Cursus. Op de Motor. En op de PC

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursus. Op de Motor. En op de PC"

Transcriptie

1 Cursus Op de Motor En op de PC

2 * Zumo 550 Waarheen Menu * Zumo 550 Sleutel Menu * Van je route af, wat nu * Onder weg een route maken en delen met je vrienden * POI`s zoeken op je route * Onderhoud aan de Zumo * De Zumo 550 aan de PC * GPX bestanden openen * POI`s maken en inladen * Wat zit er in de Zumo 550

3 Garmin ZUMO 550 Waarheen? menu Bij Waarheen vinden we 2 velden, als het pijltje blauw kan je omlaag bladeren. Bij Adres kan je op straatnaam en op postcode zoeken. Bij A B C kan je naar cijfers of letters Alles wat je opzoekt komt bij Recent gevonden te staan, deze lijs kan dus snel heel lang worden, wis hem daarom regelmatig.

4 Als je iets wilt bewaren, druk dan op Bewaar Je kan het nu een naam geven. Ik sla hier dus punten op waar je vaker naartoe of langs ga, ook de waipoints die in route`s zijn opgenomen komen hier te staan, dus bv op vakantie je hotels campings enz. Maak dus ook deze lijst niet te lang, als je veel punten wilt bewaren zet ze dan op je PC of maak er een POI lijst van,(hier kom ik verderop op terug). Met de knop Naar huis navigeer je direct naar huis Bij Eten hotels staan alle poi`s die in het kaartmateriaal staan bv tankstations Bij Route`s vinden we de route`s die zijn geïmporteerd en dus klaar voor gebruik. Na het inladen van een route (of als je een SD kaartje met een nieuwe route plaatst), dan moet hij geïmporteerd worden naar de werkgedeelte van de zumo. De route wordt dan doorgerekend naar de kaartversie van de zumo, het maakt dus niet zo veel uit wat voor versie route je inlaad.

5 Druk dus op > Ja > Route`s > vink je route aan en druk op Importr > en OK Het zelfde geld voor de Favorieten (waypoints), je kunt ze gebruiken als je niet Meer via de route naar dat punt wilt. (kan handig zijn voor bv je vakantie hotel) Bij Preview kan je de complete route zien. Als je een route bij een motorclub vanaf een SD kaartje van de club importeer, kopieer hem dan gelijk weer naar je eigen SD kaartje. Je heb namelijk geen bronbestand, met de route op het kaartje heb je weer een backup. Als je route`s weer wilt wissen druk dan op Wijzig blader naar Wis selecteer de te wissen route`s en druk op Ja het zelfde geld voor je Favorieten

6 POI`s of wel points of interesting zijn eigenlijk waypoints in je toestel, alle punten die in je kaartmateriaal staan (bv tankstations) zijn POI`s. Maar we kunnen in de Zumo ook zelf poi``s laden, dat kan dus alles zijn wat jij maar interessant vind. BV motorzaken of locatie`s van motorclubs maar ook Flitspalen, of als je een hele lijst in je favorieten hebt verzameld dan kun je er beter een poi lijst van maken. Bestanden kunnen weer in groepen zijn ingedeeld, de weergegeven afstand is altijd hemelsbreed, er is immers nog geen route naar toe berekend.

7 Er worden maximaal 13 velden (52 punten) weergegeven, als ik dus naar de MMC 72 wil dan staat die er dus niet bij. Er zit echter ook een zoek functie in, druk op spel en typ de eerste letters. Er worden gelijk een paar punten weer gegeven, als je op Bewaar druk dan sla je het op bij je favorieten, bij recent gevonden vind je het ook terug. Je kunt ook de knop Inst. Pos gebruiken (hiervoor moet de GPS ontvangst wel UIT staan), ga naar de kaart > zoom uit > zet het pijltje ergens anders > druk op Inst.Pos. Als je nu weer naar de lijst gaat worden de punten van daar uit getoond. Alles wordt ook weer bij Recent gevonden weergegeven

8 Zumo 550 Sleutel menu Bij het sleuteltje kunnen alle instellingen worden aangepast Bij Kaart kunnen we voor meer of minder kaart detail instellen. De kaartweergave heb ik altijd op 3D weergave staan, bij voertuig kan je voor een ander plaatje kiezen (ze zijn van de garmin site te downloaden), maar het gewone motortje voldoet wel het beste. Bij Triplog kan je kiezen voor zichtbaar of niet, bij zichtbaar zie je een blauw streepje over de wegen waar je al gereden hebt. Bij Kaart info zie je de geladen kaartversie`s. Bij Systeem kan je de GPS ontvangst aan of uit zetten, bij over kan je de geladen software vinden. Bij Lokaal kun je de talen kiezen, Nederlands is de normale gesproken tekst en Claire is met gesproken straatnamen er bij. Bij mij staat hier een geconverteerd bestand met een hoger spraakvolume.

9 Bij Volume kun je het muziek volume los van het navigatie volume. Bij Bluetooth kun je de verbinding met je haedset en telefoon inregelen, ik gebruik dat niet dus heb ik het op uit staan. Bij Gebruikers gegevens vind je diverse dingen, bij Instellen als thuislocatie kan je je thuis locatie invoeren, of als je op een vakantie adres blijft kan je dat natuurlijk hier ook invoeren. Bij Importeer gegevens vind je al je ritten favorieten en extra`s weer terug, als je dus meerder ritten op een SD kaartje of in je toestel zet dan kan je ze hier terug vinden. Bij Beheer triplog kun je de opgeslagen triplogs wissen, je kunt van een triplog ook een route maken, maar als je ergens een verkeert weggetje bent ingereden, dan gaat de route dus ook zo. Verder zal je rit vaak uit meerdere triplogs bestaan. Als je bv het SD kaartje uit je camera in je zumo schuif, dan kan ze bij Fotoalbum bekijken.

10 In het volgende scherm kunnen we bij Navigatie kiezen voor een kortere of de snelste route, wat voor wegen je wel of niet wil vermijden, of je het toestel wel of niet wil laten herberekenen (of op vragen). Als ik een Toerrit rij dan zet ik het herberekenen altijd Uit Als ik van A naar B rij op het toestel dan zet ik het op Automatisch Bij Schermkleur modus kunnen we voor de Dag of Nacht stand kiezen, onderweg werkt de automaat stand het beste. Bij Opstartscherm kunnen we voor een ander plaatje kiezen tijdens het opstarten en als hij aan de pc is aangesloten, voordeel hiervan is dat jij jouw zumo altijd zal herkennen tussen andere zumo`s, druk op een foto en dan op Ja Je kunt foto`s vanaf een SD kaartje importeren vanuit het foto album. Zet er niet te veen grote foto`s in, dit neemt onnodig veel ruimte,een foto van 640/480 is groot genoeg.

