Activiteitenverslag PEFC Belgium 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activiteitenverslag PEFC Belgium 2015"

Transcriptie

1 Activiteitenverslag PEFC Belgium 2015

2 Alweer een jaar voorbij was een jaar waarin PEFC nationaal en internationaal bleef groeien, zowel op vlak van gecertificeerde bossen en bedrijven, als op vlak van (h)erkenning en productdifferentiatie in de winkelrekken. Dit is niet in het minste te wijten aan de inspanningen van boseigenaars, overheden en bedrijfsleiders die geloven in de kracht van boscertificatie. Het dynamische team van PEFC Belgium stond ook weer in voor de promotie van het label bij een gevarieerd publiek. In dit verslag leest u alles over de activiteiten die op poten gezet werden om het label verder te laten bloeien. Enkele hoogtepunten waren: De Streekkrant op PEFC-gelabeld papier, een rondreizende tentoonstelling voor scholen, een ecoreis voor ambtenaren, nieuwe diensten voor de pers, extra rubrieken op onze website,... Ik wens dan ook iedereen hartelijk te bedanken voor het vertrouwen en de steun en we vliegen er in 2016 weer in met frisse ideeën. Uiteraard slaan we hiervoor de handen in elkaar met jullie, want samen bouwen we verder aan een mooie toekomst voor onze bossen. Met duurzame groeten, Yves de le Court Voorzitter PEFC Belgium vzw

3 GROOT PUBLIEK

4 PEFC werd door de Koning Boudewijnstichting geselecteerd als één van de goede doelen van het Studio Brussel-project Music for Life. Om PEFC-hout tastbaarder te maken voor de consumenten op beurzen werkten we, samen met het Houtstudiecentrum, een bord met een 15-tal houtstaaltjes uit. Afgelopen jaar waren we aanwezig op volgende beurzen: Bois & Habitat in Namen (infostand en bezoekerswedstrijd met als prijs een aankoopcheque van Kewlox), de Beurs van Libramont (timmeratelier bloembakjes in PEFC-hout), Bio en Liège (infostand) en O Naturel in Houffalize (timmeratelier). Op Batibouw waren we partner van een gezamenlijke stand van VIBE, Ecobuild en Eco-construction. Een deel van onze website is voortaan ook beschikbaar in het Engels en het Duits. Bovendien lanceerden we een nieuwe rubriek: Project/product in de kijker, raadpleegbaar vanaf de homepage. Verder werkten we ook een nieuw deel, bestemd voor architecten, uit. Hierin staat vooral praktische informatie over PEFC-hout in bouwprojecten. In het kader van Bosvriendelijkste gemeente, een project van Paper Chain Forum, opende in Ottignies-Louvain-la-Neuve een didactisch wandelpad in het bos van Escavée. PEFC en de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij werkten 9 informatieve panelen die in het bos opgesteld staan. De kerstboom die tijdens de eindejaarsperiode de Brusselse Grote Markt sierde, was afkomstig uit een PEFC-gecertificeerd bos uit Vielsalm. Een duurzaam geschenk van Wallonië aan onze hoofdstad. We waren in 2015 ook online heel actief: 6 nieuwsbrieven, 156 tweets, 162 artikels op Facebook, 276 volgers op Twitter, fans op Facebook en bezoekers van onze website.

5 OVERHEDEN

6 Aankopers van de Vlaamse en de federale overheid brachten een bezoek aan een PEFC-gecertificeerd bos en bedrijf. Tijdens onze ecoreis kwamen ze alles te weten over duurzaam bosbeheer, de opvolging van de hout- en papierstromen en duurzaam aankopen. We kregen zeer goede feedback van de deelnemers. De Vlaamse overheid actualiseerde haar fiche hout en schreef hierbij een handig stappenplan uit. De productfiche werd uitgewerkt door het Agentschap voor Natuur en Bos, in samenwerking met diverse experten uit andere beleidsdomeinen, waaronder PEFC. Op vraag van PEFC namen Belgische lokale overheden hun rol om hun inwoners te sensibiliseren over het label goed op zich. Informatie over het PEFC-label werd gepubliceerd op heel wat websites en in gemeentelijke infobladen.

7 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

8 Roularta zette weer haar beste beentje voor: De Streekkrant is de eerste Belgische krant die op PEFC-gelabeld papier verschijnt. We willen hiermee onze bijdrage leveren voor de toekomst van de bossen, aldus CEO Rik De Nolf. PEFC Belgium werkte een brochure uit die bedrijven begeleidt om objectieven van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen om te zetten in de praktijk. De brochure Praktische gids voor verantwoorde aankopen van hout en papier; 5 stappen voor een duurzaam aankoopbeleid is een werkinstrument om de eis naar gelabeld hout of papier te integreren in de aankopen. Voor het derde jaar op een rij hadden we een partnerschap met de Foire du Livre in Brussel. Alle drukwerk van de beurs verscheen op PEFC-papier en we hielden er een seminarie over duurzaam papier. De Belgische Energie- en Milieuprijs vierde in 2015 zijn 10e verjaardag. PEFC Belgium mocht, als partner, de Education Eco-Award uitreiken. De uitgereikte awards waren bovendien vervaardigd in PEFC-hout door het PEFC-gecertificeerde bedrijf Ecobos. Steeds meer bouwprojecten worden opgetrokken of afgewerkt in PEFC-gecertificeerd hout. Dit was vorig jaar onder andere het geval met het Regenboogstadion van SV Zulte Waregem, de grootste Decathlon van het land in Evere, het zwembad Wezenberg en de schouwburg De Roma in Antwerpen, het warenhuis Delhaize in Luik, Tal van bedrijven toonden hun bezorgdheid voor het milieu in hun keuze van drukwerk of verpakkingen: Quick serveert haar salades in PEFC-gelabelde kartonnen bekers, ondergoed van het merk Sloggi wordt verpakt in een PEFC-gelabeld doosje, de Geox schoenenwinkel wandel je buiten met een PEFC-gelabelde zak, chocolade van Cavalier wordt verpakt in PEFC-gelabeld karton, de folder van kledingketen C&A en de eindejaarsfolder van Delhaize droegen het PEFC-label,

9 SCHOLEN KINDEREN

10 Tijdens de Week van het Bos en Week-end du bois et des Forêts d Ardenne konden kinderen deelnemen aan de leuke kleur- en tekenwedstrijd Het is cool om te leven in een PEFCbos. Het succes was overweldigend. We kregen meer dan creatieve werkjes binnen. De tekening werd ook aangeboden als kleurplaat op onze website. De gemeentelijke basisschool Het Anker in Knokke-Heist beet in september de spits af van onze tentoonstelling Het bos, bron van leven. Dertien aantrekkelijke roll-ups zetten de bossen in de kijker. De tentoonstelling stond vervolgens opgesteld in Neeroeteren, Grez-Doiceau en Veurne en reist ook in 2016 nog door België. Onze fototentoonstelling reisde voor het vierde jaar op een rij door België. Afgelopen jaar werd die opgesteld in scholen in Zottegem en Herzele. Tijdens de schooldagen op de beurs Prowood in Gent kon onze PEFC-stand rekenen op heel wat belangstelling. Er werden meer dan 150 pedagogische dossiers opgevraagd. Leerkrachten van scholen in Ottignies-Louvain-la-Neuve volgden een vorming rond duurzaam bosbeheer en PEFC. Dit gebeurde in het kader van Bosvriendelijkste gemeente, een project van Paper Chain Forum in samenwerking met PEFC.

11 PEFC-GECERTIFICEERDE BEDRIJVEN

12 De tweede editie van de Gids van PEFC-gecertificeerde bedrijven rolde van de drukpersen. Deze gids bevat een update van de gegevens van alle Belgische bedrijven die producten bewerken en verkopen met het PEFC-label. De Bijbel voor wie duurzame aankopen van hout en papier wil doen. Professionelen uit de hout- en papiersector ontvingen zes nieuwsbrieven met nieuwtjes over PEFC. We waren aanwezig op de professionele beurzen Prowood in Gent en Dag van de Afwerking in Brussel. Eind 2015 waren 459 bedrijven in België PEFC-gecertificeerd. We zetten twee professionele partnerschappen op : één met Roularta voor het Get Smart in Printmedia Business-event en een andere met de Belgische houtkolom voor de Rencontres Fillière bois tijdens de beurs Bois & Habitat in Namen. Zo n veertig bedrijven kregen een gepersonaliseerde vorming over de Chain of Custody-certificering en werden administratief op weg geholpen om het PEFC-certificaat te behalen.

13 BOSEIGENAAR

14 Tijdens de 7e Europese ministeriële conferentie over bossen (Madrid), was ons land vertegenwoordigd door Waals minister voor Bos en Toerisme René Collin. In zijn speech prees hij de PEFC-boscertificatie, een proces dat bosbeheer verbetert en ruimte laat voor bijleren. Hij beklemtoonde ook het belang van het samenbrengen van stakeholders met uiteenlopende belangen. De cel PEFC binnen de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij organiseerde vormingen voor private boseigenaars. Een aantal had betrekking op de PEFC-certificatie: opleiding over het enkelvoudig bosbeheerplan; een bezoek aan een PEFC-gecertificeerd bos en bedrijf; seminarie Beter uw hout verkopen en de presentatie van het PEFC-charter tijdens rondetafelgesprekken op de beurs van Libramont. Ottignies-Louvain-la-Neuve ontving het PEFCcertificaat voor haar 15 hectare openbare bossen. De certificatie voor duurzaam bosbeheer ging samen met de titel die toegekend werd aan de gemeente als Bosvriendelijkste gemeente van België. PEFC, het grootste boscertificatiesysteem in ons land, sloot 2015 af met meer dan hectare PEFC-gecertificeerde bossen in België, 44% van de totale bosoppervlakte. Concreet ging het om hectare private bossen en ruim hectare openbare bossen.

15 PERS

16 Onder het wakend oog van journalisten (radio, televisie en geschreven pers) en Waals minister voor Bos en Toerisme René Collin werd in Vielsalm de PEFC-gecertificeerde spar geveld die een maand lang de Brussels Grote Markt sierde in het kader van Winterpret. We konden rekenen op heel wat persbelangstelling en dit zorgde voor een fantastische erkenning van het label. Journalisten die foto s van PEFC willen gebruiken, kunnen voortaan terecht op onze fotogalerij op Flickr pefcbelgium. Om de pers voldoende actuele achtergrondinformatie te verschaffen over het PEFC-boscertificatiesysteem werkten we een nieuw persdossier uit dat ook via de website geraadpleegd kan worden. De tentoonstelling Het bos, bron van leven werd in de school Het Anker in Knokke-Heist geopend met een persconferentie voor de lokale correspondenten. De pers toonde veel interesse voor PEFC-boscertificatie. De Waalse minister van Bos en Toerisme, René Collin, hield zich eraan om de 15e verjaardag van de eerste PEFC-gecertificeerde bossen in de wereld samen met de pers en PEFC, te vieren. Hij bracht een bezoek aan het gemeentelijke PEFC-bos van Marche-en-Famenne en kreeg een rondleiding in het PEFC-gecertificeerde bedrijf Lamcol, eveneens in Marche-en-Famenne. We verstuurden 10 persberichten in 2015.

17 WERKING NATIONAAL EN INTERNATIONAAL

18 NATIONAAL INTERNATIONAAL PEFC Belgium werd als organisatie officieel erkend in de lijst van giften. Wie onze vzw financieel steunt, kan dit dus fiscaal aftrekken vanaf 40 euro. We staan ook geregistreerd op de website PEFC was en bleef in 2015 het grootste boscertificatiesysteem wereldwijd met 267 miljoen hectare gecertificeerde bosoppervlakte. PEFC Belgium trad toe als lidorganisatie van drie verenigingen: het Netwerk Bewust Verbruiken (Netwerkorganisatie ter bevordering van duurzame consumptie), Ecobuild Brussels (Netwerk van de sector voor duurzaam bouwen en renoveren) en ValBiom (Associatie ter valorisatie van biomassa). PEFC Internationaal sloot het jaar af met 40 ledenlanden. Deze forse uitbreiding werd vooral getrokken door Azië. Afgelopen jaar traden India, Nieuw-Zeeland, Japan en Indonesië toe. Wereldwijd waren bedrijven PEFC-gecertificeerd. Sustainable Forestry Initiative (SFI), het Noord-Amerikaanse lid van PEFC, brak het Guinness World Record bomen planten. Meer dan bomen werden gelijktijdig geplant in 28 verschillende gemeenschappen. De Wereldexpo in Milaan trok de duurzame kaart: heel wat paviljoenen, waaronder dat van België, werden vervaardigd in PEFC-gecertificeerd hout. Het PEFC Collaboration Fund steunde vier projecten, samen goed voor ruim euro. Non-profitorganisaties konden gebruik maken van het fonds voor innovatieve projecten die duurzaam bosbeheer stimuleren en dialoog en samenwerking tussen verschillende actoren versterken. Deze financiële steun werd toegekend aan een project rond groepscertificatie van kleine boseigenaars (Portugal), Community bossen: leren van het verleden om een beter beheer te hebben in de toekomst (Indonesië), het opstellen van een nationale standaard voor boscertificatie (Ghana) en nieuwe kennis opdoen over koolstofopslag in beheerde tropische bossen (Guyana Shield, met inbegrip van Guyana, Suriname, Frans-Guyana en het noorden van Brazilië ).

19 PEFC: THINK GLOBAL, ACT LOCAL

20 Een mooi gebaar voor onze bossen Volg ons op : Mijn plekje in het bos PEFCBELGIUM In samenwerking met drukkerij IPM printing, gedrukt op Magno Satin 350g/m² verdeeld door Igepa. - info@pefc.be PEFC/ Centrumgalerij blok 2 (6 verd.) - bus Brussel T : 02/ F : 02/ Met de steun van Wallonië Tekeningen Ignace Pattyn

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC Belgium vzw Laatste update oktober 2015 1 www.pefc.be 2 Het belang van de bossen + boscertificatie Belang van het bos Forests, trees, farms and agroforestry

Nadere informatie

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier HET PEFC-LABEL als verantwoorde aankoop van hout en papier PEFC is een milieuvriendelijk label dat u vindt op hout en papier. Het toont aan dat het hout in het product zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER?

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PRODUCTEN UIT HET BOS KOM JE OVERAL TEGEN PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om duurzaam bosbeheer wereldwijd

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012 PEFC BELGIUM

JAARVERSLAG 2012 PEFC BELGIUM JAARVERSLAG 2012 PEFC BELGIUM PEFC/07-01-01 Voor duurzaam bosbeheer www.pefc.be GROOT PUBLIEK Informatiestand, animaties en wedstrijden op beurzen en evenementen: Printemps Grandeur Nature (i.s.m. Natagora

Nadere informatie

De FSC convenant. Ondersteuning bij een verantwoord aankoopbeleid van hout- en papierproducten

De FSC convenant. Ondersteuning bij een verantwoord aankoopbeleid van hout- en papierproducten De FSC convenant Ondersteuning bij een verantwoord aankoopbeleid van hout- en papierproducten FSC convenant.indd 1 18/02/2009 9:36:02 Waarom een FSC convenant? Jaarlijks verdwijnt meer dan 13 miljoen hectare

Nadere informatie

RAPPORT ENQUETE Verantwoord hout en papiergebruik bij Vlaamse lokale besturen

RAPPORT ENQUETE Verantwoord hout en papiergebruik bij Vlaamse lokale besturen RAPPORT ENQUETE Verantwoord hout en papiergebruik bij Vlaamse lokale besturen Over de enquête Deze enquête werd verstuurd naar de milieudiensten van alle Vlaamse Steden en Gemeenten, alsook naar de duurzaamheidsambtenaren

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN HOUTBOUW IN BRUSSEL HERFST 2017 Hout, een duurzaam materiaal Hugues FRERE 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N N Het specifieke karakter van hout als natuurlijk structuurmateriaal

Nadere informatie

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier.

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. NAAM ADRES WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 PEFC BELGIUM. Anne Radelet-Donnay

JAARVERSLAG 2013 PEFC BELGIUM. Anne Radelet-Donnay JAARVERSLAG 2013 PEFC BELGIUM Anne Radelet-Donnay GROOT PUBLIEK De kerstboom die tijdens de eindejaarsperiode de Brussels Grote Markt sierde, was opnieuw een exemplaar uit een PEFC-gecertificeerde domeinbos.

Nadere informatie

Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten

Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten Forest Stewardship Council FSC Belgium Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten Rapport Enquête Rapport Enquête: Kennis en gebruik van het FSC label bij Belgische gemeenten Inleiding

Nadere informatie

Student Positive Awards Document voor partnerschap

Student Positive Awards Document voor partnerschap Student Positive Awards Document voor partnerschap Een innovatief project, Een manier om te veranderen, Een uitreiking die jaarlijks 40.000 studenten bereikt Een initiatief van Meneer, Mevrouw Hieronder

Nadere informatie

Gebruiksregels van het PEFC-merk - vereisten. Nederlandse vertaling van de originele versie PEFC ST 2001:2008 van de PEFC Council

Gebruiksregels van het PEFC-merk - vereisten. Nederlandse vertaling van de originele versie PEFC ST 2001:2008 van de PEFC Council BELGISCH REFERENTIESYSTEEM INZAKE BOSCERTIFICATIE BFCS VII Gebruiksregels van het PEFC-merk - vereisten Nederlandse vertaling van de originele versie PEFC ST 2001:2008 van de PEFC Council PEFC Belgium

Nadere informatie

>70% 2 TON SEC. Met slechts 1% van de totale CO 2. -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren.

>70% 2 TON SEC. Met slechts 1% van de totale CO 2. -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren. Met slechts 1% van de totale CO 2 -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren. CO 2 1% In Europa wordt 2 ton papier per seconde gerecycleerd. Meer dan 70% van alle

Nadere informatie

De Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 viert dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar vooral ook 1000 ingediende kandidaatsdossiers!

De Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 viert dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar vooral ook 1000 ingediende kandidaatsdossiers! De Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 viert dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar vooral ook 1000 ingediende kandidaatsdossiers! In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van

Nadere informatie

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam ontwerpen Gebouwen kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen, structuur en het ecologische voordeel

Nadere informatie

PEFC BELGIUM JAARVERSLAG

PEFC BELGIUM JAARVERSLAG PEFC BELGIUM JAARVERSLAG 2017 Inhoudstafel Woord van de voorzitter Woord van de algemeen secretaris Werking 4 Olivier Deschuyteneer Als voorzitter van PEFC Belgium, ben ik trots op de brochure die u momenteel

Nadere informatie

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/ duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/30-01-01 De uitdaging voor hout en papier Consumenten willen steeds vaker bewijs zien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op

Nadere informatie

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden.

Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Waarom kiest u voor PEFC? Redenen die hout snijden. Hout kom je overal tegen... 2 Nog wel ja. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout

Nadere informatie

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN.

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. HOUT KOM JE OVERAL TEGEN... NOG WEL JA. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout tegen. Hout

Nadere informatie

KIES PEFC Redenen die hout snijden

KIES PEFC Redenen die hout snijden KIES PEFC Redenen die hout snijden Hout kom je overal tegen Hout is ook grondstof voor producten die je niet zo snel met hout zou associëren. Zoals lipstick, donuts en zelfs kleding. Andere grondstoffen

Nadere informatie

Open Kerkendagen 2016

Open Kerkendagen 2016 9 de EDITIE 4 & 5 JUNI 2016 Open Kerkendagen 2016 KLANKEN EN STILTE Enkele cijfers Aantal bezoekers : 90.000 bezoekers in België en het Groothertogdom Luxemburg Aantal deelnemers : 561 gebedshuizen namen

Nadere informatie

Duurzame materialen voor de binnenafwerking kiezen

Duurzame materialen voor de binnenafwerking kiezen Seminarie Duurzaam Bouwen: Duurzame materialen voor de binnenafwerking kiezen 05 juni2015 Leefmilieu Brussel Voorstelling van de aankoopgids ecologisch materiaal Adeline GUERRIAT, beleidsmedewerkster Vzw

Nadere informatie

duurzame bosbouw en boscertificatie Wat u verkoopt, maakt het verschil

duurzame bosbouw en boscertificatie Wat u verkoopt, maakt het verschil duurzame bosbouw en boscertificatie Wat u verkoopt, maakt het verschil De uitdaging van hout Steeds meer consumenten willen een bewijs zien van milieuvriendelijke bedrijfspraktijken. Inkopers van overheidsdiensten

Nadere informatie

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA Wat is FSC? Forest Stewardship Council (FSC) is een onafhankelijke internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC weegt de verschillende belangen

Nadere informatie

Kinderen spelen te weinig buiten, maar willen wel

Kinderen spelen te weinig buiten, maar willen wel Kinderen spelen te weinig buiten, maar willen wel Basisschool Terbank Heverlee brengt bos naar school met wilgenhutten dorp Heverlee, 19 april 2013 Ruim vier op tien kinderen hebben te weinig tijd om buiten

Nadere informatie

Toelichting a.d.h.v. de nieuwe Vlaamse criteriafiche: Hoe vertaal je duurzame aankopen van hout naar een bestek?

Toelichting a.d.h.v. de nieuwe Vlaamse criteriafiche: Hoe vertaal je duurzame aankopen van hout naar een bestek? Toelichting a.d.h.v. de nieuwe Vlaamse criteriafiche: Hoe vertaal je duurzame aankopen van hout naar een bestek? Katrin Goyvaerts Agentschap voor Natuur en Bos Infosessie duurzaam beheerd hout, Gent 21/06/2012

Nadere informatie

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen,

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen, Zaterdag 17 september 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak Bosgroepen Oost-Vlaanderen - Wachtebeke Dames en heren, Beste gedeputeerde(n), Beste

Nadere informatie

Fonds 3AMB pour l éducation et la formation.

Fonds 3AMB pour l éducation et la formation. Fonds 3AMB pour l éducation et la formation Opleiding voor jongvolwassenen in landen buiten West-Europa die zich in probleemsituaties bevinden Ondersteunde projecten 2010-2013 www.kbs-frb.be/3amb.htm Fonds

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Juli - September 2013

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Juli - September 2013 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Juli - September 2013 n 18 T/3 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 87,7 101,6 100 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 99,2 99,2 102,8 94,1

Nadere informatie

Gids met algemene informatie rond Cultuur en Onderwijs in België

Gids met algemene informatie rond Cultuur en Onderwijs in België Ambassade van België in Spanje Gids met algemene informatie rond Cultuur en Onderwijs in België Paseo de la Castellana 18 6º E-28046 Madrid +34 915 776 300 +34 914 318 166 @: madrid@diplobel.fed.be http://countries.diplomatie.belgium.be/nl/spanje

Nadere informatie

LIFE 2016 BE REEL! Wooncongres VVSG 6 december 2018 Brussel

LIFE 2016 BE REEL! Wooncongres VVSG 6 december 2018 Brussel LIFE 2016 BE REEL! Wooncongres VVSG 6 december 2018 Brussel Nationaal training programma voor lokale overheden LIFE IP CA 2016 BE-REEL! With the contribution of the LIFE financial instrument of the European

Nadere informatie

Fonds René Carcan. Uitreiking van de Internationale Prijs voor Gravure René Carcan Persdossier. René Carcan

Fonds René Carcan. Uitreiking van de Internationale Prijs voor Gravure René Carcan Persdossier. René Carcan Uitreiking van de Internationale Prijs voor Gravure René Carcan Persdossier René Carcan René Carcan was een Belgische graveur en aquarelschilder die in de jaren 80 internationale faam verwierf. Zijn werken

Nadere informatie

Feitelijke verenigingen: Geldigheid van audits

Feitelijke verenigingen: Geldigheid van audits Feitelijke verenigingen: Geldigheid van audits In 2011 schreef het FAVV alle door haar gekendefeitelijke verenigingen aan met de vraag zich administratief in orde te stellen via hun PCE (Provincie-eenheid

Nadere informatie

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout Bewust met hout Overstappen naar verantwoord hout Hout is een belangrijk bouwmateriaal. Bovendien komt het uit een onuitputtelijke bron: onze bossen. Maar als we op lange termijn verzekerd willen blijven

Nadere informatie

Valeriaan PERSDOSSIER. Brussel. 20, 21 & 22/4/2012 Tour & Taxis ORGANISATIE. valeriaan-brussel.be

Valeriaan PERSDOSSIER. Brussel. 20, 21 & 22/4/2012 Tour & Taxis ORGANISATIE. valeriaan-brussel.be Valeriaan Brussel 20, 21 & 22/4/2012 Tour & Taxis PERSDOSSIER ORGANISATIE valeriaan-brussel.be Bio, daar ga je voor! Nature & Progrès en Velt nodigen je graag uit voor de tweede editie van de beurs Valeriaan

Nadere informatie

Dienst Communicatie. Realisaties 2016 Planning /04/2017. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Dienst Communicatie. Realisaties 2016 Planning /04/2017. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Dienst Communicatie Realisaties 2016 Planning 2017 1 Realisaties 2016 2 1 Beurzen en manifestaties Horecatel 03/2016: +/- 300 bezoekers Libramont 07/2016: +/- 1.500 bezoekers Bxl champêtre 09/2016: +/-

Nadere informatie

De digitale kiosk: Collectieve digitale distributie van content van Vlaamse & Nederlandse cultuurtijdschriften

De digitale kiosk: Collectieve digitale distributie van content van Vlaamse & Nederlandse cultuurtijdschriften De digitale kiosk: Collectieve digitale distributie van content van Vlaamse & Nederlandse cultuurtijdschriften Workshop De Brakke Grond, Amsterdam, 21 mei 2015 Workshop - Inhoud 1. Presentatie (20 minuten)

Nadere informatie

Dienst communicatie Raadgevend comité 29/02/2012. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Dienst communicatie Raadgevend comité 29/02/2012. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Communicatieplan 2012 Dienst communicatie Raadgevend comité 29/02/2012 Dienst communicatie Externe communicatie - Operatoren - Consumenten Voorlichtingscel Meldpunt 2 Actieve communicatie benadrukken Studie

Nadere informatie

Hoeveel buurlanden heeft Ivoorkust? Wat is de hoofdstad van Ivoorkust? a. Yamoussoukro b. Kaapstad c. Dakar. a. twee b. vijf c.

Hoeveel buurlanden heeft Ivoorkust? Wat is de hoofdstad van Ivoorkust? a. Yamoussoukro b. Kaapstad c. Dakar. a. twee b. vijf c. Hoeveel buurlanden heeft Ivoorkust? a. twee b. vijf c. zeven De buurlanden van Ivoorkust zijn Liberia, Guinea, Mali, Burkina Faso en Ghana. Wat is de hoofdstad van Ivoorkust? a. Yamoussoukro b. Kaapstad

Nadere informatie

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website.

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website. CE markering Bijna alle bouwproducten moeten binnen enkele jaren zijn voorzien van een CE markering. Fabrikanten, producenten en importeurs moeten hiervoor al hun bouwmaterialen en bouwproducten (laten)

Nadere informatie

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. PEFC Keurmerk Telefoon:

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. PEFC Keurmerk Telefoon: KAM Consultants PEFC Keurmerk 1 Brochurewijzer 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. PEFC keurmerk 4. PEFC certificatiebegeleiding 5. QuickScan 6. Coaching 7. Intensieve begeleiding 8. Onderhoud

Nadere informatie

FSC-onderzoek 2008: Opzet en resultaten Inhoudstafel

FSC-onderzoek 2008: Opzet en resultaten Inhoudstafel FSC-onderzoek 2008: Opzet en resultaten Inhoudstafel Inleiding... 2 Onderzoek... 4 Opzet... 4 Onderzochte ketens en aantal winkels per keten... 4 Productcategorieën... 4 Keuze van de productcategorieën...

Nadere informatie

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. FSC Certificaat Telefoon:

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. FSC Certificaat Telefoon: KAM Consultants FSC Certificaat 1 Brochurewijzer 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. FSC certificaat 4. FSC certificatiebegeleiding 5. QuickScan 6. Coaching 7. Intensieve begeleiding 8. Onderhoud

Nadere informatie

Informatie & Tarieven 2013. competities. magazines. webinars. websites. boeken. events. e-zines. get elektorized

Informatie & Tarieven 2013. competities. magazines. webinars. websites. boeken. events. e-zines. get elektorized Informatie & Tarieven 2013 competities magazines webinars websites boeken events e-zines get elektorized The world s most comprehensive platform for electronics professionals with a passion Elektor is

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat 189 1140 Evere 17/09/2010-31/08/2011-1- A. HET MBMA Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding met haar geklasseerde tuinen

Nadere informatie

Ecologisch aankopen. Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?

Ecologisch aankopen. Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen? Ecologisch aankopen Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen? Overzicht presentatie Inleiding Voorwaarden voor een label Bruikbare labels Problemen Inleiding Keuze leveranciers: Leveranciers met

Nadere informatie

Openbare bibliotheken en de gereglementeerde boekenprijs

Openbare bibliotheken en de gereglementeerde boekenprijs a Openbare bibliotheken en de gereglementeerde boekenprijs 1 Managementsamenvatting 181 respondenten (58,) Informatie opgevraagd over maximaal 10 collectieonderdelen (uitsluitend boeken, geen audiovisuele

Nadere informatie

FSC LOGOGEBRUIK DOOR FSC CERTIFICAATHOUDERS

FSC LOGOGEBRUIK DOOR FSC CERTIFICAATHOUDERS Forest Stewardship Council International Belgium LOGOGEBRUIK DOOR CERTIFICAATHOUDERS Deze infofiche geeft informatie over het correct gebruik van het logo door Chain of Custody gecertificeerde bedrijven

Nadere informatie

In dit boekje komt u alles te weten over

In dit boekje komt u alles te weten over hout 100 0/ 0 duurzaam In dit boekje komt u alles te weten over 4 Voordelen van hout Duurzaam bosbeheer Redenen om duurzaam geproduceerd hout te kopen Het kopen en verkopen van miljard hectare van de

Nadere informatie

Prospectie naar Nederlandstalige gedrukte publicaties voor de deponering

Prospectie naar Nederlandstalige gedrukte publicaties voor de deponering Prospectie naar Nederlandstalige gedrukte publicaties voor de deponering Ik kom u graag vertellen over onze prospectie naar niet-periodieke gedrukte publicaties boeken zeg maar - voor de hedendaagse collecties

Nadere informatie

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels Activiteitenverslag Inleiding 2014 werd in het kader van de regionalisering van het toerisme als een scharnierjaar aangekondigd. Het is ook een jaar van consolidatie geweest voor het toerisme in Brussel.

Nadere informatie

De begroting voor een eigen woning: een kopzorg voor de Belgen!

De begroting voor een eigen woning: een kopzorg voor de Belgen! De begroting voor een eigen woning: een kopzorg voor de Belgen! 13 februari 2014 In aanwezigheid van: 1 Johan Vande Lanotte, vice-eersteminister en minister van Economie en Consumenten 2 Koen Geens, minister

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation Oproep voor projecten 2014 Steun aan educatieve projecten voor kinderen en jongeren in moeilijkheden http://foundation.bnpparibasfortis.be Gelieve deze brochure

Nadere informatie

SWEEK VOOR BIBLIOTHEKEN SOCIAL & MOBILE SCHRIJFWEDSTRIJDEN: BETREK LEZERS EN SCHRIJVERS

SWEEK VOOR BIBLIOTHEKEN SOCIAL & MOBILE SCHRIJFWEDSTRIJDEN: BETREK LEZERS EN SCHRIJVERS SWEEK VOOR BIBLIOTHEKEN SOCIAL & MOBILE SCHRIJFWEDSTRIJDEN: BETREK LEZERS EN SCHRIJVERS INHOUD Sweek in het kort Samenwerking Bibliotheek Rotterdam, Boekhandel Donner en Sweek: Rotterdam Schrijft Sweek

Nadere informatie

World soundtrack AwArds REPUTATIESCAN

World soundtrack AwArds REPUTATIESCAN World soundtrack AwArds REPUTATIESCAN STAPPENPLAN REPUTATIESCAN EN WEBCARE SENTIMENTANALYSE Sentiment positief Sentiment neutraal Sentiment negatief Zowel bij sentiment positief, neutraal als negatief

Nadere informatie

Nieuws over MediaSpecs

Nieuws over MediaSpecs MediaSpecs News 24, 08/2010 Beste lezer, We wensen iedereen die keert van vakantie een frisse start toe, en voor iedereen die deze maand zijn koffers maakt een fijne reis! Vakantie of geen vakantie, veel

Nadere informatie

word jij onze Plus of Premium Partner?

word jij onze Plus of Premium Partner? word jij onze Plus of Premium Partner? BACKGROUND EXPERT DAY? Thematische, diepgaande studiedag voor bouwprofessionals Uitdieping van één specifiek en actueel thema binnen energieneutraal bouwen Specialisten

Nadere informatie

duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken.

duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. duurzaam Om dit te realiseren, heeft de Groep Beddeleem een milieuzorgsysteem

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. F000202 - FSC Belgium

Jaarverslag 2013. F000202 - FSC Belgium Jaarverslag 2013 FSC F000202 - FSC Belgium Inhoudstafel Voorwoord Voorzitter van de Raad van Bestuur van FSC Belgium 3 Voorwoord 4-5 Hoogtepunten 6-7 Bossen 8 Bedrijven 9 Raad van bestuur 10 Financieel

Nadere informatie

Nieuwsbrief - Winter 2016

Nieuwsbrief - Winter 2016 INHOUD Om direct naar het artikel te gaan, klik op de titel! PLANTAARDIGE PRODUCTIE - Vegaplan Standaard (v2.0) versus GLOBALG.A.P. (v.0-1) - Certificeringsorganisaties : de erkenning van de Vegaplan auditoren

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN

HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN 2,34 Euro of meer, zoveel denkt een Belg te moeten betalen voor 1 kilogram bananen in de supermarkt 1. De realiteit toont echter iets anders. Je hoeft niet veel moeite

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERTALING

NEDERLANDSE VERTALING PEFC INTERNATIONAL STANDAARD PEFC ST 2001:2008 Tweede editie 2010-11-26 PEFC Logo Usage Rules Requirements NEDERLANDSE VERTALING PEFC Nederland Postbus 186 3990 DD Houten +31 (0)30 693 0040 +31 (0)30 692

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

Resultaten VVNH monitoring 2008

Resultaten VVNH monitoring 2008 Resultaten VVNH monitoring 2008 Resultaten totaal In totaal is er door de leden van de VVNH in 2008 iets minder dan 2,3 miljoen m 3 naaldhout, hardhout en plaatmateriaal door de respondenten geïmporteerd.

Nadere informatie

Het Fair Fashion Festival 2016

Het Fair Fashion Festival 2016 Het Fair Fashion Festival 2016 Wij streven ernaar de aandacht van de consument voor Fair Trade fashion te vergroten door middel van het Fair Fashion Festival. Onder het begrip fashion verstaan wij: kleding,

Nadere informatie

EEN PEFC-CHAIN OF CUSTODY VOOR MIJN BEDRIJF 15 GOEDE REDENEN 5 EENVOUDIGE STAPPEN

EEN PEFC-CHAIN OF CUSTODY VOOR MIJN BEDRIJF 15 GOEDE REDENEN 5 EENVOUDIGE STAPPEN EEN PEFC-CHAIN OF CUSTODY VOOR MIJN BEDRIJF 15 GOEDE REDENEN 5 EENVOUDIGE STAPPEN INHOUD PEFC: wie en wat? ---------------------- 3 Wat is een PEFC-Chain of Custody? ---------- 4 15 goede redenen om met

Nadere informatie

FSC LOGOGEBRUIK DOOR FSC CERTIFICAATHOUDERS

FSC LOGOGEBRUIK DOOR FSC CERTIFICAATHOUDERS Forest Stewardship Council International Belgium LOGOGEBRUIK DOOR CERTIFICAATHOUDERS Deze infofiche geeft informatie over het correct gebruik van het logo door Chain of Custody gecertificeerde bedrijven

Nadere informatie

Stand van Zaken Campagne Hart van Europa

Stand van Zaken Campagne Hart van Europa Stand van Zaken Campagne Hart van Europa September 2013 1. De Partners de solide basis van onze Euregionale samenwerking! Hart van Europa is een samenwerkingsverband tussen: Toerisme Limburg (BE) Fédération

Nadere informatie

EEN TERUGBLIK OP WEEKEND VAN DE KLANT 2018

EEN TERUGBLIK OP WEEKEND VAN DE KLANT 2018 EEN TERUGBLIK OP WEEKEND VAN DE KLANT 2018 2 Het concept Weekend van de Klant is sinds 2017 een organisatie van UNIZO, Comeos en UCM en bracht Dag van de Klant en Sunday shopday samen tot een feestelijk

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Evenwichtige verslaggeving

Evenwichtige verslaggeving Hoofdstuk 4 Transparantie De Antwerpse diamantsector wordt door het grote publiek vaak gezien als een gesloten sector. Het is één van de grootste uitdagingen van AWDC om de sector meer open te stellen

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN

HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN 2 Euro of meer, zoveel denkt een Belg te moeten betalen voor 1 kilogram bananen in de supermarkt. De realiteit toont echter iets anders. Je hoeft niet veel moeite te doen

Nadere informatie

FSC drukwerk. Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U.

FSC drukwerk. Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC DRUKWERK WAT KUNT U ER ALLEMAAL MEE? Drukkerij Wihabo is volledig FSC-gecertificeerd. Dat past binnen onze filosofie

Nadere informatie

WIJ REGELEN HET VOOR U.

WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? WIJ REGELEN HET VOOR U. WIJ REGELEN HET VOOR U. FSC Drukwerk Wat kunt u er allemaal mee? Drukkerij Wihabo is volledig FSC-gecertificeerd. Dat past binnen onze filosofie

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Januari - Maart 2013 n 16 T/1 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 87,7 101,6 100 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 99,2 99,2 102,8 94,1

Nadere informatie

Février 2011. Trends Finance Day June 1st 2013

Février 2011. Trends Finance Day June 1st 2013 Février 2011 Trends Finance Day June 1st 2013 STATE BANKRUPTCY POSITIVE CONSUMPTION More responsible More ethical More social More ecological More respect Van MVI tot Impact Financing Het Belgisch landschap

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in lastenboeken. Diane Buggenhout Quality, Security, Environment Manager Benelux

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in lastenboeken. Diane Buggenhout Quality, Security, Environment Manager Benelux Maatschappelijk verantwoord ondernemen in lastenboeken Diane Buggenhout Quality, Security, Environment Manager Benelux Certificaten Kwaliteit: ISO 9001:2008 certificaat Milieu: ISO 14001:2004 certificaat

Nadere informatie

Het Centrum voor Cybersecurity België bouwt verder aan een cyberveilig België

Het Centrum voor Cybersecurity België bouwt verder aan een cyberveilig België Persbericht 19 februari 2018 Het Centrum voor Cybersecurity België bouwt verder aan een cyberveilig België 2.5 jaar CCB - een overzicht In juli 2015 werd het Centrum voor Cybersecurity België opgericht.

Nadere informatie

duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken.

duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. duurzaam heid De Groep Beddeleem wenst de milieu-impact van haar activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. duurzaam Om dit te realiseren, heeft de Groep Beddeleem een milieuzorgsysteem

Nadere informatie

GEBRUIKSREGELS PEFC-MERK TOOLKIT Tweede editie (december 2010)

GEBRUIKSREGELS PEFC-MERK TOOLKIT Tweede editie (december 2010) GEBRUIKSREGELS PEFC-MERK TOOLKIT Tweede editie (december 2010) INLEIDING Het PEFC-logo en de PEFC-labels zijn merken die wereldwijd vertrouwen genieten, merken die ondernemingen, consumenten, boseigenaars

Nadere informatie

Het Rijksarchief Feiten en cijfers 2015

Het Rijksarchief Feiten en cijfers 2015 Het Rijksarchief Feiten en cijfers 2015 I. Kencijfers II. Partner van archiefvormers Archieftoezicht (publieke sector) Archief waarvoor het Rijksarchief toelating tot vernietiging gaf III. De grootste

Nadere informatie

Wordt u partner van AR-TUR? Dan maakt u mee werk van ruimtelijke kwaliteit.

Wordt u partner van AR-TUR? Dan maakt u mee werk van ruimtelijke kwaliteit. PARTNERS Wordt u partner van AR-TUR? Dan maakt u mee werk van ruimtelijke kwaliteit. AR-TUR wil impact uitoefenen op de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de Kempen complexe ruimtelijke uitdagingen

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013 n 19 T/4 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 87,7 101,6 100 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 99,2 99,2 102,8

Nadere informatie

WAALSE OVERHEIDSDIENST

WAALSE OVERHEIDSDIENST WAALSE OVERHEIDSDIENST N. 2012 2798 [2012/205052] 30 AUGUSTUS 2012. Besluit van de Waalse Regering betreffende de uitbreiding en de aanneming van nieuwe beheersvoorwaarden van het erkende natuurreservaat

Nadere informatie

2018-2024 www.be-reel.be Dit is BE REEL! Het LIFE geïntegreerd project BE REEL! zal door middel van vijf hefbomen een forse impuls geven aan de realisatie van de ambitieuze Vlaamse en Waalse renovatiestrategieën

Nadere informatie

Communicatieplan 2011

Communicatieplan 2011 Communicatieplan 2011 Dienst communicatie Raadgevend comité 30-03-11 Dienst communicatie Externe communicatie - Operatoren - Consumenten Interne communicatie Voorlichtingscel Meldpunt 2 Externe communicatie

Nadere informatie

Het Rijksarchief in 2016 Feiten en cijfers

Het Rijksarchief in 2016 Feiten en cijfers Het Rijksarchief in 2016 Feiten en cijfers Het Rijksarchief in 2016 Feiten en cijfers I / Kencijfers... 2 II / Partner van archiefvormers... 3 Archieftoezicht (publieke sector)... 3 Archief waarvoor het

Nadere informatie

Artikel 3. Deze overeenkomst beoogt de volgende doelstellingen :

Artikel 3. Deze overeenkomst beoogt de volgende doelstellingen : DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN EN BOSGROEP VLAAMSE ARDENNEN vzw Tussen enerzijds de Provincie Oost-Vlaanderen, vertegenwoordigd door de Bestendige Deputatie, waarvoor optreden de heer A. Denys, gouverneur,

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel 2014 BELGIË BUSINESS IN BALANCE

Bedrijfsprofiel 2014 BELGIË BUSINESS IN BALANCE Bedrijfsprofiel 2014 BELGIË BUSINESS IN BALANCE België, Inno Nieuwstraat, Brussel België, centre commercial Parc de la Madeleine, Jumet Redevco staat voor Real Estate Development Company. Redevco Belgium

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Belgian energy & environnement awards

Belgian energy & environnement awards In aanwezigheid van meer dan 300 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving vond op 5 juni jl. de vierde uitreikingsceremonie van de Awards plaats. De ceremonie van de uitreiking

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 31667 WAALSE OVERHEIDSDIENST [C 2019/11307] 21 FEBRUARI 2019. Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van de omtrek en de voorwaarden voor het beheer van het erkende natuurreservaat «La Buissière»

Nadere informatie

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen.

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen. 2 uitnodiging De Vlaamse Erfgoedbibliotheek snijdt een nieuw hoofdstuk aan. Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt om deze netwerkorganisatie voor erfgoedbibliotheken vorm te geven. Nu zijn we klaar om

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen April - juni 2014

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen April - juni 2014 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen April - juni 2014 n 21 T/2 5 jaar www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 99,2 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 102,8 94,1 94,9 98,9 101,4

Nadere informatie

Programma, na de excursie

Programma, na de excursie Programma, na de excursie 15.00 15.20 Mark van Benthem (Probos) Opening & Fabels omtrent duurzaam bosbeheer 15.20 15.40 Mark Diepstraten (Wijma) De praktijk van duurzaam bosbeheer in de tropen 15.40 16.00

Nadere informatie