DE MVO-NAVIGATOR. Stapsgewijs naar een verantwoorde bedrijfsvoering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE MVO-NAVIGATOR. Stapsgewijs naar een verantwoorde bedrijfsvoering"

Transcriptie

1 DE MVO-NAVIGATOR Stapsgewijs naar een verantwoorde bedrijfsvoering

2 De paden op de maatschappij in... De activiteiten van elk bedrijf, maatschappelijke organisatie, (semi-)overheidsorgaan of publieke dienst hebben effecten op people, planet en profi t. Maar als u besluit om niet alleen een hoge kwaliteit te leveren, maar ook uw activiteiten verantwoord te doen, staat u vaak voor de vraag: Hoe doe ik dat? Uw activiteiten op een verantwoorde manier vormgeven, heeft een effect op uw bedrijfsvoering maar beïnvloed ook uw relatie met externen. De MVO-navigator neemt u mee van doelstelling tot realisatie om uw activiteiten en uw interne bedrijfsvoering maatschappelijk verantwoord vorm te geven. Ook wanneer u al een start heeft gemaakt met maatschappelijk verantwoord ondernemen, kan onze modulaire aanpak u verder helpen bij de stappen die u nog wilt zetten.. Wie zijn wij? CREM is specialist in duurzame ontwikkeling. Ons bureau bevindt zich in het hart van Amsterdam en bestaat uit circa 30 betrokken medewerkers. Sinds de oprichting in 1989 zetten we de grote uitdagingen waarmee mens, milieu en economie worden geconfronteerd op de kaart en zoeken naar oplossingen. CREM geldt als expert op het gebied van MVO en ketenbeheer. Onze inhoudelijke expertise combineren we met oog voor de communicatiemogelijkheden die MVO biedt voor uw organisatie.

3 Waarom? U wilt zich in de veranderende markt onderscheiden van uw concurrenten ; U wilt nauwere banden met klanten, leveranciers en andere stakeholders opbouwen; U wilt kosten besparen door een effi ciëntere en meer duurzame bedrijfsvoering; Uw personeel vraagt om een meer duurzame bedrijfsvoering; U wilt graag een goede en verantwoorde werkgever zijn; Uw huidige MVO-beleid geniet intern weinig draagvlak; U vindt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen integraal onderdeel van uw bedrijfsvoering moet zijn; U wilt inzichtelijk krijgen welke consequenties bepaalde keuzes hebben op duurzaamheid. Bijvoorbeeld wat is het effect van uw inkoopbeleid op lokale gemeenschappen, de werknemers in uw keten of het milieu; U wilt potentiële reputatierisico s in kaart brengen en hier adequaat preventief beleid op voeren.

4 Navigatie van profiel tot realisatie Module 4 Sparringpartner Uw verantwoorde bedrijfsvoering Module 3 MVO-routekaart Modulaire aanpak Om tot een integrale MVO-aanpak te komen doorloopt u diverse fasen. Omdat de ene organisatie al verder is dan de andere, bieden wij een modulaire aanpak. De modules kunnen elkaar opvolgen, maar heeft u al stappen gezet richting een integrale MVOaanpak, dan kunnen de modules ook los van elkaar worden ingezet. De modules kunnen aangepast worden op basis van uw specifi eke vraag. Onze interactieve aanpak draagt vanaf het begin bij aan draagvlakontwikkeling bij uw medewerkers. Module 2 MVO-beleid Module1 MVO-profiel

5 Module 1: MVO-profiel Het strategisch raamwerk In deze module stellen wij samen met u en uw collega s het MVO-profi el van uw organisatie vast. Hierbij komen vragen aan bod als: Welke rol vervullen wij in de maatschappij? Welke effecten hebben onze activiteiten op people, planet en profi t? Welke invloed is er op deze effecten? Wat zijn de verwachtingen van onze stakeholders? Op basis van een stakeholderconsultatie en een activiteitenanalyse worden effecten, invloed en relevantie van MVO-onderwerpen bepaald. Het MVO-profi el is een strategisch raamwerk voor het MVO-beleid. Op basis hiervan krijgt uw organisatie inzicht in haar risico s, duurzaamheidsimpact, de MVO-onderwerpen die prioriteit krijgen en de mate waarin deze onderwerpen al voldoende aandacht hebben. Indien dit gewenst is, kijken wij hoe uw organisatie zich op het gebied van MVO positioneert ten opzichte van uw concurrent.

6 Module 1: MVO-profiel Output Aan het eind van deze module heeft u een raamwerk als basis voor uw MVO-beleid wat inzicht biedt in: de impact van uw activiteiten op duurzaamheid; de verwachtingen van uw belangrijkste stakeholders; de MVO-onderwerpen waar afdoende beleid op is geformuleerd; de MVO-onderwerpen waar onvoldoende beleid op is geformuleerd. ISO26000 Al dan niet gebruiken wij ISO26000 als kapstok om uw MVO-profi el aan op te hangen. Dit helpt om relevante MVO-onderwerpen te rangschikken en te integreren in uw MVObeleid. Daarnaast helpt ISO26000 bij de identifi catie van stakeholders en het selecteren van relevante duurzaamheidsinitiatieven in de markt waarbij u aansluiting kunt zoeken. ISO26000 is mondiaal geaccepteerd en het gebruik vergroot de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van uw organisatie.

7 Module 2: MVO-beleid Ambitieniveau Voor een goede vertaling van het MVO-profi el naar het MVO-beleid, stellen wij samen met u het ambitieniveau van uw organisatie vast. Daarnaast defi niëren wij de speerpunten waarop het MVO-beleid zich zal richten. In een interactieve sessie krijgt u antwoord op onder meer de volgende vragen: Welke positie willen wij als organisatie innemen? Willen we voorloper of volger zijn? Welke ambities defi niëren de verschillende afdeling voor zichzelf? Op welke specifi eke MVO-onderwerpen willen wij ons richten? Het MVO-profi el en ambitieniveau zijn de basis voor een helder geformuleerde MVO-strategie en een MVO-beleid waarin per werkveld MVO-doelen zijn vastgesteld. Indien dit gewenst is, brengen we ook advies uit omtrent het communiceren van uw MVO-beleid naar interne en externe stakeholders.

8 Module 2: MVO-beleid Output Aan het eind van deze module heeft u een helder geformuleerde MVO-strategie en beleid. Hierin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: de vertaling van de positie die u wilt nemen als voorloper of volger naar langetermijn-mvo-doelen; de formulering van een langetermijn-mvo-strategie voor uw organisatie; de vertaling van deze MVO-strategie naar een MVObeleid, waarin diverse MVO-thema s en de ambities per thema verder zijn uitgewerkt. Interactie Het betrekken van medewerkers en stakeholders bevordert de succesvolle defi nitie en implementatie van MVO. Wij geven hier vorm aan door levendige en interactieve werksessies. Samen met u bepalen wij welke werkvormen binnen uw organisatie het best werken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Het kernonderwerpen-budget-spel De ambitie-matrix De advocaat-van-de-duivel discussie

9 Module 3: MVO-routekaart Implementatie In deze module maken wij samen met u een MVO-routekaart voor uw organisatie. In de routekaart is de implementatie van het MVO-beleid uitgewerkt en beschreven in een haalbaar stappenplan. MVO is bij uitstek een dynamisch onderwerp waar heldere keuzes en het stellen van prioriteiten onnodige discussie en stilstand kunnen voorkomen. De routekaart helpt u bij het houden van uw focus bij de implementatie van MVO en zorgt ervoor dat de geformuleerde MVO-ambities van uw organisatie ook waargemaakt kunnen worden.

10 Module 3: MVO-routekaart Output Aan het eind van deze module heeft u een duidelijke routekaart, waarin: de prioriteiten van uw organisatie worden benoemd en voor elke prioriteit is een stappenplan gedefi niëerd; te ontwikkelen instrumenten en activiteiten staan beschreven; duidelijk is waar de verantwoordelijkheden voor de implementatie liggen. Deze routekaart bevordert de borging van het MVO-beleid in de organisatie.

11 Module 4: CREM als sparringpartner Ontwikkeling Als u tijdens de implementatie van het MVO-beleid en de vastgestelde implementatieplannen tegen vragen aanloopt, kunt u ons altijd benaderen als sparringpartner. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over een bepaald internationaal sectorinitiatief en of u hier al dan niet iets mee wilt doen. Wij monitoren continu nationale en internationale MVO-ontwikkelingen binnen Europa en zijn op de hoogte van de laatste MVO-gerelateerde regelgeving. Onze kennis maken we praktisch toepasbaar. Daarnaast houden wij tweejaarlijks uw MVO-beleid tegen het licht en geven wij advies hoe dit MVO-beleid kan aansluiten op nieuwe MVO-trends en inzichten.

12 Module 4: CREM als sparringpartner Samenwerking CREM voorziet u van de laatste informatie op het gebied van duurzaamheid. Dit doen wij onder andere door: de nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van MVO nauwlettend in de gaten te houden; op Europees niveau mee te werken om MVO naar een hoger plan te trekken; deel te nemen aan nationale en internationale overlegorganen op het gebied van MVO; actief informatie te delen met samenwerkingspartners en van elkaar te leren.

13 Referenties Onze opdrachtgevers bestaan uit het bedrijfsleven, diverse overheden, maatschappelijke organisaties en internationale organisaties als Shell, Vereniging van Bakkerijen en Zoetwaren, Centrum tot Bevordering van Import uit ontwikkelingslanden, Wereld Natuurfonds Nederland, HIVOS en diverse ministeries. We ontwikkelden een MVO-beleid voor organisaties als Cordaid, Jumbo Supermarkten, de Meerlanden, Waterwolf, Luxafl ex en diverse gemeenten. CREM voert veel MVO-gerelateerde projecten uit. We zijn expert in de verduurzaming van internationale handelsketens zoals toerisme, cacao, katoen/kleding, tropische garnalen, specerijen en natuursteen. Ook stellen wij duurzame inkoopcriteria op voor diverse categorieën en voeren duurzame inkoopprojecten uit voor gemeenten. Voor onder meer Stichting Milieukeur en andere organisaties als GRI, Better Cotton Initiative zijn wij betrokken bij criteria-en standaardontwikkeling. Dit is slechts een greep uit onze portfolio. Voor een uitgebreid overzicht van onze projecten en opdrachtgevers; zie

14 Interesse? Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek kunt u contact opnemen met onze contactpersoon Marjon van Opijnen. Zij vertelt u graag meer over de MVO-navigator. Ook beantwoordt zij vragen of opmerkingen die u heeft ten aanzien van uw huidige status van MVO of een specifi ek MVO-onderdeel binnen uw organisatie. Kortom, wilt u meer weten, neem gerust contact op. CREM BV Spuistraat 104d 1012 VA Amsterdam +31 (0) offi ce@crem.nl Marjon van Opijnen Senior Consultant m.vanopijnen@crem.nl +31 (0) (0) CREM BV Niets uit deze brochure mag worden vermenigvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopie, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van CREM. De informatie in deze brochure is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Ondanks de in acht genomen zorgvuldigheid kan de informatie niet volledig, niet actueel of voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door

Nadere informatie

MVO-PROFIEL Bedrijf X

MVO-PROFIEL Bedrijf X MVO-PROFIEL Bedrijf X 2008 BouwMVO De in deze uitgave vermelde gegevens zijn strikt vertrouwelijk en alle hierop betrekking hebbende auteursrechten, databankrechten en overige (intellectuele) eigendomsrechten

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Workshop 6: Stakeholdersconsultatie Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Wie zijn wij? Aron Kuijper Gecertificeerde organisatie (niveau 4) QSHE Manager Lid CCvD Sjoerd Wester Certificerende Instelling

Nadere informatie

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheidsdialoog Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheid U kunt waarschijnlijk bijna alle woorden relateren aan uw organisatie. Maar welke zijn echt relevant en significant?

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Visie en Beleid (samenvatting) MVO loont! Duurzaamheid is onontbeerlijk om onze planeet en maatschappij voor nu en op langere termijn leefbaar te houden. Maatschappelijk

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen PK Benelux BV Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen INLEIDING Dit Plan van aanpak gaat over maatschappelijk verantwoord onderrnemen en Maatschappelijk verantwoord inkopen (ook wel duurzaam

Nadere informatie

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT Cluster Bedrijfsvoering rve ICT ACTIEPLAN 2017-2020 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 30 juni 2017 Pagina 1 van 10 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 AMBITIE RVE ICT MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN...

Nadere informatie

MEDISCHE INCIDENTEN. Hoe gaat u daar mee om?

MEDISCHE INCIDENTEN. Hoe gaat u daar mee om? MEDISCHE INCIDENTEN Hoe gaat u daar mee om? Q-Academy heeft een aanbod ontwikkeld dat u en uw organisatie ondersteunt bij een goede afhandeling van medische incidenten. De bijeenkomsten worden incompany

Nadere informatie

Beleidsplan MVO 2015-2017

Beleidsplan MVO 2015-2017 Beleidsplan MVO 2015-2017 CB Concreet Duurzaam April 2015 Inleiding Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) speelt een belangrijke rol binnen de prestatie- en groeistrategie van Cementbouw. Als een

Nadere informatie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2018 UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie DE ONTWIKKELING NAAR EEN STEVIGE BASIS VOOR EEN CIRCULAIRE

Nadere informatie

Edith Sweep A00 Heike Gaasbeek Robert Jan Pullen 29 juli 2016 Definitief

Edith Sweep A00 Heike Gaasbeek Robert Jan Pullen 29 juli 2016 Definitief KETENINITIATIEVEN Contactpersoon Edith Sweep RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Gecontroleerd door Datum Versie 1600210A00 Heike Gaasbeek Robert Jan Pullen 29 juli 2016 Definitief

Nadere informatie

AANTOONBAAR. MVO norm. Stichting MVO Aantoonbaar. Door Gerben Bekooy

AANTOONBAAR. MVO norm. Stichting MVO Aantoonbaar. Door Gerben Bekooy VO norm Stichting VO Aantoonbaar Door Gerben Bekooy Inhoud presentatie 1. aanleiding 2. doel 3. toelichting 4. relatie met andere VO initiatieven 5. status van de norm 6. vragen Door Gerben Bekooy Aanleiding

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid Waar start je als ondernemer met duurzaamheid www.will2sustain.com SPELREGELS PARTICIPATIEF INTERACTIEF MOBIELTJES GEBRUIK MAKEN VAN KENNIS IN DE GROEP CONCREET TOEPASSEN GEBRUIK MAKEND VAN VRAGEN EN

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WM/MIW/RGo/7977 OPSTELLER : R. Gort, 0522-276805 FUNCTIE

Nadere informatie

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000 Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties 2 Inhoudsopgave ISO 26000: een richtlijn voor iedereen

Nadere informatie

Slagen en falen van MVO in het MKB: een instrumentele aanpak. Bart Bossink

Slagen en falen van MVO in het MKB: een instrumentele aanpak. Bart Bossink Slagen en falen van MVO in het MKB: een instrumentele aanpak Bart Bossink Opbouw Definitie en concretisering Instrumenten - Strategie - Organisatorische innovatie - Technologische innovatie - Communicatie

Nadere informatie

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer!

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! brochure.indd 1 07-02-12 11:02 brochure.indd 2 07-02-12 11:02 Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix optimus is

Nadere informatie

01 Inleiding... 3 02 Wie is Agrico?... 5. 03 Scope MVO 2013/2014... 7 04 MVO principes... 7

01 Inleiding... 3 02 Wie is Agrico?... 5. 03 Scope MVO 2013/2014... 7 04 MVO principes... 7 Inhoudsopgave 01 Inleiding... 3 02 Wie is Agrico?... 5 03 Scope MVO 2013/2014... 7 04 MVO principes... 7 1. Agrico legt rekenschap af over effecten op de maatschappij, de economie en het milieu... 8 2.

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO2 PROGRAMMA 2016

COMMUNICATIEPLAN CO2 PROGRAMMA 2016 COMMUNICATIEPLAN CO2 PROGRAMMA 2016 Documentcode [Doc ID] Status Definitief Datum 2-5-2016 Versie 1.0 Object NVT Activiteittype NVT Werkpakket NVT Opgesteld A. Carlucci Functie: KAM-coordinator Paraaf

Nadere informatie

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen AKB Bert Muller Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1 van 9 16-5-2012 Profiel als Partner MVO Nederland Wat zijn voor uw bedrijf de belangrijkste redenen om met MVO bezig te zijn? Tweeërlei: Enerzijds

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit als onderdeel van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Sin Declerc, Uitrit4. 4/11/2014.

Duurzame mobiliteit als onderdeel van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Sin Declerc, Uitrit4. 4/11/2014. Duurzame mobiliteit als onderdeel van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Sin Declerc, Uitrit4. 4/11/2014. What s next? MVO als groter kader: - Wat is het grotere verhaal van mobiliteit? - Hoe

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie April 2012 Concrete tips voor effectieve interne communicatie Amsterdam, augustus 2012 Geloofwaardige interne communicatie Deze white

Nadere informatie

[MISSION SUSTAINABLE]

[MISSION SUSTAINABLE] [MISSION SUSTAINABLE] PRAKTISCH INNOVEREN IN BESTAANDE GEBOUWEN [MISSION SUSTAINABLE] Bert van Renselaar Manager Operations @ CFP Green Buildings TITEL GROEIENDE WERELDBEVOLKING LEGT STEEDS GROTER BESLAG

Nadere informatie

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing orm Jaarreken Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Duurzaam ondernemen in het mkb Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is niet alleen een thema

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

MKB- én milieuvriendelijk aanbesteden d.m.v. duurzaamheidscertificaten

MKB- én milieuvriendelijk aanbesteden d.m.v. duurzaamheidscertificaten MKB- én milieuvriendelijk aanbesteden d.m.v. duurzaamheidscertificaten Anouk Schrauwen & Marjon Olijdam Stimular, de werkplaats voor Duurzaam Ondernemen www.milieubarometer.nl mail@stimular.nl 010 238

Nadere informatie

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Dieter Vander Beke Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Overzicht van de presentatie 1. Vertrouwen in de overheid? 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn Zet goede bedoelingen om in goede acties Ingeborg Boon NEN met dank aan Hans Kröder 1 Europees: 30 leden Wereldwijd: 159 leden ruim 60 jaar 18.000 publicaties Missie:

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

KETENINITIATIEVEN. Contactpersoon. Edith Sweep. RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie

KETENINITIATIEVEN. Contactpersoon. Edith Sweep. RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie KETENINITIATIEVEN Contactpersoon Edith Sweep RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie 1800161A00-R18-477 Heike Gaasbeek/Anouk Voorn 9 maart 2018 Definitief Pagina: 2 van

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 9001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Fijn dat u geïnteresseerd bent in ISO 9001 certificering. Naast het voldoen aan de eisen

Nadere informatie

The Sustainable Suitcase. The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen

The Sustainable Suitcase. The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen The Sustainable Suitcase The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen December 2011 The Sustainable Suitcase is een handige koffer

Nadere informatie

Heeft u zicht op de toekomst?!

Heeft u zicht op de toekomst?! 1 Heeft u zicht op de toekomst?! Hoe zit het met de toekomst van uw markt? Wanneer heeft u voor het laatst kritisch gekeken naar uw aannames over de toekomst van uw markten, klanten, toeleveranciers en

Nadere informatie

Nieuwe ronde Regionaal investeringsfonds mbo

Nieuwe ronde Regionaal investeringsfonds mbo Nieuwe ronde Regionaal investeringsfonds mbo Voor zowel studenten als werkgevers is het belangrijk dat een beroepsopleiding goed aansluit op de arbeidsmarkt. Daarom werken steeds meer scholen en bedrijven

Nadere informatie

Zijn ERP Systemen log?

Zijn ERP Systemen log? Zijn ERP Systemen log? Intelligent op weg Waar gaat het om? ERP is een verzamelnaam voor toepassingen welke door organisaties worden gebruikt ter ondersteuning van de primaire bedrijfsprocessen. Een aantal

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie

Persona s helpen FM, ICT en HR klantgericht(er) te denken en te handelen!

Persona s helpen FM, ICT en HR klantgericht(er) te denken en te handelen! Persona s helpen FM, ICT en HR klantgericht(er) te denken en te handelen! Gezamenlijk ontwikkelen naar de Werkomgeving van de Toekomst Versie 1.0 September 2014 Jacintha Moesker/ Enexis FM Frank van Rossum/

Nadere informatie

Rapportage. 25 September 2018

Rapportage. 25 September 2018 Rapportage 25 September 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Positionering advies 3 1.2 Algemeen 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Nulsituatie en positiebepaling 4 2.1 Werkwijze 4 2.2 Nulsituatie 5 2.3 Ambitieniveau

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

PROGRAMMA SUMMERSCHOOL OMGAAN MET DE GEMEENTE 2017

PROGRAMMA SUMMERSCHOOL OMGAAN MET DE GEMEENTE 2017 PROGRAMMA SUMMERSCHOOL OMGAAN MET DE GEMEENTE 2017 Is de gemeente voor jouw onderneming een belangrijke stakeholder? En wil je de samenwerking verbeteren? Dan is de Summerschool Omgaan met de gemeente

Nadere informatie

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit MVO-Control Panel Instrumenten voor integraal MVO-management Intern MVO-management Verbetering van motivatie, performance en integriteit Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Regels, codes en integrale verantwoordelijkheid...4

Nadere informatie

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee verbind jezelf aan Cofely sprak me aan omdat ze behalve technisch ook qua duurzaamheid vooroploopt. En haar ambities omzet in concrete producten voor klanten. Zo heb ik tijdens mijn traineeship een Energie

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO Preview What will you do to change the world today? Havo/VWO 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Van microkrediet naar inclusieve financiering 6 Werkblad 1 Over Arm en Rijk 9 Werkblad 2 Diversiteit in microfinanciering

Nadere informatie

UNIVERSITEIT. INTRODUCTIEPRIJS Vanaf 275,- incl. kennistoets

UNIVERSITEIT. INTRODUCTIEPRIJS Vanaf 275,- incl. kennistoets UNIVERSITEIT Kennis De sociale wetgeving is continu in beweging waardoor het voor organisaties bijna onmogelijk is om van alle veranderingen op de hoogte te blijven. Om u gericht inzicht te geven in het

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 13 september 2012 Cubox Businessplatform

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 13 september 2012 Cubox Businessplatform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 13 september 2012 Cubox Businessplatform Het COS regionaal kennis- en expertisecentrum op het gebied van: internationale samenwerking; duurzame ontwikkeling; een

Nadere informatie

FACILITY MANAGEMENT. Duurzaam FM. Algemeen management. Mieke Pieters

FACILITY MANAGEMENT. Duurzaam FM. Algemeen management. Mieke Pieters FACILITY MANAGEMENT Algemeen management Duurzaam FM Mieke Pieters Colofon Duurzaam FM Auteur: Mieke Pieters Brussel, 2015 D/2015/8132/213 ISBN 978-2-509-02538-8 ISSN 2406-6311 NUR 800 De publicaties uit

Nadere informatie

Strategieversneller D e ro u te naar ve ra n d e r i n g

Strategieversneller D e ro u te naar ve ra n d e r i n g Strategieversneller D e ro u te naar ve ra n d e r i n g & M A N A G E M E N T C O N S U L T A N T S een succesvol strategietraject valt of staat met uw directieteam! Bekende ambities... Wij willen onze

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Let echter goed op hier!!! Soms wordt een feit.. een probleem,.. als er één van gemaakt wordt NIET doen dus!

Let echter goed op hier!!! Soms wordt een feit.. een probleem,.. als er één van gemaakt wordt NIET doen dus! 9 Let echter goed op hier!!! Soms wordt een feit.. een probleem,.. als er één van gemaakt wordt NIET doen dus! Vrij naar: De Standaard/23 maart 2017/M. Reynebeau 36 Kernbegrippen Je Kans op een actie Aanvaardbaarheid

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen. Wouter Scheepens Partner Triple Value Strategy Consulting

Duurzaam ondernemen. Wouter Scheepens Partner Triple Value Strategy Consulting Duurzaam ondernemen Wouter Scheepens Partner Triple Value Strategy Consulting Stelling Aangezien duurzaam ondernemen een hype is, hoef ik er niets mee te doen 2 Kamer van Koophandel - datum Belang van

Nadere informatie

CQ-Compleet: de cq-index als middel voor verbetering van kwaliteit

CQ-Compleet: de cq-index als middel voor verbetering van kwaliteit CQ-Compleet: de cq-index als middel voor verbetering van kwaliteit Meten alleen is niet voldoende. Het ontbreekt vaak aan inzicht in wat de cijfers nu feitelijk zeggen en welk verhaal er achter zit. COMPLEET

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 50001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Hartelijk dank voor uw interesse in de begeleiding naar ISO 50001 certificering. Met ISO

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

Bedrijfsplan mkb. hoe maak je een Verbeterplan..? visie/doelen. analyse. speerpunten. actieplannen

Bedrijfsplan mkb. hoe maak je een Verbeterplan..? visie/doelen. analyse. speerpunten. actieplannen Bedrijfsplan mkb hoe maak je een Verbeterplan..? visie/doelen analyse speerpunten actieplannen inleiding Binnen veel mkb-ondernemingen worden beschikbare middelen lang niet altijd even efficiënt en verstandig

Nadere informatie

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering Kies voor CERCAT gecertificeerde catering Uitgave en redactie: Stichting Certificatie Contractcatering, Gorinchem Vormgeving: BURO18 communicatie bv, Gorinchem Fotografie: Henk de Graaf Fotografie, Leiderdorp

Nadere informatie

Het maken van een duurzaamheidsbeleid

Het maken van een duurzaamheidsbeleid Het maken van een duurzaamheidsbeleid Workshop Lekker Betrokken! Phyllis den Brok Projectleider Lekker Betrokken! phyllis@phliss.nl 06-22956623 hhp://www.phliss.nl/lb.html Duurzaamheid Definitie duurzaamheid:

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan Jade Beheer B.V.

CO 2 Communicatieplan Jade Beheer B.V. CO2 Communicatieplan 3.C.1-3.C.2 CO 2 Communicatieplan 2017 - Jade Beheer B.V. Jade Beheer B.V. 2017 Document Revisie/vrijgave Code Status CO2 Communicatieplan (3.C.1 & 3.C.2) 2.0-20170616 D.0010-00111100-00011111

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

Dilemmics. Morele Oordeelsvorming. Werkboek. voor medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dilemmics. Morele Oordeelsvorming. Werkboek. voor medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Dilemmics Morele Oordeelsvorming Werkboek voor medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 2013 Werkboek Morele Oordeelsvorming 1 2014. Dilemmics. Alle rechten van deze uitgave zijn voorbehouden.

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137 Keuzedeel mbo Zorg en technologie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0137 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

Duurzamer Ondernemen geborgd

Duurzamer Ondernemen geborgd Duurzamer Ondernemen geborgd DNV Relatiedag Corpus Leiden, 8 november 2012 Albron in t kort Zelfstandig NL sbedrijf sinds 1889 Ruim 5.000 collega s op 1.000 locaties 250.000 gasten per dag Allround foodservice-specialist:

Nadere informatie

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzaam ondernemen 1 Even voorstellen Gijs Duivenvoorde ir, Delft Berenschot Maakindustrie Duurzaamheid Innovatie Normcommissie ISO26000

Nadere informatie

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management Perselectief Interim Specialistisch Interim Management Inleiding De laatste economische ontwikkelingen hebben organisaties nieuwe uitdagingen gegeven. Of het nu de sector bouw is of onderwijs & overheid,

Nadere informatie

Aanvullende informatie over elke mindset krijgt u door te klikken op de vlakken in de roadmap.

Aanvullende informatie over elke mindset krijgt u door te klikken op de vlakken in de roadmap. Wij stellen u graag de nieuwste versie van de Talent Management Roadmap voor. Twee mindsets rond duurzaam HR werden toegevoegd: - Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen - Business Model Aanvullende informatie

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Auteurs: Bettina Blok, Frieda den Heyer Goedgekeurd door: Karin Cornet Datum: 14.06.2017 Versie: 0.2 Actieplan: MVI - MVS Pagina 1 Aanleiding Meerdere gemeenten,

Nadere informatie

Krijg grip op verzuim

Krijg grip op verzuim Aon Hewitt Krijg grip op verzuim Aon verzuimadvies Risk. Reinsurance. Human Resources. Krijg grip op verzuim Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is dat u uw verzuimproces goed heeft ingericht.

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

Februari Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie

Februari Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie Februari 2018 Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie De tekst van deze brochure is een samenvatting van het NEMACC-rapport MKB Goed bestuur en toezicht in Nederland, een verkennend

Nadere informatie

Haal kennis over energie in huis

Haal kennis over energie in huis 3 Incompany cursussen 3 Verduurzamen gebouwen Haal kennis over energie in huis Voor: facility manager, hoofd technische dienst, inkoper, financieel directeur, vastgoedmanager, hoofd vastgoed, hoofd huisvesting,

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

Communicatieplan 2016 CO2-prestatieladder

Communicatieplan 2016 CO2-prestatieladder Communicatieplan 2016 CO2-prestatieladder Communicatieplan CO2 prestatieladder 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK Pagina 1 Voorwoord 3 2 Communicatiedoelstellingen en doelgroep 3 2.1 Communicatiedoelstellingen

Nadere informatie

Stappenplan inzet video s voor gezondheidsboodschappen

Stappenplan inzet video s voor gezondheidsboodschappen Stappenplan inzet video s voor gezondheidsboodschappen VIDEO S IN 8 STAPPEN Voorliggend document beschrijft de stappen die professionals, werkzaam in de jeugdgezondheidszorg, kunnen nemen als zij video

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

Adding Sustainable Value

Adding Sustainable Value Adding Sustainable Value Uw organisatie klaar voor de toekomst! Internationaal duurzaamheidsprogramma voor het Midden- en Kleinbedrijf Een praktisch opleidingsprogramma dat bedrijven helpt om een duurzaamheidplan

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen en ISO 26000 NBA. Spoorwegmuseum Utrecht woensdag 25 september 2013 Hans Kröder Internationaal Expert ISO 26000

Duurzaam ondernemen en ISO 26000 NBA. Spoorwegmuseum Utrecht woensdag 25 september 2013 Hans Kröder Internationaal Expert ISO 26000 Duurzaam ondernemen en ISO 26000 NBA Spoorwegmuseum Utrecht woensdag 25 september 2013 Hans Kröder Internationaal Expert ISO 26000 MVO ISO 26000: Richtlijn voor Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Begeleiders Handleiding

Begeleiders Handleiding Begeleiders Handleiding handleiding voor de ondernemer, praktijkbegeleider of docent Onderdeel van de Opleidingen Verkopen in de Gemengde Branche en Verkopen in de Speelgoedbranche Retail Trainingen Begeleiders

Nadere informatie

Instrumenten voor duurzaam ketenbeheer

Instrumenten voor duurzaam ketenbeheer Instrumenten voor duurzaam ketenbeheer Link ketenbeheer en SDGs MVO 2.0: link ketenbeheer en SDGs Ketenbeheer Aankoop materialen Produc3ecapaciteit en technologie Markt en handel Governance van keten Financiering

Nadere informatie

Opties voor Internationale samenwerking Bijlage 2 bij advies internationale samenwerking

Opties voor Internationale samenwerking Bijlage 2 bij advies internationale samenwerking I Inleiding Het LOGO SOUTH programma is beëindigd en geëvalueerd. Op basis van de resultaten van de evaluatie is het aan de Raad om op grond van haar kaderstellende bevoegdheid een keuze te maken over

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

Uw ambitie - onze oplossing

Uw ambitie - onze oplossing Uw ambitie - onze oplossing Een gezonde organisatie is een organisatie die is voorbereid op de uitdagingen van nu en die van de toekomst. Iedereen moet langer doorwerken, het liefst in goede gezondheid

Nadere informatie

Kwaliteitsmanagementsysteem CO 2 -Prestatieladder

Kwaliteitsmanagementsysteem CO 2 -Prestatieladder Kwaliteitsmanagementsysteem CO 2 -Prestatieladder CO2-Prestatieladder Kwaliteitsmanagementsysteem 1.2 Iv-Groep b.v. i Opdrachtgever: Projectnummer opdrachtgever: Project: Projectnummer: Betreft: Kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Agenda Voor de pauze: introductie en een ondernemer over het Diamond model Pauze: 17.30-18:30 uur Na de pauze toepassing van het Diamond model in de praktijk

Nadere informatie

Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN

Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN MVO IN 1 DAG Management functies, MVO Verantwoordelijken Wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Nadere informatie

Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod Brussel. Koning Albert-II laan 35.

Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod Brussel. Koning Albert-II laan 35. KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN MVO Vlaanderen Koning Albert-II laan 35 1030 Brussel info@mvovlaanderen.be www.commotie.be KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN Voorstellen van diverse masterclasses in het

Nadere informatie

Professionele opvolging met debiteurenmanagement van Vesting Finance

Professionele opvolging met debiteurenmanagement van Vesting Finance Professionele opvolging met debiteurenmanagement van Vesting Finance Voor het voortbestaan en de groei van uw organisatie is het noodzakelijk dat uw debiteurenbeheer professioneel en efficiënt is ingericht.

Nadere informatie

Beste ondernemer, hoe ziet uw zaak eruit in 2025?

Beste ondernemer, hoe ziet uw zaak eruit in 2025? Beste ondernemer, hoe ziet uw zaak eruit in 2025? Het detailhandelslandschap evolueert snel. Internet is alomtegenwoordig. Sociale media, e-commerce, m-commerce, etc. zetten de klassieke, fysieke detailhandelszaken

Nadere informatie

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden.

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden. MVO meetbaar gemaakt Themabijeenkomst VNO NCW 22 november 2010 MVO-Prestatieladder MVO Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s People Planet Profit MVO kan bijdragen om deze balans te vinden Wat valt

Nadere informatie

Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3)

Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3) Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K0137 480 SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3) D1 Voorlichting en advies geven aan cliënten over technologische hulpmiddelen

Nadere informatie