Inventarisatie stand van zaken lozingen huishoudelijk afvalwater op Rijkswateren stand van zaken medio oktober 2005

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inventarisatie stand van zaken lozingen huishoudelijk afvalwater op Rijkswateren stand van zaken medio oktober 2005"

Transcriptie

1 Bijlage 2 Datum huishoudelijk afvalwater op Rijkswateren stand van zaken medio oktober 2005

2 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding Belangrijkste conclusies 3 2 age Algemene opmerking 4 3 Stand van zaken met betrekking tot Rijkswaterstaatsobjecten Aantal lozingen Aantal bekende lozingen Knelpunten Afstemming Conclusie Rijkswaterstaatsobjecten 6 4 Stand van zaken derden Aantal bekende lozers Oorzaken Concentraties/locaties Afstemming Conclusie derden 10

3 3 1 Inleiding Op 1 januari 2005 is de overgangstermijn uit het Lozingenbesluit Wvo huishoudelijk afvalwater afgelopen. Daarmee moesten alle lozingen van huishoudelijk afvalwater op die datum aan de voorschriften van het besluit voldoen. Reeds in de loop van 2004 werd duidelijk dat ondanks alle inspanningen niet alle lozingen per 1 januari 2005 aan het besluit zouden voldoen. Op verzoek van de Tweede Kamer is een inventarisatie uitgevoerd naar de stand van zaken. Voor de lozingen op de rijkswateren heeft de Inspectie V&W een inventarisatie gehouden bij alle regionale diensten van Rijkswaterstaat, het bevoegd gezag met betrekking tot de lozingen op de rijkswateren. In april 2005 heeft de inspectie V&W een inspectiekader/handreiking voor RWS opgesteld. Dit inspectiekader leidde tot aanzienlijk meer activiteiten bij de sanering van de huishoudelijke lozingen. Als gevolg van het opgestelde inspectiekader is in de loop van 2005 departementsbreed een discussie gestart specifiek met betrekking tot de problematiek van de woonboten. Deze discussie heeft geresulteerd in een voorgestelde gedeeltelijke aanpassing van het Ontwerp-besluit afvalwater huishoudens, zoals dat recent voor advies aan de Raad van State is gezonden. Hierin wordt ruimte gecreëerd om in specifieke situaties ontheffing te kunnen verlenen van de verplichtingen uit het besluit. Daarnaast heeft DG-RWS een opdracht geformuleerd om corporate een uitvoeringskader te schrijven, gereed begin In dit uitvoeringsplan worden de uitgangspunten zoals geschetst in het Inspectiekader in acht genomen. Zowel in het inspectiekader als in het uitvoeringskader wordt rekening gehouden met de voorbeeldfunctie van de overheid en het belang om eigen lozingen (eerst) te saneren. 1.1 Belangrijkste conclusies Bij beëindiging van de inventarisatie (medio oktober) is gebleken dat er nog ongeveer 80 lozingen van huishoudelijk afvalwater van RWS niet gesaneerd zijn, en dat ook niet alle lozingen voor 1 januari 2006 gesaneerd zullen zijn. Daarnaast zijn er nog ca lozingen van derden niet gesaneerd. Uit de inventarisatie is verder gebleken dat de afstemming tussen de verschillende betrokken overheden nog verbetering behoeft. Een gebrek aan wederzijds informeren en afstemmen is oorzaak van verschillende problemen, waardoor sanering van lozingen traag of in het geheel niet op gang komt.

4 4 2 age Hieronder zijn in grote lijnen de bevindingen weergegeven van de uitgevoerde inventarisatie, stand van zaken medio oktober. Daarbij is voor de rijkswateren onderscheid gemaakt in de lozingen die vanuit de eigen Rijkswaterstaatobjecten (als bedieningsgebouwen van bruggen en sluizen) plaatsvinden, en de lozingen van derden (burgers en bedrijven). 2.1 Algemene opmerking Bij het uitvoeren van de inventarisatie is gebleken dat niet alle regionale diensten van Rijkswaterstaat beschikken over een volledig en actueel overzicht van alle lozingen van huishoudelijk afvalwater binnen hun beheersgebied (zowel van de eigen dienst als van derden). Oorzaken daarvoor zijn onder meer een te lage prioriteit in het verleden, een nog lopende inventarisatie en de grote omvang van het probleem. In onderstaande rapportage wordt geen onderscheid per regionale dienst gemaakt zodat geen harde cijfers kunnen worden genoemd. De cijfers zijn immers niet statisch nu continue aan de sanering van lozingen wordt gewerkt en de exacte stand van zaken ten tijde van de inventarisatie, zoals aangegeven, niet overal duidelijk is.

5 5 3 Stand van zaken met betrekking tot Rijkswaterstaatsobjecten 3.1 Aantal lozingen Uit de inventarisatie is naar voren gekomen dat men niet overal volledig zicht heeft op de voortgang bij de uitvoering van maatregelen om de lozing te beëindigen. Ook is niet bij alle diensten bekend of de eigen objecten voldoen aan het besluit. In sommige gevallen is wel bekend dat het huishoudelijk afvalwater via een zuiveringsvoorziening wordt geloosd, maar niet of de betreffende zuiveringsvoorziening volledig voldoet aan de vereisten van het besluit. Eventueel is legalisatie van een aantal van deze gevallen mogelijk. 3.2 Aantal bekende lozingen Er zijn nog totaal 81 rijkswaterstaatobjecten bekend die niet voldoen aan de verplichtingen van het Lozingenbesluit Wvo huishoudelijk afvalwater. Het grootste deel van deze lozingen betreft echter objecten met een zeer beperkt gebruik, of waarbij een aanwezige voorziening niet voldoet aan de voorgeschreven standaard. Daar waar niet voldaan wordt aan de standaard zoals voorgeschreven, blijkt de aanwezige voorziening na beoordeling vaak wel als voldoende te kunnen worden beschouwd (voldoen administratief niet, terwijl de werking van de voorziening afdoende is). Er zijn nog ongeveer 20 grotere lozingen vanuit bedieningsgebouwen en andere objecten die in het geheel niet aan het besluit voldoen en waarbij legalisatie van de bestaande situatie niet mogelijk is. 3.3 Knelpunten Vaak is de sanering afhankelijk van de plannen van gemeenten tot aanleg van riolering over te gaan (of is aanleg reeds aangevangen). Andere lozingen (bij een aantal sluizen is dit het geval) zullen pas bij een renovatie van gebouwen van een nieuwe IBA worden voorzien en daarmee alsnog aan het besluit voldoen. Geconcludeerd kan worden dat hard wordt gewerkt aan de sanering maar dat desalniettemin een aantal lozingen nog niet voor 1 januari 2006 gesaneerd zal zijn. Hoeveel lozingen dit precies zal betreffen is op dit moment niet duidelijk. De Inspectie Verkeer en Waterstaat zal toezicht houden op de voortgang van de saneringen en daar waar nodig zal na 1 januari 2006 handhavend worden opgetreden.

