Nieuwsbrief Rundvee Juli 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Rundvee Juli 2017"

Transcriptie

1 Inhoud: Nieuwsbrief Rundvee Juli IBR bestrijding vanaf januari Veranderde UDD wetgeving antibiotica 3. Het onthoornen van kalveren 4. Bioveiligheid 5. Lebmaagverplaatsing 6. Drinkwater 7. Nieuwe producten

2 Voorwoord De temperatuur buiten loopt behoorlijk op, de gemoederen bij u ook aangaande de onbetrouwbare overheid. De sleutels van de stallen zijn ondertussen ingeleverd bij de burgemeester van Someren. Waar er eigenlijk wat optimisme zou moeten zijn omdat de zuivelprijzen omhoog gaan, zijn er toch veel mensen in mineur. We hopen dat op alle fronten deze zomer niet te heet wordt voor u! Wij zijn begonnen met de sloop van een deel van onze praktijk aan de Slievenstraat. Wij blijven gelukkig doorgaan, op ons tijdelijke adres aan de Lieropsedijk 11 in Someren. Dit is het voormalige pand van de Pluimveepraktijk Zuid-Nederland. Hier kunt u ook de medicijnen ophalen, deze staan na uur in een ruimte die is afgesloten met behulp van een cijferslot. Het lab, de GD kliniek en paardenkliniek blijven in bedrijf aan de Slievenstraat 16. Wettelijke IBR bestrijding per 1 januari 2018 Vanaf januari 2018 komt er een wettelijke regeling waarin de besmettelijke ziekte IBR verplicht wordt te bestrijden. Deze verplichting geldt voor alle rundveehouders. In het kort houdt dit in dat bedrijven die niet IBR-vrij òf tankmelkonverdacht zijn, verplicht worden om te gaan enten voor IBR. Ook komt er een onderzoeksplicht op deze ziekte bij aanvoer van een bedrijf met een lage status. Voor de kalversector betekent de voorgenomen maatregel dat er in de toekomst alleen nog IBR-vrije of gevaccineerde kalveren opgezet kunnen worden. Voor BVD komt er nog geen verplichte landelijke bestrijding vanuit de overheid. De Zuivelsector zelf zal zeker al aanvullende eisen gaan stellen en deze opnemen in haar leveringsvoorwaarden. Daarnaast

3 zal de vleeskalverhouderij dieren uit niet BVD vrije landen op BVD virus gaan testen. Minimale eisen vanuit FrieslandCampina voor 2018 zijn dat een bedrijf deelneemt aan een erkend bestrijdingsprogramma. Dit programma is: - IBR: vrij, onverdacht of enten - BVD: vrij, onverdacht of volledig drageronderzoek op virus Ons voorlopig advies is: IBR: Heeft u tankmelkantistoffen voor IBR? - Ja? -> meer dan 10% vd koppel is besmet -> starten met enten (2x/jaar). - Nee? -> start met tankmelkbewaking IBR en eventueel enten (1x / jaar). -> 2 jaar tankmelkonverdacht? -> eenvoudig vrij worden (alleen koeien > 6jr tappen) BVD: Heeft u nog geen status? Laat dan een Tankmelkonderzoek doen op virus en antistoffen en pak bij 5 dieren tussen de 8 en 12 maanden een bloedje op antistoffen (dit noemen ze de BVD quickscan). - Geen virus of antistoffen -> vrij certificeren of tankmelkbewaking en/of enten - Geen virus, wel antistoffen -> vrij certificeren en/of enten - Wel virus, wel antistoffen -> volledig koppelonderzoek op virus en enten Hoe zit het met de BVD en IBR status bij onze veehouders?

4 Op dit moment is 80 % van de melkveebedrijven BVD vrij of bezig met BVD vrij te worden. Bij IBR is 56% van de bedrijven vrij of tankmelkonverdacht. Van de vleesvee- en jongveeopfokbedrijven heeft slechts 25% een BVD vrije status (of BVD dragercheck) en 20% een IBR vrije status. Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts. Veranderde UDD wetgeving antibiotica De UDD regeling is sinds dit jaar versoepeld: Op het Bedrijfsbehandelplan staan enkel 1e keuze middelen vermeld die de veehouder zelf op voorraad mag hebben en toedienen. Sinds dit jaar zijn er enkele uitzonderingen op deze regelgeving voor mastitis: hiervoor mogen er nog steeds 2e keuze middelen op het Bedrijfsbehandelplan staan (voorraad om 15% van de vatbare dieren te behandelen). In de toekomst wordt er dus steeds meer naar het gebruik van eerste keuze middelen toegewerkt voor mastitis. De eerste-keuze middelen die nu voorhanden zijn werken enkel tegen gram-positieve kiemen als Streptokokken en Stafylokokken (Orbenin Lactation). Verwacht U dus een E. Coli uierontsteking, dan mag u behandelen met tweede-keuze injectoren (Ubrolexin, Avuloxil, Albiotic). Advies is en blijft om altijd melkmonsters te nemen en te laten onderzoeken, zodat het gebruik van deze middelen onderbouwd en correct blijft.

5 Het onthoornen van kalveren. Vanuit de NVWA komen er regelmatig nieuwsberichten binnen over het onverdoofd onthoornen van kalveren. Verdoving bij onthoornen is wettelijk verplicht. In de wet- en regelgeving staat dat lichamelijke ingrepen bij dieren op correcte wijze uitgevoerd worden, en niet mogen leiden tot onnodige pijn of letsel. Verder geldt er een maximale leeftijdsgrens van 2 maanden als de veehouder kalveren zelf onthoornd na verdoven door een dierenarts. Zijn de kalveren ouder dan mag dit alleen door een dierenarts uitgevoerd worden. Ons advies is dus om uw kalveren tijdig en correct te laten onthoornen, onder volledige narcose met lokale verdoving en na het onthoornen pijnstillende middelen te geven. Bioveiligheid Bioveiligheid, letterlijk betekent dit: het geheel van maatregelen die genomen worden om het risico op insleep en verspreiding van ziekteverwekkers binnen het bedrijf te minimaliseren. Met het groter worden van bedrijven, en het opschroeven van de gezondheidsstatussen komen er steeds meer risico s tevoorschijn wat betreft in- en versleep van ziekten op een bedrijf.

