Analyse van het metselen van metselstenen. Stichting Arbouw. ing. G.J. Meijer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Analyse van het metselen van metselstenen. Stichting Arbouw. ing. G.J. Meijer"

Transcriptie

1 Analyse van het metselen van metselstenen Stichting Arbouw ing. G.J. Meijer Ede, september 1994

2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Inventarisatie metselstenen 3 Tijdsbesteding metselaar 3.1 Werkmethode 3.2 Ploeg 3.3 Materieel en gereedschap 3.4 Analyse van directe en indirecte werkzaamheden Bijlage: Fotoreportage

3 Inleiding In opdracht van Stichting Arbouw is door de SAOB-adviesgroep een onderzoek gedaan naar verwerkingsgegevens van de meest gebruikte metselstenen en formaten, welke nodig zijn voor het schrijven van het A-blad metselstenen. Doel van dit onderzoek is het werk van de metselaar op de volgende onderdelen te beschouwen: - het materiaal (incl. de gewichten en afmetingen ervan) - de werkmethode - de ploeggrootte - de dagproduktie - de tijdsbesteding - het materieel en gereedschap. De meest gebruikte metselstenen zijn kalkzandsteen, baksteen, betonsteen en poreuze gebakken steen. De lengte varieert van 160 en 434 mm., de breedte varieert van 60 en 327 mm. en de hoogte van 35 en 240 mm. De drie eerst genoemde stenen, kalkzandsteen, baksteen en betonsteen, worden zowel binnen als buiten toegepast. De poreuze gebakken steen wordt alleen binnen toegepast. Omdat het aandeel van de overige metselstenen en formaten gering is en in de meeste gevallen vergelijkbaar is met een van bovenstaande stenen en formaten, beperken we ons in dit onderzoek tot de vier genoemde metselstenen en formaten. Alle genoemde stenen worden zowel in de woningbouw als in de utiliteitsbouw toegepast. Aangezien in beide situaties eenvoudige en complexe situaties voorkomen, i$ er geen onderscheid gemaakt.

4 2 Inventarisatie metselstenen In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de meest voorkomende metselstenen en formaten. Tabel 1. Inventarisatie metselstenen koloi 1 koloi 2 koloi 3 koloi 4 koloi 5 kolom 6 kolom 7 Soort metselstenen afmeting lxbxb gewicht per steen produktie per dag iiniiaal iaxiiaal handling toepassing aantal stuks geproduceerd per jaar KALKZANDSTEEN waalfonaat aistelfonaat iaasfonaat dubbel aistelfonaat dubbel iaasfonaat KALKZANDSTEEN blokken H H H H H H H (W) H mm vechtfonaat waalf onaat dikfonaat ri jnfonaat lilliput fonaat i jsselfonaat belgisch iodinufon. eurofonaat 214x10255 u 214x10272?a 214x102~82 u 214x150~72 u 214x150~82 u 2,lO kg 2,75 kg 3,13 kg 4,04 kg 4161 kg tweehandig tweehandig bupi tweehandig tweehandig tweehandig tweehandig tweehandig bupi tweehandig bupi 1 rie toelichting bupi rie toelichting ca iilj. PORWZE GEûAKKEN STEEEI Poriso Der0 D D D 70/100 D 100/50 D 100/70 D 100/100 D 140/100 Poriso Stuc S 60 S 70 s 80 S 100 S 140 ca. 67 iilj.

5 kolom l koloi 2 koloi 3 koloi 4 koloi 5 koloi 6 koloi 7 Soort ietselstenen afieting lxbxh gewicht per steen produktie per dag iiniiaal iaxiiaal handling toepassing aantal stuks qeprcduc~erd per la= POREüBE GWKKEü WEM Piion isolatiestenen Piion 5 n Piion 7 n Fiion 9 n Piion 10 n Fiion l4 n Seko snelbouwisolatieblokke Seko 7 n Seko l0 n 210X100X50 u 210x100~70 u 210x100~90 u 210X100X100 u 210x100~140 u 240x70~140 u 240x100~140 li 1,35 kg 1,85 kg 21% kg 2,75 kg 3,70 kg 2,70 kg 3,80 kg Ibi bi zie toelichting zie toelichting BEVINSTEEN uaalforlaat iaasfonaat dubbel iaasfomat belgisch ioduulf om. duits NP s~litblokken ia. bouwblokken. tweehandig tweehandig tweehandig tweehandig tweehandig tweehandig tweehandig tweehandig iechanisch tweehandig iecbanisch iechanisch bu bi bupi bupi bupi bupi bupi bupi bupi bupi zie toelichting Toelichting op tabel 1 Kolom 1: Soort metselstenen In deze kolom zijn de meest voorkomende metselstenen en formaten opgenomen. De metselstenen die niet in deze kolom zijn opgenomen zijn in de meeste gevallen vergelijkbaar met één van de genoemde stenen. Kolom 2: Afmeting In deze kolom zijn de afmetingen van de metselstenen opgenomen.

6 Kolom 3: Gewicht In kolom 3 zijn de gewichten ("droog") van de metselstenen opgenomen. De gewichten die achter de bakstenen staan vermeld, zijn gemiddelden. Wateropneming - Baksteen 15 tot 35 vol. % - Betonsteen tot 16 vol. % - Kalkzandsteen tot 27 vol. % - Poreuze gebakken steen. Poriso tot 35 vol. %. Fimon tot 35 vol. %. Seko tot 27 vol. % Kolom 4: Produktie per dag In deze kolom is het aantal metselstenen opgenomen dat door een metselaar op een dag verwerkt kan worden. Als gevolg van de moeilijkheidsgraad van het metselwerk is er een groot verschil tussen het minimum en het maximum aantal metselstenen dat per dag verwerkt wordt. In situaties met veel kozijnen, krimpen, topgevels e.d. zal de produktie aanzienlijk lager liggen dan wanneer men rechttoe-recht-aan kan metselen. Uitgangspunten zijn verder een goede organisatiegraad en kundigheid van de ploeg en een goede bouwplaatsomstandigheden. Kolom 5: Handling In deze kolom is opgenomen of een steen, tweehandig of mechanisch verwerkt wordt. Alle metselstenen worden met een hand vetwerkt. De metselaar pakt (ervan uit gaande dat hij rechtshandig is) de steen met de linkerhand en vrijwel tegelijk pakt hij met de rechterhand met behulp van een troffel specie uit de kuip, die hij neervlijt op de muur, waarna hij de steen in het speciebed vlijt. Metselblokken, zwaarder dan 18 kilo, mogen alleen mechanisch verwerkt worden (CAO-bouwbedrijf).

7 Kolom 6: Toepassing Zowel kalkzandsteen als baksteen zijn geschikt voor toepassing in al dan niet dragend, opgaand metselwerk in buiten- en binnenwanden. Betonsteen is met uitzondering van twee formaten eveneens geschikt voor toepassing in al dan niet dragend, opgaand metselwerk in buiten- en binnenwanden. De poreuze gebakken steen is geschikt voor toepassing in al dan niet dragend, opgaand metselwerk in binnenwanden. Kolom 7: Hoeveelheid verwerkt per jaar Voor de baksteenindustrie geldt dat in % van de geproduceerde bakstenen (totaal 1422 mln. stenen) waalformaat betreffen, 23% dikformaat en 5% overige metselstenen. Hierbij dient opgemerkt te worden dat van de 23% dikformaat metselstenen een groot deel naar Duitsland geëxporteerd wordt. De moduulformaten zijn grotendeels uit het buitenland geïmporteerd. Over 1993 zijn er 271,4 mln. (in mln. stuks waalformaat) gewone kwaliteit kleinformaten van kalkzandsteen geproduceerd en 262,4 mln. (in mln. stuks waalformaat) klinkerkwaliteit. Voor lijmblokken is dit 154,9 mln. en voor de overige blokken 260,8 mln. Voor de betonsteen geldt dat in ,8 mln. kg. bouwblokken en stenen voor dragende muren zijn geproduceerd. In 1992 zijn 67 mln. poreuze gebakken stenen geproduceerd. Het grootste gedeelte hiervan is in Nederland verwerkt.

8 3 Tijdsbesteding metselaar 3.1 Werkmethode Omdat de werkmethoden voor het vermetselen van de verschillende soorten metselstenen en formaten nagenoeg hetzelfde zijn, wordt onderstaand volstaan met één algemene werkmethode. metselaar opperman tijd - aanbrengen isolatie, en - uitvlakken maaiveld spouwankers - uitleggen steigerdelen evenwijdig langs de te metselen muur - opperen metselstenen - opperen mortelspecie - draad spannen - stenen metselen - stenen hakken/zagen - overtollige mortelspecie verwijderen - draad spannen - stenen metselen - stenen hakken/zagen - overtollige mortelspecie verwijderen enzovoort overgang naar volgende werkplek - uitkrabben voegen - De bevoorrading van stenen en mortelspecie gaat tijdens het metselen door - Indien nodig (ver-)plaatst de opperman de schraagsteiger Afhankelijk van de ploeggrootte werken de metselaars alleen of met z'n tweeën aan een muurdam. In het geval dat ze met z'n tweeën aan een muurdam werken, zijn er drie werkmethoden. De metselaars werken naar elkaar toe, van elkaar af of ze werken met elkaar mee in dezelfde richting.

9 De metselaar metselt per muurdam circa 1 tot 1,5 meter hoog afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarna wordt een steiger geplaatst, waarop de metselaar weer verder kan gaan metselen. 3.2 Ploeg In de woningbouw wordt standaard uitgegaan van een ploeg bestaande uit 3 à 4 metselaars en een opperman. In de U-bouw of bij combinatieprojecten kunnen de omstandigheden aanleiding zijn om de ploeggrootte te wijzigen. Wanneer in de toekomst het gebruik van mechanische hulpmiddelen voor het opperen en vermetselen van metselstenen zal toenemen (zie paragraaf 3.3), zal de opperman waarschijnlijk op een ploeg van 5 à 6 metselaars komen te staan PLOEGSAMENSTELLING EN TAAKVERDELING De opperman De taak van de opperman bestaat voornamelijk uit het opperen van de metselstenen en mortelspecie van de opslagplaats naar de verwerkingsplaats. De opperman transporteert dus in principe alle materialen die de metselaars verwerken. Daarnaast verplaatst de opperman de schraagsteiger, indien die wordt gebruikt. De metselaars De metselaar vermetselt de voorgeopperde stenen in de muur. Daarnaast zal hij in veel voorkomende gevallen de isolatie in de spouwmuur aan moeten brengen, inclusief spouw- en/of kozijnankers. Nadat de metselaar de stenen heeft vermetseld, krabt hij de voegen uit.

10 3.3 Materieel en gereedschap Het opperen en vermetselen van metselstenen bevindt zich momenteel in een overgangsfase. Werden de metselstenen tot voor kort grotendeels met behulp van de steenkruiwagen voorgeopperd, tegenwoordig zijn er mechanische hulpmiddelen ontwikkeld die het werk van de opperman moeten verlichten. Daarnaast zijn er metseltafels ontwikkeld die er voor zorgen dat de metselstenen op werkhoogte worden geplaatst. In onderstaand overzicht is aangegeven wat het materieel en gereedschap is dat de opperman en metselaar in de oude situatie nodig hebben en wat in de nieuwe situatie. Momenteel is het nog zo dat het merendeel op de traditionele wijze wordt voorgeopperd. Zo zijn er in mln. metselstenen verwerkt met een totaal gewicht van rond de 2 miljard kilo. Hiervan is ongeveer 70% nog met de hand geopperd. Traditionele situatie metselaar: - troffel - metseldraad - speciekuip - beitel opperman: - steenkruiwagen - speciekruiwagen - schep - steenklem Verbeterde situatie metselaar: - troffel - metseldraad - speciekuip - beitel - metseltafel opperman: - elektrisch te bedienen opkar (l) - een 6-voets hulokraantang e) - speciekruiwagen - schep

11 ('1 De elektrisch te bedienen opkar heeft een 3-voets hefplateautje, waarmee een pakket van ongeveer 50 stenen is te 'grijpen'. Het plateau is met knoppen op de handgrepen elektrisch op en neer te bewegen. hierdoor is het pakket stenen op elke hoogte te pakken of neer te zetten. De 6-voets hulokraantang is een verkleinde versie van de wagentang, waarmee een vrachtauto op de bouwplaats zichzelf lost. Met de tang zijn 100 of 200 stenen in één draai vanaf de tas op de steiger of metseltafel te plaatsen. Verdere verdeling kan dan met de opkar gebeuren. Op dit moment zijn de dikformaten en betonstenen nog niet met de nieuwe mechanische hulpmiddelen te verwerken.' 3.4 Analyse van directe en indirecte werkzaamheden Onderstaande analyse van directe en indirecte werkzaamheden zijn gebaseerd op een standaard situatie. Dit houdt in dat de percentages bij een hogere of lagere moeilijkheidsgraad van het metselwerk zullen wijzigen. De tijdsbesteding van de metselaar en opperman bestaat uit: - direct produktieve tijd (vaktechnisch werk) - indirect produktieve tijd - rust en persoonlijke verzorging - aan- en afloop DIRECT PRODUKTIEVE TIJD Onder direct produktief werk vallen alle handelingen die direct noodzakelijk zijn voor de voortgang van het werk en waarvan de frequentie van te voren te bepalen is. ' Bouwwereld nr. 7 (2 april 1993), blz. 54 en 55 'De opperman verdwijnt', Joop Wildschut.

12 Tabel 2. Overzicht direct werk omschrijving I metselaar opperman metselstenen opperen 46,OO % I mortelspecie opperen I 13,OO % I steiger verplaatsen e.d. 4,OO % isolatie aanbrengen metselen draad opsteken 7,OO % 35,OO % 10,50 % voegen uitkrabben I 3,OO % overgang 2,OO % I kozijnankers plaatsen 1,50 % I I totaal I 59,00% I 63,OO % INDIRECT PRODUKTIEVE TIJD Onder indirect produktieve tijd worden alle handelingen verstaan die noodzakelijk zijn voor de voortgang van het werk, maar waarvan de frequentie niet eenduidig te bepalei is. Dit zijn onder meer de volgende activiteiten: onderhoud materieel en gereedschap opruimen overgang overleg halen of zoeken van materiaal, materieel, gereedschap of personen storing wachten.

13 Tabel 3. Overzicht indirect werk omschrijving metselaar opperman indirecte werkzaamheden I 22,OO % 19,50 % RUST- EN PERSOONLIJKE VERZORGING Rust en persoonlijke verzorging is onderverdeeld in: - rust op de werkplek - extra pauzes tijdens de reguliere werktijd - te vroeg eindigen enlof te laat beginnen. Tabel 4. Overzicht rust en persoonlijke verzorging omschrijving mst en persoonlijke verzorging metselaar 14,OO % opperman 12,50 % AAN- EN AFLOOP Onder aan- en afloop wordt verstaan het van en naar de werkplek lopen aan het begin en aan het einde van de reguliere pauzes en werktijden. Tabel 5. Overzicht aan- en afloop omschrijving metselaar opperman aan- en afloop I 5,OO % 5,OO %

14 Opplakken en wegleggen metselstenen Foto 1. Specie neervlijen

15 Foto 2. Voorgeopperde metselstenen op schraagsteiger Foto 3. Specie en metselsteen pakken

16 Foto 4, Specie en metselstenen pakken Foto 5.

17 Foto 7. Voorgeopperde metselstenen op maaiveld Foto 6. Steen neeivlijen

18 Foto 8. Steen neervlijen Foto 9. Mei pakken

KALKZANDSTEEN KLEINFORMATEN

KALKZANDSTEEN KLEINFORMATEN KALKZANDSTEEN KLEINFORMATEN De complete oplossing voor elk bouwwerk Metselstenen Metselstenen van KST Kalkzandsteen worden gebruikt voor het metselen van dragende en niet-dragende wanden. Tevens kunnen

Nadere informatie

Porotherm Lijmblokken PL25 en PL-I

Porotherm Lijmblokken PL25 en PL-I Porotherm Lijmblokken PL25 en PL-I Sterk, kostenefficiënt en snel lijmen Baksteen. Voor mensen gemaakt. Een heldere visie op bouwen Building Value Wienerberger produceert keramische bouwmaterialen met

Nadere informatie

Stichting ARBOUW. La Guardiaweg 4

Stichting ARBOUW. La Guardiaweg 4 Stichting ARBOUW La Guardiaweg 4 1043 INHOUD blz 1. Inleiding 3 2. Inventarisatie transportgegevens 4 2.1 Onderzochte werksoorten 4 1. INLEIDING In 2. INVENTARISATIE TRANSPORTGEGEVENS 2.1 Onderzochte werksoorten

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13.30-15.00 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 44 vragen.

Nadere informatie

Slank en duurzaam bouwen met SlimBrick en EcoBrick

Slank en duurzaam bouwen met SlimBrick en EcoBrick Geveloplossingen Slim in ruimte Slank en duurzaam bouwen met SlimBrick en EcoBrick Slim in esthetiek Ecologisch en duurzaam Slim in comfort Geveloplossingen Gevelbakstenen SlimBrick en EcoBrick Slim in

Nadere informatie

Porotherm Poriso binnenmuurstenen

Porotherm Poriso binnenmuurstenen Porotherm Poriso binnenmuurstenen Technische informatie Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Poriso, pure kwaliteit Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen van Wienerberger.

Nadere informatie

LIJMEN IS (G)EEN KUNST!

LIJMEN IS (G)EEN KUNST! LIJMEN IS (G)EEN KUNST! Even voorstellen: Theo Elshof Mede-eigenaar ELSKI bv & Gema k Sinds 1992 betrokken bij het ontwikkelen van het verlijmen van gevelstenen en het ontwikkelen van apparatuur. Per 2003

Nadere informatie

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een Productinformatie U-Steen De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een uniform kleurbeeld Innovatie en ambachtelijke kwaliteit ineen De U-Steen Eenduidig gevelbeeld zonder voeg

Nadere informatie

METSELVERBANDEN. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

METSELVERBANDEN. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 METSELVERBANDEN Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2013 2014 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2. ALGEMEEN 2.1 Metselverbanden... 3 2.2 Onderdelen en benamingen van de steen... 4

Nadere informatie

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Building Value Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Technische informatie. Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Eco-Brick. Keramische warmtewandstenen. 1. Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische

Nadere informatie

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Compriband Dit is materiaal om dilatatievoegen elastisch

Nadere informatie

Porotherm Poriso binnenmuurstenen

Porotherm Poriso binnenmuurstenen Porotherm Poriso binnenmuurstenen Het verschil tussen wonen en je goed voelen Baksteen. Voor mensen gemaakt. Een heldere visie op bouwen Building Value Wienerberger produceert keramische bouwmaterialen

Nadere informatie

SlimBrick: Slimmerik onder de bakstenen

SlimBrick: Slimmerik onder de bakstenen Slim in ruimte : Slimmerik onder de bakstenen Slim in comfort Slim in esthetiek Slim in duurzaamheid 3 Slim in duurzaamheid Slim in ruimte en comfort van Wienerberger. Een slanke baksteen met 30% minder

Nadere informatie

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Technische informatie Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Eco-Brick, keramische warmtewandstenen 1. Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen

Nadere informatie

Calduran. ronde wanden

Calduran. ronde wanden Calduran ronde wanden Techniek en Advies Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: +31 (0)341 464 004 Om ronde wanden in een ontwerp te kunnen realiseren dient de productgrootte te worden afgestemd op de

Nadere informatie

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een Productinformatie U-Steen De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een uniform kleurbeeld De U-Steen Eenduidig gevelbeeld zonder voeg Gangbare verwerking Strak, keramisch, authentiek

Nadere informatie

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Metselen met meerwaarde Baksteen. Voor mensen gemaakt. Een heldere visie op bouwen Building Value Wienerberger produceert keramische bouwmaterialen met een heldere

Nadere informatie

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB onderdeel A

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB onderdeel A Examen VMBO-KB 2017 profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB gedurende 200 minuten profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen

Nadere informatie

Calduran. ronde wanden

Calduran. ronde wanden Calduran ronde wanden Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 Om ronde wanden in een ontwerp te kunnen realiseren dient de productgrootte te worden afgestemd op

Nadere informatie

Sneeuwklokjestraat 29-51 T 070 312 34 75 E info@zwager.net 2565 GM s-gravenhage F 070 345 08 03 I www.zwager.net

Sneeuwklokjestraat 29-51 T 070 312 34 75 E info@zwager.net 2565 GM s-gravenhage F 070 345 08 03 I www.zwager.net Een goed gebouw heeft open stootvoegen voor de ventilatie van de spouwmuur. Ongedierte zoals wespen en muizen maken graag gebruik van deze openingen en komen door de kleinste openingen een huis binnen.

Nadere informatie

KOPPENMAAT EN LAGENMAAT :

KOPPENMAAT EN LAGENMAAT : KOPPENMAAT EN LAGENMAAT : INLEIDING: Wanneer een metselaar een muur gaat metselen in schoonmetselwerk is dit altijd in een bepaald metselverband. Het is dan aan te bevelen om de maatvoering van de wanden

Nadere informatie

InspectieThema. Fysieke Belasting op Bouwplaatsen. Meerjarig InspectieProgramma Bouwlocaties 2011

InspectieThema. Fysieke Belasting op Bouwplaatsen. Meerjarig InspectieProgramma Bouwlocaties 2011 InspectieThema Fysieke Belasting op Bouwplaatsen t.b.v. Meerjarig InspectieProgramma Bouwlocaties 2011 Arbeidsinspectie Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel 10 aug op Bouwplaatsen Blad 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werken met arbovriendelijke metseltroffels

Werken met arbovriendelijke metseltroffels Werken met arbovriendelijke metseltroffels 1 WAAROM arbovriendelijke metseltroffels? 2 De traditionele metseltroffel zorgt voor een behoorlijke belasting van: Pols Onderarm Elleboog Schouder 3 Eén op de

Nadere informatie

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Technische informatie Porotherm. Kwaliteit en comfort in een. Porotherm Metselblokken Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen van Wienerberger.

Nadere informatie

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Keramische prefab wandelementen opgebouwd uit keramische snelbouwstenen Omschrijving De keramische muurelementen zijn uitgevoerd uit geperforeerde,

Nadere informatie

VERSLAG INSPECTIEPROJECT DE FYSIEKE BELASTING BIJ METSELAARS

VERSLAG INSPECTIEPROJECT DE FYSIEKE BELASTING BIJ METSELAARS VERSLAG INSPECTIEPROJECT DE FYSIEKE BELASTING BIJ METSELAARS COLOFON Plaats: Den Haag, 17 augustus 2005 Projectnummer: Inspectieonderwerp: Directie: A658 Fysieke belasting Bouw Landelijke projectleider:

Nadere informatie

Alles over de CE-markering

Alles over de CE-markering Alles over de CE-markering Met CE-label zijn SILKA en YTONG nu e tra makkelijk verhandelbaar. De letters CE kent u vast. Ze staan op het etiket van veel producten die in Europa worden verkocht. Dus ook

Nadere informatie

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag.

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag. LM310 Tegelmortel wit Productomschrijving Witte tegelmortel met kalk en dichte toeslagmiddelen en additieven welke stabiliteit, sterkte en de verwerkingsstabiliteit bevorderen. Toepassing Tegelmortel LM310

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO BB 2004

Examenopgaven VMBO BB 2004 Examenopgaven VMBO BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9:00-10:30 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 44 vragen.

Nadere informatie

BAKSTEEN INHOUD. Verbruik baksteen 2 Metselverbanden 3 Regels Enkele types metselverbanden Keuze van de mortel 4 Voorbeeld STEEN!

BAKSTEEN INHOUD. Verbruik baksteen 2 Metselverbanden 3 Regels Enkele types metselverbanden Keuze van de mortel 4 Voorbeeld STEEN! O V E R S C H I E S E W E G 3 5 B 3 0 4 4 E E R OT T E R D A M P O S T B U S 113 9 5 3 0 0 4 E J R O T T E R D A M T 0 10 4 1 5 0 5 5 9 F 010 4 1 5 6 1 4 9 E I N F O @ S T E E N 010. N L BAKSTEEN INHOUD

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme Ondersabelings- en Troffelmortel Five Star 180 voor het onderstoppen van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1.

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR. Specifiek uitvoeringswerk

OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR. Specifiek uitvoeringswerk OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) METSELAAR Beroepsprofielen in de bouwnijverheid (SERV/FVB, 1998) METSELAAR Instapcompetenties

Nadere informatie

GEBOUWEN EN CONSTRUCTIES

GEBOUWEN EN CONSTRUCTIES GEBOUWEN EN CONSTRUCTIES BETONBLOKKEN 001 110 NBN EN 771-3 PTV 21-001 HOOFDSTUK 9: BETONBLOKKEN 9.1 INLEIDING Betonblokken zijn rechthoekige volle of holle metselstenen in beton. Volgende types worden

Nadere informatie

Bestek kerende muur Ext 19 april 2016

Bestek kerende muur Ext 19 april 2016 Kerende muur Ext Adres Maastricht Werk kenmerk; Datum; Bestek voor het realiseren van een keermuur. Het werk bestaat in grote lijnen uit alle werkzaamheden ter realisatie van een keermuur uitgevoerd in

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad weber.mix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen. Ideale oplossing voor renovatieklussen en verbouwingen Vloer & wand Binnen & buiten Veelzijdig inzetbare mortel welke geschikt

Nadere informatie

Bijlage W(informatief) Sterkte van metselwerk 46

Bijlage W(informatief) Sterkte van metselwerk 46 46 Druksterkte karakteristiek van metselwerk in [N/mm 2 ] Kalkzandsteen xxix 47 Tabel 36:Karakteristieke waarde van de druksterkte van het kalkzandsteen metselwerk fk in N/mm2 M5 M10 M15 48 CS12:12 6,6

Nadere informatie

Toepassingsmaat L boor Inslagdiepte Materiaal Art. nr. Art. nr. Isolatiedikte mm mm Ø mm binnenblad mm UNI-Flexplug Inslaghulpstuk

Toepassingsmaat L boor Inslagdiepte Materiaal Art. nr. Art. nr. Isolatiedikte mm mm Ø mm binnenblad mm UNI-Flexplug Inslaghulpstuk GB-Spouwverankering UNI-Flexplug Artikel Informatie Toepassingsmaat L boor Inslagdiepte Materiaal Art. nr. Art. nr. Isolatiedikte mm mm Ø mm binnenblad mm UNI-Flexplug Inslaghulpstuk 45 t/m 60 100 Ø 8x50-70

Nadere informatie

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL S FOAMGLAS PERINSUL HL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www. foamglas.be FOAMGLAS Isoleer met visie voor de toekomst 45 cm 5 cm of 10 cm 9 11 14 19 cm of 11,5 17,5 24

Nadere informatie

Kruis verband. Halfsteens verband

Kruis verband. Halfsteens verband Baksteen is één der duurzaamste der bouwmaterialen. Slaan wij de geschiedboeken open, dan vinden wij overal, als oudste sporen van menselijke beschaving voorwerpen en scherven van gebakken aarde en metselwerk.

Nadere informatie

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL S FOAMGLAS PERINSUL HL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www.foamglas.nl FOAMGLAS Isoleren met aandacht voor de toekomst 45 cm 5 cm of 10 cm 11 15 19 cm FOAMGLAS PERINSUL

Nadere informatie

stucen Berapen: muur voorbereiden Gereedschap de verfschrapper de klauwhamer de zaag de emmer de stoffer

stucen Berapen: muur voorbereiden Gereedschap de verfschrapper de klauwhamer de zaag de emmer de stoffer Berapen: muur voorbereiden stucen Gereedschap de verfschrapper de klauwhamer de zaag de emmer de stoffer Materialen de smeerlatten/reilatten de deklat de klemlat de spijkers het water Eindbeoordeling datum

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag datum 19 mei 13.30 tijd 13.30-15.00-15.00 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme gietmortel Five Star 190 voor het ondergieten van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1. Unieke formule, bouwt

Nadere informatie

VERWERKINGSRICHTLIJNEN VOOR GEVELBAKSTENEN

VERWERKINGSRICHTLIJNEN VOOR GEVELBAKSTENEN VERWERKINGSRICHTLIJNEN VOOR GEVELBAKSTENEN Algemeen Voor de verwerking Caprice - B.V. Steenfabriek Huissenswaard gevelbakstenen zijn diverse verwerkingsmethoden voor handen. De meest toegepaste zijn: -

Nadere informatie

Beton storten en metselen. Nummer 20

Beton storten en metselen. Nummer 20 Nummer 20 Art.nr. 910252 In deze KlusZó beschrijven we stapgewijs waar u rekening mee moet houden als u beton gaat storten of gaat metselen. We hebben voor u in onze winkel ook een checklist met benodigdheden,

Nadere informatie

SlimBrick. De slimmerik onder de bakstenen

SlimBrick. De slimmerik onder de bakstenen SlimBrick De slimmerik onder de bakstenen Slim in duurzaamheid Wienerberger introduceert SlimBrick. Een slanke baksteen met 30% minder volume. Met een breedte van slechts 70 mm en drie unieke uitsparingen.

Nadere informatie

Beton storten en metselen

Beton storten en metselen 10000646_KlusZo_20_Beton 15-10-2003 09:37 Pagina 1 Checklist Nummer 20 Art.nr. 910252 Benodigde gereedschappen Duimstok 1 2 Troffel 3 Voegspijker 4 Harde borstel 5 6 Gasbetonzaag Metseldraad 7 Rubberhamer

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2031 05/2017 Steigers met schragen Schragen worden vaak overbelast of verkeerd gebruikt! 1 Beschrijving Steigers met schragen worden erg vaak gebruikt op de bouwplaatsen. We moeten er wel

Nadere informatie

Allround systeemsteiger

Allround systeemsteiger Layher Allround systeemsteiger Hèt flexibele systeem voor de bouw, industrie en evenementen Het universele systeem voor alledaagse en gecompliceerde tijdelijke constructies Uitgevoerd in volbad verzinkt

Nadere informatie

Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014

Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014 Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014 Arbowet Verplichtingen/Aansprakelijkheid Zelfstandigen en Arbo Arbocatalogus Prioritaire risico s en maatregelen Project aanpak fysieke belasting ISZW Gert van

Nadere informatie

Fysieke belasting in de bouw. Veilig en gezond werken

Fysieke belasting in de bouw. Veilig en gezond werken Fysieke belasting in de bouw Veilig en gezond werken De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 1 Fysieke belasting Werken in de bouw is zwaar. Mensen

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR

OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR RSO/LW/EXT/DOC/037bijl25 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) Beroepsprofielen in de bouwnijverheid METSELAAR (SERV/FVB 1998) Instapcompetenties

Nadere informatie

Porotherm Lijmblokken PL25 en PL-I

Porotherm Lijmblokken PL25 en PL-I Porotherm Lijmblokken PL25 en PL-I Technische informatie Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Lijmblokken: sterk, snel en kostenefficiënt lijmen Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen

Nadere informatie

KOZIJNEN STELLEN. Stelt u de gezondheid. Arbouw voor gezond en veilig werken

KOZIJNEN STELLEN. Stelt u de gezondheid. Arbouw voor gezond en veilig werken KOZIJNEN STELLEN Stelt u de gezondheid van uw werknemers voorop? Arbouw voor gezond en veilig werken Het handmatig stellen van kozijnen is zwaar werk: zwaar tillen, dragen, langdurig geknield of gebukt

Nadere informatie

NATURETHERM OVERZICHT SYSTEEMOPBOUWEN BINNENISOLATIESYSTEEM

NATURETHERM OVERZICHT SYSTEEMOPBOUWEN BINNENISOLATIESYSTEEM NATURETHERM OVERZICHT SYSTEEMOPBOUWEN BINNENISOLATIESYSTEEM WAND Technostuc systemen - Buro Robing Design b.v. Bedrijvenpark Twente 322 E NL 7602 KL Almelo T. +31-(0)53-4330360 F. +31-(0)53-4352111 E.

Nadere informatie

Optielijst Woonwensen ruwbouw

Optielijst Woonwensen ruwbouw Sluitingsdatum: n.t.b. Op deze optielijst kunt u de door u gewenste keuzes aankruisen. Mocht u andere wensen hebben dan kunt u deze altijd aan uw kopersbegeleider voorleggen. Na de sluitingsdatum zijn

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WERFBEDIENER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WERFBEDIENER OPLEIDINGENSTRUCTUUR WERFBEDIENER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) WERFBEDIENER Instapcompetenties (TEMPERA/FVB, augustus 2000) De werfbediener

Nadere informatie

Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de ILUZO steen van Wienerberger. ILUZO In de woningbouw

Nadere informatie

Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie.

Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie. Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie. Algemeen: Op de tekeningen staat ook een aanbouw (bijkeuken) en veranda aan de achterzijde van de woning.

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad webermix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen Metselen, voegen, stucadoren, vloersmeren, tegels leggen Ook geschikt voor metselen glazen bouwstenen Veelzijdig inzetbare

Nadere informatie

FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www.foamglas.nl FOAMGLAS Isoleren met aandacht voor de toekomst 45 cm 11 15 19 cm 5 cm of 10 cm FOAMGLAS PERINSUL Koudebruggen hebben

Nadere informatie

VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN. Natuurgevelsteen

VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN. Natuurgevelsteen VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN Natuurgevelsteen Opperen Er dient gemengd te worden geopperd. De steen wordt over het algemeen aangeleverd op pallets met 6 m2 steen. Meerdere pallets dienen gelijktijdig en gemixt

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WERFBEDIENER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WERFBEDIENER OPLEIDINGENSTRUCTUUR WERFBEDIENER 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) Instapcompetenties van een WERFBEDIENER (TEMPERA/FVB augustus 2000) De werfbediener helpt

Nadere informatie

5.15 Consoleconstructie met werkbruggen

5.15 Consoleconstructie met werkbruggen 5.15 Consoleconstructie met werkbruggen Consoleconstructies met geprefabriceerde werkbruggen worden veel gebruikt in de seriematige woningbouw om het maken van hellende daken voor te trekken op het gevelmetselwerk.

Nadere informatie

Arbovriendelijk werken met gipsplaten. Best Practice methode

Arbovriendelijk werken met gipsplaten. Best Practice methode Arbovriendelijk werken met gipsplaten Best Practice methode Het verwerken van gipsplaten is zwaar werk. Gipsplaten zijn in de meeste gevallen zwaarder dan 25 kg. Bovendien kunnen (til-) hulpmiddelen niet

Nadere informatie

Hoogbouwelementen Hét dragende wandsysteem voor de appartementenbouw

Hoogbouwelementen Hét dragende wandsysteem voor de appartementenbouw Hoogbouwelementen Hét dragende wandsysteem voor de appartementenbouw - Druksterkte en volumieke massa als die van beton - Flexibiliteit van het kalkzandsteen bouwsysteem - Tot ca. 15 bouwlagen - Woningscheidende

Nadere informatie

ROCKWOOL PLAT DAK CAPROXX ENERGY

ROCKWOOL PLAT DAK CAPROXX ENERGY CAPROXX ENERGY Drukvaste dakisolatieplaat, lichter in gewicht, met verbeterde thermische prestaties. Geïntegreerde harde toplaag door gepatenteerde Dual Density technologie. minimum 120 kpa Brandreactie:

Nadere informatie

Nieuwbouw van een garage en carport aan de Bakkershof 1 te Neerkant

Nieuwbouw van een garage en carport aan de Bakkershof 1 te Neerkant Statische berekening Nieuwbouw van een garage en carport aan de Bakkershof 1 te Neerkant Opdrachtgever : dhr. J.J.H. Bukkems Bakkershof 1 5758 CE Neerkant Onderwerp : Statische berekening Datum : 12-03-2014

Nadere informatie

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. ILUZO Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de Iluzo steen van Wienerberger. ILUZO Traditioneel

Nadere informatie

Tillen en dragen. Een uiteenzetting over het tillen en dragen van lasten. Hierbij komen de volgende subonderwerpen

Tillen en dragen. Een uiteenzetting over het tillen en dragen van lasten. Hierbij komen de volgende subonderwerpen Tillen en dragen Onderwerp Een uiteenzetting over het tillen en dragen van lasten. Hierbij komen de volgende subonderwerpen aan de orde: Aandachtspunten bij het handmatig verplaatsen van lasten Tilnormen

Nadere informatie

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk 09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk Doel Deze informatie behandelt het principe, de voor- en nadelen van het doorstrijken van voegen. Zij geeft antwoord op vragen als:

Nadere informatie

Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die zwanger zijn van één, twee of drie lammetjes.

Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die zwanger zijn van één, twee of drie lammetjes. Zwanger schaap Een schaap is gemiddeld 147 dagen (21 weken) zwanger. Tijdens de zwangerschap neemt het gewicht van het schaap toe. Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die

Nadere informatie

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Technische informatie Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Metselblokken Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen van Wienerberger. Een product

Nadere informatie

Support gevelstenen DOORSTRIJKMETHODE

Support gevelstenen DOORSTRIJKMETHODE Support gevelstenen DOORSTRIJKMETHODE Definitie: De doorstrijkmethode is het definitief afwerken van de doorstrijk metselmortel in de lint en (soms) stootvoegen. De afwerking kan op vele manieren gebeuren,

Nadere informatie

thermobloc BESCHRIJVING TOEPASSINGEN

thermobloc BESCHRIJVING TOEPASSINGEN Ploegsteert kiest resoluut voor een zware steen. De volledig doorbakken klei geeft geen krimp. Dankzij de dikke wand en kleine cellen bevestig je zelfs de zwaarste hangkasten als een veertje aan de muur.

Nadere informatie

Vloer- en. Vloer- en gevelventilatie. De standaard in bouwproducten.

Vloer- en. Vloer- en gevelventilatie. De standaard in bouwproducten. Vloer- en gevelventilatie vloervent VLOERVENTILATIEKOKER RENOVATIEKOKER STOOTVOEGVENTILATIEROOSTER Vloer- en gevelventilatie De standaard in bouwproducten. De vooruitgang in kruipruimteventilatie Er worden

Nadere informatie

03 Ontwerp 06 Maatvoering van rollagen en strekken door: ir J.A. Kooren, arch. bna

03 Ontwerp 06 Maatvoering van rollagen en strekken door: ir J.A. Kooren, arch. bna 03 Ontwerp 06 Maatvoering van rollagen en strekken door: ir J.A. Kooren, arch. bna Doel Doel van deze informatie is aan te geven welke uitgangspunten worden gehanteerd bij de maatvoering van gemetselde

Nadere informatie

Heteren. Verwerkingsadvies. Geveloplossingen

Heteren. Verwerkingsadvies. Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Strengpers De voorbewerkte klei wordt middels het extrude principe in de strengpersmachine met behulp van een

Nadere informatie

DIAM DIA ANT M ZAGEN A 9

DIAM DIA ANT M ZAGEN A 9 DIAMANT ZAGEN 9 182 DIAMANTZAGEN INHOUD Rodia 6560TS Rodia 4060TS 184 Zaaghoogte: 25cm Zaaglengte: 600 mm Motor: 4kW Gewicht: 190 kg 186 Zaaghoogte: 14cm Zaaglengte: 600 mm Motor: 2,2kW Gewicht: 84 kg

Nadere informatie

PUBLICATIE 24.1. Strikotherm Systeem 300S Ceramique Minerale Steenstripafwerking. 1 van 9 Definitief 11-2013 RCE. Blad: Status: Versie nr: Supervisor:

PUBLICATIE 24.1. Strikotherm Systeem 300S Ceramique Minerale Steenstripafwerking. 1 van 9 Definitief 11-2013 RCE. Blad: Status: Versie nr: Supervisor: 1.0 INLEIDING: Het pure, strakke, robuuste en charme van baksteen helemaal tot zijn recht laten komen kan met het -. Het Strikotherm 300S- systeem is een duurzame oplossing voor het upgraden van objecten

Nadere informatie

Calduran producteigenschappen

Calduran producteigenschappen Calduran producteigenschappen Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 NL 3840 AB Harderwijk Telefoon +31 341 464 004 Kalkzandsteen is een steenachtig materiaal voor het opbouwen van dragende en niet-dragende

Nadere informatie

de enige draagmuur van 12 cm

de enige draagmuur van 12 cm de enige draagmuur van 12 cm Barrybloc, Thermobloc, Lambdabloc, Staltonlatei Het XS wall concept is het summum van massief! Een sterke snelbouwsteen die toch even zwaar is als een standaard SB van 14 cm?

Nadere informatie

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. ILUZO Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de ILUZO steen van Wienerberger. ILUZO Traditioneel

Nadere informatie

SPOUWVERANKERING. Moerman Wire Bending Ropswalle 26 8930 Menen info@moerman-mono.be www.moerman-mono.be

SPOUWVERANKERING. Moerman Wire Bending Ropswalle 26 8930 Menen info@moerman-mono.be www.moerman-mono.be SPOUWVERANKERING Moerman Wire Bending Ropswalle 26 8930 Menen info@moerman-mono.be www.moerman-mono.be spouwankers Moerman Wire Bending Ropswalle 26 8930 Menen info@moerman-mono.be www.moerman-mono.be

Nadere informatie

Metselaar. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig metselen. Informatie voor de werknemer

Metselaar. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig metselen. Informatie voor de werknemer Metselaar Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig metselen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als metselaar buk, draai en sjouw je veel. Je zit nogal eens

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Werfbediener BO BW 005 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Vaak is de grond waarop gebouwd moet worden zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal het gebouw gaan verzakken en scheuren.

Vaak is de grond waarop gebouwd moet worden zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal het gebouw gaan verzakken en scheuren. METSELEN 1 FUNDERING AANBRENGEN. 1. Algemeen: Vaak is de grond waarop gebouwd moet worden zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal het gebouw gaan verzakken en scheuren. In Nederland is de

Nadere informatie

Copyright SBR, Rotterdam

Copyright SBR, Rotterdam r I; : ERRATUM Ti;denj een vergadering van de studiecomml:r.rie B la 'Afwerking van muren en plafonds' is vastgesteld dat het toepajsingsgebied en met name de constructieve en decoratieve mogelijkheden

Nadere informatie

TER LIJNDEN TE VELDHOVEN

TER LIJNDEN TE VELDHOVEN VOORWOORD VOORTGANG VAN DE BOUW De nieuwbouw van de 17 appartementen Ter Lijnden begint al goed de lucht in te gaan. Eind november is zelfs al de 2e verdiepingsvloer gestort! Er komt een redelijk spannende

Nadere informatie

Calduran. dilataties en aansluitingen

Calduran. dilataties en aansluitingen Calduran Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 dilataties en aansluitingen Wanden van kalkzandsteen kunnen beter niet onbeperkt lang gemaakt worden. De lengte

Nadere informatie

De kracht van keramiek. De wereld van Wienerberger. Binnenmuuroplossingen

De kracht van keramiek. De wereld van Wienerberger. Binnenmuuroplossingen De kracht van keramiek. De wereld van Wienerberger. Binnenmuuroplossingen Binnenmuuroplossingen Hoogwaardig natuurproduct Natuurlijke vochtregulatie Krimp- en scheurvrij Brandwerend Natuurlijk comfort

Nadere informatie

Sky-Line Universele overkapping

Sky-Line Universele overkapping Sky-Line Universele overkapping V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U Skyworks BV Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5140050 Fax 010-5140055 E-mail: info@skyworks.nl

Nadere informatie

Beamix Vloervlak Egalisatie 770

Beamix Vloervlak Egalisatie 770 Beamix Vloervlak Egalisatie 770 Slechte ondergrond & Hout TOEPASSING Vezelversterkte gietvloer voor op slechte ondergronden, hout en vloerverwarming. Ideaal op (stabiele) houten (verdiepings)vloeren. Bij

Nadere informatie

PROFESSIONELE ROESTVRIJSTALEN MACHINES EN GEREEDSCHAPPEN VOOR METSELSTENEN EN BLOKKEN

PROFESSIONELE ROESTVRIJSTALEN MACHINES EN GEREEDSCHAPPEN VOOR METSELSTENEN EN BLOKKEN SNELLER WERKEN PROFESSIONELE ROESTVRIJSTALEN MACHINES EN GEREEDSCHAPPEN VOOR METSELSTENEN EN BLOKKEN MINDER AFVAL SLIMMER MIXEN ZELF BOREN PRECISIE BLOKZAGEN VOOR MEER M 2 PER DAG VOOR AANNEMERS, METSELAARS

Nadere informatie

5. Producteigenschappen

5. Producteigenschappen 84 5. Producteigenschappen 5.1 Blokken en lateien 5.1.1 Blokken Cellenbetonblokken behoren tot de categorie van zeer lichte en extra lichte betonsoorten, volgens de norm NBN B 21-002: Metselstenen Specificaties

Nadere informatie

Rolith Chemicals. Bestaat sinds 1977. Sinds november 2003 onderdeel van de Pearl Paint Group te Lelystad. Rolith bouwchemie

Rolith Chemicals. Bestaat sinds 1977. Sinds november 2003 onderdeel van de Pearl Paint Group te Lelystad. Rolith bouwchemie Rolith Chemicals Bestaat sinds 1977 Sinds november 2003 onderdeel van de Pearl Paint Group te Lelystad Waarom Rolith producten! Producten ontwikkeld i.s.m. baksteenindustrie (al sinds 1988!) Alle producten

Nadere informatie

DE FYSIEKE BELASTING BIJ HANDMATIG STRATEN

DE FYSIEKE BELASTING BIJ HANDMATIG STRATEN DE FYSIEKE BELASTING BIJ HANDMATIG STRATEN Amsterdam, september 1997 La Guardiaweg 4, 1043 DG Amsterdam Postbus 8114, 1005 AC Amsterdam Telefoon (020) 580 55 80, fax (020) 580 55 55 Internet: www.arbouw.nl,

Nadere informatie

Foto 1 Muur deel 1. Foto 2 Muur deel 2, veel begroeiing aanwezig

Foto 1 Muur deel 1. Foto 2 Muur deel 2, veel begroeiing aanwezig Pagina 1 van 21 Foto 1 Muur deel 1 Foto 2 Muur deel 2, veel begroeiing aanwezig Pagina 2 van 21 Foto 3 Deel 3, deels begroeid, enkele slechte mergelblokken Foto 4 Rechterzijde van deel 4, in bovenste deel

Nadere informatie

Metselaar inclusief casco lijmwerk. Uitgevoerd bij Leerbedrijf / Opleidingsbedrijf. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken

Metselaar inclusief casco lijmwerk. Uitgevoerd bij Leerbedrijf / Opleidingsbedrijf. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken Voortgangsoverzicht Leermeester/ Instructeur Metselaar inclusief casco lijmwerk ROC Beoordelingseenheden Volgorde beoordelingseenheid Uitgevoerd bij Leerbedrijf / Opleidingsbedrijf Beheersing praktijk

Nadere informatie