VRAAG & ANTWOORD OVER HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAAG & ANTWOORD OVER HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL"

Transcriptie

1 VRAAG & ANTWOORD OVER HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL EN DE PALESTIJNSE GEBIEDEN 1. Waarom zijn Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen actief rond het Israëlisch-Palestijns conflict en nemen jullie het expliciet op voor de Palestijnen? Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen streven naar duurzame en rechtvaardige vrede in Israël en Palestina. We nemen het op voor de rechten van beide volkeren. Het Israëlisch-Palestijns conflict sleept al decennia aan en het destabiliseert de regio. Europa heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van het conflict en zoekt actief naar een oplossing. In Israël en de Palestijnse gebieden liggen ook de bronnen van het jodendom, het christendom en de islam. Onze doelstelling is de publieke opinie en beleidsmakers een beter begrip te geven van de situatie. Op het terrein steunen we Palestijnse en Israëlische organisaties Israëlische organisaties: Adalah, Breaking the Silence, Gisha en Zochrot. Palestijnse organisaties: Theatre Day Productions, Women s Centre for Legal Aid and Counselling en Defence for Children International-Palestine. Op het terrein steunen we Palestijnse en Israëlische mensenrechten- en vredesorganisaties en ngo s die werken met vrouwen en jongeren. Wij doen dat vanuit onze visie op solidariteit met de zwakkeren en het gevecht tegen structuren van onrecht. De leidraad bij ons werk voor vrede in Israël en Palestina is het internationaal recht: het internationaal humanitair recht en de mensenrechten. Het internationaal recht garandeert de rechten van alle volkeren en vermijdt dat het recht van de sterkste geldt. De internationale gemeenschap erkent dat beide volkeren het recht op zelfbeschikking hebben: wat geldt voor Israëli s, geldt ook voor Palestijnen. 2. Zijn jullie niet partijdig en pro-palestijns? Wij benadrukken dat dit conflict niet zwart-wit is, maar wel zeer asymmetrisch.

2 In tegenstelling tot het Palestijnse volk, heeft het Israëlische volk al meer dan 60 jaar een eigen staat, opgericht op 78 % van historisch Palestina. De Palestijnen wachten al even lang op hun eigen staat. Israël bezet bovendien de Palestijnse gebieden (de overige 22 % van historisch Palestina: de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem). Volgens het internationaal humanitair recht heeft Israël als bezettende macht verplichtingen tegenover het bezette volk. Het moet onder meer instaan voor de veiligheid van Palestijnse burgers. Israël doet dit niet maar bouwt nederzettingen en stelt burgers systematisch bloot aan geweld. Palestijnse gewapende groeperingen mogen, conform het internationaal humanitair recht, geen aanslagen plegen tegen Israëlische burgers. Wij klagen de schendingen door beide partijen aan. We wijzen op het gebrek aan evenwicht. Het niet naleven van de verplichtingen van de Israëlische regering als bezettende macht hebben een erg negatieve invloed op het conflict. 3. Heeft Israël wel een partner voor vrede? Er werden zoveel vredesvoorstellen gedaan en de Palestijnen wezen die steevast af. Zowel Israëli s als Palestijnen hebben nood aan een partner voor de vrede. De afwezigheid van dialoog tussen beide volkeren verscherpt het conflict. Israël is niet gewonnen voor de oprichting van een leefbare en onafhankelijke Palestijnse staat, terwijl de overkoepelende Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in 1988 Israël binnen de grenzen van vóór 1967 erkende. Zo verklaarde premier Netanyahu in juli 2014 dat hij nooit een soevereine Palestijnse staat in de Westelijke Jordaanoever zal aanvaarden. Sinds de start van het vredesproces in 1993 heeft Israël zijn gebied de facto uitgebreid en zijn controle over de Palestijnse gebieden vergroot via de nederzettingen, de checkpoints en de Muur. Israël onttrekt zich aan zijn verplichtingen als bezettende macht tegenover de Palestijnse burgers en weigert in te staan voor hun bescherming. De regering lijkt ook niet bereid het Palestijnse recht op zelfbeschikking te erkennen, maar eist wel dat de Palestijnen Israël als een Joodse staat erkennen. De voorstellen die Israël deed, zelfs tijdens Camp Davidakkoorden van 2000, waren ontoereikend. Zo wil Israël de grote nederzettingen inlijven. Dit is één van de voornaamste struikelblokken voor vrede. Ook de interne Palestijnse verdeeldheid bemoeilijkte de gesprekken. Zo weigert Hamas in tegenstelling tot de regering op de Westoever te onderhandelen met Israël.

3 4. Wat met Hamas? Sinds Hamas de parlementsverkiezingen in 2006 won en de macht in Gaza in 2007 gewapenderhand greep, is de situatie is veel moeilijker geworden. Hamas vormde zich niet om van een terreurbeweging tot een verantwoordelijke politieke partij. De beweging bevindt zich in een spreidstand. Ze is enerzijds een politieke beweging die regeert over 1,7 miljoen mensen. Anderzijds blijft ze een gewapende groepering die aanvallen op Israëlische burgers als een legitiem middel ziet. Zo vuurde Hamas in 2012 raketten af op Israël en hernam het deze aanvallen in juli Hamas weigert in de voetsporen van de PLO te treden: Israël erkennen, het geweld afzweren en de vorige akkoorden aanvaarden. Het wil evenmin afstand doen van zijn handvest waarin het oproept tot de vernietiging van Israël. 5. Heeft Israël dan niet het recht zich te verdedigen? Houden jullie wel voldoende rekening met de Palestijnse aanslagen en de raketten? Wij veroordelen met klem de aanslagen van Palestijnse gewapende groeperingen tegen Israëlische burgers. Aanvallen tegen burgers zijn een oorlogsmisdaad. Wij pleiten ervoor dat beide partijen te allen tijde afzien van geweld tegen burgers. Israël heeft het recht en zelfs de plicht om zijn burgers te beschermen tegen de aanvallen van Palestijnse gewapende groeperingen, maar het moet dat doen met respect voor de basisprincipes van noodzakelijkheid en proportionaliteit, en in overeenstemming met het internationaal humanitair recht. Het mag bijvoorbeeld geen burgers viseren en de aangerichte nevenschade van een aanval moet ook in verhouding staan tot het directe militaire voordeel. De Palestijnse gewapende groeperingen mogen het geweld van het Israëlische leger onder geen beding gebruiken als excuus voor hun aanvallen tegen burgers. Ook het argument dat dit onder het recht op verzet valt, is onaanvaardbaar. Gewapende groeperingen moeten de regels van het internationaal humanitair recht respecteren en een onderscheid maken tussen militaire doelwitten en burgers. Burgers hebben het recht op bescherming en mogen niet blootgesteld worden aan geweld van welke partij dan ook.

4 6. Willen de Palestijnen nog een tweestatenoplossing? De meeste Palestijnen tonen zich niet onverzettelijk tegenover Israël. Ze zien echter dat Israël de Palestijnse Autoriteit tegenwerkt, zoals in november 2012 bij de upgrade van het Palestijnse statuut in de Verenigde Naties. Volgens de Palestijnen voert de internationale gemeenschap een beleid van twee maten en twee gewichten omdat ze Israël ongestraft het internationaal recht laat schenden. Die incoherente houding versterkt het ongeloof over de haalbaarheid van een Palestijnse staat. Ook Europese diplomaten gaven al aan dat een leefbare tweestatenoplossing bijna onmogelijk is geworden. De steeds uitbreidende nederzettingen, de verbindingswegen en de Muur, fragmenteren Palestina steeds meer. Momenteel bestaat er nog een brede consensus over een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en Gaza, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Meer en meer Palestijnen pleiten echter voor een binationale staat waarin Israëli s en Palestijnen samenleven, omdat ze geen andere optie meer zien. Maar de strategie daarnaartoe is onduidelijk. 7. Waarom steunen jullie een verbod op producten uit Israëlische nederzettingen? Israëls nederzettingen zijn illegaal en vormen een ernstige schending van het internationaal recht. Bovendien verhinderen ze de ontwikkeling van een Palestijnse economie. België en de EU veroordelen de nederzettingen. Toch is hun beleid ertegenover niet coherent. Via hun sterke economische en handelsrelaties met de nederzettingen dragen België en de EU bij aan de ontwikkeling en de uitbreiding ervan. Door de invoer en de handel van nederzettingenproducten leven België en de EU hun verplichtingen onder het internationaal recht niet na. Ze moeten immers het internationaal recht doen respecteren. Daarnaast mogen ze een illegale situatie niet erkennen en er geen hulp of assistentie aan leveren. Daarom voeren we samen met 20 andere organisaties de campagne Made in Illegality: stop de economische relaties van België met de nederzettingen!. 8. Zijn jullie niet bezorgd over het toenemende antisemitisme? Onze organisaties huiveren ervoor dat de wijdverspreide haat die het Midden-Oosten beroert naar onze samenleving wordt overgebracht. In onze samenleving mag er geen plaats zijn voor antisemitisme.

5 De stijging van het aantal antisemitische incidenten en slogans, met name tijdens betogingen tegen Israëls optreden in Gaza, is verontrustend. Wij roepen ervoor op om steeds het onderscheid te maken tussen Israël en de Joodse gemeenschap in de diaspora. De Joodse gemeenschap mag onder geen beding verantwoordelijk worden gesteld voor Israëls schendingen van het internationaal recht. Wij zijn ervan overtuigd dat gegronde kritiek op een beleid dat de mensenrechten en de internationale verdragen schend, mogelijk moet zijn en niets te maken heeft met antisemitisme. Beide organisaties willen dat het opbod van haat en wraak tussen Israël en de Palestijnen gestopt wordt. Wij willen dat Palestijnse burgers en burgers van de staat Israël beschermd worden in overeenstemming met het internationaal humanitair recht. 9. Waarom focussen jullie zo op Israël? Er zijn toch zoveel andere wantoestanden in de regio zoals in Irak en Syrië? Het conflict staat hoog op de Belgische en Europese politieke agenda. Israël heeft ook bevoorrechte politieke en economische relaties met de Europese Unie. Hierdoor heeft het niet enkel lusten maar ook lasten, zoals het respect voor mensenrechten. Als ontwikkelings- en vredesorganisatie wijzen we onze beleidsmakers op het feit dat Israël geen uitzonderingspositie kan genieten. Het is geen pariastaat, het is stevig verankerd in de internationale orde. In tegenstelling tot Israël heeft de EU geen sterke banden met Syrië of Irak, en kan ze er minder druk uitoefenen. Uiteraard zijn wij verontwaardigd over de schendingen van mensenrechten in de Arabische landen. Daarom verruimden we sinds 2011 ons werkveld naar de bredere regio en waren we actief rond burgeractivisme in Syrië. Ook de situatie van de christenen in de regio ligt ons na aan het hart. Pax Christi Internationaal sprak zich daar meermaals over uit. Toch hebben we minder invloed in deze landen omdat de politieke relaties zwak zijn en we er geen partners hebben.

Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina

Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina Inhoud I. Visie van ngo s. II. Conflict in vogelvlucht. III. Situatie op de Westoever. IV. Situatie in de Gazastrook. V. Beleid van de EU. VI. Perspectieven.

Nadere informatie

Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina

Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina BTC, 9 februari 2017 Inhoud I. Beleidsmedewerker-ngo s II. Conflict in vogelvlucht. III. Situatie op het terrein. IV. Beleid van de EU. V. Beleidswerk.

Nadere informatie

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat stuk ingediend op 175 (2014-2015) Nr. 1 27 november 2014 (2014-2015) Voorstel van resolutie van de dames Tine Soens en Güler Turan betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat verzendcode:

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 16 april 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE OPZET LEZING: 1.KORT HISTORISCH OVERZICHT 2. URGENTIE VAN HET VRAAGSTUK 3. TWEE-STATENOPLOSSING EN ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE 1. MANDAATGEBIED

Nadere informatie

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat.

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat. 1 Toespraak van de heer Armand De Decker, Voorzitter van de Senaat, naar aanleiding van het bezoek van de heer Mahmoud Abbas, President van de Palestijnse Autoriteit 23 februari 2010 Excellenties, Beste

Nadere informatie

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat ingediend op 1440 (2017-2018) Nr. 1 11 januari 2018 (2017-2018) Voorstel van resolutie van Tine Soens en Güler Turan betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat verzendcode: BUI 2 1440

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Eloi Glorieux, mevrouw Mieke Vogels, de heer Rudi Daems, mevrouw Vera Dua en de heren Jef Tavernier en Jos Stassen

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Eloi Glorieux, mevrouw Mieke Vogels, de heer Rudi Daems, mevrouw Vera Dua en de heren Jef Tavernier en Jos Stassen Zitting 2008-2009 7 januari 2009 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van de heer Eloi Glorieux, mevrouw Mieke Vogels, de heer Rudi Daems, mevrouw Vera Dua en de heren Jef Tavernier en Jos Stassen betreffende een oproep

Nadere informatie

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument B8-0352/2017 16.5.2017 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie/hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse

Nadere informatie

Twee jaar na de start van de Arabische revoluties. Uitdagingen voor België en Vlaanderen

Twee jaar na de start van de Arabische revoluties. Uitdagingen voor België en Vlaanderen Twee jaar na de start van de Arabische revoluties Uitdagingen voor België en Vlaanderen Inhoud I. Arabische revoluties: twee jaar later II. Complete impasse in Syrië III. Activiteiten Broederlijk Delen-Pax

Nadere informatie

Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict

Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict BIJLAGEN LES 1 2 LES 1: BIJLAGEN BIJLAGE 1 Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict Om tot een goed begrip van de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict te komen, is het belangrijk

Nadere informatie

Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013

Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013 Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013 De VS, Europa, Nederland en het Palestijnse vraagstuk Opzet inleiding Naties in het geding. Ontkenning, identificatie, erkenning Territorium

Nadere informatie

1/ De vastlegging van de grenzen van Israël en meerbepaald van de Palestijnse gebieden. 3/ Het recht op terugkeer van de vluchtelingen van 1948

1/ De vastlegging van de grenzen van Israël en meerbepaald van de Palestijnse gebieden. 3/ Het recht op terugkeer van de vluchtelingen van 1948 Inleiding Leden van Jong N-VA hebben sinds de oprichting van de organisatie dikwijls gevraagd een inhoudelijk standpunt uit te werken over het Israëlisch-Palestijns conflict. Vanuit een volksnationalistische

Nadere informatie

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument B8-0346/2017 15.5.2017 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie/hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse

Nadere informatie

Wereldraad van Kerken

Wereldraad van Kerken Wereldraad van Kerken De wereldwijde gemeenschap van kerken op zoek naar eenheid, gemeenschappelijk getuigenis en Christelijke hulpverlening. 28 juni 2016 "Hij heeft de scheidingsmuur, die de vijandschap

Nadere informatie

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt bedoeld: het Israël dat wij ontmoeten in de bijbel en

Nadere informatie

De betekenis van de 16e eeuwse Reformatie vandaag

De betekenis van de 16e eeuwse Reformatie vandaag Dominee Steven Fuite Voorzitter Verenigde Protestantse Kerk België (VPKB) De betekenis van de 16e eeuwse Reformatie vandaag In 2017 is het precies 500 jaar geleden dat het Christendom in Europa diepgaand

Nadere informatie

4. Het Israëlisch-Palestijns conflict (19 de eeuw heden) (Lessen 21 en 22)

4. Het Israëlisch-Palestijns conflict (19 de eeuw heden) (Lessen 21 en 22) 4. Het Israëlisch-Palestijns conflict (19 de eeuw heden) (Lessen 21 en 22) De geschiedenis weegt zwaar, veel te zwaar op dat lapje grond in het oosten van het Middellandse-Zeegebied. De kern van het probleem

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2004 Zittingsdocument 2009 4.7.2007 B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 103, lid 2

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

De Palestijnen hebben iemand nodig die nee zegt

De Palestijnen hebben iemand nodig die nee zegt De Palestijnen hebben iemand nodig die nee zegt Interview met Khaled Hroub over Hamas De westerse wereld reageerde geschokt toen Hamas eind januari 2006 onverwacht met overgrote meerderheid de verkiezingen

Nadere informatie

BIJLAGEN EUROPESE RAAD KOPENHAGEN CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP. 12 en 13 december 2002 BIJLAGEN. Bulletin NL - PE 326.

BIJLAGEN EUROPESE RAAD KOPENHAGEN CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP. 12 en 13 december 2002 BIJLAGEN. Bulletin NL - PE 326. 21 EUROPESE RAAD KOPENHAGEN CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP 12 en 13 december 2002 BIJLAGEN 23 BIJLAGE I BUDGETTAIRE EN FINANCIËLE VRAAGSTUKKEN De Unie onderschrijft het resultaat van de onderhandelingen

Nadere informatie

BIJLAGE. Aanhangsel. bij het. voorstel voor een Raad

BIJLAGE. Aanhangsel. bij het. voorstel voor een Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.1.2015 COM(2015) 26 final ANNEX 1 BIJLAGE Aanhangsel bij het voorstel voor een Raad betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité, opgericht

Nadere informatie

Het Israëlisch Palestijns conflict in 2017 Spiraal van geweld doorbreken

Het Israëlisch Palestijns conflict in 2017 Spiraal van geweld doorbreken Het Israëlisch Palestijns conflict in 2017 Spiraal van geweld doorbreken De situatie in het Heilig Land blijft gespannen. Recentelijk woedden er opnieuw onlusten en geweld heen en weer rondom de Tempelberg,

Nadere informatie

In Palestina woonde toen kleine Joodse gemeenschappen naast Palestijnse-Arabische bevolking met een goede verstandhouding onderling.

In Palestina woonde toen kleine Joodse gemeenschappen naast Palestijnse-Arabische bevolking met een goede verstandhouding onderling. Werkstuk door een scholier 1921 woorden 10 april 2002 6,1 25 keer beoordeeld Vak Nederlands Betoog De Palestijnse Intifadah (de opstand) Voorwoord Door het oprukken van het antisemitisme in Europa immigreerden

Nadere informatie

'Waarom is België hard tegen Syriëstrijders, maar laat het joden straffeloos vertrekken naar Gaza?'

'Waarom is België hard tegen Syriëstrijders, maar laat het joden straffeloos vertrekken naar Gaza?' 'Waarom is België hard tegen Syriëstrijders, maar laat het joden straffeloos vertrekken naar Gaza?' Simon Demeulemeester, Annelies Van Erp 15/08/2014, Knack 'Er zijn tussen de 50 en 100 joden uit Antwerpen

Nadere informatie

Soms denk je wel eens dat gerechtigheid in deze wereld misschien helemaal niet meer bestaat.

Soms denk je wel eens dat gerechtigheid in deze wereld misschien helemaal niet meer bestaat. Soms denk je wel eens dat gerechtigheid in deze wereld misschien helemaal niet meer bestaat. De wereld op z'n kop en het bizarre is dat iedereen het ook nog heel gewoon schijnt te vinden. Voor de zoveelste

Nadere informatie

De oprichting van de staat Israël heeft geleid tot het huidige conflict tussen de Israëli s en de Palestijnen.

De oprichting van de staat Israël heeft geleid tot het huidige conflict tussen de Israëli s en de Palestijnen. Profielwerkstuk door een scholier 2422 woorden 17 februari 2004 5,3 71 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De probleemstelling De oprichting van de staat Israël heeft geleid tot het huidige conflict tussen

Nadere informatie

NOL H1, EIR 91, EIR 3

NOL H1, EIR 91, EIR 3 HC 1A. Inleiding NOL H1, EIR 91, EIR 3 Internationaal recht Het internationale publieke recht leidt vooral tot vrijwilligheid. Het vrijwillig onderwerpen aan het internationale recht. Het gaat over boven

Nadere informatie

Israël-Palestina na de oorlog in Gaza en de rol van de EU

Israël-Palestina na de oorlog in Gaza en de rol van de EU EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2014)0029 Israël-Palestina na de oorlog in Gaza en de rol van de EU Resolutie van het Europees Parlement van 18 september 2014 over Israël en Palestina

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN. gezien zijn eerdere resoluties over het vredesproces in het Midden-Oosten,

AANGENOMEN TEKSTEN. gezien zijn eerdere resoluties over het vredesproces in het Midden-Oosten, Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2015)0318 Rol van de EU in het vredesproces in het Midden-Oosten Resolutie van het Europees Parlement van 10 september 2015 over de rol van de EU in

Nadere informatie

Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid)

Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid) Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid) Hieronder volgen de resultaten van het Israël onderzoek wat de EO in de afgelopen weken heeft laten uitvoeren. Veel stellingen zijn in een 5- puntsschaal

Nadere informatie

Water en politiek in Palestina

Water en politiek in Palestina Water en politiek in Palestina Een posterpresentatie van Stefan Deconinck, KU Brussel Meer informatie: Waternet de geopolitiek van waterschaarste in het Midden-Oosten http://www.waternet.be/ Referenties

Nadere informatie

Meneer de President, Excellenties, mevrouw Wijdenbosch, Dames en Heren,

Meneer de President, Excellenties, mevrouw Wijdenbosch, Dames en Heren, Toespraak H.E. Ms. M.W.J.A. Tanya van Gool, Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in de Republiek Suriname Voor de gelegenheid van Parlementair Regionaal Seminar: Internationale Veiligheid: De

Nadere informatie

Collapsing Perspectives.

Collapsing Perspectives. Collapsing Perspectives. Palestijnen in Area C/ Westelijke Jordaanoever Verslag door Rachel Kurian, Aalt Leusink, Peter van Lieshout, Marloes van Noorloos, Dubravka Z arkov, Secretariële bijstand: Machteld

Nadere informatie

Interventie Syrië. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Internationaal en Europees recht

Interventie Syrië. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Internationaal en Europees recht Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Internationaal en Europees recht Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 5252833 Interventie Syrië Datum 29 augustus 2013 Opgemaakt

Nadere informatie

ACTUALES 50 jaar bezetting

ACTUALES 50 jaar bezetting ACTUALES 50 jaar bezetting Samenvatting lesinhoud: In deze les staat Israëls bezetting van de Palestijnse gebieden centraal. Ze zoomt in op de situatie op het terrein en het leven onder een bezetting.

Nadere informatie

Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005

Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005 Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005 Met enige regelmaat worden er vragen gesteld over de toestand in het Midden Oosten. Een aantal vragen zijn kort voor de ontruiming van de Joodse kolonisten uit Gaza

Nadere informatie

5-4-2016. Welke gevolgen hebben gewapende conflicten? Inleiding tot het internationaal humanitair recht BTC infocyclus april 2016.

5-4-2016. Welke gevolgen hebben gewapende conflicten? Inleiding tot het internationaal humanitair recht BTC infocyclus april 2016. Inleiding tot het internationaal humanitair recht BTC infocyclus april 2016 Marijke Peys, stafmedewerker humanitair recht marijke.peys@rodekruis.be Brainstorm Welke gevolgen hebben gewapende conflicten?

Nadere informatie

Belgische parlementairen bezoeken zwaar verwoeste Gazastrook

Belgische parlementairen bezoeken zwaar verwoeste Gazastrook Belgische parlementairen bezoeken zwaar verwoeste Gazastrook 17/02/2015 om 18:32 door llo Bron: BELGA Foto: @bogdanvdberghe Een delegatie parlementsleden van Vlaamse partijen brach t dinsdag een bezoek

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 maart 2011 (OR. en) 7770/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0042 (NLE) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 maart 2011 (OR. en) 7770/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0042 (NLE) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 28 maart 2011 (OR. en) 7770/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0042 (E) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1996 1997 23 432 De situatie in het Midden-Oosten Nr. 16 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Welke gevolgen hebben gewapende conflicten? Brainstorm. Inleiding tot het internationaal humanitair recht BTC infocyclus februari 2017

Welke gevolgen hebben gewapende conflicten? Brainstorm. Inleiding tot het internationaal humanitair recht BTC infocyclus februari 2017 Brainstorm Inleiding tot het internationaal humanitair recht BTC infocyclus februari 2017 Welke gevolgen hebben gewapende conflicten? Marijke Peys, stafmedewerker humanitair recht marijke.peys@rodekruis.be

Nadere informatie

Doorbreek de spiraal van geweld Historische schets van conflict tussen Israël en Palestina

Doorbreek de spiraal van geweld Historische schets van conflict tussen Israël en Palestina Doorbreek de spiraal van geweld Historische schets van conflict tussen Israël en Palestina In het historische jaar 1948 zagen we de geboorte van de staat Israël en vonden de tragische gebeurtenissen plaats

Nadere informatie

Het land op de kaart

Het land op de kaart Eritrea Het land op de kaart Indeling Geografie Geschiedenis De bevolking Godsdienst Onafhankelijkheidsoorlog Politiek Oorlog met Ethiopië 1998 Eindeloze dienstplicht Geografie. Eritrea ligt in de hoorn

Nadere informatie

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad tijdens de in hoofde genoemde bijeenkomst heeft aangenomen.

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad tijdens de in hoofde genoemde bijeenkomst heeft aangenomen. Europese Raad Brussel, 16 juli 2014 (OR. en) EUCO 147/14 CO EUR 9 CONC 3 BEGEEIDENDE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Bijzondere bijeenkomst van de Europese Raad

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken Nr. 1407 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Voor Israël en voor de palestijnen!

Voor Israël en voor de palestijnen! Voor Israël en voor de palestijnen! Door Dr. Ir. F. van der Rhee Connectie van de geschiedenis van Israël met de Bijbel De Bijbel is niet het bestaansrecht van Israël! De staat Israël ontleent haar recht

Nadere informatie

DE INTERNATIONALE VERPLICHTINGEN VAN DE EUROPESE UNIE EN HAAR LIDSTATEN BETREFFENDE DE ECONOMISCHE RELATIES MET DE ISRAËLISCHE NEDERZETTINGEN/

DE INTERNATIONALE VERPLICHTINGEN VAN DE EUROPESE UNIE EN HAAR LIDSTATEN BETREFFENDE DE ECONOMISCHE RELATIES MET DE ISRAËLISCHE NEDERZETTINGEN/ DE INTERNATIONALE VERPLICHTINGEN VAN DE EUROPESE UNIE EN HAAR LIDSTATEN BETREFFENDE DE ECONOMISCHE RELATIES MET DE ISRAËLISCHE NEDERZETTINGEN/ SAMENVATTING/ François Dubuisson Professor internationaal

Nadere informatie

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK.

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK. DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK STARTPUNT In beginsel art. 2 (4) HVN: geweldsverbod interstatelijke betrekkingen Uitzonderingen:

Nadere informatie

Sectie België Israël. 4-6 februari 2018

Sectie België Israël. 4-6 februari 2018 1 Sectie België Israël 4-6 februari 2018 Bezoek van een delegatie van de IPU-sectie België-Israël aan Israël op uitnodiging van de Israël-Belgium Friendship Association van de Knesset (parlement van Israël)

Nadere informatie

EU-beleid inzake de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

EU-beleid inzake de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem P7_TA(2012)0298 EU-beleid inzake de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem Resolutie van het Europees Parlement van 5 juli 2012 over het EU-beleid inzake de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS VRAAG 10 Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de werelpolitiek mengen?

Nadere informatie

Leila Jordens-Cotran RIMO 2013

Leila Jordens-Cotran RIMO 2013 Leila Jordens-Cotran RIMO 2013 Uitgangspunt is definitie art. 1 Verdrag status staatlozen 1954: Staatloze is een persoon die door geen enkele Staat, krachtens diens wetgeving, als onderdaan wordt beschouwd

Nadere informatie

Paolo Di Tommaso. Werken onder Israëlische bezetting

Paolo Di Tommaso. Werken onder Israëlische bezetting Werken onder Israëlische bezetting 1 Paolo Di Tommaso EVOLUTIE VAN PALESTINA 1947 1949-1967 Heden Israel Palestina PALESTIJNSE POPULATIE 2,8 miljoen in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem 1,8

Nadere informatie

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, De Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, De Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 13 april 2016 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Onafhankelijk. De waarheid over De grenzen van Israel

Onafhankelijk. De waarheid over De grenzen van Israel De waarheid over De grenzen van Israel De grenzen van Israel, waar liggen ze precies. Wat zijn grenzen, en hoe worden ze bepaalt. Wat is het verschil tussen een grens en een bestandslijn. Hoe is het mogelijk

Nadere informatie

Een vriend van Israël is nog geen vijand van de Palestijnen

Een vriend van Israël is nog geen vijand van de Palestijnen 113 Een vriend van Israël is nog geen vijand van de Palestijnen De staat Israël is nog altijd de belichaming van rechtvaardigheid, het enige recht dat het Joodse volk kon worden gedaan na het onrecht dat

Nadere informatie

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Structuur De Internationale Rode Kruisbeweging bestaat uit drie onderdelen: Nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (onder meer het Belgische

Nadere informatie

Maart 2019 Vrijdag 01 maart Zaterdag 02 maart Zondag 03 maart Maandag 04 maart Dinsdag 05 maart Woensdag 06 maart Donderdag 07 maart

Maart 2019 Vrijdag 01 maart Zaterdag 02 maart Zondag 03 maart Maandag 04 maart Dinsdag 05 maart Woensdag 06 maart Donderdag 07 maart Maart 2019 Vrijdag 01 maart Israël heeft voortdurend te maken met drie fronten, namelijk Libanon, Syrië en de Gazastrook. Dit zijn geen kleine dreigementen, want op alle drie de fronten staan de raketten

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 16 april 2018 Betreft Midden-Oosten Vredesproces

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 16 april 2018 Betreft Midden-Oosten Vredesproces Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Noord-Afrika Midden- Oosten Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 16 april

Nadere informatie

Vertaling FACULTATIEF PROTOCOL INZAKE KINDEREN IN GEWAPEND CONFLICT BIJ HET VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND De Staten die partij zijn bij dit

Vertaling FACULTATIEF PROTOCOL INZAKE KINDEREN IN GEWAPEND CONFLICT BIJ HET VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND De Staten die partij zijn bij dit Vertaling FACULTATIEF PROTOCOL INZAKE KINDEREN IN GEWAPEND CONFLICT BIJ HET VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND De Staten die partij zijn bij dit Protocol, Aangemoedigd door de overweldigende steun

Nadere informatie

FACULTATIEF PROTOCOL BIJ HET VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND OVER DE BETROKKENHEID VAN KINDEREN IN GEWAPENDE CONFLICTEN

FACULTATIEF PROTOCOL BIJ HET VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND OVER DE BETROKKENHEID VAN KINDEREN IN GEWAPENDE CONFLICTEN FACULTATIEF PROTOCOL BIJ HET VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND OVER DE BETROKKENHEID VAN KINDEREN IN GEWAPENDE CONFLICTEN (niet officiële Nederlandse vertaling). (VP = Voorafgaande paragraaf) VP 1

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

De Joodse staat: uitsluiting of insluiting?

De Joodse staat: uitsluiting of insluiting? Civis Mundi De Joodse staat: uitsluiting of insluiting? Max Wieselmann en Rick Meulensteen*?De Palestijnen dienen Israël te erkennen als Joodse staat?. Het is steeds vaker te horen uit de mond van de Israëlische

Nadere informatie

Mensenrechten kennen geen grenzen, ook niet in het Beloofde Land

Mensenrechten kennen geen grenzen, ook niet in het Beloofde Land 1 Mensenrechten kennen geen grenzen, ook niet in het Beloofde Land Dames en heren, Ruim 65 jaar geleden stond Max Wieselmann aan de andere kant van het hek, waar wij straks langslopen. Hij was vluchteling.

Nadere informatie

tisemitismus Антисемитиз

tisemitismus Антисемитиз Αντισημιτισμό tisemitism IHRA DEFINITION OF ANTISEMITISM 1 tisemitismus Антисемитиз semitisme emitizam Antisemitizmas antisemitism emitismi ntisemitismo Antisémit ntisemitismo zemitizmus Antisemītism Antisemitiżmu

Nadere informatie

Waar een wil is, maar geen weg Het Midden-Oostenbeleid van de Europese Unie

Waar een wil is, maar geen weg Het Midden-Oostenbeleid van de Europese Unie Waar een wil is, maar geen weg Het Midden-Oostenbeleid van de Europese Unie Matthijs Veenendaal Sinds het aantreden van Benjamin Netanyahu als premier van Israël in 1996 en de daarop volgende verslechtering

Nadere informatie

Kairos Palestina - Nieuws

Kairos Palestina - Nieuws 1 van 5 13-4-2017 13:51 kairospalestina.nl 30 maart 2013 We refuse to be enemies! Agapèviering met brood, olie en kruiden Het symposium met Daoud Nassar over spiritualiteit en verzet op vrijdag 22 maart

Nadere informatie

het Israëlisch-Palestijns conflict

het Israëlisch-Palestijns conflict Commentaar Het Israëlisch-Palestijns conflict FRED GRÜNFELD* Het is de afgelopen jaren niet gelukt het Israëlisch-Palestijns conflict op te lossen en beheersing van dat conflict lijkt steeds lastiger te

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw referentie 2015Z12453/2015D25236 2015Z124563/2015D27435

Nadere informatie

Zie voor actuele informatie over welke landen dit protocol getekend en geratificeerd hebben http://www.unicef.org/crc/opcac-tableweb.

Zie voor actuele informatie over welke landen dit protocol getekend en geratificeerd hebben http://www.unicef.org/crc/opcac-tableweb. PROTOCOL KINDSOLDATEN Zie voor actuele informatie over welke landen dit protocol getekend en geratificeerd hebben http://www.unicef.org/crc/opcac-tableweb.htm Facultatief Protocol bij het Verdrag inzake

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken Nr. 1814 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

VR DOC.0430/1

VR DOC.0430/1 VR 2018 0405 DOC.0430/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 JANUARI 2009 C.06.0427.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.06.0427.F A. M., Mr. Cécile Draps, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen PROCUREUR-GENERAAL BIJ HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL.

Nadere informatie

INLEIDING. De Europese Alliantie voor de Vrijheid verdedigt de volgende belangrijke veranderingen:

INLEIDING. De Europese Alliantie voor de Vrijheid verdedigt de volgende belangrijke veranderingen: INLEIDING De volgende Europese verkiezingen zullen gehouden worden van tot 5 mei 014 in alle 8 lidstaten. Dit handvest bevat de politieke standpunten die de leden van de Europese Alliantie voor de Vrijheid

Nadere informatie

Geschreven door Administrator zaterdag, 07 juni :44 - Laatst aangepast zondag, 12 september :14

Geschreven door Administrator zaterdag, 07 juni :44 - Laatst aangepast zondag, 12 september :14 Almog De kibboets Almog ligt 4 km van de Jordaanse grens en 4 km ten Zuiden van Jericho. Dus vlak naast het noordelijke puntje van de Dode Zee. Daar begonnen in 1979 vijf Israëlische jongelui in de hitte

Nadere informatie

De zesdaagse oorlog (1967)

De zesdaagse oorlog (1967) Geschiedenis van de laatste 50 jaar De zesdaagse oorlog (1967) Bas Levinsohn 1 Inleiding op de cursus Hand-outs Het college wordt ondersteund door het projecteren van PowerPoint sheets Van deze sheets

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 27 oktober Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken EU i.v.m. agendapunt 13 i.v.m. agendapunt 11, 12 Activiteit: Procedurevergadering Datum: donderdag 29 oktober Tijd: 12.45-13.30

Nadere informatie

Het Advies van het Internationaal Gerechtshof over de Bouw van de Veiligheidsmuur. Advies

Het Advies van het Internationaal Gerechtshof over de Bouw van de Veiligheidsmuur. Advies Het Advies van het Internationaal Gerechtshof over de Bouw van de Veiligheidsmuur Inleiding Op 9 juli 2004 gaf het Internationaal Gerechtshof te Den Haag zijn langverwachte advies na ongeveer 5 maanden

Nadere informatie

Samenwerking als ideaal voor een verscheurd Europa

Samenwerking als ideaal voor een verscheurd Europa Samenwerking als ideaal voor een verscheurd Europa INE MEGENS EIGENTIJDSE GESCHIEDENIS Opbouw college: Vooruitgangsgeloof 19 e eeuw Nationalisme en politieke kaart van Europa Eerste Wereldoorlog Cultuurpessimisme

Nadere informatie

2017D00383 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D00383 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D00383 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken bestond bij enkele fracties de behoefte de Minister van Buitenlandse Zaken enkele vragen en opmerkingen

Nadere informatie

Het Israëlisch-Palestijns conflict in een notendop HET ISRAËLISCH-PALESTIJNS CONFLICT IN EEN NOTENDOP

Het Israëlisch-Palestijns conflict in een notendop HET ISRAËLISCH-PALESTIJNS CONFLICT IN EEN NOTENDOP Het Israëlisch-Palestijns conflict in een notendop 1 HET ISRAËLISCH-PALESTIJNS CONFLICT IN EEN NOTENDOP 2 Het Israëlisch-Palestijns conflict in een notendop HET ISRAËLISCH-PALESTIJNS CONFLICT IN EEN NOTENDOP

Nadere informatie

Na de herverkiezing van Barack Obama als

Na de herverkiezing van Barack Obama als Marianne van Leeuwen Diplomatiek onvermogen belemmert Midden-Oosten Vredes Proces Israël en de Palestijnen onderhandelen na lange tijd weer over vrede. De tweestatenoplossing geldt internationaal als favoriet.

Nadere informatie

E en rechtvaardige aanpak

E en rechtvaardige aanpak r a p p o r t OKTOBER 2003 commissieb u i t e n l a n d E en rechtvaardige aanpak Notitie van de C D A Commissie Buitenland Een christen-democratisch standpunt ten aanzien van het Israëlisch - Palestijns

Nadere informatie

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog I. Preambule Levensbeschouwingen zijn waardevol in onze samenleving. Ze zijn een belangrijke zingever voor mensen en dragen bij aan de gemeenschapsvorming.

Nadere informatie

Interview De kaarten op tafel Interview met Ludo Abicht en Brigitte Herremans. Interview afgenomen en bewerkt door Sven Lauwers

Interview De kaarten op tafel Interview met Ludo Abicht en Brigitte Herremans. Interview afgenomen en bewerkt door Sven Lauwers Interview De kaarten op tafel Interview met Ludo Abicht en Brigitte Herremans. Interview afgenomen en bewerkt door Sven Lauwers Sinds 2000 zit de situatie in Israël en Palestina muurvast. Het vooruitzicht

Nadere informatie

Gods Verbonden: Deel 5: Palestijnse of Moabitische verbond

Gods Verbonden: Deel 5: Palestijnse of Moabitische verbond Gods Verbonden: Deel 5: Palestijnse of Moabitische verbond 5.1 Waarom het Palestijnse verbond? Dat heeft te maken met de naam van het land, Palestina. Het was de antisemitische keizer Hadrianus die in

Nadere informatie

Zaterdag 02 februari Sabbat. O God, neem mijn gebed ter ore, verberg U niet voor mijn smeken. (Psalm 55:1)

Zaterdag 02 februari Sabbat. O God, neem mijn gebed ter ore, verberg U niet voor mijn smeken. (Psalm 55:1) Februari 2019 Vrijdag 01 februari ZUID-ISRAËL Afgelopen maanden is het onrustig geweest in het zuiden van Israël door raketaanvallen van Hamas. Bij de aanvallen vielen gewonden en ook een dode. Bid dat

Nadere informatie

Kwantitatief onderzoek naar de houding en opvattingen van Turkse en Marokkaanse jongeren jegens het conflict in de Gazastrook 1-meting Factsheet

Kwantitatief onderzoek naar de houding en opvattingen van Turkse en Marokkaanse jongeren jegens het conflict in de Gazastrook 1-meting Factsheet bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Kwantitatief onderzoek naar de houding en opvattingen

Nadere informatie

De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie:

De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie: RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie: Respect voor staatssoevereiniteit versus bescherming van mensenrechten? PROEFSCHRIFT ter verkrijging van het doctoraat in

Nadere informatie

68% van de ondervraagden vindt dat de Arabische landen Israel moeten erkennen als staat voor het Joodse volk.

68% van de ondervraagden vindt dat de Arabische landen Israel moeten erkennen als staat voor het Joodse volk. BIJNA 70% VAN NEDERLANDERS WIL ARABISCHE ERKENNING VAN ISRAEL ALS STAAT VOOR HET JOODSE VOLK Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel en het afscheid

Nadere informatie

Zittingsdocument B8-0072/2014 ONTWERPRESOLUTIE

Zittingsdocument B8-0072/2014 ONTWERPRESOLUTIE EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Zittingsdocument 15.7.2014 B8-0072/2014 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie/ hoge vertegenwoordiger van de Unie voor

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Midden-Oosten conflict - gematige joden

Praktische opdracht Geschiedenis Midden-Oosten conflict - gematige joden Praktische opdracht Geschiedenis Midden-Oosten conflict - gematige joden Praktische-opdracht door een scholier 6902 woorden 5 februari 2004 6,6 45 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Wij hebben

Nadere informatie

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 25.10.2016 COM(2016) 710 final ANNEX 4 BIJLAGE bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ

Nadere informatie

September 2018 Zaterdag 01 september Zondag 02 september Maandag 03 september Dinsdag 04 september Woensdag 05 september Donderdag 06 september

September 2018 Zaterdag 01 september Zondag 02 september Maandag 03 september Dinsdag 04 september Woensdag 05 september Donderdag 06 september September 2018 Zaterdag 01 september Sabbat. Bid voor ds. Willem Glashouwer die de komende tijd in de Filipijnen en in Thailand is voor contacten en voor onderwijs. Dank dat, nu Israël zich steeds meer

Nadere informatie