MEMO Dominantie-analyse scope 3 (2014)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEMO Dominantie-analyse scope 3 (2014)"

Transcriptie

1 Dominantie-analyse scope 3 (2014) Inleiding Voor certificering volgens de CO 2-Prestatieladder vanaf niveau 4 is het noodzakelijk om de meest materiële emissies van de scope 3 emissies van Boskalis Nederland B.V. (verder genoemd: Boskalis) in kaart te brengen. Eén en ander is omschreven in criterium 4.A.1 van het Handboek van de CO 2-Prestatieladder, versie 2.2, 4 april /8 In deze notitie is een identificering en kwantificering uitgevoerd van de materiële emissies, waarbij gebruik is gemaakt van de voorgeschreven standaard zoals beschreven in het GHG protocol Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard; September 2011 (de norm). In tabel 5.3 op p.32 van dat document zijn de scope 3 categorieën beschreven. De gegevens op basis waarvan de analyse is uitgevoerd, hebben betrekking op het kalenderjaar Deze analyse van scope 3 emissies biedt de basis voor het selecteren van een tweetal ketens die nader worden onderzocht op hun CO2-footprint en reductiemogelijkheden. Van deze twee te onderzoeken ketens, dient er één te behoren tot de top-2 van meest materiële CO 2-emissie, de andere tot de top-6 van meest materiële emissies. Analyse materiële emissies In tabel 5.3 van het GHG-protocol (sept 2011) worden de volgende scope 3 categorieën genoemd: Upstream scope 3 emissies: 1. Gekochte goederen en services; 2. Kapitaalgoederen; 3. Brandstof- en energiegerelateerde activiteiten die niet in scope 1 en 2 zitten; 4. Transport en distributie (upstream); 5. Gegenereerd afval; 6. Zakentransport; 7. Woon-werkverkeer; 8. Geleasde assets (upstream); Downstream scope 3 emissies: 9. Transport en distributie (downstream); 10. Verwerken van verkochte producten; 11. Gebruik van verkochte producten; 12. End-of life behandeling van verkochte producten; 13. Geleasde assets (downstream); 14. Franchises; 15. Investeringen.

2 2/8 Voor het identificeren van relevante scope 3 emissies schrijft de norm de volgende criteria voor: Criteria Size Influence Risk Stakeholders Outsourcing Other Omschrijving They contribute significantly to the company s total anticipated scope 3 emissions There are potential emissions reductions that could be undertaken or influenced by the company They contribute to the company s risk exposure (e.g., climate change related risks such as financial, regulatory, supply chain, product and technology, compliance/litigation, reputational and physical risks) They are deemed critical by key stakeholders (e.g., customers, suppliers, investors or civil society) They are outsourced activities previously performed inhouse or activities outsourced by the reporting company that are typically performed in-house by other companies in the reporting company s sector They meet additional criteria developed by the company or industry sector Uit: Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard; Supplement to the GHG Protocol; Corporate Accounting and Reporting Standard; Hieruit blijkt dat niet alleen de omvang bepalend is voor de materialiteit. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om CO 2-reductie na te streven in een keten waar Boskalis geen invloed op kan uitoefenen (zie ook p van het Handboek van de CO 2- Prestatieladder). Naast bovenstaande criteria uit het GHG-protocol, worden de volgende overige criteria ook van belang geacht: Heeft betrekking op de projecten; Betreft eigen analyses, uitgevoerd door / namens het bedrijf; Vormt een aanvulling op de bestaande (gepubliceerde) kennis en inzichten of anders gesteld: dient een bijdrage te leveren aan het voortschrijdend maatschappelijk inzicht; De benodigde gegevens / informatie zijn voorhanden; Biedt mogelijkheden voor emissiereductie. Voor de vijftien categorieën is de toepassing en relevantie op de zes criteria getoetst. Alvorens deze criteria hieronder afzonderlijk te bespreken is het noodzakelijk om duidelijk voor ogen te hebben om wat voor type bedrijf het bij Boskalis Nederland bv gaat. De hoofdactiviteiten van Boskalis Nederland bv zijn baggeren, grondverzet en civiele infrastructuren. Gelet op de type activiteiten van het bedrijf zullen de ketenstudies wellicht sterk afwijken van de keuzes die bouwaannemers maken. Voor het genoemde criterium Aanvulling op bestaande kennis is dit een duidelijk positief aspect.

3 3/8 Upsteam 1. Gekochte goederen en diensten Onder deze categorie vallen: A. Ingekochte goederen en diensten die direct gerelateerd zijn aan de productie van de producten van het bedrijf. Dit is niet relevant voor Boskalis omdat Boskalis geen productiebedrijf is. B. Ingekochte goederen en diensten die niet gerelateerd zijn aan de productie van de producten van het bedrijf, maar noodzakelijk zijn voor de activiteiten van Boskalis. Het betreft goederen en diensten als: - zand (van derden); - stortsteen e.d.; - asfalt voor verharding; - betonproducten; - houtproducten - kunststoffen - adviezen en diensten. Voor Boskalis is dit een relevante categorie; voor enkele van deze goederen en diensten kan Boskalis echter geen enkele invloed uitoefenen op de leverancier. 2. Kapitaalgoederen Het betreft aangeschafte kapitaalgoederen die gebruikt worden om een product te maken of een dienst te verlenen. Voor Boskalis gaat het om de aanschaf van materieel (droog en nat) en voertuigen. Deze categorie is voor Boskalis van belang. Boskalis hanteert een klimaatvriendelijk inkoopbeleid met oog voor duurzaamheid waar het aankomt op nieuw aan te schaffen materieel en hanteert hierbij de meest actuele milieunormen. 3. Brandstof- en energiegerelateerde activiteiten die geen onderdeel zijn van scope 1 en 2. Hier valt onder andere de brandstof en elektriciteit onder, die on-site wordt gebruikt door Boskalis, maar niet door het bedrijf zelf is ingekocht. Voor Boskalis betreft dit veelal projectketen welke door de opdrachtgever beschikbaar zijn gesteld en welke inclusief de verbruikte energie/brandstof worden vergoed door de opdrachtgever. Een schatting uit 2011 gaf aan dat dit bij ongeveer 10 projecten het geval was, waarmee dit, gezien de CO2-emissie van een gemiddelde projectkeet, voor Boskalis een zeer beperkte categorie is. 4. Transport en distributie (upstream) Het betreft het door Boskalis ingehuurde transport voor leveringen aan Boskalis als mede intern transport van voornamelijk bulkmateriaal op onze projecten. Dit is voor Boskalis een beperkte categorie. 5. Gegenereerd afval Het betreft de CO2-emissies als gevolg van het door Boskalis gegenereerde afval. Met betrekking tot duurzaam afvalmanagement heeft Boskalis contracten afgesloten met afvalspecialisten die het door Boskalis ingezamelde afval op een duurzame manier verwerken. Voor een gedeelte van het op de kantoren gegenereerde afval ontvangt Boskalis per kwartaal een overzicht van relevante informatie en statistieken over de

4 4/8 trends in het betreffende afval en de CO2-besparing die hiermee gepaard gaat. De omvang van deze categorie is voor Boskalis beperkt. 6. Zakentransport Dit is werk-werk -verkeer tussen de verschillende kantoren van Boskalis, droge en natte projectlocaties en bezoeken aan ketenpartners. Dit is voor een ander onderdeel van de CO 2-prestatieladder (scope 2) al gedetailleerd in beeld gebracht en opgenomen in het energiereductieprogramma. Voor een ketenanalyse is deze categorie daarom niet van belang. 7. Woon-werkverkeer Woonwerkverkeer door lease-auto s is door Boskalis reeds opgenomen in scope 1 en valt derhalve buiten deze analyse. Het gebruik van privé-auto s voor woonwerkverkeer is niet meegenomen. Deze categorie is voor Boskalis van beperkt belang. 8. Geleaste assets (upstream) Deze categorie gaat over emissies van assets die zijn geleast door Boskalis en niet binnen scope 1 en 2 vallen. Boskalis doet op projectlocaties veel aan (in)huur of inkoop, maar nauwelijks aan lease, behalve het leasen van zakenauto s. Deze categorie is daarom niet van belang. Downsteam 9. Transport en distributie (downstream) Boskalis en zijn dochters verzorgen het transport van zand en grond naar de klanten. De emissies vallen onder scope 1. Daarnaast wordt ook in opdracht van Boskalis grondverzet uitgevoerd door diverse andere bedrijven. De omstandigheden waaronder deze transporten worden uitgevoerd, zijn in veel gevallen slecht te noemen: vaak wordt met zwaar materieel over onverhard terrein gereden. Daardoor is het brandstofverbruik van de wagens relatief hoog. Boskalis kan dit niet alleen oplossen maar moet daarvoor samenwerken met de eigenaar/terreinbeheerder en met andere transporteurs. Als zodanig betreft het dus een ketenproject. Samenwerking met ketenpartners is noodzakelijk om tot reductie van brandstof en daarmee CO2-emissie te komen. Voor Boskalis is dit een belangrijke categorie. 10. Verwerken van verkochte producten Dit zijn CO 2-emissies als gevolg van het verwerken door derde partijen (bijvoorbeeld fabrikanten) van door Boskalis verkochte tussenproducten, voorafgaand aan de verkoop van het product. Net als categorie 10 gaat het hier om typische retailproducten, wat voor een bedrijf als Boskalis niet van toepassing is. 11. Gebruik van verkochte producten Dit zijn emissies als gevolg van consumentengebruik van goederen en diensten die zijn verkocht door Boskalis. Dit is voor een bedrijf als Boskalis niet van toepassing 12. End-of-life behandeling van verkochte producten Deze categorie betreft de emissies van afvalverwijdering / behandeling van verkochte producten aan het einde van de levensduur. Dit is wederom een categorie die met name van toepassing is op de retailsector (denk bijvoorbeeld aan de in Nederland verplichte verwijderbijdrage ) en niet van toepassing is op een bedrijf als Boskalis.

5 5/8 13. Geleaste assets (downstream) In tegenstelling tot categorie 8 gaat het hier om assets die Boskalis zelf ter beschikking zou stellen om geleast te worden door derden. Deze categorie is met name van toepassing voor leasebedrijven en is voor Boskalis niet van toepassing. 14. Franchises Een franchise is een onderneming die opereert onder een licentie om goederen of diensten van een ander bedrijf te verkopen of distribueren op een bepaalde locatie. Dit aspect is voor Boskalis niet van toepassing. 15. Investeringen Hiermee worden bijvoorbeeld investeringen in partnerschappen (oprichting van een bedrijf met een ander bedrijf), joint ventures, projectinvesteringen etc. bedoeld. Deze categorie is vooral voor de financiële sector interessant. Dit is niet van toepassing voor Boskalis. In tabel 1 is voor de relevante categorieën een inschatting gemaakt van de CO2- emissie in scope 3. Tabel 1: Inschatting CO2-emissie van de 15 categorieën in scope 3 (mbt 2014) Categorie Omschrijving Omvang in termen van CO2 1 Gekochte goederen en diensten. Hieronder valt inkoop van zeer groot zand, (stort)steen, asfalt, beton, adviezen, ed. 2 Kapitaalgoederen. Het betreft een diverse groep aan leveranciers van onderdelen, machines, voertuigen ed. (*) zie opmerking 3 Brandstof en energie niet vallend onder scope 1 en 2. Dit is beperkt verwaarloosbaar. 4 Transporten door onderaannemers. beperkt 5 Inzameling en verwerking van gegenereerd afval. CO2-emissie beperkt is gering vergeleken met de andere categorieën. 6 Zakentransport (transport tussen verschillende locaties). Is al - meegenomen in scope en hier zodoende niet van toepassing. 7 Woon-werkverkeer. Het woon-werkverkeer per leasewagen is beperkt reeds meegenomen in scope 1, woon-werkverkeer per privéwagen is niet meegenomen. Dit laatste is beperkt. 8 Geleaste assets. - 9 Transport en distributie downstream. zeer groot 10 Verwerken van gekochte producten Gebruik van verkochte producten End-of life behandeling van verkochte producten Geleaste assets downstream Franchises Investeringen. - (*) Het betreft kapitaalintensieve goederen, zoals aggregaten, onderdelen en materieel. Het bepalen van de CO2-emissie van deze samengestelde goederen is een complexe zaak en het gaat voor Boskalis te ver om deze te bepalen, temeer daar veel van deze goederen tevens brandstof verbruiken en de CO2-emissie van het verbruik aan brandstof gedurende de levensduur is aanmerkelijk hoger (40-50 maal) dan de CO2-emissie van de productie ervan. Voor het brandstofverbruik (onderdeel van scope 1) heeft Boskalis reductiedoelstellingen geformuleerd. Gelet op het voorgaande is de CO2-emissie van de aangeschafte kapitaalgoederen niet berekend. In tabel 2 is wel een kwalitatieve schatting opgenomen.

6 6/8 In tabel 2 worden de 15 categorieën gescoord op materialiteit aan de hand van de zes criteria. Hierbij geldt de volgende schaalindeling: - 1 = Zeer laag; - 2 = Laag; - 3 = Niet hoog, niet laag; - 4 = Hoog; - 5 = Zeer hoog. De categorieën met de hoogste eindscore zijn het meest materieel. Op deze manier is geprobeerd met kwalitatieve criteria en gegevens een kwantitatieve analyse te maken. Tabel 2: Overzicht van de 15 categorieën binnen scope 3, op de 6 criteria Criteria: Omvang Invloed Risico Kritisch voor Outsourcing Overig Totaal stakeholders Categorieën: 1. Gekochte goederen en diensten 2. Kapitaalgoederen Brandstof- en energie-gerelateerde activiteiten die geen onderdeel zijn van scope 1 en 2 4. Transport en distributie (upstream) 5. Gegenereerd afval Zakentransport n.v.t Woon-werkverkeer Geleaste assets (upstream) n.v.t Transport en distributie (downstream) 10. Verwerken van verkochte producten n.v.t Gebruik van verkochte producten n.v.t End-of life behandeling van n.v.t verkochte producten 13. Geleaste assets (downstream) n.v.t Franchises n.v.t Investeringen n.v.t. -

7 7/8 Keuze ketenstudies Uit tabel 1 blijkt dat de categorieën 1 en 9 voor Boskalis het meest van belang zijn: ingekochte goederen en diensten en transport en distributie downstream. Hierbij wordt nogmaals benadrukt dat de kwantitatieve puntentelling tot stand is gekomen op een kwalitatieve, omschrijvende manier. De categorieën en criteria van het GHG-protocol laten veel ruimte voor eigen interpretatie, waardoor moet worden gewaakt voor harde conclusies. Naast de criteria die het GHG-protocol hanteert, zijn de volgende criteria ook van belang: Aanvulling op bestaande kennis; Of de benodigde gegevens / informatie voorhanden zijn; Mogelijkheden voor emissiereductie. Binnen de categorieën 1 en 9 (deze vormen samen de top 2 in termen van CO2- relevantie) zijn de onderwerpen voor de ketenstudies gekozen. Voor deze selectie is een nadere analyse gemaakt van deze categorieën. Analyse categorie 1: Ingekochte goederen en diensten In onderstaande tabel 3 volgt een verdere indeling van categorie 1. Tabel 3: onderverdeling categorie 1 (Inkoop van goederen en diensten) Relevante sub-categorieën bij Inkoop van goederen en diensten (categorie 1 uit GHG-Protocol); 2014 Inkoop van zand Inkoop van (stort- en breuk)steen Inkoop van asfalt (onder-, tussen, en deklaag) Inkoop van betonproducten Inkoop van adviesdiensten Onderaanneming Over 2014 was de inkoop van asfalt (met name de onderlaag en deklaag) voor Boskalis aanzienlijk. Ook de inkoop van zand en van stort- en breuksteen waren omvangrijk. Gezien de werkzaamheden van Boskalis zijn dit gebruikelijke categorieën. De gekozen ketenstudie in deze categorie heeft hier dan ook direct betrekking op: het betreft een ketenstudie naar vervanging van het ingekochte zand door AEC-bodemas. De CO2-emissie van de winning van het ingekochte zand kan worden vermeden door het zand te vervangen door gereinigd bodemas van een afvalenergiecentrale. Ketenstudie 1: transport van gereinigde bodemas In samenwerking met het Afvalenergiebedrijf HVC en Boskalis Dolman is er voor gekozen om de keten van verwerking en toepassing van bodemas verder te optimaliseren zowel wat betreft de CO2-emissie als economische kant ervan. De keuze voor deze keten uit de andere ketens van de ingekochte goederen en diensten wordt vooral ingegeven door het potentieel grote effect op de CO2-reductie èn het oplossen van de problematiek van het toepassen van bodemassen van afvalverbrandingsinstallaties. Het potentieel grote CO2-effect wordt bereikt door de vermeden toepassing van grond beschermende maatregelen, door vermeden langdurige beheersmaatregelen en door de terugwinning van enkele grondstoffen. Dit

8 8/8 laatste omdat door het reinigingsproces van bodemas metalen vrijkomen die in aanmerking komen voor hergebruik, waarmee de primaire productie van die metalen kan worden voorkomen. Buiten deze gunstige CO2-effecten, wordt de primaire winning het ingekochte zand en (stort)steen vermeden. Deze ketenanalyse is in 2012 opgesteld (professioneel ondersteund door een ter zake als bekwaam erkend en onafhankelijk kennisinstituut) en wordt meerdere keren per jaar geactualiseerd. Analyse categorie 9: Transport en distributie (downstream) Boskalis koopt bij enkele tientallen bedrijven transportdiensten in; de CO2-emissie van die transportdiensten is omvangrijk. Naast de ingekochte transportdiensten verricht Boskalis zelf het leeuwendeel aan transportdiensten. Gekozen is voor een ketenstudie die op een belangrijk deel van die transportdiensten ingrijpt, onafhankelijk van de aanbieder van de betreffende diensten. Een deel van de transporten vindt plaats op bouwterreinen en/of grondwinningslocaties. Boskalis heeft gekozen voor een aanvulling op de eerder uitgevoerde ketenstudie met betrekking tot tijdelijke verharding van de rijbanen op de bouwterreinen om de CO2-emissies van het transport op de locaties te reduceren. In deze aanvulling zijn verschillende testen uitgevoerd om te komen tot optimalisatie van de tijdelijke verharding waardoor een bijdrage wordt geleverd aan een aanzienlijke reductie van de CO2-emissie van het transport op bouwterreinen. Ketenstudie 2: alternatieven mbt transport van grond verharding tijdelijke rijbanen Op een project/werk vindt veelvuldig zwaar transport plaats van zand (grond, klei) met dumpers en/of vrachtwagens. Dit transport kan zeer brandstof-intensief zijn wat een hoge CO2-emissie tot gevolg heeft. Op verschillende manieren wordt door Boskalis permanent gezocht naar mogelijkheden om het brandstofverbruik van het transport te reduceren 1. De tijdelijke verharding van de ondergrond van bouwterreinen heeft een groot effect op het brandstofverbruik van de transporten van Boskalis zelf maar ook van andere transporteurs die op de locaties werkzaam zijn. In samenwerking en overleg met de terreinbeheerder/-eigenaar en de andere transporteurs moet worden gekozen voor een mogelijke tijdelijke verharding. De andere erbij te betrekken ketenpartner is de leverancier/uitvoerder van die tijdelijke verharding. Boskalis is actief bezig met het uitvoeren van onderzoek en pilots voor diverse alternatieven op het gebied van tijdelijke verharding. Tot slot Beide ketenstudies zijn specifiek voor Boskalis BV. Tevens leveren zij een duidelijke bijdrage aan verbetering van het inzicht in de reductiemogelijkheden van de CO2- emissie van grootschalige grondverplaatsende projecten. 1 Eerder is in dit kader een onderzoek gedaan naar de inzet van een mobiele grondpers ter vervanging van (een groot deel van) het transport per as.

MEMO Dominantie analyse scope 3 (2013)

MEMO Dominantie analyse scope 3 (2013) scope 3 (2013) Inleiding Voor certificering volgens de CO 2-Prestatieladder vanaf niveau 4 is het noodzakelijk om de meest materiële emissies van de scope 3 emissies van Boskalis Nederland B.V. (verder

Nadere informatie

VERKORTE RAPPORTAGE DOMINANTIE-ANALYSE SCOPE 3

VERKORTE RAPPORTAGE DOMINANTIE-ANALYSE SCOPE 3 Pagina 1 van 5 VERKORTE RAPPORTAGE DOMINANTIEANALYSE SCOPE 3 Inleiding Voor certificering volgens de CO 2 Prestatieladder op niveau 4 is het noodzakelijk om de meest materiële emissies van de scope 3 emissies

Nadere informatie

Dominantieanalyse Scope 3

Dominantieanalyse Scope 3 CO 2 Prestatieladder Dominantieanalyse Scope 3 Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Aspect(en): 4.A.1 Datum: 18 oktober 2013 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Doelstelling...

Nadere informatie

Dominantieanalyse Scope 3

Dominantieanalyse Scope 3 CO2 Prestatieladder Dominantieanalyse Scope 3 Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Aspect(en): 4.A.1 Datum: 5 juli 2018 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Doelstelling...

Nadere informatie

Dominantieanalyse voestalpine Railpro BV en RPS

Dominantieanalyse voestalpine Railpro BV en RPS Dominantieanalyse voestalpine Railpro BV en RPS 2 Colofon Titel Dominantieanalyse voestalpine Railpro BV en Rene Prinsen Spoorwegmaterialen Status Definitief Versie 1.0 Datum 6-9-2012 Auteurs 3 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies Rapportage van de meest materiele scope emissies Criteria Conform niveau 5 op de CO-prestatieladder.0 Opgesteld door Dennis Kreeft en Marco Vermeulen Handtekening Autorisatiedatum 1-09-017 Versie 09-06-017

Nadere informatie

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies Rapportage van de meest materiele scope emissies Criteria Conform niveau 5 op de CO-prestatieladder.0 Opgesteld door K.J. Barendregt en C.J.J. (Carona) Doolaard - Barendregt Opgesteld op 5-05-09 Paraaf

Nadere informatie

Rangorde scope 3 emissies CO 2 -Prestatieladder niveau 4

Rangorde scope 3 emissies CO 2 -Prestatieladder niveau 4 CO 2 -Prestatieladder niveau 4 Inzicht in energieverbruik Scope 3 emissiebronnen Op grond van normeis 4.A.1. van het Handboek zijn de meest materiële scope 3 emissies over het jaar 2013 in kaart gebracht.

Nadere informatie

Onderbouwing keuze ketenanalyses ZÜBLIN Nederland BV

Onderbouwing keuze ketenanalyses ZÜBLIN Nederland BV ZÜBLIN Nederland BV ZÜBLIN Nederland BV 15 mei 2012 Definitief rapport 9X1649 HASKONING NEDERLAND B.V. RUIMTE & MOBILITEIT George Hintzenweg 85 Postbus 8520 3009 AM Rotterdam +31 10 443 36 66 Telefoon

Nadere informatie

Analyse rangorde scope 3 emissies

Analyse rangorde scope 3 emissies Analyse rangorde scope 3 emissies J Muilwijk Hoofdstuk: Doel van deze rapportage 1 Rapportagegegevens Soort rapportage Projectlocatie Analyse rangorde scope 3 emissies Polsbroek Opdrachtgever Opdrachtgever

Nadere informatie

Scope 3. CO₂-emissie analyse 2016 PQR. Rijnzathe 7. De Meern

Scope 3. CO₂-emissie analyse 2016 PQR. Rijnzathe 7. De Meern Scope 3 CO₂-emissie analyse 2016 PQR Rijnzathe 7 te De Meern Datum: April 2017 Uw contactpersoon: Guy Schefman Mobiel nummer: 06-20431020 1. Inhoudsopgave: 1. Inhoudsopgave:... 2 2. Inleiding... 3 2.1

Nadere informatie

Emissie inventaris Brouwers Groenaannemers SCOPE 3 ANALYSE

Emissie inventaris Brouwers Groenaannemers SCOPE 3 ANALYSE Emissie inventaris Brouwers Groenaannemers SCOPE 3 ANALYSE 1. INLEIDING De uitstoot van CO2 kan in kaart worden gebracht aan de hand van drie scope s. Emissies in scope 1 zijn alle directe emissies. Scope

Nadere informatie

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) Inhoud 1. Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Bedrijf... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3. Energieverbruik en energieverbruikers... Fout!

Nadere informatie

1 Gebr. Beentjes scope 3 analyses 2013. Gebr. Beentjes GWW B.V. Scope 3 analyses 2013

1 Gebr. Beentjes scope 3 analyses 2013. Gebr. Beentjes GWW B.V. Scope 3 analyses 2013 1 Gebr. Beentjes scope 3 analyses 2013 Gebr. Beentjes GWW B.V. Scope 3 analyses 2013 Gebr. Beentjes GWW, 20 mei 2014 2 Gebr. Beentjes scope 3 analyses 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Scope 3 emissies

Nadere informatie

Analyse Scope 3 C02-emissies Onderbouwing keuze ketenanalyse

Analyse Scope 3 C02-emissies Onderbouwing keuze ketenanalyse Analyse Scope 3 C02-emissies Onderbouwing keuze ketenanalyse Boskalis Dolman B.V. Definitief rapport 9X1691 IL Boskalis Environmental Royal A company of Royal Royal HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. INDUSTRY,

Nadere informatie

Memo Meest Materiële Emissies CO 2 -Prestatieladder

Memo Meest Materiële Emissies CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Gevolgde stappen 3 3 Doelstelling Scope 3 emissie-inventaris 4 4 Vaststellen Scope 3 grenzen 4 5 Scope 3 emissiecategorieën 5 6 Datacollectie

Nadere informatie

Evelien Ploos van Amstel

Evelien Ploos van Amstel Evelien Ploos van Amstel 06 1010 8345 Referentie EP/161912 Datum 3 mei 2016 INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 MATERIALITEITSANALYSE... 4 2.1 DOELSTELLING VOOR HET OPSTELLEN VAN DE INVENTARISATIE VAN

Nadere informatie

Scope III analyse 2015

Scope III analyse 2015 Scope III analyse 2015 Beheer document Versie Datum wijziging Gewijzigd door Scope III Analyse 12-5-2016 M. Hoogeland Inhoud Inleiding... 4 1.De waardeketen... 4 Algemene beschrijving... 4 Meetperiode...

Nadere informatie

Scope 3 analyse. Opgesteld in samenwerking met: Will2Sustain, adviesbureau in duurzaam ondernemen

Scope 3 analyse. Opgesteld in samenwerking met: Will2Sustain, adviesbureau in duurzaam ondernemen Scope 3 analyse Titel: 4.A.1 Rapportage Scope 3 Analyse Baars Datum: 15-08-2018 Versie: 1 Status: Concept Opgesteld door: Sander de Kraker Opgesteld in samenwerking met: Will2Sustain, adviesbureau in duurzaam

Nadere informatie

4.A.1 KWANTIFICERING SCOPE 3 EMISSIES

4.A.1 KWANTIFICERING SCOPE 3 EMISSIES 4.A.1 KWANTIFICERING SCOPE 3 EMISSIES INHOUD 1. Inleiding... 2 3. Methodiek... 4 4. Indeling categorieën scope 3 emissiebronnen... 5 4.1 beschrijving van de categorieën... 5 4.2 Toelichting relevantie

Nadere informatie

Rapportage Scope 3 Emissies

Rapportage Scope 3 Emissies Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard Haarsma Groep BV Waltaweg 6 8765 LP Tjerkwerd T: 0515

Nadere informatie

Meest materiële Scope 3 emissies en twee ketenanalyses

Meest materiële Scope 3 emissies en twee ketenanalyses Meest materiële Scope 3 emissies en twee ketenanalyses Inleiding Op 2 december 21 heeft Vialis het CO 2 -bewust certificaat op niveau 3 behaald. Niveau 3 van de CO 2 - prestatieladder is met name gericht

Nadere informatie

Projectdocument. PQR scope 3 emissieinventarisatie. Betreft: Bij: Versie: 2.0 Datum: 7 mei 2018 Referentienummer: CO2-prestatieladder eis 4.A.

Projectdocument. PQR scope 3 emissieinventarisatie. Betreft: Bij: Versie: 2.0 Datum: 7 mei 2018 Referentienummer: CO2-prestatieladder eis 4.A. Betreft: Bij: Auteur(s): Najim Belkadi Versie: 2.0 Datum: 7 mei 2018 Referentienummer: CO2-prestatieladder eis 4.A.1 2018 PQR, all rights reserved. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, op

Nadere informatie

Reductie. Scope 3. 4.B.1 Reductie; scope 3 Versie 1.0

Reductie. Scope 3. 4.B.1 Reductie; scope 3 Versie 1.0 Reductie Scope 3 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur(s) Erik Luiken Kenmerk 4.B.1 Reductie; scope 3 Datum 28-02-2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN DOEL... 3 1.1 CO2 - Prestatieladder...

Nadere informatie

Ketenanalyse grasmaaien

Ketenanalyse grasmaaien Ketenanalyse grasmaaien Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Paul Bremmer en Marco Vermeulen Opgesteld op 05-04-2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2

Nadere informatie

[2018] Inclusief strategieën ter reductie van scope3-emissie. Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V.

[2018] Inclusief strategieën ter reductie van scope3-emissie. Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. [2018] Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard Inclusief strategieën ter reductie van scope3-emissie.

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2016 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Reijm Groep I B.V. Albert van het Hartweg 52 291 LG Nieuwerkerk aan

Nadere informatie

4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakker

4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakker 4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakker Bron: Scopediagram Prestatieladder Handboek 3.0 blz. 30 Datum: 25-6-2015 Versie: 2 1/3 INLEIDING Conform de Prestatieladder Handboek 3.0 en de richtlijnen in het

Nadere informatie

Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2013 Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard BRUCO ZEGVELD B.V. HEIFRA B.V. Bruco Zegveld

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2013 Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard BRUCO ZEGVELD B.V. HEIFRA B.V. Bruco Zegveld

Nadere informatie

1 Inleiding. Buro Cleijsen Pagina 1 van 9

1 Inleiding. Buro Cleijsen Pagina 1 van 9 1 Inleiding In het kader van het behalen van niveau 4 op de CO2-Prestatieladder voert de KoningGroep twee analyses uit van een GHG (Green House Gas) genererende keten. De dominantie analyse en de keten

Nadere informatie

Kwalitatieve scope 3 analyse

Kwalitatieve scope 3 analyse Product-marktcombinaties BTL Nederland BV Kwalitatieve scope 3 analyse Datum: Handtekening: Voor versie 3.0 van de CO2 Prestatieladder dient volgens eis 4.A.1 een kwalitatieve inschatting gemaakt te worden

Nadere informatie

Strategisch plan. Opdrachtgever. Auteur. NBB-groep D. Doornenbal. C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs

Strategisch plan. Opdrachtgever. Auteur. NBB-groep D. Doornenbal. C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs Strategisch plan Opdrachtgever NBB-groep D. Doornenbal Auteur C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 2 Reductiedoelstelling scope 3 emissies... 4 2.1 MAATREGELEN... 4 3 Scope

Nadere informatie

CO 2 -reductieplan Scope 3

CO 2 -reductieplan Scope 3 CO 2 -reductieplan Scope 3 Opdrachtgever: Van Aalsburg B.V. Dick van Aalsburg Auteur: Jannieke van Aalsburg Machteld Houben, Dé CO 2 Adviseurs Inhoud CO 2 -REDUCTIEPLAN SCOPE 3... 1 1 CO 2 REDUCTIEPLAN

Nadere informatie

Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2014 Rapportage Scope 3 Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard Gebr. Algra B.V. Huchten 1 9222 LP Drachtstercompagnie

Nadere informatie

Op basis van deze principes is de onderhavige rapportage opgesteld.

Op basis van deze principes is de onderhavige rapportage opgesteld. Dit document heeft tot doel om vernieuwd inzicht te verschaffen in de meest materiële scope 3 emissies van de FL-Groep. Het betreft de scope 3 emissies die op basis van een kwalitatieve analyse volgens

Nadere informatie

Kwalitatieve scope 3 analyse

Kwalitatieve scope 3 analyse Product-marktcombinaties BTL Nederland BV Kwalitatieve scope 3 analyse Datum: 1-6-2018 Handtekening: B. Senssen Voor versie 3.0 van de CO2 Prestatieladder dient volgens eis 4.A.1 een kwalitatieve inschatting

Nadere informatie

KWALITEITSMANAGEMENTPLAN VOOR EMISSIE INVENTARIS

KWALITEITSMANAGEMENTPLAN VOOR EMISSIE INVENTARIS 4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakkers Bron: Scopediagram Prestatieladder Handboek 3.0 blz. 30 Datum: 25-07-2018 Versie: 5 1/4 INLEIDING Conform de Prestatieladder Handboek 3.0 en de richtlijnen in

Nadere informatie

Materialiteitsanalyse

Materialiteitsanalyse Materialiteitsanalyse Materialiteitsanalyse Een analyse van de relevante Scope 3 CO2 emissie stromen voor Leeuwenstein Groep in 2014 Leeuwenstein Groep Definitief Opdrachtgever : Leeuwenstein Groep Contactpersoon

Nadere informatie

KWALITEITSMANAGEMENTPLAN VOOR EMISSIE INVENTARIS

KWALITEITSMANAGEMENTPLAN VOOR EMISSIE INVENTARIS 4.A.1 Onderbouwing Scope 3 Analyse Hakkers Bron: Scopediagram Prestatieladder Handboek 3.0 blz. 30 Datum: 20-3-2018 Versie: 4 1/4 INLEIDING Conform de Prestatieladder Handboek 3.0 en de richtlijnen in

Nadere informatie

Emissie portefeuille en plan van aanpak Scope 3 Hoek Hoveniers

Emissie portefeuille en plan van aanpak Scope 3 Hoek Hoveniers Emissie portefeuille en plan van aanpak Scope 3 Hoek Hoveniers December 2015 1.1 DE VERANTW OORDELIJKHEID VAN HOEK HOVENIERS Hoek Hoveniers is zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor het milieu

Nadere informatie

Meest Materiële scope 3 emissies

Meest Materiële scope 3 emissies Meest Materiële scope 3 emissies Opdrachtgever Maurice Huits Vialis Contactpersoon Christine Wortmann 06 4613 9518 Rapportage Referentie CW/160562 Versie 1.1 Datum 19 oktober 2016 Status Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

4.A.1 Rapportage meest materiële scope III emissies

4.A.1 Rapportage meest materiële scope III emissies 4.A.1 Rapportage meest materiële scope III emissies Inhoud TOELICHTING... 3 BESCHRIJVING VAN DE CATEGORIEËN SCOPE 3 EMISSIEBRONNEN... 3 TOELICHTING RELEVANTE CATEGORIEËN BINNEN EPSILON... 4 BEPALEN VAN

Nadere informatie

Kwantificatie Scope 3 Emissies. Een kwantificatie van de Scope 3 Emissies van Leeuwenstein Groep in januari t/m juni 2016

Kwantificatie Scope 3 Emissies. Een kwantificatie van de Scope 3 Emissies van Leeuwenstein Groep in januari t/m juni 2016 Kwantificatie Scope 3 Emissies Een kwantificatie van de Scope 3 Emissies van Leeuwenstein Groep in januari t/m juni 2016 Inhoud 1 Managementsamenvatting... 2 2 Organisatie & Afbakening... 3 2.1 Leeuwenstein

Nadere informatie

Bepaling rangorde meest materiële scope 3 emissiebronnen van BAM Infratechniek

Bepaling rangorde meest materiële scope 3 emissiebronnen van BAM Infratechniek Bepaling rangorde meest materiële scope 3 emissiebronnen van Scope Scope 3 3 emissiebronnen 2-7-2012 Rapport opgesteld door KAM afdeling Versie: 1 Deze rapportage toont de rangorde van de meest materiële

Nadere informatie

Ketenanalyse. Uitstoot ingehuurde onderaannemers. van. Datum opgesteld: 16 november 2015 (aanpassingen oktober 2018)

Ketenanalyse. Uitstoot ingehuurde onderaannemers. van. Datum opgesteld: 16 november 2015 (aanpassingen oktober 2018) Uitstoot ingehuurde onderaannemers van Datum opgesteld: 16 november 2015 (aanpassingen oktober 2018) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond CO₂ Prestatieladder... 4 1.2 Hemmen B.V.... 4 1.3 Omschrijving

Nadere informatie

INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES 2014-2015

INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES 2014-2015 INZICHT IN SCOPE 3 EMISSIES 2014-2015 Het vermenigvuldigen van deze documentatie en / of het verstrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is ten aller tijde verboden, tenzij hiervoor schriftelijk

Nadere informatie

Inventarisatie scope 3 emissie categorieën. (CO2 Prestatieladder 4.A.1 en 4.B.1)

Inventarisatie scope 3 emissie categorieën. (CO2 Prestatieladder 4.A.1 en 4.B.1) Inventarisatie scope 3 emissie categorieën (CO2 Prestatieladder 4.A.1 en 4.B.1) Colofon: Opgesteld door: drs. M.J.C.H. de Ruijter paraaf: Gecontroleerd en vrijgegeven door: W. van Houten paraaf: Datum:

Nadere informatie

4.A.1. - DOMINANTIEANALYSE (SCOPE 3)

4.A.1. - DOMINANTIEANALYSE (SCOPE 3) 4.A.1. - DOMINANTIEANALYSE (SCOPE 3) Opgesteld d.d. 02-03-2015 door: Goedgekeurd door: S. Kamphuis, KAM-coördinator H.T.B. Reimert, directeur Blad: 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding.. 3 2. Organisatie

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2016 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Gebr. Algra B.V. Huchten 1 9222 LP Drachtstercompagnie Contactpersoon:

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2015 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Pijnacker Infra B.V. Barwoutswaarder 87B 449 HK

Nadere informatie

Aannemersbedrijf J. van den Brand B.V.

Aannemersbedrijf J. van den Brand B.V. Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur transport Aannemersbedrijf B.V. Opgesteld door: M. Gordijn Gecontroleerd door: Gekwalificeerd auditor dhr. P. Leijdekkers (auditor CO2 prestatieladder) van AQUATEST

Nadere informatie

KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE

KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE Erp, december 2014 Opgesteld door: R. Kanner (intern) A. Heerkens (extern) Geaccordeerd door: B. Kerkhof Namens de directie INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Scope

Nadere informatie

Inventarisatie scope 3 emissie categorieën. (CO2 Prestatieladder 4.A.1 en 4.B.1)

Inventarisatie scope 3 emissie categorieën. (CO2 Prestatieladder 4.A.1 en 4.B.1) Inventarisatie scope 3 emissie categorieën (CO2 Prestatieladder 4.A.1 en 4.B.1) Colofon: Opgesteld : drs. M.J.C.H. de Ruijter paraaf: Gecontroleerd : M. Vrijhof paraaf: Vrijgegeven : E. Aerts paraaf: Datum

Nadere informatie

Scope-3-analyse Robert Bosch B.V.

Scope-3-analyse Robert Bosch B.V. Scope-3-analyse Robert Bosch B.V. Stap 1: Analyse scope-3-emissies De bedrijfsactiviteiten van Robert Bosch B.V. zijn onderdeel van een keten van activiteiten. Zo moeten materialen die worden ingekocht

Nadere informatie

Scope 3 analyse. CO 2 prestatieladder niveau 5. Opdrachtgever: Aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco De heer B. van der Made Wormerveer

Scope 3 analyse. CO 2 prestatieladder niveau 5. Opdrachtgever: Aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco De heer B. van der Made Wormerveer Scope 3 analyse Scope 3 analyse CO 2 prestatieladder niveau 5 Opdrachtgever: De heer B. van der Made Wormerveer Rapportage: KAM adviseur Holland B.V. Oester 26 1723 HW Noord-Scharwoude Opgesteld door:

Nadere informatie

Meest Materiële Emissies Scope 3

Meest Materiële Emissies Scope 3 Meest Materiële Emissies Scope 3 Opdrachtgever Contactpersoon Document B. Horsthuis K. van den Berg 2 april 2012 VolkerWessels BVGO +31 6 15 87 29 69 Referentie KB/111694 1/13 Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Ketenanalyse. Uitstoot ingehuurde onderaannemers. van. Datum opgesteld: 16 november Auteur(s): S. Jonker (AMK Inventis)

Ketenanalyse. Uitstoot ingehuurde onderaannemers. van. Datum opgesteld: 16 november Auteur(s): S. Jonker (AMK Inventis) Ketenanalyse Uitstoot ingehuurde onderaannemers van Datum opgesteld: 16 november 2015 Auteur(s): S. Jonker (AMK Inventis) Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Achtergrond CO₂ Prestatieladder...4 1.2 Hemmen

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2016 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Reijm Groep I B.V. Albert van het Hartweg 52 291 LG Nieuwerkerk aan

Nadere informatie

Memo introductie inventarisatie scope 3

Memo introductie inventarisatie scope 3 Memo introductie Memo introductie CO 2 -prestatieladder MVO medewerker Naam: R. van Mourik Manager QHSE Naam: B.F. Maas Datum: 7 november 2014 Datum: 7 november 2014 Handtekening: Handtekening: Kamer van

Nadere informatie

DOMINANTIEANALYSE SPIE NEDERLAND B.V.

DOMINANTIEANALYSE SPIE NEDERLAND B.V. SPIE NEDERLAND BV REVISIE 01 14 MEI 2014 SPIE NEDERLAND B.V. ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN. DE DISTRIBUTIE EN VERMENIGVULDIGING VAN DIT DOCUMENT OF DELEN HIERVAN IS ALLEEN MET SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN

Nadere informatie

Scope 3 emissie inventarisatie

Scope 3 emissie inventarisatie Pagina: 1 van 12 Scope 3 emissie inventarisatie Pagina: 2 van 12 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Methode (bepaling relevantie scope 3 emissie categorie)... 4 2.1. Rangorde categorieën scope 3 emissies

Nadere informatie

1. Introductie... 3. 1.1. Doel... 3 1.2. Omvang, bereik... 3 1.3. Taken en verantwoordelijkheden... 3

1. Introductie... 3. 1.1. Doel... 3 1.2. Omvang, bereik... 3 1.3. Taken en verantwoordelijkheden... 3 Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 1.1. Doel... 3 1.2. Omvang, bereik... 3 1.3. Taken en verantwoordelijkheden... 3 2. Inzicht meest materiële scope 3 emissies... 4 2.1. Inleiding... 4 2.2. Wat zijn scope

Nadere informatie

Emissie portefeuille en plan van aanpak. Scope 3 Maas BV

Emissie portefeuille en plan van aanpak. Scope 3 Maas BV Emissie portefeuille en plan van aanpak Scope 3 Maas BV 1.1 DE VERANTW OORDELIJKHE ID VAN MAAS BV Maas BV is zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor het milieu bij de uitvoering van de werkzaamheden

Nadere informatie

Scope 3 analyse Megaborn Traffic Development B.V.

Scope 3 analyse Megaborn Traffic Development B.V. 2019 Opgesteld volgens handboek 3.0 van de CO2- prestatieladder : Status Kenmerk Definitief S3A-CO2-V1 Versie/revisie 0 Datum 09-05-2019 Opgesteld door Gecontroleerd door J.N. Liebrecht Directie Inhoudsopgave

Nadere informatie

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V.

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. [2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Mr. Jac takkade 35a 1432 CB Aalsmeer Contact persoon: Dhr. J. Kruijenaar Tel.:

Nadere informatie

Eaton Industries (Netherlands) B.V. Meest materiële Scope 3 emissies

Eaton Industries (Netherlands) B.V. Meest materiële Scope 3 emissies Eaton Industries (Netherlands) B.V. Meest materiële Scope 3 emissies Versiebeheer Versie Datum aanmaak Gemaakt door 0.1 10-6-2016 Qonsultar, HvdV 1.0 1-7-2016 Qonsultar, HvdV Wijzigingen t.o.v. vorige

Nadere informatie

Ketenanalyse Brandstofreductie

Ketenanalyse Brandstofreductie Ketenanalyse Brandstofreductie CO 2 prestatieladder niveau 5 Opdrachtgever: Verkley Drachten Rapportage: Opgesteld door: M. Oosterlee Beoordeeld door: M. Glorie (KAM adviseur Holland B.V.) 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Kwantificatie Scope 3 Emissies

Kwantificatie Scope 3 Emissies Kwantificatie Scope 3 Emissies Een kwantificatie van de Scope 3 Emissies van Leeuwenstein Groep in 2014 Definitief Opdrachtgever : Leeuwenstein Groep Contactpersoon : De heer E. van Doorn Datum : februari

Nadere informatie

Versiebeheer. Eaton Industries (Netherlands) B.V. Ketenanalyse Xiria

Versiebeheer. Eaton Industries (Netherlands) B.V. Ketenanalyse Xiria Versiebeheer Eaton Industries (Netherlands) B.V. Ketenanalyse Xiria Versie Datum aanmaak Gemaakt door 0.1 2-6-2016 Qonsultar, HvdV 1.0 01-7-2016 Qonsultar, HvdV Wijzigingen t.o.v. vorige versie Initiële

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Ketenanalyse Scope 3 emissies.

CO2 Prestatieladder Ketenanalyse Scope 3 emissies. CO2 Prestatieladder Ketenanalyse Scope 3 emissies. Appelweg 1 4782PX Moerdijk Versie Controle Opgesteld door Vrijgave 1 E. Raats G.J.P. Schilt-Kamerbeek T. Schilt KAM-manager KVGM-coördinator Algemeen

Nadere informatie

Ketenanalyse. Aanleg tijdelijke rijbaan. van. Datum opgesteld: 04 april S. Jonker (AMK Inventis)

Ketenanalyse. Aanleg tijdelijke rijbaan. van. Datum opgesteld: 04 april S. Jonker (AMK Inventis) Ketenanalyse Aanleg tijdelijke rijbaan van Datum opgesteld: 04 april 2017 Auteur: S. Jonker (AMK Inventis) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond Prestatieladder... 4 1.2 Bedrijfsbeschrijving Oosterhuis

Nadere informatie

Ketenanalyse. Reduceren van primaire bouwmaterialen

Ketenanalyse. Reduceren van primaire bouwmaterialen Ketenanalyse Reduceren van primaire bouwmaterialen Ketenanalyse 2016 Uitgevoerd voor: Van der Wiel Holding BV Bezoekadres: De Meerpaal 11 9206 AJ Drachten info@vanderwiel.nl Uitgevoerd door: AMK Inventis

Nadere informatie

KETENONDERZOEK END OF LIFE AFVALVERWERKING

KETENONDERZOEK END OF LIFE AFVALVERWERKING Documentcode [Doc ID] Status Definitief Datum 11-4-2018 Versie 1.0 Object NVT Activiteittype NVT Werkpakket NVT Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Scope 3 analyse 3 1.2 Afvalregistratie 4 1.3 kwantitatieve scope

Nadere informatie

Analyse scope 3 emissies en ketenanalyse (4.A.1, 5.A.1)

Analyse scope 3 emissies en ketenanalyse (4.A.1, 5.A.1) Analyse scope 3 emissies en ketenanalyse (4.A.1, 5.A.1) Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 WAARDEKETEN KUIPERS WATERBOUW DOKKUM... 2 2. RELEVANTE SCOPE 3 EMISSIES EN PARTNERS... 3 3. KETENANALYSE(S)... 4

Nadere informatie

Kwalitatieve en kwantitatieve scope 3 analyse

Kwalitatieve en kwantitatieve scope 3 analyse Kwalitatieve en kwantitatieve scope 3 analyse CO 2 -Prestatieladder niveau 5 Goedkeuring en autorisatielijst Type Naam Functie Colofon Titel Paraaf Ke Opsteller M. van Eijk Beleidsadviseur tenanalys Goedkeuring

Nadere informatie

4.A.1 Dominantieanalyse Onderbouwing Scope 3 analyse Quercus Uitgevoerd door Search Consultancy iov Quercus

4.A.1 Dominantieanalyse Onderbouwing Scope 3 analyse Quercus Uitgevoerd door Search Consultancy iov Quercus 4.A.1 Dominantieanalyse Onderbouwing Scope 3 analyse Quercus Uitgevoerd door Search Consultancy iov Quercus Scope 3 Analyse Pag. 1 van 10 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Uitwerken van de gevolgde methodiek...

Nadere informatie

Inzicht Scope 3 emissies. Aannemersbedrijf Koen Meijer B.V 2018

Inzicht Scope 3 emissies. Aannemersbedrijf Koen Meijer B.V 2018 Inzicht Scope 3 emissies Aannemersbedrijf Koen Meijer B.V 2018 Het vermenigvuldigen van deze documentatie en / of het verstrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is ten aller tijde verboden,

Nadere informatie

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Ketenanalyse project Kluyverweg Oranje BV Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Autorisatiedatum: 3-12-2015 Naam

Nadere informatie

Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur transport

Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur transport Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur transport CO 2 prestatieladder niveau 5 Opdrachtgever: AW Groep De heer K. Kuiper Lisse Rapportage: Tripart Adviesgroep B.V. Oester 26 1723 HW Noord-Scharwoude Opgesteld

Nadere informatie

Scope 3 analyse Opgesteld door: Datum:

Scope 3 analyse Opgesteld door: Datum: Opgesteld door: Jacco Braas en Bernard Rodenburg Datum: 18 juni 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Scope 3 emissies - upstream... 4 2.1 Ingekochte goederen en diensten... 4 2.1.1 Inkoop van staal...

Nadere informatie

FIBV - Scope 3 Date Page 2 of 8

FIBV - Scope 3 Date Page 2 of 8 Page 2 of 8 Tabel 1: Revisielog Revisie Wijziging Status Datum 1.0 Final Final 10 11 2015 1.1 Draft ter review CI Draft 26 11 2015 2.0 Final Final 02 12 2015 Tabel 2: Distributieschema Nr. Functie Naam

Nadere informatie

Becommentariëring ketenanalyse Schreuder Beheer B.V. inzake CO 2 -Prestatieladder

Becommentariëring ketenanalyse Schreuder Beheer B.V. inzake CO 2 -Prestatieladder 74100130-PGR/R&E 11-2658 Becommentariëring ketenanalyse Schreuder Beheer B.V. inzake CO 2 -Prestatieladder Arnhem, 21 november 2011 Auteur: R.G. Catau In opdracht van Schreuder Beheer B.V. KEMA Nederland

Nadere informatie

CO2-prestatieladder 4.A.1_1 Ketenanalyse Pronovus B.V. Revisiedatum: 21-04-2015. Inhoudsopgave

CO2-prestatieladder 4.A.1_1 Ketenanalyse Pronovus B.V. Revisiedatum: 21-04-2015. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 1. Het Pronovus distributiemodel... 3 2. Pronovus en de relevante scope 3 emissies... 4 3.1 Het bepalen van de relevante scope 3 emissiebronnen... 4 3.2

Nadere informatie

Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten

Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door K.J. Barendregt en C.J.J. (Carona) Doolaard - Barendregt

Nadere informatie

Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten

Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten Inleiding In het kader van certificering op niveau 5 van de CO 2-prestatieladder voert Jac. Barendregt één analyse uit van een

Nadere informatie

Scope 3 analyse 2014 Labrujère Staalbouw B.V.

Scope 3 analyse 2014 Labrujère Staalbouw B.V. Blad 2 van 16 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Organisatorische grenzen... 3 3. Analyse materiële emissies... 4 3.1. Inleiding... 4 3.2. De waardeketen... 6 4. Identificatie van de relevante scope 3 emissiebronnen...

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2018 Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard Den Ouden Groep B.V. Hermalen 7 5481 XX Schijndel

Nadere informatie

Ketenanalyse loonwerk scope 3 emissies

Ketenanalyse loonwerk scope 3 emissies VERSIE: 1.0 DATUM: 30-5-2017 PAGINA: i van 5 Ketenanalyse loonwerk scope 3 emissies Versie: 1.0 Auteur: CO2 werkgroep Datum: 30-5-2017 Uitgegeven door: Oosterhof Holman Beheer B.V. Postbus 6 9843 ZG Grijpskerk

Nadere informatie

Scope 3 ketenanalyse volgens Green House Gas Corporate value Chain Accounting and Reporting Standard.

Scope 3 ketenanalyse volgens Green House Gas Corporate value Chain Accounting and Reporting Standard. 2013 Scope 3 ketenanalyse volgens Green House Gas Corporate value Chain Accounting and Reporting Standard. Auteur: Harry Minkhorst, hoofd risicomanagement en KAM Datum: 20 maart 2014 Pagina 1 van 12 Inhoud

Nadere informatie

Ketenanalyse Brandstofreductie Transport

Ketenanalyse Brandstofreductie Transport Ketenanalyse Brandstofreductie Transport CO 2 prestatieladder niveau 4 Opdrachtgever: Roelofsen Machineverhuur & Grondwerken Mevrouw S. Roelofsen Zuidschermer Rapportage: KAM adviseur Holland B.V. Oester

Nadere informatie

Ketenanalyse Tijdelijke Verkeersborden Traffic Service Nederland

Ketenanalyse Tijdelijke Verkeersborden Traffic Service Nederland 1 Ketenanalyse Tijdelijke Verkeersborden Traffic Service Nederland Auteur: Nick Ooms, Margriet de Jong Bedrijf: Traffic Service Nederland Autorisatiedatum: 17-05-2016 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend

Nadere informatie

Jaar: 2015 Scope 1 & 2

Jaar: 2015 Scope 1 & 2 Trend en voortgangsanalyse CO prestatieladder De Heer land en water b.v. vindt duurzaam ondernemen belangrijk. Dit betekent dat de Heer land en water in de eigen bedrijfsvoering streeft naar een goed evenwicht

Nadere informatie

Jade Beheer B.V. 4.A.1 Meest materiele scope III emissies

Jade Beheer B.V. 4.A.1 Meest materiele scope III emissies Jade Beheer B.V. 4.A.1 Meest materiele scope III emissies Meest materiele scope III emissies Inleiding Dit rapport bevat een analyse van de scope III emissies van Jade Beheer B.V. om te voldoen aan eis

Nadere informatie

CO2-prestatieladder 4.A.1_1 Ketenanalyse Protinus IT B.V. Revisiedatum: 21-04-2015. Inhoudsopgave

CO2-prestatieladder 4.A.1_1 Ketenanalyse Protinus IT B.V. Revisiedatum: 21-04-2015. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 1. Protinus IT en de Distributie- / Waardeketen... 3 Oud denken... 3 Tier 2... 3 Tier 1... 3 Direct sales... 3 Het Protinus IT model... 4 2. Protinus IT

Nadere informatie

Kwalitatieve methode (eis 4.A.1) en kwantitatieve inschatting (eis 5.A.1)

Kwalitatieve methode (eis 4.A.1) en kwantitatieve inschatting (eis 5.A.1) Kwalitatieve methode (eis 4.A.1) en kwantitatieve inschatting (eis 5.A.1) Maasland, 23 mei 2017 Van Dijk Maasland groep Contactpersoon: S.S. Scholten M. Mabelis s.scholten@vdijk.nl m.mabelis@vdijk.nl Postbus

Nadere informatie

Rapport Scope 3 emissies Is rapport tevens m.b.t.: Ketenanalyse Plan van aanpak CO 2-reductiedoelstellingen en maatregelen

Rapport Scope 3 emissies Is rapport tevens m.b.t.: Ketenanalyse Plan van aanpak CO 2-reductiedoelstellingen en maatregelen Pagina: 1 van 11 Rapport Scope 3 emissies Is rapport tevens m.b.t.: Ketenanalyse Plan van aanpak CO 2-reductiedoelstellingen en maatregelen Organisatie: Internetsite: Opgesteld door: Geaccordeerd door:

Nadere informatie

Scope 3 analyse DEME. Eis 4.A.1 CO2-Prestatieladder. Rapportage

Scope 3 analyse DEME. Eis 4.A.1 CO2-Prestatieladder. Rapportage Scope 3 analyse DEME Eis 4.A.1 CO2-Prestatieladder Rapportage april 2014 Scope 3 analyse DEME Eis 4.A.1 CO2-Prestatieladder Rapportage dossier : BC7083 registratienummer : MD-AF20140467 versie : extern

Nadere informatie

Aannemersbedrijf Wagelaar B.V.

Aannemersbedrijf Wagelaar B.V. . 4.A.3 Ketenanalyse Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel en afbakening Ketenbeschrijving 3. Inhuur. 4. Ontwikkelingen 5. Partners en belanghebbenden

Nadere informatie

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening Ons energiebeleid In 2018 is KZ Aanneming en Groenvoorziening actief bezig geweest om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Om dit op een juiste manier te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van het

Nadere informatie