6 Daarom hieronder enkele praktische tips m.b.t. de bioveiligheid: Versleping binnen een bedrijf: - Vermijd overbezetting - Goede reiniging en ontsmetting (ook van looppaden) - Zieke dieren in een ziekenboeg zetten (niet als afkalfstal gebruiken!) - Aparte afkalfstal - Kalf meteen weghalen uit afkalfstal na geboorte - Scheiden van leeftijdsgroepen (minimaal apart: NUKA-Jongvee- Melkvee) - Werk van jong naar oud - Voorkom kruisbesmetting van mest door bv besmeurde laarzen of tractorbanden Insleep in een bedrijf: - Bedrijfskleding voor alle erfbetreders. Aangezien maat 62 te klein was (!!!) delen Jos en Niels binnenkort maat 64 overalls uit aan hun klanten.. - Geen aankoop van dieren. - Bij aankoop: volledig bloedonderzoek uitvoeren op herkomstbedrijf, alvorens transport - Vermijd dat veehandelaar tot in het hart van het bedrijf komt: zet kalveren voor de verkoop bijvoorbeeld in iglo s bij de uitrit. - Vermijd aanvoer van mest van andere bedrijven (zeker varkensmest i.v.m. Salmonella)

7 Lebmaagverplaatsing Een lebmaagverdraaiing komt op elk bedrijf wel eens voor. Oorzaak ligt vaak in het slecht opstarten van koeien, waardoor er via een veel te lage voeropname een negatieve energiebalans ontstaat met daarbij vaak slepende melkziekte (ketose). Risicofactoren voor lebmaagverdraaiing naar Links. In algemene zin wordt dit risico groter bij een verminderde voeropname in de close up periode (vanaf 1 week voor het afkalven) - Tweelinggeboorte - Aan de nageboorte blijven staan/ baarmoederontsteking - Vette koeien bij afkalven - Slepende melkziekte - Grote voerovergangen - Hittestress - Kalfziekte Zaak is het om bij verdenking van een lebmaag zo snel mogelijk in te grijpen. Hoe sneller, hoe beter het herstel. Symptomen die bij een lebmaag kunnen passen zijn o.a. - Verminderde voeropname - Gedaalde melkgift - Geen of verminderde herkauwactiviteit - Te dunne, maar soms ook stijve plakkerige mest - Soms opgezette linkerflank - Koeien die zat zijn De behandeling kan variëren van ernst en stadium. Dit overleggen we natuurlijk met u, omdat de situatie per koe vaak anders is.

8 Drinkwater Zeker tijdens de warme dagen moeten koeien de beschikking hebben over goed, schoon drinkwater! Hieronder enkele tips: Koeien moeten ten allen tijden toegang hebben tot een drinkbak met proper en koel water. Houd voor een sneldrinker de norm van maximaal 15 dieren per sneldrinker aan. Voor drinkbakken geldt 7 cm lengte van drinkbak per aanwezig dier. In een stal met 60 melkkoeien is het advies om 420 cm aan drinkbakken te hebben. Controleer regelmatig of de bakken zuiver zijn. Zorg dat bakken toegankelijk geplaatst zijn, met makkelijke vluchtwegen (hiërarchie). Melkkoeien hebben een voorkeur voor grote bakken, dat wil zeggen bakken met een grote oppervlakte en inhoud. Koeien drinken ruim 40% van hun dagelijkse opname vlak na het melken en voederen. Het is daarom aan te raden om een makkelijk toegankelijke drinkbak te hebben vlak bij de uitgang van de melkstal en voldoende debiet te voorzien in de wateraanvoer die de behoefte van de dieren na het voederen kan vervullen. Het debiet dient minimaal 15 liter per minuut te zijn bij sneldrinkers.

9 Denk er ook in de weide aan dat u schoon drinkwater aanbiedt. Pas op voor vervuilde vlotterbakken! Drinkt een koe niet meer voldoende, bijvoorbeeld door ziekte, dan zal ook de voeropname verminderen. Uiteindelijk komt een zieke koe hierdoor in een neerwaartse spiraal en zal uiteindelijk helemaal niks meer eten. Om dit probleem te voorkomen drenchen we tegenwoordig veel runderen, zodat de vertering op gang blijft (bv. kalfziekte, slepende melkziekte, lebmaag, coli-mastitis, pensverzuring etc.). Nieuwe producten Vanaf nu is de Estrumate ook te verkrijgen in verpakkingen van enkelvoudige dosis (2mL). Geen geknoei meer dus met aangebroken flesjes. Indicaties zijn o.a. bronstsynchronisatie (tochtig spuiten) en witvuilers.

10 Uw dierenartsen. Niels Groot Nibbelink, Stijn van de Voort, Jos van Lier & Stef Frenken Tel: Website:

Nieuwsbrief Rundvee December 2016

Nieuwsbrief Rundvee December 2016 Nieuwsbrief Rundvee December 2016 Inhoud: 1. IBR en BVD vrij worden na tankmelkonderzoek 2. Aanpassingen BGP en BBP 3. BVD- virus-sneltest 4. Procapen in plaats van Penstrep-ject bij operaties 5. Nieuwe

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Oktober Inhoud: 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee 2. Het drenchen van runderen 3. Medicijnen 4. Koude 5.

Nieuwsbrief Rundvee Oktober Inhoud: 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee 2. Het drenchen van runderen 3. Medicijnen 4. Koude 5. Nieuwsbrief Rundvee Oktober 2016 Inhoud: 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee 2. Het drenchen van runderen 3. Medicijnen 4. Koude 5. Biest 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee Water is een van de belangrijkste

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Februari 2017

Nieuwsbrief Rundvee Februari 2017 Nieuwsbrief Rundvee Februari 2017 1. Klantenportaal 2. Behandelduur mastitis-injectoren 3. Pijnstilling bij mastitis 4. De liggende koe 5. BVD/IBR in onze praktijk 1. Klantenportaal Ieder jaar krijgen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Januari 2018

Nieuwsbrief Rundvee Januari 2018 Nieuwsbrief Rundvee Januari 2018 Inhoud: Nieuwe producten Cryptosporidium Salmonellose Aanpak IBR en BVD Voorwoord Allereerst willen we jullie als praktijk en herkauwerteam een gelukkig en voorspoedig

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Juli 2018 Inhoud:

Nieuwsbrief Rundvee Juli 2018 Inhoud: Nieuwsbrief Rundvee Juli 2018 Inhoud: Slecht genezende tussenklauwontsteking Ketose Hittestress Bestrijdingsprogramma IBR, route vaccinatie Acute sterfte door putgassen Kalf-OK systeem Myiasis Afhalen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee November 2017

Nieuwsbrief Rundvee November 2017 Nieuwsbrief Rundvee November 2017 Inhoud: Dosering en toediening medicatie Opstallen Aanpassingen BGP en BBP Longontsteking bij kalveren Nieuwe producten Voorwoord Afgelopen 16 en 17 september hebben we

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee. April Inhoud:

Nieuwsbrief Rundvee. April Inhoud: Nieuwsbrief Rundvee April 2017 Inhoud: 1. Vliegenbestrijding en ontworming 2. Nieuwe producten 3. Terugblik op een zeer geslaagde rundvee-avond 4. Longspoeling bij longontsteking 5. Eerste-keuze-mastitisinjectoren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee November 2018

Nieuwsbrief Rundvee November 2018 Nieuwsbrief Rundvee November 2018 Inhoud: Wachttermijnen vlees Aansturing van o.a. BVD-programma s Het slachten van Runderen Drenchen van kalveren/geiten/schapen Nieuw product: Bovikalc Dry OrbeSeal Gips

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Maart 2019

Nieuwsbrief Rundvee Maart 2019 Nieuwsbrief Rundvee Maart 2019 Eerste keuze Mastitis injectoren Vanaf 2017 is het verplicht om een eerste keuze injector voor handen te hebben op het BBP (en op het bedrijf). In principe moet men net als

Nadere informatie

BVD aanpak in de praktijk. Pauline Athmer DAP Nijkerk-Wellensiek

BVD aanpak in de praktijk. Pauline Athmer DAP Nijkerk-Wellensiek BVD aanpak in de praktijk Pauline Athmer DAP Nijkerk-Wellensiek Inhoud presentatie Even voorstellen Waarom BVD? De BVD drager Hoe kom je aan BVD? Hoe kom je er weer vanaf? BVD aanpak in onze praktijk Enkele

Nadere informatie

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Auteur: Vanessa Meganck Inleiding Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Voor het vermijden van diarree bij de jongste kalfjes dient er een evenwicht gevonden te worden

Nadere informatie

Na volledig invullen van de enquête neemt een assistente of uw bedrijfseigen dierenarts contact met u op om een afspraak te maken voor het BGP 2017.

Na volledig invullen van de enquête neemt een assistente of uw bedrijfseigen dierenarts contact met u op om een afspraak te maken voor het BGP 2017. Inleiding Beste veehouder/ veehoudster, Binnenkort bent u weer toe aan de update van uw BGP en BBP! Om zoveel mogelijk uit uw BGP te halen en kosten zo laag mogelijk te houden verzoeken we u vriendelijk

Nadere informatie

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR Besmet met IBR En hoe nu verder? Drs. Frederik Waldeck, dierenarts Congres Gezonde melkveeh Zwolle, 10 november 2015 Inhoud presentatie IBR Stand van zaken Besmet: hoe komt het, wat is het? Aanpak Boerderij,

Nadere informatie

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Landelijke aanpak IBR en BVD Per 1-4-2018 verplicht alle melkveehouders een status voor BVD en IBR (door sector)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee. Juli 2016

Nieuwsbrief Rundvee. Juli 2016 Nieuwsbrief Rundvee Juli 2016 Inhoud: 1. Nieuwe dierenarts 2. Vliegenbestrijding en ontworming 3. Nieuwe producten 4. Mastitis- nieuwtjes 5. Let op voor hittestress! Voorwoord Er is ondertussen alweer

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee September 2018

Nieuwsbrief Rundvee September 2018 Nieuwsbrief Rundvee September 2018 Inhoud: Dofatrim niet meer in de handel Ontworming Opfok van jonge kalveren Vaccinaties ter bevordering weerstand kalveren BVD Kuilgas Dofatrim niet meer in de handel

Nadere informatie

Conditie, bevuiling, schurft..

Conditie, bevuiling, schurft.. Conditie, bevuiling, schurft.. Locomotiescore, lijn van de rug.. Mest consistentie Gedrag? Werkroutines 5 Werkroutines Weging Punten Werklijnen en kruislijnen Jong naar oud, kans op mestcontact 3 2

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: BVD Achteraf eerder werk maken van aanpak BVD Column: Ruben Tolboom Ruben Tolboom Field Technical Service Manager 06 11 711301 BVD-vrij en beschermd Het nationale

Nadere informatie

Dierenartsenpraktijk Tweestromenland Rundveedierenartsen. Maarten Adamse Jos Giesen David Speksnijder

Dierenartsenpraktijk Tweestromenland Rundveedierenartsen. Maarten Adamse Jos Giesen David Speksnijder Dierenartsenpraktijk Tweestromenland Rundveedierenartsen Maarten Adamse Jos Giesen David Speksnijder Achtergrond richtlijn Maarten Adamse Achtergrond AB reductie Prof. Jaap Wagenaar Praktische tips rondom

Nadere informatie

Ziekteverwekkers. Bacteriën. 3.2 Virussen

Ziekteverwekkers. Bacteriën. 3.2 Virussen Ziekteverwekkers Bij melkvee komen diverse ziektes en aandoeningen voor. De oorzaak hiervan is verschillend. Er wordt onderscheid gemaakt in besmettelijke/ infectieuze ziektes en niet besmettelijke/ niet

Nadere informatie

Tips & Tricks. Biosecurity. Bart, Geert & Maude s. Wat is bioveiligheid? Wat betekent dit concreet? Wordt bioveiligheid toegepast op rundveebedrijven?

Tips & Tricks. Biosecurity. Bart, Geert & Maude s. Wat is bioveiligheid? Wat betekent dit concreet? Wordt bioveiligheid toegepast op rundveebedrijven? Bart, Geert & Maude s Tips & Tricks Biosecurity Wat is bioveiligheid? Bioveiligheid bij rundvee is het geheel van maatregelen die genomen worden om een runderpopulatie te beschermen tegen schadelijke biologische

Nadere informatie

Mastitis is gewoon irritant

Mastitis is gewoon irritant Mastitis is gewoon irritant Yvette de Geus Introductie Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek in Schalkwijk Boerinnenclub Zoönose kennisnetwerk Antibiotica 1 Programma workshop uiergezondheid Introductie

Nadere informatie

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Auteur: Steven Sarrazin Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Boviene Virale Diarree (BVD) is een aandoening met een veel ruimer ziektebeeld dan de naam laat vermoeden. Daarom is

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: - Alles over het gebruik van teatsealers - Expert consensus statement EXTRA AANDACHT: - BVD-vaccinatie combineren met BVD vrij-routes Column: Arjon Velthoen

Nadere informatie

Onder de huid Subcutaan s.c. Gebruikt bij veel medicijnen, In de ader Intraveneus i.v. Melkziekteinfuus in melkader

Onder de huid Subcutaan s.c. Gebruikt bij veel medicijnen, In de ader Intraveneus i.v. Melkziekteinfuus in melkader Medicijngebruik In dit hoofdstuk zullen de medicijnen besproken worden die gebruikt worden bij het melkvee, jongvee en de droge koeien. Daarbij is er een belangrijke rol voor de antibiotica. Het antibioticagebruik

Nadere informatie

Wetgeving en georganiseerde dierziektebestrijding

Wetgeving en georganiseerde dierziektebestrijding Wetgeving en georganiseerde dierziektebestrijding Wetgeving Als eigenaar van een dier ben je verantwoordelijk voor dat dier. Er zijn regels over de verzorging en de huisvesting en daar moet je je aan houden.

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: BVD Welzijn en het menselijke aspect Column: Jeroen Jacobi Jeroen Jacobi Field Technical Service Manager 06 11 71 13 01 Even voorstellen Graag wil ik van deze

Nadere informatie

Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving. Classificatie: intern

Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving. Classificatie: intern Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving Classificatie: intern Nieuwe BVD routes Linda van Duijn voorlichtingsbijeenkomsten IBR/BVD, januari/februari 2018 Actuele

Nadere informatie

Kalverdiarree. Inleiding

Kalverdiarree. Inleiding Kalverdiarree Inleiding Verschillende ziekteverwekkers kunnen de oorzaak zijn van diarree bij jonge kalveren: bacteriën, parasieten, virussen en op wat latere leeftijd ook wormen. Bij kalveren tot twee

Nadere informatie

BVD; doe er wat mee! Anita ten Wolthuis 26 september 2011

BVD; doe er wat mee! Anita ten Wolthuis 26 september 2011 BVD; doe er wat mee! Anita ten Wolthuis 26 september 2011 BVD en GD Monitoring Bekende en nieuwe ziekten Voor overheid en zuivel Vrijwillige programma s Wettelijke dierziekteprogramma s Ondersteuning

Nadere informatie

Bedrijfsbehandelplan Melkvee. Algemene gegevens UBN. Veehouder. G.C. Kanters. Adres. Achterst Ven 15. Postcode 5461LD. Woonplaats.

Bedrijfsbehandelplan Melkvee. Algemene gegevens UBN. Veehouder. G.C. Kanters. Adres. Achterst Ven 15. Postcode 5461LD. Woonplaats. Bedrijfsbehandelplan Melkvee Algemene gegevens UBN 425960 Veehouder G.C. Kanters Adres Achterst Ven 15 Postcode 5461LD Woonplaats Veghel Telefoonnummer E-mail (notificatie) g_kanters@online.nl DAP DAC

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: - Ontwormen, schoon de stal in - Gemak bij BVD vaccinatie Column: Ferry ten Brinke Ferry ten Brinke Business Manager Ruminants ferry.ten_brinke@boehringer-ingelheim.com

Nadere informatie

Trend aankoopprotocol

Trend aankoopprotocol aantal protocols Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw PERSARTIKEL Drongen, Torhout, 19 februari 2013 Auteur: Koen De Bleecker, Teamleider gezondheidszorg herkauwers, DGZ 2 jaar aankoopprotocol: resultaten

Nadere informatie

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen.

