Alles over de Bosch contactpunten ontsteking.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles over de Bosch contactpunten ontsteking."

Transcriptie

1

2 Alles over de Bosch contactpunten ontsteking. Indeling. Waarom een goed afgestelde ontsteking belangrijk is:. Maar wat is nu het goede ontstekingstijdstip voor jouw Zündapp?. Wat heb je nodig om aan een ontsteking te kunnen werken:. Hoe kan je het ontstekingstijdstip controleren en/of afstellen.. Wat als je nu nog geen goede vonk hebt.. Vliegwiel verwijderen en aanbrengen.. Punten vervangen.. Spoel(en) verwijderen en aanbrengen.. Condensator verwijderen en aanbrengen.. Bougiekabels en bougiedoppen.. Bougies.. Metingen met een multimeter.. Altijd handig om op reserve te hebben liggen.. Tot slot nog een paar goede tips en/of aanvullingen van anderen.

3 Waarom een goed afgestelde ontsteking belangrijk is: Als de ontsteking niet optimaal is kun je startproblemen hebben of kan je brommer niet optimaal presteren, niet goed op toeren komen of juist niet stationair blijven draaien. Natuurlijk is dit ook nog afhankelijk van de toestand van je blok, carburateur en uitlaat. Dit betekend ook, dat het nodig kan zijn om je ontstekingstijdstip te veranderen als je een snellere cilinder of grotere carburateur of uitlaat hebt gemonteerd.

4 Maar wat is nu het goede ontstekingstijdstip voor jouw Zündapp? Als het een originele 50cc bromfiets cilinder is met hooguit een 15mm carburateur en een normale uitlaat(sigaar,blokfluit of fluisterpijp), dan is een ontstekingstijdstip van ca. 1,8mm voor ontsteking gewoon goed. Heb je een snelle 50cc of 70cc dan is het minder eenvoudig te zeggen, dit ligt in 99% van de gevallen tussen de 0,6 en 2,0mm voor ontsteking en dan betekend het gewoon proefondervindelijk het optimale tijdstip opzoeken. Dan zul je steeds moeten proefrijden, verstellen en weer proefrijden tot dat je de optimale afstelling hebt.

5 Op de site van Zunflappie kun in de onderhoudsboeken (faq 36 t/m 43) en in faq 63, "databladen" een heel aantal ontstekingstijdstippen van originele Zündapps vinden. Leuk om eens te bekijken, maar ik denk dat er maar zeer weinig mensen zijn die een Zündapp met 100% originele setup hebben, een andere naaldhouder in je carburateur kan namelijk betekenen dat je een ander ontstekingstijdstip nodig hebt.

6 Wat heb je nodig om aan een onsteking te kunnen werken:

7

8 1. een bougiesleutel 2. een 0,4mm voelermaatje (voor de elektrode afstand van je bougie) 3. een meetstift die door je bougiegat past, dit kan een schuifmaat of afstelklok zijn (maar gaat bij gebrek aan beter ook met een potlood). 4. evt een contactvijltje 5. een vliegwieltrekker en blokkeersleutel voor als je punten of andere delen binnen het vliegwiel wilt vervangen. 6. goed licht of een goede lamp om door de openingen in je vliegwiel naar het openen van je puntjes te kunnen kijken.

9 Hoe kan je het ontstekingstijdstip controleren en/of afstellen. Soms, als je nog steeds het eerste vliegwiel hebt, staat daar een stippellijn op die precies bij een merkteken in je carter staat op het voor dat blokje originele ontstekingstijdstip. Als hier ook de originele cilinder op staat dan is dit ook het juiste tijdstip

10

11 Zijn deze merktekens niet meer te vinden of bestaat de kans dat je niet meer je originele vliegwiel hebt dan zul je het op de volgende wijze moeten bepalen: Eerst verwijder je de bougie uit de kop, dan bepaal je (b.v. met een schuifmaat in het bougiegat) het Bovenste Dode Punt. Dat wil zeggen het bovenste punt van de zuiger in de cilinder. Heb je dit punt gevonden dan merk je bijvoorbeeld met een lakstift het vliegwiel ten opzichte van het blok. Sleutel je veel en ook aan andermans brommers dan is een afstelklok die je in het bougiegat draait ook een handig hulpmiddel.

12

13 Dan draai je het vliegwiel terug (tegen normale draairichting in) en zorg je dat de schuifmaat 1.5 á 1.9mm verder de cilinder in gaat. Vervolgens draai je het vliegwiel (in normale draairichting) heel voorzichtig tegen de schuifmaat aan, precies op het punt dat de zuiger de schuifmaat raakt zet je een tweede punt op het blok. Dit is het ontstekingstijdstip en het punt waarop de contactpunten moeten beginnen te openen.

14

15 Nu heb je twee punten op je carter staan en één op je vliegwiel als het goed is, om nu verwarring te voorkomen kan het handig zijn om het merkteken van het BDP van je carter te verwijderen, je hebt verder alleen je ontstekingstijdstip nodig. ( is in de afbeeldingen niet gedaan) Om te kunnen zien of je wanneer je punten open heb je goed licht nodig ( overdag buiten of een goede lamp). Nu zet je het vliegwiel iets voor het ontstekingstijdstip,

16

17 en draai je langzaam verder in de normale draairichting. De contactpunten moeten dan beginnen te openen op het moment dat de merktekens voor het ontstekingstijdstip bij elkaar staan.

18

19 Net voorbij de merktekens moeten de punten open staan.

20 Door de rood aangegeven schroef los te draaien kan je de contactpunten stellen, deze moeten tussen de 0,3 en 0,4mm open gaan. Als ze te ver openen heb je geen regelmatige bougievonk bij starttoerental en moeten ze iets verder dicht gezet worden. Nu heb je als het goed is ook bij starttoerental een goede vonk en staat de ontsteking bijna goed (soms al helemaal) dit kun je zien als je het vliegwiel heel langzaam in de draairichting draait, bevindt het punt op het vliegwiel zich precies bij het tweede punt op het blok (Figuur 2) als de punten beginnen te openen dan staat de ontsteking goed. Openen ze iets eerder of later dan kan je dit nog goed krijgen door de schroeven van de grondplaat op te lossen en de grondplaat iets te draaien.

21 Hier ter verduidelijking nog een foto van een losse grondplaat.

22 Bij het puntje van het pijltje naar de contactpunten kun je zien of de puntjes open of dicht staan, in de tekening heb ik de punten wit met grijs gemaakt en het schroefje waarmee je ze afstelt rood gekleurd. Dit is alleen te zien door de gaten in je vliegwiel, zonder vliegwiel gaan je punten namelijk niet open. Nog een foto waarop je kunt zien hoe je met behulp van een schroevendraaier de punten kan verstellen als je het bevestigingsschroefje van de punten iets hebt opgelost.

