Bijlage Gevelmetselwerk Algemene bepalingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage Gevelmetselwerk Algemene bepalingen"

Transcriptie

1 Bijlage Gevelmetselwerk Algemene bepalingen Aangezien het zichtbaar blijvend metselwerk betreft, zal dit met de grootste zorg uitgevoerd worden. In dit geval moeten de voegen minstens 1,5 cm uitgekrabd en uitgeborsteld worden vooraleer ze worden opgevoegd volgens de bepalingen van art De aannemer zal voor het uitvoeren van elke muur de eerste laag ter plaatse uitleggen en erover waken dat er zo weinig mogelijk halve of smalle blokken in voorkomen. Alle pasblokken die verwerkt worden, zijn hetzij fabrieksmatig op maat gemaakt, hetzij gezaagd uit normale blokken met inachtname dat alle zijden en hoeken volkomen zuiver en scherp zijn. Metselstenen die in lucht ontbindbare of zwelbare stoffen, oplosbaar zouten, ijzerdeeltjes, ijzerhoudende of ongebluste kalkpitten bevatten, die oppervlaktebeschadiging kunnen veroorzaken, mogen niet worden gebruikt. REFERENTIENORMEN NBN B Gevelbaksteen (met erratum) + addenda 1&2 - Vorstproef (1986) NBN B Metselstenen - Specificaties voor betonmetselstenen + addendum (1988) NBN B Metselstenen - Terminologie (1981) NBN B Metselstenen - Algemene begripsomschrijvingen (1986) NBN B t/m Proeven op metselstenen + addenda (1974) NBN B Vorstbestandheid - Vermogen tot wateropslorping door capillariteit NBN B Prestatiecriteria + addendum (1987) NBN EN deel 1 t/m 6 - Voorschriften voor metselstenen (2003) NBN EN deel 1 t/m 20 - Proeven op metselstenen (2000) NBN B Maatafstemmingen voor gebouwen - Basisbegrippen - Gebruiksprincipes - Voorkeursmodulen (1981)

2 Verwerkingsvoorschriften: De muren moeten te lood en goed vlak worden uitgevoerd. De voegen moeten goed horizontaal zijn en hebben overal dezelfde dikte (afhankelijk van de toleranties op het metselwerk). Het dagvlak moet goed effen worden uitgevoerd en de randen moeten recht en zuiver te lood worden gesteld. Alle horizontale en verticale voegen worden vol gemetseld met uitzondering van de open stootvoegen. Hierbij moet worden vermeden dat nesten van aarde of andere materialen in het metselwerk worden ingewerkt. De steenverbanden zijn halfsteens tenzij anders vermeld. Het verband moet regelmatig worden aangehouden en bij verbindingen op haakse muren worden beide muren in verband aangezet. Het binnenspouwblad moet per verdieping eerst volledig opgetrokken zijn, voordat men de spouwisolatie plaatst en het metselwerk van het buitenspouwblad uitvoert. Behalve bij formele andersluidende aanduidingen van de leverancier, worden de metselstenen lichtjes nat gemaakt zonder dat het water er afstroomt. Het natmaken door onderdompeling is niet toegelaten. Bij droog en warm weer moet het vers metselwerk vaak lichtjes worden besproeid om te voorkomen dat het uitdroogt. Bij winterweer wordt niet gemetseld beneden de +5 C., tenzij speciale wintervoorwaarden worden gerespecteerd volgens NBN B Bij het onderbreken van de uitvoering in de winter moet het metselwerk zorgvuldig afgedekt worden. De aannemer moet alle voorzorgen nemen om het metselwerk van vorst te vrijwaren. Bij hernemen der werken moet hij op zijn kosten al de beschadigde delen der metselwerken herbouwen. Bij regenweer wordt op het einde van de dag de bovenste laag van het metselwerk over minimum 60 cm afgedekt. Niet dragende muren mogen niet als bekisting gebruikt worden voor de structuurelementen. Het valt aan te raden deze niet te metselen vooraleer de structuurelementen werden ontkist. De aannemer voorziet in de muren de nodige openingen, kokers en geulen voor de uitvoering van de verschillende onderaannemingen (centrale verwarming, sanitair, elektriciteit, enz...) en voor de uitvoering van de aannemingen van andere loten. Hij dient hiervoor de plans en inlichtingen geleverd door Aquafin of haar gemachtigde en/of de desbetreffende installateur of aannemer te volgen. De aannemer dient er op te letten dat er geen andere gaten of inkepingen gemaakt worden door andere werklieden dan de zijne, dit om beschadigingen van het metselwerk te voorkomen. De aannemer zal op zijn kosten alle vernieuwingen, hernemingen en aansluitingen bijwerken of afbraakwerken uitvoeren die nodig of nuttig zijn voor een goede uitvoering. Eventuele passtenen worden gezaagd en niet gekapt. Harde stenen worden met een aangepaste diamantzaag verzaagd. Stukken kleiner dan een halve steen worden niet verwerkt. Evenmin gebruikt men stenen die gebreken vertonen zoals gebroken hoeken of kanten. Men vermijdt in alle geval rechtstreeks contact tussen binnen- en buitenmuur.

3 Minstens 2 maand voor verwerking legt de aannemer stalen van de stenen ter goedkeuring voor aan Aquafin of haar gemachtigde. Voor de definitieve keuze wordt op vraag van Aquafin of haar gemachtigde muurtjes van 1 m² gemetst ten laste van de aannemer. De stenen worden in zo groot mogelijke hoeveelheden op de werf aangevoerd en voor de verwerking vermengd zodat geen verschillen in kleur en textuur in de gevelvlakken te merken zijn. Alvorens tot de uitvoering over te gaan dient alles in het werk gesteld om uitbloeiingen te vermijden. Zo is het van belang de verenigbaarheid van mortel en steen na te gaan. Indien ondanks alle voorzorgen toch uitbloeiingen ontstaan, worden deze verwijderd met een verdunde zoutzuuroplossing (10%). Ongeveer 15 tot 30 min. na het aanbrengen van deze oplossing moet de steen overvloedig gespoeld worden met water. Hulpstoffen in de mortel worden slechts toegestaan mits akkoord van Aquafin of haar gemachtigde. Bindingsvertragers zijn niet toegestaan. Algemeen genomen wordt een mortel M2 gebruikt tenzij anders wordt beschreven. De aannemer verwerkt de bereide mortels binnen de 1,5 uur (1 uur bij een temperatuur hoger dan 20 C) na het aanmaken met water en in elk geval vooraleer de binding optreedt. Mortel die een begin van binding heeft ondergaan, mag niet opnieuw aangemaakt of verwerkt worden en wordt afgevoerd. De voegen moeten altijd 15 mm uitgekrabd worden teneinde het voegen op voldoende diepte mogelijk te maken. Dilatatievoegen dienen te worden voorzien volgens voorschriften van de fabrikant, en zijn inbegrepen in de eenheidsprijs. Rollagen zijn uit te voeren volgens aanduiding op plan, en dienen eveneens vervat te zijn in de eenheidsprijs van het metselwerk.

