Infobrief vormsel 2017 De Wijngaard Deerlijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infobrief vormsel 2017 De Wijngaard Deerlijk"

Transcriptie

1 Infobrief vormsel 2017 De Wijngaard Deerlijk Het vormsel: een keuze. Het vormsel is een verdieping van het doopsel. Bij het doopsel kiezen de ouders ervoor om hun kind te laten opnemen in de christengemeenschap en beloven ze om hun kind christelijk op te voeden. Bij het vormsel maakt het kind zelf de keuze om als christen te leven met hulp van de mensen rond zich heen. Om die keuze goed te kunnen maken, is er de vormselvoorbereiding. Tijdens de vormselvoorbereiding zijn we dienstbaar voor mens en natuur, leren we bij over ons geloof, proberen we met iedereen samen te werken en vieren we eucharistie. Op die manier kan je beter begrijpen wat een leven als christen kan inhouden. Zo kan je dus bewuster ja zeggen tijdens het sacrament van het vormsel. Het is dus geen mogelijkheid om je vormsel te doen zonder vormselvoorbereiding. Het komt als één pakket: als je ervoor kiest om je vormsel te doen, dan kies je er ook voor om de vormselvoorbereiding te volgen. Het vormsel is nooit verplicht, je moet je vormsel niet doen. We gaan ervan uit dat je bewust voor het vormsel kiest omdat je het zinvol vindt, omdat je verder wil groeien in je geloof op je eigen tempo en aanvoelen. Het is dus belangrijk dat jullie samen nadenken over deze keuze: zien jullie dit engagement allemaal goed zitten of kies je er toch liever voor om bijvoorbeeld een afstudeerfeest te geven? Als je ervoor kiest om mee in te stappen in het traject van vormselvoorbereiding en vormsel, dan verwachten we je op de activiteiten, repetities en vieringen, ook als dit eens minder goed uitkomt.

2 De vormselvoorbereiding: wat houdt dit in? Tijdens de vormselvoorbereiding maken we kennis met de 4 pijlers van het christelijk geloof: DIENEN In de activiteiten van de pijler DIENEN nemen de vormelingen een engagement op ten dienste van mens of natuur. Soms bestaat de activiteit eruit om heel concreet ergens te helpen, soms zamelen we geld in voor een goed doel. De vormelingen krijgen binnen deze pijler de keuze uit een 5-tal activiteiten en zijn verplicht om 1 activiteit te volgen. LEREN In de activiteiten van de pijler LEREN leren de vormelingen iets bij dat te maken heeft met geloof in de ruime zin. De vormelingen krijgen binnen deze pijler de keuze uit een 5-tal activiteiten en zijn verplicht om 1 activiteit te volgen. SAMEN In de activiteiten van de pijler SAMEN werken de vormelingen samen of komen ze in contact met mensen waar ze anders misschien minder mee in contact zouden komen. De vormelingen krijgen binnen deze pijler de keuze uit een 5-tal activiteiten en zijn verplicht om 1 activiteit te volgen. Het is de bedoeling dat de vormeling binnen elk van deze pijlers 1 activiteit volgt. Dat zijn er 3 in totaal. De activiteiten van deze drie pijlers zijn op een aantal verschillende momenten georganiseerd (zo hoeven de vormelingen hun hobby s niet te laten) en duren maximaal 3 uur. Meer info over de activiteiten krijg je na de startviering.

3 VIEREN Vieringen Met alle vormelingen vieren we samen tijdens 3 speciale vieringen. Ook de ouders worden op deze vieringen verwacht. Voor de startviering en de naamopgave kan je kiezen of je aansluit bij de viering in Sint-Lodewijk of in Sint-Columba. (Je hoeft niet te laten weten in welke viering je zal aansluiten.) Startviering: zaterdag 12 november om 17u in de kerk van Sint-Lodewijk OF zondag 13 november om 10u in de Sint-Columbakerk Naamopgave: zaterdag 28 januari om 17u in de kerk van Sint-Lodewijk OF zondag 29 januari om 10u in de Sint-Columbakerk Vormselwake: dinsdag 23 mei om 19u in de Sint-Columbakerk Naast deze verplichte vieringen worden de vormelingen met hun gezin ook uitgenodigd om bepaalde belangrijke vieringen bij te wonen (bv Kerstmis, aswoensdag, Paaswake). We raden het sterk aan om op minstens 1 van deze uitnodigingen in te gaan. Repetities Om de vormselvieringen vlot te laten verlopen, plannen we in totaal 3 repetities: 2 zangrepetities en 1 generale repetitie. Deze gaan door in april of in mei, meer info over concrete data volgt. Ook deze repetities zijn verplicht.

