Terugblik. Richard Moti, gemeenteraadslid Matthijs van Muijen, gemeenteraadslid Pim Jansen, beleidsmedewerker ROTTERDAM: DE FIETSSTAD VAN NEDERLAND

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Terugblik. Richard Moti, gemeenteraadslid Matthijs van Muijen, gemeenteraadslid Pim Jansen, beleidsmedewerker ROTTERDAM: DE FIETSSTAD VAN NEDERLAND"

Transcriptie

1

2 ROTTERDAM: DE FIETSSTAD VAN NEDERLAND Ambitie 2008 Rotterdam is dé fietsstad van Nederland. Het is goedkoop, snel, gezond en leuk om naar je werk of school te fietsen. Fietsen is goed voor het milieu en samen fietsen is gezellig en veilig. Fietsen wordt volop gestimuleerd in Rotterdam. Vrijliggende en rood-geasfalteerde fietspaden zorgen ervoor dat je vanuit het noorden, oosten, zuiden en westen van de stad snel en comfortabel tot in hartje centrum kunt komen. Er zijn doorgaande fietsroutes door de stad waar je niet te lang hoeft te wachten bij stoplichten. Fietspaden langs de Rotte en spoorwegen zorgen ervoor dat je extra snel tot midden in de stad kan komen. Aparte fietspaden lopen naar winkelcentra, sportvelden en scholen, zodat kinderen veilig op de fiets naar school kunnen. Er is goede aansluiting op het openbaar vervoer en op rustige tijden kun je prima met de fiets in de nieuwe trams of metro. Een samenhangend pakket van maatregelen zorgt ervoor dat fietsdiefstal fors vermindert. De fietspaden zijn prima onderhouden en bij wegonderbrekingen staat goed aangegeven welke alternatieve fietsroute er is. Rotterdammers en toeristen kunnen gratis een fiets lenen of met de fietstaxi naar attracties vervoerd worden. Helaas, zo ver zijn we nog niet, maar het is wel onze ambitie. En we willen dit in een paar jaar tijd realiseren. Terugblik Vóór 2002 is er veel gebeurd en in gang gezet op fietsgebied. Van Schiebroek naar het centrum van de stad werd een snelle fietsroute aangelegd, er zijn talloze fietsbeugels gekomen en bewoners in oude wijken kunnen hun fietsen in fietstrommels stallen. Het Centraal Station was goed bereikbaar met de fiets en ambtenaren kregen voordeel als ze met de fiets naar het werk kwamen. Er was geld om extra fietsroutes aan te leggen. Er was ambitie. Afgelopen vier jaar was een ijstijd voor de fiets. Nieuwe plannen werden niet gemaakt. Er is slechts uitgevoerd wat op de plank lag en voor 2002 was voorbereid Voor sommige al gemaakte plannen is het geld ingetrokken. De fietsroute naar Carnisselande is geschrapt bijvoorbeeld. Dat is jammer. De fiets is hét vervoermiddel voor de korte afstand in de stad, gezond, goedkoop, snel, neemt weinig ruimte in en vervuilt niet. De PvdA vindt dat de komende jaren fors in fietsvoorzieningen geïnvesteerd moet worden. De ambitie moet terugkomen om van Rotterdam een fietsstad te maken. De Fietsersbond looft om de twee jaar de Fietsbalans uit voor de meest aantrekkelijke fietsstad van Nederland. Rotterdam moet die prijs binnen drie jaar in de wacht slepen. Daarvoor moet nog een hoop gebeuren. Hieronder doen we 10 voorstellen hiervoor op korte en middenlange termijn Richard Moti, gemeenteraadslid Matthijs van Muijen, gemeenteraadslid Pim Jansen, beleidsmedewerker Rotterdam, 19 september 2005

3 1. Doorgaande fietsroutes Rotterdam moet goed te bereiken zijn met de fiets. Dit bereik je door doorgaande fietsroutes te realiseren van voldoende brede fietspaden van rood asfalt, het liefst gescheiden van het overige verkeer. Deze routes vormen een uitnodigend en stimulerend netwerk in de stad, waarbij belangrijke knooppunten (CS, Alexander, Zuidplein) aan elkaar verbonden worden: het sternet. Via deze routes kan je snel in alle delen van de stad komen. Delen van deze routes bestaan al. De routes worden echter steeds weer onderbroken door slechte stukken, waar geen fietspad is of een gebrekkig fietspad. Uitvoering van de gemeentelijke ambitie voor het sternet betekent op korte termijn gaten vullen en verbindingen maken tussen de al aanwezige stukken route. Daarbij moeten de fietspaden goed onderhouden worden want een fietspad moet ook comfortabel zijn. Hiermee worden niet alleen de nieuwe stukken een verbetering t.o.v. de huidige situatie, maar krijgt ook de volledige route meerwaarde door te fungeren als een aaneengesloten, snelle en veilige route dwars door de stad. In het uitgestrekte havengebied moeten doorgaande fietsroutes aangelegd worden ter verbetering van het woon-werkverkeer. 2. Veilige fietsroutes van/naar school Fietsroutes van en naar school verdienen speciale aandacht. Juist deze routes moeten extra veilig zijn, omdat er gebruik van wordt gemaakt door grote groepen kinderen. Hiervoor wordt contact opgenomen met scholen en ouders om te kijken naar de fietsroutes van en naar scholen. Belangrijke vragen zijn: Zijn de bestaande fietsroutes de meest wenselijke optie of uit nood geboren? Kunnen de routes veiliger gemaakt worden? 3. Goede aansluiting op OV De fiets is een ideaal vervoermiddel voor de korte afstand, zeker in de stad. In combinatie met het OV is het een vervoermiddel waarmee je overal kunt komen, binnen de stad én daarbuiten. Daarom moeten de aansluitingen van fiets op OV goed zijn, moet de fiets veilig bij OV-knooppunten gestald kunnen worden en moet de fiets buiten de spits om mee kunnen in het OV. Dit betekent aansluiting van OVknooppunten op het sternet met voldoende bewaakte en onbewaakte stallingen en wanneer mogelijk moet de fiets meekunnen in de trein, metro en tram. Bij het Centraal Station komt een grote stallingsmogelijkheid, deels bewaakt en betaald, deels gratis met toezicht. Zolang er niet voldoende plekken zijn, wordt er niet bekeurd op wildstallen. Bij zoveel mogelijk stallingen bij openbaar vervoer knooppunten moeten fietsen te huur zijn. Er komt een abonnement waarmee je je fiets in alle bewaakte stallingen in de Stadsregio Rotterdam kwijt kunt.