4 13.1. Buitenmetselwerk in grindbeton gevelstenen Materiaal: De stenen dragen het BENOR kenmerk en voldoen aan de NBN Zij zijn minstens twee maanden oud alvorens ze op de werf te verwerken. Eigenschappen: - Klasse 10/2.2 - Wateropslorping: minder dan 8 % - Afmeting: 190 x 65 x 90 mm - Kleur: wit - grijs / antraciet voor de plintstenen - De stenen moeten vorstbestendig zijn en mogen geen enkele schade vertonen na beproeving. De stenen dienen winddroog op de werf aan te komen. Bij de aankomst worden zij onmiddellijk afgedekt tegen regen en andere weersinvloeden. Het verwerken van de stenen dient droog te geschieden. Voor het snijden van de passtukken dient een steen- of dallenknipschaar met boven- en ondermes te worden gebruikt. De messen dienen in het zichtvlak te snijden om een rechte voeg te bekomen. Dilataties of uitzettingen: de aanduiding van de dilatatievoeg zal door de studiedienst van de fabrikant worden uitgevoerd. Deze dient strikt nageleefd te worden. Alle hulpmiddelen die hierin worden aangeduid zijn inbegrepen in de eenheidsprijs. Mortelsamenstelling: - Metselmortel: 1 deel cement op ca 4 delen grof scherpzand. Ter verbetering van de verwerkbaarheid mag een plastificeerder worden toegepast (kompaktuna of gelijkwaardig (100cc op 50 kg cement)). - Voegmortel: 1 deel cement op ca. 3 delen scherp zand. Voegen met een aardvochtige mortel op winddroge muren. Dit voorkomt smetten. Vochtig houden tot de verstening is opgetreden. De mortel moet voldoen aan NBN B : categorie M3 of M2. Meeteenheid: in m² Meetcode: in de eenheidsprijs van het gevelmetselwerk zijn o.a. inbegrepen het voegwerk, de rollagen, de metselwerkbewapening en de dilatatievoegen.

5 13.4. Voegwerk voor gevelmetselwerk Materiaal: Per type gevelsteen zullen er minstens 3 stalen van het voegwerk uitgevoerd worden, van ieder ongeveer 0,50 m², waartussen de opdrachtgever zijn keuze kan bepalen. De voegwerken worden uitgevoerd, door ervaren vaklui, overeenkomstig TV Opvoegen van metselwerk (WTCB, 1998). Het uitvoeren van het voegwerk bij regen en vorst wordt niet toegestaan. Bij sterk drogend weer moet het voegwerk tegen voortijdige uitdroging beschermd worden. De voegen worden vooraf tot op een diepte van tenminste 1,5 à 2 cm uitgekrabd en geborsteld, teneinde alle niet-hechtende mortelsporen te verwijderen. Te smalle voegen worden voorafgaandelijk bijgewerkt en beschadigde stenen vervangen. De te voegen muur wordt met zuiver water gereinigd, waardoor tevens de vochtigheid voldoende wordt om de hechting van de voegmortel te bevorderen. Het voegwerk dient goed te worden aangedrukt en verdicht. Verontreinigingen door de mortel kunnen, volgens verenigbaarheid met de steen met een fosfor- of zoutzuuroplossing 1/7 tot 1/10 worden verwijderd, waarna de behandelde plaatsen opnieuw moeten worden schoongespoeld, zodat geen resten van het aangewende product zouden achterblijven. Let wel: inzake de keuze van toegestane producten, dient voorafgaandelijk steeds het advies van de steenfabrikant te worden ingewonnen! Onderaan de muur, juist boven de waterkerende laag wordt om de 0,60 m een stootvoeg opengelaten als spouwverluchting en doorslag regenwaterafvoer. Hetzelfde gebeurt boven iedere horizontale spouwonderbreking. De uitvoering gebeurt achteraf na de uitvoering van het volledige gevelmetselwerk. Voegtypes: overeenkomstig het bijzonder bestek: platvolle voeg. Bewerkingen van de voeg: geborstelde voeg. Meeteenheid: Inbegrepen in de eenheidsprijs van het gevelmetselwerk

6 13.5. Wapening voor metselwerk Materiaal: De wapening bestaat uit een netwerk samengesteld uit 2 geprofileerde langsdraden onderling verbonden door een doorlopende dwarswapening in diagonaalvorm. De diagonaalstructuur is aan de langsdraden gelast. Het staal is van de kwaliteit BE 500 volgens de reeks NBN A24. De wapening is thermisch verzinkt naar rato van minstens 60 g/m². De wapeningen worden in verband geplaatst en de overlappingen bedragen 15 cm. Voor metselwerk met mortelvoegen is de diameter van de langsdraden min. 4,00 mm en de diameter van de dwarswapening 3,75 mm. De muurwapening wordt in de mortelspecie gedrukt. Waar aangeduid op de plannen, en overal waar nodig voor een goede uitvoering der werken, zal wapening in het metselwerk voorzien worden. Voor gewapend metselwerk wordt uitsluitend de mortelcategorie M2 of beter volgens NBN B toegelaten. Meetcode: De wapening voor metselwerk is inbegrepen in de prijs van het desbetreffende metselwerk Dilatatievoegen Toegestane muurlengtes bij gesloten vlakken en gelijkmatige belasting: 5 x muurhoogte met een maximum van 8 à 9 meter. De dilatatievoegen zijn in principe 1 cm breed. Na aanbrengen van rugvulling, afdichten met twee componentenkit. Ter plaatse van de dilatatievoeg kunnen, waar dit uit oogpunt van stabiliteit noodzakelijk is, glijankers worden aangebracht (Ø 6 glad staal 30 cm, eenzijdig glijdend, voor buitenmetselwerk roestvrij staal toepassen). Afstand ca. 50 cm h.o.h. Meetcode: Inbegrepen in de eenheidsprijs van het metselwerk.

7 14. Blauwe hardsteen dorpels Materiaal: De blauwe hardsteen beantwoordt aan de voorschriften van T.V. 156 van het WTCB. De blauwe hardsteen, crinoidenkalksteen "Petit Granit" genaamd, is een afzettingsgesteente uit het primaire tijdperk, karboonkalk genaamd, waarvan de lagen nagenoeg evenwijdig lopen aan de steenkoolbekkens van de Borinage, van het Centrum van Charleroi. Het is niet klei-achtige kalksteen met soortelijk gewicht van kg/m³ en waarvan de compacte en kristallijne samenstelling zeer homogeen is. De blauwe steen behoort tot de klasse B zonder kooladers of andere gebreken. De massieven worden in zo groot mogelijke lengten geleverd zodat het aantal voegen tot een minimum beperkt wordt. Alle elementen voor één bouwwerk zullen afkomstig zijn van éénzelfde geologische laag. De steen zal geen vocht opnemen, vorstbestendig zijn en de kleur zal ongewijzigd blijven onder alle weersinvloeden. De steen is gaaf en geeft een heldere klank onder de slag van een hamer. Worden afgekeurd: 1. stenen met schilferige structuur 2. stenen met heterogene structuur - verschillende hardheid en vreemde stoffen bevatten 3. stenen met weke delen - schelpennesten of fossielen 4. stenen met brokkelige witte vlakken groter dan 1 dm² of groter dan het paramentvlak. 5. stenen die in het paramentvlak holten vertonen (gevuld of niet) 6. stenen die in de massa breuken vertonen. 7. stenen die kwade witte draden vertonen 8. stenen die in het paramentvlak doorlopende zwarte aderen hebben of waarvan het ligvlak evenwijdig loopt met het groefleger. 9. stenen die, gezet in het verkeerde leger, op de dagvlakken of op minder dan 600 mm van ieder parament zwarte aderen vertonen. De aannemer legt voorafgaandelijk de deeltekeningen en de stuklijsten ter goedkeuring voor aan de Aquafin of haar gemachtigde. De schaal van de tekeningen is aangepast aan de aard van het werk. Dorpels onder deuren en tpv. sektionaalpoorten hebben steeds een opkant van minimum 1 cm ter voorkoming van natte binnenvloeren. De opkant van de dorpel onder de sektionaalpoort moet achter de afdichtingsrubber van de poort zitten. De metselmortel behoort tot de categorie M2 van NBN B en heeft de volgende samenstelling: minstens 300 kg cement per m³ droog zand (1 deel cement voor 4 delen zand).

8 In de metselmortel worden hulpstoffen slechts toegelaten mits akkoord van Aquafin of haar gemachtigde. Bindingsvertragers zijn niet toegelaten. De afmetingen van de dorpels dienen steeds aangepast aan te zijn aan het omliggend metselwerk opdat het gevelverband niet dient onderbroken te worden. De dorpels worden geraveleerd met een opstand aan de rugzijde en rustkussens aan de uiteinden (10 cm breed, 9 cm hoog met afgeschuinde kant ). Druiplijsten van 10 mm breedte en 6 à 7 mm diepte zijn te voorzien. De zichtvlakken worden gezoet. Voegwerk tussen de deelmassieven: - Voegmortel waaraan poeder blauwe steen werd toegevoegd om een grijsblauwe kleur te verkrijgen. - Elastische kit op basis van polysulfide Opstoppen of masticeren van de steen wordt niet toegestaan. Alle stenen met hoek- of randschade, ontstaan tijdens het transport en de behandeling van de steen of gedurende de werken, worden op kosten van de aannemer vervangen, voor zover deze schade onherstelbaar is. Na de plaatsing en tot de voorlopige oplevering wordt de steen beschermd tegen beschadiging of vervuiling. Meeteenheid: dm³ volgens de aard van de massieven. Meetcode: De meting gebeurt volgens de maten op het plan opgemaakt door het studiebureau.

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Keramische prefab wandelementen opgebouwd uit keramische snelbouwstenen Omschrijving De keramische muurelementen zijn uitgevoerd uit geperforeerde,

Nadere informatie

B.1 Bestekteksten. B.1.1 Blokken

B.1 Bestekteksten. B.1.1 Blokken B1 Bestekteksten B1 bestekteksten 35 B.1 Bestekteksten In dit hoofdstuk zijn alle beschikbare bestekteksten opgenomen. Voor meer informatie verwijzen we naar hoofdstukken B3 Verwerking en B.4 Technische

Nadere informatie

16. Staalstructuur en beplating

16. Staalstructuur en beplating 16. Staalstructuur en beplating 16.1. Staalstructuur Volgens de bepalingen van Aquafin bestek voor het uitvoeren van betonconstructies in rioolwaterzuiveringsinfrastructuur Hoofdstuk IV.7 16.2. Gevelbekleding

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad weber.mix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen. Ideale oplossing voor renovatieklussen en verbouwingen Vloer & wand Binnen & buiten Veelzijdig inzetbare mortel welke geschikt

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad webermix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen Metselen, voegen, stucadoren, vloersmeren, tegels leggen Ook geschikt voor metselen glazen bouwstenen Veelzijdig inzetbare

Nadere informatie

IMPALA. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen

IMPALA. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Eigenschappen Harde Indische kalksteen terrastegel Zachtgrijze kleur Consistente, diep grijze kleur Meestal zal de steen lichter worden

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Algemene informatie: Het product is CE-gecertificeerd: prestatieverklaring op www.doerken.be. De folie beantwoordt

Nadere informatie

DARK CLOUD. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie

DARK CLOUD. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Eigenschappen Grijze graniet Slijtvast Hard Uniforme kleur Afwerking oppervlak: gevlamd en geborsteld Gezaagde kanten Antislip maar toch

Nadere informatie

TERRANOVA bestekvoorschriften 1 BEIGE 1.1 OVERZICHT 1.2 VOORSCHRIFT. HTE 250 Waalformaat 210 x 100 x 50. beige. Beige. : genuanceerd, fijn bezand

TERRANOVA bestekvoorschriften 1 BEIGE 1.1 OVERZICHT 1.2 VOORSCHRIFT. HTE 250 Waalformaat 210 x 100 x 50. beige. Beige. : genuanceerd, fijn bezand TERRANOVA bestekvoorschriften 1 BEIGE 1.1 OVERZICHT Beige beige genuanceerd, fijn bezand HTE 250 Waalformaat 210 x 100 x 50 HTE 265 Waaldikformaat 210 x 100 x 65 1.2 VOORSCHRIFT Het gevelmetselwerk wordt

Nadere informatie

ARGILO VERDO bestekvoorschriften 1 BEIGE 1.1 OVERZICHT 1.2 VOORSCHRIFT. HVE 50 Module x 65 x 48. beige HVE 250 Waalformaat 210 x 65 x 50.