11 De scherm helderheid kan je ook wijzigen als je de 3 e knop 3 seconden ingedrukt houd en dan op + of - (werkt alleen als de zumo in de motor houder staat) Bij Toetsenbord kan je kiezen wat voor knopen je bij het intoetsen van een adres wilt hebben. Bij Waarschuwingzon kan je ze aan of uit vinken, Garmin of Eigen nuttig punt, gebruik ze niet beide tegelijk.

12 Van je route af, wat nu? We kunnen het rijden van een route in 2 groepen indelen, namelijk: Het rijden van A naar B met een door het toestel gemaakte route. Het rijden van een vooraf gemaakte route op de PC (bv een motorclub rit). Als ik van A naar B rij dan zet ik het herberekenen op automatisch, als je dan om wat voor reden ook van je route afwijkt dan berekend het toestel gewoon weer wat anders, hij berekend dus een andere route naar je eindbestemming. Als ik een gemaakte route rij dan wil ik die route volgen, ik zet dan het herberekenen UIT. Als je het wel aan zet en je wijkt van de route af, dan zal hij je in principe alleen naar het volgende viapunt brengen en de rest het zelfde laten, maar weten doe je dat niet. Het kan ook gebeuren dat hij wat maakt waarvan jij al wist dat dat niet kon. Meestal laat ik de route dus gewoon staan en kijk ik hoe ik weer naar de route toe kan rijden, zelf nadenken werkt meestal wel het beste. Maar als we het nou eens aan die eigenwijze MIEP willen overlaten dan is dit het simpelst. Druk op het scherm om in de overzicht kaart te komen en kijk waar de route loopt en waar jij nu bent. Zoom in op het punt waar je weer naar de route wilt en zet daar het pijltje neer.

13 Druk nu op GA en dan op Voeg toe als via-punt Je route wordt berekend, op de overzichtkaart kan je kijken of het logies is. Het kan bv ook zij dat je naar een plek wordt gestuurd waar je kan omdraaien (bv een rotonde) en dan weer de zelfde weg terug. Zet na het eerste via-punt (vlaggetje) eventueel de route stop en start hem weer opnieuw op, je weet dan zeker dat je dan de goede route weer volgt.

14 Onderweg een route maken en het delen met je vrienden Als je onderweg bent met bv 3 zumo rijders en je toetst een bestemming in en dan op GA dan zul je zien dat je 3 verschillende route`s krijgt. Je kunt zeggen De voorrijder heeft altijd gelijk of op èèn zumo een route maken en dan via het sd kaartje op de ander zumo`s zetten. Hoe doe je dit, je bent bv bij mios en je wilt naar motoport via een toerritje. Druk op waarheen > Route`s > en dan op Nieuw en op Nieuw vertrekpunt toevoegen > blader naar beneden en druk op Zoek op kaart We staan op de goede plek dus druk op Kies > op Nieuw eindpunt toevoegen Als je je bestemming op had opgezocht dan staat hij nu bij Recent gevonden Zo niet klik dan op Extra`s > ga naar Motordealers en b.v Honda > druk op Kies > en dan op Kaart > er wordt een route berekend.

15 Hier zijn we het natuurlijk niet mee eens dus druk op Terug Er staat nu een + tussen de punten, hiermee kunnen we viapunten plaatsen Druk er op en ga naar Zoek op kaart > Het vervelende is nu wel dat de route Niet meer te zien is, dus kijk eerst waar je langs wilt en zoek het dan weer op en Druk weer op Kies en dan op Kaart > er wordt weer een route berekend. Met die grote weg zijn we het ook niet eens dus druk weer terug. Druk weer op het plusje (tussen de juiste punten) en herhaal het geheel. Er staat nu wel een vlaggetje, soms wel soms niet, niets van aan trekken. We willen ook langs het `Wad` dus herhaal het geheel weer, en ja hoor weer een stukje wat we niet willen, dus we zetten er nog maar een puntje tussen.

16 Als het nu wel naar het zin is > ga dan terug naar het route menu. Druk nu op Kopieer en op Exporteer (èèn route aanvinken), de route staat nu op het SD kaartje, plaats het in de zumo`s van je vrienden en importeer bij hun de route en de rit kan beginnen. De zumo schrijft de route weg in een GPX bestand en noemt dat share-route`s Als je er nu direct nog een naar je kaartje zet dan noemt hij hem weer zo, dus zal hij dan de eerste route overschrijven, dat gaat dus niet.

17 POI`s (bv tankstations) zoeken op je route Als je en route rijd en je moet b.v tanken dan wil je graag op of dicht langs je route wat vinden. Als je normaal op `Brandstof` druk dan krijg je de stations te zien in de buurt waar je bent, maar het kan anders. Stop eerst even langs de kant van de weg Laat de route aan staan en druk op Menu Dan op waarheen en op Nabij Druk nu op Mijn huidige route en dan op OK Ga nu naar `Brandstof` en kies een station uit en druk op Toon kaart

18 Je ziet dat deze naast de route ligt, je kunt de stations af lopen om er een op je route te zoeken, maar als je hier bij de Bim wilt tanken druk dan op Ga en dan op Voeg toe als via-punt De route wordt nu herberekend via het tankstation (het `blauwe` via-punt kunt U nu natuurlijk overslaan)

19 Om er zeker van te zijn dat U hierna de originele route blijft rijden kunt U na een volgend via-punt de route stop zetten en weer opnieuw opstarten. Dit gaat NIET met een UNFLAGGED route want dan gaat U na het tankstation rechtstreeks naar het eindpunt.

20 Onderhoud aan de Zumo Wat voor onderhoud kunnen we aan de zumo plegen, de kast zelf na de zumo is sterk genoeg, maar het scherm moet je niet te veel aanraken als er veel vuil op zit. Ga er zeker niet op vrijven met handschoenen aan, maak het schoon met wat water (gedemineraliseerd) en vrijf het droog en schoon met een zachte doek, (niet met een handdoek). Verder kan het geen kwaad om wat vaseline op de contactpunten van de houder te smeren. Als het toestel vast loopt dan kan je en Harde Reset doen, druk op de aan/uit knop en op + knop (of op de rechter onder hoek van het scherm), houd ze vast totdat hij opstart en volg de aanwijzingen op het scherm, je moet hem daarna wel weer opnieuw instellen. Verder kan je het scherm kalibreren, houd de aan/uit knop ca een minuut vast, daarna moet je op een aantal punten drukken in de kruisdraden. Laat verder dus niet al je route`s (en waipoints) er in staan, het wordt dan zo onoverzichtelijk. Haal terug naar je PC wat je wilt bewaren (hoe dat moet komt straks aan bod) en wis de route`s, de daarbij geladen waypoints bij de favorieten en de Tracklogs er weer uit. Garmin brengt zo af en toe software update`s uit (firme ware), de laatste is de 4.80 naar mate een toestel langer op de markt is wordt dit minder. Ook voor de spraak komen er update`s, maar de laatste 1.71 vind ik niet zo`n succes. Mocht de accu in je zumo eens leger raken laad hem dan weer eens goed door met de 220 adpter.

21 De Zumo 550 aan de PC Wat kunnen we met de zumo op de PC, hoe kunnen we route`s laden en wat hoort waar wel en wat waar niet. Het zichtbare gedeelte van de zumo wordt door de pc het zelfde gezien als een usb stick of bv een SD kaartje. Als je de zumo met het (originele) usb kabeltje op de pc aansluit, dan start hij vanzelf op en gaat hij de GPX data verzamelen die in het toestel zitten (route`s, tracks en waypoints). Hoe meer er in zit hoe langer het duurt, als je alleen een route wilt laden, dan kan je op Annuleer drukken. Als je je rit gegevens wil op halen, wacht dan totdat hij op de pc is opgestart. Eerst krijg je deze schermpjes te zien (een voor de zumo en als er een SD kaartje in zit, en voor je kaartje), deze klik ik altijd gewoon weg op het rode kruis. Je zumo is hier dus (J;) en je SD kaartje (K;) Als je met rechts klik op Garmin en dan op eigenschappen, dan kan je zijn hoeveel ruimte er nog op is.

22 Bij mij dus van de 1,94 GB totaal 1,75 GB bezet en nog 195 MB ruimte over. Klik op OK om dit weer weg te klikken.

23 Je kunt hem nu in de lijst open klikken (of dubbel klik op het symbool). Er staat een map Garmin en een map MP3, Meer hoort er hier niet te staan. Je kunt er gewoon data in opslaan, maar daar is je zumo niet voor. Hier een mapje met route`s plaatsen heeft geen enkele zin, je zumo kan er hier niets mee. In de map MP3 zitten 7 stukken klassieke muziek, ik heb ze daar weg gehaald, het scheelt weer 45 MB. Als we de map Garmin open klikken dan krijgen we dit te zien, de mappen waar we wat mee kunnen heb ik in gekleurd. In de map gpx zitten de route`s, de zumo werkt met de bestandsvorm gpx. In de map poi plaats je de poi,gpi bestanden. In de map vehicle plaats je de voertuig bestandjes. In de map text staan de tekst bestanden. In de map voice staan de spraak bestanden in alle talen, de buitenlandse talen kunnen er uit, het scheel ruim 300 MB. Verder kan

24 je hier een foto plaatsen om als opstart plaatje te dienen, een foto van 640/480 is hier groot genoeg voor. Op internet zijn er allerlei kant en klare plaatjes te vinden. Elke taal bestaat uit een vpm en een sum bestand, deze 4 moeten blijven staan, de rest kan er uit. Ik heb wel alle originele software uit mijn zumo ergens op mijn pc (externe harde schijf) bewaard. Er zijn op de site (forum) van GPS Experts.nl geconverteerde spraakbestanden te vinden met een hoger spraak volume (van 80 db naar 95db). Hoe kunnen we route`s laden en er weer uit halen Je kunt op verschillende manieren route`s laden, een route wordt in de zumo onder de naam weergegeven die hij in MapSource heeft, meestal geef je het route bestand de zelfde naam, maar dat hoeft dus niet. Hoe werkt dit nou? Als we een route maken in mapsource en het dan gaan opslaan op de pc, dan sla je het dus op in een route bestand.

25 Standaard slaat mapsource op in GDB3 (Garmin GPS Database), deze bestandsvorm werkt ook het gemakkelijkst met opslaan. Er zijn echter meerdere bestands vormen, een andere is GPX (GPS Exchange Bestanden). GPX is een algemene gps bestandsvorm, deze is wel wat lastiger met opslaan. De zumo werkt ook met GPX bestanden, (in de map GPX). Als we een route vanuit mapsource naar de zumo verzenden, dan verstuur je dus alleen een route, niet een route bestand. Let op: Je kunt maar 1 route laden vanuit een bestand (wel gelijk met meerdere waypoints en een Track). Dubbelklik op het route bestand om de route met mapsource te openen. Klik nu op de knop verzenden naar apparaat. Het verzendt scherm opent zich, wat je kunt verzenden staat aangevinkt (hier dus route`s en waypoints), als je iets niet wilt verzenden kan je dat uitvinken. Klik nu op verzenden en daarna op OK.

26 Als je nu de map GPX opent in de zumo dan zien we 2 bestanden staan. De zumo slaat een vanuit mapsource geladen route op in een GPX bestand en noemt het Temp Je kunt het gewoon openen, maar ik verander er niets aan. Als we nu direct weer een route vanuit mapsource laden, dan noemt de zumo het weer Temp en zal het bestaande Temp bestand dus overschrijven. Na het laden van een route moet de zumo dus worden losgekoppeld en de route worden geïmporteerd samen met de waypoints (bij de favorieten). De route wordt dan doorgerekend en komt in het bestand Current te staan. Van hier uit werkt de zumo, hier staan ook de geladen waipoints en je favorieten die je in je toestel hebt staan. Ook slaat de zumo de Track op van de gereden ritten tot maximum van track punten, daarna slaat hij het op in een GPX bestand in de map Archive, en is dan ook niet meer als blauw streepje te zien op je zumo. Als je je toerrit en je rit gegevens wilt ophalen uit je zumo klik dan op de knop Ontvangen van Apparaat Vink aan of uit wat je wilt ontvangen en klik op Ontvangen

27 Je kunt het nu ergens op je PC opslaan, klik op het rode kruis om mapsource af te sluiten en klik dan op Ja. We komen nu in het opslaan als scherm. Blader eerst naar de map waarin je de route wilt opslaan, dubbelklik op de mappen. Bij Bestandsnaam: kan je de naam van je ritje invoeren. Bij Opslaan als: staat de bestands vorm waarin je opslaat, standaard staat dit op GDB3, dit is ook de vorm die het meest gebruikt wordt. Klik dan op Opslaan

28 Meerdere route`s laden en op een SD kaartje Als ik een route wil inladen dan doe ik dat meestal gewoon met mapsource en een GDB route bestand. Als je op vakantie gaat en je hebt bv 10 route`s, dan is dat een heel gedoe, bovendien wil ik mijn route`s ook graag op een SD kaartje hebben als back-up. De zumo werk dus met de GPX bestands vorm (een gdb bestand in de zumo zetten of op een SD kaartje heeft echt geen zin). We moeten route in een GDB bestand dus eerst opslaan in een GPX bestand, (een GDB bestand omzetten naar GPX gaat niet). We moeten dus de route uit een GDB bestand kopiëren naar een nieuw bestand, wat we dan dus weer opnieuw kunnen opslaan Opslaan naar GPX is wat lastiger als GDB, het moet precies goed zijn, anders werkt het niet. Je kunt GPX bestanden zo in de map GPX van je zumo zetten of in de map GPX op je SD kaartje.

29 Open de route en klik met rechts op de route naam, en klik dan op Kopieer Klik dan op de knop Nieuw We hebben nu weer en nieuw naamloos bestand, klik met de rechter muisknop ergens in de linker kolom en klik op plakken

30 We kunnen nu de route weer opnieuw opslaan, klik weer op het rode kruis en dan op JA, blader naar de map waar je het wilt opslaan (eventueel de map GPX op je SD kaartje). Klik nu bij Opslaan als aan de rechter kant op het driehoekje en klik dan op GPX

31 Klik dan even in de kolom van de bestandsnaam en typ er je route naam. Om er zeker van te zijn dat het goed gaat zet ik er altijd.gpx achter. Klik daarna op Opslaan Het opgeslagen bestand moet er zo staan.

32 Na het opslaan van een GPX route sluit mapsource niet gelijk af zoals bij GDB. Klik daarom nogmaals op het rode kruis en dan op Nee Als aan een route in een GPX bestand wat verandert dan moet je dus de zelfde procedure volgen, bij GDB gaat dat dus veel gemakkelijker.

33 POI`s maken en laden (Flitspalen) In de Zumo kunnen we dus POI`s ofwel Points of Interesting laden, dit kan dus alles zijn wat jij maar wilt, bv: motor zaken, motorclubs (deze heb ik voor je) of van mij part mooie uitzicht plekken, maar dus ook flitspalen. Je kunt ze in je toestel dus weer bij Extra`s terug vinden. Als je heel wat adres punten in je favorieten hebt staan, dan wordt het gouw wat onoverzichtelijk. Alle waypoits die je bij een route importeert komen hier ook in terecht, sluit je zumo weer op de pc aan en wacht tot hij op de pc is opgestart, klik op ontvangen van apparaat en vink alleen waypoints aan. Zie zoals hier bv bij mijn KNMV clubs bestand, als je met de rechter muisknop op een wayoint in de linker kolom klik, en dan op Eigenschappen dan krijg je dit veld. Bij Commentaar kan je wat neer zetten, om er meerdere regels netjes in te krijgen heb je echter weer de oude mapsource nodig, (de nieuwe slaat de regels uit elkaar bij het opslaan, GPX Bug). Je kunt de waipoints natuurlijk ook zo in mapsource maken. Maak ergens op je pc een mapje en sla het hier in op in een GPX bestandvorm, de naam die je er aan mee geeft wordt ook in je zumo weergegeven. Nu moet het echter nog in juiste bestands vorm (gpi) naar de map POI in je zumo, dit doen we met de POI Loader, een progamma van Garmin.

34 Start de poi loader op en klik op volgende en dan nogmaals op volgende. Je kunt nu (als je hem hebt aangesloten) je zumo selecteren, en klik op Volgende

35 De poi loader kan maar een naam aan een bestandje mee geven namenlijk poi.gpi En ja je raad het nu waarschijnkijk al, een ander bestandje met deze naam (bij mij dus altijd de flitspaal bestanden) zal hij overschrijven. Zet het daarom eerst even op je SD kaartje. Klik nu op bladeren en selecteer je mapje en klik dan op OK en dan weer op Volgende

36 Het heet nu dus poi.gpi deze naam hou ik voor de flitspaal bestanden die ik dus regelmatig update. Klik er met rechts op is klik dan op Naam wijzigen, je kunt nu een andere typen. Verplaats het bestand daarna naar de map POI in je zumo Flitspaal bestanden Laden. Het laden van flitspaal bestanden gaat eigenlijk op de zelfde manier, je kunt ze gratis downloaden van: Je moer er hiervoor alleen even een account op aanmaken. Ga naar de website en klik op Registreren en vul dan je gegevens in, je krijgt dan een mailtje met een link waar je op moet klikken, je account wordt dan geactiveerd. De eerste keer moet je je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren, je pc kan dit onthouden, de volgende hoef je alleen maar in de eerste balk te dubbel klikken en dan op je naam, klik dan op inloggen.

37 Zet je cusser op Downloads en klik op Flitspalen downloaden en op Ik ga akkoord met de gebruikers voorwaarden Maak eerst nog even een mapje aan voor het te downloaden bestand, klik nu bij het Garmin bestand op Download menu en dan op Alle Flitspalen en op opslaan, (selecteer het gemaakte mapje). Je haalt nu een Exel bestandje binnen wat je met de POI Loader in je Zumo laden.

38 Klein nadeeltje van de bestanden is dat er al heel ver vooraf wordt gewaarschuwd (100 meter per 10 km), er is echter weer een heel mooi programmaatje om dat aan te passen, namelijk Flits2GPX. Het zet het Exel bestand eerst om in GPX bestanden, maak daarom naast je mapje voor de flitspaal bestanden een mapje GPX Je hoeft het programma maar een keer in te regelen, hier wil ik je hier natuurlijk best even mee helpen. In het rode, groene, en blauwe vak voer je de bestands locatie`s in, bij de bruine kan je de afstanden aanpassen. Als je het geluid aanvinkt wordt je door een stem gewaarschuwd. Klik dan op Converteren Als je weer een nieuw bestand er op wilt zetten, maak dan de mapjes op je PC eerst even leeg.

39

Herberekenen BaseCamp GPS routes Motorclub Zwolle en Omstreken

Herberekenen BaseCamp GPS routes Motorclub Zwolle en Omstreken Herberekenen BaseCamp GPS routes Motorclub Zwolle en Omstreken 0PGERICHT 29 DECEMBER 1967 1. Route via Email binnenhalen, herberekenen en sturen naar toestel. 1.1. Van Email op de computer: Open je e-mailbox

Nadere informatie

Beste MotoFunTours relatie,

Beste MotoFunTours relatie, Beste MotoFunTours relatie, De door u ontvangen motorroutes zijn opgezet en gecontroleerd door MotoFunTours aan de hand van de meest recente versie van Garmin GPS kaartmateriaal. Desondanks kunnen er verschillen

Nadere informatie

De meeste Garmin routes en/of tracks die op het internet worden aangeboden, kan je downloaden in een bestand met het GPX formaat of het GDB formaat.

De meeste Garmin routes en/of tracks die op het internet worden aangeboden, kan je downloaden in een bestand met het GPX formaat of het GDB formaat. Downloaden van Garmin bestanden van het internet : hoe ga ik te werk? De meeste Garmin routes en/of tracks die op het internet worden aangeboden, kan je downloaden in een bestand met het GPX formaat of

Nadere informatie

POI s Laden in je Zumo

POI s Laden in je Zumo POI s Laden in je Zumo Al enige tijd maak ik gebruik van de POI s (points of interest) die worden aangeboden door www. flitspalen.nl. Dit is een website die je gratis (na registratie) bestanden aanbiedt

Nadere informatie

We beginnen met wat begrippen, zodat we weten waar we het over hebben.

We beginnen met wat begrippen, zodat we weten waar we het over hebben. 1 2 We beginnen met wat begrippen, zodat we weten waar we het over hebben. 3 Er zijn 3 soorten kaartbestanden: de basis kaart (nodig om de Zūmo te laten werken), de primaire kaart en de aanvullende kaart

Nadere informatie

2) Is de kaart op je computer gelijk aan de kaart op je zumo?

2) Is de kaart op je computer gelijk aan de kaart op je zumo? 1) Streefdoel van deze handleiding. Deze tekst is geschreven voor MapSource (MS) versie 6.16.3 en voor een zumo660 met firmware 4.1 Deze handleiding legt uit: hoe je alle routes van je zumo660 en van je

Nadere informatie

Downloaden van Garmin GPS-bestanden van het internet : hoe ga ik te werk?

Downloaden van Garmin GPS-bestanden van het internet : hoe ga ik te werk? Downloaden van Garmin GPS-bestanden van het internet : hoe ga ik te werk? De meeste Garmin routes en/of tracks die op het internet worden aangeboden, kan je downloaden in een bestand met het GPX-formaat

Nadere informatie

Routes herberekenen. In mapsource. 2010 - www.hansenwebsites.nl 1

Routes herberekenen. In mapsource. 2010 - www.hansenwebsites.nl 1 In mapsource 1 mapsource Open het programma mapsource om een route te bekijken en opnieuw te berekenen. Wanneer moet je herberekenen? Als het kaartmateriaal dat bij de vervaardiging van een route werd

Nadere informatie

De mappenstructuur van de Garmin Zumo

De mappenstructuur van de Garmin Zumo De mappenstructuur van de Garmin Zumo Wat gebeurt er onder de motorkap van de Zumo? 1 Eerst even aansluiten Koppel de Zumo aan je computer, gebruik hiervoor een USB kabel Direct na het koppelen en/of het

Nadere informatie

GPS Instructie MC de Kraats. Oefenen routes maken Unflag Points of Interest

GPS Instructie MC de Kraats. Oefenen routes maken Unflag Points of Interest GPS Instructie MC de Kraats Oefenen routes maken Unflag Points of Interest Oefenen met routes maken Nieuwe GDB maken Nieuwe route maken Met de Routeknop Met Waypoints voor Startpunt Eindpunt En voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Index. Versie: 5.0 Datum: 17-12-2011

Index. Versie: 5.0 Datum: 17-12-2011 Index Versie: 5.0 Datum: 17-12-2011 1. Inleiding... 2 2. POI Loader downloaden en starten... 2 2.1. Categorieën maken... 3 3. PoiEdit downloaden en starten... 4 3.1. Eenmalig wachtwoord per POI provider...

Nadere informatie

Ritten rijden met de Garmin

Ritten rijden met de Garmin MG Car Club Regio West Bert Ewalds Versie 2, Jan. 2016 1 Ritten rijden met de Garmin Met ritten bedoelen we routes, langs meerdere zogenaamde routepunten, uitgezet door iemand en opgeslagen als een geschikt

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

GPS Instructie MC de Kraats. Mapsource gebruik

GPS Instructie MC de Kraats. Mapsource gebruik GPS Instructie MC de Kraats Mapsource gebruik Mapsource en City Navigator Doel programma: Maken van routes op je computer Bestaat uit: Programma waar je in werkt: Mapsource Kaartmateriaal wat je gebruikt:

Nadere informatie

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Mapsource handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Inhoud deel 1 Schermindeling Menu s Werkbalken Statusbalk tabbladen Kaartmateriaal Kaartmateriaal selecteren Kaartmateriaal verwijderen

Nadere informatie

GPS Instructie MC de Kraats. Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor

GPS Instructie MC de Kraats. Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor GPS Instructie MC de Kraats Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor Doel van de instructie Fijn gebruik maken van je GPS Van A naar B navigeren Zelf routes maken en in je GPS zetten

Nadere informatie

FTC Wenters Edge 705 info 10 mei 2011

FTC Wenters Edge 705 info 10 mei 2011 Inhoud 1. Bediening EDGE 705 2. Eigenschappen van de Edge 705 3. Tracks weg schrijven naar de Edge 705 3.1 Tracks weg schrijven via MapSource in.gpx formaat 3.2 Tracks weg schrijven via de verkenner in.gpx

Nadere informatie

Tanken op of nabij de route. 3 opties om een tankstation te selecteren

Tanken op of nabij de route. 3 opties om een tankstation te selecteren 3 opties om een tankstation te selecteren Opties In deze instructie heb ik drie opties uitgewerkt die naar mijn mening het meest handig zijn om te bepalen waar / wanneer je een tankstop maakt. Optie 1

Nadere informatie

GPS Instructie MC de Kraats. Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor

GPS Instructie MC de Kraats. Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor GPS Instructie MC de Kraats Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor Vraag 1 Tino Bij Mapsource zag je direct de lengte van de route, in Basecamp niet? Vraag 1 Tino Mapsource? Dus

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

GPS Instructie MC de Kraats. Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor

GPS Instructie MC de Kraats. Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor GPS Instructie MC de Kraats Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor Het gaat maar door! Al meer dan 450 routes beschikbaar! En niet alleen de routemakers zijn in de weer. We worden

Nadere informatie

Het interne geheugen vergroten

Het interne geheugen vergroten Het interne geheugen vergroten Even een vergelijking; je hebt een auto met vier zitplaatsen en een kofferbak. Dagelijks rij je alleen naar je werk. Op elke vrije zitplaats leg je een zak cement en in de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

GPS Instructie MC de Kraats. Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor

GPS Instructie MC de Kraats. Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor GPS Instructie MC de Kraats Probleemloos gebruik maken van Garmin GPS Navigatie op de motor Doel van de instructie Fijn gebruik maken van je GPS Van A naar B navigeren Zelf routes maken en in je GPS zetten

Nadere informatie

BaseCamp is een programma dat tegenwoordig automatisch wordt gedownload als je een kaartupdate download. Het lijkt erop dat we over enige tijd moeten

BaseCamp is een programma dat tegenwoordig automatisch wordt gedownload als je een kaartupdate download. Het lijkt erop dat we over enige tijd moeten BaseCamp is een programma dat tegenwoordig automatisch wordt gedownload als je een kaartupdate download. Het lijkt erop dat we over enige tijd moeten overstappen van MapSource naar BaseCamp. We gaan het

Nadere informatie

Garmin BaseCamp & Garmin Zumo. Tips voor routes met routepunten Deel 1

Garmin BaseCamp & Garmin Zumo. Tips voor routes met routepunten Deel 1 Garmin BaseCamp & Garmin Zumo Tips voor routes met routepunten Deel Voorwoord Beste lezer, In deze handleiding krijg je informatie over het maken of bewerken van routes met routepunten. In tegenstelling

Nadere informatie

Ritten rijden met de Garmin

Ritten rijden met de Garmin MG Car Club Regio West Bert Ewalds Versie 3, Maart. 2016 1 Ritten rijden met de Garmin Met ritten bedoelen we routes, langs meerdere zogenaamde routepunten, uitgezet door iemand en opgeslagen als een geschikt

Nadere informatie

Vandaag gaan we behandelen..

Vandaag gaan we behandelen.. 1 2 Vandaag gaan we behandelen.. 3 De meeste bedieningsmogelijkheden zijn uiteraard te vinden in de gebruiksaanwijzing. Deze zijn te downloaden op de site van Garmin. 4 Als de Zūmo wordt opgestart, wordt

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds MG Car Club Regio West Bert Ewalds Versie 1, Maart 2018 1 Inhoud: Pag. 1. Inleiding 2 2.Het laden van een GPX route in My Route App 4 2.1 Het laden van een rit met een Windows of Apple PC 4 2.1.1. Voorbereiden

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Software waarmee het briljante idee van TCN lid Herman een kwestie van een paar maal klikken is

Software waarmee het briljante idee van TCN lid Herman een kwestie van een paar maal klikken is Software waarmee het briljante idee van TCN lid Herman een kwestie van een paar maal klikken is Maak in plaats van een ROUTE of TRACK een kruimelpad van POIs Waarom de Hermanizer? TomTom heeft een beperking

Nadere informatie

Waarom navigatie afwijking? Het eerste onderwerp - up to date houden - hebben we in de eerste presentatie behandeld. Nu behandelen we de afwijkingen

Waarom navigatie afwijking? Het eerste onderwerp - up to date houden - hebben we in de eerste presentatie behandeld. Nu behandelen we de afwijkingen 1 2 Waarom navigatie afwijking? Het eerste onderwerp - up to date houden - hebben we in de eerste presentatie behandeld. Nu behandelen we de afwijkingen in de routeberekening. 3 4 Berekening in MapSorce/

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

Informatie gebruik Garmin ten behoeve van routes van Mc Motorass (versie juli 2014)

Informatie gebruik Garmin ten behoeve van routes van Mc Motorass (versie juli 2014) Informatie gebruik Garmin ten behoeve van routes van Mc Motorass (versie juli 2014) De voorrijders en overige leden van Mc Motorass. maken gebruik van navigatieapparatuur zoals Garmin. Voor het maken en

Nadere informatie

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com Bloggen jullie ook? 1. Wat is bloggen? Je maakt een weblog of plaats (overzicht) op het internet. Eigenlijk is het een eenvoudige eigen site op het internet in dagboekvorm. Het is niet moeilijk, je hebt

Nadere informatie

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds MG Car Club Regio West Bert Ewalds Versie A, Aug. 2017 1 Inhoud: Pag. 1. Hoe kwam U hier terecht? 2 2. Laden van een rit in een 3 e generatie TomTom, De Tyre Pro methode. 3 3. Rijden van een rit met een

Nadere informatie

camperlocaties. Exclusief voor en door camperaars. Gratis voor NKC-leden. Snelgids. Campercontact app. 1 Campercontact Snelgids

camperlocaties. Exclusief voor en door camperaars. Gratis voor NKC-leden. Snelgids. Campercontact app. 1 Campercontact Snelgids 25.000 camperlocaties Gratis voor NKC-leden Snelgids Campercontact app 1 Campercontact Snelgids Exclusief voor en door camperaars Wat is Campercontact? Campercontact is met meer dan 25.000 aangemelde camperlocaties

Nadere informatie

Ik heb hier de System map wel zichtbaar gemaakt. We gaan beginnen met bekijken van de mappen die het meeste geheugenruimte opleveren.

Ik heb hier de System map wel zichtbaar gemaakt. We gaan beginnen met bekijken van de mappen die het meeste geheugenruimte opleveren. 1 Extra vrije geheugenruimte in de Nuvï 1490T. Algemeen: Het totale interne werkgeheugen is ongeveer 2GB. Als u het navigatieapparaat ontvangt is het geschikt voor heel veel landen en zit hij behoorlijk

Nadere informatie

Routebestanden importeren. Korte handleiding voor het importeren van routebestanden in Garmin navigatie apparatuur

Routebestanden importeren. Korte handleiding voor het importeren van routebestanden in Garmin navigatie apparatuur Routebestanden importeren Korte handleiding voor het importeren van routebestanden in Garmin navigatie apparatuur Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Instellingen controleren 3. De Routebestanden controleren

Nadere informatie

4 e GPS Avond MC de Kraats

4 e GPS Avond MC de Kraats 4 e GPS Avond MC de Kraats Registreren van producten. Gebruik van My Garmin Kaartenbeheer en software downloads. Activeren Lifetime Update. Werken met Tracks. Onroute Motorkaart. Routes downloaden van

Nadere informatie

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds MG Car Club Regio West Bert Ewalds Versie A, Aug. 2017 1 Inhoud: Pag. 1. Hoe kwam U hier terecht? 2 2. Voorbereiden van uw TomTom 3. Een ritbestand laden in een TomTom van de 1 ste of 2 e generatie 4 3.1.

Nadere informatie

www.gpscenter.be Installeren van een software update in je Garmin GPS

www.gpscenter.be Installeren van een software update in je Garmin GPS www.gpscenter.be Installeren van een software update in je Garmin GPS Indien nodig stelt garmin een nieuwe software versie ter beschikking voor je GPS. Deze verbeterde versie bevat doorgaands een aantal

Nadere informatie

Versie 1 Sept 2015 Bert Ewalds/ Piet Olsthoorn Procedures getest op een Nüvi 57. Versie 2 Jan 2016 BE Tekst eenvoudiger gemaakt

Versie 1 Sept 2015 Bert Ewalds/ Piet Olsthoorn Procedures getest op een Nüvi 57. Versie 2 Jan 2016 BE Tekst eenvoudiger gemaakt MG Car Club Regio West Bert Ewalds Versie 4, Sept 2016 1 Inhoud: Pag. 1. Is uw Garmin geschikt om ritten te rijden 3 2. Gebruik van deze handleiding 3 3. Enkele Begrippen: Bestemmingen, routepunten en

Nadere informatie

Hoe ziet de avond er uit. Welkom op de GPS info avond. Hoe ziet de avond er uit. Hoe ziet de avond er uit

Hoe ziet de avond er uit. Welkom op de GPS info avond. Hoe ziet de avond er uit. Hoe ziet de avond er uit Welkom op de GPS info avond. Hoe ziet de avond er uit. Basecamp. Wat is het en wat kan ik ermee. Tracks, routes, waypoints, via punten etc. Hoe ziet de avond er uit. Basecamp. Wat is het en wat kan ik

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 Na het openen van een bestand wordt het dit scherm zichtbaar 6 Er zijn verschillende delen te onderscheiden; de menubalk, de koppenbalk de tab bladen en de kaart 7 We gaan beginnen met het behandelen

Nadere informatie

TourGuide maken met Garmin POI-Loader

TourGuide maken met Garmin POI-Loader TourGuide maken met Garmin POI-Loader Een TourGuide is het beste te omschrijven als een Waypoint waaraan je een geluidsbestand, foto of tekst hebt gekoppeld. Hiermee kun je informatie horen of lezen van

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Ftc Wenters GPS info 17 maart 2010

Ftc Wenters GPS info 17 maart 2010 Agenda 1. Installeren software 2. Beschrijving GPS 3. Aanmelden FTC Wenters site 3.1. Aanmelden niet geregistreerde bezoekers 3.2. Aanmelden en inloggen voor geregistreerde bezoekers 4. Het downloaden

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds MG Car Club Regio West Bert Ewalds Versie B, Maart 2018 1 Inhoud: Pag. 1. Hoe kwam U hier terecht? 2 2. Voorbereiden van uw TomTom 3. Een GPX ritbestand laden in een TomTom van de 1 ste of 2 e generatie

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Versie /8/2017. Inhoudsopgave

Versie /8/2017. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Clubmot reizen - info GPS routes... 2 Inleiding... 2 Samenstelling van de routes... 2 Naamgeving... 2 Bezienswaardigheden... 3 Waarom deze werkwijze?... 3 Hoe ermee omgaan?... 3 Routes op

Nadere informatie

Heb je nog geen account maak dit dan aan en koppel je gps aan het account. Zie daarvoor de volgende handleiding.

Heb je nog geen account maak dit dan aan en koppel je gps aan het account. Zie daarvoor de volgende handleiding. Hoe installeer ik de Life-Time Update? Zie ook de handleiding van Garmin: http://www.garmin.nl/page/?id=83 In algemene zin: Op basis van onze eigen ervaring is de indruk dat de lifetime voor het gros van

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Met MapSource en een routekaart stel je een route samen en brengt deze over naar het GPSapparaat

Met MapSource en een routekaart stel je een route samen en brengt deze over naar het GPSapparaat Fietsen met GPS 1 FIETSEN MET GPS. Inleiding. Fietsen met een GPS biedt vele mogelijkheden om het fietsen interessanter te maken. Je kunt de GPS op verschillende manieren gebruiken: - Als wegzoeker: je

Nadere informatie

Zelf navigeren en routes maken met Viewranger

Zelf navigeren en routes maken met Viewranger Zelf navigeren en routes maken met Viewranger 11 december 2014 Vieuwranger Mijn favoriete App om te navigeren en om routes te maken, is op dit moment Viewranger. Je kan ermee bijhouden welke route je hebt

Nadere informatie

GPS Clinic. OnRoute. Marco (Scheurneus) 8 juli 2007. scheurneus@xs4all.nl

GPS Clinic. OnRoute. Marco (Scheurneus) 8 juli 2007. scheurneus@xs4all.nl GPS Clinic OnRoute Marco (Scheurneus) 8 juli 2007 scheurneus@xs4all.nl Agenda 1. Algemeen 2. Bediening 3. Routes 4. Naar GPS 5. Roadbook 6. POI s 7. Conversies 8. wvttk Vragen aan het einde van ieder hoofdstuk

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Workshop BaseCamp Gebaseerd op versie 4.4.7 voor Windows

Workshop BaseCamp Gebaseerd op versie 4.4.7 voor Windows Workshop BaseCamp Gebaseerd op versie 4.4.7 voor Windows Samengesteld door: Almere, 5 mei 2015 TenCats Studio, Almere 2015 Deel 1 Inrichten BaseCamp Aanpassen programma Werkbalken aan/uit Structuur Bibliotheek

Nadere informatie

Geheugenkaart voor de Zumo 660

Geheugenkaart voor de Zumo 660 Geheugenkaart voor de Zumo 660 Omdat ik een geheugenkaart wilde plaatsen in mijn Zumo 660, heb ik de handleiding doorgenomen en zag ik dat er alleen werd aangegeven hoe de geheugenkaart geplaatst moet

