Bijnierkanker (adrenocorticaal carcinoom)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijnierkanker (adrenocorticaal carcinoom)"

Transcriptie

1 Bijnierkanker (adrenocorticaal carcinoom) Auteur: Dr. Thomas Adams Bijnierkanker of adrenocorticaal carcinoom is een kanker die uitgaat van de buitenste laag van de bijnier, de cortex. De tumor wordt functionerend genoemd als hij meer hormonen produceert dan normaal. Hij wordt niet-functionerend genoemd als hij geen hormonen aanmaakt. De hormonen die aangemaakt worden door functionerende tumoren kunnen bepaalde symptomen veroorzaken. Deze hormonen zijn cortisol, aldosteron, testosteron en estrogen. Kanker van het bijniermerg wordt feochromocytoom genoemd. Bron: National Cancer Institute (US National Institutesof Health) Risicofactoren Bepaalde genetische aandoeningen verhogen het risico op het ontwikkelen van bijnierkanker. Deze genetische aandoeningen zijn: Li-Fraumeni syndroom Beckwith-Wiedemann syndroom Carney complex

2 Onderzoek Controle van het gehalte testosteron en/of oestrogeen Via bloedname wordt het gehalte van testosteron en/of oestrogeen in het bloed bepaald. Een stijging van het gehalte van deze hormonen kan wijzen op kanker van de cortex van de bijnier. 24-uurs urine onderzoek De urine wordt verzameld gedurende 24 uur om de hoeveelheid van het hormoon cortisol in de urine te bepalen. Een verhoogde hoeveelheid cortisol kan wijzen op kanker van de bijnier. Techniek Gedurende 24 uur dient u elke keer dat u watert, de urine op te vangen in een speciaal potje. Dit potje geeft u af op het labo waar de nodige tests op de urine zullen gebeuren. Het is belangrijk dat u alle urine opvangt om tot correcte meetresultaten te komen. Nucleaire magnetische resonantie MRI (Magnetic Resonance Imaging) is gebaseerd op de magnetische eigenschappen van waterstofkernen in het lichaam. Wanneer waterstofkernen gericht worden in een sterk magnetisch veld en vervolgens blootgesteld worden aan hoogfrequente radiogolven, geven zij energie af van verschillend niveau, afhankelijk van de moleculaire samenstelling van het weefsel. Een computer zet het MRI signaal om in een beeld door middel van een grijsschaal die overeen komt met de intensiteit van het signaal. Het voordeel is dat er geen ioniserende straling gebruikt wordt en het beeld in drie vlakken gereconstrueerd kan worden. Naast een CT scan wordt nu steeds vaker een MRI gemaakt. MRI kan in combinatie met MRSI (Magnetic Resonance Spectroscopic Imaging) nog meer informatie geven. De arts kan er de uitgebreidheid van de gelocaliseerde tumor nauwkeuriger mee vaststellen en door herhaling van het onderzoek, uitmaken of de tumor groeit. Techniek Bij een NMR-onderzoek wordt een krachtig magnetisch veld opgewekt. Dit magnetisch veld zorgt ervoor dat de spin (het rondtollen) van de waterstofionen in het lichaam zich zal richten volgens dit veld of juist tegengesteld aan dit veld. Vervolgens wordt het magnetisch veld gestopt en zal de spin van de waterstofionen langzaam terugvallen tot de oorspronkelijke toestand, waardoor radiostraling ontstaat. Deze radiostraling wordt opgevangen en vervolgens omgezet tot beelden in een krachtige computer.

3 Contra-indicatie Allergische reactie op de contraststof Claustrofobie Morbide obesitas (levensbedreigende zwaarlijvigheid) Dexamethasone suppressie test U krijgt Dexamethasone toegediend in een lage of hoge dosis. Na drie dagen wordt een bepaling van het hormoon cortisol verricht via een onderzoek van het bloed of de urine. CT scan van het abdomen Bij een CT scan van de buik (abdomen) worden er radiografische opnamen gemaakt met behulp van een scanner. Voor dit onderzoek dient u minimaal 4 uur nuchter te zijn. Alvorens de opnamen worden gemaakt, wordt u gevraagd om een contrasthoudende vloeistof te drinken en wordt eveneens een contrasthoudende vloeistof via een ader ingespoten. Bij de opnamen van de scanner wordt u door een buis geschoven, waarbij u herhaalde malen de vraag krijgt om even de adem in te houden. Dit om zo weinig mogelijk bewegingsartefacten ('valse' beelden) op de beelden te krijgen. Techniek Een CT scan gebeurt door middel van röntgenstralen. Deze stralen worden opgewekt in de buis waardoor u wordt geschoven. Deze buis bevat eveneens verschillende detectoren, waar de beeldopnames gebeuren. Nadien worden deze beelden verwerkt door een krachtige computer waarna ze op het scherm terechtkomen. De computer laat toe om deze beelden in elke mogelijke richting te bekijken en kunnen nog extra gemanipuleerd worden voor bijkomende informatie. Bijwerkingen Sommige mensen kunnen van het gebruikte contrastmiddel een allergische reactie krijgen. Vermeld daarom bij een CT scan onderzoek steeds of u bij een vroeger onderzoek allergisch hebt gereageerd! Door het gebruikte contrastmiddel kan u een warme gloed voelen, meestal over het hele lichaam. Dit is van korte duur. Sommige mensen krijgen van het gebruikte contrastmiddel diarree. Dit is van voorbijgaande aard. Contra-indicatie Contrastallergie Gestoorde nierfunctie Morbede obesitas (ernstig overgewicht)

