke pelgrimstocht. 43 Na afloop

Nadere informatie

Rare jongens die Romeinen

Rare jongens die Romeinen Rare jongens die Romeinen Romeinen 2:1-29 1 Daarom zijt gij, o mens, wie gij ook zijt, niet te verontschuldigen, wanneer gij oordeelt. Want waarin gij een ander oordeelt, veroordeelt gij uzelf; want gij,

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

LEVITICUS 23:40. etrog en lulav

LEVITICUS 23:40. etrog en lulav DE LOOFHUT HET LOOFHUTTENFEEST Wijst op het Koninkrijk van God Belangrijk feest in het leven en onderwijs van Jezus Centraal in het feest: de (loof)hut (sukkot); een tijdelijke verblijfsplaats Kern: Het

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest?

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Doctrine van de Heilige Geest Wie is de Heilige Geest? Bijbeltekst Johannes 16:7-15 Stof vandaag De Heilige Geest als persoon De Goddelijke eigenschappen van de Heilige Geest De Heilige Geest en zijn werken

Nadere informatie