De ontsteking is van alle 6 cilinder Hercules benzinemotoren hetzelfde zowel 126/314/324 en 328 dus ook volledig uitwisselbaar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ontsteking is van alle 6 cilinder Hercules benzinemotoren hetzelfde zowel 126/314/324 en 328 dus ook volledig uitwisselbaar."

Transcriptie

1 De ontsteking van de YA 126 (versie montji10/02) De demystificatie oftewel de zin en onzin over De ontsteking. Deel 1: beschrijving, werking en specificaties v.d. ontsteking. Deel 2: afstellen v.d ontsteking. Deel 3: storingen a.d. ontsteking. Deel 1. De ontsteking is van alle 6 cilinder Hercules benzinemotoren hetzelfde zowel 126/314/324 en 328 dus ook volledig uitwisselbaar. Het is zoals de motor van Amerikaans fabrikaat n.l. DELCO REMY type en De werking: Het hart v.d. ontsteking wordt gevormd door de bobine en dat is in feite een hoogspanningstransformator. Een eigenschap van een transformator is dat hij alleen op wisselspanning kan werken. Omdat wisselspanning niet in een batterij kan worden opgeslagen en gelijkspanning wel is bij motorvoertuigen gelijkspanning een gegeven alleen al voor het starten. Om toch de bobine(hoogspanningstransformator) te laten werken dienen we op de primaire spoel een wisselspanning aan te brengen en dat doen we met de contactpunten die snel openen en sluiten, bij het opengaan van het contact word in de primaire spoel een tegen EMK opgewekt waardoor in de secundaire spoel kortstondig een hoge spanning ontstaat. Vervolgens wordt die hoogspanning respectievelijk via de rotor in het verdelerhuis naar de cilinder gevoerd die zijn kompressieslag heeft bereikt, vandaar de naam verdelerkap. Tevens is de mechanische overbrenging naar het nokkenasje die zorgt voor het openen en sluiten v.d. contactpunten zodanig geconstrueerd dat het openen en sluiten nagenoeg overeenkomt met de compressieslag van een v.d cilinders. Omdat bij mechanische overbrengingen we rekening moeten houden met toleranties, slijtage of speling en tevens het ontstekingstijdstip zo exact mogelijk moeten kunnen afstellen kunnen we het moment van openen variëren d.m.v. het draaien van de onstekings behuizing naar links of rechts om het juiste openingsmoment in te stellen.

2 De fijn afstelling gebeurt door het instellen v.d. contactpunten naar de gegeven contactafstand Want daardoor word het exacte tijdstip bepaald v.h. openen, dit noemen we ook wel de contacthoek of dwell. Radio-ontstoring. Hoewel het om een ouderwetse conventionele ontsteking gaat lijkt hij op het eerste gezicht extra gecompliceerd door de extra componenten die ten behoeve van radio- ontstoring zijn aangebracht zoals: Opgesloten in een metalen behuizing die tevens dient ter afscherming. Een LC filter in de behuizing direct achter de connector. Koolweerstanden aangebracht in de rotor en de verdelerkap. Volledig afgeschermde bougiekabels en speciaal ontstoorde bougies. De voorschakel weerstand heeft een dubbele functie n.l. hij maakt deel uit v.h. LC filter t.b.v. de ontstoring maar is ook een starthulp bij koude start. Het is een PTC weerstand(positieve Temperatuur Coëfficiënt) waarbij de weerstand verandert versus weerstandstemperatuur. Als de weerstand koud is heeft hij zijn laagste waarde n.l. +/- 1.8 Ohm. Word de ontsteking ingeschakeld dan krijgt de bobine een hoge spanning, door de stroom die door de weerstand loopt word hij warm en de weerstand loopt op tot +/- 8 Ohm waardoor de spanning in de bobine lager word, tot zijn normale bedrijfsspanning is bereikt. Als extra zijn aan de carrosserie en uitlaat litze aardstrippen aangebracht om bewegings kraakstoringen te voorkomen. Technische specificatie v.d. ontsteking. Delco Remy model Ohmse weerstand Primair bobine +/- 1.6 Ohm. Ohmse weerstand Secundair bobine +/-13.8 kohm Voorschakelweerstand koud +/- 1.8 Ohm. Voorschakelweerstand na 30 sec. +/- 8 Ohm. Weerstand rotor +/- 20 kohm Weerstand verdeelkap p. cilinder +/- 8 kohm. Inw.weerstand RSJ8 bougie +/- 1 kohm. Elektrodeafstand bougie mm, afhankelijk van het merk en type bougie.

3 Capaciteit bluscondensator MicroFarad. Capaciteit ontstoringscondensator MicroFarad. Capaciteit doorvoercondensator MicroFarad. De spanning over de bobine met gesloten contactpunten is ongev.4.5 V. De spanning over de voorschakelweerstand met de contactpunten gesloten is ongev V. Afstand v.d, contactpunten 0.56 mm. Contacthoek(dwell) 37 graden. Vervroeger Centrifugaal Ontstekingsvolgorde Druipwaterdicht.