4 Veel gestelde vragen Mag ik water drinken voor het onderzoek? Neen, voor het onderzoek mag u gedurende 4 uur niets eten of drinken. Ik heb vorige week reeds een CT scan onderzoek gehad. Moet dit herhaald worden? In principe mag u slechts eenmaal per maand een CT scan onderzoek ondergaan, dit om de hoeveelheid toegediende röntgenstralen te beperken. Uw arts is het best geplaatst om na te gaan of het nodig is het CT scan onderzoek te herhalen. Ik ben pas zwanger. Mag ik een CT scan onderzoek ondergaan? Indien u zwanger bent, mag u geen CT scan onderzoek ondergaan. Een CT scan gebeurt met röntgenstralen en heeft schadelijke neveneffecten voor de ongeboren foetus. PET scan Een PET scan (positron emission tomography) is een procedure om kwaadaardige cellen in het lichaam op te sporen. Een kleine hoeveelheid radioactief glucose wordt in een ader ingespoten. Een camera draait rond het lichaam om beelden te maken van de verdeling in het lichaam van dit radioactief glucose. Kankercellen geven helderder beelden omdat ze meer actief zijn en aldus meer glucose verbruiken.

5 Behandeling Adrenalectomie (laparoscopisch) Via kijkoperatie wordt eerst de ader(s) en slagader(s) van de bijnier afgebonden, wordt de bijnier losgemaakt, in een zak geplaatst en vervolgens door een van de kleine insnijdingen verwijderd. Voor de ingreep Vóór de ingreep dient u minstens 6 uur nuchter te zijn. Neemt u bloedverdunners? Stop daar dan mee enkele dagen tot een week vóór de ingreep. De ingreep De arts maakt enkele kleine insnijdingen in de buik en schuift daar kleine buisjes door. Via deze buisjes brengt hij een camera en instrumenten naar binnen. Beelden van deze camera komen op een scherm. De arts bindt eerst de ader(s) en slagader(s) van de bijnier af en maakt daarna de bijnier los, plaatst ze in een zak en verwijdert ze via één van de insnijdingen. Er wordt een drain geplaatst om overtollig bloed af te voeren. De arts sluit de huid met draad of met haakjes. Na de ingreep Postoperatieve zorgen De meeste patiënten kunnen de dag na de operatie reeds starten met eten en drinken. U kunt vrij snel weer lopen. Zolang de drain vocht of bloed blijft afgeven, moet hij blijven zitten. U krijgt pijnstillers. Aandacht na de behandeling Vermijd zware fysieke inspanningen gedurende 6 weken. De huisarts verwijdert de wondhaakjes of draadjes 12 dagen na ingreep. Gedurende korte tijd kan u nog pijn ervaren ter hoogte van de insnijdingen. Uw arts zal u hiervoor pijnstillers voorschrijven. Opvolging na de behandeling Uw uroloog zal u een afspraak geven voor controle op raadpleging.

6 Adrenalectomie (robotgeassisteerd) Een robotgeassisteerde adrenalectomie (wegnemen van de bijnier) is een kijkoperatie of laparoscopie waarbij de chirurg niet meer zelf aan de tafel staat, maar enkele meters verderop zit en aan een console de armen van de da Vinci robot bedient en op deze manier de ingreep uitvoert. Er worden een 5 à 6 kleine insnijdingen gemaakt waarlangs de camera en instrumenten naar binnen worden gebracht. De da Vinci robot bedient deze instrumenten. Het voordeel van deze robot is dat de chirurg een driedimensionaal zicht heeft, het trillen van de handen wordt uitgeschakeld en de instrumenten binnenin polsbewegingen kunnen nabootsen. Voor de ingreep Vóór de ingreep dient u minstens 6 uur nuchter te zijn. Neemt u bloedverdunners? Stop daar dan mee enkele dagen tot een week vóór de ingreep. De ingreep De arts maakt enkele kleine insnijdingen in de buik en schuift daar kleine buisjes door. Via deze buisjes brengt hij een camera en instrumenten naar binnen. Beelden van deze camera komen op een scherm. De arts bindt eerst de ader(s) en slagader(s) van de bijnier af en maakt daarna de bijnier los, plaatst ze in een zak en verwijdert ze via een van de insnijdingen. Er wordt een drain geplaatst om overtollig bloed af te voeren. De arts sluit de huid met draad of met haakjes. Na de ingreep Postoperatieve zorgen De meeste patiënten kunnen de dag na de operatie reeds starten met eten en drinken. U kunt vrij snel weer lopen. Zolang de drain vocht of bloed blijft afgeven, moet hij blijven zitten. U krijgt pijnstillers. Aandacht na de behandeling Vermijd zware fysieke inspanningen gedurende 6 weken. De huisarts verwijdert de wondhaakjes of draadjes 12 dagen na ingreep. Gedurende korte tijd kan u nog pijn ervaren ter hoogte van de insnijdingen. Uw arts zal u hiervoor pijnstillers voorschrijven. Opvolging na de behandeling Uw uroloog zal u een afspraak geven voor controle op raadpleging.

7 Notities

Een niercyste is een blaasje, gevuld met vocht, op de schors van de nier. Soms kunnen er meerdere van deze cysten voorkomen.