6 6 Voor het verschijnen van deze rapportage zijn inmiddels de eerste stappen ondernomen en zijn de diensten schriftelijk op de hoogte gesteld van de omvang van de problematiek en de mogelijkheden tot handhavend optreden. 3.4 Afstemming Over het algemeen vindt er goed overleg plaats met betrekking tot de nog te saneren Rijkswaterstaatobjecten. Dit is anders dan geconcludeerd kan worden met betrekking tot de lozingen van derden, waar de afstemming nog duidelijk verbetering behoeft. Zowel intern bij Rijkswaterstaat als ook in overleg met gemeenten wordt gezocht naar oplossingen teneinde de lozingen van huishoudelijk afvalwater te beëindigen. Vooral waar het grote aanpassingen aan het waterstaatsobject betreft, zoals bij de renovatie van sluizen etc. vindt intensief overleg met gemeenten plaats. Daarbij is de lozing van huishoudelijk afvalwater vaak een klein onderdeel in vergelijking met alle andere voorgenomen (bouw)activiteiten. 3.5 Conclusie Rijkswaterstaatsobjecten Er is nog steeds sprake van ongeveer 80 ongezuiverde of onvoldoende gezuiverde lozingen vanuit Rijkswaterstaatsobjecten. Daarbij gaat het in circa 20 gevallen nog om lozingen van aanzienlijke hoeveelheden huishoudelijk afvalwater. Daarnaast betreft het voornamelijk incidentele lozingen van huishoudelijk afvalwater. Verwachting is dat niet alle lozingen voor 1 januari 2006 gesaneerd zullen zijn.

7 7 4 Stand van zaken derden 4.1 Aantal bekende lozers Naar aanleiding van de uitgevoerde inventarisatie wordt geconcludeerd dat er nog ongeveer 3800 ongezuiverde lozingen van derden (burgers en bedrijven) op de rijkswateren plaatsvinden. Het grootste deel van deze lozingen, ca. 1800, betreft lozingen vanuit woonboten. De problematiek beperkt zich daarbij tot een relatief klein aantal locaties. Door (lokale) omstandigheden zijn er namelijk concentraties van woonboten die nog niet aan het lozingenbesluit (kunnen) voldoen. 4.2 Oorzaken Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom nog niet aan het besluit wordt voldaan. De problemen concentreren zich bij RWS op de afstemming met de gemeenten over invulling van de verantwoordelijkheden. Wie dient tot aanleg van voorzieningen over te gaan en wie is verantwoordelijk voor het ondernemen van actie (aansluiting van de lozer op bijvoorbeeld riolering en grootschalige aanleg van IBA s). Daarbij doet zich vaak de situatie voor dat de gemeente op haar beurt weer afhankelijk is van ruimtelijke ontwikkelingen die gepland zijn maar door procedures nog niet tot uitvoering kunnen worden gebracht. Daarnaast heerst bij RWS het beeld dat de omvang van het probleem (aantal lozers of omvang/aantal aan te leggen voorzieningen) dusdanig groot is dat voor de oplossing bij de gemeenten onvoldoende financiële middelen voorhanden zijn. 4.3 Concentraties/locaties Zoals hiervoor al opgemerkt beperkt het probleem zich voornamelijk tot een aantal locaties. In vogelvlucht zijn deze locaties: - de wateren binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam - Verschillende wateren aansluitend op het Noordzeekanaal in en rond de gemeente Velsen - Wateren binnen het stedelijk gebied van Zaandam - Wateren binnen de grenzen van de gemeente Rotterdam - Een cluster van woonboten in de gemeente Maastricht - Een cluster van woonboten in de gemeente Nijmegen - De wateren behorende tot de Twentekanalen.

8 8 Van de hiervoor geschetste 1800 woonboten bevinden zich ongeveer 1700 op de hierboven genoemde locaties. Het betreft hierbij overwegend woonboten in het stedelijk gebied. Ook bevinden zich op de hierboven genoemde locaties nog diverse andere lozers, zoals lozingen vanuit (argrarische)bedrijven of aan water gerelateerde bebouwing (toiletvoorzieningen bij een haven etc.). Juist in het buitgebied moeten we concluderen dat de problematiek beperkt van aard is. Met betrekking tot de Twentekanalen moet opgemerkt worden dat helaas slechts beschikt kan worden over een verouderde inventarisatie. Daarbij vormt het probleem in de Twentekanalen ongeveer de helft van de totale problematiek. Medewerkers van het betreffende district hebben aangegeven dat naar hun inschatting er ongeveer lozers in de Twentekanalen aanwezig zijn, waarvan ongeveer 300 woonboten. Daarbij wordt het probleem voor de woonboten vergroot, doordat er geen ligplaatsenbeleid is waarop gehandhaafd wordt en woonboten regelmatig gaan verliggen (worden versleept naar een andere locatie binnen de Twentekanalen). Echt onwillige lozers van huishoudelijk afvalwater, die in het geheel niet tot zuivering van hun afvalwater wensen over te gaan, lijken er tot nu toe nauwelijks te zijn. Er zijn slechts een paar gevallen bekend waarin de lozer (eigenaar woonboot of een bedrijf) in het geheel niet bereid is aan het lozingenbesluit te voldoen. Over het algemeen is de lozer nog in afwachting van een standpunt van de betrokken overheden wie voor het beëindigen van de lozing verantwoordelijk is. Geconcludeerd moet dan ook worden dat de lozers over het algemeen wachten met het ondernemen van actie tot hun die duidelijkheid wordt gegeven. 4.4 Afstemming Verder is uit de inventarisatie naar voren gekomen dat de afstemming tussen de verschillende bevoegde gezagen nog verbeterd kan worden. Vaak is er wel sprake van incidenteel overleg, maar echt gestructureerd overleg vindt alleen plaats bij een probleemgeval(len). Hierbij spitst het overleg zich toe op 1 specifieke lozer, waarvan bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden onduidelijk zijn, of een groot cluster van lozers waarbij de verantwoordelijkheden of bevoegdheden onduidelijk zijn. Afstemming van strategieën van de betrokken bevoegde gezagen vindt niet of nauwelijks plaats. Dat kan tevens worden afgeleid uit de beperkte mate waarin Rijkswaterstaat bij de totstandkoming van gemeentelijke plannen, of bij de door provincies verleende vrijstellingen is betrokken. Ook is uit de inventarisatie naar voren gekomen dat geen afstemming plaatsvindt met aangrenzende waterschappen.