ARGILO VERDO bestekvoorschriften 1 BEIGE 1.1 OVERZICHT 1.2 VOORSCHRIFT. HVE 50 Module x 65 x 48. beige HVE 250 Waalformaat 210 x 65 x 50. ARGILO VERDO bestekvoorschriften 1 BEIGE 1.1 OVERZICHT HVE 50 Module 50 190 x 65 x 48 Beige beige genuanceerd, fijn bezand HVE 250 Waalformaat 210 x 65 x 50 HVE 265 Waaldikformaat 210 x 65 x 65 1.2 VOORSCHRIFT

Nadere informatie

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails vloerplaten 65 P.3.0.12 Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails De plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails in deze documentatie zijn enkel bedoeld als handleiding

Nadere informatie

Opmerking: de kleuren en texturen op de foto s kunnen afwijken van de werkelijke kleuren en texturen.

Opmerking: de kleuren en texturen op de foto s kunnen afwijken van de werkelijke kleuren en texturen. Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Eigenschappen Indische zandsteen Afwerking oppervlak: gekogelstraald en geborsteld Gezaagde kanten Intense kleuren Strakke afwerking Past

Nadere informatie

technische fiche gewapende holle gladde welfsels

technische fiche gewapende holle gladde welfsels technische fiche gewapende holle gladde welfsels Bestekomschrijving Elementen in gewapend beton met een gladde onderzijde met een hoogte van 13cm of 17cm en 60cm breed. Na plaatsing worden de voegen gevuld

Nadere informatie

NOVEX. Technische gegevens. onderdakplaten

NOVEX. Technische gegevens. onderdakplaten Technische gegevens NOVEX onderdakplaten SVK nv - Aerschotstraat 114 - B-9100 Sint-Niklaas T +32 (0)3 760 49 00 - F +32 (0)3 777 47 84 info@svk.be - www.svk.be NOVEX ONDERDAKPLATEN technische gegevens

Nadere informatie

ROND PALISSADE. Toepassingen. Eigenschappen. Kleuren grijs zwart bruin. Product informatie

ROND PALISSADE. Toepassingen. Eigenschappen. Kleuren grijs zwart bruin. Product informatie Toepassingen Afboorden Steunmuren Afscheidingsmuurtjes Constructie tegen een helling (Verhoogde) bloemperken / kruidentuintjes Opvangen van hoogteverschillen Aanleg van trappen Eigenschappen Betonsteen

Nadere informatie

Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk

Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk BASISTEKST VOOR HET LASTENBOEK Deze basistekst voor het lastenboek beschrijft zowel het (her)metselen als het (her)opvoegen van een gevel in modern

Nadere informatie

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN WALL LB VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN PRINCIPE WALL LB 1. SAFE-R WALL LB 2. Binnenspouwblad 3. Isolatieplug 4. Draagstructuur van gevelbekleding 5. Geventileerde spouw 6. Gevelbekleding DE GEISOLEERDE GEVENTILEERDE

Nadere informatie

ARTISAN bestekvoorschriften 1 MIDDELEEUWEN 1.1 OVERZICHT 1.2 VOORSCHRIFT. HMM 12 Vechtformaat 210 x 100 x 40

ARTISAN bestekvoorschriften 1 MIDDELEEUWEN 1.1 OVERZICHT 1.2 VOORSCHRIFT. HMM 12 Vechtformaat 210 x 100 x 40 ARTISAN bestekvoorschriften 1 MIDDELEEUWEN 1.1 OVERZICHT HMM 12 Vechtformaat 210 x 100 x 40 Middeleeuwen rood-zalmkleurig genuanceerd, grof bezand HMM 250 Waalformaat 210 x 100 x 50 HMM 265 Waaldikformaat

Nadere informatie

Bestekteksten Conform systematiek Neutraal Bestek

Bestekteksten Conform systematiek Neutraal Bestek DEEL 8 LOT 86 AFWERKINGEN VLOERAFWERKING 86.80. DIVERSE AFWERKINGEN 86.82.00. VLOERPLINTEN 86.82.50. 4. Vloerafwerkingen, plinten, metalen / alg. (43) Hh.10. OMVANG.12. De werken omvatten: - Het leveren

Nadere informatie

Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl

Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl Financiële en Juridische Dienstverlening Team Juridische Dienstverlening Memo Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl Onderwerp Datum: 13 oktober 2009 Nota van inlichtingen

Nadere informatie

Antraciet Grijs-Antraciet Grijs Rood genuanceerd

Antraciet Grijs-Antraciet Grijs Rood genuanceerd Toepassingen Opritten Parkeerplaatsen Tuinpaden Terrassen Eigenschappen Vlak geproduceerde betonnen bestratingssteen Getrommelde kanten Licht verouderd Duurzaam Slijtvast Maatvast Vorstbestendig Antislip

Nadere informatie

Het doel van deze instructie is het plaatsen van de afgewerkte producten zo uit te voeren dat ten allen tijde de kwaliteit gegarandeerd kan worden.

Het doel van deze instructie is het plaatsen van de afgewerkte producten zo uit te voeren dat ten allen tijde de kwaliteit gegarandeerd kan worden. 1 DOEL Het doel van deze instructie is het plaatsen van de afgewerkte producten zo uit te voeren dat ten allen tijde de kwaliteit gegarandeerd kan worden. 2 VERANTWOORDELIJKHEDEN EN BEVOEGDHEDEN Guy Vinck

Nadere informatie

Bijzonder bestek STABILITEIT

Bijzonder bestek STABILITEIT Bijzonder bestek STABILITEIT Gevelmetselwerk Studiebureau stabiliteit S.E.C. bvba Ten Bosse 106 9800 Deinze rel. 28/05/2015 1 20 Opgaand metselwerk 23 Gevelmetselwerk 23.00 Algemene opmerkingen - bewegingsvoegen

Nadere informatie

SIGMAFOR -MUURWAPENING

SIGMAFOR -MUURWAPENING SIGMAFOR -MUURWAPENING Ronde gegalvaniseerde uitvoering voor metselwerk Ronde Sigmafor wordt gebruikt bij mortelvoegen. (gewoon metselwerk) Sigmafor is een geprefabriceerde muurwapening van verzinkt staaldraad,

Nadere informatie

Bijzonder bestek STABILITEIT

Bijzonder bestek STABILITEIT Bijzonder bestek STABILITEIT Houtskeletbouw Studiebureau stabiliteit S.E.C. bvba Ten Bosse 106 9800 Deinze 4/12/2009 2 BOVENBOUW Pg 2/68 23 Gevelmetselwerk 23.30 Supplementen 23.31 Buitenlateien in gewapend

Nadere informatie

VOEGWERK. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

VOEGWERK. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 VOEGWERK Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2013 2014 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2. ALGEMEEN 2.1 Metselvoegen... 3 2.2 Voorbehandeling van de muren... 4 2.3 Keuze voegspecie...

Nadere informatie

Plaatsing van straatstenen en boordstenen

Plaatsing van straatstenen en boordstenen Plaatsing van straatstenen en boordstenen 1) Ontvangst van de producten Controleer de lading op: kleur; afmetingen; hoeveelheid. Houd steeds de productlabels bij. Plaatsing getuigt van goedkeuring van

Nadere informatie

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk 09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk Doel Deze informatie behandelt het principe, de voor- en nadelen van het doorstrijken van voegen. Zij geeft antwoord op vragen als:

Nadere informatie

RECUPERATIEBOORDSTEEN versie van 21/05/2015

RECUPERATIEBOORDSTEEN versie van 21/05/2015 RECUPERATIEBOORDSTEEN versie van 21/05/2015 Document is opgesteld op initiatief van Rotor vzw: Lionel Billiet, Maarten Gielen, Tine Segers Met medewerking van: Thimoty Beuselinck (SDS Kasseien) Koen Hofman

Nadere informatie

Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de ILUZO steen van Wienerberger. ILUZO In de woningbouw

Nadere informatie

1 PRODUCTBESCHRIJVING SAMENSTELLING GAMMA 3 2 EIGENSCHAPPEN MECHANISCHE EN FYSISCHE EIGENSCHAPPEN 3 3 TRANSPORT EN OPSLAG 3

1 PRODUCTBESCHRIJVING SAMENSTELLING GAMMA 3 2 EIGENSCHAPPEN MECHANISCHE EN FYSISCHE EIGENSCHAPPEN 3 3 TRANSPORT EN OPSLAG 3 NOVEX ONDERDAKPLATEN technische gegevens INHOUDSTAFEL 1 PRODUCTBESCHRIJVING 3 1.1 SAMENSTELLING 3 1.2 GAMMA 3 2 EIGENSCHAPPEN 3 2.1 MECHANISCHE EN FYSISCHE EIGENSCHAPPEN 3 3 TRANSPORT EN OPSLAG 3 4 BEWERKING

Nadere informatie

- COLUSPLIT GEKLOVEN BETONGEVELSTEEN

- COLUSPLIT GEKLOVEN BETONGEVELSTEEN - COLUSPLIT GEKLOVEN BETONGEVELSTEEN - COLUSPLIT Het Bétorix-Colusplit gamma is een reeks van prachtige sierbetonstenen in gekloven uitvoering. Deze stenen worden na fabricage en het uithardingsproces

Nadere informatie

. Verwerkingsvoorschriften DAAS Isomo.

. Verwerkingsvoorschriften DAAS Isomo. . Verwerkingsvoorschriften DAAS Isomo. 1. Ondergrond 2. Steiger. 3. Plaatsen isolatie platen. 4. Verlijming isolatie platen. 5. Plaatsen schroefankers. 6. Bijzonder detail 7. Naden dichten 8. Aanmaken

Nadere informatie

DE IDEALE OPLOSSING BIJ KOUDEBRUGGEN!

DE IDEALE OPLOSSING BIJ KOUDEBRUGGEN! nano en R nano DE IDEALE OPLOSSING BIJ KOUDEBRUGGEN! connecting insulations 1.0 WAT IS MARMOX THERMOBLOCK? Marmox THERMOBLOCK is een gepatenteerde isolerende bouwblok en bestaat uit een isolerend deel,

Nadere informatie

WILLCO Isolatiesystemen

WILLCO Isolatiesystemen WILLCO Isolatiesystemen De WILLCO Isolatiesystemen kunnen afgewerkt worden met WILLCO Kunstharssierpleisters, WILLCO Silicoonharssierpleisters, WILLCO Silicaatsierpleisters of WILLCO Minerale Sierpleisters.

Nadere informatie

CAMBELSTONE. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Kleuren

CAMBELSTONE. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Kleuren Toepassingen Opritten (indien gelegd in stabilisé en tot max. 3,5 ton belasting) Parkeerplaatsen Tuinpaden Terrassen Eigenschappen Vlak geproduceerde betonnen bestratingssteen In de volle massa gekleurd

Nadere informatie

VERWERKINGSRICHTLIJNEN VOOR GEVELBAKSTENEN

VERWERKINGSRICHTLIJNEN VOOR GEVELBAKSTENEN VERWERKINGSRICHTLIJNEN VOOR GEVELBAKSTENEN Algemeen Voor de verwerking Caprice - B.V. Steenfabriek Huissenswaard gevelbakstenen zijn diverse verwerkingsmethoden voor handen. De meest toegepaste zijn: -

Nadere informatie

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails 57 P.2.0.18 Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails De plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails in deze documentatie zijn enkel bedoeld als handleiding voor architecten,

Nadere informatie

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. ILUZO Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de ILUZO steen van Wienerberger. ILUZO Traditioneel

Nadere informatie

Mengeling van gele, grijze en bruine kleurnuanceringen

Mengeling van gele, grijze en bruine kleurnuanceringen Toepassingen Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen Terrassen Opritten Eigenschappen Buitengewoon duurzame Indische zandsteen. Uitzonderlijke hard Natuurlijke gekloven oppervlak Kegelvormige gekloven

Nadere informatie

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 309 Herz. 0 2014/9 PTV 309/0 2014 BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL HERZIENING

Nadere informatie

renovatie/uitbreiding van een tehuis voor niet-werkenden/nursing

renovatie/uitbreiding van een tehuis voor niet-werkenden/nursing DEEL 2 BOVENBOUW ART. OMSCHRIJVING EENHEID HOEV. EENH.PRIJS TOTAAL 20,00 METSELWERKEN 20,01 METSELWERKEN - TER PLAATSE GEMETST 20,10 MATERIALEN 20,11 MATERIALEN - METSELMORTEL 20,11,10 MATERIALEN - METSELMORTEL

Nadere informatie

HAUS SMOOTH REPLICASTENEN

HAUS SMOOTH REPLICASTENEN Toepassingen Geschikt voor alle gebruik in buitentoepassingen voor individuele woningen en gebouwen met matig collectief gebruik Opritten Inritten- en toegangswegen Parkeerplaatsen Terrassen Tuinpaden

Nadere informatie

voor het plaatsen van Lincrusta

voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Om een perfect resultaat te garanderen, bevelen wij u aan volgende plaatsingsaanwijzing

Nadere informatie

Het beton heeft minimaal de volgende kwaliteitseigenschappen:

Het beton heeft minimaal de volgende kwaliteitseigenschappen: Technische fiche WANDELEMENTEN PANELEN MATERIAAL KENMERKEN WANDELEMENTEN Standaard wandelementen Silex wandelementen Het beton van de uitgewassen silex bestaat uit natuurlijke kleurgranulaten met een maximale

Nadere informatie

Aanleggen van terrassen en paden van natuursteen

Aanleggen van terrassen en paden van natuursteen Professionele mortels voor een optimaal resultaat Aanleggen van terrassen en paden van natuursteen Niet berijdbaar Belangrijk: Zorg voor voldoende drainage en waterafvoer Bij de aanleg van natuursteen

Nadere informatie

Calduran. dilataties en aansluitingen

Calduran. dilataties en aansluitingen Calduran Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 dilataties en aansluitingen Wanden van kalkzandsteen kunnen beter niet onbeperkt lang gemaakt worden. De lengte

Nadere informatie

Lengte (mm) Breedte (mm) Dikte (mm)

Lengte (mm) Breedte (mm) Dikte (mm) Toepassingen Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen Terrassen Eigenschappen Donkergrijze basalt Afwerking oppervlak: gevlamd en geborsteld Gezaagde kanten Uniforme kleur onderhoudsvriendelijk Hard

Nadere informatie

Twee laags afwerking met korreldikte 0.3 mm (BASWAphon Classic): totale afgewerkte dikte 30 / 40

Twee laags afwerking met korreldikte 0.3 mm (BASWAphon Classic): totale afgewerkte dikte 30 / 40 BESTEKOMSCHRIJVING Tekst vermeld in oranje verwijst naar merknamen en dient verwijderd te worden indien u een neutrale bestektekst wenst. Tekst vermeld in groen laat zien dat u één keuze dient te maken

Nadere informatie

5. Producteigenschappen

5. Producteigenschappen 84 5. Producteigenschappen 5.1 Blokken en lateien 5.1.1 Blokken Cellenbetonblokken behoren tot de categorie van zeer lichte en extra lichte betonsoorten, volgens de norm NBN B 21-002: Metselstenen Specificaties

Nadere informatie

C o n s t r u c t i e s 1

C o n s t r u c t i e s 1 Individuele taak constructies Andreas Geldof Bouwheer: Lecobouw BVBA Architect: Hans Geldof Aannemer: Ronny Bernaert Ligging: Handzamestraat 3, 8840 Staden C onstructies 1 Opzoekingswerk WTCB, korte samenvatting

Nadere informatie

Heteren. Verwerkingsadvies. Geveloplossingen

Heteren. Verwerkingsadvies. Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Strengpers De voorbewerkte klei wordt middels het extrude principe in de strengpersmachine met behulp van een

Nadere informatie

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. ILUZO Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de Iluzo steen van Wienerberger. ILUZO Traditioneel

Nadere informatie

CILO REPLICASTENEN. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Kleuren

CILO REPLICASTENEN. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Kleuren Toepassingen Geschikt voor alle gebruik in buitentoepassingen voor individuele woningen en gebouwen met matig collectief gebruik Opritten Inritten- en toegangswegen Parkeerplaatsen Tuinpaden Eigenschappen

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE SikaLatex

TECHNISCHE FICHE SikaLatex TECHNISCHE FICHE SikaLatex HARS OM TE MENGEN MET HET AANMAAKWATER VAN MORTELS PRODUCTBESCHRIJVING SikaLatex is een synthetisch hars in waterige oplossing onder de vorm van een geconcentreerde melkachtige

Nadere informatie

Manor Raven Limestone. Opmerking: de kleuren en texturen op de foto s kunnen afwijken van de werkelijke kleuren en texturen.

Manor Raven Limestone. Opmerking: de kleuren en texturen op de foto s kunnen afwijken van de werkelijke kleuren en texturen. Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Eigenschappen Indische kalksteen (Limestone), zandsteen (Manor, Raven) Afwerking oppervlak: verouderd Door speciale behandeling heeft deze

Nadere informatie

9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton

9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton 114 9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton Belangrijkste eigenschappen Prestaties voordelen Structuur uiterst kleine gesloten cellen (max. Ø 2 mm) die 80% van het volume uitmaken

Nadere informatie

Calduran. dilataties en aansluitingen

Calduran. dilataties en aansluitingen Calduran Techniek en Advies Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: +31 (0)341 464 004 dilataties en aansluitingen Wanden van kalkzandsteen kunnen beter niet onbeperkt lang gemaakt worden. De lengte wordt

Nadere informatie

TECHNISCHE STEEKKAART Nr. T.V./041/3-A bladzijde 2. Het vloeibaar twee componenten epoxyhars bevat minstens 60 % epoxyhars, verharder inbegrepen.

TECHNISCHE STEEKKAART Nr. T.V./041/3-A bladzijde 2. Het vloeibaar twee componenten epoxyhars bevat minstens 60 % epoxyhars, verharder inbegrepen. TECHNISCHE STEEKKAART Nr. T.V./041/3-A bladzijde 2. II. DE FUNCTIE TWEE COMPONENTEN EPOXY: Het vloeibaar twee componenten epoxyhars bevat minstens 60 % epoxyhars, verharder inbegrepen. III. BEKLEDINGSPROCES:

Nadere informatie

HALFEN TEPLO SPOUWHAAK TEPLO 16 - BV GEVELS

HALFEN TEPLO SPOUWHAAK TEPLO 16 - BV GEVELS HALFEN TEPLO SPOUWHAAK TEPLO 16 - BV GEVELS DUURZAAM EN ENERGIE-EFFICIËNT BOUWEN HALFEN Teplo spouwhaak met lage thermische geleidbaarheid De HALFEN Teplo composiet spouwhaak, samengesteld uit gepultrudeerde

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE WANDELEMENTEN Plinten Panelen Sandwich panelen Brandwanden MATERIAAL KENMERKEN WANDELEMENTEN

TECHNISCHE FICHE WANDELEMENTEN Plinten Panelen Sandwich panelen Brandwanden MATERIAAL KENMERKEN WANDELEMENTEN MATERIAAL KENMERKEN WANDELEMENTEN TECHNISCHE FICHE WANDELEMENTEN Plinten Panelen Sandwich panelen Brandwanden Standaard wandelementen Het beton bestaat uit natuurlijke granulaten met een maximale korrelmaat

Nadere informatie

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE Er zijn appartementen waar je alles hoort. En er zijn appartementen met ISOBET-PLUS Isobet is een gebruiksvriendelijke isolerende mortel

Nadere informatie

DARK CLOUD. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen

DARK CLOUD. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Opritten (cf. tabel) Tuinpaden Eigenschappen Grijze graniet Slijtvast Hard Uniforme kleur Afwerking oppervlak: gevlamd en geborsteld Gezaagde kanten

Nadere informatie

GEBOUWEN EN CONSTRUCTIES

GEBOUWEN EN CONSTRUCTIES GEBOUWEN EN CONSTRUCTIES BETONBLOKKEN 001 110 NBN EN 771-3 PTV 21-001 HOOFDSTUK 9: BETONBLOKKEN 9.1 INLEIDING Betonblokken zijn rechthoekige volle of holle metselstenen in beton. Volgende types worden

Nadere informatie

BESTEKTEKST NELISSEN OUD-HASPENGOUW

BESTEKTEKST NELISSEN OUD-HASPENGOUW BESTEKTEKST NELISSEN OUD-HASPENGOUW Raadpleeg onze website voor de actuele technische informatie Tekst in het blauw aanpassen volgens gewenste keuze Parement verwerking specifiek : keuze uit traditioneel,

Nadere informatie

Decoratieve akoestische spuitmortel. verhoogt het akoestisch comfort in iedere ruimte

Decoratieve akoestische spuitmortel. verhoogt het akoestisch comfort in iedere ruimte Soundless Decoratieve akoestische spuitmortel verhoogt het akoestisch comfort in iedere ruimte SOUNDLESS : Decoratieve akoestische spuitmortel Verhoogt het akoestisch comfort in iedere ruimte Productomschrijving

Nadere informatie

Heikestraat 20 - ruwbouw

Heikestraat 20 - ruwbouw Heikestraat 20 - ruwbouw De funderingszool in beton (60 x 65 cm) wordt door de bouwheer aangebracht (eventueel dramix staalvezelbeton, 30 kg/m3 wapening) Metselwerken buiten (alle oppervlakten zijn netto

Nadere informatie

Checklist controle uitvoering

Checklist controle uitvoering Checklist voor de controle op de uitvoering van bitumen daksystemen Opmerkingen vooraf: - Deze checklist is slechts een voorbeeld, is zeker niet altijd volledig en dient afhankelijk van de omstandigheden

Nadere informatie

PROJECT 3: hoekmuurtje in halfsteens verband

PROJECT 3: hoekmuurtje in halfsteens verband Technische Bouw Hout PRAKTIJK BUW 2TBH NAAM LEERLING: PRJECT 3: hoekmuurtje in halfsteens verband Deze cursus is zorgvuldig samengesteld. Daarom is het verboden deze te verspreiden of te kopiëren. VRIJ

Nadere informatie

* het hoekelement bestaat uit 2 stukken: 1 lang stuk en 1 kort stuk die samen 550 mm lang zijn

* het hoekelement bestaat uit 2 stukken: 1 lang stuk en 1 kort stuk die samen 550 mm lang zijn Toepassingen Wandbekleding voor tuinmuren, muren en wanden Eigenschappen Originele lineaire natuursteenpanelen voor gevelbekleding uit kwartsiet, zandsteen of leisteen Beschikbaar in 8 verschillende kleuren

Nadere informatie

40. BUITENSCHRIJNWERK POORTEN & EXTERNE ZONWERING GEVELBEKLEDINGEN BUITENBEPLEISTERING BUITENTRAPPEN & BORSTWERINGEN 6

40. BUITENSCHRIJNWERK POORTEN & EXTERNE ZONWERING GEVELBEKLEDINGEN BUITENBEPLEISTERING BUITENTRAPPEN & BORSTWERINGEN 6 DEEL 4 GEVELSLUITING 40. BUITENSCHRIJNWERK 2 41. POORTEN & EXTERNE ZONWERING 3 42. GEVELBEKLEDINGEN 4 43. BUITENBEPLEISTERING 5 44. BUITENTRAPPEN & BORSTWERINGEN 6 44.00. buitentrappen en borstweringen

Nadere informatie

Voegwerk. Stukje geschiedenis:

Voegwerk. Stukje geschiedenis: Voegwerk Stukje geschiedenis: Tot het midden van de negentiende eeuw bestond er veelal geen verschil tussen metsel en voegspecie. Da specie werd over het algemeen in één keer vol en zat op de steen aangebracht,

Nadere informatie

WALL HORIZONTALE PLAATSING. 3.1.1. Montage van het systeem 3.1.2. Onderstructuur 3.1.3. Uitzettingsregels 3.1.4. Afwerking

WALL HORIZONTALE PLAATSING. 3.1.1. Montage van het systeem 3.1.2. Onderstructuur 3.1.3. Uitzettingsregels 3.1.4. Afwerking PLAATSING HORIZONTALE PLAATSING 3.1.1. Montage van het systeem 3.1.2. Onderstructuur 3.1.3. Uitzettingsregels 3.1.4. Afwerking 23/03/2011 3.1. Horizontale plaatsing 3.1.1. Montage van het systeem: Stap

Nadere informatie

BESTEKBESCHRIJVINGEN

BESTEKBESCHRIJVINGEN HALFEN NATUURSTEENVERANKERINGEN Natuursteenankers : mortelankers De natuursteenplaten worden bevestigd aan de draagstructuur met ankers in roestvast staal 18/10/2,5 Cr/Ni/Mo (mat.nr. 1.4571/1.4404). Deze

Nadere informatie

De siderocementbuis bestaat van binnen naar buiten uit volgende elementen:

De siderocementbuis bestaat van binnen naar buiten uit volgende elementen: SVW - Document Nr. T.V./057/1-A bladzijde 2. Het toepassingsgebied van deze buizen en hulpstukken wordt beperkt tot volgende waterkwaliteit die in contact mag komen met materialen op basis van cement:

Nadere informatie

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Compriband Dit is materiaal om dilatatievoegen elastisch

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-1-2

Systeemnummer : PD 1-1-2 Systeemnummer : PD 1-1-2 Omschrijving : Membraan-éénlaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA bij pannendaken in beton of gebakken aarde in BENELUX

Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA bij pannendaken in beton of gebakken aarde in BENELUX Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA bij pannendaken in beton of gebakken aarde in BENELUX Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA (afbeelding 1) DELTA -ALPINA is een dubbelzijdig gecoate universele

Nadere informatie

Na-isolatie van spouwmuren door insitu vullen van de luchtspouw. Kwaliteitsborging

Na-isolatie van spouwmuren door insitu vullen van de luchtspouw. Kwaliteitsborging Na-isolatie van spouwmuren door insitu vullen van de luchtspouw Kwaliteitsborging Jörg Wijnants Afdeling Technisch Advies WTCB 1 Het Energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse overheid Het programma

Nadere informatie

Plano. Het tegelelement voor de wandafwerking. Verwerkingsinstructies

Plano. Het tegelelement voor de wandafwerking. Verwerkingsinstructies Plano Het tegelelement voor de wandafwerking Verwerkingsinstructies Algemeen Toepassingsgebied Deze verwerkingsinstructies beschrijven het gebruik en de verwerking van JACKOBOARD Plano als tegel-, plaat-

Nadere informatie

Support gevelstenen CE SPECIFICATIEFORMULIER UITLEG

Support gevelstenen CE SPECIFICATIEFORMULIER UITLEG Support gevelstenen CE SPECIFICATIEFORMULIER UITLEG Per 1 april 2006 dient de Europese productnorm NEN-EN 771-1 Specificaties voor metselstenen Deel 1: Baksteen gehanteerd te worden. De invoering van Europese

Nadere informatie

HANDBOEKJE VOOR DE DOEHETZELVER GIPSBLOKKEN SCHEIDINGS - EN VOORZETWANDEN HANDLEIDING. SNEL even ANDERS

HANDBOEKJE VOOR DE DOEHETZELVER GIPSBLOKKEN SCHEIDINGS - EN VOORZETWANDEN HANDLEIDING. SNEL even ANDERS HANDBOEKJE VOOR DE DOEHETZELVER GIPSBLOKKEN SCHEIDINGS - EN VOORZETWANDEN HANDLEIDING SNEL even ANDERS GIPSBLOKKEN VOORBEREIDENDE WERKEN. De gipsblokken slechts leveren wanneer de werf regenvrij gemaakt

Nadere informatie

DELTA -LIQUIXX FX: Plaatsingsvoorschriften «binnentoepassing»

DELTA -LIQUIXX FX: Plaatsingsvoorschriften «binnentoepassing» DELTA -LIQUIXX FX: Plaatsingsvoorschriften «binnentoepassing» Is geschikt voor volgende lucht- en dampschermen: DELTA -DBF FX DELTA -REFLEX PLUS DELTA -DAWI GP DELTA -SPARXX M1 Het systeem DELTA -LIQUIXX

Nadere informatie

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen :

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen : TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN Ongeacht de aard van de ingreep en zijn doeltreffendheid vergt het drogen van muren vrij veel tijd. Zo bijvoorbeeld bevat een muur met een dikte van 40

Nadere informatie

Kleuren Charcoal Blauwgrijs Sun

Kleuren Charcoal Blauwgrijs Sun Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Opritten (vanaf een dikte van 4 cm) Eigenschappen Dolomitische kalksteen met een uniek verouderde look Afwerking oppervlak: ruw en geërodeerd

Nadere informatie

TORVALE. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen

TORVALE. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Eigenschappen Kalksteen Natuurruwe afwerking Gezaagde kanten Geselecteerd op kleurzuiverheid Beschikbaar in formaat 1m op 1m Diepe donkergrijze

Nadere informatie

5/02/2015 dossier nr.13.004 - Bouwen van 8 koopwoningen en 6 garages -deel 2 p. 1 / 55

5/02/2015 dossier nr.13.004 - Bouwen van 8 koopwoningen en 6 garages -deel 2 p. 1 / 55 5/02/2015 dossier nr.13.004 - Bouwen van 8 koopwoningen en 6 garages -deel 2 p. 1 / 55 20. METSELWERK... 3 20.00. metselwerken - algemeen...3 20.01. metselwerken ter plaatse gemetst...4 20.10. materialen

Nadere informatie

dossier VETO Hfst. 3 ruwbouw T3-1 HOOFDSTUK 03 - OPEN RUWBOUW

dossier VETO Hfst. 3 ruwbouw T3-1 HOOFDSTUK 03 - OPEN RUWBOUW dossier VETO Hfst. 3 ruwbouw T3-1 HOOFDSTUK 03 - OPEN RUWBOUW dossier VETO Hfst. 3 ruwbouw T3-2 03.02 GRONDMETSELWERKEN EN BINNENMUREN IN KELDERS 03.02.30 Binnenmetselwerk in kelders Algemeen Het binnenmetselwerk

Nadere informatie

vloerplaten P3 Vloerplaten

vloerplaten P3 Vloerplaten P.3.0 Algemeen P.3.0.01 Afmetingen / toleranties / opleg P.3.0.02 Profielen P.3.0.03 Belasting P.3.0.04 Doorbuiging P.3.0.05 Brandweerstand P.3.0.06 Thermische isolatie P.3.0.07 Akoestische isolatie P.3.0.08

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD

GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 303 Herz. 4 2013/12 PTV 303/4 2013 GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD HERZIENING

Nadere informatie

3.4 Waterdichting Opkanten

3.4 Waterdichting Opkanten 3.4 Waterdichting Opkanten 3.4.1 Waterdichting Opkanten Algemeen De waterdichting van de opkanten is afgeleid van de eerder beschreven methodes van kimfixatie. Ofwel wordt de EPDM folie verlijmd op de

Nadere informatie

Deel 1: RUWBOUW. Art 1: grondwerken. Het maaiveld wordt afgegraven over de volledige oppervlakte van de nieuw te bouwen woning.

Deel 1: RUWBOUW. Art 1: grondwerken. Het maaiveld wordt afgegraven over de volledige oppervlakte van de nieuw te bouwen woning. Deel 1: RUWBOUW Art 1: grondwerken Het maaiveld wordt afgegraven over de volledige oppervlakte van de nieuw te bouwen woning. Hierna wordt de kruipruimte uitgegraven tot de vaste grond In deze bouwput

Nadere informatie

GLACIER. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten

GLACIER. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Opritten (vanaf een dikte van 4 cm) Eigenschappen Kalksteen met exclusieve afwerking Afwerking oppervlak: verzacht en verouderd Gevibreerde

Nadere informatie

03 ontwerp 02 voegtypen en voegkeuze door : ir J.A. Kooren, arch bna.

03 ontwerp 02 voegtypen en voegkeuze door : ir J.A. Kooren, arch bna. 03 ontwerp 02 voegtypen en voegkeuze door : ir J.A. Kooren, arch bna. Doel Deze informatie geeft inzicht in de keuzeaspecten die een rol spelen bij het kiezen van soort en type voeg voor metselwerk. Het

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme gietmortel Five Star 190 voor het ondergieten van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1. Unieke formule, bouwt

Nadere informatie

RUSTICO. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie

RUSTICO. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Opritten (formaat 150 x 150 x 50 mm) Eigenschappen Exclusieve kalksteen Afwerking oppervlak: verzoet en verouderd Gevibreerde kanten Benadert

Nadere informatie

Porotherm Poriso binnenmuurstenen

Porotherm Poriso binnenmuurstenen Porotherm Poriso binnenmuurstenen Technische informatie Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Poriso, pure kwaliteit Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen van Wienerberger.

Nadere informatie

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 302 Herz. 7 2015/6 PTV 302/7 2015 BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO BB 2004

Examenopgaven VMBO BB 2004 Examenopgaven VMBO BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9:00-10:30 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 44 vragen.

Nadere informatie

Akoestische deuren. in combinatie met brandweerstand

Akoestische deuren. in combinatie met brandweerstand Akoestische deuren in combinatie met brandweerstand De Coene Products T +32 (0)56 43 10 80 Europalaan 135 F +32 (0)56 43 10 90 B-8560 Gullegem info@decoeneproducts.be www.decoeneproducts.be AKOESTISCHE

Nadere informatie