Passend Onderwijs. Wat verandert er?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Passend Onderwijs. Wat verandert er?"

Transcriptie

1

2 Passend Onderwijs Per 1 augustus 2014 wordt Passend Onderwijs ingevoerd. Het doel van Passend Onderwijs is alle leerlingen, dus ook leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, een passende onderwijsplek krijgen, met als uitgangspunt: regulier onderwijs als het kan, speciaal onderwijs als het moet. Passend Onderwijs is dus geen apart schooltype, maar een nieuwe manier van kijken naar de mogelijkheden en ondersteuningsbehoeften van kinderen. Wat verandert er? In het systeem van Passend Onderwijs ontvangen scholen middelen om het onderwijs te regelen voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit gebeurt aan de hand van een plan, dat de school in overleg met de ouders maakt. Niet in alle samenwerkingsverbanden wordt dit hetzelfde georganiseerd. Er zullen dus verschillen tussen regio s zijn in de manier waarop de extra ondersteuning aan leerlingen wordt uitgevoerd. Het idee daarbij is dat scholen zelf heel goed weten wat er binnen het samenwerkingsverband voor hun leerlingen beschikbaar is om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Met de invoering van passend onderwijs krijgen de scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs zorgplicht. Dat betekent dat de school voor de leerling, die aangemeld wordt, een passende onderwijsplek moet bieden. Als dit niet mogelijk is zal deze school in overleg met de ouders een andere school voor voortgezet onderwijs zoeken. De school is, ondanks de zorgplicht, niet verplicht om uw kind te plaatsen. In het geval de school kan aantonen dat zij de extra ondersteuning die uw kind nodig heeft niet kan bieden, kan de school besluiten uw kind niet toe te laten. De zorgplicht blijft dan wel van toepassing. Ook nieuw is het ontwikkelingsperspectiefplan. Scholen moeten een ontwikkelingsperspectiefplan opstellen voor leerlingen in het praktijkonderwijs, leerlingen met een nog doorlopend rugzakje of arrangement en leerlingen in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. In het ontwikkelingsperspectiefplan staan vermeld de uitstroombestemming en de belemmerende en bevorderende factoren die van invloed zijn op het onderwijsproces.

3 Volgt uw kind (voortgezet) speciaal onderwijs? Kinderen die al op het (voortgezet) speciaal onderwijs zitten houden in ons samenwerkingsverband hun plek en hun indicatie tot uiterlijk 1 augustus Voor die datum volgt een overleg tussen ouders, school en de Permanente Commissie Leerlingenzorg Voortgezet (Speciaal) Onderwijs over de best passende plek. Dit kan zijn in het voortgezet speciaal onderwijs of in het regulier voortgezet onderwijs met extra ondersteuning. Leerlingen die vanaf 1 augustus 2014 worden aangemeld op een school voor voortgezet speciaal onderwijs moeten in het bezit zijn van een toelaatbaarheidsverklaring. Deze verklaring kan worden aangevraagd bij de Permanente Commissie Leerlingenzorg Voortgezet (Speciaal) Onderwijs van het samenwerkingsverband behorende bij de postcode van de woonplaats van uw kind. Indien uw kind een toelaatbaarheidsverklaring krijgt is plaatsing in het reguliere voortgezet onderwijs niet mogelijk. Een toelaatbaarheidsverklaring wordt afgegeven voor de periode van maximaal 2 jaar. Na het verstrijken van deze termijn wordt samen met u, de Permanente Commissie Leerlingenzorg Voortgezet (Speciaal) Onderwijs en de school bekeken of plaatsing in het voortgezet speciaal onderwijs nog steeds nodig is en er dus een nieuwe toelaatbaarheidsverklaring moet worden afgegeven, of dat uw kind mogelijk kan instromen in het reguliere voortgezet onderwijs met extra ondersteuning. Gaat uw kind met een rugzakje naar een reguliere school voor voortgezet onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 worden er geen rugzakjes meer afgegeven. Als uw kind al in het bezit is van een rugzakje loopt deze door tot uiterlijk 1 augustus Wanneer uw kind na deze datum nog extra ondersteuning nodig heeft, kan de school voor voortgezet onderwijs waar uw kind geplaatst is, een arrangement aanvragen bij de Permanente Commissie Leerlingenzorg Voortgezet (Speciaal) Onderwijs. Basisondersteuning en Basisplusondersteuning De basisondersteuning is de ondersteuning die iedere school in het samenwerkingsverband moet bieden. Deze ondersteuning wordt voor een groot deel gegeven door de docenten, de mentoren, de zorgcoördinatoren en het onderwijsondersteunend personeel. Basisplusondersteuning is de overige ondersteuning die op een school beschikbaar is. Dit kan per school verschillend zijn. Zo heeft de ene school veel kennis en ervaring met leerlingen met aandachtsproblemen en heeft de andere school meer ervaring met slechthorende kinderen. Vraag ernaar, wanneer u uw kind aanmeldt!

4 Arrangement In het geval de ondersteuning die uw kind nodig heeft niet te realiseren is vanuit de basisondersteuning of basisplusondersteuning, dan heeft de school de mogelijkheid om een arrangement aan te vragen bij de Permanente Commissie Leerlingenzorg Voortgezet (Speciaal) Onderwijs. Het aanvragen van een arrangement gebeurt in overleg met de ouders. Zonder toestemming van de ouders kan er geen arrangement worden aangevraagd. De Permanente Commissie Leerlingenzorg Voortgezet (Speciaal) Onderwijs beoordeelt of het arrangement wordt toegekend. Hierin speelt de zwaarte van de problematiek een grote rol. Als de aanvraag wordt toegekend, krijgt de school daarvoor middelen om uw kind de extra ondersteuning te kunnen bieden, bijvoorbeeld in de vorm van extra uren voor de mentor voor begeleidingsgesprekken. Leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs Een beschikking leerwegondersteunend onderwijs geeft uw kind recht op extra leerwegondersteuning. De invulling van leerwegondersteunend onderwijs is per school verschillend. Dit is meestal in de vorm van plaatsing in een kleinere groep met meer individuele aandacht. Een beschikking voor het praktijkonderwijs geeft uw kind de mogelijkheid om onderwijs te volgen op een school voor praktijkonderwijs. Met een beschikking praktijkonderwijs is het in een aantal situaties mogelijk om te worden toegelaten tot een leerweg in het VMBO met leerwegondersteuning.

5 Aanvragen van Toelaatbaarheidsverklaringen vanaf 1 augustus 2014 Vanaf 1 augustus 2014 wordt met de invoer van Passend Onderwijs de zorgplicht ingevoerd. Ouders melden hun kind aan bij de school van hun voorkeur. Dat kan ook een school voor VSO zijn. Indien plaatsing in het VSO gewenst is, moeten de ouders een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij de Permanente Commissie Voortgezet (Speciaal) Onderwijs van het samenwerkingsverband waarin de leerling woont. In deze verklaring wordt ook de duur van de plaatsing en de bekostigingscategorie opgenomen. De Permanente Commissie Voortgezet (Speciaal) Onderwijs zal voor het schooljaar uitgaan van dezelfde indicatie criteria als de huidige criteria die door de Commissie van Indicatie worden gehanteerd. Alleen leerlingen, die in het bezit zijn van een toelaatbaarheidsverklaring kunnen geplaatst worden op een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Plaatsing binnen het reguliere onderwijs is niet mogelijk. Na de periode van 2 jaar wordt het dossier opnieuw door de Permanente Commissie Voortgezet (Speciaal) Onderwijs beoordeeld en kan er, afhankelijk van de uitkomst, opnieuw een toelaatbaarheidsverklaring worden afgegeven. Indien de leerling op dat moment niet meer voldoet aan de criteria van een toelaatbaarheidsverklaring, bestaat de mogelijkheid dat deze wordt omgezet in een arrangement in het regulierevoortgezet onderwijs. Ouders zijn vrij in de keuze voor de school voor voortgezetonderwijs. Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) Met een toelaatbaarheidsverklaring wordt uw kind geplaatst in een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Binnen deze scholen krijgt uw kind onderwijs aangeboden op het eigen niveau. Op dit moment worden de mogelijkheden onderzocht om binnen dit samenwerkingsverband een passend aanbod te hebben voor alle niveaus. Tot die tijd wordt er indien nodig ook gebruik gemaakt van scholen voor voortgezet speciaal onderwijs in andere samenwerkingsverbanden. De scholen en de klassen zijn kleiner dan in het reguliere onderwijs en er is specifieke kennis aanwezig over de problematiek van uw kind.

6 Rechten en plichten van ouders Ouders hebben het recht om hun kind aan te melden op de school van hun eerste voorkeur. Dit is vervolgens de school waarvan het schoolbestuur de zorgplicht heeft om te zorgen dat de leerling een passende onderwijsplek krijgt. Binnen ons samenwerkingsverband is de overstap van het primair naar het voortgezet onderwijs centraal geregeld, wat inhoudt dat een kind slechts op één school voor voortgezet onderwijs binnen het samenwerkingsverband kan worden aangemeld. Ouders mogen hun kind ook aanmelden op een school buiten het gebied van het samenwerkingsverband waar ze wonen. Als een kind op meerdere scholen is aangemeld, moeten ouders dat aangeven bij de betreffende scholen en aangeven welke school hun eerste voorkeur heeft. Voor de school van eerste voorkeur geldt de zorgplicht. Van ouders wordt verwacht dat, wanneer bekend is dat hun kind extra ondersteuning nodig heeft, zij dit aangeven bij de aanmelding. Zonder deze informatie kan de school geen inschatting maken óf en hoe zij deze ondersteuning kunnen bieden. Ouders hebben het recht om door de school geïnformeerd te worden over de voortgang van hun kind en dienen toestemming te geven voor onderzoeken die de school wil (laten) doen. De school is verplicht om met de ouders te overleggen over het ontwikkelingsperspectiefplan en de door de school te bieden ondersteuning en begeleiding. Scholen hebben de zorgplicht, de plicht om elke leerling de meest passende onderwijsplek en ondersteuning te bieden. Ouders hebben de plicht mee te denken, mee te werken en samen met school naar goede oplossingen te zoeken. De PCL De Permanente Commissie Leerlingenzorg Voortgezet (Speciaal) Onderwijs (PCL) is een onafhankelijke commissie en behoort tot het Samenwerkingsverband Voortgezet (Speciaal) Onderwijs Voorne Putten Rozenburg. De PCL heeft een onderzoeksfunctie, een adviesfunctie, kent arrangementen toe en fungeert als toewijzingscommissie voor de toelaatbaarheidsverklaringen Voortgezet Speciaal Onderwijs. Verdere informatie Scholen Bij het Samenwerkingsverband Voortgezet (Speciaal) Onderwijs Voorne Putten Rozenburg zijn de volgende scholen aangesloten : Charles de Foucauld Mavo Wellantcollege, vmbo Anna Hoeve Brielle MY College SG Helinium Maerlant OSG De Ring van Putten Praktijk College VSO Maarland VSO De Gaard PENTA college CSG Scala Rietvelden PENTA college CSG Godfried Richter PENTA college CSG Jacob van Liesveldt PENTA college CSG Bahûrim PENTA college CSG De Oude Maas PENTA college CSG Scala Molenwatering

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2016-2017 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we

Nadere informatie

Van advies naar aanmelding en toelating

Van advies naar aanmelding en toelating Van advies naar aanmelding en toelating Schooljaar 2019/2020 Inleiding Wanneer uw kind in groep 8 van de basisschool zit, gaat hij/zij volgend schooljaar naar een school voor voortgezet onderwijs. Dat

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

ZORGPLICHT: WANNEER WEL EN WANNEER NIET?

ZORGPLICHT: WANNEER WEL EN WANNEER NIET? ZORGPLICHT: WANNEER WEL EN WANNEER NIET? Verantwoordelijkheid van scholen Sinds de invoering van passend onderwijs hebben schoolbesturen een zorgplicht. Dat betekent dat ze de verantwoordelijkheid hebben

Nadere informatie

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Inhoudsopgave: Inleiding Hoofdstuk 1 Passend onderwijs in een notendop Hoofdstuk 2 Het ondersteuningsprofiel Hoofdstuk 3 Aanmelden Hoofdstuk

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2016-2017 CSG Augustinus September 2016 Inleiding De CSG Augustinus maakt onderdeel uit van de CSG en is een middelgrote school voor vmbo-tl, havo en atheneum. De school heeft ongeveer

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs De vier samenwerkingsverbanden in de regio (SWVZHW, SWV VO Delflanden, ICOZ en SWV VO Westland)

Nadere informatie

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T)

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) TRIPLE T Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) Passend onderwijs Een ontwikkeling die parallel loopt aan de transitie Jeugdzorg en die met name vanwege de sterk inhoudelijke samenhang

Nadere informatie

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Voorlopig advies groep 6 en 7 Aan het einde van het schooljaar groep 6 en 7 geeft de PO school na overleg met ouders een voorlopig schooladvies 1.

Nadere informatie

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG SALLAND 03 FEBRUARI 2018 LOCATIES LOCATIE SALLAND Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 LOCATIE CSG BEILEN De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 CSVINCENTVANGOGH.NL

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2017-2018 CSG Augustinus September 2017 Inleiding De CSG Augustinus maakt onderdeel uit van de CSG en is een middelgrote school voor vmbo-tl, havo en atheneum. De school heeft ongeveer

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2015-2016 CSG Augustinus Oktober 2015 Inleiding Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet ( Speciaal ) onderwijs inde

Nadere informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 Algemene informatie In dit document geven de besturen van de cluster 2 scholen aan hoe zij omgaan met de geldigheid van de huidige beschikkingen leerlinggebonden financiering (het rugzakje) naar de nieuwe

Nadere informatie

Concrete situaties rond TLV

Concrete situaties rond TLV Structurele situatie ( zware ondersteuning SO) Eerste aanmelding Afgifte TLV door Leerling is aangemeld bij (v)so-school van SWV A en School waar de leerling is SWV van de regio waar de leerling woont

Nadere informatie

Naar de middelbare school met passend onderwijs in de regio BOVO Haaglanden

Naar de middelbare school met passend onderwijs in de regio BOVO Haaglanden Naar de middelbare school met passend onderwijs in de regio BOVO Haaglanden Voor ouders van kinderen die de overstap van basisschool naar de middelbare school gaan maken. 2018-2019 Een grote stap Uw kind

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Aanmelden en Zorgplicht versie

Aanmelden en Zorgplicht versie Aanmelden en Zorgplicht versie 12-1-2017 Inleiding Na de invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 heeft het bevoegd gezag van de scholen zorgplicht. Dat betekent dat het bevoegd gezag van de

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Juni 2015 Ondersteuningsprofiel CSG Wessel Gansfort Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal)

Nadere informatie

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Toelating tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Waarom deze brochure? Het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. wil u door middel van deze brochure informatie geven over de toelating tot

Nadere informatie

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS BESTE OUDERS COLOFON Inhoud Akke Amsing Bert Benjamins Gerda Seubring Redactie Vera Duiker Vormgeving DRP Fotografie Lous Doornkamp Vera Duiker LOCATIES SALLAND Salland

Nadere informatie

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL (Leerling staat nog niet ingeschreven bij een school) Aanmelding S(B)O school en voorwaarden Het gaat om een leerling die extra ondersteuning nodig heeft. Ouders moeten

Nadere informatie

Ouders. Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past!

Ouders. Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past! Ouders Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past! SAMENWERKINGSVERBAND VOOR PRIMAIR ONDERWIJS ELBURG EPE ERMELO HARDERWIJK NIJKERK NUNSPEET PUTTEN ZEEWOLDE

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2018/2019 september 18 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Samenwerkingsverband... 4 Wat bieden we aanvullend op de basisondersteuning... 4 Schoolarrangement Persoonlijke

Nadere informatie

Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past!

Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past! Voorschoolse instellingen en instanties Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past! SAMENWERKINGSVERBAND VOOR PRIMAIR ONDERWIJS ELBURG EPE ERMELO HARDERWIJK

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 8 OKTOBER 2015 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Wet- en regelgeving In de wet is het volgende bepaald m.b.t. een TLV: - Voor een leerling die vanuit het (speciaal) basisonderwijs wordt aangemeld

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG SAMENWERKINGSVERBAND Passend Onderwijs VO 2801 JAARVERSLAG PCL Jaarverslag PCL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Permanente Commissie Leerlingenzorg ( PCL ) van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2017

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2017 De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2017 Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen op het primair onderwijs of speciaal (basis-)onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016 De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016 Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen op het primair onderwijs of speciaal (basis-)onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar

Nadere informatie

ADVIES. Stichting B, gevestigd te Houten, het bevoegd gezag van C, verweerder gemachtigde: de heer mr. S.G. van der Galiën

ADVIES. Stichting B, gevestigd te Houten, het bevoegd gezag van C, verweerder gemachtigde: de heer mr. S.G. van der Galiën 107261 in het geding tussen: ADVIES mevrouw A, wonende te Amsterdam, verzoekster, en Stichting B, gevestigd te Houten, het bevoegd gezag van C, verweerder gemachtigde: de heer mr. S.G. van der Galiën 1.

Nadere informatie

Regionaal samenwerken voor het Professionaliseren en Opleiden van leraren in Rijnmond

Regionaal samenwerken voor het Professionaliseren en Opleiden van leraren in Rijnmond Regionaal samenwerken voor het Professionaliseren en Opleiden van leraren in Rijnmond Leren van de leraar, leren door de leraar Samen opleiden tot startbekwame leraar Professionaliseren tot vakbekwame

Nadere informatie

Naar de middelbare school met passend onderwijs in de regio BOVO Haaglanden

Naar de middelbare school met passend onderwijs in de regio BOVO Haaglanden Naar de middelbare school met passend onderwijs in de regio BOVO Haaglanden Voor ouders van kinderen die de overstap van basisschool naar de middelbare school gaan maken. Een grote stap Uw kind gaat volgend

Nadere informatie

Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs.

Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs. Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs. Schooljaar 2018-2019 1 Inhoud Inleiding 3 Criteria voor LWOO 4 Criteria voor Praktijkonderwijs 4 Toelaatbaarheidsonderzoeken 5 Voorwaarden test- en

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 13 OKTOBER 2016 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

FAQ lijst Hooghuisbreed

FAQ lijst Hooghuisbreed FAQ lijst Hooghuisbreed Algemeen Hoe is passend onderwijs in deze regio geregeld? Sinds 2014 is passend onderwijs ingevoerd op alle scholen in Nederland. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Deze brochure is bedoeld voor scholen en samenwerkingsverbanden. We lichten hierin toe wat er de komende periode voor u verandert op het gebied van lwoo en

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Passend Onderwijs is goed onderwijs Passend onderwijs in IJmond 1 Het samenwerkingsverband Voor iedere

Nadere informatie

Van advies naar aanmelding en toelating

Van advies naar aanmelding en toelating Van advies naar aanmelding en toelating Voor schooljaar 2018-2019 Inleiding Wanneer uw kind in groep 8 van de basisschool zit, gaat hij/zij volgend schooljaar naar een school voor voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Adaptief onderwijs Onderwijs dat zich aanpast aan de ontwikkelingsmogelijkheden en behoeften van elk (individueel) kind. Arrangement Extra onderwijsondersteuning

Nadere informatie

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften In diverse (strategische) sessies van het samenwerkingsverband PO LHA en Samenwerkingsverband VO De Langstraat over

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN Toelichting bij stroomschema zorgplicht aanmelding 1. Voorwaarden aanmelding bij reguliere school De aanmeldingsprocedure van de school is leidend. Natuurlijk kunnen ouders voor de inschrijving het schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2018

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2018 De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2018 Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen op het primair onderwijs of speciaal (basis-)onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar

Nadere informatie

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u.

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Uw kind gaat naar het Voortgezet Onderwijs en daar komt veel bij kijken. Per schooljaar 2013-2014 wordt er in de Regio Utrecht West

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel 2014-2016

Ondersteuningsprofiel 2014-2016 Ondersteuningsprofiel 2014-2016 Algemeen Inleiding CSG Kluiverboom is een kleine school voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Het is een school met circa 200 leerlingen bij de aanvang

Nadere informatie

ROUTES VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING

ROUTES VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING ROUTES VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING Inleiding Samenwerkingsverbanden merken dat er veel onduidelijkheid is, wanneer een leerling een TLV voor het VSO nodig heeft. Wie vraagt de

Nadere informatie

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015 LWOO Open dag Locatie CSG Beilen 5 februari 2015 open dag locatie Salland 7 februari 2015 Inhoud 4 Leerwegondersteunend onderwijs 4 Een eigen plek 5 Zorgadviesteam 5 Aanmelding en toelating 6 Centrale

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

OVERDRACHTSFORMULIER EN ADVIESKAART OVERSTAP PO-VO

OVERDRACHTSFORMULIER EN ADVIESKAART OVERSTAP PO-VO AANSLUITING PO-VO AFSLUITING EN START/ FEEDBACK OVERDRACHTSFORMULIER EN ADVIESKAART OVERSTAP PO-VO TOELICHTING De scholen van de Vereniging PCPO Barendrecht en Ridderkerk gebruiken voor het plaatsingsadvies

Nadere informatie

open dag csg beilen 02 februari 2017

open dag csg beilen 02 februari 2017 open dag csg beilen 02 februari 2017 open dag salland 04 februari 2017 Locaties Locatie Salland Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 Locatie CSG Beilen De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 csvincentvangogh.nl

Nadere informatie

Achtergronden van de wet ( knelpunten huidig systeem) en doelen van deze wet:

Achtergronden van de wet ( knelpunten huidig systeem) en doelen van deze wet: BIJLAGE 1 Hoofdpunten wet Passend Onderwijs Leeswijzer: Dit document geeft in het kort de inhoud en de consequenties van de nieuwe wet op het passend onderwijs weer. De wetgever is zeer ambitieus en optimistisch

Nadere informatie

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht In werking vanaf 1 augustus 2014 Samen aan de slag voor de beste onderwijsplek voor uw kind! Aannamebeleid EWS, J.D. Pagina 1 Inleiding Vanaf 1 augustus 2014

Nadere informatie

Ouderbrochure. samenwerkingsverband de Meierij PO

Ouderbrochure. samenwerkingsverband de Meierij PO Ouderbrochure samenwerkingsverband de Meierij PO Wat is passend onderwijs? Op 1 augustus 2014 is de wet passend onderwijs ingegaan. Uitgangspunt van passend onderwijs is dat elk kind recht heeft op goed

Nadere informatie

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Beste leraar, Op 1 augustus 2014 wordt de wet passend onderwijs ingevoerd. Dit betekent dat er een aantal zaken anders geregeld zijn voor leerling, leraar en ouder.

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Inleiding In de regio Utrecht werken vier Samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs (SWV VO)

Nadere informatie

Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14

Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14 Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14 Eemland, januari 2014 Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs per 1 augustus 2014 verandert

Nadere informatie

Commissie Toewijzing. Inleiding

Commissie Toewijzing. Inleiding Commissie Toewijzing Inleiding Met de invoering van Passend Onderwijs op 1 augustus 2014 krijgt het SWV Fultura de wettelijke taak om te bepalen of een leerling toelaatbaarheid is tot het voortgezet speciaal

Nadere informatie

Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling

Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling Gemeente Arnhem Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure. Toelichting De Wet Eindtoets en

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs

Passend Onderwijs. Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs Passend Onderwijs 1e Alle kinderen en jongeren in ons land verdienen een passende onderwijsplek. Dat geldt in het bijzonder voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Leraren, onderwijsondersteunend

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan

Ontwikkelingsperspectiefplan Ontwikkelingsperspectiefplan A. Algemeen deel Leerling Naam leerling: Geboortedatum: Geslacht: Groep: Schoolloopbaan: Schooljaar: Datum aanmaak document: Datum aanpassing(en): Opvoedsituatie Naam ouder(s)/verzorger(s)/voogd:

Nadere informatie

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 Eindhoven, 28 juni 2016 Besproken in het Scholenoverleg d.d. 28 september 2016 Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur d.d. 4 november 2016 Evaluatie

Nadere informatie

Wettelijke borging De wettelijke borging van de zorgplicht zit in twee artikelen van de wet op het primair onderwijs; artikel 40, lid 3 en 4:

Wettelijke borging De wettelijke borging van de zorgplicht zit in twee artikelen van de wet op het primair onderwijs; artikel 40, lid 3 en 4: Zorgplicht Met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 is tevens het begrip zorgplicht geïntroduceerd. Opvallend daarbij is overigens dat in de tekst van de wet het woord zorgplicht niet

Nadere informatie

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron:

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: www.steunpuntpassendonderwijs.nl) Ambulante begeleiding Hulp van leerkrachten uit het speciaal (basis)onderwijs voor kinderen met een beperking, die naar een gewone

Nadere informatie

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO Routes voor het aanvragen van een TLV Besproken in directiekring VSO 13 november 2014 Inleiding Samenwerkingsverbanden merken dat er veel onduidelijk is, wanneer een leerling een TLV voor het VSO nodig

Nadere informatie

Inschatting extra ondersteuning in het voortgezet onderwijs

Inschatting extra ondersteuning in het voortgezet onderwijs Inschatting extra ondersteuning in het voortgezet onderwijs De PO school maakt een inschatting over de extra ondersteuning die de leerling nodig heeft om succesvol te zijn na de overstap in het voortgezet

Nadere informatie

Periode van het moment van aanmelding tot het bericht van toelating op de meest passende plek Periode van 6 weken!

Periode van het moment van aanmelding tot het bericht van toelating op de meest passende plek Periode van 6 weken! Uitwerkingen ondersteuningsplan. In het ondersteuningsplan van het SWV staat op hodlijnen aangegeven hoe procedures op hodlijnen verlopen. Deze toelichting is een uitwerking van de in het ondersteuningsplan

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2016-2017 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we

Nadere informatie

Effectief en klantvriendelijk indiceren voor leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Eemland

Effectief en klantvriendelijk indiceren voor leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Eemland Naar nieuwe regie Effectief en klantvriendelijk indiceren voor leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Eemland Aanleiding Sommige leerlingen kunnen het niveau van VMBO goed aan, maar hebben

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND V(S)O ZUID-HOLLAND WEST update 17/03/2015

SAMENWERKINGSVERBAND V(S)O ZUID-HOLLAND WEST update 17/03/2015 Routes voor het aanvragen van een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) - Let op: Wanneer geschreven wordt over TLV wordt de toelaatbaarheidsverklaring bedoeld. Een CVI-indicatie kan nog een tijd doorlopen,

Nadere informatie

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West Ouderfolder POVO-procedure Regio Utrecht West Beste ouder(s), verzorger(s), Uw kind zit in groep 8 en zal komend jaar de overstap maken naar de middelbare school. Dit is een grote stap, na al die jaren

Nadere informatie

Overstap van PO naar VO met intensieve onderwijs- en ondersteuningsbehoeften Het multidisciplinair overleg: MDO overdracht

Overstap van PO naar VO met intensieve onderwijs- en ondersteuningsbehoeften Het multidisciplinair overleg: MDO overdracht MDO-OVERDRACHT Overstap van PO naar VO met intensieve onderwijs- en ondersteuningsbehoeften Het multidisciplinair overleg: MDO overdracht Het multidisciplinair overleg: MDO - overdracht Als een leerling

Nadere informatie

Adviesformulier VO Onderwijskundig Rapport t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure.

Adviesformulier VO Onderwijskundig Rapport t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure. Gemeente Arnhem Adviesformulier VO Onderwijskundig Rapport t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure. Toelichting De Wet Eindtoets en de Overgang PO-VO

Nadere informatie

Groeiwerkdocument. A. Algemeen deel. B. Aanmelding MDO

Groeiwerkdocument. A. Algemeen deel. B. Aanmelding MDO Groeiwerkdocument Het groeiwerkdocument biedt scholen de mogelijkheid om het overleg over een leerling die (extra) ondersteuning nodig heeft overzichtelijk bij te houden. Het is een gespreksdocument en

Nadere informatie

Toewijzingsprotocol Commissie Ondersteuningstoewijzing

Toewijzingsprotocol Commissie Ondersteuningstoewijzing Toewijzingsprotocol Commissie Ondersteuningstoewijzing Protocol ondersteuningstoewijzing 1 mei 2016 Inleiding Met de invoering van Passend Onderwijs heeft een regionaal samenwerkingsverband de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaringen

Toelaatbaarheidsverklaringen Toelaatbaarheidsverklaringen Het aanvragen van toelaatbaarheidsverklaringen bij swv-vo-zk. 22-9-2017 Vastgesteld door directie SWV-VO-ZK Inleiding Op 1 augustus 2014 is de Wet op Passend Onderwijs ingegaan.

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 september 2015. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling

Schooljaar 2015-2016 september 2015. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Schooljaar 2015-2016 september 2015 Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Voorlopig schooladvies Het voorlopig schooladvies is het advies over het bij uw kind meest passend niveau van voortgezet

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen in het basisonderwijs of speciaal (basis-) onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar het voortgezet

Nadere informatie

Stappenplan passend onderwijs po-vo

Stappenplan passend onderwijs po-vo Stappenplan passend onderwijs po-vo schooljaar 2014 2015 In de BOVO procedure 2014 2015 gaat ten opzichte van voorgaande jaren veel veranderen, met name als gevolg van de wet- en regelgeving m.b.t. passend

Nadere informatie

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO (voormalig) clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO (voormalig) clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO (voormalig) clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek, statutair gevestigd

Nadere informatie

4. Extra ondersteuning in het regulier onderwijs

4. Extra ondersteuning in het regulier onderwijs 4. Extra ondersteuning in het regulier onderwijs De VO-scholen in het Samenwerkingsverband hebben gezamenlijk de zorgplicht voor de leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Dat kan, mits alle VO-scholen

Nadere informatie

De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap,

De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap, Regeling toelating tot praktijkonderwijs van LWOO-leerlingen en leerlingen met een indicatie voor (voortgezet) speciaal onderwijs in bijzondere gevallen. De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap,

Nadere informatie

Jaarverslag PCL

Jaarverslag PCL Inleiding De permanente commissie leerling zorg (PCL) is de commissie die namens het bestuur van het samenwerkingsverband arrangementen toewijst te weten: toelaatbaarheidsverklaringen (TLV s ) voor het

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming binnen de regio 2. Van

Nadere informatie

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding Het loket van het SWV VO Lelystad 1. Inleiding In deze notitie wordt het loket van het SWV VO Lelystad geïntroduceerd. Het loket van het SWV VO Lelystad is verantwoordelijk voor het afgeven van TLV s voor

Nadere informatie

Passend Onderwijs in Friesland. hoe zit dat precies

Passend Onderwijs in Friesland. hoe zit dat precies Passend Onderwijs in Friesland hoe zit dat precies Passend Onderwijs is de nieuwe manier waarop in het onderwijs extra ondersteuning aan leerlingen met leer- of ontwikkelingsmoeilijkheden wordt gegeven.

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER (versie 4, juli 2016) Toewijzingscommissie Samenwerkingsverband Doetinchem e.o. VO 2503

AANMELDFORMULIER (versie 4, juli 2016) Toewijzingscommissie Samenwerkingsverband Doetinchem e.o. VO 2503 AANMELDFORMULIER (versie 4, juli 2016) Toewijzingscommissie Samenwerkingsverband Doetinchem e.o. VO 2503 Graag aankruisen welke aanvraag gedaan wordt: Plaatsing voortgezet speciaal onderwijs Invullen vraag

Nadere informatie

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING Versie 04 september 2015 Registratie drie maanden risicoleerlingen In ons samenwerkingsverband (SWV) kunnen scholen onder bepaalde voorwaarden leerlingen

Nadere informatie

Bijeenkomst Onderwijs-zorg arrangementen. april 2018

Bijeenkomst Onderwijs-zorg arrangementen. april 2018 Bijeenkomst Onderwijs-zorg arrangementen april 2018 Inhoud I. Theorie I. Wat zijn oza? II. Wanneer spreken we van oza? III. Binnen welke kaders? IV. Voorbeelden van oza V. Wat gebeurt er al in het onderwijs

Nadere informatie

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften 1. Inleiding Per 1 januari 2017 heeft het samenwerkingsverband m.b.t. lwoo gekozen voor opting out. Wij spreken niet meer van lwoo maar gebruiken

Nadere informatie

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school?

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school? Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Stadslyceum (lyceum, atheneum, havo) Inleiding Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: De verschillende soorten onderwijsniveaus na de basisschool 3

Hoofdstuk 2: De verschillende soorten onderwijsniveaus na de basisschool 3 2012-2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Advisering en schoolkeuze 1 Hoofdstuk 2: De verschillende soorten onderwijsniveaus na de basisschool 3 Hoofdstuk 3: Overzicht van alle Utrechtse scholen en hun onderwijsniveaus

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek:

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek: Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is erg belangrijk. Als dat goed gaat, dan is de kans groter dat de verdere schoolcarrière van uw kind ook succesvol verloopt. Om deze

Nadere informatie

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool 10 Aanmelding en zorgplicht basisschool Deze bijlage is een toelichting bij het schema in het Ondersteuningsplan op pagina 17. De cijfers in het schema corresponderen met de uitleg in deze bijlage. 20

Nadere informatie

Van Kinsbergen college

Van Kinsbergen college AANMELDING LWOO Van Kinsbergen college Van Kinsbergen college 3 VOORWOORD In de praktijk blijkt dat de aanmelding voor leerlingen met LWOO (leerweg ondersteunend onderwijs) een lastige materie is. Om de

Nadere informatie

Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs in het Voorgezet Onderwijs

Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs in het Voorgezet Onderwijs Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs in het Voorgezet Onderwijs Uw kind gaat schooljaar 2016-2017 naar het voortgezet onderwijs Een aantal kinderen heeft op de basisschool moeite met de

Nadere informatie

School moet de ouder erop wijzen dat voor het vinden van een andere passende school haar medewerking nodig is. ADVIES

School moet de ouder erop wijzen dat voor het vinden van een andere passende school haar medewerking nodig is. ADVIES 107287 - School moet de ouder erop wijzen dat voor het vinden van een andere passende school haar medewerking nodig is. ADVIES in het geding tussen: mevrouw A, wonende te K, verzoekster en Stichting B,

Nadere informatie

InFORMATIE VOOR OUDERS

InFORMATIE VOOR OUDERS Samenwerkingsverband VO REGIO UTRECHT WEST Passend Onderwijs InFORMATIE VOOR OUDERS Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Regio Utrecht West mei 2014 1 Inleiding Uw kind volgt of gaat onderwijs volgen

Nadere informatie