23

24 Nog een foto waarop je kunt zien hoe je met behulp van een schroevendraaier de punten kan verstellen als je het bevestigingsschroefje van de punten iets hebt losgedraaid.

25 Heb je de ontsteking afgesteld als hierboven dan moet je een regelmatige vonk hebben als je je bougiekabel met bougie los op je cilinder legt, je contact aanstaat en je rustig (met de hand) je kickstarter of trappers bedient.

26 Als je toevallig een afstellamp (stroboscooplamp) ter beschikking hebt kun je nu ook makkelijk bij lopende motor je ontstekingstijdstip controleren doordat de verfstippen die je hebt gezet heel duidelijk herkenbaar zijn als je met zo'n lamp werkt.

27 Wat als je nu nog geen goede vonk hebt. Als je net nieuwe punten gemonteerd hebt kunnen ze iets vet zijn, dan moet je ze met een doekje met thinner of spiritus schoonmaken. (over het vervangen van puntjes e.d. kom ik verder op nog op terug) Mogelijk is de elektrode afstand van je bougie te groot, deze is zo uit het doosje meestal 0,75mm en moet voor een puntenontsteking maar 0,4mm zijn.(een vette bougie vonkt vaak helemaal niet meer tussen de elektroden, dan glijdt de vonk langs de isolatieneus af)

28 Ook is het mogelijk dat de contactjes van je contactpunten geoxideerd zijn, dit is als het niet te erg is, op te lossen door een contactvijltje tussen je punten door te halen. Helpt dit ook niet dan kun je, als je een ontsteking hebt met de bobine in het vliegwiel, de zwarte draad die naast je bougiekabel naar buiten komt tijdelijk onderbreken, hiermee sluit je kortsluiting in je kortsluitdraad(zwart) en je contactslot uit. Heb je nu wel vonk, dan moet je de bedrading naar je contactslot en je contactslot zelf nalopen.

29 Een enkele keer gooit zelfs de bougiedop roet in het eten, dan heb je bijna geen bougievonk terwijl je wel een goede vonk hebt als je de bougiedop verwijderd en je bougiekabel rechtstreeks aan je bougie vast maakt. Dan is de ontstoringsweerstand van je bougiedop verbrand of geoxideerd. Monteer je nu een nieuwe bougiedop dan is het probleem opgelost. Heb je nu nog steeds geen goede vonk dan moet je eerst nieuwe contactpuntjes monteren en als dat nog niet helpt dan ook je condensator en ontstekingsspoel/bobine vervangen.

30 Vliegwiel verwijderen en aanbrengen. Als je de bevestigingsmoer van je vliegwiel los draait kun je je vliegwiel het beste blokkeren met een blokkeersleutel voor een slijpmachine.

31 Daarna breng je de vliegwieltrekker aan op het vliegwiel, let op dat je deze meerdere omwenteling in het vliegwiel draait anders kun je zowel je trekker als je vliegwiel beschadigen

32

33

34 Als je je vliegwiel weer aanbrengt moet je goed opletten dat het spietje tussen de drie en vier uur stand staat, anders heb je kans dat je bij het plaatsen van je vliegwiel het hamertje van je contactpunten afbreekt.

35

36 Vervolgens breng je de sluitring (geen kartel of borgring) en de moer weer aan en zet deze vast door het vliegwiel op de zelfde manier te blokkeren als tijdens het loshalen en de moer op 35N/m vast te draaien. Note: Er mag geen vet of vuil op de conus van de krukas zitten als je het vliegwiel monteert, anders bestaat de kans dat hij later los loopt. Aan het spietje doe ik wel een heel klein beetje vet, zodat hij er niet gelijk uitvalt tijdens het monteren.

37 Punten vervangen. Als je het vliegwiel eraf hebt kun je de punten vrij gemakkelijk vervangen, met een heel klein steeksleuteltje of punttangetje het moertje waar mee de kabeloogjes vastzitten verwijderen en het M4 schroefje waarmee de punten aan de grondplaat zitten verwijderen en je kunt ze er zo uit pakken. Bij het monteren moet je er vooral op letten dat de kabeloogjes/bedrading niet tegen massa komt.

38

39 Ook moet je er voor zorgen dat de contactpunten zelf vet vrij zijn en dat de inkeping in de punten zo ongeveer gelijk staat met de uitsparing tussen de twee nokjes op je grondplaat. Afstellen gebeurt pas als het vliegwiel weer gemonteerd is. Wel is het slim om een druppeltje olie op het viltje van de grondplaat te doen, dan slijt het hamertje van je punten ook wat minder snel.

40 Spoel(en) verwijderen en aanbrengen. Hiervoor zul je de complete grondplaat moeten verwijderen, hiervoor moeten twee M4 schroefjes verwijderd worden en moet de M6 blokbout waarmee de kabelbeugel vast zit los gemaakt worden. Let hierbij ook goed op dat de kabelhuls die over de bedrading heen zit ter plaatse van de kabelbeugelzit. Zit deze daar niet dan kan de isolatie van de bedrading doorslijten op de kabelbeugel met alle gevolgen van dien. Dus let bij het monteren goed op dat kabelhuls goed op z'n plaats zit.

41

42 Voor je een spoel verwijderd moet je eerst goed kijken hoe de bedrading door en over de grondplaat loopt, dit is de meest storingsvrije positie van de draden en zo moet het ook weer komen te zitten. De bedrading van de remlichtspoel loopt zelfs onder de contactpunten door.

43 Als je de bobine/ontstekingsspoel vervang moet je een zware soldeerbout (minstens 75W) gebruiken waarmee de condensator maar heel kort hoeft te verwarmen met het los en vast solderen van het draadje, De condensator mag zelf namelijk niet te heet worden. De spoelen zelf zitten met M4 boutjes vast en kunnen iets over de grondplaat verschuiven als deze los geweest zijn. Daarom moet je heel goed opletten dat je vliegwiel vrij van de spoelen draait als je een spoel los gehad hebt of hebt vervangen. Loopt het vliegwiel aan dan zul je de buste boutjes door de gaten van het vliegwiel moeten oplossen om de spoel iets te kunnen verschuiven. Draait het vliegwiel nu vrij als die boutjes weer vast zitten dan is het goed, anders zul je het nog een keer moeten doen, net zo lang tot het vliegwiel nergens meer aanloopt.

44 Condensator verwijderen en aanbrengen. Om je condensator te kunnen vervangen moet je de complete grondplaat uitbouwen. Vervolgens soldeer je de draadjes los en verwijder je de bobinespoel. eenstukje22mm koperen waterleiding nodig dat je aan een kant afvijlt. Verder heb je

45 Dan dan de condensator in het buisje schuiven en met een hamer en passende dop de condensator uit de grondplaat tikken.

46

47 En voila, de condensator is er uit zonder de grondplaat te beschadigen.

48 Monteren van een te dunne imitatie condensator Deze valt zo door het gat heen of kun je zonder moeite op z'n plaats duwen. Om te voorkomen dat deze loskomt als de motor warm is kun je een druppeltje Bison metaallijm gebruiken. Heb je een originele of een betere imitatie condensator dan heb je kans dat deze iets te groot lijkt te zijn. Sla deze er dan niet in, hiermee kun je hem gelijk onbruikbaar maken. Je moet dan je de grondplaat (zonder spoelen en punten) met een verfföhn tot een graad of 80 verwarmen terwijl je de condensator in het diepvriesvak laat afkoelen tot een graad of 10 onder nul. als het goed is kun je hem dan zo met je duim in de grondplaat drukken en zit hij, als de grondplaat weer is afgekoeld, goed vast.

49 Bougiekabels en bougiedoppen. Over bougiekabels valt niet zo veel te zeggen, het belangrijkste is dat je een koperkern bougiekabel hebt met de goede dikte voor je bobinespoel. Dit betekend dat je voor een bobinespoel binnen het vliegwiel een bougiekabel van 5mm dik moet hebben terwijl sommige externe bobines een 7mm dikke bougiekabel nodig hebben.

50 Neem in ieder geval nooit een ontstoorde bougiekabel, deze hebben zo'n hoge weerstand dat een puntenontsteking gewoon niet sterk genoeg is om deze te overbruggen. Voor bougiedoppen geldt ook dat ze beter geen ontstoringsweerstand kunnen hebben. Verder moet de bougiedop goed contact maken met je bougiekabel en moet hij goed klemmen op de bougie, tevens mag hij niet gevoelig zijn voor vocht.

51 Hieronder een paar goede bougiedoppen:

52

53 Dit is op zich ook wel een mooie dop, alleen is het klemmetje waarmee je hem op de bougie klemt van matige kwaliteit waardoor hij snel loskomt van je bougie. Omdat ik het wel mooier vind staan op een geforceerde koeling heb een niet ontstoorde het binnenwerk (stalenmantel, open gebogen) en vervangen door dop. ik NGK

54 Dan hier nog een dop die je NIET moet hebben als je vaak door de regen moet.

55 Dit is namelijk een ontstoorde bougiedop met inwendige weerstand. Deze bedraagt, als de dop nog nieuw is 5500 Ohm maar kan door oxidatie van de koperen contactlippen en het ijzeren veertje in de dop oplopen tot boven de Ohm. Rijdt je daar te lang mee door dan begint hij eerst in te houden als hij warm wordt en wil hij uiteindelijk alleen nog maar stationair draaien. Als het zover is dan bestaat de kans dat zowel je contactpunten als ook je condensator en bobinespoel zo'n dreun gehad hebben dat je ze allemaal moet vervangen om weer betrouwbare ontsteking te krijgen.

56 Bougies Bij bougies is het belangrijk dat je de elektrode afstand op 0,4mm afstelt. als ze uit het doosje komen, staan ze meestal op 0,75mm en dat is veel te veel voor dit type ontsteking. Ook is het belangrijk dat je de goede schroefdraadlengte en model elektrodes hebt, het rechter model is geschikt voor Zündapp.

57

58 Tevens is het belangrijk dat je een bougie met de juiste warmtegraad hebt. Een te koude bougie zal minder goed starten, niet goed schoon branden en eerder vet slaan. Een te warme bougie daar in tegen zal heel makkelijk starten maar bij volgas rijden in kunnen gaan houden en zelfs motorschade veroorzaken. Een "warme" bougie is voor een motor met lage verbrandingstemperatuur( meestal ook een laag motor vermogen). Een "koude" Bougie is voor een snelle motor met een hoge verbrandingstemperatuur.

59

60

61 Een vingerwijzing welke warmte graad bougie je voor je brommer nodig hebt zal ik hieronder proberen te geven. De praktijk kan natuurlijk altijd afwijken maar nu heb je in ieder geval iets om mee te beginnen. NGK B6HS voor een standaard bromfiets (45km/h) NGK B7HS voor een licht opgevoerde Zündapp (65á70km/h) NGK B8HS voor een flink opgevoerde Dappies (80á85km/h) NGK B9HS voor zwaar opgevoerde brommers (90+km/h) De NGK B..HS bougies zijn bougies met korte draad.

62 Warmtegraad is goed, afhankelijk van de mengverhouding en de gebruikte oliesoort kan hij nog iets lichter of grijzer zijn.

63 Metingen met een multimeter Helaas heb ik maar een paar waardes waar ik zeker van weet dat ze goed zijn. Om te beginnen de weerstand van de stoplichtspoel 6V 5W: groen/rode draad naar massa = 3,25 +/- 0,1 Ohm. De lichtspoel 6V 18 of 19W: gele draad naar massa = 0,36 á 0,40 Ohm. Als je spanning wil meten die een lichtspoel opwekt dan moet je meter instellen op 50V wisselspanning.

64 Bij stationair toerental moeten ze onbelast minimaal 6V leveren en als je gas geeft, kan dat wel oplopen tot 30V. Belast je ze door je licht te laten branden, dan meet je hem stationair minimaal 5V en loopt deze bij gas geven op tot maximaal 7,5 V.

65 Nieuwe imitatie ontstekingsspoel eerste keus: primair naar massa = 0.82 Ohm secundair naar massa = 6,1 Kilo Ohm Goed functionerende Bosch ontstekingsspoel nr.1: primair naar massa = 0,44 Ohm secundair naar massa = 4,9 Kilo Ohm Goed functionerende Bosch ontstekingsspoel nr.2: primair naar massa = 0,46 Ohm secundair naar massa = 16,9 Kilo Ohm? Goed functionerende Bosch ontstekingsspoel nr.3: primair naar massa = 0,80 Ohm secundair naar massa = 13,5 Kilo Ohm? Bosch ontstekingsspoel nr. 4: primair naar massa = 0,80 Ohm secundair naar massa = 40 Kilo Ohm??? Bosch ontstekingsspoel nr.5: primair naar massa = 0,43 Ohm secundair naar massa = 8,2 Kilo Ohm

66 Conclusie weerstandswaarden ontstekingsspoelen: Je komt twee verschillende types tegen, bij de ene moet de weerstand van de primaire spoel 0,42 á 0,48 Ohm bedragen en bij de andere moet hij 0,79 á 1,80 Ohm bedragen. Is hij lager, dan staat of je contact uit, of staan je contactpunten dicht(krukas stukje verdraaien), of maak je sluiting in je condensator of bedrading.

67 Conclusie weerstandswaarden ontstekingsspoelen: Helaas kun je zo niet meten of de isolatie van de bobine goed is, deze kan ondanks dat de secundaire wikkeling een goede weerstand heeft toch doorgeslagen zijn en dan heb je als nog een nieuwe ontstekingsspoel nodg. Van primair naar massa moet de weerstand tussen de 0,42 en de 1,10 Ohm zijn. Is hij lager, dan staat of je contact uit, of staan je contactpunten dicht(krukas stukje verdraaien), of maak je sluiting in je condensator of bedrading. Is hij aanzienlijk hoger dan is de spoel naar alle waarschijnlijkheid stuk. Van secundair naar massa moet hij minimaal 5 Kilo Ohm bedragen, een maximale waarde kan ik niet geven maar 20 Kilo Ohm lijkt me wel zo'n beetje het uiterste.

68 Altijd handig om op reserve te hebben liggen.

69 Bestel je het gelijk met andere onderdelen dan heb je het voor 35,-. Je weet nooit wanneer iets van je ontsteking stuk gaat en als het dan zover is dan is het niet leuk om een week of langer op je onderdelen moet wachten.

70 Tot slot nog een paar goede tips of aanvullingen. Met een 6volt trafo en een 6volt lampje kun je de ontsteking precies afstellen. sluit de ene kant aan op massa en de andere kant met het lampje er tussen op de ontstekings draad. ( kroonsteen achter zijdeksel) als de punten dicht staan brand het lampje fel. als de punten open staan moet de spanning door het spoeltje ( weerstand) en gaat het lampje zwakker branden. Zo kun je het openings moment zien. Je kunt ook in plaats van een trafo met lampje met een multimeter een weerstandsmeting tussen de ontstekingsdraad(kroonsteentje) en massa doen, dan zie je op het moment dat de punten open gaan de weerstand van 0,01 Ohm naar ca 0,44 á 1,10 Ohm verspringt.

71 Presentatie van:

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Stel, je koopt een brommer die een hele tijd heeft stil gestaan die niet meer wil rijden. (of een andere oude brommer) Hier kun je lezen wat je

Nadere informatie

Ontstekingstijdstip controleren

Ontstekingstijdstip controleren Ontstekingstijdstip controleren Interval: in principe een eenmalige klus. Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat in vier slagen (inlaatslag, compressieslag, arbeidslag en uitlaatslag)

Nadere informatie

Vervangen Bougies Alfa Romeo Twin Spark 16V Motoren. door Joris GTV (Pinin189)

Vervangen Bougies Alfa Romeo Twin Spark 16V Motoren. door Joris GTV (Pinin189) Vervangen Bougies Alfa Romeo Twin Spark 16V Motoren door Joris GTV (Pinin189) Kenmerken Bougies In de Alfa Twin Spark motoren circuleren twee generaties Long Life (100.000 km) bougies. Tot 1998 zijn in

Nadere informatie

Vari-Met CDI module Handleiding V1.0

Vari-Met CDI module Handleiding V1.0 Gefeliciteerd met de aankoop van uw Vari-Met CDI module! Wij hopen dat u vele veilige en comfortabele kilometers zal maken met deze CDI module. De Vari-Met CDI is een digitale CDI in tegenstelling tot

Nadere informatie

Een goede verbranding...

Een goede verbranding... Een goede verbranding... Met dank aan Wikipedia eerst een stukje geschiedenis: Een van de belangrijkste onderdelen van het ontstekingssysteem van een verbrandingsmotor met benzine(of gas) als brandstof

Nadere informatie

Historische autotechniek (3)

Historische autotechniek (3) Historische autotechniek (3) E. Gernaat (ISBN in overweging) 1 Bobine-ontsteking 1.1 Het opwekken van bougievonken 1.1.1 Opbouw van een bobine Het werkingsprincipe van de ontstekingsinstallatie is in de

Nadere informatie

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . is een eenvoudiger soort verbrandingsmotor. Op het titelblad zag je een doorsnede van een tweeslagmotor De drijfstang is letter. De zuiger is letter. De krukas

Nadere informatie

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine.

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. Meten is weten Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. De bobine bestaat uit een weekijzer kern met twee wikkelingen, een

Nadere informatie

Elektronische ontsteking in de kever.

Elektronische ontsteking in de kever. Elektronische ontsteking in de kever. Theorie De ontsteking van een kever (origineel of in de toebehorenhandel verkrijgbare 009, 050 of 094) zijn uitgerust met contactpuntjes. Nadeel van de puntjes is

Nadere informatie

Ontsteking in onze Volvo s. General description Haynes blz.81

Ontsteking in onze Volvo s. General description Haynes blz.81 in onze Volvo s Is een conventioneel concept, Wordt vaak omgebouwd tot een elektronische ontsteking Han Misdom 1 General description Haynes blz.81 2 1 Wat gaan we vanavond behandelen? Het viertakt principe

Nadere informatie

Bouwbeschrijving Actieve schuifradio

Bouwbeschrijving Actieve schuifradio Bouwbeschrijving Actieve schuifradio LET OP! De zwarte ferrietstaaf in dit pakket is breekbaar. Voorzichtig uitpakken! Gefeliciteerd met dit bouwpakket. Je kunt hiermee een middengolfradio bouwen. In deze

Nadere informatie

NCV 2.1 Nixie Klok. extra montage aanwijzingen

NCV 2.1 Nixie Klok. extra montage aanwijzingen NCV 2.1 Nixie Klok extra montage aanwijzingen 1 NCV 2.1 Nixie Klok (IN-14 type cijferbuisjes) Volg de Engelse handleiding, dit zijn extra aanwijzingen voor de montage: Gebruik een puntige soldeerbout met

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

CURSUS KLEINE BEURT. Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com

CURSUS KLEINE BEURT. Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com CURSUS KLEINE BEURT Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com 1. Inleiding Uw eigen klassieke Volvo een kleine beurt leren geven is het doel van deze cursus. Aan het eind

Nadere informatie

ONTSTEKINGSSYSTEEM ONTSTEKINGSSYSTEEM 22

ONTSTEKINGSSYSTEEM ONTSTEKINGSSYSTEEM 22 ONTSTEKINGSSYSTEEM ONTSTEKINGSSYSTEEM 22 Inhoud blz. Algemene beschrijving 2 Principe van werking 3 Af stellingen en controles bi j onderhoudsbeurt en 4 Indentif icatie van Speciale Gereedschappen 6 Technische

Nadere informatie

Klepspeling stellen mm, bij koude motor

Klepspeling stellen mm, bij koude motor Klepspeling stellen Interval: Inlaat: Uitlaat: 3000 km. 0.10 mm, bij koude motor 0.15 mm, bij koude motor Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat de zuiger in een cilinder twee

Nadere informatie

De ontsteking is van alle 6 cilinder Hercules benzinemotoren hetzelfde zowel 126/314/324 en 328 dus ook volledig uitwisselbaar.

De ontsteking is van alle 6 cilinder Hercules benzinemotoren hetzelfde zowel 126/314/324 en 328 dus ook volledig uitwisselbaar. De ontsteking van de YA 126 (versie montji10/02) De demystificatie oftewel de zin en onzin over De ontsteking. Deel 1: beschrijving, werking en specificaties v.d. ontsteking. Deel 2: afstellen v.d ontsteking.

Nadere informatie

Handleiding Spanningsregelaar Type Auto-Lite

Handleiding Spanningsregelaar Type Auto-Lite Handleiding Spanningsregelaar Type Auto-Lite Versie 1.1 NL INLEIDING Deze handleiding beschrijft de inbouw van de SixVolt elektronische spanningsregelaar in de originele Auto-Lite behuizing en de aansluiting

Nadere informatie

Boor de gaten in het spatbord. Diameter van de montagegaten: 5,5 mm, het gat voor de draaddoorvoer 10 mm.

Boor de gaten in het spatbord. Diameter van de montagegaten: 5,5 mm, het gat voor de draaddoorvoer 10 mm. G. Lampen en electriciteit. Plaats een krik onder het zijspanframe en demonteer het zijspanwiel. Vanzelfsprekend komt het wit/gele lampje aan de voorzijde. Demonteer het lampglas van de voorste unit. Plaats

Nadere informatie

REVISIEHANDLEIDING YAMAHA FS1

REVISIEHANDLEIDING YAMAHA FS1 REVISIEHANDLEIDING YAMAHA FS1 INLEIDING Als je blok rare geluiden maakt, al jaren niet meer heeft gelopen of gewoon gaar is, is het verstandig om het te reviseren... In dit artikel wordt stap voor stap

Nadere informatie

Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s)

Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s) Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s) 01) Bougies verwijderen. 02) Kleppendeksel demonteren. (=bovenzijde motor) 03) Verwijder

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE HELP, DE ACCU LOOPT LEEG Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Werking van het laadcircuit 3. Controle van het laadcircuit 4. Reparaties en afregeling

Nadere informatie

Afstellen Carburateurs

Afstellen Carburateurs Afstellen Carburateurs Inhoudt 1. De eerste checks... 1 2. Het Synchroniseren... 2 2.1 De kortsluitmethodiek... 2 TIP: test voor slechte carbs... 3 2.2 Het synchroon stellen met home made vacuümmeter...

Nadere informatie

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT Voor GY6 139QMB / 139QMA-motoren van 50cc - 90cc en Kymco 50cc 4-takt. De NARAKU-nokkenas is gebouwd volgens de nieuwste technische kennis van de Motortechnologie

Nadere informatie

Bouwbeschrijving kristalradio

Bouwbeschrijving kristalradio Bouwbeschrijving kristalradio LET OP! De zwarte ferrietstaaf in dit pakket is breekbaar. Voorzichtig uitpakken! Gefeliciteerd met dit bouwpakket. Je kunt hiermee een radio bouwen die geen batterij nodig

Nadere informatie

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Interval: 10.000 km. Luchtfilter: 17.11.36.51 / UFI 2777900 Hoe werkt het? De V50 Nato is een verbrandingsmotor. In de cilinder wordt een mengsel van benzine

Nadere informatie

De ontsteking. setje contactpuntjes opent.

De ontsteking. setje contactpuntjes opent. De ontsteking Door Rob Wilde Een eerste kennismaking Met de uitvinding van de benzinemotoren (vroeger ten onrechte gasmotoren genoemd) moest er een oplossing worden gezocht om het mengsel van lucht en

Nadere informatie

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Krachtstroom antwoorden Doel Je kunt een stekker of een contrastekker aan een krachtstroomsnoer monteren. Oriëntatie Bij het werken met elektriciteit speelt de veiligheid een zeer grote rol. Een onveilige

Nadere informatie

Veloretti Montage Manual

Veloretti Montage Manual Veloretti Montage Manual So, You got a brand new Veloretti? TIMELESS DESIGN SINCE 2013 Inhoud Happy Cycling! Gefeliciteerd met de aankoop van jouw Veloretti! HAPPY CYCLING! Gefeliciteerd met de aankoop

Nadere informatie

Solar zonnebloem

Solar zonnebloem is uniek 07.355 Solar zonnebloem Stuklijst Materiaal Aantal Afmetingen (mm) Zonnecel gegoten 0,5V/250 ma Bierviltje Ø 07 Solar motor RF 300 Kroonsteen met 2 schoefjes (passend lasdraad) Lasdraad Ø 2 x

Nadere informatie

HANDLEIDING BETONLAMP HOUT

HANDLEIDING BETONLAMP HOUT VOORBEREIDING Voordat we beginnen met klussen is het handig om even de benodigde onderdelen door te nemen en te checken of je alles voorbereid hebt. ONDERDELENLIJST 1 x zak 1,5 kilo snelbeton op kamertemperatuur

Nadere informatie

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen In navolging van MBa@NL's injectiehuis reiniging voor BOSCH injectiehuizen, hier de How-To voor Magneti Marelli dat te vinden is in de 1.1i AX-en (enkele zeldzame uitzonderingen met Bosch MA2.2 daargelaten).

Nadere informatie

Bouwbeschrijving kristalradio

Bouwbeschrijving kristalradio Bouwbeschrijving kristalradio Van harte gefeliciteerd met dit bouwpakket. Je kunt hiermee zelf een radio bouwen die geen batterij nodig heeft. Op de foto hiernaast zie je hoe jouw radio eruit gaat zien.

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1 VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1. Tap de radiateur af, verwijder vervolgens de motorkap en laat het cilinderblok leeglopen via de aftapplug (1). Om het koelsysteem volledig af te tappen, moet

Nadere informatie

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring . Vervangen van schakelkabels (0,9mm specialerohloff kabel). Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring Bij vervanging van versleten of geknapte schakelkabels moeten twee mogelijke asringversies

Nadere informatie

Koppeling demonteren

Koppeling demonteren Koppeling demonteren Om de koppeling te kunnen tunen of om je segmenten te vervangen moet je de koppeling demonteren. Hieronder wordt behandeld hoe je dat doet bij een kick- aanloopblok. Benodigdheden:

Nadere informatie

Windturbine. Bouwplan

Windturbine. Bouwplan Windturbine Bouwplan Bouwplan Om onderstaande windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die op deze pagina s staan. Deze turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke

Nadere informatie

STAP 2 Controleer samen de inhoud van de kist met de materiaallijst. Als er iets niet klopt...meteen komen zeggen.

STAP 2 Controleer samen de inhoud van de kist met de materiaallijst. Als er iets niet klopt...meteen komen zeggen. 1 WAT GA JE DOEN? Je gaat aan de gang met stekkers en snoeren. Je leert hoe je die moet aansluiten. Hoe handig ben jij met een schroevendraaier? BELANGRIJK!!!! VOOR JE BEGINT, SPREKEN WE EERST IETS AF:

Nadere informatie

Elektrische installatie op voertuigen

Elektrische installatie op voertuigen Elektrische installatie op voertuigen Doel Je kunt in een 12- of 24-voltinstallatie een storing opsporen en verhelpen. antwoorden Oriëntatie Voordat je met een trekker en een werktuig de openbare weg op

Nadere informatie

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent!

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent! DRAWDIO Een pen waarmee je muziek tekent! Handleiding BBZZZ.. Maak je eigen Drawdio! Deze handleiding helpt je bij het maken van je eigen Drawdio. LET WEL OP! Een soldeerbout wordt heel heet! Vraag een

Nadere informatie

Veloretti Assembly Manual

Veloretti Assembly Manual Veloretti Assembly Manual So, You got a brand new Veloretti? TIMELESS DESIGN SINCE 2013 Inhoud Happy Cycling! Gefeliciteerd met de aankoop van jouw Veloretti! HAPPY CYCLING! Gefeliciteerd met de aankoop

Nadere informatie

Handleiding Hoe start en onderhoud ik mijn Minike of Quad?

Handleiding Hoe start en onderhoud ik mijn Minike of Quad? Handleiding Hoe start en onderhoud ik mijn Minike of Quad? Handelsonderneming Verfuurden. Geachte klant, Aller eerst willen wij u bedanken voor uw bestelling. Lees A.U.B. eerst zorgvuldig deze brief en

Nadere informatie

1.2 De tweeslagmotor. De werking en het principe van een tweeslagmotor

1.2 De tweeslagmotor. De werking en het principe van een tweeslagmotor 1.2 De tweeslagmotor Naast de grote en zware vierslagmotoren bestaan er ook compacte en lichte tweeslagmotoren. Tweeslagmotoren vind je bijvoorbeeld in een brommer, in een motorkettingzaag en in een bosmaaier.

Nadere informatie

Reparatie voor de doorgebrande weerstanden van de ventilatoren.

Reparatie voor de doorgebrande weerstanden van de ventilatoren. Reparatie voor de doorgebrande weerstanden van de ventilatoren. Zoals bij een hoop mensen al bekend is, komt het relmatig voor dat de voorschakelweerstanden van de eerste trap, van de koelventilatoren

Nadere informatie

Module Installatiehandleiding E46 Module

Module Installatiehandleiding E46 Module Module Installatiehandleiding E46 Module Versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Installatie... 3 1.1 Benodigdheden... 3 1.2 Voorbereiden... 4 1.3 Aansluiten... 11 1.4 Afwerken... 20 P a g i n a 2 24 1 Installatie

Nadere informatie

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com FORD VKMA 04108 Infoblad 10 2011 Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset In dit bulletin vindt u enkele aanwijzingen en tips om kostbare fouten te voorkomen bij het monteren van deze distributieset

Nadere informatie

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc Een vervuilde of slecht afgestelde carburateur kan diverse problemen veroorzaken zoals o.a.: - Slecht starten - Stotteren bij gashervatting - Afslaan bij afremmen - Gebrek aan vermogen - Vervuiling van

Nadere informatie

Verbetering koeling Koelkast (RM 200 B) Eribelle 1988.

Verbetering koeling Koelkast (RM 200 B) Eribelle 1988. Verbetering koeling Koelkast (RM 200 B) Eribelle 1988. Woord vooraf: Als je niet zeker van je zaak bent begin dan niet aan het veranderen van de koeling van de koelkast. Als je de koelkast uit de caravan

Nadere informatie

ZORG ERVOOR DAT TIJDENS DE INSTALLATIE DE STROOM IS UITGESCHAKELD TEST HET SYSTEEM VOORDAT U DE BOOT WEER TE WATER LAAT

ZORG ERVOOR DAT TIJDENS DE INSTALLATIE DE STROOM IS UITGESCHAKELD TEST HET SYSTEEM VOORDAT U DE BOOT WEER TE WATER LAAT Trimdicator Installatie Handleiding LEES DEZE HANDLEIDING IN ZIJN GEHEEL VOORDAT U BEGINT MET DE INSTALLATIE VAN UW PRODUCT HET STANDAARD SYSTEEM WERKT OP EEN 12 VOLT-SPANNINGSBRON (EEN 24 & 32 VOLT CONVERTOR

Nadere informatie

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste Kleppenmechanisme Klep timing De nokkenas wordt aangedreven door de krukas. De nokkenas bedient de kleppen en de ontstekingsverdeler. De aandrijving van de nokkenas vindt plaats door middel van tandwielen,

Nadere informatie

Werkend model: elektromotor. Multiplex 1 8x80x80 bodemplaat 1 Magneet 1 Ø15x6 mm 2 Platte strook met 7

Werkend model: elektromotor. Multiplex 1 8x80x80 bodemplaat 1 Magneet 1 Ø15x6 mm 2 Platte strook met 7 is uniek 107.399 Werkend model: elektromotor Stuklijst Aantal Afmetingen (mm) Beschrijving Nummer Multiplex 1 8x80x80 bodemplaat 1 Magneet 1 Ø1x6 mm 2 Platte strook met 7 2 10x70 lagerblok 3 gaten Schroef

Nadere informatie

Thermostaat vervangen bij een M20 blok.

Thermostaat vervangen bij een M20 blok. Thermostaat vervangen bij een M20 blok. Wat heb je nodig? 1. Een vlakke ondergrond. 2. Een afgekoelde motor! 3. Een nieuwe thermostaat. 4. Een nieuwe O-ring (meestal word deze geleverd bij de thermostaat)

Nadere informatie

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega 1. Demontage Met de demontage van de verdamper beginnen we met de voorzijde. Draai eerst de 2 korte boutjes die naast de uitgang van de verdamper

Nadere informatie

Nippon Denso Startmotor koolborstel controle

Nippon Denso Startmotor koolborstel controle Nippon Denso Startmotor koolborstel controle Auteur: driepitjes Datum: dec 2016 Foto 1: 20 jaar jonge Nippon Denso startmotor model 028000 8990 (1 459 007 ) Af BMW fabriek gemonteerd op een BMW K75 motorfiets

Nadere informatie

Handleiding Plaatsen diode op benzinepomp Honda Deauville NT650V

Handleiding Plaatsen diode op benzinepomp Honda Deauville NT650V Handleiding Plaatsen diode op benzinepomp Honda Deauville NT650V Honda NT650V Benzinepomp Ik heb de beschrijving van een Duitse site en dit is een vertaling van het stukje. Ik vertaal het meest belangrijke

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: (tip: het rechterhoortoestel heeft een rode markering en het linker hoortoestel een blauwe markering) CIC/IHO hoortoestel. Sluit het batterijbakje volledig.

Nadere informatie

Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio)

Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio) Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio) Dit boekje is van... Klas... Dit werkstuk moet af:... H. Oostendorp,. TechnaLab, maart 2003 Practicum 1: De kern voor de spoel Wat heb je nodig? een stukje installatiebuis

Nadere informatie

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science 1 2 3. 9 8 7 E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 Wat je nodig hebt: Voor de motorhouder: Voor de ventilator: 1 grote houten schijf

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Vervangen keerringen en reparatie schroefas Yanmar saildrive SD20

Vervangen keerringen en reparatie schroefas Yanmar saildrive SD20 Vervangen keerringen en reparatie schroefas Yanmar saildrive SD20 De saildrive zoals die tegenwoordig veel wordt toegepast blijkt reuze solide en betrouwbaar. Uiterlijk lijkt het op het staartstuk van

Nadere informatie

Het vervangen van de hall effect sensor op BMW 2 kleps motorfietsen met door de fabriek geïnstalleerde elektronische ontsteking.

Het vervangen van de hall effect sensor op BMW 2 kleps motorfietsen met door de fabriek geïnstalleerde elektronische ontsteking. Het vervangen van de hall effect sensor op BMW 2 kleps motorfietsen met door de fabriek geïnstalleerde elektronische ontsteking. Waarom? Wanneer de hall effect sensor kapot is dan is de methode die BMW

Nadere informatie

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI Home Algemene ombouw tips Updates Downloads Specials Corsa A Ombouw naar 1.6 8v Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Corsa B Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Tuning Corsa A Optimaliseren 1.6 8v

Nadere informatie

STROOMKRING. STAP 1 Lees eerst de hele tekst door en bekijk de tekeningen en het montagepaneel.

STROOMKRING. STAP 1 Lees eerst de hele tekst door en bekijk de tekeningen en het montagepaneel. 1 WAT GA JE DOEN? Je gaat met stroom werken. Jullie gaan ontdekken wat je met schakelingen en stroom kunt doen en welk effect dat heeft op een lampje. Jullie moeten zelf de draden goed monteren en aansluiten.

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Dat gaan we samen doen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze opdracht!

Nadere informatie

Puch ontstekingen Naar aanleiding van het topic van Superdriesje, deze FAQ:

Puch ontstekingen Naar aanleiding van het topic van Superdriesje, deze FAQ: Puch ontstekingen Naar aanleiding van het topic van Superdriesje, deze FAQ: Zoals de meesten van jullie weten heeft een Puch een ontsteking. Bij de meeste zal dit gewoon de originele punten ontsteking

Nadere informatie

Werk instructie de- en montage PA1 tandwielkast.

Werk instructie de- en montage PA1 tandwielkast. Werk instructie de- en montage PA1 tandwielkast. Verwijder de olie uit de tandwielkast. Demonteer de pomp door de twee M6 zeskant boutjes te verwijderen. Als de twee M6 bouten verwijderd zijn kan de pomp

Nadere informatie

Handleiding Spanningsregelaar Type Delco Remy

Handleiding Spanningsregelaar Type Delco Remy Handleiding Spanningsregelaar Type Delco Remy Versie 1.0 NL INLEIDING Deze handleiding beschrijft de inbouw van de SixVolt elektronische spanningsregelaar in de originele behuizing van de vroege 6-hoekige

Nadere informatie

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 113.185 Bliksembol Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren alleen

Nadere informatie

De dynamo De collector De gelijkstroomdynamo De shuntdynamo

De dynamo De collector De gelijkstroomdynamo De shuntdynamo Elektra De dynamo De werking van de dynamo berust op elektromagnetische inductie. Als we namelijk een geleider bewegen in een magnetisch veld, wordt in de geleider een inductiestroom opgewekt. De geleider

Nadere informatie

STIGA VILLA 85 M

STIGA VILLA 85 M STIGA VILLA 85 M 8211-3039-01 1. 2. A B 3. 4. 5. 6. 7. 8. 2 R L 9. 10. Z X V W Y 11. 3 NL NEDERLANDS SYMBOLEN Op de machine ziet u de volgende symbolen om u eraan te herinneren dat voorzichtigheid en oplettendheid

Nadere informatie

Royagterberg.nl Begrenzer_manual_v1.1.pdf

Royagterberg.nl Begrenzer_manual_v1.1.pdf 1 Inhoud Inhoud Inhoud... 2 Werking... 3 Verpakking inhoud... 3 Gebruik... 4 Basis aansluitingen... 4 ACC 12V... 4 GND 0V... 4 Tacho IN (CDI pickup)... 4 Neutral Switch (option)... 4 LED +... 4 LED...

Nadere informatie

Carburateur reinigen. Interval:

Carburateur reinigen. Interval: Carburateur reinigen Interval: 10000 km De carburateur ziet er op het plaatje in de technische handleiding ingewikkeld uit. Dat valt in de praktijk wel mee. Voorwaarde voor succes is wel zorgvuldig en

Nadere informatie

Alternatief voor vervangen gordelgeleiders.

Alternatief voor vervangen gordelgeleiders. Alternatief voor vervangen gordelgeleiders. Deze HOWTO beschrijft nu twee mogelijke manieren om de gordelgeleider te vervangen. Mogelijkheid 1: Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Deltmaso op

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Dat gaan we samen doen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze opdracht!

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Omafietsen

Montagehandleiding. Categorie Omafietsen Montagehandleiding Categorie Omafietsen Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 - Zadel

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Mountainbike

Montagehandleiding. Categorie Mountainbike Montagehandleiding Categorie Mountainbike Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 -

Nadere informatie

www.r2motorsport.nl info@r2motorsport.nl

www.r2motorsport.nl info@r2motorsport.nl www.r2motorsport.nl info@r2motorsport.nl Vervangen waterpomp +spanrollen M50B25 Uitgevoerd door Ramon de Ceuninck & Patrick van Boven bij een BMW E36 325i Coupe 1993 M50B25 blok Auteur: Ramon de Ceuninck

Nadere informatie

Vervangen van de UJ s in de cardan-assen.

Vervangen van de UJ s in de cardan-assen. Vervangen van de UJ s in de cardan-assen. Toen ik tijdens de vorige klus (conversie lichte vracht) onder de auto lag merkte ik dat er speling zat op de achterste kruisje van de achterste cardan-as. Daarna

Nadere informatie

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Demonteren van het CF500 besturingsventiel U heeft van Cargo Floor een besturingsventiel ontvangen ter uitwisseling van een defect

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Tip: het Rechterhoortoestel heeft een Rode markering en het linkerhoortoestel een blauwe. De R van rood en rechts is een ezelsbruggetje om het makkelijk te

Nadere informatie

HANDLEIDING BETONLAMP ALUMINIUM RECHTOP

HANDLEIDING BETONLAMP ALUMINIUM RECHTOP VOORBEREIDING Voordat we beginnen met klussen is het handig om even de benodigde onderdelen door te nemen en te checken of je alles voorbereid hebt. ONDERDELENLIJST 1 x zak 1,5 kilo snelbeton op kamertemperatuur

Nadere informatie

Multi-tool 2CV / Visa

Multi-tool 2CV / Visa Multi-tool 2CV / Visa Voor de professionele 2CV-specialist / perfectionist: Het hart van de motor, de krukas en nokkenas, is vaak aan (gedeeltelijke) revisie toe. Tal van onderdelen worden nieuw gemaakt,

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

Modificatie: geluidsignaal richtingaanwijzers 2.0

Modificatie: geluidsignaal richtingaanwijzers 2.0 Modificatie: geluidsignaal richtingaanwijzers 2.0 De indicatielampjes voor de richtingaanwijzers functioneren op mijn Guzzi V50 Nato zonder problemen maar toch wezen andere motorrijders mij er regelmatig

Nadere informatie

Het maken van een Buzzer Game

Het maken van een Buzzer Game Het maken van een Buzzer Game Stap 1: Het benodigde materiaal 1) De Buzzer Game Houten plankje Messingdraad dik Messingdraad dun Lampenhouder Lampje 2) Constructiemateriaal Batterij 9V Contactstuk batterij

Nadere informatie

- Dé internetsite voor de Automotive Professional

- Dé internetsite voor de Automotive Professional WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional ONDERDELEN NGK ontwikkelt de optimale gasbougie LPG LaserLine: evolutie in bougietechniek Leren van de LPG-bougie Koperkern Platina Iridium

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

HOW-TO. Distributieriem. Het uit onderhoudsoogpunt vervangen van de ditributie-riem, waterpomp en spanrol met de motor in de auto gemonteerd

HOW-TO. Distributieriem. Het uit onderhoudsoogpunt vervangen van de ditributie-riem, waterpomp en spanrol met de motor in de auto gemonteerd riem Moeilijkheidsgraad Geschatte tijdsduur 2.5 uur Benodigd gereedschap - Ratel met dopset - Ringratels 10/11/12/13 - Steeksleutel 22 - Grote inbus (5mm) en een kleintje - Opvang teiltje Benodigd materiaal

Nadere informatie

In het kort een handleiding voor het monteren van bovenstaande onderdelen.

In het kort een handleiding voor het monteren van bovenstaande onderdelen. Gamo CFX tuning -1- Montage Theoben GasRam -2- Montage Charlie da Tuna GTX 2 trekker -3- Verbeteren trekkergroep In het kort een handleiding voor het monteren van bovenstaande onderdelen. Benodigdheden:

Nadere informatie

"THEREMIN" De elektronische muziek-ufo

THEREMIN De elektronische muziek-ufo is uniek 0.0 "THEREMIN" De elektronische muziek-ufo Benodigd gereedschap Figuurzaag Heteluchtpistool Soldeerbout Schroevendraaier Draadsnijder M Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo-

Nadere informatie

Bakhuis koudetechniek is gespecialiseerd in het repareren van caravan koelkasten (absorbtie systeem).

Bakhuis koudetechniek is gespecialiseerd in het repareren van caravan koelkasten (absorbtie systeem). Bakhuis koudetechniek is gespecialiseerd in het repareren van caravan koelkasten (absorbtie systeem). Caravan koelkast Absorptieprincipe De werking van de koelkast berust op het absorptie- of op het compressorprincipe.

Nadere informatie

BEL. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs.

BEL. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 105.129 BEL Denk erom, dat de plus en de min goed worden aangesloten! Informatie voor de leerkracht De werkinstructie voor deze bouwset is zo opgezet, dat u vooraf of achteraf de mogelijke problemen met

Nadere informatie

Bobineverhaaltje door Eelke van Teijens paginanummer 1

Bobineverhaaltje door Eelke van Teijens paginanummer 1 Bobineverhaaltje door Eelke van Teijens paginanummer 1 Bobines. Inhoudsopgave: *Inleiding **Beschrijving van de werking van het ontstekingssysteem met één bobine ***Het laagspanningscircuit (met conclusies)

Nadere informatie

Motor Scooter Alarm Systeem. Installatie handleiding

Motor Scooter Alarm Systeem. Installatie handleiding Motor Scooter Alarm Systeem Installatie handleiding Aansluiten van draden en stekkers Stap 1 Basisunit.Basis unit aansluiten (speaker, sirene, antenne) en tijdelijk een plaats zoeken voor bevestiging (pas

Nadere informatie

LED POWER FLASHER

LED POWER FLASHER www.budgetronics.eu www.budgetronics.com www.budgetronics.nl www.budgetronics.tel LED POWER FLASHER Een geweldig leuke schakeling voor flitsende lichteffecten waarbij de knipperfrequentie kan worden aangepast

Nadere informatie

Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK

Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK 1 Lees deze instructie volledig voor U met de installatie begint. Gebruik nieuwe bougiekabels,

Nadere informatie

We beginnen het avontuur met 3 gaats dieselpoten, verlaagd door jamex veren en voorzien van enkele schijven

We beginnen het avontuur met 3 gaats dieselpoten, verlaagd door jamex veren en voorzien van enkele schijven Gereedschap: Pers Doppenset Ratel Schroevendraaier Gebogen bektang Aluminium ringen Oude lagers (gewenst) Bankschroef Pollietrekker Beitel en Hamer Etc. Etc We beginnen het avontuur met 3 gaats dieselpoten,

Nadere informatie