Zondag 3 april 2016 Bethlehemkerk: 1 e na Pasen Voorganger: ds. Hanneke Keur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zondag 3 april 2016 Bethlehemkerk: 1 e na Pasen Voorganger: ds. Hanneke Keur"

Transcriptie

1 Zondag 3 april 2016 Bethlehemkerk: 1 e na Pasen Voorganger: ds. Hanneke Keur Orde van dienst Zingen: LB 280: 1 t/m 5 Groet en Bemoediging Kort moment van stilte Drempelgebed Zingen: LB 81: 1, 2 en 4 Smeekgebed: beantwoord met Heer, ontferm U (3 x) Glorialied: LB 643: 1, 3, 5 en 8. Gebed van de zondag Inleiding op lezingen en thema 1 e lezing: Genesis 28: Zingen: LB 150-a 2 e lezing: Lucas 24: Zingen: LB 232 (Lied vd week) Overdenking Orgelspel Zingen: LB 646 Dienst der gebeden Mededelingen Collecten Slotlied: LB 642: 1, 2, 7 en 8 Zending en zegen met gezongen Amen Overdenking Gemeente van onze opgestane Heer, Eén van de mooiste verhalen in de bijbel met als thema herkenning is misschien wel dat van de Emmaüsgangers. In de wereld van de zorg en het verpleeghuis, waar ik nu werk, en waar mensen door dementie soms niet eens hun meest nabije naasten meer herkennen, is dit tenminste een geliefd verhaal. Een herkenbaar verhaal van mensen in verwarring. Een verhaal van mensen met groot verdriet, mensen in rouw. Een verhaal van twee vrienden van Jezus, samen onderweg Weg van Jeruzalem, waar hun leermeester is gekruisigd. Weg van de plaats des onheils, van de plek van terreur. Samen onderweg terug naar huis, op zoek naar rust. Op weg naar een plek om het verschrikkelijke te verwerken. Op zoek naar een beetje warmte en troost misschien. Al die teleurgestelde verwachtingen die ze meenemen. Alle hoop, dat het met Jezus anders zou worden, lijkt verloren. Het leven lijkt uitzichtloos geworden. Een herkenbaar gevoel voor bewoners van ons verpleeghuis, wier leven soms ook voorbij lijkt, die zich soms alleen nog tot last voelen.

2 Al lopend praten die twee over wat er allemaal is gebeurd. Door te praten veranderen de verdrietige omstandigheden niet. Maar het helpt wel, als je met elkaar praat over wat zo n pijn doet, en als je met elkaar je teleurstellingen deelt. Dit verhaal gaat dus allereerst over samen onderweg en in gesprek zijn. Dit verhaal gaat over wederzijds pastoraal omzien naar elkaar. En dat kunnen we natuurlijk allemaal: met elkaar praten, naar elkaar luisteren. Dan voegt zich een derde persoon bij deze 2 somber pratende mensen; ze hadden hem niet eens aan horen komen. De onbekende derde man is er zomaar, opeens, onverwacht. De vreemdeling vraagt hen: waar praten jullie over? En ze vragen verbaasd: Bent u dan een vreemdeling in Jeruzalem, dat u niet weet wat er daar is gebeurd? Door de simpele vraag van de vreemdeling ontstaat hier als het ware een vorm van rouwverwerking. De onbekende loopt mee, luistert en stelt af en toe een korte vraag: Wat dan? Vertel me, wat is er dan gebeurd, daar in Jeruzalem? En dan gaan die twee mannen aan die derde man vertellen wat er allemaal is gebeurd in Jeruzalem. Ze houden niet meer op. Al lopend en pratend banen ze zich een weg door hun verdriet. Hoe ze hadden gehoopt dat Jezus de beloofde profeet was, die hun volk Israël zou verlossen. Maar hoe Hij was overgeleverd door de priesters en oversten. En hoe zij, zijn vrienden, Hem uiteindelijk allemaal in de steek hebben gelaten. Hoe Hij uiteindelijk door de Romeinen was ter dood veroordeeld en gekruisigd. En hoe nu alle hoop verloren leek. Al zeiden enkele vrouwen dat ze Hem weer hadden gezien. Vrouwen die zeiden, dat Jezus was opgestaan! Maar ja, dat kunnen deze mannen gewoon niet geloven. Gevangen zitten deze twee mannen in hun verdriet. Hun ogen zijn verduisterd door hun tranen, hun wanhoop. Voor mensen die een groot verlies hebben geleden is deze ervaring heel invoelbaar. Dat je zó verdrietig bent, dat je niets meer hoort of ziet. Of je bent zo wanhopig, zo verward in je hoofd, dat je niet meer begrijpt met wie je zit te praten. Je herkent die ander niet meer. Je herkent jezelf soms niet meer. Je draait rond in je eigen cirkeltje van vragen, van waaroms. Je ratelt maar door. Ook al herkennen de Emmaüsgangers hun reisgenoot niet, het zal hen ongetwijfeld goed hebben gedaan om in elk geval hun hart eens flink te kunnen luchten. Soms gaat ook dat beter bij een vreemde, dan bij iemand die je heel eigen is.

3 Pastoraal omzien betekent vaak eerst alleen maar luisteren En dat doet die vreemdeling heel goed. Maar dan begint de vreemdeling te vertellen. Hij legt de Emmaüsgangers de Schriften uit, vanaf Mozes en de Profeten, en vertelt hen, dat de beloofde messiaanse profeet wel moest lijden. De vreemdeling pakt het kernwoord van hun verwachtingen, profeet, en bevestigt hun verwachtingen, die waren terecht! Maar hij gaat die verwachtingen wel bijstellen: de messiaanse verlossing komt immers bijna altijd via de weg van het lijden. De messiaanse verlosser gaat de weg van de rechtvaardige, een weg die volgens Mozes en de Profeten onontkoombaar lijden met zich mee brengt. Alleen zó kan de Messias de reddende liefde van God laten zien, een liefde die tot het uiterste gaat, zelfs tot in de dood. Pas als de reizigers zijn aangekomen in het dorp, als de dag ten einde is en het duister valt, misschien voor hen wel het moeilijkste en donkerste moment, als ondanks de verhalen uit de Schrift alles nog steeds uitzichtloos lijkt, pas dan breekt de vreemdeling het brood en zegent het. Pas dan worden hun ogen geopend en herkennen ze Jezus. Pas dan valt het kwartje. De schellen vallen van hun ogen: het is de opgestane Heer! Brandde ons hart niet toen hij onderweg met ons sprak en de Schriften voor ons ontsloot?, zeggen ze tegen elkaar. Werd ons hart niet helemaal warm van binnen? Jezus woorden brachten hun eigen waarheid aan het licht, hun verwachtingen, maar ook hun gebrek aan vertrouwen, hun falen en hun tekort schieten. En Jezus woorden boden nieuw inzicht en nieuwe hoop. Wie rouwt zit niet te wachten op goedkope troost. Wie rouwt vraagt om een eerlijk antwoord, die zoekt naar hoop, die blijvend is, waarmee je verder kunt. De woorden van de Schrift, ontsloten door de Opgestane, werpen een heel nieuw licht op het dramatische gebeuren in Jeruzalem. De Messias moèst al dat lijden wel ondergaan. De woorden van de Schrift, uitgelegd door de Levende, bieden de Emmaüsgangers nieuw inzicht en nieuwe hoop. Het geweld en de dood hebben niet het laatste woord! Nooit! De liefde overwint. Zo kunnen Bijbelse verhalen een nieuw, bemoedigend licht op je leven werpen. Je hart wordt er warm van. Zo mag ik in het verpleeghuis met veelal oudere mensen meelopen en meeleven in de laatste vaak kwetsbare fase van hun leven, naar hun verhalen van vreugde, zorg en verdriet luisteren, èn op mijn beurt in hun midden verhalen van hoop vertellen. In vieringen, maar ook in gesprek in de eigen kamer.

4 En dan mogen we het soms ervaren: als je met elkaar vreugde, maar vooral ook verdriet deelt, als je samen luistert naar de Schriften, als je samen zingt en bidt, als je samen het brood deelt in Jezus Naam, dan geeft dat nieuwe hoop en nieuwe kracht. Dan biedt dat troost in verdrietige momenten. Dan is de opgestane Heer zelf op onverwachte wijze aanwezig. Je hart wordt er warm van! Het verhaal van de Emmaüsgangers is mij daarom, dat zult u inmiddels begrepen hebben, heel dierbaar. Maar, misschien is deze uitleg u wel te mooi, te dierbaar. Vaak lijkt de Eeuwige immers volstrekt afwezig, wordt Zijn aanwezigheid helemaal niet ervaren, wordt Hij nièt herkend! Soms zingen of bidden we ons een ongeluk, maar ervaren we helemaal niets van Gods liefdevolle aanwezigheid. Dan is de het verdriet te groot, de wanhoop te diep. En laten we wel zijn, veel mensen hebben volstrekt niemand, die een eindje met hen meeloopt, veel mensen hebben niemand die naar hun verhaal luistert, niemand die tijd voor hen heeft. Dan voelen mensen zich eerder als Jakob, volstrekt alleen. Jakob, op de vlucht voor de woede van zijn broer Esau, nadat hij hem de zegen van hun vader Izaäk heeft ontnomen. Jakob, juist op de vlucht wèg van zijn vertrouwde huis, als een vluchteling op weg naar het onbekende. Jakob, volstrekt eenzaam en alleen, met zijn zeer verwarde gevoelens van triomf, schuld, angst. wie zal het zeggen? In eerste instantie lijken Jakob en de Emmaüsgangers weinig op elkaar, de laatsten hebben immers elkaar nog. Toch lijken ze ook weer wel op elkaar. Ze staan voor mensen, die een dramatische gebeurtenis hebben mee gemaakt, een gebeurtenis waardoor hun leven voorgoed is veranderd. Ze zijn als mensen, die voorgoed wakker zijn geschud. Als reizigers, die nooit meer gewoon thuis zullen komen. Als mensen die een ernstig ongeluk, een groot verlies, of bijvoorbeeld een terreuraanslag hebben meegemaakt. Als vluchtelingen, die huis en haard hebben moeten verlaten. Als mensen voor wie het leven uitzichtloos geworden lijkt. Zowel voor Jakob als voor de Emmaüsgangers is de zon ondergegaan en de nacht gevallen. Letterlijk en figuurlijk! In beide lezingen van vandaag ontmoet ik mensen, die zó wanhopig zijn, dat zij niets meer van God verwachten. Mensen, die de Levende ook helemaal niet meer zoeken. We lezen niet dat Jakob, wanhopig in gebed gaat. Nee, hij gaat gewoon liggen slapen. Uitgeput. En de Emmaüsgangers gaan niet meer naar de tempel om te bidden.

5 Nee, ze willen gewoon terug naar hun dorp, naar huis. Als mensen die zich terugtrekken uit de boze buitenwereld. Maar daar waar mensen zich terugtrekken in zichzelf, waar mensen in het donker niets meer verwachten, waar mensen zich soms ook helemaal afsluiten, daar wordt de wanhoop van de àndere kant doorbroken! Dat is de boodschap van de beide lezingen van vandaag! Een trap vanuit de hemel, met engelen die op en neer dalen. Een vreemdeling, die zich opeens bij die twee reizigers voegt. Pas als Jakob wakker wordt, dus na zijn droom, pas dan komt Jakob tot herkenning en erkenning: op deze plaats is de Heer aanwezig. Dat besefte ik niet. Jakob had de helpende aanwezigheid van God totaal niet verwacht. De Eeuwige zelf is Jakob in zijn droom tegemoet gekomen, totaal onverwacht en onverdiend. Een moment van genade. Een moment, ja, want een droom kun je niet vasthouden. En pas bij het breken van het brood door de vreemde, komen de Emmaüsgangers tot herkenning: het is Jezus! Brandde ons hart niet in ons! Maar op datzelfde moment van herkenning, tijdens het breken van het brood, wordt Jezus aan hun blik onttrokken. Ook zij kunnen dit moment niet vasthouden. Na Pasen is de Levende alleen nog zichtbaar in het gebroken brood. De boodschap van de lezingen op de eerste zondag na Pasen is duidelijk: God wil onder mensen aanwezig zijn en maakt zich kenbaar. De Levende komt mensen op verschillende wijze tegemoet. Hij is Jakob nabij, wanneer deze op zijn eenzaamst is. Hij is de Emmaüsgangers nabij, die radeloos zijn en verward. Hij is nabij waar wij dat soms helemaal niet meer verwachten, in het grootste verdriet, in het donkerste duister. De Levende is ons nabij in dood en leven. Hij is nabij waar mensen samen komen, naar elkaar luisteren, de Schriften openen en brood en wijn delen in Jezus naam. Dat wij Hem mogen herkennen! Amen

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Liturgie voor de evangelisatiedienst van de drie kerken van Den Ham, in de Hervormde Kerk, op maandagmorgen 17 april 2017.

Liturgie voor de evangelisatiedienst van de drie kerken van Den Ham, in de Hervormde Kerk, op maandagmorgen 17 april 2017. Liturgie voor de evangelisatiedienst van de drie kerken van Den Ham, in de Hervormde Kerk, op maandagmorgen 17 april 2017. Voorganger: Organist: M.mv: Ds. R.D. van Hornsveld Gijsbert Meuleman Combo, El

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist:

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: Gerjan Kamerling Foto bloemstuk Liturgische bloemschikking.

Nadere informatie

EERSTE ZONDAG VAN PASEN 21 APRIL 2019 Bosbeskapel Protestantse Wijkgemeente Den Haag-Zuidwest

EERSTE ZONDAG VAN PASEN 21 APRIL 2019 Bosbeskapel Protestantse Wijkgemeente Den Haag-Zuidwest EERSTE ZONDAG VAN PASEN 21 APRIL 2019 Bosbeskapel Protestantse Wijkgemeente Den Haag-Zuidwest Medewerkenden Voorganger: ds. Nico Riemersma Ouderling: Henk Valstar Diaken: Ineke Rhebergen Lector: Ada de

Nadere informatie

Orde van de overstapdienst Protestantse Gemeente De Wijngaard zondag 7 juli 2019 Hervormde kerk te Geesteren

Orde van de overstapdienst Protestantse Gemeente De Wijngaard zondag 7 juli 2019 Hervormde kerk te Geesteren Orde van de overstapdienst Protestantse Gemeente De Wijngaard zondag 7 juli 2019 Hervormde kerk te Geesteren voorganger: ds. Co Janssen ouderling van dienst: Marleen Schuijl organist: Willemien Zieverink

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel.

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel. Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse 7 e zondag van de zomer 6 augustus 2017 'U gaf hen brood uit de hemel' Dienst van Schrift en Tafel. voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane Fioreze ontmoeting

Nadere informatie

stiltewandeling rond het Emmaüsverhaal

stiltewandeling rond het Emmaüsverhaal Pagina1 Het hart van de mens zoekt zijn weg - maar het is Jahwe die hem de kracht van het stappen geeft. spreuken 16,9 Pagina2 inleidende gedachte Emmaüspastoraal begint met op weg gaan met mensen en met

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 februari 2017 in de Witte kerk Lochem. Thema: Zijn zon schijnt op goede én slechte mensen

Orde van dienst voor 19 februari 2017 in de Witte kerk Lochem. Thema: Zijn zon schijnt op goede én slechte mensen Orde van dienst voor 19 februari 2017 in de Witte kerk Lochem. Thema: Zijn zon schijnt op goede én slechte mensen Voorganger: Leonard van Wijk Orgel: Els Dijkerman Ouderling: Pieter Bas ter Maat Lector:

Nadere informatie

zondag 30 november 2014

zondag 30 november 2014 Orgelspel zondag 30 november 2014 Terwijl de kaarsen worden aangestoken zingen we: NLB 461: 1 Stilte 1 Bemoediging: V Onze hulp is in de naam van de Heer G Die hemel en aarde gemaakt heeft Drempelgebed

Nadere informatie

Liturgie voor de 40-dagen tijd

Liturgie voor de 40-dagen tijd Liturgie voor de 40-dagen tijd De witte kruisiging, Marc Chagall 1938 3 De witte kruisiging van Marc Chagall, 1938 Aan de voet van het kruis staat een brandende menora, een zevenarmige kandelaar. Er is

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Voorstel orde van dienst voor zondag 27 november, 1 e zondag van advent Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = =

Nadere informatie

Een veelkleurig mozaïek!

Een veelkleurig mozaïek! Orde voor de eredienst op zondag 24 juni 2018 in de Wilhelminakerk Een veelkleurig mozaïek! Voorganger: ds. Peter van den Berg Organist: Jan Meurs Lector: Marieke Gersdorf Ambtsdrager: Fred Heidinga OM

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Kees Bregman Ouderling: Hilly Vonk Diaken: Adriaan Vonk Organist: Martijn Griffioen Lector:

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

De dienst wordt geleid door Ds. J. Hermes uit Schoonebeek. De afkondigingen worden gelezen door Sandra Lanting.

De dienst wordt geleid door Ds. J. Hermes uit Schoonebeek. De afkondigingen worden gelezen door Sandra Lanting. Psalm 150a: 1, 2, 3 en 4 Lied 339c Lied 875 Lied 646 Lied 645: 1, 2 en 6 Slotlied 425 Eerste Lezing: Phil 2: 6 11 Evangelie: Lucas 24 : 13-35 De dienst wordt geleid door Ds. J. Hermes uit Schoonebeek.

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 2 e zondag van Pasen Beloken Pasen

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 2 e zondag van Pasen Beloken Pasen Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 2 e zondag van Pasen Beloken Pasen Zondag 27 april 2014 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : J. van Schaardenburgh : Jaap v.d. Horst : Rita van Oosterom :

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Kananese vrouw, Adriaen Collaert Antwerpen, ±1560-1618 Rijksmuseum Amsterdam 9 e zondag van de zomer 17 augustus 2014 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga

Nadere informatie

OPENING. Welkom door de ouderling van dienst. Intochtslied NLB 218

OPENING. Welkom door de ouderling van dienst. Intochtslied NLB 218 OPENING Welkom door de ouderling van dienst Intochtslied NLB 218 2 Dank U voor deze mooie aarde, dank U voor sterren, maan en zon. Dank U dat U ons wilt bewaren, kracht en levensbron. 3 Dank U dat alle

Nadere informatie

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela Orde van dienst voor de gemeentezondag Thema: (Toekomst)-dromen -2- welkom en mededelingen intocht: lied 81 : 1, 2 en 4 zondag 3 april 2016 om 9.30 uur Laat de harpen slaan, klinken de trompetten. Vier

Nadere informatie

Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent

Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent Bemoediging en drempelgebed Orgelspel Aansteken van de kaarsen Lichtlied Het engelenlied-3 Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent Moment van stilte Bemoediging en drempelgebed V onze hulp is in

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 9 maart 2014, 1 e zondag in de 40-dagentijd, medewerking van De Lofstem uit Lemele Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Voorganger: ds. Kees Benard Organist:

Nadere informatie

Dirk van Laar. Liturgie voor de afscheidsdienst van. Geboren:15 december 1935 Overleden :10 december 2014

Dirk van Laar. Liturgie voor de afscheidsdienst van. Geboren:15 december 1935 Overleden :10 december 2014 Liturgie voor de afscheidsdienst van Dirk van Laar Geboren:15 december 1935 Overleden :10 december 2014 Op dinsdag 16 december 2014 om 11.45 uur in de Maranathakerk te Lunteren voorafgaande aan de begrafenis

Nadere informatie

Voorganger: ds. Tj. de Boer Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Willemien de Vlieger Organist: Gert Boersma

Voorganger: ds. Tj. de Boer Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Willemien de Vlieger Organist: Gert Boersma DUINZICHTKERK, zondag 5 mei 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. Tj. de Boer Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Willemien de Vlieger Organist: Gert Boersma DE INTREDE

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken DUINZICHTKERK, zondag 28 april 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. N. van Dorp, s-gravenhage Ouderling van dienst: Victor van Bijlert Diaken van dienst: Willemien de Vlieger Organist:

Nadere informatie

Organist:Cor van Kooten

Organist:Cor van Kooten Witte Donderdag viering : Handen die voeten wassen Voorganger: Ds. D. van Leeuwen Assink Organist:Cor van Kooten orgelspel begroeting door de ouderling van dienst Lied 276 gemeente blijft zitten v. Onze

Nadere informatie

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jeremia 32, 36-41 36 Maar toch-dit zegt de HEER, de God van Israël, over deze stad, waarover jullie zeggen: Door het zwaard, de honger

Nadere informatie

Liturgie PG Oostvoorne op zondag 27 september 2015 Dienst van Schrift en Tafel

Liturgie PG Oostvoorne op zondag 27 september 2015 Dienst van Schrift en Tafel Liturgie PG Oostvoorne op zondag 27 september 2015 Dienst van Schrift en Tafel Voorganger Organist : ds. Piet Schelling : Jan Hendrik v.d. Kamp Orgelspel Verwelkoming Aanvangspsalm : Lied 136:1 en11 [We

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Orde voor de viering op zondag 7 april 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk 5 e zondag van de 40 dagen

Orde voor de viering op zondag 7 april 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk 5 e zondag van de 40 dagen Orde voor de viering op zondag 7 april 2019 aanvang 10.00 uur in de Goede Herderkerk 5 e zondag van de 40 dagen Voorganger: ds. Jur Mellema Lector Mw. Dinie Krijgsman Kind van de zondag:hanneke Seton organist:

Nadere informatie

Om stil te worden en ons op God te richten

Om stil te worden en ons op God te richten Voorganger: Ds. Tjitske Hiemstra Ambtsdragers: Piet de Gier, Fréderique Lucas Lector: Marieke Gersdorf Organist: Jan Meurs Beamer Wijgert Teeuw Welkom en mededelingen OM TE BEGINNEN Muziek Allen gaan staan

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o.

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. 2e zondag van de 40 dagentijd Reminiscere (gedenk uw barmhartigheid) 1 maart 2015 De verheerlijking op de berg Voorganger Ouderling Diaken Organiste Koster

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 8 e zondag van de zomer 10 augustus 2014 Dienst van Schrift en Tafel Kleitablet, Zimbabwe, juli 1990 Petrus wordt gered uit de golven Voorganger Ouderling Diaken Organist

Nadere informatie

zondag 17 april 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: ds. Inge Eckhardt uit Ingen Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling

zondag 17 april 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: ds. Inge Eckhardt uit Ingen Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling zondag 17 april 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: ds. Inge Eckhardt uit Ingen Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling Foto bloemsch. Liturgische bloemschikking. Thema: @@@@

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT Orde van Dienst - PKN Woensdrecht, 14 april 2019. Voorganger: ds. Wagenvoorde, Breda Organist: dhr. Karel Smagge PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT Dienst van Schrift en Tafel VOOR DE DIENST we bereiden

Nadere informatie

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 29 april 2018 Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 9.30 uur Voorganger: ds Adri van der Wal Met medewerking van de 4U-band o.l.v. André Kastelein 1 Intocht De kerkenraad komt

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering op startzondag 15 SEPTEMBER 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk Thema: een goed verhaal.

Orde van dienst voor de viering op startzondag 15 SEPTEMBER 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk Thema: een goed verhaal. Orde van dienst voor de viering op startzondag 15 SEPTEMBER 2019 aanvang 10.00 uur in de Goede Herderkerk Thema: een goed verhaal. Voorganger: pastor Hessel Hansma Kind van de Zondag: Renske Maat Organist:

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

4 e zondag van de herfst 9 oktober 2016

4 e zondag van de herfst 9 oktober 2016 Protestantse gemeente te Haaksbergen-Buurse worsteling van Jakob, 1941, Jacob Epstein Tate Collection, Engeland. 4 e zondag van de herfst 9 oktober 2016 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane

Nadere informatie

Zondag 19 oktober Kom maar hier - vertrouw op Mij!

Zondag 19 oktober Kom maar hier - vertrouw op Mij! Zondag 19 oktober 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Voorhof Vakantie Club - dienst Thema: Kom maar hier - vertrouw op Mij! Voorganger: ds. Bram Bregman Mee voorbereid door: mw Karin Schaap Muzikale

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst op zondag 30 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.30 uur

Liturgie voor de dienst op zondag 30 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.30 uur Liturgie voor de dienst op zondag 0 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.0 uur Voorganger ds. H. Klein Ikkink. Organist dhr. E. Bremer. voor de dienst zingen: lied 656 1 Ik ben de wijnstok, mijn

Nadere informatie

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN Voorganger : Ds. Matthijs Glastra Welkom Zingen: Lied 634 - we gaan staan 1.U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, U zij alle eer! Alle mens'lijk

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. 7e zondag van Pasen / wezenzondag exaudi / hoor 17 mei 2015

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. 7e zondag van Pasen / wezenzondag exaudi / hoor 17 mei 2015 Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. 7e zondag van Pasen / wezenzondag exaudi / hoor 17 mei 2015 voorganger: ouderling: diaken: organist : koster: ds. Bob Wijnbergen Herman Nijhuis Herman Langerak

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 1 e zondag van de Advent 1 december 2013

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 1 e zondag van de Advent 1 december 2013 Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 1 e zondag van de Advent 1 december 2013 Tamar door Marc Chagall (1960) Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : ds. Bob Wijnbergen : Jannie de Greef : Rita van

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Charlie Chaplin en Jackie Coogan The Kid (1921) 12 e zondag van de zomer 7 september 2014 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane ouderling: H.H. Heino

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Dienst van schrift en tafel Thema: De rijke man en arme Lazarus

Welkom in de Menorah. Dienst van schrift en tafel Thema: De rijke man en arme Lazarus Welkom in de Menorah Dienst van schrift en tafel Thema: De rijke man en arme Lazarus Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : Ds. A.H. Boschma : mw. A. Bouma : dhr. H. Dorsman : mw. A. Bouma

Nadere informatie

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Oecumenisch Roze Viering zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur THEMA Hoe ik ook ben Voorganger ds. Ilse Hogeweg Paradijskerk Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Gedachten

Nadere informatie

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke 11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Aanvangslied: Hemelhoog 391 staande 1 2x: 2 2x: Bemoediging

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE MORGENDIENST op 2 december 2018 in de Slangenburgse kerk

ORDE VAN DIENST VOOR DE MORGENDIENST op 2 december 2018 in de Slangenburgse kerk ORDE VAN DIENST VOOR DE MORGENDIENST op 2 december 2018 in de Slangenburgse kerk 1e Advent De engel Gabriël zegt tegen Zacharias: Wees niet bang, Zacharias... (Lucas 1: 13) Voorganger: Ria Klein Wolterink

Nadere informatie

Viering van de Maaltijd van de Heer. op zondag 24 februari zorgcentrum 'Oldersheem' Thema: Hij is in ons midden

Viering van de Maaltijd van de Heer. op zondag 24 februari zorgcentrum 'Oldersheem' Thema: Hij is in ons midden Viering van de Maaltijd van de Heer op zondag 24 februari 2019 zorgcentrum 'Oldersheem' Thema: Hij is in ons midden Voorganger: ds. Elly Wisselink Organist: dhr. Geert Jan Olyslager Welkom Aanvangslied:

Nadere informatie

Deel je leven! Startzondag 11 september 2016 Ontmoetingsgemeente en De Levensbron. De VOORBEREIDING

Deel je leven! Startzondag 11 september 2016 Ontmoetingsgemeente en De Levensbron. De VOORBEREIDING Deel je leven! Startzondag 11 september 2016 Ontmoetingsgemeente en De Levensbron Orgelspel De VOORBEREIDING We ZINGEN het Lied van de Week: Lied 822, twee keer. Woord van welkom en Mededelingen We gaan

Nadere informatie

zondag 27 januari 2019

zondag 27 januari 2019 zondag 27 januari 2019 Consistoriegebed Welkom Ontsteken van het licht terwijl we luisteren naar: Aus tiefer Not schrei ich zu dir - M. Reger (1873-1916) Psalm 67: 1 en 3 Votum, bemoediging en drempelgebed

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 7 e zondag van de herfst Zondag 3 november 2013

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 7 e zondag van de herfst Zondag 3 november 2013 Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 7 e zondag van de herfst Zondag 3 november 2013 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : ds. Bob Wijnbergen : Mannie Molderink : Hetty Bril : Harry Mast : Martin

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 1 november 2015, themadienst Mag ik dan bij je schuilen? - over vluchtelingen Met muzikale medewerking van koor Reborn o.l.v. Esther van der Heijden Koffie drinken na de dienst

Nadere informatie

18 augustus 2019 Themadienst over Bonhoeffer Wie ben ik

18 augustus 2019 Themadienst over Bonhoeffer Wie ben ik Orde van dienst voor de viering op zondagmorgen 18 augustus 2019 Themadienst over Bonhoeffer Wie ben ik Protestantse gemeente Schouwen aan Zee kerk in Burgh 9 e zondag van de zomer Kleur: Groen, kleur

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 2e zondag van de Advent 8 december 2013

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 2e zondag van de Advent 8 december 2013 Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 2e zondag van de Advent 8 december 2013 Rachab door Marc Chagall (1960) Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : mw. L.Sies : Henk Heino : Hennie Canrinus : Harry

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

SKG 5 februari 2017 Vriendschap. Voorganger: ds Paulineke Eigenhuis Organist: Harm Jansen Ouderling van dienst: Karlien Lankman Beamer: Barry en Edze

SKG 5 februari 2017 Vriendschap. Voorganger: ds Paulineke Eigenhuis Organist: Harm Jansen Ouderling van dienst: Karlien Lankman Beamer: Barry en Edze SKG 5 februari 2017 Vriendschap Voorganger: ds Paulineke Eigenhuis Organist: Harm Jansen Ouderling van dienst: Karlien Lankman Beamer: Barry en Edze Welkom en mededelingen Stilte (gemeente gaat staan)

Nadere informatie

Orde voor de viering op zondag 16 juni 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk

Orde voor de viering op zondag 16 juni 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk Orde voor de viering op zondag 16 juni 2019 aanvang 10.00 uur in de Goede Herderkerk Voorganger: Ds. W. Slop Kind van de zondag: Diederik Booi organist: Caroline van der Laan --------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Orde van dienst voor de 3 de zondag van de herfst op 2 oktober 2016 om 9.30 uur. thema: Gods belofte

Orde van dienst voor de 3 de zondag van de herfst op 2 oktober 2016 om 9.30 uur. thema: Gods belofte Orde van dienst voor de 3 de zondag van de herfst op 2 oktober 2016 om 9.30 uur -2- Voor aanvang van de dienst speelt het orkest koraalmuziek Welkom en mededelingen Intochtlied: Psalm 92 : 1, 2 en 3 thema:

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Witte Donderdag. 29 maart Johanneskerk Leersum

Witte Donderdag. 29 maart Johanneskerk Leersum Witte Donderdag 29 maart 2018 Johanneskerk Leersum fresco uit de Dom van Orvieto Voorganger: Ds. Arend Altena Organist: Ton Blom VOORBEREIDING INTROITUS: God zij ons gunstig en genadig Psalm 67: 1 en 3

Nadere informatie

Orde van dienst. Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen.

Orde van dienst. Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen. Orde van dienst Voorganger: ds. Henk Jan Ketelaar Ouderling van dienst: dhr. Gerard Kruit. Organist: dhr. Jan van der Meer Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen. - Woord van welkom en mededelingen

Nadere informatie

Zondag in de Bethlehemkerk. Zondag Weeskind

Zondag in de Bethlehemkerk. Zondag Weeskind Zondag 2-6-2019 in de Bethlehemkerk. Zondag Weeskind Voorganger: ds. Hanneke Keur Zingen: LB 666: 1 Groet en Onze hulp Kort moment van stilte Drempelgebed Zingen: LB 666: 2 Smeekgebed (n.a.v. twee foto

Nadere informatie

Inleiding Kerkplus 28 april 2019

Inleiding Kerkplus 28 april 2019 Inleiding Kerkplus 28 april 2019 De Heer is opgestaan! En nu? Dat is dé centrale vraag in de lezingen die vanouds bij deze zondagen na Pasen horen. Vooral de evangelist Johannes schrijft in de nasleep

Nadere informatie

Zondag 19 juni 2016 Overstapviering Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Sander Booij

Zondag 19 juni 2016 Overstapviering Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Sander Booij Zondag 19 juni 2016 Overstapviering Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Sander Booij Overstappers van vanmorgen zijn: Philip Bessembinders, Emma Koenen, Marit de Kruijf, Chris van Ravenhorst, Sofie

Nadere informatie

Liturgie voor zondag 10 januari Waarin we afscheid nemen van Dinie Kossink als organist.

Liturgie voor zondag 10 januari Waarin we afscheid nemen van Dinie Kossink als organist. Liturgie voor zondag 10 januari 2016 Waarin we afscheid nemen van Dinie Kossink als organist. Voorganger: ds. H. W. Bouwman Ouderling van dienst: Hieke Meutstege Organist: Paul Jalink Koster: Eduard Meutstege

Nadere informatie

Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft

Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft 2 Orgel/pianospel Voorbereiding De kaarsen worden aan de paaskaars ontstoken. Welkom, inleiding tot moment van

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 13 juli 2014 Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Nadere informatie

WEZENZONDAG EN MOEDERDAG

WEZENZONDAG EN MOEDERDAG ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 13 MEI 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK WEZENZONDAG EN MOEDERDAG VOORGANGER: DS. JAN HERMES OUDERLING: LEO PEKELSMA DIAKEN: PIET ALFRING ORGANIST: DINY WESSELINK-SCHOEMAKERS

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hooglied 2 : 8-17 4 e zondag van Pasen 26 april 2015 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane-Fioreze ouderling: mevr. T.R. van Genderen. diaken: J.H.

Nadere informatie

Muziek WILHELMINAKERK ZONDAG 3 APRIL 2016 OM TE BEGINNEN EERSTE ZONDAG NA PASEN. Welkom en mededelingen. Muziek Allen gaan staan

Muziek WILHELMINAKERK ZONDAG 3 APRIL 2016 OM TE BEGINNEN EERSTE ZONDAG NA PASEN. Welkom en mededelingen. Muziek Allen gaan staan WILHELMINAKERK ZONDAG 3 APRIL 2016 EERSTE ZONDAG NA PASEN OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Allen gaan staan Groet: Genade zij u en vrede van God, onze Vader van Christus, onze Heer Amen Bemoediging:

Nadere informatie

PINKSTEREN 24 mei 2015

PINKSTEREN 24 mei 2015 PINKSTEREN 24 mei 2015 kleur: rood voorganger: ds. Hans van Solkema m.m.v. de cantorij o.l.v. Rudie Altelaar organist: Piet Lievense DIENST VAN DE VOORBEREIDING voorbereiding - klokgelui, orgelspel, begroeting

Nadere informatie

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Voorbereiding Orgelspel Stilte Orgelspel Welkom en Drempelgebed Zingen: Lied 67, 1 en 3 3 De aarde heeft de vrucht gegeven, die door de hemel werd verwekt, en

Nadere informatie

Gebed Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Schriftlezing Luk 24: Hier zijn dia s bij

Gebed Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Schriftlezing Luk 24: Hier zijn dia s bij Oefenen (met kr) Melodie LB 646 9.30 Mededelingen Intochtslied Ps 117 * Votum en groet Zingen Ps 18: 1, 9 Tien Woorden Zingen GK 22 Uw woord omvat mijn leven Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Schriftlezing

Nadere informatie

Liturgie voor Paasmorgen, 1 april 2018 Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Leo t Hart, diaken: Petra van Kampen, muzikale begeleiding:

Liturgie voor Paasmorgen, 1 april 2018 Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Leo t Hart, diaken: Petra van Kampen, muzikale begeleiding: Liturgie voor Paasmorgen, 1 april 2018 Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Leo t Hart, diaken: Petra van Kampen, muzikale begeleiding: Suetana Musica o.l.v. Simon de Groot Suetana Musica speelt:

Nadere informatie

Thema: Wees ons nabij VOORBEREIDING

Thema: Wees ons nabij VOORBEREIDING Orde voor de dienst bij de laatste zondag van het kerkelijk jaar Ontmoetingskerk Noordeloos 20 november 2016 Thema: Wees ons nabij Voorgangers: drs. Lizanne Bak en ds. Annette Driebergen Organist: Pim

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Zondag 21 mei kinderdienst. Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Hans van Noord. Thema: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Zondag 21 mei kinderdienst. Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Hans van Noord. Thema: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Zondag 21 mei 2017 kinderdienst Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Hans van Noord Thema: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet INTOCHT Binnenkomst kerkenraad Vóór de dienst, als de dominee al binnen is,

Nadere informatie

Oudejaarsdienst 2016 Hij laat niet varen het werk van zijn handen

Oudejaarsdienst 2016 Hij laat niet varen het werk van zijn handen Oudejaarsdienst 2016 Hij laat niet varen het werk van zijn handen Voorganger: Organist: Koster: mw Sity Smedinga dhr. Warner Fokkens mw. Leonore Brons Orgelspel Welkom Zingen O Jezus hoe vertrouwd en goed

Nadere informatie

De kaarsen worden aangestoken moment van stilte voor persoonlijke bezinning

De kaarsen worden aangestoken moment van stilte voor persoonlijke bezinning 4 augustus 2019; Immanuëlkerk; ds. Pim Brouwer; Piet George Klootwijk liederen uit Nieuwe Liedboek, tenzij anders aangegeven De kaarsen worden aangestoken moment van stilte voor persoonlijke bezinning

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST 28 mei 2017 zevende zondag van Pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Dirk Luijmes In deze dienst worden gedoopt: Loïs-Mae Buurman en Aron Lucas van Deelen VOORBEREIDING

Nadere informatie

Orde van dienst Kerstnacht 2014 Thema: OverHOOP Voorganger: ds. Dick Steenks Mmv: 4Tune

Orde van dienst Kerstnacht 2014 Thema: OverHOOP Voorganger: ds. Dick Steenks Mmv: 4Tune Orde van dienst Kerstnacht 2014 Thema: OverHOOP Voorganger: ds. Dick Steenks Mmv: speelt Filmpje - Casting Crowns God is with us - Uit: Young Messiah Comfort Ye https://www.youtube.com/watch?v=vfqh4b9lali

Nadere informatie

Orde van dienst voor de oogstdienst 4 november 2018 Oogstdienst

Orde van dienst voor de oogstdienst 4 november 2018 Oogstdienst Orde van dienst voor de oogstdienst 4 november 2018 Oogstdienst Voorganger: ds. Henriëtte Bouwman Ouderling: Dinie Kossink Muzikale begeleiding: Roel Smit liedboekkoor o.l.v. Gerlien Hilhorst Orgelspel

Nadere informatie

Oogstdankdienst voor jong en oud(-er)

Oogstdankdienst voor jong en oud(-er) Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 8 e zondag van de Herfst 10 november 2013 Oogstdankdienst voor jong en oud(-er) voorganger: ds. Bob Wijnbergen ouderling: Riek Klumpers diaken: Hennie Canrinus en

Nadere informatie

Liturgie zondag 17 februari 2019

Liturgie zondag 17 februari 2019 ds. Piet Schelling Organist: Ron van Halen Liturgie zondag 17 februari 2019 Verwelkoming: - door ouderling van dienst Zingen van morgenlied: Lied 218:1 en 2 [Wij gaan staan] Dank U voor deze mooie aarde,

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015

Zondag 12 april 2015 Zondag 12 april 2015 Lichtlied: 637:1 en 4 4. Ziehier het licht van lange duur, ziehier de Zoon, de zon, het vuur; o vlam van Pasen, steek ons aan de Heer is waarlijk opgestaan! 1 Welkom Bemoediging en

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november uur

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november uur Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november 19.00 uur Predikant: ds. G. Zijl, Lemele Zingen: ELB 226: 1 en 2 1. Heer, ik komt tot U, neem mijn hart, verander mij. Als ik U ontmoet, vind

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 630 Sta op een morgen ongedacht De gemeente gaat zitten Inleiding/

Nadere informatie

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 Zijn wij in U één, samen op uw wegen, dan wordt ons tot zegen lachen en geween. DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk.

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 5 e zondag na Epifanie 9 februari 2014 Dienst van Schrift en Tafel Jullie zijn het zout der aarde Matteüs 5:13 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : ds. Bob

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK 10.00 UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD MET PROJECT 40 DAGENTIJD KINDERNEVENDIENST Voorganger: ds. Chienus Schokker Ouderling: Mevr. Grietje Hubers-Hekhuis

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 9 juli 2017, 3e zondag van de zomer Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Jan Willem Altelaar Ouderling van dienst: Lia Boonstra Zondagskind:

Nadere informatie