4 Deel 2:afstellen van de ontsteking. Onder voorbehoud dat de carburateur goed is afgesteld en de motor in goede conditie is. (d.w.z. goede compressie en de kleppen netjes gesteld. Een afstelprocedure staat omschreven in het handboek chauffeur(vth9-326) maar persoonlijk vind ik die te omslachtig en onnauwkeurig. Je kan ook tegen een kleine vergoeding onder de juiste hoek een gat laten boren door de dwarschassisbalk om het streepje op het vliegwiel (BDP) beter zichtbaar te maken,maar dat vind ik eerder een gat in je portemonnee boren. Het BDPmerkteken op het vliegwiel is een indicatie maar niet meer dan dat het kan heel goed dat een individuele motor de beste prestaties levert bij 13 gr. En een andere op 8 gr. Afregelen dus op trekkracht en acceleratievermogen. Dus met een spreiding van een aantal graden rekening houden. Een betere en klassieke methode zou zijn het merkstreepje op de krukaspoelie maar die is niet te gebruiken omdat de radiateur in de weg zit en er geen vast merkpunt aangebracht is. Het BDP streepje op het vliegwiel is een nuttige indicatie maar voor mij geen absoluut merkteken. Als de motor gloednieuw de fabriek uitrolt en alle toleranties vallen binnen de specificaties en met de van fabriekswege voorgeschreven bougies is het een ander verhaal. Nogmaals het is een indicatie,het kan zijn dat de ene motor als een tijger loopt bij 13 gr. voor het BDP en een ander op 8 gr.,dus houd rekening met een zekere spreiding. En de motorperformance telt d.w.z. dat hij goed loopt en prestaties levert,en niet het absolutisme van een streepje,en het beinvloed de levensduur v.d.motor niet. De afstelprocedure die ikzelf volg indien nodig: 1 Verwijder dynamo. 2 Schroef verdelerkap los. 3 Torn de motor tot de eerste cilinder praktisch zijn uiterste compressieslag heeft bereikt. (altijd rechtsom draaien) 4 Los de moeren v.d.ontstekingsbehuizing(niet teveel, hij moet net een beetje kunnen draaien) 5 Controleer de contactpunten op slijtage of overmatig inbranden(zonodig vervangen)

5 6 Stel de contactopening af m.b.v. de juiste voelermaat en draai de ontsteking heen en weer om de juiste afstand te controleren en zet de punten vast. (zorg ervoor dat de behuizing weer in dezelfde stand staat) 7 Controleer d.m.v. een controlelampje of een universeelmeter door verdraaien v.d. rotor of de contactpunten net openen. 8 Vet het nokje licht in en monteer de verdelerkap. 9 Monteer de dynamo. 10 Start de motor, zonodig de ontstekingsbehuizing iets bijdraaien tot de motor regelmatig en netjes loopt tussen de toeren, bij deze procedure af en toe wat gas geven om te controleren of de motor snel wil accelereren. Bij deze procedure kan men ook een vacuümmeter gebruiken, aansluiten op de extra nippel tussen carburateur en spruitstuk, afregelen op max. vacuüm bij vast stationair toerental. Als hij voor het gevoel optimaal loopt ga dan rijden op een stille weg en flink optrekken in een te lage versnelling, als de motor pingelt staat hij een tikje te vroeg, stoppen en de behuizing een fractie van een millimeter naar rechts verdraaien net zo vaak als nodig is totdat hij goed trekt zonder pingelen. 11 Zet de ontsteking definitief goed vast. Bij het afwisselend rijden op benzine of LPG is het wat lastiger afstellen omdat LPG trager ontsteekt en afwisselend op de ene en dan op de andere brandstof moet rijden om een bevredigend compromis te bereiken, d.w.z. dat ze voor beiden niet optimaal staat. Men hoort vaak op LPG rijdt hij beter dan op benzine of omgekeerd. In het hoofdstuk storingen zal ik een mogelijke oplossing voor dit probleem aanreiken. Terug naar boven

6 Deel 3: storingen aan de ontsteking. Wanneer de ontsteking ooit is gedemonteerd en de motor is getornd zonder ontsteking dan is de beste manier om de ontsteking weer goed te monteren, de motor te tornen tot de voorste zuiger nr.1 zijn compressieslag en nagenoeg bijna zijn bovenste punt heeft bereikt. (altijd rechtsom draaien) Dan de behuizing monteren met een vrije slag naar links en rechts zodat de rotor naar voren wijzend een hoek van ongeveer 45 gr. maakt met de lengterichting v.d motor. Soms is het nodig dit een paar maal te herhalen door de schuine vertanding v.d. ontstekingsas voordat de optimale stand is bereikt. De ontsteking vervroegen of verlaten. De draairichting v.d.rotor is rechtsom dus: Vervroegen het ontstekingshuis iets naar links verdraaien. Verlaten het ontstekingshuis iets naar rechts verdraaien. Let op het gaat om fracties van een millimeter, uiterste voorzichtigheid is geboden anders draai je snel te ver.

Ontstekingstijdstip controleren

Ontstekingstijdstip controleren Ontstekingstijdstip controleren Interval: in principe een eenmalige klus. Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat in vier slagen (inlaatslag, compressieslag, arbeidslag en uitlaatslag)

Nadere informatie

Historische autotechniek (3)

Historische autotechniek (3) Historische autotechniek (3) E. Gernaat (ISBN in overweging) 1 Bobine-ontsteking 1.1 Het opwekken van bougievonken 1.1.1 Opbouw van een bobine Het werkingsprincipe van de ontstekingsinstallatie is in de

Nadere informatie

Ontsteking in onze Volvo s. General description Haynes blz.81

Ontsteking in onze Volvo s. General description Haynes blz.81 in onze Volvo s Is een conventioneel concept, Wordt vaak omgebouwd tot een elektronische ontsteking Han Misdom 1 General description Haynes blz.81 2 1 Wat gaan we vanavond behandelen? Het viertakt principe

Nadere informatie

Een goede verbranding...

Een goede verbranding... Een goede verbranding... Met dank aan Wikipedia eerst een stukje geschiedenis: Een van de belangrijkste onderdelen van het ontstekingssysteem van een verbrandingsmotor met benzine(of gas) als brandstof

Nadere informatie

W se vacuumvervroeger verlaat Geplaatst door vetpolleke - 04 mei :54

W se vacuumvervroeger verlaat Geplaatst door vetpolleke - 04 mei :54 W108 280se vacuumvervroeger verlaat Geplaatst door vetpolleke - 04 mei 2015 19:54 Met een verbruik van 22 tot 35 liter ondanks een aangenaam rijgedrag leek het me raadzaam toch op zoek te gaan naar een

Nadere informatie

ONTSTEKINGSSYSTEEM ONTSTEKINGSSYSTEEM 22

ONTSTEKINGSSYSTEEM ONTSTEKINGSSYSTEEM 22 ONTSTEKINGSSYSTEEM ONTSTEKINGSSYSTEEM 22 Inhoud blz. Algemene beschrijving 2 Principe van werking 3 Af stellingen en controles bi j onderhoudsbeurt en 4 Indentif icatie van Speciale Gereedschappen 6 Technische

Nadere informatie

CURSUS KLEINE BEURT. Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com

CURSUS KLEINE BEURT. Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com CURSUS KLEINE BEURT Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com 1. Inleiding Uw eigen klassieke Volvo een kleine beurt leren geven is het doel van deze cursus. Aan het eind

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine.

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. Meten is weten Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. De bobine bestaat uit een weekijzer kern met twee wikkelingen, een

Nadere informatie

Klepspeling stellen mm, bij koude motor

Klepspeling stellen mm, bij koude motor Klepspeling stellen Interval: Inlaat: Uitlaat: 3000 km. 0.10 mm, bij koude motor 0.15 mm, bij koude motor Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat de zuiger in een cilinder twee

Nadere informatie

Belangrijk: sluit de 123\TUNE nog niet aan, als de software nog niet is geïnstalleerd!

Belangrijk: sluit de 123\TUNE nog niet aan, als de software nog niet is geïnstalleerd! INSTALLEREN VAN DE SOFTWARE Belangrijk: sluit de 123\TUNE nog niet aan, als de software nog niet is geïnstalleerd! Ga naar: www.123ignition-conversions.nl en haal de laatste versie van de 123\TUNE software

Nadere informatie

De ontsteking. setje contactpuntjes opent.

De ontsteking. setje contactpuntjes opent. De ontsteking Door Rob Wilde Een eerste kennismaking Met de uitvinding van de benzinemotoren (vroeger ten onrechte gasmotoren genoemd) moest er een oplossing worden gezocht om het mengsel van lucht en

Nadere informatie

Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK

Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK 1 Lees deze instructie volledig voor U met de installatie begint. Gebruik nieuwe bougiekabels,

Nadere informatie

Elektrische techniek

Elektrische techniek AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . Zowel in huis als bij voertuigen heb je met elektriciteit te maken. Hoe zit een meterkast in elkaar? Hoe werkt een elektrisch ontstekingssysteem van een motor?

Nadere informatie

Afstellen Carburateurs

Afstellen Carburateurs Afstellen Carburateurs Inhoudt 1. De eerste checks... 1 2. Het Synchroniseren... 2 2.1 De kortsluitmethodiek... 2 TIP: test voor slechte carbs... 3 2.2 Het synchroon stellen met home made vacuümmeter...

Nadere informatie

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . is een eenvoudiger soort verbrandingsmotor. Op het titelblad zag je een doorsnede van een tweeslagmotor De drijfstang is letter. De zuiger is letter. De krukas

Nadere informatie

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI Home Algemene ombouw tips Updates Downloads Specials Corsa A Ombouw naar 1.6 8v Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Corsa B Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Tuning Corsa A Optimaliseren 1.6 8v

Nadere informatie

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT Voor GY6 139QMB / 139QMA-motoren van 50cc - 90cc en Kymco 50cc 4-takt. De NARAKU-nokkenas is gebouwd volgens de nieuwste technische kennis van de Motortechnologie

Nadere informatie

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc Een vervuilde of slecht afgestelde carburateur kan diverse problemen veroorzaken zoals o.a.: - Slecht starten - Stotteren bij gashervatting - Afslaan bij afremmen - Gebrek aan vermogen - Vervuiling van

Nadere informatie

Vari-Met CDI module Handleiding V1.0

Vari-Met CDI module Handleiding V1.0 Gefeliciteerd met de aankoop van uw Vari-Met CDI module! Wij hopen dat u vele veilige en comfortabele kilometers zal maken met deze CDI module. De Vari-Met CDI is een digitale CDI in tegenstelling tot

Nadere informatie

11. Reinig de onderdelen.

11. Reinig de onderdelen. HANDELING Nr. H78.211-3: Revisie van een stroomverdeler. 1 REVISIE VAN EEN DUCELLIER STROOMVERDELER DEMONTAGE. 1. Verwijder de verdelerkap (29). Verwijder de rotor (30). 2. Demonteer het bewegende deel

Nadere informatie

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Stel, je koopt een brommer die een hele tijd heeft stil gestaan die niet meer wil rijden. (of een andere oude brommer) Hier kun je lezen wat je

Nadere informatie

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05 // D-Jetronic van Bosch (beschrijving van Robert Bosch GMBH) 1 Inleiding Het D-Jetronic-inspuitsysteem van Bosch is een intermitterend werkend systeem. De D-Jetronic bestaat uit drie samenwerkende systemen:

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

Digitale Ontstekingssystemen. BSA Technische Dag A.J. Galama

Digitale Ontstekingssystemen. BSA Technische Dag A.J. Galama Digitale Ontstekingssystemen BSA Technische Dag 2016 02 20 A.J. Galama Digitale ontstekingen Wat zijn het?, Electronische apparaten waarbij vervroegingscurves (ontstekingstijdstip vs krukaspositie) en

Nadere informatie

NUMMER : 076/ DATUM : VERSIE NR : B

NUMMER : 076/ DATUM : VERSIE NR : B AUTOMERK TYPE VOYAGER CILINDERINHOUD 3300 AANTAL KLEPPEN 12 MOTORCODE 3.3V6 TRANSMISSIE TYPE AT TYPE VSI INJECTOREN ( RAIL NUMMER + KLEUR ) 2 x 180/30330 Oranje RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG BRANDSTOF

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

Heli Motoren afstellen. 2 naalds motor. Kleine naald afstellen. Pinch Test. WWW.Jupiter-Venlo.nl. Document titel: Helimotor afstellen

Heli Motoren afstellen. 2 naalds motor. Kleine naald afstellen. Pinch Test. WWW.Jupiter-Venlo.nl. Document titel: Helimotor afstellen Heli Motoren afstellen Het afstellen van een Heli Motor blijft enorm lastig omdat je niet echt aan de instellingen kunt draaien terwijl de rotorbladen draaien. Met dit document wil ik een paar generieke

Nadere informatie

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste Kleppenmechanisme Klep timing De nokkenas wordt aangedreven door de krukas. De nokkenas bedient de kleppen en de ontstekingsverdeler. De aandrijving van de nokkenas vindt plaats door middel van tandwielen,

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS

BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS BELANGRIJKE INFORMATIE 1 A TECHNISCHE GEGEVENS Inhoudsopgave Pag. Technische gegevens....................... 1A-1 1A-0 - BELANGRIJKE INFORMATIE 90-827857B1 NOVEMBER 1996 Technische gegevens VERMOGEN (kw)

Nadere informatie

Alles over de Bosch contactpunten ontsteking.

Alles over de Bosch contactpunten ontsteking. Alles over de Bosch contactpunten ontsteking. Indeling. Waarom een goed afgestelde ontsteking belangrijk is:. Maar wat is nu het goede ontstekingstijdstip voor jouw Zündapp?. Wat heb je nodig om aan een

Nadere informatie

Telefoon: Fax: GST registration no.:

Telefoon: Fax: GST registration no.: Telefoon: Fax: GST registration no.: Naam: 18JH geregelde kat. Fabrikant: Volkswagen Adres: Model: Jaar: 1983 Registratie: Tel - Privé: Tel - Werk: Aantal kilometers: Opdrachtnummer: Modelidentificatie

Nadere informatie

Handleiding Brel 35mm en 45mm elektronische radio motor (ook voor ritsscreen) Type MEV MEV MEV MEV45-40

Handleiding Brel 35mm en 45mm elektronische radio motor (ook voor ritsscreen) Type MEV MEV MEV MEV45-40 BREL motors is onderdeel van: Pagina 1 Handleiding Brel 35mm en 45mm elektronische radio motor (ook voor ritsscreen) Type MEV35-10 + MEV45-20 + MEV45-30 + MEV45-40 Lees de handleiding alvorens u begint

Nadere informatie

Motortester TA 602 met stroboscooplamp

Motortester TA 602 met stroboscooplamp G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 84 41 87 Motortester TA 602 met stroboscooplamp Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Telefoon: Fax: GST registration no.:

Telefoon: Fax: GST registration no.: Telefoon: Fax: GST registration no.: Naam: 13HW-HK geregelde kat. Fabrikant: Volkswagen Adres: Model: Jaar: 1983 Registratie: Tel - Privé: Tel - Werk: Aantal kilometers: Opdrachtnummer: Modelidentificatie

Nadere informatie

Telefoon: Fax: GST registration no.:

Telefoon: Fax: GST registration no.: Telefoon: Fax: GST registration no.: Naam: 11FA-37KW Fabrikant: Volkswagen Adres: Model: Jaar: 1980 Registratie: Tel - Privé: Tel - Werk: Aantal kilometers: Opdrachtnummer: Modelidentificatie Aantal cilinders

Nadere informatie

S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine

S&S 4 Boring Super Sidewinder Evo Style Engine S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine Een half jaar geleden heb ik al uitgebreid de bouw van een S&S Super Sidewinder 113" c.i. (1850 cc) omschreven en getest op Dyno, en de motor bleek goed

Nadere informatie

Bestnr. 23 07 49 Monstertruck 1:6 Comanche 2WD C6-M chassis

Bestnr. 23 07 49 Monstertruck 1:6 Comanche 2WD C6-M chassis Bestnr. 23 07 49 Monstertruck 1:6 Comanche 2WD C6-M chassis Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand,

Nadere informatie

Telefoon: Fax: GST registration no.:

Telefoon: Fax: GST registration no.: Telefoon: Fax: GST registration no.: Naam: 18EX niet geregelde kat. Fabrikant: Volkswagen Adres: Model: Jaar: 1983 Registratie: Tel - Privé: Tel - Werk: Aantal kilometers: Opdrachtnummer: Modelidentificatie

Nadere informatie

- Kenmerken benzinemotor

- Kenmerken benzinemotor - Kenmerken benzinemotor - Kenmerken dieselmotor - Verschillen tussen benzine- en dieselmotoren Samengesteld door : R. van Aalderen Docent scheepswerktuigkundige vakken Noorderpoort Eemsdollard; Energy

Nadere informatie

Telefoon: Fax: GST registration no.:

Telefoon: Fax: GST registration no.: Telefoon: Fax: GST registration no.: Naam: Fabrikant: Volkswagen Adres: Model: Jaar: 1980 Registratie: Tel - Privé: Tel - Werk: Aantal kilometers: Opdrachtnummer: Modelidentificatie Aantal cilinders Type

Nadere informatie

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor Opbouw van de motor Onderdelen van de motor Cilinderblok (motorblok) In het cilinderblok of motorblok zijn krukas, drijfstangen en zuigers aangebracht. Uiteraard zijn ook de cilinders, waarin de zuigers

Nadere informatie

Storingen. Storingslijst voor motoren op benzine en gas (Enkele punten gelden niet voor alle auto's.)

Storingen. Storingslijst voor motoren op benzine en gas (Enkele punten gelden niet voor alle auto's.) Storingen Als u uw auto goed onderhoudt of laat onderhouden, heeft u weinig last van storingen. Helaas overvallen storingen u vaak op een ongelegen moment, bijvoorbeeld als u de auto dringend nodig heeft.

Nadere informatie

STORINGSHANDLEIDING GASGESTOOKTE LUCHTVERWARMERS

STORINGSHANDLEIDING GASGESTOOKTE LUCHTVERWARMERS STORINGSHANDLEIDING GASGESTOOKTE LUCHTVERWARMERS BOUWJAAR 2000-2004 URA-20 URA-25 URA-35 URA-45 URA-55 URA-65 URA-80 URA-95 Werking Voor men begint met de in bedrijfstelling is het raadzaam te controleren

Nadere informatie

De ontsteking. De ontsteking bestaat uit een aantal onderdelen zoals: De bobine; de bougie s; de stroomverdeler.

De ontsteking. De ontsteking bestaat uit een aantal onderdelen zoals: De bobine; de bougie s; de stroomverdeler. De ontsteking De ontsteking bestaat uit een aantal onderdelen zoals: De bobine; de bougie s; de stroomverdeler. De bobine De bobine bestaat uit een metalen huis dat twee stel wikkelingen rond een weekijzeren

Nadere informatie

Copyright 2010: Donkervoort.info, Jasper D. Steffens. Handleiding. Distributieriem vervangen Donkervoort Audi 1.8T 20V motor

Copyright 2010: Donkervoort.info, Jasper D. Steffens. Handleiding. Distributieriem vervangen Donkervoort Audi 1.8T 20V motor Handleiding Distributieriem vervangen Donkervoort Audi 1.8T 20V motor Noodzakelijk speciaal- gereedschap Voorbereidende werkzaamheden OEM # nummer Midlock aftermarket # nummer 3387 VW- 1(Z- 3576) T10008

Nadere informatie

1.2 De tweeslagmotor. De werking en het principe van een tweeslagmotor

1.2 De tweeslagmotor. De werking en het principe van een tweeslagmotor 1.2 De tweeslagmotor Naast de grote en zware vierslagmotoren bestaan er ook compacte en lichte tweeslagmotoren. Tweeslagmotoren vind je bijvoorbeeld in een brommer, in een motorkettingzaag en in een bosmaaier.

Nadere informatie

Branderketel 12V DC/ 24 V DC

Branderketel 12V DC/ 24 V DC Branderketel 12V DC/ 24 V DC Inhoudsopgave: blz Technische specificaties 2 Speciale waarschuwingen 3 Branderverstuiver / elektroden 3 Brandstofpomp 4-5 Elektrisch schema 6 Printplaat 6 Probleem / oplossing

Nadere informatie

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel.

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel. 1.4 De tweeslag motor Bij de tweeslag motor duurt het arbeidsproces tweeslagen, dus een neerwaartse en een opwaartse slag. Duidelijk zal zijn dat deze motor zelf geen lucht aan kan zuigen. Bij deze motor

Nadere informatie

Mercedes-Benz personenwagens

Mercedes-Benz personenwagens onderhoudsysteem voor type 123 servicebeurt na elke 7.500*/10.000 km of ieder jaar onderhoudsbeurt na elke 15.000*/20.000 km of iedere twee jaar extra werkzaamheden na elke 45.000*/60.000 km of iedere

Nadere informatie

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56)

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) 11 31 001 Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) Benodigd speciaal gereedschap: 00 9 250 11 2 300 11 3 240 11 3 244 11 3 250 11 3 260 11 3 292 11 4 220 11 6 150 11 6 180 (zo nodig inlaat- of uitlaatzijde)

Nadere informatie

VERVANGING VAN EEN CILINDERKOP

VERVANGING VAN EEN CILINDERKOP HANDELING Nr. H78.112-1: Vervanging van een cilinderkop. 1 VERVANGING VAN EEN CILINDERKOP UITBOUWEN. 1. Tap de radiateur af, verwijder vervolgens de motorkap en laat het cilinderblok leeglopen via de aftapplug.

Nadere informatie

Multi-tool 2CV / Visa

Multi-tool 2CV / Visa Multi-tool 2CV / Visa Voor de professionele 2CV-specialist / perfectionist: Het hart van de motor, de krukas en nokkenas, is vaak aan (gedeeltelijke) revisie toe. Tal van onderdelen worden nieuw gemaakt,

Nadere informatie

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE HELP, DE ACCU LOOPT LEEG Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Werking van het laadcircuit 3. Controle van het laadcircuit 4. Reparaties en afregeling

Nadere informatie

Telefoon: Fax: GST registration no.:

Telefoon: Fax: GST registration no.: Telefoon: Fax: GST registration no.: Naam: 18PB geregelde kat Fabrikant: Volkswagen Adres: Model: Jaar: 1987 Registratie: Tel - Privé: Tel - Werk: Aantal kilometers: Opdrachtnummer: Modelidentificatie

Nadere informatie

Handleiding Spanningsregelaar Type Delco Remy

Handleiding Spanningsregelaar Type Delco Remy Handleiding Spanningsregelaar Type Delco Remy Versie 1.0 NL INLEIDING Deze handleiding beschrijft de inbouw van de SixVolt elektronische spanningsregelaar in de originele behuizing van de vroege 6-hoekige

Nadere informatie

KD Montage/demontagerichtlijnen

KD Montage/demontagerichtlijnen KD481.05/NL/01-06/2014 KD481.05 Montage/demontagerichtlijnen SUBARU: Forester (I, II, II FL, III), Legacy (IV, V), Impreza (G11, FL G11, GR/GV), MOTOREN 1.5 i, 2.0 (i, R, X, XS, STi, XT), 2.5 (STi, Ti,

Nadere informatie

Elektronische ontsteking in de kever.

Elektronische ontsteking in de kever. Elektronische ontsteking in de kever. Theorie De ontsteking van een kever (origineel of in de toebehorenhandel verkrijgbare 009, 050 of 094) zijn uitgerust met contactpuntjes. Nadeel van de puntjes is

Nadere informatie

Montage instructie Mechanisch codeslot. Montage instructie Mechanisch codeslot met krukbediening Type KNSV 5150 SCP

Montage instructie Mechanisch codeslot. Montage instructie Mechanisch codeslot met krukbediening Type KNSV 5150 SCP Mechanisch codeslot met krukbediening Type KNSV 5150 SCP Mechanisch codeslot Situatie : Op bestaand DIN slot Mechanisch codeslot met krukbediening Type KNSV 5150 SCP Mechanisch codeslot Situatie : Met

Nadere informatie

Probleemoplossingsgids

Probleemoplossingsgids NL Probleemoplossingsgids BF115D, BF135A, BF150A Inhoud *Tik of klik op de relevante uitgave. - Controlelampje gaat aan / uit - Motor start niet - Motor stopt na te zijn gestart / Motor stopt terwijl deze

Nadere informatie

Handleiding Spanningsregelaar Type Auto-Lite

Handleiding Spanningsregelaar Type Auto-Lite Handleiding Spanningsregelaar Type Auto-Lite Versie 1.1 NL INLEIDING Deze handleiding beschrijft de inbouw van de SixVolt elektronische spanningsregelaar in de originele Auto-Lite behuizing en de aansluiting

Nadere informatie

KD Montage-/demontage-instructies A4 (serie 1 FL, serie 2, serie 2 FL, cabriolet I en II), A6 (serie 2 en 2 FL) Superb

KD Montage-/demontage-instructies A4 (serie 1 FL, serie 2, serie 2 FL, cabriolet I en II), A6 (serie 2 en 2 FL) Superb AUDI: SKODA: VOLKSWAGEN: SEAT: KD457.45 Montage-/demontage-instructies A4 (serie 1 FL, serie 2, serie 2 FL, cabriolet I en II), A6 (serie 2 en 2 FL) Superb Passat V FL Exeo MOTOREN 1.8 i, 1.8 i Turbo,

Nadere informatie

Henks Reparatie Werkplaats - Van IJsendijkstraat 152-1442LC - Purmerend - www.hksservices.nl. Bedienings display

Henks Reparatie Werkplaats - Van IJsendijkstraat 152-1442LC - Purmerend - www.hksservices.nl. Bedienings display Bedienings display T4 koelkast storing zoeken Dit artikel omschrijft het fout zoeken en om de juiste diagnose te stellen als de koelkast problemen geeft. Het betreft de volgende modellen. Compressor type

Nadere informatie

1. Afstellen van de ontsteking. 2. Afstellen carburatie. 3. Koeling. 4. Vapourlock. 5. Benzinepomp. 6. Vacuümmeter.

1. Afstellen van de ontsteking. 2. Afstellen carburatie. 3. Koeling. 4. Vapourlock. 5. Benzinepomp. 6. Vacuümmeter. Anything you always wanted to know about setting-up your old motor but were afraid to ask. Het optimaal afstellen van oude(re) motoren in klassiekers op basis van huidige omstandigheden, verkrijgbare benzine,

Nadere informatie

Telefoon: Fax: GST registration no.:

Telefoon: Fax: GST registration no.: Telefoon: Fax: GST registration no.: Naam: 16EW niet geregelde kat. Fabrikant: Volkswagen Adres: Model: Jaar: 1983 Registratie: Tel - Privé: Tel - Werk: Aantal kilometers: Opdrachtnummer: Modelidentificatie

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 vwo 2004-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 vwo 2004-II Opgave 2 Fietskar Lees het artikel. artikel Fietskar duwt fiets Het is de omgekeerde wereld: normaal trekt een fietser zijn bagagekarretje voort, maar de fietskar die hiernaast te zien is, duwt de fiets.

Nadere informatie

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini Technisch Reglement Klasse 01T 160cc 4T Mini 2015 TECHNISCH REGLEMENT KARTING NFK 01T 160cc 4T MINI Series NOOT: Dit aanvullend technisch reglement maakt deel uit van het NRK (NFK Reglement Karting) dat

Nadere informatie

Controleer achtereenvolgens: of er geen storingen in het CODE-systeem aanwezig zijn of de traagheidsschakelaar in de 'onderbroken' stand staat

Controleer achtereenvolgens: of er geen storingen in het CODE-systeem aanwezig zijn of de traagheidsschakelaar in de 'onderbroken' stand staat Controleer achtereenvolgens: of er geen storingen in het CODE-systeem aanwezig zijn of de traagheidsschakelaar in de 'onderbroken' stand staat Ga door naar Fase 1 Storing in CODE Ga verder met de beschrijvingen

Nadere informatie

Analyse van de Futaba S3003 dc motor

Analyse van de Futaba S3003 dc motor Analyse van de Futaba S3003 dc motor Door Ali Kaichouhi In dit artikel wordt de RF-020-TH dc motor wat nader ondergezocht. Het eerste deel bevat informatie over de constructie en de werking van deze motor.

Nadere informatie

STIGA VILLA 92 M 107 M

STIGA VILLA 92 M 107 M STIGA VILLA 92 M 107 M 8211-3037-03 1. 2. A C B 3. 4. 5. 6. A+5 A B+5 B 7. 8. 2 9. 10. R L L+R Z X Y 11. 12. W V 3 NEDERLANDS NL SYMBOLEN Op de machine ziet u de volgende symbolen om u eraan te herinneren

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen?

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen? MONTAGEHANDLEIDING 1/5 Bij alle door ons geleverde turbo s wordt een beknopte montagehandleiding meegeleverd. De afzonderlijke aandachtspunten zijn voorzien van een checkbox die kunnen worden afgevinkt

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1 VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1. Tap de radiateur af, verwijder vervolgens de motorkap en laat het cilinderblok leeglopen via de aftapplug (1). Om het koelsysteem volledig af te tappen, moet

Nadere informatie

Toerental-/positiesensoren: inductie-sensoren. Beschrijving. Afgegeven signaal

Toerental-/positiesensoren: inductie-sensoren. Beschrijving. Afgegeven signaal Toerental-/positiesensoren: inductie-sensoren Beschrijving 0. Sensor. Tandkrans. Signaalaansluiting. Signaalaansluiting 3. Afschermmantelaansluiting Principeschema. Tandkrans (recht weergegeven) Afgegeven

Nadere informatie

Probleemoplossingsgids

Probleemoplossingsgids NL Probleemoplossingsgids BF40D, BF50D Inhoud *Tik of klik op de relevante uitgave. - Controlelampje gaat aan/uit - Motor start niet - Motor stopt na te zijn gestart / Motor stopt terwijl deze draait -

Nadere informatie

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen Neem het screen uit de verpakking. Om beschadiging van het screen te voorkomen raden wij u aan hierbij geen mes te gebruiken.

Nadere informatie

Starten, schakelen & wegrijden:

Starten, schakelen & wegrijden: Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Telefoon: Fax: GST registration no.:

Telefoon: Fax: GST registration no.: Telefoon: Fax: GST registration no.: Naam: 182H geregelde kat. Fabrikant: Volkswagen Adres: Model: Jaar: 1989 Registratie: Tel - Privé: Tel - Werk: Aantal kilometers: Opdrachtnummer: Modelidentificatie

Nadere informatie

Elementaire meettechniek (6)

Elementaire meettechniek (6) Elementaire meettechniek (6) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-5-6) 1 Autotechnische signalen In dit hoofdstuk laten we een aantal met de oscilloscoop opgenomen autotechnische signalen zien 1. Bij elk signaal

Nadere informatie

Cilinderkop (de )monteren

Cilinderkop (de )monteren Cilinderkop (de )monteren Materiaal: Cilinderkop pakking Uitlaat pakking Inlaat pakking Zet de zuiger van de betrokken cilinder in de bovenste stand zodat de kleppen los staan. Ik gebruikte hiervoor de

Nadere informatie

Werking van de koppeling in het kort en het wegrijden.

Werking van de koppeling in het kort en het wegrijden. Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

De koeling van de motor.

De koeling van de motor. . AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding Door de verbranding van brandstof in de motor (= werkslagen) ontstaan zeer hoge temperaturen. ( ± 2000 C.) Deze temperatuur moet worden teruggebracht

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Telefoon: Fax: GST registration no.:

Telefoon: Fax: GST registration no.: Telefoon: Fax: GST registration no.: Naam: 18EX geregelde kat Fabrikant: Volkswagen Adres: Model: Jaar: 1983 Registratie: Tel - Privé: Tel - Werk: Aantal kilometers: Opdrachtnummer: Modelidentificatie

Nadere informatie

KD Montage/demontagerichtlijnen

KD Montage/demontagerichtlijnen KD459.42/NL /01-06/2014 KD459.42 Montage/demontagerichtlijnen CITROEN: FORD: MAZDA: MINI: PEUGEOT: SUZUKI: VOLVO: Berlingo (B9, M59), C2, C3 (I, II and A51), C4, C5 (X7 and Fl), Dispatch II, Jumpy II,

Nadere informatie

Bobineverhaaltje door Eelke van Teijens paginanummer 1

Bobineverhaaltje door Eelke van Teijens paginanummer 1 Bobineverhaaltje door Eelke van Teijens paginanummer 1 Bobines. Inhoudsopgave: *Inleiding **Beschrijving van de werking van het ontstekingssysteem met één bobine ***Het laagspanningscircuit (met conclusies)

Nadere informatie

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Opbouw van een frequentieregelaar Alle typen frequentieregelaars werken volgens hetzelfde hoofdprincipe, zie fig. 1. Hierbij wordt de driefasenspanning van

Nadere informatie

GT Montage/demontage richtlijnen

GT Montage/demontage richtlijnen /UK/01-06/2014 Montage/demontage richtlijnen SUBARU: Forester (I, II, II FL, III), Impreza (G10, G11, FL G11, GR/GV), Legacy (I, II, III, IV, V), L series Leone II, XT Coupe MOTOREN XT 1800, 1.5 i, 1.6

Nadere informatie

Jaloezieën Profit Line Tilt only motor

Jaloezieën Profit Line Tilt only motor Jaloezieën Profit Line Tilt only motor Lees de handleiding alvorens u begint met de installatie. ls deze instructie niet wordt gevolgd kan er geen aanspraak wordt gemaakt op de garantie. Tevens kan dit

Nadere informatie

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Interval: 10.000 km. Luchtfilter: 17.11.36.51 / UFI 2777900 Hoe werkt het? De V50 Nato is een verbrandingsmotor. In de cilinder wordt een mengsel van benzine

Nadere informatie

Verbetering koeling Koelkast (RM 200 B) Eribelle 1988.

Verbetering koeling Koelkast (RM 200 B) Eribelle 1988. Verbetering koeling Koelkast (RM 200 B) Eribelle 1988. Woord vooraf: Als je niet zeker van je zaak bent begin dan niet aan het veranderen van de koeling van de koelkast. Als je de koelkast uit de caravan

Nadere informatie

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer.

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Extra opgaven hoofdstuk 7 -Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Gebruik eventueel gegevens uit tabellenboek. Opgave 7.1 Door

Nadere informatie

Unleash the power. Hoe bereiken wij onze prestaties?

Unleash the power. Hoe bereiken wij onze prestaties? Unleash the power Hoe bereiken wij onze prestaties? 2 Hoe bereiken wij onze prestaties? De werking van een verbrandingsmotor is afhankelijk van 3 factoren, namelijk: brandstof, zuurstof en ontsteking.

Nadere informatie

1.3 Transformator Werking van een dynamo

1.3 Transformator Werking van een dynamo zekering. b. Je gaat twee weken met vakantie en laat al die lampen aanstaan. Hoeveel gaat die stommiteit je kosten? 1 kwh kost 0,12. 1.3 Transformator Magnetische flux (f) is een maat voor het aantal magnetische

Nadere informatie

Restauratie Commodore 64-wigvoeding

Restauratie Commodore 64-wigvoeding Restauratie Commodore 64-wigvoeding Het probleem Veel Commodore 64's werden geleverd met een wigvormige voeding. Deze voeding heeft de eigenschap de Commodore 64 op te blazen als hij defect gaat. De componenten

Nadere informatie

ContiTech: Deskundige Tips voor vervanging van distributieriemen

ContiTech: Deskundige Tips voor vervanging van distributieriemen ContiTech: Deskundige Tips voor vervanging van distributieriemen Gedetailleerde instructies voor Ford Focus 2.0-liter 16V met motor code EDDB, EDDC, EDDD ContiTech toont hoe fouten bij het vervangen van

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING IPSO BUISMOTOREN

MONTAGEHANDLEIDING IPSO BUISMOTOREN MONTAGEHANDLEIDING IPSO BUISMOTOREN INLEIDING Deze montagehandleiding bevat instructies voor de montage van de IPSO buismotoren. Lees de handleiding goed door, voordat u met de montage begint. Als u zich

Nadere informatie

Zorg voor bescherming wij adviseren dan ook minimaal een helm te gebruiken voordat u gaat rijden.

Zorg voor bescherming wij adviseren dan ook minimaal een helm te gebruiken voordat u gaat rijden. Handleiding : Kinderquad,Pocketbike en dirtbike 49cc 2 takt van United Trade. Belangrijk is dat de veiligheid van uw kind op nr 1 staat. Immers bent u verantwoordelijk voor uw kind en van uw aankoop. Zorg

Nadere informatie

Examen VMBO-GL. voertuigentechniek CSE GL. tijdvak 1 maandag 21 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL. voertuigentechniek CSE GL. tijdvak 1 maandag 21 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-GL 2007 tijdvak 1 maandag 21 mei 9.00-11.00 uur voertuigentechniek CSE GL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 60 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 73 punten

Nadere informatie

GL TH9-345-B KONINKLIJKE LANDMACHT JEEP NEKAF TECHNISCHE DIENST

GL TH9-345-B KONINKLIJKE LANDMACHT JEEP NEKAF TECHNISCHE DIENST GL TH9-345-B KONINKLIJKE LANDMACHT JEEP NEKAF TECHNISCHE DIENST VACUUMMETEN 1 DRUK Bestemd voor de opleiding tot monteur 2e echelon wielvoertuigen. (J10XO) Ten aanzien van dit leerboek zijn alle auteursrechten

Nadere informatie