Nadere informatie

Door: Whisper380 Versie: 2.0 Datum: 11-7-2010 Eigenaar: whisper380-computerhulp.net

Door: Whisper380 Versie: 2.0 Datum: 11-7-2010 Eigenaar: whisper380-computerhulp.net Door: Whisper380 Versie: 2.0 Datum: 11-7-2010 Eigenaar: whisper380-computerhulp.net Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Mededeling:... 3 Ashampoo burning studio 6 free downloaden... 4 Het programma registreren

Nadere informatie

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds MG Car Club Regio West Bert Ewalds Versie B,Maart 2018 1 Inhoud: Pag. 1. Hoe kwam U hier terecht? 2 2. Alternatieven voor het rijden van ritten, met gebruikmaking van een mobiele telefoon 3 3. Laden van

Nadere informatie

Een route invoeren en rijden met Sygic

Een route invoeren en rijden met Sygic Een route invoeren en rijden met Sygic 1. Eenmalig... 2 a. Instellen van Sygic routeplanning... 2 b. Maak een (korte) testroute en sla deze op... 3 2. De route naar je mobiele apparaat kopiëren.... 6 a.

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

CS-WebDesign.nl. Invoeren van een product in de editor

CS-WebDesign.nl. Invoeren van een product in de editor CS-WebDesign.nl Invoeren van een product in de editor 2005-2012 Courbois Software Beuningen Fazantlaan 63, 6641 XW Beuningen. www.courboissoftware.com & www.cs-webdesign.nl 024 677 25 46 - info@cs-webdesign.nl

Nadere informatie

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld custom maps gebruiken in mapsource De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld Bij deze handleiding ga ik er vanuit

Nadere informatie

GO x40, GO x30, GO x20, GO x10, GO,XXL IQ Routes, XL IQ Routes, XL,ONE, ONE 2nd edition, Urban Rider, Rider Pro

GO x40, GO x30, GO x20, GO x10, GO,XXL IQ Routes, XL IQ Routes, XL,ONE, ONE 2nd edition, Urban Rider, Rider Pro Ritten rijden met de TomTom 1. Is uw TomTom geschikt om ritten te rijden? Met ritten bedoelen we routes, langs meerdere zogenaamde routepunten, uitgezet door iemand en opgeslagen als een geschikt digitaal

Nadere informatie

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud Google Drive Wat is google drive Google drive is het cloud systeem van google. Je kan er documenten, beelden, films. op kwijt. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van hun online applicaties zoals google

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net Versie: 2.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 3-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Waarom een printer delen?... 3 Printer beschikbaar (delen) maken op Windows 7:...

Nadere informatie

Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen

Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen 1 Hoofdmenu... 2 2 Nieuwe Aanvraag... 2 1 Kaart... 3 2 Locatie... 4 3 Aanvrager... 5 4 Opdrachtgever... 5 5 Tijdsbepaling... 5 6 Maatregelen...

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Installatie- / Gebruikershandleiding BaseCamp (i.c.m. GPS Garmin GPS60CX)

Installatie- / Gebruikershandleiding BaseCamp (i.c.m. GPS Garmin GPS60CX) Installatie- / Gebruikershandleiding BaseCamp (i.c.m. GPS Garmin GPS60CX) door Bas Clasquin 2015-08-27 Bas Clasquin 1-17 Deze handleiding beschrijft kort de stappen die doorlopen moeten worden om informatie

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. 1. Hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube?

Vragen en antwoorden. 1. Hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube? Vragen en antwoorden. Inhoud: 1. hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube? 2. hoe kan ik een enkel beeld uit de Video ophalen? 3. hoe kan ik mijn films afsluiten zonder het Magix programma te sluiten? 4. hoe

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

FLANDERS MX-5 CLUB HANDLEIDING OSMAND

FLANDERS MX-5 CLUB HANDLEIDING OSMAND FLANDERS MX-5 CLUB HANDLEIDING OSMAND Document versie 2018-04-12 Inhoudsopgave 1. Waarom OsmAnd? 2.1. Installatie OsmAnd op Android 2.2 OsmAmd de eerste keer opstarten 2.3 Bijkomende kaarten installeren

Nadere informatie

CURSISTENHANDLEIDING HOE REGISTREREN? INLOGGEN. Je krijgt nu een bevestiging:

CURSISTENHANDLEIDING HOE REGISTREREN? INLOGGEN. Je krijgt nu een bevestiging: CURSISTENHANDLEIDING HOE REGISTREREN? Surf naar de website cvorivierenland.be en in de startpagina klik je op het logo van Dokeos rechts onderaan. Je moet je de eerste maal en slechts eenmaal registreren:

Nadere informatie

NaviControlCenter Document versie Juni 2011

NaviControlCenter Document versie Juni 2011 Document versie Juni 2011 INHOUDSOPGAVE 0. Algemeen...3 0.1 Functie beschrijving...3 0.2 Product versie...3 0.3 Updates en informatie...3 0.4 Aansprakelijkheid...3 1. Instellingen...4 1.1 Verbinding...4

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document)

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) INLEIDING In de nu volgende tekst wordt beschreven op welke manieren je een document (Word, Exel, Powerpoint) via E-mail als een attached

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2 & 3 & 4 : Eigen robot bouwen Les 5 & 6 : Robot programmeren Les 7: Geschiedenis opzoeken robots Les 8 & 9 & 10 : Film maken en op

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Handleiding FTP. Mocht je na het lezen van deze handleiding nog vragen hebben dan kan je deze sturen naar ron.vliet@dty.nl. Succes.

Handleiding FTP. Mocht je na het lezen van deze handleiding nog vragen hebben dan kan je deze sturen naar ron.vliet@dty.nl. Succes. Handleiding FTP Deze handleiding beschrijft hoe je FTP kunt gebruiken om je foto s van je eigen computer via Internet naar www.dty.nl te sturen. Deze handleiding bestaat uit twee delen: Het kopieren (FTP-en)

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Ashampoo Rescue Disc

Ashampoo Rescue Disc 1 Ashampoo Rescue Disc Met de software kunt u een Rescue (Herstel) CD, DVD of USB-stick maken. Het rescue systeem (redding systeem) is voor twee typen situaties bedoeld: 1. Om een back-up naar uw primaire

Nadere informatie