De Vuurtoren. Pasen / Pinksteren 2 april tot 18 juni Parochieblad voor R.K.Texel. 48 e jaargang nr.2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Vuurtoren. Pasen / Pinksteren 2 april tot 18 juni Parochieblad voor R.K.Texel. 48 e jaargang nr.2"

Transcriptie

1 De Vuurtoren Parochieblad voor R.K.Texel Pasen / Pinksteren 2 april tot 18 juni e jaargang nr.2

2 RK parochie Texel Molenstraat DL Den Burg. Tel: Website: 2 april t/m 18 juni 2017 Voor de volgende Vuurtoren (18 juni 2017 t/m 17 september) kunt u tot en met zondag 4 juni a.s. kopij inleveren op het redactieadres Kopy voor de vuurtoren kan gestuurd worden naar het volgende -adres: vuurtoren@rkparochietexel.nl DE BEREIKBAARHEID VAN HET PASTORALE TEAM. De pastoor van onze regio en dus ook in onze parochie is pastoor Ivan Garcia Ferman, hij maakt samen met kapelaan Szymon Olgrzymek en Diaken Henk Schrader deel uit van het pastorale team van de regio Noordkop. In principe zal iedere woensdag één van de priesters aanwezig zijn op Texel. Wanneer u iemand van het pastorale team wenst te spreken kunt u telefonisch een afspraak maken met hen of eventueel via de parochiecoördinator Tel: Pastoor Ivan Garcia Ferman is telefonisch te bereiken via tel nr Kapelaan Szymon Olgrzymek is telefonisch te bereiken via tel nr Diaken Henk Schrader is telefonisch te bereiken via tel nr Mocht de desbetreffende priester of diaken op dat moment de telefoon niet kunnen beantwoorden dan krijgt u het antwoordapparaat. Wanneer u daar uw boodschap, naam en telefoonnummer achterlaat wordt u zo spoedig mogelijk terug gebeld. Het postadres voor het pastorale team is: p/a RK parochie Texel Molenstraat DL Den Burg Tel: secretariaat@rk-parochietexel.nl DE BEREIKBAARHEID VAN DE PAROCHIE. Voor algemene informatie over de parochie. Het maken van afspraken over vieringen (doop, communie, huwelijk, jubileum, uitvaart) Het melden van veranderingen in de ledenadministratie (geboorte, verhuizing, overlijden) Het opgeven van misintenties. Kunt u contact opnemen met de parochie coördinator Henny Hin. Zij is op dinsdag, woensdag, en donderdagochtend van 9.00 uur tot uur aanwezig op het secretariaat van de parochie in de pastorie van Den Burg. Buiten deze tijden kunt u op het antwoordapparaat een boodschap achterlaten met vermelding van uw naam en telefoonnummer dan wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld. Bij dringende gevallen kunt u de parochie bereiken door te bellen naar DE RK KERKEN Johannes de Doper kerk Molenstraat 36, Den Burg Sint Martinus kerk Vliestraat 9, Oosterend Francisca Romana kerk Molenlaan 2, De Cocksdorp Sint Martinus kerk De Ruyterstraat 129, Oudeschild. DE RK BEGRAAFPLAATSEN: In Den Burg is deze is gelegen aan de Keesomlaan. In de dorpen Oudeschild, Oosterend en De Cocksdorp is er op de desbetreffende begraafplaats een katholiek gedeelte.

3 VAN DE PASTOOR Beste parochianen, We zijn bijna aan het einde van de veertigdagentijd, en Pasen is in aankomst. In deze veertigdagentijd hebben we het leven van Jezus op een bijzonder manier kunnen herleven. In de lezingen van elke zondag en door de week heen, hebben wij de laatste momenten van Hem hier op aarde doorgelezen. Vanaf zijn verleidingen, op de eerste zondag van de veertigdagentijd, zijn glorievolle intocht in Jeruzalem op palmzondag, tot zijn dood op goede vrijdag. Op elke statie van de kruisweg op vrijdag hebben wij de passie van het lijden aanschouwd. Op stille zaterdag krijgen wij de mogelijkheid om naar het diepste van ons hart te luisteren. Hij die ons roept om naar Hem te luisteren en volgen. Daarna komt Pasen, het feest van de feesten voor alle christenen. We zijn aan de poorten van Pasen!, waarin wij deze passage van de dood naar het leven kunnen vieren. Want Jezus, de Christus, is uit dood opgestaan. Hij is verrezen; dat belijden wij in onze geloofsbelijdenis. Maar het is belangrijk, dat wij deze verrijzenis in ons eigen leven mogen ervaren. Maar hoe ervaren of vieren wij deze verrijzenis van Jezus Christus in ons leven? Vieren wij die als een traditie? Een traditie die wij elk jaar gewoon vieren; of, vieren wij die als een gebeurtenis die actueel in ons leven wordt. Want met Pasen, vieren wij de bevrijding van een volk, dat slaaf in Egypte was, en door de kracht van God vrij geworden is; dat is Pasen. Het doorgaan vanaf een situatie van angst voor de toekomst, wanhoop, problemen, rancune, egoïsme, jaloezie, enz. naar de liefde, hoop, vrijheid. Wij ervaren de verrijzenis van Christus in ons leven, elk moment waarop we een licht of inzicht op onze situatie krijgen, waardoor we het kunnen begrijpen. Christus komt in deze bijzondere tijd om ons te zeggen: Ik ben met u, wees niet bang. Ik ben verrezen. Ik laat u niet alleen. Ik stuur iemand om u te helpen. Dat is de Heilige Geest. Hij is de vertrooster. Hij is degene die ons de zekerheid en de genade geeft om het leven met een ander perspectief te bekijken, met het perspectief van het geloof van het eeuwig leven. En dat gebeurt op Pinksteren. Op Pinksteren hebben de apostelen de kracht gekregen om het evangelie aan de hele wereld te verkondigen. Wij zijn deze nieuwe apostelen die geroepen zijn om het evangelie in ons leven te verkondigen. Dat kunnen wij niet alleen doen. We hebben een gemeenschap een kerk nodig. Want zo is de eerste kerk begonnen: zij waren eens in het gebed. Wij zijn ook geroepen om deze kerk, in deze tijd, te zijn. Want elke keer dat wij samen komen om de dood en de verrijzenis van Jezus Christus te vieren, vieren wij dus Pasen. Dat doen wij als wij de EUCHARISTIE vieren. De dankviering van ons geloof. In wens u allemaal een goed einde van deze veertigdagentijd, en een gezegende Pasen en Pinksteren. Pastoor Ivan Garcia.

4 VERDER Zijn weg liep dood, hun doel verdween. Een droom spat ruw uiteen. Geen basis meer om op te staan. Hoe kun je ooit nog verder gaan? Door drijfzand zakje heen. Toen bleek er toch een weg te zijn. Een weg door dood en pijn. Ze zeiden: Hij is doorgegaan waar wij verslagen bleven staan. De dood kreeg hem niet klein. Ze wisten toen: hij gaat ons voor. Ze bleven op zijn spoor. En waar geen weg was om te gaan daar lieten zij er een ontstaan. Wat hij begon, ging door. Greet Brokerhof-van der Waa Uit Jaarringen

5 VIERINGENROOSTER R.K. Parochie Texel 2 april tot 18 juni April. 9.30u De Cocksdorp Eucharistieviering Priester Koor Cocksdorp 2 April 11.00u Den Burg Eucharistieviering Priester Dameskoor 5 april 14.30u Den Burg Algemene Ziekenzalving aansluitend koffie drinken Herenkoor 9 april. 9.30u Oudeschild PALMZONDAG Eucharistieviering Priester Koor Oudeschild 9 april u Den Burg PALMZONDAG Eucharistieviering Priester aansluitend koffie Gospeltrain 12 April 10.15u Gollards Eucharistieviering Priester aansluitend koffie 13 april u Den Burg WITTE DONDERDAG Eucharistieviering Dameskoor 14 april 15.00u De Cocksdorp GOEDE VRIJDAG Kruisweg o.l.v. Parochianen Koor Cocksdorp 14 april u Den Burg GOEDE VRIJDAG Kruisweg o.l.v. Parochianen Gospeltrain 14 april u Den Burg GOEDE VRIJDAG Kruisverering o.l.v. Diaken Schrader Herenkoor 15 april 19.00u Den Burg PAASWAKE Eucharistieviering Priester Dameskoor 16 april 9.30u De Cocksdorp 1 E PAASDAG Woord en Com. viering o.l.v. Mevr.A. Captein Koor Cocksdorp 16 april 11.00u Den Burg 1 E PAASDAG Woord en Com. viering o.l.v. Mevr.A. Captein Herenkoor 17 april. 2 E PAASDAG geen vieringen op Texel 23 April 10.00u Den Burg Eucharistieviering Priester EERSTE COMMUNIEVIERING aansluitend koffie K8inderkoor De Breezangertjes 30 April 9.30u Oosterend Eucharistieviering Priester Koor Oosterend 30 April 11.00u Den Burg Eucharistieviering Priester Gospeltrain 7 mei 9.30u De Cocksdorp Eucharistieviering Priester Koor Cocksdorp 7 mei 11.00u Den Burg Eucharistieviering Priester aansluitend koffie Dameskoor 10 mei 10.15u Gollards Eucharistieviering Priester aansluitend koffie 14 mei. 9.30u Oudeschild Woord en Com. viering o.l.v. mevr. A. Captein Koor Oudeschild 14 mei u Den Burg Woord en Com. viering o.l.v. mevr. A. Captein Herenkoor 21 mei 9.30u Oosterend Woord en Com. viering o.l.v. Diaken Schrader Koor Oosterend 21 mei 11.00u Den Burg Woord en Com. viering o.l.v. Diaken Schrader aansluitend koffie Gospeltrain 25 mei 10.00u Den Burg HEMELVAART Eucharistieviering Priester Herenkoor 28 mei 10.00u Woord en Com. viering o.l.v. Diaken Schrader aansluitend koffie Dameskoor 4 juni 9.30u De Cocksdorp PINKSTEREN Eucharistieviering Priester Koor Cocksdorp 4 juni 11.00u Den Burg PINKSTEREN Eucharistieviering Priester Dameskoor 5 juni 2 E PINKSTERDAG geen vieringen op Texel 11 juni 9.30u Oudeschild Eucharistieviering Priester Koor Oudeschild 11 juni 11.00u Den Burg Eucharistieviering Priester aansluitend koffie Herenkoor 14 juni 10.15u Gollards Eucharistieviering Priester aansluitend koffie 18 juni 9.30u Oosterend Eucharistieviering Priester Koor Oosterend 18 juni 11.00u Den Burg Eucharistieviering Priester Gospeltrain Let op: De paaswake is dit jaar al om uur!!

6 Mochten er na het uitkomen van de maandvuurtoren wijzigingen optreden in het vieringen rooster dan wordt dit via de weekvuurtoren en de Texelse Courant kenbaar gemaakt!!! VIERINGEN GOLLARDS: Bij de eucharistie vieringen op de 2 e woensdag van de maand, in de Carrousel van de Gollards, zijn alle belangstellenden, wanneer u uit de naaste omgeving komt, maar zeker ook wanneer u van verder weg komt, van harte welkom. ROZENKRANS BIDDEN IN MEI: In de kerk van De Cocksdorp wordt in de maand mei iedere dinsdag en donderdag avond om uur de rozenkrans gebeden. Via deze weg bent u allen hiervoor van harte uitgenodigd. MISDIENAARS 2 april Femke 7 mei Femke 9 april Abe 25 mei Hemelvaart Alissa 15 april Paaswake Alissa Femke 4 juni Pinksteren Abe 23 april Alissa 11 juni Femke 30 april Abe 18 juni Alissa PAROCHIE AGENDA DATUM TIJD ACTIVITEIT PLAATS Wo. 29 mrt u Parochiebestuur Pastorie Den Burg Zo. 2 april u Mattheus Passion van Bach - Toonkunst Rotterdam en Kerk Den Burg Collegium Delft Wo. 5 april u Algemene Ziekenzalving Kerk Den Burg Do. 6 april u Ziekenbezoekgroep Do. 6 april u PESACHMAALTIJD voor communicanten en hun ouders Pastorie Den Burg Za. 8 april u Palmpasenstok maken voor alle kinderen Pastorie Den Burg Zo. 9 april u Viering met Palmpasen processie Kerk Den Burg Do. 13 april u Bijeenkomst 10 eerste communicanten Pastorie Den Burg Do. 20 april u Bijeenkomst 11 + Generale eerste communicanten Pastorie Den Burg Di. 2 mei u Evaluatie ouderavond Eerste Communie Pastorie Den Burg Wo. 3 mei u Parochiebestuur Pastorie Den Burg Do. 4 mei u Ziekenbezoekgroep Za. 20 mei u Afsluiting seizoen Ontdekkertjes in de Gollards Pastorie Den Burg Zo. 21 mei Pastor Granneman wordt 76 jaar. Zijn adres is: Dr. Lovinkstraat CD Middenmeer Ma. 29 mei u Kerk Schoonmaken Kerk Den Burg Do. 1 juni u Ziekenbezoekgroep Zo. 4 juni Kopy Vuurtoren 18 juni t/m 17 september Wo. 7 juni u Parochiebestuur Pastorie Den Burg COLLECTE Tot en met Pasen zijn de collectes bestemd voor de bisschoppelijke vastenactie. In 2017 staat San Salvador, de hoofdstad van El Salvador, centraal in de Vastenactiecampagne en dan speciaal de wijken Apopa en Mejicanos. San Salvador is de meest gewelddadige stad ter wereld. Een aantal katholieke organisaties slaat de handen ineen en werkt aan veilige eilanden in deze zee van geweld. Eilanden van hoop en vrede! Op 7 mei is de collecte ook voor de roepingenzondag Op 14 mei is de collecte bestemd voor Kerken en Minima Texel. Op 28 mei en 4 juni is de collecte bestemd voor de Pinksteractie / Week Nederlandse Missionaris.

7 NIEUWS UIT DE PAROCHIE HUWELIJK Op 20 april is er weer een huwelijk in onze kerk H. Francisca Romana in De Cocksdorp. Ook dit keer betreft het een paar van buiten onze parochie. Saskia Kemner en Michael Meier uit Duitsland willen graag elkaar het jawoord geven in onze parochie op ons mooie eiland. We wensen hen heel veel geluk en Gods zegen toe. AANMELDEN BEZOEK ZIEKENBEZOEKGROEP OF PRIESTER. De ziekenbezoekgroep bestaat al vele jaren. Zij bezoeken een ieder die in het ziekenhuis heeft gelegen. Ook de priesters willen graag mensen in de parochie bezoeken die ziek zijn, graag de communie aan huis willen ontvangen of om een andere reden behoefte hebben aan contact met een priester. Bij dit alles zijn we afhankelijk van uw informatie. Daarom willen we u vriendelijk verzoeken om wanneer u weet wanneer er iemand ziek is of in het ziekenhuis heeft gelegen dat aan ons door te geven, zodat iemand van de ziekenbezoekgroep hen kan bezoeken. Hiervoor kunt u contact opnemen met Annegriet Boom de contactpersoon van de ziekenbezoekgroep tel Of met het secretariaat van onze parochie door te bellen of een mail te sturen. Henny Hin zal dan zorgen dat het ook bij de werkgroep ziekenbezoek terecht komt. Wanneer u graag bezoek wilt hebben van een priester kunt u dat ook melden bij het secretariaat van onze parochie door te bellen naar of een mail te sturen naar secretariaat@rk-parochietexel.nl SCHROOM NIET OM ONS TE BERICHTEN. De dames van de ziekenbezoekgroep en de priesters zijn van uw informatie afhankelijk en brengen graag een bezoek aan iedere [zieke] parochiaan die daar prijs op stelt. ALGEMENE ZIEKENZALVING We willen u er graag nog aan herinneren om u op te geven voor de algemene ziekenzalving van 5 april. In verband met de organisatie is het handig om te weten hoeveel mensen er komen. U kunt dat doen door even te bellen of te mailen naar de pastorie. Of door het onderstaande strookje in te vullen en in de bus te doen van de pastorie. Alvast onze dank. Hierbij geef ik mij op voor de algemene ziekenzalving. Ik kom met personen naar de viering. [Naam] [Naam] wil[len] graag de ziekenzalving ontvangen. Wij willen wel /niet gebruik maken van het aangeboden vervoer met personen. ADRES: TELEFOON LEDENADMINISTRATIE Inmiddels zijn er al vele briefjes voor onze ledenadministratie teruggestuurd of ingevuld via onze site met uw gegevens. Daarvoor willen we u hartelijk bedanken. We zijn ze inmiddels aan het verwerken. En zoals verwacht komen we diverse hiaten tegen in onze administratie die we met uw hulp nu kunnen aanvullen en of corrigeren. Mocht u nog niet hebben gereageerd dan stellen wij het alsnog erg op prijs dat u uw gegevens aan ons doorgeeft. Ook al verwacht u dat wij uw gegevens wel zullen hebben wij willen het toch graag controleren met de bij ons bekende gegevens, zodat onze digitale administratie compleet wordt. U kunt het formulier nog steeds invullen op onze website en via een druk op de knop naar ons retour zenden. Wij hopen op uw medewerking. Alvast onze hartelijke dank voor uw moeite.

8 MOGELIJKHEDEN RONDOM HET AFSCHEID BIJ EEN OVERLIJDEN. Omdat wij vaak de vraag krijgen wat het verschil is tussen een Eucharistieviering of Woord en Gebedsviering bij een uitvaart willen wij u via deze weg hier meer informatie over geven. Er zijn 3 mogelijkheden van vieringen rondom het afscheid bij een overlijden. U kunt kiezen voor een Avondwake met eventueel aansluitend een condoleance op de vooravond van de uitvaart e/o de crematie. Op de dag van de uitvaart kunt u kiezen uit een Eucharistieviering, MET de dienst van de Tafel en de Communie of een Woord en Gebedsviering, ZONDER dienst van de Tafel en Communie met aansluitend een begrafenis op één van de begraafplaatsen of een crematie. Bij een overlijden worden de priester en de parochie geïnformeerd door de uitvaartonderneming. Zij bepalen samen met de nabestaanden de dag en de tijd van de uitvaart en of een eventuele avondwake. Voor een Avondwake neemt de werkgroep avondwake/ uitvaart contact op met de familie. Een Avondwake is een korte gedachtenis en gebedsdienst aan de vooravond van de uitvaart/crematie. Met eventueel aansluitend een condoleance. De avondwake wordt in overleg met de nabestaanden samengesteld. Er is veel ruimte voor eigen inbreng maar ook enkele vaste gebruiken hebben een plaats in deze viering. Zoals het aansteken van de kaarsen en evt. ook het kruisje dat is gemaakt door medeparochianen. Vanzelfsprekend wordt er ook bij een Avondwake uit de Bijbel gelezen en wordt er gebeden. Een koor kan de Avondwake muzikaal ondersteunen maar men kan ook voor CD muziek kiezen. Na een Avondwake kan de volgende dag eventueel de uitvaart vanuit één van onze kerken plaatsvinden met een Woord en Gebedsviering of een Eucharistieviering. Voor een uitvaartdienst neemt de priester contact op met de familie en maakt een afspraak voor de voorbereiding van de uitvaart. Bij deze bespreking is ook iemand van de werkgroep avondwake/ uitvaart aanwezig die de priester zal assisteren bij de uitvaartviering. Tijdens dit gesprek worden er twee keuze mogelijkheden aangeboden rondom de viering bij een overlijden, een Eucharistieviering (dus zonder de Communie) en een Woord en Gebedsviering. Bij beide vieringen gaat de priester voor. Bij een Eucharistieviering is men gebonden aan enkele vaste rituelen, gebeden en teksten omdat hierbij ook de Communie wordt gedeeld. Bij een Woord en Gebedsviering heeft men meer ruimte voor een eigen inbreng. Bij beide afscheidsvieringen worden de vertrouwde symbolen en gebruiken gebruikt. Zoals het aansteken van de kaarsen, het zegenen met wijwater en bewieroken van de overledene en ook het kruisje dat is gemaakt door medeparochianen heeft een plaats. Vanzelfsprekend wordt er ook uit de Bijbel gelezen, bij een Eucharistieviering zijn dit altijd twee Bijbellezingen, bij een woord en gebedsviering is dit minimaal één Bijbellezing. In beide vieringen zal er op verschillende momenten worden gebeden en is er ruimte voor een persoonlijk woord in de vorm van een in memoriam en of gedicht. En kan er ook door sprekers het woord worden gevoerd. Bij een Eucharistieviering is er een koor aanwezig om de viering te ondersteunen. Bij een Woord en Gebedsviering zal het koor ook de viering ondersteunen maar is het ook mogelijk om enkele liederen te vervangen door CD muziek. De werkgroep avondwake/ uitvaart bestaat uit een aantal vrijwilligers zij assisteren de priester bij een uitvaart, gaan voor bij een avondwake en bij hoge uitzondering, wanneer het niet mogelijk is dat de priester de uitvaartdienst verzorgt, kunnen deze vrijwilligers ook een passende uitvaartdienst verzorgen. Wij hopen u hiermee genoeg geïnformeerd te hebben gegeven wat de mogelijkheden zijn in onze parochie rond het afscheid bij een overlijden. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met één van de priesters of de parochie.

9 VERSLAG VAN DE BESTUURSVERGADERINGEN In de vergadering van 1 februari hebben we kennis gemakt met Piet Witte die de taak van archivaris zal gaan overnemen van Sjaak Schraag, die nog wel het fotoarchief onder zich houdt en gegevens in de computer en ook stukjes in De Vuurtoren blijft schrijven. De verkoop van de bungalow is afgerond,verder worden diverse lopende zaken besproken. Zo wordt er een huurcontract opgesteld als men de kerk wil huren De Raad van kerken nodigt alle belangstellenden uit voor een kerkentocht op 5 april in Oosterend de aanvang is Helaas moet Annemarie Ek stoppen met haar werkzaamheden als koster in Den Burg, de collega s zullen met haar koffie gaan drinken en op gepaste wijze afscheid van haar nemen. Wij bedanken haar via deze weg voor haar trouwe en accurate inzet. In de vergadering van 28 februari stond Kerk in een verander(en)de samenleving op de agenda. Dit is een gespreksnotitie van het bisdom welke een reële kijk op de toekomst van onze Kerk geeft. Als parochie staan wij voor een nieuwe uitdaging, want door de vergrijzing van de inwoners, welke op Texel groter is dan elders, zal het aantal kerkgangers in de komende jaren sterk afnemen. Wij zullen ons beleid daarop voor de komende vijf jaar moeten uitzetten, wat dan met name gericht is op het in stand houden van de 4 kerkgebouwen die we nu nog hebben. Wij hebben vrijwel de gehele vergadering aan deze notitie besteed en willen de problematiek ook aan de parochianen voorleggen en bespreken zowel in de buitendorpen als in Den Burg. Er worden ook diverse opties besproken wat we zouden kunnen doen om onze parochianen te [blijven] boeien in deze snel veranderende tijden. Naar aanleiding hiervan bespreken we ook nog een ingekomen stuk van Kerkidee dit is een online platform voor en door vrijwilligers, waar parochies van elkaar kunnen leren? We beantwoorden hun 2 vragen: 1. Noem één activiteit/werkgroep die erg goed loopt in de parochie Het koffie drinken na de kerk en de bakcommissie. Beide worden zeer gewaardeerd door de parochianen het bevordert het saamhorigheidsgevoel. Ook de charitas voldoet goed. Vooral de stichting Kerken en minima die met de gezamenlijke kerken op Texel financiële nood ledigen bij mensen waar de nood erg hoog is. 2. Hiervoor zoeken wij in de parochie nog een oplossing/dit loopt nog niet zo goed: De aanwas van jongeren de bevolking vergrijst en ontgroent. Hoe blijven we ze boeien. Er zijn veel vrijwilligers maar nieuwe aanwas lukt ook hier maar beperkt. Jongere mensen willen zich niet vastleggen. En huidige vrijwilligers trekken de kar steeds meer met minder mensen. GEACHTE PAROCHIANEN, Uit het bovenstaande verslag van het bestuur kunt u afleiden dat we als parochie voor de komende jaren belangrijke besluiten moeten gaan nemen die voor ons allemaal van groot belang kunnen zijn. Wij willen u dan ook informeren en met u in gesprek gaan om te inventariseren wat er onder u leeft inzake de in stand houding van de Kerk in Oosterend, Oudeschild, De Cocksdorp en Den Burg. Omdat wij het één en ander goed willen voorbereiden denken wij dit medio oktober 2017 na de vieringen in alle vier de kerken te gaan doen. Hiervoor krijgt u uiteraard nog nadere informatie in de komende Vuurtorens. In voorbereiding op deze bijeenkomsten willen we u vragen om ook uw gedachten hierover te laten gaan en mee te denken aan de toekomst van onze RK parochie Texel.

10 DE KIJKTAFEL Wie in de vastentijd in de kerk van Den Burg is geweest is het vast opgevallen dat er een kijktafel is neergezet voor in de kerk bij het Jozefaltaar. Een kijktafel is een plaats waar gaandeweg de tijd en een thema allerlei zaken worden opgezet die hier iets mee hebben te maken. Onze kijktafel heeft alles te maken met de vastentijd en de voorbereidingstijd op Pasen. Wim en José van der Gracht hebben voor ons de basis gemaakt. We zijn begonnen tijdens de familieviering op de eerste zondag van de veertigdagentijd. De Ontdekkertjes en de Communicanten hadden het verhaal gehoord tijdens hun bijeenkomst op Aswoensdag over de verleidingen aan Jezus door de duivel in de woestijn. De eerste zondag hebben we dan ook zand en stenen op de tafel geplaatst. Iedere zondag daarna hebben we er weer iets bij gezet wat over het evangelieverhaal gaat. De tweede zondag was dat een aantal wolken met daarop Dit is mijn Zoon, de Welbeminde, in wie Ik mijn welbehagen heb gesteld. De derde zondag ging het evangelie over de ontmoeting van Jezus met de Samaritaanse vrouw bij de put, dus hebben we een put op de tafel geplaatst. De vierde zondag ging het evangelie over de blinde bedelaar die met behulp van Jezus weer kon zien. Op de tafel hebben wij een mandje gezet met bollen. Je weet dat het er is maar kunt het niet zien. Zoals de bedelaar op Jezus vertrouwde maar niet zag wie of wat hij was. Zo kunnen ook wij op God vertrouwen al kunnen we Hem niet zien. Er zijn nog 2 zondagen te gaan. We zullen voor de vijfde zondag een mandje met bloeiende bollen neerzetten. Het evangelie gaat dit keer over de opstanding van Lazarus. Soms lijken dingen dood maar dan komen ze toch weer tot leven net als de bollen en zoveel planten en bomen in de natuur. De zesde zondag is het Palmzondag, dan zetten we er een Palmpasen stok bij met alle symbolieken die op zo n stok horen. Zoals het KRUIS dat ons doet denken aan het lijden en sterven van Jezus. De kleur WIT de kleur van de verrijzenis. 5 RODE propjes als verwijzing naar de kruiswonden van Jezus. Een PALMTAKJE mag niet ontbreken, dit doet denken aan de palmbladeren waarmee Jezus werd toegejuicht toen Hij Jeruzalem binnentrok. Het brood HAANTJE, het teken dat Petrus, Jezus tot drie keer toe verloochende voordat de haan kraaide. Soms zit er ook wel eens een SINAASAPPEL of MANDARIJN op de Palmpasen stok. Omdat dat doet denken aan de sponzen met water en azijn die de soldaten aan Jezus gaven omdat Hij dorst had. Dan doen wij er ook TWAALF EITJES op die herinneren aan de twaalf apostelen van Jezus. En DERTIG chipjes omdat Judas, Jezus heeft verraden voor 30 zilverlingen. En tot slot ook een HARTJE: Dit vertelt ons dat Jezus uit liefde voor ieder van ons is gestorven. Met Witte Donderdag plaatsen we het brood en de wijn van het laatste Avondmaal op de tafel. Op goede vrijdag het kruis en met Pasen zal de weggerolde steen van het graf te zien zijn op onze kijktafel. En daarmee is onze KIJKTAFEL compleet! HET PASTORESTEAM, PAROCHIEBESTUUR EN DE REDACTIE VAN DE VUURTOREN WENSEN U ALLEN EEN ZALIG PASEN EN PINKSTEREN TOE.

11 VIERINGEN IN DE GOEDE WEEK, PASEN, HEMELVAART EN PINKSTEREN Dit keer zullen de diverse leden van ons pastoresteam de vieringen verzorgen In de Goede Week, met Pasen en Hemelvaart en Pinksteren. Met veel schuiven en puzzelen is het uiteindelijk gelukt om alle vieringen omtrent de bijzondere periode in ons geloof in te vullen. De Goede Week begint op 9 APRIL met de PALMZONDAG: op deze zondag, waarbij in de lezingen de intocht van Jezus in Jeruzalem tot en met zijn dood centraal staan, is er een Eucharistieviering om 9.30 uur in Oudeschild en om 11 uur in Den Burg in beide vieringen worden de palmtakken gezegend en uitgedeeld. In Den Burg is er ook een processie van de kinderen met hun Palmpasen stokken. Op 13 APRIL WITTE DONDERDAG is de herdenking van het Laatste Avondmaal van Jezus. Het is de viering van de instelling van de H. Eucharistie, maar ook staat de dienstbaarheid in de lezingen centraal door de lezing over de voetwassing. Deze viering is om uur in de kerk van Den Burg Met GOEDE VRIJDAG 14 APRIL: zijn er meerdere vieringen, de eerste is om uur in Den Burg en in De Cocksdorp. Onder leiding van parochianen bidden we de kruisweg en herbeleven we de laatste dagen van het leven van Jezus. In de viering om uur in de kerk van Den Burg o.l.v. Diaken Henk Schrader vindt de kruisverering plaats herdenken we het lijden en sterven van Jezus. 15 APRIL is het PAASZATERDAG of STILLE ZATERDAG: Jezus is dood en het is stil, maar tijdens de Paaswake zullen we de klokken weer gaan luiden. De PAASWAKE is een prachtige viering rond het vuur, het woord, het water en de eucharistie. Het licht van Jezus overwint de duisternis; het leven is sterker dan de dood. Deze viering is in de kerk van Den Burg en begint al om uur omdat Pastoor Ivan Garcia met de laatste boot weer terug gaat om nog een Paaswake in Den Helder te kunnen verzorgen. Op 16 APRIL EERSTE PAASDAG vieren we dat Jezus is verrezen en leeft! Er is een woord en communieviering onder leiding van mevrouw Anita Captein om 9.30 uur in De Cocksdorp en om uur in de kerk van Den Burg. Op tweede Paasdag zijn er geen vieringen in onze parochie. HEMELVAART VALT OP 25 MEI en is 40 dagen na Pasen. Jezus verlaat zijn leerlingen en gaat naar zijn vader in de Hemel. Er is op deze dag een Eucharistieviering om 10 uur in Den Burg met als voorganger kapelaan Szymon Olgrzymek. 50 dagen na Pasen is het dan PINKSTEREN OP 4 JUNI. Met Pinksteren ontvangen de leerlingen de H. Geest zij komen naar buiten en vertellen enthousiast over wie Jezus was en wat hij tijdens zijn leven had gedaan. Nog altijd gaat deze H. Geest door en zorgt ervoor dat wij nog altijd enthousiast worden over het leven en werken van Jezus Christus, de Zoon van God. Er is op deze dag een Eucharistieviering om 9.30 uur in De Cocksdorp en om uur in Den Burg met als voorganger kapelaan Szymon Olgrzymek. 8 APRIL PALMPASEN STOK MAKEN Dit wordt al een beetje een traditie. Op zaterdagmiddag om uur komen we in de pastorie van Den Burg bij elkaar en gaan we een PALMPASEN STOK MAKEN. We willen hiervoor alle kinderen in de parochie, het maakt niet uit hoe oud je bent, of je een communicant bent of een Ontdekkertje of bij geen van beide deze groepen bent aangesloten uitnodigen en neem gerust ook een vriendje of vriendinnetje mee. GEEF OP VOOR 3 APRIL door te bellen naar of te mailen naar secretariaat@rk-parochietexel.nl, zodat wij voldoende materiaal kunnen inkopen en we jullie kunnen doorgeven wat je zelf moet meenemen. Met Palmzondag op 9 april in de viering van uur in de Johannes de Doper kerk van Den Burg mogen alle kinderen dan in processie de kerk in lopen samen met de priester en zullen zij het palmtakje ontvangen voor op de Palmpasenstok. Ook plaatsen we één Palmpasenstok op de kijktafel in de kerk. KOM JIJ OOK OP 8 EN 9 APRIL???? 20 MEI: DE LAATSTE BIJEENKOMST DIT SCHOOLJAAR VAN DE ONTDEKKERTJES. Op zaterdagmiddag 20 mei verzamelen we om uur in pastorie in Den Burg daarna gaan we samen naar de Gollards, waar de bewoners ons meer gaan vertellen over Maria. En we sluiten deze dag af met een gezamenlijke maaltijd in de pastorie. Komen jullie ook? Laat het ons dan even weten.

12 DE EERSTE H. COMMUNIE We zijn al weer even bezig met de voorbereiding op de eerste communie. En het einde is alweer in zicht. We hebben nog een paar bijeenkomsten te gaan. Onder andere gaan we op 6 april nog een Pesach maaltijd houden. Jezus heeft deze maaltijd ook gevierd op zijn laatste avond met zijn leerlingen, wij gaan dat doen omdat deze maaltijd de oorsprong is van de H. Communie en de Eucharistie. Waaraan onze communicanten voor het eerst zullen deelnemen. Deze bijzondere dag komt nu wel heel dichtbij voor hen. De communicanten hebben opgeschreven wat zij vinden van de voorbereiding op hun eerste H. Communie. Mijn eerste Communie Op de donderdag gaan we met Henny en Hammie samen snoep eten. Het is gezellig en leerzaam het is leuk om samen door de kerk te lopen en spelletjes te doen. Het was ook leuk om samen op zondag in de kerk soep te maken en hij was erg lekker. Ik vind de eerste Communie spannend dat ik op het podium moet staan maar wel leuk. Komen jullie ook Groetjes Jan den Nijs Ik ben Angèl Stam. Voor de voorbereiding op me eerste communie ga ik iedere week naar Den Burg. Daar zit ik met allemaal andere kinderen te praten over God en de kerk. Dat vindt ik leuk. We hebben thuis al uitnodigingen gemaakt. Ook de jurk heb ik al! Nu hopen op een mooie dag en dat de familie en vrienden komen. Hallo, Mijn naam is Aiden en ik zal iets vertellen over de 1e communie bijeenkomsten. Elke donderdag komen we met z n zessen samen in de pastorie om ons voor te bereiden op onze 1e communie. Elke week doen we iets anders. lk vond het toneelstukje en het zintuigenspel heel erg leuk en ook het spel waarbij je van letters allerlei woorden moest maken. Elke week oefenen we het Onze Vader en het Weesgegroet. Bij Maria achter in de kerk oefenen we het ontvangen van de hostie met een snoepje. Op 23 april is het zover: dan is de viering van onze 1e heilige communie. Komen jullie ook? Groetjes Aiden Snowden We vinden het leuk bij de kerk. We gingen een kleurplaat inkleuren voor de boom en dat was leuk. Henny was een boek aan het voorlezen en dat was leuk. Maar vriendschap was erg leuk. Maar ik hoop dat iedereen bij de eerste communie kan komen. Groetjes Jacob Lamers Ik ben Wiki. Ik doe mijn eerste communie omdat ik in God geloof. Ik had allemaal leuke dingen gedaan, zoals chips gegeten en paaseieren gegeten en spelletjes gedaan. We hebben allemaal leukste dingen gedaan ooit. Het is geschreven door Wiki Glowacka Ik ben Quinty Huizinga. Ik doe in april mee aan de eerste H. Communie. We hebben al 8 hoofdstukken gedaan. Komt u ook op 23 april?

13 JEUGDPAGINA DE PAASHAAS DIE NIET KON TELLEN... "Oh, ik moet opschieten," Pluim rent heen en weer, tussen de eieren die hij al geverfd heeft en de eieren die nog helemaal wit zijn. Hij telt ze, maar raakt steeds in de war. "Eenendertig, twee en dertig ehh zes en dertig, nee dat was fout, hoe moet dat nu. Op de hazenschool was Pluim ook al niet goed in tellen. Meester Lang oor had hem al vaak gezegd. "Pluim, pluim, zo kan dat niet hoor, als jij straks een echte goeie paashaas wilt worden, moet je toch de eieren kunnen tellen!!!" Oh, had hij toch maar beter opgelet op de hazen school, dan zou het nu beter gaan." De tranen drupten uit zijn hazen oogjes, snif, snif, "Ik kan niet tellen". Nog maar eens opnieuw, Tot dertig ging alles goed, maar dan raakte hij weer helemaal in de war. Pluim ging zitten midden tussen de eieren in het gras, hij was zo verdrietig, de tranen stroomden over zijn hazen wangetjes en alle geverfde eieren werden nat van zijn tranen zodat de verf vlekte en Pluim nog harder begon te huilen. "Ohh kijk nou toch, nu zijn m'n eieren ook al gevlekt. Oh, Oh, het komt niet op tijd af". Liesje en Mark waren in de tuin aan het spelen, achter de tuin, was een groot weiland met gras wat nodig gemaaid moest worden, het gras stond al heel hoog, je kon er goed verstoppertje in spelen. Als je plat op je buik lag kon niemand je zien. "Hé Liesje zullen we gaan spelen op het grote land?" zei Mark. Zo noemden ze het weiland achter de tuin altijd. "Ja leuk, dan kruipen we door het gras en dan kan niemand ons zien." Mark had nog een idee, " ik ga koekjes en limonade vragen aan Mamma, dan kunnen we picknicken." " Ja dan haal ik het grote kleed.". Samen gingen ze op pad, door het hoge gras, ze hadden koekjes, limonade en het grote kleed mee genomen, nu nog een mooi plekje waar ze konden gaan zitten. "Oh, oh, snif, snif," "Sst. Hoorde jij dat ook?" Mark ging recht op staan, maar zag niets, ook Liesje had het gehoord, maar zag ook niets. "Ik kan het niet, had ik maar beter opgelet Oh, het komt niet op tijd klaar!!" Nu hoorden ze het toch wel heel duidelijk. "Er heeft iemand verdriet, ik hoor iemand huilen" zei Liesje. Heel voorzichtig liepen ze de kant op waar het geluid vandaan kwam. "Oh, kijk," Mark stond gebukt tussen het gras beiden zagen ze het kleine haasje, huilend tussen de eieren zitten in het hoge gras. Pluim begon nog harder te huilen, "ook dat nog, jullie mogen dat helemaal niet zien, pas als de eieren geverfd en verstopt zijn, snif, snif, mogen jullie ze opzoeken, oh, oh, nou gaat alles mis. Ik ben geen goeie paashaas, meester Langoor heeft het al gezegd." "Stil nou maar," zei Liesje, "misschien kunnen we je helpen, we zullen niets tegen pappa en mamma zeggen, kom waar kunnen we je mee helpen?" "Zouden jullie dat willen doen?" Pluim veegde de tranen van zijn hazensnoetje en vertelde dat hij niet goed opgelet had op de hazenschool en dat hij niet goed kon tellen. IJverig begon Liesje te tellen 40 eieren voor de mensen die woonden op nummer 3 want die hadden wel 8 kinderen. Mark deed ze in een mandje en verstopte ze een voor een op het juiste adres. Op nummer 4 woonden 4 kinderen, dus daar moesten 20 eieren verstopt worden, zo gingen ze nog een hele tijd door, tot de hele straat voorzien was van eieren. Pluim deed zijn best alle eieren mooi te verven en zo kwam toch alles goed. Mark vond dat Pluim de eieren moest verstoppen op het adres waar ze zelf wonen, dat deed Pluim maar al te graag. Dank jullie wel dat jullie mij zo goed geholpen hebben. Mark en Liesje gingen vlug terug naar huis, ze vertelden niets aan hun Pappa en Mamma, maar keken elkaar geheimzinnig aan en lachten. "Wat is er toch", zei mamma, "Morgen is het Pasen, gaan we dan eieren zoeken in de tuin?" zei Mark. "Nou ik weet niet of de Paashaas eieren komt verstoppen hoor." Zei mamma. Liesje en Mark keken elkaar aan en lachten. Vast wel zeiden ze beiden.

14

15 UIT DE ARCHIEVEN HET R.- K. ARMENGESTICHT SINT JAN, MOLENSTRAAT 12 VAN Op 20 mei 1937 schrijft pastoor J.P.A. Brinkman aan bissschop J.P.Huibers over het plan voor de bouw van een huis voor ouden van dagen tegen pensionprijs onder leiding van de Eerwaarde Zusters. Het armengesticht wordt beschouwd als de laatste toevlucht voor onbehuisden. Tegenwoordig worden er allerhande voorwaarden gesteld om in het Verpleeghuis of het Verzorgingshuis Gollards opgenomen te worden. Dit gold in het verleden ook voor het R.-K. armengesticht Sint Jan. Werd men eindelijk opgenomen dan kreeg de bewoner ook te maken met een streng huishoudelijk reglement. Foto 1955, voor de sloop. De voordeur van het armengesticht Sint Jan mocht door de bewoners niet gebruikt worden tijdens vergaderingen van het Armbestuur BEPALINGEN BETREFFENDE OPNAME IN HET ROOMSCH KATHOLIEK ARMENGESTICHT TE DEN BURG IN 1931 Art. 1 Het Roomsch Katholiek Armengesticht is een Instelling van Liefdadigheid, behorende aan en bestuurd door het Roomsch Katholiek Armbestuur in de Parochie van de Heilige Johannes de Doper te Den Burg Texel. Art. 2 Opgenomen kunnen worden mannen en vrouwen, die door gevorderde leeftijd of andere omstandigheden niet meer behoorlijk in eigen onderhoud en verzorging kunnen voorzien en voor wie de opname een weldaad kan genoemd worden. Art. 3 Om opgenomen te kunnen worden moet men behoren tot de parochie van de Heilige Johannes de Doper te Den Burg Texel. Opname van personen, die gerekend kunnen worden te behoren tot de parochies van De Cocksdorp of Oudeschild, of tot die kringen der parochie waar een zelfstandig Roomsch Katholiek Armbestuur is gevestigd, kan alleen geschieden na gepleegd overleg met de aldaar gevestigde Roomsch Katholieke Armbesturen. Art. 4 Alle aanvragen voor opname moeten gericht worden aan het bestuur der instelling die de bevoegdheid heeft aanvragen te weigeren, zonder verplicht te zijn de redenen daarvoor op te geven. Art. 5 Bij opname vervallen alle bezittingen, roerende zowel als onroerende, die de opgenomene mocht bezitten, zonder enige uitzondering aan het bestuur der Instelling, die alzo geheel in hun rechten treedt. Voor eventuele vorderingen, in welke vorm ook, welke men op opgenomene zou kunnen doen gelden, stelt het bestuur der instelling zich nimmer aansprakelijk boven het bedrag, dat door de opgenomene bij zijn of haar opname is ingebracht. Art. 6 In bijzondere gevallen te beoordelen door het bestuur, kunnen personen tijdelijk of tegen betaling van kostgeld worden opgenomen. In dergelijke gevallen treedt het bestuur der instelling niet in hun rechten, zoals in artikel 5 is bepaald. Art. 7 Niet opgenomen kunnen worden: 1) personen die nog geen vol jaar in de gemeente Texel woonachtig zijn 2) personen die niet als Roomsch Katholiek bekend staan of hun godsdienstige of kerkelijke plichten verwaarlozen 3) personen door de huwelijksband verbonden, tenzij omstandigheden, te beoordelen door het bestuur der instelling, zulks nodig maken. 4) personen, die naar het oordeel van het bestuur der instelling, ongunstig bekend staan. 5) krankzinnigen of zij die lijdende zijn aan zenuwziekten of op enige wijze voor hun omgeving lichamelijk of geestelijk gevaar opleveren. Art. 8 Het bestuur der instelling heeft het recht in bijzondere gevallen van deze bepalingen af te wijken en in alle

16 andere gevallen, waarin deze bepalingen niet mochten voorzien, te beslissen zoals zij het nodig of wenselijk mocht achten. Art. 9 Bij in werking treden van deze bepalingen vervallen alle voorgaande bepalingen. Aldus vastgesteld en goedgevonden in de vergadering van het Roomsch Katholiek Armbestuur te Den Burg Texel, de 17 februari H. Hin voorzitter, W.J. van Heerwaarden secretaris, C. Buijsman penningmeester. REGLEMENT VOOR DE LEDEN (BEWONERS) VAN HET ARMENGESTICHT ± 1915 Art. 1 De leden zijn gehoorzaamheid verschuldigd aan al de voorschriften gegeven door het Armbestuur, onderworpen aan de wil van de Moeder, zo iemand meent verongelijkt te zijn, kan deze zijn klacht indienen op de eerstvolgende vergadering van het Armbestuur. Art. 2 Elk lid is verplicht de orde in het huis niet te storen, de vrede en eendracht te bevorderen, twist of woordenwisseling wordt ten strengste verboden. Art. 3 Als het Armbestuur vergaderd is, zullen de leden geen gebruik mogen maken van de voordeur. Art. 4 Niemand zal in het gesticht, hetzij in gezondheid of in ziekte, familie of kennis bij zich mogen toelaten dan met voorkennis en goedvinden van de Moeder. Art. 5 Elk lid is verplicht om op een door de Moeder vastgesteld uur op te staan, tenzij hij of zij ongesteld is, waarvan aan de Moeder wordt kennis gegeven. Ook moet elkeen zich behoorlijk kleden, en is verplicht dagelijks de H. Mis bij te wonen. Degene die ziek, of bij anderen werkzaam zijn, mogen door de Moeder daarvan verschoond worden. Buiten weten van deze mag nooit, zowel door de week als des Zondags een godsdienstoefening verzuimd worden. Art. 6 Niemand mag zonder verlof buitenshuis gaan eten of werken. Ook dient hij te zeggen bij wie of waar hij is. Die voor anderen werkt, is verplicht telkens te zeggen aan Moeder waar en hoe lang hij gewerkt heeft. Het verdiende loon zal op de eerstvolgende vergadering worden afgedragen aan het Armbestuur tegen teruggave van 20 procent. Art. 7 Bij het algemeen avondgebed moet ieder tegenwoordig zijn. Die welke een wettige reden van afwezigheid aanbrengt mag daarvan verschoond worden. Vanaf 1 mei tot 1 november moeten alle leden s avonds thuis zijn om negen uur en van 1 november tot 1 mei een half uur vroeger. In geen geval mag iemand na het uitdoven van het licht thuis komen. Art. 8 De fooien en toevallige baten worden afgegeven aan Moeder en zullen ten algemene voordele worden besteed. Namens het Armbestuur M. Spreeuw Dzn (armmeester van ). De achterzijde van het R.-K. Armengesticht in 1955, voor de sloop. Sjaak Schraag

17 KERKENTOCHT IN OOSTEREND De Raad van Kerken op Texel organiseert op woensdag 5 april een kerkentocht in Oosterend waarbij vijf kerkgebouwen worden bezocht. We beginnen om uur en eindigen om uur in de Parel waar de koffie, thee of sap klaar staat. We lopen met elkaar van kerk naar kerk en in de kerkgebouwen zijn vrijwilligers aanwezig die iets over het gebouw vertellen. De volgorden en tijden van de kerkgebouwen zijn: uur De Maartenskerk uur De Voormalige Doopsgezinde Kerk uur De Peperhof ( De Voormalige Gereformeerde Kerk) uur De Sint Martinus Kerk (Katholieke Kerk) uur De Gereformeerde Gemeente Kerk uur Aankomst De Parel De Raad van Kerken nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze activiteit. U hoeft zich niet van te voren aan te melden. EEN VERNIEUWDE SAMENKERK! Misschien is het u al opgevallen maar de SamenKerk heeft een geheel vernieuwde vormgeving. Ontworpen door het bureau Impulsar in Uitgeest. In deze vernieuwde vormgeving start men met twee nieuwe series: aandacht voor bloeiende parochies, en portretten van vrijwilligers. Ook zijn er de columns van Marcel Poorthuis, Leo Fijen en Nikolaas Sintobin. Plus vertrouwde elementen als Kerkengek en de rubriek over de parochiebladen. We zijn benieuwd wat u ervan vindt. En wensen u veel leesplezier. In de eerste vernieuwde uitgave stond er een interview in met onze vrijwilliger en bezige bij Ria Witte-Kuip. MARIA IN HET CATHARIJNECONVENT Maria, het meisje uit Nazareth en de moeder van Jezus, is een fascinerende vrouw. Zowel binnen als buiten het christendom bekend en vereerd. Door de eeuwen heen geschilderd op prachtige schilderijen en gebeeldhouwd door de beroemdste beeldhouwers. Tot en met 20 augustus straalt Maria in Museum Catharijneconvent in Utrecht ( Voor het eerst in Nederland wordt er zo n grote tentoonstelling aan Maria gewijd waarbij haar complete levensverhaal aan bod komt, van oermoeder tot hemelse koningin. U leest meer over deze bijzondere tentoonstelling in het paasnummer (april 2017) van SamenKerk. Bijvoorbeeld hoe u als lezer van ons bisdomblad korting krijgt bij een bezoek aan de tentoonstelling. Het Bisdom Haarlem-Amsterdam organiseert i.s.m. Museum Catharijneconvent in Utrecht vanwege de bijzondere tentoonstelling Maria een speciale arrangements- en ontmoetingsdag op dinsdagmiddag 30 mei. Mevrouw Désirée Krikhaar, de samensteller/gastconservator van deze bijzondere tentoonstelling, geeft die dag om uur een lezing over de tentoonstelling. Deze lezing is gratis bij te wonen op vertoon van een geldig entreekaartje voor de tentoonstelling. Hoe naar deze Ontmoetingsdag op 30 mei? aanmelden via: info@catharijneconvent.nl of (tijdens kantooruren). vermeld: 1. Bijeenkomst bisdom H lem-a dam (30 mei), 2. uw voor- en achternaam en 3. het aantal personen

18 BISDOMBEDEVAART NAAR FATIMA IN SEPTEMBER In 2017 is het 100 jaar geleden dat de H. Maagd Maria tussen 13 mei en 13 oktober een zestal keer is verschenen aan drie herderskindertjes. Maria had belangrijke boodschappen voor hen over het geestelijk leven van de mensen en de vrede in de wereld (het is immers midden in de Eerste Wereldoorlog). In de loop van de tijd is Fatima uitgegroeid tot een van de belangrijkste Mariaheiligdommen in de wereld. Vanwege het eeuwfeest van de verschijningen organiseert het Bisdom Haarlem-Amsterdam van 11 t/m 16 september een bescheiden bedevaart naar Fatima en Lissabon. Er is slechts plek voor zo n zestig pelgrims en een zeer beperkt aantal eenpersoonskamers. Na de vlucht naar Lissabon reizen we per touringcar door naar Fatima. Na aankomst maken we een rondleiding over het heiligdom en wordt het verhaal van Fatima verteld. De volgende dag (dinsdag) bezoekt u Aljustrel, waar we de Kruisweg bidden, en later op de dag de geboortehuizen van de herderskinderen en de parochiekerk. We vieren deze dag (met andere Nederlandse groepen) de Eucharistie in de Verschijningskapel, dé plek waar Maria 100 jaar geleden is verschenen. We nemen ook deel aan de Sacramentsprocessie, het rozenkransgebed en de lichtprocessie. Woensdag 13 september is een van de verschijningsdata. We nemen die dag deel aan de plechtigheden van het heiligdom (o.a. een plechtige pontificale Hoogmis). Op 14 september nemen we afscheid van Fatima en gaan we richting Lissabon. We bezoeken onderweg een fraai klooster in Batalha en het traditionele vissersdorp Nazaré. Op 15 en 16 september bezoeken we Lissabon, met o.a. een stadswandeling o.l.v. een Nederlandse gids. Op de laatste dag bezoeken we Cristo Rei (een standbeeld van Christus Koning) bij Lissabon- Almada, waar we het uitzichtpunt bezoeken en een afscheidsviering hebben. In de avond vliegen we weer terug naar Nederland. Meer informatie over dit diocesane aanbod vindt u in het paasnummer van de SamenKerk, of via bedevaart@bisdomhaarlem-amsterdam.nl Achter in uw parochiekerk liggen folders of kijk op de website van het bisdom ( of de website van de katholieke reisorganisatie VNB ( Aanmelding voor deze reis verloopt via de VNB. De inschrijving sluit op 1 augustus OPEN OCHTEND: EENS GERED ALTIJD GERED? Op donderdagochtend 6 April 2017 wordt in de Vrije Baptistenkerk in Den Burg Texel een lezing gehouden door Tjitske Meijer met als onderwerp: Eens gered altijd gered? In evangelische kringen heerst algemeen de gedachte dat zodra men Christus als Verlosser heeft aangenomen men voor altijd behouden is. Het is een uitdrukking die blijft haken en veelvuldig wordt geciteerd alsof zij een Bijbelse waarheid is. Maar is dit wel zo n veilige gedachte? Op deze ochtend willen we wat dieper ingaan op dit thema. We gaan kijken wat de Bijbel hierover zegt. Voor wie? Deze inspirerende ochtend is toegankelijk voor iedereen. Aanmelden Opgave is verplicht. U kunt zich opgeven vóór 4 April a.s. bij Nelie Pranger. nelie45@texel.com Telefoon: Praktische informatie Datum: 6 April 2017 Tijd: uur Zaal open vanaf uur Locatie: Vrije Baptistenkerk / Gebouw Eben Haëzer, Julianastraat 11, Den Burg Er zijn geen kosten aan deze ochtend verbonden wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de gemaakte kosten.

19 CONTACT Priesters Pastoor Ivan Garcia Ferman p/a Molenstraat DL Den Burg p/a : secretariaat@rk-parochietexel.nl Kapelaan Szymon Olgrzymek p/a Molenstraat DL Den Burg Parochiecoördinator Henny Hin Kosters: p/a : secretariaat@rk-parochietexel.nl Di. Wo. en Do van 9.00 tot uur aanwezig op de pastorie Molenstraat DL Den Burg Voor dringende zaken: secretariaat@rk-parochietexel.nl website: Den Burg Wim v.d. Gracht Tjakkerstraat XL Den Burg jose.vd.gracht@gmail.com Giel Witte Noordwester HE Den Burg mwwitte@hetnet.nl Marjan Huizinga -Zijm Vaargeul HB Den Burg De Cocksdorp Marijke Stolk Molenlaan AM De Cocksdorp Oosterend Ina v. d. Berg Schoolstraat AS Oosterend wiebvdberg@kpnplanet.nl Oudeschild Joke Zoetelief de Ruyterstraat AK Oudeschild Tineke v. Beek de Ruyterstraat AN Oudeschild Redactie Vuurtoren Molenstraat DL Den Burg vuurtoren@rkparochietexel.nl Ziekenbezoek Annegriet Boom t Buurtje BE Oudeschild wimjmboom@gmail.com Uitvaart Henny Hin-Witte Vloedlijn HK Den Burg hennyhin@hetnet.nl Contactpersoon RK Koren Hennie Zoetelief Sluyscoog WV Den Burg fr.sande@planet.nl Caritas Elly Rutten Wilsterstraat XR Den Burg Administratie / beheer begraafplaats Den Burg Jan Keesom Thijsselaan VG Den Burg ADRESSEN LEDEN PAROCHIEBESTUUR jc.keesom@kpnmail.nl Voorzitter: Pr. Ivan Garcia p/a Molenstraat DL Den Burg p/a : secretariaat@rk-parochietexel.nl Vicevoorzitter: Harry Ran Vroonlant WK Den Burg hran@texel.com Penningmeester: Eveline de Kuyper Hoornderweg PN Den Burg eveline@dekuyper.net Secretaris: Sjef Beers Ongeren ME Den Burg sjef@beerstexel.nl Leden: Hammie Schrama Golfslag HC Den Burg f.schrama@texel.com Cees Huisman Ongeren ME Den Burg jose.texel@planet.nl Erna Koopman Hoefslag SB Den Burg koopmanerna3@gmail.com Adviseur: Henny Hin Vloedlijn HK Den Burg hennyhin@hetnet.nl KERKBIJDRAGE: IBAN: NL35 RABO ONZE HARTELIJKE DANK!

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de. zondag om uur,

Tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de. zondag om uur, Aan de ouders van de leerlingen uit groep 4 Beste ouders, Tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de kerk op zondag om, kan uw kind zijn/haar Eerste H. Communie doen. De eerste stap in onze katholieke

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

bij avondwake en kerkelijke uitvaart

bij avondwake en kerkelijke uitvaart Informatie bij avondwake en kerkelijke uitvaart Rooms-katholieke parochies van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin Maasdijk - Poeldijk Heenweg - s Gravenzande Kwintsheul - De Lier

Nadere informatie

RK Federatie Vlietstreek

RK Federatie Vlietstreek RK Federatie Vlietstreek UITVAARTFOLDER Als een dierbare komt te overlijden, komen er vele vragen op de nabestaanden af. Diepere vragen over het mysterie van het leven en de dood, maar ook veel praktische

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19 PAROCHIE H ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor P Backus Adviseur van de pastoor: mevr A Schoonbroodt Pastorie en parochiesecretariaat: Kerkstraat 8, 6223

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Welkom bij Kliederkerk, 29 maart 2015!

Welkom bij Kliederkerk, 29 maart 2015! Welkom bij Kliederkerk, 29 maart 2015! Thema: Bijna Pasen! 15.00 samen kliederen 15.55 beetje opruimen 16.00 verhaal samen in de kring 16.10 eten en drinken 16.30 helemaal opruimen We helpen elkaar als

Nadere informatie

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren. Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds weer herhaald wordt. Zo is er ook een gebed

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

Orde van de dienst van Schrift en Tafel in de Lambertikerk te Zelhem

Orde van de dienst van Schrift en Tafel in de Lambertikerk te Zelhem 2a Orde van de dienst van Schrift en Tafel in de Lambertikerk te Zelhem EEN LIEDBOEK IS OOK NODIG klokgelui Ontvangst in de kerk. * DIENST VAN HET SAMENKOMEN * muziek voor de dienst De dienstdoende diakenen,

Nadere informatie

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk B I J L A G E B I J J A A R B Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds herhaald wordt. Zo is er ook een gebed met herhaling:

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Uw Kerkelijke Uitvaart

Uw Kerkelijke Uitvaart Uw Kerkelijke Uitvaart 2 Adressen Pastor T.F. Buitendijk OCarm Westelijk Halfrond 1 1183 HN Amstelveen tel. 020 641 63 01 e-mail: tom.buitendijk@hetnet.nl Pastor Ph. Kint Ronde Hoep Oost 31 1191 KC Ouderkerk

Nadere informatie

Weet jij wat je viert??

Weet jij wat je viert?? Weet jij wat je viert?? Tweede Paasdag 2019 Aanvang: 10.00 uur Met medewerking van: Jeugdclubs, zondagsschool en band The Extra Mile Meditatie: Marco van der Spek Organist: Arie van Dijk 1 BIJ BINNENKOMST

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort De viering begint bij droog weer in de tuin van de pastorie. Daar vindt de

Nadere informatie

De Vuurtoren. Pasen. Pinksteren. 25 maart tot 27 mei Parochieblad voor R.K. Texel. 49 e jaargang nr.2

De Vuurtoren. Pasen. Pinksteren. 25 maart tot 27 mei Parochieblad voor R.K. Texel. 49 e jaargang nr.2 De Vuurtoren Parochieblad voor R.K. Texel Pasen Pinksteren 25 maart tot 27 mei 2018 49 e jaargang nr.2 1 RK parochie Texel Molenstraat 34 1791 DL Den Burg. Tel: 0222-322161 E-mail: secretariaat@rkparochietexel.nl

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje

De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje Deze rozenkrans mag je inkleuren, of elke keer dat je een Weesgegroet Maria en Onze Vader hebt gebeden kan je een bijpassende kraal inkleuren. De Weesgegroetkralen

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Als ik een ezel was. Kidschurch op Palmpasen Protestantse Gemeente Wassenaar. Zondag 14 april 2019, Dorpskerk

Als ik een ezel was. Kidschurch op Palmpasen Protestantse Gemeente Wassenaar. Zondag 14 april 2019, Dorpskerk Als ik een ezel was Kidschurch op Palmpasen Protestantse Gemeente Wassenaar Zondag 14 april 2019, Dorpskerk Als ik een ezel was Zondag 14 april 2019, Dorpskerk Kidschurch op Palmpasen Voorganger: Ds. Jilles

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Maart 2015 MAART 2015. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zat Zon 1. 2 3 4 5 6 7 8 Studiedag Team ICT Kinderen zijn vrij

Maart 2015 MAART 2015. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zat Zon 1. 2 3 4 5 6 7 8 Studiedag Team ICT Kinderen zijn vrij Spectrum Nieuwsbrief van Samenwerkingsschool De Regenboog Graaf Florisstraat 6 4121EL Everdingen 0347351252 E-mail: regenboog@deregenboogeverdingen.nl www.deregenboogschooleverdingen.nl Maart 2015 MAART

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Vrolijk Pasen! Feest! Weet wat je viert. Wist je dat...

Vrolijk Pasen! Feest! Weet wat je viert. Wist je dat... Feest! Weet wat je viert Vrolijk Pasen! Maar hoe vieren we het eigenlijk? Paaskaars, paaseitjes, paastakjes, paasboom: bij Pasen horen veel rituelen. Ontdek het hier! Wat is Pasen? Pasen is voor christenen

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

PROGRAMMA voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig Hartkerk te Heerhugowaard De Noord

PROGRAMMA voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig Hartkerk te Heerhugowaard De Noord PROGRAMMA 2019-2020 voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig Hartkerk te Heerhugowaard De Noord 1 PROGRAMMA 2019 2020 voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

9.00 uur: H. Mis, aldaar uur: Aanbidding in de St. Martinuskerk te Breust uur: H. Mis, aldaar

9.00 uur: H. Mis, aldaar uur: Aanbidding in de St. Martinuskerk te Breust uur: H. Mis, aldaar 2018 Ook zijn er door-de-weekse missen in onze kerken: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 10.30 uur H. Mis in de St. Martinuskerk te Breust i.v.m. Bron en Mottenburgh 18.30 uur: aanbidding in de

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

eertigdagentijd en Pasen

eertigdagentijd en Pasen Naam: eertigdagentijd en Pasen V Datum: 1. Veertigdagentijd Vink twee goede antwoorden aan. De veertigdagentijd is een soort woestijntijd, omdat er veel woestijnen zijn in de landen van het Zuiden (en

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer.

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer. 1 Teksten Palmzondag (Deze teksten zijn in stroken geknipt en worden op de desbetreffende tafels gelegd.) GvL 525 (t. H.Beex/m. Fl.van der Putt) Toen Jezus naar zijn stede ging Toen Jezus naar zijn stede

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS

MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS 1 2 De Goede Week Over een week is het Pasen. Dat is een heel groot feest, want we vieren dan dat Jezus is opgestaan uit de dood. Maar voor het zover is gaan we een

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS

MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS Kindergebeden in de Goede Week De Goede Week Over een week is het Pasen. Dat is een heel groot feest, want we vieren dan dat Jezus is opgestaan uit de dood. Maar voor

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil voorganger: ds. Hans van Walsum muzikale begeleiding: Dedication / m.m.v. de jongeren van de TTV-club SAMENKOMEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

Paasmorgen 21 april 2019 Messiaskerk Wassenaar

Paasmorgen 21 april 2019 Messiaskerk Wassenaar Paasmorgen 21 april 2019 Messiaskerk Wassenaar Het is wat het is Het is onzin zegt het verstand Het is wat het is zegt de liefde Het is ongeluk zegt de berekening Het is alleen maar verdriet zegt de angst

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Als Johannes vertelt over het laatste Pesachfeest van Jezus, het laatste Avondmaal, dan geeft hij een bijzondere invulling aan de betekenis van dit

Nadere informatie

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop Paasspecial 2017 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven We vieren Pasen: Christus is verrezen! Wanneer staan we daar bij

Nadere informatie

Eerste Heilige Communie

Eerste Heilige Communie Eerste Heilige Communie 3 juni 2018 Open Hof Thema: Iedereen telt mee Voor de kinderen Een stapje verder Toen je gedoopt werd, hebben je ouders de eerste stap gezet op de weg van Jezus. Nu je wat groter

Nadere informatie

Thema: Een uitnodiging!

Thema: Een uitnodiging! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 8 oktober 2017 Thema: Een uitnodiging! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep erediensten met en voor mensen met een beperking Voorganger:

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend aan barmhartigheid Protestantse Gemeente Nuenen werken Orde van Dienst voor zondag 6 april 2014 Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend Voorganger:

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Schippers en band Ouderling van dienst : Petra Jansen Thema

Nadere informatie

Voorganger: ds. Reinoud Koning Ouderling: Ed van Steendelaar Organist: Ans Kuus Piano: Lydia van den Broek Koster: E. vd Heuvel / A.

Voorganger: ds. Reinoud Koning Ouderling: Ed van Steendelaar Organist: Ans Kuus Piano: Lydia van den Broek Koster: E. vd Heuvel / A. Voorganger: ds. Reinoud Koning Ouderling: Ed van Steendelaar Organist: Ans Kuus Piano: Lydia van den Broek Koster: E. vd Heuvel / A. vd Bor Welkom door de ouderling van dienst stil gebed Lied aan het begin

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

voor zondag 23 september 2018 Dienst van Schrift en Tafel Thema: Is het een vogel? Een vliegtuig? m.m.v. Jocanto o.l.v.

voor zondag 23 september 2018 Dienst van Schrift en Tafel Thema: Is het een vogel? Een vliegtuig? m.m.v. Jocanto o.l.v. Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 23 september 2018 Dienst van Schrift en Tafel Thema: Is het een vogel? Een vliegtuig? m.m.v. Jocanto o.l.v. Maud Broeksteeg Voorganger: Ada Rebel Gastheer:

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde Openingslied God groet u, zoals bloemen Woord ter inleiding De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 voorganger: ds. Job Stein organist: Marion Röber lector: Nynke van Genderen - Hiemstra Klokgelui DIENST VAN HET SAMENKOMEN De allerkleinsten

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 Gebed bij het aansteken van de kaarsen Ik hoop dat dit het licht zal zijn dat straalt uit onze ogen zodat we elkaar kunnen zien zoals we bedoeld zijn. dat straalt

Nadere informatie

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg, in 14 afbeeldingen. De

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Jaarplanner EMS 2019

Jaarplanner EMS 2019 januari 2019 1 di 1-jan Mis in Slenaken EMS EMS 10.45 Nieuwjaarsreceptie in Slenaken parochies EMS wo 2-jan do 3-jan avondmis 19.00 vr 4-jan avondmis 19.00 za 5-jan 18.00 GKZ 19.30 geruild met E (GKZ zaterdag

Nadere informatie

PAASQUIZ. met antwoorden en enkele gedachten

PAASQUIZ. met antwoorden en enkele gedachten PAASQUIZ met antwoorden en enkele gedachten 1. Waar ligt de oorsprong van Pasen? 0 Bij de Joodse Pesach 0 Bij de Islam 0 Bij de Pesach van de moslims 0 Bij de eerste eieren die in de lente gelegd werden

Nadere informatie