nr. 614 van VERA JANS datum: 8 mei 2017 aan JO VANDEURZEN Gezondheidsprofiel gedetineerden - Onderzoeksresultaten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nr. 614 van VERA JANS datum: 8 mei 2017 aan JO VANDEURZEN Gezondheidsprofiel gedetineerden - Onderzoeksresultaten"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 614 van VERA JANS datum: 8 mei 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Gezndheidsprfiel gedetineerden - Onderzeksresultaten Tussen 15 december 2014 en 15 december 2015 liep er in verschillende Vlaamse gevangenissen een nderzek naar het gezndheidsprfiel van gedetineerden. In het antwrd p mijn eerdere parlementaire vraag hierver specificeerde de minister dat in het nderzek werd gepeild naar de algemene gezndheidstestand en gezndheid gerelateerd gedrag van gedetineerden, alsk de determinanten die de gezndheid van gedetineerden beïnvleden. De fcus lag p de mentale gezndheid, gedrag, attitude en mtivatie tt verandering m.b.t. rken, geznde veding en beweging. Er waren k enkele vragen mtrent SOA s, grensverschrijdend gedrag en slaapkwaliteit alsk individuele kenmerken en kenmerken van detentie. Inzake de geestelijke gezndheid van gedetineerden werden er specifieke vragen gesteld mtrent angst, zelfmrdgedachten en depressieve gedachten. 1. Heveel gedetineerden werden bevraagd in het kader van dit nderzek? Graag een verzicht per gevangenis. 2. He verhudt het aantal ndervraagde gedetineerden zich tt de ttale ppulatie? Graag een verzicht per gevangenis? 3. Wat is de verhuding mannen-vruwen in het nderzek? He verhudt dit aantal zich tt de ttale ppulatie gedetineerden? 4. Wat zijn de belangrijkste bevindingen uit het nderzek? Graag een verzicht per thema. 5. Welke beleidscnclusies trekt de minister hieruit? 6. Welke zijn de belangrijkste bevindingen uit het nderzek specifiek wat de geestelijke gezndheid van gedetineerden betreft? 7. Welke beleidscnclusies trekt de minister uit het nderzek? 8. Zijn er in de resultaten significante verschillen pgemerkt tussen de verschillende gevangenissen? Z ja, welke? Welke verklaring heeft de minister hiervr? Welke beleidscnclusie trekt hij hieruit?

2 9. Zal de minister p basis van de resultaten van dit nderzek bijsturingen den p vlak van preventie en/f (geestelijke)gezndheidszrg in de Vlaamse gevangenissen? Z ja, welke? 10. Is de studie publiek? Z ja, kan de minister deze vermaken?

3 JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN ANTWOORD p vraag nr. 614 van 8 mei 2017 van VERA JANS 1. Gevangenis Vrpgestelde aantal (idealiter) Aantal bereikte respndenten (ttaal) Mannen Vruwen Antwerpen 100 (waarvan 25 vruwen) 2 Beveren / 3 Brugge 90 (waarvan vruwen) 4 Dendermnde / 5 Gent 100 (waarvan vruwen) 6 Hasselt 100 (waarvan vruwen) 7 Hgstraten / 8 Leuven / Centraal 9 Leuven-Hulp / 10 Merksplas / 11 Turnhut / 12 Wrtel / TOTAAL: 1000 (waarvan 100 vruwen) In ttaal hebben 817 gedetineerden in de 12 deelnemende gevangenissen de vragenlijst ingevuld. 35 van hen hebben echter minder dan de helft van de vragen ingevuld, waardr de kwaliteit van de data die zij aanleverden nvldende betruwbaar was. Daarm is beslist m deze 35 vragenlijsten niet in rekening te brengen bij de finale analyses. Dit brengt het ttale aantal geldige respndenten p De scidemgrafische samenstelling van de nderzeksppulatie is gebaseerd p de ppulatiedaglijsten van de deelnemende gevangenissen in de peride waarin de bevraging drging. De daglijsten van de participerende gevangenissen werden bij FOD Justitie pgevraagd p drie verschillende data, afhankelijk van de timing vr de datacllectie in elke specifieke gevangenis. Vr Brugge en Hasselt waren dit daglijsten van 8 juli Vr de gevangenissen Antwerpen, Dendermnde, Gent, Hgstraten, Leuven-Centraal, Merksplas en Wrtel werd de daglijst van 15 juli 2015 aangeleverd. Vr de gevangenissen Beveren, Leuven-Hulp en Turnhut was dit de daglijst van 1 september 2015.

4 Gevangenis Ppulatie p datum (8/07; 15/07 f 1/09/2015 zie hierbven) 1 Antwerpen Beveren Brugge Dendermnde Gent Hasselt Hgstraten Leuven Centraal 9 Leuven-Hulp Merksplas Turnhut Wrtel TOTAAL: 817 Aantal bereikte respndenten (ttaal) 3. Er is vrpgesteld m het aantal vruwelijke gedetineerden te versampelen (N=100). Dit hudt in dat meer vruwen zijn bevraagd dan dat er zich prprtineel in de gevangenis bevinden. Op deze manier is deze substeekpref vruwelijke gedetineerden grt geneg m betruwbare uitspraken te den ver de resultaten van de vruwelijke gedetineerden als subppulatie en m vergelijking met de mannelijke gedetineerden mgelijk te maken. 4. Fysieke gezndheid: - 51,2% van de gedetineerden geven aan een gede gezndheid te hebben. 21,8% van de gedetineerden verklaren een slechte gezndheid te hebben, 26,6% evalueert hun gezndheid als zeer slecht. Er is een significant verband met aantal uren p cel (minder uren p cel, geeft een psitievere inschatting van de eigen gezndheid) Er is een significant verband met detentieduur (meer mensen met lange detentie (5 jaar f meer) geven aan in slechte f zeer slechte gezndheid te verkeren dan in gede gezndheid) Gedetineerden schatten in verhuding met de algemene bevlking vaker hun gezndheid als (zeer) slecht f redelijk in (respectievelijk 48,4% en 25,9%) - Ongeveer twee derde (69,6%) van de gedetineerden heeft in de afgelpen vier weken enige vrm (heel licht tt heel hevig) van lichamelijke pijn ndervnden. Uit bijkmende analyses blijkt dat het aandeel persnen dat lichamelijke pijn rapprteert structureel hger ligt binnen dan buiten de gevangenismuren - Het gemiddelde BMI van de bevraagde gedetineerden bedraagt 25,6. Bijna de helft (47,3%) van de gedetineerden bevindt zich in de nrmale gewichtscategrie (BMI tussen 18,5 en 25). Meer dan een derde (37,5%) van de ppulatie lijdt aan vergewicht (BMI 25) en bij 13,0% van de gedetineerden is er sprake van besitas (BMI 30). Mentale gezndheidsprblemen: - Stress-scre (schaal van 3 tt 15): gedetineerden scren gemiddeld 8,4. Gedetineerden in mn-cel scren zelfs 9,3 - Slaap: bij meer dan de helft van de gedetineerden (55,3%) is een slaapstrnis mgelijk aanwezig. In de algemene ppulatie is dit slechts 22,5% (= significant verschil)

5 - Angst-scre (schaal waarbij tussen 8 en 10 wijst p een mgelijke strnis, bij scre hger dan 10 is een strnis waarschijnlijk): bij gedetineerde bedraagt deze 8,5. Bij één p vijf van de bevraagde gedetineerden (20,1%) is de scre vldende hg m te spreken van een mgelijke angststrnis Daarenbven is bij één p drie gedetineerden (35,9%) de scre z hg dat de aanwezigheid van een angststrnis waarschijnlijk is. - Depressie-scre (idem schaal angst): de scre bij gedetineerden is gemiddeld 7,3 Bijna een kwart (23,4%) van de gedetineerden heeft een scre die mgelijke depressieve strnis laat vermeden. En 26% van de steekpref heeft een dermate hge scre dat een depressieve strnis bij hen waarschijnlijk is. - Veerkracht (schaal van 2 tt 10, he hger, he meer veerkracht): gemiddelde van gedetineerden is 6,23 - Zelfmrdgedachten en pgingen (vragen ls van detentie): Meer dan één p drie (37,6%) dacht it aan zelfmrd 20,3% dacht aan zelfmrd in de vrbije 12 maanden 22,9% heeft it een pging ndernmen 6% deed dat in de vrbije 12 maanden Rken: - 69,6% van de gedetineerden rkt (algemene bevlking: 23,6%) 62,2% rkt dagelijks 24,2% is zware rker (meer dan 20 sigaretten per dag) - Passief rken: Ongeveer driekwart (72,6%) van de bevraagde gedetineerden wrdt in zijn/haar eigen cel bltgesteld aan tabaksrk Bij bijna de helft van de gedetineerden lpt de tijd dat ze bltgesteld wrden aan tabaksrk p cel p tt meer dan 5 uur per dag Bijna één p vijf gedetineerden (18,1%) rkt zelf niet, maar wrdt dagelijks gedurende minstens 1 uur in de eigen cel bltgesteld aan tabaksrk - Gedragsverandering: 71,1% van de rkers wil rkgedrag aanpassen 28,4% wil stppen. Helft hiervan wil dat binnen de muren den 20,2% wil minderen met rken. 80,5% wil dit binnen den 22,5% wil beide (beide pties aangekruist in de vragenlijst) Eten en drinken: - Slechts één p drie eet dagelijks fruit, 68,7% eet minder dan één keer per dag fruit en een kleine minderheid eet nit fruit. Slechts 123 gedetineerden (16,6%) eet vldende fruit m de dagelijks aanbevlen heveelheid (dagelijks twee prties fruit) te behalen (lagere scres dan algemene bevlking). - Eén derde van de gedetineerden zegt dagelijks grenten te eten. 67% van de respndenten geeft aan minder dan één keer per dag grenten te eten, maar het aandeel gedetineerden dat aangeeft nit grenten te eten is beperkt (4,5%) (lagere scres dan algemene bevlking). - Cnsumptie van water: 63,3% haalt de richtlijn van dagelijks minstens 1 liter water te drinken - Eén derde (33,2%) van de gedetineerden geeft aan dagelijks gesuikerde frisdranken te drinken (algemene bevlking: 24,3%) - Iets minder dan de helft van de gedetineerden (42,8%) geeft aan minstens één maal per dag een zete f zute snack te eten. Dit betekent dat 57,2% minder dan dagelijks snackt. 14,9% snackt minder dan wekelijks en 8,7% snackt nit. - Gedragsverandering: Drie kwart van de respndenten (76,6%) vindt het belangrijk m dagelijks geznd te eten

6 (56,3%) geeft aan geznder te willen eten tijdens hun detentie. 121 respndenten (15,9% van de steekpref) geven aan dat ze wel graag geznder willen eten, maar dat ze dit niet willen den terwijl ze in de gevangenis zitten. 27,8% van de gedetineerden wil liever niets veranderen aan hun huidige eetgewntes. Uit bijkmende analyse bleek samenhang met BMI: De grep gedetineerden die geznder wil eten tijdens hun detentie is het hgste bij die gedetineerden die kampen met vergewicht (63,6%). Bewegen en sedentair gedrag: - Opvallend: gedetineerden zijn significant meer fysiek actief dan de algemene ppulatie (Z beweegt de helft van de gedetineerden (53,1%) vldende m de WHO-richtlijn te behalen (elke dag minstens 30 minuten matig f zwaar fysiek actief), terwijl buiten de gevangenismuren slechts 31,5% aan deze richtlijn vldet). - Er is een psitieve invled dr het werken in de gevangenis; dit geldt k vr de wandeling (aantal en/f duurtijd). - Mannen scren beter dan vruwen, jngere gedetineerden beter dan udere. - Gedragsverandering: Bijna vier p vijf gedetineerden (79,5%) vindt het belangrijk m regelmatig aan lichaamsbeweging te den. Slechts een kwart van de gedetineerden (23,6%) zegt niets te willen veranderen aan hun bewegingsgedrag. Meer dan de helft (53,4%) van de gedetineerden geeft aan graag meer te willen bewegen terwijl ze in de gevangenis zitten. 23,0% wil wel meer bewegen, maar niet tijdens hun verblijf in de gevangenissen. - Sedentair gedrag: Ongeveer 11 uur van de wakkere tijd brengt men zittend f liggend dr. Bij de algemene ppulatie is dit 8u30. Er is een psitief effect dr het werken in de gevangenis. Sciale relaties: - Een kwart van de gedetineerden (24,6%) krijgt nit bezek in de gevangenis, drie kwart (75,6%) wel - De meeste gedetineerden (34,1%) hebben één f twee persnen p wie ze kunnen rekenen, maar meer dan 1 p 5 (22,3%) geeft aan niemand te hebben waarp ze kunnen rekenen ( vertruwenspersn ). Dit is structureel lager dan bij de algemene ppulatie - Twee derde van de gedetineerden (67,4%) geeft aan zich in de afgelpen week eenzaam te hebben geveld en 12,4% van de gedetineerden velde zich in dezelfde peride heel erg eenzaam (bij algemene ppulatie respectievelijk 26,3% en 1,9%) Veilig vrijen: - Meer dan de helft van de respndenten (56,1%) weet niet dat er gratis cndms te verkrijgen zijn in de gevangenis - Bijna een kwart van de gedetineerden (23,5%) heeft seksuele cntacten gehad in de gevangenis waar hij f zij p het mment van de bevraging verbleef. Slechts 9,6% daarvan heeft tijdens deze cntacten altijd een cndm gebruikt. - Een pvallende bservatie is dat van de respndenten die nit een cndm hebben gebruikt tijdens hun seksuele cntacten in de gevangenis, ngeveer de helft (55,5%) niet weet dat er gratis cndms beschikbaar zijn 5. Algemeen kunnen we stellen dat: a. het belangrijk is bij het lezen van de cnclusies te weten dat de gemiddelde leeftijd in de bevraging van de gedetineerden lager lag dan bij de bevraging bij

7 de algemene bevlking. Tch scren gedetineerden p zeer veel items slechter dan de algemene ppulatie. Men zu het mgekeerde verwachten puur p basis van leeftijd. b. de ppulatie grtendeels bestaat uit een grep met lagere sciaalecnmische status, een grter aandeel niet-belgen, etc. c. er een aantal cntextuele factren zijn die hier een invled p uitefenen, maar die we zelf niet in de hand hebben. Het gaat m factren die de bevegdheid zijn van de FOD Justitie, zals al dan niet werken in de gevangenis, aantal en duur van wandelingen, vedingsaanbd, etc. Uit de resultaten van het nderzeksrapprt nthuden we dat de prblematiek inzake mentale gezndheid grt is en dus een zeer belangrijk aandachtspunt betreft. Op vlak van rkgedrag dienen we in te zetten p zwel actief (bijv. dr middel van rkstpbegeleidingen) als passief rken (in gesprek gaan met FOD Justitie) Er wrdt een aanbd uitgewerkt in elke gevangenis, dit met medewerking van De Rde Antraciet vzw, die in elke gevangenis een sprtfunctinaris tewerkstelt. Tch meten we blijvend inzetten p sprt en bewegen in de gevangenis. Hewel de medewerkers van de CAW s (.a. trajectbegeleiders) inzetten p de cntacten met de naasten van de familie en er kinderbezeken dr hen gerganiseerd wrden in vrijwel iedere gevangenis, dienen we ng meer te investeren in sciale cntacten. Gedetineerden vallen vr gezndheidszrg terug p de Dienst Gezndheidszrg van Justitie. Dit maakt dat ze tijdens hun verblijf in de gevangenis geen berep kunnen den p hun mutualiteit en de diensten daaraan verbnden (bijv. terugbetaling van Bewegen p Vrschrift, rkstpbegeleiding, etc.). We verwijzen hiervr naar ns antwrd p vraag Gezndheidsbeleid vr gedetineerden valt nder verantwrdelijkheid van de dienst Gezndheidszrg van Justitie. Met de werking van.a. het justitieel welzijnswerk, de centra geestelijke gezndheidszrg, De Rde Antraciet wrdt in elke gevangenis al aanvullend werk verricht. Deze studie helpt de diensten van de Vlaamse Gemeenschap die een aanbd binnen de muren brengen, m pririteiten te leggen. Daarnaast is er een keuze gemaakt m in pvlging van de aanmeldingspunten drughulpverlening, te kiezen vr een werking waar gedetineerden zich kunnen aanmelden vr ruimere prblematieken p vlak van geestelijke gezndheidszrg. Die werking wrdt mmenteel pgestart en de aanwervingsprcedures zijn lpende. 7. Het is z dat niet vr elk thema en nderdeel de verschillen tussen gevangenissen helemaal nderzcht zijn. Vr een aantal zaken werden geen verschillen gevnden (bijv. de cnsumptie van fruit, de mate van snacken, ). Tch zijn er een aantal zaken die we p basis van de resultaten en het rapprt kunnen weergeven.

