Hoe brouw je een foutloos bier?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe brouw je een foutloos bier?"

Transcriptie

1 1 Hoe brouw je een foutloos bier? Door: Lukas Ausems en Alain Hannewijk.

2 2 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Deelvraag 1: Hoe brouw je bier?... 6 Mouten... 6 Schroten... 6 Maischen... 6 Filtreren en spoelen... 7 Koken... 7 Koelen... 7 Open vergisting of hoofdvergisting... 8 Gesloten vergisting... 8 Bottelen en navergisting... 8 Conclusie deelvraag Deelvraag 2: Welke fouten kunnen er ontstaan in bier? Geur Hoe werkt de neus? Typische biergeuren Groene appels en vers gemaaid gras (acetaldehyde) Esters Dimethylsulfide Fenolen Diacetyl (C4H6O2) Smaak Hoe proef je verschillende smaken? Bekende zuren in bier Controleren? Presentatie Bezoek aan Tapperij De Zwijger Conclusie deelvraag Deelvraag 3: Lukt het ons om zelf een goed bier te brouwen? Aanschaffen van de ingrediënten Mouten Schroten... 24

3 3 Maischen Filteren en spoelen Koken Koelen Open vergisting (hoofdvergisting) Gesloten vergisting Lageren Afvullen Nagisting op de fles Conclusie deelvraag De discussie Eindconclusie Lukas Ausems Alain Hannewijk Logboek Bronnen Boeken Internet... 36

4 4 Voorwoord Wij vonden het heel leuk om ons profielwerkstuk over bier te doen omdat we zelf ook erg houden van bier en we erg benieuwd waren hoe je er specifieke smaken in kreeg. We hebben hier veel van geleerd zowel theoretisch als in de praktijk. We hebben ons eigen bier gebrouwen en zelf een aantal brouwerijen bezocht. Wij willen iedereen bedanken voor hun gastvrijheid, onder andere iedereen bij de Jopen Brouwerij, want zij hadden erg veel tijd voor ons en hebben alles goed uitgelegd. Daardoor hebben we ook veel informatie van hen kunnen gebruiken in ons profielwerkstuk. Ook Annelies Middelkoop, de baas van Tapperij De Zwijger in Houten, willen we bedanken. Ze heeft ons veel verteld heeft over de presentatie van bier. Ook willen we Jan Ausems erg bedanken. Zonder Jan zouden we ons eigen bier misschien niet eens kunnen brouwen en hij heeft alle connecties in de bierwereld, waardoor we veel mensen konden interviewen en ook naar een cursusavond van Bierbrouwersgilde De Amervallei konden. Voor de rest willen we ook iedereen bedanken die ons heeft geholpen met dit profielwerkstuk waaronder ook meneer Woudt.

5 5 Inleiding Bier is misschien wel één van de bekendste en meest gedronken alcoholische dranken. De meeste mensen drinken vaak een pilsje, maar er zijn vele andere soorten bieren. Het leuke is dat je zelf je eigen bier kunt maken. Wil je een witbier brouwen, dan kan je zelf bepalen hoeveel kruiden of sinaasappelschillen je erbij doet. Zo kan iedereen het bier naar zijn eigen smaak aanpassen. Alleen dan moet alles tijdens het brouwen wel goed gaan. We gaan in ons profielwerkstuk vertellen over bier en dan specifiek over de fouten in bier die te maken hebben met de geur, smaak en presentatie van het bier. Kunnen deze fouten worden voorkomen? Wat gaat er mis bij amateurbrouwers en maken commerciële brouwers dezelfde fouten? We hebben voor het profielwerkstuk ook ons eigen bier gebrouwen, zodat we zelf ervaren wat je allemaal voor stappen moet nemen om zelf bier te maken. Als er eventueel iets fout gaat in het bier kunnen we kijken wat voor invloed dat heeft op de smaak, geur en presentatie. We kunnen achterhalen wat er mogelijk fout is gegaan. Bij ons eigen bier was eigenlijk helemaal niets misgegaan, want we hebben het Open Bergse Bierbrouw Kampioenschap gewonnen. Dat is een wedstrijd waar iedereen uit Nederland zijn eigen gebrouwen bier kan insturen. Dit bier wordt dan beoordeeld door een vakkundige jury die punten toekent aan het bier. Wij hadden 86 punten van de maximaal 100 punten. Dat is een hoge score! Het is niet zo dat je even een recept van internet plukt en die dan thuis in de keuken maakt, want dan krijg je waarschijnlijk geen goed bier. Het is heel belangrijk dat je bij het brouwen stapsgewijs en steriel werkt. Je moet eerst een recept maken met mout, hop, gist en eventuele kruiden die je gaat gebruiken. Daarna begint pas het echte brouwen.

6 6 Deelvraag 1: Hoe brouw je bier? Het recept van ieder bier is anders, maar het brouwproces blijft hetzelfde. Alle stappen in het brouwen van een bier moeten worden doorlopen: mouten, schroten, maischen, filtreren/spoelen, koken en koelen. Het bier is dan gebrouwen, maar dan ben je er nog niet. Daarna moet de vergisting nog plaats vinden: eerst de open vergisting en daarna de gesloten vergisting. Daarna wordt het bier gebotteld en vindt er nagisting op de fles plaats. Mouten Als eerste stap het mouten van de gerst. Hierbij laat je de gerst kiemen, waardoor er enzymen ontstaan. Deze enzymen heb je later in het brouwproces hard nodig. Dit komt terug bij de volgende stappen. Schroten Het zetmeel zit in de dichte moutkorrel. Om dat zetmeel eruit te krijgen moeten de moutkorrels eerst worden geschroot. Bij deze stap haal je het kafje van de moutkorrel af zodat het zetmeel vrijkomt. Het zetmeel wordt later in het brouwproces weer omgezet in suiker en dat weer wordt omgezet in alcohol. Maischen Bij deze stap wordt het zetmeel omgezet in suikers. Dit doe je door het brouwsel op te warmen tot bepaalde temperaturen. Deze temperatuur moet dan een tijdje in stand gehouden worden om de enzymen de tijd te geven om hun werk optimaal uit te voeren. Dit is nodig omdat juist die enzymen het zetmeel omzetten in suikers.

7 7 Filtreren en spoelen Aan het eind van het maischen bevinden zich er nog kleine deeltjes in het brouwsel zoals de kafjes van de mout. Om die eruit te krijgen moet je het gaan filtreren, dat houd in dat je het brouwsel gaat zeven. Dit doe je door middel van je brouwsel door een filterbed van kafjes heen te laten lopen. Tijdens het filteren moet je steeds warm water toe voegen om alle suikers die zich in het filterbed bevinden allemaal mee te nemen. Deze stap noem je spoelen. Als tot nu toe alle stappen goed zijn uitgevoerd beschik je over een heldere, zoete vloeistof en dat noemt men het wort. Koken Koken is nodig om verschillende redenen. Als eerste om het wort te ontsmetten, zodat er geen ongewenste bacteriën in het bier zitten waardoor het kan gaan infecteren en als tweede om het bier zijn bittere smaak te geven. Deze bittere smaak is afkomstig van de hop die je tijdens het kookproces toevoegt evenals overige toevoegingen zoals kruiden (bijvoorbeeld bij ons witbier de koriander en de curaçaoschillen), maar dat hangt af van het type bier dat er wordt gebrouwen. Ook is het koken nodig om het water te verdampen om op de juiste suikerconcentratie in het wort uit te komen. Koelen Na het koken moet je het wort zo snel mogelijk afkoelen naar kamertemperatuur, waarbij de gist het werk zijn beste kan doen. Als het wort de juiste temperatuur heeft bereikt word het overgeheveld naar het vergistingsvat. Daarne wordt de gist toegevoegd.

8 8 Open vergisting of hoofdvergisting Als de gist is toegevoegd moet het brouwsel enige tijd de tijd krijgen om de gisten om te zetten in alcohol en koolstofdioxide (koolzuurgas). Dit heet de open vergisting, waarbij het belangrijk is dat er zuurstof bij het wort kan komen. Die zuurstof is essentieel voor de vorming van gistcellen. Gist heeft namelijk zuurstof nodig om goed te kunnen groeien. Ook kan hier de geur en de smaak van het bier nog beïnvloed worden. De tijd verschilt per soort bier maar zal altijd ongeveer een week zijn. Gesloten vergisting Bij deze stap wordt brouwsel eerst overgeheveld van de open vergisting naar de gesloten vergisting. Daar klaart het bier, dat wil zeggen dat het helder word. Bij professionele brouwerijen word dit gedaan door hun bier een aantal weken bij 0 graden neer te zetten. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk gist en andere stoffen die op dat moment nog in het bier zitten zoals eiwitten te laten samenklonteren en bezinken. Je kunt het ook laten lageren in de flesjes, wat meer wordt gedaan door amateurbrouwers. Bottelen en navergisting Na de gesloten vergisting die meestal een aantal weken duurt, is het tijd om het bier af te vullen op fles. Wel moet er aan elk flesje nog ongeveer drie gram suiker worden toegevoegd om de navergisting op gang te brengen. De navergisting houd in dat je de afgevulde flessen met suiker nog een aantal weken warm weg zet. Daardoor word de toegevoegde suiker omgezet in alcohol en koolzuurgas waardoor het alcoholpercentage stijgt en er druk komt te staan om het bier. Nu heb je als het goed is een foutloos bier gebrouwen.

9 9 Conclusie deelvraag 1 Je ziet dus dat het niet makkelijk is om een bier te brouwen en dat het ook erg veel tijd in beslag neemt. Wat ook erg belangrijk is, is dat je altijd schoon werkt om allelei soorten infecties te voorkomen. Doe je dat niet of doe je iets anders verkeerd, dan kan er al snel veel mis, zowel in de geur, de smaak maar ook de presentatie.

10 10 Deelvraag 2: Welke fouten kunnen er ontstaan in bier? Veel dingen kunnen misgaan tijdens het brouwen van bier, zowel bij de smaak, de geur maar ook de presentatie. Daarom moet je op veel dingen letten. Dat doe je door het brouwsel voortdurend te blijven testen. Geur Bij het proeven van bier moet je de neus zeker niet vergeten De neus speelt misschien wel een belangrijkere rol dan de mond. De neus levert maar liefst een bijdrage van 95% aan het proeven van bier en kan meer dan verschillende geuren waarnemen in tegenstelling tot de mond die er maar 5 kan waarnemen. Hoe werkt de neus? Je neus werkt via het reukorgaan. Die zit boven in de neus. Daar zitten de zintuigcellen met een laagje slijm erop. Als er dan een geur de neus binnen komt, zullen de geurcellen zich binden en zal daardoor een reactie ontstaan. Vanuit de zenuwcellen gaan er signalen naar de hersenen en daar wordt het signaal aan een geur gekoppeld. Het kan dan ook zijn dat de hersenen je attenderen op iets (bijvoorbeeld verbrand of een zure geur van vlees als het bedorven is). De zintuigcellen passen zich ook aan, want als je in een kamer komt waar het heel erg ruikt naar koffie dan zal je dit in het begin erg goed ruiken maar na een tijdje zal je de geur steeds minder worden. Dit noem je ook wel gewenning. De drempelwaarde van de zintuigcellen gaat dan omhoog. Typische biergeuren Fouten kunnen door verschillende dingen ontstaan. Maar soms zijn die fouten juist zo bedoeld. Die zijn dan in een zodanige hoeveelheid aanwezig dat het juist een goede bijdrage levert aan de geur en ook de smaak.

11 11 Groene appels en vers gemaaid gras (acetaldehyde) Om te beginnen de geur die wordt vergeleken met groene appels en vers gemaaid gras. Die geur ontstaat door de stof acetaldehyde, een voorloper bij de vorming van alcohol door gist. Als de vergisting eerder stopt of niet helemaal doorgaat blijft acetaldehyde in het bier achter. Het molecuul acetaldehyde Dit komt door: Bier te vroeg koud zetten bij de navergisting. Stoppen van de vergisting omdat er te weinig gist is toegevoegd. Onvoldoende beluchten van de wort. Snelle temperatuurdaling van het bier. Hoe kan je dit voorkomen: Zorg voor een goede vergisting (genoeg gist). Zorg voor voldoende beluchting van het wort na het koelen. Bier lang genoeg (ook bij de navergisting) warm laten staan. Voorkom snelle temperatuurveranderingen. Esters Ten tweede esters, ontstaan door een reactie van een zuur met een alcohol. Dan ontstaat er een organische verbinding. De hoeveelheid esters die ontstaan, kan verschillen door beluchting, vergistingstemperatuur en door gistrassen. Je hebt vluchtige en niet vluchtige esters de vluchtige hebben vaak ook een geur die dan vervluchtigd in de lucht en niet vluchtige hebben dat niet. Esters hebben ook een katalysator. Vaak zijn dat de enzymen van het gist.

12 12 Enkele voorbeelden van bekende esters in bieren zijn: Ethylacetaat (ethylethanoaat) Isoamylacetaat (3-methyl-1-butylacetaat) Ethylhexanoaat Fruitig Banaan Appel Dimethylsulfide Moleculeformule van dimethylsulfide. Deze stof hoort eigenlijk niet thuis in bieren, maar zit in de zwavelverbindingen die van nature al aanwezig zijn in de mout. Als deze stof uiteindelijk toch in je bier blijft zitten zorgt dat voor een geur maar ook smaak van groente. Om dit te voorkomen moet je het wort goed koken.

13 13 Fenolen Fenolen zijn organische verbindingen die uit koolstof, waterstof en zuurstof bestaan en waarbij de koolstofatomen in een ring gerangschikt zijn. Aan de koolstofring is naast waterstofatomen ook tenminste één hydroxylgroep (-OH) gebonden. Je hebt drie soorten fenolen dat zijn: bifenolen, monofenolen en polyfenolen. Alleen de laatste twee komen vooral Mono fenolen in bier voor. Fenolen worden gevormd door Polyfenolen specifieke giststammen en wilde gisten, maar bij het brouwen gebruik je vaak een specifieke giststam omdat dit betrouwbaarder is dan een wilde gist. Door fenolen ontstaan veel specifieke geuren, zoals kruidnagel. Het nadeel is dat de componenten instabiel zijn en daardoor na een paar maanden verdwenen zijn.

14 14 Diacetyl (C4H6O2) Deze stof heeft de smaak van boterbabbelaars. Een bekend snoepje dat naar boterbabbelaars smaakt zijn: Zeeuwse babbelaars. Hoe sterk de geur is, is afhankelijk van meerdere factoren: de gistsoort, de wortsamenstelling. De vergistingstemperatuur en de rijpingstijd. Dit wordt niet in een commercieel bier gebruikt omdat de smaak samen met het bier geen goede combinatie is. Hoe merken de brouwers dezee fouten op? Dit doen ze alleen door middel van ruiken. Tijdens het brouwproces ruiken de brouwers een aantal keren aan het bier Tijdens het maischen maar ook tijdens het koken en vergisten. Bij het vergisten kan je bijvoorbeeld ruiken of er nog bepaalde stoffen aanwezig zijn die daar niet thuis horen zoals acetaldehydee en diacetyl. Smaak Hoe proef je verschillende smaken? De tong van een mens heeft ongeveer smaakpupillen. Die hebben elk weer 50 tot 100 verschillende smaakreceptoren. Deze kunnen 5 basissmaken onderscheiden: zout, zuur, zoet, bitter en umami. Met de tong voel je de textuur en volheid van een bier. Alleen de tong bepaalt maar voor 5% de smaak. De andere 95% wordt bepaald door de geur die opgenomen worden via de neus en keel holte. In tegenstelling tot de tong die maar 5 basissmaken kent kun je in de keel en neus holte wel meer dan verschillende geuren onderscheiden. Wat al beschreven is in de eerste deelvraag.

15 15 De smaak van bier kan je onderverdelen in 4 categorieën: - smaak op de tong: met de tong kan je de smaak bepalen of het bijvoorbeeld zout, zoet, bitter of zuur is. - mondgevoel: het moment dat het bier in de mond zit en daarbij de prikkelingen van koolzuur en zeepachtigheid. - volheid: of een bier waterig of dik overkomt in de mond. - nasmaak: de smaak die in de mond overblijft nadat het bier doorgeslikt is. Door fouten tijdens het brouwproces (bijvoorbeeld te warme vergisting) en invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld onder invloed van licht) kan de smaak van het bier negatief worden beïnvloed. Soms is een bepaalde vreemde smaak nu juist de bedoeling in een bepaald bier (bijvoorbeeld een zure smaak in een geuzebier). Eén van de veel voorkomende fouten in de smaak is dat er een zure nasmaak aan zit. Bij sommige bieren is dit de bedoeling maar bij de meeste niet. Bij commerciële bieren is het dan het geval dat deze zure smaak perfect in balans is met de andere smaken. Reactie: NaHCO 3 + HA <-> A - + Na + + H 2 CO 3 Soms wordt er juist tijdens het brouwen zuur in gedaan omdat er vaak leidingwater wordt gebruikt en in sommige regio s zitten er te veel bicarbonaten in die zorgen dat daar door de ph daalt tijdens het maischen.

16 16 Het chloride-ion afkomstig van het zoutzuur geeft een vollere zoetige smaak aan het bier. Aan chloriden wordt een snelle veroudering van de bitterheid toegeschreven. Bij een dosis van 100 mg/l en hoger belemmeren chloriden de vergisting. Bekende zuren in bier Zwavelzuur Sulfaten bezitten de eigenschap een droge meer ietwat harde bittere smaak te geven. Bij veel Engelse biertypes is een hoger gehalte aan sulfaten aanwezig. Fosforzuur Fosfaten zijn voedingsstoffen voor de gist. Fosforzuur geeft een verfijnde smaak aan het bier. Citroenzuur Citroenzuur geeft een frisse smaak aan het bier. Bij met name tarwebieren met hun frisse citrusachtige karakter komt dit goed van pas. Melkzuur Een bier eigen zuur. Kleine hoeveelheden van dit zuur blijven beneden de smaakdrempel en worden dus niet geproefd.

17 17 Het smaakwiel is een hulp voor proevers om te kijken en als ze wat proeven, bijvoorbeeld metaalachtig bier, kunnen ze zien dat het met het mondgevoel te maken heeft en het alleen in de smaak aanwezig kan zijn en niet in de geur. Ferulazuur Een van de bekendste zuren bij weizen of weizenbock is het ferulazuur dit kan je er zelf inbrengen door een zogenaamde ferulazuur-rust in te bouwen. Ferulazuur-rust betekent dat je het water een tijdje op 42 graden laat, waardoor het ferulazuur wordt omgezet in 4-vinyl guaiacol. Dit geeft de bekende kruidnagel/banaan-smaak aan witbier.

18 18 4-vinyl-guaiacol is een fenolische aromatische verbinding die gevormd wordt door thermische afbraak van ferula-zuur. Reactie vergelijking van ferulazuur tot 4-vinyl-guaiacol en koolstofdioxide 4-vinyl-guaiacol heeft een scherp, kruidnagelachtig aroma dat soms als een krachtige geur overkomt. Waardoor je dit maar in kleine hoeveelheden in je bier wilt hebben. Anders is de kans dat de kruidnagelsmaak in overvloed is en het bier niet meer lekker smaakt. Een paar afwijkingen die kunnen ontstaan tijdens het brouwen 1. Er kan een verkeerde smaak in het bier komen doordat je verkeerde desinfectie spullen gebruikt. 2. Of doordat je niet schoon genoeg hebt gewerkt tijdens het brouwen waardoor er infecties in het bier zitten. 3. Het kan ook zijn dat er een verkeerde vergisting ontstaat als je een anaerobe vergisting wilt, maar doordat er lucht bij komt het een aerobe vergisting wordt. 4. Of simpelweg omdat je het bier te lang hebt laten staan waardoor het is verouderd want sommige bieren worden naarmate ze ouder worden lekkerder maar bij sommige is het juist dat ze na 3 maanden al niet meer goed van smaak zijn.

19 19 Controleren? De brouwers zijn tijdens het brouwen constant aan het meten want als er iets afwijkt moeten ze er snel bij zijn want, anders kan het bier mislukken. Ze meten de ph-waarde, dat doen ze tijdens het maischen en dat is nodig omdat er bij bepaalde ph-waardes bepaalde enzymen aanwezig zijn die daar misschien helemaal niet thuis horen. Dat doen ze door met een lange stok wat bier uit het brouwsel te halen en op dat monster de ph-waarde te testen. Ze proberen altijd een ph-waarde van 5,4 te krijgen, want dat is de ideale ph-waarde voor enzymen om zetmeel in de mout om te zetten in suikers. Ook meten ze het SG (Specific Gravity) van het brouwsel. Dit is de dichtheid van de oplossing gedeeld door de dichtheid van puur water. Het geeft een indicatie van de hoeveelheid suiker in het brouwsel. Dat is belangrijk om te weten of er door de enzymen wel genoeg zetmeel wordt omgezet in suikers. Zonder suikers wordt er geen alcohol gevormd. Ook doen ze de jodiumtest. Met deze test kan je bepalen of er nog zetmeel in het brouwsel aanwezig is. Deze test wordt uitgevoerd rond de 70 á 73 graden Celsius. Als het enzym Amylase alle zetmeel heeft omgezet in suiker vindt er geen verkleuring plaats. Is dit niet het geval dan kleurt de oplossing (donker)blauw. Ook meten ze het CO 2 gehalte van het bier(koolstofdioxide of koolzuurgas), dit doen we tijdens het lageren. Dit zorgt voor de prik in het bier. Sommige stoffen in bier gaan een verbinding aan met O 2 (zuurstof), dit noemen we oxidatie. Oxidatie zorgt voor een nare smaak in het bier. Dit is met name een probleem met sterkte gehopte bieren (waar veel hop wordt gebruikt tijdens het brouwproces). Die wordt dus ook voortdurend gemeten. De brouwers vertelden ook dat ze het meeste moesten letten op een infectie in het bier dit was namelijk ook het gene wat het vaakst fout ging. Ze gaven ook als tip werk altijd netjes en steriel. En als al deze hierboven genoemde testen een goede uitslag geven en er geen infectie in je bier is ontstaan dan ben je al goed op weg naar een goed biertje. Maar een goed biertje moet ook goed gepresenteerd worden!

20 20 Presentatie Ook bij het presenteren van het bier kan men toch nog veel fouten maken, het is niet zomaar een biertje inschenken en neerzetten. Een bier moet er natuurlijk aantrekkelijk uitzien, want dan verkoopt het een stuk beter. Je moet op veel dingen letten, waaronder het glas waarin je het serveert, want een pils serveer je in een heel ander glas dan bijvoorbeeld een witbier. Ook moet je denken aan hoe je het glas neerzet, het logo moet altijd gericht zijn daar degene die het bier besteld. Ook moet je natuurlijk letten op een mooie schuimkraag het beste is een schuimkraag van twee vingers breed. Je moet er dan voor zorgen dat je een goed gereinigd glas hebt en dat het bier niet te koud of te warm is (juiste schenktemperatuur). Verder let je ook op hoe je het inschenkt. Als een bier bijvoorbeeld bezinksel heeft moet je er wel voor zorgen dat het niet in het glas terecht komt. Veel van die dingen kunnen ook al tijdens het brouwproces verkeerd gaan maar natuurlijk ook erna. Veel dingen dus waardoor het bier er misschien niet zo uit ziet als de brouwer heeft bedoeld. Fouten die bijvoorbeeld al kunnen ontstaan tijdens het brouwproces zijn: te veel of te weinig koolzuur, geen of geen mooie of inzakkende schuimkraag (schuimstabiliteit), niet bezinken van de nagist of troebel.

21 21 Bezoek aan Tapperij De Zwijger Zelf zijn we naar Tapperij De Zwijger geweest en hebben daar de baas (Annelies Middelkoop) geïnterviewd. Zij vertelde dat ze daar heel veel doen om het bier zo goed mogelijk te presenteren. Ze hebben onder andere een Tapwacht die eens in Interview met Annelies Middelkoop de vier weken komt. Zijn taak is om de leidingen die van de tanks in de kelder naar de verschillende tappen boven lopen zo goed mogelijk schoon te houden. Dat doet hij om verschillende infecties te voorkomen die natuurlijk het bier ook kunnen aantasten. Hij is daar ongeveer een uur mee bezig. Ook maken ze zelf de leidingen schoon door ze altijd aan het eind van de dag te spoelen met water (behalve in het weekend). Ze hebben twee liter tanks in de kelder liggen, die worden gevuld met bier. Ze vullen niet echt de tank maar ze hebben een plastic zak in de tank gelegd waar het bier in wordt gevuld. Dit heeft als voordeel dat als ze de tank opnieuw vullen, dat ze dan alleen de plastic zak hoeven te vervangen en niet heel de tank moeten desinfecteren. Ook doen ze natuurlijk nog heel veel andere dingen om het bier zo mooi mogelijk aan de klant te presenteren. Een mooi biertje tappen doe je met gevoel, een goede druk op de tap, met in een speciale zeep schoongemaakte glazen en ook de juiste temperatuur. Als ze het biertje naar de klant toe brengen wordt het logo op het glas in de richting van de klant gezet. Al die kleine dingen dragen bij aan een perfect biertje. In Tapperij De Zwijger hebben ze ook de tapkoppen in een bepaalde hoek gezet waardoor ze het glas recht kunnen houden wanneer ze tappen. Daardoor komt er niet teveel schuim op het biertje en kan de klant genieten van een lekker biertje.

22 22 Conclusie deelvraag 2 Het brouwen van een bier kan dus op veel manieren en in verschillende fases misgaan, zelfs als je al denkt dat je een perfect biertje hebt gebrouwen. Bier moet ook goed gepresenteerd worden. De geur, smaak en presentatie hebben veel met elkaar te maken, want eigenlijk kan het een niet zonder het ander. Stel je voor je krijgt een mooi biertje voorgeschoteld, dan is de presentatie dus goed dan zal dit ook een positief effect hebben op de smaak, omdat het biertje lekker wordt gepresenteerd. Hetzelfde geld voor de geur. Als een biertje vies ruikt zal je er niet met al te veel plezier aan beginnen, terwijl het biertje heel lekker kan zijn. Je ziet dus dat ze alle drie invloed op elkaar hebben, maar als deze drie onderdelen in orde zijn en er zitten geen infecties in het bier, dan zullen ze elkaar allemaal positief beïnvloeden en heb je een goed biertje. In de derde deelvraag gaan we kijken of het ook voor amateurs mogelijk is om een goed biertje te brouwen of dat alleen de commerciële fabrieken steriel genoeg kunnen werken om infecties te kunnen voorkomen.

23 23 Deelvraag 3: Lukt het ons om zelf een goed bier te brouwen? Na alles te weten zijn gekomen over bier moesten we toch echt kijken of we dit zelf wel konden. Het kost veel tijd en energie om een goed bier te brouwen, maar als je er eenmaal klaar mee bent dan heb je ook wat! Wel is het verschil tussen het brouwen van ons bier en hoe ze het in een professionele brouwerij doen nog wel te zien. We zullen hier vanaf begin tot eind vertellen hoe wij ons bier hebben gebrouwen en wat dan het verschil is met een professionele brouwerij. Aanschaffen van de ingrediënten We zijn naar Brouwmarkt geweest in Almere. Dit is een winkel waar ze alleen maar spullen verkopen waar je wijn, likeur en bier mee kunt maken. Je kunt de spullen ook bestellen via de webshop van de winkel. Mouten Verreweg de meeste amateurbrouwers mouten niet hun eigen gerst, maar kopen hun mout in, bijvoorbeeld bij Brouwmarkt. Wij hebben dat ook Er zijn nog maar weinig professionele brouwerijen die zelf hun gerst mouten. Meestal kopen zij hun mout bij een mouterij: gedaan:

24 24 Schroten Amateurbrouwers moeten handmatig met een kleine schrootmolen hun mout schroten. Dat is Professionele brouwerijen hebben een hele grote geautomatiseerde schrootmolen: best hard werken: Maischen De geschrote mout wordt overgebracht in de maischkuip, daarna moet er flink worden geroerd Het maischen in een professionele brouwerij gaat volledig automatisch: met de roerlepel:

25 25 Filteren en spoelen Het brouwsel wordt overgebracht in de filterkuip. Het brouwsel wordt gefilterd onder toevoeging van water (spoelen): Bij professionele brouwerijen wordt het water geautomatiseerd toegevoegd. Dit is de filterkuip van de Sallandse Landbierbrouwerij in Raalte. Hier wordt op 2 maart 2013 ons witbier gebrouwen in een hoeveelheid van liter: Koken Zodra het brouwsel kookt, kan de hop worden toegevoegd: Bij professionele brouwerijen wordt er veel meer hop toegevoegd en is de kookketel ook veel groter:

26 26 Koelen Amateurbrouwers koelen meestal met een koelspiraal: Professionele brouwerijen koelen het wort met een platenkoeler: Wij hebben onze wort gekoeld door het vat een nacht buiten te laten staan (hier is geen foto van gemaakt).

27 27 Open vergisting (hoofdvergisting) Hier wordt tijdens het zeven van de hop het brouwsel overgebracht naar de het vat waarin de open vergisting plaats vindt. Daarna vindt de koeling plaats. Hier brengt de brouwer van de Sallandse Landbierbrouwerij uit Raalte het brouwsel middels een pomp over naar de gistkuip voor de hoofdvergisting, waarbij het brouwsel door een platenkoeler loopt. Professionele brouwerijen maken geen gebruik van open vergisting omdat hierdoor het bier geïnfecteerd zou kunnen raken:

28 28 Gesloten vergisting Hier wordt ons brouwsel overgebracht van de gesloten vergisting (boven) naar de gesloten Bij professionele brouwers wordt het brouwsel overgebracht naar gisttanks: vergisting (onder): Lageren Amateurbrouwers lageren hun bier in de flesjes. Professionele brouwerijen lageren hun bier in zogenaamde lagertanks:

29 29 Afvullen Het afvullen van de flesjes is veel werk. Je moet schoon werken, want anders kan je bier geïnfecteerd raken: Bij professionele brouwerijen gebeurd het afvullen van flesjes aan de lopende band en volledig geautomatiseerd: Nagisting op de fles De meeste amateurbrouwers maken gebruik van hergisting op de fles: Professionele brouwers maken meestal geen gebruik van nagisting op de fles maar vullen hun flessen onder koolzuurdruk af:

30 30 Conclusie deelvraag 3 Uiteindelijk is het ons dus toch gelukt om dit zelf te doen. We hebben rekening gehouden met wat er fout kan gaan en er dan ook voor gezorgd dat het niet fout is gegaan. Daardoor is ons witbier een perfect bier geworden en heeft zelfs een eerste prijs gewonnen bij het Open Bergse Bierbrouw Kampioenschap. Toch zie je wel dat ons brouwproces een stuk verschilt met dat van een professionele brouwerij, maar het komt wel op hetzelfde neer. Zowel amateur- als professionele brouwers kunnen een perfect bier brouwer zonder fouten, zolang je daar maar genoeg je best voor doet.

31 31 De discussie De discussie die je bij ons profielwerkstuk kan voeren is: zijn de resultaten, metingen en de uitslag van de wedstrijd wel betrouwbaar? Wij vinden van wel omdat we het brouwen samen met een goede amateurbrouwer hebben gedaan, die ons ook heeft geholpen bij het brouwen en de metingen. Ook tijdens de metingen hebben we goede meetapparatuur gebruikt. Alleen moesten we de getallen met het blote oog aflezen. Dit zou je nauwkeuriger kunnen doen met digitale apparatuur want dat is vaak nauwkeuriger dan het blote oog, maar als je 40 liter brouwt dan maken kleine verschillen weinig uit. We hadden het suikergehalte in het bier gemeten en daarmee konden we dan ook het alcoholpercentage uitrekenen door middel van vergisting en omzetting van suiker naar alcohol. Als dit misgaat zal je ook merken dat er dan weinig verschil in de getallen zal zitten omdat het suiker niet in alcohol wordt omgezet. Ook het beoordelingsformulier dat we hebben terug gekregen van de wedstrijd is erg betrouwbaar, omdat dit een redelijk groot kampioenschap is, waar jaarlijks meer dan honderd mensen aan mee doen dus dan moet je er als organisator wel voor zorgen dat er een vakkundige jury is die het bier beoordeeld. Dingen die we in het vervolg zouden kunnen verbeteren zijn er bijna niet, want we hebben ongeveer het perfecte biertje gebrouwen, want we hadden 86 punten en vele bierbrouwers noemen bieren met meer dan 90 punten vaak ook perfecte biertjes. Dit komt omdat het halen van meer dan 90 punten zelden voorkomt.

32 32 Eindconclusie Een foutloos biertje brouwen is zo simpel nog niet, zoals u dit profielwerkstuk heeft gelezen. Er kunnen infecties optreden in het bier maar ook kan de hop die je gebruikt tijdens het brouwen niet goed zijn waardoor het bier uiteindelijk ook niet goed smaakt. Het kan zijn dat de smaak en geur van een bier prima in orde zijn maar dan moet een café dit biertje wel goed presenteren aan de klant om het nog lekkerder te maken. Om een foutloos biertje te maken moeten daarom ook alle stappen goed tot perfect gaan om een goed eindresultaat te krijgen. Na alle fouten die hierboven allemaal zijn uitgelegd lijkt het misschien een onmogelijk opgave om een foutloos biertje te brouwen maar zoals in de laatste deelvraag te lezen was het kan zelfs een amateurbrouwer lukken om een heel goed biertje te brouwen en prijzen te winnen. De meeste van de infecties en fouten kan je voorkomen door erg schoon en steriel te werken. Lukas Ausems Ik vond dit PWS er leuk om te doen. Meestal ben ik niet zo gemotiveerd om een opdracht voor school te doen maar hier wel. Ik heb er veel van geleerd, maar ook plezier in gehad. Bijvoorbeeld bij de cursusavond waar je al die rare smaken kon proeven maar ook het bezoeken van de echte brouwerij vond ik erg leuk. Voordat Alain en ik hieraan begonnen dacht ik wel dat het nog wel een probleem zou worden om er voldoende scheikunde in te stoppen, maar uiteindelijk bleek dat veel makkelijker dan we dachten. Ik ben blij dat we dit onderwerp hebben gekozen en vond het dus leuk om te doen maar ben aan de andere kant ook wel blij dat we nu klaar zijn. Het schrijven van dit PWS vond ik soms wel erg moeilijk dus zorgde ook wel voor wat stress. Maar met het resultaat ben ik erg blij!

33 33 Alain Hannewijk Ik vond het een leuk onderwerp omdat er niet alleen maar theorie was maar ook heel veel dingen die we in de praktijk hebben gedaan zoals: eigen bier brouwen, de cursusavond waar we veel verschillende biersmaken hebben geproefd. Ook had ik natuurlijk een erg gezellige PWS partner waardoor we goed konden samenwerken. Ik heb veel geleerd van dit PWS vooral dat het niet gemakkelijk is een goed biertje te brouwen zonder infecties of ongewenste smaken want er kan namelijk heel veel mis gaan daarom wil ik de nadruk nog een keer leggen op: Als je bier gaat brouwen werk dan stapsgewijs en vooral heel steriel. Voor de rest was het een heel leuk PWS al waren de scheikundige formules en namen af en toe wel een beetje moeilijk om te begrijpen en uit te leggen. Maar uiteindelijk ben ik wel blij met het eindresultaat want, we hebben een mooi biertje gebrouwen en een mooi werkstuk afgeleverd. Wat ook erg leuk is, is dat ons bier op grote schaal geproduceerd gaat worden. Er word in maart liter witbier gebrouwen met ons recept wat uiteindelijk dan ook in de winkels en cafés zal worden verkocht.

34 34 Logboek Wat? Deelvraag Wanneer? Jopen Brouwerij (Haarlem) bezoeken Informatie dagen op school recept maken gekozen wat voor soort 1/2/3 11 oktober 2012 Tijdsduur: 5 uur 1/2/3 Juni 2012 Tijdsduur: 2x4 uur - Maandag 2 augustus Tijdsduur: 2 uur bier we gaan maken de ingrediënten: mout, hop, gist zoute curaçao schillen en gekneusde koriander. Café bezoeken (wat doet een uitbater van een café om ervoor te 3 Oktober 2012: Tapperij De Zwijger in Houten Tijdsduur: 3 uur Akkoord van Annelies Middelkoop. zorgen dat een bier er goed uit ziet) Biertapcursus volgen (zelf een cursus volgen 3 September 2012: Tapperij De Zwijger in Houten Tijdsduur: zie vorig punt. om te leren waar je op moet letten bij tappen om een mooi bier te presenteren) Halen brouwspullen bij brouwmarkt in Almere - Woensdag 8 augustus Tijdsduur: 3 uur Het zelf brouwen van - Zondag 12 augustus

35 35 Wat? Deelvraag Wanneer? een witbier Overhevelen van het bier van open gisttanks Tijdsduur: 8 uur - Zondag 26 augustus Tijdsduur: 2 uur naar gesloten gisttanks Werken aan pws 1/2/3 Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag (verschillende data s) Tijdsduur: -

36 36 Bronnen Boeken Broek, Wil van den (2005). Cursus bier brouwen. Huizen: Wil van den Broek. Otte, Adrie (2011). Verander water in bier. Beverlo (België): Brouwland. Internet Hobbybrouwen.nl. Geraadpleegd op 16 december 2012, (z.d.). Brouwmarkt. Geraadpleegd op 16 december 2012, (z.d.). Acetaldehyde. Geraadpleegd op 16 december 2012, (z.d.). Esters. Geraadpleegd op 16 december 2012, (z.d.) 4-vinylguaiacol. Geraadpleegd op 16 december 2012, (z.d.)

Eerbeckse Dorpsbrouwerie

Eerbeckse Dorpsbrouwerie Eerbeckse Dorpsbrouwerie Mijn naam is Koos van der Velde. Ik woon met vrouw en kinderen in Eerbeek. Ik ben 44 jaar oud en overdag werkzaam als bedrijfsleider bij een Electro Technisch installatiebureau.

Nadere informatie

BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS

BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS VEROUDERING - OXIDATIE VETZUREN - STRECKER DEGRADATIE - LICHTDEGRADATIE DIACETYL DMS 4 VG ETHYLACETAAT MELKZUUR VERSUS AZIJNZUUR VEROUDERING - OXIDATIE VAN VETZUREN

Nadere informatie

Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1

Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1 Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1 Brouwafwijkingen Brouwafwijkingen zijn (ongewenste) smaak en-/of geurafwijkingen te wijten aan: een fout in één of meer van de stappen in het gehele brouwproces de

Nadere informatie

O 2 en zijn invloed op het brouwproces. Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort

O 2 en zijn invloed op het brouwproces. Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort O 2 en zijn invloed op het brouwproces Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort 30-03-18 Wat is zuurstof, ook wel O 2 genoemd Dizuurstof of moleculaire zuurstof (O 2 ) is de belangrijkste enkelvoudige stof

Nadere informatie

Wijngaard de Heuvel. Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen:

Wijngaard de Heuvel.  Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen: Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen: 1. Koken 2. Koelen van het wort 3. Giststarter aanmaken en overheveling 4. Gist toevoegen en gisting 5. Controle gisting 6. Lagering

Nadere informatie

De Wijn deel II. De druiven geplukt toen ze nèt goed rijp waren. Dit proefondervindelijk vastgesteld.

De Wijn deel II. De druiven geplukt toen ze nèt goed rijp waren. Dit proefondervindelijk vastgesteld. De Wijn deel II De druiven geplukt toen ze nèt goed rijp waren. Dit proefondervindelijk vastgesteld. Ontsteeld, gewassen en gekneusd in twee emmers. Een heel subtiele met de neus heerlijk waarneembare

Nadere informatie

Brouwland, 26 mei 2012

Brouwland, 26 mei 2012 Zuurstof, een vloek of een zegen? Jacques Bertens Een vet verhaal Brouwland, 26 mei 2012 Vet Dit verhaal gaat over zuurstof en vet Verzadigde vetzuren worden onder invloed van zuurstof omgezet in onverzadigde

Nadere informatie

Smaakevolutie De smaaktest

Smaakevolutie De smaaktest We hebben allemaal wel eens gemerkt dat de smaak van ons bier verandert naarmate we hem langer bewaren. Sommigen beweren dat je bier best lang kunt bewaren, anderen zweren bij vers bier. Wat gebeurt er

Nadere informatie

Münchener dunkles voor Serious Request

Münchener dunkles voor Serious Request Münchener dunkles voor Serious Request Het was prachtig weer op vrijdag 6 september toen ik s morgens om 07.00 u thuis de oprit af reed. Ik had met Gerrit afgesproken dat we vanaf Heerenveen samen verder

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties 6 de jaar

Onderzoekscompetenties 6 de jaar Onderzoekscompetenties 6 de jaar Werkschema: Bier brouwen Werkschema 1. Algemene lesgegevens Brouwproces leren kennen met chemische reacties, zelf brouwen, etiketontwerp. 2. Lesverloop Planning: les 1:

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Op 12 september 2015 wordt bij de bierbrouw vereniging t Hopbelleke een gezamenlijke bierbrouwdag georganiseerd. De T.C. is gevraagds om een aantal brouwrecepten

Nadere informatie

0,0001-0,003 0,0001-0,0002 0,010-0,10 0, ,001

0,0001-0,003 0,0001-0,0002 0,010-0,10 0, ,001 Over zwavel. Zoals eerder gezegd was het Jan S. die mij aanzette tot dit verhaaltje. Tijdens het proeven van bokbieren maakte iemand de opmerking: typisch een ondergister. Ik snapte niet wat er nou typisch

Nadere informatie

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot GIST Van wort naar bier Chris Talbot Inhoud Gist Welke gist gebruik je? Hoeveel gist moet je toevoegen? Berekening korrelgist Hoofd- en nagisting Hergisting Gist Bijzondere ingrediënt Ééncellige schimmel,

Nadere informatie

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier?

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over een drank die men in de horeca veel schenkt of tapt, namelijk bier. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: de grondstoffen

Nadere informatie

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Versie: november 2008 Werkwijze transfertoets Aan het einde van je VAPRO A opleiding dien je zo mogelijk het totale dan wel een deel van het productieproces van je bedrijf

Nadere informatie

10:00 10:45 Crash course afwijkingen in bier & 12:00 12:45 Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze

10:00 10:45 Crash course afwijkingen in bier & 12:00 12:45 Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze 10:00 10:45 Crash course afwijkingen in bier & 12:00 12:45 Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze kunt herkennen met 3 voorbeelden. Derek Walsh BIER+ BrewingInnovationsEducationRecipes+

Nadere informatie

Water. Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie

Water. Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie Peter Wester Hoofdbestanddeel van bier: Welke parameters

Nadere informatie

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3 / Kadett Vooropgestelde hoeveelheid: Corr.fact.:,8 Gewenste dichtheid: 6 Maischwater: Gistsoort: Kasteelbier Datum opstart giststarter: // Datum malen mout: 8// 6 C Temperatuur: 6 8 Tijd: 6 Bitterhop Hallertau,%

Nadere informatie

De Maillard reactie. Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders.

De Maillard reactie. Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders. De Maillard reactie Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders. Levensmiddelen kunnen bruin kleuren. We kennen allemaal wel wat voorbeelden: als je een appel dóórsnijdt wordt-ie na een

Nadere informatie

Gist en Vergisting. Kennemer Wijn- en Bier Gilde. Peter Tambach

Gist en Vergisting. Kennemer Wijn- en Bier Gilde. Peter Tambach Gist en Vergisting Kennemer Wijn- en Bier Gilde Peter Tambach Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel- GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie. Opzet Presentatie Inhoud:

Nadere informatie

Beer Myth Busters: decoctie versus infusie

Beer Myth Busters: decoctie versus infusie Beer Myth Busters: decoctie versus infusie Van oudsher werd op het vaste land van Europa bier gebrouwen met de decoctie maischmethode. Bij deze methode neemt men een deel van het beslag uit de maischketel,

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:... Naam leerling: Leden expertgroep: De voorbereiding Jullie gaan onderzoeken hoe goed je smaken uit elkaar kunt houden door te proeven. Wat hebben jullie nodig? Jullie krijgen de benodigdheden straks van

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door K. 1077 woorden 22 maart 2016 6,1 9 keer beoordeeld Vak Scheikunde Impact 3 vwo Scheikunde hoofdstuk 1 + 2 Paragraaf 1: Stoffen bijv. Glas en hout,

Nadere informatie

Over hop. iso-humulonzuur. humulonzuur

Over hop. iso-humulonzuur. humulonzuur ver hop Eigenlijk wil ik al heel lang iets over hop weten. Ach, als er weer eens gekeurd wordt en ik hoor Hans zeggen: tja, Challenger hoort niet in een tripel, teveel citrus, of: ik zou Goldings nemen,

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets voor Brouwerij Woest 18 november 2016

Bijlage 1: Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets voor Brouwerij Woest 18 november 2016 Bijlage 1: Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets voor Brouwerij Woest 18 november 2016 1. De locatie... 2 Brouwhoek... 2 Vergistingsruimte / Fermenteerruimte... 3 Wasbak... 3 Muren, vloer,

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

6,6. Paragraaf 1. Schuim. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding.

6,6. Paragraaf 1. Schuim. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april 2004 6,6 25 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding. De meeste mensen houden wel van een lekker biertje. En daarbij worden allemaal eisen gesteld.

Nadere informatie

Beoordelen op smaak en geur

Beoordelen op smaak en geur Beoordelen op smaak en geur De vier basissmaken Met de tong kun je slechts vier basissmaken waarnemen, namelijk: zoet; zuur; bitter; zout. Hoe is het dan mogelijk, dat we toch heel veel andere smaken kennen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II Vmbo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II 1. Bouw van materie 2. Verbranding 3. Water, zuren en basen 4. Basis chemie voor beroep

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 17 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Waarom? Hoe? Wat? 31-jan-2013 Recepten samenstellen - hints en tips 2 / 33 Waarom zelf een recept maken? Je eigen recept! Niet

Nadere informatie

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT TEMPERATUUR. T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn.

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT TEMPERATUUR. T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn. IN HET GLAS NAAM Cornet BROUWERIJ Brouwerij De Hoorn ADRES Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn.be BEZOEKEN Bezoeken kan in groep (min. 15 en max. 50

Nadere informatie

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij BIERKAART Bieren van t vat pilsener 25 cl alc. 5,0 % vol. 2,10 pilsener 50 cl alc. 5.0 % vol. 3,90 Up 22 cl alc. 5,5 % vol 2,20 Hoppen Blond van Jopen alc. 6,8% vol. 3,30 Ons eigen bier 2,60 Ons Carusobier

Nadere informatie

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen Maischen Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen de vergistinggraad van het wort; de viscositeit van het wort en bier; de hoeveelheid door de gist opneembare eiwitten (aminozuren);

Nadere informatie

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro)

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Document : Handleiding Recepten module Brouwvisie (& Pro) Versie : 1.0 Datum : Maandag 10 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2.

Nadere informatie

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23 DE FERMERIE De Heilige Schrift Semper in mensura bibes Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie - 2016 Hightree 23 Liber Bersabee Anno 2016 DUURZAAM BROUWEN HET BROUWPROCES Bier bestaat al van zeker 4.000

Nadere informatie

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart 2004 6.1 139 keer beoordeeld Vak Nederlands Bier Ik ga mijn spreekbeurt over bier houden ik behandel de volgende hoofdstukken Iedereen weet wat bier

Nadere informatie

BIER PROEVEN & BEOORDELEN

BIER PROEVEN & BEOORDELEN BIER PROEVEN & BEOORDELEN Inleiding Belgische bieren proeven en beoordelen Het is fijn om samen met vrienden een avond te vullen met het ontdekken van Belgische Bieren. Een bier proeven, en daarna dit

Nadere informatie

Chemie (ph) bij het inkuilen Scheikunde klas V41a en V41b door Erik Held

Chemie (ph) bij het inkuilen Scheikunde klas V41a en V41b door Erik Held Chemie (ph) bij het inkuilen Scheikunde klas V41a en V41b door Erik Held Inkuilproces Proces bij het inkuilen: In de kuil ondergaat het gewas een biochemisch proces onder invloed van micro-organismen Een

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Inhoudsopgave Pagina 2 Reukvermogen Pagina 3 Smaken en Proeven Pagina 4 Voorbeelden Pagina 5 De proefopstelling Pagina 6 De proef in werking Pagina

Nadere informatie

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Wie kent niet de Martin s Pale Ale? Het bier dat onze voorouders "de nobelste Engelse Pale Ale noemden... Dit unieke bier is de vrucht van een absoluut buitengewone ambachtelijke

Nadere informatie

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd.

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd. LES VOOR G-KRACHT DRINKWATERS Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dagelijks scheiden we 2,5 liter uit langs de gekende wegen. We zouden ongeveer 1,5 l water moeten drinken per dag en daarbij nemen

Nadere informatie

Commanderij Molenberg Wijn proeven

Commanderij Molenberg Wijn proeven Commanderij Molenberg Wijn proeven Peter Veryser (mengen gif) Geert De Bruecker (toedienen gif) Technische avond - 18 februari 2016 Basis Proeven van wijn is een ervaring waar - waarneming (de zintuigen)

Nadere informatie

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN TEKST THOMAS CAMMELBEECK, KEES VERPLANKE TEST ALCOHOLVRIJ WITBIER EN WEIZEN OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN ZO HEBBEN WE GETEST We lieten vijf bierexperts blind drie alcoholvrije witbieren en tien alcoholvrije

Nadere informatie

Water is een heel bekend begrip. De bekende molecuul formule voor water is uiteraard H2O, de stof heeft

Water is een heel bekend begrip. De bekende molecuul formule voor water is uiteraard H2O, de stof heeft Werkstuk door een scholier 996 woorden 14 mei 2003 5 152 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inhoudsopgave Wat is waterstof? Wat is water? Wat is filtreren? Wat is destilleren? Drie fasen van water. Wat is

Nadere informatie

Bierbrouwen doe je zó. Cursusboek Bierbrouwen van het Kennemer Wijn- en BierGilde

Bierbrouwen doe je zó. Cursusboek Bierbrouwen van het Kennemer Wijn- en BierGilde Bierbrouwen doe je zó Cursusboek Bierbrouwen van het Kennemer Wijn- en BierGilde Januari 2015 1 Inhoud Inleiding 3 1. Grondstoffen 5 a.graan 6 b.water 10 c.hop 12 d.gist 14 2. Het brouwproces 15 3. Schoonmaken

Nadere informatie

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan Titel inspiratie Genieten van Sfeeropener meestal human touch, vult sfeerbeeld aan Belgische bieren België is het bierland bij uitstek. Als geen ander weten we hoe authentieke bieren te brouwen, met oog

Nadere informatie

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be Alles over bier Biertypes HET ASSORTIMENT BIEREN IN DE MARKT GROEIT. NAAST TYPES EN SMAKEN IS ER ONDERSCHEID TUSSEN ONDERGISTEND EN BOVENGISTEND BIER. BEKENDSTE ONDERGISTEND BIER (GEBROUWEN BIJ LAGE TEMPERATUREN)

Nadere informatie

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar ONK 2014 te Wijlre Op vrijdag 24 mei werd een feestje gevierd bij de Brand bierbrouwerij te Wijlre. Er kwamen een paar dingen samen: ter afsluiting van de Week van het Nederlandse Bier werden op 24 en

Nadere informatie

Gistexperimenten Jacques Bertens

Gistexperimenten Jacques Bertens Gistexperimenten Jacques Bertens Verantwoording experimenten Praktische insteek Aansluiten praktijk hobbybrouwer Keukenexperimenten Geen laboratorium Geen wetenschappelijke verantwoording Wel zorgvuldige

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen?

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen? Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen Deze kaart gaat over micro-organismen. Microorganismen zitten in voedsel. Als je voedsel bereidt is het belangrijk om te weten wat micro-organismen

Nadere informatie

Een nazomers snoepreisje.

Een nazomers snoepreisje. Een nazomers snoepreisje. Het eerste weekend van september is meestal het tijdstip waarop het Bier Keurmeesters Gilde het jaarlijkse studieweekend organiseert. Hoe gaat er in zo n weekend aan toe, vraag

Nadere informatie

zuur en zuurmanagement

zuur en zuurmanagement zuur en zuurmanagement in de wijnmakerij welke zuren in vruchten? zuurgraad en zuurgehalte hoeveel zuur in wijn wat doet zuur hoe bepalen we het zuurgehalte waarvoor is de zuurgraad van belang? correctie

Nadere informatie

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof Boekverslag door A. 1802 woorden 20 juni 2007 5 71 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting stofwisseling Stofwisseling is het totaal van alle chemische processen in een organisme

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 18 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro

Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro Document : Handleiding HACCP Module Brouwvisie Pro Versie : 1.0 Datum : Maandag 8 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Instellingen /

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit.

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. Duvel is een klassieker binnen het rijke Belgische bierlandschap, vaak geïmiteerd. nooit geëvenaard. Het unieke

Nadere informatie

Grasland Klas 1. Inkuilen

Grasland Klas 1. Inkuilen Grasland Klas 1 Inkuilen Voederwinning Tijdstip van maaien 1) Vragen bij video Juiste tijdstip van maaien. a. Waar hangt het maaimoment van af? Noem er drie. b. Bij hoeveel kg DS/ha wil je oogsten. c.

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lesactiviteit: Specerijen ruiken en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Champagne Select April 2018

Nieuwsbrief Champagne Select April 2018 Nieuwsbrief Champagne Select April 2018 Welkom bij onze Lente nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief gaan we u weer informeren over de laatste ontwikkelingen, hebben we een mooie aanbieding en luiden we het

Nadere informatie

Brouwwater behandeling en ph correctie, deel 2

Brouwwater behandeling en ph correctie, deel 2 Brouwwater behandeling en ph correctie, deel 2 Brouwwater samenstelling Alvorens met maischen te beginnen, zul je de benodigde hoeveelheid brouwwater (inmaischwater + spoelwater) hebben uitgerekend en

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Mol Samenvatting door een scholier 1296 woorden 9 november 2017 7,6 34 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Paragraaf 6.1: stoffen herkennen

Nadere informatie

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong.

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong. Naam: DE ZINTUIGEN OOG, NEUS EN MOND Zintuigen. Doe je ogen eens dicht. Doe eens oordopjes in je oren. Weet je nu nog wel waar je bent? Ben je binnen of buiten? Schijnt de zon? Of regent het? Dat kun je

Nadere informatie

ouder schuim jong schuim Afbeelding 2. Schematische voorstelling van een ideaal schuim

ouder schuim jong schuim Afbeelding 2. Schematische voorstelling van een ideaal schuim Schuim Je kent dat wel: heb je mooi bier gemaakt en slaat-ie dood in het glas. Eerst denk je nog: zeker met een vette bek aan het glas gezeten. Maar de keer daarop: zelfde verhaal. Jasses. Een mooie schuimkraag

Nadere informatie

Maischen: Infusie en Decoctie (deel 2)

Maischen: Infusie en Decoctie (deel 2) Maischen: Infusie en Decoctie (deel 2) Decoctie Decoctie maischen is toch wel iets anders. Een typisch 2-traps decoctie proces ziet er uit als weergegeven in grafiek 3. Je begint met bij voorbeeld 10 liter

Nadere informatie

Beste Vrienden van het Bier,

Beste Vrienden van het Bier, Beste Vrienden van het Bier, De zomer is weer voorbij en het brouwseizoen is weer geopend. Eindelijk zou je bijna zeggen, zo n zomer slaat toch weer een aardig gat in je voorraad. In mijn geval ben ik

Nadere informatie

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE NATINALE SHEIKUNDELYMPIADE RRETIEMDEL VRRNDE 1 (de week van) woensdag 4 februari 2009 Deze voorronde bestaat uit 24 meerkeuzevragen verdeeld over 5 onderwerpen en 3 open vragen met in totaal 13 deelvragen

Nadere informatie

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l Geschiedenis W H I S K Y Woord: uisge beatha ( levenswater ) uisgebaugh verbasterd tot whisky Oorspong: (evt. eerst: mesopotamie) N-Afrika/Arabische cultuur zendelingen Ierland Schotland Schrijfwijze:

Nadere informatie

Algemeen. Het Bierbrouwprogramma kun je gebruiken voor het berekenen van bierrecepten. Het bestaat uit 9 Tabbladen:

Algemeen. Het Bierbrouwprogramma kun je gebruiken voor het berekenen van bierrecepten. Het bestaat uit 9 Tabbladen: Algemeen Het Bierbrouwprogramma kun je gebruiken voor het berekenen van bierrecepten. Het bestaat uit 9 Tabbladen: v Tablad: Analyse van (on)gemout graan + aanvullende grondstoffen en ingrediënten. Kleur:

Nadere informatie

Gezamenlijk klonen. - (hoe) kan het beter? - William Kloek Jan Willem van Groenigen

Gezamenlijk klonen. - (hoe) kan het beter? - William Kloek Jan Willem van Groenigen Gezamenlijk klonen - (hoe) kan het beter? - William Kloek Jan Willem van Groenigen Hobbybrouwendag 17 oktober 2009 Overzicht Wie zijn wij? Klonen: wat is het probleem? Klonen: (hoe) kan het beter? Voorbeeld:

Nadere informatie

Studiereis

Studiereis Studiereis 17-04-2010. Bier lest niet alleen de dorst, het maakt ook hongerig. Hongerig naar kennis met name. Derhalve toog ook dit jaar De Koperen Tsjettel ter studie (ende vermaeck) naar Overijssel en

Nadere informatie

Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75. Koffie verkeerd 2,00. Warme Chocolademelk 2,00. Slagroom 0,50. Irish Coffee 4,50

Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75. Koffie verkeerd 2,00. Warme Chocolademelk 2,00. Slagroom 0,50. Irish Coffee 4,50 Warme Drank Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75 Koffie verkeerd 2,00 Warme Chocolademelk 2,00 Slagroom 0,50 Irish Coffee 4,50 Soep Soep van de dag 2,50 Erwtensoep 3,00 Tosti Ham/Kaas 2,00 Frisdrank Spa

Nadere informatie

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen?

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Hopbitterheid Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Het eenvoudige antwoord op bovenstaande vraag is: die is er niet. De vraag kwam naar voren toen bleek dat mijn brouwrekenprogramma

Nadere informatie

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is.

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Wist je dat... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Bitter Zuur Zout Zoet... mensen vroeger dachten dat suiker geluk bracht. En nog steeds

Nadere informatie

1. Brouwen voor de beginner. Het recept

1. Brouwen voor de beginner. Het recept 1. Brouwen voor de beginner. Aan de hand van een eenvoudig recept voor een donker (robijn rood) bier met ongeveer 6.5 volumeprocent alcohol worden alle brouwstappen in vogelvlucht nader bekeken. Het bier

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Reukvermogen Ondanks dat je zou zeggen dat je ruikt met je neus is slechts een deel hiervan waar. Het orgaan waarmee wij geur waarnemen bevind zich

Nadere informatie

De beknopte biergids van bierkraag.be

De beknopte biergids van bierkraag.be De beknopte biergids van bierkraag.be Wat is het Iedereen kent het wel, maar wat is bier eigenlijk? Bier is een drank die gemaakt wordt met hoofdzakelijk water en mout. Mout is een soort graan dat gaat

Nadere informatie

Productinformatie: Water. Waar gaat deze kaart over? Waar gebruik je water voor in de keuken? Wat wordt er van jou verwacht? Geen leven zonder water

Productinformatie: Water. Waar gaat deze kaart over? Waar gebruik je water voor in de keuken? Wat wordt er van jou verwacht? Geen leven zonder water Waar gaat deze kaart over? In de keuken (en de bakkerij) gebruiken we water met verschillende redenen. Deze kaart gaat over verschillende soorten water. We vertellen je ook waar je water in de keuken voor

Nadere informatie

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 De Schuimkragen VZW Stichtend lid van vzw Zythos, Confederatie van Belgische Objectieve Bierproeversverenigingen Lid van de Gemeentelijke Cultuurraad van Zele BUFO 4,8

Nadere informatie

De lekkerste troeven in uw hand!

De lekkerste troeven in uw hand! De lekkerste troeven in uw hand! Bier troef! Brouwerij bezoek Interesse om Brouwerij Het Nest een bezoek te brengen? Een bezoek aan de brouwerij duurt +- 90 minuten. Tijdens dit bezoek aan onze brouwerij

Nadere informatie

Refractiemeting voedingsmiddelen

Refractiemeting voedingsmiddelen Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Martine Leuvelink 04 maart 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/59785 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

IPA Het Verhaal. Inleiding.

IPA Het Verhaal. Inleiding. IPA Het Verhaal Inleiding. India Pale Ales (IPA) en met name de Amerikaanse versies hiervan, verheugen zich steeds meer in de belangstelling, ook in Nederland. De wedstrijd die Brand uitschreef voor dit

Nadere informatie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie PROef Werk Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie De Basissmaken Er zijn vijf basissmaken, waarvan er vier algemeen bekend zijn. Dat zijn zoet, zuur, bitter en zout. De

Nadere informatie

Perfecte Espresso. 10 tips voor een perfecte espresso

Perfecte Espresso. 10 tips voor een perfecte espresso 10 tips voor een perfecte espresso Pagina 1 10 tips voor een perfecte espresso Veel mensen houden van goede koffie en gaan over tot de aanschaf van een espressomachine om ook thuis lekkere koffie drinken.

Nadere informatie

HEERLIJKE HOT DRINKS. Warme margemakers in een handomdraai

HEERLIJKE HOT DRINKS. Warme margemakers in een handomdraai HEERLIJKE HOT DRINKS Warme margemakers in een handomdraai Een warm onthaal! Het seizoen van koud bier, gekoelde wijn en verfrissende frisdrank is voorbij. De hoogste tijd dus om na te denken over hoe je

Nadere informatie

Ethanol, meer dan alleen iets in drank. Een stofportret van ethanol

Ethanol, meer dan alleen iets in drank. Een stofportret van ethanol Ethanol, meer dan alleen iets in drank Een stofportret van ethanol Menno de Waal BGO Energiedragers 2008/2009 Inhoud Inleiding... 3 Leerlingwerkbladen... 5 De vorming van ethanol... 5 Verestering van ethanol

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Bierbrouwen

Praktische opdracht ANW Bierbrouwen Praktische opdracht ANW Bierbrouwen Praktische-opdracht door een scholier 2454 woorden 15 april 2004 7 19 keer beoordeeld Vak ANW 1.DE GESCHIEDENIS VAN BIER IN HET ALGEMEEN De bekendste vroegere bierbrouwers

Nadere informatie

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product...

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product... fourapples news Bij fourapples draait alles rond appels. We produceren... - *fourbubbels* (een cider van 4% vol. alc.) - *sweetshine* (een zoete appel likeur - 18% vol. alc.) - *sweetshine cherry* (een

Nadere informatie

Maken van aperitieven door: Luc Bolle

Maken van aperitieven door: Luc Bolle Maken van aperitieven door: Luc Bolle Samenstelling van aperitieven: Het aanmaken van een aperitief is zeer eenvoudige zaak. Om een aperitief aan te maken kunnen we vertrekken van een aantal uitgangsposities.

Nadere informatie

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen - PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen Categorie Bock Sub-type: Donker Bock Al e. Laaggegist en hooggegist (ca. 70-82% schijnbare vergistingsgraad). 6,0-7,4 Vol.% 1,061-74 g/cm 3 of 15-18 % w/w 31-100

Nadere informatie

Hop. Hop: Geschiedenis De hopplant Hopsamenstelling Hopharsen Hopoliën Hoplooistoffen Hopopslag Hopgebruik in bier EBU.

Hop. Hop: Geschiedenis De hopplant Hopsamenstelling Hopharsen Hopoliën Hoplooistoffen Hopopslag Hopgebruik in bier EBU. Hop: Geschiedenis De hopplant Hopsamenstelling Hopharsen Hopoliën Hoplooistoffen Hopopslag Hopgebruik in bier EBU Peter Wester Geschiedenis: Tot aan ~ 1500 werd er gruitbier gedronken Gruit, een kruidenmengsel

Nadere informatie

1. De invloed van de lichtintensiteit op de zuurstofproduktie bij waterpest (assimilatie)

1. De invloed van de lichtintensiteit op de zuurstofproduktie bij waterpest (assimilatie) Proef door een scholier 1798 woorden 9 augustus 2011 5,4 24 keer beoordeeld Vak Biologie Op school kregen wij een practicumdag, waarbij wij een van de onderstaande proefjes konden krijgen. Daarom had ik

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Scheikunde 3 havo

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Scheikunde 3 havo Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Scheikunde 3 havo Samenvatting door een scholier 1366 woorden 12 november 2012 6,2 17 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal 1.1 Bij scheikunde hou je

Nadere informatie