Verkenning Zon op Bedrijfsdaken gemeente Schiedam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkenning Zon op Bedrijfsdaken gemeente Schiedam"

Transcriptie

1 [Trek de aandacht van uw lezer met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. Sleep dit tekstvak als u het ergens anders op de pagina wilt plaatsen.] Verkenning Zon op Bedrijfsdaken gemeente Schiedam Rik Roskam rik@econnetic.nl

2 1 Inleiding De gemeente Schiedam wil graag de potentie van zonne-energie op bedrijfsdaken benutten en heeft ECONNETIC gevraagd om hiervoor een verkenning uit te voeren. De verkenning bestaat uit 3 onderdelen: 1. Onderzoek naar zonne-energie potentie 2. Uitwerking van projectaanpak 3. Afstemming met bedrijfsleven 4. Conclusie en voorstel voor vervolg 1. Potentie De gemeente Schiedam heeft aangegeven te willen focussen op de bedrijventerreinen Spaanse Polder (Schiedamse deel) en s- Graveland-Zuid. Hieronder volgt een verkenning naar het maximaal te installeren zon-pv vermogen in deze bedrijventerreinen. Spaanse Polder In de figuur hiernaast zijn in groen gekleurd de geschikte daken voor zonne-energie in het Schiedamse deel van de Spaanse Polder weergegeven. Het bestaat uit een mix van zeer geschikte grote platte daken met weinig tot geen obstakels en kleinere industriepanden met schuine daken en obstakels als lichtkoepels. Om het totale zon-pv vermogen te bepalen van dit bedrijventerrein is gebruik gemaakt van vijf referentiedaken als hieronder weergegeven. Met behulp van is het aantal panelen berekend dat geplaatst kan worden op ieder referentie dak (zie ook bijlage 1). Dakoppervlak [m2] Aantal zonnepanele Vermogen [kwp] Bettoweg Overschieseweg Strickledeweg Phillippusweg Bokelweg Deze referentiedaken zijn geëxtrapoleerd naar de andere daken in het bedrijventerrein. In andere woorden: de best passende referentie is toegepast op ieder bedrijfspand, aangepast voor de dakoppervlakte. In totaal kunnen zodoende op de adressen zonnepanelen geplaatst worden. Uitgaande van 280 Wp per zonnepaneel betekent dit een potentieel zon-pv vermogen van 5,5 MWp. Bij een productie van 875 kwh/kwp per jaar wordt er op jaar basis 4,8 miljoen kwh duurzame elektriciteit geproduceerd.

3 2 s Graveland Zuid In de figuur hiernaast zijn in groen gekleurd de geschikte daken voor zonne-energie in het bedrijventerrein s Graveland Zuid weergegeven. Dit bedrijventerrein is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen en bestaat ook uit een mix van diverse soorten daken. Om het totale zon-pv vermogen van de daken te bepalen is gebruik gemaakt van drie referentie daken. Met behulp van is het aantal panelen berekend dat geplaatst kan worden op ieder referentie dak (zie ook bijlage 2). Dakoppervlak [m2] Aantal zonnepanelen Vermogen [kwp] Jan van Riebeeckweg Overschieseweg Strickledeweg Deze referentiedaken zijn geëxtrapoleerd naar de andere daken in het bedrijventerrein. In andere woorden: de best passende referentie is toegepast op ieder bedrijfspand, aangepast voor de dakoppervlakte. In totaal kunnen zodoende op de adressen bijna zonnepanelen geplaatst worden. Uitgaande van 280 Wp per zonnepaneel betekent dit een potentieel zon-pv vermogen van 2,5 MWp. Bij een energieproductie van 875 kwh/kwp per jaar wordt er op jaar basis 2,2 miljoen kwh duurzame elektriciteit geproduceerd. s Graveland Noord De rest van het bedrijventerrein ten noorden van de A20, s Graveland (Noord), is uitermate geschikt voor het ontwikkelen van zonneenergie. De bedrijfspanden zijn gemiddeld een stuk groter dan in de eerdergenoemde bedrijventerreinen. Een eerste grove schatting geeft aan dat er circa m2 platte daken voor zonnepanelen zijn. Met een conservatieve inschatting van 2,5 m2 per paneel, levert dit een potentie van panelen en een maximale potentie van ongeveer 17 MW. Conclusie De bedrijventerreinen Spaanse Polder en s Graveland Zuid hebben een gecombineerd potentieel zon PV vermogen van 8 MW. Samen met s Graveland Noord is het totale potentieel 25 MWp. Dit is genoeg om jaarlijks 22 miljoen kwh duurzame elektriciteit te produceren.

