Wij een huis, zij een huis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij een huis, zij een huis"

Transcriptie

1 Wij een huis, zij een huis

2 Een huis in Bangladesh Stel je eens voor......dat je in Bangladesh woont in een huis zoals op deze foto; met een fundering en muren van leem en een rieten dak, dat nauwelijks bescherming biedt tegen regen en wind; in een gebied waar elk jaar overstromingen en vaak zware stormen zijn... Je bent in zo n huis vaker ziek en je voedselvoorraden bederven sneller. Bij elke overstroming spoelt de lemen fundering een beetje weg, met verzakkingen tot gevolg, terwijl er vaak niet genoeg geld is voor reparaties. Stel je eens voor......dat je huis na een overstroming er zo uitziet... Verhuizen? Dat betekent je familiegrond opgeven en dat is in Bangladesh echt het laatste om voor te kiezen; het enige wat dan overblijft, is verhuizen naar de stad en daar terecht komen in nog grotere armoede... Voor veel mensen in Bangladesh is dit de jaarlijks terugkerende werkelijkheid, waarin ze een bestaan moeten zien op te bouwen. Geen gemakkelijke opgave...

3 Microkredietprogramma Gelukkig is er hoop Veel lokale organisaties zoals Christian Service Society (CSS, partnerorganisatie van Woord en Daad) proberen door middel van microkredieten de lokale economie te stimuleren. Met deze kredieten kunnen mensen een bedrijf opzetten of uitbreiden. Deze vorm van krediet blijkt goed te werken, vooral omdat CSS hierbij ook training geeft aan groepen deelnemers om de bedrijven verder te helpen. In de trainingsgroepen (zoals op de foto hierboven) hebben deelnemers ook steun aan elkaar. Een bijzonder voorbeeld is het verhaal van Saïda, (voorste rij, eerste van links op de foto). Zij bleef met drie kinderen achter, toen haar man omkwam bij een ongeluk. Hij had een kleine onderneming opgestart in het maken van vishaken (zie foto inzet), die hij verkocht op de markt. Saïda heeft met hulp van de microkrediet groep de zaak van haar man voortgezet. Ze heeft nu een stabiel netto inkomen van Taka (ca. 220,-) per maand, terwijl een fabrieksarbeider in een kledingfabriek slechts 53,- per maand verdient. Met de winst kan ze haar gezin onderhouden, weer investeren en het microkrediet aflossen.

4 Huizenbouwprogramma Inclusive Home Solution (IHS, organisatie opgericht door Woord en Daad en Wereldfoundation) selecteert families die deelnemen aan een microkrediet groep. Deze families hebben met een klein krediet van maximaal Taka (ca. 350,-) al bewezen dat ze dit terug kunnen betalen. Bangladesh is 3,5 keer zo groot als Nederland en heeft 9,5 keer zoveel Ze kunnen inwoners nu een (156 grotere miljoen). lening Van ontvangen de 187 landen met een zijn looptijd er 42 nog van 6 jaar, armer tegen een dan rente Bangladesh. van 7,5%. Terwijl de banken in Bangladesh minimaal 14% rente vragen voor zo n lening. Arme families komen voor een lening bij een bank niet eens in aanmerking. Dus dit biedt een unieke oplossing! Van deze lening kan een stabiel en veilig huis gebouwd worden. Alle nieuwe huizen krijgen een betonnen fundering van een halve meter hoog. Bij overstromingen spoelt deze vloer niet weg, waardoor er minder onderhoud nodig is. Bangladesh. Elk huis krijgt een sanitaire voorziening en de bewoners krijgen toegang tot schoon drinkwater. Hierdoor zijn mensen minder vaak ziek. Een huis betekent meer dan alleen een dak boven je hoofd: voor de eigenaren is het de laatste stap omhoog uit de armoede!

5 Het verhaal van... De familie Sultana Vader: Hossain Sultana, landbouwer, ongeletterd Moeder: Perdosi Sultana, landbouwer, basis- en middelbaar onderwijs gehad Dochter: Shamima Sultana (21), volgt de opleiding tot bachelor in administration (BBA) Dochter: Taharima Sultana (17), volgt de opleiding tot mode ontwerper Dochter: Rosanie Sultana (15), volgt middelbaar onderwijs Dit gezin heeft via Inclusive Home Solution een microkrediet ontvangen voor een stenen huis. In augustus 2014 is het stenen huis gebouwd. Ze zijn erg blij en ook erg trots op hun huis. Perdosi Sultana vertelt dat ze vroeger een lemen huis hadden dat vaak kapot ging bij storm en regen. Nu ze een stenen huis gebouwd hebben, hoeven ze de eerste tien jaar vrijwel geen onderhoud te plegen. Bangladesh is 3,5 keer zo groot als Nederland en heeft 9,5 keer zoveel inwoners (156 miljoen). Van de 187 landen zijn er 42 nog armer dan Bangladesh.

6 De drie dochters slapen in het nieuwe huis. Dit huis heeft een deur die op slot kan. Ze zijn veilig voor aanvallen van buiten en kunnen er tot rust komen. Dit heeft veel positieve impact op hun leven. De meisjes kunnen er veilig en rustig studeren. Hoewel het soms moeilijk is om de studies te betalen, vindt Perdosi dit wel heel belangrijk. Investeren in de meisjes betekent werken aan hun ontwikkeling, maar ook aan de ontwikkeling van het hele land. In een grote vijver bij hun huis kweekt Hossain Sultana de vrucht pani bhasol (Engels: Water Caltrop), een rode en groene vrucht die naar appel smaakt. Deze vrucht groeit net onder het wateroppervlak en kan bijna het hele jaar door gekweekt worden. De oogst kan hij verkopen en met de opbrengst kan hij zijn gezin onderhouden en de studie van zijn dochters betalen.

7 Oud en nieuw oud nieuw oud nieuw

8 oud nieuw oud nieuw

9 oud nieuw oud nieuw Bangladesh is 3,5 keer zo groot als Nederland en heeft 9,5 keer zoveel inwoners (156 miljoen). Van de 187 landen zijn er 42 nog armer dan Bangladesh. Bangladesh.

10 Minder vaak ziek Gezin van 4 personen Vader: Moeder: Zoon: Zoon: werkt in Dhaka als stenensjouwer, hij komt een keer per 2 maanden thuis. Beauty (24), huisvrouw 8 jaar 2 jaar Deze familie heeft van het microkrediet een stevige en ruime 3-kamer woning gebouwd, met één slaapkamer voor de ouders en één slaapkamer voor de kinderen. Beauty laat haar oude huis zien, dat tegenover het nieuwe huis staat. Dit huis is vervallen en hangt helemaal scheef. Het is stoffig en vies binnen. Met een brede glimlach op haar gezicht zegt ze dat ze met dit nieuwe huis veel minder verkouden of ziek zijn. Het is veel gezonder!

11 Fiets of Loop voor een huis Van 2013 tot 2017 heeft Wereldfoundation in samenwerking met Woord en Daad vijf keer Fiets of Loop voor een Huis georganiseerd. Tijdens dit sportieve evenement hebben deelnemers (hard)lopend, fietsend of steppend de Col du Galibier in Frankrijk beklommen. Dit is een prachtige tocht van 18,5 km naar 2642 m hoogte, vanuit de startplaats Valloire op 1430 m. De fanatieke fietsers startten in Saint-Michel-de-Maurienne (711 m), zij legden 34,9 km af met 1924 m hoogteverschil. Elke deelnemer heeft minimaal 1000,- gesponsord (jongeren tot 17 jaar minimaal 500,-). Voor elke 1000,- sponsorgeld (aangevuld met co-financiering en subsidies) kan een gezin in Bangladesh een huis bouwen. Na 5 edities Fiets of Loop voor een Huis is er voor meer dan gezinnen een stormvast huis gerealiseerd in Bangladesh. Een prachtig resultaat, dankzij alle deelnemers van Fiets of Loop voor een Huis.

12 N L km km 2 18,1% water 6,4% water Dhaka Amsterdam BD Nederland en Bangladesh Op de wereldranglijst van ontwikkeling en rijkdom staat Nederland op de 7 e plaats, Bangladesh op de 139 e plaats. Bangladesh is 3,5 keer zo groot als Nederland. Nederland telt 17,1 miljoen inwoners, Bangladesh 166 miljoen. Daarmee staat Nederland op de 67 e plaats en Bangladesh 8 e. In Bangladesh wonen 1058 mensen per km 2, in Nederland 406. Het geboortecijfer in Nederland is 1,7 (156 e plaats), in Bangladesh 2,2 (105 e plaats) In de hoofdstad Dhaka wonen 10 keer zoveel mensen als in Amsterdam. In Bangladesh is 90% moslim, 9% hindoe en minder dan 1% christen; in Nederland is 48% niet gelovig, 40% christen, 7% moslim en 5% overige religies. Bangladesh is pas in 1972 onafhankelijk geworden, Nederland is al sinds 1648 een erkende staat. In Bangladesh betalen ze in Taka; 100 Taka is ongeveer 1 euro.

13

Wij een huis, zij een huis

Wij een huis, zij een huis Wij een huis, zij een huis Een huis in Bangladesh Stel je eens voor......dat je in Bangladesh woont in een huis zoals op deze foto; met een fundering en muren van leem en een rieten dak, dat nauwelijks

Nadere informatie

Projectvoorstel HUIZENBOUW BANGLADESH. Hervormde Gemeente Oldebroek

Projectvoorstel HUIZENBOUW BANGLADESH. Hervormde Gemeente Oldebroek Projectvoorstel HUIZENBOUW BANGLADESH Hervormde Gemeente Oldebroek Contactgegevens Woord en Daad Postbus 560 4200 AN Gorinchem Nederland Tel.: 0183 611 800 Kees Vreeken 0183-611 800 E-mail: k.vreeken@woordendaad.nl

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Informatie project Egypte

Informatie project Egypte Informatie project 10 27 Egypte Collecte informatie 16 juli: Tussenstand tweejarig project: 4.410 Het programma BLESS biedt in steden en dorpen hulp aan arme mensen. Wij steunen dit jaar (via Project 10.27)

Nadere informatie

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde SHEPHERD Op deze factsheet ontmoet je een paar van de vrouwen en hun kinderen die door SHEPHERD worden gesteund. Cordaid Microkrediet is erg blij dat jullie je inzetten voor microkrediet en tegen armoede.

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Reünie en inspiratiebijeenkomst Fiets of Loop voor een Huis

Reünie en inspiratiebijeenkomst Fiets of Loop voor een Huis Reünie en inspiratiebijeenkomst Fiets of Loop voor een Huis Dinsdag 17 november 2015 Opening Wim Hasselman opent de reünie en inspiratiebijeenkomst. Hij vertelt over het doel van Fiets of Loop voor een

Nadere informatie

Dagboek september 2016

Dagboek september 2016 Dagboek 20 21-22 september 2016 De komende dagen gaan we met de vrijwilligers de trainingen oefenen, die we de afgelopen dagen hebben gemaakt. We bezoeken elk district apart. Alle vrijwilligers uit dit

Nadere informatie

India. Partnerorganisatie HBI India

India. Partnerorganisatie HBI India India Partnerorganisatie HBI India Een land in Zuid-Azië Hoofdstad: New Delhi Grootste stad: Bombay 1.166.079.217 inwoners (2009) Na China heeft India de meeste inwoners 40% leeft in armoede De economie

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2 Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni 2016 9,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Moldavië INHOUDSOPGAVE inleiding blz 2 hoofdstuk 1 infrastructuur blz 3 hoofdstuk 2 drankmisbruik

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN

ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN ALLES-IN-HUIS EEN INVESTERING IN DE TOEKOMST De gemiddelde energierekening in een huis met energielabel F is ongeveer 185,- per maand en op de jaarafrekening staat 2.200,-. Over

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

UPDATE De Filippijnen 1 jaar na tyfoon Haiyan

UPDATE De Filippijnen 1 jaar na tyfoon Haiyan UPDATE De Filippijnen 1 jaar na tyfoon Haiyan 1 jaar na Haiyan Het is alweer bijna een jaar geleden dat tyfoon Haiyan over de Filippijnen raasde en Habitat for Humanity Filippijnen werkt nog steeds hard

Nadere informatie

HET BEROEP VAN MAKELAAR IN ONROEREND GOED VIND IK ONTROEREND GOED!!!!!

HET BEROEP VAN MAKELAAR IN ONROEREND GOED VIND IK ONTROEREND GOED!!!!! Werkstuk door een scholier 2095 woorden 18 december 2002 7,3 109 keer beoordeeld Vak Economie HET BEROEP VAN MAKELAAR IN ONROEREND GOED VIND IK ONTROEREND GOED!!!!! 1. Inleiding. Het onderwerp makelaardij

Nadere informatie

Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling

Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling Jaarverslag 2013 2014 Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Doelstelling... 5 3. Visie... 6 4. Werkwijze... 7 5. Partners van Jyambere in Rwanda... 8 5.1.

Nadere informatie

Les 5: De leefomstandigheden van de Maastrichtse arbeiders

Les 5: De leefomstandigheden van de Maastrichtse arbeiders Les 5: De leefomstandigheden van de Maastrichtse arbeiders Les 5: Leefomstandigheden De kloof tussen arm en rijk De afstand tussen arm en rijk was in de negentiende eeuw veel groter dan nu. Door de toenemende

Nadere informatie

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B 10 - Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B verbindt jongeren Stefan Stefan zit op een christelijke school. Hij hoort elke dag vertellen uit de Bijbel. Zijn meester is een christen. Dat kan Stefan merken.

Nadere informatie

10 april 2015 schooljaar 2014/2015 nr. 14

10 april 2015 schooljaar 2014/2015 nr. 14 10 april 2015 schooljaar 2014/2015 nr. 14 Viering We kijken dankbaar terug op de Paasviering van vorige week. Fijn, dat u er was en we met zoveel mensen bij elkaar waren om het lijden en sterven van de

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

Stichting Het Goede Doel Nieuwsbrief maart 2014

Stichting Het Goede Doel Nieuwsbrief maart 2014 In deze nieuwsbrief vind u achtereenvolgens informatie over: - Bestuur SHGD zoekt jou! - Hoe kan ik donateur worden? - SHGD gaat digitaal..www.shgd.nl - Spinningmarathon 2013 nieuw recordbedrag of? - Plan

Nadere informatie

Ik heb eerst informatie en plaatjes gezocht en toen ben ik begonnen met het typen van het werkstuk.

Ik heb eerst informatie en plaatjes gezocht en toen ben ik begonnen met het typen van het werkstuk. Werkstuk door een scholier 1861 woorden 18 maart 2000 7,1 134 keer beoordeeld Vak Economie Voorwoord: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik me afvroeg wat er allemaal kwam kijken bij het kopen van een

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Een schets van situatie pag. 2. Het huis dat wij kiezen pag. 9

Een schets van situatie pag. 2. Het huis dat wij kiezen pag. 9 Praktische-opdracht door een scholier 1448 woorden 12 mei 2016 0 keer beoordeeld Vak M&O Inhoud Een schets van situatie pag. 2 Drie mogelijke huizen Carry van Bruggenhof 125 pag. 3 Van Egmondkade 88 A

Nadere informatie

Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia

Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia Dit project is mogelijk gemaakt door een gift van de Dorpsschool te Bathmen. Dankzij deze gift beschikt de Ooffa school in Wolaita nu

Nadere informatie

Morgo steunt stichting Woord & Daad

Morgo steunt stichting Woord & Daad Morgo steunt stichting Woord & Daad Op zondag 26 December 2004 berooft een vloedgolf van water meer dan 100.000 mensen van het leven. Bijna een jaar later zijn Woord en Daad en ZOA- vluchtelingenzorg nog

Nadere informatie

4,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling?

4,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling? Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november 2004 4,3 19 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling? Vaak hebben mensen in een onderontwikkeld land ( of ontwikkelingslanden/de

Nadere informatie

5. De overheidsbril - Hoe is kinderarbeid in Nederland afgeschaft en wanneer wat waren de maatregelen van onze overheid?

5. De overheidsbril - Hoe is kinderarbeid in Nederland afgeschaft en wanneer wat waren de maatregelen van onze overheid? Boekverslag door S. 1702 woorden 8 maart 2004 6.3 168 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1: Inhoud. 2. inleiding. 3. normen en waarden bril -waar komt kinderarbeid voor en in welke soort ervan. 4. De

Nadere informatie

De betoverende Chars in de Brahmaputra te Gaibandha

De betoverende Chars in de Brahmaputra te Gaibandha De betoverende Chars in de Brahmaputra te Gaibandha In uurwerkwijzerszin: (1) Rijstplantjes aangevoerd vanop het vasteland - (2) Erosie - (3) Rietpluimen in bloei - (4) Jute oogst. Bezoek aan Kunderpara,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Over een paar weken kiezen alle Brabanders een nieuw bestuur voor de provincie. Op 7 maart. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als

Nadere informatie

Wie maait het gras? Annelien Bij de Vaate

Wie maait het gras? Annelien Bij de Vaate Wie maait het gras? Annelien Bij de Vaate Foto s: Annelien Bij de Vaate Foto s zijn genomen op de ontwikkellocatie Wie maait het gras? Een idee over wonen, groen en zorg en de vele vragen die nog beantwoord

Nadere informatie

Naam: INDIA EN ARMOEDE

Naam: INDIA EN ARMOEDE Naam: INDIA EN ARMOEDE In India is het verschil tussen arme en rijke mensen erg groot. Een klein deel van de Indiërs is heel rijk. Maar de meeste mensen zijn er erg arm. Ze werken hard voor weinig geld

Nadere informatie

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011 Lunga Lunga, Kenia, December 2011 CHICA Een verhaal over Chica en de thuiszorg voor weeskinderen in Kenia. Om redenen van privacy zijn foto s, namen en werkelijke gebeurtenissen niet aan elkaar gekoppeld.

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting door Anne 1154 woorden 12 april 2017 6,3 46 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Bevolkingsspreiding: de manier

Nadere informatie

Damayan Comunity Center Manilla

Damayan Comunity Center Manilla Damayan Comunity Center Manilla sponsorproject Filippijnen IEDER KIND HEEFT RECHT OP EEN THUIS IEDER KIND HEEFT RECHT OP ONDERWIJS IEDER KIND HEEFT RECHT OP LIEFDE EN ZORG WWW.DAMAYAN-MANILA.NL WAAROM

Nadere informatie

HAND-OUT STATION 1 KAARTEN. In mijn land. Onderweg naar België. In België. Hand-outs Wie ben ik? Lespakket RG 2.1 en 2.2 1

HAND-OUT STATION 1 KAARTEN. In mijn land. Onderweg naar België. In België. Hand-outs Wie ben ik? Lespakket RG 2.1 en 2.2 1 HAND-OUT STATION 1 KAARTEN In mijn land Onderweg naar België In België Hand-outs Wie ben ik? Lespakket RG 2.1 en 2.2 1 HAND-OUT STATION 2 HET LIED VAN LOT (ZANGER: STEF BOS) Intro Dit liedje gaat over

Nadere informatie

Over grenzen voor Ghana

Over grenzen voor Ghana Over grenzen voor Ghana Zo hebben kinderen van een school pennen, potloden, ballonnen en speelgoed ingezameld. Nieuwsbrief maart 2012 Sinds 2001 voer ik in Banko, een dorp in Ghana, samen met de lokale

Nadere informatie

Update 2012: stand van zaken projecten India. Aggregaat voor school in Leh, Ladakh India. India projecten. Chinakury "3 PIT Colliery Primary School".

Update 2012: stand van zaken projecten India. Aggregaat voor school in Leh, Ladakh India. India projecten. Chinakury 3 PIT Colliery Primary School. Inhoud Update 2012: stand van zaken projecten India.... 2 Aggregaat voor school in Leh, Ladakh India.... 2 3 PIT Colliery Primary-school in Chinakuri, India.... 3 Handicraft project alleenstaande moeders,

Nadere informatie

Lespakket Sinterklaas en de gouden munten. Huis van Sinterklaas. Sinterklaas en de gouden munten Museum Catharijneconvent 2017

Lespakket Sinterklaas en de gouden munten. Huis van Sinterklaas. Sinterklaas en de gouden munten Museum Catharijneconvent 2017 Lespakket Sinterklaas en de gouden munten Huis van Sinterklaas Sinterklaas en de gouden munten Museum Catharijneconvent 2017 Voorleesverhaal Sinterklaas en de gouden munten Het is bijna pakjesavond. Sinterklaas

Nadere informatie

Eindexamen economie havo II

Eindexamen economie havo II Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 import: 250 + 29 + 139 + 415 460

Nadere informatie

In 2007 reisde ik als beeldend kunstenaar voor het. De rijkdom van Peru - Deel 9 WEVEN VOOR EEN NIEUW LEVEN

In 2007 reisde ik als beeldend kunstenaar voor het. De rijkdom van Peru - Deel 9 WEVEN VOOR EEN NIEUW LEVEN De rijkdom van Peru - Deel 9 WEVEN VOOR EEN NIEUW LEVEN In Peru verhuizen veel families uit de traditionele bergdorpen naar de stad, op zoek naar een nieuw leven. Atelier PUMA in Urubamba, in de Heilige

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Internationalisering: onuitwisbare indrukken uit Ghana. Door mevrouw Van Houten

Internationalisering: onuitwisbare indrukken uit Ghana. Door mevrouw Van Houten Internationalisering: onuitwisbare indrukken uit Ghana Door mevrouw Van Houten Twee weken was ik in Noord Ghana om de docenten daar te helpen met hun onderwijs. De indrukken die ik daar heb opgedaan laten

Nadere informatie

10+ verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B

10+ verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B 10+ Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B verbindt jongeren Stefan Stefan zit op een christelijke school. Hij hoort elke dag vertellen uit de Bijbel. Zijn meester is een christen. Dat kan Stefan merken.

Nadere informatie

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen)

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Amateur wielrenner Robert Knol stapt op 24 januari 2011 op zijn fiets om binnen 80 dagen van Caïro naar Kaapstad te rijden. De

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist Bevolking Waar zit iedereen? Waar zit iedereen? Bevolkingsspreiding Vraag 1 van 9 Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist B. Onjuist De manier waarop de bevolking over een gebied

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Primair onderwijs

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Primair onderwijs 1 Preview What will you do to change the world today? Primair onderwijs 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Microkrediet 6 Werkblad 1 Armoede 9 Werkblad 2 Microkrediet 11 Ondernemen wat is dat? 13 Werkblad

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Kenia Special. Hallo!

Kenia Special. Hallo! nieuwsbrief@looijetomatennl Hallo! 18/10/2013 Kenia Special Onze collega s zijn sinds een paar weken weer terug vanuit Kenia Ze hebben hier veel beleefd en hebben dit met plezier gedeeld met ons via de

Nadere informatie

FOLDER SCHOOL VOOR KINDEREN. Met het onderwijsprogramma tracht het IIMC om kinderen naar school te sturen. Het verstrekken van onderwijs onder

FOLDER SCHOOL VOOR KINDEREN. Met het onderwijsprogramma tracht het IIMC om kinderen naar school te sturen. Het verstrekken van onderwijs onder FOLDER SCHOOL VOOR KINDEREN Met het onderwijsprogramma tracht het IIMC om kinderen naar school te sturen. Het verstrekken van onderwijs onder de armen is een zeer moeilijke opgave en een zeer uitdagende

Nadere informatie

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen NIEUWS NUMMER 16 Ι JAARGANG 8 Ι augustus 2012 10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen Uw gift goed besteed Cordaid Kinderstem is

Nadere informatie

Opgave 1 Heeft het vrijwilligerswerk toekomst?

Opgave 1 Heeft het vrijwilligerswerk toekomst? Opgave 1 Heeft het vrijwilligerswerk toekomst? Bij deze opgave horen tekst 1 en 2 en de tabellen 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding In Nederland zijn ruim 4 miljoen mensen actief in het vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME. U kunt het verschil maken!

Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME. U kunt het verschil maken! Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME U kunt het verschil maken! U kunt het verschil maken! voor een alleenstaande moeder, zodat haar kinderen naar school kunnen gaan;

Nadere informatie

- Rieten manden uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde.

- Rieten manden uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. - Rieten manden uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. - Rieten manden uit Madagaskar De eerste inwoners kwamen zo n 2000 jaar geleden

Nadere informatie

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm,

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm, Prins Floris In de tuin van het paleis loopt een jongen. Een bruine jongen met zwarte krullen. Floris heet hij, en hij is een prins. De vader van Floris is de koning van Spanje. Rijk is hij, heel rijk.

Nadere informatie

TOILETTEN VOOR EEN KINDERTEHUIS IN KAMALAPURAM

TOILETTEN VOOR EEN KINDERTEHUIS IN KAMALAPURAM TOILETTEN VOOR EEN KINDERTEHUIS IN KAMALAPURAM Andhra Pradesh, India Inleiding 25 Jaar geleden reisde Lucia Schiebroek samen met haar zusje naar India. Ze had haar studie geneeskunde afgerond en was in

Nadere informatie

New Day Impact Jaarverslag 2012

New Day Impact Jaarverslag 2012 New Day Impact Jaarverslag 2012 Stichting New Day Impact, Vlijtseweg 95, 7317 AE Apeldoorn info@newday-impact.nl www.newday-impact.nl Activiteiten in het jaar 2012 New Day Carecenter Ook in 2012 lag de

Nadere informatie

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Een verhaal over dorpsontwikkeling Mijn naam is Daw Htu Sent en ik woon in het dorp Hu Gyi. World Concern werkt in ons dorp sinds 2004. Ik ben één van

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

Energiebesparing begint hier!

Energiebesparing begint hier! Energiebesparing begint hier! Zoetermeer, 17 juli 2014 Lou Lit & Pim Halkes 4 HOME 2 Thermografie, Lekkage onderzoek en Energiebesparing advies. Doelstelling: - Terugdringen Co2 uitstoot - Lagere energienota

Nadere informatie

Eén schaap heeft geen melk en daarom hebben haar kinderen een surrogaat moeder in de vorm van een lam-bar.

Eén schaap heeft geen melk en daarom hebben haar kinderen een surrogaat moeder in de vorm van een lam-bar. Lentekriebels Februari eindigd na 1 lentedag met een vliegende storm.we verliezen weer een dakpan in de storm en nog wel dezelfde als vorig jaar alleen valt ie dit keer wel kapot, bijna op de auto van

Nadere informatie

Winst: overproductie, werkloosheid

Winst: overproductie, werkloosheid 1 van 9 25-04-17 15:06 achterdesamenleving.nl Winst: overproductie, werkloosheid en slavernij door Pieter 10-13 minuten Een artikel van Pieter Stuurman De meeste mensen menen te weten dat winst* goed is.

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano. Bolsward

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano. Bolsward JAARVERSLAG 2018 Stichting Mano a Mano Bolsward Opnieuw kijken we met dankbaarheid terug... Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is Stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van

Nadere informatie

S T U D I E V E R Z E K E R I N G

S T U D I E V E R Z E K E R I N G delen glimlach vrijheid kennis genieten vertrouwen S T U D I E V E R Z E K E R I N G Kapitaal opbouwen voor de studie van uw (klein)kind delen toekomst Laat uw kind studeren U gunt uw kind het allerbeste.

Nadere informatie

Dagboek 5 27-31 juli 2015

Dagboek 5 27-31 juli 2015 Dagboek 5 27-31 juli 2015 s Morgens gaat rond een uur of 6 de wekker. Eigenlijk is dat niet nodig. We worden al vroeg in de morgen gewekt door de kraaiende hanen, blaffende honden, zingende monniken en

Nadere informatie

CORDAID INVESTMENT MANAGEMENT VAN MICROKREDIET NAAR INCLUSIEVE FINANCIERING

CORDAID INVESTMENT MANAGEMENT VAN MICROKREDIET NAAR INCLUSIEVE FINANCIERING CORDAID INVESTMENT MANAGEMENT VAN MICROKREDIET NAAR INCLUSIEVE FINANCIERING CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. RESI JANSSEN 23 SEPTEMBER 2016 CORDAID Cordaid investment management Investeringen sinds 1998,

Nadere informatie

Hoeveel buurlanden heeft Ivoorkust? Wat is de hoofdstad van Ivoorkust? a. Yamoussoukro b. Kaapstad c. Dakar. a. twee b. vijf c.

Hoeveel buurlanden heeft Ivoorkust? Wat is de hoofdstad van Ivoorkust? a. Yamoussoukro b. Kaapstad c. Dakar. a. twee b. vijf c. Hoeveel buurlanden heeft Ivoorkust? a. twee b. vijf c. zeven De buurlanden van Ivoorkust zijn Liberia, Guinea, Mali, Burkina Faso en Ghana. Wat is de hoofdstad van Ivoorkust? a. Yamoussoukro b. Kaapstad

Nadere informatie

ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW. 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK

ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW. 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK Hoofdstuk 2 Het inkomen van consumenten Paragraaf 1 Welke soorten inkomens zijn er? 1 Oppassen. 2 3 Werken in de horeca mag je pas na je zestiende.

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, Onderwerp: Voortzetten verstrekking van startersleningen. Voorgesteld besluit 1. In te stemmen met overboeken van 210.000 van de

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Overleg met het schoolbestuur

Overleg met het schoolbestuur Dagboek 3 16 oktober 2017 Vandaag hebben we een viertal gasten op bezoek, namelijk Frank en Alie van Pijkeren en Yvonne en Dick, hun dochter en zoon. Ze zullen de komende drie dagen met ons meereizen langs

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6 Handleiding Ruilen Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Rechten over school,

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

Bijzondere oplossing. bijstand: een nieuwe schuld is geen

Bijzondere oplossing. bijstand: een nieuwe schuld is geen Bijzondere oplossing bijstand: een nieuwe schuld is geen Inleiding Voor mensen met een laag inkomen is het moeilijk rondkomen. De prijzen voor boodschappen, huur, energie, water en zorg stijgen, maar het

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje.

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje. BARACK OBAMA 3 Barack Obama is de president van Amerika. Hij heeft op veel plekken in de wereld gewoond. Hij heeft ook veel mensen ontmoet. Toch is zijn leven niet gemakkelijk geweest. Barack? Het is voor

Nadere informatie

AANVULLING TOOLKIT FONDSENWERVING TIPS PERSBENADERING

AANVULLING TOOLKIT FONDSENWERVING TIPS PERSBENADERING AANVULLING TOOLKIT FONDSENWERVING TIPS PERSBENADERING groningen((((( over(de afsluitdijk amsterdam 500(KM binnen 24(uur utrecht veldhoven valkenburg MAASTRICHT( FINISH 500(km Versie: februari 2013 Stap

Nadere informatie

Wat kun je met overwaarde?

Wat kun je met overwaarde? Freek Hypotheek Bodegraven Julianastraat 50, 2411 CV 03 Wat kun je met overwaarde? Freek Hypotheek geeft tips! Koop een woning onder voorbehoud van financiering Dit deed de woningmarkt in 2018 Een verbouwing

Nadere informatie

Het geheim van Cleopatra

Het geheim van Cleopatra Marian Hoefnagel Het geheim van Cleopatra VEERTIEN De tijd van je leven Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Dit verhaal speelt meer dan 2000 jaar geleden, in Egypte. De wereld zag er

Nadere informatie

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n De kinderen die in het kinderdorp van Malaika Kids wonen, zijn weeskinderen: zonder ouders en familie, of ze hebben wel familie, maar die kan niet voor hun zorgen. Ook hebben ze stuk voor stuk een verleden

Nadere informatie

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Microkrediet voor Moeders, januari 2015 1 Inhoudsopgave Vragen & antwoorden... 3 Wat is microkrediet?... 3 Waarom

Nadere informatie

5.5 a. Een bezit: Natascha heeft nog geld van de klant tegoed. b. Er is nog niets verkocht, dus ook niet op rekening.

5.5 a. Een bezit: Natascha heeft nog geld van de klant tegoed. b. Er is nog niets verkocht, dus ook niet op rekening. Hoofdstuk 5 Werken in een eigen bedrijf 5.1 a. De bezittingen zijn altijd door iemand gefinancierd: door de eigenaar (eigen vermogen) en/of door iemand die een lening verschaft (vreemd vermogen). b. Het

Nadere informatie

+31 [0]

+31 [0] DEZE INFORMATIEBROCHURE MEENEMEN? GRAAG! DOORGEVEN AAN ANDEREN: NOG BETER! +31 [0]6 11 42 78 19 info@vdt.nl WWW.VDT.NL STICHTING VERKAART DEVELOPMENT TEAM VAN KANSARME WEESMEISJES NAAR ZELFSTANDIGE EN

Nadere informatie

1 Wat vindt u van het huidige woningaanbod in uw dorp?

1 Wat vindt u van het huidige woningaanbod in uw dorp? Wonen 5 4 4 3 3 2 1 1 Wat vindt u van het huidige woningaanbod in uw dorp? woningaanbod is uitstekend 29% woningaanbod is voldoende 46% woningaanbod is onvoldoende (n=217) Ik heb geen idee wat het woningaanbod

Nadere informatie

zoals Nehemia! Een boekje voor thuis. elke dag te lezen in de Bijbelse Themaweek

zoals Nehemia! Een boekje voor thuis. elke dag te lezen in de Bijbelse Themaweek zoals Nehemia! Een boekje voor thuis. elke dag te lezen in de Bijbelse Themaweek maandag 21 tot en met vrijdag 25 januari 2019 Themazondag: 27 januari 2019 Zoals Nehemia? Beste kinderen en ouders/verzorgers,

Nadere informatie

In het hotel op de kamer tellen we alle twins, het zijn er 69.

In het hotel op de kamer tellen we alle twins, het zijn er 69. Op zondag 12 februari 2017 gaan we op pad om de eerste twinknuffels uit te delen in Chennai de hoofdstad van de deelstaat Tamil Nadu India. Onze caretaker van het hotel heeft het adres van het Children

Nadere informatie

STICHTING KINDEREN VAN CAIRO JAARVERSLAG 2017

STICHTING KINDEREN VAN CAIRO JAARVERSLAG 2017 STICHTING KINDEREN VAN CAIRO JAARVERSLAG 2017 Sloppenwijk El Helwan: kinderen in hun eigen school Voorwoord In 2017 bestond de Stichting Kinderen van Caïro negentien jaar. Met de steun van trouwe sponsoren

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Economie Makelaar

Sectorwerkstuk Economie Makelaar Sectorwerkstuk Economie Makelaar Sectorwerkstuk door een scholier 1793 woorden 24 maart 2004 6,7 214 keer beoordeeld Vak Economie Deelvraag 1: Welke opleiding heeft een makelaar nodig? Vooropleidingen

Nadere informatie

Lineaire hypotheek bruto hypotheeklast. Annuïteitenhypotheek bruto hypotheeklast

Lineaire hypotheek bruto hypotheeklast. Annuïteitenhypotheek bruto hypotheeklast BECO: HYPOTHEEKVORMEN Lineaire hypotheek bruto hypotheeklast Annuïteitenhypotheek bruto hypotheeklast 1 Opgave 1: Max sluit op 1 januari 2011 een lineaire hypotheek van 100.000 af met een looptijd van

Nadere informatie

Michiel Verbeek, januari 2013

Michiel Verbeek, januari 2013 Michiel Verbeek, januari 2013 1 2 Eens of oneens? De bankiers zijn schuldig aan de kredietcrisis. De huidige economische crisis is het gevolg van de kredietcrisis van 2008. Als een beurshandelaar voor

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

Medisch onderzoek was tot voor kort buiten het bereik van de arme gezinnen op het platteland in Pakistan. Dankzij de medische zorg van NOAD ontwikkelen de kinderen zich enorm goed. Ook voor ouders maakt

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 STICHTING JYAMBERE. Aanmoediging tot ontwikkeling. Pagina 1

JAARVERSLAG 2015 STICHTING JYAMBERE. Aanmoediging tot ontwikkeling. Pagina 1 JAARVERSLAG 2015 STICHTING JYAMBERE Aanmoediging tot ontwikkeling Pagina 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 DOELSTELLING... 5 VISIE... 5 WERKWIJZE... 6 PARTNERS VAN JYAMBERE IN RWANDA... 7 PARTNERSCHAP MET

Nadere informatie

Dordrecht, juli Beste leiding van de zondagsschool of kinderclub,

Dordrecht, juli Beste leiding van de zondagsschool of kinderclub, Dordrecht, juli 2016 Beste leiding van de zondagsschool of kinderclub, Zoals bij de meesten wellicht bekend is, gaan we DV weer een actieseizoen van het LCJ tegemoet! Wat zou het fijn zijn als weer net

Nadere informatie

Warm de winter door Actie brandhout winter

Warm de winter door Actie brandhout winter Warm de winter door Actie brandhout winter 2017-2018 Beste donateur, Het is voor ons verbazingwekkend hoe brandhout het leven van gezinnen kan veranderen en mensen weer hoop en vertrouwen in de toekomst

Nadere informatie