9 9 Wat verder opvalt, is het grote verschil in de mate waarin voor ontzorging van de burger wordt zorggedragen. Sommige gemeenten gaan hier heel ver in, daarbij in veel gevallen gestimuleerd door de provincie. Andere gemeenten ondernemen niet of nauwelijks actie tot het ontzorgen van hun burgers. Dit onderscheid valt ook waar te nemen bij de bereidheid tot overleg bij de oplossing van het probleem. Daardoor weten de diensten van RWS is vaak niet wie er moet worden aangesproken, de individuele lozer of de gemeente die wellicht zou moeten handelen. De informatievoorziening tussen de betrokken partijen behoeft hier duidelijk verbetering. In het inspectiekader zijn reeds aanbevelingen aan RWS gedaan hoe verbetering van de afstemming en wederzijdse informatievoorziening kan worden bereikt.

10 Conclusie derden Uiteindelijke conclusie is dat er nog een fors aantal ongezuiverde lozingen van derden gesaneerd moet worden, waarbij de meeste lozingen zich in een beperkt aantal gebieden bevindt. Daarbij wordt door Rijkswaterstaat de verwachting uitgesproken, gelet op de hierboven vermelde problemen, dat het overgrote deel van de lozingen niet voor 1 januari 2007 zal zijn gesaneerd.

11 11 huishoudelijk afvalwater Colofon Uitgever Inspectie Verkeer en Waterstaat Toezichteenheid Waterbeheer Datum 15 december 2005 Contactpersoon S. Jansen / mw. I. Philips Doorkiesnummer (0320) / Fax (0320) Uitvoerder Opmaak

Rapportage sanering lozingen van huishoudelijk afvalwater in het buitengebied

Rapportage sanering lozingen van huishoudelijk afvalwater in het buitengebied Rapportage sanering lozingen van huishoudelijk afvalwater in het buitengebied Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Ministerie van Verkeer en Waterstaat Maart 2006 Inleiding

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN AANSLUITEN NIET-GERIOLEERDE PANDEN

UITVOERINGSPLAN AANSLUITEN NIET-GERIOLEERDE PANDEN Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSB/2004.1478 RIS124451_03-FEB-2005 UITVOERINGSPLAN AANSLUITEN NIET-GERIOLEERDE PANDEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: I. in te stemmen met de invoering

Nadere informatie

Aansluiting op de riolering. Presentatie voor woonbootbewoners

Aansluiting op de riolering. Presentatie voor woonbootbewoners Aansluiting op de riolering Presentatie voor woonbootbewoners Doel van de avond U te informeren over: - het project Schoonschip - de uitvoering en planning van het project - ondersteuning bij de uitvoering

Nadere informatie

BELEIDSREGEL ONTHEFFING GEMEENTELIJKE ZORGPLICHT STEDELIJK AFVALWATER FLEVOLAND Gedeputeerde Staten van Flevoland,

BELEIDSREGEL ONTHEFFING GEMEENTELIJKE ZORGPLICHT STEDELIJK AFVALWATER FLEVOLAND Gedeputeerde Staten van Flevoland, ^ PROVINCIE FLEVOLAND Provinciaal Blad 2011/09 Nummer 1120019 Beleidsregel ontheffing gemeentelijke zorgplicht stedelijk afvalwater 2011 Gedeputeerde Staten van Flevoland maken overeenkomstig artikel 136

Nadere informatie

Subsidieregeling Riolering woonboten

Subsidieregeling Riolering woonboten Subsidieregeling Riolering woonboten Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Vastgesteld door het algemeen bestuur in zijn vergadering d.d.22 mei 2008, nr. AB 08/018

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu RWS ONGECLASSIFICEERD besch ï kki ng 08 JUNI 2075 Nummer Onderwerp Maatwerkbesluit op grond van artikel 3.5, vijfde lid van het Activiteitenbesluit

Nadere informatie

Urgente sanering LPGtankstations

Urgente sanering LPGtankstations VROM-Inspectie Portefeuillehouder Veiligheid & Risico Urgente sanering LPGtankstations Een onderzoek naar de voortgang van de urgente sanering van LPG-tankstations Cascadeplein 10 Postbus 30020 9700 RM

Nadere informatie

Aan Commissie Watersystemen - kwaliteit en kwantiteit SANERING LOZINGEN GERIOLEERDE PERCELEN (AANSLUITSTRATEGIE)

Aan Commissie Watersystemen - kwaliteit en kwantiteit SANERING LOZINGEN GERIOLEERDE PERCELEN (AANSLUITSTRATEGIE) agendapunt 05.03 936419 Aan Commissie Watersystemen - kwaliteit en kwantiteit SANERING LOZINGEN GERIOLEERDE PERCELEN (AANSLUITSTRATEGIE) Voorstel Commissie Watersystemen - kwaliteit en kwantiteit 12-4-2011

Nadere informatie

Subsidieregeling riolering woonboten

Subsidieregeling riolering woonboten VW Subsidieregeling riolering woonboten Regeling van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat houdende regels voor het subsidiëren van het aansluiten van woonboten op het openbaar riool (Subsidieregeling

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu RWS ONGECI..ASSIFICEERD beschikking 27 SEP. 2075 Nummer Onderwerp Maatwerkbesluit op grond van artikel 3.5, vijfde lid van het Activiteitenbesluit

Nadere informatie

Voorstel besluit Samenvatting toelichting

Voorstel besluit Samenvatting toelichting Raadsvoorstel nr. : 2002/168 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 19 november 2002 Agendapunt : 5 Steenwijk, 5 november 2002. Onderwerp: Het opheffen van ongezuiverde lozingen van huishoudelijk afvalwater.

Nadere informatie

Juist (nu) aansluiten

Juist (nu) aansluiten Samenvatting aanpak project Juist (nu) aansluiten Opsteller: M.J.M. Wansink Status: definitief Projectfase: initiatie Datum: 9-3-2011 Versie: 0.2 Kopie: Opdrachtgever Projectteam Projectdossier (origineel)

Nadere informatie

Beleidsregels Wvo gedragslijn lozing bronneringswater

Beleidsregels Wvo gedragslijn lozing bronneringswater CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR271460_1 9 februari 2016 Beleidsregels Wvo gedragslijn lozing bronneringswater Hoofdstuk 1 Inleiding Op grond van nationale verplichtingen en

Nadere informatie

Besluit van 15 november 2007, houdende regels met betrekking tot het lozen vanuit particuliere huishoudens (Besluit lozing afvalwater huishoudens)

Besluit van 15 november 2007, houdende regels met betrekking tot het lozen vanuit particuliere huishoudens (Besluit lozing afvalwater huishoudens) (Tekst geldend op: 06-01-2010) Besluit van 15 november 2007, houdende regels met betrekking tot het lozen vanuit particuliere huishoudens (Besluit lozing afvalwater huishoudens) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Samenvatting. 1. Inleiding. 2. Fase 1, IBA- subsidieprojecten (2002-2007) 3. Fase 2, handhaving (2008 2011) 4. Resultaat. 5.

Inhoudsopgave. Samenvatting. 1. Inleiding. 2. Fase 1, IBA- subsidieprojecten (2002-2007) 3. Fase 2, handhaving (2008 2011) 4. Resultaat. 5. PROJECT BEHANDELING HUISHOUDELIJK AFVALWATER Inhoudsopgave Samenvatting 1. Inleiding 2. Fase 1, IBA- subsidieprojecten (2002-2007) 3. Fase 2, handhaving (2008 2011) 4. Resultaat 5. Conclusie 6. Bijlagen

Nadere informatie

Nazorg Bevi-sanering Industrie 2014

Nazorg Bevi-sanering Industrie 2014 Nazorg Bevi-sanering Industrie 2014 Colofon Uitgegeven door Inspectie Leefomgeving en Transport ILT/ Risicovolle bedrijven Koningskade 4, Den Haag Postbus 16191, 2500 BD Den Haag 088 489 00 00 www.ilent.nl

Nadere informatie

Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van het : Projectgebied: Koppelingpad en Verstuiverstraat

Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van het : Projectgebied: Koppelingpad en Verstuiverstraat Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van het : Projectgebied: Koppelingpad en Verstuiverstraat Projectbureau Schoonschip d.d. 23 juni 2015 Antoniushuis, Kamperfoelieweg in Amsterdam

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen. Provinciale Staten van Groningen; Besluiten: Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Dit reglement verstaat onder:

Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen. Provinciale Staten van Groningen; Besluiten: Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Dit reglement verstaat onder: Besluit van Provinciale Staten van de provincie Groningen houdende regels voor het waterschap Hunze en Aa's: Reglement voor het waterschap Hunze en Aa s 2008 Provinciale Staten van Groningen; Besluiten:

Nadere informatie

Zorgplicht primaire waterkeringen 2017

Zorgplicht primaire waterkeringen 2017 Zorgplicht primaire waterkeringen 2017 Van Rijkswaterstaat Primaire waterkeringen beschermen Nederland tegen overstromingen vanuit de buitenwateren. Door de waterkeringen goed te onderhouden zorgt Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Vrijstellingsverzoek voor het spelen van boerengolf in Lage Zwaluwe, Verzoek voor het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het betrokken gebied.

Vrijstellingsverzoek voor het spelen van boerengolf in Lage Zwaluwe, Verzoek voor het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het betrokken gebied. Aan de Raad Made, 29 mei 2007 Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 28 augustus 2007 Agendapunt : 13 Raadsvergadering: 20 september 2007 Onderwerp: Nummer raadsnota: Vrijstellingsverzoek

Nadere informatie

Einddocument Werkgroep Klantgerichte benadering. J. Geerlinks, waterschap Veluwe G. van Lankveld, waterschap Roer en Overmaas

Einddocument Werkgroep Klantgerichte benadering. J. Geerlinks, waterschap Veluwe G. van Lankveld, waterschap Roer en Overmaas Einddocument Werkgroep Klantgerichte benadering J. Geerlinks, waterschap Veluwe G. van Lankveld, waterschap Roer en Overmaas Deelnemende waterschappen: Alle groen: deelnemers + agendaleden prof.verg.verl

Nadere informatie

Ontheffing. Wet milieubeheer. EMEiEVINEiEiDIENST. ! ;r FUEVOLAND & EOEI EN VECHTSTREEK

Ontheffing. Wet milieubeheer. EMEiEVINEiEiDIENST. ! ;r FUEVOLAND & EOEI EN VECHTSTREEK ! ;r 'a'll{ EMEiEVINEiEiDIENST FUEVOLAND & EOEI EN VECHTSTREEK Wet milieubeheer Ontheffing Ontheffing van de verplichting tot doelmatige inzameling en het doelmatig transport van afualwater dat vrijkomt

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en MiÏieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en MiÏieu Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en MiÏieu beschikking 0 4 MAART 2015 Nummer Onderwerp Maatwerkbesluit op grond van artikel 3.5, vijfde lid van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor Vopak

Nadere informatie

Projectgebied: Noord. 1. Opening

Projectgebied: Noord. 1. Opening Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van : Appelweg 2 t/m 18, Distelkade, Grasweg, Nieuwendammerdijk 270 t/m 354, Nieuwendammerkade, Ranonkelkade en Wilgenweg Projectgebied: Noord

Nadere informatie

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J.M. de Vries.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J.M. de Vries. VW Regeling meldingen Lozingenbesluit open teelt en veehouderij Regeling houdende vaststelling van nadere regels met betrekking tot gegevens, die bij een melding van voorgenomen agrarische activiteiten

Nadere informatie

B.R01. IJsselstein Clinckhoeff - onderzoek externe veiligheid Bunnik Projekten in IJsselstein. datum: 10 oktober 2013

B.R01. IJsselstein Clinckhoeff - onderzoek externe veiligheid Bunnik Projekten in IJsselstein. datum: 10 oktober 2013 20130319B.R01 IJsselstein Clinckhoeff - onderzoek externe veiligheid Bunnik Projekten in IJsselstein datum: 10 oktober 2013 milieu geluid bouwadvies brandveiligheid ruimtelijke ordening beleidsadvies 20130319B.R01

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

Voor een volledig overzicht van de uitspraken van mijn ambtsvoorganger verwijs ik naar bijlage 1.

Voor een volledig overzicht van de uitspraken van mijn ambtsvoorganger verwijs ik naar bijlage 1. a 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

EVALUATIE BELEIDSNOTITIE SNIPPERGROEN

EVALUATIE BELEIDSNOTITIE SNIPPERGROEN EVALUATIE BELEIDSNOTITIE SNIPPERGROEN Augustus 2012 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Werkwijze en resultaten 2012 4 3. Conclusies en aanbevelingen 6 Evaluatie beleidsnotitie Snippergroen 2 1. INLEIDING In september

Nadere informatie

Beleidslijnen IBA s. Leentje De Backer. Afdeling Ecologisch Toezicht Team Waterzuiveringsbeleid

Beleidslijnen IBA s. Leentje De Backer. Afdeling Ecologisch Toezicht Team Waterzuiveringsbeleid Beleidslijnen IBA s Leentje De Backer Afdeling Ecologisch Toezicht Team Waterzuiveringsbeleid Beleid IBA s Aansluiten op riolering of een IBA plaatsen? Wanneer moet die IBA er staan? Individuele of collectieve

Nadere informatie

Datum 16 december 2011 Betreft Beantwoording van het verzoek om brief n.a.v. het dodelijke ongeval in zwembad Tilburg

Datum 16 december 2011 Betreft Beantwoording van het verzoek om brief n.a.v. het dodelijke ongeval in zwembad Tilburg > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 200 Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Onderwerp: Beschikking op bezwaarschrift tegen afwijzing verzoek ligplaatsvergunning voor het woonschip "Annemarij"

Onderwerp: Beschikking op bezwaarschrift tegen afwijzing verzoek ligplaatsvergunning voor het woonschip Annemarij CONCEPT afdeling Stedelijke Ontwikkeling De heer E.P. Blaauw Postbus 10075 1001 EB AMSTERDAM ambtenaar : Mw. A. van Kruijssen uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 222 uw kenmerk : fax : ons kenmerk :

Nadere informatie

Sanering LPG-tankstations

Sanering LPG-tankstations VROM-Inspectie Regio Zuid-West V&R Sanering LPG-tankstations Een onderzoek naar de voortgang van de urgente sanering van LPG-tankstations Weena 723 Postbus 29036 3001 GA Rotterdam Telefoon 010-2244360

Nadere informatie

1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging

1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging Monitoringsgegevens IBC-Bouwstoffen Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit Meldingsnummer: Hier hoeft u niets in te vullen, dit nummer wordt gegenereerd door het meldsysteem. 1. Algemene gegevens van

Nadere informatie

Activiteitenbesluit milieubeheer

Activiteitenbesluit milieubeheer Activiteitenbesluit milieubeheer Algemene regels en maatwerkbeschikking voor de lozingssituatie van: VOF Hoekstra Lozingsadres: Lisdoddeweg 61 Lelystad Waterschap Zuiderzeeland Team Waterprocedures Postbus

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Sanering Buitengebied van Gemeente Sint-Michielsgestel en Waterschap Aa en Maas

Gemeenschappelijke Regeling Sanering Buitengebied van Gemeente Sint-Michielsgestel en Waterschap Aa en Maas Gemeenschappelijke Regeling Sanering Buitengebied van Gemeente Sint-Michielsgestel en Waterschap Aa en Maas Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling

Nadere informatie

Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan Antwerpen

Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan Antwerpen Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan Antwerpen LJUgEYFG Id: 8533 Cluster/GUP nummer: Adres: Anna Bijns-gebouw, Lange Kievitstraat 111-113 Bus 44 2018 Antwerpen De bekkenraad vraagt zich af in welke mate de prioritering

Nadere informatie

Aanvraag omgevingsvergunning Venusstraat 2 te IJmuiden

Aanvraag omgevingsvergunning Venusstraat 2 te IJmuiden Aanvraag omgevingsvergunning Venusstraat 2 te IJmuiden Inspraakrapportage 6 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Inspraakprocedure 1.2 Leeswijzer 2. Verwerking inspraakreacties 3. Conclusie 1. Inleiding

Nadere informatie

agendapunt 3.b.3 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Datum 7 januari 2014

agendapunt 3.b.3 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Datum 7 januari 2014 agendapunt 3.b.3 1072908 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Portefeuillehouder Woorst, I.J.A. ter Datum 7 januari 2014 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie; wat is er al bereikt?... 4

Nadere informatie

Verslag van de eerste informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners van Zeeburgerpad te Amsterdam: Projectgebied: Zeeburgerpad

Verslag van de eerste informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners van Zeeburgerpad te Amsterdam: Projectgebied: Zeeburgerpad Verslag van de eerste informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners van Zeeburgerpad te Amsterdam: Projectgebied: Zeeburgerpad Projectbureau Schoonschip d.d. 8 december 2010 Koffiehuis KHL, Oostelijke Handelskade

Nadere informatie

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2013 In het Bestuursakkoord Water (mei 2011) zijn afspraken gemaakt over onder andere het vergroten van de doelmatigheid in de waterketen.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 Rapport Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 2 Klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Nunspeet vanaf 1999 onvoldoende actie onderneemt

Nadere informatie

Omgevingsdienst Brabant Noord

Omgevingsdienst Brabant Noord ONTWERPBESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING WIJZIGEN Omgevingsdienst Brabant Noord Onderwerp Gemeente Uden heeft op 16 december 216 een verzoek ontvangen van de Provincie Noord-Brabant (hierna de provincie) voor

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR AANLEG EN BEHEER VAN IBA'S

PROGRAMMA VOOR AANLEG EN BEHEER VAN IBA'S PROGRAMMA VOOR AANLEG EN BEHEER VAN IBA'S KENMERK : 473629 VV : 25 november 2004 BIJLAGE(N) : 1 AGENDAPUNT : STUKNUMMER : 1 Delft, 19 oktober 2004 AAN DE VERENIGDE VERGADERING VAN DELFLAND, Aanleiding

Nadere informatie

Bewonersbijeenkomst Posthumus Breda

Bewonersbijeenkomst Posthumus Breda 1 Bewonersbijeenkomst Posthumus Breda Welkom en opening Toelichting Bosatex-regeling Onderzoeksresultaten Zonnebloemstraat 3-7 en omgeving Beoogde saneringsaanpak en gevolgen voor omgeving Planning en

Nadere informatie

Verslag van de eerste informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners

Verslag van de eerste informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners Verslag van de eerste informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners en -eigenaren van: Projectgebied: Centrum IX Projectbureau Schoonschip d.d. 29 september 2015 Centrale Bibliotheek OBA te Amsterdam Aanwezig:

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 16 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 16 november Aan de Raad Nr: 2004-11-19 Schipluiden: 16 november 2004 Onderwerp: aansluitplan buitengebied Midden-Delfland Aan de Raad 1. Samenvatting Vanuit de Wet Milieubeheer heeft de gemeente de zorgplicht voor het inzamelen

Nadere informatie

ScheepvaartVerkeersCentrum

ScheepvaartVerkeersCentrum ScheepvaartVerkeersCentrum Het landelijk ScheepvaartVerkeersCentrum (SVC) is onderdeel van Rijkswaterstaat en werkt aan uniform en optimaal management van het scheepvaartverkeer op de Rijkswateren in Nederland.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 200 20 29 296 Tunnelveiligheid Nr. 24 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Openbaar. Woonboten Maas-Waalkanaal. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Woonboten Maas-Waalkanaal. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Woonboten Maas-Waalkanaal Programma Stedelijke ontwikkeling Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In onze brief aan de gemeenteraad van december 2015 hebben wij

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017 Reactienota zienswijzen Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord 2016 11 mei 2017 1. INLEIDING Voor het gebied Ammerzoden Noord, 2 e fase is een woningbouwplan in voorbereiding. In het woningbouwplan worden

Nadere informatie

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 Archimedesweg 1 CORSA nummer: 14.48265 postadres: versie: Definitief postbus 156 auteur: Irene van der Stap 2300 AD Leiden oplage: Digitaal telefoon (071) 3 063

Nadere informatie

Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over de wijziging van het Waterschapsreglement van het Wetterskip Fryslân.

Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over de wijziging van het Waterschapsreglement van het Wetterskip Fryslân. 13 mei 2014 Corr.nr. 2014-19.288, LGW Nummer 24/2014 Zaaknr. 516732 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over de wijziging van het Waterschapsreglement van het Wetterskip

Nadere informatie

Beleidsregel: Lozingen huishoudens en huishoudelijk afvalwater

Beleidsregel: Lozingen huishoudens en huishoudelijk afvalwater Beleidsregel: Lozingen huishoudens en huishoudelijk afvalwater Besluit WF.2008/08630 Leeuwarden, 26 augustus 2008 Beleidsregel: Lozingen huishoudens en huishoudelijk afvalwater Inhoudsopgave 1. Aanleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 XII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2012 Nr. 133 BRIEF VAN DE MINISTER

Nadere informatie

Gemeentelijk Riolerings Plan. Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018

Gemeentelijk Riolerings Plan. Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018 Gemeentelijk Riolerings Plan Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018 Doel en inhoud Doel Inzicht verschaffen in de diverse elementen die hebben geleid tot het GRP 2014 t/m 2018 Inhoud

Nadere informatie

Stuknr LOCATIEANALYSE NIEUWE WOONBOTENHAVEN ENSCHEDE DSOB/RB/

Stuknr LOCATIEANALYSE NIEUWE WOONBOTENHAVEN ENSCHEDE DSOB/RB/ LOCATIEANALYSE NIEUWE WOONBOTENHAVEN ENSCHEDE DSOB/RB/250805. 1 Inleiding. In het Enschedese havengebied liggen momenteel 13 woonboten, waarvan 6 in de Binnenhaven en 7 nabij de Dr Schiffstraat. In het

Nadere informatie

Ons antwoord op het principeverzoek is op 14 augustus jl. aan aanvrager verzonden. Een afschrift hiervan is ter informatie bijgevoegd.

Ons antwoord op het principeverzoek is op 14 augustus jl. aan aanvrager verzonden. Een afschrift hiervan is ter informatie bijgevoegd. gemeente Nieuwkoop afdeling Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving nieuwkoop Gemeenteraad VERZONDEN 2 6 SE? 2012 datum 24 september 2012 uw brief/kenmerk registratienummer 12.26661 behandeld door Tom

Nadere informatie

BIJLAGE PROJECTPLAN DAMWAND PLUUTHAVEN

BIJLAGE PROJECTPLAN DAMWAND PLUUTHAVEN DATUM 30 april 2017 BIJLAGE PROJECTPLAN DAMWAND PLUUTHAVEN DEEL I VERVANGEN DAMWANDEN REGIONALE WATERKERING PLUUTHAVEN ZEEWOLDE 1. Aanleiding en doel Het waterschap is naar aanleiding van het AV besluit

Nadere informatie

HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW

HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW LTO Glaskracht Nederland, Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto), Unie van Waterschappen (UvW), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG),

Nadere informatie

Provincie 4B Noord-Holland

Provincie 4B Noord-Holland Provincie 4B Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bloemendaal Postbus 201 2050 AE OVERVEEN Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon J A. Oortman Cerlings SVT/IBT

Nadere informatie

Verslag van de tweede informatiebijeenkomst woonbootbewoners Weesp

Verslag van de tweede informatiebijeenkomst woonbootbewoners Weesp Verslag van de tweede informatiebijeenkomst woonbootbewoners Weesp Projectbureau Schoonschip d.d. 16 april 2009 Hotel Het Hart van Weesp, Heerengracht 35, Weesp Aanwezig: Van Projectbureau Schoonschip:

Nadere informatie

UNIÜ VAN WATÜRSCHAPPHN

UNIÜ VAN WATÜRSCHAPPHN -T UNIÜ VAN WATÜRSCHAPPHN Bezoekadres Koningskade 40 2596 AA Den Haag Postadres Postbus 93218 2509 AE Den Haag Telefoon 0703519751 Fax 070 354 46 42 De leden-waterschappen datum 23 juli 2008 ons kenmerk

Nadere informatie

Uitleg deze workshop. Succes! Geschiedenis

Uitleg deze workshop. Succes! Geschiedenis Uitleg deze workshop. Wetgeving wordt vaak als droge kost ervaren. Erg moeilijk door te lezen en soms vrij onbegrijpelijk. Toch hebben we in de procesindustrie ook met wetgeving te maken. In deze workshop

Nadere informatie

1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging

1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging Bouwstof hertoepassing Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit Meldingsnummer: Hier hoeft u niets in te vullen, dit nummer wordt gegenereerd door het meldsysteem. 1. Algemene gegevens van de toepasser

Nadere informatie

Figuur 1 Zuiveringsinstallatie

Figuur 1 Zuiveringsinstallatie Richtlijn 91/271/EEG: Situatierapport ex artikel 16 Nederland, situatie op 31 december 1998 Inzameling, transport en behandeling van afvalwater in Nederland Bij allerlei activiteiten in huis en bedrijf

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 1010217 Ag nr. : Datum : 18-05-10

Raadsvoorstel Reg. nr : 1010217 Ag nr. : Datum : 18-05-10 Ag nr. : Onderwerp Verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater Status besluitvormend Voorstel 1. Vast te stellen de Verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater; 2. De kosten van het

Nadere informatie

Stroomgebiedsafstemming Rijnwest. ER in combinatie met meetgegevens

Stroomgebiedsafstemming Rijnwest. ER in combinatie met meetgegevens Stroomgebiedsafstemming Rijnwest ER in combinatie met meetgegevens Stroomgebiedsafstemming Rijn-West 2 Opdrachtgever: Rijn West Begeleidingsgroep / beoordelingsgroep: Provincies, RAO, KRW-Kernteam Rijn

Nadere informatie

De beantwoording van deze vragen vindt u in bijgevoegde memo.

De beantwoording van deze vragen vindt u in bijgevoegde memo. 24 januari 2008 Toelichting bij de PS Voordracht 'provinciale subsidie aan sanering riooloverstorten Wijk en Egmond aan Zee' Aan de leden van de Statencommissie WAMEN door tussenkomst van statengriffier

Nadere informatie

Verslag van de informatiebijeenkomst voor woonboot-bewoners en -eigenaren van:

Verslag van de informatiebijeenkomst voor woonboot-bewoners en -eigenaren van: Verslag van de informatiebijeenkomst voor woonboot-bewoners en -eigenaren van: Projectgebied: Centrum Zuid Projectbureau Schoonschip d.d. 22 april 2013 Centrale Bibliotheek OBA te Amsterdam Aanwezig: Van

Nadere informatie

Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010. Datum 16 mei 2011 Status Definitief

Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010. Datum 16 mei 2011 Status Definitief Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010 Datum 16 mei 2011 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Milieugevaarlijke Stoffen Nieuwe

Nadere informatie

Saneringsprogramma externe veiligheid inrichtingen. januari 2008 Provincie Zuid-Holland

Saneringsprogramma externe veiligheid inrichtingen. januari 2008 Provincie Zuid-Holland Saneringsprogramma externe veiligheid inrichtingen januari 2008 Provincie Zuid-Holland 1 Inleiding en aanleiding In het Zuid-Hollandse uitvoeringsprogramma externe veiligheid 2006-2010 wordt saneren van

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Schriftelijke vragen van de Statenfractie van de Partij voor de Arbeid inzake "Sanering terrein Chemie-Pack" Schriftelijke vragen van het lid

Nadere informatie

Rapportage Compliance-Assistance-activiteiten stimulering vervanging open verbrandingstoestellen. Datum 15 september 2010

Rapportage Compliance-Assistance-activiteiten stimulering vervanging open verbrandingstoestellen. Datum 15 september 2010 Rapportage Compliance-Assistance-activiteiten stimulering vervanging open verbrandingstoestellen Datum 15 Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Bouwen aan kwaliteit Rijnstraat 8 Postbus

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1998 1999 Nr. 224b 26 235 Wijziging van enige bepalingen van de Waterschapswet NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Ontvangen 18 mei 1999 In het verslag

Nadere informatie

Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan Turnhout

Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan Turnhout Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan Turnhout Id: 5733 cluster 087-436 De IBA met prioriteit 1, cluster 087-436, gaat over een loods op het militair domein gelegen langs weg op grondgebied Kasterlee, gekend

Nadere informatie

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht Onderzoeksplan Rekenkamer Utrecht 16 februari 2009 1 Inleiding Vanuit de raadsfracties van het CDA en de VVD kwam in 2008 de suggestie aan de Rekenkamer om

Nadere informatie

Verslag van de informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners van Omval en HJE Wenckebachweg te Amsterdam Projectgebied: Omval

Verslag van de informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners van Omval en HJE Wenckebachweg te Amsterdam Projectgebied: Omval Verslag van de informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners van Omval en HJE Wenckebachweg te Amsterdam Projectgebied: Omval Projectbureau Schoonschip d.d. 20 juni 2010 Soos van roeivereniging RIC, Korte

Nadere informatie

Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van : Projectgebied: Noord IV

Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van : Projectgebied: Noord IV Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van : Projectgebied: Noord IV Projectbureau Schoonschip d.d. 19 september 2013 Antoniushuis, Kamperfoelieweg in Amsterdam Aanwezig: Van Projectbureau

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Zeeuws-Vlaamse IBA-wacht

Samenwerkingsovereenkomst Zeeuws-Vlaamse IBA-wacht De partijen: 1. Provincie Zeeland 2. Waterschap Zeeuws-Vlaanderen 3. Gemeente Terneuzen 4. Gemeente Sluis 5. Gemeente Hulst Overwegende: Samenwerkingsovereenkomst Zeeuws-Vlaamse IBA-wacht Dat op grond

Nadere informatie

Met mijn brief van oktober 2013 (kenmerk IenM/BSK-2013/242823) heb ik u bericht over de goedkeuring door de Europese Commissie van de verlenging van

Met mijn brief van oktober 2013 (kenmerk IenM/BSK-2013/242823) heb ik u bericht over de goedkeuring door de Europese Commissie van de verlenging van Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Waterschappen Dagelijks Bestuur Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20901 2500 EX

Nadere informatie

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning als bedoeld in artikel 6.26, tweede lid Waterwet van:

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning als bedoeld in artikel 6.26, tweede lid Waterwet van: Watervergunning Onderwerp Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning als bedoeld in artikel 6.26, tweede lid Waterwet van: Chemtura Manufacturing Netherlands B.V. Ankerweg 18 1041 AT AMSTERDAM

Nadere informatie

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014 gemeente Tubbergen o Aan de gemeenteraad Vergadering: 8 september 2014 Nummer: 9A Tubbergen, 28 augustus 2014 Onderwerp: Vaststellen verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater. Samenvatting

Nadere informatie

Yara Sluiskil B.V. Postbus AA Sluiskil W-MWP170002/ Datum: 13 juni 2017

Yara Sluiskil B.V. Postbus AA Sluiskil W-MWP170002/ Datum: 13 juni 2017 OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Yara Sluiskil B.V. Postbus 2 4540 AA Sluiskil Kenmerk: Afdeling: /00158277 Vergunningverlening Datum: 13 juni 2017 Onderwerp: Besluit tot vaststellen

Nadere informatie

Notitie weerstandsvermogen gemeente Ten Boer

Notitie weerstandsvermogen gemeente Ten Boer Notitie weerstandsvermogen gemeente Ten Boer 1. Inleiding In 2008 heeft Aniek Geerts, student Master of Business Administration met begeleiding vanuit de Rijksuniversiteit Groningen door de heer B.J.W.Pennink

Nadere informatie

Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van de Zijkanaal C-weg. Projectgebied : Zijkanaal C

Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van de Zijkanaal C-weg. Projectgebied : Zijkanaal C Verslag van de informatiebijeenkomst voor de woonbootbewoners van de Zijkanaal C-weg. Projectgebied : Zijkanaal C Projectbureau Schoonschip d.d. 10 december 2015 Dorpscentrum Spaarndam, Ringweg 36 te Spaarndam

Nadere informatie

1. Opening. 2. Projectbureau Schoonschip

1. Opening. 2. Projectbureau Schoonschip Verslag van de eerste informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners en -eigenaren van: Duivendrechtsekade, Joan Muyskenweg, Korte Ouderkerkerdijk, Spaklerweg 8, Willem Fenengastraat en H.J.E. Wenckebachweg

Nadere informatie

VMR Actualiteitendag Handhaving - beginselplicht 19 maart 2015

VMR Actualiteitendag Handhaving - beginselplicht 19 maart 2015 VMR Actualiteitendag Handhaving - beginselplicht 19 maart 2015 mr. T.E.P.A. Lam advocaat Hekkelman Advocaten senior docent/onderzoeker Radboud Universiteit Nijmegen Thema s Handhavingsbeleid Concreet zicht

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. BioMCN

OMGEVINGSVERGUNNING. BioMCN OMGEVINGSVERGUNNING verleend aan BioMCN ten behoeve van de activiteit het milieuneutraal veranderen van de inrichting "lozen van bronneringswater" (locatie: Oosterhorn 10 te Farmsum, gemeente Delfzip)

Nadere informatie

Inspectierapport Wereld Kids (KDV) Boezemstraat EN Rotterdam Registratienummer

Inspectierapport Wereld Kids (KDV) Boezemstraat EN Rotterdam Registratienummer Inspectierapport Wereld Kids (KDV) Boezemstraat 450 3034EN Rotterdam Registratienummer 193172549 Toezichthouder: GGD Rotterdam-Rijnmond In opdracht van gemeente: Rotterdam Datum inspectie: 27-03-2017 Type

Nadere informatie

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning van 23 november 2015, nr. RWS-2015/49114 voor:

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning van 23 november 2015, nr. RWS-2015/49114 voor: Watervergunning Onderwerp Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning van 23 november 2015, nr. RWS-2015/49114 voor: WestCord Hotels B.V. Achlumerdijk 133 8862 AL Harlingen Inhoudsopgave 1. Aanhef

Nadere informatie

Oranjelaan 7 te Hilversum. Bodeminformatie. Legenda Geselecteerde locatie

Oranjelaan 7 te Hilversum. Bodeminformatie. Legenda Geselecteerde locatie Oranjelaan 7 te Hilversum Bodeminformatie Legenda Geselecteerde locatie 50-meter contour Verontreinigingscontouren Saneringscontouren Gebouwen Percelen (c) 2010 Gemeente Hilversum - Pagina 1 van 7-13-12-2012

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status. Aan de Gemeenteraad Raad Status : : 5 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project Punt no. : 12 Korte toelichting Op de agenda voor uw vergadering

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

Zuivering van stedelijk afvalwater: zware metalen,

Zuivering van stedelijk afvalwater: zware metalen, Indicator 22 juni 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De afgelopen dertig jaar is voor

Nadere informatie

15IN031861-02/10/2015

15IN031861-02/10/2015 15IN031861-02/10/2015 Het dagelijks bestuur van Waterschap Brabantse Delta Postbus 5520 4801 DZ BREDA Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl

Nadere informatie

Openbaar advies voor beslissing B en W

Openbaar advies voor beslissing B en W Openbaar advies voor beslissing B en W Sector Middelen Afdeling Alg. financieel beleid registratienummer: 2001006535 Naam: Sonja van Heinsberg, toestelnummer: 773 paraaf chef/hoofd sector paraaf sectorcontroller

Nadere informatie

IBA en andere toepassingen

IBA en andere toepassingen Studiedag helofytenfilters Frans Debets IBA en andere toepassingen www.debetsbv.nl www.oogstbaarlandschap.nl www.benutregenwater.nl www.ibahelpdesk.nl 1- 20 jaar IBA systemen Individuele Behandeling van

Nadere informatie