Evaluatie Subsidieregeling zonnepanelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie Subsidieregeling zonnepanelen"

Transcriptie

1 Evaluatie Subsidieregeling zonnepanelen Opsteller: Jasper Schilling, DSB

2 Den Haag heeft de ambitie om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn. Om dit te bereiken dient de energievoorziening in Den Haag verduurzaamd te worden. Eén van de mogelijkheden om duurzame energie in Den Haag op te wekken zijn zonnepanelen, deze zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Om deze reden loopt er sinds 2011 een regeling zonnepanelen met als doel om partijen in de stad te stimuleren zonnepanelen te plaatsen en zo duurzame energie op te wekken. In deze regeling kunnen bedrijven, VvE s en particuliere eigenaren zelf aangeven hoeveel zij willen dat de gemeente bijdraagt aan de zonnepanelen. Projecten komen in aanmerking voor een als er minimaal 600 Wattpiek aan zonnepanelen geplaatst wordt. Per project werd er in 2011 en 2012 maximaal 45% van de projectkosten vergoed. Dit is in 2013 verlaagd naar 30%. Na sluiting van de inschrijvingsperiode worden de aanvragen beoordeeld. De partij die de beste verhouding heeft tussen opbrengst en aangevraagde (de laagste bijdrage in euro s per Wattpiek) komt als eerste in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente. Na toekenning van de dienden de zonnepanelen binnen 6 maanden geplaatst te zijn. Dit document bevat een evaluatie van de regeling zonnepanelen over de jaren Evaluatie regeling De regeling is geëvalueerd op een aantal verschillende aspecten: de betrouwbaarheid van de interne procedures, de opbrengst van de regeling en verder is er een stakeholderanalyse uitgevoerd om te kijken hoe de belangrijkste betrokkenen bij de regeling aankijken tegen de huidige regeling. Werkwijze van de regeling De regeling zonnepanelen is intern geëvalueerd op het proces en de betrouwbaarheid van de werkzaamheden. In deze evaluatie is geconcludeerd dat de ingebouwde checks en balances van de regeling goed hebben gewerkt en hebben geleid tot een kwalitatief goed proces, waar zich geen onvolkomenheden in hebben voorgedaan. Opbrengst regeling Van 2011 tot en met 2013 is er 2,26 megawatt piek (MWp) aan zonnepanelen geplaatst in Den Haag via de regeling zonnepanelen. Deze panelen leveren evenveel stroom als 690 huishoudens in een jaar gebruiken, en besparen de stad 1,4 kton aan CO 2. Het uitgekeerde bedrag van de regeling was van ,08 miljoen. Het beschikbare bedrag was in totaal 1,43 miljoen. Het verschil tussen deze bedragen wordt veroorzaakt door het feit dat in sommige gevallen de wel was toegekend, maar niet kon worden uitgekeerd omdat er problemen waren met de plaatsing van de panelen. De hierdoor vrijgevallen middelen zijn toegevoegd aan de middelen voor de regeling De regeling kent een belangrijk multipliereffect. In totaal is er door Hagenaars voor geïnvesteerd in zonnepanelen. De gemeentelijke bijdrage van in totaal heeft geleid tot een multiplier van 3,98; iedere euro die als subside is verstrekt heeft geleid tot ruwweg 4 euro aan investeringen in de stad.

3 Groei PV Panelen in Den Haag In figuur 1 staan de bij de overheid bekende pv-installaties weergegeven. Deze data is gebaseerd op de landelijke registratiewebsite energieleveren.nl, aangevuld met de bij de Rijksoverheid bekende aanvragers van voor zonnepanelen. Aangezien het niet verplicht is om je zonnepanelen te registreren, en niet iedereen Rijks aanvraagt, zijn er mogelijk meer panelen in Den Haag geplaatst. In juli 2014 is er 6,1 MWp aan systemen bekend in Den Haag. Alle zonnepanelen waarvoor in de regelingen is verstrekt zijn op dit moment reeds geplaatst. Sinds 2010 is er 4,8 MWp aan systemen bijgeplaatst. De regeling zonnepanelen heeft aan 46% van deze stijging bijgedragen. Naast de regeling zijn er dus ook vele personen die buiten de regeling om zonnepanelen hebben geplaatst. Het is onbekend of deze gebruik hebben gemaakt van bijvoorbeeld de Rijksregelingen, of de panelen op een andere manier hebben gefinancierd. Den Haag heeft van de G4 gemeenten de meeste bekende adressen met PV-panelen. Wel zijn onze systemen gemiddeld kleiner dan in andere gemeenten, waardoor het totale vermogen van de in de stad lager ligt. De oorzaak van deze verschillen is niet nader onderzocht. * * Figuur 1. Aantal geregistreerde pv installaties en vermogen van deze installaties binnen gemeente Den Haag. De y-as in dit figuur staat respectievelijk voor aantal adressen (blauw) of kwpiek (groen). *Het jaar 2014 is een tussenstand van de eerste 6 maanden van dit jaar. Zonnepanelen zijn één van de technieken die nodig zijn voor een klimaatneutrale stad in In de Energievisie staat geschetst dat in 2040 in Den Haag 0,75 PJ aan zonne-energie kan worden opgewekt. Hierbij zijn de geschikte daken ingeschat, en is er van uitgegaan dat hier 30% daadwerkelijk van wordt benut. 0,75 PJ vertaalt zich in MWp. Op dit moment is hier zo n 3% van gerealiseerd. We hebben de komende jaren nog een flinke versnellingsopgaaf nodig om aan de verwachting uit de energievisie te voldoen.

4 Prijsontwikkeling en bedragen In onderstaande tabel is een overzicht gegeven van de prijsontwikkeling die systemen in Den Haag hebben ondergaan in de afgelopen jaren. Er is te zien dat de kostprijs van de geïnstalleerde systemen met ongeveer 30% is gedaald in de afgelopen jaren. Ook de per watt piek is gedaald. Te zien is dat het percentage in de totale kosten is gedaald over de afgelopen jaren. Elk jaar werd dus een kleiner deel van de panelen betaald middels de, waardoor meer aanvragers konden krijgen. Een volledig overzicht van de aantal uitgekeerde s, en de bijbehorende bedragen vindt u in Bijlage 1. Tabel 1. overzicht aandeel vastgestelde per watt piek voor de particuliere regeling zonnepanelen. Particulier Kosten aangevraagde installatie/wp ( /Wp) Verkregen ( /Wp) ,79 0,73 26,3% ,24 0,51 22,7% ,88 0,34 18,3% Tabel 2. overzicht aandeel vastgestelde per watt piek voor de zakelijke regeling zonnepanelen Zakelijk Kosten aangevraagde installatie/wp ( /Wp) Verkregen ( /Wp) ,70 0,66 38,8% ,64 0,55 33,6% ,08 0,23 21,7% Stakeholderanalyse Er is een stakeholderanalyse uitgevoerd onder aanvragers, installateurs en landelijke belangenverenigingen als HIERopgewekt, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en E-Decentraal. Onder 550 aanvragers is een enquête uitgezet met een respons van 33%. De aanvragers van de zijn tevreden over de huidige regeling, zowel over de hoogte van het bedrag, de gebruiksvriendelijkheid als de afhandeling van de gemeente. Aanvullend hierop blijft uit de toelichting op de vragen in de enquête dat een groot deel van de aanvragers het veilingsysteem een goed systeem vindt. Een ander deel van de mensen zien liever een vast bedrag of percentage. Voor deze laatste groep voelt het veilingsysteem aan als een loterij en leidt het zelf kiezen van een bedrag tot onzekerheid. 60% van de aanvragers geeft aan dat de noodzakelijk was voor de aanschaf van hun PV-installatie. Er zijn interviews gehouden met 5 lokale installateurs. Zij zijn ambivalent over s. Enerzijds is het goed voor het aantal opdrachten, maar aan de andere kant veroorzaken de termijnen onwenselijke pieken en dalen in hun werkzaamheden. Indien de gemeente wil subsidiëren heeft een continue doorlopende regeling hun persoonlijke voorkeur. Belangenverenigingen brengen vooral de noodzaak van ter sprake. Zij geven aan dat de prijzen voor zonnepanelen in de afgelopen jaren hard zijn gedaald, waardoor de terugverdientijden voor particulieren met eigen dak is teruggelopen tot onder de 8 jaar. Subsidie is volgens hun voor deze doelgroep dan ook niet per se meer benodigd.

5 Marktontwikkelingen De kostprijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. In 2014 lagen de kosten voor een PV systeem 50% lager dan in De prijs voor pv systemen lijkt zich nu te stabiliseren 1. Hiernaast is een aantal rijksregelingen van invloed op de business case voor zonnepanelen. Voor particulieren is het sinds 20 juni 2013 mogelijk om de BTW voor een groot deel terug te vragen, wanneer zij zich hiervoor aanmelden bij de belastingdienst. Op 1 januari 2014 is de postcoderoosregeling van start gegaan, waarmee voor collectieve PV systemen de mogelijkheid is geschapen om de elektriciteit voordeliger te leveren aan de leden van het collectief. Het effect van deze regeling is nog niet zichtbaar in deze evaluatie. Hiernaast wordt er door het Rijk reeds gemeld dat zij in 2017 zullen bekijken of de salderingsregeling, waarmee particulieren elektriciteit tegen een gunstig tarief kunnen terugleveren aan het net, kan worden afgeschaft. Indien dit gebeurd zal dit grote gevolgen hebben voor de aantrekkelijkheid van zonnepanelen, ook in Den Haag. Op dit moment is een investering in zonnepanelen voor particulieren met een eigen dak vergelijkbaar met een rente van drie tot zes procent op een spaarrekening. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieucentraal heeft op dit moment tien procent van de huishoudens in Nederland plannen om het komende jaar zonnepanelen te kopen 2. Deze intentie bestaat voornamelijk onder particulieren met een eigen grondgebonden woning. Voor andere doelgroepen is het plaatsen van zonnepanelen financieel minder voordelig. Dit komt bijvoorbeeld door een lagere stroomprijs en daardoor langere terugverdientijden (bedrijven), of organisatorische problemen (bewonerscollectieven en VvE s). Stimulering, ook via s, kan bijdragen aan het versnellen van het plaatsen van zonnepanelen bij deze doelgroepen. Conclusie De regeling zonnepanelen is een succes. De regeling wordt door de gebruikers hoog gewaardeerd, en heeft geleid tot een forse investering aan zonnepanelen in de stad. Niet alleen koplopers plaatsen zonnepanelen, ook een bredere groep aan bewoners is inmiddels geïnteresseerd. Op dit moment lijkt de terugverdientijd van zonnepanelen niet meer de voornaamste hindernis te zijn voor particulieren met een eigen dak. Of er voor deze doelgroep andere hindernissen zijn is niet verder onderzocht. Voor bedrijven en VvE s zijn er andere problemen zoals organisatorische problemen of een lagere stroomprijs die leiden tot drempels voor plaatsing. Deze doelgroepen hebben nog wel aandacht nodig. Dit hoeft niet per se in de vorm van een regeling. 1 Stichting monitoring zonnestroom, Marktinventarisatie zonnestroomsystemen april Milieucentraal, Populariteit zonnepanelen stijgt vanwege halvering prijs.

6 Bijlage 1 Overzicht datagegevens regeling zonnepanelen gemeente Den Haag Subsidies worden na goedkeuring van de aanvraag verleend, waarna initiatiefnemers 6 maanden hebben om de zonnepanelen te plaatsen. Wanneer deze geplaatst zijn wordt de vastgesteld en uitgekeerd. De bedragen onder het kopje vastgesteld betreffen de daadwerkelijk door de gemeente betaalde. Particulieren Aanvankelijk verleend bedrag totaalkosten , , ,00 2,73 25,6% , , ,00 2,28 23,2% , , ,00 1,87 18,9% Definitief vastgesteld bedrag totaalkosten , , ,00 2,79 26,3% , , ,00 2,24 22,7% , , ,00 1,88 18,3% Zakelijk (Regeling bevat ook VvE s en bewonerscollectieven) Aanvankelijk verleend bedrag totaalkosten , , ,00 2,09 41,6% , , ,00 1,73 28,3% , , ,00 1,45 19,3% Definitief vastgesteld bedrag totaalkosten , , ,00 1,70 38,8% , , ,00 1,64 33,6% , , ,00 1,08 21,7%

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN 01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / VOORWAARDEN 05 / VERVOLGSTAPPEN 06 / VRAGEN AANLEIDING Ambitie Capelle aan den IJssel Energieneutraal

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 - Bepalingen Subsidieregeling zonnepanelen voor Haagse daken 2014

Hoofdstuk 2 - Bepalingen Subsidieregeling zonnepanelen voor Haagse daken 2014 Subsidieregeling zonnepanelen voor Haagse daken 2014 Zakelijk Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Doel van de regeling Doelstelling van deze subsidieregeling is om het gebruik van zonnepanelen te

Nadere informatie

Versie: 28 januari 2014

Versie: 28 januari 2014 Versie: 28 januari 2014 Subsidieregeling zonnepanelen voor Haagse daken 2014 - Particulier Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Doel van de regeling Doelstelling van deze subsidieregeling is om het

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

ONDERZOEK THUIS ACCU. 29 oktober 2015. Is Nederland klaar voor de thuis accu?! Auteur Y. Lievens. Panelleden ISO 26362 gecertificeerd

ONDERZOEK THUIS ACCU. 29 oktober 2015. Is Nederland klaar voor de thuis accu?! Auteur Y. Lievens. Panelleden ISO 26362 gecertificeerd ONDERZOEK THUIS ACCU Is Nederland klaar voor de thuis accu?! 29 oktober 2015 Panelleden ISO 26362 gecertificeerd Auteur Y. Lievens Onderzoek thuis accu De techniek gaat steeds meer vooruit en er blijven

Nadere informatie

3 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2015

3 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2015 3 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2015 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 2.500 tot 4.000 woningen te verduurzamen.

Nadere informatie

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / PROJECTCASES 05 / UW BEDRIJVENTERREIN VERDUURZAMEN? ZON OP BEDRIJFSDAKEN Ambitie gemeente Energieneutraal

Nadere informatie

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe Programma 19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente 20.00 uur Plan voor collectieve aanschaf, dhr. H. Bruggeman, Zonnecollectief 20.30 uur Techniek en randvoorwaarden voor plaatsing

Nadere informatie

Regelgeving: een jungle?

Regelgeving: een jungle? Elektriciteitswet 1998 Gefundeerd op het traditionele systeem Grootschalige productie, transport naar passieve consumenten Kosten van transport collectief gemaakt Project Stroom: - integratie gas en elektriciteitswet

Nadere informatie

Haal de zon in huis! Zonnepanelen De Leyens. Informatie voor huurders van Vidomes

Haal de zon in huis! Zonnepanelen De Leyens. Informatie voor huurders van Vidomes Haal de zon in huis! Zonnepanelen De Leyens Informatie voor huurders van Vidomes Inhoudsopgave Zonnepanelen 3 Waarom kiezen voor zonnepanelen? 3 De voordelen 3 Hoe werken zonnepanelen? 4 Andere praktische

Nadere informatie

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus 2012 Jan Klootsema Aanleiding Zonnepanelen Meer en meer VvE s hebben interesse in zonnepanelen. De stroom die wordt opgewerkt wordt gebruikt voor de collectieve

Nadere informatie

Duurzame accommodaties. Jaap Veld

Duurzame accommodaties. Jaap Veld Duurzame accommodaties Jaap Veld Zelziuz Zelziuz Advies Zon Thuis Zon Bedrijf Zon Agri Zon Thuis voor huurders Zonnestroom van Wp naar kwh Vermogen zonnestroominstallatie gespecificeerd in Watt peak (Wp)

Nadere informatie

Subsidie en belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie

Subsidie en belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie Subsidie en belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie Waarom SDE+ subsidie Met de SDE+ stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening

Nadere informatie

* Rioleringen * Dak en dakgoten * Gas- water- en cv-installaties * Sanitair * Zonnepanelen * ventilatie

* Rioleringen * Dak en dakgoten * Gas- water- en cv-installaties * Sanitair * Zonnepanelen * ventilatie Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 162513 / 2497011 1 Over EnergiekLeiden De non profit organisatie EnergiekLeiden is een burgerinitiatief dat streeft naar een Leidse

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

Adviesrapport zonnestroominstallatie Bedrijf X

Adviesrapport zonnestroominstallatie Bedrijf X Bedrijf X T.a.v. Henk de Vries Zonnelaan 18 1234 AB Amsterdam Leusden, 10-06-19 Zonnestroom Nederland B.V. Hamersveldseweg 120 3833 GT Leusden T 085 06 55 480 E info@zonnestroomnederland.nl www.zonnestroomnederland.nl

Nadere informatie

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

Zonnepanelen. Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks. Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk

Zonnepanelen. Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks. Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk Zonnepanelen Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk Agenda Waarom? Werking Wat heb je nodig? Wat kost energie? Wat levert het

Nadere informatie

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies Fiscale zakelijke regelingen & subsidies 6 fiscale regelingen en subsidies voor bedrijven om te besparen op zonnepanelen. Het zelf opwekken van stroom door bedrijven via zonnepanelen is hot. Dat heeft

Nadere informatie

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA ZONNE ENERGIE Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA Onderwerpen introductie zonne energie in Nederland uitleg werking zonnestroom installaties plaatsing op verschillende daken financiële aspecten

Nadere informatie

Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat

Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat Australiëlaan 5 3526 AB Utrecht T: 030 693 60 00 KvK nr. 31042832 E: info@atrive.nl I: www.atrive.nl Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat dr. Ronald Franken maart 2015 B l a d 1 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013

1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013 1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 4.000 woningen te verduurzamen. Onder

Nadere informatie

De Postcoderoos in Berg en Dal

De Postcoderoos in Berg en Dal Energierijck Energiecoöperatie u.a De Postcoderoos in Berg en Dal Samen hernieuwbare zonenergie opwekken op andermans dak. Doet u mee? Jos van der Lint Heilig Landstichting 29-11-2017 Coöperatie Energierijck

Nadere informatie

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Trends:: Stijgende prijzen? foto: epa Duitse zon drukt dagprijs Nederlandse stroom 31-01-2012

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

Informatiebrochure. mei 2016 ZONNEPANELEN. Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! Meer informatie?

Informatiebrochure. mei 2016 ZONNEPANELEN. Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! Meer informatie? Informatiebrochure mei 2016 ZONNEPANELEN Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! INHOUDSOPGAVE Werking zonnepanelen Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen installatie Zonnepanelen op een plat dak Zonnepanelen

Nadere informatie

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 2.500 tot 4.000 woningen te verduurzamen.

Nadere informatie

WELKOM! Pak de z n en word er beter van! ZonGemak t Dorpshuis Genderen

WELKOM! Pak de z n en word er beter van!   ZonGemak t Dorpshuis Genderen WELKOM! Pak de z n en word er beter van! www.altenanieuweenergie.nl ZonGemak 06-06 t Dorpshuis Genderen Wie zijn wij? Waarom deze actie? ZonGemak Hoe werkt het? Altena Nieuwe Energie Wie zijn wij? maatschappelijke

Nadere informatie

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL Introductie De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie staan nooit stil. Heeft u ook belangstelling, dan kunt u zich als deelnemer aansluiten bij

Nadere informatie

Adviesrapport zonnestroominstallatie Groothandel de Vries

Adviesrapport zonnestroominstallatie Groothandel de Vries Groothandel de Vries T.a.v. Piet de Vries Pollemaplein 14 2277 GG Zwolle Harderwijk, 18-01-18 Zonnestroom Nederland B.V. Ceintuurbaan 2-110b 3847 LG Harderwijk T 085 06 55 480 E info@zonnestroomnederland.nl

Nadere informatie

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming.

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming. Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming. Wat kost het plaatsen van 100 zonnepanelen en wat betekent een prijs

Nadere informatie

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam ProjectManagement Bureau Joost de Valk Noodzaak en ambitie Klimaatbeleid Amsterdam: forse CO 2 reductie 40% in 2025 en klimaatneutraal bouwen en gemeentegebouwen

Nadere informatie

CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven. Rogier Coenraads

CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven. Rogier Coenraads CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven Rogier Coenraads Arnhem, 13 februari 2014 Regeling verlaagd tarief EB bron: www.belastingdienst.nl Regeling verlaagd tarief EB - Korting energiebelasting van

Nadere informatie

QuickScan Zon-PV. Technische analyse Deze quickscan betreft de locatie X. Afbeelding 1: aangezicht X.

QuickScan Zon-PV. Technische analyse Deze quickscan betreft de locatie X. Afbeelding 1: aangezicht X. QuickScan Zon-PV Technische analyse Deze quickscan betreft de locatie X. Afbeelding 1: aangezicht X. Afbeelding 2: De voorziene locaties van de zonnepanelen De zonnepanelen worden aangesloten op omvormers.

Nadere informatie

Energiek Alphen aan den Rijn

Energiek Alphen aan den Rijn Nieuwsbrief Januari 2014 Energiek Alphen aan den Rijn Nieuwsbrief Januari 2014 De items in deze Nieuwsbrief: Eerst Repaircafe geopend! Energiek Alphen aan den Rijn plaatst PV panelen. Korting op BTW tarief

Nadere informatie

Zonnepanelen interessant voor huurders

Zonnepanelen interessant voor huurders Regelingen en voorzieningen CODE 4.1.6.95 Zonnepanelen interessant voor huurders Bronnen Woonbond.nl, Zonnepanelen interessant voor huurders, d.d. 1.2.2016 Woonbond.nl, Brochure zonnepanelen voor huurders,

Nadere informatie

Zonnepanelen voor VvE Guirlande

Zonnepanelen voor VvE Guirlande Zonnepanelen voor VvE Guirlande EEN INITIATIEF VAN Jan Cullens 8 september 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach 1,5 minuut introductie Zonnecoaches Wat is de VvE Zonnecoach? Een initiatief

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden Zon op je Dak 2009

Subsidievoorwaarden Zon op je Dak 2009 Subsidievoorwaarden Zon op je Dak 2009 Datum: 25 augustus 2009 Van: Projectbureau ARC Algemeen Projectbureau ARC (Amsterdam Reduceert CO 2 ) verstrekt namens de 14 stadsdelen van de gemeente Amsterdam

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

Prijsontwikkelingen ZonPV

Prijsontwikkelingen ZonPV Geosciences Copernicus Institute of Sustainable Development Energy & Resources Prijsontwikkelingen ZonPV Wilfried van Sark Universiteit Utrecht Stichting Monitoring Zonnestroom Solar Solutions Haarlemmermeer

Nadere informatie

Rapportage PV Project Gemeentehuis Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal

Rapportage PV Project Gemeentehuis Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal Opdrachtgever: Remko de Jong, Afdeling RO gemeente Voerendaal Mei 2017 1 Inhoudsopgave: 0. Algemeen 1. Ontwerp 1.1

Nadere informatie

Energiegroep COOL Zonnepanelen mei 2014

Energiegroep COOL Zonnepanelen mei 2014 Energiegroep COOL Zonnepanelen mei 2014 www. cool-leusden.nl twitter: http://twitter.com/coolleusden PROGRAMMA Welkom - door Ago Salverda (voorzitter CML Leusden) Informatie Zonnepanelen - door Marian

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV genoemd (Engels: Photo Voltaic). De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV (Engels: Photo Voltaic) genoemd. De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

Zonnecollectief Overbetuwe heet u mede namens het Klimaatbureau van de Gemeente Overbetuwe van harte welkom in de Bongerd.

Zonnecollectief Overbetuwe heet u mede namens het Klimaatbureau van de Gemeente Overbetuwe van harte welkom in de Bongerd. Zonnecollectief Overbetuwe heet u mede namens het Klimaatbureau van de Gemeente Overbetuwe van harte welkom in de Bongerd. 2 e informatie avond Zonnecollectief Overbetuwe Programma 19.30 uur: Inloop met

Nadere informatie

Hoe in Brussel een fotovoltaïsch systeem in mede-eigendom installeren

Hoe in Brussel een fotovoltaïsch systeem in mede-eigendom installeren Uitgegeven door Hernieuws (http://www.renouvelle.be) Home > Hoe in Brussel een fotovoltaïsch systeem in mede-eigendom installeren Hoe in Brussel een fotovoltaïsch systeem in mede-eigendom installeren Michel

Nadere informatie

COEN Coöperatie U.A. Postcoderoosregeling. Pilotproject INHOUD. Doelstelling Structuur. Praktijkvoorbeeld en business case Communicatie Samenvatting

COEN Coöperatie U.A. Postcoderoosregeling. Pilotproject INHOUD. Doelstelling Structuur. Praktijkvoorbeeld en business case Communicatie Samenvatting EVEN VOORSTELLEN INHOUD COEN Coöperatie U.A. Doelstelling Structuur Postcoderoosregeling Praktijkvoorbeeld en business case Communicatie Samenvatting Pilotproject Projectbeschrijving Subsidie provincie

Nadere informatie

Zelf zonne-energie opwekken?

Zelf zonne-energie opwekken? Zelf zonne-energie opwekken? Programma Consumentenbond kiest voor zonne-energie Samen sterk met Vereniging Eigen Huis (VEH) Hoe werken zonnepanelen? Het aanbod en de zekerheid van het Zonnecollectief Rekenvoorbeeld

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. december 2013. Haal het zonnetje in huis

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. december 2013. Haal het zonnetje in huis Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon Haal het zonnetje in huis december 2013 Onderwerpen 1. Energie

Nadere informatie

whitepaper zakelijke zonnepanelen

whitepaper zakelijke zonnepanelen whitepaper zakelijke zonnepanelen zonnepanelen zakelijk de zon onze meest krachtige natuurlijke energiebron De zon straalt in 45 minuten voldoende energie op de aarde om te voorzien in de totale energiebehoefte

Nadere informatie

Mogelijkheden collectieven

Mogelijkheden collectieven Mogelijkheden collectieven Welke mogelijkheden zijn er 23 januari 2914 Roelof Dijkstra Sectorstrategie Inhoud Over Enexis Trias Energetica Standaard situatie Zon-PV op eigen woning Collectieve opwek Waarom

Nadere informatie

Presentatie voor Dolf Pethke JVL ADMINISTRATIES VVE BEHEER 9 oktober 2017 SAMEN DE ENERGIETRANSITIE VERSNELLEN

Presentatie voor Dolf Pethke JVL ADMINISTRATIES VVE BEHEER 9 oktober 2017 SAMEN DE ENERGIETRANSITIE VERSNELLEN Presentatie voor Dolf Pethke JVL ADMINISTRATIES VVE BEHEER 9 oktober 2017 SAMEN DE ENERGIETRANSITIE VERSNELLEN WAT IS ONZE MISSIE? Een bijdrage leveren aan het klimaatneutraal maken van de regio Kennemerland

Nadere informatie

Agenda Informatieavond Zonnepanelen

Agenda Informatieavond Zonnepanelen Informatieavond Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 19:30 21:45 Agenda Informatieavond Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem. Utrecht)

Nadere informatie

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Haalbaarheid van Zon-PV 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Agenda Zon-PV Algemeen Business case Giesbers Business case Flynth Investeren door Green Spread Over Green Spread Zonnepanelen

Nadere informatie

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Mogelijkheden voor energie coöperaties Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Inhoud Samen sterker Belang van gezamenlijke projecten Variant 1: alles achter de meter Variant 2: korting

Nadere informatie

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 2013 2 Samenvatting In deze monitor staat de CO2-uitstoot beschreven in de gemeente s-hertogenbosch. Een gebruikelijke manier om de

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. 1. Folder. oktober 2013. Haal het zonnetje in huis

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. 1. Folder. oktober 2013. Haal het zonnetje in huis Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon oktober 2013 Haal het zonnetje in huis Onderwerpen 1. Folder 2.

Nadere informatie

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende 2014 Complete maatwerkpakketten Specifiek voor woningbouw Voor alle configuraties Standaard op voorraad Direct geleverd Uitgebreide kennis aanwezig Training mogelijk PV systemen Foto: residentiële systemen

Nadere informatie

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z075167D42B* Geachte raad, Registratienummer : Z -16-69161 / 8211 Agendanummer : 11 Portefeuillehouder : Wethouder Van der Vlugt Raadsvergadering

Nadere informatie

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1 Waarom zonnestroom? De zon is ruim voorradig. Je eigen stroom duurzaam zelf opwekken. Verwachte levensduur panelen ca. 30 jaar. Minder afhankelijk van de grote maatschappijen Minder invloed van wat ver

Nadere informatie

Behorende bij het raadsbesluit wijziging Stimuleringsregeling Duurzame maatregelen Duurzaamheidsagenda

Behorende bij het raadsbesluit wijziging Stimuleringsregeling Duurzame maatregelen Duurzaamheidsagenda BIJLAGE Behorende bij het raadsbesluit wijziging Stimuleringsregeling Duurzame maatregelen Duurzaamheidsagenda 2016-2020 In de bestaande tekst zijn de woorden en leestekens waaraan iets verandert, cursief

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten.

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/66 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Besparing met zonne-energie Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

Zonnepanelen op Kattenburg: Doet u ook mee?

Zonnepanelen op Kattenburg: Doet u ook mee? Zonnepanelen op Kattenburg: Doet u ook mee? Het is zover, er komen zonnepanelen op Kattenburg! Alle procedures en technische berekeningen zijn positief afgerond, we kunnen nu echt van start. In 2016 waren

Nadere informatie

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010 Agenda Techniek Geld: Energiebelasting, Saldering, Regeling Verlaagd Tarief Geld: Investeren en Terugverdienen Leveranciers en offertes De VvE en PV s. Wat te doen bij welke VvE? Verdieping Cursus op 1

Nadere informatie

Zonnepanelen van Zelfstroom

Zonnepanelen van Zelfstroom Zonnepanelen van Zelfstroom Sluit je aan bij de energierevolutie! Zonnepanelen kopen en huren Het doel van Zelfstroom is een Nederland zonder fossiele brandstoffen. Daarom maken we zonne-energie bereikbaar

Nadere informatie

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Watersportacademy is onderdeel van het Watersportverbond Bram Sluijk EDS

Nadere informatie

OOK ZIN IN ZON??? Woensdag 17 april 2013, dorpshuis Raerd. Programma. Welkom! Wat is zonnestroom? Voorbeelden uit de praktijk

OOK ZIN IN ZON??? Woensdag 17 april 2013, dorpshuis Raerd. Programma. Welkom! Wat is zonnestroom? Voorbeelden uit de praktijk OOK ZIN IN ZON??? Woensdag 17 april 2013, dorpshuis Raerd Programma Welkom! Wat is zonnestroom? Voorbeelden uit de praktijk Thom uit Goënga Dirk uit Gauw De Griene Geaën Zonnepanelen actie pauze Hoe kan

Nadere informatie

Collectieve opwek van energie

Collectieve opwek van energie Collectieve opwek van energie Het is je waarschijnlijk al wel opgevallen, steeds meer particulieren en bedrijven plaatsen zonnepanelen op hun dak en werken zo mee aan een schonere duurzame leefomgeving.

Nadere informatie

Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak

Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak Globaal denken, lokaal handelen Zonlicht voorziet de aarde van enorm veel energie: duurzame energie. De hoeveelheid zoninstraling en de daaruit te halen energie is

Nadere informatie

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 Zonnepanelen op VvE De Albatros Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 We weten waarom we hier zitten Genieten van een winters zonnetje. anp 2017 bij warmste drie jaar: 'Risico's voor leven op aarde' 2017

Nadere informatie

Gemeente Bronckhorst. Gemeente Berkelland. Gemeente Oost Gelre. Gemeente MonDerland. Leden

Gemeente Bronckhorst. Gemeente Berkelland. Gemeente Oost Gelre. Gemeente MonDerland. Leden Wat is AGEM Opgericht door de acht gemeenten in de Regio Achterhoek Zonder winstoogmerk Energieke Achterhoek als vooruitzicht: energieneutraal in 2030, een duurzame en sterke regio Doel van de AGEM is

Nadere informatie

Herman de Zonnestroomverdeler

Herman de Zonnestroomverdeler Herman de Zonnestroomverdeler is een product van LENS BV Rendabele & flexibele zonnestroom voor VvE s met Herman de Zonnestroomverdeler Een eigen zonnesysteem is duurzaam én winstgevend. Wij zijn dan ook

Nadere informatie

Hilversum Over t Spoor

Hilversum Over t Spoor Hilversum Over t Spoor Energieavond Hilversum Over t Spoor 20 april 2016 Wat kunt u verwachten Wijkcentrum de Geus & Geuzenkracht Ambitie gemeente Hilversum Wie is Hoom? De buurt onder de loep Wijkaanbod:

Nadere informatie

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan!

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Verzilver uw dak met zonnepanelen Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Zon is gratis In één jaar valt 9.000 keer zoveel zonne-energie op de aarde als we jaarlijks in de hele wereld aan energie verbruiken.

Nadere informatie

Harderwijk in de zon

Harderwijk in de zon Harderwijk in de zon Informatieavond zonne-energie Veluwe Duurzaam samen met Gemeente Harderwijk 17 juni 2014 ir. A.D. Hekstra Handicom Solar solar@handicom.nl 0341-412629 Vanavond Zonnestraling -> warmte

Nadere informatie

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Nederland staat een enorme toename van duurzame energie te wachten. Ook de grootzakelijke markt heeft de smaak te pakken. Duurzame energie is steeds gewilder. Er

Nadere informatie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie Flexibele & Rendabele Zonne-energie Voor Verenigingen van Eigenaren Herman is een product van LENS Inleiding Zonne-energie is duurzaam én winstgevend. Wij geloven in een wereld waar mensen hier samen de

Nadere informatie

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag ZONNESTROOM voor VvE s Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag TOEKOMSTGERICHT WONEN ook met de VvE-complexen op weg naar een duurzame Zuidvleugel!!! ZONNESTROOM KAN BIJDRAGEN

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen

Alles over Zonnepanelen Alles over Zonnepanelen Tips & Tricks over: subsidies salderen installatie Handige gids bij het vinden van de juiste zonnepanelen Dit boek heeft me goed op weg geholpen 1 Inhoudsopgave Alles over zonnepanelen

Nadere informatie

Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk

Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk 20 Juni 2013 That's one small step for a man, one giant leap for mankind." Inhoud 1. Intro 2. Uw stroomprijs 3. Kabinetsbeleid & effect 4. Het project 5. De organisatie

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl klimaatneutraal natureoffice.com NL-077-729117 gedrukt Al duizenden

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

De zon als energiebron

De zon als energiebron De zon als energiebron Voor bedrijven nog aantrekkelijker! Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV (in Engels photo voltaic) panelen genoemd. De panelen worden aangesloten op één

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijkste vindplaatsen. 1 Btw-ondernemerschap

Inleiding. Belangrijkste vindplaatsen. 1 Btw-ondernemerschap Btw-aftrek zonnepanelen Inleiding Als gevolg van het arrest HvJ EG 20 juni 2013, nr. C219/12 (Fuchs) is de vraag gerezen of Nederlandse particulieren die zonnepanelen plaatsen op hun woning, btw-ondernemer

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV genoemd (Engels: Photo Voltaic). De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen ZONNEPANELEN PROJECT RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen Waarom dit project? De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 energieneutraal te zijn. De Gemeente Groningen ondersteund dit project met

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar)

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) Informatieavond Zonnepanelen Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 Agenda Informatieavond 19:30 Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem.

Nadere informatie

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Wie zijn werkgroep dak Christina Rozendaal Bert Bakker Ruud Verschoof Alex van den Boogaard Informatieavond 'Zon op ons dak' versie 5 2 Agenda

Nadere informatie

Agenda. Inleiding Wat is de terugverdientijd? Hoe zit het met de BTW? Energiebelasting en salderen Bedrijf zoekt buur Schenken en ANBI. Vragen?

Agenda. Inleiding Wat is de terugverdientijd? Hoe zit het met de BTW? Energiebelasting en salderen Bedrijf zoekt buur Schenken en ANBI. Vragen? Zon op kerk Johan van Drie Bram Faber 16 februari 2015 Agenda Inleiding Wat is de terugverdientijd? Hoe zit het met de BTW? Energiebelasting en salderen Bedrijf zoekt buur Schenken en ANBI Vragen? Zon

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl Al duizenden Nederlanders gingen u voor! Zonnepanelen huren Bij Zelfstroom

Nadere informatie

Zonnepanelen voor bedrijven in Coevorden. Exploitatieplan

Zonnepanelen voor bedrijven in Coevorden. Exploitatieplan Zonnepanelen voor bedrijven in Coevorden Versie 0.1 concept Exploitatieplan Datum 17 december 2013 Auteur Bert Strijker / Jankees Klapwijk Dit exploitatieplan beschrijft hoe Parkmanagement Coevorden het

Nadere informatie

Welkom bij. Transitie Roermond

Welkom bij. Transitie Roermond 1 Welkom bij Transitie Roermond Transition Towns De kracht van de lokale gemeenschap Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (steden, wijken, dorpen, buurten) die zelf aan de slag gaan om hun leven

Nadere informatie

PROJECT SAMEN ZON COLLECTIEF ZONNEDAK Woensdag 25 Januari 2017

PROJECT SAMEN ZON COLLECTIEF ZONNEDAK Woensdag 25 Januari 2017 PROJECT SAMEN ZON COLLECTIEF ZONNEDAK Woensdag 25 Januari 2017 OPBOUW Waarom duurzame energie? MienskipsEnergie Kansen zonnedak Coöperatie Mei-inoar Grien Vragen? AAN DE SLAG MET LOKAAL EN DUURZAME ENERGIE?

Nadere informatie

Zonnepanelen en zonneboilers

Zonnepanelen en zonneboilers Zonnepanelen en zonneboilers techniek, randvoorwaarden en financieel Frank Zegers ES Consult, Wageningen 0 - Energiebehoefte van een huishouden zonneboiler zonnepanelen 20%# 22%# 58%# Elektra((kWh(e)(

Nadere informatie

AUTARCO 260 WP Prijslijst Zelfstroom Zonnestroom installatie KOOP

AUTARCO 260 WP Prijslijst Zelfstroom Zonnestroom installatie KOOP AUTARCO 260 WP Prijslijst Zelfstroom Zonnestroom installatie KOOP Zo heeft u direct inzicht wat Zelfstroom Zonnepanelen u kosten en op kunnen leveren. een omvormer, installatiemateriaal, opbrengst garantie,

Nadere informatie

Introductie 040energie

Introductie 040energie 1 Introductie 040energie 040energie is een 100% non profit vereniging Vrijwilligers, door burgers, voor burgers Doel: betaalbare, duurzame energie middels lokale energieopwekking en energiebesparing Bestaat

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl klimaatneutraal natureoffice.com NL-077-729117 gedrukt Zonnepanelen

Nadere informatie