VEILIG AUTORIJDEN IN DE WINTER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VEILIG AUTORIJDEN IN DE WINTER"

Transcriptie

1 VEILIG AUTORIJDEN IN DE WINTER Handige tips waarmee jij en je auto klaar voor de winter zijn!

2 OOK IN DE WINTER VEILIG DE WEG OP De winter komt er weer aan. Het is vroeg donker, temperaturen dalen flink en soms zijn de weersomstandigheden ronduit extreem. Om ook tijdens de wintermaanden veilig met je auto te kunnen rijden, heeft Carglass dit handige boekje samengesteld. Veilig rijden doe je enerzijds door je auto winterklaar te maken en anderzijds door je rijgedrag op het seizoen aan te passen. Daarom vind je in dit boekje niet alleen een winterchecklist voor je auto maar bovendien een aantal goede tips die je als bestuurder kunt toepassen. Zo ben jij optimaal voorbereid op de winter! En omdat je in het leven nu eenmaal niet alles kunt voorkomen, vind je achterin dit boekje ook nog een lijst met oplossingen voor de meest voorkomende autoproblemen tijdens de winter. Daarmee kun je snel weer op weg. Carglass wenst je een veilige winter toe!

3 INHOUDSOPGAVE WINTERCHECKLIST VOOR DE AUTO 4 Accu... Ruitenwisservloeistof... Koelsysteem... Deuren... Sloten... Handrem... Winterbanden... Velgen... Voorruit... Ruitenwissers... LPG... Diesel... Noodpakket... Autoverzekering TIPS VOOR JOU ALS BESTUURDER 10 Dimlichten Sneeuw Slippen Snelheid Bochten Noodstop Airco OPLOSSINGEN BIJ WINTERPROBLEMEN 13 Lege accu Bevroren slot Bevroren ruitensproeiers Bevroren handrem Dichtgevroren deur TOCH EEN ONGELUKJE? 16

4 WINTERCHECKLIST VOOR DE AUTO In de winter kan jouw auto wel wat extra aandacht gebruiken. Met deze checklist kun je jouw auto winterklaar maken en goed voorbereid de weg op. Accu Accu s hebben het zwaar in de winter. Je zet bijvoorbeeld eerder de (ruit)verwarming en verlichting aan waardoor je auto meer energie verbruikt dan in de zomer. Daarnaast kan een minder goed functionerende accu vaak niet goed tegen lage temperaturen. Een kapotte accu staat dan ook met stip op één in de lijst van winterproblemen voor auto s. Laat daarom vóórdat de winter begint je accu testen en vervang hem indien dit nodig is. Ruitenwisservloeistof We weten het allemaal maar denken er vaak niet verder over na: vloeistoffen bevriezen wanneer het kwik onder het nulpunt duikt. Ook de ruitenwisservloeistof in je auto! Je kunt dit voorkomen door een aangepaste ruitenwisservloeistof voor de winter te kopen. Hierin zit antivriesmiddel dat ervoor zorgt dat je ruitenwisservloeistof niet bevriest tot -20 graden Celsius.

5 WINTERCHECKLIST VOOR DE AUTO Koelsysteem Ook het koelsysteem voor je auto bevat vloeistof. Het is daarom verstandig om even te laten controleren tot welke temperatuur het koelsysteem beveiligd is tegen vorst. Vul je koelsysteem bovendien met voldoende antivries aan. Deuren Autodeuren kunnen vastvriezen. Om dit te voorkomen kun je de deurrubbers insmeren met vaseline, talkpoeder of siliconenspray. Het is even opletten met instappen maar voorkomt dat je onverwacht voor een gesloten deur staat. Sloten Een ander veelvoorkomend probleem in de winter zijn bevroren sloten. Behandel daarom voordat het winterweer echt begint alle autosloten met een vochtverdrijvend middel. Zo is de kans op bevriezing minimaal.

6 WINTERCHECKLIST VOOR DE AUTO Handrem Ook een handrem kan vastvriezen waardoor wegrijden niet meer lukt. Zet daarom je auto bij voorkeur in de versnelling in plaats van op de handrem. Wel even aan denken wanneer je de auto start natuurlijk! Winterbanden Het is eigenlijk vanzelfsprekend maar toch doet niet iedereen het: wissel je zomerbanden om voor winterbanden wanneer de temperatuur lager dan 7 graden Celsius is. Je rijdt op winterbanden namelijk een stuk veiliger wanneer de temperaturen laag zijn en het vaak nat is. Velgen Lichtmetalen velgen lopen na een bandenwissel soms vanzelf los. Dit kan tot gevaarlijke situaties en zelfs ongelukken leiden. Controleer daarom na een bandenwissel na ongeveer 100 km of alle wielbouten nog goed vastzitten. En als je dan toch een bandenwissel laat doen Vraag dan meteen even of de wielen en naven goed schoongemaakt en licht ingevet kunnen worden. Dit voorkomt dat de velg vastroest.

7 WINTERCHECKLIST VOOR DE AUTO Voorruit Vind je het vervelend om s ochtends de voorruit te moeten krabben wanneer het vriest? Dek deze s nachts dan af met een speciale deken, isolerende hoes of desnoods dik karton. Is de ruit toch bevroren? Gebruik dan een goede ruitenkrabber of ontdooispray om hem ijsvrij te maken. Giet in elk geval nooit heet water over de ruit heen omdat deze hierdoor opnieuw kan bevriezen of zelfs kan barsten. Zorg er tot slot voor dat alle autoruiten goed zicht bieden wanneer je vertrekt. Je kunt zelfs een bekeuring krijgen wanneer je ruiten tijdens het rijden nog bevroren zijn. Vergeet tot slot de zwarte bovenkant van de ruit niet, want daarachter kunnen zich sensoren of camera s bevinden die ook vrij zicht moeten hebben. Ruitenwissers Controleer zeker in de winter regelmatig of de ruitenwissers aan vervanging toe zijn en check voor elke autorit of ze niet aan de voorruit vastgevroren zijn. Dit kan namelijk een gesprongen zekering of doorgebrande ruitenwissermotor opleveren. Hetzelfde probleem kan ontstaan wanneer er veel sneeuw op de ruitenwissers ligt.

8 WINTERCHECKLIST VOOR DE AUTO LPG Rijdt jouw auto op LPG? Dan doe je er goed aan om bij lagere temperaturen op benzine te rijden totdat de motor opgewarmd is. LPG heeft veel warmte uit de motor nodig om te kunnen verdampen en verbranden. Als de motor nog te koud is dan kan deze onverwacht stoppen door een tekort aan brandstof. Diesel Wanneer het vriest, kunnen er in diesel vlokken ontstaan. Hierdoor loopt de motor niet goed en raken filters verstopt. Door je auto regelmatig te onderhouden en bij vorst korte ritjes zoveel mogelijk te vermijden is de kans op vlokkende diesel kleiner. Wanneer je op wintersport gaat dan kun je het beste bij aankomst diesel tanken. Deze is beter bestand tegen vlokvorming.

9 WINTERCHECKLIST VOOR DE AUTO Noodpakket Zorg ervoor dat je klaar bent voor noodgevallen. Controleer of er een veiligheidshesje en gevarendriehoek in je auto aanwezig zijn. Leg daarnaast een simpel noodpakket met een warmtedeken, zaklamp, telefoonlader en iets eetbaars in je auto. Niet alleen heel nuttig in het geval van pech of schade maar ook heel handig wanneer je in de file staat. Autoverzekering Het is misschien een open deur maar in de winter is de kans op schade groter en een goede autoverzekering dus extra belangrijk. Ga daarom na of jouw autoverzekering (nog) aan je wensen voldoet. Dan ben je ook na een schade snel weer op weg!

10 TIPS VOOR JOU ALS BESTUURDER Door je rijgedrag in de winter een beetje aan te passen, kun je een hoop narigheid voorkomen. We hebben daarom een aantal goede tips voor je waarmee je veilig de winter doorkomt. Dimlichten Zien en gezien worden. Dat is één van de belangrijkste regels. Ook wanneer zicht door slecht weer beperkt wordt. Zet daarom bij slecht weer je dimlichten aan en zorg ervoor dat alle ruiten sneeuw-, ijs- en condensvrij zijn. Sneeuw Veeg sneeuw van de auto voordat je gaat rijden. Zowel van de motorkap als het dak. Loskomende sneeuw kan namelijk gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers. Daarnaast kan de sneeuw van je dak naar beneden glijden wanneer je onverwacht moet remmen en zo het zicht door de voorruit ineens belemmeren.

11 TIPS VOOR JOU ALS BESTUURDER Slippen Wil je wegrijden uit de sneeuw? Geef dan niet teveel gas en laat de koppeling rustig opkomen. Je kunt ook wegrijden in de tweede versnelling. Soms helpt het ook om bij het wegrijden veiligheidssystemen zoals ESP uit te zetten. Vergeet niet om dit systeem daarna meteen weer aan te zetten! Snelheid Pas je snelheid voldoende aan wanneer er sprake van sneeuw, ijzel of slecht weer is. Houdt wat extra afstand tot je voorganger en voer alle handelingen zoals in- of uitvoegen met extra beleid uit. Vergeet niet dat een remweg in de winter vaak flink wat langer is. Bochten Maak bij sneeuw of ijzel geen abrupte stuurbewegingen in bochten. Zo voorkom je dat je auto over de voorwielen wegglijdt. Door ver vooruit te kijken, stuur je meestal vanzelf de goede lijn.

12 TIPS VOOR JOU ALS BESTUURDER Noodstop Moet je bij nat of glad weer een noodstop maken? Geef het antiblokkeersysteem van je auto dan de kans om optimaal te functioneren. Hiervoor is een hoge remdruk nodig. Rem dus niet pompend maar trap je rem en koppeling allebei tegelijk hard in. ABS zorgt er dan voor dat je wielen blijven draaien zodat je kunt blijven sturen. Soms is het overigens beter om juist niet te remmen. In een bocht bijvoorbeeld. Laat dan het gas los, minder vaart en stuur rustig in de juiste rijrichting. Geef pas weer gas wanneer je de bocht uit bent. Airco Zet een kwartier voordat je op de plaats van bestemming aankomt de airconditioning uit. De auto kan dan drogen waardoor je bij je volgende rit minder last hebt van beslagen ramen.

13 OPLOSSINGEN BIJ WINTERPROBLEMEN Hoe goed jij en je auto ook voorbereid zijn op de winter het kan altijd voorkomen dat je pech hebt. Daarom vind je hieronder de meest voorkomende winterproblemen mét een slimme oplossing! Lege accu Gebruik bij een lege accu startkabels. Zet een auto met een volle accu voor of naast de auto met een lege accu en zet het contact van beide auto s uit. Plaats nu eerst de rode klem op de plusaansluiting van de volle accu en daarna de andere rode klem op de plusaansluiting van de lege accu. Zorg ervoor dat het metaal van de plusklem niet tegen metalen onderdelen van de auto komt. Sluit vervolgens één van de zwarte klemmen aan op de minaansluiting van één van de accu s en de andere zwarte klem op een metalen onderdeel van de andere auto. Start nu eerst de auto met een volle accu en daarna de auto met een lege accu. Zet daarbij zoveel mogelijk stroomverbruikers uit. Slaat de motor van de lege accu aan? Laat deze dan eerst 2 tot 3 minuten (versneld) stationair draaien. Maak hierna eerst de kabel met zwarte klemmen en daarna de kabel met rode klemmen los. Let goed op dat min en plus niet tegen elkaar aankomen!

14 OPLOSSINGEN BIJ WINTERPROBLEMEN Bevroren slot Bij een bevroren slot biedt slotontdooier snel uitkomst. Bewaar de slotontdooier echter niet in je auto want daar heb je niets aan als je er niet bij kunt komen. Bevroren ruitensproeiers Zijn de ruitensproeiers bevroren? Leg dan een boterhamzakje met warm water op de sproeiers. Even wachten en ze doen het weer! Let er wel op dat het warme water de voorruit niet raakt. Zijn ook de slangen en misschien zelfs het reservoir bevroren? Giet dan zoveel mogelijk puur antivries concentraat in het reservoir met ruitenwisservloeistof en start de motor. Werkt dit niet? Dan kun je nog een poging wagen met een haarföhn. Anders zul je de auto in een warmere omgeving moeten zetten om de vloeistof te laten ontdooien. Probeer niet te sproeien wanneer de vloeistof bevroren is want dan kan de pomp doorbranden.

15 OPLOSSINGEN BIJ WINTERPROBLEMEN Bevroren handrem Probeer eerst of je de handrem (met beleid) nog strakker kunt trekken. Biedt dit geen oplossing? Probeer dan een aantal keer stevig aan de vastgevroren handrem te trekken. Vaak schiet deze dan alsnog los. Een andere oplossing is het stationair laten draaien van de motor. Hier heb je echter wel wat geduld voor nodig. Ga in elk geval niet rijden met de handrem er nog op! Dichtgevroren deur Druk de deuren goed aan bij de raamsponningen zodat het ijs breekt. Of gebruik een haarföhn om de deur weer open te krijgen. Richt de föhn hierbij niet op de ramen.

16 TOCH EEN ONGELUKJE? Heb je ondanks alle tips en voorzorgsmaatregelen toch een ongelukje en hierdoor een kleine schade aan je auto? Vervelend natuurlijk maar dat kan zelfs de beste bestuurder overkomen. Wij zorgen ervoor dat je snel weer veilig met een gerepareerde auto de weg op kunt. Stuur ons eerst één of meerdere foto s van de schade. Dan beoordelen we deze waarna we je een vrijblijvende offerte voor reparatie sturen. Wil je tot reparatie overgaan? Dan maken we een afspraak waarna we alle schade netjes voor je herstellen. Maak nu eenvoudig online een afspraak!

EEN VEILIGE WINTER(VAKANTIE) MET DE ALD WINTERTIPS

EEN VEILIGE WINTER(VAKANTIE) MET DE ALD WINTERTIPS ALD WINTERTIPS EEN VEILIGE WINTER(VAKANTIE) MET DE ALD WINTERTIPS WINTERTIPS TIJD OM DE VOORBEREIDING TE STARTEN Hieronder vindt u de meest praktische tips waarmee u de winter zonder problemen doorkomt.

Nadere informatie

GRIP OP DE WINTER. met Mengelers

GRIP OP DE WINTER. met Mengelers GRIP OP DE WINTER met Mengelers Overwin de winter Het weer is niet altijd te voorspellen. Maar ook bij onverwachts winters weer kunt u goed voorbereid op pad. Met onze wintertips maakt u uw auto zélf winterklaar.