4 4. Terugdringen fietsdiefstal Rotterdam moet hard inzetten om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen. Andere steden zoals Harderwijk, Amsterdam en Nijmegen zijn ons met succes voorgegaan. Rotterdam moet leren van de ervaringen in die steden en zélf een actieplan opzetten én uitvoeren. Diefstal moet uitzondering en geen regel zijn en áls er een fiets gestolen wordt, moet er een grote kans bestaan dat de fiets teruggevonden wordt en de dader bestraft. De ambitie is het aantal fietsdiefstallen terug te dringen tot onder 50% van het aantal in Een samenhangend pakket van maatregelen betekent inzet op zowel repressie als preventie en goede, open informatievoorziening. De pijlers van dit pakket zijn: Goede, open communicatie met alle betrokkenen Goede registratie van fietsen en aangiftes Voldoende veilige stallingsmogelijkheden én voorlichting veilig stallen Controle en toezicht door politie en stadstoezicht Terugbezorging van gevonden, geregistreerde fietsen waarmee vertrouwen en aangiftebereidheid vergroot wordt. 5. Leenfietsen Ter bevordering van het gebruik van de fiets moet de gemeente fietsen te leen aanbieden. Deze fietsen kunnen voor een deel nieuw zijn en voor een deel afkomstig uit politiedepots, opgeknapt door Stichting Werkmij en Scholing zonder drempels. Het mes snijdt aan twee kanten bij het Project Leenfietsen: stimulering van het fietsgebruik en een mooi werkgelegenheidsproject. Bewoners kunnen een contract tekenen met de gemeente en de fiets voor maximaal 4 maanden lenen. Deze periode kan maximaal 2 maal verlengd worden. In Bordeaux is een dergelijk project een succes. Het stimuleert mensen om de fiets als vervoermiddel een kans te geven en om Rotterdam als fietsstad te leren kennen. Mensen die zich inschrijven bij de Burgerlijke Stand kunnen direct een concreet aanbod krijgen om een fiets te lenen. Voor Rotterdammers die met succes een inburgeringscursus afleggen krijgen een fiets in plaats van een ander kado. De fiets is bij uitstek een vervoermiddel om de stad beter te leren kennen. 6. Jongerencampagne Jongeren fietsen te weinig, terwijl het goed voor de gezondheid is om meer te bewegen. Er komt een campagne van de gemeente in samenwerking met de Fietsersbond om fietsen onder jongeren te bevorderen. 7. Fietsparkeernorm Naast een autoparkeernorm het aantal parkeerplaatsen dat bij nieuwe gebouwen inpandig gerealiseerd moet worden- moet er ook een fietsenparkeernorm in gevoerd worden, waarbij een minimaal aantal fietsparkeerplekken op een goed bereikbare plaats in het gebouw geëist wordt.

5 8. Voldoende stallingsmogelijkheden Er moeten voldoende stallingsmogelijkheden op straat zijn, in de vorm van de ijzeren beugels voor algemeen gebruik en de fietstrommels op aanvraag. Fietswrakken die plekken van andere fietsen innemen moeten sneller weggehaald worden. Na een waarschuwing met een sticker, moeten wrakken na 2 weken weggehaald worden. Deze wrakken worden eerst opgeslagen en daarna opgeknapt en gebruikt in het project leenfietsen. De fietsbeugels die bij de Hema aan de Korte Hoogstraat zijn weggehaald worden z.s.m. teruggeplaatst! 9. Fietsverkeerslichten Fietsers moeten soms erg lang wachten bij stoplichten. Eén maal per cyclus krijgt de fietser groen licht, maar op doorgaande fietsroutes moet dit op aanvraag (d.m.v. een lus in de weg of door een drukknop) 2 maal per cyclus worden. Het voorbeeld van Amsterdam, waar een tellertje aftelt hoe lang de fietser moet wachten, verdient navolging in Rotterdam. Daarbij moeten fietsers- en voetgangersverkeerslichten beter op elkaar afgestemd te worden Nu kan het zo zijn dat fietserslichten op groen staan en voetgangerslichten rood geven; dat is verwarrend en gevaarlijk. 10. Klachten en onderhoud Klachten moeten snel en zorgvuldig afgehandeld worden. Kleine gebreken moeten snel verholpen worden en bij lange-termijn oplossingen moeten de klagers goed geïnformeerd worden. Zowel klachten over onderhoud als over veiligheid moeten goed bekeken worden. Kruisplein is voorbeeld van een onveilige situatie die aangepakt moet worden. Bij wegwerkzaamheden moet er een alternatieve fietsroute aangeboden worden. De tijd van inrijden op bouwputten is voorbij.

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

Fietsstrategie voor Rotterdam

Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Het fietsgebruik in Rotterdam zit in de lift. Het aantal fietsers op een gemiddelde dag is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 40.000

Nadere informatie

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen!

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! D66 zet in op Den Haag als 'Fietsstad van de toekomst'. En daar moet Den Haag snel mee aan de slag! D66 gaat daarom ook voor Den Haag als Fietsstad van het

Nadere informatie

Campagnevoorbeeld: Lekker Fietsen. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. Fietsberaad, 12 februari 2010

Campagnevoorbeeld: Lekker Fietsen. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. Fietsberaad, 12 februari 2010 Campagnevoorbeeld: Lekker Fietsen Fietsberaad, 12 februari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne: Lekker Fietsen. Aan het eind van dit document staat het campagnemateriaal.

Nadere informatie

Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van

Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van fietsverbindingen door het centrum van Rotterdam Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

ACTIEPLAN FIETS 2009. Actieplan Fiets 2009 1

ACTIEPLAN FIETS 2009. Actieplan Fiets 2009 1 ACTIEPLAN FIETS 2009 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 2 MAATREGELEN...4 2.1 VERBETERING/ COMPLETERING FIETSNETWERK...4 2.2 FIETSPARKEREN...4 2.3 EDUCATIE, COMMUNICATIE EN HANDHAVING...5 2.4 MONITORING DOELSTELLING

Nadere informatie

Grafiek 12.1a Soorten vervoermiddelen waar Leidenaren over beschikken, in procenten van alle Leidenaren 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 12.1a Soorten vervoermiddelen waar Leidenaren over beschikken, in procenten van alle Leidenaren 0% 25% 50% 75% 100% 12 VERVOERMIDDELENKEUZE De afdeling Ruimte- en Milieubeleid wil graag weten over welke vervoermiddelen de Leidenaren beschikken en welke zij voor verschillende doeleinden gebruiken. Daarnaast is de gemeente

Nadere informatie

Kübra Ozisik September

Kübra Ozisik September Kübra Ozisik September 2018 www.ois-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 2. Resultaten 4 2.1 Respons 4 2.2 Fietsen in de stad 4 2.3 Bewaakte

Nadere informatie

VRAGEN THEMA FIETSEN

VRAGEN THEMA FIETSEN VRAGEN THEMA FIETSEN 1. Ik fiets graag. Mag ik in de binnenstad van s-hertogenbosch fietsen? A. In de hele stad liggen speciale fietspaden, ook in de binnenstad. B. In de binnenstad van s-hertogenbosch

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Lekker Fietsen in s-hertogenbosch

Lekker Fietsen in s-hertogenbosch Lekker Fietsen in s-hertogenbosch Arnold Bongers verkeerskundig ontwerper Koen van Waes verkeersplanoloog 1 Inhoud Den Bosch Ontwikkeling fietsbeleid Fietsbalans Koersnota Lekker Fietsen Infrastructuur

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Welkom Hans van Agteren wethouder verkeer, milieu,

Nadere informatie

Fietsen door groen. Het fietsenplan van D66 Breda

Fietsen door groen. Het fietsenplan van D66 Breda Fietsen door groen Het fietsenplan van D66 Breda VOORWOORD De fiets hoort bij Breda. Iedereen kent het gevoel, over het stuur gebogen soms door weer en wind. Fietsen is milieuvriendelijk en gezond. Fietsen

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek fietsers 2007. Michiel Bassant

Tevredenheidsonderzoek fietsers 2007. Michiel Bassant Tevredenheidsonderzoek fietsers 2007 Michiel Bassant Inleiding De gemeente Amsterdam wil het fietsgebruik stimuleren. Om dit te bereiken wordt een actief fietsbeleid gevoerd met maatregelen die het fietsen

Nadere informatie

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010 Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning Utrecht, 17 februari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Actieweek fietsbeloning Zaanstad / Amsterdam-Noord. Aan

Nadere informatie

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015]

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] 2015 Fietsersbond Deventer gst [UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] Aantal respondenten t/m 24 september 2015: 26 leden van de Fietsersbond Deventer e.o. Dit is ongeveer 12 % van het ledenbestand met e-mail.

Nadere informatie

Amsterdam 2025 Stad van fietsers. Visie voor een leefbare en mobiele stad door goed fietsen

Amsterdam 2025 Stad van fietsers. Visie voor een leefbare en mobiele stad door goed fietsen Amsterdam 2025 Stad van fietsers Visie voor een leefbare en mobiele stad door goed fietsen 2018 In 2025 willen wij een stad: met volop ruimte voor fietsen, lopen, spelen en groen met schone lucht, verkeersveilig

Nadere informatie

Veilig fietsen Minder omfietsen Minder fietsdiefstal

Veilig fietsen Minder omfietsen Minder fietsdiefstal 'Op die fiets!' actieplan fietsen - D66 Doetinchem Veilig fietsen Minder omfietsen Minder fietsdiefstal D66 krijgt het voor elkaar 'Op die fiets!' 2 Het gaat niet goed met de veiligheid van fietsers. De