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Auteur: Steven Sarrazin BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Nu IBR een verplichte nationale aanpak kent bij rundvee, komt ook een bestrijding van BVD (Boviene Virale Diarree)

Nadere informatie

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 Voorstellen Monique Driesse Rundveedierenarts 7 jaar praktijk, 5 jaar in Canada Sinds 2007 bij Boehringer Ingelheim Ruben Tolboom

Nadere informatie

Stap 3. Inventarisatieformulier

Stap 3. Inventarisatieformulier Stap 3. Inventarisatieformulier Voor bedrijven met meer dan vijf procent verwerpers op jaarbasis of een abortusstorm. Algemeen Aantal melkkoeien: Geslotenheid bedrijf (aanvoer, o.a. stier, keuringen, samen

Nadere informatie

Gevolgen UDD-regeling voor veehouder en dierenarts

Gevolgen UDD-regeling voor veehouder en dierenarts Gevolgen UDD-regeling voor veehouder en dierenarts Zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij Vanaf 1 maart 2014 gelden nieuwe regels voor het gebruik van antibiotica bij melkvee, varkens, vleeskalveren

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn

Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn Opdracht 1 - Controle van gezondheid Het vee goed bekijken is één van de belangrijkste dingen op een melkveebedrijf. Het is namelijk de enige manier om zieke dieren

Nadere informatie

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk 2 Meer water betekent al haar drinkbehoeftes kennen Verhoogde wateropname verbetert de melkproductie Melk bestaat uit bijna 90% water, dus het is

Nadere informatie

Ervaringen van een salmonella expert

Ervaringen van een salmonella expert Ervaringen van een salmonella expert Bijeenkomst Friesland Campina 14 februari 2018 Oostmahorn Introductie Gerrit Hegen Rundveedierenarts sinds 1983 3 jaar DAP Menaldum 28 jaar dierenarts in Zuid Oost

Nadere informatie

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Pieter Passchyn AMCRA seminarie: Vaccinatie, bioveiligheid en management als tools voor een verminderd antibacterieel gebruik, Brussel, 10-11 oktober 2013

Nadere informatie

Besmettelijke dierziekten: geïntegreerd aanpakken

Besmettelijke dierziekten: geïntegreerd aanpakken Besmettelijke dierziekten: geïntegreerd aanpakken Wim Hanekamp (PR) en Jan Snoep (GD) Bestrijdingsprogramma s zijn er op gericht om dieren die drager zijn van een ziektekiem op te sporen en versneld af

Nadere informatie

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Inhoud presentatie Dierziekten: ontwikkelingen BVD en IBR Uiergezondheid: kengetallen omtrent droogstandstherapie Vruchtbaarheid: nieuwe benadering

Nadere informatie

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Een optimale zorg voor het kalf. Dat is de kern van het plan Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf van de Neder landse melk veehouderij, vleeskalver sector en Vee&Logistiek Nederland.

Nadere informatie

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Auteur: Steven Sarrazin Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Veelal wordt de bestrijding van het Boviene Virale Diarree-virus (BVD) enkel geassocieerd met vaccinatie. Echter, met vaccinatie

Nadere informatie

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening Veel te Vaak Vlug aan voorbijgegaan! Waarom is het zo belangrijk?

Nadere informatie

BVD Expertpanel 7 mei 2014

BVD Expertpanel 7 mei 2014 BVD Expertpanel 7 mei 2014 Hoe ga ik om met monitoring van BVD binnen de praktijk? Mark van der Heijden Voorstellen 2003 afgestudeerd Werkzaam in de ULP sinds 2009 Dierenarts herkauwers - 70 % Rundvee

Nadere informatie

Weerstands-check: snelle beoordeling van de weerstand in de transitieperiode

Weerstands-check: snelle beoordeling van de weerstand in de transitieperiode Weerstands-check: snelle beoordeling van de weerstand in de transitieperiode Naam veehouder Naam dierenarts Datum Voeding Conditie droogstand De gemiddelde conditie bij afkalven is meer dan 3,5: [Toelichting:

Nadere informatie

Protocol klauwaandoeningen

Protocol klauwaandoeningen Protocol klauwaandoeningen Algemeen In het algemeen kan gesteld worden dat de mate van problemen afhankelijk is van de voeding, huisvesting en het stalklimaat. Met andere woorden: hoe schoner en droger

Nadere informatie

Risicofactor Beoordeling Maatregel Toelichting geadviseerde maatregel UBN: Plaats: Mobiel: Tel of mobiel: Firma: Tel. of mobiel: Zuivelonderneming:

Risicofactor Beoordeling Maatregel Toelichting geadviseerde maatregel UBN: Plaats: Mobiel: Tel of mobiel: Firma: Tel. of mobiel: Zuivelonderneming: Checklist salmonella Veehouder: Adres: Tel.: UBN: Plaats: Mobiel: E-mail: Visite Visite afgelegd door: Datum: / / Andere betrokkenen die aanwezig waren bij de visite: Bedrijfsleider: Voeradviseur: Tel

Nadere informatie

Elke koe verdient bescherming. Eénmalige BVD vaccinatie, 1 jaar bescherming

Elke koe verdient bescherming. Eénmalige BVD vaccinatie, 1 jaar bescherming Elke koe verdient bescherming Eénmalige BVD vaccinatie, jaar bescherming BVD-vrij en beschermd Ondanks dat er jarenlang maatregelen zijn genomen, blijft BVD een belangrijk probleem in Europa met grote

Nadere informatie

Continue meten = continue weten

Continue meten = continue weten Continue meten = continue weten Agis Automatisering heeft in 2010-2011 een Samenwerking bij Innovatie-project uitgevoerd met 15 melkveebedrijven: het Melkveehouder Decision Support System project. Dit

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Dierenartsen IBR en BVD

Voorlichtingsbijeenkomst Dierenartsen IBR en BVD Voorlichtingsbijeenkomst Dierenartsen IBR en BVD 1 Agenda 19.30 Openingswoord Dirk Bruins / Jos Verstraten, namens LTO lid van de stuurgroep Voorbereiding collectieve bestrijding IBR en BVD in Nederland

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Samenvattend rapport 1 ENQUÊTE 1.1 Opstellen van de enquête In kader van het demo-project verantwoord gebruik van antibiotica in de

Nadere informatie

MaxXfan Hittestress bij melkkoeien Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kunt u eraan doen?

MaxXfan Hittestress bij melkkoeien Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kunt u eraan doen? Hittestress bij melkkoeien Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kunt u eraan doen? Geschreven door: Raymond van Benthem In opdracht van: Inleiding Bij een comfortabele temperatuur presteert rundvee het

Nadere informatie

Nieuwe IBR routes. Frederik Waldeck Voorlichtingsbijeenkomsten IBR/BVD, januari/februari 2018

Nieuwe IBR routes. Frederik Waldeck Voorlichtingsbijeenkomsten IBR/BVD, januari/februari 2018 Nieuwe IBR routes Frederik Waldeck Voorlichtingsbijeenkomsten IBR/BVD, januari/februari 2018 Actuele stand IBR-programma s melkveebedrijven Programma Status #MV %MV IBR-vrij Certificering in onderzoek

Nadere informatie

Vragen en opdrachten. Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok

Vragen en opdrachten. Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok Vragen en opdrachten Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok Vragen bij boekje Jongvee blz 4 t/m 7 (Bekijk voor het maken van vraag 1 t/m 11 Wikiwijs: Jongvee opfok, hoofdstuk Introductie jongvee opfok.)

Nadere informatie

Invullijst Koekompas

Invullijst Koekompas Invullijst Koekompas 1. Melken: a. Tanklokaal - schoon & opgeruimd ja / nee - tanktemperatuur 3-4 C ja / nee - voorkoeler aanwezig ja / nee - melkwacht in functie ja / nee - vulling tankmelk na 1 e melkmaal

Nadere informatie

BVD, het aanpakken waard! Ruben Tolboom Intervisie 2014

BVD, het aanpakken waard! Ruben Tolboom Intervisie 2014 BVD, het aanpakken waard! Ruben Tolboom Intervisie 2014 Voorstellen Ruben Tolboom Tot 1 mei 2014: rundveedierenarts Vanaf heden: Field Technical Service Manager Technische achtergrond produkten-dierziekten

Nadere informatie

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende De BVD Boviene virale diarree of BVD is een aandoening bij runderen die zwaar onderschat wordt.de besmetting brengt veel meer schade toe aan de veestapel dan men over het algemeen aanneemt, maar komt ook

Nadere informatie

Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf

Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf Moeilijk te ontdekken infectieuze ziekten bij runderen Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf vooraleer ze ontdekt en aangepakt worden. Het gaat om besmettelijke

Nadere informatie

Landelijke aanpak IBR/BVD. LTO Nederland Toon van Hoof Portefeuillehouder Diergezondheid

Landelijke aanpak IBR/BVD. LTO Nederland Toon van Hoof Portefeuillehouder Diergezondheid Landelijke aanpak IBR/BVD LTO Nederland Toon van Hoof Portefeuillehouder Diergezondheid Achtergrond BVD en IBR passen niet in de ambitie van een gezonde en duurzame veehouderij BVD en IBR veroorzaken economische

Nadere informatie

Kwaliteit. Benodigdheden Transparante fles Uitgebreid wateronderzoek Witte emmer Test-sets voor ijzer-, hardheiden PH-bepaling

Kwaliteit. Benodigdheden Transparante fles Uitgebreid wateronderzoek Witte emmer Test-sets voor ijzer-, hardheiden PH-bepaling Kwaliteit Hoe beoordeel je kwaliteit van drinkwater? Het drinken van vervuild water of water met ziektekiemen betekent een lagere productie van je dieren. De norm voor het beoordelen van de kwaliteit van

Nadere informatie

dierenartsenpraktijk Het Zuidenveld

dierenartsenpraktijk Het Zuidenveld dierenartsenpraktijk Het Zuidenveld Verslag bedrijfsbezoek studiegroep DBID over Voeding en Diergezondheid op 15 september 2009 bij VOF Westerhof, Holthe 37 E, Beilen. Bedrijfskarakteristiek: Melkveebedrijf

Nadere informatie

Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden. Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2. Onderwerpen. Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina

Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden. Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2. Onderwerpen. Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina 1 Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2 Onderwerpen Management rond geboorte Volle melk of melkvervanger Meest

Nadere informatie

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % Broilers Slaughter pigs Veal calves Dairy cattle -- Themabijeenkomst Antibioticumbeleid en de (on-)mogelijkheden

Nadere informatie

Het belang van een degelijk biestmanagement op moderne. rundveebedrijven

Het belang van een degelijk biestmanagement op moderne. rundveebedrijven Auteur: Vanessa Meganck Het belang van een degelijk biestmanagement op moderne rundveebedrijven Een kalf wordt zonder antistoffen geboren door de specifieke bouw van de placenta (moederkoek) van het rund.

Nadere informatie

CBD/IKBR/BIJL/12 Voorschriften IKB Rund

CBD/IKBR/BIJL/12 Voorschriften IKB Rund Algemeen RA.00 Zijn de aanwezige dieren gezien RA.01 Er is een wederzijds ondertekende overeenkomst met een door de regelinghouder erkende certificerende instantie op het bedrijf aanwezig. Administratief

Nadere informatie

Focus op BVD. Praktische handleiding

Focus op BVD. Praktische handleiding Focus op BVD Praktische handleiding Met de steun van Voorwoord Beste veehouder, Beste dierenarts, Boviene virale diarree, kortweg BVD, is veruit de belangrijkste infectieziekte bij het rund. Goed de helft

Nadere informatie

Biestmanagement op Vlaamse melkveebedrijven

Biestmanagement op Vlaamse melkveebedrijven Biestmanagement op Vlaamse melkveebedrijven Inleiding Het verzekeren van een goede gezondheid van het kalf start met het uitvoeren van een goed biestmanagement. In een thesis ter behaling van het diploma

Nadere informatie

Kalverdiarree. Hoe los ik het op? Author/location

Kalverdiarree. Hoe los ik het op? Author/location Kalverdiarree Hoe los ik het op? Author/location Situatie Nederland Het voorkomen van afwijkende mest op 108 bedrijven verspreid over heel Nederland Onderzocht door de GD Onderscheid mest: waterig vla

Nadere informatie

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat 365 dagen resultaat > gezonde koeien > goede productie > gemakkelijk werken U wilt als melkveehouder dat uw koeien vlot afkalven, gezond opstarten, goed produceren en weer gemakkelijk drachtig worden.

Nadere informatie

Neem voor vragen of orders contact op met onze rundveespecialisten,

Neem voor vragen of orders contact op met onze rundveespecialisten, Geachte relatie, Nog even een terugblik op onze vorige nieuwsbrief. Daarin informatie over Roel Hekkema uit Tjerkwerd en Harmen van Kalsbeek uit Ferwoude. Zij hebben als afstudeer project een hydraulische

Nadere informatie

Bloederkalveren: waakzaamheid blijft geboden! Tekst: Jef Laureyns Faculteit Diergeneeskunde UGent

Bloederkalveren: waakzaamheid blijft geboden! Tekst: Jef Laureyns Faculteit Diergeneeskunde UGent PRAKTIJKDIERENARTS-MVBB02-2013 Bloederkalveren: waakzaamheid blijft geboden! Tekst: Jef Laureyns Faculteit Diergeneeskunde UGent Sommige vlees- en melkveebedrijven hebben de voorbije jaren te maken gehad

Nadere informatie

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014 Bart Geurts Dierenarts Indeling presentatie Antibioticabeleid Waarom zijn de richtlijnen ontwikkeld? Waar zijn de richtlijnen op gebaseerd? Wat zijn de nieuwe richtlijnen?

Nadere informatie

Voorspellende waarde van het bacteriologisch onderzoek van tankmelk, Richard Olde Riekerink

Voorspellende waarde van het bacteriologisch onderzoek van tankmelk, Richard Olde Riekerink Verslag van de bijeenkomst van het uiergezondheidspanel najaar 2011 Het Uiergezondheidspanel (UGP) is een deskundig, onafhankelijk en divers discussieplatform op het gebied van uiergezondheid bij melkvee.

Nadere informatie

Gevolgen gewijzigde UDD-regeling. Zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij

Gevolgen gewijzigde UDD-regeling. Zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij Gevolgen gewijzigde UDD-regeling Zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij Regels voor gebruik antibiotica Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties bij mensen en dieren te genezen.

Nadere informatie

Veekeuring Fryslân. 4. Alleen dieren die in de catalogus voorkomen doen mee aan de individuele keuring.

Veekeuring Fryslân. 4. Alleen dieren die in de catalogus voorkomen doen mee aan de individuele keuring. Veekeuring Fryslân Vraagprogramma * Deelname is opengesteld voor dieren uit de provincie Friesland. * Dieren dienen op de sluitingsdatum van de aangifte aanwezig te zijn op een UBN binnen de provincie

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren

Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren Er sterven meer jonge kalveren aan diarree dan aan alle andere ziekten samen Neonatale diarree vormt een grote bedreiging in de eerste weken van het leven

Nadere informatie

Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde

Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde Algemeen: Het bedrijfsbehandelplan Waarom Hoe werkt het? Inhoud In 2 groepen Verlossen De praktijk Theorie rondom lammeren Antibiotica-regels voor sectoren die buiten

Nadere informatie

Protocol statusbeheer BVD-vrij (route intake virus, bewaking jongvee antistoffen) Versie 1.1 (juli 2018)

Protocol statusbeheer BVD-vrij (route intake virus, bewaking jongvee antistoffen) Versie 1.1 (juli 2018) Protocol statusbeheer BVD-vrij (route intake virus, bewaking jongvee antistoffen) Versie 1.1 (juli 2018) 1. Kader Met ingang van 1 april 2018 start de landelijke aanpak van BVD onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis

De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis Met andere ogen kijken naar klinische mastitis Diewertje van den Dungen INHOUD Inleiding Achtergrond mastitis Detectie van mastitis Actie op mastitis Nieuwe

Nadere informatie

Op het diagram hieronder is schematisch weergegeven hoe de besmettingsroute van Neospora loopt. Bron: GD Diergezondheid

Op het diagram hieronder is schematisch weergegeven hoe de besmettingsroute van Neospora loopt. Bron: GD Diergezondheid Neospora Neospora caninum is een van de belangrijkste besmettelijke oorzaken van verwerpen bij koeien. Een infectie met Neospora leidt niet tot ziekteverschijnselen bij de koeien. Wel kan de parasiet door

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Enquêteresultaten 1 ENQUÊTE RESULTATEN Gemiddeld aantal dieren >150 6,9% Aantal dieren 100-150 50-100 14,0% 50,2% 0-50 28,9% 0 50 100

Nadere informatie

Protocol statusbeheer BVD-vrij (route jongvee antistoffen) Versie 1.2 (januari 2019)

Protocol statusbeheer BVD-vrij (route jongvee antistoffen) Versie 1.2 (januari 2019) Protocol statusbeheer BVD-vrij (route jongvee antistoffen) Versie 1.2 (januari 2019) 1. Kader Met ingang van 1 april 2018 start de landelijke aanpak van BVD onder verantwoordelijkheid van de Themagroep

Nadere informatie

Jongvee opfok. Vragen en opdrachten bij bundel Jongvee

Jongvee opfok. Vragen en opdrachten bij bundel Jongvee Jongvee opfok Vragen en opdrachten bij bundel Jongvee 1 Planning: Datum Huiswerk 29 / 31 jan Af vragen hoofdstuk 1 af t/m vraag 20 5 / 7 feb Af vragen hoofdstuk 1 vanaf vraag 21 t/m hoofdstuk 2 vraag 10

Nadere informatie

Veekeuring Fryslân. 4. Alleen dieren die in de catalogus voorkomen doen mee aan de individuele keuring.

Veekeuring Fryslân. 4. Alleen dieren die in de catalogus voorkomen doen mee aan de individuele keuring. Veekeuring Fryslân Vraagprogramma * Deelname is opengesteld voor dieren uit de provincie Friesland. * Dieren dienen op de sluitingsdatum van de aangifte aanwezig te zijn op een UBN binnen de provincie

Nadere informatie

Infectieziekten: Caprine arthritis encephalitis (CAE) Caseous Lymphadenitis (CL, pseudo-tuberculose) Paratuberculose

Infectieziekten: Caprine arthritis encephalitis (CAE) Caseous Lymphadenitis (CL, pseudo-tuberculose) Paratuberculose Infectieziekten: Caprine arthritis encephalitis (CAE) Caseous Lymphadenitis (CL, pseudo-tuberculose) Paratuberculose Caprine arthritis encephalitis (CAE) Oorzaak CAE virus, familie van de lentivirussen,

Nadere informatie

Voedingsziekten. Slepende melkziekte en leververvetting

Voedingsziekten. Slepende melkziekte en leververvetting Voedingsziekten In dit hoofdstuk komen de voedingsziekten aan bod. Behalve de achtergrond en ontstaanswijze zullen ook de therapie en preventieve maatregelen besproken worden. De volgende aandoeningen

Nadere informatie

Workshops. Themadag Doelgericht (be)handelen bij uiergezondheidsproblemen. Mariska van Asselt Jorien Druijf Karien Griffioen

Workshops. Themadag Doelgericht (be)handelen bij uiergezondheidsproblemen. Mariska van Asselt Jorien Druijf Karien Griffioen Workshops Themadag Doelgericht (be)handelen bij uiergezondheidsproblemen Mariska van Asselt Jorien Druijf Karien Griffioen Dronten, 18 oktober 2018 Definitief Workshops Themadag Doelgericht (be)handelen

Nadere informatie

Overzicht voor een geslaagde jongvee-opfok

Overzicht voor een geslaagde jongvee-opfok Voeding tot 6 maand 1. Biest Overzicht voor een geslaagde jongvee-opfok Vlug: 1-1,5 liter direct na de geboorte, binnen de acht uur 4 liter Veel: minstens 4 liter per kalf per dag gedurende minstens de

Nadere informatie

Verantwoord Diergeneesmiddelengebruik

Verantwoord Diergeneesmiddelengebruik Verantwoord Diergeneesmiddelengebruik Dit is een gezamenlijke uitgave ter bevordering van verantwoord diergeneesmiddelengebruik van de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in

Nadere informatie

Transitie transparant? management zoals rantsoen, huisvesting en comfort moet goed zijn, dat corrigeer je niet met een brok.

Transitie transparant? management zoals rantsoen, huisvesting en comfort moet goed zijn, dat corrigeer je niet met een brok. Transitie transparant? De transitieperiode van melkkoeien is een veelbesproken onderwerp waar veel (meer) aandacht voor is. Iedereen heeft er zijn eigen systeem en methoden voor en er is veel over te lezen

Nadere informatie

De UDD maatregel. Doel: verminderengevaarhumaanresistentebacteriëndoor verminderen inzet van antibiotica bij dieren

De UDD maatregel. Doel: verminderengevaarhumaanresistentebacteriëndoor verminderen inzet van antibiotica bij dieren De UDD maatregel Bleeker: dan maken we NU alle diergeneesmiddelen UDD Dijksma, Schippers: nu is het danzover Doel: verminderengevaarhumaanresistentebacteriëndoor verminderen inzet van antibiotica bij dieren

Nadere informatie

Melkveebedrijf. Huisvesting. Melkveebedrijf. MPR oktober Melkmachine en melktechniek. 260 koeien 166 jongvee

Melkveebedrijf. Huisvesting. Melkveebedrijf. MPR oktober Melkmachine en melktechniek. 260 koeien 166 jongvee 260 koeien 166 jongvee BVD Vrij IBR Vrij Salmonella onverdacht Paratbc Status A Huisvesting Volledig TMR Aparte vaarzen groep Opstartgroep Gezakt zaagsel (Allspan) met Boxclean 2dd boxen schoongemaakt

Nadere informatie

Wegwijzer Rundveekeuringen Mei 2015

Wegwijzer Rundveekeuringen Mei 2015 Wegwijzer Rundveekeuringen Mei 2015 2 Inhoudsopgave 1. Wegwijzer Rundveekeuringen... 3 2. Adviezen bij de organisatie van rundveekeuringen... 3 2.1 Contact met organisaties... 3 3. Rundveekeuringen en

Nadere informatie

HUISVESTING RANTSOEN KALVING

HUISVESTING RANTSOEN KALVING Stap voor stap naar een beter transitiemanagement HUISVESTING KALVING Elly Geverink * Berekening gesimuleerd door ILVO. Stap voor stap naar een beter transitiemanagement HUISVESTING Welke looplijnen volgen

Nadere informatie

Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok

Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok Cursusjaar 17-18 Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok Postma, Wander AERES GROEP Vragen over Doel: melkkoeien produceren Groei en ontwikkelingsfasen 1. Beschrijf zo goed mogelijk wat het doel is van

Nadere informatie

Focus op Neospora. Praktische handleiding

Focus op Neospora. Praktische handleiding Focus op Neospora Praktische handleiding Met de steun van Focus op Neospora Voorwoord Beste veehouder, Beste dierenarts, Neospora caninum is een parasiet die wereldwijd voorkomt. Neospora is vooral gekend

Nadere informatie

Protocol statusbeheer BVD-vrij (route tankmelk) Versie 1.1 (juli 2018)

Protocol statusbeheer BVD-vrij (route tankmelk) Versie 1.1 (juli 2018) Protocol statusbeheer BVD-vrij (route tankmelk) Versie 1.1 (juli 2018) 1. Kader Met ingang van 1 april 2018 start de landelijke aanpak van BVD onder verantwoordelijkheid van de Themagroep Rundergezondheid

Nadere informatie