WATERSCHAPSBELASTINGEN 2013 in het gebied van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WATERSCHAPSBELASTINGEN 2013 in het gebied van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht"

Transcriptie

1 WATERSCHAPSBELASTINGEN 2013 in het gebied van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht

2

3 In het gebied waar u woont, werkt en/of eigendommen heeft, is Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht verantwoordelijk voor het oppervlaktewater. Waternet verricht alle beleidsvoorbereidende en uitvoerende werkzaamheden van het hoogheemraadschap. Welke taken dit zijn en waarvoor u waterschapsbelasting betaalt, staat in deze folder.

4 Waarom betaalt u waterschapsbelasting? Om zijn werk goed te kunnen doen, heeft het hoogheemraadschap inkomsten nodig. Het hoogheemraadschap is bijna geheel afhankelijk van belastinginkomsten en ontvangt voor zijn taken geen vergoeding vanuit het Rijk of andere overheden. De inkomsten van de waterschapsbelasting worden besteed aan twee hoofdtaken: watersysteembeheer en zuivering van het afvalwater. Watersysteembeheer In opdracht van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht zorgt Waternet ervoor dat het oppervlaktewater in het stroomgebied van de Amstel en de Vecht én in het Gooi goed wordt beheerd. Watersysteembeheer noemen we dat. Het gaat daarbij om vier werkzaamheden: bescherming bieden tegen overstroming door dijken en kaden aan te leggen en te onderhouden; de rivieren, meren, grachten en sloten op het juiste waterpeil houden; het oppervlaktewater schoonhouden door te baggeren en vuil te verwijderen, maar ook door vergunningen te verlenen en regels te handhaven; rivieren, meren en grachten bevaarbaar houden. Zuivering Een tweede taak die Waternet uitvoert in opdracht van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht is zuivering van het afvalwater. In een dichtbevolkt gebied als het onze is dat een kostbare taak. Het water dat u gebruikt om te wassen, koken, douchen en het toilet mee door te spoelen, is na gebruik afvalwater geworden. Dit geldt ook voor water dat voor bedrijfsdoeleinden wordt gebruikt. Dit afvalwater komt bijna altijd in het riool terecht. Het beheer van dit riool zelf is een taak van de gemeente. Via de riolering gaat het afvalwater naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie waar het wordt gezuiverd. Het gezuiverde afvalwater wordt geloosd in het oppervlaktewater, bijvoorbeeld in een kanaal of een meer.

5

6 Soorten belastingen Er zijn drie soorten waterschapsbelasting. Waternet legt deze belasting op, in opdracht van het hoogheemraadschap. Watersysteemheffing Iedereen die in het gebied van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht woont, eigendommen heeft of een bedrijf heeft, betaalt watersysteemheffing. Met deze heffing wordt het watersysteembeheer betaald. Voor de watersysteemheffing wordt u ingedeeld in één of meer van de volgende vier categorieën: ingezetenen, gebouwd, ongebouwd en natuurterreinen. Ingezetenen: Ingezetenen zijn gebruikers van woningen. Zij worden belast met een tarief per huishouden. Gebouwd (eigenaren van gebouwen): Eigenaren van gebouwen worden belast met een tarief dat wordt berekend als percentage van de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). Ongebouwd (eigenaren van grond): Eigenaren van grond worden belast met een tarief per hectare. Natuurterreinen: Eigenaren van natuurterreinen worden belast met een tarief per hectare. Zuiveringsheffing Woonruimten die op het riool zijn aangesloten, betalen naast watersysteemheffing ook zuiveringsheffing. Deze heffing wordt vastgesteld op basis van zogenoemde vervuilingseenheden (ve). Een ve is de hoeveelheid vervuiling die 1 persoon per jaar gemiddeld veroorzaakt. Meerpersoonshuishoudens betalen voor 3 ve, maar alleenwonenden betalen voor 1 ve. Verontreinigingsheffing Woonruimten die niet op het riool zijn aangesloten, betalen naast watersysteemheffing ook verontreinigingsheffing. Ook deze heffing wordt vast gesteld op basis van zogenoemde vervuilingseenheden (ve). Het tarief is gelijk aan de zuiveringsheffing. Meerpersoonshuishoudens betalen voor 3 ve, maar alleenwonenden betalen voor 1 ve.

7 Nederland wordt steeds natter. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en valt er meer regen. Om wonen, werken en recreëren in ons gebied ook in 2013 mogelijk te maken, blijft Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht investeren in veilige dijken en het zuiveren van afvalwater. Het hoogheemraadschap ontvangt voor zijn taken geen vergoeding vanuit het Rijk of andere overheden, en heft daarom waterschapsbelasting. Of u nu bewoner bent, eigendommen heeft of een bedrijf bezit in dit beheergebied: iedereen betaalt mee aan droge voeten en voldoende en schoon water. Sinds 2011 levert het hoogheemraadschap ook een bijdrage aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma van het Rijk. Tarieven 2013 WATERSYSTEEMHEFFING: INGEZETENEN GEBOUWD Overig ongebouwd NATUURTERREINEN 93,24 per huishouden 0,015561% van de WOZ-waarde 60,69 per hectare 6,08 per hectare ZUIVERINGSHEFFING OF VERONTREINIGINGSHEFFING: 54,00 per vervuilingseenheid* * een vervuilingseenheid is de hoeveelheid vervuiling die 1 persoon per jaar veroorzaakt.

8

9 Wijzigingen in uw situatie Bent u verhuisd na 1 januari? Voor de watersysteemheffing maakt het geen verschil als u in de loop van het jaar bent verhuisd. Voor de aanslag is uw woon- of eigendomssituatie op 1 januari bepalend. U betaalt dus belastingen voor de woonruimte of eigendommen die u op 1 januari 2013 heeft. Ook als u na die datum verhuisd bent of als u de onroerende zaak in de loop van het jaar overdraagt moet u de aanslag geheel betalen. Bij verkoop verrekent de notaris meestal de eigenarenheffingen. Of dat wel of niet gebeurt staat echter los van de belastingplicht. De zuiveringsheffing wordt wel stopgezet als u in de loop van 2013 bent verhuisd. U ontvangt dan een correctie voor uw oude adres en een aanslag voor uw nieuwe adres. Bent u alleen gaan wonen? Als u in de loop van het jaar alleen bent gaan wonen, verminderen wij de aanslag zuiveringsheffing automatisch. Waternet voert deze vermindering door vanaf de dag dat u volgens de Gemeentelijke Basisadministratie alleen bent gaan wonen. U krijgt hiervan, circa drie weken nadat de gebeurtenis is gemeld bij de gemeente, schriftelijk bericht. Bij de watersysteemheffing maakt de wet geen onderscheid tussen één- en meerpersoonshuishoudens. Wat als uw partner overlijdt? Dan hoeft u ons hiervan niet op de hoogte te stellen. Wij verminderen de aanslag automatisch als daar aanleiding toe is, en betalen de teveel betaalde zuiveringsheffing terug. Wel wordt de aanslag voor de rest van het jaar alsnog op uw naam opgelegd. Voor de watersysteemheffing geldt dit niet; hiervoor is immers de datum van 1 januari 2013 bepalend.

10 De gegevens op uw aanslag Uw aanslag is opgelegd op basis van gegevens die van andere instanties komen, zoals het Kadaster, en de Gemeentelijke Basisadministratie. Als uw gegevens in deze administraties niet kloppen, dan moet u deze bij die instanties laten corrigeren. Wij krijgen deze correcties dan automatisch door. Woont u alleen? Als u als enige op uw adres staat ingeschreven en u heeft toch een aanslag voor 3 ve gekregen, dan kunt u een verzoek tot vermindering tot 1 ve aanvragen. Wij controleren dan in de Gemeentelijke Basisadministratie of u inderdaad alleen woont. Als u in de Gemeentelijke Basisadministratie niet als alleenstaand staat ingeschreven, moet u schriftelijk aantonen dat u alleen woont en daarbij (kopieën van) bewijsmateriaal meesturen. WOZ-waarde De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) wordt vastgesteld door de gemeente. Als de waarde op uw aanslag niet klopt, dan vragen wij u contact op te nemen met de gemeente. Een eventuele aanpassing van de WOZwaarde krijgen wij automatisch door. Wij verlagen dan de aanslag, maar let op: vaak gaat het om beperkte bedragen! Als blijkt dat de gemeente niet automatisch de nieuwe WOZ-waarde aan Waternet heeft doorgegeven, kunt u ons een kopie van de beschikking met uw nieuwe WOZ-waarde toesturen. Wij passen de aanslag dan aan.

11 Wanneer bezwaar maken In sommige gevallen moet u bezwaar maken bij Waternet. Bijvoorbeeld als u: vóór 1 januari 2013 verhuisd bent en toch een aanslag voor het oude adres heeft gekregen; voor 1 januari 2013 uw eigendommen heeft verkocht, maar daar toch voor bent aangeslagen; geen verminderde zuiveringsheffing heeft gekregen, terwijl u daar recht op heeft; in de loop van het jaar alleenwonend bent geworden en geen automatische vermindering heeft gekregen. Hoe maakt u bezwaar? Als u vindt dat de aanslag ten onrechte of onjuist is opgelegd, dan kunt u zowel online als schriftelijk bezwaar indienen. Let daarbij op het volgende: U moet binnen zes weken na dagtekening van de aanslag bezwaar maken. Online kunt u bezwaar maken via U kunt uw bezwaarschrift richten aan Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht op het adres van Waternet, afdeling Belastingen, t.a.v. de ambtenaar belast met de heffing, Postbus 94127, 1090 GC Amsterdam onder vermelding van het woord bezwaar. Denk er aan dat u op uw bezwaarschrift ook het aanslagnummer, de datum en uw adres of burgerservicenummer vermeldt. Omschrijf duidelijk wat de reden van het bezwaar is. Stuur kopieën van eventueel bewijsmateriaal mee. Vergeet uw bezwaar niet te ondertekenen. Heeft u uw bezwaarschrift ingediend? Dan legt Waternet de invordering van de aanslag meestal stil totdat er een uitspraak over uw bezwaar is gedaan. Waternet is verplicht binnen zes weken, namens Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, uitspraak te doen. Deze periode kan - indien nodig - eenmalig zes weken verlengd worden. U wordt hierover geïnformeerd.

12 Alles over betalingen Automatische incasso en betalen in termijnen Uw aanslag kunt u via automatische incasso betalen. U kunt de aanslag in één keer betalen of in maximaal acht termijnen (met een minimumbedrag van 5,00 per termijn). Om Waternet te machtigen de bedragen af te schrijven, kunt u gebruikmaken van de antwoordkaart die u bij de aanslag heeft ontvangen. U kunt Waternet ook via de website machtigen ( Wij schrijven het bedrag dan vanaf de vervaldatum van de aanslag aan het eind van de maand automatisch af van uw rekening. Als u onvoldoende saldo op uw rekening heeft, vervalt de automatische incasso. U moet het resterende bedrag dan in één keer betalen. In dat geval informeert Waternet u hier schriftelijk over. Bedrijven kunnen niet betalen via automatische incasso. U kunt het bedrag ook via IDEAL overmaken. Machtiging geldt niet voor drinkwater Behalve een aanslag voor uw waterschapsbelasting is het mogelijk dat u van Waternet ook een factuur voor drinkwater ontvangt. Kijk op voor een kaart van het gebied waar Waternet drinkwater levert. Waternet werkt met twee verschillende rekeningnummers; een voor belastingen en een voor drinkwater. De automatische incasso die u heeft afgegeven voor het betalen van de waterschapsbelasting, geldt dus niet voor de drinkwaterfactuur. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Indien u voor uw drinkwater een automatische incasso heeft afgegeven, geldt deze niet voor uw waterschapsbelasting. Betalen vanuit het buitenland Wilt u uw aanslag betalen vanuit het buitenland? Dan heeft u een IBANen een SWIFT-nummer nodig: IBAN: NL 97 NWAB SWIFT: NWABNL2G Vanwege de hoge incassokosten accepteert Waternet geen internationale betalingen met cheques.

13 Alles over betalingen Betalingstermijn Het bedrag van de aanslag moet uiterlijk op de vervaldatum op de rekening van Waternet/Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht zijn bijgeschreven. Deze vervaldatum vindt u op het aanslagbiljet. De wettelijke betalingstermijn is zes weken. Als u de aanslag te laat betaalt, brengt Waternet invorderingskosten in rekening. Betalingsregeling Als u het bedrag van de aanslag niet binnen de gestelde termijn kunt betalen, dan kunt u ons schriftelijk om een betalingsregeling verzoeken. U kunt uw verzoek richten aan de ambtenaar belast met de invordering van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, Postbus 94127, 1090 GC Amsterdam. Kwijtschelding van zuiveringsheffing en watersysteemheffing Als uw inkomen op of onder bijstandsniveau ligt en u geen vermogen heeft, dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor kwijtschelding. Deze kwijtschelding is alleen van toepassing op zuiveringsheffing en watersysteemheffing voor de categorie ingezetenen. Wij verzoeken u om binnen drie maanden na dagtekening van het aanslagbiljet een verzoek om kwijtschelding in te dienen. Formulier aanvragen Het formulier dat u nodig heeft voor uw verzoek om kwijtschelding, kunt u downloaden via of aanvragen met de antwoordkaart die u bij de aanslag heeft ontvangen. Aan de hand van de gegevens die u verstrekt op het aanvraagformulier wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor kwijtschelding. Waternet werkt met een aantal gemeenten samen op het gebied van kwijtschelding. Dit geldt voor de gemeenten Amsterdam, Hilversum, Bussum, Naarden en Wijdemeren. Als u in die gemeenten woont, neemt uw gemeente de beslissing. Formulier kwijt? Andere vragen? Bent u het formulier kwijt? Heeft u andere vragen? Dan kunt u contact opnemen met Waternet. Inwoners van de hierboven genoemde gemeenten kunnen contact opnemen met hun eigen gemeente.

14 Overige informatie Heeft u een klacht? Vindt u dat uw brief niet goed wordt afgehandeld? Heeft u niet de informatie gekregen waar u om heeft gevraagd? Of bent u van mening dat Waternet u niet goed heeft behandeld? Dan kunt u een klacht indienen. Dat kan op twee manieren: Schriftelijk- Waternet, Postbus 94370, 1090 GJ Amsterdam; Digitaal - op vindt u onder Klantenservice een klachtenformulier. Vindt u geen gehoor op uw klacht? Dan kunt u terecht bij de Nationale Ombudsman, Antwoordnummer 10870, 2501 WB Den Haag, Tel (gratis)

15

16 Waternet Postbus GJ Amsterdam Colofon De folder geeft de wettelijke regels eenvoudig weer. Bij twijfel is de officiële tekst van de wet en/of verordening doorslaggevend. Waternet is de gemeenschappelijke organisatie van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. Het hoogheemraadschap legt de belasting op volgens de Waterschapswet en verontreinigingsheffing volgens de Waterwet. De uitvoering ligt vast in de Verordening Zuiveringsheffing, de Verordening Verontreinigingsheffing en de Verordening Watersysteemheffing. Deze laatste is gebaseerd op de Kostentoedelingsverordening. Deze verordeningen zijn door het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap vastgesteld. U kunt deze verordeningen lezen op januari 2013

Waterschapsbelasting 2015

Waterschapsbelasting 2015 Waterschapsbelasting 2015 uw bijdrage aan droge voeten en schoon water Het hoogheemraadschap van Rijnland zorgt voor droge voeten en schoon water, en dat kost geld. Om alles te kunnen bekostigen, zijn

Nadere informatie

Toelichting op de belastingaanslag

Toelichting op de belastingaanslag BSR (Belastingsamenwerking Rivierenland) De Blomboogerd 1 Postbus 18 4000 AA Tiel T (0344) 649 649 www.bsr.nl Toelichting op de belastingaanslag Voor inwoners van de gemeenten Culemborg, Geldermalsen,

Nadere informatie

WIJZIGING VERORDENING VERONTREINIGINGSHEFFING 2010. Het algemeen bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas;

WIJZIGING VERORDENING VERONTREINIGINGSHEFFING 2010. Het algemeen bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas; WIJZIGING VERORDENING VERONTREINIGINGSHEFFING 2010 Het algemeen bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas; gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas van 13 november

Nadere informatie

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 U hebt een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2015 ontvangen. Op dit biljet staan de aanslag en de WOZbeschikking. In deze toelichting geven wij uitleg over

Nadere informatie

Dienstverleningshandvest GBLT

Dienstverleningshandvest GBLT Dienstverleningshandvest GBLT Wij willen u graag van dienst zijn GBLT streeft er naar de afhandelingstermijnen zo kort mogelijk te houden. In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de maximale afhandelingstermijnen

Nadere informatie

Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015.

Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015. TOELICHTING BIJ DE WOZ-BESCHIKKING EN/OF DE AANSLAGEN GEMEENTELIJKE HEFFINGEN Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015. WOZ-BESCHIKKING Welk

Nadere informatie

Toelichting op de belastingaanslag

Toelichting op de belastingaanslag BSR (Belastingsamenwerking Rivierenland) De Blomboogerd 1 Postbus 18 4000 AA Tiel T (0344) 649 649 www.bsr.nl Toelichting op de belastingaanslag Voor inwoners van Buren, Neder-Betuwe en Zaltbommel ontwerp

Nadere informatie

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren TARIEVENNOTA 2017 1. Inleiding Het Beleidsjaarplan 2017 naar programma s sluit met een totaal aan lasten van 74.797.100. Aan baten is een bedrag geraamd van 15.344.400. Het saldo bedraagt derhalve 59.452.700.

Nadere informatie

Belastinggids Informatieblad over gemeentelijke belastingen

Belastinggids Informatieblad over gemeentelijke belastingen Belastinggids 2014 Informatieblad over gemeentelijke belastingen 1 Inhoud Algemeen 3 Wet waardering onroerende zaak belasting 5 Afvalstoffenheffing 7 Rioolheffing 8 Liggeld voor woonschepen 9 Reclamebelasting

Nadere informatie

DE AMBTENAAR BELAST MET DE HEFFING VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT

DE AMBTENAAR BELAST MET DE HEFFING VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT DE AMBTENAAR BELAST MET DE HEFFING VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT (AH 09/05) Beleidsregels voor de berekening van de vervuilingswaarde van vanuit IBA systemen geloosd afvalwater van huishoudelijke

Nadere informatie

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen. januari 2016

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen. januari 2016 Kwijtschelding gemeentelijke belastingen januari 2016 Kwijtschelding gemeentelijke belastingen In deze folder leest u meer informatie over kwijtschelding, hoe u een verzoek kunt indienen en hoe uw verzoek

Nadere informatie

TARIEVENNOTA november 2018

TARIEVENNOTA november 2018 TARIEVENNOTA 2019 7 november 2018 INHOUD 1 Inleiding...4 2 Algemeen...4 2.1 Tarief Watersysteem...5 2.2 Tarief Zuiveren... 6 2.3 Tarief verontreinigingsheffing... 7 2.4 Toelichting op de Tarievennota

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing Waterschap Veluwe 2011.

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing Waterschap Veluwe 2011. Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing Waterschap Veluwe 2011. Het algemeen bestuur van Waterschap Veluwe; Op voordracht van het dagelijks bestuur van 13 oktober 2010; Gelet

Nadere informatie

Toelichting gemeentelijke belastingen 2016

Toelichting gemeentelijke belastingen 2016 Toelichting gemeentelijke belastingen 2016 U hebt een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2016 ontvangen. Op dit biljet staan de aanslag en de WOZbeschikking. In deze toelichting geven wij uitleg over

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019.

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019. Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019. Het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel; Op voordracht van het dagelijks bestuur van 9 oktober

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 In deze toelichting ontvangt u de belangrijkste informatie bij uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2011. Uitgebreide

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2010

Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 In deze toelichting ontvangt u de belangrijkste informatie bij uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2010. Uitgebreidere

Nadere informatie

Model-verordening op de watersysteemheffing

Model-verordening op de watersysteemheffing Model-verordening op de watersysteemheffing Het algemeen bestuur van het waterschap Op voordracht van het dagelijks bestuur van ; Gelet op de artikelen 110,113

Nadere informatie

Gemeente 2~ - Z. 2 ~ ~ V r. J.L. Braga Almeida Marco Polostraat z DR Amsterdam

Gemeente 2~ - Z. 2 ~ ~ V r. J.L. Braga Almeida Marco Polostraat z DR Amsterdam Gemeente Amsterdam Postbus X3475 isoo DZ Amsterdam Telefoon ozo z55 4800 a msterdam.nl Y ~ r~ Retouradres: postbus ~3475~ 110o DZ Amsterdam J.L. Braga Almeida Marco Polostraat z641 1056 DR Amsterdam 2~

Nadere informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie Gemeentelijke belasting 2 0 13 1 Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie over de aanslagen (on)roerende zaakbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

Verordening watersysteemheffing waterschap Vechtstromen 2015

Verordening watersysteemheffing waterschap Vechtstromen 2015 Verordening watersysteemheffing waterschap Vechtstromen 2015 Kenmerk: Het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van 28 oktober 2014; gelet op de

Nadere informatie

Spreekuur Ook dit jaar is er weer. Meer informatie In deze toelichting. Beste lezer, Het gemeentehuis is geopend op

Spreekuur Ook dit jaar is er weer. Meer informatie In deze toelichting. Beste lezer, Het gemeentehuis is geopend op 1 Beste lezer, Het gemeentehuis is geopend op Een klein deel van de gemeentelijke inkomsten (ongeveer een vijfde), moet de gemeente zelf verwerven door het heffen van gemeentelijke belastingen. De belangrijkste

Nadere informatie

(ON)ROERENDE ZAAKBELASTING

(ON)ROERENDE ZAAKBELASTING DEZE BROCHURE BIEDT EEN TOELICHTING OP HET AANSLAGBILJET GEMEENTELIJKE BELASTINGEN 2016. HIERIN VINDT U INFORMATIE OVER DE AANSLAGEN (ON)ROERENDE ZAAKBELASTING, RIOOLHEF - FING, AFVALSTOFFENHEFFING EN

Nadere informatie

Tariefbepaling waterschapsbelasting

Tariefbepaling waterschapsbelasting Tariefbepaling waterschapsbelasting Aanleiding In de bestuurlijke commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken op 18 april 2017 is het voorstel Duurzaam financieel beleid aan de orde geweest. Gevraagd is

Nadere informatie

CMFB 02-11-2010 Agendapunt: CMFB 12 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID

CMFB 02-11-2010 Agendapunt: CMFB 12 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID CMFB 02-11-2010 Agendapunt: CMFB 12 Sittard, 18 oktober 2010 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID Onderwerp: Wijziging Verordening verontreinigingsheffing, Verordening zuiveringsheffing en Verordening

Nadere informatie

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 011 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen Vooraf In deze toelichting staat belangrijke informatie over het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Daarop kunnen zowel WOZ-beschikkingen

Nadere informatie

WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* er geen rechten

WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* er geen rechten Belastingen WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* er geen rechten In deze toelichting staat belangrijke informatie over de WOZ-beschikking en de aanslagen gemeentelijke belastingen. De WOZ-beschikking

Nadere informatie

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Onroerende-zaakbelastingen (OZB)

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Onroerende-zaakbelastingen (OZB) De WOZ-beschikking De WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand of grond zoals u die op uw aanslagbiljet vindt, geldt voor het jaar 2016. De waarde is vastgesteld op het prijspeil van 1 januari 2015. Wanneer

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2015 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Juli 2015 Als u weinig te besteden heeft, bijvoorbeeld omdat u een uitkering ontvangt of alleen AOW, dan krijgt

Nadere informatie

Incassoreglement geautomatiseerde incasso GBLT

Incassoreglement geautomatiseerde incasso GBLT Incassoreglement geautomatiseerde incasso GBLT Gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, de Invorderingswet 1990 en de van toepassing zijnde belasting verordeningen; Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

AGENDAPUNT 4.5.A/ 5.5 B ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439. Voorstel

AGENDAPUNT 4.5.A/ 5.5 B ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439. Voorstel Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439 VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4.5.A/ 5.5 B ONTWERP In D&H: 11-11-2014 Steller: mr K. Wijma / E. Lodder In Cie: BMZ 25-11-2014

Nadere informatie

Samenvatting dossiers

Samenvatting dossiers Samenvatting dossiers KIM 27236 Q2 Deze zaak heeft betrekking op betrekking de afdeling Aansluiting, Verbruik en Inning. Een vrouw laat de ombudsman weten dat zij op verschillende e-mails geen antwoord

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2015 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Januari 2015 Mensen die weinig te besteden hebben, zoals veel mensen met een (bijstands)uitkering of alleen AOW,

Nadere informatie

De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 24 november 2016;

De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 24 november 2016; De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 24 november 2016; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 oktober 2016; gezien het feit dat de gemeente op grond van artikel

Nadere informatie

Informatie Gemeentelijke belastingen 2015

Informatie Gemeentelijke belastingen 2015 Informatie Gemeentelijke belastingen 2015 U ontvangt van ons een biljet waarop de gemeentelijke belastingaanslagen (onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing en afvalstoffenheffing) en de beschikking Wet

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van een groot aantal taken. Dit zijn taken die in het algemeen belang van

Nadere informatie

Belastingen 2013. Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen

Belastingen 2013. Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen Belastingen 2013 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen Belastingen 2013 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen Deze folder geeft u meer informatie over uw aanslagbiljet,

Nadere informatie

Beleidsregels aanwijzen belastingplichtigen HHNK 2018

Beleidsregels aanwijzen belastingplichtigen HHNK 2018 Beleidsregels aanwijzen belastingplichtigen HHNK 2018 Auteur F. Polak Versie 1.0 Status Definitief Afdeling Financiën, Control & Belastingen 1 Artikel 1 Aanwijzing genothebbende krachtens eigendom, bezit

Nadere informatie

Indien u dit bezwaar invult als bedrijf of instelling, vul dan de gegevens daarvan hieronder in Organisatienaam :... KvK registratienummer :...

Indien u dit bezwaar invult als bedrijf of instelling, vul dan de gegevens daarvan hieronder in Organisatienaam :... KvK registratienummer :... BEZWAARSCHRIFT TEGEN DE AANSLAG GEMEENTELIJKE BELASTINGEN EN WOZ-BESCHIKKING A. GEGEVENS VAN DE AANSLAG Naam Adres Postcode en plaats Burgerservicenummer Geslacht : Man Vrouw Telefoon overdag E-mailadres

Nadere informatie

In stappen afbouwen De kwijtschelding op de zuiveringsheffing wordt in 2016 met 50% verminderd. In 2017 betaalt iedereen het volledige bedrag.

In stappen afbouwen De kwijtschelding op de zuiveringsheffing wordt in 2016 met 50% verminderd. In 2017 betaalt iedereen het volledige bedrag. Geactualiseerde woordvoeringslijn gedeeltelijk afschaffen kwijtschelding Versie 8 oktober 2015 Inleiding Vragen van media, inwoners en andere partijen worden beantwoord conform de woordvoeringslijn. De

Nadere informatie

BESLUIT: VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN RIOOLHEFFING

BESLUIT: VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN RIOOLHEFFING B16-026417 BIJLAGE K De raad van de gemeente Bergen op Zoom; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 november 2016, nr. RVB160074; gelet op artikel 228a, van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Vaststellingsovereenkomst (ex artikel 64 Algemene wet inzake rijksbelastingen)

Vaststellingsovereenkomst (ex artikel 64 Algemene wet inzake rijksbelastingen) Vaststellingsovereenkomst (ex artikel 64 Algemene wet inzake rijksbelastingen) 1. De ambtenaar belast met de heffing en invordering van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waarvan de bestuurszetel

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Vragen over uw aanslag? Met behulp van deze brochure wordt u een stuk wijzer!

GEMEENTE SOEST. Vragen over uw aanslag? Met behulp van deze brochure wordt u een stuk wijzer! GEMEENTE SOEST B e l a st i ng w i j z ge m e e er nte S o est 201 5 Vragen over uw aanslag? Met behulp van deze brochure wordt u een stuk wijzer! 1 Inleiding Zonder er misschien bij stil te staan, maakt

Nadere informatie

Aanvraagformulier kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Aanvraagformulier kwijtschelding gemeentelijke belastingen Aanvraagformulier kwijtschelding gemeentelijke belastingen 1. Gegevens van de aanvrager Burgerservicenummer (bsn) Achternaam en voorletters Adres Postcode en woonplaats Geboortedatum Telefoonnummer E-mail

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2017 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Juli 2017 Als u weinig te besteden heeft, bijvoorbeeld omdat u een uitkering ontvangt of alleen AOW, dan krijgt

Nadere informatie

14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2012

14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2012 14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 1 Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2012 14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 2 Toelichting bij het aanslagbiljet

Nadere informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie Gemeentelijke belasting 2 0 13 1 Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie over de aanslagen (on)roerende zaakbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014

Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014 Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014 Het aanslagbiljet 2014 is een gecombineerd biljet van de WOZ beschikking en de aanslagen onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing,

Nadere informatie

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 014 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen Vooraf In deze toelichting staat belangrijke informatie over het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Daarop kunnen zowel WOZ-beschikkingen

Nadere informatie

Kwijtschelding belastingen en heffingen aanvragen

Kwijtschelding belastingen en heffingen aanvragen Kwijtschelding belastingen en heffingen aanvragen Dit formulier moet u binnen twee maanden na dagtekening van de belastingaanslagen indienen bij de gemeente. Lees voordat u dit formulier invult de toelichting

Nadere informatie

Bijsluiter gemeentelijke belastingen. Toelichting bij het aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen

Bijsluiter gemeentelijke belastingen. Toelichting bij het aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen Bijsluiter gemeentelijke belastingen Toelichting bij het aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2019 1 Hierbij ontvangt u het gecombineerde aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke

Nadere informatie

Informatie Gemeentelijke belastingen 2016

Informatie Gemeentelijke belastingen 2016 Informatie Gemeentelijke belastingen 2016 U ontvangt van ons een biljet waarop de gemeentelijke belastingaanslagen (onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing en afvalstoffenheffing) en de beschikking Wet

Nadere informatie

Verzoekformulier 2015

Verzoekformulier 2015 Verzoekformulier 2015 Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen Postbus 200 7270 HA BORCULO T 0545-250 250 E info@gemeenteberkelland.nl 1. Gegevens aanvrager Voorletter(s) en naam Adres Postcode en

Nadere informatie

Belastingen 2010. Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen

Belastingen 2010. Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen Belastingen 2010 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen Deze folder geeft u meer informatie over uw aanslagbiljet, WOZ-waarde en belangrijke wijzigingen. Meer informatie vindt u op onze

Nadere informatie

Informatie Gemeentelijke belastingen 2014

Informatie Gemeentelijke belastingen 2014 Informatie Gemeentelijke belastingen 2014 U ontvangt van ons een biljet waarop de gemeentelijke belastingaanslagen (onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing en afvalstoffenheffing) en de beschikking Wet

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen over gemeentebelastingen in Papendrecht Pagina-indeling: OZB en WOZ... 2 OZBE...2 Crisis...2 Nieuwbouw of in aanbouw... 4 Tenaamstelling... 5 Rioolheffing eigendom... 6 Afvalstoffenheffing...

Nadere informatie

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door het lid Lodders (VVD) over de waterschapslasten (ingezonden 21 februari 2018).

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door het lid Lodders (VVD) over de waterschapslasten (ingezonden 21 februari 2018). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Kwijtschelding belastingen en heffingen, aanvraagformulier

Kwijtschelding belastingen en heffingen, aanvraagformulier Met dit formulier kunt u kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en heffingen aanvragen. Lees voor het invullen van het formulier de toelichting op pagina 5 en 6. 1. Gegevens aanvrager Voornamen

Nadere informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie Gemeentelijke belasting 2 0 10 1 Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2010. Hierin vindt u informatie over de aanslagen (on)roerende zaakbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

Toelichting bij het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2007

Toelichting bij het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2007 Toelichting bij het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2007 Samenwerking belastingafdelingen Vanaf 1 januari 2007 werken de belastingafdelingen van vijf gemeenten, Bloemendaal, Zandvoort,

Nadere informatie

Kenmerk voorstel Nieuwe regeling Gmb-jjjj-nr.

Kenmerk voorstel Nieuwe regeling Gmb-jjjj-nr. Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing 2018 (versie geldig vanaf 01-01-2018) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2014 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket juli 2014 Mensen die weinig te besteden hebben, zoals veel mensen met een (bijstands)uitkering of alleen AOW,

Nadere informatie

Omslagenverordening Schieland en de Krimpenerwaard 2005

Omslagenverordening Schieland en de Krimpenerwaard 2005 ONTWERP De verenigde vergadering van Schieland en de Krimpenerwaard; op voordracht van de voorbereidingscommissie van 22 november 2004; gelet op de artikelen 110 en 113, eerste lid, van de Waterschapswet;

Nadere informatie

Lokale belastingen 2011

Lokale belastingen 2011 Lokale belastingen 2011 Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Inwoners en woonruimten Tarieven Belastingdruk Onroerende-zaakbelastingen tarieven woningen tarieven niet-woningen gemeente zakelijk

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband vastgoedinformatie, heffing en waardebepaling Nr. 688 8 mei 2018 Regelement voor de automatische

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 18 oktober 2016 nummer 16IT gelet op artikelen 110, 113 en 117 Waterschapswet;

gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 18 oktober 2016 nummer 16IT gelet op artikelen 110, 113 en 117 Waterschapswet; Het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta; gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 18 oktober 2016 nummer 16IT041851 gelet op artikelen 110, 113 en 117 Waterschapswet; vast te stellen

Nadere informatie

Evaluatie bezwaren 2017

Evaluatie bezwaren 2017 Evaluatie bezwaren 2017 Inhoudsopgave 1 Ontwikkeling bezwaren afgelopen jaren 4 1.1 Inleiding 4 1.2 Vergelijking bezwaren 2015, 2016 en 2017 4 2 Bezwaarschriften 2017 6 2.1 Totaal afgehandelde bezwaarschriften

Nadere informatie

Belastingen. WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* kunt u er geen rechten

Belastingen. WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* kunt u er geen rechten Belastingen WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* kunt u er geen rechten In deze toelichting staat belangrijke informatie over de WOZ-beschikking en de aanslagen gemeentelijke belastingen.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op:

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op: COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9 Onderwerp: Oplegnotitie bij voorstel Wijziging belastingverordeningen 2014 Nummer: 751817 In D&H: 05-11-2013 Steller:

Nadere informatie

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3 Bestuurlijke Boete Bestuurlijke Boete De bewaakt en bevordert een veilig en duurzaam gebruik van weg, water, lucht en rail door burgers en ondernemers. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door controles langs

Nadere informatie

Gemeentelijke belastingen 2013

Gemeentelijke belastingen 2013 Gemeentelijke belastingen 2013 Gemeentelijke belastingen 2013 De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van taken in het algemeen belang van onze burgers en onze gemeente. U betaalt hiervoor belasting.

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2018, met overneming van de daarin vermelde motieven; besluit:

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2018, met overneming van de daarin vermelde motieven; besluit: E MEENTE Ö.=N-LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2018, met overneming van de daarin vermelde motieven; gelet op artikel 228a van

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Verordening Rioolheffing 2016 Berg en Dal Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Groesbeek Officiële naam regeling Verordening op de heffing en de invordering

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap Scheldestromen. Beleidsregels berekening van vervuilingswaarde IBA systemen

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap Scheldestromen. Beleidsregels berekening van vervuilingswaarde IBA systemen WATERSCHAPSBLAD Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap Scheldestromen Nr. 7132 2 augustus 2017 Beleidsregels berekening van vervuilingswaarde IBA systemen Artikel 1 Definities In

Nadere informatie

Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen Deze brochure is informatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen Deze brochure is informatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen Deze brochure is informatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Pagina 1 Pagina 1 Voor wie is deze brochure? - 3-1.1 Wanneer is deze brochure niet

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van onroerende zaakbelastingen 2016

Verordening op de heffing en de invordering van onroerende zaakbelastingen 2016 Verordening op de heffing en de invordering van onroerende zaakbelastingen 2016 De raad van de gemeente Veghel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015;

Nadere informatie

besluit Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing 2014.

besluit Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing 2014. De raad van de gemeente Breda; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 228a, van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van

Nadere informatie

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

Aankondiging binnentreden Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Aankondiging binnentreden Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aankondiging binnentreden Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 20 oktober 2010 RA1057578 Samenvatting Een man heeft een WAO-uitkering van zo n 1.200

Nadere informatie

Informatie Gemeentelijke belastingen 2013

Informatie Gemeentelijke belastingen 2013 Informatie Gemeentelijke belastingen 2013 Deze folder geeft u meer informatie over de gemeentelijke belastingen. U ontvangt van ons een biljet waarop de gemeentelijke belastingaanslagen (onroerende-zaakbelastingen,

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van Rioolheffing Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Verordening op de heffing en invordering van Rioolheffing Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Gemeente Zaanstad Verordening op de heffing en invordering van Rioolheffing 2018 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Zaanstad Officiële naam regeling Verordening

Nadere informatie

Bekendmaking Verordening watersysteemheffing waterschap Brabantse Delta 2016

Bekendmaking Verordening watersysteemheffing waterschap Brabantse Delta 2016 WATERSCHAPSBLAD 18 Officiële uitgave van Waterschap Brabantse Delta. Nr. 9735 december 2015 Bekendmaking Verordening watersysteemheffing waterschap Brabantse Delta 2016 Het dagelijks bestuur van het waterschap

Nadere informatie

Wie bestuurt het waterschap?

Wie bestuurt het waterschap? Wie bestuurt het waterschap? 2 Nederland waterland. Rivieren, kanalen, sloten, beken, meren, grachten Nederland is er vol mee. Bovendien ligt Nederland aan de Noordzee. Al dat water in en om Nederland

Nadere informatie

00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2013

00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2013 00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 1 Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2013 00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 2 Toelichting bij het aanslagbiljet

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Baanstraat 16 G 3581 VV Utrecht

Baanstraat 16 G 3581 VV Utrecht Baanstraat 16 G 3581 VV Utrecht Bas makelaars Voorstraat 104 3512 AV Utrecht T 030 231 0004 F 030 233 3690 E thuis@basmakelaars.nl W www.basmakelaars.nl Informatie woning adres: Baanstraat 16 G 3581 VV

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2016 Wetterskip Fryslân

Rapportage 2 e kwartaal 2016 Wetterskip Fryslân Rapportage 2 e kwartaal 2016 Wetterskip Fryslân 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het tweede kwartaal van 2016. De

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen over gemeentebelastingen in Hendrik-Ido-Ambacht Pagina-indeling: OZB en WOZ... 2 OZBE...2 Crisis...2 Nieuwbouw of in aanbouw... 4 Tenaamstelling... 5 Rioolheffing eigendom... 6 Rioolheffing

Nadere informatie

Ontwikkeling waterschapsheffingen

Ontwikkeling waterschapsheffingen Ontwikkeling waterschapsheffingen 2015-2019 C. Hoeben COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden Faculteit

Nadere informatie

Toelichting. Aanslag Gemeentelijke Belastingen. WOZ-beschikking

Toelichting. Aanslag Gemeentelijke Belastingen. WOZ-beschikking Dit formulier in een gesloten envelop opsturen naar: Toelichting Gemeente Maassluis T.a.v. afdeling Financiën en Control Antwoordnummer 55 3140 VB Maassluis Een postzegel is niet nodig. Aanslag Gemeentelijke

Nadere informatie

Kwijtscheldingsbeleid Drents Overijsselse Delta

Kwijtscheldingsbeleid Drents Overijsselse Delta faculteit economie en bedrijfskunde coelo 13-04-2018 1 1 Kwijtscheldingsbeleid Drents Overijsselse Delta Effecten beperken en verruimen kwijtschelding op lastendruk Corine Hoeben Centrum voor Onderzoek

Nadere informatie

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK Wat is uw huis waard? BELASTING 2005 DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK inleiding Als eigenaar of gebruiker van een woning of een bedrijfspand betaalt u onroerende zaakbelasting, kortweg OZB. De hoogte van

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND EN AMSTELVEENPAS

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND EN AMSTELVEENPAS AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND EN AMSTELVEENPAS Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Dit vult de gemeente in Met dit formulier kunt u bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag en Amstelveenpas aanvragen.

Nadere informatie

1 e kwartaalrapportage 2015 NZV

1 e kwartaalrapportage 2015 NZV 1 e kwartaalrapportage 2015 NZV 1. Algemeen Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. In de tabellen worden

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND MAATWERKVOORZIENING OF AMSTELVEENPAS

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND MAATWERKVOORZIENING OF AMSTELVEENPAS AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND MAATWERKVOORZIENING OF AMSTELVEENPAS Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Dit vult de gemeente in Met dit formulier kunt u bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag,

Nadere informatie

vast te stellen de volgende Verordening op de heffing en invordering van rioolheffing

vast te stellen de volgende Verordening op de heffing en invordering van rioolheffing De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d..»..0.. ^^tevv-^o r Zo * gelet op artikel 228a van de Gemeentewet; vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Belastingplichtig is de aanvrager van de vergunning of ontheffing of degene voor wie de vergunning of ontheffing is aangevraagd.

Belastingplichtig is de aanvrager van de vergunning of ontheffing of degene voor wie de vergunning of ontheffing is aangevraagd. LEGESVERORDENING DELFLAND 2013 Bijlage: Legesverordening Delfland 2013 Artikel 1 Leges en belastbaar feit Onder de naam leges worden rechten geheven voor het door het Hoogheemraadschap van Delfland in

Nadere informatie