Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht"

Transcriptie

1 Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht

2 Contact Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht Terra Nigrastraat BK Maastricht T E administratie@terranigra.nl I

3 Persoonlijk - Maatwerk - Kleine groepen - Praktijk en theorie - Veilig - Stage - Projectweken

4 Visie Wij willen leerlingen leren omgaan met hun mogelijkheden. Wij leiden en begeleiden hen in het vergroten van kennis en vaardigheden, zodat zij de juiste plek in de maatschappij krijgen. Dit doen wij niet op een eiland, maar in een wij-land, waar we duidelijk zijn naar iedereen.

5 Inrichting onderwijs

6 Inrichting onderwijs Terra Nigra is een kleine, vriendelijke Praktijkschool school met ongeveer 225 leerlingen. De school is onderverdeeld de volgende Fases: Fase 1 Fase 2 Fase 3 VOORdeel arbeid Fase 3 VOORdeel scholing Individueel traject De lessen worden gegeven in de vorm van theorie en praktijk, waarbij het niveau van jou als leerling centraal staat. Elke leerling heeft zijn eigen ontwikkelplan. Vanuit dit plan wordt maatwerk geboden. Om tot onze school te worden toegelaten is een PrO verklaring nodig, deze wordt afgegeven door de Regionale verwijzingscommissie.

7 Fase 1

8 Fase 1 Fase 1 is gericht op het leggen van een goede basis m.b.t. de theorie en praktijkvakken. Tevens is er aandacht voor vrijetijdsbesteding en goed burgerschap. In Fase 1 stromen de leerlingen in vanuit de SBO scholen en groep 8 basisonderwijs. Allereerst wordt er door de mentor gewerkt aan een positieve groepsvorming. In Fase 1 krijg je alle vakken aangeboden. De basis wordt op deze manier gelegd. Je kunt zo kennis maken met de verschillende praktijkvakken. Je wordt uitgedaagd om je talenten te laten zien op het gebied van theorie en praktijk. Om de overdracht naar het VO zo goed mogelijk te laten verlopen is er nauw contact met jou en je ouders/ verzorgers.

9 Fase 2

10 Fase 2 Fase 2 is gericht op het uitbreiden van de basisvaardigheden, bewust worden van je talenten, voorkeur voor praktijkvakken ontwikkelen en kennis maken met stage en werk. Tevens wordt aandacht besteed aan zelfstandig wonen. Wanneer je Fase 1 goed hebt doorlopen stroom je door naar Fase 2. In principe blijf je gedurende 2 jaar in Fase 2. In Fase 2 zijn daarom leerlingen van verschillende leeftijden gecombineerd. In Fase 2 blijven alle theorievakken voor iedereen in het pakket. Er wordt gewerkt met 3 periodes per jaar. Per periode maak je een keuze voor 2 praktijkvakken (Horeca/Handel/Verzorging/Groen/ Techniek). Tevens maak je de keuze voor 2 vakken uit de KWT (Keuze Werk Tijd) (Sport/Muziek/Crea/Textiel). Op deze manier kun je je verder ontwikkelen in de richting waar jouw voorkeur, talent of passie ligt. Deze keuzes worden uiteraard begeleid door de mentor. Daarnaast krijg je een VCA of SVA module aangeboden waarbij een certificaat behaald kan worden. VCA is gericht op veiligheid m.b.t. werken in het bedrijfsleven. SVA is gericht op hygiëne m.b.t. werken in het bedrijfsleven. Deze certificaten zijn erg nuttig bij het vinden van een geschikte stageplek en werkplek. In Fase 2 start de interne stage. Je bent dan stagiaire binnen school en je wordt begeleid en beoordeeld door personeel van Terra Nigra. Wanneer de interne stage met een voldoende is afgesloten kun je doorstromen naar een maatschappelijke stageplek buiten school. Het stagebureau begeleidt dit traject.

11 Fase 3 VOORdeel Arbeid

12 Fase 3 VOORdeel Arbeid Wanneer je met succes Fase 2 hebt afgesloten stroom je door naar Fase 3. Deze fase is gericht op toeleiding naar arbeid. In Fase 3 VOORdeel Arbeid start je verplicht met 2 dagen arbeidstraining bij de Leerwerkplek. Hier ontwikkel je de arbeidscompetenties. Indien je deze voldoende beheerst kun je doorstromen naar een stageplek. De andere 3 dagen is er een lesprogramma op school. Iedereen volgt dezelfde theorievakken, die aangepast zijn aan jouw niveau. De praktijkvakkeuze is per leerling verschillend. Eind Fase 2 heb je al een keuze gemaakt voor maximaal 2 praktijkvakken. Deze bepalen de richting van je uitstroom. De richtingen waaruit je kunt kiezen zijn: Horeca Handel Verzorging Groen Techniek Tevens kies je per periode 1 vak uit KWT (Keuze Werk Tijd). In principe blijft je 2 à 3 jaar in deze Fase. Dat betekent dat ook in deze Fase leerlingen van verschillende leeftijden zitten. In het tweede deel van Fase 3 VOORdeel Arbeid kies je voor 1 uitstroomrichting. Gedurende Fase 3 kan het zijn dat de stagedagen worden uitgebreid. De doelstelling voor jou is: het vinden van een geschikte werkplek.

13 Fase 3 VOORdeel Scholing

14 Fase 3 VOORdeel Scholing Onze school biedt jou de mogelijkheid om een 2-jarig traject te volgen dat voorbereidt op de Entree-opleiding van het MBO. Dit is mogelijk vanaf Fase 3. Om dit traject te kunnen volgen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Er worden bepaalde eisen gesteld aan theorie en praktijk. Bij VOORdeel Scholing word je opgeleid voor assistentenfuncties op de arbeidsmarkt. Het leren functioneren binnen een organisatie en ervaring opdoen binnen een bepaalde sector of richting is daarbij het voornaamst. Je wordt voorbereid om te gaan werken of om, indien mogelijk, door te stromen naar een ROC (Entree- opleiding). De VOORdeel Scholing groep wordt begeleid door één vaste mentor, die zoveel mogelijk theorievakken geeft. De praktijkvakken worden gegeven door onze vakleerkrachten. Voor stage (2 dagen per week) is er een vaste stagebegeleider op school. Vanwege branche-erkende certificeringsmogelijkheden loop je, bij voorkeur, stage in een erkend leerbedrijf. Om VOORdeel Scholing succesvol te kunnen afslui ten wordt gelet op aanwezigheid, prestaties op school en stage resultaten. Ook tellen de beoordelingen van leerkrachten, (stage)begeleiders van school en bedrijf mee. Resultaten worden vastgelegd in een portfolio en leerlingvolgsysteem. Er zijn regelmatig gesprekken met jou om te volgen wat je al kan, waar je goed in bent en wat er nog nodig is om beter te worden. Als afsluiting van de VOORdeel Scholing opleiding is er een Proeve van Bekwaamheid, deze wordt afgenomen door assessoren.

15 Individueel Traject

16 Individueel Traject Leerlingen die het IT volgen, worden begeleid door het stagebureau. Je volgt dan geen klassikale lessen meer. De leerling die baat heeft bij het volgen van dit traject, wordt vanuit Fase 3 voorgedragen. Hierna wordt de leerling besproken in de IT-commissie, bestaande uit de zorgcoördinator, stagecoördinator en teamleider. De IT-commissie bepaalt of een leerling wordt toegelaten tot het IT. De IT-leerling heeft meer baat bij een langdurige en intensieve stage om zodoende meer kans op werk te creëren. De band met school blijft bestaan. De stagebegeleider bezoekt regelmatig je stageplek en onderhoudt contact met je ouders. Verder voert de stagebegeleider de coachgesprekken met jou en verwerkt hij samen met jou het Individueel Ontwikkel Plan. De begeleiding van jou als IT-leerling is en blijft maatwerk.

17 Stage

18 Stage Wij kennen 3 soorten stages: 1. Interne stage 2. Maatschappelijke stage 3. Stage (vooraf gegaan door arbeids training bij het Leerwerkbedrijf) In Fase 2 start je met interne stage. Dat betekent binnen school assisteren bij bijv. de conciërge. Wanneer dit succesvol wordt afgesloten kun je verder naar een Maatschappelijke stageplek. Daarbinnen zijn vele mogelijkheden. In Fase 3 maak je de overstap naar het Leerwerkbedrijf (stroom Arbeid) om vervolgens door te stromen naar een beroepsstage. In de stroom Scholing start je meteen in het Vrije bedrijf. Terra Nigra beschikt over een eigen stage bureau, zij begeleiden je naar de juiste plek.

19 Zorg

20 Zorg Wij vinden het erg belangrijk dat je goed in je vel zit. Er wordt binnen de lessen veel aandacht besteed aan omgaan met elkaar, veiligheid en respect. Dit gebeurt tijdens de Sova lessen, maar ook bij het starten van de dag. In eerste instantie is de mentor het aanspeekpunt. Wanneer je meer zorg nodig hebt dan hebben wij een eigen Zorg coördinator, Maatschappelijk werkster, Psycho loge en Logopediste in huis. Indien nodig kan een van deze mensen worden ingeschakeld om jou zo goed mogelijk te begeleiden in je hulpvraag.

21

22

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor Praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen PRAKTIJKONDERWIJS De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen Je doet ertoe! DE COMPAGNIE De Compagnie verzorgt openbaar voortgezet onderwijs in de regio Zuid-Friesland. De school is voor leerlingen van 12 tot

Nadere informatie

GSG Het Segment. Introductie voor ouders

GSG Het Segment. Introductie voor ouders GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014 Praktijkschool diploma De Faam November 2014 Het praktijkschool diploma? Iedere leerling op de Faam kan sinds vorig schooljaar in de bovenbouw een PrO diploma halen als hij/zij: ontwikkeling kan aantonen

Nadere informatie

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Februari 2017 Onderwerpen Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Entree opleiding 1 Opleiding 1 Kwalificatiedossier 9 uitstroomprofielen Keuze uit: Reguliere

Nadere informatie

Ik doe het. Praktijkonderwijs. Voor leerlingen van jaar

Ik doe het. Praktijkonderwijs. Voor leerlingen van jaar Ik doe het Praktijkonderwijs Voor leerlingen van 12-18 jaar Ouders, docenten en leerlingen kennen elkaar Op weg naar een kansrijke toekomst Vanuit de praktijk naar n eigen plek in de maatschappij Praktijkonderwijs

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel mogelijkheden om certificaten

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM 2017-2018 WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel

Nadere informatie

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016 Schoolverlaters informatie avond FOCUS Informatieavond 22 november 2016 Wie ben ik? Mieke Pelger Stage coördinator en transitiecoach Samen met de mentoren tevens stagedocenten zorgen wij dat iedereen op

Nadere informatie

Handboek Pro diplomering

Handboek Pro diplomering Handboek Pro diplomering Handboek Pro diplomering De Viaan Pagina 1 1. Voorwoord Voor je ligt het examenboek voor de opleiding Praktijkonderwijs. Je zit op dit moment op een school voor praktijkonderwijs,

Nadere informatie

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Missie en Visie 4 1.1 Praktijkonderwijs 1.2 Allemaal anders, ieder zijn talent 2. De juiste plek voor iedere leerling 6 2.1 Toelating

Nadere informatie

Kom bij ons je vak leren. Positief Respectvol Ontdekkend

Kom bij ons je vak leren. Positief Respectvol Ontdekkend Kom bij ons je vak leren Positief Respectvol Ontdekkend Beste leerling, beste ouder/verzorger, Waar vind je tegenwoordig nog iemand die met zijn handen wil werken? Het antwoord: Bij PRO Emmen. Want bij

Nadere informatie

WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT

WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT Talent in praktijk LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, in een straat met hoge huizen staat onze school de Schietbaanstraat. Eenmaal binnen, stap

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. In het kort

Praktijkonderwijs. In het kort Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite

Nadere informatie

Examen praktijkonderwijs HANDBOEK voor de leerling

Examen praktijkonderwijs HANDBOEK voor de leerling Examen praktijkonderwijs 2018-2019 HANDBOEK voor de leerling 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Gegevens van de school en contactpersonen 4 Waaruit bestaat het examen? 5 Waar moet je aan voldoen? 5 Examendossier

Nadere informatie

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1 Welkom! Accent Nijkerk Waar staat AKA? ARBEIDSMARKT 1 2 3 4 1 AKA VMBO PRO (BL, GL, KL, TL) Niveaus in het MBO Niveau

Nadere informatie

Praktijkonderwijs is eindonderwijs, met diploma s en certificaten.

Praktijkonderwijs is eindonderwijs, met diploma s en certificaten. Talent in praktijk Praktijkonderwijs Praktijkonderwijs is eindonderwijs, met diploma s en certificaten. Het praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs die rechtstreeks opleidt voor de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N!

Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N! Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N! Wat is praktijkonderwijs? Regulier Voortgezet Onderwijs Praktijk- en theorievakken Eindonderwijs Toeleiding naar de arbeidsmarkt Aandacht voor werken, wonen,

Nadere informatie

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn Colofon De Praktijkschool Apeldoorn bezoekadres Fabianusstraat 2, Apeldoorn postadres Postbus

Nadere informatie

Het onderwijs op de locatie DE COMPAGNIE

Het onderwijs op de locatie DE COMPAGNIE Het onderwijs op de locatie DE COMPAGNIE Je doet ertoe! PRAKTIJKONDERWIJS Praktijkonderwijs richt zich op de ontwikkeling van onze leerlingen op meer dan leren alleen. Wonen, werken, vrije tijd en burgerschap

Nadere informatie

Voor jou als deelnemer. Sterk in Werk helpt je aan een baan die bij je past

Voor jou als deelnemer. Sterk in Werk helpt je aan een baan die bij je past Voor jou als deelnemer Sterk in Werk helpt je aan een baan die bij je past Vind je het lastig om een baan te vinden of te houden? Weet je nog niet waar je talenten liggen, heb je nog geen keuze kunnen

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijk Onderwijs

Handboek Examinering Praktijk Onderwijs Handboek Examinering Praktijk Onderwijs Schooljaar 2013 - 1. Voorwoord Voor je ligt het examenhandboek voor de opleiding Praktijkonderwijs. Dit examenhandboek geldt voor de duur dat je op het Tender College

Nadere informatie

WELKOM OP DE ATLANT Een goede school * op een mooie plek in Amsterdam

WELKOM OP DE ATLANT Een goede school * op een mooie plek in Amsterdam WELKOM OP DE ATLANT Een goede school * op een mooie plek in Amsterdam *DE ONDERWIJS- INSPECTIE HEEFT DE ATLANT IN 2017 BEOORDEELD ALS GOEDE SCHOOL Betrokken en veilig Gezond en rookvrij Sfeer en kleinschalig

Nadere informatie

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking De Boris zelftest De Boris zelftest geeft u inzicht in welke mate de school al opereert als werkend leren organisatie en de Borismethode uitvoert. Kruis bij alle tien de vragen de tekst aan die het beste

Nadere informatie

Traject aansluitend bij de leerling. Een kansrijke toekomst Wonen- Werken- Vrije tijd. Leerjaar 5. Leerjaar 4. Leerjaar6

Traject aansluitend bij de leerling. Een kansrijke toekomst Wonen- Werken- Vrije tijd. Leerjaar 5. Leerjaar 4. Leerjaar6 Een kansrijke toekomst Wonen- Werken- Vrije tijd Gebouw uitgerust voor de toekomst: Schooljaar 2014-2015 Leerjaar 4 Stagebekwaam Leerjaar 5 Externe stage Leerjaar6 Uitstroom Interne stage Leerwerkplaats

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. In het kort

Praktijkonderwijs. In het kort Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite

Nadere informatie

Informatie-avond klas 4

Informatie-avond klas 4 Informatie-avond klas 4 Het Kwadrant Werken naar werk Samen op weg bereikt ieder zijn doel Programma Uitstroomrichtingen Certificeervakken De elf gouden regels Arbeidscompetenties (ABC) Doorstromen naar

Nadere informatie

Geen zicht op betaald werk? Kom leren en werken in de horeca

Geen zicht op betaald werk? Kom leren en werken in de horeca Geen zicht op betaald werk? Kom leren en werken in de horeca Leren, werken en meedoen www.robinhoodeindhoven.nl Geen zicht op betaald werk? Kom leren en werken in de horeca Wanneer je geen werk hebt en

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019

Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019 Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019 Inhoud 1. Inleiding blz. 2 2. Algemeen blz. 2 3. Eisen blz. 3 4. Het eindgesprek blz. 3 5. Examenkosten blz. 3 Bijlage Het examenreglement blz.

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2013-2014 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar 2018-2019 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs voorstellen Sandra Schoenmaker

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT Wij weten dat je het kan LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school LMC Praktijkonderwijs Huismanstraat. Wij maken

Nadere informatie

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN Ben je uitgeleerd op het (speciaal) voortgezet onderwijs of loop je vast op het MBO? Wil je graag een volgende stap zetten

Nadere informatie

WELKOM OP DE TALINGSTRAAT

WELKOM OP DE TALINGSTRAAT WELKOM OP DE TALINGSTRAAT Jouw stap naar de echte wereld LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM In Rotterdam Zuid staat langs de singel met fonteinen onze prachtige school de Talingstraat. Ons gebouw is klein

Nadere informatie

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school.

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. 2 Voorwoord Beste leerlingen/geachte ouders, In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. Als leerling is een richting kiezen voor jou heel belangrijk.

Nadere informatie

Diplomering op De Poort

Diplomering op De Poort Diplomering op De Poort Stap voor stap geslaagde leerlingen! Agenda: Introductie door dhr. C. Bron Stage lopen in klas 4 en 5 Branchegericht certificaat: SVH Theorie en diplomering Nazorg Doel van de avond

Nadere informatie

De school waar je je thuis voelt!

De school waar je je thuis voelt! De school waar je je thuis voelt! De Viaan De Viaan is een openbare school voor Praktijkonderwijs voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Als je moeite hebt met leren, ben je bij ons op de goede plek. Je krijgt

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Bij De Rotonde werkt een jong team in de onderbouw. Onze docenten staan daarom dicht bij de leerlingen. De

Nadere informatie

- Aan het eind van deze fase is niveau 1F bereikt

- Aan het eind van deze fase is niveau 1F bereikt Bernardusschool - Cognitiestroom, uitstroomprofiel arbeidsmarkt Typering van de vakken die binnen het profiel arbeidsmarkt worden aangeboden Nederlandse taal en communicatie Op de Cognitiestroom van de

Nadere informatie

Bernardusschool Praktische stroom, uitstroomprofiel arbeidsmatige dagbesteding

Bernardusschool Praktische stroom, uitstroomprofiel arbeidsmatige dagbesteding Bernardusschool Praktische stroom, uitstroomprofiel arbeidsmatige dagbesteding Typering van de vakken die binnen het profiel arbeidsmatige dagbesteding worden aangeboden Nederlandse taal en communicatie

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf Praktijkonderwijs talent ben je zelf open dagen zaterdag 26 januari 10:00-13:00 uur zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School-in-bedrijf woensdag 16 januari woensdag 23 januari woensdag 30 januari Wat

Nadere informatie

Entree, kom verder! 25-2-2016 1

Entree, kom verder! 25-2-2016 1 Entree, kom verder! 25-2-2016 1 Voor wie is Entree bedoeld? Leerlingen die zonder een diploma het voortgezet onderwijs verlaten Minimaal 16 jaar, liever wat ouder 2 Risico s doorstroom Entree vanuit VO,

Nadere informatie

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs CSG Liudger voor u De Ring CSG Liudger School voor praktijkonderwijs Hallo, wij zijn Eelze de Boer en Afian Stornebrink, docenten van CSG Liudger locatie De Ring. 11.07 In dit boekje vertellen we u over

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2016-2017 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie PRO Grotius

Nadere informatie

Ik doe het. Praktijkonderwijs. Voor leerlingen van 12-18 jaar

Ik doe het. Praktijkonderwijs. Voor leerlingen van 12-18 jaar Ik doe het Praktijkonderwijs Voor leerlingen van 12-18 jaar Ouders, docenten en leerlingen kennen elkaar Op weg naar een kansrijke toekomst Vanuit de praktijk naar n eigen plek in de maatschappij Praktijkonderwijs

Nadere informatie

Open Huis. 30 januari 2019, uur De Ring. Samenwerken. Oog op de toekomst. Coach

Open Huis. 30 januari 2019, uur De Ring. Samenwerken. Oog op de toekomst. Coach Open Huis 30 januari 2019, 16.30-19.30 uur De Ring Samenwerken Oog op de toekomst Coach Inhoud WELKOM! Welkom 03 Over CSG Liudger 04 Burgum 04 Waskemeer 04 Splitting Drachten 05 De Ring Drachten 05 Raai

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2011-2012 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

Voor u ligt de schoolgids van Merewade Praktijkschool in Gorinchem voor het schooljaar

Voor u ligt de schoolgids van Merewade Praktijkschool in Gorinchem voor het schooljaar Schoolgids 2018-2019 Voor u ligt de schoolgids van Merewade Praktijkschool in Gorinchem voor het schooljaar 2018-2019. In deze schoolgids vindt u informatie over onze school. Merewade Praktijkschool is

Nadere informatie

Passend onderwijs op Steenspil. Het draait om jou

Passend onderwijs op Steenspil. Het draait om jou Passend onderwijs op Steenspil Het draait om jou Passend onderwijs op Steenspil Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Met passend onderwijs kunnen scholen

Nadere informatie

ProZO! Schoolrapportage

ProZO! Schoolrapportage Normwaarde onder 3 oranje, tussen 3 en 3.5 geel, vanaf 3.5 groen ProZO! Schoolrapportage School: Het Segment Brincode: 26LT00 Doelgroep: 1. Management & Personeel Respons statistieken Totaal aantal respondenten

Nadere informatie

productontwikkeling in het kader van het Equal2 project

productontwikkeling in het kader van het Equal2 project productontwikkeling in het kader van het Equal2 project VSO Traject leerweg 1 Doel Een helder traject waarin is vastgelegd wat er wordt aangeboden aan en van leerweg 1 vanaf het begin van het VSO. Hierin

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij het Purmer College Het Purmer College is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken.

Nadere informatie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie Drechtsteden College De school waar ik mezelf kan zijn! Techniek Zorg & Welzijn Economie vmbo Je zit in groep 8 en je hebt een VMBOadvies gekregen. Maar welke school past nu het beste bij je? Waar voel

Nadere informatie

Informatieavond klas 4

Informatieavond klas 4 Informatieavond klas 4 Praktijkonderwijs Werken naar werk Samen op weg bereikt ieder zijn doel Programma Uitstroomprofielen + vakkenpakket Doorstromen naar arbeid Doorstromen naar entreeonderwijs Algemene

Nadere informatie

Praktijkschool Singelland de Venen

Praktijkschool Singelland de Venen Praktijkschool Singelland de Venen even voorstellen.. programma 19.30 uur voorlichting 20.00 uur rondleiding 20.30 uur afronding Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs PrO VMBO HAVO/VWO A route begeleid

Nadere informatie

WIJ WETEN DAT JE HET KAN

WIJ WETEN DAT JE HET KAN WIJ WETEN DAT JE HET KAN WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school Het Praktijkcollege Zuidwijk, ook wel HPC Zuidwijk. Onze school zal hier nog maar 2 jaar staan.

Nadere informatie

Presentatie Tweedaagse management directieleden ZML. Praktijkvoorbeeld. Amersfoort 1 oktober 2010

Presentatie Tweedaagse management directieleden ZML. Praktijkvoorbeeld. Amersfoort 1 oktober 2010 Presentatie Tweedaagse management directieleden ZML Praktijkvoorbeeld Amersfoort 1 oktober 2010 Korte schets Stéphan van den Boom s.vdboom@hermanbroerenschool.nl 06-46755571 Leraar MLK-onderwijs s-hertogenbosch;

Nadere informatie

THERE S A NEW VMBO IN TOWN IN EEN SPLINTERNIEUW SCHOOLGEBOUW!

THERE S A NEW VMBO IN TOWN IN EEN SPLINTERNIEUW SCHOOLGEBOUW! THERE S A NEW VMBO IN TOWN IN EEN SPLINTERNIEUW SCHOOLGEBOUW! THERE IS A NEW VMBO IN TOWN Een plek waar jij je thuis voelt. Waar jij de persoonlijke aanpak krijgt die je verdient. Waar jij wordt uitgedaagd

Nadere informatie

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces Mbo avond Minkema Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces MBO-avond Minkema Voorstellen Doel en inhoud presentatie (verschillen vmbo-mbo, aanbieders, opleidingen, studiekeuzeproces, aanmelden etc.)

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2018-2019 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie PRO Grotius

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

Deel B Schooleigen aanvulling op het reglement.

Deel B Schooleigen aanvulling op het reglement. Deel B Schooleigen aanvulling op het reglement. 01-07-2011 Grotius College afdeling Praktijkonderwijs *Gebaseerd op het diploma - reglement van 6 Haagse Praktijkscholen. Dit ligt ter inzage op de administratie

Nadere informatie

Voel je thuis op het KWC!

Voel je thuis op het KWC! op de Gershwinhof Voel je thuis op het KWC! Kom jij naar onze school? Van harte welkom! Op het KWC zit je goed. Wij hebben twee gebouwen: de Gershwinhof en de Beethovenlaan. Daar vind je alle soorten voortgezet

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Er zijn vier richtingen:»

Nadere informatie

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Casus: Leerling Praktijkonderwijs IQ 55 80 Leerachterstand 3 jaar of meer Vaak instabiele

Nadere informatie

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Kinderen en jongeren moeten tegenwoordig steeds méér en steeds beter presteren, een zo hoog mogelijke opleiding volgen, diploma

Nadere informatie

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11 Januari 2017 versie: 1.0 Gentiaan College Talenten laten groeien. de Ambelt Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1. Het nieuwe vmbo... 3 Profielen in het vmbo... 3 De avo-vakken... 3 Het beroepsgerichte profielvak...

Nadere informatie

OOK VOOR UW KIND! LAAT ZIEN WAT JIJ KUNT

OOK VOOR UW KIND! LAAT ZIEN WAT JIJ KUNT LAAT ZIEN WAT JIJ KUNT In deze brochure kunnen we u lang niet alles vertellen wat u graag wilt weten over onze school. Kom daarom ook eens op De Bolster kijken en vraag ons wat u weten wilt. Bel ons voor

Nadere informatie

Omscholing. InterTransfer Sonsbeekweg BA Arnhem /

Omscholing. InterTransfer Sonsbeekweg BA Arnhem / Omscholing Beveiliger InterTransfer Sonsbeekweg 1 6814 BA Arnhem www.intertransfer.nl 026 355 7277/ info@intertransfer.nl Wie zijn wij? Bij InterTransfer zijn uw re-integratie en outplacementvraagstukken

Nadere informatie

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool 1 Stageorganisatie Laurentius Praktijkschool De stages zijn een belangrijk onderdeel van het schoolprogramma in VO 3, 4 /5 groep. De school heeft al vele jaren contacten met stagebedrijven en instellingen

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Elke Leerling Doet Ertoe Vind je het leuk om met je handen te werken? Op het vmbo is daar naast theorie- veel ruimte voor. De naam zegt het al: vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

XSservice BV. Samenwerking Project Boris & PROFIJT

XSservice BV. Samenwerking Project Boris & PROFIJT XSservice BV Samenwerking Project Boris & PROFIJT Aan SBB Project Boris Van Olav van Doorn Margriet van de Ketterij, MSc Betreft Samenwerking Project Boris & PROFIJT Datum 11-03-2016 Inleiding PROFIJT

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 1, 16+ (begeleid) werk, inburgering

Schets van het onderwijsprogramma Route 1, 16+ (begeleid) werk, inburgering Schets van het onderwijsprogramma, inburgering De leerlingen in route 1 uitstroomprofiel (begeleid) werk, inburgering stromen door naar (begeleid) werk. Dat betekent dat er in het onderwijsprogramma aan

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Open DAG 21 november

Nadere informatie

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen Wie zijn we? 1 Bladergroen is een kleine, gezellige en veilige school waarin verschillende onderdelen

Nadere informatie

De nieuwe naam voor ZML Noordoost Brabant

De nieuwe naam voor ZML Noordoost Brabant De nieuwe naam voor ZML Noordoost Brabant Beter voor nu, beter voor later Niet alle kinderen in deze wereld vinden even makkelijk hun weg. Deze kinderen hebben extra begeleiding en zorg nodig om hun eigen

Nadere informatie

Toekomstperspectief van een vso leerling. De mogelijkheden op een rij

Toekomstperspectief van een vso leerling. De mogelijkheden op een rij Toekomstperspectief van een vso leerling De mogelijkheden op een rij Om er even in te komen een test! Ga naar Kahoot.it Inhoud presentatie Over de Werkstraat Toekomstperspectief Uitstroomprofiel Opleidingen

Nadere informatie

Beweeg-vmbo/mavo. sport & bewegend leren. maatwerk. joúw top behalen. groeien als mens. keuzevrijheid. een gezonde school

Beweeg-vmbo/mavo. sport & bewegend leren. maatwerk. joúw top behalen. groeien als mens. keuzevrijheid. een gezonde school Beweeg-vmbo/mavo sport & bewegend leren maatwerk joúw top behalen groeien als mens keuzevrijheid een gezonde school Beweeg-vmbo/mavo Beweeg-vmbo/mavo Beweeg-vmbo/mavo open dagen woensdag 16 januari 14:00-17:00

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Welkom Als er sprake is van leer- en/of gedragsproblemen, waarbij meer ondersteuning nodig is dan het reguliere

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Bij De Rotonde werkt een jong team in de onderbouw. Onze docenten staan daarom dicht bij de leerlingen. Ze

Nadere informatie

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD WELKOM In Rotterdam Zuid staat langs de singel met fonteinen onze prachtige school Het Praktijkcollege Charlois. Ons gebouw is klein en overzichtelijk, zo weet je snel de

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

WE ZIEN JE. GROEIEN. Het vak leren waar je trots op bent

WE ZIEN JE. GROEIEN. Het vak leren waar je trots op bent WE ZIEN JE. GROEIEN. Het vak leren waar je trots op bent Beste leerling, beste ouder, Wij helpen jou groeien, als mens en in je ambacht. Dat is onze missie. Alles op t Genseler is erop gericht dat jij

Nadere informatie

www _ 1

www _ 1 www.veenoord.info 1 Op Veenoord heb jij de regie in handen! Je volgt je eigen persoonlijke leerroute en doet waar mogelijk vakken op een hoger niveau (BB/ KB/TL). Je leert eigen keuzes maken en zet prestaties

Nadere informatie

Praktijkschool ATC. Arbeid Trainings Centrum. Drift TB Ommen (0529) Facebook

Praktijkschool ATC. Arbeid Trainings Centrum. Drift TB Ommen (0529) Facebook Praktijkschool ATC Arbeid Trainings Centrum Drift 2 7731 TB Ommen (0529) 466443 info@atcommen.nl www.atcommen.nl Facebook VOORWOORD Aan de leerlingen, ouders/verzorgers & andere belangstellenden. Welkom

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Beleidsplan Nazorg Yulius Onderwijs De Drechtster Afdeling Arbeid (PRO) Volledige versie

Beleidsplan Nazorg Yulius Onderwijs De Drechtster Afdeling Arbeid (PRO) Volledige versie Beleidsplan Nazorg Yulius Onderwijs De Drechtster Afdeling Arbeid (PRO) Volledige versie Versie: 1.1 Eerste vaststelling: 1-8-2013 Laatst gewijzigd op: 23-01-2015 Evaluatiedatum: 1-8-2014 Opgesteld door:

Nadere informatie

Competentiegericht Leren in de praktijk

Competentiegericht Leren in de praktijk Competentiegericht Leren in de praktijk Hoe werken we in de praktijk? Wat hebben we als vier scholen gemeen? Wat doen we op onze eigen manier? Een overzicht 1 Competentiegericht Leren in de praktijk Wat

Nadere informatie

Happy! https://www.youtube.com/watch?v=3k68a DXrr2c

Happy! https://www.youtube.com/watch?v=3k68a DXrr2c Happy! https://www.youtube.com/watch?v=3k68a DXrr2c Voorlichting Ichthus College 2014 GOUD in handen! Programma Centrale Opening door rectoren Ronde 1 20.05-20.30 uur Ronde 2 20.35-21.00 uur Ronde 3 21.05-21.30

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

Assistent Horeca, Voeding of Voedingsindustrie BBL

Assistent Horeca, Voeding of Voedingsindustrie BBL Crebo Duur Niveau Leerweg 25252 1 jaar Entree BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus en februari (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Alexanderstraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Binnen

Nadere informatie

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute vergroten kansen op de arbeidsmarkt voor vso/pro/mbo, werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie Personeel

Nadere informatie

Elke dag leren door te doen

Elke dag leren door te doen Elke dag leren door te doen Praktijkonderwijs elke dag een uitdaging Elk kind heeft talent en voor elk kind zijn er uitdagingen. Dat is het uitgangspunt van Praktijkonderwijs op het Elde College. Binnen

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling basisschool de Tweemaster Stichting OVO Samen werken aan talent Stichting OVO is het bestuur van acht basisscholen en vier middelbare scholen. Wij kunnen daardoor leerlingen van

Nadere informatie

WELKOM OP HET FLORACOLLEGE VOOR VMBO

WELKOM OP HET FLORACOLLEGE VOOR VMBO HET P O M O K L E W E G E L L O C FLORA VOOR VMBO FLORACOLLEGE Ondernemend Betrokken Eigenzinnig Resultaatgericht CHECK WWW.LENTIZ.NL/ FLORACOLLEGE VOOR MEER INFO Ondernemend Het Lentiz Floracollege is

Nadere informatie

Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs Onze boodschap aan leerlingen: Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Het Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs. Je

Nadere informatie

De BORISLIJN. n Praktijkvoorbeeld. n Praktijkverklaring! van. naar

De BORISLIJN. n Praktijkvoorbeeld. n Praktijkverklaring! van. naar De BORISLIJN Voor teamleiders, Dus eigenlijk schoolleiders voor leerlingen en besluitnemers en doorstromers van PrO en VSO maar ook voor richting mensen (gedeeltelijk) werkzaam bij gemeenten betaalde arbeid

Nadere informatie

Zwartewaterland Informatieboekje Maatschappelijke Stage

Zwartewaterland Informatieboekje Maatschappelijke Stage Zwartewaterland Informatieboekje Maatschappelijke Stage 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Voorwaarden voor erkenning stageplaats...4 Gang van zaken en regelgeving...4 Veelgestelde vragen...6 Belangrijke

Nadere informatie