4 3 2. Projectaanpak Ondanks de hoge mate van geschiktheid van bedrijfspanden voor het plaatsen van zonnepanelen zijn er nog weinig ondernemers die hier ook daadwerkelijk gebruik van maken, waardoor de genoemde potentie tot nu toe grotendeels onbenut blijft. Dit vraag om een projectmatige, doelgerichte aanpak die aansluit bij de behoeftes van ondernemers. Zonne-energie voor ondernemers ECONNETIC heeft een groot aantal ondernemers gesproken vanuit diverse projecten in het land. Hierbij kwam naar voren dat ondernemers drie goede redenen hebben om niet over te gaan tot de realisatie van zonne-energie op hun dak: 1. Gebrek aan investeringsruimte: Er is geen kapitaal beschikbaar, of het geld is nodig voor de normale core business van de ondernemer (werkkapitaal) 2. Te laag rendement: Als er wel kapitaal beschikbaar is, vinden ondernemers de terugverdientijd te lang en het rendement te laag. 3. Geen tijd/prioriteit: ondernemers zien het als veel gedoe en geregel (keuzes m.b.t. installatie, leverancier, etc.), realisatie van een PV-project staat daardoor vaak onderaan het prioriteitenlijstje Met de door ECONNETIC ontwikkelde aanpak worden deze drempels weggenomen en wordt zonne-energie aantrekkelijk gemaakt voor de dakeigenaar. Samenwerking, het aantrekken van financiering en de benutting van SDE-subsidie zijn daarbij essentieel. De kern van de aanpak is dat zonnepaneleninstallaties op verschillende daken worden gebundeld tot één grootschalig project. Hierdoor gaan de inkoopkosten omlaag, komt het project in aanmerking voor aantrekkelijke projectfinanciering en worden ondernemers volledig ontzorgd. Deelname-opties Het doel is om zonne-energie zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor ondernemers. De ene ondernemer is echter de ander niet, daarom creëert ECONNETIC twee deelname-opties: 1. Dak beschikbaar stellen: de ondernemer profiteert van de voordelen van zonnepanelen op het dak, zonder zelf te investeren. Hij/zij kan groene stroom afnemen tegen een aantrekkelijke prijs en hoeft hierover géén energiebelasting te betalen. Na de looptijd van het project (16 jaar) gaat het eigendom van de installatie over naar de dakeigenaar, zodat hiervan geprofiteerd kan worden voor de resterende technische levensduur (naar verwachting minimaal van 10 jaar) 2. Mee-investeren: de ondernemer investeert het project en wordt via de project-entiteit mede-eigenaar van de zonne-energie installaties. Het rendement op het geïnvesteerd vermogen ligt naar verwachting rond de 10%. Daarbij is het mogelijk om voor één van beide opties te kiezen, of voor beide.

5 4 Fasering ECONNETIC deelt de ontwikkeling van een dergelijk project op in twee fases, omdat het verkrijgen van SDE+ subsidie een randvoorwaarde is voor het realiseren van het project. Fase 1 loopt vanaf het begin van het project tot en met de subsidieaanvragen en bestaat uit de volgende stappen: 1. Informeren van ondernemers en inventariseren van geïnteresseerden. a. Communicatie via ondernemersvereniging, gemeente, lokale media b. Organisatie van informatiebijeenkomst c. Individuele gesprekken met geïnteresseerde ondernemers 2. Dakeigenaren stellen dak ter beschikking voor subsidieaanvraag en collectief project 3. SDE+ subsidie aanvragen per deelnemend adres Fase 2 wordt gestart wanneer de daken met een SDE+-beschikking een gezamenlijk potentieel opgesteld vermogen hebben van minimaal 1 MW. De vervolgstappen zijn hierbij als volgt: 4. Dakeigenaren kiezen uit twee genoemde deelname-opties binnen het project 5. Uitwerking van het project: detailonderzoek van daken en engineering, aanvragen van offertes, het maken van juridische afspraken en het oprichten van een project-entiteit 6. Aantrekken van projectfinanciering en eventueel extern risicokapitaal 7. Realisatie en ingebruikname van de zonnepanelen-installaties 3. Afstemming met bedrijfsleven Een belangrijke voorwaarde voor een succesvol project is draagvlak bij de ondernemers. Om deze reden heeft ECONNETIC de doelstelling, potentie en aanpak voorgelegd aan vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in de regio s Graveland / Spaanse Polder. Op 14 december jongstleden vond er een gesprek plaats met de volgende deelnemers: Stephan Jansen planeconoom gemeente Schiedam Arie Pieter Vos accountmanager EZ gemeente Schiedam Koen de Kruif - adviseur Ruimte en leefomgeving DCMR Milieudienst Rijnmond Mathieu Levens Magneet / bestuur Ondernemersvereniging s Gravelandsepolder Ronald Koot Boers & Co / bestuur Ondernemersvereniging s Gravelandsepolder Henk Keemink Solar & LED Europe / lokale ondernemer De aanwezige ondernemers reageerden positief op de voorgestelde aanpak en denken graag mee over de start van het project, waarbij ze hebben aangegeven te willen ondersteunen in de communicatie en organisatie van een informatiebijeenkomst. 4. Conclusie en vervolg Op basis van de ruime potentie voor zonne-energie op de bedrijventerreinen s Graveland en Spaanse Polder in Schiedam, de uitwerking van de projectaanpak en de bespreking hiervan met het bedrijfsleven is de conclusie dat er gestart kan worden met de uitvoering van de eerste fase van het project. ECONNETIC zal de gemeente Schiedam een voorstel doen voor de uitvoering van de hiertoe benodigde werkzaamheden.

6 5 Over ECONNETIC ECONNETIC is een vindingrijk full service energie-adviesbureau. ECONNETIC levert een unieke combinatie van excellente adviezen, is partner in ontwikkeling en realisatie, financiering en beheer van hernieuwbare energieprojecten. Wij werken transparant en zijn onafhankelijk. Samen met onze opdrachtgevers, partners en leveranciers maken we hernieuwbare energie bereikbaar voor iedereen. Onze missie is om fossiele energie uiteindelijk overbodig te maken.

