THEMAPLATEN. Belangrijke inzichten uit het Langer Thuis doelgroeponderzoek die voor alle persona s gelden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "THEMAPLATEN. Belangrijke inzichten uit het Langer Thuis doelgroeponderzoek die voor alle persona s gelden"

Transcriptie

1 3 THEMAPLATEN Belangrijke inzichten uit het Langer Thuis doelgroeponderzoek die voor alle persona s gelden Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie voor professionals. Muzus 2017

2 Huis BELMMERINGEN OM TE VERHUIZEN Veel mensen voelen zich nog te jong om te verhuizen naar een seniorenwoning. Mensen behouden graag het houvast dat ze hebben, zoals hun woning, op het moment dat hun situatie/gezondheid verslechterd. Nieuwe contacten leggen is eng of lastig. Ik zou wel naar een rustiger en gezonder plekje willen verhuizen, maar ik weet niet hoe je daar nog contacten legt. De meeste vrienden die ik heb zijn ouder en ik heb geen kinderen. VOORAFGAAND AAN DE VERHUIZING Voorafgaand aan de verhuizing zijn er veel vragen. Hoe? Wat? Waarheen? Waar haal je het geld, de tijd en de hulp vandaan? Sommigen weten hier zelf antwoorden op te vinden, anderen hebben begeleiding nodig. Ja ik denk regelmatig na over hoe het verder moet Wil ik weg? En waarheen dan? Ik heb geen verhuisgeld, dus hoe ga ik dat betalen dan? Voor fysiek of zintuiglijk beperkten zijn de opties soms beperkt door specifieke eisen aan het huis. Voor het doen van aanpassingen wordt soms ook geeist dat men eerst verhuist naar een geschiktere woning. Zij worden dan niet ondersteund bij het vinden van deze woning en weten vaak niet goed wat die eisen precies zijn. De gemeente rekent zich rijk met woningen die eigenlijk niet geschikt zijn! Als je met je scootmobiel niet over de galerij in de flat kunt is de woning dan nog wel geschikt?

3 INSTALLEREN HULPMIDDELEN Men krijgt vaak een hulpmiddel, maar geen installatie. Hiervoor moeten zij iemand uit hun netwerk inschakelen en anders laat installatie op zich wachten.

4 Netwerk PROFESSIONELE ONDERSTEUNER ALS SOCIAAL CONTACT Professionele ondersteuning zoals thuiszorg of dagopvang zijn voor veel ouderen één van de weinige sociale contacten. Zij zijn hier erg op gesteld en vaak houden ondersteuners een oogje in het zeil. Als iemand niet op komt dagen rinkelen bij ons de alarmbellen en gaan we erachteraan. Thuiszorgorganisaties proberen deze sociale component zo klein mogelijk te houden voor efficiëntie en om te zorgen dat de oudere niet teveel gehecht raakt aan de hulp. DE KINDEREN Mensen voelen een tweestrijd tussen het kunnen rekenen op de zorg van je kinderen versus het niet afhankelijk willen zijn van hen en het niet te veel druk op de kinderen willen leggen. De mening van de kinderen speelt vaak een grote rol. Veel kinderen kijken vaak wat verder vooruit en proberen in meer of mindere mate te anticiperen op de toekomst. Mijn dochter wil dat ik ga verhuizen, omdat ik hier ver weg zit van zorg. Maar dat maakt me helemaal niet uit. Ik zit hier goed, mij krijgen ze niet weg. EENZAAMHEID Als het netwerk ook op leeftijd is, valt het langzaam weg en wordt het niet aangevuld. Voor veel mensen zijn de weekenden eenzaam. Doordeweeks is er structuur en regelmaat, in het weekend hangt het af van of er familie langskomt. VANGNET Weten dat er een vangnet is en daarbij hulp kunnen inschakelen indien nodig, geeft een fijn en veilig gevoel. Ik ben verhuisd omdat ze hier sneller bij me zijn als er iets is. Ik gebruik het nooit, maar het geeft een veilig gevoel dat als er wat is ze zo bij me zijn. PARTNER Het hebben van een partner geeft steun. Maar het kan er ook voor zorgen dat iemand langer blijft zitten in een ongeschikt huis, als ze daardoor niet weg hoeven bij de partner. Het probleem is dat ik veel meer zorg nodig heb dan mijn man, en eigenlijk continu verzorgd zou moeten worden. Maar ik wil niet gescheiden worden van mijn man, dat is schandalig!

5 MANTELZORG: HART KUNNEN LUCHTEN Mantelzorgers hebben af en toe behoefte om hun ei kwijt te kunnen. Ik vind het jammer dat het mantelzorgsteunpunt weg is, want het was wel prettig dat je daar gewoon even binnen kon lopen om je verhaal kwijt te kunnen of met een vraag. Mantelzorgers praten niet graag over keerkanten of frustraties van het zorgen voor een ander, omdat ze dit niet gepast vinden. Ja, natuurlijk is het soms wel vervelend. Normaal loop ik in 10 minuten naar de supermarkt, maar met mijn vrouw kost het ons een uur omdat zij zo langzaam loopt. GEBREK AAN ERKENNING VOOR MANTELZORGERS DOOR HULPBEHOEVENDE Mantelzorgen doe je gewoon, je kiest er niet voor maar groeit er langzaam in. Het wordt vaak als zo vanzelfsprekend gezien, maar is soms best zwaar. Je krijgt er niet altijd dank voor terug. De hulpbehoevende beseft vaak niet hoeveel zijn mantelzorger voor hem doet, maar ziet de hulp als normaal. Dat het fijn is dat wij elkaar nog hebben, dat besef ik wel, maar zij niet hoor. Normaal is normaal. Iets gewoon vinden. Ik wil mezelf niks op de borst spelden, maar niet iedereen doet het. INVLOED MANTELZORGEN OP GEZONDHEID Mantelzorgen heeft emotioneel, sociaal en fysiek effect op de zorger. Vaak geven mensen hun eigen sociale activiteiten ervoor op. Mantelzorgers kunnen overspannen raken. REDENEN WAARDOOR HET NETWERK AFNEEMT Veel ouderen zeggen graag buiten de deur te komen, maar vinden het spannend om alleen op pad te gaan. Met als resultaat dat ze vaak binnen blijven en hun netwerk kan verwateren. Ik zou wel vaker buiten willen komen, maar ik kom alleen op Zuidplein als mijn zoon er is uit Lelystad. Het kan niet meer want ik durf niet, ik zie niet zo goed. Ik zou er zelf niet op komen om te gaan. Mobiliteit is belangrijk voor sociale contacten. Als het vanwege gezondheidproblemen niet meer mogelijk is om aan activiteiten deel te nemen is dat een groot gemis. Vaak is het vooral lastig om op de plek van bestemming te komen. Ik reed ook altijd in de wijkbus maar daar ben ik sinds oktober mee gestopt. Bij de soos van de kerk heb ik ook al moeten stoppen. omdat het me niet meer lukt om daarheen te fietsen.

6 Wijk LOPEN Ouderen gaan bij voorkeur overal te voet heen. Meestal hebben zij een specifiek doel zoals de supermarkt, een park of een brievenbus. Het is belangrijk dat er bankjes op de route staan en dat er op het eindpunt een toilet is. Ik loop graag naar het winkelcentrum, want dan kan ik daar even zitten om bij te komen en kan ik naar de wc, want ik red dat anders niet zo lang. Voor velen moeten routes toegankelijk zijn met een rollator en bij slecht weer blijven zij over het algemeen binnen en zoeken niet naar alternatief vervoer. WIJK ALS NETWERK In flats is er vaak minder contact met de buren en minder sociale binding met de wijk. Bij mensen in een rijtjeshuis of benedenwoning zie je dat er veel vaker contact is met buren. VEILIGHEID Veiligheid in de wijk is belangrijk. Angst ontstaat vaak door verhalen van anderen. Weinig mensen gaan s avonds nog de straat op, zij gaan liever met vervoer op maat dan met het OV. Het liefst pinnen zij binnen. s Avonds ga ik niet meer met de tram of metro, er is allemaal rotzooi. Er wordt gedreigd, je wordt aangevallen, dat risico ga ik niet nemen, dan ga ik liever met vervoer op maat.

7 SUPERMARKT Zelf naar de supermarkt kunnen gaan is het laatste gevoel van onafhankelijkheid en men probeert dit zo lang mogelijk te blijven doen. Velen doen dagelijks boodschappen waardoor zij in beweging blijven en het huis uit komen. Het naar huis dragen van de boodschappen is lastig voor sommigen. Ik heb ook een boodschappenmaatje, een heel aardig vrouwtje uit de wijk. Want boodschappen tillen is echt heel vermoeiend voor mij. Maar ik wil wel zelf mijn boodschappen uitzoeken, dus zij helpt dan met het naar huis tillen OPENBAAR VERVOER Mensen willen zo lang mogelijk gebruik maken van het OV omdat het hen mobiel en onafhankelijk maakt, maar er is ook een grote groep die het niet meer durft. Het is niet (of nauwelijks) mogelijk om met een rollator, scootmobiel of boodschappentas in de bus te gaan. Ik durf niet met mijn rollator in de bus. Erin gaat nog wel, maar eruit is heel eng met die hoge opstap. De lage drempels en verhoogde perrons van trams en metro zijn prettig. Soms is men wel bang dat de wielen van de rollator of scootmobiel tussen het perron en het voertuig komen te zitten. Liften op stations werken vaak niet of stinken. VERVOER OP MAAT Vervoer op maat vindt men erg prettig, maar zolang de gezondheid het toelaat gaan zij liever met het OV omdat zij dan onafhankelijk zijn en het goedkoper is. Reizen met vervoer op maat geeft een veilig gevoel omdat ze recht voor de deur afgezet worden. Het wordt vaak gebruikt voor speciale gelegenheden. De prijs is voor sommigen te hoog, waardoor zij bijvoorbeeld minder vaak hun familie bezoeken. Ik heb maar 315 punten voor vervoer op maat en ik heb veel doktersafspraken dus ik moet opletten dat ik niet teveel punten voor andere dingen gebruik. Verder gebruik ik het alleen voor de kerk en buiten de stad. Af en toe bel ik om te vragen hoeveel punten ik nog heb.

8 Informatie ÉÉN AANSPREEKPUNT & KORTE LIJNEN Doelgroepen met persoonlijke begeleiding, zoals verstandelijk beperkten, weten zich goed te redden omdat zij een duidelijk aanspreekpunt hebben. Ze kunnen met verschillende vragen bij dezelfde persoon terecht. Ik hoef niet naar informatie te zoeken; dit komt vanzelf tot ons via de casemanager. Vanuit de andere doelgroepen is er ook behoefte aan zo n sleutelfiguur of aanspreekpunt waar alles geregeld wordt. 1 plek of persoon waar je voor verschillende dingen terechtkunt en via wie je op de hoogte wordt gehouden. ZICHT OP MOGELIJKHEDEN / AANBOD Het is niet duidelijk voor mensen wanneer of waarom je iets vergoed krijgt en wanneer niet. Vroeger kreeg je een traplift als je die nodig had, ik heb gehoord dat je deze nu zelf moet betalen, klopt dit?. Timing is essentieel. Alleen informatie op het juiste moment wordt opgepikt. Twee jaar geleden kreeg ik budget om mijn bad te vervangen, maar ik had het niet nodig. Nu zou ik het wel willen maar kan ik het niet meer gebruiken. INFORMATIEBRONNEN, WAAR ZOEKEN is prettig, omdat er één punt is waar je met vragen terecht kunt. Maar soms duurt het lang voor je de juiste persoon te pakken hebt en moet je vaak hetzelfde verhaal herhalen. Weinig mensen kennen de Vraagwijzer, maar het is wel fijn dat er 1 aanspreekpunt is. ONZICHTBAARHEID ACTIE GEMEENTE Wat doet de gemeente om burgers te helpen? Dit is vaak niet duidelijk voor mensen. Zij zien vooral de punten waarop de gemeente hen tegenwerkt. De koffietafel is een fantastisch initiatief, daar moet je het van hebben, niet van de gemeente.

9 ADMINISTRATIEVE ZORGEN Samenwerking van verschillende partijen pakt soms krom uit. Thuiszorg en dagbesteding zouden van dezelfde instantie moeten zijn. Ik zat bij de dagbesteding van Humanitas, maar kreeg thuiszorg bij Aafje, dat is de concurrentie. Toen kreeg ik een brief dat ik niet meer naar de dagbesteding van Humanitas mocht, terwijl ik hier altijd kom! Mensen met een fysieke beperking of chronische ziekte maken vaak extra kosten voor specifieke aanpassingen of zorg. Door deze uitgaven komen ze soms onder bijstandsniveau. Veel mantelzorgers ervaren de administratie van zorg als zwaar. Ze snappen niet precies wat zij in moeten vullen en het zijn veel formulieren. GEVOEL VAN AUTONOMIE Als te veel beslissingen uit handen genomen worden, door instanties of door eigen netwerk, zijn mensen het gevoel van controle kwijt en dat kan machteloos of angstig maken. PROACTIEF BENADEREN Over het algemeen zijn mensen erg afwachtend. Sommige denken wel over hun situatie na, maar slechts enkelen handelen daar ook naar. Het is daarom belangrijk dat zij proactief door instanties benaderd worden. Dementerende ouderen hebben vaak behoeften die zij niet (kunnen) uiten. Hierdoor blijven zij soms lang rondlopen met ontevredenheid over bepaalde dingen. TRANSPARANTIE AANVRAAG Mensen hebben soms het gevoel dat de gemeente meer weet dan zij zelf, en dat ze niet direct worden ingelicht over de status van bijvoorbeeld hun wmo-aanvraag. Na aanvragen of actie worden mensen vaak slecht op de hoogte gehouden van de resultaten of de stand van zaken. Die terugkoppeling wordt gemist. Ik hoorde een hele tijd niets meer na mijn aanvraag dus heb ik toen maar gebeld. Ze zeiden toen dat ze allang wisten dat de aanvraag niet goedgekeurd was, maar dat over twee weken de brief daarover op de post zou gaan. INFORMATIEOVERDRACHT Vaak weten instanties van elkaar niet wat er bij dezelfde client gebeurt en werken zij elkaar soms zelfs tegen. Ook miscommunicatie tussen en naar familieleden of mantelzorgers zorgt voor veel irritatie. Mensen met een persoonlijk begeleider of mantelzorger krijgen soms zelf bericht bij veranderingen en dit bereikt dan niet altijd de leiding, en andersom. Op een dag zat ik thuis te wachten en kwam het busje niet. Ik heb het koor toen gebeld en toen heeft de man van de dirigent mij opgehaald en twee vrouwen hebben mij thuisgebracht. Het bleek dat ik vanaf 1 januari opnieuw mijn vaste Vervoer op Maat rit aan had moeten vragen. Ik had wel een brief gehad, maar die lees ik nooit.

10 Algemeen HULP VRAGEN Hulp vragen verlaagt eigenwaarde, hulp aanbieden verhoogt eigenwaarde. Hulp is prettiger als het wederkerig is, omdat het dan gelijkwaardig blijft. HULP ACCEPTEREN Sociale hulp in de vorm van gezelschap is vaak gemakkelijker te accepteren dan praktische hulp vanuit het eigen netwerk. Soms wordt hulp uit het netwerk niet eens ervaren als hulp omdat het zo door de jaren heen is ontstaan of familie komt langs voor een praatje en doet ondertussen bijvoorbeeld even de financiën. Ik krijg geen hulp, ik doe alles zelf. Ik doe zelf nog het huishouden. Nou ja, wel een hulpje voor het zware werk. Als er al mantelzorgers in het spel zijn, zie je vaak dat zij het lastig vinden om de hulp uit handen te geven. Soms beseffen zij pas hoe zwaar het was als er hulp van buitenaf bij komt. Je moet het niet alleen willen doen! Om hulp vragen voelt alsof je oud bent, het bevestigt de achteruitgang en maakt afhankelijk, hierdoor is het een drempel om erom te vragen of het te accepteren. Professioneel: Je kunt meer verwachten en vragen van professionals, er kunnen hardere afspraken gemaakt worden. Mijn verhaal is te complex voor de meeste van mijn vrienden. Sociaal: Bij sociale hulp is het moeilijker om mensen te wijzen op het nakomen van hun afspraken omdat het op basis van welwillendheid is. Aan de andere kant is het fijn dat een vriend of familielid je al kent en het vertrouwd voelt. Ik heb hier een vriendin wonen, die ken ik al 78 jaar en zij weet precies wat ik nodig heb en hoe ik het het liefste wil. Als de thuiszorg niet doet wat ze beloofd hebben kan ik er gewoon boos achteraan bellen. Familie doet het vrijwillig dus daar moet je wat voorzichtiger mee zijn.

11 HULP BIJ FINANCIËN Voor de afhankelijke hulpbehoevenden, de proactieve zoekers en het netwerk van de meegaande familiemensen is het prettig als er (af en toe) iemand meekijkt naar de financiën, vooral als het gaat om grote investeringen. Veel mensen hebben het gevoel dat jan de arbeider er de laatste jaren op achteruit is gegaan. ACTIVITEITEN Activiteiten ondernemen is heel belangrijk omdat: het structuur en een dagritme geeft zorgt voor afleiding voor positieve gedachten zorgt een stabiel netwerk biedt het mensen uit huis haalt leiding een oogje in het zeil houdt het regelmatig contact geeft Er is vaak meer aanbod van activiteiten dan bekend is bij mensen. Meestal gaan ze naar activiteiten als ze hier via mensen die ze al kennen van horen. Er is behoefte aan goede begeleiding bij activiteiten, vooral bij nieuwe/onbekende activiteiten. Ik was met een groep naar de kerstmarkt in Limburg en ze lieten me zo los toen we daar waren. Ik was helemaal verdwaald. Ik was echt bang. Ik heb allemaal mensen gevraagd en uiteindelijk heb ik de politie gevraagd en die hebben me teruggebracht. AANPASSINGEN OP MAAT Er heerst een gevoel dat er teveel van bovenaf en algemeen bepaald wordt. Er is een grote variatie aan problemen die zij dagelijks tegen komen waardoor het alleen maar met maatwerk aangepakt kan worden, van onder af.

12 Muzus 2017

Afhankelijke Hulpbehoevenden

Afhankelijke Hulpbehoevenden Afhankelijke Hulpbehoevenden Ik ben de grip op mijn leven kwijt... www.rotterdam.nl/langerthuis Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie voor professionals. Muzus 2017 Afhankelijke

Nadere informatie

Honkvaste Zelfstandigen

Honkvaste Zelfstandigen Honkvaste Zelfstandigen Waarom zou zou ik ik Waarom verhuizen? Ik Ik wil wil nog verhuizen? kleiner wonen, wonen, ik ik niet kleiner hier prima! prima! zit hier www.rotterdam.nl/langerthuis Het doelgroeponderzoek

Nadere informatie

Mondige Regelaars. Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie voor professionals.

Mondige Regelaars.   Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie voor professionals. Mondige Regelaars Ik wil leven zoals anderen zonder beperking. www.rotterdam.nl/langerthuis Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie voor professionals. Muzus 2017 Mondige Regelaars

Nadere informatie

Meegaande Familiemensen

Meegaande Familiemensen Meegaande Familiemensen De jongens helpen mij, zij weten hoe alles reilt en zeilt. www.rotterdam.nl/langerthuis Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie voor professionals. Muzus

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning regelen we samen

Zorg en ondersteuning regelen we samen Zorg en ondersteuning regelen we samen Hebt u zorg of ondersteuning nodig? De gemeente kan u helpen. Zorg en ondersteuning die bij u past De gemeente helpt u om zo lang mogelijk thuis te wonen. Samen met

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Proactieve Zoekers. Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie voor professionals.

Proactieve Zoekers.  Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie voor professionals. Proactieve Zoekers Ik denk na over mijn toekomst en heb gekeken naar opties, maar ik weet niet zo goed hoe. www.rotterdam.nl/langerthuis Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Workshop Langer Thuis huurdersdag Vestia 3 november fotografie Sofie van Greevenbroek

Workshop Langer Thuis huurdersdag Vestia 3 november fotografie Sofie van Greevenbroek Workshop Langer Thuis huurdersdag Vestia 3 november 2018 fotografie Sofie van Greevenbroek INTRODUCTIE De overheid wil dat mensen langer thuis wonen. Vestia wil haar huurders ondersteunen om sterke huurders

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Psst, in dit boekje vind je nog wat achtergrondinformatie. Blader het even door voor je aan de rest begint.

Psst, in dit boekje vind je nog wat achtergrondinformatie. Blader het even door voor je aan de rest begint. Snel door de informatie heen? Lees het in deze volgorde! 1 PERSONA S 2 SLEUTELMOMENTEN 3 THEMAPLATEN Psst, in dit boekje vind je nog wat achtergrondinformatie. Blader het even door voor je aan de rest

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer in Venlo?

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer in Venlo? Mobiliteit binnen de gemeente Venlo 7 6 5 4 3 2 1 1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer in Venlo? 3% 7% 29% Ja, dagelijks Ja, wekelijks Ja, maandelijks Ja, af en toe (minder dan een keer per kwartaal)

Nadere informatie

Leden administratie. Inhoudsopgave. Overgang van 2014 naar 2015

Leden administratie. Inhoudsopgave. Overgang van 2014 naar 2015 Nieuwsbrief nummer 8 december 2014 Redactie: B. Muntinga, Vanghout 19, 9422 MG Smilde tel. 413688 e-mailadres: b.muntinga@planet.nl Het bestuur ziet er als het volgt uit: Voorzitter: A. Hendriks Zonnedauw

Nadere informatie

HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT

HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT Tips voor mantelzorgers die voor thuiswonende ouderen zorgen ZORGNETWERK VAN EEN KWETSBARE OUDERE Team van verpleegkundigen en verzorgenden Partner

Nadere informatie

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomst van de tevredenheidsmeting uitgevoerd door de afdeling BK&I van ZhgN onder deelnemers

Nadere informatie

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 %

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 % Cliëntgroep 1 Cliëntgroep 1 4 % 16, 11, 4 % 16, 11, 31, 34, 31, 34, 1 16, 1 16, 9, 9, Somatische aandoening (65+) Mevrouw Jansen is 81 en heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad. Ze is hierdoor aan de

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning DigiContact in één klik jouw ondersteuning Welkom bij DigiContact Ondersteuning van vandaag DigiContact is de ondersteuning van deze tijd. Speciaal voor mensen die zelfstandig wonen en werken, maar soms

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) zorg en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Om zo beter

Nadere informatie

Ondernemende Levensgenieters Ik wil mijn eigen zorg in kunnen kopen.

Ondernemende Levensgenieters Ik wil mijn eigen zorg in kunnen kopen. Ondernemende Levensgenieters Ik wil mijn eigen zorg in kunnen kopen. www.rotterdam.nl/langerthuis Het doelgroeponderzoek Langer Thuis is te vinden onder informatie voor professionals. Muzus 2017 Ondernemende

Nadere informatie

Respijt van mantelzorg. Alice de Boer SCP/VU

Respijt van mantelzorg. Alice de Boer SCP/VU Respijt van mantelzorg Alice de Boer SCP/VU Verkiezingsprogramma s Om mantelzorgers af en toe even op adem te laten komen, willen wij meer ruimte voor respijtzorg en dagopvang. Dit vraagt altijd om maatwerk,

Nadere informatie

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID Werkconferentie 6 juli 2017 VOORWOORD DE WERKCONFERENTIE Mens onder de mensen zijn, meedoen en meetellen. Dingen voor jezelf of anderen

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Welzijnsbezoek. Voorbeelden van aanpassingen aan het huis die nodig zijn:

Welzijnsbezoek. Voorbeelden van aanpassingen aan het huis die nodig zijn: Welzijnsbezoek 2014 Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen MEE Drechtsteden voerde in 2014 welzijnsbezoeken uit onder ouderen van 75, 80 en. Aan de hand van een vragenlijst komen zes onderwerpen aan

Nadere informatie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie Lesmodule 4 fasen van dementie Inhoudsopgave: 1. Wat is dementie? blz. 3 2. Twee basisprincipes over de werking van de hersenen blz. 4 3. Omschrijving van de vier fasen van ikbeleving bij dementie blz.

Nadere informatie

met de mantelzorger 01 in gesprek met de mantelzorger model mantelzorgondersteuning > Algemene gegevens Naam mantelzorger Soort relatie met de cliënt

met de mantelzorger 01 in gesprek met de mantelzorger model mantelzorgondersteuning > Algemene gegevens Naam mantelzorger Soort relatie met de cliënt in gesprek met de mantelzorger model mantelzorgondersteuning > Algemene gegevens Zoveel mogelijk vóór het gesprek invullen. Naam mantelzorger Soort relatie met de cliënt Geboortejaar Telefoon Mobiele telefoon

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

HOE U DE SAMENWERKING MET MANTELZORGERS VERBETERT

HOE U DE SAMENWERKING MET MANTELZORGERS VERBETERT HOE U DE SAMENWERKING MET MANTELZORGERS VERBETERT Tips voor professionals die voor thuiswonende ouderen zorgen ZORGNETWERK VAN EEN KWETSBARE OUDERE Team van verpleegkundigen en verzorgenden Partner 1 2

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Inventarisatielijst oorzaken eenzaamheid

Inventarisatielijst oorzaken eenzaamheid Inventarisatielijst oorzaken eenzaamheid Naam patiënt: Geboortedatum patiënt: Datum afname: Geslacht: o Man o Vrouw Naam verpleegkundige/ ouderenadviseur: 1 Woonomgeving De volgende vragen gaan over leven

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Mantelzorg

Hoofdstuk 31. Mantelzorg Hoofdstuk 31. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist

Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist Bewonerstevredenheidsonderzoek Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist is de overkoepelende stichting waaronder Zorgboerderij Vlist valt. Op Zorgboerderij

Nadere informatie

Ervaringen met de. Wmo in Grootegast

Ervaringen met de. Wmo in Grootegast VERDIEPENDE INTERVIEUWS CEO WMO APRIL 2018 Ervaringen met de SOCIAAL PLANBUREAU GRONINGEN IS ONDERDEEL VAN CMO STAMM Wmo in Grootegast 1 Colofon Ervaringen met de Wmo in Grootegast 16-04-2018 Sociaal Planbureau

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Wij helpen elkaar. Hulp vragen, hulp bieden. gemeente Heumen gemeente Heumen

Wij helpen elkaar. Hulp vragen, hulp bieden. gemeente Heumen gemeente Heumen Wij helpen elkaar Hulp vragen, hulp bieden gemeente Heumen gemeente Heumen Je hebt je arm gebroken en kunt zelf geen boodschappen doen. Je bent net weduwnaar en je kunt nooit weg vanwege de kinderen. Je

Nadere informatie

Uitgevoerd door Dimensus Huishoudelijke Hulp gemeente Oosterhout 2016

Uitgevoerd door Dimensus Huishoudelijke Hulp gemeente Oosterhout 2016 Uitgevoerd door Dimensus Huishoudelijke Hulp gemeente Oosterhout 2016 Inleiding Met de transities in het sociale domein in 2015 zijn de voorwaarden en criteria voor het verkrijgen van huishoudelijke hulp

Nadere informatie

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken.

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Folder voor familie en mantelzorgers van mensen die (tijdelijk) zorg ontvangen

Nadere informatie

Vragenlijst over uw ervaringen met de Wmo

Vragenlijst over uw ervaringen met de Wmo Vragenlijst over uw ervaringen met de Wmo onderzoek Deze vragenlijst gaat over u. U kunt hem alleen invullen, of samen met uw naaste (bijvoorbeeld uw partner of mantelzorger). Uw antwoorden zijn anoniem

Nadere informatie

FASE 1 ONDERZOEK NOVEMBER 2017

FASE 1 ONDERZOEK NOVEMBER 2017 FASE 1 ONDERZOEK NOVEMBER 2017 AANLEIDING In juli 2017 hebben Bianca Hierck, Anouk Meelhuysen en Mike Kramer, gesteund door een groep van ouders, het plan opgevat om te starten met het initiatief Bijzonder

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Wanneer je zorgt voor een partner, kind of naaste uit je omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel kan het een uitdaging zijn balans te vinden in de

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST. Ontwikkeld door M. Cardol, Nivel

IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST. Ontwikkeld door M. Cardol, Nivel IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST Ontwikkeld door M. Cardol, Nivel Versie augustus 2004, bewerkt en aangepast door Nyfer, augustus 2013 IPA Vragenlijst : 'Impact op Participatie en

Nadere informatie

Toekomstplan VOLWASSEN WORDEN WAAR MOET IK AAN DENKEN? REGIO MIDDEN HOLLAND

Toekomstplan VOLWASSEN WORDEN WAAR MOET IK AAN DENKEN? REGIO MIDDEN HOLLAND Toekomstplan VOLWASSEN WORDEN WAAR MOET IK AAN DENKEN? REGIO MIDDEN HOLLAND Wat is een toekomstplan? Nog maar even en dan word je 18. Volwassen! In Nederland betekent dat dat ondersteuning die jij krijgt,

Nadere informatie

28 november Onderzoek: Mantelzorgen

28 november Onderzoek: Mantelzorgen 28 november 2014 Onderzoek: Mantelzorgen 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Hoe vraagt u een vervoerspas aan? Belangrijke telefoonnummers en adresgegevens Drechthopper Bestellijn

Hoe vraagt u een vervoerspas aan? Belangrijke telefoonnummers en adresgegevens Drechthopper Bestellijn www.drechthopper.nl De Drechthopper De Drechthopper is collectief vervoer voor mensen met een beperking (Wmo-indicatie) en ouderen vanaf 75 jaar. De Drechthopper brengt u van deur tot deur of van deur

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Mantelzorg. Figuur 1. Mantelzorg per GGD regio. 2 van 6 Rapport Mantelzorg. Bron: Zorgatlas RIVM

Mantelzorg. Figuur 1. Mantelzorg per GGD regio. 2 van 6 Rapport Mantelzorg. Bron: Zorgatlas RIVM Mantelzorg Op 10 november 2014 is het de Dag van de Mantelzorg. Dit jaar wordt deze dag voor de 16 e maal georganiseerd. De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en

Nadere informatie

Blijven genieten van het leven

Blijven genieten van het leven Afhankelijk van uw woonplaats kunt u bij TSN terecht voor de volgende diensten en producten: Hulp bij het Huishouden Verpleging & Verzorging Nachtzorg op route Technologisch team Specifieke medisch technische

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Thuisbegeleiding nodig?

Thuisbegeleiding nodig? Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding nodig? Als problemen u boven het hoofd groeien Evean. Midden in het leven. Praktische en psychosociale ondersteuning gewoon bij u thuis Soms loopt het leven niet op rolletjes.

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

Vragenlijst over uw ervaringen met de Wmo

Vragenlijst over uw ervaringen met de Wmo Vragenlijst over uw ervaringen met de Wmo Deze vragenlijst gaat over u. U kunt hem alleen invullen, of samen met uw naaste (bijvoorbeeld uw partner of mantelzorger). Uw antwoorden zijn anoniem en hebben

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Gemeente Alkmaar laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Alkmaar laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Alkmaar laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Alkmaar.

Nadere informatie

Ik heb deze kaarten uitgeprint per onderwerp een kleur gekozen en geseald.

Ik heb deze kaarten uitgeprint per onderwerp een kleur gekozen en geseald. 9 thema s doelkaarten: Werken met doelkaarten (aangepast aan de leeftijd van de klant) Het doel is om met deze kaarten wensen van de klant inzichtelijke te maken. Kaarten met de verschillende levensgebieden,

Nadere informatie

Bijeenkomst hulp & ondersteuning Verslag 6 juni 2017

Bijeenkomst hulp & ondersteuning Verslag 6 juni 2017 Bijeenkomst hulp & ondersteuning Verslag 6 juni 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) hulp en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Mensen die gebruik

Nadere informatie

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s 1 Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de samenleving. De Wmo is er voor iedereen, van jong

Nadere informatie

1. Maakt u gebruik van het (openbaar) busvervoer in Laarbeek?

1. Maakt u gebruik van het (openbaar) busvervoer in Laarbeek? 1. Rechte tellingen Busvervoer Laarbeek 1. Maakt u gebruik van het (openbaar) busvervoer in Laarbeek? 7 6 62% 5 4 3 29% 2 1 2% 2% 5% Ja, dagelijks Ja, wekelijks Ja, maandelijks Ja, af en toen (minder dan

Nadere informatie

EIGEN REGIE EN GEZONDHEID

EIGEN REGIE EN GEZONDHEID EIGEN REGIE EN GEZONDHEID NAAR VILANS KLIK HIER! ERVARINGEN VAN PATIËNT HOE ERVAART HIJ GEZONDHEID? ZIEKTE & ZORG WELKE PROBLEMEN ONDERVINDT HIJ? WAT DRAAGT BIJ AAN GEZONDHEID EN GEDRAG? GEZONDHEID & GEDRAG

Nadere informatie

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

Pleyade Thuiszorg Hulp bij het huishouden

Pleyade Thuiszorg Hulp bij het huishouden Pleyade Thuiszorg www.pleyade.nl Zorg en ondersteuning op maat Pleyade biedt professionele zorg aan ouderen in Arnhem, Elst en De Liemers. Wij zijn betrokken, respectvol en hebben oprechte aandacht voor

Nadere informatie

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt

Nadere informatie

Inwoners van gemeente Schiedam laten zien waar goede zorg om draait. december 2018

Inwoners van gemeente Schiedam laten zien waar goede zorg om draait. december 2018 Inwoners van gemeente Schiedam laten zien waar goede zorg om draait december 2018 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de uitkomsten en ervaringen van inwoners van de gemeente Schiedam.

Nadere informatie

Delier in de laatste levensfase. Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase

Delier in de laatste levensfase. Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase Delier in de laatste levensfase Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase Inhoudsopgave Wat is een delier?... 3 Wat zijn kenmerken van een delier?... 3 Invloed op u

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Pijnacker - Nootdorp

Pijnacker - Nootdorp Vragenlijst over uw ervaringen met de Wmo onderzoek Deze vragenlijst gaat over u. U kunt hem alleen invullen, of samen met uw naaste (bijvoorbeeld uw partner of mantelzorger). Uw antwoorden zijn anoniem

Nadere informatie

Presentatie Veldwerk Ouderenhuisvesting. Kijken, ijken en herijken

Presentatie Veldwerk Ouderenhuisvesting. Kijken, ijken en herijken Presentatie Veldwerk Ouderenhuisvesting Kijken, ijken en herijken A. Aanleiding & Context Uitgangspunt: programma Wonen en Zorg verbonden. Wat vinden mensen belangrijk om zelfstandig thuis te (blijven)

Nadere informatie

Ik wil bijzondere bijstand

Ik wil bijzondere bijstand Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ik wil bijzondere bijstand Gemeente Amersfoort Aanvraag verhuiskostenvergoeding Mevrouw Konings Niet mobiel Durft te vragen Netwerk Verstandig Mevrouw is door een chronische

Nadere informatie

ZelfredzaamheidsMonitor. november 2014 / versie 2.7

ZelfredzaamheidsMonitor. november 2014 / versie 2.7 ZelfredzaamheidsMonitor november 2014 / versie 2.7 Een initiatief van i.s.m. Vilans werkt aan kennisontwikkeling, onderzoek, innovatie, implementatie en kennisverspreiding in de langdurende zorg. CTOW

Nadere informatie

Klantreis Terugval dakloosheid. Disgover

Klantreis Terugval dakloosheid. Disgover Klantreis Terugval dakloosheid Disgover PERSONA S Persona - Mark Netwerk/milieu Eigenwijs Sociaal Beïnvloedbaar Kort lontje Mark is 52 jaar, heeft geen contact meer met zijn familie. Door een slechte jeugd

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Verslag van de themabijeenkomst over de Wmo

Verslag van de themabijeenkomst over de Wmo Verslag van de themabijeenkomst over de Wmo 19 november 2015 Op 19 november 2015 organiseerde de Wmo- Klankbordgroep voor en door mensen met een verstandelijke beperking voor de AV-regio haar eerste themabijeenkomst.

Nadere informatie

Cliëntondersteuner (naam, organisatie):

Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Naam: Geboortedatum: Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Datum gesprek: DOMEIN Thema s voor gesprek met cliënt. Ondersteuningsvraag van cliënt bij dit thema. A. Familie en vrienden. Huiselijke relaties

Nadere informatie

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag De gemeente Den Haag wil graag dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. En

Nadere informatie

De eerste stap naar geluk in je leven

De eerste stap naar geluk in je leven De eerste stap naar geluk in je leven Is dit e-book wat voor mij? Ben jij overwerkt of voel je dat jouw grens bijna bereikt is? Heb jij idealen en geloof jij nauwelijks dat het nog mogelijk is om jouw

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg Recht op goede zorg Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen. 1. Wat is goede zorg? 2. Wat weegt zwaarder, goede zorg of

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Vangnetteam Parkstad. Secretariaat Meldpunt: T Bezoekadres: Raadhuisstraat 3, 6444 AA Brunssum

Vangnetteam Parkstad. Secretariaat Meldpunt: T Bezoekadres: Raadhuisstraat 3, 6444 AA Brunssum Secretariaat Meldpunt: Vangnetteam Parkstad Extra ondersteuning voor wie dat gebruiken kan... 1 2 3 4 5 9 10 6 Soms kunnen mensen wel eens wat extra hulp gebruiken. Al vinden veel mensen het lastig om

Nadere informatie

AANSTUREN OP BETERE SAMENWERKING TUSSEN PROFESSIONALS EN MANTELZORGERS

AANSTUREN OP BETERE SAMENWERKING TUSSEN PROFESSIONALS EN MANTELZORGERS AANSTUREN OP BETERE SAMENWERKING TUSSEN PROFESSIONALS EN MANTELZORGERS Informatie voor managers en beleidsmedewerkers van thuiszorgorganisaties ZORGNETWERK VAN EEN KWETSBARE OUDERE Team van verpleegkundigen

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u?

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u? Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk Wat doet het Sociaal Plein voor u? Wat kan het Sociaal Plein voor u doen? Het Sociaal Plein is er voor alle inwoners in Hilversum. U kunt bij ons terecht met élke

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag De gemeente Den Haag wil graag dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. En

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna

Nadere informatie

AA EN HUNZE PANEL. Resultaten peiling 5: Zorgen voor elkaar. Januari 2016

AA EN HUNZE PANEL. Resultaten peiling 5: Zorgen voor elkaar. Januari 2016 AA EN HUNZE PANEL Resultaten peiling 5: Zorgen voor elkaar Januari 2016 1.1 Inleiding De vijfde peiling van het Aa en Hunze panel had als onderwerp zorgen voor elkaar en burenhulp. De gemeente Aa en Hunze

Nadere informatie

VPT in de WMO. ZBz Partners Wij maken zorg gezond!

VPT in de WMO. ZBz Partners Wij maken zorg gezond! VPT in de WMO VPT in de Wijk 2 VPT in de Wijk is een volwaardig alternatief voor intramuraal wonen (verzorgingshuiszorg) In 2009 heeft het zorgkantoor aan Evean gevraagd om een oplossing te bedenken voor

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie