: AKU-fontein : Arnhem : Arnhem. : Gele Rijdersplein to 41 :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ": AKU-fontein : Arnhem : Arnhem. : Gele Rijdersplein to 41 :"

Transcriptie

1 BESLUITMOTIVERING - maakt deel uit van het besluit betreffende naam gemeente plaats straat en huisnummer nummer : Fontein inclusief bassin, kunstwerk en de bijbehorende pleininrichting : AKU-fontein : Arnhem : Arnhem : Gele Rijdersplein to 41 : AANLEIDING De aanwijzing gebeurt op voorstel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), in het kader van het aanwijzingsprogramma voor monumenten uit de periode 1959 tot en met Op 2 december 2014 is de aanwijzingsprocedure, bedoeld in de Monumentenwet 1988 (artikel 3), gestart. AAN WIJZINGSBE LEID Vanaf 1 januari 2013 geldt de Beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten 2013, beleidsregel van de Minister van OCW van 15 februari 2013, Staatscourant 26 februari 2013, nr.5217 (hierna: Beleidsregel 2013). Op grond van de Beleidsregel 2013 (artikel 5, eerste lid) vindt aanwijzing als beschermd monument plaats van een monument dat is vervaardigd vanaf 1940, indien: a. het monument is opgenomen in een aanwijzingsprogramma, of b. het monument 1. vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde kan worden aangemerkt als een nationaal of internationaal erkend kenmerkend monument van de Nederlandse architectuur, stedenbouw, landinrichting, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst, en 2. vergelijkbare monumentale waarde heeft als de gebouwde monumenten die behoren tot de ongeveer 100 meest waardevolle monumenten die zijn gebouwd in de periode van 1940 tot en met 1958, bedoeld in de Tijdelijke beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten 2007 (artikel 3, onderdeel b). Op grond van de Beleidsregel 2013 (artikel 5, tweede lid) is een aanwijzingsprogramma als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, in elk geval het aanwijzingsprogramma voor monumenten uit de periode 1959 tot en met 1965.

2 In dit geval is het monument opgenomen in het aanwijzingsprogramma voor monumenten uit de periode 1959 tot en met Op grond van de Beleidsregel 2013 (artikel 6, tweede lid) past de Minister bij het opstellen van een aanwijzingsprogramma voor monumenten uit de periode 1959 tot en met 1965, bedoeld in artikel 5, tweede lid, de volgende criteria toe: a. het desbetreffende monument is een evidente mijlpaal in de ontwikkeling van de architectuur, stedenbouw, landinrichting, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst in Nederland, wat onder meer blijkt uit een vooraanstaande positie en duiding in de nationale en internationale vakliteratuur, of b. het desbetreffende monument is een essentieel toonbeeld van de cultuurhistorische of sociaalhistorische ontwikkelingen van de wederopbouwperiode in Nederland. Op grond van de Beleidsregel 2013 (artikel 7), wordt bij de aanwijzing van een monument als beschermd monument rekening gehouden met de mate waarin het monument: a. een positief behoudsperspectief heeft, zowel technisch als functioneel, en b. een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving. BESCHERMINGSVOORSTEL Het beschermingsvoorstel betreft de AKU-fontein inclusief bassin, kunstwerk en bijbehorende pleininrichting (hierna: de AKU-fontein) aan de westzijde van het Gele Rijdersplein. De begrenzing is zoals weergegeven op de bijgevoegde kaart. WAARDERING I Cultuurhistorische waarde: belang van het object/complex De AKU-fontein verwijst naar de belangwekkende rol die de Nederlandse kunstzijdefabriek AKU (Algemene Kunstzijde Unie) heeft gespeeld in de sociaaleconomische geschiedenis van Arnhem. De AKU (opgericht in 1911) was zeer belangrijk voor de werkgelegenheid binnen Arnhem. De AKU-fontein symboliseert het denken over gemeenschapszin tijdens de wederopbouw in het algemeen. De fontein met patio en overdekte overkappingen was uitnodigend voor het langslopende publiek en bood tegelijkertijd geborgenheid. Hier kon de Arnhemse bevolking op een prettige manier op een mooie locatie gezamenlijk verpozen. De AKU-fontein staat samen met de bijbehorende pleininrichting symbool voor de wederopbouw van Arnhem. Het vormt een opvallende markering van het tijdens de Wederopbouw tot stand gekomen winkelgebied. II Architectuur- en kunsthistorische waarde: (bijzonder) belang van het object/complex De AKU-Fontein is een uitdrukking van de eigentijdse ideeën over modernistische bouwkunst qua opzet en vormgeving. De AKU-Fontein is een goed voorbeeld in het oeuvre van architectenbureau Brouwer en Deurvorst. Ook het kunstwerk is een goed voorbeeld in het oeuvre van Shinkichi

3 Tajiri. Van belang is het samenspel van architectonische en sculpturale elementen. Er bestaat een onlosmakelijke samenhang tussen fontein inclusief, bassin met het kunstwerk van Tajiri, het terras en de pleininrichting. Opmerkelijk is het gebruik vanuit de provincie afkomstige materiaal (zoals zwerfkeien). Verder is er veel beton toegepast. III Situationele en ensemblewaarde De AKU-fontein heeft een belangrijke stedenbouwkundige betekenis, omdat het object een markante en sterk in het oog vallende positie inneemt aan de westzijde van het Gele Rijdersplein. Het is gerealiseerd als een visueel onderscheid tussen het Gele Rijdersplein en het Willemsplein. Het Gele Rijdersplein is grotendeels (noord- en oostzijde) omgeven door wederopbouwarchitectuur. De bebouwing is zeer divers en geeft een idee van de diverse stijlopvattingen uit de wederopbouwperiode. De AKU-fontein heeft belangrijke stedenbouwkundige betekenis, omdat het object een markante en sterk in het oog vallende positie inneemt aan de westzijde van het Gele Rijdersplein. Het is gerealiseerd als een visueel onderscheid tussen het Gele Rijdersplein en het Willemsplein. IV Gaafheid en herkenbaarheid; belang van het object/complex De AKU-Fontein is een nagenoeg gaaf bewaard gebleven voorbeeld van straatmeubilair uit de wederopbouwperiode. Ook is er nog sprake van een nagenoeg gaaf gebleven visuele relatie tussen de fontein en de bebouwing rondom het Gele Rijdersplein. V Zeldzaamheid De AKU-Fontein vormt een uniek voorbeeld van de inrichting van een stadsplein uit de wederopbouwperiode. ADVIES GEMEENTE College van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem is per brief d.d. 2 december 2014 in de gelegenheid gesteld om advies uit te geven. Op 13 oktober 2015 is een rappelbrief verstuurd, waarin een termijn van 4 weken is gegeven om advies uit te geven. Tot op heden is dit advies niet uitgebracht. Daarom vindt de aanwijzing nu plaats zonder het advies van het college. HOREN VAN BELANGHEBBENDEN De gemeente Arnhem is de enige belanghebbende. De gemeente heeft per aangegeven geen zienswijze te willen geven over de voorgenomen aanwijzing. ADVIES PROVINCIE Ingevolge de Monumentenwet 1988 (artikel 3, tweede lid) is aan gedeputeerde staten niet gevraagd te adviseren, omdat het object niet buiten de krachtens de Wegenverkeerswet 1994 vastgestelde bebouwde kom ligt.

4 ADVIES RAAD VOOR CULTUUR De Raad voor Cultuur heeft bij brief d.d. 9 mei 2016 positief geadviseerd ten aanzien van aanwijzing als beschermd monument. OVERWEGINGEN Aan de overwegingen van de Monumentenwet 1988 ligt onder meer ten grondslag het meer betrekken van lagere overheden bij het behoud van monumenten. In de Memorie van Toelichting wordt het grote belang gememoreerd dat in de huidige wet wordt gehecht aan de inbreng van vooral de gemeente over de aanwijzing. Hoewel op rijksniveau over het al dan niet beschermen wordt beslist, komt aan de adviezen van de lagere overheden een invloedrijke plaats toe. Slechts op zwaarwegende gronden zal de minister van die adviezen kunnen afwijken. In dit geval heeft het college van de gemeente Arnhem niet geadviseerd. De AKU-fontein inclusief bassin, kunstwerk en de bijbehorende pleininrichting voldoet aan de aanwijzingscriteria zoals bedoeld in artikel 5, eerste lid onder a. en artikel 6, tweede lid onder b. Het desbetreffende monument is opgenomen in het beschermingsprogramma Wederopbouw , omdat het een essentieel toonbeeld van de cultuurhistorische of sociaalhistorische ontwikkelingen van deze periode in Nederland vormt. De AKU-fontein is een essentieel toonbeeld, omdat het symbool staat voor de wederopbouw van Arnhem en het denken over gemeenschapszin tijdens de wederopbouw in het algemeen. Daarnaast is de AKU-fontein qua opzet en vormgeving een uitdrukking van de eigentijdse ideeën over modernistische bouwkunst en is ze een uniek voorbeeld van de inrichting van een stadsplein uit de wederopbouwperiode. Op grond van de Beleidsregel 2013 (artikel 7), wordt bij de aanwijzing van een monument als beschermd monument rekening gehouden met de mate waarin het monument: a. een positief behoudsperspectief heeft, zowel technisch als functioneel, en b. een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving. a 1. Momenteel zijn er geen concrete plannen die het voortbestaan van het monument bedreigen. Er lag een plan van Volkshuisvesting Arnhem om ter plaatse van de AKU-fontein nieuwbouw te realiseren. De AKU-fontein zou hiervoor moeten wijken. Omdat er onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor dit initiatief was, heeft Volkshuisvesting het plan ingetrokken. b 1. Het Gele Rijdersplein is grotendeels (noord- en oostzijde) omgeven door wederopbouwarchitectuur. De bebouwing is zeer divers en geeft een idee van de diverse stijlopvattingen uit de wederopbouwperiode. De AKU-fontein heeft belangrijke stedenbouwkundige betekenis, omdat het object een markante en sterk in het oog vallende positie inneemt aan de westzijde van het Gele Rijdersplein. Het is gerealiseerd als een visueel onderscheid tussen het Gele Rijdersplein en het Willemsplein. Derhalve heeft het een positieve invloed op de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving.

5 CONCLUSIE Geconcludeerd kan worden dat de in dit besluit aangegeven waarden bescherming op grond van de Monumentenwet 1988 rechtvaardigen. De bijgevoegde kaart maakt deel uit van dit besluit.

6 A rijksmonument rijksmonumentnummer kadastraal perceel perceelnummer Scale 1: 750 printdatum:

Datum 16 JUNI Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 19jun 2017/1001

Datum 16 JUNI Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 19jun 2017/1001 19jun 2017/1001 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Retouradres: Postbus 1600 3800 BP Amersfoort College van burgemeester en wethouders van de Gemeente

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 3 en 4 van de Monumentenwet 1988 (Staatsblad 1988 nr. 638);

Gelet op de artikelen 3 en 4 van de Monumentenwet 1988 (Staatsblad 1988 nr. 638); Pagina 1 BESLUIT MS-2013-1698 KOPIE BESLUIT DATUM: 1 7 DEC. 2014 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP. Gelet op de artikelen 3 en 4 van de Monumentenwet 1988 (Staatsblad 1988 nr. 638); Gehoord

Nadere informatie

Monument: Arnhem, Akufontein

Monument: Arnhem, Akufontein Monument: Arnhem, Akufontein REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Gemeente Plaats Straat/huisnummer Gelderland Arnhem Arnhem Gele Rijdersplein Postcode Kadastrale aanduiding

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 3 en 4 van de Monumentenwet 1988 (Staatsblad 1988 nr. 638);

Gelet op de artikelen 3 en 4 van de Monumentenwet 1988 (Staatsblad 1988 nr. 638); Pagina 1 BESLUIT MS-2013-1703 KOPIE BESLUIT DATUM: 3 0 JULI 20U DE MINISTER VAN ONDERWIJS. CULTUUR EN WETENSCHAP, Gelet op de artikelen 3 en 4 van de Monumentenwet 1988 (Staatsblad 1988 nr. 638); Gehoord

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19301 13 juli 2015 Beleidsregel van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 3 juli 2015, nr. WJZ/785850 (10601),

Nadere informatie

1 9 OKT 2015 INGEKOMEN. Postbus Raad voor Cultuur 3800 BP Amersfoort 2506 AE DEN HAAG. Doss. Nr..L C w. lot. o Onze referentie r1s

1 9 OKT 2015 INGEKOMEN. Postbus Raad voor Cultuur 3800 BP Amersfoort 2506 AE DEN HAAG. Doss. Nr..L C w. lot. o Onze referentie r1s > Retouradres Postbus 1600 3800 BP Amersfoort Smallepad 5 Raad voor Cultuur 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 Postbus 61243 Raad voor Cultuur 3800 BP Amersfoort 2506 AE DEN HAAG INGEKOMEN www.cuitureeierfgoedn

Nadere informatie

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Etten-Leur; gelet op de Erfgoedverordening Etten-Leur; gelet op de

Nadere informatie

Het betreft: Rijksmonumentnummer. Adres. Kadastrale aanduiding Kadastrale gemeente Sectie Kad. object App. Grondperc.

Het betreft: Rijksmonumentnummer. Adres. Kadastrale aanduiding Kadastrale gemeente Sectie Kad. object App. Grondperc. De minister van Onderwijs, besluit, gelet op artikel 3.1 en 3.2 van de Erfgoedwet, onderstaand monument aan te wijzen als. Het betreft: Rijksmonumentnummer Adres Torenstraat 3 Gemeente Smallingerland 9203

Nadere informatie

Het betreft: Muur van Mussert, rijksmonumentnummer , Hessenweg by 85, Lunteren

Het betreft: Muur van Mussert, rijksmonumentnummer , Hessenweg by 85, Lunteren De minister van Onderwijs, besluit, gelet op artikel 3.1 en 3.2 van de Erfgoedwet, het onderstaande monument aan te wijzen als. Het betreft: Muur van Mussert, nummer, Hessenweg by 85, Lunteren Pagina 1

Nadere informatie

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria 13 juni 2017 Monumenten: Aanwijzingscriteria Monumenten: Aanwijzingscriteria Inhoudsopgave 1. Aanwijzingsbeleid voor gemeentelijke monumenten in Oldenzaal... 3 1.1 Algemeen... 3 2. Aanwijzingscriteria...

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5217 26 februari 2013 Beleidsregel van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 februari 2013, nr. WJZ/486285

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

Y 0 Postbus 61243 C L U U R

Y 0 Postbus 61243 C L U U R R R.J. Schimmelpennincklaan 3 2517 JN Den Haag Y 0 Postbus 61243 C L U U R 2506 AE Den Haag t 070 3106686 f070 3614727 info@cultuur.nl www.cultuur.nl De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Mevrouw

Nadere informatie

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938 Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1 Buurt: Effen-Rith Wijk: West Gemeente: Breda Denominatie: Rooms Katholiek Type: Pastorie Bouwjaar: 1938 Architect: J. Hurks Monumentenstatus: Geen Huidige functie:

Nadere informatie

Datum 3 maart 2014 Kamervragen van de leden Lucas, Aukje de Vries, Jacobi en De Rouwe over het behoud van de monumentenstatus molen "Windlust"

Datum 3 maart 2014 Kamervragen van de leden Lucas, Aukje de Vries, Jacobi en De Rouwe over het behoud van de monumentenstatus molen Windlust >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Cultureel Erfgoed IPC Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Beschermd Dorpsgezicht Gelselaar Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein

Nadere informatie

Monument: Aula begraafplaats Duinhof, IJmuiden

Monument: Aula begraafplaats Duinhof, IJmuiden Monument: Aula begraafplaats Duinhof, IJmuiden REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Gemeente Plaats 0453100000023037 Noord-Holland Velsen IJmuiden Straat/huisnummer Slingerduinlaan

Nadere informatie

Monument: Zierikzee/Colijnsplaat, Zeelandbrug

Monument: Zierikzee/Colijnsplaat, Zeelandbrug Monument: Zierikzee/Colijnsplaat, Zeelandbrug REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Zeeland Gemeente Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland Plaats Zierikzee, Colijnsplaat Straat/huisnummer

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM060 Markt 114 a en 114b 6161 GN Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de

Nadere informatie

Het betreft: Muur van Mussert, rijksmonumentnummer , Hessenweg by 85, Lunteren

Het betreft: Muur van Mussert, rijksmonumentnummer , Hessenweg by 85, Lunteren De minister van Onderwijs, besluit, gelet op artikel 3.1 en 3.2 van de Erfgoedwet, het onderstaande monument aan te wijzen als. Het betreft: Muur van Mussert, nummer, Hessenweg by 85, Lunteren Pagina 1

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM141 (brug over de molenbeek) Kastanjelaan bij 10 en 12 6131 LB Sittard Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM035 (kazemat) Biesenweg 5 6164 RB Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van

Nadere informatie

Tijdelijke beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten

Tijdelijke beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten OCW Tijdelijke beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten Beleidsregel van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 14 juli 2004, nr. WJZ/2004/34770(8149), betreffende het tijdelijk

Nadere informatie

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van de Monumentenwet 1988;

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van de Monumentenwet 1988; Ontwerp voor de Beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten 2009 7.11.2008 Beleidsregel van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van, nr. WJZ (8235), betreffende de bevoegdheid tot het aanwijzen

Nadere informatie

1 2 JAN JAN Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

1 2 JAN JAN Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Retouradres; Postbus 1600 3800 BP Amersfoort Gedeputeerde staten van de Provincie Groningen Postbus 610 9700 AP GRONINGEN

Nadere informatie

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte.

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. De kernkwaliteiten cultuurhistorie en landschap. Het in oktober 2015 vastgestelde bestemmingsplan Eursingerlaan 5A is qua inhoud

Nadere informatie

Monument: Eindhoven, W-hal Technische Universiteit.

Monument: Eindhoven, W-hal Technische Universiteit. Monument: Eindhoven, W-hal Technische Universiteit. REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Gemeente Plaats Noord-Brabant Eindhoven Eindhoven Straat/huisnummer Postcode Kadastrale

Nadere informatie

Monument: Woonhuis Bonnema Hurdegaryp

Monument: Woonhuis Bonnema Hurdegaryp Monument: Woonhuis Bonnema Hurdegaryp REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Friesland Gemeente Tietjerksteradeel (Tytsjerksteradiel) Plaats Hardegarijp (Hurdegaryp) Straat/huisnummer

Nadere informatie

Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de elf aardbevingsgemeenten (excl. de Stad Groningen)

Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de elf aardbevingsgemeenten (excl. de Stad Groningen) Provinciale Commissie Groningen Secretariaat: Haddingestraat 24 9711 KD GRONINGEN e-mail: secretarisheemschutgroningen@gmail.com (per e-mail verzonden) Groningen, 30 mei 2016 Aan de Colleges van Burgemeester

Nadere informatie

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor 1940 Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe De provincie

Nadere informatie

Erfgoedverordening Amsterdam

Erfgoedverordening Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. archeologisch monument: monument, als bedoeld in onderdeel r, onder 2; b. archeologisch onderzoek: werkzaamheden

Nadere informatie

OCW Beleidsregels aanwijzing beschermde monumenten op verzoek

OCW Beleidsregels aanwijzing beschermde monumenten op verzoek OCW Beleidsregels aanwijzing beschermde monumenten op verzoek 14 februari 2000/WJZ/2000/7200 (8083) Cultuur en Wetenschappen; Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van de

Nadere informatie

I 3 Ot- Z009. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerievan Onderwijs, Cultuuren Wetenschap. Bestuursdienst Rotterdam

I 3 Ot- Z009. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerievan Onderwijs, Cultuuren Wetenschap. Bestuursdienst Rotterdam Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerievan Onderwijs, Cultuuren Wetenschap Retouradres: Postbus 1600 3800 BP Amersfoort College van burgemeester en wethouders van de Gemeente Rotterdam Postbus

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM082 (trafohuisje) Rijksweg Noord 96 a 6162 AM Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM068 (Barbaramonument) Mijnweg bij 3 6167 AC Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op

Nadere informatie

Monument: Visafslag, Den Haag

Monument: Visafslag, Den Haag Monument: Visafslag, Den Haag REGISTER Monumentnummer Identificatienummer 0518100000286011 Basisregistratie Provincie Zuid-Holland Gemeente Den Haag Plaats Scheveningen Straat/huisnummer Visafslagweg 1

Nadere informatie

Beschrijving en waardering van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen voor het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen van de gemeente Woerden

Beschrijving en waardering van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen voor het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen van de gemeente Woerden Beschrijving en waardering van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen voor het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen van de gemeente Woerden Actualisatie 2013 TasT, projecten voor tastbaar erfgoed in opdracht

Nadere informatie

Monument: Dreischor, Pasveersloot

Monument: Dreischor, Pasveersloot Monument: Dreischor, Pasveersloot REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Zeeland Gemeente Schouwen-Duiveland Plaats Dreischor Straat/huisnummer Welleweg 32 Postcode 4315

Nadere informatie

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 18715 3 april 2014 Erfgoedverordening Stadsdeel Zuidoost 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM091 Strensstraat 5 6162 AW Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de Monumentenwet

Nadere informatie

Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp Amerikaanse ambassade (Lange Voorhout 102)

Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp Amerikaanse ambassade (Lange Voorhout 102) Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Uw brief van

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM116 Naam monument : St. Servaasbeeld Adres : Kerkstraat tegenover 17 Postcode en plaats : 6083 AD Nunhem Kadastrale aanduiding : NHM00 sectie B nr(s)

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM037 (voetbalmonument) Geenstraat bij 19 6162 XV Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en

Nadere informatie

De gemeente steunt het voorstel van de Minister OC&W om de Romeinse brugresten in onze stad

De gemeente steunt het voorstel van de Minister OC&W om de Romeinse brugresten in onze stad Samenvatting De gemeente steunt het voorstel van de Minister OC&W om de Romeinse brugresten in onze stad aan te wijzen tot Rijksmonument. Maastricht vindt het belangrijk om archeologische resten te bewaren

Nadere informatie

Monument: Dedemsvaart, Tuinen van Mien Ruys

Monument: Dedemsvaart, Tuinen van Mien Ruys Monument: Dedemsvaart, Tuinen van Mien Ruys REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Gemeente Plaats Overijssel Hardenberg Dedemsvaart Straat/huisnummer Moerheimstraat 84

Nadere informatie

Algemene Monumenten informatie

Algemene Monumenten informatie Informatiemap deel A Algemene Monumenten informatie In dit deel A van de informatiemap wordt kort ingegaan op de volgende algemene onderwerpen betreffende monumenten en het eilandelijke monumentenbeleid.

Nadere informatie

Smallepad 5 3B11 MG Amersfoort Postbus 1600 Postbus 61243 Raad voor Cultuur 3800 BP Amersfoort 2506 AE DEN HAAG INGEKOMEN

Smallepad 5 3B11 MG Amersfoort Postbus 1600 Postbus 61243 Raad voor Cultuur 3800 BP Amersfoort 2506 AE DEN HAAG INGEKOMEN Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap > Retouradres Postbus 1600 3800 BP Amersfoort Raad voor Cultuur Smallepad 5 3B11 MG Amersfoort Postbus 1600 Postbus

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs,

De Staatssecretaris van Onderwijs, R.J.Schimmelpennincklaan3 90'''0361243 2506 AE Den Haag reler...3,

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM189 Oudeweg 22 6136 VZ Sittard Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de Monumentenwet

Nadere informatie

Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht

Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht informatiebijeenkomst beschermd dorpsgezicht 15 oktober 2015 Jacqueline Rosbergen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) Henk Jan Solle (Westvoorne, team Gebiedsontwikkeling)

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp)

OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp) OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp) verleend aan Rabobank Zuid en Oost Groningen voor het bouwen van een Rabobank geldkiosk aan de Hoofdweg 29 in Bellingwolde Veendam Nummer gemeente: 141114 Nummer Liza: 26644

Nadere informatie

Hoorzitting college van burgemeester en wethouders van gemeente Capelle aan den IJssel en van gemeente Krimpen aan den ĪJssel

Hoorzitting college van burgemeester en wethouders van gemeente Capelle aan den IJssel en van gemeente Krimpen aan den ĪJssel Hoorzitting college van burgemeester en wethouders van gemeente Capelle aan den IJssel en van gemeente Krimpen aan den ĪJssel Zitting op donderdag 4 september 2014 om 14.00 uur DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR

Nadere informatie

Gemeente Delft 13NOV, 2013

Gemeente Delft 13NOV, 2013 Veiligheid Advies Gemeente Delft Phoenixstraat 16 2611 AL Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

Monument: Hagestein, Stuw

Monument: Hagestein, Stuw Monument: Hagestein, Stuw REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Gemeente Plaats Straat/huisnummer Utrecht Vianen Hagestein Lekdijk Postcode Kadastrale aanduiding Hagestein

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM106 (schuur) Kloosterstraat 13 a 6123 AM Holtum Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond

Nadere informatie

Brandveiligheid voor rijksmonumenten: niet alleen voor mensen! 8-10-2014. Inhoud. VBE seminar 8 oktober 2014 Herbestemmen en brandveiligheid

Brandveiligheid voor rijksmonumenten: niet alleen voor mensen! 8-10-2014. Inhoud. VBE seminar 8 oktober 2014 Herbestemmen en brandveiligheid Brandveiligheid voor rijksmonumenten: niet alleen voor mensen! Hanneke Nuijten Veilig Erfgoed Seminar VBE 8 oktober 2014 Inhoud Introductiefilmpje RCE en Veilig Erfgoed Wat zijn (rijks)monumenten? Ingrepen

Nadere informatie

Monument: Heerlen, Woonhuis Van Slobbe

Monument: Heerlen, Woonhuis Van Slobbe Monument: Heerlen, Woonhuis Van Slobbe REGISTER Monumentnummer Identificatienummer 91700000039562 Basisregistratie Provincie Limburg Gemeente Heerlen Plaats Heerlen Straat/huisnummer Zandweg 122 Postcode

Nadere informatie

Monument: Mijdrecht Johnson Wax

Monument: Mijdrecht Johnson Wax Monument: Mijdrecht Johnson Wax REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Utrecht Gemeente De Ronde Venen Plaats Mijdrecht Straat/huisnummer Groot Mijdrechtstraat 81 Postcode

Nadere informatie

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en TEGEN Hoger beroep Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en TEGEN Hoger beroep Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet Uitspraak RvS ZAAKNUMMER 200705078/1 DATUM VAN UITSPRAAK woensdag 12 maart 2008 de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en TEGEN Wetenschap (thans: de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Nadere informatie

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst.

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst. Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: Raad-00348/8 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van 3 april 2018; besproken in de commissievergadering

Nadere informatie

Erfgoedverordening Roosendaal 2017

Erfgoedverordening Roosendaal 2017 Erfgoedverordening Roosendaal 2017 De raad van de gemeente Roosendaal; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, gelezen in samenhang

Nadere informatie

1 8 JUN2013. Dienst Uitvoering Onderwijs HAinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

1 8 JUN2013. Dienst Uitvoering Onderwijs HAinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dienst Uitvoering Onderwijs HAinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap > Retouradres Postbus 606 2700 ML Zoetermeer Familie CA. van Rijsbergen Zuyiesteinseweg 19 3958 BA AMERONGEN Europaweg 2 2711

Nadere informatie

Erfgoedverordening Nissewaard 2016

Erfgoedverordening Nissewaard 2016 Raadscasenr. Erfgoedverordening Nissewaard 2016 De raad van de gemeente Nissewaard; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 september 2016; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet,

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM108 Kloosterstraat 19 6123 AM Holtum Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de

Nadere informatie

Erfgoedverordening gemeente Houten

Erfgoedverordening gemeente Houten Erfgoedverordening gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 met nummer BWV17.0228; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr ;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr ; De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr. 2004-04-16; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en de artikelen

Nadere informatie

Monumentenverordening Enschede 2010

Monumentenverordening Enschede 2010 Monumentenverordening Enschede 2010 De raad van de gemeente Enschede, gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 januari 2019, gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en

Nadere informatie

afdeling ruimtelijke en economische ontwikkeling, I. Feenstra, telefoonnummer (0521) ;

afdeling ruimtelijke en economische ontwikkeling, I. Feenstra, telefoonnummer (0521) ; Raadsvoorstel nr. : 2002/180 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 19 Steenwijk, 3 december 2002. Onderwerp: Rijstelling bestemmingsplan Giethoorn 1994 Voorstel besluit

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN VAN HET MINISTERIE VAN OG en W. Inzake: DE STICHTING BOOGBRUG VIANEN. Tegen:

COMMISSIE VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN VAN HET MINISTERIE VAN OG en W. Inzake: DE STICHTING BOOGBRUG VIANEN. Tegen: fluf,"atll r-t _) / ADVocATENPRAKt,, * y'r*boom PLEITNOTITIES VAN MR. E.D.M. Verboom Hoorzitting Te Zoetermeer d.d. 14 november 2006 Zaaknummer BC 060447 Geachte commissie, COMMISSIE VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN

Nadere informatie

Handleiding voor de Archeologische Monumentenkaart

Handleiding voor de Archeologische Monumentenkaart Handleiding voor de Archeologische Monumentenkaart Pagina 1 van 7 Colofon Bron voor AMK gegevens: ARCHIS De AMK is tot stand gekomen in samenwerking met de Provincies Redactie teksten: A. Sloos Redactie

Nadere informatie

Wijziging bouwvlak aan de Groenstraat 16 te Herpt ten behoeve van de bouw van een ligboxenstal

Wijziging bouwvlak aan de Groenstraat 16 te Herpt ten behoeve van de bouw van een ligboxenstal College Onderwerp: V200900525 Wijziging bouwvlak aan de Groenstraat 16 te Herpt ten behoeve van de bouw van een ligboxenstal Samenvatting: Inleiding: Op 17 november 2008 heeft de heer Staak een bouwaanvraag

Nadere informatie

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Embargo tot 7 juni 2015 Onderwerp Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Op 27 januari 2010 heeft de

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM043 Irenelaan 4 6165 CN Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de Monumentenwet

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2015-2017 Inhoud Inleiding Doel Algemeen beleid Actueel beleid Nieuw beleid Fondsen Geplande werkzaamheden 2015-2017 Inleiding De Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven is opgericht

Nadere informatie

TOELICHTING aanvraagformulier Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten ONDERZOEK NAAR HERBESTEMMING VAN GEBOUWDE MONUMENTEN

TOELICHTING aanvraagformulier Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten ONDERZOEK NAAR HERBESTEMMING VAN GEBOUWDE MONUMENTEN TOELICHTING aanvraagformulier Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten ONDERZOEK NAAR HERBESTEMMING VAN GEBOUWDE MONUMENTEN ALGEMEEN Bijbehorend formulier is uitsluitend bedoeld voor het aanvragen

Nadere informatie

De raad van de gemeente Grave

De raad van de gemeente Grave ** Documentnr 28070.: zaaknr.: Z/G/16/36278 De raad van de gemeente Grave gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 november 2016. gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, in

Nadere informatie

Monument: Tilburg, Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood.

Monument: Tilburg, Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood. Monument: Tilburg, Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood. REGISTER Monumentnummer Identificatienummer 0855100000109393 Basisregistratie Provincie Noord-Brabant Gemeente Tilburg Plaats Tilburg Straat/huisnummer

Nadere informatie

De Erfgoedstem. Nieuws en actualiteit over erfgoed en archeologie. Sloop pergola rijksmonument AKUfontein onbegrijpelijk en groot verlies voor Arnhem

De Erfgoedstem. Nieuws en actualiteit over erfgoed en archeologie. Sloop pergola rijksmonument AKUfontein onbegrijpelijk en groot verlies voor Arnhem De Erfgoedstem Nieuws en actualiteit over erfgoed en archeologie Sloop pergola rijksmonument AKUfontein onbegrijpelijk en groot verlies voor Arnhem 21 februari 2018 7 Door Redactie Bron: Ingezonden Een

Nadere informatie

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg,

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg, Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg, gemeente Moerdijk Een vergelijkend waarderingsonderzoek Rapportnummer: V997 Projectnummer: V11-2286 ISSN: 1573-9406 Status en versie: Definitief 2.0

Nadere informatie

Kaart met bescherming

Kaart met bescherming Kaart met bescherming Gemeentelijke Monumentenlijst monumentnr. GM229 Pagina 4 van 4 - 2 - gelet op: de verordening Cultuurhistorie Sittard-Geleen 2008 ; besluit: Het object Veestraat 72 te Sittard op

Nadere informatie

Erfgoedverordening Boxtel 2010

Erfgoedverordening Boxtel 2010 Pagina 1 van 5 Erfgoedverordening Boxtel 2010 gezien het voorstel van het college van 18 mei 2010; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, de artikelen 12 en 15 van de Monumentenwet 1988 en de artikelen

Nadere informatie

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Brielle Nr. 103010 19 juni 2017 Erfgoedverordening 2017 De raad van de gemeente Brielle; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 03-01-2017,

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM081 Rijksweg Noord 71 6162 AD Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de

Nadere informatie

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING Nummer: 022527779 Burgemeester en wethouders van Druten; voorgenomen de aanvraag om een omgevingsvergunning van Talander en Pandora B.V., ingekomen op 17 september 2012, voor

Nadere informatie

Presentatie De Erfgoedwet

Presentatie De Erfgoedwet Presentatie De Erfgoedwet Interieur en interieurensembles Marceline Dolfin Roma 10 december 2015 Invoering Erfgoedwet 1 juli 2016 8 dec goedgekeurd in de Eerste Kamer Paleis t Loo 2 Wat iedereen moet weten!

Nadere informatie

Bijlage 4. Advies RCE

Bijlage 4. Advies RCE Bijlage 4 Advies RCE Bestemmingsplan Uitbreiding Château St. Gerlach vastgesteld 11 mei 2015 Reactie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed inzake de voorgenomen bouw van een conferentiepaviljoen

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. mon /3

Raad voor Cultuur. mon /3 Aan De Staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap p/a Rijksdienst voor de Monumentenzorg Postbus 1001 3700 BA Zeist Onderwerp A.J. Schimmelpennincklaan 3 Adviesaanvragen MSP-Venlo postaus 61243

Nadere informatie

Waardestelling Straalverbindingstoren

Waardestelling Straalverbindingstoren 1 Waardestelling Straalverbindingstoren (foto: Lenie Bolle, bron Nieuw Land Erfgoedcentrum) ERFGOEDCOMISSIE LELYSTAD Rapport 2 2 INHOUDSOPGAVE Basisgegevens 3 Inleiding 4 Historie 5 Waardestelling 7 Selectiecriteria

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

Het betreft: Rijksmonumentnummer 38207, Grebbedijk 6, 6702 DG Wageningen.

Het betreft: Rijksmonumentnummer 38207, Grebbedijk 6, 6702 DG Wageningen. De minister van Onderwijs, besluit, gelet op artikel 3.4 in samenhang met artikel 3.1 en 3.2 van de Erfgoedwet, het onderstaande monument te schrappen uit. Het betreft: Rijksmonumentnummer, Grebbedijk

Nadere informatie

Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied

Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied Ons cultureel erfgoed is de moeite waard om zuinig op te zijn Wethouder Erik Boog Het Noordwestelijk villagebied is van algemeen belang vanwege de bijzondere

Nadere informatie

Typering van het monument: Natuurstenen Heilig Hartbeeld op sokkel, gelegen aan de westzijde van de H. Antonius Abt-kerk.

Typering van het monument: Natuurstenen Heilig Hartbeeld op sokkel, gelegen aan de westzijde van de H. Antonius Abt-kerk. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM033 Naam monument : Heilig Hartbeeld Adres : Niestraat bij 3 Postcode en plaats : 6011 RB Ell Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie F nr(s) 1232 Coördinaten

Nadere informatie

Onderhoud en vergunningplicht

Onderhoud en vergunningplicht Onderhoud en vergunningplicht MONUMENTENRECHT 1. Wat wordt er beschermd? 2. Door wie wordt er beschermd? 3. Hoe wordt er beschermd? a) Aanwijzing b) Reikwijdte bescherming c) Vergunningplicht d) Vergunningvrij

Nadere informatie

Monument: Amsterdam, Princesseflat

Monument: Amsterdam, Princesseflat Monument: Amsterdam, Princesseflat REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie 0636100012110980 (sterflat) 0363100012140795 (conciërgewoning) 0363100012078688 (garage) 0363100012085729

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 13-09-2005 Onderwerp: Voorstel aanwijzing Historische Buitenplaats De Eese in Eesveen tot rijksmonument. Conceptbesluit: Samenvatting:

Nadere informatie

Gemeente Winterswijk. Inventarisatie cultuurhistorie t.b.v. bestemmingsplan bebouwde kom (2011)

Gemeente Winterswijk. Inventarisatie cultuurhistorie t.b.v. bestemmingsplan bebouwde kom (2011) Gemeente Winterswijk Inventarisatie cultuurhistorie t.b.v. bestemmingsplan bebouwde kom (2011) Onderzoeksgebied Begrenzing plangebied bestemmingsplan Onderzoeksperiode tot ca 1965 dus inclusief wederopbouwperiode

Nadere informatie

Rapport. Datum: 19 december 2007 Rapportnummer: 2007/315

Rapport. Datum: 19 december 2007 Rapportnummer: 2007/315 Rapport Datum: 19 december 2007 Rapportnummer: 2007/315 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders van Bernheze niet adequaat heeft gereageerd op het verzoek van de

Nadere informatie

ONTWERPBESCHIKKING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT CONSIDERANS

ONTWERPBESCHIKKING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT CONSIDERANS ONTWERPBESCHIKKING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT CONSIDERANS Aanvraag Datum aanvraag Datum ontwerp beschikking Datum definitieve beschikking Olo nummer Dossier nummer BAG nummer Rijksmonumentnummer

Nadere informatie