7 6 Bijlage 1: Referentiedaken Spaanse Polder Referentie dak 1: 3800 m2, 1895 zonnepanelen, 530 kwp Referntie dak 2: 1185 m2, 439 panelen, 123 kwp Referentie dak 3: 1510 m2, 456 panelen, 114 kwp Referentie dak 4: 4519m2, 391 panelen, 100 kwp. Referentie dak 5: 806 m2, 397 panelen, 100 kwp.

8 7 Bijlage 2: Referentiedaken s Graveland Zuid Referentie dak 1: 4365 m2, 1330 panelen, 372 kwp. Referentie dak 2: 2142 m2, 713 panelen, 200 kwp. Referentie dak 3: 1566 m2, 477 panelen, 134 kwp.

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN 01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / VOORWAARDEN 05 / VERVOLGSTAPPEN 06 / VRAGEN AANLEIDING Ambitie Capelle aan den IJssel Energieneutraal

Nadere informatie

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / PROJECTCASES 05 / UW BEDRIJVENTERREIN VERDUURZAMEN? ZON OP BEDRIJFSDAKEN Ambitie gemeente Energieneutraal

Nadere informatie

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan!

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Verzilver uw dak met zonnepanelen Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Zon is gratis In één jaar valt 9.000 keer zoveel zonne-energie op de aarde als we jaarlijks in de hele wereld aan energie verbruiken.

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

9-2-2016. Informatiebijeenkomst, 9 februari 2016. Even voorstellen 2. Tim van Twuijver Adviseur duurzame energie Grontmij (Part of SWECO)

9-2-2016. Informatiebijeenkomst, 9 februari 2016. Even voorstellen 2. Tim van Twuijver Adviseur duurzame energie Grontmij (Part of SWECO) Informatiebijeenkomst, 9 februari 2016 Even voorstellen 2 Tim van Twuijver Adviseur duurzame energie Grontmij (Part of SWECO) Inhoud 3 Waarom zonne-energie? Waarom is zonne-energie interessant van u? Hoe

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Meld u aan voor een gratis quickscan www.zonnigebedrijven.nl 2 3 Zonnige Bedrijven Het programma Zonnige Bedrijven helpt ondernemers om de voordelen van zonnepanelen

Nadere informatie

Adviesrapport zonnestroominstallatie Groothandel de Vries

Adviesrapport zonnestroominstallatie Groothandel de Vries Groothandel de Vries T.a.v. Piet de Vries Pollemaplein 14 2277 GG Zwolle Harderwijk, 18-01-18 Zonnestroom Nederland B.V. Ceintuurbaan 2-110b 3847 LG Harderwijk T 085 06 55 480 E info@zonnestroomnederland.nl

Nadere informatie

Zonne-energie op kleine daken

Zonne-energie op kleine daken Zonne-energie op kleine daken Inhoud De energietransitie Energieneutraal De Glind Inventarisatie Glindse daken Mogelijkheden Kleine daken Vervolg Vragen De energietransitie Gebruik van fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Stroom van andermans dak. Voorlichtingsbijeenkomst 24 oktober 2018 Auditorium Rabobank te Sittard Gert Kempen

Stroom van andermans dak. Voorlichtingsbijeenkomst 24 oktober 2018 Auditorium Rabobank te Sittard Gert Kempen Stroom van andermans dak Voorlichtingsbijeenkomst 24 oktober 2018 Auditorium Rabobank te Sittard Gert Kempen Welke regelingen voor PV panelen zijn er? 1. Salderingsregeling Kleinverbruikers Eigen verbruik

Nadere informatie

INVESTEER IN ZONNE- ENERGIE

INVESTEER IN ZONNE- ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK ENERGIE INVESTEER IN ZONNEENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE Wat als je zelf graag zonneenergie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Stichting miljoenwatt geeft samen met Essent

Nadere informatie

Ben van der Aa / oktober 2018

Ben van der Aa / oktober 2018 Agendapunt commissie: 3.2 steller telefoonnummer email Ben van der Aa 3628 ben.van.der.aa@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder T. Geldens onderwerp Zonnepanelen

Nadere informatie

Adviesrapport zonnestroominstallatie Bedrijf X

Adviesrapport zonnestroominstallatie Bedrijf X Bedrijf X T.a.v. Henk de Vries Zonnelaan 18 1234 AB Amsterdam Leusden, 10-06-19 Zonnestroom Nederland B.V. Hamersveldseweg 120 3833 GT Leusden T 085 06 55 480 E info@zonnestroomnederland.nl www.zonnestroomnederland.nl

Nadere informatie

samen naar een zonnige toekomst Projectontwikkeling Consulting EPC Zonnepanelen Aankoopbegeleiding Financiële Diensten

samen naar een zonnige toekomst Projectontwikkeling Consulting EPC Zonnepanelen Aankoopbegeleiding Financiële Diensten samen naar een zonnige toekomst Projectontwikkeling Consulting EPC Zonnepanelen Aankoopbegeleiding Financiële Financiële Introductie Met ruime ervaring in de advisering, ontwikkeling, aankoop en verkoop

Nadere informatie

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK Wat als je zelf graag zonne-energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Stichting 1miljoenwatt geeft samen met

Nadere informatie

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam Zonnestroom voor VvE s Week van de VvE februari 2019 Amsterdam 1 Even voorstellen Joost de Valk Judith Roodenrijs Zonne-adviseurs coöperatie U.A. advies aan: VvE s, bedrijven, scholen > 160 VvE s in Amsterdam

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Nederland staat een enorme toename van duurzame energie te wachten. Ook de grootzakelijke markt heeft de smaak te pakken. Duurzame energie is steeds gewilder. Er

Nadere informatie

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Trends:: Stijgende prijzen? foto: epa Duitse zon drukt dagprijs Nederlandse stroom 31-01-2012

Nadere informatie

Zonnepanelen in de Zorg

Zonnepanelen in de Zorg GREENSPREAD Zonnepanelen in de Zorg Van idee tot exploitatie Zorginstellingen - 15 zonne-energie-projecten circa 15.000 zonnepanelen - ruim 4 MWp aan vermogen voldoende duurzame stroom voor circa 1.300

Nadere informatie

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om Laat ZonOpDak voor je werken Zakelijk Nederland schakelt om ZonOpDak De full service-oplossing van Eneco Zakelijk Besparen energiekosten én uw bedrijf snel verduurzamen? Kies dan voor kent. ZonOpDak; Nederlandop

Nadere informatie

Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat

Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat Australiëlaan 5 3526 AB Utrecht T: 030 693 60 00 KvK nr. 31042832 E: info@atrive.nl I: www.atrive.nl Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat dr. Ronald Franken maart 2015 B l a d 1 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Samenwerken met agrariërs geeft kansen voor groene energie. Ton van Korven Projectleider Bio-economie Ton.van.Korven@zlto.nl

Samenwerken met agrariërs geeft kansen voor groene energie. Ton van Korven Projectleider Bio-economie Ton.van.Korven@zlto.nl Samenwerken met agrariërs geeft kansen voor groene energie Ton van Korven Projectleider Bio-economie Ton.van.Korven@zlto.nl LTO inzet duurzame energie 1. Verbetering inkomenspositie door (decentrale)energieproductie

Nadere informatie

Greenspread. realising sustainable connections

Greenspread. realising sustainable connections Greenspread realising sustainable connections Greenspread, het Energieakkoord en CoopDeZon Inleiding Inleiding Greenspread richt zich op het ontwikkelen van lokale duurzame-energieproductiemiddelen. Greenspread

Nadere informatie

Waar staan wij voor? Belangrijke milestones geschiedenis

Waar staan wij voor? Belangrijke milestones geschiedenis Waar staan wij voor? Eerlijk advies over diverse mogelijkheden Totaalaanbieder Volledige ontzorging (Informeren, adviseren, installeren, beheren) Belangrijke milestones geschiedenis Wat is een postcoderoosproject?

Nadere informatie

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming.

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming. Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming. Wat kost het plaatsen van 100 zonnepanelen en wat betekent een prijs

Nadere informatie

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam ProjectManagement Bureau Joost de Valk Noodzaak en ambitie Klimaatbeleid Amsterdam: forse CO 2 reductie 40% in 2025 en klimaatneutraal bouwen en gemeentegebouwen

Nadere informatie

Deelsessie Zonnepanelen. 26 juni 2019 Wijchen en Druten

Deelsessie Zonnepanelen. 26 juni 2019 Wijchen en Druten Deelsessie Zonnepanelen 26 juni 2019 Wijchen en Druten Programma Hoe werken zonnepanelen? Verrekening Manieren van verdeling Subsidie en financiering Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen zetten zonne-energie

Nadere informatie

Zon op Heerjansdam daar krijgen we energie van! Samenwerkingsverband Wat/Wie Buurtbewoners is kopen van omwonende burgers/ondernemers Zon samen op in een Heerjansdam Op Dit is het het dak tweede van een

Nadere informatie

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe Programma 19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente 20.00 uur Plan voor collectieve aanschaf, dhr. H. Bruggeman, Zonnecollectief 20.30 uur Techniek en randvoorwaarden voor plaatsing

Nadere informatie

CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven. Rogier Coenraads

CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven. Rogier Coenraads CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven Rogier Coenraads Arnhem, 13 februari 2014 Regeling verlaagd tarief EB bron: www.belastingdienst.nl Regeling verlaagd tarief EB - Korting energiebelasting van

Nadere informatie

slim investeren in zonnepanelen

slim investeren in zonnepanelen Duurzaam ondernemen met SDE+ slim investeren in zonnepanelen SDE+ Stimulering Duurzame Energieproductie pvsystems.nl Gebruikt uw bedrijf of organisatie veel energie? Wilt u duurzaam ondernemen met subsidie?

Nadere informatie

Is uw dak geschikt? ing. J.J. (Jacco) van de Sandt. Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang. Oegstgeest 1 april 2019

Is uw dak geschikt? ing. J.J. (Jacco) van de Sandt. Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang. Oegstgeest 1 april 2019 Is uw dak geschikt? ing. J.J. (Jacco) van de Sandt Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang Oegstgeest 1 april 2019 ꓫ Ongeschikt Redenen om het NIET te doen (of uit te stellen) Dak te hoog

Nadere informatie

Postcoderoos Hengstdal

Postcoderoos Hengstdal Postcoderoos Hengstdal Zonnepanelen op andermans dak Regeling Verlaagd Tarief HengstdalZON i.s.m Duurzaam Hengstdal 06-06-18 Postcoderoos HengstdalZON 1 Programma 1. Welkom en doel van de avond 2. Kaders

Nadere informatie

Zon-PV op maatschappelijk vastgoed

Zon-PV op maatschappelijk vastgoed Zon-PV op maatschappelijk vastgoed Financiering en subsidie (SDE+) 9 juni 2016 Sander Huitink Agenda Over Greenspread Financiering zon-pv-projecten Salderen Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie

Nadere informatie

Zonnepanelen en zonneboilers

Zonnepanelen en zonneboilers Zonnepanelen en zonneboilers techniek, randvoorwaarden en financieel Frank Zegers ES Consult, Wageningen 0 - Energiebehoefte van een huishouden zonneboiler zonnepanelen 20%# 22%# 58%# Elektra((kWh(e)(

Nadere informatie

Zonnig Bergharen. Samen met ondernemers, bewoners en Energiecoöperatie Leur e.o. wordt Bergharen duurzamer 6 februari 2018

Zonnig Bergharen. Samen met ondernemers, bewoners en Energiecoöperatie Leur e.o. wordt Bergharen duurzamer 6 februari 2018 Zonnig Bergharen Samen met ondernemers, bewoners en Energiecoöperatie Leur e.o. wordt Bergharen duurzamer 6 februari 2018 Programma op hoofdlijnen 1. Welkom/ opening 2. Introductie Energiecoöperatie Leur

Nadere informatie

Zonne-energie in Nederland. Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011

Zonne-energie in Nederland. Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011 Zonne-energie in Nederland Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011 Informatie Horizon Opgericht 2009 Veel ervaring in (duurzame) energie ca. 60 jaar Grootaandeelhouder HVC Groep in Alkmaar In

Nadere informatie

GENK-ZUID: GROEPSAANKOOP PV- PANELEN

GENK-ZUID: GROEPSAANKOOP PV- PANELEN GENK-ZUID: GROEPSAANKOOP PV- PANELEN PROJECT HERNIEUWBARE ENERGIE GENK-ZUID Aanleiding Probleemstelling: Negatief imago Hoge energieprijzen CO₂ uitstoot: maatschappelijke verantwoordelijkheid Bedrijventerrein

Nadere informatie

Inhoud. SDE+ loket Voorbereiding SDE+ aanvraag Omvang systeem Exploitatie (voorbeeld) Organisatie Projectmanagment

Inhoud. SDE+ loket Voorbereiding SDE+ aanvraag Omvang systeem Exploitatie (voorbeeld) Organisatie Projectmanagment SDE+ Loket Fryslân Inhoud SDE+ loket Voorbereiding SDE+ aanvraag Omvang systeem Exploitatie (voorbeeld) Organisatie Projectmanagment SDE+ Loket Waarom dit loket Ondersteuning bij SDE+ aanvraag Zon-PV Groep

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

Subsidie en belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie

Subsidie en belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie Subsidie en belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie Waarom SDE+ subsidie Met de SDE+ stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening

Nadere informatie

Uw brief Datum Ons kenmerk *BRD 2016 777* Onderwerp Informatie Bijlagen Ondersteuning subsidie-aanvraag voor zonnepanelen op uw bedrijfspand

Uw brief Datum Ons kenmerk *BRD 2016 777* Onderwerp Informatie Bijlagen Ondersteuning subsidie-aanvraag voor zonnepanelen op uw bedrijfspand www.breda.nl gemeentebreda@breda.nl Twitter@breda Telefoon 14 076 Postadres Postbus 90156, 4800 RH Breda Aan eigenaren/directeuren van vastgoed/ bedrijventerreinen in Breda Bezoekadres Stadskantoor Claudius

Nadere informatie

Rev maart 2018

Rev maart 2018 Rev. 05 22 maart 2018 Doel van vanavond: Informeren zonnepark Lutten Levert Aftrap ledenwerving Algemeen: Presentatie wordt geplaatst op www.luttenleeft.nl Stel gerust vragen tijdens de presentatie Achtergrond

Nadere informatie

whitepaper zakelijke zonnepanelen

whitepaper zakelijke zonnepanelen whitepaper zakelijke zonnepanelen zonnepanelen zakelijk de zon onze meest krachtige natuurlijke energiebron De zon straalt in 45 minuten voldoende energie op de aarde om te voorzien in de totale energiebehoefte

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Fotovoltaïsche zonneenergie

Fotovoltaïsche zonneenergie Fotovoltaïsche zonneenergie in het Brusselse Gewest op een gemeenschappelijk dak Typecontract van APERe Burgers en lokale overheden begeleiden bij het zich toeeigenen van de energie op weg naar een systeem

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CR5 Onderwerp : PV-project Den Bolder Aan de raad van de gemeente Waalwijk Waalwijk, 12 oktober 2010 0. Samenvatting De gemeente Waalwijk heeft een ambitieuze energie/klimaatdoelstelling,

Nadere informatie

Zon op Zwijndrecht daar krijg ik energie van Wij Buurtbewoners Wat/Wie Op het zijn dak een van burgerinitiatief kopen een samen in een coöperatie -zonnepanelen is openbaar Zon op gebouw Zwijndrecht Eerste

Nadere informatie

AGEM Holding B.V. Bestuur: Wethouders AGEM U.A. en Guus Ydema. AGEM Levering B.V. Directeur: Guus Ydema

AGEM Holding B.V. Bestuur: Wethouders AGEM U.A. en Guus Ydema. AGEM Levering B.V. Directeur: Guus Ydema Informatiebijeenkomst Leefbaar Buitengebied Oude IJsselstreek Jacquo Harbers 2 december 2015 Coöperatieve vereniging Achterhoekse Groene Energiemaatschappij U.A. Bestuur: wethouders gemeenten AGEM Holding

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie 2 3 IDEE 6 ONTWIKKELING 10 CROWDFUNDING 14 REALISATIE 18 EXPLOITATIE 28 4 5 IDEE Rijnstate heeft maatschappelijk

Nadere informatie

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Rekenen aan rendement zonnepanelen Monique van der Meij Energie-adviseur Monique.vanderMeij@flynth.nl mobiel: 06 53 26 19 68 LTO Noord Programma Ondernemer

Nadere informatie

Zonnepanelen voor VvE Guirlande

Zonnepanelen voor VvE Guirlande Zonnepanelen voor VvE Guirlande EEN INITIATIEF VAN Jan Cullens 8 september 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach 1,5 minuut introductie Zonnecoaches Wat is de VvE Zonnecoach? Een initiatief

Nadere informatie

Hoe in Brussel een fotovoltaïsch systeem in mede-eigendom installeren

Hoe in Brussel een fotovoltaïsch systeem in mede-eigendom installeren Uitgegeven door Hernieuws (http://www.renouvelle.be) Home > Hoe in Brussel een fotovoltaïsch systeem in mede-eigendom installeren Hoe in Brussel een fotovoltaïsch systeem in mede-eigendom installeren Michel

Nadere informatie

HOUD UW ENERGIEREKENING ONDER CONTROLE.

HOUD UW ENERGIEREKENING ONDER CONTROLE. HOUD UW ENERGIEREKENING ONDER CONTROLE. DE JUISTE TIJD VOOR NIEUWE ENERGIE. Goed voor het milieu en uw portemonnee WAAROM NU INVESTEREN IN ZONNE-ENERGIE GOED VOOR UW PORTEMONNEE Het dak van uw huis kan

Nadere informatie

Begeleiding PV project. Gemeentehuis

Begeleiding PV project. Gemeentehuis Begeleiding PV project Gemeentehuis Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vraag opdrachtgever en doelstelling... 3 3. Ontwerp... 4 4. Vervolgtraject 6 4.1 Bestek ten behoeve van de aanbesteding 4.2 Technische

Nadere informatie

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE Nieuwe samenstelling bestuur Nieuwsbrief juli 2012 Vanaf juni 2012 heeft het bestuur van de vereniging een andere samenstelling. Graag willen wij ons aan u voorstellen. Van links naar rechts: Albert Brouwer

Nadere informatie

QuickScan Zon-PV. Technische analyse Deze quickscan betreft de locatie X. Afbeelding 1: aangezicht X.

QuickScan Zon-PV. Technische analyse Deze quickscan betreft de locatie X. Afbeelding 1: aangezicht X. QuickScan Zon-PV Technische analyse Deze quickscan betreft de locatie X. Afbeelding 1: aangezicht X. Afbeelding 2: De voorziene locaties van de zonnepanelen De zonnepanelen worden aangesloten op omvormers.

Nadere informatie

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Haalbaarheid van Zon-PV 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Agenda Zon-PV Algemeen Business case Giesbers Business case Flynth Investeren door Green Spread Over Green Spread Zonnepanelen

Nadere informatie

Financieren & verzekeren van zonnepanelen. Pieter Verschuuren en Leon Respen

Financieren & verzekeren van zonnepanelen. Pieter Verschuuren en Leon Respen Financieren & verzekeren van zonnepanelen Pieter Verschuuren en Leon Respen 21 november 2013 Agenda Financieren van zonnepanelen Risicobeheersing asbest en verzekeren zonnepanelen Historie in Nederland

Nadere informatie

Zonnepanelen: vergeet CO 2, het gaat om koopkracht!

Zonnepanelen: vergeet CO 2, het gaat om koopkracht! Zonnepanelen: vergeet CO 2, het gaat om koopkracht! ir. drs. Mark Workum Presentatie VNO-NCW 28-8-2012 Deze presentatie bevat drie onderwerpen Zonnepanelen zijn een goede investering (zeker voor particulieren)

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over AgrifirmZon

Veelgestelde vragen over AgrifirmZon Veelgestelde vragen over AgrifirmZon Wat is AgrifirmZon? Met AgrifirmZon helpen wij u aan een duurzame oplossing zonder investering. U verhuurt uw dak aan onze partner GroenLeven, die daar zonnepanelen

Nadere informatie

A.S. Wedzinga

A.S. Wedzinga Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 14raad00066 Toepassing zonnepanelen op gemeentelijke

Nadere informatie

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest.

Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest. Hartelijk dank voor uw aanvraag. Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest. Voor wij aanvangen met de offerte eerst nog even een korte introductie, zodat u weet wie u voor u heeft. Het team van Solar-Box

Nadere informatie

Met SDE+ naar rendementsoptimalisatie van uw vastgoed SEMINAR ZON -OP- GROOT- ZAKELIJK- VASTGOED

Met SDE+ naar rendementsoptimalisatie van uw vastgoed SEMINAR ZON -OP- GROOT- ZAKELIJK- VASTGOED Met SDE+ naar rendementsoptimalisatie van uw vastgoed SEMINAR ZON -OP- GROOT- ZAKELIJK- VASTGOED Nederland staat op de voorlaatste plaats van de Europese ranglijst voor hernieuwbare energie en is ver verwijderd

Nadere informatie

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten.

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/66 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Besparing met zonne-energie Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

ROMS interieur & display makers

ROMS interieur & display makers Gespreksverslag januari 2013 Duurzaamheid ROMS interieur & display makers Waarderveldseweg 97 Dhr. O. Meijer 023-5347284 oscar@roms.nl Rinco Bakker 06 532 95 684 energiecoach@parkmanagement.nl Aanleiding:

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak

Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak Globaal denken, lokaal handelen Zonlicht voorziet de aarde van enorm veel energie: duurzame energie. De hoeveelheid zoninstraling en de daaruit te halen energie is

Nadere informatie

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 Zonnepanelen op VvE De Albatros Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 We weten waarom we hier zitten Genieten van een winters zonnetje. anp 2017 bij warmste drie jaar: 'Risico's voor leven op aarde' 2017

Nadere informatie

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Nederland staat een enorme toename van duurzame energie te wachten. Ook de grootzakelijke markt heeft de smaak te pakken. Duurzame energie is steeds gewilder. Er

Nadere informatie

Zon-PV op ziekenhuizen. September 2014

Zon-PV op ziekenhuizen. September 2014 Zon-PV op ziekenhuizen September 2014 Inhoud Kennismaking Greenspread Het proces Haalbaarheid Scenario s Referentie: ziekenhuis Rijnstate Kennismaking Greenspread Wie we zijn Greenspread adviseert organisaties

Nadere informatie

Programma uur Opening en toelichting ENM uur Zonnepanelen: de mogelijkheden uur Zon op De Ronde Venen

Programma uur Opening en toelichting ENM uur Zonnepanelen: de mogelijkheden uur Zon op De Ronde Venen Welkom 1 Programma 20.00 uur Opening en toelichting ENM» Erik van Well (CLM) 20.10 uur Zonnepanelen: de mogelijkheden» Floris Bruning (Soft Energy) 20.55 uur Zon op De Ronde Venen» Rob Idema (Zon op De

Nadere informatie

Informatie over het project

Informatie over het project Informatie over het project Op de sporthal Mondriaan in Oss legt Energiecoöperatie Oss een installatie voor het opwekken van elektriciteit uit zonlicht (PV-panelen). Deelnemers kopen er delen van en worden

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE EN GEZINSENERGIE

ZONNE-ENERGIE EN GEZINSENERGIE ZONNE-ENERGIE EN GEZINSENERGIE 1 INHOUDSOPGAVE 3 Zonnepanelen 4 Zonnepanelen op uw woning 5 Zonnepanelen op uw bedrijfsdak 5 Salderen 6 SDE+ 7 Zonnepanelen op land 8 Postcoderoos 9 Wat Gezinsenergie biedt

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

GEMEENTE UTRECHTSE HEUVELRUG JANINE PAULUSSE

GEMEENTE UTRECHTSE HEUVELRUG JANINE PAULUSSE 0 Business case Zonnedaken GEMEENTE UTRECHTSE HEUVELRUG JANINE PAULUSSE 15-6-2017 1 Begrippenlijst Banking Discontovoet Investering PV-panelen Netto Contante Waarde Netto kasstromen Operationele kosten

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV genoemd (Engels: Photo Voltaic). De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

2018: Realisatie Investeringskosten voor externe begeleiding Investeringsbijdrage Investeringsbijdrage

2018: Realisatie Investeringskosten voor externe begeleiding Investeringsbijdrage Investeringsbijdrage Actiepunten Zonneplan 2017-2018 Doel: 3 zonnepanelen per inwoner in 2020 Actiepunt Concrete stappen in 2017 en 2018 Benodigde middelen Dekking Geschat geïnstalleerd vermogen per jaar 1. Goede voorbeeld

Nadere informatie

Begeleiding PV project gemeente Simpelveld

Begeleiding PV project gemeente Simpelveld Begeleiding PV project gemeente Simpelveld Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vraag opdrachtgever en doelstelling... 3 3. Plan van Aanpak... 4 3.1 Schouw en schetsontwerp 3.2 Opstellen College Voorstel

Nadere informatie

Opbrengstscan zonnepanelen

Opbrengstscan zonnepanelen Opbrengstscan zonnepanelen Gratis en onafhankelijk advies voor uw woning Anoniem voorbeeldadvies Aan: Datum Uw naam Adres Postcode, Plaats..-..-. Opbrengst Mogelijkheden van uw dak Met geavanceerde software

Nadere informatie

Evaluatie Subsidieregeling zonnepanelen

Evaluatie Subsidieregeling zonnepanelen Evaluatie Subsidieregeling zonnepanelen 2011-2013 Opsteller: Jasper Schilling, DSB Den Haag heeft de ambitie om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn. Om dit te bereiken dient de energievoorziening

Nadere informatie

Welkom. Stefan Korthout. Stichting Waalwijk CO2 Vrij 29/11/2016

Welkom. Stefan Korthout. Stichting Waalwijk CO2 Vrij 29/11/2016 Welkom Stefan Korthout Opening Aad van Lopik Voorzitter Stichting Waalwijk CO2 vrij Doelstellingen Voorloper Bewustwording Samenwerking Kennis bundelen Klimaatdoelstellingen van de gemeente Waalwijk Jan

Nadere informatie

Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest.

Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest. Hartelijk dank voor uw aanvraag. Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest. Voor wij aanvangen met de offerte eerst nog even een korte introductie, zodat u weet wie u voor u heeft. Het team van Solar-Box

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Zonne-energie voor ondernemers

Zonne-energie voor ondernemers Zonne-energie voor ondernemers Een zonnige en zuinige toekomst? Johannes Zijlstra 20-03-2013 LTO Noord Advies Zonne energie; drijvende kracht!? 1 Zonuren Onderwerpen Energie en duurzaamheid Ontwikkeling

Nadere informatie

Waarom Zonnestroom via een Energielabelberekening van KVI en plaatsing door Solar and Led Europe bv alleen maar winnaars oplevert!

Waarom Zonnestroom via een Energielabelberekening van KVI en plaatsing door Solar and Led Europe bv alleen maar winnaars oplevert! Waarom Zonnestroom via een Energielabelberekening van KVI en plaatsing door Solar and Led Europe bv alleen maar winnaars oplevert! Agenda: - Kans Energielabel in WWS - Labelsprong met PV panelen - Kansen

Nadere informatie

Duorsume enerzjy yn Fryslân. Energiegebruik en productie van duurzame energie

Duorsume enerzjy yn Fryslân. Energiegebruik en productie van duurzame energie Duorsume enerzjy yn Fryslân Energiegebruik en productie van duurzame energie 1 15 11 oktober 1 Inhoud Management Essay...3 1 Management Essay De conclusies op één A4 De provincie Fryslân heeft hoge ambities

Nadere informatie

Het ontwerpen van PV-installaties (zonnestroomsystemen) Jacco Putman

Het ontwerpen van PV-installaties (zonnestroomsystemen) Jacco Putman Het ontwerpen van PV-installaties (zonnestroomsystemen) Jacco Putman Topics - Korte intro - Het ontwerpen Artist's rendering of Orange's solar concept tent - Keuze van panelen en omvormers - Wat betekent

Nadere informatie

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT De overheid wil duurzame energie stimu leren en innovatie van duurzame energietechnieken bevor deren: meer duurzame energie in de toekomst. Doel is 16% duur

Nadere informatie

Zon Op Erf De stap naar energie-ondernemer

Zon Op Erf De stap naar energie-ondernemer Zon Op Erf De stap naar energie-ondernemer 1500 vrijkomende agrarische gebouwen 750x asbest saneren en slopen -750 zonne-erven - 750 MW De resultaten van de pilot Zon Op Erf Presentatie voor workshop VNG-seminar

Nadere informatie

SEMINAR Zonne-energie voor woningbouwcorporaties

SEMINAR Zonne-energie voor woningbouwcorporaties SEMINAR Zonne-energie voor woningbouwcorporaties Gastheer: Bart Jansen, Atrivé i.s.m. Aedes vereniging van woningcorporaties Programma: 15.30-15.45 Energietrends voor corporaties Bart Jansen, Atrivé 15.45-16.00

Nadere informatie

ENERGIE VAN DE BOER. Voor inwoners van postcodegebieden 4251, 4255, 4286, 4271, Ook voor ondernemers met een kleinverbruikers aansluiting.

ENERGIE VAN DE BOER. Voor inwoners van postcodegebieden 4251, 4255, 4286, 4271, Ook voor ondernemers met een kleinverbruikers aansluiting. ENERGIE VAN DE BOER U wilt profiteren van zonne-energie, maar u hebt geen geschikt dak? DEcAB regelt het voor u op een boerendak! Energie van de Boer in Hank is een collectieve zonne-energie installatie

Nadere informatie

Lessen en ervaringen ontwikkelingen zonneparken 4 oktober 2018

Lessen en ervaringen ontwikkelingen zonneparken 4 oktober 2018 Lessen en ervaringen ontwikkelingen zonneparken 4 oktober 2018 Wie wij zijn Adviesbureau met ruim 70 adviseurs Opgericht in 2001 Gemiddelde leeftijd is 34 jaar OVER MORGEN Onze klanten Gemeenten Provincies

Nadere informatie

Zonnedak Arcus. Organisatie, financiering, realisatie en exploitatie. 9 oktober 2017

Zonnedak Arcus. Organisatie, financiering, realisatie en exploitatie. 9 oktober 2017 Zonnedak Arcus Organisatie, financiering, realisatie en exploitatie 9 oktober 2017 Inhoud Waarom? Wie zijn wij? Stand van zaken Uitvoeringsvorm Financiële aspecten Deelname en planning Holland gaat duurzaam

Nadere informatie

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD Over Greencrowd Greencrowd structureert en financiert duurzame-energie-projecten. Greencrowd richt zich hierbij op projecten waarbij lokale, duurzame energieproductie wordt

Nadere informatie

programma - welkom - ontstaan initiatief - wat is een regeling Verlaagd Tarief (postcoderoos) - hoever zijn we - kosten/opbrengsten - wie doet mee

programma - welkom - ontstaan initiatief - wat is een regeling Verlaagd Tarief (postcoderoos) - hoever zijn we - kosten/opbrengsten - wie doet mee Crowdfunding populair voor zonnepanelen Den Haag - Steeds meer mensen die zelf geen dak hebben, willen wel investeren in zonnepanelen. Projecten waarbij mensen samen investeren in de zonne-energieparken

Nadere informatie

Informatiememorandum Zonnepark Mariënhoeve II

Informatiememorandum Zonnepark Mariënhoeve II Informatiememorandum Zonnepark Mariënhoeve II 1.350 zonnepanelen op de MFA hallen november 2018 Inhoud Inleiding Zonnepark Mariënhoeve II MFA hallen... 3 Project buiten AFM toezicht... 3 Disclaimer...

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 28 oktober 2014 zaaknr

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 28 oktober 2014 zaaknr Antwoord op Statenvragen PS2014-773 Arnhem, 28 oktober 2014 zaaknr. 2014-013639 Beantwoording schriftelijke Statenvragen Statenlid Eric Venema (PVV) over Subsidie fossiele energie De leden van Provinciale

Nadere informatie