Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld:"

Transcriptie

1 Kwaliteitseisen 7 versie 2 (december 2013) Wanden Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld: Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten 1. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of CV-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd. 2. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan. 3. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond. Aanvullend voor wand met draagfunctie: 4. Voor het verwijderen van een wand met een dragende functie dient u een bouwvergunning aan te vragen, vanwege de wijziging in de draagconstructie. 5. Bij het aanvraagformulier dient een constructieberekening en tekening te worden toegevoegd. 6. Bij het verwijderen van een dragende wand wordt een voorlopige toestemming gegeven. Na controle door de opzichter, waarbij inspectie van de aangebrachte draagconstructie mogelijk moet zijn (deze moet nog in het zicht zijn), wordt indien alle zaken bouwkundig in orde zijn, definitief toestemming gegeven. Onderhoudstechnische aspecten 7. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving. Verhuurtechnische aspecten 8. De te verwijderen wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer). 9. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht. 10. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt. 12. Woonstichting St. Joseph behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonstichting St. Joseph stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte 13. motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers). 14. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

2 Tips Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. Voor het maken van een constructieberekening en tekening adviseren wij u een constructiebureau in te schakelen. Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast. Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na uur). Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen. In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen. Niet toegestane materialen Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

3 Kwaliteitseisen 7 versie 2 (december 2013) Wanden Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld: Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten 1. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of CV-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd. 2. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan. 3. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond. Aanvullend voor wand met draagfunctie: 4. Voor het verwijderen van een wand met een dragende functie dient u een bouwvergunning aan te vragen, vanwege de wijziging in de draagconstructie. 5. Bij het aanvraagformulier dient een constructieberekening en tekening te worden toegevoegd. 6. Bij het verwijderen van een dragende wand wordt een voorlopige toestemming gegeven. Na controle door de opzichter, waarbij inspectie van de aangebrachte draagconstructie mogelijk moet zijn (deze moet nog in het zicht zijn), wordt indien alle zaken bouwkundig in orde zijn, definitief toestemming gegeven. Onderhoudstechnische aspecten 7. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving. Verhuurtechnische aspecten 8. De te verwijderen wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer). 9. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht. 10. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt. 12. Woonstichting St. Joseph behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonstichting St. Joseph stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte 13. motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers). 14. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

4 Tips Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. Voor het maken van een constructieberekening en tekening adviseren wij u een constructiebureau in te schakelen. Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast. Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na uur). Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen. In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen. Niet toegestane materialen Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

5 Kwaliteitseisen 7 versie 2 (december 2013) Wanden Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld: Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten 1. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of CV-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd. 2. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan. 3. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond. Aanvullend voor wand met draagfunctie: 4. Voor het verwijderen van een wand met een dragende functie dient u een bouwvergunning aan te vragen, vanwege de wijziging in de draagconstructie. 5. Bij het aanvraagformulier dient een constructieberekening en tekening te worden toegevoegd. 6. Bij het verwijderen van een dragende wand wordt een voorlopige toestemming gegeven. Na controle door de opzichter, waarbij inspectie van de aangebrachte draagconstructie mogelijk moet zijn (deze moet nog in het zicht zijn), wordt indien alle zaken bouwkundig in orde zijn, definitief toestemming gegeven. Onderhoudstechnische aspecten 7. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving. Verhuurtechnische aspecten 8. De te verwijderen wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer). 9. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht. 10. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt. 12. Woonstichting St. Joseph behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonstichting St. Joseph stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte 13. motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers). 14. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

6 Tips Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. Voor het maken van een constructieberekening en tekening adviseren wij u een constructiebureau in te schakelen. Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast. Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na uur). Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen. In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen. Niet toegestane materialen Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

7 Kwaliteitseisen 7 versie 2 (december 2013) Wanden Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld: Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten 1. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of CV-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd. 2. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan. 3. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond. Aanvullend voor wand met draagfunctie: 4. Voor het verwijderen van een wand met een dragende functie dient u een bouwvergunning aan te vragen, vanwege de wijziging in de draagconstructie. 5. Bij het aanvraagformulier dient een constructieberekening en tekening te worden toegevoegd. 6. Bij het verwijderen van een dragende wand wordt een voorlopige toestemming gegeven. Na controle door de opzichter, waarbij inspectie van de aangebrachte draagconstructie mogelijk moet zijn (deze moet nog in het zicht zijn), wordt indien alle zaken bouwkundig in orde zijn, definitief toestemming gegeven. Onderhoudstechnische aspecten 7. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving. Verhuurtechnische aspecten 8. De te verwijderen wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer). 9. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht. 10. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt. 12. Woonstichting St. Joseph behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonstichting St. Joseph stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte 13. motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers). 14. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

8 Tips Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. Voor het maken van een constructieberekening en tekening adviseren wij u een constructiebureau in te schakelen. Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast. Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na uur). Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen. In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen. Niet toegestane materialen Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

9 Kwaliteitseisen 7 versie 2 (december 2013) Wanden Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld: Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten 1. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of CV-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd. 2. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan. 3. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond. Aanvullend voor wand met draagfunctie: 4. Voor het verwijderen van een wand met een dragende functie dient u een bouwvergunning aan te vragen, vanwege de wijziging in de draagconstructie. 5. Bij het aanvraagformulier dient een constructieberekening en tekening te worden toegevoegd. 6. Bij het verwijderen van een dragende wand wordt een voorlopige toestemming gegeven. Na controle door de opzichter, waarbij inspectie van de aangebrachte draagconstructie mogelijk moet zijn (deze moet nog in het zicht zijn), wordt indien alle zaken bouwkundig in orde zijn, definitief toestemming gegeven. Onderhoudstechnische aspecten 7. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving. Verhuurtechnische aspecten 8. De te verwijderen wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer). 9. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht. 10. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt. 12. Woonstichting St. Joseph behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonstichting St. Joseph stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte 13. motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers). 14. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

10 Tips Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. Voor het maken van een constructieberekening en tekening adviseren wij u een constructiebureau in te schakelen. Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast. Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na uur). Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen. In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen. Niet toegestane materialen Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

11 Kwaliteitseisen 7 versie 2 (december 2013) Wanden Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld: Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten 1. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of CV-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd. 2. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan. 3. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond. Aanvullend voor wand met draagfunctie: 4. Voor het verwijderen van een wand met een dragende functie dient u een bouwvergunning aan te vragen, vanwege de wijziging in de draagconstructie. 5. Bij het aanvraagformulier dient een constructieberekening en tekening te worden toegevoegd. 6. Bij het verwijderen van een dragende wand wordt een voorlopige toestemming gegeven. Na controle door de opzichter, waarbij inspectie van de aangebrachte draagconstructie mogelijk moet zijn (deze moet nog in het zicht zijn), wordt indien alle zaken bouwkundig in orde zijn, definitief toestemming gegeven. Onderhoudstechnische aspecten 7. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving. Verhuurtechnische aspecten 8. De te verwijderen wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer). 9. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht. 10. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt. 12. Woonstichting St. Joseph behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonstichting St. Joseph stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte 13. motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers). 14. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

12 Tips Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. Voor het maken van een constructieberekening en tekening adviseren wij u een constructiebureau in te schakelen. Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast. Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na uur). Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen. In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen. Niet toegestane materialen Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

13 Kwaliteitseisen 7 versie 2 (december 2013) Wanden Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld: Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten 1. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of CV-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd. 2. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan. 3. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond. Aanvullend voor wand met draagfunctie: 4. Voor het verwijderen van een wand met een dragende functie dient u een bouwvergunning aan te vragen, vanwege de wijziging in de draagconstructie. 5. Bij het aanvraagformulier dient een constructieberekening en tekening te worden toegevoegd. 6. Bij het verwijderen van een dragende wand wordt een voorlopige toestemming gegeven. Na controle door de opzichter, waarbij inspectie van de aangebrachte draagconstructie mogelijk moet zijn (deze moet nog in het zicht zijn), wordt indien alle zaken bouwkundig in orde zijn, definitief toestemming gegeven. Onderhoudstechnische aspecten 7. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving. Verhuurtechnische aspecten 8. De te verwijderen wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer). 9. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht. 10. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt. 12. Woonstichting St. Joseph behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonstichting St. Joseph stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte 13. motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers). 14. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

14 Tips Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. Voor het maken van een constructieberekening en tekening adviseren wij u een constructiebureau in te schakelen. Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast. Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na uur). Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen. In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen. Niet toegestane materialen Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

15 Kwaliteitseisen 7 versie 2 (december 2013) Wanden Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld: Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten 1. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of CV-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd. 2. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan. 3. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond. Aanvullend voor wand met draagfunctie: 4. Voor het verwijderen van een wand met een dragende functie dient u een bouwvergunning aan te vragen, vanwege de wijziging in de draagconstructie. 5. Bij het aanvraagformulier dient een constructieberekening en tekening te worden toegevoegd. 6. Bij het verwijderen van een dragende wand wordt een voorlopige toestemming gegeven. Na controle door de opzichter, waarbij inspectie van de aangebrachte draagconstructie mogelijk moet zijn (deze moet nog in het zicht zijn), wordt indien alle zaken bouwkundig in orde zijn, definitief toestemming gegeven. Onderhoudstechnische aspecten 7. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving. Verhuurtechnische aspecten 8. De te verwijderen wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer). 9. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht. 10. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt. 12. Woonstichting St. Joseph behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonstichting St. Joseph stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte 13. motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers). 14. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

16 Tips Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. Voor het maken van een constructieberekening en tekening adviseren wij u een constructiebureau in te schakelen. Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast. Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na uur). Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen. In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen. Niet toegestane materialen Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

17 Kwaliteitseisen 7 versie 2 (december 2013) Wanden Voor het plaatsen of verwijderen van wanden zijn de volgende kwaliteitseisen opgesteld: Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten 1. Als er in de wand leidingwerk van elektra, gas of CV-thermostaat moet worden opgenomen, dan zal dit deskundig moeten worden aangelegd of worden verlegd. 2. De wand moet loodrecht op een andere muur en het plafond staan. 3. De wand moet verankerd zijn in de vloer en het plafond. Aanvullend voor wand met draagfunctie: 4. Voor het verwijderen van een wand met een dragende functie dient u een bouwvergunning aan te vragen, vanwege de wijziging in de draagconstructie. 5. Bij het aanvraagformulier dient een constructieberekening en tekening te worden toegevoegd. 6. Bij het verwijderen van een dragende wand wordt een voorlopige toestemming gegeven. Na controle door de opzichter, waarbij inspectie van de aangebrachte draagconstructie mogelijk moet zijn (deze moet nog in het zicht zijn), wordt indien alle zaken bouwkundig in orde zijn, definitief toestemming gegeven. Onderhoudstechnische aspecten 7. De wand en het plafond dienen netjes te worden afgewerkt. Er moet eenheid zijn met de omgeving. Verhuurtechnische aspecten 8. De te verwijderen wand mag geen scheidingswand zijn tussen een natte ruimte (badkamer/toilet) en een verblijfsruimte (woonkamer/slaapkamer). 9. Er mag geen vertrek ontstaan zonder toetreding van daglicht. 10. Er mag geen vertrek ontstaan kleiner dan 6 m Het resultaat mag niet zijn dat de woningtoegangsdeur rechtstreeks op de verblijfsruimte (slaapkamer/woonkamer) uitkomt. 12. Woonstichting St. Joseph behoudt het recht om het verwijderen of plaatsen van wanden niet toe te laten, ook al voldoet u aan de bovengenoemde voorwaarden. Woonstichting St. Joseph stelt u daar schriftelijk van op de hoogte met een korte 13. motivatie, nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Veelal zal dit te maken hebben met de verhuurbaarheid van de woning (aantal kamers en de oppervlakte van de kamers). 14. De wand tussen de keuken en de woonkamer mag niet worden verwijderd als u open verbrandingstoestellen (kachel/geiser/cv) in de woning heeft staan en u mechanische ventilatie heeft.

18 Tips Het is van belang dat de wanden vakkundig worden geplaatst. Voor het maken van een constructieberekening en tekening adviseren wij u een constructiebureau in te schakelen. Bij steenachtige wanden is het handig als u natte lakens ophangt in de deuropeningen van aangrenzende vertrekken. Dit beperkt de stofoverlast. Waarschuw uw buren als u gaat breken en maak bij voorkeur afspraken met betrekking tot het tijdstip (niet 's avonds na uur). Het afvoeren van puin dient volgens de gemeentelijke eisen te gebeuren Een leidingdetector is handig om leidingwerk op te zoeken in de muur die u wilt verwijderen. In plaats van een volledige wand weg te halen of te plaatsen, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een toog, schuifpui of glaswand te plaatsen. Niet toegestane materialen Spaanplaten, polystyreenplaten, houtwolcementplaten, asbesthoudende materialen, kunststof schroten (PVC).

Een tussenwand plaatsen of verwijderen

Een tussenwand plaatsen of verwijderen Klusfolder Een tussenwand plaatsen of verwijderen In deze klusfolder leest u hoe u een niet-dragende tussenwand plaatst of verwijdert. U kunt dit heel goed zelf doen. Als in de wand leidingwerk moet worden

Nadere informatie

KLUSWIJZER 8. Zelf een scheidingswand bouwen

KLUSWIJZER 8. Zelf een scheidingswand bouwen KLUSWIJZER 8 Zelf een scheidingswand bouwen U heeft behoefte aan een extra kinderkamer; u wilt die grote zolder in tweeën delen; u zou in de huiskamer graag een aparte werk- of hobbyhoek maken. Dan is

Nadere informatie

Zelf een wand plaatsen of verwijderen. Kies het juiste materiaal Gipskartonplaten Gasbetonblokken Tips Kwaliteitseisen Niet toegestane materialen

Zelf een wand plaatsen of verwijderen. Kies het juiste materiaal Gipskartonplaten Gasbetonblokken Tips Kwaliteitseisen Niet toegestane materialen Zelf een wand plaatsen of verwijderen Kies het juiste materiaal Gipskartonplaten Gasbetonblokken Tips Kwaliteitseisen Niet toegestane materialen Zelf een wand plaatsen of verwijderen 2 U wilt die grote

Nadere informatie

Kluswijzer: Zelf wanden plaatsen of verwijderen. elk mens zijn eigen woonwens. Fotobureau Tiernego

Kluswijzer: Zelf wanden plaatsen of verwijderen. elk mens zijn eigen woonwens. Fotobureau Tiernego Kluswijzer: Zelf wanden plaatsen of verwijderen elk mens zijn eigen woonwens Fotobureau Tiernego Zelf een scheidingswand plaatsen of verwijderen U wilt die grote zolder in tweeën delen of u zou in de huiskamer

Nadere informatie

Zelf. een scheidingswand bouwen. Kluswijzer

Zelf. een scheidingswand bouwen. Kluswijzer Zelf een scheidingswand bouwen Kluswijzer 2 Zelf een scheidingswand bouwen U hebt een extra kinderkamer nodig; u wilt die grote zolder in tweeën delen; u zou in de huiskamer graag een aparte werk- of hobbyhoek

Nadere informatie

Tussenwand plaatsen of verwijderen. Dit heeft u nodig

Tussenwand plaatsen of verwijderen. Dit heeft u nodig Tussenwand plaatsen of verwijderen U wilt een extra kamer creëren? Of juist van twee kamers één kamer maken? Dan is het plaatsen c.q. verwijderen van een niet dragende tussenwand een oplossing. Houd er

Nadere informatie

kluswijzer Scheidingswanden

kluswijzer Scheidingswanden kluswijzer Scheidingswanden Zelf een niet-dragende scheidingswand bouwen De indeling van uw woning staat weliswaar van tevoren vast, maar dat betekent niet dat er niets aan veranderd kan worden. Als u

Nadere informatie

5 WAND PLAATSEN Scheidingswand bouwen Kies het juiste bouwmateriaal Gipskartonplaten De uitvoering

5 WAND PLAATSEN Scheidingswand bouwen Kies het juiste bouwmateriaal Gipskartonplaten De uitvoering 5 WAND PLAATSEN Scheidingswand bouwen U heeft behoefte aan een extra kinderkamer, u wilt die grote zolder in tweeën delen, u zou in de huiskamer graag een aparte werk- of hobbyhoek maken. Dan is een niet-dragende

Nadere informatie

kluswijzer scheidingswanden

kluswijzer scheidingswanden kluswijzer 7 scheidingswanden Plezierig wonen Wonen is iets persoonlijks. In uw woning ziet u graag de kleuren waar u van houdt, heeft u een indeling waar u zich prettig bij voelt en als het even kan,

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen

Zelf uw woning aanpassen Zelf uw woning aanpassen NIET DRAGENDE SCHEIDINGSWAND U hebt behoefte aan een extra kinderkamer, of u wilt uw zolder in tweeën delen, of u heeft zin om in uw huiskamer een aparte werk- of hobbyhoek te

Nadere informatie

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis 1 Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis Zelf uw droomkeuken plaatsen? Plannen om de zolder te verbouwen? Schuurtje in de tuin? Een tweede toilet in de badkamer?

Nadere informatie

KLUSWIJZER Een wand verwijderen. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg.

KLUSWIJZER Een wand verwijderen. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. KLUSWIJZER Een wand verwijderen Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl KLUSWIJZER Een wand verwijderen Er wonen steeds minder mensen

Nadere informatie

Aanpassingen en veranderingen van de woning: waarvoor heeft u toestemming nodig?

Aanpassingen en veranderingen van de woning: waarvoor heeft u toestemming nodig? Aanpassingen en veranderingen van de woning: waarvoor heeft u toestemming nodig? Omschrijving aanpassing Toestemming noodzakelijk Mag blijven zitten (als technisch in orde) Verwijderen of plaatsen van

Nadere informatie

ZAV KLUSSEN NAAR WENS

ZAV KLUSSEN NAAR WENS KLUSSEN NAAR WENS De algemene spelregels Wilt u uw woning aanpassen aan uw persoonlijke smaak en woonwensen? Dat kan. WormerWonen vindt het goed als huurders veranderingen of voorzieningen aanbrengen in

Nadere informatie

Klussen in uw woning

Klussen in uw woning Klussen in uw woning U wilt uw woning en alles wat daarbij hoort het liefst naar eigen wens inrichten. Die wensen kunnen heel verschillend zijn: de keuken uitbreiden, een dakraam aanbrengen of een schuurtje

Nadere informatie

Klussen in je woning

Klussen in je woning Klussen in je woning Je wilt je woning het liefst helemaal naar eigen wens inrichten. Die wensen zijn voor iedereen verschillend: de keuken uit breiden, een dakraam plaatsen of een schuurtje in de tuin.

Nadere informatie

Aanpassingen aan aanbrengen van isolatie

Aanpassingen aan aanbrengen van isolatie Toelichting Aanpassingen aan gevels & dak en aanbrengen van isolatie U mag uw woning naar uw eigen smaak inrichten en aanpassen. Plaatst u tuindeuren, een schuifpui, een dakraam of een dakkapel? Dan moet

Nadere informatie

Ons beleid voor: Zelf aangebrachte voorzieningen WBV VAN ERFGOOIERS

Ons beleid voor: Zelf aangebrachte voorzieningen WBV VAN ERFGOOIERS WBV VAN ERFGOOIERS Ons beleid voor: Zelf aangebrachte voorzieningen Zelf klussen in uw huurwoning U wilt iets aan uw huurwoning veranderen zodat deze beter bij u past. Een nieuwe keuken, een andere badkamer

Nadere informatie

U wilt verbouwen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u veranderingen aan of in uw woning wilt aanbrengen.

U wilt verbouwen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u veranderingen aan of in uw woning wilt aanbrengen. U wilt verbouwen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u veranderingen aan of in uw woning wilt aanbrengen. Inhoud Wonen naar uw zin pagina 3 Waarom regels? pagina 5 Toestemming vragen pagina

Nadere informatie

ZELF AANGEBRACHTE VOORZIENINGEN

ZELF AANGEBRACHTE VOORZIENINGEN Woonstichting Etten-Leur Bredaseweg 1 Postbus 140 4870 AC ETTEN-LEUR (076) 502 46 00 www.woonwel.nl IBAN NL84RABO0114877777 KvK 20073996 ZELF AANGEBRACHTE VOORZIENINGEN Zelf uw woning naar wens veranderen

Nadere informatie

ZAV KLUSSEN NAAR WENS

ZAV KLUSSEN NAAR WENS KLUSSEN NAAR WENS De algemene spelregels Wilt u uw woning aanpassen aan uw persoonlijke smaak en woonwensen? Dat kan. WormerWonen vindt het goed als huurders veranderingen of voorzieningen aanbrengen in

Nadere informatie

Zelf klussen in uw huurwoning

Zelf klussen in uw huurwoning Zelf klussen in uw huurwoning U wilt iets aan uw huurwoning veranderen zodat deze beter bij u past. Een keuken, een andere badkamer of misschien wel een dakkapel. Wij geven u graag de gelegenheid om zelf

Nadere informatie

Zelf klussen in uw woning

Zelf klussen in uw woning Zelf klussen in uw woning U huurt een woning van Centrada. Als huurder kunt u de woning aanpassen naar uw eigen smaak. Misschien wilt u een luxe keuken plaatsen, of zou een dakkapel voor die extra ruimte

Nadere informatie

Lek en Waard Wonen. Veranderingen in en aan uw woning. Wat moet u weten?

Lek en Waard Wonen. Veranderingen in en aan uw woning. Wat moet u weten? Lek en Waard Wonen Veranderingen in en aan uw woning Wat moet u weten? Veranderingen in en aan uw woning Door uw woning naar uw eigen smaak, wensen en inzicht in te richten, maakt u van uw huis een thuis.

Nadere informatie

OF DAKRAMEN DAKVENSTERS K LKLUSSEN KLUSSEN

OF DAKRAMEN DAKVENSTERS K LKLUSSEN KLUSSEN OF OF DAKRAMEN DAKVENSTERS DAKVENSTERS K LKLUSSEN U S S E N KLUSSEN K U wilt graag direct daglicht op uw hobbyzolder, meer ventilatie voor de vliering of een beter uitzicht vanuit de zolder. Al deze wensen

Nadere informatie

Wonen op maat. Wat moet u doen als u uw woning wilt veranderen?

Wonen op maat. Wat moet u doen als u uw woning wilt veranderen? > Wonen op maat Wonen op maat In deze folder leest u wat de mogelijkheden zijn als u zélf uw woning wilt veranderen en aan wilt passen aan uw eigen wensen. Bij een woningverandering is het belangrijk dat

Nadere informatie

kluswijzer dakraam plaatsen

kluswijzer dakraam plaatsen kluswijzer 10 dakraam plaatsen Plezierig wonen Wonen is iets persoonlijks. In uw woning ziet u graag de kleuren waar u van houdt, heeft u een indeling waar u zich prettig bij voelt en als het even kan,

Nadere informatie

Let op: sommige wijzigingen kunnen wel in eengezinswoningen, maar niet in etagewoningen/appartementen worden uitgevoerd.

Let op: sommige wijzigingen kunnen wel in eengezinswoningen, maar niet in etagewoningen/appartementen worden uitgevoerd. Klussenoverzicht Let op: sommige wijzigingen kunnen wel in eengezinswoningen, maar niet in etagewoningen/appartementen worden uitgevoerd. Pré Wonen houdt zich het recht voor in bepaalde gevallen anders

Nadere informatie

Veranderingen in en aan uw woning Wat moet u weten?

Veranderingen in en aan uw woning Wat moet u weten? Veranderingen in en aan uw woning Wat moet u weten? Door uw woning naar uw eigen smaak, wensen en inzicht in te richten, maakt u van uw huis een thuis. Daarom wil Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Aanpassingen aan aanbrengen van isolatie

Aanpassingen aan aanbrengen van isolatie Toelichting Aanpassingen aan gevels & dak en aanbrengen van isolatie U mag uw woning naar uw eigen smaak inrichten en aanpassen. Bouwt u een aanbouw, serre of erker, plaatst u tuindeuren, een schuifpui,

Nadere informatie

A0AU011 Uitbouw begane grond achterzijde woning 0,9 m 1,00 à 9.500,00

A0AU011 Uitbouw begane grond achterzijde woning 0,9 m 1,00 à 9.500,00 Wanneer u gebruik wilt maken van één of meer opties, dan kunt u het bewuste onderdeel aankruisen en het aantal opgeven. Vervolgens tekent u de lijst voor akkoord en retourneert u één exemplaar. Uw opties

Nadere informatie

Aanpassingen in de inrichting van de woning

Aanpassingen in de inrichting van de woning Toelichting Aanpassingen in de inrichting van de woning U mag uw woning naar uw eigen smaak inrichten en aanpassen. Onze opzichter adviseert u graag over de inrichting van uw woning, als het gaat om de

Nadere informatie

Klussen en verbouwen. zelf aangebrachte veranderingen

Klussen en verbouwen. zelf aangebrachte veranderingen Klussen en verbouwen zelf aangebrachte veranderingen Het motto van Intermaris is: maak van uw huis uw thuis. Hiermee geven wij aan dat wij het belangrijk vinden dat u in uw woning de vrijheid heeft om

Nadere informatie

Kluswijzer 8 Plaatsen van een aanbouw, uitbouw of bijgebouw

Kluswijzer 8 Plaatsen van een aanbouw, uitbouw of bijgebouw Kluswijzer 8 Plaatsen van een aanbouw, uitbouw of bijgebouw De Wassenaarsche Bouwstichting heeft voor de doe-het-zelvers onder de huurders een reeks Kluswijzers ontwikkeld. Gemakkelijk leesbare handleidingen

Nadere informatie

Elektra De elektra in het toilet wordt gecontroleerd en, indien nodig, aangepast of vervangen volgens de huidige eisen.

Elektra De elektra in het toilet wordt gecontroleerd en, indien nodig, aangepast of vervangen volgens de huidige eisen. TOILETRENOVATIE Toiletrenovatie Is uw toilet oud en vervallen? Dan komt u in aanmerking voor een nieuw toilet. Woningbouwvereniging Reeuwijk renoveert uw toilet op verzoek. Hoe dat in zijn werk gaat, hoe

Nadere informatie

Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen

Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen Een strakke keuken, mét kookeiland. Eindelijk een dakraam, een houten vloer, beneden én boven U wilt graag een en ander in uw woning

Nadere informatie

Thuisvoelen in uw huurwoning

Thuisvoelen in uw huurwoning Thuisvoelen in uw huurwoning Zelf Aangebrachte Veranderingen (ZAV) w s v a a l s a u g u s t u s 2010 THUISVOELEN IN UW HUURWONING U huurt een huis van onze woningcorporatie. Om deze woning echt tot uw

Nadere informatie

Zelf uw woning veranderen

Zelf uw woning veranderen Zelf uw woning veranderen Zelf uw woning veranderen Wilt u zelf een nieuwe vloer leggen, een nieuwe keuken of een ligbad installeren of ergens een tussenmuur plaatsen of verwijderen? Dat kan! We geven

Nadere informatie

Spelregels versie 2 (december 2013)

Spelregels versie 2 (december 2013) Spelregels versie 2 (december 2013) Wonen op maat U huurt een woning van St. Joseph en heeft nog een woonwens. Dat kan uiteenlopen van een dakraam, zonnepanelen op het dak of een nieuwe erfafscheiding.

Nadere informatie

Zelf aan de slag in uw woning. Tips, richtlijnen en adviezen

Zelf aan de slag in uw woning. Tips, richtlijnen en adviezen Zelf aan de slag in uw woning Tips, richtlijnen en adviezen U wilt zelf in uw woning veranderingen aanbrengen? Wanneer het gaat om kleine aanpassingen heeft u daarvoor geen toestemming van Woonmeij nodig.

Nadere informatie

Aanpassingen op het terrein of in de tuin

Aanpassingen op het terrein of in de tuin Toelichting Aanpassingen op het terrein of in de tuin U mag uw woning naar uw eigen smaak inrichten en aanpassen. Bouwt u een garage, berging of carport? Dan moet u hiervoor toestemming vragen. Voordat

Nadere informatie

Omschrijving (per categorie, alfabetisch) 1 2 3 4 5 6 A ALGEMEEN

Omschrijving (per categorie, alfabetisch) 1 2 3 4 5 6 A ALGEMEEN A ALGEMEEN 1. Aansluitingen Aardlekschakelaar Gekeurd door erkend installateur. Airco (buitenunit) Elektra (uitbreiding groepen) Gekeurd door erkend installateur. Elektra berging Gekeurd door erkend installateur.

Nadere informatie

Zelf een keuken plaatsen. Maak eerst een keukenplan De keuken installeren Het afstellen van laden en deuren Kwaliteitseisen

Zelf een keuken plaatsen. Maak eerst een keukenplan De keuken installeren Het afstellen van laden en deuren Kwaliteitseisen Zelf een keuken plaatsen Maak eerst een keukenplan De keuken installeren Het afstellen van laden en deuren Kwaliteitseisen Zelf een keuken plaatsen 2 U wilt een groter aanrechtblad met een extra spoelbak

Nadere informatie

INFORMATIE. Kluswijzer. Afdeling Woondiensten Balk, december 2009

INFORMATIE. Kluswijzer. Afdeling Woondiensten Balk, december 2009 INFORMATIE Kluswijzer Afdeling Woondiensten Balk, december 2009 Inhoud 1. INLEIDING 1. Inleiding 2. Tuin en erf.. 3. Gevel en dak.. 4. Woningindeling.... 5. Woninginrichting.. 6. Keuken.. 7. Sanitair en

Nadere informatie

KLUS GERUST Zelf werken aan de woning Klussen in overleg met Woonlinie Wel of geen toestemming Bij het verlaten van de woning

KLUS GERUST Zelf werken aan de woning Klussen in overleg met Woonlinie Wel of geen toestemming Bij het verlaten van de woning KLUS GERUST Zelf werken aan de woning Veel mensen, veel wensen. De meeste mensen willen het huis waarin zij wonen graag aanpassen aan hun persoonlijke smaak. Voor bewoners van een huurwoning kan dat soms

Nadere informatie

Offerte Aanvraag 28 maart 2016

Offerte Aanvraag 28 maart 2016 Offerte Aanvraag 28 maart 2016 Fam. Goes Ark 23 5502 VJ Veldhoven Verzoek tot offerte met betrekking tot het verzorgen van de verbouwing van keuken en woonkamer. Beste heer, mevrouw, wij doen hierbij aanvraag

Nadere informatie

klussen in de woning wegwijzer

klussen in de woning wegwijzer klussen in de woning wegwijzer Welke klussen kan ik in mijn huurwoning zelf doen en welke niet? Wat zijn hiervoor de richtlijnen? Voor welke klussen kan ik een krijgen? Mogen veranderingen blijven zitten

Nadere informatie

WEGWIJZER Klussen in de woning. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg.

WEGWIJZER Klussen in de woning. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. WEGWIJZER Klussen in de woning Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl WEGWIJZER Klussen in de woning Welke klussen kan ik in mijn huurwoning

Nadere informatie

Kluswijzer 5 Keukens. Aan welke eisen moet de verandering voldoen?

Kluswijzer 5 Keukens. Aan welke eisen moet de verandering voldoen? Kluswijzer 5 Keukens Een keuken naar uw eigen zin. Misschien een groter aanrechtblad met een extra spoelbak, ruimere keukenkasten of een echte droomkeuken. Dankzij de moderne zelfbouwkeukens is het allemaal

Nadere informatie

Wonen naar wens. veranderen zonder zorgen

Wonen naar wens. veranderen zonder zorgen Wonen naar wens veranderen zonder zorgen Wonen naar wens veranderen zonder zorgen Smaken verschillen. En wensen verschillen. Iedereen heeft zijn eigen gedachten over wat mooi is of minder mooi. Wat praktisch

Nadere informatie

Sliedrecht, 22 woningen type Bach en Mozart plan Baanhoek West fase 3

Sliedrecht, 22 woningen type Bach en Mozart plan Baanhoek West fase 3 Aanvullende koperskeuzelijst Aspirant koper(s) Behandeld door C.A. (Caroline) van den Dool E-mail koperskeuze @adriaanvanerk.nl. Project Sliedrecht, 22 woningen type Bach en Mozart plan Baanhoek West fase

Nadere informatie

Uw woning zelf veranderen

Uw woning zelf veranderen Uw woning zelf veranderen Natuurlijk wilt u zich thuis voelen in uw woning. QuaWonen geeft u de vrijheid om uw woning aan te passen aan uw eigen smaak en wensen. Daarom kan er heel veel als het gaat om

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen. Klussen met Maasvallei

Zelf uw woning aanpassen. Klussen met Maasvallei Zelf uw woning aanpassen Klussen met Maasvallei Zelf uw woning Lorem ipsum dolor sit amet aanpassen Als huurder heeft u het recht uw woning aan uw persoonlijke smaak en wensen aan te passen. Maasvallei

Nadere informatie

Informatiebrochure. Geraniumlaan 18 Badhoevedorp

Informatiebrochure. Geraniumlaan 18 Badhoevedorp Informatiebrochure Geraniumlaan 18 Badhoevedorp Geraniumlaan 18 Badhoevedorp Royale SEMIBUNGALOW met sfeervolle, zonnige PATIO gelegen op een ruim perceel van 231 m² met voldoende parkeergelegenheid. De

Nadere informatie

Hieronder staan de werkzaamheden meer in detail, uitgesplitst naar soort werk. In de bijlage vind u schetsen en foto s.

Hieronder staan de werkzaamheden meer in detail, uitgesplitst naar soort werk. In de bijlage vind u schetsen en foto s. Opdrachtomschrijving Keukenruimte inclusief doorbraak Dit voorjaar willen wij een nieuwe keuken (339 x 180 x 295) realiseren met een doorbraak in de muur naar de achterkamer. Wij zoeken daarvoor een klussenman

Nadere informatie

Zelf aangebrachte veranderingen (ZAV)

Zelf aangebrachte veranderingen (ZAV) Zelf aangebrachte veranderingen (ZAV) Wat zijn de spelregels? U wilt uw woning aanpassen: Wij steunen u in uw plannen! Een mooie nieuwe keuken is een grote wens van u. Of staat bovenaan uw verlanglijst

Nadere informatie

Wonen naar wens! Uw huurwoning veranderen over wat kan en wat mag

Wonen naar wens! Uw huurwoning veranderen over wat kan en wat mag Wonen naar wens! Uw huurwoning veranderen over wat kan en wat mag Ieder woont op zijn eigen manier en naar eigen smaak. Een eigen huis kan helemaal naar eigen inzicht en wens verbouwd worden. Ook bij huurwoningen

Nadere informatie

Zelf Aangebrachte Voorzieningen

Zelf Aangebrachte Voorzieningen Zelf Aangebrachte Voorzieningen Spelregels bij het aanpassen van een woning van de Noordwijkse Woningstichting Versie 100913 Inhoud 1. Veranderingen in en rond een huurwoning...2 2. Roerende en onroerende

Nadere informatie

ZELF AANGEBRACHTE VERANDERINGEN. Richtlijnen voor klussen in een woning van St. Joseph

ZELF AANGEBRACHTE VERANDERINGEN. Richtlijnen voor klussen in een woning van St. Joseph ZELF AANGEBRACHTE VERANDERINGEN Richtlijnen voor klussen in een woning van St. Joseph 1 Zelf veranderingen aanbrengen 1. Algemeen Woningstichting St. Joseph vindt het belangrijk dat huurders zich thuis

Nadere informatie

Zelf. een dakraam plaatsen. Kluswijzer

Zelf. een dakraam plaatsen. Kluswijzer Zelf een dakraam plaatsen Kluswijzer 2 Zelf een dakraam plaatsen U zou graag direct daglicht op uw hobbyzolder hebben; u zoekt een ventilatiemogelijkheid voor de vliering; u wilt een beter uitzicht vanuit

Nadere informatie

A0AU010C Uitbouw begane grond achterzijde woning 1,2 m 1,00 à ,00

A0AU010C Uitbouw begane grond achterzijde woning 1,2 m 1,00 à ,00 Wanneer u gebruik wilt maken van één of meer opties, dan kunt u het bewuste onderdeel aankruisen en het aantal opgeven. Vervolgens tekent u de lijst voor akkoord en retourneert u één exemplaar. Uw opties

Nadere informatie

Nieuwe woning.

Nieuwe woning. www.quawonen.com Nieuwe woning www.quawonen.com 2 Nieuwe woning Als u een woning bij QuaWonen gaat huren, dan is het goed om te weten wat u kunt verwachten. In deze folder kunt u lezen hoe de woning er

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING

Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING Wilt u uw woning verfraaien door parket/laminaat aan te leggen of een houten betimmering (niet in de keuken) aan te brengen tegen een muur of tegen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Van der Waalsstraat 20 Badhoevedorp

Informatiebrochure. Van der Waalsstraat 20 Badhoevedorp Informatiebrochure Van der Waalsstraat 20 Badhoevedorp Van der Waalsstraat 20 Badhoevedorp Nabij het centrum van Badhoevedorp gelegen 5-kamer HOEKwoning met zonnige, diepe achtertuin op groot perceel (254

Nadere informatie

Zelf klussen. in uw huis

Zelf klussen. in uw huis Zelf klussen in uw huis voorwaarden en toestemming Wilt u zelf een nieuwe keuken of een bad installeren, parket leggen of ergens een wand tussen plaatsen of verwijderen? Dat kan! Aan het zelf klussen in

Nadere informatie

Zelf Aangebrachte Veranderingen

Zelf Aangebrachte Veranderingen Zelf Aangebrachte Veranderingen Veranderingen in de woning aanbrengen? WONINGSTICHTING BUITENLUST Een woning voldoet nooit helemaal aan al uw woonwensen en misschien denkt u er wel eens aan om een kleine

Nadere informatie

Kluswijzer. Wat mag wel en wat mag niet? www.devooruitgang.com

Kluswijzer. Wat mag wel en wat mag niet? www.devooruitgang.com Kluswijzer Wat mag wel en wat mag niet? www.devooruitgang.com Wat mag u veranderen aan uw woning? Voor welke veranderingen heeft u toestemming nodig? In deze brochure vindt u de spelregels en handige tips.

Nadere informatie

Zelf sierpleisteren. Sierpleisteren De voorbereidingen De sierpleister aanbrengen Kwaliteitseisen Aanbevolen materiaal

Zelf sierpleisteren. Sierpleisteren De voorbereidingen De sierpleister aanbrengen Kwaliteitseisen Aanbevolen materiaal Zelf sierpleisteren Sierpleisteren De voorbereidingen De sierpleister aanbrengen Kwaliteitseisen Aanbevolen materiaal Zelf sierpleisteren 2 3 Het interieur van de woning verfraaien? Een ander verfje, een

Nadere informatie

Keukens. Keukens. Kluswijzer van Woningstichting Nijkerk. De klus

Keukens. Keukens. Kluswijzer van Woningstichting Nijkerk. De klus Keukens Kluswijzer van Woningstichting Nijkerk Keukens Zelf uw woning aanpassen, helemaal naar uw eigen smaak. Dat mag natuurlijk, maar er zijn wel een paar spelregels. Dat komt omdat de aanpassingen vakkundig

Nadere informatie

Zelf Aangebrachte Voorzieningen

Zelf Aangebrachte Voorzieningen Zelf Aangebrachte Voorzieningen Wilt u uw woning naar uw eigen wensen aanpassen? Tegenwoordig is dat geen probleem. Als u even van tevoren met ons overlegt, dan zijn er veel mogelijkheden. Voor het aanbrengen

Nadere informatie

Zelf aangebrachte voorzieningen aan uw woning

Zelf aangebrachte voorzieningen aan uw woning Zelf aangebrachte voorzieningen aan uw woning Zelf uw woning aanpassen? Wat leest u in deze folder? Met wie neemt u contact op als u iets wilt veranderen in uw woning? Welke eisen stelt Woonzorg Nederland

Nadere informatie

Z.A.V. beleid WBV Arnemuiden

Z.A.V. beleid WBV Arnemuiden Z.A.V. beleid WBV Arnemuiden Vele mensen hebben behoefte om hun huis aan te passen aan hun eigen wensen en inzichten. Voor eigenaren van koopwoningen is dat geen probleem. Ze kunnen klussen zoveel ze willen,

Nadere informatie

Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV)

Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) Klussen in huis Woonplus vindt het een prima idee als u uw woning wilt verbeteren. Wilt u veranderingen aanbrengen in uw woning? Dat kan! In deze folder leest u welke

Nadere informatie

Klussen in huis. Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) hoe werkt het?

Klussen in huis. Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) hoe werkt het? Klussen in huis Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) hoe werkt het? Heeft u zin om uw woning onder handen te nemen? Dat kan! Woonplus vindt het een prima idee als u uw woning wilt verbeteren. 1 Lees de

Nadere informatie

Zelf klussen in uw woning

Zelf klussen in uw woning Zelf klussen in uw woning Talis vindt het belangrijk dat u uw woning naar eigen inzicht kunt veranderen. Aan de andere kant hebben wij er belang bij om uw woning weer goed te kunnen verhuren als u gaat

Nadere informatie

Betrekken of verlaten

Betrekken of verlaten Nieuw 2014 Betrekken of verlaten I N F O R M A T I E F O L D E R V O O R D E V E R T R E K K E N D E E N K O M E N D E H U U R D E R van uw WSN woning Betrekken of verlaten van uw WSN woning Bij het opzeggen

Nadere informatie

Zelf Aangebrachte Voorziening. Toestemming. Overname

Zelf Aangebrachte Voorziening. Toestemming. Overname Klussen in huis 2 Een luxe keuken.. Een riant ligbad.. Een mooi tuinhuisje.. Natuurlijk richt u uw woning graag naar eigen smaak in. Woonservice Urbanus begrijpt dit en staat daar in principe positief

Nadere informatie

Kluswijzer 5 Keuken installeren en wanden betegelen

Kluswijzer 5 Keuken installeren en wanden betegelen Kluswijzer 5 Keuken installeren en wanden betegelen De Wassenaarsche Bouwstichting heeft voor de doe-het-zelvers onder de huurders een reeks Kluswijzers ontwikkeld. Gemakkelijk leesbare handleidingen voor

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen?

Zelf uw woning aanpassen? Zelf uw woning aanpassen? Spelregels bij zelf aangebrachte voorzieningen 2 Inhoudsopgave Aanpassingen aan uw huurwoning 4 Toestemming 5 Voorwaarden 6 Onderhoud 7 Verhuizing 8 Niet toegestane veranderingen

Nadere informatie

Sliedrecht, 22 woningen type Bach en Mozart plan Baanhoek West fase 3

Sliedrecht, 22 woningen type Bach en Mozart plan Baanhoek West fase 3 Aanvullende koperskeuzelijst Aspirant koper(s) Behandeld door C.A. (Caroline) van den Dool E-mail koperskeuze @adriaanvanerk.nl. Project Sliedrecht, 22 woningen type Bach en Mozart plan Baanhoek West fase

Nadere informatie

Mijn woning veranderen... mag dat?

Mijn woning veranderen... mag dat? partner in wonen Mijn woning veranderen... mag dat? Mijn woning veranderen... mag dat? Steeds meer mensen gaan ertoe over hun huis aan hun persoonlijke smaak en wensen aan te passen. Er zijn genoeg voorbeelden

Nadere informatie

KLUSWIJZER 5. Zelf een dakraam plaatsen

KLUSWIJZER 5. Zelf een dakraam plaatsen KLUSWIJZER 5 Zelf een dakraam plaatsen U zou graag direct daglicht op uw (hobby)zolder hebben; u zoekt een ventilatiemogelijkheid voor de vliering; u wilt een beter uitzicht vanuit die bovenste logeerkamer.

Nadere informatie

Klussen en verbeteren. waar je thuis bent...

Klussen en verbeteren. waar je thuis bent... Klussen en verbeteren waar je thuis bent... Maak van uw huis uw thuis Wij vinden het belangrijk dat u zich heem voelt in uw woning. Daarom kunt u de woning naar eigen smaak inrichten en veranderen. In

Nadere informatie

Zelf uw woning isoleren

Zelf uw woning isoleren kluswijzer Isoleren Zelf uw woning isoleren In Nederland staat isolatie hoog op de lijst van klussen in huis. Geen wonder! Vooral s winters blijken veel woningen een isolatiebeurt te kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Zelf klussen in uw woning

Zelf klussen in uw woning Huurcontract en regelgeving Zelf klussen in uw woning U wilt graag uw huis aan uw persoonlijke smaak en wensen aanpassen. Wellicht wilt u een andere kleur schilderwerk of een nieuw behang. Deze eenvoudige

Nadere informatie

Kluswijzer December 2017

Kluswijzer December 2017 Kluswijzer December 2017 Inhoud 1. Inleiding 2. Tuin en erf 3. Gevel en dak 4. Woningindeling 5. Woninginrichting 6. Keuken 7. Sanitair en kranen 8. Installaties 9. Isolatie 10. Onderhoud 1. INLEIDING

Nadere informatie

Wonen op maat. Zelf veranderingen aanbrengen

Wonen op maat. Zelf veranderingen aanbrengen Wonen op maat Zelf veranderingen aanbrengen 1 In deze folder leest u wat de mogelijkheden zijn als u zélf uw woning wilt veranderen en aan wilt passen aan uw eigen wensen. Bij een woningverandering is

Nadere informatie

Informatiebrochure. Borgloonstraat 23 Amsterdam

Informatiebrochure. Borgloonstraat 23 Amsterdam Informatiebrochure Borgloonstraat 23 Amsterdam Borgloonstraat 23 Amsterdam Goed onderhouden royale (circa 155 m2) 6-kamer HOEKwoning voorzien van een achtertuin en (dak)terras gelegen in Nieuw-Sloten.

Nadere informatie

EigenWijs Verbouwen Van een huis uw eigen thuis maken

EigenWijs Verbouwen Van een huis uw eigen thuis maken EigenWijs Verbouwen Van een huis uw eigen thuis maken EigenWijs Verbouwen Van een huis uw eigen thuis maken. Het kán, ook als u huurt! Een nieuwe keuken, badkamer of een houten vloer. Veranderingen die

Nadere informatie

Ik wil mijn woning veranderen

Ik wil mijn woning veranderen Ik wil mijn woning veranderen Let even op de spelregels Wie weet wilt u een dakraam plaatsen om op zolder meer licht te hebben. Het kan ook zijn dat u uw badkamer wilt verfrissen met nieuwe tegels. Dat

Nadere informatie

Zelf klussen in uw woning

Zelf klussen in uw woning Zelf klussen in uw woning juli 2009 Zelf uw woning veranderen Mag u zelf wijzigingen aanbrengen aan de woning die u van WOONopMAAT huurt? In de meeste gevallen is het antwoord: ja. WOONopMAAT snapt dat

Nadere informatie

Klussen in uw huurwoning

Klussen in uw huurwoning Klussen in uw huurwoning Handig samen met Openbaar Belang! Het is belangrijk dat u zich helemaal thuis voelt in uw huis en er met veel plezier woont. Daarom vindt Openbaar Belang het belangrijk dat u zelf

Nadere informatie

het bildt ferwerderadiel menaldumadeel franekeradeel ZELF AAN DE SLAG Pas uw woning aan naar uw eigen wensen. Huur- en koopwoningen tussen Wad & Stad

het bildt ferwerderadiel menaldumadeel franekeradeel ZELF AAN DE SLAG Pas uw woning aan naar uw eigen wensen. Huur- en koopwoningen tussen Wad & Stad het bildt ferwerderadiel menaldumadeel franekeradeel ZELF AAN DE SLAG Pas uw woning aan naar uw eigen wensen. Huur- en koopwoningen tussen Wad & Stad ZELF AAN DE SLAG U moet zich als huurder thuis voelen

Nadere informatie

Klussen in uw woning. Spelregels voor het aanbrengen van veranderingen in uw woning

Klussen in uw woning. Spelregels voor het aanbrengen van veranderingen in uw woning Klussen in uw woning Spelregels voor het aanbrengen van veranderingen in uw woning Inhoudsopgave TOESTEMMING VRAGEN VOOR VERANDERINGEN...3 Kleine veranderingen...3 Overige veranderingen...3 Toestemming

Nadere informatie

ZELF IETS AAN JE HUURWONING VERANDEREN

ZELF IETS AAN JE HUURWONING VERANDEREN ZELF IETS AAN JE HUURWONING VERANDEREN We willen graag dat jij je helemaal thuis voelt. Als je dus iets wilt veranderen om van jouw huis echt je eigen plek te maken, dan vinden we dat meestal prima. Maar

Nadere informatie

Zeg tijdig de huur op. Alles over verhuizen

Zeg tijdig de huur op. Alles over verhuizen Zeg tijdig de huur op Alles over verhuizen Zeg tijdig de huur op Alles over verhuizen ALLES OVER verhuizen 4 U heeft de huur opgezegd van uw woning of u bent van plan binnenkort te verhuizen. Hier komt

Nadere informatie

1 KEUKEN INSTALLEREN Maak een keukenplan

1 KEUKEN INSTALLEREN Maak een keukenplan 1 KEUKEN INSTALLEREN U wilt een groter aanrechtblad met een extra spoelbak, u heeft behoefte aan ruimere keukenkasten, u bent na jaren sparen eindelijk aan die droomkeuken toe. Dan kunt u natuurlijk een

Nadere informatie

ZELF AANGEBRACHTE VOORZIENINGEN (ZAV)

ZELF AANGEBRACHTE VOORZIENINGEN (ZAV) ZELF AANGEBRACHTE VOORZIENINGEN (ZAV) Wilt u iets veranderen aan uw woning? RWS biedt u de mogelijkheid om uw woning naar uw eigen smaak in te richten zodat u zich er thuis voelt. Veranderingen die u zelf

Nadere informatie

Uw huis, uw thuis! Sprengenland Wonen

Uw huis, uw thuis! Sprengenland Wonen Uw huis, uw thuis! Sprengenland Wonen Maak van uw huis uw thuis! Van een huis uw eigen thuis maken. Het kán, ook als u huurt. U woont in een fijn huis, u heeft de muren een modern kleurtje gegeven, u heeft

Nadere informatie