Een niercyste is een blaasje, gevuld met vocht, op de schors van de nier. Soms kunnen er meerdere van deze cysten voorkomen. Niercyste Auteur: Dr. Thomas Adams Een niercyste is een blaasje, gevuld met vocht, op de schors van de nier. Soms kunnen er meerdere van deze cysten voorkomen. In het geval dat er zeer veel van deze cysten

Nadere informatie

PUJ-stenose (Pyelo-ureterale junctiestenose)

PUJ-stenose (Pyelo-ureterale junctiestenose) PUJ-stenose (Pyelo-ureterale junctiestenose) Auteur: Dr. Thomas Adams Een pyelo-ureterale junctiestenose is een vernauwing van de uitgang van de nier, ter hoogte van het nierbekken, waardoor de urine niet

Nadere informatie

Ureterkanker. Risicofactoren. Preventie

Ureterkanker. Risicofactoren. Preventie Ureterkanker Auteur: Dr. Thomas Adams Een uretertumor gaat uit van het slijmvlies dat de binnenzijde van de nier, de ureter (urineleider), de blaas en het plaskanaal of urethra bekleedt. Dit slijmvlies

Nadere informatie

Nierinfectie (Pyelonefritis)

Nierinfectie (Pyelonefritis) Nierinfectie (Pyelonefritis) Auteur: Dr. Thomas Adams Nierinfectie of pyelonefritis is een infectie van de bovenste urinewegen en begint gewoonlijk in de blaas of het plaskanaal waarna deze opstijgt tot

Nadere informatie

Nierkanker (renaal cel carcinoom)

Nierkanker (renaal cel carcinoom) Nierkanker (renaal cel carcinoom) Auteur: Dr. Thomas Adams Nierkanker of renaal cel carcinoom (RCC) vertegenwoordigt ongeveer 2 tot 3% van alle kankers, en komt het meest voor in de westerse landen. Er

Nadere informatie

Niersteen Auteur: Dr. Thomas Adams

Niersteen Auteur: Dr. Thomas Adams Niersteen Auteur: Dr. Thomas Adams Een niersteen wordt gevormd in de nier. Deze steen kan vast komen te zitten in een nierkelk of ter hoogte van de uitgang van het nierbekken. Hierdoor wordt het afvloeien

Nadere informatie

Ureterstenen worden onderverdeeld in 2 grote categorieën: stenen die calcium bevatten en stenen die geen calcium bevatten.

Ureterstenen worden onderverdeeld in 2 grote categorieën: stenen die calcium bevatten en stenen die geen calcium bevatten. Uretersteen Auteur: Dr. Thomas Adams Een uretersteen wordt steeds gevormd in de nier. Ze geraakt op een gegeven moment los, bijvoorbeeld door een schok. Deze steen kan vast komen te zitten in de ureter.

Nadere informatie

Peniskanker. Classificatie. Risicofactoren. Preventie

Peniskanker. Classificatie. Risicofactoren. Preventie Peniskanker Auteur: Dr. Guy Boeckx Peniskanker is een relatief zeldzame huidtumor (squameus carcinoom) die meestal ontstaat op het binnenste blad van de voorhuid. 80% van de tumoren kunnen genezen worden.

Nadere informatie

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen CT-scan van de kransslagaders CT- coronairen U bent door uw behandelend cardioloog verwezen voor een CT-scan (computer tomografiescan) van het hart. In deze folder informeren wij u zoveel mogelijk over

Nadere informatie

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen CT-scan van de kransslagaders CT- coronairen U bent door uw behandelend cardioloog verwezen voor een CT-scan (computer tomografiescan) van het hart. In deze folder informeren wij u zoveel mogelijk over

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van niertumoren

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van niertumoren PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van niertumoren 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de behandeling van niertumoren. Wij adviseren

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Bijnieroperatie (adrenalectomie)

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Bijnieroperatie (adrenalectomie) Afdeling Heelkunde, locatie AZU Bijnieroperatie (adrenalectomie) Inleiding Deze brochure geeft u informatie over een operatie aan de bijnier(en) (adrenalectomie). Informatie over aandoeningen waarvoor

Nadere informatie

Ct-scan van het hart. Kijken naar het hart. Ct-scan van het hart

Ct-scan van het hart. Kijken naar het hart. Ct-scan van het hart Ct-scan van het hart Kijken naar het hart Ct-scan van het hart Inleiding 3 Ct-scan 3 Ct-hart 4 Voorbereiding 4 Het Ct-scan onderzoek 5 Na de scan 5 Patiënten met diabetes 5 Medicijnen 6 Risico s 6 Na het

Nadere informatie

MRI-onderzoek. Medische Beeldvorming

MRI-onderzoek. Medische Beeldvorming 00 MRI-onderzoek Medische Beeldvorming Wat is MRI? MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRIonderzoek worden geen röntgenstraling gebruikt maar een sterk magneetveld en radiogolven.

Nadere informatie

MRI onderzoek. Voor wie? Waarom een MRI-onderzoek?

MRI onderzoek. Voor wie? Waarom een MRI-onderzoek? Gerichte MRI De intake Als u besluit zich te laten onderzoeken krijgt u allereerst een intakegesprek met één van de verpleegkundige onderzoekscoördinatoren van Prescan. Hij of zij neemt, namens de artsen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie. rkz.nl Patiënteninformatie CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie rkz.nl Inleiding U bent door uw behandelend cardioloog doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Middels deze brochure willen wij u zoveel

Nadere informatie

CT scan van de wervelzuil. Informatiebrochure

CT scan van de wervelzuil. Informatiebrochure CT scan van de wervelzuil Informatiebrochure 1 2 Geachte mevrouw, meneer Deze brochure is een uitgave van de dienst radiologie van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. Hiermee willen we u graag wat meer

Nadere informatie

Patiënteninformatie. PET-CT onderzoek pet ct onderzoek.indd 1

Patiënteninformatie. PET-CT onderzoek pet ct onderzoek.indd 1 Patiënteninformatie PET-CT onderzoek 1260361 pet ct onderzoek.indd 1 07-10-16 11:06 PET-CT onderzoek Nucleaire Geneeskunde, route 1.5 Telefoon (050) 524 6720 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 PET-CT scan Inleiding Uw arts heeft voor u een PET/CT scan aangevraagd. Bij deze scan wordt zowel een PET-scan (fysiologisch) als een CT-scan (anatomie) gemaakt. Het gaat hier om een beeldvormend onderzoek

Nadere informatie

PET-CT onderzoek algemeen

PET-CT onderzoek algemeen PET-CT onderzoek algemeen Op advies van uw arts krijgt u een PET-CT scan. In deze folder leggen we u uit wat er tijdens dit onderzoek gebeurt Belangrijk! Voor dit onderzoek geldt een specifieke voorbereiding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. CT schedel

Patiënteninformatie. CT schedel Patiënteninformatie CT schedel 2 Inhoud Inleiding... 4 Praktische informatie... 4 Omschrijving en doel van het onderzoek... 5 Voorbereiding op het onderzoek... 5 Verloop van het onderzoek... 5 Verloop

Nadere informatie

De Afdeling Nucleaire geneeskunde. Algemene informatie

De Afdeling Nucleaire geneeskunde. Algemene informatie De Afdeling Nucleaire geneeskunde Algemene informatie Informatie over uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde U bent doorgestuurd naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Orbis Medisch Centrum

Nadere informatie

Schildklierscintigrafie. Nucleaire Geneeskunde

Schildklierscintigrafie. Nucleaire Geneeskunde Schildklierscintigrafie Nucleaire Geneeskunde Inhoud Schildklierscintigrafie 3 Schildklierscintigrafie met SPECT/CT 4 Voorbereiding 4 Verloop van het onderzoek 5 Na het onderzoek 5 Tot slot 6 Contactgegevens

Nadere informatie

Aanvullende informatie over het ondergaan van onderzoek op de afdeling radiologie

Aanvullende informatie over het ondergaan van onderzoek op de afdeling radiologie Aanvullende informatie over het ondergaan van onderzoek op de afdeling radiologie Aanvullende informatie over het ondergaan van onderzoek op de afdeling radiologie Gedurende de periode dat u in het Erasmus

Nadere informatie

CT scan van de sinussen en aangezichtsschedel

CT scan van de sinussen en aangezichtsschedel CT scan van de sinussen en aangezichtsschedel 1 2 Geachte mevrouw, meneer Deze brochure is een uitgave van de dienst radiologie van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. Hiermee willen we u graag wat meer

Nadere informatie

Operatie aan de bijnier(en)

Operatie aan de bijnier(en) CHIRURGIE Operatie aan de bijnier(en) U heeft samen met uw arts besloten dat u geopereerd gaat worden aan de bijnier(en). In deze folder vindt u informatie over de bijnieren, hoe u zich voorbereidt, de

Nadere informatie

Skeletscintigram. Nucleaire geneeskunde

Skeletscintigram. Nucleaire geneeskunde Skeletscintigram Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum verwezen om een skeletscintigram te laten maken. Door middel van deze folder willen wij

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longkanker

Patiënteninformatie. Longkanker Patiënteninformatie Longkanker Inhoudsopgave Pagina Wat is longkanker? 4 Onderzoek en diagnose 4 De meest voorkomende onderzoeken. 5 Behandeling 7 De meest voorkomende behandelmethoden 8 Revalidatie 9

Nadere informatie

Patiënteninformatie. CT abdomen

Patiënteninformatie. CT abdomen Patiënteninformatie CT abdomen 2 Inhoud Inleiding... 4 Praktische informatie... 4 Omschrijving en doel van het onderzoek... 5 Voorbereiding op het onderzoek... 5 Verloop van het onderzoek... 5 Verloop

Nadere informatie

CT-scan Informatie voor patiënten

CT-scan Informatie voor patiënten CT-scan Informatie voor patiënten 2 CT-scan CT-scan 3 CT-Computertomografie Bij een CT-onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen of X-stralen. Je ligt op een beweegbare tafel en schuift langzaam

Nadere informatie

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot UROLOGIE Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot BEHANDELING Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u nierkanker

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

> Robot-gestuurde precisiechirurgie in de behandeling van prostaatkanker

> Robot-gestuurde precisiechirurgie in de behandeling van prostaatkanker www.azstlucas.be > Robot-gestuurde precisiechirurgie in de behandeling van prostaatkanker Dienst urologie, andrologie en steenkliniek 2007-A5 brochure.1 1 23/08/2007 14:55:43 Robot-gestuurde precisiechirurgie

Nadere informatie

MRI-onderzoek. Medische Beeldvorming

MRI-onderzoek. Medische Beeldvorming 00 MRI-onderzoek Medische Beeldvorming U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt. Wat is MRI? MRI is de afkorting van Magnetic

Nadere informatie

Chirurgie. Het verwijderen van een bijnier

Chirurgie. Het verwijderen van een bijnier Chirurgie Het verwijderen van een bijnier Chirurgie Bijnier (gedeeltelijke) verwijdering Bij u is recentelijk ontdekt dat u een bijniertumor heeft. De bijnier kan via een kijkoperatie of een gewone operatie

Nadere informatie

MRI Mammografie. Informatiebrochure

MRI Mammografie. Informatiebrochure MRI Mammografie Informatiebrochure Inhoud 1 Wat is een MRI-onderzoek? 3 2 Voor het onderzoek 4 3 Het onderzoek 5 4 Tijdens het onderzoek 6 5 Na het onderzoek 6 6 Belangrijk! 7 2 MRI Mammografie 1 Wat is

Nadere informatie

PET-CT onderzoek. Interne Geneeskunde

PET-CT onderzoek. Interne Geneeskunde 00 PET-CT onderzoek Interne Geneeskunde 1 PET-CT onderzoek Uw behandelend arts heeft voor u een PET-CT aangevraagd. In deze folder informeren wij u over dit onderzoek. Het is van belang dat u zich houdt

Nadere informatie

Magnetische resonantie (MR)

Magnetische resonantie (MR) Magnetische resonantie (MR) informatie voor patiënten 2 WAT IS MAGNETISCHE RESONANTIE (MR)? MR is een onderzoeksmethode waarbij geen röntgenstralen gebruikt worden. Bij dit onderzoek worden met behulp

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 CT volwassenen Uw specialist heeft u voor een CT-onderzoek verwezen naar de afdeling Medische Beeldvorming van Zuyderland Medisch Centrum. Deze brochure bevat informatie over het CT-onderzoek en over het

Nadere informatie

Choline PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde

Choline PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde Choline PET/CT-scan Nucleaire geneeskunde Inleiding U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Orbis Medisch Centrum om een zogenaamde Choline PET/CT-scan te laten maken. De PET/CT-scanner

Nadere informatie

CT voorbereiding. Radiologie

CT voorbereiding. Radiologie CT voorbereiding Radiologie Afspraak: Naam Locatie: Hoorn (1e etage, poli 50) Op: dag dd. om uur Het onderzoek: Het onderzoek dat u krijgt, wordt uitgevoerd met een CTscanner. Met behulp van dit röntgenapparaat

Nadere informatie

MRI-onderzoek van de dunne darm

MRI-onderzoek van de dunne darm MRI-onderzoek van de dunne darm Ziekenhuis Gelderse Vallei 2 Binnenkort heeft u een afspraak voor een MRI-onderzoek van de dunne darm. MRI is een onderzoeksmethode en staat voor Magnetic Resonance Imaging.

Nadere informatie

CT scan (Computer Tomografi e) van de buik bij kinderen en jong volwassenen

CT scan (Computer Tomografi e) van de buik bij kinderen en jong volwassenen CT scan (Computer Tomografi e) van de buik bij kinderen en jong volwassenen Voor het maken van een CT-scan van de buik verwachten wij uw kind op dag om uur. CT-scan van de buik bij kinderen en jong volwassenen

Nadere informatie

MRI Magnetische resonantie

MRI Magnetische resonantie MRI Magnetische resonantie INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN MRI Magnetische resonantie is de meest recente techniek in de medische beeldvorming. Het sterke magneetveld van de MR-scanner zorgt ervoor dat

Nadere informatie

PET/CT-scan met gallium

PET/CT-scan met gallium NUCLEAIRE GENEESKUNDE PET/CT-scan met gallium ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. De laborant neemt op dag tussen 15.00 en 17.00 uur telefonisch contact met u op voor eventuele

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Opheffen vernauwing van het nierbekken naar de urineleider. Pyelumplastiek met behulp van robotchirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Opheffen vernauwing van het nierbekken naar de urineleider. Pyelumplastiek met behulp van robotchirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Opheffen vernauwing van het nierbekken naar de urineleider Pyelumplastiek met behulp van robotchirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad

Nadere informatie

DOTANOC PET-CT scan van het gehele lichaam. Informatiebrochure patiënten

DOTANOC PET-CT scan van het gehele lichaam. Informatiebrochure patiënten DOTANOC PET-CT scan van het gehele lichaam Informatiebrochure patiënten Beste patiënt, U ondergaat binnenkort een PET-CT scan met 68 Gallium- DOTANOC. Deze folder geeft u meer informatie over het onderzoek

Nadere informatie

CT-scan van de buik + voorbereiding met water

CT-scan van de buik + voorbereiding met water CT-scan van de buik + voorbereiding met water 2 Uw behandelend arts heeft u doorverwezen naar de afdeling Medische Beeldvorming voor een CT-scan van de buik. CT-scan (Computer Tomografie-scan) Bij een

Nadere informatie

HELP! ER ZIT EEN VLEK OP MIJN LEVER. Prof Dr. Anja Geerts Maag- darm en leverziekten

HELP! ER ZIT EEN VLEK OP MIJN LEVER. Prof Dr. Anja Geerts Maag- darm en leverziekten HELP! ER ZIT EEN VLEK OP MIJN LEVER Prof Dr. Anja Geerts Maag- darm en leverziekten 1 HELP! ER ZIT EEN VLEK OP MIJN LEVER 2 Diagnostiek 3 INLEIDING Heterogene groep van leverletsels (goed tot kwaad..)

Nadere informatie

Radiologisch onderzoek Onderzoek met behulp van röntgenstralen

Radiologisch onderzoek Onderzoek met behulp van röntgenstralen Radiologisch onderzoek Onderzoek met behulp van röntgenstralen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Radiologie... 1 3 Voor het onderzoek... 3 4 Uitslag... 3 5 Tot slot... 4 Belangrijk: Röntgenstralen kunnen

Nadere informatie

Radiologie CT-scan Computer tomografie

Radiologie CT-scan Computer tomografie Radiologie CT-scan Computer tomografie 2 U heeft zojuist gehoord dat er van u een CT-scan zal worden verricht. Hieronder volgt informatie over het onderzoek en wat er van u wordt verwacht. Waarom een CT-scan

Nadere informatie

MRI van de bovenbuik

MRI van de bovenbuik MRI van de bovenbuik U heeft gehoord dat er bij u een MRI van de bovenbuik gaat plaatsvinden. In deze folder wordt uitgelegd wat een MRI is en wat de gang van zaken is tijdens het onderzoek. De dag van

Nadere informatie

PET/CT scan met PC-AKI preventieinfuus

PET/CT scan met PC-AKI preventieinfuus PET/CT scan met PC-AKI preventieinfuus Onderzoek nucleaire geneeskunde In overleg met uw behandelend arts krijgt u op de afdeling nucleaire geneeskunde van Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar) een

Nadere informatie

SOMATOSTATINESCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS

SOMATOSTATINESCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS SOMATOSTATINESCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/Meneer Datum Tijdstip Injectie Opnamen (30 min.) Opnamen (90 min.) Dag na injectie Zijn uw gegevens gewijzigd?

Nadere informatie

Wat is een MRI-onderzoek. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats

Wat is een MRI-onderzoek. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats MRI Mammae MRI mammae Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden, onder andere omdat u in een sterke magneet komt te liggen. Goede

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Appendectomie INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN U wordt opgenomen voor een appendectomie of een blindedarmoperatie. In deze folder vindt u hierover meer informatie. Heeft u na het lezen van deze folder toch

Nadere informatie

POLIKLINISCHE CT SCAN VAN HET HART FRANCISCUS VLIETLAND

POLIKLINISCHE CT SCAN VAN HET HART FRANCISCUS VLIETLAND POLIKLINISCHE CT SCAN VAN HET HART FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Op de Röntgenafdeling worden verschillende onderzoeken verricht met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto, CT), ultrageluidsgolven (echografie)

Nadere informatie

Syndroom van Cushing Symptomen

Syndroom van Cushing Symptomen Syndroom van Cushing Dit syndroom heeft zijn naam te danken aan Dr. Harvey Cushing, een neurochirurg die dit syndroom in 1932 voor het eerst bij de mens heeft beschreven. Het wordt veroorzaakt door een

Nadere informatie

Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde

Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum verwezen om een somatostatine receptor scintigrafie

Nadere informatie

PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde

PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde PET/CT-scan Nucleaire geneeskunde U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Orbis Medisch Centrum om een zogenaamde PET/CT-scan te laten maken. De PET/CTscanner is een apparaat dat bestaat

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart met adenosine

MRI-onderzoek van het hart met adenosine MRI-onderzoek van het hart met adenosine Afspraak U wordt verwacht op: Dag:.. Datum:.. Tijdstip: uur Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek

Nadere informatie

Magnetische Resonantie. Sophia Kinderziekenhuis

Magnetische Resonantie. Sophia Kinderziekenhuis Magnetische Resonantie Sophia Kinderziekenhuis Binnenkort wordt een MRI-scan gemaakt van uw kind. Waarschijnlijk heeft u al gehoord hoe het onderzoek gaat plaatsvinden. In deze folder kunt u alles nog

Nadere informatie

CT-onderzoek nuchter

CT-onderzoek nuchter CT-onderzoek nuchter Inleiding CT-onderzoek nuchter. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan

Nadere informatie

PET/CT scan met fluor-dopa van het lichaam

PET/CT scan met fluor-dopa van het lichaam PET/CT scan met fluor-dopa van het lichaam Onderzoek nucleaire geneeskunde In overleg met uw behandelend arts krijgt u op de afdeling nucleaire geneeskunde van Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar)

Nadere informatie

LET OP: Als het bij u om een scan van de hersenen gaat lees dan de folder PET CT-scan FDG van de hersenen.

LET OP: Als het bij u om een scan van de hersenen gaat lees dan de folder PET CT-scan FDG van de hersenen. PET CT-scan FDG In deze folder leest u meer over de PET CT-scan FDG. U leest waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd. Hoe het verloopt en wat verder van belang is om te weten. FDG is de radioactieve stof

Nadere informatie

Radiologie CT-SCAN MAAG - ALVLEESKLIER

Radiologie CT-SCAN MAAG - ALVLEESKLIER Radiologie CT-SCAN MAAG - ALVLEESKLIER U hebt een afspraak op dag om uur voor een CT-scan van de maag en/of de alvleesklier (pancreas). U kunt zich melden bij de balie van de afdeling Radiologie, locatie

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Waterhoofd (Hydrocephalus)

Sophia Kinderziekenhuis. Waterhoofd (Hydrocephalus) Sophia Kinderziekenhuis Waterhoofd (Hydrocephalus) Bij uw kind is de diagnose 'waterhoofd' gesteld. De neurochirurg heeft mogelijk al een afspraak met u gemaakt voor behandeling. In deze folder kunt u

Nadere informatie

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u voor het onderzoek heeft gekregen.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u voor het onderzoek heeft gekregen. CT-scan Een CT-scan is een diagnostische procedure, waarmee met behulp van röntgenstralen een beeld van een dwarsdoorsnede van de patiënt kan worden gemaakt. De CT-scan bestaat uit een röntgenbuis, die

Nadere informatie

CT-scan met jodiumhoudend contrast. Voorbereiding

CT-scan met jodiumhoudend contrast. Voorbereiding CT-scan met jodiumhoudend contrast Een CT-scan is een diagnostische procedure, waarmee met behulp van röntgenstralen een beeld van een dwarsdoorsnede van de patiënt kan worden gemaakt. De CT-scan bestaat

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding Wat is een CT-scan? Voorbereiding van het onderzoek Verloop van het onderzoek... 5

Inhoud. Inleiding Wat is een CT-scan? Voorbereiding van het onderzoek Verloop van het onderzoek... 5 Inhoud Inleiding... 3 Wat is een CT-scan?... 3 Voorbereiding van het onderzoek... 4 Verloop van het onderzoek... 5 Belangrijke informatie voor het onderzoek... 7 Notities... 8 1 Inleiding In overleg met

Nadere informatie

Nucleaire geneeskunde. PET/CT-scan.

Nucleaire geneeskunde. PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde PET/CT-scan www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een PET/CT-scan?... 3 Voorbereidingen... 4 Belangrijk... 4 Extra voorbereiding voor patiënten met suikerziekte... 5 Het onderzoek...

Nadere informatie

PET/CT scan van het hele lichaam met FDG

PET/CT scan van het hele lichaam met FDG PET/CT scan van het hele lichaam met FDG Onderzoek nucleaire geneeskunde In overleg met uw behandelend arts krijgt u op de afdeling nucleaire geneeskunde van Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar)

Nadere informatie

MRI ONDERZOEK VAN DE BUIK FRANCISCUS VLIETLAND

MRI ONDERZOEK VAN DE BUIK FRANCISCUS VLIETLAND MRI ONDERZOEK VAN DE BUIK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en is een methode om beelden te maken van het menselijk lichaam. Het onderzoek vindt plaats

Nadere informatie

Mevrouw/meneer. Dag Datum Tijdstip. U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105.

Mevrouw/meneer. Dag Datum Tijdstip. U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105. CT-ONDERZOEK 17744 Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105. Denkt u eraan uw gegevens ieder kalenderjaar voor uw eerste

Nadere informatie

PSMA PET-CT scan van het gehele lichaam. Informatiebrochure patiënten

PSMA PET-CT scan van het gehele lichaam. Informatiebrochure patiënten PSMA PET-CT scan van het gehele lichaam Informatiebrochure patiënten Beste patiënt, U ondergaat binnenkort een PET-CT scan met 68 Gallium- PSMA. Deze folder geeft u meer informatie over het onderzoek en

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering)

Nefrectomie (nierverwijdering) Infobrochure Nefrectomie (nierverwijdering) mensen zorgen voor mensen Inleiding De nier Binnenkort wordt u in het Mariaziekenhuis opgenomen voor een nefrectomie: een nierverwijdering. In deze brochure

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering)

Nefrectomie (nierverwijdering) Infobrochure Nefrectomie (nierverwijdering) mensen zorgen voor mensen Inleiding Binnenkort wordt u in het Mariaziekenhuis opgenomen voor een nefrectomie: een nierverwijdering. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) SAP scintigrafie. datum. tijdstip. datum. tijdstip

Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) SAP scintigrafie. datum. tijdstip. datum. tijdstip Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) SAP scintigrafie datum tijdstip en datum tijdstip Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Door uw behandelend arts is een SAP-scintigrafie

Nadere informatie

Angiografie. Röntgenonderzoek van de bloedvaten

Angiografie. Röntgenonderzoek van de bloedvaten Angiografie Röntgenonderzoek van de bloedvaten Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een angiografie?... 1 3 Voorbereiding thuis... 2 4 Opname... 2 5 Voor het onderzoek... 3 6 Tijdens het onderzoek...

Nadere informatie

CT scan van de schedel. Informatiebrochure

CT scan van de schedel. Informatiebrochure CT scan van de schedel Informatiebrochure 1 2 Geachte mevrouw, meneer Deze brochure is een uitgave van de dienst radiologie van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. Hiermee willen we u graag wat meer informatie

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart. Cardiac MRI

MRI-onderzoek van het hart. Cardiac MRI MRI-onderzoek van het hart Cardiac MRI 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een MRI (magnetic resonance imaging) onderzoek van het hart op de afdeling radiologie van het CWZ. Deze

Nadere informatie

PET/CT-scan; er zijn voorbereidingen voor dit onderzoek

PET/CT-scan; er zijn voorbereidingen voor dit onderzoek Nucleaire geneeskunde PET/CT-scan; er zijn voorbereidingen voor dit onderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een PET/CT-scan?... 3 Voorbereidingen... 4 Belangrijk... 4 Extra voorbereiding voor

Nadere informatie

CT-scan van het hart Inleiding CT-scan CT-hart

CT-scan van het hart Inleiding CT-scan CT-hart CT-scan van het hart Inleiding U bent door uw behandelend cardioloog doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Middels deze brochure willen wij u zoveel mogelijk informeren over de scan en de voorbereidingen

Nadere informatie

CT-onderzoek Algemene informatie

CT-onderzoek Algemene informatie CT-onderzoek Algemene informatie Afdeling radiologie De CT-scan vindt plaats op:..dag. Tijdstip:.. uur U kunt zich melden bij de afdeling radiologie (s.v.p. aankruisen wat van toepassing is): O locatie

Nadere informatie

Radiologie MRI-ONDERZOEK VAN DE BEENVATEN

Radiologie MRI-ONDERZOEK VAN DE BEENVATEN Radiologie MRI-ONDERZOEK VAN DE BEENVATEN U hebt een afspraak op dag datum om uur voor MRI-onderzoek van de beenvaten. U kunt zich melden bij de balie van de afdeling Radiologie, locatie Tiel, volg route

Nadere informatie

RX van de beenderen. Informatiebrochure

RX van de beenderen. Informatiebrochure RX van de beenderen Informatiebrochure 1 2 Geachte mevrouw, meneer Deze brochure is een uitgave van de dienst radiologie van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. Hiermee willen we u graag wat meer informatie

Nadere informatie

medische beeldvorming informatiebrochure CT-onderzoek abdomen

medische beeldvorming informatiebrochure CT-onderzoek abdomen medische beeldvorming informatiebrochure CT-onderzoek abdomen Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Uw veiligheid is belangrijk 4 3. Voorbereiding 5 4. Over het CT-onderzoek zelf 5 5. Goed om weten 5 6. Na het

Nadere informatie

Wat u moet weten over een myocardscintigrafie

Wat u moet weten over een myocardscintigrafie 1273/918/1 - SA - november 2012 Wat u moet weten over een myocardscintigrafie nucleaire geneeskunde 03 443 37 17 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. 03 443 30 11 fax 03 440 43 74

Nadere informatie

Bijschildklierscintigram. Nucleaire geneeskunde

Bijschildklierscintigram. Nucleaire geneeskunde Bijschildklierscintigram Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum doorverwezen om een foto van de bijschildklier (bijschildklierscintigram) te

Nadere informatie

Lymfeklierverwijdering, urologisch

Lymfeklierverwijdering, urologisch Lymfeklierverwijdering, urologisch In overleg met uw uroloog heeft u besloten om de lymfeklieren uit uw bekken te laten verwijderen. Dit gebeurt via een kijkoperatie (laparoscopie) of een zogenaamde robotgeassisteerde

Nadere informatie

Voor verschillende lichaamsdelen zijn er specifieke voorbereidingen. Voor u geldt wat aangekruist is.

Voor verschillende lichaamsdelen zijn er specifieke voorbereidingen. Voor u geldt wat aangekruist is. CT scan 1 Uw afspraak U wordt verwacht op de afdeling Radiologie datum:...dag.../.../... onderzoekstijd:...uur s.v.p. aanwezig:...uur Voor verschillende lichaamsdelen zijn er specifieke voorbereidingen.

Nadere informatie

PET/CT scan met CIN preventieinfuus

PET/CT scan met CIN preventieinfuus PET/CT scan met CIN preventieinfuus Onderzoek nucleaire geneeskunde In overleg met uw behandelend arts krijgt u op de afdeling nucleaire geneeskunde van Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar) een

Nadere informatie

Afspraak: Naam. Locatie: Hoorn, poli 50, 1e etage Op: dag dd..om..uur

Afspraak: Naam. Locatie: Hoorn, poli 50, 1e etage Op: dag dd..om..uur CT scan Radiologie CT scan Afspraak: Naam. Locatie: Hoorn, poli 50, 1e etage Op: dag dd..om..uur Het onderzoek: Het onderzoek dat u krijgt, wordt uitgevoerd met een CTscanner. Met behulp van dit röntgenapparaat

Nadere informatie

CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO

CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO 856 Inleiding Op de Röntgenafdeling worden verschillende onderzoeken verricht met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto, CT), ultrageluidsgolven (echografie) of magnetische

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart

MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek van het hart U heeft gehoord dat er bij u een MRI van het hart gaat plaatsvinden. In deze folder wordt uitgelegd wat een MRI is en wat de gang van zaken is tijdens het onderzoek. De dag van

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Blindedarmontsteking (appendicitis) op de afdeling kindergeneeskunde

kindergeneeskunde informatiebrochure Blindedarmontsteking (appendicitis) op de afdeling kindergeneeskunde kindergeneeskunde informatiebrochure Blindedarmontsteking (appendicitis) op de afdeling kindergeneeskunde Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie? 4 3. Voorbereiding

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET Y-90 MICROSFEREN

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET Y-90 MICROSFEREN INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET Y-90 MICROSFEREN INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat zijn Yttrium-microsferen? 4 03 Toediening 4 04 Voorbereiding 5 05 Verloop van de behandeling 6 06 Voor- en nadelen van

Nadere informatie

Artrografie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Artrografie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Artrografie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

1 ziekte waarbij cellen zich ongeremd delen en zich door het lichaam verspreiden 2 voortwoekerend kwaad 3 ziekte bij dieren, planten of bomen

1 ziekte waarbij cellen zich ongeremd delen en zich door het lichaam verspreiden 2 voortwoekerend kwaad 3 ziekte bij dieren, planten of bomen Spreekbeurt door een scholier 1244 woorden 14 september 2007 6,9 13 keer beoordeeld Vak Biologie 1 Definitie 1.1 Definitie Van Daele 1 ziekte waarbij cellen zich ongeremd delen en zich door het lichaam

Nadere informatie

PET-scan van de hersenen

PET-scan van de hersenen NUCLEAIRE GENEESKUNDE PET-scan van de hersenen ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. De laborant neemt op dag tussen 15.00 en 17.00 uur telefonisch contact met u op voor eventuele

Nadere informatie