Stimuli bij innovatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stimuli bij innovatie"

Transcriptie

1 In dit document gaan we in op een aantal subsidies en fiscale maatregelen die interessant zijn voor ondernemingen bezig met innovatie. Indien u nog bijkomende vragen of onduidelijkheden heeft, aarzel dan niet contact op te nemen met ons. Cathérine Dreesen Robin Dirix Valerie Deckers catherine.dreesen@voka.be robin.dirix@voka.be valerie.deckers@voka.be Overzicht Subsidies... 2 KMO-groeisubsidie... 2 KMO-haalbaarheidsstudie... 3 KMO-innovatieproject... 3 O&O- bedrijfsprojecten... 4 Sprint-projecten... 5 Baekeland-mandaten... 5 Innovatiemandaten... 6 Strategische transformatiesteun... 7 Fiscale maatregelen... 7 Aftrek voor innovatie-inkomsten... 7 Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing onderzoekers... 8 Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor Young Innovative Companies... 9 Verhoogde investeringsaftrek voor O&O... 9

2 Subsidies Een volledig overzicht van alle subsidies vindt u op de subsidiedatabank van het Agentschap Innoveren & Ondernemen, waar u ook kan filteren op thema. De subsidies voor innovatie kunnen onderverdeeld worden volgens de fase waarin uw innovatieproject zich bevindt. Bron: Innovatiecentrum KMO-groeisubsidie Deze subsidie is gericht op bedrijven die een lange termijn groeistrategie willen opstellen voor een kantelmoment van de onderneming (door transformatie-, innovatie-, of internationaliseringsprojecten) en hiervoor niet de kennis in huis hebben. Om deze kennis te verwerven wordt voorzien in twee mogelijkheden: Externe versterking via de samenwerking met een externe dienstverlener o Vrije keuze van dienstverlener o Steun voor advies, niet voor de implementatie o Meerdere dienstverleners binnen eenzelfde aanvraag mogelijk Interne versterking via de aanwerving van een strategische medewerker o Contract van onbepaalde duur, minstens 1 jaar werkzaam blijven o Nieuwe aanwervingen (geen interim, zelfstandigen of ex-werknemers) KMO s die voldoen aan de Europese definitie. De steun bedraagt 50% van de advies- en/of loonkost met een maximum van euro. U kan maximaal 1 groeisubsidie voor een aanwerving en 1 groeisubsidie voor het inkopen van advies per kalenderjaar aanvragen.

3 KMO-haalbaarheidsstudie Een voorstudie van beperkte omvang met de bedoeling na te gaan of een innovatie gerealiseerd kan worden en op welke manier dit het best gebeurd. KMO s die voldoen aan de Europese definitie. De duur van dit project is maximaal 12 maanden, en er moet een minimale projectkost van euro voorzien zijn. Op de projectkost kan u 50% subsidie krijgen met een maximale steun van euro. Dit subsidieniveau kan verhoogd worden tot euro indien er relevante en substantiële externe kennisinbreng is door bvb. onderzoekscentra of andere bedrijven. Per kalenderjaar worden maar twee haalbaarheidsstudies ondersteund. Opgelet: enkel de kosten gemaakt na startdatum vermeld in de aanvraag kunnen worden gesubsidieerd. Deze subsidie werkt dus niet retroactief. KMO-innovatieproject Deze maatregel is er voor bedrijven die een project willen uitvoeren gericht op de concrete realisatie van een innovatie. Deze innovatie moet vernieuwend zijn voor bedrijven en een impact hebben op de bedrijfsactiviteiten KMO s die voldoen aan de Europese definitie. De duur van dit project is maximaal 24 maanden, en er moet een minimale projectkost zijn van euro. Op de projectkost kan u 35% (45% voor kleine ondernemingen) subsidie krijgen, met een maximale steun van euro. Dit subsidiebedrag kan verhoogd worden met 10% bij samenwerking met andere onafhankelijke bedrijven of een internationale samenwerking (mits geen bedrijf meer dan 70% aandeel in de kosten heeft). Per kalenderjaar worden maximaal twee innovatieprojecten ondersteund. Opgelet: enkel de kosten gemaakt na startdatum vermeld in de aanvraag kunnen worden gesubsidieerd. Deze subsidie werkt dus niet retroactief.

4 O&O- bedrijfsprojecten Bij het uitvoeren van een onderzoeks- of ontwikkelingsproject kunnen ondernemingen in Vlaanderen een subsidie bekomen. Hieronder verstaan we: Onderzoeksprojecten bestaan in hoofdzaak uit activiteiten waarbij op een kritische en systematische manier nieuwe (wetenschappelijke, technische, zakelijke en andere) kennis, inzichten en vaardigheden worden opgebouwd. Het doel van deze kennisopbouw is deze in een latere fase te gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten of de aanmerkelijke verbetering ervan; Ontwikkelingsprojecten: dit type activiteiten beoogt het verwerven, gebruiken van bestaande (wetenschappelijke, technische, zakelijke en andere) kennis en vaardigheden met als doel te komen tot plannen, ontwerpen en prototypes van nieuwe, gewijzigde of verbeterde producten, processen en diensten. Deze subsidie is van toepassing voor iedere onderneming gevestigd in het Vlaams Gewest, ongeacht grootte. Ook vzw s komen in aanmerking. De duur van projecten mag maximaal 24 maanden, of uitzonderlijk 36 maanden zijn. De minimale steun bedraagt euro, de maximale 3 miljoen euro. Voor onderzoeksprojecten bedraagt het steunpercentage 50%. Voor ontwikkelingsprojecten bedraagt dit 25%. Indien een project een combinatie is van de twee, worden de respectievelijke percentages toegepast. Deze percentages worden verhoogd indien: Het gaat om een kleine onderneming (20% extra steun) of een middelgrote onderneming (10%). Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met één of meerdere onafhankelijke bedrijven, waarbij geen van de partijen meer dan 70% van de kosten draagt en tenminste één van de andere partijen gevestigd is in de EU. In dit geval wordt de steun met 10% verhoogd. Deze verhogingen kunnen cumulatief gebruikt worden. Opgelet: enkel de kosten gemaakt na startdatum vermeld in de aanvraag kunnen worden gesubsidieerd. Deze subsidie werkt dus niet retroactief.

5 Sprint-projecten Een Sprint-project is een ontwikkelingsproject van eerder beperkte omvang dat bedrijven toelaat nieuwe kennis (technologisch en/of niet-technologisch) te ontwikkelen of te verzamelen en toe te passen, met het oog op een belangrijke innovatie. Met deze innovatie wordt de ontwikkeling van een volledig nieuw of een beduidend verbeterd product, proces, dienst of concept bedoeld. Deze moet een belangrijke impact hebben op de toekomstige prestaties van het bedrijf. Kopiëren wat reeds bestaat bij anderen ( me too ) komt niet in aanmerking Deze subsidie is van toepassing voor bedrijven die voldoen aan deze voorwaarden: Exploitatiezetel in het Vlaams Gewest (of zal er kortelings één hebben) Is geen KMO, heeft wel het innovatiepotentieel maar beschikt niet over de mogelijkheden om grootschalige innovatieprojecten uit te voeren (bvb. lokale productievestigingen van multinationals zonder eigen R&D activiteiten) Tijdens de 3 jaren voor de indiening mag het bedrijf geen ondersteuning ontvangen hebben van het Agentschap van meer dan 250k euro in 1 jaar. Het gaat hier dus om kennisverwerving die bijdragen tot de innovatie. De maximale duur van de ondersteuning bedraagt 24 maanden, met een minimale projectkost van euro. Bedrijven kunnen een subsidie van 25% krijgen met een maximum van Dit kan verhoogd worden met 10% indien er een samenwerking is tussen minstens twee onafhankelijke bedrijven, waarvan minstens 1 een KMO is en/of het gaat om een internationale samenwerking. Geen van de partners mag dan meer dan 70% van de kosten dragen. Maximaal 1 project wordt per kalenderjaar ondersteund. Baekeland-mandaten Ondernemingen kunnen een subsidie krijgen als zij een onderzoeker toelaten een doctoraat uit te voeren in nauwe samenwerking met het bedrijf. Dit kan zowel in loondienst als op zelfstandige basis. De projecten moeten een wetenschappelijke uitdaging vormen en een dubbele doelstelling hebben: Een duidelijke economische finaliteit en meerwaarde voor het bedrijf indien het onderzoek slaagt Het moet gericht zijn op een doctoraat en dus doctoraatswaardig zijn Baekaland-mandaten kunnen worden aangevraagd door bedrijven en vzw s.

6 De duur van zo n mandaat is 4 jaar. In deze periode wordt een financiering voorzien voor de personeelskosten, werkingskosten, uitrustingskosten en vaste kosten. Het totaal van deze laatste 3 factoren mag maximaal euro bedragen. De steun bedraagt 50% van de aanvaarde begroting voor grote bedrijven en 60% voor KMO s. Aanvragen voor deze ondersteuning kunnen doorlopend worden ingediend maar worden slechts tweemaal per jaar geëvalueerd. Innovatiemandaten Deze maatregel is analoog aan de Baekeland-mandaten, maar dan voor postdoctorale onderzoekers. Via de innovatiemandaten wordt hen de kans geboden om verder te werken aan onderzoeksresultaten bekomen tijdens het doctoraat, zodat er toepassingen voor bedrijven uit voort komen en het project economisch gevaloriseerd kan worden. Het gaat om onderzoek-stappen waarvan: De risicograad nog te hoog ligt om reeds als O&O-bedrijfsproject uitgevoerd te worden, of waarvoor de kennis en/of de tools nog niet aanwezig zijn in het bedrijf. De postdoctoraal onderzoeker kan de brug slaan tussen de academische en bedrijfswereld; Die in geval van succes een duidelijke economische finaliteit hebben en een meerwaarde bieden voor het betrokken bedrijf. Innovatiemandaten kunnen worden aangevraagd door bedrijven en vzw s. De duur van zo n mandaat is 1 tot 3 jaren. In deze periode wordt een financiering voorzien voor de personeelskosten, werkingskosten, uitrustingskosten en vaste kosten. Het totaal van deze laatste 3 factoren mag maximaal euro bedragen. De steun bedraagt 50% van de aanvaarde begroting voor grote bedrijven en 60% voor KMO s. Aanvragen voor deze ondersteuning kunnen doorlopend worden ingediend maar worden slechts tweemaal per jaar geëvalueerd.

7 Strategische transformatiesteun Met strategische transformatie bedoelt men de versterking van de onderneming, groei van de innovatiecapaciteit, internationalisering en duurzaam ondernemen. Voor deze transformatie kan er ondersteuning gegeven worden in de opleidingskosten of in investeringen. KMO s komen in aanmerking voor zowel investeringssteun als opleidingssteun in het ganse Vlaams gewest. Grote ondernemingen komen enkel in aanmerking voor investeringssteun, en dit op voorwaarde dat ze de investering in een regionale steunzone gebeurt. De maximale duur is 3 jaar. De steun wordt opgesplitst in een basissteun en een bonussteun. De basissteun bedraagt 8% voor investeringen en 20% voor opleidingen, met een maximum van 1 miljoen euro. Hier kan nog een bonus bijkomen van 2% (investeringen) of 5% (opleidingen) afhankelijk van de tewerkstellingstoename ten gevolge van het transformatieproject. De steun moet ten laatste binnen 12 maanden na het beëindigen van het transformatieproject worden aangevraagd. Een onderneming kan om de 12 maanden een dossier indienen dat zowel een luik opleidingen als een luik investeringen moet bevatten gerelateerd aan het transformatieproject. Fiscale maatregelen Aftrek voor innovatie-inkomsten Begin februari 2017 werd de nieuwe aftrek innovatie-inkomsten goedgekeurd. Deze is ter vervanging van de aftrek octrooi-inkomsten, die uitdooft sinds 1 juli Werking De maatregel laat een fiscale aftrek toe van 85% op de netto-inkomsten uit innovatie, en dit voor de vennootschapsbelasting. De aftrek geldt voor volgende intellectuele eigendommen: Octrooien en aanvullende beschermingscertificaten Kwekersrechten Weesgeneesmiddelen Data- of marktexclusiviteiten Auteursrechtelijke beschermde software

8 Met innovatie-inkomsten wordt bedoeld: Licentievergoedingen Royalties Ontvangen schadevergoedingen Meerwaarden, indien deze worden weder belegd Inkomsten afkomstig van procesinnovatie, gebaseerd op intellectuele rechten Er zijn verschillende methodologieën om deze inkomsten te berekenen. Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing onderzoekers Ondernemingen of kennisinstellingen die onderzoekers in dienst hebben voor onderzoeksprojecten, kunnen gedeeltelijk worden vrijgesteld van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Bedrijven moeten in één van de volgende categorieën vallen: Ondernemingen die bezoldigingen uitbetalen of toekennen aan onderzoekers met een diploma PhD, burgerlijk ingenieur, industrieel ingenieur en bepaalde masterdiploma s; Ondernemingen die bezoldigingen uitbetalen of toekennen aan onderzoekers die aan onderzoeksprojecten werken in het kader van samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met universiteiten of hogescholen in de EER of met erkende wetenschappelijke instellingen; Jonge innoverende ondernemingen (Young Innovative Company) die wetenschappelijk personeel (onderzoekers, onderzoekstechnici, projectbeheerders inzake onderzoek en ontwikkeling) tewerkstellen. Deze vrijstelling is niet mogelijk voor administratief of commercieel personeel. Steun Werkgevers zijn vrijgesteld om 80% van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing op de werknemers in kwestie door te storten. Met onderzoeksprojecten worden deze bedoeld die fundamenteel onderzoek tot doel hebben, of industrieel onderzoek of een experimentele ontwikkeling. Meer details via de website.

9 Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor Young Innovative Companies Deze maatregel is gelijkaardig aan de voorgaande, maar van toepassing op Young Innovative Companies. Het verschil heeft betrekking op het type werknemer dat in aanmerking komt. De diploma-voorwaarden zijn hier ruimer dan bij de normale vrijstelling. Alle onderzoekers, onderzoekstechnici, projectbeheerders inzake onderzoek en ontwikkeling komen in aanmerking. Onder Young Innovative Companies wordt een onderneming verstaan die: onderzoeksprojecten uitvoert; voldoet aan de definitie van kleine onderneming: Kleine ondernemingen zijn vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die voor het laatst en voorlaatst afgesloten boekjaar een jaargemiddeld personeelsbestand hebben van minder dan 100 werknemers en niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden: jaargemiddelde van het personeelsbestand: 50; jaaromzet (excl. btw): ; balanstotaal: ; minder dan 10 jaar bestaat voor 1 januari van het jaar waarin de vrijstelling van doorstorting BV wordt toegekend; niet opgericht is in het kader van een concentratie, een herstructurering, een uitbreiding van een vroegere activiteit of een overname van dergelijke activiteiten; uitgaven heeft gedaan op het vlak van onderzoek en ontwikkeling die minstens 15% van de totale kosten van het voorgaande belastbaar tijdperk vertegenwoordigen. Steun Werkgevers zijn vrijgesteld om 80% van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing op de werknemers in kwestie door te storten. Verhoogde investeringsaftrek voor O&O Deze fiscale maatregel heeft tot doel een vermindering van de kosten van O&O investeringen in de vorm van materiële vaste activa. Eenmanszaken, ondernemingen en vrije beroepen. Vzw s zijn uitgesloten. Steun Dit is een fiscaal voordeel waarbij men een bepaald percentage van de aanschaffings- of beleggingswaarde van de investeringen uitgevoerd tijdens het belastbaar tijdperk, mag aftrekken van de belastbare winst. Het percentage past men éénmalig toe op de aanschaffings-of beleggingswaarde van de goederen.

10

Innovatiesubsidies & Begeleiding van aanvragers. Innovatiecentrum Kristine Debruyne & Kim Smets 13 juni 2017

Innovatiesubsidies & Begeleiding van aanvragers. Innovatiecentrum Kristine Debruyne & Kim Smets 13 juni 2017 Innovatiesubsidies & Begeleiding van aanvragers Innovatiecentrum Kristine Debruyne & Kim Smets 13 juni 2017 Innovatiesubsidies Diverse steunkanalen voor Innovatie EFRO, ESF, Etc. Hoe kiezen? Doel programma

Nadere informatie

Technische fiche wetenschappelijk onderzoek Art , WIB 92

Technische fiche wetenschappelijk onderzoek Art , WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Technische fiche wetenschappelijk onderzoek Art. 275 3, WIB 92 Art. 275 3, WIB 92 - Wet van 23.12.2005 (BS 30.12.2005 Ed. 2) o art. 106: invoeging in het WIB 92 vanaf 01.01.2006

Nadere informatie

Wetswijziging op komst voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek

Wetswijziging op komst voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek Wetswijziging op komst voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek In het relanceplan van 2012 van de regering Di-Rupo, werd al aangekondigd om bijkomende inspanningen

Nadere informatie

Innovatie? Innovatiesteun? Koen Verhaeghe

Innovatie? Innovatiesteun? Koen Verhaeghe Innovatie? Innovatiesteun? Koen Verhaeghe PROFESSIONALISERING KENNISPSRONG TRANSFORMATIE Front office van Agentschap Innoveren en Ondernemen Sensibiliseren/ondersteuning van het instrumentarium Subsidiebegeleiding

Nadere informatie

Innovatiesubsidies. Bedrijvenpark Malle 26/02/2015

Innovatiesubsidies. Bedrijvenpark Malle 26/02/2015 Innovatiesubsidies Bedrijvenpark Malle 26/02/2015 Wie zijn we? Missie: Vlaamse KMO's helpen te innoveren door hen toegang te geven tot kennis, creativiteit en financiële middelen Dienstverlening: Kosteloos

Nadere informatie

Wijziging definitie kleine en microvennootschappen: invloed op de vrijstelling van doorstorting voor startende ondernemingen en IPA-korting

Wijziging definitie kleine en microvennootschappen: invloed op de vrijstelling van doorstorting voor startende ondernemingen en IPA-korting Wijziging definitie kleine en microvennootschappen: invloed op de vrijstelling van doorstorting voor startende ondernemingen en IPA-korting Mr. Bart Robyns Legal Consultant bart.robyns@groups.be Bepaalde

Nadere informatie

TOEPASSING VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING: CONTROLE VERSCHERPT!

TOEPASSING VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING: CONTROLE VERSCHERPT! VENNOOTSCHAPPEN // 14.07.2014 TOEPASSING VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING: CONTROLE VERSCHERPT! Auteurs:, Anouck Sandra Bepaalde instellingen en ondernemingen

Nadere informatie

nr. 527 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 mei 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Kmo-groeisubsidie - Aanvragen

nr. 527 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 mei 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Kmo-groeisubsidie - Aanvragen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 527 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 mei 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Kmo-groeisubsidie - Aanvragen De kmo-groeisubsidie is

Nadere informatie

Cluster BIM Cluster Bouwindustrialisatie

Cluster BIM Cluster Bouwindustrialisatie Cluster BIM Cluster Bouwindustrialisatie www.vlaio.be https://www.vlaio.be/nl/maak een gratis afspraak voor advies op maat Ben jij klaar? om te groeien? om te transformeren? om te innoveren? Aanpak: ondersteuning

Nadere informatie

FISCALE LASTENVERLAGINGEN: VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING

FISCALE LASTENVERLAGINGEN: VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING FISCALE LASTENVERLAGINGEN: VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING In bepaalde gevallen en mits naleving van een aantal specifieke voorwaarden kan de werkgever vrijgesteld worden van doorstorting

Nadere informatie

innovatieve Lo g i s t i e ke pr o je c t e n

innovatieve Lo g i s t i e ke pr o je c t e n innovatieve Lo g i s t i e ke pr o je c t e n S ubs idiem o g e li jkh j kh e d e n V I L Het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ondersteunt diverse innovatieve projecttypes die via

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2009/13 De boekhoudkundige verwerking van het stelsel tot gedeeltelijke vrijstelling van betaling van de bedrijfsvoorheffing, zoals geregeld door artikel

Nadere informatie

Staatssteunmaatregel N 649/2005 België Maatregelen houdende gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor O&O

Staatssteunmaatregel N 649/2005 België Maatregelen houdende gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor O&O EUROPESE COMMISSIE Brussel, 04.VII.2006 C(2006)2941 def. Betreft: Staatssteunmaatregel N 649/2005 België Maatregelen houdende gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor O&O Excellentie, 1.

Nadere informatie

Persbericht 01/04/2016

Persbericht 01/04/2016 Persbericht 01/04/2016 Nieuwe inzichten nodig in uw kmo? Agentschap Innoveren & Ondernemen vereenvoudigt de kmo- portefeuille, de subsidie voor opleiding & advies. De kmo- portefeuille is veruit de meest

Nadere informatie

Innovatie in autocarbedrijven. Uitdagingen en financiering. Kurt Peys

Innovatie in autocarbedrijven. Uitdagingen en financiering. Kurt Peys Innovatie in autocarbedrijven Uitdagingen en financiering Kurt Peys Nieuwe manier van waardecreatie Innovatie en bussector? Nieuwe manier van waardecreatie NIEUWE TECHNOLOGIE DIE EENVOUDIG BESCHIKBAAR

Nadere informatie

innoveren in de zorg zal renderen Caroline.Huys@innovatiecentrum.be Trefpunt Zorg 29/04/2014

innoveren in de zorg zal renderen Caroline.Huys@innovatiecentrum.be Trefpunt Zorg 29/04/2014 & innoveren in de zorg zal renderen Caroline.Huys@innovatiecentrum.be Trefpunt Zorg 29/04/2014 DRIE 1. Klant centraal 2.Zorgproeftuinen & subsidies 3. Innovatiecentrum Innovatiecentrum? Voor wie? Bedrijven

Nadere informatie

VR DOC.1191/3BIS

VR DOC.1191/3BIS VR 2018 2610 DOC.1191/3BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse aanpassingen van de besluiten van de Vlaamse Regering ecologiepremie, strategische ecologiesteun, strategische transformatiesteun,

Nadere informatie

Kmo portefeuille voor ondernemers

Kmo portefeuille voor ondernemers Kmo portefeuille voor ondernemers Steun voor opleiding en advies. Kmo portefeuille, de subsidie voor opleiding & advies? De kmo portefeuille is een maatregel waardoor u als ondernemer financiële steun

Nadere informatie

Subsidies voor innovatie. VEERLE DESMET Adviseur Innovatiesteun & Accountmanager Speerpuntcluster Logistiek

Subsidies voor innovatie. VEERLE DESMET Adviseur Innovatiesteun & Accountmanager Speerpuntcluster Logistiek Subsidies voor innovatie VEERLE DESMET Adviseur Innovatiesteun & Accountmanager Speerpuntcluster Logistiek https://www.vlaio.be/nl/ondernemersverhalen rechtstreeks via partners voor de (kandidaat ) ondernemer

Nadere informatie

FISCALE INCENTIVES VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING

FISCALE INCENTIVES VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN FISCALE INCENTIVES VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING Aanslagjaar 2016 - Inkomstenjaar 2015 10 redenen om in België in R&D te investeren 1. Aftrek voor

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Wat is de kmo-portefeuille? 2. Kom ik in aanmerking voor de kmo-portefeuille? 3. Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Inhoudstafel. 1. Wat is de kmo-portefeuille? 2. Kom ik in aanmerking voor de kmo-portefeuille? 3. Hoeveel subsidie kan ik krijgen? Inhoudstafel 1. Wat is de kmo-portefeuille? 2. Kom ik in aanmerking voor de kmo-portefeuille? 3. Hoeveel subsidie kan ik krijgen? 4. Hoe dien ik een subsidie aan te vragen? 5. Welke diensten kan ik financieren

Nadere informatie

Doelmatigheid van overheidssteun voor onderzoek en ontwikkeling

Doelmatigheid van overheidssteun voor onderzoek en ontwikkeling Doelmatigheid van overheidssteun voor onderzoek en ontwikkeling Belgisch Instuut voor Openbare Financiën, 26 september 2012 Michel Dumont Argumenten voor overheidssteun O&O Schatten impact overheidssteun

Nadere informatie

Beleggen binnen of buiten de vennootschap!

Beleggen binnen of buiten de vennootschap! Beleggen binnen of buiten de vennootschap! Iven De Hoon BELEGGEN BINNEN OF BUITEN DE VENNOOTSCHAP 1. Beïnvloedt een belegging de vennootschapsbelasting?... 3 2. Beïnvloedt een belegging de notionele intrestaftrek?...

Nadere informatie

Ambitieuze groeiplannen? De kmo-groeisubsidie, uw steun voor strategische kennis bij groeiplannen. vlaio.be kmo-groeisubsidie.

Ambitieuze groeiplannen? De kmo-groeisubsidie, uw steun voor strategische kennis bij groeiplannen. vlaio.be kmo-groeisubsidie. Ambitieuze groeiplannen? De kmo-groeisubsidie, uw steun voor strategische kennis bij groeiplannen. vlaio.be kmo-groeisubsidie.be 0800 20 555 De kmo-groeisubsidie ondersteunt kmo s in Vlaanderen die een

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 8

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 8 Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse aanpassingen van de besluiten van de Vlaamse Regering ecologiepremie, strategische ecologiesteun, strategische transformatiesteun, kmo-portefeuille/kmo-groeisubsidie,

Nadere informatie

R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging!

R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging! R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging! Onze ambitie: de R&D-kostenkampioen van Europa worden > Agoria > Meer dan 1.600 lidbedrijven > Goed voor 300.000 werknemers > Exporteert ongeveer

Nadere informatie

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92 Technische fiche looncorrectie (IPA) Art. 275 7, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 7, WIB 92 - Wet van 17.05.2007 (art. 28 en 29) (BS 19.06.2007) - Wet van 27.03.2009 (art. 18 en 19) (BS 07.04.2009)

Nadere informatie

VR DOC.1191/1BIS

VR DOC.1191/1BIS VR 2018 2610 DOC.1191/1BIS De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse aanpassingen

Nadere informatie

niet uitsluitend voor het beroep gebruikte activa; activa die geen rechtstreeks verband houden met de bestaande of geplande economische werkzaamheid

niet uitsluitend voor het beroep gebruikte activa; activa die geen rechtstreeks verband houden met de bestaande of geplande economische werkzaamheid Investeringsaftrek Laatst gewijzigd op 1 dec 2017 (Alle wijzigingen) Wat houdt de maatregel in Een onderneming, die bij de oprichting of uitbreiding van haar activiteiten een investering uitvoert, kan

Nadere informatie

De kmo-portefeuille. 3 kernprincipes vernieuwing: - vereenvoudigde steun - jaarlijkse steun - hogere steun

De kmo-portefeuille. 3 kernprincipes vernieuwing: - vereenvoudigde steun - jaarlijkse steun - hogere steun Inhoud 1. Wat is de kmo-portefeuille? 2. Wie komt in aanmerking? 3. Voorwaarden? 4. Periode? 5. Maximum budget 6. Steunpercentage 7. Hoe verloopt de aanvraag en betaling? 8. Drie processen: 1. Proces ondernemen

Nadere informatie

Financiering van Innovatie:

Financiering van Innovatie: WORKSHOP: Verbeter uw concurrentiepositie door steun voor onderzoek en ontwikkeling SPIROTECH BELGIUM, 22 April 2014 Financiering van Innovatie: Subsidies en Fiscale Stimuli LEYTON LEYTON GROEP Opgericht

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 STUDENTENARBEID Beste klant, Wanneer u studenten dimona gemeld heeft in 2014 voor een heel jaar (periode tewerkstelling 1 januari 2014-31 december 2014) met bijhorende studentenovereenkomst,

Nadere informatie

Overheidssteun voor innovatie. Vermindering doorstorting bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek & ontwikkeling

Overheidssteun voor innovatie. Vermindering doorstorting bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek & ontwikkeling Overheidssteun voor innovatie Vermindering doorstorting bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek & ontwikkeling 2 Inhoudsopgave Gedeeltelijke vrijstelling doorstorting van bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie

Agentschap Ondernemen Steun voor strategisch advies. via de kmo-portefeuille

Agentschap Ondernemen Steun voor strategisch advies. via de kmo-portefeuille Agentschap Ondernemen Steun voor strategisch advies via de kmo-portefeuille S t e u n v o o r s t r a t e g i s c h a d v i e s v i a d e k m o - p o r t e f e u i l l e Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wie

Nadere informatie

Gewestelijke steun. Nodig voor bekomen van steun ontwrichte zone

Gewestelijke steun. Nodig voor bekomen van steun ontwrichte zone Gewestelijke steun Nodig voor bekomen van steun ontwrichte zone Agentschap Ondernemen De drijvende kracht achter meer en beter ondernemerschap in Vlaanderen Complementair aan Innovatiecentra & IWT (innoveren)

Nadere informatie

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Technische fiche startende ondernemingen Art. 275 10, WIB 92 Art. 275 10, WIB 92 - programmawet van 10.08.2015 (art. 58 en 59) (BS 18.08.2015 Ed. 2) - programmawet (I) van 26.12.2015

Nadere informatie

Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (TKI mkb-versterking en Mkb innovatiestimulering Topsectoren) - Subsidieregeling sterktes in innovatie

Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (TKI mkb-versterking en Mkb innovatiestimulering Topsectoren) - Subsidieregeling sterktes in innovatie Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (TKI mkb-versterking en Mkb innovatiestimulering Topsectoren) - Subsidieregeling sterktes in innovatie Doel van het onderdeel Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT)

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID,

DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID, Ministerieel besluit tot uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2013 tot toekenning van strategische transformatiesteun aan ondernemingen in het Vlaamse Gewest DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

De drie belangrijkste verbeteringen worden op de website van VLAIO als volgt omschreven:

De drie belangrijkste verbeteringen worden op de website van VLAIO als volgt omschreven: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 510 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 12 mei 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT KMO-portefeuille - Aanvragen De kmo-portefeuille is veruit

Nadere informatie

Hoeveel bedragen per provincie voor 2012 en 2013 de middelen die het IWT jaarlijks aan alle steunprogramma s besteedt?

Hoeveel bedragen per provincie voor 2012 en 2013 de middelen die het IWT jaarlijks aan alle steunprogramma s besteedt? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 111 van MARTINE TAELMAN datum: 12 november 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Innovatie - Decentrale spreiding De algemene uitgavenbegroting

Nadere informatie

Bijlage: voorwaarden voor verminderingen en vrijstellingen van doorstorting bedrijfsvoorheffing - eblox

Bijlage: voorwaarden voor verminderingen en vrijstellingen van doorstorting bedrijfsvoorheffing - eblox Bijlage: voorwaarden voor verminderingen en vrijstellingen van doorstorting bedrijfsvoorheffing - eblox Beste klant, In deze bijlage bezorgen wij u bijkomende informatie voor enkele fiscale voordelen.

Nadere informatie

Vlaanderen. is ondernemen INNOVATIE START HIER AGENTSCHAP INNOVEREN & ONDERNEMEN

Vlaanderen. is ondernemen INNOVATIE START HIER AGENTSCHAP INNOVEREN & ONDERNEMEN Vlaanderen is ondernemen INNOVATIE START HIER AGENTSCHAP INNOVEREN & ONDERNEMEN Innoveren & Ondernemen Innoveren is ondernemen en ondernemen is innoveren. Wie onderneemt moet elke dag een beetje innoveren

Nadere informatie

Hervorming kmo-portefeuille

Hervorming kmo-portefeuille Hervorming kmo-portefeuille Context Uitgangspunten Vlaams regeerakkoord Fusie AO en IWT Transparant Administratief eenvoudig Maatwerk Coherent en complementair Knelpunten kmo-portefeuille Onduidelijkheid

Nadere informatie

Nood aan opleiding of advies? Vraag uw steun aan! Steun voor opleiding & advies

Nood aan opleiding of advies? Vraag uw steun aan! Steun voor opleiding & advies Nood aan opleiding of advies? Vraag uw steun aan! Steun voor opleiding & advies Met de kmo-portefeuille kan u als kmo, eenmanszaak of beoefenaar van een vrij beroep tot 40.000 euro steun per jaar genieten

Nadere informatie

Drastische vermindering vennootschapsbelasting!! Iedereen in een vennootschap vanaf 2018?? Hoe in een KMOvennootschap

Drastische vermindering vennootschapsbelasting!! Iedereen in een vennootschap vanaf 2018?? Hoe in een KMOvennootschap Drastische vermindering vennootschapsbelasting!! Iedereen in een vennootschap vanaf 2018?? Hoe in een KMOvennootschap de brutowinst uitkeren aan de particuliere aandeelhouders onder een globale belastingdruk

Nadere informatie

Korting bedrijfsvoorheffing in steunzone (ontwrichte zone)

Korting bedrijfsvoorheffing in steunzone (ontwrichte zone) Korting bedrijfsvoorheffing in steunzone (ontwrichte zone) Steunzones Waarom? Bedrijfssluitingen met grote impact op regio Fiscaal voordeel voor werkgelegenheidscreatie Momenteel afbakening van 2 regio

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37; Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten en kmogroeitrajecten DE VLAAMSE REGERING, Gelet op verordening

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN advies 2018/01 Aftrek voor innovatie inkomsten Advies van 21 maart

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN advies 2018/01 Aftrek voor innovatie inkomsten Advies van 21 maart COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN advies 2018/01 Aftrek voor innovatie inkomsten Advies van 21 maart 2018 1 I. Inleiding 1. Onderhavig advies geeft toelichting over de boekhoudkundige verwerking

Nadere informatie

HANDLEIDING START-UP PLAN

HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN Dit document geeft informatie aan ondernemers, investeerders en burgers die interesse hebben voor het Start-up Plan. Deze handleiding moet samen met

Nadere informatie

Rise- Innovatieve start-ups

Rise- Innovatieve start-ups Rise- Innovatieve start-ups Reglement Oproep van mei 2017 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing van een strategisch

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/XX Aftrek voor innovatie-inkomsten Ontwerpadvies van 13 september 2017

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/XX Aftrek voor innovatie-inkomsten Ontwerpadvies van 13 september 2017 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/XX Aftrek voor innovatie-inkomsten Ontwerpadvies van 13 september 2017 I. Inleiding 1. Onderhavig advies geeft toelichting over de boekhoudkundige

Nadere informatie

VERSCHILLEN TUSSEN COÖPERATIEVE PROJECTEN

VERSCHILLEN TUSSEN COÖPERATIEVE PROJECTEN VERSCHILLEN TUSSEN COÖPERATIEVE PROJECTEN INLEIDING De subsidiepercentages voor coöperatieve projecten zijn onder voorbehoud en gebaseerd op de informatie die Flanders FOOD momenteel heeft (november 2014).

Nadere informatie

Aanvraag Innovatiemandaat Fase 2

Aanvraag Innovatiemandaat Fase 2 Innovatiemandaat Fase 2.be INNOVATIEMANDAAT FASE 2 Aanvraag Innovatiemandaat Fase 2 Click here to submit your application in English Meer info over het aanvragen van deze subsidie Project Wat is de titel

Nadere informatie

Publicatie : Numac : FEBRUARI Wet tot invoering van een aftrek voor innovatieinkomsten

Publicatie : Numac : FEBRUARI Wet tot invoering van een aftrek voor innovatieinkomsten Publicatie : 2017-02-20 Numac : 2017029171 FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN 9 FEBRUARI 2017. - Wet tot invoering van een aftrek voor innovatieinkomsten FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn

Nadere informatie

Notionele intrestaftrek

Notionele intrestaftrek Notionele intrestaftrek Vanaf aanslagjaar 2007 geeft de regering een nieuw fiscaal geschenk aan alle vennootschappen, namelijk de notionele intrestaftrek. Praktisch zal er een percentage op het eigen vermogen

Nadere informatie

Van: Vandelanotte Datum: 15/5/2015 Onderwerp: alternatieve verloningsvormen inzake bonussen

Van: Vandelanotte Datum: 15/5/2015 Onderwerp: alternatieve verloningsvormen inzake bonussen Van: Vandelanotte Datum: 15/5/2015 Onderwerp: alternatieve verloningsvormen inzake bonussen In onderstaande memo lichten wij graag volgende alternatieve verloningsvormen inzake bonussen toe: 1) Loonbonus

Nadere informatie

MILIEUFLITS WIE ZOEKT DIE VINDT: SUBSIDIES!

MILIEUFLITS WIE ZOEKT DIE VINDT: SUBSIDIES! MILIEUFLITS DOC-125-versie01 20/10/2011 WIE ZOEKT DIE VINDT: SUBSIDIES! 1. Duurzame technologische ontwikkeling (DTO) Projecten waarvan de innovatiedoelstelling (deels) gericht is op duurzame technologische

Nadere informatie

De keuzemogelijkheid wordt beperkt tot de activa die tijdens het beschouwde boekjaar zijn verkregen of tot stand gebracht. De keuze mag dus geen

De keuzemogelijkheid wordt beperkt tot de activa die tijdens het beschouwde boekjaar zijn verkregen of tot stand gebracht. De keuze mag dus geen 1 De lineaire afschrijving is de methode waarbij de afschrijving jaarlijks wordt vastgesteld op een vast bedrag. De lineaire afschrijvingsmethode wordt verkregen door het lineaire afschrijvingspercentage

Nadere informatie

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet!

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Vanaf 1 januari 2018 kan elke belastingplichtige een dividenduitkering van 640 vrijstellen van belastingen. Wat zijn de spelregels:

Nadere informatie

Oproep Citizen Science 2019

Oproep Citizen Science 2019 Oproep Citizen Science 2019 Budget: Looptijd: Deadline: 1 miljoen euro max. 150.000 per project max. 3 jaar 9 September 2019 om 12u Alle documenten en info op https://ewi-vlaanderen.be/oproep-citizen-science

Nadere informatie

Installeren van zonnepanelen

Installeren van zonnepanelen Wie zijn we? Wat doen we? Wat is innovatie? Installeren van zonnepanelen Wijnproeven Springwise.com Website die doorschakelt Springwise.com www.multicap.be Draadloze muizenval Kreukpaal Ichoosr Definitie

Nadere informatie

Toelichtingsdocument ICON projecten. Overeenstemming Kaderregeling O&O&I

Toelichtingsdocument ICON projecten. Overeenstemming Kaderregeling O&O&I Toelichtingsdocument ICON projecten Overeenstemming Kaderregeling O&O&I Versie: april 2018 1. Situering ICON projecten, ook samenwerkingsverbanden genoemd, zijn samenwerkingsprojecten tussen ondernemingen

Nadere informatie

Reglement van de oproep Erkenning van de centra in het kader van het financieringsprogramma Innovation Vouchers (2019)

Reglement van de oproep Erkenning van de centra in het kader van het financieringsprogramma Innovation Vouchers (2019) Reglement van de oproep Erkenning van de centra in het kader van het financieringsprogramma Innovation Vouchers (2019) Inleiding Via innovatiecheques wil Innoviris Brusselse kmo's de kans bieden gebruik

Nadere informatie

Tax shelter voor startende ondernemingen (binnen 4 jaar na oprichting)

Tax shelter voor startende ondernemingen (binnen 4 jaar na oprichting) Tax shelter voor startende ondernemingen (binnen 4 jaar na oprichting) Wat houdt deze maatregel in? Via de tax shelter wil de Federale overheid natuurlijke personen fiscaal aanmoedigen om risicokapitaal

Nadere informatie

Stimulering Europees Onderzoek

Stimulering Europees Onderzoek Call for proposals Stimulering Europees Onderzoek 2015 Den Haag, juli 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2018/01 Aftrek voor innovatie-inkomsten. Advies van 21 maart

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2018/01 Aftrek voor innovatie-inkomsten. Advies van 21 maart COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBNadvies 2018/01 Aftrek voor innovatieinkomsten Advies van 21 maart 2018 1 I. Inleiding II. Kort overzicht van de aftrek voor innovatieinkomsten A. Bedrag van de

Nadere informatie

MILIEU/PREVENTIEFLITS

MILIEU/PREVENTIEFLITS DOC-125-versie01 16/08/2012 MILIEU/PREVENTIEFLITS 1. Duurzame technologische ontwikkeling (DTO) WIE ZOEKT DIE VINDT : SUBSIDIES! Projecten waarvan de innovatiedoelstelling (deels) gericht is op duurzame

Nadere informatie

Eenmanszaak of vennootschap. Boekhoudkantoor Nysen

Eenmanszaak of vennootschap. Boekhoudkantoor Nysen Eenmanszaak of vennootschap Boekhoudkantoor Nysen Belastingdruk op eenmanszaken Personenbelasting aanslagjaar 2019 Inkomensschijf Belastingtarief 0,00-12 990,00 25% 12 990,00 22 290,00 40% 22 290,00 39

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Moore Stephens Verschelden www.moorestephens.be Onderwerp De investeringsreserve: terug van nooit weggeweest Datum 11 mei 2012 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen

Nadere informatie

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk 3 HOOFDSTUK I De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk AFDELING 1 Inleiding Doelstelling Achtergrond Sinds 1 juli 2005 geldt een fiscale lastenverlaging voor

Nadere informatie

Handleiding Bedrijfsinnovatiesteun MET INBEGRIP VAN HET KMO-PROGRAMMA

Handleiding Bedrijfsinnovatiesteun MET INBEGRIP VAN HET KMO-PROGRAMMA Handleiding Bedrijfsinnovatiesteun MET INBEGRIP VAN HET KMO-PROGRAMMA Versie: januari 2016 Inhoud Situering 3 Algemene principes 3 Projecttypes binnen bedrijfsinnovatiesteun 4 Contact 4 Algemene kenmerken

Nadere informatie

De vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing bij investeringen in steunzones

De vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing bij investeringen in steunzones De vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing bij investeringen in steunzones 2 Door middel van de Wet houdende uitvoering van het Pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance werd begin

Nadere informatie

Nr. 197 3 september 2015

Nr. 197 3 september 2015 Nr. 197 3 september 2015 Belgisch Staatsblad Programmawet voorziet nieuwe sociale en fiscale maatregelen In het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2015 verscheen de lang verwachte Programmawet met daarin

Nadere informatie

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 15 maart 2016, nr. 773758/773770 tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie MKB innovatiestimulering topsectoren Noord-Holland 2016 Gedeputeerde

Nadere informatie

Tax shelter voor startende ondernemingen

Tax shelter voor startende ondernemingen Newsflash Tax shelter voor startende ondernemingen Via de tax shelter wil de Federale overheid natuurlijke personen fiscaal aanmoedigen om risicokapitaal te verschaffen aan startende ondernemingen binnen

Nadere informatie

IWT-Vlaanderen. Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen. Bischoffsheimlaan 25 B-1000 Brussel

IWT-Vlaanderen. Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen. Bischoffsheimlaan 25 B-1000 Brussel IWT-Vlaanderen Instituut voor Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen Bischoffsheimlaan

Nadere informatie

Projectsubsidies organisaties: doel

Projectsubsidies organisaties: doel Projectsubsidies organisaties: doel De projectsubsidiëring is erop gericht organisaties die niet structureel ondersteund worden, de kans te bieden om één project, afgerond in tijd en doelstelling, te realiseren.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Hoofdstuk 2. Aanvragen Hoofdstuk 3. Beoordelingscriteria Hoofdstuk 4. Besluitvorming...

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Hoofdstuk 2. Aanvragen Hoofdstuk 3. Beoordelingscriteria Hoofdstuk 4. Besluitvorming... CUOS-REGELING INCIDENTELE SUBSIDIE Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 2 Begripsbepalingen...2 Doelstelling...3 Uitgangspunten en subsidieplafond...3 Hoofdstuk 2. Aanvragen... 4 Aan te leveren informatie...4

Nadere informatie

agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie Gebruikersgroep TETRA

agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie Gebruikersgroep TETRA agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie Gebruikersgroep TETRA 1 Overzicht IWT Missie Aanbod TETRA Projectkenmerken RollenTETRA

Nadere informatie

Aanvraag Baekeland-mandaat

Aanvraag Baekeland-mandaat Baekeland-mandaat.be BAEKELAND-MANDAAT Aanvraag Baekeland-mandaat Click here to submit your application in English Meer info over het aanvragen van deze subsidie Project Wat is de titel van het project?

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD 29.07.2008 MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD 29.07.2008 MONITEUR BELGE 39197 VERTALING N. 2008 2500 MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST 3 JULI 2008. Decreet betreffende de steun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie in Wallonië (1) [2008/202676] Het Waals Parlement heeft

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Reglement Oproep van mei 2013 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing

Nadere informatie

Opgelet: opvolging voorafbetalingen vennootschapsbelasting wordt terug belangrijk!!!

Opgelet: opvolging voorafbetalingen vennootschapsbelasting wordt terug belangrijk!!! Opgelet: opvolging voorafbetalingen vennootschapsbelasting wordt terug belangrijk!!! Vanaf Aj 2018 (inkomsten 2017) werd de notionele intrestaftrek aanzienlijk verminderd (0,737%) voor de KMO en het tarief

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Moore Stephens Verschelden www.moorestephens.be Onderwerp De gewone investeringsaftrek wordt tijdelijk heringevoerd voor KMOvennootschappen Datum 14 januari 2014 Copyright and disclaimer De

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juni. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37 en 40;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37 en 40; . Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2008 tot toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van subsidies aan ondernemingen voor uitgaven ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Het model van het aangifteformulier voor aj. 2015 is verschenen in het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

Voka Vlaams netwerk van ondernemingen vzw Koningsstraat 154-158, 1000 Brussel tel. 02 229 81 11, fax 02 229 81 00 info@voka.be, www.voka.

Voka Vlaams netwerk van ondernemingen vzw Koningsstraat 154-158, 1000 Brussel tel. 02 229 81 11, fax 02 229 81 00 info@voka.be, www.voka. Voka Vlaams netwerk van ondernemingen vzw Koningsstraat 154-158, 1000 Brussel tel. 02 229 81 11, fax 02 229 81 00 info@voka.be, www.voka.be Taxshift: praktische informatie voor ondernemingen Dit document

Nadere informatie

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines De voorwaarden waaraan voldaan moet worden in het kader van de steunregeling voor kleine en middelgrote windturbines,

Nadere informatie

Nr januari 2016

Nr januari 2016 Nr. 216 14 januari 2016 Belgisch Staatsblad Wijzigingen betaald educatief verlof in Vlaanderen Naar aanleiding van de zesde staatshervorming werden heel wat bevoegdheden van de federale overheid overgeheveld

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over het transitiereglement voor culturele projecten met bovenlokale uitstraling

Veel gestelde vragen over het transitiereglement voor culturele projecten met bovenlokale uitstraling Veel gestelde vragen over het transitiereglement voor culturele projecten met bovenlokale uitstraling Vraag: Kan een samenwerkingsverband van partners (bv. verschillende bibliotheken) zonder formele structuur

Nadere informatie

BEA vervangt in het Vlaamse gewest de systemen voor opleidings- en adviescheques.

BEA vervangt in het Vlaamse gewest de systemen voor opleidings- en adviescheques. BEA VRAAG & ANTWOORD 1.1 WAT IS BEA? BEA (Budget voor Economisch Advies), ook gekend als de ondernemerschapsportefeuille, is een nieuwe steunmaatregel van de Vlaamse overheid om ervoor te zorgen dat meer

Nadere informatie

KMO-PORTEFEUILLE. Informatie over de kmoportefeuille 4/27/2016. In deze brochure kan u alle informatie terugvinden over het

KMO-PORTEFEUILLE. Informatie over de kmoportefeuille 4/27/2016. In deze brochure kan u alle informatie terugvinden over het KMO-PORTEFEUILLE 4/27/2016 Informatie over de kmoportefeuille In deze brochure kan u alle informatie terugvinden over het aanvragen en ontvangen van een subsidie voor advies via de KMOportefeuille KMO-Portefeuille

Nadere informatie

Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland -

Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland - Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland - Het doel van de Regels topsectoren en innovatie (VITGETOPINNO2014) is het stimuleren van projecten binnen de prioritaire Programma's Topsectoren

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/10/085 BERAADSLAGING NR 10/016 VAN 2 MAART 2010, GEWIJZIGD OP 6 JULI 2010, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

De subsidie die u voor de opleidingen van C&Explore kan ontvangen bedraagt (voor kleine ondernemingen)

De subsidie die u voor de opleidingen van C&Explore kan ontvangen bedraagt (voor kleine ondernemingen) Wat is de KMO-portefeuille? Een KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid gericht op zelfstandigen, vrije beroepen en kleine- en middelgrote ondernemingen. FORTIO-Bedrijfsopleidingen

Nadere informatie

HANDLEIDING START-UP PLAN

HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN Dit document geeft informatie aan ondernemers, investeerders en burgers die interesse hebben voor het Start-up Plan. Deze handleiding moet samen met

Nadere informatie

Verlaagde vennootschapsbelastingen vanaf 1 januari 2018!

Verlaagde vennootschapsbelastingen vanaf 1 januari 2018! Verlaagde vennootschapsbelastingen vanaf 1 januari 2018! Zoals jullie allicht gelezen hebben is de verlaging van de vennootschapsbelasting op de valreep van 2017 nog goedgekeurd. Dit is een deel van het

Nadere informatie