Ontdek Assen Kijk eens om je heen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontdek Assen Kijk eens om je heen"

Transcriptie

1 Ontdek Assen Kijk eens om je heen De restaurants liggen in Assen redelijk dicht bij elkaar. Daarom hebben we voor deze WijnSpijs Wandeling een speciale wandelroute gemaakt. Je kunt natuurlijk gewoon de kortste weg nemen, maar als je het leuk vindt en meer wilt zien van Assen kunnen we je onderstaande wandelroute aanbevelen! Je wandelt van restaurant naar restaurant door een deel van het centrum van Assen, de Gouverneurstuin en het Asserbos. Je zult zien: Assen heeft veel moois om te ontdekken. Hieronder vind je de routebeschrijving. Je kunt de route bij elk restaurant starten. Veel plezier! Oh ja, voor de mensen die met de trein komen: je kunt ook starten en eindigen bij het NS- station. De wandeling duurt in totaal iets meer dan een uur en je kunt behoorlijk inkorten het Asserbos over te slaan. De route is dan ongeveer 2,5 km. De langere versie is ongeveer 5,5 km. Een stukje geschiedenis Assen bestond uit slechts enkele boerderijen toen de nonnen uit het Klooster Maria in Campis zich hier in 1259 vestigden. Het klooster stond oorspronkelijk in de buurt van Coevorden. Vanwege de slechte ligging moerasgrond - verhuisde de abdij naar een betere en meer hoger gelegen plek. Het klooster stond waar nu het Drents Museum is. In de zuidmuur van de Abdijkerk van het Drents Museum en de westelijke muur van het Drents A rchief zitten nog stukken muur uit de kloostertijd. Het klooster werd in 1602 opgeheven. Het hoofdgebouw werd in gebruik genomen als vergader- plaats voor onder meer het College van Gedeputeerden. Pas in de 17e eeuw ontstond er een echt dorp binnen de singels. Laat in de 18e eeuw werd er buiten de singels gebouwd. Huize Overcingel (over de singel) is een mooi voorbeeld hiervan (zie later in deze tekst). Hoewel er tekenen en vondsten zijn van Neanderthalers tussen en jaar geleden, hanteert Assen het jaar 1259 met de vestiging van het klooster Maria in Campis als geboortejaar. Assen is een stad. Koning Lodewijk Napoleon verleende op 13 maart 1809 in het Ontvangershuis aan de Brink in Assen stadsrechten aan het dorp Assen. De plaats telde toen slechts 150 huizen en minder dan 700 inwoners. Lodewijk Napoleon gebruikte de stadsrechten om belangrijke steden onder controle te krijgen of te houden. De koning benoemde de leden van het stadsbestuur. In Assen waren dat familieleden en vertrouwelingen van landdrost Petrus Hofstede. Assen zou zijn benoeming gebruiken om zich de hoofdstad van Drenthe te kunnen noemen.

2 Vanaf NS station naar restaurant LIFF Vanaf het NS station steek je de straat over bij de stoplichten. Volg de straat recht tegenover het station (Stationsstraat) langs verschillende mooie panden. Steek aan het einde op de T- splitsing de straat over en ga het bruggetje over en ga door het steegje langs het Drents Archief. Vlak na de brug zul je aan je rechterhand het beeld van Bartje zien, de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries ( Ik bid nie veur bruune Boon'n"). Je komt uit op De Brink. Op 4 september 1954 werd in de tuin achter het oude gemeentehuis in het centrum van Assen, het beeld van Bartje onthuld. Het beeld werd gemaakt door Suze Boschma- Berkhout. Omdat dit stenen beeld geregeld vandalisme kreeg te verduren, werd door de beeldhouwster begin 1982 een nieuwe, bronzen beeld gemaakt. De stenen versie werd toen verhuisd naar de hal van het Asser gemeentehuis. Sinds juni 2013 staat het in de Kloostergang van het Drents A rchief aan de Brink te Assen. Hier bevinden zich ook de originele manuscripten van het boek. Ook de bronzen versie van het beeld ontkwam niet aan vandalisme. In 1991 werd het beeld ontvreemd door een oudejaarsclub uit Oldeberkoop, alleen Bartjes klompen stonden nog op de sokkel. Eind november 2003 werd het beeld opnieuw ontvoerd. De zesvoudige verankering werd met geweld doorgezaagd. Vlak voor de kerst ontving het Dagblad van het Noorden een briefje dat het beeldje geplaatst was voor de voeten van het beeld van de legendarische Friese strijder Grote Pier in Kimswerd. De ontvoering was gepleegd door de oudejaarsvereniging uit Zorgvlied. Het beeldje werd eind januari 2004 teruggeplaatst waarbij de daders voor de kosten opdraaiden. Hoewel de bevestiging werd verstevigd bleek dit toch nog niet voldoende. Op 1 mei 2004 was het opnieuw raak. Onverlaten haalden 's nachts het beeld weg. De volgende dag werd het in de berm van de weg door Bovensmildeteruggevonden met ernstige beschadigingen. Overwogen wordt het beeld te verhuizen naar een meer in het oog springende plaats. Restaurant LIFF Brink 14 Vanaf LIFF naar Brasserie 21 Ga op de Brink linksaf voor het Drents Museum langs. Dit museum is ook zeker een bezoekje waard. Drents Museum Het museum heeft een grote vaste collectie over de prehistorie van de provincie Drenthe met vaste en wisseltentoonstellingen. Ook zijn er veenlijken te bezichtigen zoals het meisje van Yde en het paar van Weerdinge. Er zijn vondsten uit de trechterbekercultuur te vinden, en ook de oudste boot ter wereld, de Kano van Pesse, is in het museum te vinden.

3 Ga daarna de eerste weg links, de Kloosterstraat in. Dit is de oudste straat van Assen, dat kun je zien aan de mooie oude panden en muren die bewaard zijn gebleven. Ga aan het eind van de Kloosterstraat rechtsaf de Oostersingel in. Volg de weg met de bocht mee naar rechts. In de bocht zie je aan je linkerhand het herenhuis Overcingel. Landgoed Overcingel Johannes van Lier, ontvanger- generaal van Drenthe, bewoonde met zijn gezin het Ontvangershuis in het centrum van Assen. In 1777 liet hij door architect Abraham Martinus Sorg een nieuw herenhuis bouwen buiten het stadscentrum, aan de andere kant van de Oostersingel. Aan deze ligging dankt het landgoed haar naam Overcingel. Herman Hubert van Lier, kleinzoon van de stichter, erfde het landgoed in 1823 samen met zijn broer Johannes Henricus Petrus en werd na diens overlijden in 1824 enig eigenaar. Hij liet door tuinarchitect Roodbaard de tuin herinrichten in de Engelse landschapsstijl. Notaris Hendrik van Lier erfde het huis van zijn vader in Hij was gehuwd met Jentien Carsten. Zij overleden kinderloos, waarna het huis in handen kwam van Hendrik Lels, de oudste zoon van Geesina Carsten, een nicht van Jentien. Voor Hendrik werd bij Koninklijk Besluit in 1902 toestemming verkregen om de naam Van Lier Lels te voeren. Overcingel is nog steeds in handen van de familie Van Lier Lels. Het tegenwoordige landgoed is circa 5 hectare groot, oorspronkelijk was het veel groter. In de 19e eeuw strekte het landgoed zich uit van de Rolderstraat tot aan het Oosterhoutje. Onder andere door de aanleg van het spoor, de Stationsstraat en het oude gebouw van het Wilhelmina Ziekenhuis werden delen van het landgoed afgeknabbeld. Het huis, het toegangshek, de schuur (voormalig koetshuis), een zonnewijzer en de Chinese koepel in de tuin, zijn alle rijksmonumenten. Het landgoed zelf werd in 1990 door ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij aangewezen als natuurmonument. De tuin is tegen betaling te bezoeken. Aan je rechterhand ziet je het nieuwe deel van het Drents Museum waarom heen een tuin is aangelegd, het Jacob Cramerpark. Ga na de bocht de eerste laan in, de Drostelaan en in deze laan na zo'n 50 meter linksaf, de Gouveneurstuin in. Loop rechtdoor door dit stukje groen en verlaat het park aan de achterzijde. Ga op de Torenlaan waar je op uitkomt, linksaf. Ga rechtsaf de Kerkstraat in en loop deze uit tot de Markt. Brasserie 21 Markt 21 Na het bezoek aan Brasserie 21 loopt je weer terug naar de Torenlaan en vervolg je de route.

4 Vanaf Brasserie 21 naar De Hertenkamp Je komt op een kruising met de Jozefkerk. Hier hebt je de keuze tussen de hele route of de korte versie. Korte route (en het Asserbos overslaan), U loopt van de Torenlaan rechtdoor de Doctor Nassaulaan in. Steeds rechtdoor tot u bij de Hertenkamp komt aan uw rechterhand. Na het restaurant loopt u via de Emmastraat richting de Vaart. Bij de Vaart aangekomen gaat u rechtsaf en aan het eind vindt u dan restaurant Fellini. Vervolg de route dan bij *** De Hertenkamp Hertenkamp 10 Fellini Vaart N.Z. 2 [Lange route] Steek deze kruising over en vervolg door de Beilerstraat. Volg deze Beilerstraat met de bocht mee naar rechts en op het volgende kruispunt naar links. Ga na 50 meter rechtsaf het Asser bos in. Ga in het bos meteen het eerste pad rechts en even later op de splitsing linksaf. Asserbos Is een stadsbos gelegen in Assen, tussen het winkelcentrum en de woonwijk Baggelhuizen. Het is een van de oudste bossen van Nederland en beslaat een oppervlak van ongeveer 114 hectare. Ongeveer 10 hectare is nog oerbos. Het Asserbos is oorspronkelijk een van de wouden waarmee grote delen van Drenthe bedekt waren. Het vrouwenklooster Maria in Campis (Mariënkamp) verwierf in de loop der eeuwen steeds meer bezittingen, zo ook de marke van Witten en daarmee ook het Asserbos. Rond 1760 begon men in te zien dat er toch wat gedaan moest worden aan het bos en besloot men akkers en heidevelden ten westen van de Bosbeek weer te bebossen. Het was Wolter Hendrik Hofstede die met dit voor die tijd omvangrijke project startte. Hofstede ontwierp een wandelgebied in de vorm van een sterrenbos, waarbij lange rechte paden elkaar in een stervorm kruisen. Het bos kent twee sterren die op een plattegrond goed te herkennen zijn. Hofstede maakte in het Asserbos twee zichtlijnen: de Hoofdlaan, die gericht is op de toren van de Abdijkerk, en de Roldertorenlaan, die in de richting van de toren van Rolde wijst. Ook werden er cirkelvormige paden toegevoegd en zo kreeg het Asserbos een parkachtige structuur. In de Tweede Wereldoorlog werden in het park mensen gefusilleerd, waaronder verzetsleider Roelof Jan Dam. De vijvers in het bos zijn niet direct bij de aanleg gegraven. In 1836 werd de Oude Vijver gegraven bij de Beilerstraat. De Nieuwe Vijver werd in 1895 in het kader van een werkverschaffingsproject aangelegd en die werd in 1950 vergroot, waarbij een eiland ontstond. De uitgegraven grond werd gebruikt voor het openluchttheater Tivoli, dat in 1982 weer afgebroken is. In 2006 is het opnieuw opgebouwd en wordt sindsdien weer als openluchttheater gebruikt. Verder is er in het bos een kinderboerderij en een hertenkamp. Bij de Nieuwe Vijver werd in 1939 het Hofstedemonumentopgericht. Het bos, inclusief de kinderboerderij en de hertenkamp zijn in het beheer van de gemeente Assen.

5 In het Asserbos zit restaurant De Hertenkamp. Je kunt zelf beslissen waar op welk moment tijdens de wandeling in het Asserbos je De Hertenkamp bezoekt. De Hertenkamp Hertenkamp 10 Vanaf De Hertenkamp naar Fellini Vervolg het (slingerende) pad rechtdoor, langs een sloot, richting een wit ijzeren bruggetje. Ga rechtsaf over dat bruggetje. Loop door tot een kruispunt van meerdere paden. Neem daar het schuine pad rechtdoor (de middelste van drie). Ga verderop ook rechtdoor (steek de Goorlaan in het bos over). Goor betekent moerassig groenland. Neem, na het oversteken van een asfaltweg, het pad rechts om de kinderboerderij heen. Ga aan de achterkant van de kinderboerderij rechtsaf. Steek 100 meter later de asfaltweg over en vervolg het bospad aan de overkant. Hou het pad rechtdoor aan (ga op de splitsing niet rechtsaf). Bij het verlaten van het bos neemt je de Witterstraat rechtsaf. Loop de Witterstraat uit en ga na de stoplichten de brug met slagbomen over. Daarna meteen rechtsaf. Je loopt nu langs de Asser Hoofdvaart. Hier zijn herenhuizen en pakhuizen te zien uit de periode dat Assen nog een bloeiende handelsplaats was. Loop tot het eind van de vaart. Fellini Vaart N.Z. 2 *** Vanaf Fellini naar Bij Jaap Steek de weg over bij het zebrapad en je betreedt nu het meest gezellige deel van de stad met leuke horecagelegenheden en terrassen. Bij Jaap Markt 17 Vanaf Bij Jaap naar Touché Touché Markt 20 Vanaf Touché naar LIFF Steek schuin rechtdoor over (een beetje links aanhouden), de Marktstraat in. 2) Ga dan de eerste straat links, de Kruisstraat. En daarna weer de eerste straat rechts, de Gedempte Singel. Als je niet via het station wilt ga je hier rechtsaf via de Brinkstraat naar de Brink. Restaurant LIFF Brink 14

6 Voor vervolg via station: Ga aan het einde daarvan rechtsaf, de Noordersingel in en ga op de splitsing aan het eind van deze weg linksaf de Javastraat in. Ga daar de eerste weg rechts, de Oranjestraat. In de Oranjestraat weer de eerste weg rechts. Loop rechts om de bedrijfsgebouwen heen en ga dan op de Stationsstraat linksaf. Steek bij de stoplichten de straat over en je bent weer bij het station, beginpunt van de route. Wat je ook nog kunt doen samen met deze wandeling: Lopen met Van Lier In samenwerking met het Drents Archief is de smartphoneroute Lopen met van Lier ontwikkeld. Met de route kom je langs de meest bijzondere plekken in Assen uit de tijd van belastingontvanger Meester Johannes van Lier. Hij woonde in de 18de eeuw samen met zijn gezin en personeel in het Ontvangershuis, het oudste woonhuis van Assen. Dit huis vormt nu het decor voor Het Grootste Poppenhuis van Nederland als onderdeel van het Drents Museum. Deze route voert je langs 13 plekken in Assen uit de tijd van Van Lier. (zie ook in het het kader over Landgoed Overcingel) Op de kaart staan deze plekken. Er is geen vaste route, je kunt lopen zoals jij wilt. Zodra je binnen een straal van 25 meter van een plek bent, trilt je telefoon en licht een plek op in het kaartje. Druk dan op d eplay- teken midden op je beeldscherm om te starten je hoort een verhaal en je kunt met het pijltje van het verhaal naar verschillende foto;s en het filmpje en weer terug. Downloaden Download de gratis app: annodrenthe via de app store 1. Registreer eenmalig of log direct in 2. Download de route Lopen met Van Lier 3. Ga naar buiten en start de route Tip: maak het jezelf gemakkelijk en download de app en route via een Wifi- netwerk.

2. Beschrijving van jullie stad ( hoeveel inwoners, wat voor soort bevolking etc.)

2. Beschrijving van jullie stad ( hoeveel inwoners, wat voor soort bevolking etc.) V7: Gilde College, Vraag: Wij zijn erg benieuwd hoe het is om in jullie stad te leven. Geef een beschrijving van jullie stad. Wat is er leuk aan jullie stad? Gebruik ook foto's die jullie zelf hebben gemaakt.

Nadere informatie

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord.

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. 115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. Op kruising met betonfietspad rechtsaf. Waar fietspad afsplitst, pad rechts Pad boven langs beek volgen, verderop onder langs beek. Door

Nadere informatie

Vanuit Duurzaamheidscentrum LA pad langs bosrand. Weg oversteken.

Vanuit Duurzaamheidscentrum LA pad langs bosrand. Weg oversteken. Asserbos en de oude Asser Begraafplaatsen 7 kilometer Het Asserbos is een oase van rust en een stukje prachtige natuur op slechts enkele wandelminuten afstand van het centrum van Assen. Deze boswandeling

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17.5 KM : Friesland : Rondom Bakkeveen : De Drie Provinciën : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West Bijzonderheden : Hei, bos mooie vennen : 80% onverhard RA = Rechtsaf

Nadere informatie

: Assen-Rolde vv : Achterkant Station Assen : Bij de looptunnel naast de P : Oosterparallelweg : Assen. : Horeca in Rolde

: Assen-Rolde vv : Achterkant Station Assen : Bij de looptunnel naast de P : Oosterparallelweg : Assen. : Horeca in Rolde Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 21 KM : Drenthe : Assen-Rolde vv : Achterkant Station Assen : Bij de looptunnel naast de P : Oosterparallelweg : Assen Bijzonderheden : 70% onverhard hei, weiland

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 10,5 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Les Deux Morvans. Wandel Gids. Les Deux Morvans

Les Deux Morvans. Wandel Gids. Les Deux Morvans Les Deux Morvans Wandel Gids Les Deux Morvans Les Deux Morvans - Avaux - 58370 Villapourçon - 0031(0)652468651 www.lesdeuxmorvans.nl info@lesdeuxmorvans.nl Overzicht wandelingen les Deux Morvans De wandelingen

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

daarachter een voormalige school in Amsterdamse School stijl. De Zwarteweg blijven volgen die na een kruispunt Louise Henriettestraat heet.

daarachter een voormalige school in Amsterdamse School stijl. De Zwarteweg blijven volgen die na een kruispunt Louise Henriettestraat heet. Routebeschrijving wandeling Amsterdamse School in stad Groningen (11 km) Copyright: Hans Farjon, 2016 Graag terugmelding bij onvolkomenheden in beschrijving via www.hansfarjon.nl Start: Groningen, stationsplein

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

KORTE STRUIN 16 Maart 2018

KORTE STRUIN 16 Maart 2018 KORTE STRUIN 16 Maart 2018 Langs Groene Woonwijken van Nijmegen Zuid Door Frans Sijben Nijmegen Deze Korte Struin vertrekt vanuit Neerbosch. Van daaruit gaat het langs woonwijken van Nijmegen Zuid: niet

Nadere informatie

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 KM : Drenthe : Echten : P van Restaurant Boszicht : Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden :

Nadere informatie

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d Rijkdom in Broek in Waterland Versie 3 d.d. 25-09-2014 Rijkdom in Broek in Waterland Beste puzzelaar, Je staat nu midden in Broek in Waterland. Broek betekent een moerassig gebied. In de omgeving zijn

Nadere informatie

Ontdek het Asserbos. Wandelroute. Een eindje om met Het Drentse Landschap

Ontdek het Asserbos. Wandelroute. Een eindje om met Het Drentse Landschap Een eindje om met Het Drentse Landschap Wandelroute Ontdek het Asserbos Tekst: Bertus Boivin foto: Henny Leijtens Het Asserbos is een oase van rust en een stukje prachtige natuur op slechts enkele wandelminuten

Nadere informatie

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade WETENSWAARDIGHEDEN Startpunt: Museumplein. Hier kunt u uw auto parkeren. Duur: 45 tot 70 minuten. Heuvelachtig Niet geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda Routebeschrijving Goudse Haringparty 2019 Gouwekerk Hoge Gouwe 39 2801 LB Gouda Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer om een bezoek te brengen aan de Goudse Haringparty in de Gouwekerk.

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN Ommetje B

STRUIN BULLETIN Ommetje B STRUIN BULLETIN Ommetje B Versie: maart 2018 Gofferts Groen Door Frans Sijben Nijmegen Dit struinommetje brengt u in een dik uur naar een van de vele parken in Nijmegen. Temidden van straten en woningen

Nadere informatie

Vanaf de Tippe als je er met de rug naar toestaat. RA. Van Royenlaan. Daarna tweede RA fietspad ri. Vledderveen.

Vanaf de Tippe als je er met de rug naar toestaat. RA. Van Royenlaan. Daarna tweede RA fietspad ri. Vledderveen. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 Km : Drenthe : Vledder : Restaurant de Tippe : Lesturgeonplein 5 : 8381 EX Vledder Bijzonderheden : bos, heide en vennen : 90% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute Gemeente Veghel De Bunders Water- wandelroute Water- wandelroute De Bunders 2 In de wijk De Bunders ligt een gescheiden rioolstelsel Dat wil zeggen dat het regenwater van de straat niet via het riool wordt

Nadere informatie

Rondwandeling Wolfheze

Rondwandeling Wolfheze Rondwandeling Wolfheze 10.6 km wandelen Gevarieerde rondwandeling door de geheimzinnige Wolfhezer bossen, uitgezet door boswachter Herman Veerbeek. Wandel langs machtige Wodanseiken, stokoude dennen, golvende

Nadere informatie

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg?

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Conditie 1 M. Hoogeveen Leren schrijven met peer response, SLO 2012 Les 9 Hoe vind je de weg? Werkboekopdracht 1 Teken in de routekaart met

Nadere informatie

Legenda. Veluwe_zwerfpad_Hoenderloo_Schaarsbergen. Oude situatie. Huidige situatie

Legenda. Veluwe_zwerfpad_Hoenderloo_Schaarsbergen. Oude situatie. Huidige situatie Legenda Veluwe_zwerfpad_Hoenderloo_Schaarsbergen Oude situatie Huidige situatie Kaart 05 blz. 037 Datum, 16-05-2014 Geel: Deelense Zand Hoenderloo (vervalt) Het wordt een gewone route, De Droge-Voeten-Variant

Nadere informatie

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES De werkzame periode van Roodbaard wordt tot op heden geduid op de periode van 1819 tot aan circa 1850. Dit is de periode waarin de tuinen uit

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM STROOMAFWAARTS De afstand van zuil 1 (Cottessen) tot zuil 14 (Stokhem) is circa 14 km. De gedichtenroute in de Gemeente Gulpen-Wittem begint bij de Heimansgroeve:

Nadere informatie

Stadswandeling Deventer (W1)

Stadswandeling Deventer (W1) Stadswandeling Deventer (W1) Sla vanaf Homestay Dreamtime LA en ga aan het einde van de straat RA (Bessenstraat). Aan het einde van deze straat LA (Bloemstraat). Negeer afslag R. Volg de bocht RA (Ligusterpad;

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS lengte: startpunt: eindpunt: circa 24 km Schaapskooi tegenover het gemeentehuis Exloo parkeerplaats bij Vakantiepark Hunzepark in Gasselternijveen 1

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d Watersnood op Marken Versie 3 d.d. 11-10-2013 Watersnood op Marken Beste puzzelaar, Je bent nu waarschijnlijk via de dijk op het eiland Marken aangekomen. Maar wist je dat deze dijk er tot 1957 niet lag?

Nadere informatie

Proeven Praten Plezier

Proeven Praten Plezier Dinsdag 23 juni 2015 16.00-20.00 uur Cultureel Kwartier Museum Gouda Museumtuin Achter de Kerk Dé Goudse Netwerkbijeenkomst Proeven Praten Plezier Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer

Nadere informatie

GIMBORN PAD. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum

GIMBORN PAD. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum 1 Drie berg sest 5km raat weg 2 3 4 M oe rs be rg ste eg 6 7 Vo ss en ste in se 5 se la an Go oij erd ijk GIMBORN PAD Langbroekerwetering de-voetstap.nl Beschrijving wandeling Moersbergen - von Gimborn

Nadere informatie

Van Asserbos naar Deurzerdiep

Van Asserbos naar Deurzerdiep Een eindje om met Het Drentse Landschap Wandelroute Van Asserbos naar Deurzerdiep Tekst: Bertus Boivin Asserbos en Deurzerdiep hebben alles met elkaar te maken. Alle waterloopjes door het bos stromen langs

Nadere informatie

ETAPPE 1 ASSEN - GASTEREN

ETAPPE 1 ASSEN - GASTEREN ROUTEWIJZIGINGEN LOOP LANGS DE HUNEBEDDEN (181203, blad 1) In maart 2017 verscheen de tweede editie van De Loop van de Hunebedden waarin we de wijzigingen die op dat moment bekend waren, uiteraard meegenomen

Nadere informatie

specimen Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe www.drenthe.nl Wandelen en genieten van de omgeving! De lengte van deze route is 12 kilometer

specimen Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe www.drenthe.nl Wandelen en genieten van de omgeving! De lengte van deze route is 12 kilometer Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe De lengte van deze route is 12 kilometer Wandelen en genieten van de omgeving! www.drenthe.nl Dorpsommetje Izakje de Vries De Dorpsvereniging Nijeveen heeft

Nadere informatie

Wandelroute Rondom de Soester Duinen

Wandelroute Rondom de Soester Duinen Wandelroute Rondom de Soester Duinen Deze route wordt aangeboden door de toeristisch georiënteerde bedrijven rondom de Soester Duinen Start- en eindpunt: De route heeft 8 mogelijke startpunten Afstand:

Nadere informatie

: Gelderland-Achterhoek : Lichtenvoorde. : Boschlaan 26 : 7131 RC Lichtenvoorde. : 60 % onverhard

: Gelderland-Achterhoek : Lichtenvoorde. : Boschlaan 26 : 7131 RC Lichtenvoorde. : 60 % onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Bijzonderheden : 18 KM : Gelderland-Achterhoek : Lichtenvoorde : Restaurant Skik & Zo : Boschlaan 26 : 7131 RC Lichtenvoorde : Landelijk : 60 % onverhard : versie november

Nadere informatie

Saleminkpad (Terborg, Silvolde, Sinderen, Ulft) versiedatum 16 maart 2015

Saleminkpad (Terborg, Silvolde, Sinderen, Ulft) versiedatum 16 maart 2015 Saleminkpad (Terborg, Silvolde, Sinderen, Ulft) versiedatum 16 maart 2015 Naar: Ondankbare Grond, een boerenepos, door Leo en Theo Salemink. Uitgeverij Fagus, Aalten [ISBN 978-94-91634-25-3] http://www.fagus-uitgeverij.nl/site/verschenen/artikelen/2014/11/15_ondankbare_grond.html

Nadere informatie

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km)

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Copyright: Hans Farjon & Bert Stok, 2011 Graag terugmelding bij onvolkomenheden in beschrijving: hans.farjon@planet.nl Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Start: Maastricht

Nadere informatie

Route samengesteld door Wandelvanuit.nl. Wandelvanuit.nl

Route samengesteld door Wandelvanuit.nl. Wandelvanuit.nl Afstand : 17 km Provincie : Drenthe Plaats : Anloo Kenmerk : verhard en onverhard, bos, heide Start : P Staatsbosbeheer Lunsenhof, Anloo Update : 09-05-2016 RA = Rechstaf LA = Linksaf Ri = Richting --

Nadere informatie

paadjes langs de gasopslag bij Langelo, via Westervelde terug naar Norg.

paadjes langs de gasopslag bij Langelo, via Westervelde terug naar Norg. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 20 KM : Drenthe : Norg : P op de Brink voor de kerk : Norg Bijzonderheden : Bos, heide en essen : 80% onverhard : versie Augustus 2017 RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug NS-wandeltocht. Begin station Driebergen-Zeist Eindpunt station Maarn Afstand 14 km

Utrechtse Heuvelrug NS-wandeltocht. Begin station Driebergen-Zeist Eindpunt station Maarn Afstand 14 km Utrechtse Heuvelrug NS-wandeltocht Begin station Driebergen-Zeist Eindpunt station Maarn Afstand 14 km Beschrijving van de wandeltocht U verlaat het station via spoor 1 langs de fietsenrekken en steekt

Nadere informatie

2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele

2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele 2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele andere manier worden vermenigvuldigd of verspreid. traject

Nadere informatie

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004.

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004. Wandeling Heuvelrug Bron: Wandelkrant Te Voet (feb. 2001) Auteur Berry Schutten Correcties: Henk Swart De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk

Nadere informatie

U start bij het beeld van Albert Mol en loopt de Dorpsstraat in richting de kerk.

U start bij het beeld van Albert Mol en loopt de Dorpsstraat in richting de kerk. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 20 KM : Gelderland - Achterhoek : Laren : Plein bij (div horeca) : Deventerweg 1 : 7245 AW Laren RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden

Nadere informatie

ROUTE BESCHRIJVINGEN. 1-4-2008 looproutes 1

ROUTE BESCHRIJVINGEN. 1-4-2008 looproutes 1 ROUTE BESCHRIJVINGEN 1-4-2008 looproutes 1 Alle routes in dit overzicht zijn gelopen door Hans Cuvelier en Steven Hummel in hun voorbereiding op de New YORK marathon. De afstanden zijn vastgelegd middels

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk

Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk 50 Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk Inhoudsopgave Voorwoord Voorzitter.pag 1 Felicitaties pag 2 IVN landelijk NME IVN Boxtel Heemkundekring Natuurmonumenten LNMH Brabants Landschap Werkgroepen pag

Nadere informatie

Dorpswandeling Barneveld

Dorpswandeling Barneveld Dorpswandeling Barneveld Deze wandeling door het dorp Barneveld is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar en hun begeleiders. U maakt kennis met de mooiste plekjes in en rond het

Nadere informatie

edichtenroute Voorthuizen Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Barneveld

edichtenroute Voorthuizen Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Barneveld edichtenroute Voorthuizen Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Barneveld Gedichten wandelroute Voorthuizen = Rijksmonument = gemeentelijk monument = aandachtspunt ## = gedicht r = aan uw rechterhand l =

Nadere informatie

Bezienswaardig :De meest ongeschonden horizon van Nederland.

Bezienswaardig :De meest ongeschonden horizon van Nederland. Wandelen in stappen 1 Rheden Van Kamerdal naar Zijpenberg Start adres :NS Station Rheden Afstand :11 km Bezienswaardig :De meest ongeschonden horizon van Nederland. 1 We beginnen onze wandeling bij station

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

SPOORBAAN EMMEN STADSKANAAL v.v.

SPOORBAAN EMMEN STADSKANAAL v.v. SPOORBAAN EMMEN STADSKANAAL v.v. Een wandeling over en door de omgeving van de oude spoorba 1 an. Deze wandeling is in beide richtingen beschreven Emmen - Stadskanaal pijltje naar rechts ( ) en Stadskanaal

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Fietsen Polderpadroute: Van stadse frats naar lekker groen

Fietsen Polderpadroute: Van stadse frats naar lekker groen Fietsen Polderpadroute: Van stadse frats naar lekker groen 27 km Nog geen tien minuten nadat je station Rotterdam-Noord heb verlaten, fiets je al temidden van het groen. Het fluitenkruid bloeit, kleine

Nadere informatie

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen KORTE STRUIN 17 Maart 2018 Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen Door Frans Sijben Nijmegen Deze korte Struin vertrekt vanuit Hatert. U loopt een tijd langs de rand van de wijk. Maar al gauw

Nadere informatie

Oisterwijk Boshuis Venkraai

Oisterwijk Boshuis Venkraai 10 Oisterwijk Boshuis Venkraai Praktisch Lengte 19 km Ondergrond 70% onverhard Startpunt Station Boxtel Eindpunt Station Oisterwijk Eigen vervoer A2 Afrit 26 Boxtel. Ri Boxtel, Keulsebaan. Op tweede rotonde

Nadere informatie

Wandelen op landgoed Twickel

Wandelen op landgoed Twickel Amsterdam 2 uur 2,5 uur Ambt Delden 1 uur Münster Holland Story-route Wandelen op landgoed Twickel Antwerpen Wandelrondje van 2u30m (10 km) of 4u15m (17 km) h Nederland, land van kastelen en buitenplaatsen

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

: Diever, Drents Friese Wold. : bij informatiecentrum : Bosweg 2a : 9781 LE Diever

: Diever, Drents Friese Wold. : bij informatiecentrum : Bosweg 2a : 9781 LE Diever Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 18 KM : Drenthe : Diever, Drents Friese Wold : P Diever : bij informatiecentrum : Bosweg 2a : 9781 LE Diever RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting

Nadere informatie

Wandeling door de Velhorst en naar de Staringkoepel

Wandeling door de Velhorst en naar de Staringkoepel Wandeling door de Velhorst en naar de Staringkoepel Afstand: 8 km Start: Hotel Landgoed Ehzerwold Ehzerallee 14-7218 BS Almen Parkeren voor het hotel, in de driehoek van wegen. Positie van het hotel op

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Vertrekpunt. Vertrekpunt

Vertrekpunt. Vertrekpunt RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Eelde Vertrekpunt Haren Bijzonderheden : 16 KM : Drenthe : Eelde en Haren : P Museum de Buitenplaats : Hoofdweg

Nadere informatie

Heemskerk - Lopen langs linies

Heemskerk - Lopen langs linies Heemskerk - Lopen langs linies Auteurs: Rutger Burgers en Rob Wolfs Wijkermeerpolder en Fort Veldhuis Het tochtje rondom de Wijkermeerpolder is er een van bijzondere contrasten. De Stelling van Amsterdam

Nadere informatie

Veluwe route 19 April 2015

Veluwe route 19 April 2015 Veluwe route 19 April 2015 Een toerrit langs bezienswaardigheden op de Veluwe We starten bij Restaurant De Hof Arnhemseweg 3 Renswoude 0318-571213 www,dehof.nl de start en finish zijn op het zelfde adres:

Nadere informatie