Nadere informatie

Tips voor veilig rijden in de winter

Tips voor veilig rijden in de winter Reiswijzer winter 2013-2014 Tips voor veilig rijden in de winter Veilig rijden in de winter? Kijk op blz 5 Ieder winterseizoen brengt de nodige problemen met zich mee. Voorkom dat u voor verrassingen komt

Nadere informatie

Tips voor rijden in de winter en bij pech in het buitenland

Tips voor rijden in de winter en bij pech in het buitenland Reiswijzer in de winter Tips voor rijden in de winter en bij pech in het buitenland 1 Voorkom dat u tijdens uw vakantie ongewenst voor verrassingen komt te staan. Zorg dus niet alleen voor een reis- en

Nadere informatie

Tips voor veilig rijden in de winter

Tips voor veilig rijden in de winter Reiswijzer winter 2014-2015 Tips voor veilig rijden in de winter Elektrisch rijden in de winter? Kijk op blz 6 Ieder winterseizoen brengt de nodige problemen met zich mee. Voorkom dat u voor verrassingen

Nadere informatie

Tips voor het winterseizoen

Tips voor het winterseizoen Reiswijzer winter 2012 Tips voor het winterseizoen Een winter met voordeel! Kijk voor de winteraanbieding op blz 5 Ieder winterseizoen brengt de nodige problemen met zich mee. Denk aan gladheid, slippartijen,

Nadere informatie

Tips voor veilig rijden in de winter

Tips voor veilig rijden in de winter Reiswijzer winter 2015-2016 Tips voor veilig rijden in de winter Rijden bij gladheid? Kijk op blz 6 Het winterseizoen is sfeervol, gezellig en staat meestal garant voor prachtige landschapsbeelden. Helaas

Nadere informatie

Tips voor rijden in de winter en bij pech in het buitenland

Tips voor rijden in de winter en bij pech in het buitenland Reiswijzer in de winter Tips voor rijden in de winter en bij pech in het buitenland 1 Voorkom dat u tijdens uw vakantie ongewenst voor verrassingen komt te staan. Zorg dus niet alleen voor een reis- en

Nadere informatie

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2013 / 2014 Hoofdpunten: Informatie over winterbanden Regelgeving m.b.t. winterbanden Prijslijsten o Winterbanden o Sneeuwkettingen o Wisserbladen o Accu s o Vloeistoffen

Nadere informatie

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2011 / 2012 Hoofdpunten: Informatie over winterbanden Regelgeving m.b.t. winterbanden Prijslijsten o Winterbanden o Sneeuwkettingen o Wisserbladen o Accu s o Vloeistoffen

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Een uitgave van Nh1816 Verzekeringen. Winter preventietips. Bereid je goed voor op de winter en voorkom schade!

Een uitgave van Nh1816 Verzekeringen. Winter preventietips. Bereid je goed voor op de winter en voorkom schade! Een uitgave van Nh1816 Verzekeringen Winter preventietips 1 Veilig autorijden in de winter In de winter krijgt je auto te maken met barre omstandigheden en is autorijden soms een stuk lastiger. Bladeren,

Nadere informatie

Voorkom winterschade. Inhoud

Voorkom winterschade. Inhoud Voorkom winterschade Tocht, vrieskou, duisternis, gladheid, storm, bliksem de winter lijkt het risico op schades te vertienvoudigen. Vooral de decembermaand waarin we zelf ook extra risico s nemen met

Nadere informatie

Rijden in de winter? Bescherm uw Mercedes-Benz. Geplaatst door 250Petrolgrun - 27 nov :45

Rijden in de winter? Bescherm uw Mercedes-Benz. Geplaatst door 250Petrolgrun - 27 nov :45 Rijden in de winter? Bescherm uw Mercedes-Benz. Geplaatst door 250Petrolgrun - 27 nov 2014 21:45 Rijden in de Winter? Bescherm uw oude Mercedes-Benz. Voor de gene die hun oude Mercedes-Benz ook in de winter

Nadere informatie

TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN

TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN Als bestuurder wilt u vanzelfsprekend goed voorbereid zijn op de winter. Broekhuis Lease geeft u graag de tips voor het komende winterseizoen. Tips over uw reisvoorbereiding,

Nadere informatie

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer?

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer? Het praktijkexamen leerboek Hoe slaag ik in 1 keer? Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Het praktijkexamen Opstarten schakelen afsluiten Snelheid Kijktechniek Knipperen Plaats op de

Nadere informatie

Inleiding. Ligging hotel. Skigebied.

Inleiding. Ligging hotel. Skigebied. Inleiding. De tweede Skinfo van dit seizoen. De beslommeringen van het Eifelweekend liggen achter ons en nu is er dus tijd en gelegenheid om weer vooruit te kijken naar onze volgende activiteit. We zullen

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto 1 BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

Fasen: de die toestanden waarin je water (en veel andere stoffen) kunt tegenkomen.

Fasen: de die toestanden waarin je water (en veel andere stoffen) kunt tegenkomen. Samenvatting door een scholier 873 woorden 2 maart 2016 7,6 37 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Hoofdstuk 3 1. fasen en fase-overgangen Water komt voor als: - vaste stof (ijs) - vloeistof (vloeibaar

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

in de winter veilig de weg op

in de winter veilig de weg op in de winter veilig de weg op Ken je? is vrachtwagenchauffeur. Hij is zelfs verkozen tot Vrachtwagenchauffeur van het jaar. Deze titel heeft gekregen omdat hij in alle opzichten zijn vak kent: hij rijdt

Nadere informatie

Rijschool Amstelland 06 22115768

Rijschool Amstelland 06 22115768 De hellingproef (Hellingproef met de voetrem kan alleen bij een diesel motor worden toegepast) Voor dat je stopt ga je eerst kijken (binnen spiegel, rechterschouder en dan de richting). Als je eenmaal

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN

TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN Op de winterse ongemakken wilt u als bestuurder vanzelfsprekend goed voorbereid zijn. Wat te doen bij gladheid, bevroren sloten of een auto die niet wil starten? Broekhuis Lease

Nadere informatie

WINTERAANBIEDINGEN AUDI / VOLKSWAGEN / VOLVO

WINTERAANBIEDINGEN AUDI / VOLKSWAGEN / VOLVO WINTERAANBIEDINGEN 2014-2015 AUDI / VOLKSWAGEN / VOLVO WINTERBANDEN Winterbanden zijn zorgen voor extra veiligheid voor de weersomstandigheden in de herfst en winter. De herfst is het seizoen waarin hevige

Nadere informatie

Werking van de koppeling in het kort en het wegrijden.

Werking van de koppeling in het kort en het wegrijden. Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave inleiding colofon 2. Het praktijkexamen 3. Opstarten schakelen afsluiten 4. Snelheid 5. Kijktechniek 6. Knipperen 7. Plaats op de weg 8. Snelweg 9. Anticiperen 10. Bijzondere

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2016 / 2017

Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2016 / 2017 Winterbulletin Autobedrijf M. Lijzenga 2016 / 2017 Hoofdpunten: Informatie over winterbanden Regelgeving m.b.t. winterbanden Prijslijsten - Winterbanden - Sneeuwkettingen - Accu s - Vloeistoffen Winterbanden

Nadere informatie

Inhoud toolbox CO2-reductie

Inhoud toolbox CO2-reductie Inhoud toolbox CO2-reductie Datum: 7 oktober 2016 Aanwezig: Medewerkers van Bosman Watermanagement BV Deze toolbox is gepubliceerd op de publiocatieborden en de website van Bosman Besproken onderwerpen:

Nadere informatie

ALS HET WEER PLOTSELING OMSLAAT

ALS HET WEER PLOTSELING OMSLAAT ALS HET WEER PLOTSELING OMSLAAT Begrjjpen hoe plotselinge weersveranderingen de rijervaring beïnvloeden. EEN RAPPORT VAN HET MICHELIN ROAD USAGE LAB 2 SAMENVATTING 4 Als mooi weer omslaat en slecht weer

Nadere informatie

De bus-oefening. Ontwikkeld als eindopdracht van de opleiding tot autismevriendelijk coach. Autisme Academie, Zwolle. Selma Dotinga-Kransen 2018

De bus-oefening. Ontwikkeld als eindopdracht van de opleiding tot autismevriendelijk coach. Autisme Academie, Zwolle. Selma Dotinga-Kransen 2018 De bus-oefening Ontwikkeld als eindopdracht van de opleiding tot autismevriendelijk coach. Autisme Academie, Zwolle. Selma Dotinga-Kransen 2018 1 Uitleg van de busoefening. Fijn dat je de bus-oefening

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

winter 2012 de reefhorst b.v.

winter 2012 de reefhorst b.v. winter 2012 de reefhorst b.v. winterbanden Daalt de temperatuur onder de zeven graden dan rijdt u veiliger op winterbanden. Op winterbanden bent u niet alleen in het voordeel bij sneeuw of ijzel maar ook

Nadere informatie

CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS. Fase 2 Rijgedrag/technisch onderhoud

CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS. Fase 2 Rijgedrag/technisch onderhoud CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS Fase 2 Rijgedrag/technisch onderhoud 80% VAN DE CO2 BESPARINGSPOTENTIE IN UW ONDERNEMING LIGT BIJ 20% VAN DE MOGELIJKHEDEN

Nadere informatie

Editie: November 2011

Editie: November 2011 INHOUD: Editie: November 2011 10e Citroën voor Fam. Zijta Sponsor team MZC 11 Pupil van de Week Gebruikte Auto s Prijzen Citroën DS5 Beoordeel ons bedrijf Wist u dat..? Winterse omstandigheden Tot slot

Nadere informatie

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer aan de lader zet (binnen enkele uren). 2. Laat de accu nooit

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

De voorkant. De zijkant. De banden

De voorkant. De zijkant. De banden Controlepunten: De voorkant De verlichting moet heel zijn en werken (de werking van de verlichting, remlichten en richtingaanwijzers kan voor je gaat rijden gecontroleerd worden door de examinator) De

Nadere informatie

TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN

TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN Als bestuurder wilt u vanzelfsprekend goed voorbereid zijn op de winter. Broekhuis Lease geeft u graag de tips voor het komende winterseizoen. Tips over uw reisvoorbereiding,

Nadere informatie

TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN

TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN TIPS VOOR HET WINTERSEIZOEN Als bestuurder wilt u vanzelfsprekend goed voorbereid zijn op de winter. Broekhuis Lease geeft u graag de tips voor het komende winterseizoen. Tips over uw reisvoorbereiding,

Nadere informatie

WINTER 2012 DE REEFHORST BENT U AL VOORBEREID?

WINTER 2012 DE REEFHORST BENT U AL VOORBEREID? WINTER 2012 DE REEFHORST BENT U AL VOORBEREID? WINTERBANDEN Daalt de temperatuur onder de zeven graden dan rijdt u veiliger op winterbanden. Op winterbanden bent u niet alleen in het voordeel bij sneeuw

Nadere informatie

Voertuig Controle BMW 116d Sportline

Voertuig Controle BMW 116d Sportline Voertuig Controle BMW 116d Sportline Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees deze pagina een aantal keren aandachtig door

Nadere informatie

Winteronderhoud motor. Handige tips om je motor in top conditie te houden

Winteronderhoud motor. Handige tips om je motor in top conditie te houden Winteronderhoud motor Handige tips om je motor in top conditie te houden Rik Houdijk Motor types en brandstof Winter klaar maken beurtje geven Type motoren We kennen in de scheepvaart twee type motoren

Nadere informatie

Starten, schakelen & wegrijden:

Starten, schakelen & wegrijden: Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Kaart 10 Sneeuw en ijs

Kaart 10 Sneeuw en ijs Kaart 10 Sneeuw en ijs Informatiekaart Werkblad Proefjes: o Warme sneeuw? o Gesmolten sneeuw o Een koud kunstje Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen:

Nadere informatie

Educatieve Verkeerstuin

Educatieve Verkeerstuin Educatieve Verkeerstuin AFSTANDEN INSCHATTEN DE PRAKTIJK Op straat kunnen allerlei dingen in de weg staan. Als je er goed op reageert, voorkom je botsingen. Bij deze oefening komt de leerling een aantal

Nadere informatie

Voertuig Controle Golf 7

Voertuig Controle Golf 7 Voertuig Controle Golf 7 Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees deze pagina een aantal keren aandachtig door zodat je

Nadere informatie

www.r2motorsport.nl info@r2motorsport.nl Vervangen brandstofpomp M50B25 Uitgevoerd door Ramon de Ceuninck bij een BMW E36 325i Coupe 1993 Auteur: Ramon de Ceuninck Vervangen Brandstofpomp (E36 3-serie)

Nadere informatie

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen?

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Geen zin om dagen lang uit boeken te leren of met CD-ROMS te oefenen? Maak je niet

Nadere informatie

Breeland. winter 2012

Breeland. winter 2012 Breeland winter 2012 winterbanden Daalt de temperatuur onder de zeven graden dan rijdt u veiliger op winterbanden. Op winterbanden bent u niet alleen in het voordeel bij sneeuw of ijzel maar ook bij regen

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen Bijzondere verrichtingen Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren dmv gebruik aangeleerde bijzondere verrichtingen: omkeeropdracht d.m.v: bocht achteruit via parkeervak 3x steken halve draai parkeeropdracht:

Nadere informatie

ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr

ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr. 073-5997042 Accu en oplader instructies: 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer

Nadere informatie

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee > www.vrom.nl Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee 02 Steeds meer mensen hebben een airco in de auto. Een autoairco is comfortabel. In de zomer houdt de airco uw auto lekker koel. En in de winter

Nadere informatie

De mbot Ranger. Je wilt zeker meteen al aan de slag. Maar voordat we beginnen moet je 3 dingen weten.

De mbot Ranger. Je wilt zeker meteen al aan de slag. Maar voordat we beginnen moet je 3 dingen weten. De mbot Ranger De mbot Ranger is een robot die je helemaal zelf kunt programmeren. De mbot Ranger heeft veel meer functionaliteiten dan de originele mbot. Hij kan naast alle functies van de mbot ook de

Nadere informatie

Ben jij al klaar voor de winter?

Ben jij al klaar voor de winter? Goal zero de winter door Ben jij al klaar voor de winter? TOOLBOX SLIDES Slide 2 Ben jij al klaar voor de winter? Slide 3 GRIP op winterse omstandigheden Slide 4 Werken in en/of gure omstandigheden Slide

Nadere informatie

WINTERBANDEN. voor meer grip op uw veiligheid!

WINTERBANDEN. voor meer grip op uw veiligheid! WINTERBANDEN voor meer grip op uw veiligheid! Waarom winterbanden? De wisselende staat van het wegdek: droge weg, regen, nat wegdek, diepe waterplassen, verse sneeuw, ijzel, losgereden ijs, aangevroren

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektrische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u door zijn elektrische ondersteuning

Nadere informatie

Thermostaat vervangen bij een M20 blok.

Thermostaat vervangen bij een M20 blok. Thermostaat vervangen bij een M20 blok. Wat heb je nodig? 1. Een vlakke ondergrond. 2. Een afgekoelde motor! 3. Een nieuwe thermostaat. 4. Een nieuwe O-ring (meestal word deze geleverd bij de thermostaat)

Nadere informatie

Nieuwsbulletin basisschool De Grienden Maandag 12 Januari 2015

Nieuwsbulletin basisschool De Grienden Maandag 12 Januari 2015 Nieuwsbulletin basisschool De Grienden Maandag 12 Januari 2015 Belangrijke data schooljaar 2014-2015 Donderdag 5 februari Studiedag de kinderen zijn dan vrij. Donderdag 12 februari Carnaval voor de onderbouw

Nadere informatie

Zorgeloos en veilig op weg in de winter

Zorgeloos en veilig op weg in de winter ANWB Reiswijzer Winter 2017/2018 Zorgeloos en veilig op weg in de winter De dagen worden korter. En voor u het weet valt de winter in en wordt het glad op de weg. Onderweg naar de wintersportbestemming

Nadere informatie

De voorkant. De zijkant. De banden

De voorkant. De zijkant. De banden Controlepunten: In deze handleiding vind je de specifieke voertuigkenmerken van de Suzuki Swift. Algemene dingen kun je in je Ris praktijkboek vinden. Dus hier kun je b.v. vinden met welk knopje je de

Nadere informatie

Transport over land en te water laten van de boot

Transport over land en te water laten van de boot Transport over land en te water laten van de boot Hier lees je alles over het transporteren van boten over het land. Ook lees je hier alles over het te water laten en uit het water halen van je boot. Vervoer

Nadere informatie

:59 1/5 Inhoud

:59 1/5 Inhoud 11-05-2019 07:59 1/5 Inhoud Een tripauto kopen is super gaaf, maar het kopen van een auto is nogal een grote stap. Op deze pagina vind je een aantal puntjes die je kunnen helpen bij het kopen van een auto.

Nadere informatie

Welkom +31 (0) uur per dag, 7 dagen per week

Welkom +31 (0) uur per dag, 7 dagen per week Welkom Gefeliciteerd met uw nieuwe lease-auto. Fijn dat u uw keuze heeft gemaakt voor Terberg Leasing en wij heten u dan ook van harte welkom als bestuurder van een van onze lease-auto s. In deze bestuurdersmap

Nadere informatie

CHECKLIST BIJ AANKOOPGIDS SAAB 9000

CHECKLIST BIJ AANKOOPGIDS SAAB 9000 CHECKLIST BIJ AANKPGIDS SAAB 9000 DEEL 1: INSTAPPEN Centrale vergrendeling Een keer of 10 open en dicht doen en controleren of alle sloten mee gaan Aanwezigheid fabrieksalarm Test of het werkt, dit is

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Verkeersveiligheid. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Verkeersveiligheid. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

BANDEN, VELGEN EN AUTOSERVICE. Winterbandenanalyse Profile Tyrecenter

BANDEN, VELGEN EN AUTOSERVICE. Winterbandenanalyse Profile Tyrecenter Winterbandenanalyse Profile Tyrecenter Winterbandenanalyse Profile Tyrecenter De belangrijkste oorzaak van auto-ongelukken in de winter, is een slechte voorbereiding op de weersomstandigheden. Hierbij

Nadere informatie

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN 6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN Hoe verloopt dit manoeuvre tijdens het praktijkexamen Dit manoeuvre wordt uitgevoerd in een straat met rustig tot matig verkeer

Nadere informatie

krijgen van het lucht/brandstof mengsel. Om een betere vulling tijdens deze inlaatslag te krijgen kunnen we een turbo toepassen.

krijgen van het lucht/brandstof mengsel. Om een betere vulling tijdens deze inlaatslag te krijgen kunnen we een turbo toepassen. Diesel in de winter Onder normale omstandigheden zult u geen enkel probleem hebben met uw dieselmotor. In de winterperiode kunnen er wel problemen ontstaan. Indien u geruime tijd niet getankt heeft en

Nadere informatie

Voertuig Controle. De Motor (Golf 6 1.6 TDI)

Voertuig Controle. De Motor (Golf 6 1.6 TDI) Voertuig Controle Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees daarom deze pagina een aantal keren aandachtig door zodat je

Nadere informatie

ONDERHOUDSPRIJZEN Mii ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE

ONDERHOUDSPRIJZEN Mii ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE ONDERHOUDSPRIJZEN 2014 Mii SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen ONDERHOUD Bij SEAT kennen we verschillende soorten onderhoud. Voor de SEAT Mii geldt een vast onderhoudsinterval, dat betekent

Nadere informatie

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 LEON I 2000-2006 LEON II 2006-2012 LEON III 2013 > ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 LEON I 2000-2006 LEON II 2006-2012 LEON III 2013 > ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 LEON I 2000-2006 LEON II 2006-2012 LEON III 2013 > SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen ONDERHOUD EXTRA SERVICES WORD LID VAN CLUB SEAT Bij SEAT kennen we verschillende

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 CORDOBA ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 CORDOBA ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 CORDOBA SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen ONDERHOUD Bij SEAT kennen we verschillende soorten onderhoud. Voor de SEAT Cordoba geldt een vast onderhoudsinterval,

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

bij een examen de antwoorden van iemand anders proberen te lezen en te gebruiken

bij een examen de antwoorden van iemand anders proberen te lezen en te gebruiken Woordenlijst Thema 3 aandoen aankomen aanraden aantrekken afkijken aflopen afsluiten afzeggen aldus ANWB (de) behoren tot bewolkt bibberen blauw van de kou blazen bliksem (de) botsen branden deskundige

Nadere informatie

Winterbandenwetgeving

Winterbandenwetgeving Winterbandenwetgeving Oostenrijk Voor personenwagens, bussen met maximaal 8 zitplaatsen, lichte bedrijfsvoertuigen met een maximum toegestaan totaalgewicht t/m 3.500 kg en campers, geldt dat de voertuigen

Nadere informatie

Recht achteruit rijden

Recht achteruit rijden Recht achteruit rijden Je komt aanrijden en je kijkt of je mag stilstaan (stilstaan verbod). Dan kijk je in de binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder daarna geef je richting aan

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T*

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T* Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T* Opgesteld door: Categoriecode: Toetsvorm: Bijzonderheden: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Praktijk Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode

Nadere informatie

Neem tijdig contact met uw Erkende Hersteller op om uw winterbanden te reserveren.

Neem tijdig contact met uw Erkende Hersteller op om uw winterbanden te reserveren. winter 2012 winterbanden NIET ALLEEN VEILIGER BIJ SNEEUW OF IJZEL Als de buitentemperatuur lager is dan 7 graden Celsius is het verstandig op winterbanden te rijden. Deze verkorten de remweg en vergroten

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Het wegrijden Hoe doe je dat?

Het wegrijden Hoe doe je dat? Het wegrijden Hoe doe je dat? Handeling bij het wegrijden Wegrijden is een bijzondere manoeuvre. Dat is een speciale handeling. Tijdens het uitvoeren van deze handeling moet je alle verkeer (zoveel voetgangers

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen.

Nadere informatie

lyondellbasell.com lyondellbasell.com Veilig autorijden

lyondellbasell.com lyondellbasell.com Veilig autorijden Veilig autorijden Veilig autorijden Tijdens het autorijden werken de geest en het lichaam van de bestuurder en de auto samen als 1 systeem. Deze presentatie maakt inzichtelijk welke verschillende onderdelen

Nadere informatie

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 TOLEDO TOLEDO TOLEDO 2013 > ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 TOLEDO TOLEDO TOLEDO 2013 > ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 TOLEDO 1998-2004 TOLEDO 2004-2013 TOLEDO 2013 > SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen ONDERHOUD EXTRA SERVICES WORD LID VAN CLUB SEAT Bij SEAT kennen we verschillende

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: File parkeren

Bijzondere manoeuvre: File parkeren Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Thema: De K van Moeilijkheid : ** Ruimte aarde milieu Tijdsduur : *** Weerboekje. Na deze opdracht weet meer over temperatuur, onweer en de weerkaart

Thema: De K van Moeilijkheid : ** Ruimte aarde milieu Tijdsduur : *** Weerboekje. Na deze opdracht weet meer over temperatuur, onweer en de weerkaart Thema: De K van Moeilijkheid : ** Ruimte aarde milieu Tijdsduur : *** Weer en klimaat Juf Carolien temperatuur Weerboekje Doel: Na deze opdracht weet meer over temperatuur, onweer en de weerkaart Uitleg

Nadere informatie

Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama

Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama Instructie www.lolkama.com Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama Voor het CBR praktijkexamen worden door de examinator, controle vragen gesteld over de banden, motor, dashboard

Nadere informatie

604_38_063 ALFA MITO JTD NL :07 Pagina 1 ALFA MiTo S E R V I C E

604_38_063 ALFA MITO JTD NL :07 Pagina 1 ALFA MiTo S E R V I C E ALFA MiTo S E R V I C E Dit supplement vormt een aanvulling op de informatie in het instructieboekje waarbij dit supplement geleverd wordt. Voor de onderwerpen die in dit supplement niet worden behandeld,

Nadere informatie

Comfort. Set zonnegordijnen. Asbak. Centrale armsteun.

Comfort. Set zonnegordijnen. Asbak. Centrale armsteun. SOUL_BE_NL.indd 1 20-01-2009 14:04:35 SOUL_BE_NL.indd 2 20-01-2009 14:05:00 4 4. Set zonnegordijnen. 5. Asbak. 6. Centrale armsteun. 5 6 Comfort Vergroot het rijplezier in uw Soul met één van deze comfortaccessoires.

Nadere informatie

Slechte nieuws is dus dat de slangen van het koelsysteem tussen radiator en blok vervangen moeten worden.

Slechte nieuws is dus dat de slangen van het koelsysteem tussen radiator en blok vervangen moeten worden. Peugeot J7 Mechanisch NL-68-VR Kampeerauto De motor. Voordat we (hulp van een kennis) een poging deden de motor te starten, hebben we een check van een aantal punten gedaan. Oliepeil. Dat was OK. Geen

Nadere informatie

Dit is een sample van www.dramamethode.nl wist je dat je voor 35,- al beschikking hebt over meer dan 40 lessen?

Dit is een sample van www.dramamethode.nl wist je dat je voor 35,- al beschikking hebt over meer dan 40 lessen? Dit is een sample van www.dramamethode.nl wist je dat je voor 35,- al beschikking hebt over meer dan 40 lessen? Titel: Ingesneeuwd. Groep: 6-8 Werkvorm(en): acteerspel. Activiteit: De kinderen verzinnen

Nadere informatie

SDP- Fourage toepassing

SDP- Fourage toepassing SDP- Fourage toepassing Voor het toevoegen van additieven aan kuilvoer, hooi en stro. De set bestaat uit: Membraanpomp, gegoten controller, 10m kabel, 10meter PVC buis (12.5mm I/D gevlochten), Zeef Sproeiassortiment

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie