Kijktip: NOS Rutte, Verhagen en Wilders over de val

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kijktip: NOS Rutte, Verhagen en Wilders over de val"

Transcriptie

1 Kijktip: NOS Rutte, Verhagen en Wilders over de val Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken drie filmpjes van de NOS, twee van 21 en één van 24 april. Daarna beantwoorden ze vragen over deze fragmenten. Leerdoel: Inzicht krijgen in wat er in het Catshuis is gebeurd en waarom de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV is opgezegd. Bronnen: Duur: Fragment 1: 1.34 minuten Fragment 2: 1.22 minuten Fragment 3: 7.28 minuten Totale werkvorm: minuten Handleiding: 1. Deel het werkblad uit. 2. Bekijk het eerste fragment met de leerlingen. 3. Laat de leerlingen de vragen beantwoorden. 4. Bespreek de antwoorden met de leerlingen. 5. Herhaal dit voor de andere fragmenten. Tip: Laat voor vmbo-leerlingen eventueel het eerste fragment vervallen. U kunt er ook voor kiezen om de vragen mondeling te stellen aan de leerlingen in plaats van de werkbladen uit te delen. U kunt de film dan tussentijds stopzetten en bij ieder stukje de bijbehorende vragen stellen. Op het antwoordblad ziet u bij welke tijden u de film dan stop kunt zetten.

2 Werkblad 1: NOS Premier Rutte over mislukken Catshuisberaad 1. Over welke drie partijen gaat het hier? 2. Rutte heeft het over gemeenschappelijke antwoorden die de partijen moesten vinden. Op wat voor vragen moesten ze antwoord geven? 3. Rutte zegt dat de partijen al heel ver waren: behalve over bezuinigingen waren ze het ook eens over hervormingen en een fatsoenlijke lastenverdeling. Waar gaan die hervormingen over? En wat bedoelt hij met een fatsoenlijke verdeling van de lasten? 4. Rutte zegt dat de PVV op het laatste moment ervoor terugschrok om ook in moeilijke omstandigheden orde op zaken te stellen. Wat bedoelt hij daar precies mee? 5. Rutte heeft het over het minderheidskabinet met gedoogsteun. Wat houdt dat in, en weet je waarom dit niet een gewoon kabinet was van drie partijen?

3 Werkblad 2: NOS Vicepremier Verhagen over mislukken besprekingen Catshuis 1. Wie geeft Maxime Verhagen de schuld van het mislukken van de besprekingen in het Catshuis? 2. Hoe lang hebben ze in het Catshuis onderhandeld? 3. Wat was de uitkomst van die onderhandelingen volgens Verhagen? 4. Wat zouden die maatregelen volgens Verhagen betekenen voor de burgers? 5. Waar beschuldigt Verhagen Wilders van?

4 Werkblad 3: NOS Geert Wilders ( met bloedend hart afscheid ) 1. Wat bedoelt Wilders met We hebben de zwartepiet gekregen? 2. Wat zijn volgens Wilders de verwijten die de PVV heeft gekregen? 3. Is Wilders het eens met die verwijten? 4. Wat vond Wilders slecht aan de bezuinigingsmaatregelen? 5. Wat bedoelt Wilders ermee dat hij niet aan het pluche plakt? 6. Of we kiezen voor Nederland, of we kiezen voor Brussel, zegt Wilders. Wat heeft Brussel er mee te maken? 7. Die regel van 3% is er niet voor niets, zegt Arie Slob. Waarom is die regel volgens hem afgesproken? (Bonusvraag: waarom maakt Arie Slob een grap over het woordje heilig?) 8. Toen de 3%-regel werd vastgesteld voor Griekenland, vond Wilders dat een goede regel, zegt Arie Slob. Nu het over Nederland gaat loopt Wilders ineens weg voor zijn verantwoordelijkheid. Wat antwoordt Wilders hierop? 9. Waarom denk je dat Wilders zegt dat hij afscheid neemt met bloedend hart en dat hij het erg vindt dat het kabinet niet de volle vier jaar gehaald heeft?

5 Antwoordblad 1: NOS Premier Rutte over mislukken Catshuisberaad 0.10 minuten 1. Over welke drie partijen gaat het hier? VVD, CDA en PVV 2. Rutte heeft het over gemeenschappelijke antwoorden die de partijen moesten vinden. Op wat voor vragen moesten ze antwoord geven? Die antwoorden moesten gaan over de financiële crisis. Het gaat slecht met de economie van Nederland. De vraag is hoeveel Nederland moet bezuinigen en waarop, en hoe de economie van Nederland weer kan gaan groeien minuten 3. Rutte zegt dat de partijen al heel ver waren: behalve over bezuinigingen waren ze het ook eens over hervormingen en een fatsoenlijke lastenverdeling. Weet je waarover die hervormingen gaan? En wat bedoelt hij met een fatsoenlijke verdeling van de lasten? De hervormingen gaan waarschijnlijk over aanpassingen op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en in de zorg. Denk daarbij aan het versoepelen van het ontslagrecht, doorwerken tot 67 jaar i.p.v. 65, het beperken van de hypotheekrenteaftrek en patiënten meer zelf laten betalen. Lastenverdeling gaat over de vraag wie er allemaal wat van de bezuinigingen gaat merken: de mensen die toch al weinig hebben, of juist de mensen die meer verdienen, maar die nu al heel veel belasting betalen? 0.57 minuten 4. Rutte geeft de PVV de schuld van het mislukken van de besprekingen. Hij zegt dat de PVV op het laatste moment ervoor terugschrok om ook in moeilijke omstandigheden orde op zaken te stellen. Wat bedoelt hij daar precies mee? Hij beschuldigt de PVV ervan dat ze geen beslissingen durven te nemen die wel nodig zijn voor het land, maar die de burgers niet leuk zullen vinden. Hij zegt dus dat de PVV de eigen populariteit belangrijker vindt dan het landsbelang minuten 5. Rutte heeft het over het minderheidskabinet met gedoogsteun. Wat houdt dat in, en weet je waarom dit niet een gewoon kabinet was van drie partijen? Een minderheidskabinet is een kabinet van partijen die samen minder dan de helft van de zetels in de Tweede Kamer hebben. De gedoogsteun kwam van de PVV, die beloofde om het kabinet op de meeste punten te steunen, zodat er toch een meerderheid was. Het was geen gewoon kabinet van drie partijen, omdat de drie partijen het oneens waren over de manier waarop ze met de islam moesten omgaan.

6 Antwoordblad 2: NOS Vicepremier Verhagen over mislukken besprekingen Catshuis 0.13 minuten 1. Wie geeft Maxime Verhagen de schuld van het mislukken van de besprekingen in het Catshuis? Hij geeft de schuld aan Wilders minuten 2. Hoe lang hebben ze in het Catshuis onderhandeld? 7 weken. 3. Wat was de uitkomst van die onderhandelingen volgens Verhagen? Ze waren eigenlijk klaar: er lag een pakket aan maatregelen klaar voor hervormingen, bezuinigingen en investeringen minuten 4. Wat zouden die maatregelen volgens Verhagen betekenen voor de burgers? Mensen zouden die maatregelen voelen in hun portemonnee (dus ze zouden minder geld hebben om dingen te kopen), maar het zou meevallen, en na 2013 zou het dan weer beter gaan met de Nederlandse economie minuten 5. Waar beschuldigt Verhagen Wilders van? Dat hij op het allerlaatste moment voor zijn verantwoordelijkheid weg is gelopen en niet de politieke moed heeft gehad om moeilijke maatregelen te verdedigen, waarmee hij eigenlijk al had ingestemd.

7 Antwoordblad 3: NOS Geert Wilders ( met bloedend hart afscheid ) 0.30 minuten 1. Wat bedoelt Wilders met We hebben de zwarte piet gekregen? Hij bedoelt daarmee dat men de PVV de schuld geeft van het mislukken van het Catshuisoverleg. 2. Wat zijn de verwijten die de PVV volgens Wilders heeft gekregen? Dat de partij geen verantwoordelijkheid durft te nemen, onbetrouwbaar blijkt, en niet in het belang van Nederland handelt minuten 3. Is Wilders het eens met die verwijten? Nee, hij vindt juist dat de PVV Nederland gered heeft door niet akkoord te gaan met de bezuinigingen en hij vindt dat dat juist een moedige beslissing is geweest minuten 4. Wat vond Wilders slecht aan de bezuinigingsmaatregelen? Het pakket zou volgens hem de economische groei remmen, de werkloosheid laten stijgen en de koopkracht laten dalen. Dat is allemaal slecht voor de Nederlandse economie, zegt hij. 5. Wat bedoelt Wilders ermee dat hij niet aan het pluche plakt? Pluche is een aanduiding voor een ministerspost in het Nederlands kabinet: dat zit heel comfortabel. Als je aan het pluche plakt, betekent dat dat je erg je best doet om minister te blijven. Uit eigenbelang sluit je dan bijvoorbeeld compromissen die je eigenlijk niet goed vindt. Dat deed hij niet, zegt Wilders en volgens hem is het dus moreel gezien juist heel goed wat hij heeft gedaan. Overigens was Wilders geen minister, maar hij had als gedoogpartner wel veel invloed op het kabinetsbeleid minuten 6. Of we kiezen voor Nederland, of we kiezen voor Brussel, zegt Wilders. Wat heeft Brussel er mee te maken? Brussel staat voor de EU. Volgens de Europese regels mag het tekort van de begroting niet hoger zijn dan 3%. Nederland heeft zelf ingestemd met die regels. De bezuinigingen zijn nodig om het tekort terug te brengen tot die 3%. Als Nederland niet bezuinigt, is dat tekort veel hoger minuten 7. Die regel van 3% is er niet voor niets, zegt Arie Slob. Waarom is die regel volgens hem afgesproken? Om de schulden van toekomstige generaties niet groter te maken dan ze al zijn.

8 5.59 minuten (Bonusvraag: waarom maakt Arie Slob een grap over het woordje heilig?) Arie Slob is fractievoorzitter van de ChristenUnie, een partij die veel belang hecht aan de Bijbel en het geloof. 8. Toen de 3%-regel werd vastgesteld voor Griekenland, vond Wilders dat een goede regel, zegt Arie Slob. Nu het over Nederland gaat, loopt Wilders ineens weg voor zijn verantwoordelijkheid. Wat antwoordt Wilders hierop? Toen hij indertijd de 3%-regel steunde, waren de omstandigheden anders, zegt hij. Het tekort van Nederland bedroeg toen 2,5%. Nu is het tekort 4,6%. Om toch op 3% uit te komen, moet er 14 miljard euro extra bezuinigd worden. Dat is teveel, daarmee maken we de economie kapot, zegt hij. Hij wil nog steeds op 3% uitkomen, maar dan later, pas in (U kunt hier eventueel de leerlingen met elkaar in discussie laten gaan of je van een regel mag afwijken als de omstandigheden veranderen.) 7.28 minuten 9. Waarom denk je dat Wilders zegt dat hij afscheid neemt met bloedend hart en dat hij het erg vindt dat het kabinet niet de volle vier jaar gehaald heeft? Eigen antwoord. Een mogelijke interpretatie is: politici proberen voortdurend om een gunstig beeld van zichzelf neer te zetten. De laatste woorden het woord is aan de kiezer suggereren bovendien dat Wilders ook al begonnen is met campagne voeren. Hij lijkt zijn best te doen om over te komen als een partij die het beste met het land voor heeft en dat hij niet anders kon dan nee zeggen.

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

Verdieping: Eerste reactie partijen

Verdieping: Eerste reactie partijen Verdieping: Eerste reactie partijen Korte omschrijving werkvorm: Uit de berekeningen van het CPB blijkt dat het begrotingstekort van Nederland in 2013 en 2014 niet onder de door de EU gestelde 3%-norm

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland 16 juli 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

Verdieping: Bezuinigingen en koopkrachteffecten

Verdieping: Bezuinigingen en koopkrachteffecten Verdieping: Bezuinigingen en koopkrachteffecten Korte omschrijving werkvorm: Het Kabinet Rutte II gaat in de periode 2013-2017 per saldo 15,1 miljard euro bezuinigen op de overheidsuitgaven 1. Leerlingen

Nadere informatie

Kijktip: Waar gáát dit over?

Kijktip: Waar gáát dit over? Kijktip: Waar gáát dit over? Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van twee fragmenten beantwoorden leerlingen een aantal kijkvragen en krijgen ze inzicht in de inhoud van het referendum en de motieven

Nadere informatie

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte 17 oktober 2017 Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

De Staten-Generaal bestaat uit de parlementsleden van de eerste en tweede Kamer. Het zijn dus onze parlementsleden.

De Staten-Generaal bestaat uit de parlementsleden van de eerste en tweede Kamer. Het zijn dus onze parlementsleden. Boekverslag door M. 1031 woorden 19 februari 2013 5.2 46 keer beoordeeld Vak Economie Prinsjesdag Opdracht 1 Waarom is het de koning die de troonrede voorleest? De koningin staat aan het hoofd van de Nederlandse

Nadere informatie

De stemming van 22 april 2012

De stemming van 22 april 2012 De stemming van 22 april 2012 Zaterdagavond 21 april en zondagochtend 22 april hebben meer dan 4500 mensen meegewerkt aan het spoedonderzoek dat gehouden is als reactie op het mislukken van het Catshuisberaad.

Nadere informatie

30 januari 2015. Onderzoek: Griekenland en de EU

30 januari 2015. Onderzoek: Griekenland en de EU 30 januari 2015 Onderzoek: Griekenland en de EU Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

In Beeld: De nieuwe ministersploeg

In Beeld: De nieuwe ministersploeg In Beeld: De nieuwe ministersploeg Korte omschrijving werkvorm: Wie staan er bij de koning op het bordes? Sommige ministers hebben al eerder in een kabinet gezeten, maar er zijn ook nieuwkomers. Leerlingen

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen 2011

Algemene Beschouwingen 2011 Algemene Beschouwingen 2011 Naar aanleiding van de Algemene Beschouwingen 2011 zijn na de 1e en de 2e dag uitgebreide onderzoeken gedaan naar de reactie van de kiezers op hetgeen was voorgevallen. In totaal

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

De stemming van 13 oktober 2013

De stemming van 13 oktober 2013 De stemming van 13 oktober 2013 De peiling van deze week is gisteren uitgevoerd na bekend worden van het akkoord over de begroting van 2013. Net zoals het geval was toen het Lente Akkoord werd aangekondigd

Nadere informatie

Puzzel: welke regering krijgen we?

Puzzel: welke regering krijgen we? Puzzel: welke regering krijgen we? Korte omschrijving werkvorm Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen welke politieke partijen met elkaar kunnen samenwerken op basis van de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

Kijktip: Beeldvorming in de media

Kijktip: Beeldvorming in de media Kijktip: Beeldvorming in de media Korte beschrijving werkvorm Aan de hand van drie filmpjes bekijken de leerlingen de Occupy-beweging. In twee van de drie filmpjes wordt een duidelijke boodschap verkondigd.

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte, Buma, Pechtold en Segers over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte, Buma, Pechtold en Segers over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte, Buma, Pechtold en Segers over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje over het regeerakkoord, van dinsdag 10 oktober. Daarna beantwoorden

Nadere informatie

Regeringsmaatregelen in verband met de crisis

Regeringsmaatregelen in verband met de crisis Regeringsmaatregelen in verband met de crisis De afgelopen week waren er intensieve onderhandelingen over de maatregelen die de regering wil gaan nemen in het kader van de financiele en de economische

Nadere informatie

Verdieping: Het huishoudboekje van Nederland

Verdieping: Het huishoudboekje van Nederland Verdieping: Het huishoudboekje van Nederland Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm leren leerlingen meer over de inkomsten en uitgaven van Nederland. In 2015 heeft de Nederlandse regering voor het

Nadere informatie

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van het krachtenveld De macht in de provincie herhaalt u kennis over onze staatsinrichting: de Eerste Kamer wordt gekozen door

Nadere informatie

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen?

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen? Crisismaatregelen De financiele en economische crisis zorgt ervoor dat o.a. de pensioenfondsen op dit moment geen dekking meer hebben voor het uitbetalen van pensioenen in de toekomst en dat het ernaar

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8 Tweede Kamerverkiezingen groep 7 en 8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet 10 9. De oppositie

Nadere informatie

Reactie op de financiele crisis, 17 februari 2009

Reactie op de financiele crisis, 17 februari 2009 Reactie op de financiele crisis, 17 februari Op de dag dat het CPB haar voorspelling voor sterk naar beneden heeft bijgesteld is gevraagd wat Nederland nu over de financiele en economische crisis denkt.

Nadere informatie

Uitslag TopX enquête Politieke Poppetjes Deelnemers: 1.602

Uitslag TopX enquête Politieke Poppetjes Deelnemers: 1.602 Uitslag TopX enquête Politieke Poppetjes 20-10-2010 Deelnemers: 1.602 1 Wat vind je ervan dat de VVD en het CDA gaat samenwerken met de PVV? Goede zaak (34 procent) Slechte zaak (47 procent) Maakt mij

Nadere informatie

De week waarin alles anders werd (of niet?)

De week waarin alles anders werd (of niet?) De week waarin alles anders werd (of niet?) Er is waarschijnlijk geen week geweest in de Nederlandse politieke geschiedenis waar in een korte tijd zoveel veranderde als de afgelopen 7 dagen. In die periode

Nadere informatie

Inbreng Sybrand Buma (debat begrotingsakkoord)

Inbreng Sybrand Buma (debat begrotingsakkoord) Gesproken woord geldt Inbreng Sybrand Buma (debat begrotingsakkoord) Wat Nederland nodig heeft is een beleid gericht op meer banen, en het structureel versterken van de economie. Zonder verdere belastingverhoging,

Nadere informatie

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER MEI 2018 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 WAT HEB JE NODIG? Voor elke leerling het werkblad met de partijen. Voor elke leerling het werkblad met de nieuwsartikelen. DE WERKVORM

Nadere informatie

Kijktip: Waar gáát dit over?

Kijktip: Waar gáát dit over? Kijktip: Waar gáát dit over? Korte omschrijving werkvorm Leerlingen beantwoorden een aantal kijkvragen over een filmpje van NOS op 3 dat u in de klas afspeelt. Zo krijgen ze zicht op de vraag waar het

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

26 december Onderzoek:

26 december Onderzoek: 26 december 2016 Onderzoek: Verwachtingen 2017 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing?

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing? CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd Anders Weet niet CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd

Nadere informatie

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn?

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Mark Rutte (VVD) 26,1% Diederik Samsom (PvdA) 22,6% Alexander Pechtold (D66) 15,4% Emile Roemer (SP) 12,9% Geert Wilders (PVV) 6,4%

Nadere informatie

Onderzoek uitwerking Lenteakkoord

Onderzoek uitwerking Lenteakkoord Onderzoek uitwerking Lenteakkoord Over het onderzoek Aan het onderzoek deden ruim 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 16 tot en met 17 mei 2012. Over het EenVandaag

Nadere informatie

Onderzoek verkiezingsthema Europa

Onderzoek verkiezingsthema Europa Onderzoek verkiezingsthema Europa Over het onderzoek Aan het onderzoek deden 22.055 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 5 tot en met 7 september 2012. Over het EenVandaag

Nadere informatie

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU 24 mei 2017 Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

10-puntenplan voor het herstel van de Nederlandse economie

10-puntenplan voor het herstel van de Nederlandse economie 10-puntenplan voor het herstel van de Nederlandse economie Nederland zit in een grote economische crisis. Het consumentenvertrouwen is dramatisch laag. Nederlanders zijn onzeker over hun baan, hun huis,

Nadere informatie

Verdieping: Waarom aftreden?

Verdieping: Waarom aftreden? Verdieping: Waarom aftreden? Korte omschrijving werkvorm Waarom hebben minister Opstelten en staatssecretaris Teeven hun ontslag aangeboden? En wat zijn eigenlijk redenen voor ministers en/of staatssecretarissen

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

Puzzel: De stem van de Statenleden

Puzzel: De stem van de Statenleden Puzzel: De stem van de Statenleden Korte omschrijving werkvorm De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn geweest, de uitslag is bekend en de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur: die van

Nadere informatie

Open brief Geert Wilders over Koran

Open brief Geert Wilders over Koran Open brief Geert Wilders over Koran Geert Wilders heeft een open brief in De Volkskrant geschreven naar aanleiding van de mishandeling van de exmoslim Jami. Daarin stelt hij dat de Koran in Nederland verboden

Nadere informatie

DE VERKIEZINGSUITSLAG

DE VERKIEZINGSUITSLAG DE VERKIEZINGSUITSLAG MAART 2017 - POLITIEK IN PRAKTIJK DOCENTENHANDLEIDING DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen dat politieke partijen met elkaar moeten samenwerken

Nadere informatie

Inbreng CDA debat Sociaal Akkoord

Inbreng CDA debat Sociaal Akkoord Inbreng CDA debat Sociaal Akkoord Het is goed dat werkgevers en werknemers een sociaal akkoord hebben gesloten. In deze tijd van crisis is het belangrijk dat zij elkaar gevonden hebben. Nederland kenmerkt

Nadere informatie

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december 2009-32.000 respondenten Beste politicus 2009 Nebahat Albayrak (PvdA) Justitie Jan Peter Balkenende (CDA) minister-president

Nadere informatie

Tekst lezen en signaalwoorden herkennen

Tekst lezen en signaalwoorden herkennen Tekst lezen en signaalwoorden herkennen 1. Weet je het nog? Als je een tekst voor de eerste keer gaat lezen, lees je de tekst vaak eerst even globaal door. Op die manier kun je bepalen waar de tekst over

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen Herziene versie 2017 Tweede Kamerverkiezingen groepen 6-8 inhoud 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 8 5. Kiezen 9 6. De uitslag 10 7. De meerderheid 11 8. Ministers

Nadere informatie

Maar voordat ik op onze keuzes voor de toekomst inga, wil ik eerst iets zeggen over onze keuzes van de afgelopen dagen.

Maar voordat ik op onze keuzes voor de toekomst inga, wil ik eerst iets zeggen over onze keuzes van de afgelopen dagen. Beste mensen, Drie weken geleden schreven Hans Spekman en ik deze Politieke Ledenraad uit om met u te spreken over onze keuzes voor de toekomst van Nederland. Dat was toen VVD, CDA en PVV nog volop aan

Nadere informatie

VVD leidt in zetelpeiling

VVD leidt in zetelpeiling VVD leidt in zetelpeiling Waardering Klaver op niveau waardering Pechtold In de nieuwste zetelpeiling van TNS NIPO leidt de VVD, met 27 virtuele zetels. Op enige afstand volgen D66, SP en PVV. Ten opzichte

Nadere informatie

Beoordeling kabinet na 100 dagen

Beoordeling kabinet na 100 dagen Beoordeling kabinet na 100 dagen Voor: NRC Handelsblad Datum: 28 januari 2011 Copyright: Synovate BV. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die u in dit document worden aangeboden zijn intellectueel

Nadere informatie

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren 13 juni 2017 Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

1 januari 2015. Onderzoek:

1 januari 2015. Onderzoek: 1 januari 2015 Onderzoek: Verwachtingen 2015 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

11 juli Onderzoek: De NAVO-norm

11 juli Onderzoek: De NAVO-norm 11 juli 2018 Onderzoek: De NAVO-norm Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

In deze werkvorm koppelen leerlingen historische verkiezingsleuzen aan het juiste affiche.

In deze werkvorm koppelen leerlingen historische verkiezingsleuzen aan het juiste affiche. DE LEUZENKRAKER KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM In deze werkvorm koppelen leerlingen historische verkiezingsleuzen aan het juiste affiche. LEERDOEL Leerlingen komen spelenderwijs in aanraking met diverse (historische)

Nadere informatie

De Stemming van 8 januari 2017

De Stemming van 8 januari 2017 De Stemming van 8 januari 2017 Ten aanzien van drie weken geleden zien we dat de PVV voor het eerst in twee maanden iets daalt. De partij gaat van 36 naar 35 zetels. Met name zien we kiezers gaan naar

Nadere informatie

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8 Herziene versie 2012 M WRKBLAD N PUZZL groepen 6-8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De weede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet

Nadere informatie

Kijktip: het Openbaar Ministerie en de zaak-deurne

Kijktip: het Openbaar Ministerie en de zaak-deurne Kijktip: het Openbaar Ministerie en de zaak-deurne Korte omschrijving werkvorm De leerlingen bekijken drie fragmenten van de NOS over de ontwikkelingen in de afgelopen dagen rondom de overval op de juwelier

Nadere informatie

In Beeld: Infographic de Europese schuldencrisis

In Beeld: Infographic de Europese schuldencrisis In Beeld: Infographic de Europese schuldencrisis Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen analyseren aan de hand van een stappenplan een infographic over de schuldencrisis. Leerdoel: De leerlingen leren

Nadere informatie

Belangen: wat zijn de punten van de politieke partijen in Duitsland?

Belangen: wat zijn de punten van de politieke partijen in Duitsland? Belangen: wat zijn de punten van de politieke partijen in Duitsland? Korte omschrijving werkvorm: Op 22 september zijn er in Duitsland verkiezingen voor de Bondsdag. Welke partijen doen hier aan mee? Lijken

Nadere informatie

11 februari Onderzoek: Eindoordeel kabinet Rutte II

11 februari Onderzoek: Eindoordeel kabinet Rutte II 11 februari 2017 Onderzoek: Eindoordeel kabinet Rutte II Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Puzzel: het parlementaire jaar

Puzzel: het parlementaire jaar Puzzel: het parlementaire jaar Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen moeten de gebeurtenissen van het parlementaire jaar in de juiste volgorde plaatsen. Leerdoel: Leerlingen leren hoe het verloop van

Nadere informatie

De Stemming van 20 januari 2019

De Stemming van 20 januari 2019 De Stemming van 20 januari 2019 Nog steeds zitten we in een stabiele periode van de electorale voorkeur. De verschuivingen van deze week zijn beperkt. De vier regeringspartijen zijn samen nog weer tw zetels

Nadere informatie

29 januari 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe HET KLIMAATAKKOORD

29 januari 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe HET KLIMAATAKKOORD 29 januari 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe HET KLIMAATAKKOORD Samenvatting Samenvatting Steun voor klimaatdoelen brokkelt af Klimaat is kiezers kabinetsval waard, kinderpardon niet De steun voor de doelen

Nadere informatie

De stemming van 27 april 2012

De stemming van 27 april 2012 De stemming van 27 april 2012 De PvdA heeft ten opzichte van afgelopen zondag 5 zetels verloren en staat nu op 19 zetels. Groen Links stijgt 3 zetels naar 8, D66 2 zetels naar 17 en de ChristenUnie 1 zetel

Nadere informatie

19 april Onderzoek: Een half jaar kabinet Rutte III

19 april Onderzoek: Een half jaar kabinet Rutte III 19 april 2018 Onderzoek: Een half jaar kabinet Rutte III Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Verdieping: Kan een land failliet gaan?

Verdieping: Kan een land failliet gaan? Verdieping: Kan een land failliet gaan? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen lezen fragmenten uit artikelen over wat het betekent als Griekenland failliet gaat en maken daar verwerkingsvragen over.

Nadere informatie

PERSBERICHT TOP-Onderzoek (10): Onderzoek onder alle Nederlandse bestuurders / politici.

PERSBERICHT TOP-Onderzoek (10): Onderzoek onder alle Nederlandse bestuurders / politici. www.verheidinnederland.nl olitieke en eensgezind Mark Rutte opnieuw premier (ransparant) (verheids) (anel) Als het aan bestuurlijk Nederland ligt, wordt Mark Rutte ook de volgende premier Nederland. De

Nadere informatie

omslag FORUM #01/

omslag FORUM #01/ Kabinet-Rutte-Verhagen 10 populair bij ondernemers Rutte heeft in oktober een sterke ploeg op het bordes gezet, vinden ondernemers. Ministers én beleid krijgen een dikke voldoende in de Nieuwjaarsenquête

Nadere informatie

Na het aftreden van Minister de Graaf

Na het aftreden van Minister de Graaf Na het aftreden van Minister de Graaf Minister de Graaf is gisteren afgetreden. Hoe reageert Nederland er nu op en hoe moet het nu verder? Gisteren is Minister De Graaf afgetreden. Vindt u het terecht

Nadere informatie

2016 / Maurice de Hond

2016  / Maurice de Hond De NOS heeft aangekondigd zich ten aanzien van de weergave van de peilingen vooral te beperken tot de Peilingwijzer. O.a. met als argument dat pas na het bekend worden van 3 a 4 verschillende peilingen

Nadere informatie

Belangen: Nederland en de Europese Unie

Belangen: Nederland en de Europese Unie Belangen: Nederland en de Europese Unie Korte omschrijving werkvorm: De docent vertelt iets over de achtergrond van de Europese samenwerking. Door samen te werken in Europa konden we grote problemen oplossen.

Nadere informatie

17 september Onderzoek: Prinsjesdag 2014: vertrouwen in kabinet en ministers

17 september Onderzoek: Prinsjesdag 2014: vertrouwen in kabinet en ministers 17 september 2014 Onderzoek: Prinsjesdag 2014: vertrouwen in kabinet en ministers Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 35.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

De Stemming van 18 december 2016

De Stemming van 18 december 2016 De Stemming van 18 december 2016 Hoewel er wel belangwekkende gebeurtenissen waren op het politieke vlak, zoals de aanvullende verklaring inzake het verdrag met Oekraine en de positieve prognose van het

Nadere informatie

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst www.verheidinnederland.nl ERSBERICH - Groningen -nderzoek (4): nderzoek naar de stand van de partij naar aanleiding van VV. (ransparant) (verheids) (anel) Zeer forse steun aan kabinet Rutte VVD verdeeld

Nadere informatie

Onderhandelingspunten bij de formatie van een VVD-PvdA kabinet

Onderhandelingspunten bij de formatie van een VVD-PvdA kabinet Onderhandelingspunten bij de formatie van een VVD-PvdA kabinet I&O Research Dr. Pieter van Wijnen Samenvatting en persbericht De bezorgdheid over de uitkomsten van de formatie onderhandelingen is groter

Nadere informatie

De leerlingen herhalen op speelse wijze voorkennis over Prinsjesdag. De leerlingen worden uitgedaagd om verbanden te herkennen.

De leerlingen herhalen op speelse wijze voorkennis over Prinsjesdag. De leerlingen worden uitgedaagd om verbanden te herkennen. QUIZ: DE SLIMSTE LEERLING PRINSJESDAG 2019 KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM De slimste leerling is een kennisquiz over Prinsjesdag in het format van het bekende tv-programma De slimste mens. De slimste leerling

Nadere informatie

Interpretatie van de uitslag van de tussentijdse Gemeenteraadsverkiezingen

Interpretatie van de uitslag van de tussentijdse Gemeenteraadsverkiezingen Interpretatie van de uitslag van de tussentijdse Gemeenteraadsverkiezingen Ook bij tussentijdse verkiezingen bestaat de behoefte de uitslag te interpreteren naar een landelijke trend. Hoewel dat door een

Nadere informatie

Nieuw Haags Peil van 17 oktober 2005

Nieuw Haags Peil van 17 oktober 2005 Nieuw Haags Peil van 17 oktober 2005 Ook deze week kennen we amper verschuivingen. Het is opmerkelijk hoe lang inmiddels de het patroon zo constant blijft. Is dit een stilte voor de storm? Of is er sprake

Nadere informatie

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015 Een politiek systeem in ontbinding De peiling van vandaag laat zien in welke bijzondere electorale situatie Nederland eind 2015 is beland. Deze resultaten kunnen geplaatst worden in het verlengde van het

Nadere informatie

Lucassen en de PVV fractie

Lucassen en de PVV fractie Lucassen en de PVV fractie Het PVV-kamerlid Lucassen is in opspraak. Naast klachten van buren over asociaal gedrag is hij ook veroordeeld wegens ontucht. Hierbij het onderzoek uitgevoerd op vrijdag 12

Nadere informatie

Historisch lage vertrouwensscore kabinet

Historisch lage vertrouwensscore kabinet Historisch lage vertrouwensscore kabinet Rutte en Samsom scoren dikke onvoldoende bij electoraat 13 september Vlak voor Prinsjesdag is het slecht gesteld met het vertrouwen in de huidige regering. Slechts

Nadere informatie

15 januari Onderzoek:

15 januari Onderzoek: 15 januari 2017 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom LIMBURG Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom Politieke uitspraak van het jaar - Limburg 3) Ik ben op alles voorbereid maar niet op politici die glashard

Nadere informatie

Onderzoek: Politicus van het Jaar

Onderzoek: Politicus van het Jaar Onderzoek: Politicus van het Jaar Publicatiedatum: 16 december 2016 Over dit onderzoek JijVandaag, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek,

Nadere informatie

Aanrechtsubsidie afschaffen en investeren in duurzaamheid

Aanrechtsubsidie afschaffen en investeren in duurzaamheid Aanrechtsubsidie afschaffen en investeren in duurzaamheid Politieke Barometer week 7 nader toegelicht Om de gevolgen van de kredietcrisis te bestrijden worden momenteel stimuleringsmaatregelen overwogen.

Nadere informatie

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche?

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche? Landbouw, bosbouw en visserij Industrie Energievoorziening Waterbedrijven en afvalbeheer Handel Vervoer & opslag Horeca Informatie en communicatie (ICT / media) Financiële dienstverlening Verhuur en handel

Nadere informatie

Prinsjesdag Theorie en woordenlijst

Prinsjesdag Theorie en woordenlijst Maatschappijleer: Prinsjesdag Theorie en woordenlijst Don van Baar Murmelliusgymnasium Leerjaar 2011-2012 Murmellius2014 www.compudo.nl/murmellius2014 Maatschappijleer Prinsjesdag Theorie Prinsjesdag verloopt

Nadere informatie

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 In plaats van een nieuwe peiling enkele dagen na de verkiezingen komen we vandaag met een analyse van de verkiezingsuitslag van 12 september. Op de dag

Nadere informatie

Lestips & werkvormen over de Amerikaanse

Lestips & werkvormen over de Amerikaanse Verkiezingen in de VS, verkiezingen in Nederland OMSCHRIJVING De Verenigde Staten en Nederland zijn beide een democratie; toch zijn er grote verschillen tussen deze twee landen. In deze werkvorm gaan leerlingen

Nadere informatie

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose Aanvankelijk leek deze verkiezingen zich te voltrekken op een manier waarbij VVD en PvdA ieder steeds meer kiezers weg gingen trekken van andere partijen.

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de klas

Kijktip: Nieuwsuur in de klas Kijktip: Nieuwsuur in de klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen leren over de gemeentepolitiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren over belangrijke

Nadere informatie

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag.

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. In beeld: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

De leerlingen halen voorkennis op en ze krijgen de ruimte eventuele (voor)oordelen over de Europese Unie uit te spreken.

De leerlingen halen voorkennis op en ze krijgen de ruimte eventuele (voor)oordelen over de Europese Unie uit te spreken. IN BEELD: ASSOCIATIEKAARTJES KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM U verspreidt kaartjes met woorden die met de Europese Unie te maken hebben in het lokaal. De leerlingen mogen rondlopen en een kaartje pakken dat

Nadere informatie

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst www.verheidinnederland.nl ERSBERICH - Gelderland -nderzoek (4): nderzoek naar de stand van de partij naar aanleiding van VV. (ransparant) (verheids) (anel) Zeer forse steun aan kabinet Rutte VVD verdeeld

Nadere informatie

Ik ben D66 hoofdstuktitel D66 in vogelvlucht Martijn Toby, Lisse 108 109

Ik ben D66 hoofdstuktitel D66 in vogelvlucht Martijn Toby, Lisse 108 109 hoofdstuktitel D66 in vogelvlucht 109 Het Appèl 1966 Hans van Mierlo, de eerste lijsttrekker Het eerste verkiezingsaffiche 11 kamerzetels, 1971 Erwin Nypels, erelid en medeoprichter 1966 Democraten 66

Nadere informatie

Puzzel: Wat vinden de Nederlandse partijen?

Puzzel: Wat vinden de Nederlandse partijen? Puzzel: Wat vinden de Nederlandse partijen? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen proberen uit te vinden welk standpunt vijf politieke partijen (GroenLinks, PvdD, PVV, SGP en VVD) innemen in de discussie

Nadere informatie

Uitslag onderzoek 100 dagen cabinet Rutte EenVandaag Opiniepanel

Uitslag onderzoek 100 dagen cabinet Rutte EenVandaag Opiniepanel Uitslag onderzoek 100 dagen cabinet Rutte EenVandaag Opiniepanel 17-01-2011 Hoeveel vertrouwen heeft u in het kabinet Rutte? Heel veel vertrouwen 11,2 Tamelijk veel vertrouwen 32,8 Niet zo veel vertrouwen

Nadere informatie

De lijn van links naar rechts

De lijn van links naar rechts De lijn van links naar rechts Korte omschrijving werkvorm Met deze werkvorm gaat u met de leerlingen in gesprek over liberale en sociale standpunten. Aan de hand van standpunten wordt een lijn gevormd

Nadere informatie

Keuzes in Kaart

Keuzes in Kaart Keuzes in Kaart 211-215 Uitgangssituatie Naweeën van de kredietcrisis Historische 4% krimp bbp in 29 EMU-tekort 4,9% in 29 Levensverwachting stijgt sneller dan verwacht Mooi: we leven langer Maar: onbetaalde

Nadere informatie