Nadere informatie

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014 Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht 8-5-2006 Utrecht Fietsstad, aantrekkelijk en bereikbaar. De groei van het fietsverkeer is hoog en Utrecht wil

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek fietsers Michiel Bassant

Tevredenheidsonderzoek fietsers Michiel Bassant Tevredenheidsonderzoek fietsers 2006 Michiel Bassant Inleiding De gemeente Amsterdam wil het fietsgebruik stimuleren. Om dit te bereiken wordt een actief fietsbeleid gevoerd met maatregelen die het fietsen

Nadere informatie

1 Is er uit jouw huishouden in de afgelopen vijf jaar wel eens een fiets gestolen?

1 Is er uit jouw huishouden in de afgelopen vijf jaar wel eens een fiets gestolen? Fietsendiefstal Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl Fietsendiefstal Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit (bron: politie). 8 7 6 1 Is er uit jouw huishouden

Nadere informatie

25% meer. fietsgebruik

25% meer. fietsgebruik 25% meer fietsgebruik De ambitie van de Fietsersbond bij de Provinciale-Statenverkiezingen van 2 maart 2011 2 25% MEER FIETSGEBRUIK De ambitie van de Fietsersbond bij de Provinciale- Statenverkiezingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Fietsgebruik

Hoofdstuk 21. Fietsgebruik Hoofdstuk 21. Fietsgebruik Samenvatting Om meer inzicht te krijgen in het fietsgebruik ten opzichte van andere vervoermiddelen is voor vier bestemmingen binnen Leiden gevraagd welk vervoermiddel inwoners

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Fietsdiefstal Onderzoek onder ANWB-leden naar het onderwerp fietsdiefstal

Fietsdiefstal Onderzoek onder ANWB-leden naar het onderwerp fietsdiefstal Fietsdiefstal Onderzoek onder ANWB-leden naar het onderwerp fietsdiefstal Jeanette van t Zelfde (ANWB) Samenvatting Worden ANWB-leden beperkt in het gebruik van hun fiets door angst voor fietsdiefstal?

Nadere informatie

FEATURE: FIETSEN IN AMSTERDAM

FEATURE: FIETSEN IN AMSTERDAM FEATURE: FIETSEN IN AMSTERDAM Pagina 2 van 5 PRESS FEATURE Amsterdam, fietsstad nummer 1 Echte Amsterdammers fietsen. Zij verheffen het fietsen zelfs tot kunst door met volgeladen fietskratten, kinderzitjes

Nadere informatie

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 1

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 1 FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 17:18:31 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 1 13/06/2014 17:18:21 FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 2 13/06/2014 17:18:22 20140606F

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2016

Fietsen in Groningen 2016 B A S I S V O O R B E L E I D Fietsen in Groningen 2016 Laura de Jong Onderzoek en Statistiek Groningen, april 2016 Fietsen in Groningen 2016 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Fietsen in Groningen 2016 4 2.1 Respons

Nadere informatie

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP)

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) GEMEENTE HILLEGOM Hoofdstraat 115 2181 EC Hillegom T 14 0252 Postbus 32, 2180 AA Hillegom F 0252-537 290 E info@hillegom.nl I www.hillegom.nl Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) Onderdeel

Nadere informatie

Utrecht wereldfietsstad Mobiliteit en bereikbaarheid 7 juli Lot van Hooijdonk

Utrecht wereldfietsstad Mobiliteit en bereikbaarheid 7 juli Lot van Hooijdonk Utrecht wereldfietsstad Mobiliteit en bereikbaarheid 7 juli 2018 Lot van Hooijdonk Waarom vindt Utrecht fietsen zo belangrijk? Onderdeel van inzet op Healthy Urban Living / gezonde stad. Fiets en voetganger

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%. Samenvatting mobiliteit, 4-meting 2014 Het Delft Internet Panel (DIP) is ingezet om een beeld te krijgen van de door Delftenaren gebruikte vervoersmiddelen voor verplaatsingen binnen de stad en de regio.

Nadere informatie

D66 Lansingerland voor een duurzame gemeente. Uitkomsten fietsenquête Lansingerland. Berkel Centrum en Station Berkel Westpolder

D66 Lansingerland voor een duurzame gemeente. Uitkomsten fietsenquête Lansingerland. Berkel Centrum en Station Berkel Westpolder D66 Lansingerland voor een duurzame gemeente Uitkomsten fietsenquête Lansingerland Berkel Centrum en Station Berkel Westpolder maart 2015 1 Inleiding D66 Lansingerland gaat voor een nog duurzamere gemeente.