4 Het vormsel zelf Het vormsel gaat door op zaterdag 27 mei In onze federatie zijn er 3 vieringen: - om 14u in Sint-Columba voor de vormelingen die naar de Belgiek, de Driesprong, de Kim of de Sam of elders naar school gaan. - om 14u30 in Sint-Lodewijk voor de vormelingen die naar Sint-Lodewijk of elders naar school gaan. - om 16u30 in Sint-Columba voor de vormelingen die naar de Beuk naar school gaan. Belangrijk! Tijdens de naamopgave en zeker op het vormsel zelf, heeft de vormselmeter of -peter een belangrijke rol. Als je inschrijft voor het traject van de voorbereiding en het vormsel, kies je best gauw je vormselmeter of -peter. Let wel: de vormselmeter of -peter moet christelijk gedoopt zijn, kan niet de mama of papa zijn (ook geen stief- of pleegouder) en moet minstens 16 jaar zijn.

5 De werkgroep: wie zijn wij? De vormselwerkgroep bestaat uit een aantal ouders van vormelingen. Wij maakten samen met onze kinderen de bewuste keuze voor het vormsel en willen tijdens de vormselvoorbereiding iets meegeven van het christelijk geloof en de christelijke normen en waarden. Onze vraag naar een engagement We merken dat, net als wijzelf, ook andere ouders graag betrokken zijn bij wat hun kinderen doen. Alleen is het voor veel mensen, onszelf niet uitgezonderd, vaak moeilijk om zich een jaar lang regelmatig vrij te maken. Daardoor groeide het idee van kleine engagementen. Als we het werk verdelen onder vele ouders die elk een kleine taak opnemen, krijgt iedereen de kans om betrokken te zijn, zonder dat dit een druk op je gezin hoeft te vormen. Als je je inschrijft via de website, vind je dus ook een vraag naar een engagement waar je -als je dit ziet zitten- kan aanduiden welke taak jij wil opnemen. Er zijn heel veel verschillende engagementen mogelijk. We werken met 2 profielen. Medewerkers zijn ouders die zich van in het begin van het werkjaar engageren om een taak op te nemen. Bijvoorbeeld: lid worden van de kernwerkgroep, medewerker worden bij een pijler, een activiteit organiseren, contact nemen met een organisatie waar we mee kunnen samenwerken, vormelingen aansturen tijdens de vieringen, secretariaatswerk doen, plaatsen van de foto s van de activiteiten op de website, Meewerkende ouders zijn ouders die liever ingaan op concrete vragen. Zij schrijven zich in om s met concrete vragen te ontvangen, waar ze dan op dat moment -afhankelijk van hun agenda- op ingaan of niet. Bijvoorbeeld: Ik wil de mails met vragen ontvangen als jullie iemand zoeken om: - te voeren voor de activiteiten waar mijn vormeling aan deelneemt. - te helpen begeleiden voor de activiteiten waar mijn vormeling aan deelneemt. - te helpen bij activiteiten waar jullie extra helpende handen kunnen gebruiken. - een zaal of de kerk klaar te zetten. - voor te lezen in de mis. De engagementen worden op de website duidelijk omschreven, dus niemand komt voor verrassingen te staan. Je hoeft niet meer te doen dan dat waar je je voor engageert. Door mee te werken, krijg je ook de kans om nieuwe contacten te leggen en inspraak te hebben bij de organisatie van de vormselvoorbereiding en het vormsel. We hopen dat dit zal bijdragen tot ieders tevredenheid.

6 Inschrijven Na het doornemen van alle informatie, kan je de keuze maken om het volledige traject van vormselvoorbereiding en vormsel te volgen. Om je in te schrijven, moeten de volgende 2 zaken in orde gebracht worden (VOOR 15 OKTOBER!): 1) Je vult je gegevens in via de website: Je vindt onderaan deze webpagina een link naar het inschrijfformulier en de engagementsvraag. Gewoon even klikken de rest wijst zichzelf uit. Wie geen toegang heeft tot het internet kan contact opnemen met coördinator Muriël Derycke (0473/ ). Het is heel belangrijk dat je alle gegevens invult, anders kunnen we je niet verder op de hoogte houden van de vormselwerking. 2) Je schrijft 20 euro (bijdrage nodig voor werkingskosten, vormselkruisje, verzekering, ) over op: BE op naam van Federatie Deerlijk met vermelding van: vormsel naam vormeling Nog vragen? Je kan terecht op het adres van het vormsel van de federatie Deerlijk: vormseldeerlijk@gmail.com of op het nummer 0473/ (coördinator Muriël Derycke).

Plaatselijke werking Sint-Pieter ONS STAPPENPLAN PROGRAMMABOEKJE VORMSEL Houd deze site zeker in de gaten!

Plaatselijke werking Sint-Pieter ONS STAPPENPLAN PROGRAMMABOEKJE VORMSEL Houd deze site zeker in de gaten! Plaatselijke werking Sint-Pieter ONS STAPPENPLAN PROGRAMMABOEKJE VORMSEL 2016-2017 www.vormsel.be Houd deze site zeker in de gaten! ALGEMENE ACTIVITEITEN Hieronder vermelde activiteiten zijn voor alle

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

INFOAVOND DD 10/9/2018

INFOAVOND DD 10/9/2018 INFOAVOND DD 10/9/2018 VRAAG 1: WAT IS EEN VORMSELTRAJECT : Het vormsel is geen plotse gebeurtenis. het is belangrijk dat kinderen én hun ouders een traject afleggen, letterlijk op weg gaan naar het vormsel.

