Verlies van een partner - Verwerking - Kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verlies van een partner - Verwerking - Kinderen"

Transcriptie

1 Verlies van een partner - Verwerking - Kinderen Bron: Wet tot wijziging van verscheidene wetsbepalingen inzake de voogdij over minderjarigen 29 april 2001 Jeugdbeschermingswet 8 april 1965 Afstammingswet, 31 maart 87 B.W. art 375bis Sennaeve P. e.a. De hervorming van het voogdijrecht, intersentia 2002 Verschelden G., Afstamming, Kluwer 2004 Wanneer een of beide ouders overlijden hebben kinderen heel wat te verwerken. Een vraag die veel alleenstaande ouders bezig houdt is echter ook wat er wettelijk verandert voor het kind. Wie zorgt er voor het kind, wie neemt de ouderlijke verantwoordelijkheid verder waar, wat betekent dit voor het beheer van de goederen (en erfenis) van het kind, wat kan men bij leven doen om dit zo goed mogelijk te regelen? 1. Enkele uitgangspunten en begrippen Afstamming, erkenning, adoptie Iedereen die een kind heeft verwekt, erkend of geadopteerd, is bij wet verplicht om kinderen naar vermogen bij te staan in de kosten verbonden aan hun levensonderhoud en passende opleiding. Deze verplichting blijft bestaan op basis van de zogenaamde staat van de persoon. Hoewel niet samenlevende ouders in sommige gevallen (tijdelijk) van die verplichting ontheven lijken te zijn (bv. geen onderhoudsgeld betalen) blijft deze verplichting in wezen bestaan. Ouderlijk gezag Ouderlijk gezag omvat het recht en de plicht om verantwoordelijkheid te dragen over de zorg voor het kind en beslissingen te nemen in de opvoeding van het kind. Het ouderlijk gezag hangt samen met het ouderschap. Wanneer het ouderschap vaststaat of men een kind geadopteerd heeft, verwerft men automatisch het ouderlijk gezag over dat kind. Na een scheiding, of wanneer men ongehuwd ouder was, blijft men het ouderlijk gezag behouden. Enkel wanneer het ouderschap niet juridisch vaststaat of een vonnis letterlijk het ouderlijk gezag beperkt (dit is niet hetzelfde als zgn. hoederecht of omgangsrecht), kan er geen of beperkt ouderlijk gezag zijn. In principe is dus elke ouder, ook de niet samenlevende, ook deze bij wie de kinderen slechts af en toe op bezoek komen, bekleed met het ouderlijk gezag.

2 Voogdij Het recht gebruikt de term openvallen van de voogdij, om aan te duiden dat er een voogd moet worden aangesteld. Voogdij bestaat uit twee grote delen, die beide onderdeel uitmaken van de prerogatieven van het ouderlijk gezag. - de zorg voor de persoon en de opvoeding. (recht van bewaring en beslissingsrecht inzake fundamentele opties) - het beheer van de goederen. 2. Verschillende hypothesen Eén ouder overlijdt De overblijvende ouder heeft het ouderlijk gezag. De voogdij valt niet open. De overblijvende ouder oefent verder het ouderlijk gezag alleen uit. In tegenstelling tot vroeger, wordt er geen voogd of familieraad meer aangesteld. Indien dit de ouder is waar het kind hoofdzakelijk verbleef, dan verandert er op praktisch/organisatorisch vlak heel weinig. Indien dit de ouder is waarbij het kind voorheen niet zijn verblijf had, zal het deze ouder zijn die het ouderlijk gezag alleen uitoefent én dus ook het recht van bewaring (verblijf van het kind) op zich neemt. Deze ouder zal ook de goederen en bezittingen van het kind beheren tot het meerderjarig is. De overblijvende ouder is geheel of gedeeltelijk uit het ouderlijk gezag ontzet De voogdij valt niet open. Wel kan er een zgn. pro-voogd (vervangende voogd) worden aangeduid, die de ouderlijke bevoegdheden welke niet door de overlevende ouder worden waargenomen (tijdelijk) op neemt. De overblijvende ouder kan echter wel een procedure starten om het ouderlijk gezag terug te verkrijgen. Indien hij het ouderlijk gezag verkrijgt, komen we in de eerder vermelde situatie terecht. De overblijvende ouder is in de voortdurende onmogelijkheid om zijn ouderlijk gezag uit te oefenen De voogdij valt open. Er wordt dus een voogd aangesteld. De voortdurende onmogelijkheid om het ouderlijk gezag uit te oefenen kan een gevolg zijn van een juridische situatie, ofwel in rechte worden vastgesteld. (bv. ouder is gerechtelijk onbekwaam verklaard, ouder heeft het statuut van verlengde minderjarigheid, er is een verklaring of vermoeden van afwezigheid van de ouder, ). Het is van belang dat het om een voortdurende onmogelijkheid gaat, niet om een tijdelijke onmogelijkheid. Ontzetting uit het ouderlijk gezag wordt niet gezien als een voortdurende onmogelijkheid om het ouderlijk gezag uit te oefenen.

3 Het ouderschap (afstamming) van slechts één ouder (die overlijdt) staat wettelijk vast De voogdij valt open. Er is immers wel een biologisch, maar geen wettelijk ouderschap. De andere ouder kan van zijn wettelijke mogelijkheden gebruik maken om het kind alsnog te erkennen. Indien de erkenning juridisch een feit zou zijn, komen we in een situatie terecht waarbij de andere ouder (na de erkenning) alleen het ouderlijk gezag uitoefent. Beide ouders overlijden Wanneer beide ouders overlijden, valt de voogdij altijd open. Er wordt dus altijd een voogd aangeduid. 3. De voogdij De voogdij omvat volgende voogdijorganen: - De vrederechter - De voogd - De toeziende voogd De vrederechter Is het belangrijkste voogdijorgaan. Hij oefent de meeste bevoegdheden uit van de vroegere familieraad (toezicht en belangrijke beslissingen). De vrederechter stelt de voogd en de toeziende voogd aan. De voogd Wordt aangesteld door de vrederechter, die van rechtswege moet rekening houden met de concrete omstandigheden en het belang van het kind. Wanneer de ouders gezamenlijk, of één van de ouders een voogd (hebben) heeft aangeduid, krijgt deze voorrang. Deze aanduiding door de ouders moet gebeuren per testament, per verklaring voor de vrederechter of voor een notaris. Bij gebrek aan zo n testament moet de voogd bij voorkeur gekozen worden uit de naaste familieleden. Kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar worden eerst gehoord. Indien het belang van het kind dit vereist, kan de vrederechter beslissen de voogdij op te splitsen over twee personen, één die de zorg voor het kind en diens opvoeding verzekert, één die de goederen beheert. Een voogd wordt pas aangeduid wanneer de vrederechter zich ervan vergewist heeft dat deze de voogdij ook zal aanvaarden. De toeziende voogd De toeziende voogd wordt aangeduid door de vrederechter en moet toezicht houden op de voogd in de uitvoering van zijn taken. Bij belangenconflicten tussen de voogd en de minderjarige, vertegenwoordigt de toeziende voogd de minderjarige.

4 In geval van een belangenconflict tussen de minderjarige en de toeziende voogd, kan de vrederechter op verzoek van iedere belanghebbende of op eigen initiatief een voogd ad hoc aanduiden. De toeziende voogd moet eventuele problemen melden aan de vrederechter Zorg voor de persoon en de opvoeding De voogd neemt de ouderlijke verantwoordelijkheid en bevoegdheid over in verband met de dagelijkse zorg voor het kind. Hij krijgt het recht van bewaring over het kind en het beslissingsrecht inzake fundamentele opties in het leven van het kind. Wel dient de voogd zich zo veel als mogelijk te richten naar eventuele bepalingen die de ouders bij leven te kennen gegeven zouden hebben Beheer van goederen Bij aanvang van de voogdij stelt de vrederechter een inventaris op van het te beheren vermogen. Daarna maakt hij een evaluatie op waarbij wordt vastgelegd hoeveel de voogd jaarlijks ter beschikking gesteld wordt voor de opvoeding van het kind én voor het beheren van dit vermogen. Er wordt eveneens bepaald waar en op welke wijze het vermogen wordt geplaatst. Hierbij worden kinderen gehoord wanneer ze de leeftijd van 15 jaar bereikt hebben. Voor een aantal handelingen heeft een voogd de machtiging nodig van de vrederechter: De voogd dient jaarlijks verslag uit te brengen van het beheer van goederen ten behoeve van controle door de vrederechter en de toeziende voogd. 4. De overblijvende ouder heeft het ouderlijk gezag 4.1. Zorg voor de persoon en de opvoeding Wanneer er dus één ouder overblijft, neemt die in de meeste gevallen het ouderlijk gezag verder alleen waar. Bij kinderen van gescheiden ouders zou dit in wezen geen probleem mogen zijn, omdat er in principe contact bestaat tussen beide ouders en het kind. De overblijvende ouder krijgt de volledige verantwoordelijkheid in verband met de dagelijkse zorg voor het kind. Hij krijgt het recht van bewaring over het kind en het beslissingsrecht inzake fundamentele opties in het leven van het kind Beheer van goederen De kinderen erven van de overleden ouder. Deze erfenis wordt echter voor hen beheerd door de overblijvende ouder. Onder meer om aan de veranderende samenleving tegemoet te komen (kinderen in een dergelijke situatie) heeft de

5 wetgever de handelingsbekwaamheid van ouders aan enkele beperkingen onderworpen. Eventueel kunnen kinderen bij ernstige overtredingen aan de procureur des Konings vragen om namens hen een voogd ad hoc aan te stellen. Een voogd ad hoc is een persoon (vaak een advocaat) die tijdelijk, voor een bepaalde rechtshandeling aan de minderjarige wordt toegewezen bij een belangenconflict tussen de minderjarige en zijn ouder(s) die bvb het beheer over zijn goederen waarneemt. Een voogd ad hoc wordt aangesteld door de vrederechter op verzoek van (één van) de ouders, de vrederechter (ambtshalve) of gelijk welke andere belanghebbende. Wanneer kinderen na hun meerderjarigheid vaststellen (bvb op basis van de testamentaire acte) dat er onregelmatigheden zouden gebeurd zijn, kunnen zij alsnog een rechtszaak aanspannen. 5. Knelpunten Veel gescheiden of niet samenlevende ouders zitten met de vraag wat zij kunnen regelen om het verblijf van hun minderjarige kinderen na hun overlijden, en om de nalatenschap voor hun minderjarige kinderen veilig te stellen. In de meeste gevallen stelt dit geen probleem. Toch kan men zich moeilijke situaties voorstellen. In onderstaande bespreking gaan we in op extreme situaties. Het spreekt voor zich dat dit uitzonderlijke situaties zijn en dat het in de meeste gevallen (en dus principieel) goed is, dat het kind bij de overblijvende ouder opgroeit. Enkele voorbeelden: Een moeder voedt haar kind alleen op. Vader toont geen enkele interesse, vraagt nooit naar de kinderen. Na overlijden van de moeder oefent de vader in principe het ouderlijk gezag verder alleen uit. De kinderen, die hem nooit eerder gezien hebben, gaan in principe bij hem wonen en hij beheert de goederen van de kinderen. Een vader heeft het recht van bewaring van de kinderen. Moeder leeft uiterst labiel, heeft een verslavingsprobleem en heeft de voorbije tien jaren geen vaste verblijfplaats gehad die langer dan enkele maanden bleef duren. De kinderen gingen af en toe bij haar op bezoek. 6. Testamentaire voogd Hoe dan ook is het altijd zinvol om een testament op te stellen. Een testament kan vooral bepalingen bevatten betreffende de aanwijzing van een voogd en de waarden die deze moet respecteren wanneer deze de zorg voor de kinderen opneemt (onderwijsnet, levensbeschouwelijke keuze, enz ). Dit kan nuttig zijn in alle situaties waarin de voogdij open valt.

6 Het aanduiden van een testamentaire voogd is aangewezen: - Wanneer je samenleeft met een nieuwe partner die niet de ouder is van je kinderen, maar waarvan je wel denkt dat deze de opvoeding zou moeten verder zetten. - Wanneer je een betrouwbaar persoon kan vragen voor je kinderen te zorgen moest de voogdij ooit openvallen. Zelfs wanneer de andere ouder het ouderlijk gezag na voorkomend overlijden van jezelf alleen verder uitoefent, kan het helaas gebeuren dat voor de meerderjarigheid van de kinderen toch de voogdij open valt. De andere ouder overlijdt eveneens, verdwijnt, komt in een situatie terecht waarin hij voortdurend in de onmogelijkheid is om zijn ouderlijk gezag uit te oefenen. Een testament kan je zelf opstellen of bij een notaris laten opmaken. In het laatste geval ben je zeker dat het gevonden en uitgevoerd wordt. Een testament kan je ook zelf opstellen en bijhouden. Nadeel is dat degene die het vindt het kan laten verdwijnen als het hem niet aan staat. Een zelf opgesteld testament moet handgeschreven zijn, gedateerd en ondertekend zijn. In een testament kan je geen zaken opnemen die tegen de wet in gaan. 7. Recht van bewaring In principe heeft de overblijvende ouder, wanneer de voogdij niet openvalt, het recht (en de plicht) om de kinderen bij zich op te voeden. Wanneer er ernstige tegenaanwijzingen zijn, kan men ofwel een beroep doen op de bijzondere jeugdbijstand, om de opvoeding te begeleiden, of via een voogd ad hoc proberen om de jeugdrechtbank te vatten, zodat het kind aan andere personen dan de ouder wordt toevertrouwd. Dit kan enkel wanneer de jeugdrechtbank oordeelt dat dit in het belang van het kind is. Hier zijn dan de jeugdbeschermingswet en de gecoördineerde decreten inzake bijzondere jeugdbijstand van toepassing. 8. Omgangsrecht van een nieuwe partner Wanneer er geen afstammingsband bestaat tussen een nieuwe partner en het kind en de ouder van het kind overlijdt, bestaat het risico dat de nieuwe partner, die misschien jaren voor het kind heeft gezorgd, het contact met dat kind ontzegd wordt. Echter, wanneer je bij kan aantonen dat je een bijzondere affectieve band hebt met het kind, kan je een omgangsregeling vragen aan de jeugdrechtbank. 9. Beheer van de erfenis Wanneer de andere ouder het ouderlijk gezag verder alleen uitoefent, kan je per testament niet voorkomen dat deze ook de goederen van de kinderen beheert. Wel kan je in je testament iemand aanduiden die extra waakt over de belangen van de

7 kinderen. Dit kan een hulpmiddel zijn wanneer er ernstige problemen zouden ontstaan, waarbij de belangen van de overblijvende ouder in conflict komen met die van de kinderen. In dat geval is het gemakkelijker voor die persoon om aan te tonen dat die een belanghebbende is, die kan tussen komen om een voogd ad hoc te vragen. Je kan bij leven reeds zorgen dat belangrijke geldsommen elders ondergebracht zijn, bij betrouwbare personen, die dit aan de kinderen schenken wanneer deze meerderjarig worden. Dit is een ingewikkelde constructie. - Indien je het hen schenkt in vertrouwen, wordt deze som hun eigendom en moet je er op vertrouwen dat ze jouw vraag om het betreffende bedrag aan de kinderen te schenken zullen uitvoeren. - Indien je het hen schenkt in vertrouwen en zij overlijden voor de kinderen meerderjarig zijn, wordt deze som deel van hun erfenis ten voordele van hun erfgenamen. Je kan dit beveiligen door het te schenken onder de vorm van een (onderhandse) lening, terug te betalen aan de erfgenamen op het ogenblik dat het jongste kind meerderjarig wordt. Hieraan is één nadeel verbonden: indien men kan aantonen dat een belangrijk deel van je vermogen is verdwenen, kan de ouder die de erfenis van de kinderen beheert, juridische stappen zetten om de lening terug te vorderen. De beslissing hangt dan af van de rechtbank (als de andere ouder deze stap al zou zetten). Wanneer men een onroerend goed in bezit had, maakt dit deel uit van de erfenis. Dit zal dus beheerd worden door de overblijvende ouder, zonder dat deze het kan verkopen (tenzij mits machtiging van de vrederechter). Ook na verkoop blijven de gelden eigendom van de erfgenamen. Bij aankoop van een onroerend goed kan men de eventuele nieuwe partner medeeigenaar maken en/of vruchtgebruik toekennen. In dat geval is het geërfde deel van de kinderen, wordt dit (virtueel) beheerd door de overblijvende ouder (of voogd) die het beheer over de goederen van de kinderen uitoefent, maar kan het niet verkocht, bewoond, verbouwd enz. worden zolang de nieuwe partner het vruchtgebruik heeft. Soms kan dit voldoende uitstel bieden tot de kinderen meerderjarig zijn. Het is betreffende onroerende goederen zeker aangewezen een notaris te consulteren.

Gezagsdragers hebben (anders dan pleegouders) de plicht te voorzien in het levensonderhoud van het kind waarover zij het gezag uitoefenen.

Gezagsdragers hebben (anders dan pleegouders) de plicht te voorzien in het levensonderhoud van het kind waarover zij het gezag uitoefenen. GEZAG EN VOOGDIJ WAT IS GEZAG? De wet geeft als omschrijving van gezag: de plicht en het recht om een minderjarig kind (dat is een kind jonger dan 18 jaar) te verzorgen en op te voeden. Wat betekent dit

Nadere informatie

Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt

Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt dus bij welke familie je hoort. Ouders Met je ouders heb

Nadere informatie

Wat is gezag? De ouder Gezag en erfrecht Wie heeft het gezag? de NOTARIS en. Gezag. en voogdij

Wat is gezag? De ouder Gezag en erfrecht Wie heeft het gezag? de NOTARIS en. Gezag. en voogdij Wat is gezag? De ouder Gezag en erfrecht Wie heeft het gezag? de NOTARIS en Gezag en voogdij Inhoud Wat is gezag? 2 De ouder 3 Gezag en erfrecht 3 Wie heeft het gezag? 4 Huwelijk 4 Man en vrouw 4 Vrouw

Nadere informatie

uitgave januari 2015

uitgave januari 2015 uitgave januari 2015 Veel kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkel over wat er met hen gebeurt als hun ouders uit elkaar gaan. Bijvoorbeeld of zij kunnen beslissen bij welke ouder ze willen wonen

Nadere informatie

LVAK, najaar 2017 Mr. Lydia Janssen. Beschrijft juridische banden tussen ouders en kinderen

LVAK, najaar 2017 Mr. Lydia Janssen. Beschrijft juridische banden tussen ouders en kinderen LVAK, najaar 2017 Mr. Lydia Janssen } Ouderschap } Gezag } Positie gescheiden ouders } Grove schets van internationale aspecten Beschrijft juridische banden tussen ouders en kinderen 1 } Uit wie het kind

Nadere informatie

I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD

I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD Inhoud I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD... 1 Inleiding... 2 IT 113 De naam, de voornaam en het adres van de bewindvoerder over de goederen of van de persoon van wie melding

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan INHOUD WORKSHOP (on)bekwaamheid minderjarige Ouderlijk gezag Co-ouderschap versus exclusief ouderlijk gezag Verblijfs- en omgangsregeling Positie minderjarige kinderen wanneer ouders uit elkaar gaan Bundel

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Voorwoord 5 Inhoudstafel 7 Korte inleiding 12

INHOUDSTAFEL. Voorwoord 5 Inhoudstafel 7 Korte inleiding 12 INHOUDSTAFEL Voorwoord 5 Inhoudstafel 7 Korte inleiding 12 1. Waarom een wet voor meerderjarige onbekwamen? 15 2. Wat verstaat men onder onbekwamen? 20 2.1. Enkel voor meerderjarigen 21 2.2. De meerderjarige

Nadere informatie

1. Het adres van inschrijving in de bevolkingsregisters van een niet-ontvoogde minderjarige:

1. Het adres van inschrijving in de bevolkingsregisters van een niet-ontvoogde minderjarige: Algemene Onderrichtingen van 7 oktober 1992 betreffende het houden van de bevolkingsregisters (gecoördineerde versie van 27 april 2007), deel I, nr. 68: 68. De inschrijving van niet-ontvoogde minderjarigen:

Nadere informatie

I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD

I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD Inhoud I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD... 1 Inleiding... 2 IT 113 De naam, de voornaam en het adres van de bewindvoerder over de goederen of van de persoon van wie melding

Nadere informatie

30 DECEMBER 1961. - Wet tot invoering van de Nederlandse tekst van het burgerlijk wetboek.

30 DECEMBER 1961. - Wet tot invoering van de Nederlandse tekst van het burgerlijk wetboek. 30 DECEMBER 1961. - Wet tot invoering van de Nederlandse tekst van het burgerlijk wetboek. Publicatie : 18-05-1962 Inwerkingtreding : 28-05-1962 Dossiernummer : 1961-12-30/31 HOOFDSTUK VI : WEDERZIJDSE

Nadere informatie

OPLEIDING BEWINDVOERDERS MACHTIGINGEN. Walter Niewold Vrederechter Hasselt I

OPLEIDING BEWINDVOERDERS MACHTIGINGEN. Walter Niewold Vrederechter Hasselt I OPLEIDING BEWINDVOERDERS MACHTIGINGEN Walter Niewold Vrederechter Hasselt I WET 17 MAART 2013 TOT HERVORMING VAN DE REGELINGEN INZAKE ONBEKWAAMHEID EN TOT INSTELLING VAN EEN NIEUWE BESCHERMINGSSTATUS DIE

Nadere informatie

Juridische begrippen in begrijpelijke taal

Juridische begrippen in begrijpelijke taal Juridische begrippen in begrijpelijke taal Aanverwanten De (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen van uw partner zijn uw aanverwanten, ofwel de aangetrouwden, ook wel de koude kant. Akte Een akte

Nadere informatie

CIVIELE CODE TITEL X. - MINDERJARIGHEID, VOOGDIJ EN ONTVOOGDING. HOOFDSTUK I. - MINDERJARIGHEID.

CIVIELE CODE TITEL X. - MINDERJARIGHEID, VOOGDIJ EN ONTVOOGDING. HOOFDSTUK I. - MINDERJARIGHEID. CIVIELE CODE TITEL X. - MINDERJARIGHEID, VOOGDIJ EN ONTVOOGDING. HOOFDSTUK I. - MINDERJARIGHEID. Art. 388. De minderjarige is de persoon van het mannelijke of vrouwelijke geslacht die de volle leeftijd

Nadere informatie

Minderjarigheid in het recht

Minderjarigheid in het recht Minderjarigheid in het recht Minderjarigen zijn personen onder de 18 jaar, tenzij voor hun 18e levensjaar huwelijk, geregistreerd partnerschap (GP) of meerderjarigverklaring van moeder van 16/17 jr Twee

Nadere informatie

Commentaar bij art BW

Commentaar bij art BW ADOPTIE BW ART. 353-9 1 353-9. Bij adoptie door echtgenoten of samenwonenden, of ingeval de geadopteerde het kind of het adoptief kind is van de echtgenoot van de adoptant, of van de persoon met wie hij

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Iedereen in Nederland die jonger is dan 18 jaar staat onder gezag. Dit betekent dat zij sommige beslissingen niet zelfstandig mogen nemen. Meestal hebben de ouders het gezag.

Nadere informatie

Ouderschap, gezag en scheiding

Ouderschap, gezag en scheiding Ouderschap, gezag en scheiding mr. Paulien Boerkamp met dank aan: mr. Lydia Janssen 2 en 12 maart 2015 Programma Twee soorten juridische banden met kind: 1. Ouderschap (= familie) 2. Gezag (= zeggenschap)

Nadere informatie

Afstamming. U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind

Afstamming. U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind Afstamming U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind Inhoud Afstamming in het Belgische recht...3 Afstamming krachtens de wet...4 Afstamming langs moederszijde...4 Afstamming langs

Nadere informatie

Rechterlijke beschermingsmaatregelen - bewindvoering. Wet van 17 maart2013

Rechterlijke beschermingsmaatregelen - bewindvoering. Wet van 17 maart2013 Wet van 17 maart2013 tot hervormingvan de regelingen inzakeonbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strooktmet de menselijkewaardigheid(bs 14 juni2013) Wanneer Wie Hoe Gevolgen

Nadere informatie

Je rechten bij erfenis

Je rechten bij erfenis Je rechten bij erfenis Wie zijn je erfgenamen? De principes Bloedverwanten + echtgenoot + WSW partner + geadopteerden Volgorde? Eerst de ORDEN : de eerste orde sluit alle volgende uit Eerste orde : afstammelingen

Nadere informatie

Definities van de gehanteerde termen:

Definities van de gehanteerde termen: Protocol Scheiding in school 1 Dit protocol: legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; formuleert een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden om misverstanden te voorkomen; beschrijft

Nadere informatie

Training complexe echtscheidingen. 1 Regio Gooi en Vechtstreek

Training complexe echtscheidingen. 1 Regio Gooi en Vechtstreek Training complexe echtscheidingen 1 Regio Gooi en Vechtstreek Training complexe echtscheidingen Programma: 13.45 u Inloop 14.00 u Opening Catelijne van der Hoeven, stafarts Jeugd en Gezin 14.05 Juridisch

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen

Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen Na het overlijden van je partner heb je heel wat te verwerken. Tegelijk wordt er wel van je verwacht dat je heel wat administratie in de gaten

Nadere informatie

Handelingen verricht i.k.v. het ouderlijk gezag waarvoor machtiging van vrederechter vereist is. Standpunt van de Gezinsbond

Handelingen verricht i.k.v. het ouderlijk gezag waarvoor machtiging van vrederechter vereist is. Standpunt van de Gezinsbond Troonstraat 125-1050 Brussel Tel. 02 507 88 77 - E-mail: studiedienst@gezinsbond.be www.gezinsbond.be/gezinspolitiek Juni 2002 Handelingen verricht i.k.v. het ouderlijk gezag waarvoor machtiging van vrederechter

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie. Ministerie van Justitie

Gezag, omgang en informatie. Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie Gezag, omgang en informatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 14 Het gezag over minderjarige kinderen Artikel 245 1. Minderjarigen staan onder gezag. 2. Onder gezag wordt verstaan

Nadere informatie

H4 Wettelijk erfrecht

H4 Wettelijk erfrecht H4 Wettelijk erfrecht Samenvatting Personen- en familierecht Sharon Di Tore 99041355 14-12-16 Wanneer iemand geen testament heeft en overlijdt dan geldt het wettelijk erfrecht. Let op: echtgenote en geregistreerde

Nadere informatie

Juridische bescherming van de goederen en de persoon. Martine De Moor Kenniscentrum persoonsgerichte bewindvoering Ieper/22 november 2017

Juridische bescherming van de goederen en de persoon. Martine De Moor Kenniscentrum persoonsgerichte bewindvoering Ieper/22 november 2017 Juridische bescherming van de goederen en de persoon Martine De Moor Kenniscentrum persoonsgerichte bewindvoering Ieper/22 november 2017 Waarom beschermen? Meerderjarig persoon Wegens gezondheidstoestand

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Iedereen in Nederland die jonger is dan 18 jaar staat onder gezag. Dit betekent dat zij sommige beslissingen niet zelfstandig mogen nemen. Meestal hebben de ouders het gezag.

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 14 Het gezag over minderjarige kinderen Artikel 245 1. Minderjarigen staan onder gezag. 2. Onder gezag wordt verstaan ouderlijk gezag dan wel

Nadere informatie

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap Bewindvoerderschap Het kan voorkomen dat een erflater van mening is dat zijn erfgenamen (nog) niet de volledige verantwoording kunnen dragen van het door hen geërfde vermogen. Dit kan te maken hebben met

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleidende bepaling. Artikel 1. HOOFDSTUK 2 Wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek. Artikel 2

HOOFDSTUK 1 Inleidende bepaling. Artikel 1. HOOFDSTUK 2 Wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek. Artikel 2 25 JUNI 2017. - Wet tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de vermelding van een aanpassing van de registratie van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand en de gevolgen hiervan

Nadere informatie

Artikel 1240 van het Gerechtelijk Wetboek

Artikel 1240 van het Gerechtelijk Wetboek BIJLAGE 7 bij het koninklijk besluit van 31 augustus 2014 tot vaststelling van de inhoud en de vorm van modellen van verslagen, van vereenvoudigde boekhouding en van verzoekschrift ter uitvoering van de

Nadere informatie

Een statuut voor pleegouders. april 2017

Een statuut voor pleegouders. april 2017 Een statuut voor pleegouders april 2017 Een statuut volgens Europa Europese aanbeveling (87)6 van het Comité van Ministers van de Raad van Europa on foster families 1) de lidstaten dienen een systeem van

Nadere informatie

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon.

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon. Beschermmaatregelen 1. Het begrip bewind rechterlijke beschermingsmaatregel voor elke meerderjarige onbekwame persoon wegens zijn gezondheidstoestand - al dan niet tijdelijk - niet in staat om geheel of

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR DE VOOGD EN TOEZIENDE VOOGD

RICHTLIJNEN VOOR DE VOOGD EN TOEZIENDE VOOGD VREDEGERECHTEN ARRONDISSEMENT LEUVEN RICHTLIJNEN VOOR DE VOOGD EN TOEZIENDE VOOGD U hebt zopas uw aanstelling tot (toeziende) voogd aanvaard en u stelt zich een aantal vragen over de rechten, plichten

Nadere informatie

Versie 1.0 13 mei 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Voogdij

Versie 1.0 13 mei 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Voogdij Versie 1.0 13 mei 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Inleiding In de wet staat dat minderjarigen altijd iemand moeten hebben die gezag over hen heeft. Dit gezag ligt in principe bij de ouders van de minderjarige.

Nadere informatie

Protocol informatieverstrekking school naar leerlingen en ouders, voogden en verzorgers

Protocol informatieverstrekking school naar leerlingen en ouders, voogden en verzorgers Protocol informatieverstrekking school naar leerlingen en ouders, voogden en verzorgers De Thermiek heeft te maken met verschillende groepen die in meerdere of mindere mate rechten kunnen doen gelden op

Nadere informatie

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT SAMENLEVINGSVORMEN SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT Algemeen De gevolgen van het huwelijk en het geregistreerd partnerschap worden in de wet uitgebreid geregeld. Andere samenwonenden worden door

Nadere informatie

1. Onterven. 2. Generatiesprong

1. Onterven. 2. Generatiesprong 1. Onterven Ik leef in onmin met mijn moeder, die een huis bezit en verscheidene bankrekeningen heeft. Kan zij bewerkstelligen dat mij helemaal niets zou toekomen? Neen. Kinderen kunnen niet volledig onterfd

Nadere informatie

Mter. Toon VANCOILLIE Mter. Karen VERHOLLEMAN

Mter. Toon VANCOILLIE Mter. Karen VERHOLLEMAN Mter. Toon VANCOILLIE Mter. Karen VERHOLLEMAN 3 beschermingsstatuten: Verlengde minderjarigheid ouderlijk gezag of voogdij Voorlopig bewindvoering Gerechtelijke onbekwaamverklaringen! Enkel vermogensbeheer

Nadere informatie

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

Rolnummer 2525. Arrest nr. 134/2003 van 8 oktober 2003 A R R E S T

Rolnummer 2525. Arrest nr. 134/2003 van 8 oktober 2003 A R R E S T Rolnummer 2525 Arrest nr. 134/2003 van 8 oktober 2003 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende de artikelen 371 en volgende van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door de Rechtbank van eerste

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner 44 Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner Dag zei ik tegen haar dag kom Ik je nog eens tegen, glimlachend Maar de wind blies weg Haar gezicht in het water En ik knikte en ik werd onzichtbaar In het stille

Nadere informatie

INHOUD. INLEIDING... 1 A. De wet... 3 B. De rechtspraak... 28 C. De rechtsleer... 32 D. De gewoonte... 32 E. De algemene rechtsbeginselen...

INHOUD. INLEIDING... 1 A. De wet... 3 B. De rechtspraak... 28 C. De rechtsleer... 32 D. De gewoonte... 32 E. De algemene rechtsbeginselen... INHOUD INLEIDING... 1 A. De wet.... 3 B. De rechtspraak.... 28 C. De rechtsleer... 32 D. De gewoonte.... 32 E. De algemene rechtsbeginselen.... 34 BOEK I. PERSONENRECHT TITEL I PERSONENRECHT.... 39 Hoofdstuk

Nadere informatie

Protocol School en Scheiding

Protocol School en Scheiding Instemming GMR PO 19 april 2018 Definitief besluit CvB 29 mei 2018 Protocol School en Scheiding Dit protocol legt uit wie voor de wet ouder van een kind is, beschrijft hoe de scholen van SCO Delft omgaan

Nadere informatie

Vermoeden meemoederschap De persoon die als moeder in de ten opzichte van. ten opzichte van geboorteakte is vermeld de echtgenoot van de moeder

Vermoeden meemoederschap De persoon die als moeder in de ten opzichte van. ten opzichte van geboorteakte is vermeld de echtgenoot van de moeder Overzicht afstamming Moeder Vader Meemoeder Artikel 312 1 burgerlijk wetboek: Artikel 315 tot 317 burgerlijk wetboek: Artikel 325/2, 316 tot 317 burgerlijk wetboek Vermoeden vaderschap Vermoeden De persoon

Nadere informatie

Protocol Informatieverstrekking. november 2017

Protocol Informatieverstrekking. november 2017 Protocol Informatieverstrekking november 2017 1. Inleiding Artikel 11 van de Wet op het Primair Onderwijs (hierna: WPO ) verplicht scholen in algemene zin om te rapporteren over de vorderingen van de leerlingen

Nadere informatie

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN Tekst Dorine van Kesteren Wie erft er van u? Wat gebeurt er met uw spullen of huisdieren? Wie zorgt er voor de kinderen als u er niet meer bent? De wet regelt veel

Nadere informatie

Echtscheiding: algemeen - begrippen in verband met scheiding

Echtscheiding: algemeen - begrippen in verband met scheiding Echtscheiding: algemeen - begrippen in verband met scheiding A Alimentatie (onderhoudsbijdrage) (juridisch: onderhoudsbijdrage in de kosten van het levensonderhoud voor de kinderen) Ouders zijn aan hun

Nadere informatie

Op De Wonderboom: Protocol School en Scheiding

Op De Wonderboom: Protocol School en Scheiding Inleiding In dit protocol willen wij een aantal uitgangspunten vastleggen rondom (echt)scheiding. Als school worden we geconfronteerd met kinderen waarvan de ouders gaan scheiden of zijn gescheiden. Uitgangspunt

Nadere informatie

ZITTINGSDAG EN UUR TEL. GRIFFIE. Zaal 058/

ZITTINGSDAG EN UUR TEL. GRIFFIE. Zaal 058/ KAMER Kamer V1 BEVOEGDHEID FAMILIE- EN JEUGDSECTIE 1. vorderingen tot nietigverklaring van het huwelijk 2. vorderingen tot echtscheiding, definitieve maatregelen bij de echtscheiding en de vereffening

Nadere informatie

5. Vaders en hun kind: maar wie is nu de vader? En wie heeft er recht op informatie en contact?

5. Vaders en hun kind: maar wie is nu de vader? En wie heeft er recht op informatie en contact? 01_Geintegreerde aanpak.fm Page 117 Thursday, October 8, 2015 12:55 PM 5. Vaders en hun kind: maar wie is nu de vader? En wie heeft er recht op informatie en contact? Auteurs: Ellen Demey Jurist bij Agentschap

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 NOVEMBER 2007 P.07.1193.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.07.1193.F T. M., moeder van de minderjarge J.W., tegen W. R., vader van de minderjarige J.W. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het in

Nadere informatie

SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK

SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK WETTELIJKE SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK BOEK III TITEL Vbis WETTELIJKE SAMENWONING Artikel 1475 Onder wettelijke samenwoning wordt verstaan de toestand van samenleven

Nadere informatie

Het schoolprotocol bij scheiding van ouders

Het schoolprotocol bij scheiding van ouders OBS DE WINDE NOOTDORP Protocol school en echtscheiding 2012-1 Deze informatie is er op gericht om duidelijkheid te verschaffen hoe het De Winde omgaat met het verstrekken van informatie aan ouders die

Nadere informatie

BEWINDVOERING. Leerstoel Jules Knapen 2019 Walter Niewold Vrederechter Hasselt I

BEWINDVOERING. Leerstoel Jules Knapen 2019 Walter Niewold Vrederechter Hasselt I BEWINDVOERING Leerstoel Jules Knapen 2019 Walter Niewold Vrederechter Hasselt I WET 17 MAART 2013 TOT HERVORMING VAN DE REGELINGEN INZAKE ONBEKWAAMHEID EN TOT INSTELLING VAN EEN NIEUWE BESCHERMINGSSTATUS

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. De reserve

HOOFDSTUK 4. De reserve HOOFDSTUK 4 De reserve 35. Grondbeginsel De wet (BW, art. 913 en volgende) legt een reserve vast ten gunste van sommige wettelijke erfgenamen (de wettige bloedverwanten in opgaande lijn, de bloedverwanten

Nadere informatie

SUCCESSIERECHTEN IN SITUATIES WAARBIJ HET NETWERK ZORGT (ZORGDE) VOOR EEN VOLWASSEN PERSOON MET EEN BEPERKING

SUCCESSIERECHTEN IN SITUATIES WAARBIJ HET NETWERK ZORGT (ZORGDE) VOOR EEN VOLWASSEN PERSOON MET EEN BEPERKING Inleiding SUCCESSIERECHTEN IN SITUATIES WAARBIJ HET NETWERK ZORGT (ZORGDE) VOOR EEN VOLWASSEN PERSOON MET EEN BEPERKING Tijdens ons werk als gezinsbegeleidster bij Oikonde merken we dat mensen vaak met

Nadere informatie

OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT

OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT Sinds 1 januari 2003 is de wetgeving met betrekking tot het erfrecht gewijzigd. Het grootste deel van de wijzigingen in het erfrecht heeft betrekking op gehuwden (of geregistreerde

Nadere informatie

Tel.: 011/ Vrederechter Hasselt kanton 1 / 2 Fax: 011/ Naam:.. Voornaam:... Beroep: Adres:... Tel.:...GSM.:... .:...

Tel.: 011/ Vrederechter Hasselt kanton 1 / 2 Fax: 011/ Naam:.. Voornaam:... Beroep: Adres:... Tel.:...GSM.:...  .:... VERZOEKSCHRIFT AANSTELLING BEWINDVOERING VREDEGERECHTEN HASSELT Parklaan 25 bus 7 3500 HASSELT Tel.: 011/37.44.05 Vrederechter Hasselt kanton 1 / 2 Fax: 011/37.44.62 De verzoekende partij: Naam:... Voornaam:...

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen.

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen. Wie wil gaan samenwonen kan er voor kiezen louter feitelijk samen te wonen, dan wel wettelijk te gaan samenwonen. De keuze die men daarbij maakt, heeft heel wat juridische en fiscale gevolgen. Hoe zit

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u bij een rubriek ruimte te kort komt, wilt u dan op een genummerde bijlage

Nadere informatie

voorlopige hechtenis kinderbijslag spaarrekening ... als je minderjarig bent bioscoop identiteitskaart beroepsvereniging deeltijds onderwijs dancing

voorlopige hechtenis kinderbijslag spaarrekening ... als je minderjarig bent bioscoop identiteitskaart beroepsvereniging deeltijds onderwijs dancing ... als je minderjarig bent uitgave 2007 ... als je minderjarig bent Minderjarig Volgens de Belgische wetten is een minderjarige een persoon die jonger is dan 18. Mensen en diensten die rond de wet werken

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

Regenboogouder(s) & anders-ouderschap

Regenboogouder(s) & anders-ouderschap Regenboogouder(s) & anders-ouderschap (roze ouderschap, intentioneel (meer)ouderschap, intentioneel co-ouderschap) Je moet het samen doen, elkaar echt kunnen vertrouwen en onderling goed nadenken over

Nadere informatie

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID PREAMBULE Erkennende dat ondanks de bestaande verschillen in de nationale familierechten er evenwel een toenemende convergentie

Nadere informatie

7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt?

7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt? 7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt? 7.1. Wat is het? Als u aan vermogens- en successieplanning doet, wilt u ervoor zorgen dat uw vermogen bij uw eigen familie (met name

Nadere informatie

Afd. II MODERNISERING VAN HET VERMOGENSBEHEER 8-13

Afd. II MODERNISERING VAN HET VERMOGENSBEHEER 8-13 Inhoud V Blz. AFKORTINGEN EN CITEERWIJZEN LITERATUURLIJST V XV XVII Nrs. TITEL I VOOGDIJ EN HAAR KENMERKEN 1-37 Hfdst. I VOOGDIJ ALS ONDERSTEUNENDE MAATREGEL 1-13 OPTIEK VAN DE WETGEVER 3-7 I MODERNISERING

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament

Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament Notariaat Kremer Wezep, Stationsweg 87a, tel (038) 376 00 80 Oldebroek, Beeklaan 10, (0525) 63 13 35 Wet of testament De meeste zekerheid over verdeling

Nadere informatie

DE ORGANISATIE EN DE WERKING VAN HET BEWIND. Beatrijs Mevesen Vrederechter van het Kanton Neerpelt-Lommel.

DE ORGANISATIE EN DE WERKING VAN HET BEWIND. Beatrijs Mevesen Vrederechter van het Kanton Neerpelt-Lommel. DE ORGANISATIE EN DE WERKING VAN HET BEWIND. Beatrijs Mevesen Vrederechter van het Kanton Neerpelt-Lommel. Hoofdstuk I. Situering. De wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid

Nadere informatie

Schoolprotocol bij scheiding van ouders

Schoolprotocol bij scheiding van ouders Schoolprotocol bij scheiding van ouders Wanneer ouders gescheiden leven of gaan scheiden kan het voor ons ( de school) moeilijk zijn om te bepalen welke positie wij bij het verstrekken van informatie moeten

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen

HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen GERECHTELIJK WETBOEK - Deel IV : BURGERLIJKE RECHTSPLEGING. HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen Afdeling II. Echtscheiding door onderlinge toestemming. Art.

Nadere informatie

Organisatie van de preventieve rechtspleging

Organisatie van de preventieve rechtspleging Bijlage bij de vragenlijst Preventieve rechtspleging in Europa Organisatie van de preventieve rechtspleging Belangrijke toelichtingen: 1. De tabel gaat van bepaalde feitelijke levensomstandigheden/vraagstellingen

Nadere informatie

De familiekamer en de jeugdkamer in het hof van beroep te Antwerpen

De familiekamer en de jeugdkamer in het hof van beroep te Antwerpen Hof van beroep Antwerpen De familiekamer en de jeugdkamer in het hof van beroep te Antwerpen Vanaf 1 september 2014 wordt de wet betreffende de invoering van een familie- en jeugdrechtbank (zoals gerepareerd

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

Wezenuitkering voor kinderen

Wezenuitkering voor kinderen Wezenuitkering voor kinderen Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u een 3 Hoeveel is de 5 Wanneer verandert de 5 Hoe lang duurt de 5 Wezenuitkering aanvragen 6 Meer informatie 7 Andere

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig? leeftijds ladder Alle mensen hebben rechten en plichten. Maar die verschillen wel naargelang je meerderjarig of minderjarig bent. Wat mag op welke leeftijd? Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Nadere informatie

Erfrecht voor leken. Korte uitleg van het erfrecht in begrijpelijke taal

Erfrecht voor leken. Korte uitleg van het erfrecht in begrijpelijke taal Erfrecht voor leken Korte uitleg van het erfrecht in begrijpelijke taal Wat is erfrecht? We zullen beginnen met een uitleg van de drie belangrijkste termen die in het erfrecht worden gebruikt: De erflater

Nadere informatie

Elf vragen over schenkbelasting

Elf vragen over schenkbelasting Elf vragen over schenkbelasting Wil je schenken of ontvang je binnenkort een schenking? Lees hier elf vragen en antwoorden over schenkbelasting en vind uit op welke wijze je het beste kunt schenken. Elf

Nadere informatie

Adoptie van een kind in Nederland

Adoptie van een kind in Nederland Adoptie van een kind in Nederland Uitvoeringswet Verdrag inzake de bescherming van kinderen en de samenwerking op het gebied van de interlandelijke adoptie Hoofdstuk 4. Prodedure in geval van interlandelijke

Nadere informatie

Juridische afdeling Departement Controle CO 1356

Juridische afdeling Departement Controle CO 1356 Trierstraat 70 B-1000 Brussel Juridische afdeling Departement Controle CO 1356 datum 13.03.2006 III/06/CO 1356/FN onze ref. uw ref. contact Hugo Bogaert attaché telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft:

Nadere informatie

Wet schenk- en erfbelasting

Wet schenk- en erfbelasting Successiewet 2010 Wet schenk- en erfbelasting Successiewet 2010 De nieuwe Successiewet is op 1 januari 2010 ingegaan en heeft gevolgen voor bijna iedereen! Wijziging tariefstructuur/ vrijstellingen Vereenvoudiging

Nadere informatie

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5 Inhoudstafel Deel 1: Het beheer over de goederen van het minderjarige kind 1. Belang... 1 2. Wie is minderjarig?... 1 3. Bevoegdheid van de ouders... 2 3.1. Ouderlijk gezag... 2 3.2. Wettelijk genot...

Nadere informatie

Echtscheiding kan nimmer door onderlinge toestemming plaats hebben.

Echtscheiding kan nimmer door onderlinge toestemming plaats hebben. DERDE AFDELING VAN ECHTSCHEIDING Artikel 260-142 De vordering tot echtscheiding wordt ingesteld bij de kantonrechter, binnen wiens rechtsgebied de gedaagde op het ogenblik van de indiening van het in artikel

Nadere informatie

Protocol school en scheiding

Protocol school en scheiding Openbare basisschool Westerkim Daltonschool in oprichting Vermeerstraat 1 5102 DC Dongen 0162-313836 westerkim@obswesterkim.nl www.obswesterkim.nl Protocol school en scheiding Maart 2009 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Protocol school en scheiding

Protocol school en scheiding Protocol school en scheiding Dit protocol: - legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; - formuleert een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden om misverstanden te voorkomen; - beschrijft

Nadere informatie

De ouders van het kind zijn de moeder en de vader zoals hierboven omschreven

De ouders van het kind zijn de moeder en de vader zoals hierboven omschreven Protocol School en Scheiding Dit protocol: legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; formuleert een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden, ter voorkoming van misverstanden; beschrijft

Nadere informatie

Verzoek tot instelling van afwezigheidsbewind

Verzoek tot instelling van afwezigheidsbewind Verzoek tot instelling van afwezigheidsbewind S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u bij een rubriek ruimte te kort komt, wilt u dan op een genummerde bijlage de resterende tekst schrijven, met

Nadere informatie

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Inhoudsopgave Begrippenlijst 1. Inleiding 1.1. Hoe moet ik de Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO lezen? 1.2. In welke documenten van de bank staan de regels die gelden

Nadere informatie

Rolnummer 3630. Arrest nr. 174/2005 van 30 november 2005 A R R E S T

Rolnummer 3630. Arrest nr. 174/2005 van 30 november 2005 A R R E S T Rolnummer 3630 Arrest nr. 174/2005 van 30 november 2005 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 320, 4, van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door de Rechtbank van eerste aanleg te

Nadere informatie

DEEL 3. Wettelijk samenwonen

DEEL 3. Wettelijk samenwonen DEEL 3 Wettelijk samenwonen DE RECHTEN VAN HET PAAR 1 Procedure Wettelijk samenwonen houdt het midden tussen samenwonen zonder meer (zonder bescherming voor de partners) en het huwelijk (dat de echtgenoten

Nadere informatie

2014 Protocol Omgaan met (kinderen van) gescheiden ouders

2014 Protocol Omgaan met (kinderen van) gescheiden ouders 2014 Protocol Omgaan met (kinderen van) gescheiden ouders Versie: 25-2-2014 De Bakelgeert, Daltonbasisschool Stationsweg 40 5831 CR, Boxmeer Tel. 0485-573386 www.debakelgeert.nl info@debakelgeert.nl Inhoud

Nadere informatie

Hiermee ligt het algemeen principe van de alimentatie vast.

Hiermee ligt het algemeen principe van de alimentatie vast. Alimentatie: Principes en berekening (Onlineberekening op http://home.scarlet.be/~tlsoft01/gzb/) (Wet betreffende de gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag 13 april 1995 B.W. art 203 1) (Onderhoudsgelden,

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: RECHTEN EN PLICHTEN VAN WIE ERBIJ BETROKKEN IS

HOOFDSTUK 1: RECHTEN EN PLICHTEN VAN WIE ERBIJ BETROKKEN IS HOOFDSTUK 1: RECHTEN EN PLICHTEN VAN WIE ERBIJ BETROKKEN IS 1 RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE OUDER 1.1 INLEIDING 1.2. WAT BETEKENT OUDERLIJK GEZAG? 1.3. WIE HEEFT HET OUDERLIJK GEZAG OVER EEN KIND ALS DE OUDERS

Nadere informatie