Nadere informatie

Fietsparkeren in Leiden

Fietsparkeren in Leiden Fietsparkeren in Leiden peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 12 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

Module 3. Fiets. Inleiding

Module 3. Fiets. Inleiding Module 3. Fiets Inleiding Modulaire opbouw GVVP Het GVVP van Reusel-De Mierden kent een flexibele, modulaire opbouw. Er is een inventarisatie en evaluatiedocument opgesteld. Vervolgens is een verkeersvisie

Nadere informatie

LEKKER FIETSEN! in de gemeente Alkmaar FIETSPLAN

LEKKER FIETSEN! in de gemeente Alkmaar FIETSPLAN LEKKER FIETSEN! in de gemeente Alkmaar FIETSPLAN 2016 2020 Actualisatie Fietsplan 2014 INHOUD Inleiding 3 Thema 1 Netwerk en routes 5 Thema 2 Veiligheid 7 Thema 3 Gebruikscomfort 9 Thema 4 Fietsparkeren

Nadere informatie

Lekker Fietsen in Fietsstad s-hertogenbosch

Lekker Fietsen in Fietsstad s-hertogenbosch Lekker Fietsen in Fietsstad s-hertogenbosch Koen van Waes (Gemeente s-hertogenbosch) Arnold Bongers (Gemeente s-hertogenbosch) Samenvatting Door de aanpak binnen Lekker Fietsen is de gemeente s-hertogenbosch

Nadere informatie

Fietsers over het fietsen in Nijmegen. Tussentijdse evaluatie Uitvoeringsprogramma Fietsinfrastructuur 2003-2012

Fietsers over het fietsen in Nijmegen. Tussentijdse evaluatie Uitvoeringsprogramma Fietsinfrastructuur 2003-2012 Fietsers over het fietsen in Nijmegen Tussentijdse evaluatie Uitvoeringsprogramma Fietsinfrastructuur 2003-2012 Gemeente Nijmegen Afdeling Onderzoek en Statistiek december 2006 Hoofdconclusie en samenvatting

Nadere informatie

Fact sheet. Amsterdam fietsstad

Fact sheet. Amsterdam fietsstad Fact sheet nummer 3 oktober 2004 Amsterdam fietsstad Onder het motto Amsterdam Fietst! stimuleert de gemeente Amsterdam actief het gebruik van de fiets. Zo worden er nog meer veilige, snelle en comfortabele

Nadere informatie

Regionaal Fietsplan Soest. Uitvoeringsvoorstel gemeente Soest

Regionaal Fietsplan Soest. Uitvoeringsvoorstel gemeente Soest Regionaal Fietsplan Soest Uitvoeringsvoorstel gemeente Soest Voorwoord Voor u ligt het Regionaal Fietsplan Soest. Met investeringsagenda van ruim 2,6 miljoen geven we invulling aan onze ambitie om het

Nadere informatie

Fietsparkeren in Nederlandse gemeenten, de stand van zaken. Typ hier om tekst in te voeren. Typ hier om tekst in te voeren

Fietsparkeren in Nederlandse gemeenten, de stand van zaken. Typ hier om tekst in te voeren. Typ hier om tekst in te voeren Fietsparkeren in Nederlandse gemeenten, Typ hier om tekst in te voeren de stand van zaken Typ hier om tekst in te voeren Frank Borgman. Onderzoeker Fietsersbond Maart 2010 2 1. Inleiding Fietsers hebben

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Resultaten peiling Uitgangspunten Verkeersbeleid januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het burgerpanel van Lansingerland over de

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2018

Fietsen in Groningen 2018 veel respons Fietsen in Groningen 2018 Kübra Ozisik April 2018 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek... 3

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2017

Fietsen in Groningen 2017 veel respon Fietsen in Groningen 2017 Kübra Ozisik April 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Fietsen in Groningen 2017... 3 2.1 Respons en achtergrond...

Nadere informatie

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge Voetgangers en fietsers Openbaar vervoer Auto Verkeersarme binnenstad Open VLD wil de binnenstad verkeersarmer maken. Nu zijn enkel de Jan Breydelstraat en de Sint-Amandstraat verkeersvrij. Het laden en

Nadere informatie

Onderwerp voortgangsbericht aanpak fietsdiefstal

Onderwerp voortgangsbericht aanpak fietsdiefstal Gemeente Den Haag Burgemeester Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitters van de Commissie VBF en VML Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSD/2008.146 - RIS 152791 Doorkiesnummer

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

De snelle fietsroute Apeldoorn-Deventer.

De snelle fietsroute Apeldoorn-Deventer. De snelle fietsroute Apeldoorn-Deventer. Acht jaar geleden was de fietsroute Apeldoorn-Deventer een van de vijf routes in het project Fiets Filevrij. De afstand tussen beide plaatsen is ideaal voor een

Nadere informatie

TOP 10 KNELPUNTEN OP DE HOOFDFIETSROUTES PER REGIO IN NOORD-HOLLAND. 6 februari 2008 op verzoek van de provincie Noord-Holland

TOP 10 KNELPUNTEN OP DE HOOFDFIETSROUTES PER REGIO IN NOORD-HOLLAND. 6 februari 2008 op verzoek van de provincie Noord-Holland 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 KNELPUNTEN OP DE HOOFDFIETSROUTES PER REGIO IN NOORD-HOLLAND 6 februari 00 op verzoek van de provincie Noord-Holland 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 KNELPUNTEN

Nadere informatie

Aanpak overlast geparkeerde fietsen Werkomschrijving

Aanpak overlast geparkeerde fietsen Werkomschrijving Aanpak overlast geparkeerde fietsen Werkomschrijving Doel: Om het stationsgebied en de binnenstad bereikbaar te houden voor onder andere nood- en hulpdiensten en leefbaar en veilig te houden voor omwonenden

Nadere informatie

25% meer fietsgebruik

25% meer fietsgebruik 25% meer fietsgebruik De ambitie van de Fietsersbond bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 2 25% MEER FIETSGEBRUIK De ambitie van de Fietsersbond bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010

Nadere informatie

Fietsparkeren Stationsgebied 20/04/2007 1

Fietsparkeren Stationsgebied 20/04/2007 1 Fietsparkeren Stationsgebied 20/04/2007 1 Organisatie Parkeerbedrijf Utrecht Dienst Stadsontwikkeling Hoofd Parkeerbedrijf Bureau Financiën & invordering Bureau Operationele zaken Bureau Parkeermanagement

Nadere informatie

Fietsen, lopen en veiligheid

Fietsen, lopen en veiligheid Uitkomsten stellingendebat Als onderdeel van de Startbijeenkomst Verkeersbeleidsplan Bunnik (datum: 10-10-2013) is een Stellingendebat gehouden. Er waren circa 18 mensen aanwezig die hebben meegedaan met

Nadere informatie

Algemeen: - Het stimuleren van fietsen-imago van Amsterdam als fietsstad vergroten

Algemeen: - Het stimuleren van fietsen-imago van Amsterdam als fietsstad vergroten Campagne: Amsterdam houdt van fietsen Fietsberaad, 3 maart 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne: Amsterdam houdt van fietsen. Aan het eind van dit document

Nadere informatie

Rapportage BurgerPanelRotterdam: productiegroep Fiets. Hoe ik mijn fiets stal..

Rapportage BurgerPanelRotterdam: productiegroep Fiets. Hoe ik mijn fiets stal.. Rapportage BurgerPanelRotterdam: productiegroep Fiets September 2006 januari 2007 Hoe ik mijn fiets stal.. Het BurgerPanelRotterdam is in september 2006 officieel van start gegaan. Het panel werkt in werkgroepen

Nadere informatie

Hoofdstuk 23. Bereikbaarheid Hoofdstuk 24. Informatievoorziening wegwerkzaamheden Hoofdstuk 25. Beoordeling bereikbaarheid

Hoofdstuk 23. Bereikbaarheid Hoofdstuk 24. Informatievoorziening wegwerkzaamheden Hoofdstuk 25. Beoordeling bereikbaarheid Hoofdstuk 23. Bereikbaarheid Hoofdstuk 24. Informatievoorziening wegwerkzaamheden Hoofdstuk 25. Beoordeling bereikbaarheid Samenvatting Ruim acht op de tien van alle Leidenaren vindt de binnenstad voldoende

Nadere informatie

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord De fiets is voor velen het ideale vervoermiddel op kortere afstanden. Op dit moment is er geen directe, snelle en kwalitatief hoogwaardige fietsverbinding

Nadere informatie

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem Fietsparkeerbeleid Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Tim Asperges Adviseur mobiliteit stad Leuven Fietsdiefstal is een grote barrière voor fietsgebruik

Nadere informatie

Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven

Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Mobiliteitsacademie VSV - 1 december 2014 Tim Asperges Adviseur mobiliteit stad Leuven Fietsparkeerbeleid Fietsdiefstal is een grote barrière voor fietsgebruik

Nadere informatie

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT!

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! De fiets is het snelste en gemakkelijkste vervoermiddel in de stad. Maar je raakt hem soms sneller kwijt dan je lief is. Hoewel er geen waterdichte

Nadere informatie

Groene Lopers voor de fiets!

Groene Lopers voor de fiets! Groene Lopers voor de fiets! Een regionaal netwerk van comfortabele fietsboulevards in een aantrekkelijke en emissievrije omgeving De Weteringschans als Groene Loper / Fietsboulevard ( Maike van Stiphout)

Nadere informatie

Fietscampagne - 2. Beleidsonderzoek & Analyse BOA LeidenPanel draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming. Juni 2016.

Fietscampagne - 2. Beleidsonderzoek & Analyse BOA LeidenPanel draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming. Juni 2016. Beleidsonderzoek & Analyse BOA LeidenPanel draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Juni 2016 Fietscampagne - 2 Leiden en de omliggende gemeenten investeren de komende jaren flink om het

Nadere informatie

ACTIEPLAN ROTTERDAM FIETST!

ACTIEPLAN ROTTERDAM FIETST! augustus 2007 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Belang van fietsen 3 1.2 Doel gemeente Rotterdam 3 1.3 Actieplan Rotterdam Fietst! 3 1.4 Leeswijzer 5 2 Fietsnetwerk en kwaliteitseisen 7 2.1 Fiets voor transport

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Verbeterideeën digitale consultatie Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar

Verbeterideeën digitale consultatie Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar Verbeterideeën digitale consultatie Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar UTRECHT Maart 2015 Gebiedsagenda West Overzichtskaart verbeterideeën Nummer Titel van het Omschrijving 90 Ik woon sinds kort in lombok

Nadere informatie

Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk

Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk Pieter Derudder Diensthoofd Mobiliteit 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link Bedrijfsvervoerplan Een bedrijfsvervoerplan is een pakket van maatregelen op maat van

Nadere informatie

Factsheets De Liemers

Factsheets De Liemers Factsheets snelfietsroute De Liemers Informatie over De Liemers, de snelfiets route tussen Arnhem en Zevenaar. 9 factsheets met infor matie, kosten en planningen. Uitgave mei 2011 Factsheets De Liemers

Nadere informatie

D66 wil bereiken dat meer mensen de fiets kiezen als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar het werk te gaan in plaats van met de auto.

D66 wil bereiken dat meer mensen de fiets kiezen als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar het werk te gaan in plaats van met de auto. Inleiding In het verkiezingsprogramma van D66 Meierijstad staat dat we de infrastructuur van de fietspaden willen versterken door goede, veilige en duurzame fietspaden. Dit plan voor snelfietsroutes is

Nadere informatie

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Datum: 5 juni 2015 Projectnr: 2015004 Opdrachtgever: Peter Rutten (gemeente Heumen) Opstellers: Bart Christiaens (Tibs) Koen van Neerven (& Verkeersadvies)

Nadere informatie

Hoezo, fietsparkeren lastig? 03/06/2016 1

Hoezo, fietsparkeren lastig? 03/06/2016 1 Hoezo, fietsparkeren lastig? 03/06/2016 1 Fietsen stallen in het stationsgebied Folkert Piersma ProRail Project manager Business unit Stations Kees Peters I Movares I Stedenbouwkundig adviseur Inhoud:

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroom van auto s met 50 km/uur of meer

Nadere informatie

AFAC Oprichtingsplan. AFAC oprichtingsplan augustus

AFAC Oprichtingsplan. AFAC oprichtingsplan augustus AFAC Oprichtingsplan 1. Vervolg op verkenning Met de brief van 16 juni 2009 (RIS164746) aan de commissie Verkeer, Milieu en leefomgeving is de rapportage over een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden

Nadere informatie

Fietsparkeren Bij stations en haltes

Fietsparkeren Bij stations en haltes Fietsparkeren Bij stations en haltes Fietsparkeren bij stations en haltes 2 De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen.

Nadere informatie

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting BESTUDEERDE VARIANTEN INRICHTING ACHILLESSTRAAT De inrichting van de Achillesstraat in het deel Cascadepark West betrof een tijdelijke inrichting. Naar aanleiding van de hoge verkeersintensiteit tijdens

Nadere informatie

Van wie is de schoolomgeving?

Van wie is de schoolomgeving? Veilig naar school! Wat maakt dat dit een veilige schoolomgeving voor kinderen is? -Praktijkvoorbeelden van de inrichting van een veilige schoolomgeving- Van wie is de schoolomgeving? Kernvraag bij (her-)inrichting

Nadere informatie

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Klapstoelconcert Koekoeksplein, Utrecht Ineke Spapé, SOAB adviseurs Lector NHTV/CROW Verkeer en Stedenbouw 1. Waarom aandacht

Nadere informatie

Bijlage 2 bij Actieplan Fiets: Bijeenkomsten Actieplan Fiets

Bijlage 2 bij Actieplan Fiets: Bijeenkomsten Actieplan Fiets Bijlage 2 bij Actieplan Fiets: Bijeenkomsten Actieplan Fiets Deelnemers Op 1 of beide bijeenkomsten waren de volgende belangenorganisaties, maatschappelijke organisaties en tweewielercentra aanwezig: -

Nadere informatie

Onderzoek Fietsen in Schiedam 2015 Maart 2015 Gemeente Schiedam Kenniscentrum Schiedam-Vlaardingen

Onderzoek Fietsen in Schiedam 2015 Maart 2015 Gemeente Schiedam Kenniscentrum Schiedam-Vlaardingen Onderzoek Fietsen in Schiedam 2015 Maart 2015 Gemeente Schiedam Kenniscentrum Schiedam-Vlaardingen P a g i n a 2 Inleiding De gemeente Schiedam wil het fietsgebruik in Schiedam stimuleren. Om goed te weten

Nadere informatie

Fietsen in Amsterdam

Fietsen in Amsterdam Resultaten van een online enquête november 2011 In het kader van het door O+S georganiseerde symposium is een online enquête gehouden onder het online panel van O+S. Ruim 2.600 Amsterdammers van 16 jaar

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen D66 over fietsendiefstal bij station Nijmegen Lent

Beantwoording schriftelijke vragen D66 over fietsendiefstal bij station Nijmegen Lent Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen D66 over fietsendiefstal bij station Nijmegen Lent Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees; H. Bruls Samenvatting

Nadere informatie

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP 2006-2015 10179-10405/PG/HB zoals vastgesteld in Regioraad van 25 september 2008 Colofon Regionale Fietsnet met Sternet Aanscherping RVVP 2006-2015 In

Nadere informatie

GEMEENTE. Ons kenmerk A700/11.0024946. Datum uw brief 11 november 2011

GEMEENTE. Ons kenmerk A700/11.0024946. Datum uw brief 11 november 2011 GEMEENTE ijmegen Aan de fractie PvdA T.a.v. de heer S. Verbruggen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nljmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG

Nadere informatie

Meerjarenplan Fiets 2012 2016. Vastgesteld door de Gemeenteraad op 19 december 2012

Meerjarenplan Fiets 2012 2016. Vastgesteld door de Gemeenteraad op 19 december 2012 Meerjarenplan Fiets 2012 2016 Meerjarenplan Fiets 2012 2016 Vastgesteld door de Gemeenteraad op 19 december 2012 1 2 Inhoud Voorwoord 5 Samenvatting 6 1 Analyse van het fietsgebruik 11 1.1 De fiets is

Nadere informatie

Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan

Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan Procedures - Schoolvervoerplan stappenplan / 1 Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan I N H O U D 1. Inventarisatie van de vervoermiddelen... 2 2. Inventarisatie van de knelpunten...

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Fiets

Initiatiefvoorstel Fiets Initiatiefvoorstel Fiets Statenfractie GroenLinks Noord-Holland Maart 2015 Initiatiefvoorstel Fiets GroenLinks wil van Noord-Holland dé fietsprovincie van Nederland maken. De fiets is een veelzijdig vervoersmiddel,

Nadere informatie

Rapportage verkenning snelfietsroutes / (hoogwaardige) regionale fietsverbindingen Purmerend Zaanstad en Purmerend-Hoorn

Rapportage verkenning snelfietsroutes / (hoogwaardige) regionale fietsverbindingen Purmerend Zaanstad en Purmerend-Hoorn Rapportage verkenning snelfietsroutes / (hoogwaardige) regionale fietsverbindingen Purmerend Zaanstad en Purmerend-Hoorn In het kader van de MIRT-verkenning corridor Amsterdam- Hoorn Datum: 13 mei 2016

Nadere informatie

We hebben een nieuwe dienstregeling

We hebben een nieuwe dienstregeling Goed om te weten We hebben een nieuwe dienstregeling Vanaf zondag 9 december gaat onze nieuwe dienstregeling van start. Weten wat er voor jou verandert? Plan je reis op www.ret.nl ret.nl/nieuwedienstregeling

Nadere informatie

ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM

ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM Nr. Vragen/opmerkingen (gebundeld) 1 Er is vanuit nut en noodzaak, geluidsoverlast, benodigde investeringen en mogelijke route Ranum - Tinallinge - Onderdendam bezwaar tegen

Nadere informatie

Hoofdstuk 23. Fietsgebruik

Hoofdstuk 23. Fietsgebruik Hoofdstuk 23. Fietsgebruik Samenvatting Evenals in eerdere jaren zegt ruim negen op de tien Leidenaren van 18-75 jaar over een fiets te beschikken, negen op de tien fietst wel eens en acht op de tien zelfs

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Nationaal Fietscongres Groningen 2 juni 2016. Hoe fietst Bedum?

Nationaal Fietscongres Groningen 2 juni 2016. Hoe fietst Bedum? Nationaal Fietscongres Groningen 2 juni 2016 Hoe fietst Bedum? Even voorstellen: Johannes de Vries Wethouder gemeente Bedum van o.a. : Openbare Werken en Verkeer en Vervoer Wat heb ik met fietsen? Kop

Nadere informatie

Snelle fietsroutes in Nederland: Inspiratieboek & Resultaten nulmetingen

Snelle fietsroutes in Nederland: Inspiratieboek & Resultaten nulmetingen Snelle fietsroutes in Nederland: Insiratieboek & Resultaten nulmetingen Bart Christiaens Hillie Talens Rico Andriesse Verkeers CROW/Fietsberaad Goudael Coffeng Ozet resentatie Snelle fietsroutes in Nederland

Nadere informatie

Voor fietsers. en een gezonde en bereikbare stad

Voor fietsers. en een gezonde en bereikbare stad Voor fietsers en een gezonde en bereikbare stad SAMENVATTING MEERJARENPLAN FIETS 2017 2022 CONCEPT APRIL 2017 Amsterdammers pakken het liefst de fiets Elke Amsterdammer heeft zijn of haar eigen reden voor

Nadere informatie

Fietsen in deelgemeente Noord

Fietsen in deelgemeente Noord rotterdam.nl/onderzoek Fietsen in deelgemeente Noord Onderzoek en Business Intelligence Fietsen in deelgemeente Noord Margriet Heessels Onderzoek en Business Intelligence (OBI) juni 2013 In opdracht van

Nadere informatie

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019 Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations Houten 20 juni 2019 Even voorstellen Foto Folkert Folkert Piersma Projectmanager ProRail Sabine van

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Fietserskrant. fietserskrant@fietsersbond.nl http://rotterdam.fietsersbond.nl. Fietsbeleid ChristenUnie-SGP. 7 Fietsbeleid PvdD

Fietserskrant. fietserskrant@fietsersbond.nl http://rotterdam.fietsersbond.nl. Fietsbeleid ChristenUnie-SGP. 7 Fietsbeleid PvdD de Fietserskrant Kwartaalblad van de Fietsersbond, afdeling Rotterdam Afdeling Rotterdam Tjalk 97, 2991 PP Barendrecht fietserskrant@fietsersbond.nl http://rotterdam.fietsersbond.nl Voorjaar 2014-1 Verkiezingsspecial

Nadere informatie

Uitwerking huidig circulatieplan is ruim onvoldoende, de definitieve aanleg kan en moet beter voor fietsers.

Uitwerking huidig circulatieplan is ruim onvoldoende, de definitieve aanleg kan en moet beter voor fietsers. Dossier n.a.v. afloop testfase circulatieplan Vijfhoek Uitwerking huidig circulatieplan is ruim onvoldoende, de definitieve aanleg kan en moet beter voor fietsers. Vandaag, 29 februari 2016, is het exact

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de 2013 Campus

Toegankelijkheid van de 2013 Campus Toegankelijkheid van de 2013 Campus 1. Introductie De Studentenraad van de Wageningen Universiteit heeft afgelopen maart 2013 een fiets actie gehouden. Dit om de doorstroom en veiligheid voor fietsers

Nadere informatie

Kansen voor fietsen in Gelderland. Uitwerking Gelderse fietskoers

Kansen voor fietsen in Gelderland. Uitwerking Gelderse fietskoers Kansen voor fietsen in Gelderland Uitwerking Gelderse fietskoers Inleiding Gelderland is een prachtige provincie om in te fietsen. In en rondom steden kan al goed gefietst worden. Deze routes zijn in sommige

Nadere informatie