Gescand archief. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr. Programma Registratie nr. Stuk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gescand archief. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr. Programma Registratie nr. Stuk"

Transcriptie

1 Raadsvoorstel Gescand archief Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. Programma Registratie nr. Stuk Onderwerp college van B&W 4 november 2014 S.M. Brandligt Marleen van Prooijen mvprooijen@delft.nl : Aanpassingen bijzondere bijstand Gevraagde beslissing: 1. Instemmen met de voorgestelde 11 e begrotingswijziging 2. De verordening individuele inkomenstoeslag 2015 vaststellen 3. De verordening langdurigheidstoeslag intrekken per De verordening participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand intrekken per Samenvatting In de nota aanpassingen bijzondere bijstand worden voorstellen gedaan voor aanpassingen in de bijzondere bijstand. Deze aanpassingen zijn nodig als gevolg van de volgende ontwikkelingen: Invoering van de participatiewet per (bijzondere bijstand is onderdeel van deze wet) Landelijke hervormingen op het gebied van sociale zekerheid Extra middelen van het Rijk voor armoedebestrijding onder kinderen en schuldpreventie Lokale bezuinigingen De sociale visie is leidend bij deze aanpassingen. De verordening vindt zijn grondslag in de WWB wetgeving die vanaf 1 januari 2015 integraal onderdeel uitmaakt van de participatiewet. 1. Aanleiding De invoering van de participatiewet per 1 januari 2015, landelijke hervormingen op het gebied van sociale zekerheid, extra middelen van het Rijk voor armoedebestrijding en lokale bezuinigingen hebben aanpassingen in de bijzondere bijstand tot gevolg. 2. Bevoegdheid Op basis van artikel 147 Gemeentewet heeft de Raad de bevoegdheid verordeningen vast te stellen. Bovendien is de Raad op basis van artikel 191 e.v. Gemeentewet bevoegd tot het nemen van besluiten tot begrotingswijziging. 3. Historie / relatie met eerdere besluiten/ proces Deze nota heeft een relatie met het beleidskader participatiewet ( ) en eerdere besluitvorming rondom de bijzondere bijstand ( ). Het panel Werk en Inkomen heeft advies uitgebracht over deze nota.

2 4. Wat willen we bereiken? (Beoogd effect) Het doel van het verstrekken van bijzondere bijstand is tweeledig: een vangnet om te voorzien in noodzakelijke kosten die betrokkenen zelf niet kunnen dragen en een middel om ervoor te zorgen dat ook burgers met onvoldoende draagkracht kunnen participeren. De voorgestelde aanpassingen hebben als doel dat de bijzondere bijstand wordt uitgevoerd conform de participatiewet en passend bij de sociale visie. Daarnaast is het doel het realiseren van de vastgestelde bezuinigingen op de bijzondere bijstand en intensivering van de armoedebestrijding met de extra middelen van het Rijk, waarbij de nadruk ligt op de ondersteuning van kinderen. 5. Wat gaan we daarvoor doen? (Oplossingsrichtingen / kanttekeningen) Bijzondere bijstand uitvoeren conform de participatiewet Uitvoering geven aan de Compensatie Eigen Risico (CER) in 2014 Een regeling inrichten ter vervanging van de wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (wtcg) en CER in 2015 Invulling geven aan de extra middelen van het Rijk voor armoedebestrijding Invulling geven aan lokale bezuinigingen 6. Wat mag het kosten? (Financiële paragraaf) De oorspronkelijke begroting 2014 voor verstrekkingen bijzondere bijstand en participatiebevordering bedraagt ongeveer 3,4 miljoen. 7. Communicatie Er is een communicatieplan opgesteld rondom de participatiewet. Daarnaast wordt er vanuit het Pact tegen de Armoede een communicatiecampagne opgesteld over het gebruik van regelingen voor lage inkomens. Het beleid zal op de gebruikelijke wijze bekend worden gemaakt bij burgers en instellingen. 8. Verdere procedure Na vaststelling van de nota wordt deze geïmplementeerd. 9. Bijlagen - Nota Aanpassingen bijzondere bijstand - Advies van het Panel Werk en Inkomen - Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Normenlijst bijzondere bijstand per Begrotingswijziging Hoogachtend, Het college van burgemeester en wethouders van Delft, mr. drs. G.A.A. Verkerk.burgemeester, mr. J. Krul.secretaris.

3 Raadsbesluit Datum Registratie nr. Stuk Onderwerp 27 november : Aanpassingen bijzondere bijstand De raad van de gemeente Delft; Gelezen het voorstel van het college van 4 november 2014, BESLUIT: - in te stemmen met de voorgestelde 11 e begrotingswijziging in de bijzondere bijstand. - de verordening individuele inkomenstoeslag 2015 vast te stellen; - de verordening langdurigheidstoeslag in te trekken per ; - de verordening participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand in te trekken per Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 27 november 2014.burgemeester..griffier.

4 Raadsbesluit Datum Registratie nr. Stuk Onderwerp 27 november GRI II : Aanpassingen bijzondere bijstand De raad van de gemeente Delft; Gelezen het voorstel van het college van 4 november 2014, BESLUIT: - in te stemmen met de voorgestelde 11 e begrotingswijziging in de bijzondere bijstand, de verordening individuele inkomenstoeslag 2015 vast te stellen; de verordening langdurigheidstoeslag in te trekken per ; de verordening participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand in te trekken per Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 27 november 2014 mr. drs. G.A.A. Verkeli.burgemeester. A.P. Oostdijk,plv.griffier.

5 Stuk GR III pag Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 De Raad van de gemeente Delft, heeft het voorstel gelezen van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; - houdt rekening met artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet. Op basis hiervan besluit de Raad van de gemeente Delft, de Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 vast te stellen, - en tegelijk de Verordening langdurigheidstoeslag in te trekken. Hoofdstukl: Begripsbepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Deze verordening verstaat onder: a. college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft; b. individuele inkomenstoeslag: toeslag als bedoeld in artikel 36 van de Participatiewet; c. inkomen: het inkomen, bedoeld in artikel 32 van de Participatiewet, vermeerderd met de algemene bijstand; d. peildatum: datum waartegen een persoon individuele inkomenstoeslag aanvraagt; e. referteperiode: een onafgebroken periode van 60 maanden voorafgaand aan de peildatum f. ten laste komend kind: het kind jonger dan 18 jaar voor wie aan de alleenstaande ouder of de gehuwde kinderbijslag wordt betaald (artikel 4, eerste lid onder e van de Participatiewet). 2. Alle begrippen die in deze verordening staan en die niet nader omschreven zijn hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet en de Algemene wet bestuursrecht. Hoofdstuk 2. De aanvraag Artikel 2. Het indienen van een aanvraag Het college stelt vast hoe een verzoek om een individuele inkomenstoeslag ingediend moet worden. Hoofdstuk 3. Het inkomen Artikel 3. Langdurig laag inkomen 1. Van een langdurig laag inkomen als bedoeld in artikel 36, eerste lid van de Participatiewet is sprake wanneer het in aanmerking te nemen inkomen gedurende de referteperiode niet hoger is dan 105% van de toepasselijke bijstandsnorm. 2. In uitzondering op het eerste lid wordt voor alleenstaand ouders de bijstandsnorm gelijk gesteld met die van een echtpaar. 3. Het vermogen van de aanvrager of de aanvragende gehuwden mag niet meer bedragen dan de voor een alleenstaande, alleenstaande ouder met zijn ten laste komende kinderen, dan wel gehuwden geldende vermogensgrens als bedoeld in artikel 34 lid 3 van de Participatiewet. 4. Voor de toepassing van het eerste tot en met het derde lid is de situatie op de peildatum bepalend.

6 Stuk GR III pag.2.. Artikel 4. Hoogte individuele inkomenstoeslag 1. De individuele inkomenstoeslag bedraagt: voor echtparen met ten laste komende kind(-eren) 635,- voor echtparen zonder kinderen 500,- voor alleenstaand ouders met ten laste komende kind(-eren) 585,- - voor alleenstaanden 360,- 2. Voor toepassing van het eerste lid is de situatie op de peildatum bepalend. 3. Indien een verzoek als bedoeld in artikel 36, eerste lid, van de Participatiewet, wordt ingediend door gehuwden, terwijl één van deze gehuwden is uitgesloten van het recht op individuele inkomenstoeslag ingevolge de artikelen 11 of 13, eerste lid, van de Participatiewet, komt de rechthebbende partner in aanmerking voor een individuele inkomenstoeslag naar de hoogte die voor hem als alleenstaande of alleenstaande ouder zou gelden. Artikel 5. Hardheidsclausule Het college kan van de bepalingen in deze verordening ten gunste van de betrokkene afwijken indien en voor zover toepassing daarvan leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Artikel 6. Intrekking en inwerkingtreding 1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari Artikel 7. Citeertitel Deze verordening kan worden aangehaald als: 'Verordening individuele inkomenstoeslag 2015' Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 27 november erkerk.burgemeester. A.P. Oostdijk.plv.griffier.

7 Stuk GR III pag. 3. Toelichting Uitgangspunt van een bijstandsuitkering is dat het normbedrag, wat bedoeld is voor de algemene kosten van bestaan voldoende is. Toch komt de financiële positie van mensen die langdurig op een laag inkomen zijn aangewezen onder druk. Zeker als er geen perspectief is dit inkomen in de toekomst te verhogen door een dienstbetrekking. Om die reden bestond binnen de WWB sinds 2004 de langdurigheidstoeslag. Deze toeslag werd in 2009 gedecentraliseerd en is sindsdien een vorm van bijzondere bijstand. Per komt de langdurigheidstoeslag te vervallen. Deze wordt vervangen door de individuele inkomenstoeslag. Dit is een discretionaire bevoegdheid. Dat betekent dat het college de inkomenstoeslag kan verstrekken als iemand voldoet aan de voorwaarden die het college hieraan stelt. Dit betekent dat het college in nadere beleidsregels kan aangeven welke groepen wel of niet in aanmerking komen voor de toeslag. Het college kan hierbij aangeven in welke situaties zij van mening is dat de cliënt zich onvoldoende heeft ingespannen voor een inkomensverbetering. De individuele inkomenstoeslag is niet gerelateerd aan bepaalde kosten. Het is een inkomensondersteunende maatregel voor mensen die langdurig een laag inkomen hebben en daarbij, gelet op de individuele omstandigheden geen zicht hebben op een inkomensverbetering (art 36, eerste lid van de Participatiewet). In een verordening moet de gemeente regels opstellen waarin wordt vastgelegd wat door de gemeente wordt verstaan onder langdurig en onder een laag inkomen. Ook moet in de verordening worden vastgelegd wat het bedrag is dat aan toeslag wordt verstrekt. Het college kan in een beleidsregel verder uitwerken wat zij verstaat onder 'geen zicht hebben op inkomensverbetering'. Dit hoeft de gemeente niet te regelen in de verordening(artikel 8, tweede lid van de Participatiewet). Bij het bepalen van zicht op inkomensverbetering moet zij in ieder geval rekening houden met: - De krachten en bekwaamheden van de betrokkene; De inspanningen die zijn verricht om tot een inkomensverbetering te komen. Op grond van deze verordening wordt verstaan onder langdurig een periode van 60 maanden ( 5 jaar). Onder een laag inkomen wordt verstaan een inkomen dat maximaal 105% bedraagt van de bijstandsnorm die van toepassing is op de situatie van de betrokkene. Deze bepalingen zijn gelijk aan de wijze waarop de gemeente Delft nu de langdurigheidstoeslag vorm geeft. Alleenstaand ouders Per 1 januari 2015 vervalt de norm alleenstaand ouder in de Participatiewet. De alleenstaand ouder ontvangt nadien een uitkering op grond van de norm voor een alleenstaande. Deze norm ligt lager. Dit zou betekenen dat minder alleenstaand ouders (met name zij die door een inkomen, zoals alimentatie en/of werk) aanspraak kunnen maken op de inkomenstoeslag. Om die reden is besloten om de inkomensgrens voor de alleenstaand ouder gelijk te stellen aan die van een echtpaar. Dit sluit aan bij de definitie van het begrip gezin in de Participatiewet. Overgangsrecht Een overgangsrecht is niet aan de orde. In artikel 78z van de Participatiewet wordt een algemeen overgangsrecht geregeld. Dat is voor de individuele inkomenstoeslag niet aan de orde. De langdurigheidstoeslag en de individuele inkomenstoeslag worden toegekend op basis van een peildatum. Wie voor recht had op een langdurigheidstoeslag heeft hier recht op op basis van de huidige verordening.

8 Stuk GR III pag.4. Wiizigingen leefvorm De leefvorm van een persoon kan wijzigen tijdens de referteperiode. Een voorbeeld hiervan is een echtpaar, dat gedurende een deel van de referteperiode nog als twee alleenstaanden moeten worden aangemerkt. In een dergelijke situatie moeten beide personen, zowel gezamenlijk als afzonderlijk aan de voorwaarden voldoen. De inkomenstoeslag is individueel. Als er sprake is van een meerpersoonshuishouden, en dus de zgn. kostendelersnorm, dan is het voor elke persoon afzonderlijk mogelijk een inkomenstoeslag te ontvangen. Uiteraard moet dan wel aan de voorwaarden zijn voldaan.

9 Stuk GR III pag.5. Artikelsgewijze toelichting In deze toelichting worden alleen die bepalingen behandeld die een nadere toelichting behoeven. Artikel 1. Begrippen Begrippen die al zijn omschreven in de Participatiewet, de Algemene wet bestuursrecht (de Awb) of de Gemeentewet worden niet apart gedefinieerd in deze verordening. Inkomen Onder inkomen wordt verstaan het inkomen zoals dat is bedoeld in artikel 32 van de Participatiewet. In afwijking hiervan wordt algemene bijstand als inkomen in aanmerking genomen. Bijzondere bijstand wordt niet als inkomen in aanmerking genomen. De individuele inkomenstoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Een eerder verstrekte individuele inkomenstoeslag wordt dan ook buiten beschouwing gelaten. Dat zelfde geldt voor een langdurigheidstoeslag die onder de huidige regelgeving is verstrekt. Peildatum De peildatum is de datum waarop iemand een individuele inkomenstoeslag aanvraagt. Op dat moment moet de betrokkene voldoen aan de voorwaarden, zoals een langdurig en laag inkomen, en geen uitzicht op inkomensverbetering. De peildatum kan in beginsel niet liggen voor de dag dat de betrokkene zich heeft gemeld om de individuele inkomenstoeslag aan te vragen (art. 44, eerste lid van de Participatiewet). Referteperiode Verder is bepaald wat onder de referteperiode moet worden verstaan: een periode van 60 maanden (5 jaar) voorafgaand aan de peildatum. Artikel 2. Het indienen van een aanvraag Met de wetswijzigingen per is de wetgeving zodanig veranderd dat een persoon een verzoek kan indienen om een individuele inkomenstoeslag te verlenen. Voorheen was er sprake van een aanvraag. Een aanvraag is (volgens de Awb) een verzoek om een besluit te nemen. Een aanvraag is in beginsel schriftelijk. Om onduidelijkheid te voorkomen bepaalt artikel 2 van deze verordening hoe een verzoek moet worden ingediend. Dit gebeurt op een door het college vastgestelde wijze. Een verzoek wordt daarna, mits ondertekend door de aanvrager gezien als een aanvraag waarop het college een besluit moet nemen. De aanvrager moet daarbij de nodige bewijsstukken voegen. Artikel 3. Langdurig laag inkomen Voor het bepalen van het recht op een individuele inkomenstoeslag is het noodzakelijk dat de begrippen 'langdurig' en 'laag inkomen' nauwkeurig worden beschreven. Langdurig De door de gemeenteraad vastgestelde langdurige periode wordt aangeduid als de referteperiode. De referteperiode is in artikel 1 van deze verordening vastgesteld op een periode van 60 maanden (5 jaar). Laag inkomen Een inkomen wordt aangemerkt als een laag inkomen als dit inkomen niet hoger is dan 105% van de bijstandsnorm die op de aanvrager van toepassing is.

10 Stuk GR III pag.6. Artikel 4. De hoogte van de individuele inkomenstoeslag De langdurigheidstoeslag werd toegekend op basis van het hulshoudtype. Er waren er drie. Bij de individuele inkomenstoeslag is er voor gekozen om een nieuw hulshoudtype op te nemen, namelijk echtparen met kinderen. De inkomenstoeslag voor gezinnen met kinderen is hoger. Hiermee wordt een bijdrage geleverd in de bestrijding van armoede bij deze gezinnen met kinderen Artikel 5, 6 en 7 Deze artikelen behoeven geen verdere toelichting.

Gescand archief datum ^OEC 2014

Gescand archief datum ^OEC 2014 Gescand archief datum ^OEC 2014 1740468 Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 De Raad van de gemeente Delft, heeft het voorstel gelezen van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG 2015

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Drechterland Nr. 160394 1 juli 2019 VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG 2015 Tekstplaatsing De raad van de gemeente Drechterland Overwegende dat de gemeenteraad

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag

Verordening individuele inkomenstoeslag Gemeenteblad 547 Verordening individuele inkomenstoeslag Gemeente Voorst november 2014-1 - Verordening individuele inkomenstoeslag De raad van de gemeente Voorst; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van: 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van: 11 november 2014; Verordening individuele inkomenstoeslag Westerveld 2015 De raad van de gemeente Westerveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van: 11 november 2014; gelet op artikel 147, eerste lid,

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Renkum 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Renkum 2015 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Renkum 2015 De raad van de gemeente Renkum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2014;

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2014; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Smallingerland. Nr. 79151 24 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland 2015 De raad van de gemeente Smallingerland ; gelezen

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer];

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; De raad van de gemeente Heerenveen; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële uitgave van gemeente Staphorst. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014;

GEMEENTEBLAD. Officiële uitgave van gemeente Staphorst. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Staphorst 2014 nr. 21 11 december 2014 De raad van de gemeente Staphorst; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2015;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2015; De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2015; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening Individuele Inkomenstoeslag. Gemeente Kerkrade

Verordening Individuele Inkomenstoeslag. Gemeente Kerkrade Verordening Individuele Inkomenstoeslag Gemeente Kerkrade 2015 Vastgesteld door de raad van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 17 december 2014 (raadsbesluit 14Rb089) Pagina 2/8 Verordening Individuele

Nadere informatie

Verordening Individuele inkomenstoeslag 2015 gemeente Woudenberg. gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 11 november 2014;

Verordening Individuele inkomenstoeslag 2015 gemeente Woudenberg. gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 11 november 2014; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Woudenberg. Nr. 80217 24 december 2014 Verordening Individuele inkomenstoeslag 2015 gemeente Woudenberg De raad van de Gemeente Woudenberg, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet gemeente Beesel 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet gemeente Beesel 2015 Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet gemeente Beesel 2015 De Raad van de Gemeente Beesel; Gelet op artikel 8 eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Officiële naam regeling Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Breda 2015

Officiële naam regeling Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Breda 2015 Wetstechnische informatie Overheidsorganisatie Gemeente Breda Officiële naam regeling Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Breda 2015 Citeertitel Verordening Individuele Inkomenstoeslag

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enschede 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enschede 2015 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enschede 2015 De raad van de gemeente Enschede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

Geconsolideerde Verordening individuele inkomenstoeslag participatiewet gemeente Oegstgeest 2015

Geconsolideerde Verordening individuele inkomenstoeslag participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 Geconsolideerde Verordening individuele inkomenstoeslag participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 De raad van de gemeente Oegstgeest gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 november 2014,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2015;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2015; De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2015; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

*Z033732B8C5* gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet;

*Z033732B8C5* gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; *Z033732B8C5* Registratienummer: Z -14-27454 / 26824 Verordening individuele inkomenstoeslag Goeree-Overflakkee De raad van de gemeente Goeree-Overflakkee; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Definitieve versie 30-10-2014 Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 De raad van de gemeente Montferland; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Betreft: Vaststellen Verordening Individuele Inkomenstoeslag gemeente Tynaarlo 2015

Betreft: Vaststellen Verordening Individuele Inkomenstoeslag gemeente Tynaarlo 2015 Raadsbesluit nr. 7.c Betreft: Vaststellen Verordening Individuele Inkomenstoeslag gemeente Tynaarlo 2015 De raad van de gemeente; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Venray 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Venray 2015 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Venray 2015 De raad van de gemeente Venray; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Nadere uitleg is opgenomen in de implementatiehandleiding, onderdeel van de bij deze modelverordening behorende ledenbrief.

Nadere uitleg is opgenomen in de implementatiehandleiding, onderdeel van de bij deze modelverordening behorende ledenbrief. Modelverordening individuele inkomenstoeslag Leeswijzer modelbepalingen - [...] of [iets] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel 4, eerste lid. - [iets] = facultatief, zie de considerans.

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG PARTICIPATIEWET 2015

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG PARTICIPATIEWET 2015 VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG PARTICIPATIEWET 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER; (nr. 7); gelezen het voorstel van het college van 7 april 2015; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTEN HOOGEZAND-SAPPEMEER, SLOCHTEREN EN MENTERWOLDE 2015

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTEN HOOGEZAND-SAPPEMEER, SLOCHTEREN EN MENTERWOLDE 2015 VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTEN HOOGEZAND-SAPPEMEER, SLOCHTEREN EN MENTERWOLDE 2015 Doel Aan de burger die langdurig een laag inkomen heeft, waarbij er geen zicht is op een inkomensverbetering

Nadere informatie

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; gezien het advies van [naam commissie];

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; gezien het advies van [naam commissie]; Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Haarlem Versie 04092014 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op artikel 8,

Nadere informatie

Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en sub b, en tweede lid, van de Participatiewet. b e s l u i t :

Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en sub b, en tweede lid, van de Participatiewet. b e s l u i t : De gemeenteraad Gooise Meren Gelezen het voorstel van 9348 Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en sub b, en tweede lid, van de Participatiewet b e s l u i t : vast te stellen de volgende: Verordening

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Beuningen 2015 at IIII I'll II Hi lil III IIII

Verordening individuele inkomenstoeslag Beuningen 2015 at IIII I'll II Hi lil III IIII GEMEENTE BEU NINGEN Onderwerp Registratienummer Registratiecode Auteur Status Verordening individuele inkomenstoeslag Beuningen 2015 at 14003476 IIII I'll II Hi lil III IIII Stijn van Cleef Openbaar De

Nadere informatie

Verordening. Individuele inkomenstoeslag. gemeente Noord-Beveland 2015

Verordening. Individuele inkomenstoeslag. gemeente Noord-Beveland 2015 Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Noord-Beveland 2015 Artikel 1. Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: a. het college: het college van burgemeester en wethouders; b. het dagelijks

Nadere informatie

Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015

Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015 Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015 De raad van de gemeente Borne, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., gelet op artikel 8, tweede lid, van de Participatiewet; Overwegende

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Vastgestelde verordening - Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet gemeente Zoeterwoude 2015

GEMEENTEBLAD. Vastgestelde verordening - Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet gemeente Zoeterwoude 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zoeterwoude Publicatiedatum: 18-11-2014 Nummer gemeenteblad: 0316 Vastgestelde verordening - Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet gemeente

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Nr. 2014/78 De raad van de gemeente Leeuwarderadeel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 21 oktober 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en

Nadere informatie

De raad van de gemeente Rijnwaarden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017,

De raad van de gemeente Rijnwaarden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017, Verordening individuele inkomenstoeslag Zevenaar 2018 De raad van de gemeente Rijnwaarden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017, gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Ede,

De Raad van de gemeente Ede, De Raad van de gemeente Ede, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Ede d.d. 11 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; overwegende

Nadere informatie

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet;

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet; Raadsbesluit De raad van de gemeente Rheden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 december 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Peel en Maas ( )

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Peel en Maas ( ) Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Peel en Maas (2014-089) De raad van de gemeente Peel en Maas; Gelezen raadsvoorstel 2014-089; Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2014, nr ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2014, nr ; Nr. 11D De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2014, nr. 14.12.11.; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Nr. 15B De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Delfzijl d.d. 5 december 2017; gelet op artikel

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling gemeente Heerhugowaard Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Heerhugowaard 2015 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

Nummer Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet BMWE 2015

Nummer Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet BMWE 2015 Nummer 10.5-01.2015 Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet BMWE 2015 De raad van de gemeente Eemsmond; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 december 2014; gezien

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG PARTICIPATIEWET 2015 GEMEENTE VELSEN

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG PARTICIPATIEWET 2015 GEMEENTE VELSEN VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG PARTICIPATIEWET 2015 GEMEENTE VELSEN De raad van de gemeente Velsen; gelet op artikel 8, eerste lid, sub b van de Participatiewet; besluit vast te stellen de Verordening

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Beverwijk Documentnummer INT

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Beverwijk Documentnummer INT Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Beverwijk Documentnummer INT-14-13313 Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 gemeente Beverwijk 1 januari 2015 Inhoudsopgave Artikel

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b en tweede lid van de Participatiewet;

gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b en tweede lid van de Participatiewet; De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 12 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b en tweede

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Versie 03-12-2014 De Raad van de gemeente Littenseradiel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b,

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag WIL

Verordening individuele inkomenstoeslag WIL Verordening individuele inkomenstoeslag WIL De raad van de gemeente IJsselstein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 november 2015 (nr: ); gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Nummer 21, 24 december 2014 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 De raad van de gemeente De Wolden;

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Muiden d.d. 11 november 2014, met nummer 3384, Besluit:

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Muiden d.d. 11 november 2014, met nummer 3384, Besluit: De raden van de gemeente Muiden Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Muiden d.d. 11 november 2014, met nummer 3384, Besluit: gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting Enkel die bepalingen die nadere toelichting behoeven worden hier behandeld.

Artikelsgewijze toelichting Enkel die bepalingen die nadere toelichting behoeven worden hier behandeld. Toelichting Algemeen Aan de bijstand ligt het uitgangspunt ten grondslag dat het normbedrag, bedoeld ter voorziening in de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan met inbegrip van een component reservering,

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014, R.nr ;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014, R.nr ; RAADSBESLUIT Registr.nr. : 938105 R.nr. : 72.5 Besluit van de gemeenteraad van Vlaardingen De gemeenteraad van Vlaardingen, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014, R.nr.

Nadere informatie

Artikel 6: Nadere regels Het college stelt nadere regels voor de individuele inkomenstoeslag in beleidsregels.

Artikel 6: Nadere regels Het college stelt nadere regels voor de individuele inkomenstoeslag in beleidsregels. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Goirle. Nr. 24593 15 februari 2017 Verordening individuele inkomenstoeslag 2017 Artikel 1: Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder:college: het college

Nadere informatie

Rectificatie Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enkhuizen 2015

Rectificatie Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enkhuizen 2015 CVDR Officiële uitgave van Enkhuizen. Nr. CVDR401787_1 4 oktober 2016 Rectificatie Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enkhuizen 2015 Dit betreft een rectificatie van het gemeenteblad nummer

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE ASSEN 2015

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE ASSEN 2015 VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE ASSEN 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Officiële naam regeling Verordening individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Kenmerk: 184268 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nieuwegein. Nr. 6527 23 januari 2015 Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Leidschendam-Voorburg 2019

Verordening individuele inkomenstoeslag Leidschendam-Voorburg 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leidschendam-Voorburg Nr. 276848 21 december 2018 Verordening individuele inkomenstoeslag Leidschendam-Voorburg 2019 De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Maastricht-Heuvelland 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Maastricht-Heuvelland 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; Gelet op artikel 36 van de Participatiewet; Gezien het advies van

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017,

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, Verordening Individuele inkomenstoeslag ISD BOL 2018 De raad van de gemeente Landgraaf; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, met overneming van de daarin vermelde motieven;

Nadere informatie

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving;

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; No. 19. De raad van de gemeente Vlagtwedde; op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) (gewijzigd n.a.v. de raadsvergadering van 16-12-2014) De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel

Nadere informatie

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b en tweede lid van de Participatiewet;

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b en tweede lid van de Participatiewet; Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 11 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b en tweede lid van de Participatiewet; besluit:

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Gemeente Harlingen

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Gemeente Harlingen Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Gemeente Harlingen Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Harlingen Onderwerp: Participatiewet De raad van de gemeente Harlingen Gelezen

Nadere informatie

Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Ameland 2018

Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Ameland 2018 Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Ameland 2018 De raad van de gemeente Ameland; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, jo. artikel 36 van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 GR Ferm Werk

Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 GR Ferm Werk Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 GR Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk - gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 11 december 2014; - gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Verordening Individuele inkomenstoeslag Participatiewet Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug Het Algemeen Bestuur van de Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme rijn Heuvelrug; gezien

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Midden-Delfland. Nr. 81363 24 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015 De raad van de gemeente Midden-Delfland gelezen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; *CONCEPT* CONCEPT Onderwerp Onderwerp_Corsa VERORDENING Nieuw_wijziging_intrekking Dossiercode Documentsoort De Raad van de gemeente Uden; overwegende dat het noodzakelijk is het verstrekken van een individuele

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Verordening individuele inkomenstoeslag 2017 gemeente Harderwijk.

besluit vast te stellen de Verordening individuele inkomenstoeslag 2017 gemeente Harderwijk. Verordening individuele inkomenstoeslag 2017 gemeente Harderwijk De raad van de gemeente Harderwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Harderwijk; gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet

Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet De raad van de gemeente Kollumerland c.a., Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet Besluit vast te stellen de Verordening individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG HELMOND 2015

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG HELMOND 2015 VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG HELMOND 2015 De raad van de gemeente Helmond; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

Toelichting. Conceptversie toelichting Verordening individuele inkomenstoeslag 18 september 2014 Pagina 1

Toelichting. Conceptversie toelichting Verordening individuele inkomenstoeslag 18 september 2014 Pagina 1 Toelichting Algemeen Aan de bijstand ligt het uitgangspunt ten grondslag dat het normbedrag, bedoeld ter voorziening in de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan met inbegrip van een component reservering,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 juni 2015;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 juni 2015; RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Hilversum, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 juni 2015; gelet op artikel 8, lid 1 aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nr. 43/10, INTB-14-01660;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nr. 43/10, INTB-14-01660; Nr. 496 De raad van de gemeente Oldenzaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nr. 43/10, INTB-14-01660; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Wierden 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Wierden 2015 De raad van de gemeente Wierden, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op artikel 8 lid 1 aanhef en onderdeel b en lid 2 Participatiewet; besluit vast te stellen

Nadere informatie

Verordening. Verordening individuele inkomenstoeslag 2015

Verordening. Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Verordening Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Artikel 1 Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Inkomen: totaal van inkomen, bedoeld in artikel 32 van de Participatiewet en de

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Westland 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Westland 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Westland. Nr. 80641 29 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Westland 2015 Leeswijzer verordening individuele inkomenstoeslag Met ingang

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015

Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015 Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015 Ons kenmerk: 14RB000110 Nr. 8f De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 december 2014;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 december 2014; Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2014-84 Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen Dienst/afdeling Werk en inkomen De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Dienst SoZaWe Nw. Fryslân

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Dienst SoZaWe Nw. Fryslân Het algemeen bestuur van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; overwegende dat het

Nadere informatie

Verordening Individuele inkomenstoeslag 2015 gemeente Rijswijk

Verordening Individuele inkomenstoeslag 2015 gemeente Rijswijk GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijswijk. Nr. 81416 31 december 2014 Verordening Individuele inkomenstoeslag 2015 gemeente Rijswijk De gemeenteraad van Rijswijk, Bijeen in openbare vergadering

Nadere informatie

- Alleenstaanden en alleenstaande ouders krijgen dezelfde norm voor inkomenstoeslag, namelijk 436,- ;

- Alleenstaanden en alleenstaande ouders krijgen dezelfde norm voor inkomenstoeslag, namelijk 436,- ; Toelichting Algemeen Met deze verordening wordt uitvoering gegeven aan het in 2016 door de raad en het college vastgestelde beleidskader Armoede en Schulden Gouda 2017 2020. Het speerpunt van de kadernota

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014, nr. ;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014, nr. ; Gemeenteblad nr. 172, 11 december 2014 Nr..a DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014, nr. ; gehoord de commissie Samenleving d.d. 26 november

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Pagina 1-10 Het algemeen bestuur van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; overwegende

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling gemeente Heerhugowaard Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Heerhugowaard 2018 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 9 juni 2015;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 9 juni 2015; CVDR Officiële uitgave van Medemblik. Nr. CVDR379456_1 3 juli 2018 Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet De raad van de gemeente Medemblik; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Toelichting Verordening individuele inkomenstoeslag Deurne 2015

Toelichting Verordening individuele inkomenstoeslag Deurne 2015 Toelichting Verordening individuele inkomenstoeslag Deurne 2015 Algemeen Aan de bijstand ligt het uitgangspunt ten grondslag dat het normbedrag, bedoeld ter voorziening in de algemeen noodzakelijke kosten

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND 2015

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND 2015 Registratienummer : 2014-25285 / 14Z.005915 Onderwerp : Concept 'Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015' VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015.

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015. CVDR Officiële uitgave van Hoogeveen. Nr. CVDR343762_1 29 maart 2016 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015 De raad van de gemeente Hoogeveen; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

+. šl/alg (icmccntc. Gemeente Weesp. l ll l lll l l llllll lilllllllllllllllllllll. del'-gr-el! Verordening individuele inkomenstoeslag Weesp 2015

+. šl/alg (icmccntc. Gemeente Weesp. l ll l lll l l llllll lilllllllllllllllllllll. del'-gr-el! Verordening individuele inkomenstoeslag Weesp 2015 Scan nummer 1 van 1 Scanpagina 1 van 6 Gemeente Weesp /\_/Ã l ll l lll l l llllll lilllllllllllllllllllll +. šl/alg (icmccntc Stitlnso Uechv.!`9 U Weesp del'grel! De raad van de gemeente Weesp; gelezen

Nadere informatie

Wetstechnische informatie. Gegevens van de regeling

Wetstechnische informatie. Gegevens van de regeling D2 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door d.d. Datum inwerkingtreding Bron bekendmaking d.d. Onderwerp Regionale Sociale

Nadere informatie

Verordening langdurigheidstoeslag 2012 concept

Verordening langdurigheidstoeslag 2012 concept Verordening langdurigheidstoeslag 2012 concept 20-2-2012 De raad van de gemeente Montferland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders, met overneming van de daarin vermelde

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Emmen 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Emmen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Emmen Nr. 219001 12 december 2017 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Emmen 2015 Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum);

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Leeuwarden 2015-2 De raad van de gemeente Leeuwarden; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); gelet op artikel

Nadere informatie

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 6 juni 2017 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 648);

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 6 juni 2017 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 648); GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 131316 27 juli 2017 Intrekken van de Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Amsterdam en vaststellen van de Verordening individuele

Nadere informatie

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 GEMEENTE NOORD-BEVELAND

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 GEMEENTE NOORD-BEVELAND VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 GEMEENTE NOORD-BEVELAND Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen. 1 Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden

Nadere informatie

Nr.: 8.3 Onderwerp: Aanpassing Verordening Langdurigheidstoeslag WWB. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nr.: 8.3 Onderwerp: Aanpassing Verordening Langdurigheidstoeslag WWB. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. Nr.: 8.3 Onderwerp: Aanpassing Verordening Langdurigheidstoeslag WWB De raad van de gemeente Lopik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 januari 2012; gelet op de bepalingen van

Nadere informatie

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet b e s l u i t :

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet b e s l u i t : Besluit gemeenteraad Titel: Verordening Individuele inkomenstoeslag Someren 2015 Bijlage: Wetstechnische informatie Zaaknummer: SOM/2014/012646 Documentnummer: SOM/2014/012701 Datum besluit: De raad van

Nadere informatie

gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel d, artikel 8 lid 2 onderdeel b en artikel 36 van de Wet werk en bijstand;

gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel d, artikel 8 lid 2 onderdeel b en artikel 36 van de Wet werk en bijstand; De raad van de gemeente Opsterland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 februari 2013; gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel d, artikel 8 lid 2 onderdeel b en artikel 36 van de Wet

Nadere informatie

Datum 2 januari 2018 collegevergadering : raadsvergadering : Portefeuillehouder : Volgnummer :

Datum 2 januari 2018 collegevergadering : raadsvergadering : Portefeuillehouder : Volgnummer : *ZEAC98BC2A3* RAADSVOORSTEL Datum Stuurgroep Datum 2 januari 2018 collegevergadering : raadsvergadering : Portefeuillehouder : Volgnummer : 13.05. Omschrijving bijlagen: Onderwerp Verordening individuele

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlagenr ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlagenr ; No. 2014/1186 De raad van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlagenr. 1186 ; gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 november 2017 (raadsvoorstel nr. 17bb9893); raadsstuk 18bb751;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 november 2017 (raadsvoorstel nr. 17bb9893); raadsstuk 18bb751; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 42604 28 februari 2018 Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Rotterdam 2018 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het

Nadere informatie