8 Pagina 41 in het nderzeksrapprt: Pagina 48 in het nderzeksrapprt: Pagina 73 in het nderzeksrapprt:

9 Pagina 84 en 85 in het nderzeksrapprt:

10 Pagina 93 in het nderzeksrapprt: Dit tnt dat er k cntextuele factren in iedere gevangenis een invled hebben. Dit zrgt ervr dat er gericht acties dienen uitgewerkt te wrden per gevangenis. 8. Naar aanleiding van dit nderzek werden reeds vlgende stappen ndernmen: - Er heeft verleg (24/08/2016) plaatsgevnden tussen mijn administratie en de Dienst Gezndheidszrg van FOD Justitie (gezien een aantal van de vaststellingen betrekking hebben p hun diensten en werking). Cncreet werden een aantal suggesties ter verbetering gedaan,.a. wat betreft veding, en een aantal afspraken gemaakt,.a. rnd rkstpprgramma s. - Verschillende Vlaamse beleidscördinatren zijn het gesprek k aangegaan met de lkale gevangenisdirecteurs. Verandering in bijvrbeeld het pschepgedrag (bij het uitdelen van warme maaltijden) f aanpassingen van de kantinelijst (lijst met prducten die gedetineerden mgen aankpen) werden z gerealiseerd. - Er is verleg geweest met het Agentschap Zrg & Gezndheid m een aantal zaken uit het nderzek verder uit te werken (19/05/2016 en 11/01/2017),.a. het verkennen van de verdere preventieve gezndheidsacties, experimenten met preventieve kankerscreenings, etc. - In de meeste gevangenissen is een samenwerking pgestart met de CGG suïcidepreventiemedewerker. - In meerdere gevangenissen is er k samenwerking met de LOGO s - Een belangrijke recente ntwikkeling is de uitrl van TANDEM. Hierbij werd gekeken naar de ervaringen met het vregere CAP, maar de scpe werd uitgebreid. Niet enkel zullen dssiers wrden pgenmen i.k.v. verslavingszrg (buiten de scpe van dit gezndheidsnderzek), maar k in het kader van de ruimere geestelijke gezndheid. 9. De studie is penbaar. BIJLAGE Onderzeksrapprt

VRAGENLIJST VOOR BEZOEKERS VAN DE DORPSRESTAURANTS TE BILZEN

VRAGENLIJST VOOR BEZOEKERS VAN DE DORPSRESTAURANTS TE BILZEN Bijlage 1 : Vragenlijst refnr VRAGENLIJST VOOR BEZOEKERS VAN DE DORPSRESTAURANTS TE BILZEN Beste bezeker, Ik ben Magalï Muls en studeer maatschappelijk werk aan de PXL te Hasselt. Ik zit in het laatste

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

Anamneseformulier Gezondheidstest

Anamneseformulier Gezondheidstest Anamnesefrmulier Gezndheidstest LET OP: Vr de kwaliteit van de gezndheidstest is het van belang m het anamnesefrmulier vlledig en naar waarheid in te vullen. Het is mgelijk m meerdere antwrden in te vullen.

Nadere informatie

Inventarisatie van wensen & verwachtingen over gezondheidsactiviteiten Leefstijl vragenlijst

Inventarisatie van wensen & verwachtingen over gezondheidsactiviteiten Leefstijl vragenlijst Inventarisatie van wensen & verwachtingen ver gezndheidsactiviteiten Leefstijl vragenlijst Let p: Deze vragenlijst dient vr verspreiding p maat gemaakt te wrden vr uw bedrijf. Ver daar waar [bedrijfsnaam]

Nadere informatie

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Rapprt Bekend maakt bemind Onderzek naar de bekendheid van en waardering vr het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum p het gebied van arbeidszaken

Nadere informatie

CQI Poliklinische ziekenhuis 2011

CQI Poliklinische ziekenhuis 2011 CQI Pliklinische ziekenhuis 2011 Managementsamenvatting Significant B.V. Thrbeckelaan 91 3771 ED Barneveld T 0342 40 52 40 KvK 39081506 inf@significant.nl Stichting Miletus Barneveld, 5 december 2011 Versie:

Nadere informatie

Sinds 1 juli 2014 zijn de justitiehuizen officieel bevoegdheid van de regio s. Personeel en middelen werden overgedragen op 1 januari 2015.

Sinds 1 juli 2014 zijn de justitiehuizen officieel bevoegdheid van de regio s. Personeel en middelen werden overgedragen op 1 januari 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 148 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 26 nvember 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Justitiehuizen - Huisvesting Elk gerechtelijk arrndissement

Nadere informatie

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING Beste drpsgent, Vr u ligt een enquête ver de ntwikkeling van ns drp in de kmende jaren. Deze enquête is een initiatief van de Drpsvereniging Heilig Landstichting,

Nadere informatie

Kwaliteit van de arbeid van kamermeisjes

Kwaliteit van de arbeid van kamermeisjes HIER FOTO INVOEGEN BREEDTE 210mm x HOOGTE 99mm Kwaliteit van de arbeid van kamermeisjes Samengevat 2011 Guidea - Kenniscentrum vr Terisme en Hreca vzw Deze infrmatie werd met de grtste zrg samengesteld.

Nadere informatie

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa Obesitas Een nderschatte bedreiging: Publieke perceptie van besitas in Eurpa SAMENVATTING PER LAND BELGIË Uitgeverd dr Opinium, een nafhankelijk bureau vr strategische inzichten, in samenwerking met de

Nadere informatie

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen Kenmerken en uitkmsten van prfessinele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen 20 nvember 2015 Prf. Dr. Sfie Vanassche Dr. An Katrien Sdermans Prf. dr. Ken Matthijs Family and Ppulatin Studies, KU Leuven

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

Achtergrond : Perspectief 2020

Achtergrond : Perspectief 2020 Achtergrnd : Perspectief 2020 Vraaggestuurd en persnsgericht ndersteuningsmdel Vlwaardig burgerschap in een inclusieve samenleving Vermaatschappelijking van de zrg Gedeelde zrg en ndersteuning Achtergrnd

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden Samenvattend rapprt Operatineel Leidinggevenden Organisatie: Bevragingsperide: Rapprtdatum: ttaal 25/11/2014-24/12/2014 27/01/2015 He situeert u dit rapprt? Dit rapprt bevat het glbale verzicht van de

Nadere informatie

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen.

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen. VRAGENLIJST Beste mantelzrger, Deze vragenlijst is bedeld vr u. Dr het invullen van bijgaande vragenlijst krijgt u inzicht in de rzaken van uw belasting. Het maakt u bewust van uw situatie. In de vragenlijst

Nadere informatie

Cijfers & trends op de arbeidsmarkt voor hoog opgeleide financials

Cijfers & trends op de arbeidsmarkt voor hoog opgeleide financials Cijfers & trends p de arbeidsmarkt vr hg pgeleide financials Alterim Arbeidsmarktindex Oktber 2015 Vrwrd Alterim presenteert de uitkmsten van de Alterim Arbeidsmarkt Index. Gericht nderzek nder 514 hg

Nadere informatie

Indien u in de loop van 2011 de leeftijd van 50 jaar bereikt heeft, of ouder bent, kan u op vrijwillige basis deelnemen aan dit initiatief.

Indien u in de loop van 2011 de leeftijd van 50 jaar bereikt heeft, of ouder bent, kan u op vrijwillige basis deelnemen aan dit initiatief. GO! MEMO GO!mem/GPD/GB/2011-7 01-07-2011 Medische check-up Deze mem heeft betrekking p alle persneelsleden van de centrale administratie van het GO! die 50 jaar zijn f uder. Sinds enkele jaren biedt het

Nadere informatie

Start duurzame inzetbaarheid

Start duurzame inzetbaarheid Start duurzame inzetbaarheid Een praktijkcasus Dr: Rlf Weijers, Pauline Miedema Hewel duurzame inzetbaarheid een veelbesprken thema is, blijft het lastig m het cncreet te maken en er handen aan veten aan

Nadere informatie

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden Samenvattend rapprt Operatineel Leidinggevenden Entiteit: Bevragingsperide: Rapprtdatum: Vrbeeld 25/11/2014-24/12/2014 23/01/2015 He situeert u dit rapprt? Dit rapprt bevat het glbale verzicht van de bttm-up

Nadere informatie

Verklarende nota over de procedure voor de hervestiging van vluchtelingen in België en de modaliteiten tot deelname van de OCMW s.

Verklarende nota over de procedure voor de hervestiging van vluchtelingen in België en de modaliteiten tot deelname van de OCMW s. Dit prgramma wrdt gefinancierd dr het Fnds Asiel, Migratie en Integratie HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN IN BELGIË PROGRAMMA 2015 Verklarende nta ver de prcedure vr de hervestiging van vluchtelingen in

Nadere informatie

Resultaten Enquête Bedrijven 2008

Resultaten Enquête Bedrijven 2008 Resultaten Enquête Bedrijven 2008 Gedrag & ervaringen van bedrijven p de vrijgemaakte Vlaamse energiemarkt resultaten met betrekking tt slimme meters Rapprt vr de Vlaamse Reguleringsinstantie vr de Elektriciteits-

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Windekind Leuven. Adresgegevens: Schapenstraat 98 3000 Leuven

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Windekind Leuven. Adresgegevens: Schapenstraat 98 3000 Leuven EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: Windekind Leuven Adresgegevens: Schapenstraat 98 3000 Leuven 2) Dmein van expertise: Cmmunicatie 3) Beschrijving expertise: Alle kindjes met EMB

Nadere informatie

Factsheet STOP4-7 Schooljaar

Factsheet STOP4-7 Schooljaar Factsheet STOP4-7 Schljaar 2014-2015 Tabel 1: Aantallen en respns Instelling /Lcatie Aantal deelnemers Aantal respns start en einde (%) Entréa 23 18 (78%) Nijmegen 9 6 (67%) Tiel 14 12 (86%) t Kabuterhuis

Nadere informatie

Huisbereiding in de kijker

Huisbereiding in de kijker NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2010 P1 In dit nummer 1 Inleiding 2 Huisbereiding in de kijker 2 Stppen met rken 4 Zelftest 5 Vrdelen van stppen met rken Inleiding Beste nieuwslezer, 2009 det zijn uittrede,

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

5. Welke nationaliteit hebt u? Belg / andere: 6. Wat is de hoogste opleiding die u hebt behaald? (kruis aan a.u.b.) o Universitair onderwijs

5. Welke nationaliteit hebt u? Belg / andere: 6. Wat is de hoogste opleiding die u hebt behaald? (kruis aan a.u.b.) o Universitair onderwijs ALGEMENE VRAGEN VRAGENLIJST LOKAAL SOCIAAL BELEID 1. He ud bent u: jaar 2. Geslacht: Man / Vruw 3. Burgerlijke staat: (kruis aan a.u.b.) Gehuwd Alleenstaand Gescheiden Samenwnend Weduw(e)naar Klsterling(e)

Nadere informatie

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin.

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin. pgb-uitveringsplan U wilt vr uzelf f vr een ander met een persnsgebnden budget (pgb) ndersteuning inkpen. Een van de vrwaarden m vr een pgb in aanmerking te kmen is dat u een uitveringsplan maakt. In het

Nadere informatie

Versie Beleidsdocument Gezonde School. Datum: School: SO/VSO de Meidoornschool. Auteur: Trea Niezen. Functie: Directeur

Versie Beleidsdocument Gezonde School. Datum: School: SO/VSO de Meidoornschool. Auteur: Trea Niezen. Functie: Directeur Versie 2017-04-24 Beleidsdcument Geznde Schl Datum: 24-04-2017 Schl: SO/VSO de Meidrnschl Auteur: Trea Niezen Functie: Directeur 1 Inhud Inleiding 1. Waarm een Geznde schl? 2. Analyse van de huidige situatie

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan Handleiding Het pstellen van een diacnaal beleidsplan Versie 1.0 Generale diacnale cmmissie Datum: augustus 2015 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website:

Nadere informatie

Minor Move Your Work Gezondheidsbeleid in organisaties

Minor Move Your Work Gezondheidsbeleid in organisaties INHOLLAND enquête gezndheidsbeleid in rganisaties Enquête Minr Mve Yur Wrk Gezndheidsbeleid in rganisaties Michael Heemskerk Kristiaan Zwemmer September 2009 INHOLLAND enquête gezndheidsbeleid in rganisaties

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn Infrmatiebrief ver deelname aan het nderzek Fd2Learn Beste leerlingen, uders en/f wettelijk vertegenwrdigers, Dat het eten van vis (rijk aan mega- 3 vetzuren) ged is vr het functineren van de hersenen

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor Ouderen. Gemeenterapport Staphorst

Gezondheidsmonitor Ouderen. Gemeenterapport Staphorst Gezndheidsmnitr Ouderen Gemeenterapprt Staphrst Zwlle 2011 GGD IJsselland Annette Baltissen Sandra Brsbm Lidewij van den Berg Marja de Jng Ingrid van Aart 1 Inleiding... 3 1.1 Gemeentelijke verantwrdelijkheid...

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor Ouderen. Gemeenterapport Kampen

Gezondheidsmonitor Ouderen. Gemeenterapport Kampen Gezndheidsmnitr Ouderen Gemeenterapprt Zwlle 2011 GGD IJsselland Annette Baltissen Sandra Brsbm Lidewij van den Berg Marja de Jng Ingrid van Aart 1 1 Inleiding... 3 1.1 Gemeentelijke verantwrdelijkheid...

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Eindrapportage Overgewicht, BOFT-gedrag en determinanten bij leerlingen op B-Fit scholen

Eindrapportage Overgewicht, BOFT-gedrag en determinanten bij leerlingen op B-Fit scholen TN-rapprt TN/LS 2012 R11028 Eindrapprtage vergewicht, BFT-gedrag en determinanten bij leerlingen p B-Fit schlen Behaviural and Scietal Sciences Wassenaarseweg 56 2333 AL Leiden Pstbus 2215 2301 E Leiden

Nadere informatie

Kwaliteit van werk en werkgelegenheid in België Analyses op EWCS 2010

Kwaliteit van werk en werkgelegenheid in België Analyses op EWCS 2010 Kwaliteit van werk en werkgelegenheid in België Analyses p EWCS 2010 Sem Vandekerckhve HIVA-KU Leuven WSE Arbeidsmarktcngres 7 februari 2013 Kwaliteit van werk in België Onderzeksprject in pdracht van

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnr: Enquête leefbaarheid in uw buurt Met deze vragenlijst stellen wij u een aantal vragen ver de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapprtcijfer geven. Daarbij geldt: een hger cijfer (10)

Nadere informatie

Verandertrajecten voor individuele medewerkers

Verandertrajecten voor individuele medewerkers Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Verandertrajecten vr individuele medewerkers Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

PROJECTWEDSTRIJD Promoot de Week van de Fair Trade 2015!

PROJECTWEDSTRIJD Promoot de Week van de Fair Trade 2015! PROJECTWEDSTRIJD Prmt de Week van de Fair Trade 2015! De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die als del heeft m Belgen te sensibiliseren rnd fair trade. Het is een initiatief van het Trade

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Patiënttevredenheidsonderzoek

Patiënttevredenheidsonderzoek Patiënttevredenheidsnderzek 2012 Wittevruwensingel Fax: Tel: 3581 030 - GA 231 Utrecht 67 70 55 7 www.internistvanln.nl RAPPORTAGE PATIËNTTEVREDENHEIDONDERZOEK 2012 1. 1.3 Algemene 1.1 Over de gegevens

Nadere informatie

IKZ DEEL II : De informatieronde

IKZ DEEL II : De informatieronde Vanuit het standpunt van de zn is de schaduw nzichtbaar (Gethe) IKZ DEEL II : De infrmatiernde Het is méér dan een cliché f butade: m aan een breed kwaliteitsbeleid te werken, heb je écht steun, inbreng

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog!

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog! Data m te nthuden December 2015 04-12 Sinterklaas p schl. Grepen 5 t/m 8 een cntinurster tt 14.00 uur. Neem je eigen lunch mee p 4 december! 13-12 Kerstmarkt vanaf 12.00 tt 18.00 uur, kinderen van De Meeander

Nadere informatie

Evaluatie van een 24-uur-niet-roken actie

Evaluatie van een 24-uur-niet-roken actie Evaluatie van een 24-uur-niet-rken actie -de nderzeksresultaten van de pre- en pst-vragenlijsten- Februari 2010 Uitgeverd dr de Universiteit Antwerpen In pdracht van het Vlaams Instituut vr Gezndheidsprmtie

Nadere informatie

Actief aan de slag met gezondheid!

Actief aan de slag met gezondheid! Actief aan de slag met gezndheid! De algemene fitheid en gezndheid van mensen in Nederland gaat achteruit. Dit betekent dat er steeds vaker sprake is van chrnische welvaartsziekten als hart- en vaatziekten

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

IB/Directiedag - 21 mei 2014

IB/Directiedag - 21 mei 2014 IB/Directiedag - 21 mei 2014 He geven we vrm aan Passend Onderwijs binnen Passenderwijs? He werken we met de schlen samen? Wat mag u van ns verwachten? Even vrstellen.. Vr elk kind een passend aanbd! Kwalitatief

Nadere informatie

WEDEROPSLUITING NA VRIJLATING UIT DE GEVANGENIS

WEDEROPSLUITING NA VRIJLATING UIT DE GEVANGENIS WEDEROPSLUITING NA VRIJLATING UIT DE GEVANGENIS NOTA TER VOORBEREIDING VAN HET DEBAT Luc Rbert & Eric Maes (prmtr) Natinaal Instituut vr Criminalistiek en Criminlgie (NICC) Achtergrnd en cntext vr het