Nadere informatie

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof HET VORMSELTRAJECT Samen groeien in geloof Opnieuw kiezen. Je wordt niet als christen geboren, je moet het worden! Doopsel: keuze van de ouders Vormsel: keuze van het kind en de ouders samen Twee accenten

Nadere informatie

Jullie denken er aan volgend jaar het vormsel te vieren. En u vraagt zich ongetwijfeld af hoe dat in zijn werk gaat.

Jullie denken er aan volgend jaar het vormsel te vieren. En u vraagt zich ongetwijfeld af hoe dat in zijn werk gaat. HET VORMSELTRAJECT Beste jongens en meisjes, beste ouders, Jullie denken er aan volgend jaar het vormsel te vieren. En u vraagt zich ongetwijfeld af hoe dat in zijn werk gaat. Dat willen we in deze tekst

Nadere informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie Kring 12 Info-avond vormsel 2017 1 Algemene informatie 2 1 De W(eet)-vragen Waarom? Wanneer? Waar? Wat? Wie? 3 Wat? Vormsel is één van de 7 sacramenten Maakt deel uit van de initiatiesacramenten (samen

Nadere informatie

VORMSEL- CATECHESE Ouderavond 27 september

VORMSEL- CATECHESE Ouderavond 27 september VORMSEL- CATECHESE 2017-2018 Ouderavond 27 september Welkom! Wie zijn wij? Kort: Nieuwe regeling vormselvieringen vanuit bisdom Wat willen we jullie vanavond vertellen? Deel 1: algemene info Pauze met

Nadere informatie

Een kalender van Kerk zijn

Een kalender van Kerk zijn Een kalender van Kerk zijn Werkjaar Liturgisch jaar Diocesane initiatieven Vieren Verkondigen Gemeenschap Dienen Wat te doen vooraf, en terugkerende activiteiten September Nagaan welke initiatieven er

Nadere informatie

Infovergadering. Agenda : Welkom Bezinning - Tafelgesprek. Catechese : inhoud & organisatie. Inschrijvingen en communicatie.

Infovergadering. Agenda : Welkom Bezinning - Tafelgesprek. Catechese : inhoud & organisatie. Inschrijvingen en communicatie. Vormsel 2019 Infovergadering Agenda : Welkom Bezinning - Tafelgesprek Catechese : inhoud & organisatie Inschrijvingen en communicatie Vragen Vormsel Wat : Sacrament Persoonlijke keuze van jongere/ouders

Nadere informatie

Oudervergadering 18 juni Vormsel 2014

Oudervergadering 18 juni Vormsel 2014 Oudervergadering 18 juni 2013 Vormsel 2014 Oudervergadering 18 juni 2013 Vormsel: wat? hoe? waarom? Organisatie catechese Inschrijvingen en verdere communicatie Vragen Welkom Bezinnend moment Men kan heel

Nadere informatie

Oudervergadering 18 september Vormsel 2015

Oudervergadering 18 september Vormsel 2015 Oudervergadering 18 september 2014 Vormsel 2015 Oudervergadering 18 september 2014 Inleiding / Catecheseploeg Vormsel: wat? hoe? waarom? Organisatie catechese Ouders als mede-catechisten Inschrijvingen

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2017

EERSTE COMMUNIE 2017 EERSTE COMMUNIE 2017 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Het was een vrijwillige keuze én een engagement om

Nadere informatie

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS Vormselcatechese Kanaalparochies Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS 2017 Inhoudstafel Woord aan de ouders 3 Onze manier van werken 4 Kalender 6 Informatie bij de groepscatecheses

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

Infobrochure Vormsel Sint-Jozef Bredene-Sas

Infobrochure Vormsel Sint-Jozef Bredene-Sas Infobrochure Vormsel Sint-Jozef Bredene-Sas CONTACTEN: Pastoor: Dirk Spanhove 059 23 02 63 spanhoved@skynet.be Coördinatie Vormselwerking: Kenzie Brackx 0479 83 13 15 kenzie@vormselwerking.be Shana Gysbrechts

Nadere informatie

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS Vormselcatechese Kanaalparochies Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS 2016 Inhoudstafel Woord aan de ouders 3 Onze manier van werken 4 Kalender 6 Informatie bij de groepscatecheses

Nadere informatie

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catechese : Catechisten - Inhoud. Inschrijvingen en communicatie.

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catechese : Catechisten - Inhoud. Inschrijvingen en communicatie. Vormsel 2018 Infovergadering Agenda : Welkom Vormsel Organisatie catechese Catechese : Catechisten - Inhoud Inschrijvingen en communicatie Vragen Welkom Bezinningsmoment Infovergadering Agenda : Welkom

Nadere informatie

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catecheseploeg / Ouders als mede-catechisten. Inschrijvingen en communicatie.

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catecheseploeg / Ouders als mede-catechisten. Inschrijvingen en communicatie. Vormsel 2017 Infovergadering Agenda : Welkom Vormsel Organisatie catechese Catecheseploeg / Ouders als mede-catechisten Inschrijvingen en communicatie Vragen Welkom Bezinningsmoment Onze Vader in de hemel,

Nadere informatie

Infovergadering. Agenda : Welkom / Catecheseploeg. Vormsel : korte toelichting. Organisatie catechese. Ouders als mede-catechisten

Infovergadering. Agenda : Welkom / Catecheseploeg. Vormsel : korte toelichting. Organisatie catechese. Ouders als mede-catechisten Vormsel 2016 Infovergadering Agenda : Welkom / Catecheseploeg Vormsel : korte toelichting Organisatie catechese Ouders als mede-catechisten Inschrijvingen en communicatie Vragen Welkom Bezinningsmoment

Nadere informatie

Weilustwekker. Schooljaar Nr november 2018 VAN HET TEAM. Beste ouders en verzorgers,

Weilustwekker. Schooljaar Nr november 2018 VAN HET TEAM. Beste ouders en verzorgers, Weilustwekker Schooljaar 2018-2019 Nr. 13 22 november 2018 VAN HET TEAM Beste ouders en verzorgers, De eerste officiële ouderavonden van dit schooljaar zitten er weer op. Volgende week zijn de gesprekken

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP HET H. VORMSEL

VOORBEREIDING OP HET H. VORMSEL VOORBEREIDING OP HET H. VORMSEL 2018-2019 1 VOOR DE KINDEREN Dag groep achter, Gedoopt Alweer lang geleden, waarschijnlijk toen je nog een baby tje was, kwam je voor het eerst in de kerk. Je bent daar

Nadere informatie

Infobrochure Vormsel Sint-Jozef Bredene-Sas

Infobrochure Vormsel Sint-Jozef Bredene-Sas Infobrochure Vormsel Sint-Jozef Bredene-Sas CONTACTEN: Pastoor: Dirk Spanhove 059 23 02 63 spanhoved@skynet.be Coördinatie Vormselwerking: Kenzie Brackx 0479 83 13 15 kenzie@vormselwerking.be Stacy Hintjes

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit.

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. In de linker kolom zie je hieronder de data, uren en kerken waarop gedoopt wordt. In de rechterkolom zie je dat bij elke doopdatum een voorbereidingsavond hoort. Daar

Nadere informatie

Infobrochure Vormsel Sint-Jozef Bredene-Sas info- en inschrijfavond woensdag 22 oktober 2014 om 19u30

Infobrochure Vormsel Sint-Jozef Bredene-Sas info- en inschrijfavond woensdag 22 oktober 2014 om 19u30 Info- en inschrijfavond Voor vormelingen en ouders Vormselvoorbereiding Sint-Jozef Bredene Sas Vrijdag 13 november 2009 Aanvang 19 uur Einde 20.30 uur Infobrochure Vormsel Sint-Jozef Bredene-Sas info-

Nadere informatie

Stappenplan catechumenaatsweg

Stappenplan catechumenaatsweg Stappenplan catechumenaatsweg o Iemand biedt zich aan om gedoopt te worden. Hij neemt contact op met de pastoor, de diaken, de parochieassistent, een parochiaan of het parochievicariaat. Met wie hij ook

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP HET H. VORMSEL

VOORBEREIDING OP HET H. VORMSEL VOORBEREIDING OP HET H. VORMSEL 2017-2018 1 2 VOOR DE KINDEREN Dag groep achter, Alweer lang geleden, waarschijnlijk toen je nog een baby tje was, kwam je voor het eerst in de kerk. Je bent daar toen gedoopt.

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP HET H. VORMSEL

VOORBEREIDING OP HET H. VORMSEL VOORBEREIDING OP HET H. VORMSEL 2016-2017 1 VOOR DE KINDEREN Dag groep achter, Alweer lang geleden, waarschijnlijk toen je nog een baby tje was, kwam je voor het eerst in de kerk. Je bent daar toen gedoopt.

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Kennismakingsweekend Tongerlo. Film Jezus: wie is Hij? deel 1 en zoektocht in de kerk. Film Jezus: wie is Hij? deel 1 en zoektocht in de kerk

Kennismakingsweekend Tongerlo. Film Jezus: wie is Hij? deel 1 en zoektocht in de kerk. Film Jezus: wie is Hij? deel 1 en zoektocht in de kerk VORMSELCATECHESE KALENDER 2015 2016 Pastorie: Pastorijstraat 30 contact Liesbeth 0474 94 57 91 of gorisliesbeth@icloud.com Kerk: Houtmarkt 1 Kapel Mariadal: Klein Overlaar 3 (ingang via Vroentestraat)

Nadere informatie

Korte handleiding Datumprikker

Korte handleiding Datumprikker Korte handleiding Datumprikker Met Datumprikker kun je gemakkelijk een moment zoeken waarop iedereen kan vergaderen: Je stelt een aantal data voor, de vergaderaars ontvangen een mail met het verzoek aan

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

Federatie Tongeren-Jekervallei: liturgische kalender 2017 dag datum uur plaats. zondag 1/jan 'u Diets-H. St. -Cunibertus 10.

Federatie Tongeren-Jekervallei: liturgische kalender 2017 dag datum uur plaats. zondag 1/jan 'u Diets-H. St. -Cunibertus 10. Federatie Tongeren-Jekervallei: liturgische kalender 2017 dag datum uur plaats. zondag 1/jan.017 09.00'u Diets-H. St. -Cunibertus maandag 2/jan.017 09.00'u Rutten-Kapel dinsdag 03/jan. 09.00'u Nerem-Kapel

Nadere informatie

Mijlpalen. Mijlpalen & sacramenten

Mijlpalen. Mijlpalen & sacramenten Mijlpalen Mijlpalen & sacramenten Als christenen worden we telkens opnieuw uitgenodigd om te groeien in geloof, om de rijkdom van ons geloof te ontdekken en te verdiepen. De kerk kent zeven sacramenten:

Nadere informatie

Sint-Jozefparochie - ACTIVITEITENKALENDER

Sint-Jozefparochie - ACTIVITEITENKALENDER SEPTEMBER 2016 01 do KWB wijkmeestervergadering 02 vr 03 za G 18.00 1 04 zo E 09.30 23 ste zondag dhj 05 ma 06 di 07 wo 08 do 09 vr 10 za G 18.00 2 11 zo E 09.30 24 ste zondag dhj 12 ma 20.00 Vormselcatechese:

Nadere informatie

Werkwinkel K+L: vormsel in beeld

Werkwinkel K+L: vormsel in beeld Werkwinkel K+L: vormsel in beeld Doelstelling 1. deelnemers onderzoeken hoe hun federatieblad méér is dan een mededelingenblad 2. deelnemers ontdekken dat Vormsel meer is dan liturgie,nl. dat de 4 pijlers

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

Datumslijst! Van 1 januari januari 2019

Datumslijst! Van 1 januari januari 2019 Datumslijst! Van 1 januari 2018 1 januari 2019 Weekendvieringen. Zaterdagavond: 18u00: 1 ste en 3 de zaterdag van de maand: Kessenich 2 de en 4 de zaterdag van de maand: Kinrooi 5 de zaterdag van de maand:

Nadere informatie

Parochie Ster der Zee Koksijde

Parochie Ster der Zee Koksijde Parochie Ster der Zee Koksijde De parochianen van de lokale kernen ontmoeten de eerste communicanten, de vormelingen en hun ouders de parochiegemeenschap ontdekt de jongeren De kinderen en jongeren van

Nadere informatie

Vormsel Heilige Kruisverheffing

Vormsel Heilige Kruisverheffing Vormsel Heilige Kruisverheffing Dinsdag 19 mei was er ook voor de vormelingen van de H. Kruisverheffing een wake. In een eerste deeltje werden de voorbije catechesebijeenkomsten kort opgeroepen. Daarna

Nadere informatie

Sint Pietersparochie Activiteitenkalender 2016

Sint Pietersparochie Activiteitenkalender 2016 Sint Pietersparochie Activiteitenkalender 2016 januari 2016 vrijdag 1 januari 2016 zaterdag 2 januari 2016 zondag 3 januari 2016 maandag 4 januari 2016 dinsdag 5 januari 2016 woensdag 6 januari 2016 19

Nadere informatie

NIEUWS uit de Sint-Geertruiparochie Leuven. Uit de pen van de pastoor. Jaargang 17 nummer 55 31 augustus 2014

NIEUWS uit de Sint-Geertruiparochie Leuven. Uit de pen van de pastoor. Jaargang 17 nummer 55 31 augustus 2014 NIEUWS uit de Sint-Geertruiparochie Leuven Jaargang 17 nummer 55 31 augustus 2014 Uit de pen van de pastoor Wanneer op een zomeravond de lucht dreigend donker wordt en de wind begint op te steken dan weten

Nadere informatie

NAAR EEN NIEUW MODEL VAN INITIATIE

NAAR EEN NIEUW MODEL VAN INITIATIE NAAR EEN NIEUW MODEL VAN INITIATIE De tijden zijn veranderd De plaats die het geloof in onze samenleving inneemt is de afgelopen decennia grondig gewijzigd. Je zou kunnen stellen dat vroeger het geloof

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Parochie Lommel-Barrier Werkgroep Eerste Communie VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Vooraf: Klaarzetten: micro voor de kinderen, doopregister, water (vijvertje). Ook de witte (kiezel)steentjes waarop

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 33, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, 2015-2016 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer,

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent vormsel

Nadere informatie

INLEIDENDE CATECHESEBEURT VOOR HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019

INLEIDENDE CATECHESEBEURT VOOR HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019 INLEIDENDE CATECHESEBEURT VOOR HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019 Vooraf Het document dat je hier in handen hebt, is een inleidende catechesebeurt op Let it Shine. Wat verwachten de vormelingen van Let it

Nadere informatie

Pastorale-eenheid Sint-Marcus/ Tongeren Jekervallei

Pastorale-eenheid Sint-Marcus/ Tongeren Jekervallei Pastorale-eenheid Sint-Marcus/ Tongeren Jekervallei man 01/01 din. 02/01 woe.03/01 don. 04/01 vrij. 05/01 zat. 06/01 zon. 07/01 man 08/01 din 09/01 woe.10/01 don. 11/01 vrij. 12/01 zat. 13/01 zon. 14/01

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 16 dd 20-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 april: Vijfde paaszondag: Een nieuw gebod geef ik u (Joh. 13, 31-35). Maandag 25 april: H. Marcus,

Nadere informatie

KALENDER werkjaar

KALENDER werkjaar KALENDER werkjaar 2017- 2017- Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in

Nadere informatie

Programma informatiebijeenkomst H. Vormsel Voorburg/Leidschendam

Programma informatiebijeenkomst H. Vormsel Voorburg/Leidschendam Welkom Programma informatiebijeenkomst H. Vormsel Voorburg/Leidschendam Voorstellen Intro Hoe het was, heel vroeger, nog niet zo lang geleden. Geschiedenis van het H. Vormsel Voorbereiding via de scholen

Nadere informatie

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 Welkom Kinderen: Dag lieve mensen allemaal, wij heten jullie heel hartelijk welkom in deze viering van onze Naamopgave. Wij komen vandaag aan Jezus zeggen dat ons hartje klaar

Nadere informatie

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp mei 2019 Bekijk de webversie PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF mei 2019 Voorwoord De laatste drukke periode van het werkjaar komt er aan: de meimaand

Nadere informatie

AARTSBISDOM MECHELEN-BRUSSEL VICARIAAT VLAAMS-BRABANT EN MECHELEN. PASTORAAL BIJ HET VORMSEL beleidsoriëntatie

AARTSBISDOM MECHELEN-BRUSSEL VICARIAAT VLAAMS-BRABANT EN MECHELEN. PASTORAAL BIJ HET VORMSEL beleidsoriëntatie AARTSBISDOM MECHELEN-BRUSSEL VICARIAAT VLAAMS-BRABANT EN MECHELEN PASTORAAL BIJ HET VORMSEL beleidsoriëntatie MECHELEN PINKSTEREN 2012 2 1. INLEIDING 1.1. wat voorafging Deze beleidsoriëntatie kwam tot

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 dd 08-01-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 januari: Doopsel van de Heer: Jezus doop in de Jordaan: Dit is mijn welbeminde Zoon, luistert naar

Nadere informatie

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen!

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen! KALENDER Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in die hoopvolle en levengevende

Nadere informatie

Het sacrament ommekeer en sjaloom

Het sacrament ommekeer en sjaloom We ontdekken de rode draad "Sacramenten ommekeer en sjaloom BENODIGDHEDEN: Blz 2-11 afgeprint Bij wijding tot het ambt Een bol koord Jezus, het oersacrament Het sacrament verandert de ontvanger 16. De

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

9.00 uur: H. Mis, aldaar uur: Aanbidding in de St. Martinuskerk te Breust uur: H. Mis, aldaar

9.00 uur: H. Mis, aldaar uur: Aanbidding in de St. Martinuskerk te Breust uur: H. Mis, aldaar 2018 Ook zijn er door-de-weekse missen in onze kerken: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 10.30 uur H. Mis in de St. Martinuskerk te Breust i.v.m. Bron en Mottenburgh 18.30 uur: aanbidding in de

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2011 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Kom jij ook naar de kinderactiviteiten in de Lambertuskerk?

Kom jij ook naar de kinderactiviteiten in de Lambertuskerk? Kom jij ook naar de kinderactiviteiten in de Lambertuskerk? KINDERCRÈCHE: voor de kleine kinderen iedere zondag om 10 uur in het parochiehuis. KINDERWOORDDIENST Na het woord van welkom in de kerk, kunnen

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF TIJDSCHRIFT VOOR LITURGIE

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF TIJDSCHRIFT VOOR LITURGIE KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF TIJDSCHRIFT VOOR LITURGIE Tijdschrift voor Liturgie, 2 1. Briefwisseling met hoofdredacteur A. Verheul, bevat eveneens (ontwerpen van)

Nadere informatie

Vormselgids

Vormselgids Beste ouders, Wij hebben voor jullie een wegwijzer gemaakt bij de tocht die je met je kind zult gaan als voorbereiding op het sacrament van het vormsel. Op 18 mei 2019 zal de bisschop of zijn vertegenwoordiger

Nadere informatie

Datumslijst! Van 1 januari januari 2020

Datumslijst! Van 1 januari januari 2020 Datumslijst! Van 1 januari 2019 1 januari 2020 Weekendvieringen. Zaterdagavond: 18u00: 1 ste en 3 de zaterdag van de maand: Kessenich 2 de en 4 de zaterdag van de maand: Kinrooi 5 de zaterdag van de maand:

Nadere informatie

Heemstede OLV Hemelvaart. Na de mis van uur koffie drinken m.m.v. sen.pastoraat

Heemstede OLV Hemelvaart. Na de mis van uur koffie drinken m.m.v. sen.pastoraat 1 februari Afdraaien VHU 2 februari Bestuursvergadering 3 februari Na de mis van 10.00 uur koffie drinken m.m.v. sen.pastoraat Bundelen VHU - groep 3 4 februari Bloemschikken 5 februari 10.00 uur Seniorenviering

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Hierbij willen wij (Elisabeth, Sara en Wim) jullie de agenda geven van ons spetterend werkjaar!!

Hierbij willen wij (Elisabeth, Sara en Wim) jullie de agenda geven van ons spetterend werkjaar!! Agenda 2014-2015 Hey + egenstromers!! Hierbij willen wij (Elisabeth, Sara en Wim) jullie de agenda geven van ons spetterend werkjaar!! De bedoeling is dat we minstens een keer per maand samenkomen (maar

Nadere informatie

KALENDER Werkjaar

KALENDER Werkjaar KALENDER Werkjaar 2018-2019 SEPTEMBER 2018 zondag 16 10.00 u. Begin werkjaar zondag 16 10.00 u. Gemeenschappelijke ziekenzalving Lucas dinsdag 18 19.30 u. Gemeenschappelijke doopselvoorbereiding donderdag

Nadere informatie

Datumslijst! Van 31 december 2016 tot 1 januari 2018

Datumslijst! Van 31 december 2016 tot 1 januari 2018 Datumslijst! Van 31 december 2016 tot 1 januari 2018 Moeder Gods Maria V-I Zaterdag 31 december 2016 18u00 Molenbeersel Zondagskerkviering Zondag 1 januari 2017 Openbaring van de Heer, drie koningen. I-II

Nadere informatie

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen Wijzelf zoeken naar zin en betekenis, net als onze samenleving. Als gelovigen willen we met onze en hun vragen aan de slag gaan. Dit

Nadere informatie

Gemeenschappelijk Parochieteam 5 januari 2010

Gemeenschappelijk Parochieteam 5 januari 2010 Parochie VerrezenHeer Heilig Sacrament Aanwezig: Pastoor Paul Gemeenschappelijk Parochieteam 5 januari 2010 PT Verrezen Heer: Lucia (kosteres), Theo Decker (diaken), Patrick Claes, Arlette Lenaerts, Greta

Nadere informatie

HET WAREN MOOIE, ZINVOLLE JAREN! Beste parochianen van het dekenaat Dendermonde

HET WAREN MOOIE, ZINVOLLE JAREN! Beste parochianen van het dekenaat Dendermonde AFSCHEID DEKEN PAUL DE BAERE Nu zondag 2 oktober neemt E.H. Paul De Baere afscheid van het dekenaat Dendermonde. Dit zal gebeuren tijdens een feestelijke viering in de dekenale kerk om 11 uur. Na de viering

Nadere informatie

2. Als ik nu voor mijn kind(kinderen) een school moest kiezen zou mijn voorkeur weer uitgaan naar een katholieke school

2. Als ik nu voor mijn kind(kinderen) een school moest kiezen zou mijn voorkeur weer uitgaan naar een katholieke school Ouder-enquête betreffende identiteit en levensbeschouwing Paus Joannesschool Ingeleverd: 133 formulieren, 35 ouders hebben aanvullende opmerkingen gemaakt (26%). Ingevuld op een 5-puntsschaal. 1= helemaal

Nadere informatie

Parochie Breda Centrum

Parochie Breda Centrum HIJ IS OPGESTAAN VOOR ONS Mei 2017 Parochie Breda Centrum Dinsdag 2 mei 11.00 Antoniuskathedraal: 3e dinsdag Antoniusnoveen ZATERDAG 6 mei ZATERDAG-ZONDAG 6 / 7 mei VIERDE ZONDAG VAN PASEN - ROEPINGENZONDAG

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

Eerste Heilige Communie

Eerste Heilige Communie Eerste Heilige Communie 3 juni 2018 Open Hof Thema: Iedereen telt mee Voor de kinderen Een stapje verder Toen je gedoopt werd, hebben je ouders de eerste stap gezet op de weg van Jezus. Nu je wat groter

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

DATA VOLGENDE AKTIVITEITEN NOVEMBER/DECEMBER 2015: zondag 15 november: Gewestelijke sportnamiddag, Palaestra.

DATA VOLGENDE AKTIVITEITEN NOVEMBER/DECEMBER 2015: zondag 15 november: Gewestelijke sportnamiddag, Palaestra. LEDENBRIEF afdeling Petegem 7/2015 november/december 2015 Beste leden, Dit is de laatste ledenbrief voor 2015. Naast aankondigingen voor de laatste aktiviteiten van dit jaar, kunnen we u ook reeds een

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

Liturgische kalender

Liturgische kalender Liturgische kalender Mariakerke-centrum: zaterdag 18.00 u. Drongen: zondag 9.00 u. Ekkergem: zondag 11.00 u. MAART 2017 wo 1 19.00 u. aswoensdag: viering Drongen za 4 zo 5 9.00 u. eucharistieviering Drongen

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Hasselbraam nr. 3

Nieuwsbrief De Hasselbraam nr. 3 Nieuwsbrief De Hasselbraam nr. 3 13 september2017 Agenda Uitgelicht 11 en 14 september - Oudergesprekken 19 september Prinsjesdag 21 september Begin Herfst 21 september MR vergadering Voorlezen Lees verder

Nadere informatie

Wolderweetjes Weekinfo

Wolderweetjes Weekinfo Wolderweetjes Weekinfo Maandag 12 maart 2018 BELANGRIJKE DATA Emailadreswww.wolderweide.nl Fancy Fair Studiedag Kinderen vrij Schoolreisje Studiedag Kinderen vrij Tel.nr.: 0341-416758 Vrijdag 16 maart

Nadere informatie

DE STROOM. Informatieblaadje Basisschool de Beerze

DE STROOM. Informatieblaadje Basisschool de Beerze DE STROOM JAARGANG 3 NUMMER 16 7 JANUARI 2016 Inhoud: De allerbeste wensen voor 2016! Hulpouders bedankt! Voorbereiding Vormsel Vakantierooster 2016-2017 Agenda en bijlagen Informatieblaadje Basisschool

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 sep t/m 7 sep 2018

Nieuwsbrief 1 sep t/m 7 sep 2018 Nieuwsbrief 1 sep t/m 7 sep 2018 14-09 Groep 2 vrij 18-09 en 20-09 Oudergesprekken groep 1 t/m 8 Masato 19-09 Voorstelronde vertrouwenspersonen 26-09 Start verkoop kinderpostzegels Beste ouders en verzorgers,

Nadere informatie

2015-2016. Lambertuskerk - Rotterdam. Catechese. Geloofsvorming. Inleidingen. Verdieping

2015-2016. Lambertuskerk - Rotterdam. Catechese. Geloofsvorming. Inleidingen. Verdieping 2015-2016 Lambertuskerk - Rotterdam Catechese Geloofsvorming Inleidingen Verdieping Locatie en contactgegevens Kerk Oostzeedijk beneden 3 (geen brievenbus) Pastorie Hoflaan 121 3062 JE Rotterdam (bezoek-

Nadere informatie

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Dienen Pastorale School - toelichting op

Nadere informatie

TOELICHTING ONLINE INSCHRIJVEN ACTIVITEITEN GEMEENTE LAAKDAL

TOELICHTING ONLINE INSCHRIJVEN ACTIVITEITEN GEMEENTE LAAKDAL TOELICHTING ONLINE INSCHRIJVEN ACTIVITEITEN GEMEENTE LAAKDAL Beste gebruiker, Deze handleiding is bedoeld voor mensen die zichzelf of hun kinderen online willen inschrijven in één of meerdere gemeentelijke

Nadere informatie

Reglement voor het inzenden en selecteren van de vastenaovendliedjes van c.v. d n Dreumel.

Reglement voor het inzenden en selecteren van de vastenaovendliedjes van c.v. d n Dreumel. Reglement voor het inzenden en selecteren van de vastenaovendliedjes van c.v. d n Dreumel. Enkele belangrijke data voor alle deelnemers zijn: Sluitingsdatum inschrijvingen zondag 30 augustus 2015 om 24.00

Nadere informatie

t Slagske April, 25 e jaargang

t Slagske April, 25 e jaargang t Slagske April, 25 e jaargang Kalender 2015-2016 Groepsfeest: 9 april Rakwiweekend: 22-24 april Titoweekend: 22-24 april Kamp: 18 tot 26 juli Er is er eentje jarig 7 Wout rakwi 13 Shari rakwi 14 Jordy

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw Trouwen voor de Kerk Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw een praktische wegwijzer Sint-Michielsstraat 6 bus 3101 3000 Leuven Tel. 016 32 84 30

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk stapsgewijs In de voorbereiding op een kerkelijk huwelijk kun je in het algemeen deze stappen onderscheiden. De aanvraag De aanvraag tot

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht Beleidsvisie 2016-2015 Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht 1 Beleidsplan 2016-2025 1. Inleiding 2. Onze missie: waar staan we

Nadere informatie

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Dienen Pastorale School - toelichting op

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie