INFORMATIE BIJ AANMELDING VRIJWILLIGERS WERELDWINKEL DORDRECHT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIE BIJ AANMELDING VRIJWILLIGERS WERELDWINKEL DORDRECHT"

Transcriptie

1 INFORMATIE BIJ AANMELDING VRIJWILLIGERS WERELDWINKEL DORDRECHT

2 In deze Brochure In deze brochure 2 Wereldwinkel, van en voor Wereldburgers 3 Doelstellingen van de Wereldwinkel 4 Criteria voor de alternatieve handel 5 Koffie van het keurmerk Max Havelaar 6 Wie is wie 7 De organisatie Wereldwinkel 8 De werkgroepen 9 Foto s 10 Algemene gegevens Wereldwinkel Dordrecht 11 Onze website is net als onze winkel een bezoekje meer dan waard.

3 Foto Winkel Wereldwinkel, van en voor Wereldburgers. De Wereldwinkel Dordrecht probeert zijn steentje bij te dragen aan een eerlijker verdeling van de welvaart en rijkdom op de wereld. Een van de pijlers bij de Wereldwinkel hierin is eerlijke handel : Met de verkoop van producten uit de Zuidelijke landen is de Wereldwinkel één van de schakels in een handelsstroom met kleinere producenten uit ontwikkelingslanden die een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Deze handelsstroom heeft trouwens niet alleen een materiele maar tevens een symbolische betekenis: Door de boodschap van eerlijke handel over te dragen hopen wij de consument bewust te maken van de ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld én het feit dat iedereen zijn steentje bij kan dragen aan een betere verdeling: simpelweg met het kopen van een van onze kwaliteit producten zoals koffie en thee, kunstnijverheid, sieraden of een bijzonder instrument.

4 Doelstellingen van de Wereldwinkel Door juist met de producenten samen te werken willen we bereiken dat ze onafhankelijk worden van de machtige grootgrondbezitters, de multinationals en de tussenhandelaren in hun land. Wanneer de wereldmarktprijs voor de producenten te laag is om van te kunnen bestaan, dan betalen wij een hogere prijs. Doordat deze kleine producenten contacten aangaan met westerse (alternatieve) handelsorganisaties wordt hun positie op de lokale markt vaak aanzienlijk versterkt. Hierdoor is het effect van onze handel vaak aanzienlijk groter dan alleen onze afname. Wij zijn lid van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en zij controleren en selecteren de importeurs. Hoewel onze handel steeds meer producenten van een inkomen voorziet, is de verkoop van producten niet het enige doel van de stichting Wereldwinkel Dordrecht. Naast de verkoop geven wij namelijk ook informatie over de producten, hun herkomst en de omstandigheden waarin de producenten leven en werken Een structurele oplossing van is alleen mogelijk als de mensen in het westen hun gedrag veranderen. De economische ongelijkheid tussen rijk en arm blijft in stand doordat de rijken toegang hebben tot de economische hulpbronnen, tot de internationale handel en ze grote invloed hebben op de internationale besluitvorming. De armen hebben nauwelijks de mogelijkheden zich te ontwikkelen en onafhankelijk te worden. De stichting Wereldwinkel Dordrecht heeft als doel te komen tot een meer gelijkwaardige verdeling van de welvaart in de wereld. De bestaande situatie in wereldverhoudingen is niet acceptabel, getuige de velen die in diepe armoede leven of honger lijden. Aangezien de ongelijke verdeling voor een belangrijk deel veroorzaakt wordt door de huidige handelsstructuren tussen Noord en Zuid probeert de Wereldwinkel hier een alternatief voor aan te dragen. De praktijk is dat de armen afhankelijk zijn van de rijken. Als mensen zich willen verenigen wordt dit vaak als een bedreiging gezien voor de heersende situatie. In veel landen wordt dit tegen gewerkt door bijvoorbeeld een verbod op vakbonden. Eventuele groepen die zich toch verenigen worden soms zelfs met doodseskaders bedreigd. Als wij mensen in het Zuiden financieel ondersteunen dan maken wij ze opnieuw afhankelijk, namelijk van westerse donor-organisaties in het Noorden. Hoewel het geven van geld soms noodzakelijk is, zoeken wij een meer structurele vorm. Daarom richten wij ons op alternatieve handel met producenten in armere landen. Onze handel met deze - vaak kleine - producenten heeft als doelstelling hun positie te verbeteren.

5 Criteria voor de Alternatieve handel In 1991 zijn er door de Wereldwinkels criteria opgesteld voor de Alternatieve Handel. De handelspartners (producent, importeur en winkel) moeten inzicht bieden in het doel en de werkwijze van hun organisatie. De handelspartners moeten streven naar een mensvriendelijke bedrijfsvoering. De handelspartners moeten streven naar een milieuvriendelijke bedrijfsvoering. De handelsrelatie moet de verzelfstandiging van de handelspartners in ontwikkelingslanden bevorderen. Importeurs dienen een eerlijke prijs te betalen, d.w.z. een prijs die voorziet in een menswaardig bestaan. Deze prijs wordt niet eenzijdig vastgesteld, maar in overleg met de producent. Importeurs ondersteunen de handelspartners bij hun bedrijfsvoering en zorgen voor informatie over de producten t.b.v. de winkels. Elke schakel in de keten zorgt ervoor dat de producten van een dermate kwaliteit zijn dat deze op de Nederlandse markt verkocht kunnen worden. Los van deze criteria hebben de Wereldwinkels die zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LaVe) een aantal afspraken gemaakt. Sommige hiervan zijn een vertaling van bovenstaande criteria. Andere zijn er een aanvulling op. De meeste punten spreken voor zich. Alleen punt c. roept regelmatig vragen op. Vandaar dat dit hiernaast nog nader toegelicht wordt. De belangrijkste aanvullende afspraken. De Wereldwinkel onderschrijft de doelstelling van de LaVe, zal zijn verplichtingen als lid nakomen en zal zoveel mogelijk deelnemen aan acties en andere activiteiten (congres, regiovergaderingen etc.). Aan acties wordt in ieder geval bekendheid gegeven. Wereldwinkels verkopen producten en functioneren daarnaast als lokaal informatie- en actiecentrum op het gebied van alternatieve handel. De meeropbrengst wordt geïnvesteerd in de alternatieve handel, waarbij de voorkeur uitgaat naar de eigen winkel. Wereldwinkels maken bij hun promotie en publiciteit in ieder geval gebruik van het landelijke logo. Wereldwinkels kopen alleen in bij de door de LaVe goedgekeurde importeurs. Juist omdat wij stellen dat de Alternatieve Handel een effectieve vorm van Ontwikkelingssamenwerking is, is het belangrijk om het de winst opnieuw te investeren in de Alternatieve Handel. Eerste prioriteit heeft daarbij de eigen winkel, andere mogelijkheden zijn andere Wereldwinkels te ondersteunen als het eerste niet aan de orde is. Om professioneel te werk te gaan en meer omzet te behalen moet de winkel er representatief uitzien om mensen te trekken. En zo is het kringetje weer rond. Professionele aanpak - meer mensen bewust maken van Alternatieve Handel - hogere omzet - meer politieke druk - meer producenten die in staat zijn een goed bestaan op te bouwen. Zelf geld geven aan projecten is dan ook niet ons doel. Je kunt daarmee wel éénmalig een dergelijk project steunen, maar structureel werkt dit minder goed op de lange termijn.

6 Koffie van het keurmerk Max Havelaar Koffie is een belangrijk exportproduct voor ongeveer 75 ontwikkelingslanden. De grootschalige koffieplantages zijn ontstaan in de koloniale tijd. De kolonisator bepaalde wat er verbouwd werd. Uiteraard viel de keus op het gewas wat het meeste opleverde. De oorspronkelijke bewoners werden van de vruchtbaarste stukken verjaagd. De Hollanders zijn als eerste begonnen om koffieplantages aan te leggen. Dit was op Java. Zij waren ook de eersten die de koffie commercieel gingen verhandelen. Het grootgrondbezit is in de meeste landen blijven bestaan, ook nadat de landen onafhankelijk zijn geworden. Kleine boeren. Onder kleine boeren verstaat de stichting Max Havelaar boeren die minder dan 5 hectare grond bezitten. Deze grond ligt meestal op de minder vruchtbare berghellingen. Vaak zijn de kleine bezittingen ook nog versnipperd en liggen de stukjes ver uit elkaar. Voor het verbouwen en oogsten is geld nodig. De meeste kleine zelfstandige boeren hebben dit niet. Zij moeten daarom geld lenen bij de tussenhandelaren. Deze vragen een hoge rente. Bovendien zijn boeren dan verplicht de koffie aan dezelfde handelaar te verkopen. Gezien deze verplichting zal de tussenhandelaar slechts weinig geld bieden voor de koffie. De boer zit toch klem. Deze situatie kan niet. Coöperaties. De boeren in deze streken zijn zich daarom gaan organiseren in coöperaties. Hierdoor kunnen zij hun situatie verbeteren. De coöperatie leent de boeren geld tegen normale rente, en betaalt een hogere prijs voor de koffie. De coöperatie geeft scholing en voorlichting over nieuwe teeltmethoden (bijvoorbeeld biologisch), maar ook over de eigen voedselvoorziening en gezondheidszorg. Bovendien kan de coöperatie soms de koffie zelf verwerken. Dit levert weer meer werk en een hogere prijs voor de koffie op. Vooral de verwerking is zeer belangrijk. Als men dit niet zelf kan doen moet de koffie dus snel worden verkocht. Vaak is men dan wel gedwongen om aan de eerste bieder te verkopen. Je weet niet of er nog een tweede kans komt. Max Havelaar Sinds 1988 is er het keurmerk Max Havelaar. Dit keurmerk garandeert de boeren een beter inkomen. Ze krijgen namelijk een minimum prijs voor hun koffie. Deze basisprijs is gebaseerd op hun bestaansminimum, inclusief scholing voor hun kinderen en gezondheidszorg. De Max Havelaar garantieprijs is hoger dan de wereldmarktprijs.. Koffie onder het Max Havelaar keurmerk levert de boeren meer op. Daarnaast biedt het keurmerk nog andere voorwaarden. Zo worden er meerjarige contracten afgesloten, worden de producenten ondersteund en wordt een gedeelte van de oogst vooruit betaald. Wereldwinkels Wereldwinkels verkopen alleen koffie met het keurmerk van Max Havelaar. Vanwege ons brede assortiment noemen wij ons de Max Havelaar-speciaalzaak. Dit assortiment omvat rood-, zilver- en goudmerkkoffie. Bonen en gemalen. Cafeïnevrij, biologische en espresso. En uiteraard diverse melanges voor de grootverbruikers. Ook zijn er cacaoproducten met het keurmerk. In diverse winkels wordt al chocola verkocht. Echter nog niet in alle. In de Bodyshop worden bijvoorbeeld ook huidverzorgingsproducten verkocht, met het Max Havelaar-keurmerk. Niet alleen in Wereldwinkels en Natuurvoedings-zaken zijn Fairtrade producten te koop; ook supermarkten e.a. winkels worden zich bewust dat de consument om eerlijke handel vraagt.

7 Wie is wie? Fair Trade Original heeft een eigen wijze van zakendoen, die leidt tot een aantrekkelijk assortiment en ontwikkelingskansen biedt aan de makers van de producten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Onze handelswijze is het resultaat van decennia lang ervaring met enerzijds kansarme producenten en anderzijds de consument die kiest voor eerlijke producten. De brug slaan tussen deze twee werelden is onze specialiteit.. Als stichting voor ontwikkelingshandel functioneert Fair Trade Original binnen een brede beweging van organisaties in binnenen buitenland die zich inzetten voor eerlijke handel.. Organisaties in Nederland: Stichting Max Havelaar Fair Trade Original is licentiehouder van Stichting Max Havelaar en voert het keurmerk op een groot deel van het levensmiddelenassortiment en haar katoenen producten in de lijn Fair & Green. Fair Trade Original en Max Havelaar werken samen, maar zijn twee aparte, onafhankelijke organisaties. Fair Trade Original is een handelsorganisatie en een merk. Stichting Max Havelaar is een certificeringsorganisatie en produceert of verkoopt zelf geen producten. Landelijke Vereniging van Wereldwinkels Wereldwinkels zijn verenigd in de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. De vereniging heeft een eigen systeem ontwikkeld voor de controle op de toepassing van Fairtrade criteria. Leveranciers van producten aan de aangesloten Wereldwinkels moeten aan deze criteria voldoen. Fair Trade Original is door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels erkend als leverancier van Fairtrade producten en is daarmee gerechtigd producten aan Wereldwinkels te verkopen. Fair Trade Original is lid van PSO, een vereniging van bijna zestig Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Fairtrade PSO richt zich op capaciteitsopbouw van maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden Zoals een Leerwerk trajecten voor producenten. De Nationale Postcode Loterij (NPL) steunt met loterijopbrengsten goede doelen die zich inzetten voor een rechtvaardige en groene wereld. Samen met Stichting Max Havelaar en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkel is Fair Trade Original van beneficiënt van de NPL. Doel van de financiering is om een doorbraak van fairtrade te realiseren bij consumenten. Dit doel wordt nagestreefd via Fairbezig.nl. Overige: Fair Trade Original is aangesloten bij het Productschap Wijn en lid van de logistieke belangenvereniging EVO. Lokaal is Fair Trade Original aangesloten bij de Kring Culemborgse Bedrijven (KCB). De European Fair Trade Association (EFTA) is een netwerk van eerlijke handelsorganisaties in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. EFTA is erop gericht de gezamenlijke import van Fairtrade producten efficiënter en effectiever te maken door middel van informatie-uitwisseling, samenwerking op handelsgebied en het ontwikkelen van gezamenlijke standpunten. Daarnaast stelt EFTA zich tot doel om Fairtrade te promoten, zowel commercieel als politiek. Belangrijke activiteiten hierbij zijn gezamenlijke campagnes en een gezamenlijke lobbystrategie. Fair Trade Original is lid van de EFTA. De World Fair Trade Organization is de wereldwijde organisatie voor eerlijke handel. Zowel producentenorganisaties, importeurs als Wereldwinkels zijn lid. WFTO heeft ruim 350 leden. De leden werken samen om een andere, eerlijker manier van handelen te ontwikkelen. WFTO functioneert als promotor voor Fairtrade en als forum voor informatie-uitwisseling tussen de lid organisaties.

8 De Organisatie De werkgroepen Om de taken van de Wereldwinkel naar behoren uit te voeren zijn er een aantal werkgroepen. Het gaat om de volgende werkgroepen: De Stichting Wereldwinkel Dordrecht De Wereldwinkel Dordrecht is ondergebracht in een stichting: Stichting Wereldwinkel Dordrecht, opgericht op 21 augustus In de statuten staan alle zaken vastgelegd met betrekking tot het doel van de stichting, doelverwezenlijking, geldmiddelen en samenstelling, taken en plichten van het bestuur. Het bestuur De Wereldwinkel heeft een bestuur met een voorzitter en een penningmeester en enkele bestuursleden die de overige taken verdelen. Het bestuur is verantwoordelijk voor het beleid. Zij kan vragen of anderen beleidsstukken willen opstellen maar blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor de te nemen besluiten. Winkeliersgroep; Inkoopgroepen Food en Kunstnijverheid; Werkgroep Winkelinrichting en Etalage; Werkgroep Publiciteit en Website; Werkgroep Administratie en Winkel signings; Kerstpakketten De werving van klanten voor kerstpakketten; het verzorgen en afleveren van de kerstpakketten; het nabellen van de klanten. Grootverbruikers De werving van klanten; het onderhouden van contacten met de klanten; het maken van prijslijsten en prijswijzigingen doorgeven aan de klanten; het afleveren of klaarzetten van de producten.

9 Werkgroepen vervolg Overige activiteiten Naast alles wat door de werkgroepen gedaan wordt zijn er nog een aantal andere regelmatig terugkerende activiteiten. Algemene vergadering Diverse promotie Campagnes / Acties Website en Sociale Media Regelmatig worden campagnes en acties georganiseerd zoals de World Fairtrade Day en Week, de promotie van Max Havelaar koffie, flyeren in de stad enz. enz. Alle medewerk(ster)s inclusief het bestuur, vormen samen de algemene vergadering. Elke tweede dinsdag of woensdag van de maand komen ze bij elkaar voor een overleg. Tijdens deze vergadering worden een aantal vaste zaken geregeld zoals de afstemming van het winkelrooster, het bespreken van de bestuursbesluiten, het doen van mededelingen enz.. Het is de bedoeling dat het tweede deel van de vergadering overblijft voor informatie en scholing. Introductie en Scholing Deze activiteit omvat scholing en lezingen, video en diapresentaties over eerlijke handel, hoe vrij is de handel enz. Ook van uit de landelijke vereniging is er een aanbod van workshops en trainingen. De scholing voor de eigen medewerkers gebeurt in overleg met het bestuurslid Personeel.

10 Foto s Klas op bezoek en Winkel interieur.

11 Algemene gegevens Wereldwinkel Dordrecht Stichting Wereldwinkel Dordrecht VOORSTRAAT ES DORDRECHT Openingstijden DINSDAG :30 UUR WOENSDAG :30 UUR DONDERDAG :30 UUR VRIJDAG :30 UUR ZATERDAG UUR Elke EERSTE ZONDAG van de maand (Kunstrondje Dordt) Elke LAATSTE ZONDAG van de maand (Koopzondag Dordt) UUR UUR

12

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Met Fairtrade krijgen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke

Nadere informatie

Change the world shopping

Change the world shopping Change the world shopping V.U./E.R.: Erik Devogelaere, Hoogstraat 35 E, 3360 Bierbeek, België - Belgique Op een plezierige manier de wereld veranderen Kies voor eerlijke kwaliteitsproducten Het hoeft

Nadere informatie

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade.

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Elke dag π± Factsheet Initiatief fairbezig.nl Fairbezig.nl is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar met steun van de Nationale Postcode

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

ANBI gegevens. Naam Instelling :Wereldwinkel Zelhem RSIN : 006708353. :Prinses Irenestraat 3A, 7021 CG Zelhem. Telefoonnummer :06 30085115

ANBI gegevens. Naam Instelling :Wereldwinkel Zelhem RSIN : 006708353. :Prinses Irenestraat 3A, 7021 CG Zelhem. Telefoonnummer :06 30085115 ANBI gegevens Naam Instelling :Wereldwinkel Zelhem RSIN : 006708353 Adres :Prinses Irenestraat 3A, 7021 CG Zelhem Telefoonnummer :06 30085115 E-mail adres: infowwzelhem@gmail.com Doelstelling In de Wereldwinkel

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2324 woorden 7 november keer beoordeeld. Maatschappijleer

Werkstuk door een scholier 2324 woorden 7 november keer beoordeeld. Maatschappijleer Werkstuk door een scholier 2324 woorden 7 november 2010 6 136 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave Pagina 1 Voorblad Pagina 2 Inhoudsopgave Pagina 3 Inleiding, Deelvraag 1, Deelvraag 2 Pagina

Nadere informatie

ANBI gegevens. Doelstelling. Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. Naam Instelling :Wereld-Winkel Zelhem RSIN : 006708353

ANBI gegevens. Doelstelling. Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. Naam Instelling :Wereld-Winkel Zelhem RSIN : 006708353 ANBI gegevens Naam Instelling :Wereld-Winkel Zelhem RSIN : 006708353 Adres :Prinses Irenestraat 3A, 7021 CG zelhem Telefoonnummer :06 30085115 E-mail adres: infowwzelhem@gmail.com Doelstelling In de Wereldwinkel

Nadere informatie

Fairsterk je school!

Fairsterk je school! Fairsterk je school! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade School Versie april 2009 Fairtrade Scholen Inleiding In België en Groot-Brittannië is het al een groot succes: Fairtrade Gemeenten.

Nadere informatie

Naam instelling Stichting Wereldwinkel Nijefurd (statutaire naam) RSIN. Begine 28, 8711BK, Workum. wereldwinkelworkum@hotmail.com

Naam instelling Stichting Wereldwinkel Nijefurd (statutaire naam) RSIN. Begine 28, 8711BK, Workum. wereldwinkelworkum@hotmail.com ANBI gegevens Naam instelling Stichting Wereldwinkel Nijefurd (statutaire naam) RSIN 8048.75.510 Vestigingsadres Begine 28, 8711BK, Workum Telefoonnummer 0515543168 E-mail adres wereldwinkelworkum@hotmail.com

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2014. Beleidsplan Wereldwinkel s-gravenzande 2014 1

BELEIDSPLAN 2014. Beleidsplan Wereldwinkel s-gravenzande 2014 1 BELEIDSPLAN 2014 Beleidsplan Wereldwinkel s-gravenzande 2014 1 Inhoud Geschiedenis... 3 Missie van de wereldwinkels... 3 Doelstelling Stichting Wereldwinkel s-gravenzande... 3 Organisatie... 3 Beleid...

Nadere informatie

Onderzoek en advies naar Fairtrade.

Onderzoek en advies naar Fairtrade. Onderzoek en advies naar Fairtrade. Uitgevoerd door: S.C. van Goor, Coordinator Inkoop Meerinzicht t.b.v. gemeente Harderwijk. Onderzoek naar voor- en nadelen van deelname aan keurmerk Fairtrade. Aanleiding.

Nadere informatie

Certificering en assortiment

Certificering en assortiment Certificering en assortiment Fair trade en design 24 oktober 2016 Inhoud 1. Waaromrol Wereldwinkels Nederlandbij certificering? 2. Opzet systeem 3. Vervolg 4. Dilemma s en lastige zaken BLOK 1 : Waarom

Nadere informatie

Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade Kerken Versie april 2009

Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade Kerken Versie april 2009 Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade Kerken Versie april 2009 Fairtrade Kerken Inleiding In België en Groot-Brittannië is het al een groot succes: Fairtrade Gemeenten. Het

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie Initiatiefvoorstel de raad der gemeente EDE Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2011 / 110 685552 Fractie GL/PE oktober 2011 Cie. n.v.t. betreft Raad 15-12-2011 Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Werkt zo mee aan de realisering van dit onderdeel van millenniumdoel. Wil met de beweging Fairliefd werken aan de uitbouw van Fair Trade in Venlo

Werkt zo mee aan de realisering van dit onderdeel van millenniumdoel. Wil met de beweging Fairliefd werken aan de uitbouw van Fair Trade in Venlo Wereldwinkel Venlo: Zet zich met zijn 40 vrijwilligers in voor eerlijke handel Werkt zo mee aan de realisering van dit onderdeel van millenniumdoel Wil met de beweging Fairliefd werken aan de uitbouw van

Nadere informatie

Wereldwinkels Nederland. 26 september 2015

Wereldwinkels Nederland. 26 september 2015 Wereldwinkels Nederland 26 september 2015 Programma 1. Welkom 13.00-13.10 2. Introductie 13.10-13.30 3. Certificering en toetsing 13.30-14.15 4. Criteria voor winkels? 14.15-15.00 en missieborden 5. Pauze

Nadere informatie

Stichting Wereldwinkel Dordrecht JAARVERSLAG

Stichting Wereldwinkel Dordrecht JAARVERSLAG Stichting Wereldwinkel Dordrecht JAARVERSLAG 2016 www.wereldwinkel-dordt.nl VOORWOORD De Stichting Wereldwinkel Dordrecht is in Dordrecht gevestigd vanaf 1981. De winkel maakt deel uit van de Landelijke

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

MAAK OOK JOUW KERK FAIRTRADE

MAAK OOK JOUW KERK FAIRTRADE MAAK OOK JOUW KERK FAIRTRADE Handleiding Fairtrade Kerken April 2013 Inleiding Fairtrade? Als kerk kun je zorgen voor meer eerlijke handel. Bijvoorbeeld door fairtrade producten te gebruiken. Door dit

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer ANBI gegevens Naam instelling Wereldwinkel Onze Wereld RSIN 009184697 Vestigingsadres, 8801 LV, Franeker Telefoonnummer 0517-393323 E-mail adres wereldwinkelfraneker@hotmail.com Doelstelling: In de Wereldwinkel

Nadere informatie

ANBI gegevens. Doelstelling: Wat wil de Wereldwinkel Verkoopfilosofie Naam instelling De Organisatie

ANBI gegevens. Doelstelling: Wat wil de Wereldwinkel Verkoopfilosofie Naam instelling De Organisatie ANBI gegevens. Doelstelling: In de Wereldwinkel gaan commercie en idealen hand in hand. De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De makers zijn

Nadere informatie

Voor meer informatie over Faitrade Hoorn volgt hieronder een korte beschrijving over wat Faitrade-gemeente-Hoorn is en wil bereiken.

Voor meer informatie over Faitrade Hoorn volgt hieronder een korte beschrijving over wat Faitrade-gemeente-Hoorn is en wil bereiken. Koersopdoen en Fairtrade Tijdens de oprichting van mijn eigen onderneming Koersopdoen werd ik (vanwege mijn afstudeerrichting) door werkgroep lid R. Rote gevraagd plaats te nemen in de werkgroep Fairtrade

Nadere informatie

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen?

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Oxfam Wereldwinkels en Fairtrade Campagne Kindslavernij lust ik niet! Doelgroepen Partners: hoe elkaar versterken? En nu? Oxfam

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Landelijke Vereniging van Wereldwinkels Jaarverslag 2014

Landelijke Vereniging van Wereldwinkels Jaarverslag 2014 Landelijke Vereniging van Wereldwinkels Jaarverslag 2014 Inleiding Voor u ligt ons jaarverslag van 2014. Een bijzonder jaar voor Wereldwinkels: het jaar waarin we 45 jaar bestaan. In 1969 opende de eerste

Nadere informatie

Stichting Wereldwinkel Dordrecht JAARVERSLAG

Stichting Wereldwinkel Dordrecht JAARVERSLAG Stichting Wereldwinkel Dordrecht JAARVERSLAG 2017 www.wereldwinkel-dordt.nl VOORWOORD De Stichting Wereldwinkel Dordrecht is in Dordrecht gevestigd vanaf 1981. De winkel maakt deel uit van de Landelijke

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een

Nadere informatie

Jaarverslag 2013/2014. Stichting Simbólica Projecten

Jaarverslag 2013/2014. Stichting Simbólica Projecten Jaarverslag 2013/2014 Stichting Simbólica Projecten 1 maart 2013 28 februari 2014 Inhoud Algemeen 3 Beleid 4 Uitgevoerde projecten 6 Financieel overzicht 7 2 Algemeen Dit jaarverslag bestaat uit drie delen

Nadere informatie

Fair Trade. ontwikkelingsstrategie. Oxfam-Wereldwinkels 20 oktober 2011

Fair Trade. ontwikkelingsstrategie. Oxfam-Wereldwinkels 20 oktober 2011 Fair Trade als duurzame economische ontwikkelingsstrategie Oxfam-Wereldwinkels 20 oktober 2011 SITUERING OXFAM-WERELDWINKELS Oxfam-Wereldwinkels Deel van Oxfam-in-België en Oxfam International Deel van

Nadere informatie

ANBI gegevens. Doelstelling: Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. De Organisatie. Geschiedenis RSIN 812105382

ANBI gegevens. Doelstelling: Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. De Organisatie. Geschiedenis RSIN 812105382 ANBI gegevens Naam instelling Wereldwinkel Zutphen RSIN 812105382 Vestigingsadres Nieuwstad 4, 7201 NP Zutphen Telefoonnummer 0575-543742 E-mail adres Jh.groeneveld@kpnmail.nl (secretaris) Doelstelling:

Nadere informatie

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection.

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. Uw footprint met MAAS International Duurzame koffie Introductie Het onderwerp duurzaamheid is zo breed dat velen door de bomen het

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2018 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2018 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong U geniet van goede en eerlijke producten U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong Voor mens en milieu Steeds meer organisaties willen in de bedrijfsvoering een balans vinden tussen planet, people

Nadere informatie

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Keurmerken Sinds 2010 Fairtrade Gemeente Dronten Sinds 2016 zichtbaar bij de ingangswegen Doelstelling 7-Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu 8-Er is meer eerlijke

Nadere informatie

Profielwerkstuk Maatschappijleer Fair Trade / Eerlijke handel

Profielwerkstuk Maatschappijleer Fair Trade / Eerlijke handel Profielwerkstuk Maatschappijleer Fair Trade / Eerlijke handel Profielwerkstuk door R. 5621 woorden 26 februari 2013 5,6 55 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1. Wat is Fair Trade? 1.1 Waar staat Fair

Nadere informatie

Principes en werkwijze

Principes en werkwijze Principes en werkwijze Handel die on Via het concept van ontwikkelingshandel biedt Fair Trade Original haar handelspartners toegang tot de exportmarkt en stelt hen in staat kansen te benutten die van invloed

Nadere informatie

EerlijkWinkelen criteria 2016

EerlijkWinkelen criteria 2016 EerlijkWinkelen criteria 2016 Winkels kunnen op de EerlijkWinkelen site en app als ze aantoonbaar een substantieel aandeel eerlijke producten verkopen. In de beschrijving van de winkel moet aangegeven

Nadere informatie

ANBI gegevens. Doelstelling. Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. De Organisatie. Geschiedenis. Naam instelling Wereldwinkel Boxtel RSIN

ANBI gegevens. Doelstelling. Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. De Organisatie. Geschiedenis. Naam instelling Wereldwinkel Boxtel RSIN ANBI gegevens Naam instelling Wereldwinkel Boxtel RSIN NL807680072B01 Vestigingsadres Rechterstraat 32, 5281 BW Boxtel Telefoonnummer 0411-611882 E-mail adres info@wereldwinkelboxtel.nl Doelstelling In

Nadere informatie

Fairsterk je kerk! Inleiding. Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014

Fairsterk je kerk! Inleiding. Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014 Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014 Inleiding In België, Nederland en Groot-Brittannië is het al een groot succes: FairTradeGemeenten.

Nadere informatie

Max Havelaar: 25 jaar ontwikkeling. Persontmoeting 28 augustus 2014 Lily Deforce Directeur

Max Havelaar: 25 jaar ontwikkeling. Persontmoeting 28 augustus 2014 Lily Deforce Directeur Max Havelaar: 25 jaar ontwikkeling Persontmoeting 28 augustus 2014 Lily Deforce Directeur Agenda 25 jaar Fairtrade: van de boer in het Zuiden tot op ons bord - Evolutie van 1989 tot 2014 - Trade not aid

Nadere informatie

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect.

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect. Chocomelk van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! > Handel, uit respect. We slaan de brug tussen boeren uit Noord & Zuid! www.oww.be > Kiezen Kiezen voor nóg meer duurzaamheid Oxfam

Nadere informatie

Jaarverslag Millenniumplatform

Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform 2013 In 2008 heeft de gemeenteraad unaniem besloten onze gemeente uit te roepen tot Millenniumgemeente. Dit betekent dat de gemeente zich conformeert

Nadere informatie

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 9 No. 72/'11 Dokkum, 6 september 2011 ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, In de raadsvergadering van 18 juni 2009 is besloten de gemeente

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G

J A A R V E R S L A G J A A R V E R S L A G 2 0 11 WERELDWINKEL NUNSPEET Het bestuur in 2011 Het bestuur bestaat uit: Voorzitter: Secretaris: Penningmeester: Winkelcoördinator/bestuurslid: Inkoopcoördinator/bestuurslid: P.R.

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil met

Nadere informatie

VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST

VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST ALDI RT D KIEST VOOR FAIRT R RADE VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST filterkoffie honing rietsuiker pure chocolade ALDI START T SAMENWERKING MET F EN ER KOMEN NOG MEER FAIRTRADE PRODUCTEN... EEN GOED ALDI KIEST

Nadere informatie

Stichting Max Havelaar Brochure 2011. De wereld van Fair Trade in één onafhankelijk keurmerk

Stichting Max Havelaar Brochure 2011. De wereld van Fair Trade in één onafhankelijk keurmerk Stichting Max Havelaar Brochure 2011 De wereld van Fair Trade in één onafhankelijk keurmerk INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Pagina 2 Voorwoord Pagina 3 Geschiedenis van Stichting Max Havelaar Pagina 4 Assortiment

Nadere informatie

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade.

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade. Jaarcijfers Fairtrade in het Zuiden arbeiders en Dit zijn cijfers die verzameld zijn in op basis van auditrapporten van FLO Cert. Ze zijn verwerkt door Fairtrade International in en gepubliceerd begin

Nadere informatie

Werkgroep Fair Trade Gemeente Houten. Promotieplan Werkgroep Fairtrade gemeente Houten Versie 2.0 29 oktober 2009

Werkgroep Fair Trade Gemeente Houten. Promotieplan Werkgroep Fairtrade gemeente Houten Versie 2.0 29 oktober 2009 Werkgroep Fair Trade Gemeente Houten Promotieplan Werkgroep Fairtrade gemeente Houten Versie 2.0 29 oktober 2009 Pagina 1 van 8 1-1-2009 1. Inleiding 1.1. onderwerp Dit document beschrijft het promotieplan

Nadere informatie

HANDVEST VAN FAIR TRADE BEGINSELEN

HANDVEST VAN FAIR TRADE BEGINSELEN HANDVEST VAN FAIR TRADE BEGINSELEN Januari 2009 Inhoud Inleiding4 Gemeenschappelijke visie5 Fair Trade definitie5 Kernbeginselen6 De Fair Trade dimensie in arbeidsrechten8 Uitvoering Twee verschillende

Nadere informatie

Stichting Wereldwinkel Dordrecht JAARVERSLAG

Stichting Wereldwinkel Dordrecht JAARVERSLAG Stichting Wereldwinkel Dordrecht JAARVERSLAG 2015 www.wereldwinkel-dordt.nl VOORWOORD De Stichting Wereldwinkel Dordrecht is in Dordrecht gevestigd vanaf 1981. De winkel maakt deel uit van de Landelijke

Nadere informatie

De markt voor eerlijke handel in België 2006

De markt voor eerlijke handel in België 2006 De markt voor eerlijke handel in België 26 Samenvatting studie uitgevoerd in opdracht van BTC-CTB September 27 1. Inleiding De groeiende belangstelling van de Belgische consument voor eerlijke handel is

Nadere informatie

16 November 2011 LANGEDIJK FTG?! Martha Klein, FairBusiness

16 November 2011 LANGEDIJK FTG?! Martha Klein, FairBusiness 16 November 2011 LANGEDIJK FTG?! Martha Klein, FairBusiness FAIRTRADE? FAIRTRADE bevordert het volgen van sociale en milieuregels bij internationale handel Handel met respect voor mens en milieu. ontwikkelingslanden

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Infosessie Duurzame voeding en catering, 26/01/2012 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen. Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen. Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil met

Nadere informatie

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation Investeren in zelfredzaamheid Rabobank Foundation Hoe help je mensen om zelfred zaam te worden? Dat is een vraagstuk waar Rabobank Foundation zich al ruim 40 jaar mee bezig houdt. Zelfredzaamheid bete

Nadere informatie

Fair Trade: hoe zit dat ook alweer?

Fair Trade: hoe zit dat ook alweer? Fair Trade: hoe zit dat ook alweer? Meer dan 200 gemeenten en 5 provincies maken werk van de campagne FairTradeGemeente. Ze willen op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de

Nadere informatie

De Kracht van Cacao. Werkblaadjes voor de leerling. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek

De Kracht van Cacao. Werkblaadjes voor de leerling. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek De Kracht van Cacao Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek Werkblaadjes voor de leerling 1 www.oxfamwereldwinkels.be Wat zie je op deze foto s? Wat zou het verband hiertussen

Nadere informatie

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2016 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting. Dit plan beschrijft

Nadere informatie

ANBI gegevens. Doelstelling. Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. De Organisatie

ANBI gegevens. Doelstelling. Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. De Organisatie ANBI gegevens Naam instelling Wereldwinkel Boxtel RSIN NL807680072B01 Vestigingsadres Rechterstraat 32, 5281 BW Boxtel Telefoonnummer 0411-611882 E-mail adres info@wereldwinkelboxtel.nl Doelstelling In

Nadere informatie

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be Watwaaromwiehoe voorstelling > Handel, uit respect. oww.be 200 winkels van eerlijke handel Heb JIJ er s morgens al eens bij stilgestaan wie er achter die lekkere kop koffie zit? Of waar je vers gestreken

Nadere informatie

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL KWALIFICATIE DETAILHANDEL Milieu: pictogrammen Milieuvriendelijk ondernemen (mvo) is een trend in de detailhandel. Het doel van milieuvriendelijk ondernemen is dat een bedrijf rekening houdt met het effect

Nadere informatie

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit DAAR PLUKKEN DE BOEREN DE VRUCHTEN VAN HET SUCCES VAN GRUPO HUALTACO Groenten en fruit zijn niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor de wereldeconomie. De groente- en fruitsector is een van de

Nadere informatie

Naar een fairtradegemeente in Drechterland. (Notitie Fairtrade Gemeente Drechterland)

Naar een fairtradegemeente in Drechterland. (Notitie Fairtrade Gemeente Drechterland) Naar een fairtradegemeente in Drechterland (Notitie Fairtrade Gemeente Drechterland) Millenniumplatform Drechterland 26 mei 2010 1 Inleiding Al langer is de gemeente Drechterland actief op het terrein

Nadere informatie

De biologische veehouderij

De biologische veehouderij oerwafels meergranenbolletjes Biologisch boeren meergranen olijfolie De biologische veehouderij Wij vinden het belangrijk dat onze klanten verantwoorde producten kunnen kopen. Bij de inkoop van onze producten

Nadere informatie

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Boekverslag door H. 1034 woorden 15 februari 2007 6.6 80 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 2 het Noorden tegenover het Zuiden 2 Noord- Zuidverhoudingen 2.1 De kloof wordt

Nadere informatie

Jaarverslag 2016/2017. Stichting Simbólica Projecten

Jaarverslag 2016/2017. Stichting Simbólica Projecten Jaarverslag 2016/2017 Stichting Simbólica Projecten 1 maart 2016 28 februari 2017 Inhoud Algemeen 3 Beleid 4 Uitgevoerde projecten 6 Financieel verslag 7 2 Algemeen Dit jaarverslag bestaat uit drie delen

Nadere informatie

BROS. Beringse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking.

BROS. Beringse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. BROS Beringse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. BROS De BROS is een adviesraad, erkend door het stadsbestuur, die Noord en Zuid op de stedelijke agenda plaatst. Ze bestaat uit vrijwilligers van organisaties

Nadere informatie

Duurzame melk in supermarkten

Duurzame melk in supermarkten Onderzoekssamenvatting Stelt u zich voor dat er voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk te verkrijgen is in de supermarkt. Alle niet duurzame soorten worden niet langer verkocht. Hoe zou de

Nadere informatie

Social Trade Organisation: Het NieuweGeld. Lezing voor Kei Wakker, 24 maart 2013

Social Trade Organisation: Het NieuweGeld. Lezing voor Kei Wakker, 24 maart 2013 Social Trade Organisation: Het NieuweGeld Lezing voor Kei Wakker, 24 maart 2013 Inhoud Social Trade Organisation Crisis huidig geldsysteem Nieuw Geld: vele vormen Nieuw Geld: praktijk Meer informatie over

Nadere informatie

Nieuw thee assortiment Fair Trade Original

Nieuw thee assortiment Fair Trade Original Nieuw thee assortiment Fair Trade Original Datum: september 2011 Introductie Mede op basis van onderzoek onder Wereldwinkels en consumenten heeft Fair Trade Original haar thee assortiment aangepast tot

Nadere informatie

Fairtrade Gemeente 18 FEBRUARI 2016

Fairtrade Gemeente 18 FEBRUARI 2016 Fairtrade Gemeente 18 FEBRUARI 2016 Inhoud Voorlopig programma 15:30 Inloop met koffie 16:00 Welkom 16:05 Mijlpalen 2015 16:25 Update toekomst 16:45 Vragenronde 17:00 Aanbevelingen 2016 17:20 World Fair

Nadere informatie

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs ntwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs Vraag 1: Zoek op de kaart van Nijmegen op welke straten er nog meer een naam hebben met een kolonie erin. Vraag 2a: Gezegde of spreekwoord met peper Vraag

Nadere informatie

Social Trade Organisation: Het Nieuwe Geld

Social Trade Organisation: Het Nieuwe Geld Social Trade Organisation: Het Nieuwe Geld Lezing voor studiestichting Alias, 25 februari 2013 Inhoud Social Trade Organisation Crisis huidig geldsysteem Nieuw Geld: vele vormen Nieuw Geld: praktijk Meer

Nadere informatie

Aanmelden kan middels het digitale inschrijfformulier die u per mail heeft ontvangen.

Aanmelden kan middels het digitale inschrijfformulier die u per mail heeft ontvangen. MAANDAG 20 juli DINSDAG 21 juli WOENSDAG 22 juli DONDERDAG 23 juli VRIJDAG 24 juli * Bij minder dan 5 aanmeldingen verzorgen wij een alternatief aanbod (bv. ). Huttenbos Entree: 7,95 (Sjoepkar * Bij minder

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2013. Landelijke Vereniging van Wereldwinkels COVER

Jaaroverzicht 2013. Landelijke Vereniging van Wereldwinkels COVER Jaaroverzicht 2013 Landelijke Vereniging van Wereldwinkels COVER Met veel plezier presenteren we ons jaaroverzicht van 2013. Het ging goed met fairtrade: de omzet van fairtrade food in supermarkten bleef

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Fair Trade I k doe mijn spreekbeurt over Frair Trade. Er werd op school gezegd dat er een Fair Trade spreekbeurtpakket was en dat sprak me wel aan omdat ik er best veel van hoorde dus leek het me leuk

Nadere informatie

Som eens op welke kosten jullie allemaal zullen maken.

Som eens op welke kosten jullie allemaal zullen maken. De prijs De prijs van het product dat je verkoopt is een erg belangrijk marketinginstrument. De prijs geeft immers de waarde van iets weer. Als je op restaurant gaat en je bestelt een menu van 50,00 EUR,

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 St. Wereldwinkel Grave

Jaarrekening 2014 St. Wereldwinkel Grave Jaarrekening 2014 Stichting Wereldwinkel Grave Pagina. 1 Inhoud 1. Algemeen... 2 1.1 Achtergrond... 2 1.1.1. Aard en doel van de onderneming... 2 1.1.2. Geschiedenis... 3 1.2 Waarderingsgrondslagen...

Nadere informatie

Fairsterk je kerk! Inleiding. Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014

Fairsterk je kerk! Inleiding. Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014 Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 20132014 Inleiding In België, Nederland en GrootBrittannië is het al een groot succes: FairTradeGemeenten.

Nadere informatie

Voorwoord. Voor u ligt een informatief boekje over Fairtrade in Zeist-West.

Voorwoord. Voor u ligt een informatief boekje over Fairtrade in Zeist-West. PKN Zeist-West Voorwoord Voor u ligt een informatief boekje over Fairtrade in Zeist-West. Medio 2010 heeft de Kerkenraad van onze wijkgemeente het besluit genomen om er naar te streven een Fairtrade kerk

Nadere informatie

Internationaal inkoopbeleid voor duurzame koffie

Internationaal inkoopbeleid voor duurzame koffie Internationaal inkoopbeleid voor duurzame koffie Stand: juli 2016 Onze visie Eenvoudig, verantwoordelijk, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar liggen traditionele handelswaarden ten grondslag aan het succes

Nadere informatie

Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje

Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje Koffiebranderij Peeze Al 135 jaar heeft Peeze haar identiteit weten te behouden. Een puur bedrijf, waar uitsluitend koffie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente

RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente Inhoud 1. Inleiding 2. Millenniumgemeente wat is dat? 3. Landelijke VNG-campagne 4. Wat doet de gemeente al? 5. Waarom meedoen? 6. Waarom dit raadsvoorstel? 7. Wat gaat

Nadere informatie

Wereldwinkel Bergen Nh 1 Beleidsplan

Wereldwinkel Bergen Nh 1 Beleidsplan Wereldwinkel Bergen Nh 1 Beleidsplan 2010-2012 Missie, visie en strategie Missie De missie van Stichting Wereldwinkel Bergen is het bevorderen van eerlijke handel voor producten uit ontwikkelingslanden.

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8 JAARVERSLAG 2005 Inhoudsopgave 1. Bestuursverslag...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3 1.3 Bestuur...4 1.4 Comité van aanbeveling...4 1.5 Banden met Tastite...4 1.6 CBF-keurmerk...4 2. Werkzaamheden...5

Nadere informatie

Stilstaan bij armoede

Stilstaan bij armoede Naam: Klas: Kan jij de vicieuze cirkel van armoede aanvullen? 1 De rijke en de arme tafel Schrijf in de ballonnen hoe jij je voelde tijdens het tafelmoment? Waar wil jij werk van maken in de toekomst?...

Nadere informatie

Fairtrade Gemeente Renkum

Fairtrade Gemeente Renkum Fairtrade Gemeente Renkum 0-meting Fairtrade Gemeente Renkum Keete Voerman Astrid Hendriksen Criteria 3&4 3.In de plaatselijke winkels worden Fairtrade producten duidelijk zichtbaar verkocht. De plaatselijke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 27 565 Alcoholbeleid Nr. 125 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 11 februari 2014 In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn

Nadere informatie

MAAK OOK JOUW HOGESCHOOL/ UNIVERSITEIT FAIRTRADE

MAAK OOK JOUW HOGESCHOOL/ UNIVERSITEIT FAIRTRADE MAAK OOK JOUW HOGESCHOOL/ UNIVERSITEIT FAIRTRADE Handleiding Fairtrade Hogeschool / Universiteit April 2013 Inleiding Het begon met een paar enthousiaste studenten. Zij hoorden bij een bezoek aan Engeland

Nadere informatie

STICHTING GOEIE HOOP

STICHTING GOEIE HOOP MEERJARENBELEIDSPLAN STICHTING GOEIE HOOP Onderwerp Meerjarenbeleidsplan Stichting Goeie Hoop KvK 59032049 Opgesteld door Bestuur Stichting Goeie Hoop Datum januari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people

tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people Inhoud 1. Geschiedenis 2. Visie & Missie 3. Routekaart 4. Tony s & Fairtrade 5. Bean-to-Bar 6. Impact in Ghana 7. Impact in Ivoorkust 8. Chocolonely

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2017 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2017 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

ENABEL: Eerlijke handel Barometer 2018

ENABEL: Eerlijke handel Barometer 2018 ENABEL: Eerlijke handel Barometer 2018 Augustus 2018 ivox Over het onderzoek Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau ivox in opdracht van Enabel tussen 8 en 29 augustus 2018 bij 1.000 Belgen

Nadere informatie

Ja/nee 2. Ja/nee 2. Ja/nee 1

Ja/nee 2. Ja/nee 2. Ja/nee 1 1 Vragenlijst Lokaal/Mondiaal 2003 Vraag Toelichting score 1 Krijgt duurzame ontwikkeling in het collegeprogramma van uw gemeente een centrale plaats toegekend? In het collegeprogramma staat een definitie

Nadere informatie

Heel Nederland Fairtrade. Werkplan 2018

Heel Nederland Fairtrade. Werkplan 2018 Heel Nederland Fairtrade Iedere gemeente een Fairtrade Gemeente en eerlijke handel de norm Werkplan 2018 Inleiding Miljoenen boeren, producenten en werknemers in ontwikkelingslanden maken onder slechte

Nadere informatie

Marketingplan De Lekkerstejamm

Marketingplan De Lekkerstejamm De Lekkerstejamm Klas: CML01D Vak: Informatica 1 Inhoud 1. Doel 2. SWOT- analyse 3. Marketingdoelgroep 4. Marketingdoelstellingen 5. Marketingbudget 6. Marketinginstrumenten 2 1. Doel Het doel van mijn

Nadere informatie

Samenvatting Economie H8

Samenvatting Economie H8 Samenvatting Economie H8 Samenvatting door Irene 1160 woorden 14 juni 2018 8,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie Economie H8 Absolute armoede Als je niet meer in staat bent in

Nadere informatie