Nadere informatie

Set B, Patient. CQ-index (1x per 2 jaar), Ziekenhuisopname, Complexe medicatie, Inzet thuiszorg, Inzet, Informele zorg, Woonsituatie, Intramurale zorg

Set B, Patient. CQ-index (1x per 2 jaar), Ziekenhuisopname, Complexe medicatie, Inzet thuiszorg, Inzet, Informele zorg, Woonsituatie, Intramurale zorg Set B, Patient. CQ-index (1x per 2 jaar), Ziekenhuispname, Cmplexe medicatie, Inzet thuiszrg, Inzet, Infrmele zrg, Wnsituatie, Intramurale zrg CQ-index Ziekte van Parkinsn TOELICHTING OP DE VRAGENLIJST

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Bedrijvenkring Oldebroek

Onderzoeksrapport Bedrijvenkring Oldebroek Onderzeksrapprt Bedrijvenkring Oldebrek AIDA Cmmunicatie 6 juni 2014 Inhudspgave Samenvatting 4 1. Inleiding 5 2. Prbleemanalyse 6 2.1 Aanleiding van het prbleem 6 2.2 Het krachtenveld 6 2.3 Wat mest nderzcht

Nadere informatie

DAVGOS. Werkgroep Preventieadviseurs F. Wauters P. De Roissart I. Van Durme. Vergadering: 24 maart 2011 Nr.: 2011/01

DAVGOS. Werkgroep Preventieadviseurs F. Wauters P. De Roissart I. Van Durme. Vergadering: 24 maart 2011 Nr.: 2011/01 DAVGOS Werkgrep Preventieadviseurs F. Wauters P. De Rissart I. Van Durme Vergadering: 24 maart 2011 Nr.: 2011/01 Agendapunt Verslag Opmerkingen/actiepunt 1. Verwelkming Patrick Verhasselt, pedaggisch begeleider

Nadere informatie

ultieme tips om een mooi en gezond lichaam te krijgen en te houden!

ultieme tips om een mooi en gezond lichaam te krijgen en te houden! 16-2-2019 10 ultieme tips m een mi en geznd lichaam te krijgen en te huden! Een geznde levensstijl aannemen, betekent niet dat je uren in de sprtschl staat en alleen salades eet. Het gaat m het maken van

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020 Openbare raadpleging ver de evaluatie van de Eurpese strategie inzake handicaps 2010/2020 Er zijn in de EU ngeveer 80 miljen mensen met een handicap. Vr deze mensen is het, dr allerlei belemmeringen, vaak

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken en alchl Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken en alchl. De vragenlijst

Nadere informatie

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba.

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba. Agressiemanagement Bedrijven, rganisaties en schlen krijgen steeds vaker met agressie te maken. Wanneer je met mensen werkt, bestaat er immers de kans p cnflicten. Z n cnflict kan escaleren in bedreigingen,

Nadere informatie

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023 Nvember 2013 Actieplan leeftijdsbewust persneelsbeleid 2013-2023 Actie 1: Ontwikkelen van een stagebeleid. Stagiaires zijn ptentiële nieuwe cllega s. Een stageperide kunnen we aanzien als een inwerkperide.

Nadere informatie

Lokale gezondheidsnota. Gemeente Bergambacht 2013-2016

Lokale gezondheidsnota. Gemeente Bergambacht 2013-2016 Lkale gezndheidsnta Gemeente Bergambacht 2013-2016 Maart 2013 Inhudspgave 1. Kader 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Wettelijk kader 3 1.2.1. Wet publieke gezndheid 3 1.2.2. Wm 3 1.3. Landelijke nta gezndheidsbeleid

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Je bent zwanger! Gefeliciteerd!

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Zwangerschapsbegeleiding Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Om je zwangerschap z ged mgelijk te kunnen begeleiden, hebben wij gegevens van je ndig. Een aantal gegevens kun je al vrafgaand aan de eerste cntrle

Nadere informatie

Werk geeft mensen daarnaast eigenwaarde. Als je je werk goed doet, hebben anderen daar respect voor. Dit is goed voor je zelfvertrouwen.

Werk geeft mensen daarnaast eigenwaarde. Als je je werk goed doet, hebben anderen daar respect voor. Dit is goed voor je zelfvertrouwen. Ecnmische Dimensie 4.1 Werken is..- Uitleg 1 Waarm werk je? Om geld te verdienen, is dan vaak het antwrd. Betaald werk den is van belang. Met geld kun je wnruimte betalen en veding en kleding kpen. Dit

Nadere informatie

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud Beleid Veiligheid en Gezndheid Kinderwud Met het beleid veiligheid en gezndheid maken we inzichtelijk he wij p nze lcaties werken ten aanzien van Veiligheid & Gezndheid. We bieden kinderen en medewerkers

Nadere informatie

LHBT-acceptatie in Nijmegen

LHBT-acceptatie in Nijmegen Gelderland-Zuid Gezndheidsmnitr 2016 De Gezndheidsmnitr is een vragenlijst nderzek. Dit nderzek huden we iedere vier jaar bij de inwners van 19 jaar en uder. De vragen gaan ver allerlei nderwerpen die

Nadere informatie

Vooraf Om een elektronische aanvraag te kunnen doen is het belangrijk om de volgende gegevens van de persoon bij de hand te hebben:

Vooraf Om een elektronische aanvraag te kunnen doen is het belangrijk om de volgende gegevens van de persoon bij de hand te hebben: Overzicht van vragen myhandicap.belgium.be THAB Opgelet: deze vragenlijst is bedeld als hulpmiddel vr sciaal werkers. Het papieren frmulier geldt niet als aanvraag. Een aanvraag kan enkel elektrnisch drgestuurd

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor Ouderen. Gemeenterapport Raalte

Gezondheidsmonitor Ouderen. Gemeenterapport Raalte Gezndheidsmnitr Ouderen Gemeenterapprt Zwlle 2011 GGD IJsselland Annette Baltissen Sandra Brsbm Lidewij van den Berg Marja de Jng Ingrid van Aart 1 Inleiding... 3 1.1 Gemeentelijke verantwrdelijkheid...

Nadere informatie

Omgaan met kindermisbruik in onderwijs of internaat

Omgaan met kindermisbruik in onderwijs of internaat 2010-09-17 Omgaan met kindermisbruik in nderwijs f internaat 1 Inleiding De vrbije maanden werd de Kerk gecnfrnteerd met verschillende klachten rnd kindermisbruik dr haar geestelijken. Smmige geestelijken

Nadere informatie

Differentiaal-diagnostiek en comorbiditeit van ADHD bij volwassenen

Differentiaal-diagnostiek en comorbiditeit van ADHD bij volwassenen Differentiaal-diagnstiek en cmrbiditeit van ADHD bij vlwassenen Eenvudig en tch cmplex!? Dminique Walschaerts Anekdte Enkele fascinerende misverstanden rnd mijn takenpakket. 1. Aah jij werkt rnd ADHD.

Nadere informatie

van de Hoge Raad voor Vrijwilligers

van de Hoge Raad voor Vrijwilligers Memrandum van de Hge Raad vr Vrijwilligers Nvember 2014 Memrandum van de Hge Raad vr Vrijwilligers Vrijwilligerswerk: brandend actueel In een veranderende maatschappij die een ecnmische crisis drmaakt,

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl Matching Needs and Services (MNS) Lenieke Bendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzrg.nl Vraag en aanbd: wanneer? Een grte zrg-aanbieder met een meerjaren plan pstellen vr de rganisatie. Welke kant met het p?

Nadere informatie

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen*

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen* *** Enquête *** Inleidend Als student van de Universiteit Twente de ik in het kader van mijn masterstudie Public Safety een (klik hier vr definitie) afstudeerscriptie ver de huidige elektrnische verbindingen*

Nadere informatie

Ouderen en cultuur. Dit convenant komt voort uit de overtuiging van de ondertekenaars dat:

Ouderen en cultuur. Dit convenant komt voort uit de overtuiging van de ondertekenaars dat: Ouderen en cultuur Cnvenant Ministerie van OCW, Ministerie van VW, tichting RCOAK, Fnds luyterman van L, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), Fnds vr Cultuurparticipatie (FCP),

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Tweede Kwartaal 2014 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Wat vinden stakeholders van de AFM?

Wat vinden stakeholders van de AFM? Rapprt Wat vinden stakehlders van de AFM? Resultaten 2009 Prject 15786 April 2010 Een nderzek in pdracht van AFM, te Amsterdam. AUTEURSRECHT MARKETRESPONSE NEDERLAND BV Niets van deze uitgave mag wrden

Nadere informatie

De leerling thuis en niet naar school!?!?

De leerling thuis en niet naar school!?!? De leerling thuis en niet naar schl!?!? Oriënterend nderzek naar prblematiek en begeleidingsmgelijkheden van leerlingen, die niet f deels naar schl gaan. Kansen en mgelijkheden. IDT-SSONML Venl Renée van

Nadere informatie

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER 1 JUNI 2015 HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER SEYS VEERLE PROVINCIEBESTUUR WEST-VLAANDEREN Hug Verriesstraat 22 8800 ROESELARE Vrwrd Sinds 1971 ndersteunt de prvincie

Nadere informatie

Rapportage veranderingen in het beweeggedrag van mbo studenten

Rapportage veranderingen in het beweeggedrag van mbo studenten TNO-rapprt TNO/LS 2012 R10185 Rapprtage veranderingen in het beweeggedrag van mb studenten Behaviural and Scietal Sciences Wassenaarseweg 56 2333 AL Leiden Pstbus 2215 2301 CE Leiden www.tn.nl T +31 88

Nadere informatie

1 Welke thema's spelen er op dit moment binnen de opvoeding van uw kind(eren)?

1 Welke thema's spelen er op dit moment binnen de opvoeding van uw kind(eren)? Ouderpanel Deventer Opveding 1 Welke thema's spelen er p dit mment binnen de pveding van uw kind(eren)? Welke thema's spelen er p dit mment binnen de pveding van uw kind(eren)? Ontwikkeling p schl Pesten

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS OUDERBLIK Een rugzak vl ideeën vr uders en schl SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS 2012 1. Schriftelijke cmmunicatie met anderstalige uders Schriftelijke cmmunicatie gaat ver alle cmmunicatie naar uders

Nadere informatie

Screenen naar colorectale kanker in de huisartspraktijk

Screenen naar colorectale kanker in de huisartspraktijk Frans Gvaerts (Dmus Medica) Jessy Hste (Dmus Medica) Screenen naar clrectale kanker in de huisartspraktijk Handleiding vr de mderatr Handleidingen vr Kwaliteitsbevrdering Antwerpen 2014 Dmus Medica vzw

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

Masterplan internering. Upgrades Hof van Beroep GENT ( )

Masterplan internering. Upgrades Hof van Beroep GENT ( ) Masterplan internering Upgrades Hf van Berep GENT (2017-2018) DOELGROEP AANTAL PLAATSEN ZIEKENHUIS STARTDATUM Dubbeldiagnse verslaving 10 PC Gent-Sleidinge Aanmelden: 1/07/2017 Opnames: 1/10/2017 16 PC

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Mtivatie vs Demtivatie Opleiding Mtivatie Demtivatie VC Grt Dilbeek Denkcel pleidingen Definitie Mvere = bewegen Mtiveren = iemand tt iets bewegen Jezelf tt iets bewegen Onze beheften, nden, wat wij willen

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie