Werkwijze De GGOR-systematiek is gebruikt bij het opstellen van de peilbesluiten. De uitkomsten zijn direct vertaalt naar een peilenvoorstel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkwijze De GGOR-systematiek is gebruikt bij het opstellen van de peilbesluiten. De uitkomsten zijn direct vertaalt naar een peilenvoorstel."

Transcriptie

1 Samenvatting toelichting 10 en Waterweg Gebied Het gebied van de 10 en beslaat een aaneengesloten stedelijk gebied van Vlaardingen en Schiedam en Rotterdam. Aan de zuidzijde wordt het gebied begrensd door de Nieuwe Maas aan de oostzijde door de Schie, aan de noordzijde door landelijk gebied en aan de westzijde door de Boonervliet en de Aalkeetpolders. De volgende polders maken deel uit van deze en; - polder Oud-Mathenesse, - polder Spangen, - Oost-Abtspolder, - Poldervaartpolder, - polder Schiedam-oost, - polder Schiedam-west, - polder Vlaardngen-Holierhoek, - Babberspolder en polder Vlaardingen-oost, - polder Vlaardingen-west en polder Vettenoord, - Broekpolder. Het ca ha grote gebied bestaat uit: - Stedelijk gebied, zowel woon- als werkgebieden - recreatiegebieden, waaronder de gehele Broekpolder Kenmerkend voor dit gebied zijn de mix van jongere en oudere stadswijken en twee met havenslib opgehoogde polders, met maaiveldhoogten ruim boven NAP. Werkwijze De GGOR-systematiek is gebruikt bij het opstellen van de en. De uitkomsten zijn direct vertaalt naar een peilenvoorstel. Peilenvoorstel en toelichting In onderstaande tabellen wordt per kort samengevat welke peilafweging is gemaakt.

2 Oost-Abtspolder In de Oost-Abtspolder spelen de ontwikkelingen van de bochtafsnijding van de Schie en de aanleg van een golfterrein op de voormalige vuilstortplaats DOP-NOAP. Daarnaast zijn er acties vanuit het vorige. Voor de verschillende aanpassingen van het watersysteem is een investering van nodig. I I +0,10 +0,10 +0,03 Bedrijventerrein Noord-West Het praktijkpeil staat vanwege de lage peilscheiding met II en III nog op NAP +0,03. Het voornemen volgens het ontwerp van het industrieterrein noordwest om een peil van +0,10 te hanteren is nog steeds uitgangspunt. De gemeente zal de waterscheiding op hoogte brengen. Vervolgens kan het peil verhoogd worden. Het oppervlaktewater van dit is van zodanige kwaliteit geworden dat het niet meer via de riolering hoeft te worden afgevoerd maar op het oppervlaktewater mag worden geloosd. Delfland zal daarom het aflaatpunt verplaatsen naar de Schie zodat het overtollige water niet meer door het gemaal van deze polder hoeft te worden uitgemalen, maar onder vrij verval op de Schie geloosd kan worden. Voor deze aanpassing zijn werkzaamheden nodig om het oude aflaatpunt te verwijderen en het nieuwe in werking te stellen. II II -3,35-3,35-3,35 Zuidelijke bebouwingslint In dit deel van de polder wijzigt de situatie niet en zijn er geen knelpunten. Daarom zal het huidige peil worden III III V Flexibel peil -1,50-1,00 DOP-NOAP terrein IV IV Flexibel peil -2,20-1,40-1,30-1,40 Door het ontbreken van een goede inlaatvoorziening kan het peil niet op hoogte worden gehouden. Dit is ook niet nodig omdat de sloten het drainagewater van het voormalige stortplaats af moeten voeren en geen functie hebben in de watervoorziening van het terrein. Op termijn wordt het terrein ingericht als golfterrein. Voor deze functie is veel beregeningswater nodig. Daarom wordt er een inlaat door derden aangelegd. De nieuwe ontwikkeling wordt met een watervergunning geregeld. V II -3,50-3,35-3,50 Zuidelijke gebied nabij gemaal In het vorige was het voornemen om dit gebied te ontsnipperen en in peil te verhogen. Het peil is verhoogd tot NAP -3,50 m. Een nog hoger peil is echter niet verantwoord vanwege bebouwing en laag maaiveld in de nabijheid van die bebouwing. Voor de keuze om het peil te verlaging is voor een deel van de watergangen een aanpassing van het profiel nodig. Dit wordt voor een groot deel verkleind door de bochtafsnijding van de Schie. VI II -3,10-3,35-3,50 Toekomstig eiland in de Schie VII II -2,57-3,35-3,50 Na de bochtafsnijding van de Schie ontstaat een eiland. Belangrijk uitgangspunt bij de peilen is dat VIII II -1,71-3,35-3,50 het vanwege eisen uit de luchtvaart geen vogelaantrekkende werking mag hebben. Daarom is ervoor gekozen om het huidige extensieve

3 agrarische gebruik voort te zetten. De drie peilen zijn daarom gebaseerd op de huidige peilen en een goede drooglegging voor de landbouw. Voor VIII is vanwege de oude bebouwing (het oude veerhuis). Tot de tijd van de realisatie van de bochtafsnijding gelden de huidige peilen als interimpeil. IX II -0,43 boezempeil -3,35-3,50 Nieuwe deel Schie Het nieuwe deel van de Schie wordt toegevoegd aan de boezem en zal in de volgende herziening van het voor de boezem worden opgenomen. Tot de tijd van de realisatie van de bochtafsnijding gelden de huidige peilen als interimpeil. Polder Spangen In de polder Spangen zijn geen ruimtelijke ontwikkelingen die invloed hebben op het oppervlaktewatersysteem. Een aantal jaar geleden is het Giessenplein heringericht. Nabij de afrit is een vijver voor de opvang van water gerealiseerd. nieuw oud I I -2,70-2,70-2,70 In deze en wijzigt de situatie niet II II -1,20-1,20-1,20 en zijn er t.a.v. de peilen geen knelpunten. III III -1,60-1,60-1,65 IV II Flexibel peil -1,50-1,20-1,20 Door de aanleg van een nieuwe vijver nabij de afrit van de A20 (het Giessenplein) is een nieuw ontstaan. Deze waterpartij heeft wel een afvoer maar geen inlaat. Het peil kan en mag in droge perioden uitzakken. Polder Oud-Mathenesse In deze polder zijn er geen ontwikkelingen die invloed hebben op de peilen. Daarom wijzigen de peilen in deze polder Oud-Mathenesse niet ten opzichte van vorige. nieuw oud I I -2,45-2,45-2,45 In deze en wijzigt de situatie niet II II -2,30-2,30-2,25 en zijn er t.a.v. de peilen geen knelpunten. III III -1,70-1,70-1,70 In het kader van het waterplan Rotterdam worden de volgende maatregelen getroffen: - realisatie nieuw poldergemaal - realisatie nieuwe inlaat Deze maatregelen hebben echter geen invloed op de peilafweging.

4 Poldervaartpolder In bijna de hele polder veranderen de peilen niet. In veel en zijn er andere praktijkpeilen gehanteerd. Het blijkt dat in de meeste en het peil weer naar het peil van het vorige peil kan worden ingesteld. Voor het van het sportpark Kethel is het peil te hoog. De drooglegging is hier te klein. In het zuidwesten van deze polder zijn er drie en die na de herpoldering nog niet opgenomen zijn in het. Voor deze en wordt voorgesteld om het huidige praktijkpeil te continueren. nieuw oud I I -2,75-2,75-2,76 In dit wijzigt de situatie niet en II II -2,25-2,25-2,21 In dit wijzigt de situatie niet en III III z -2,96 w -3,01 z -2,86 w -2,96 z -2,96 w -3,01 Na herinrichting van het Beatrixpark is ook het peil aangepast. Dit vanwege de kleine droogleggingen in het park. Met dit nieuwe peil kunnen paden droog blijven en blijft het groen gezond. IV IV -0,90-0,90-0,92 In dit wijzigt de situatie niet en V V z -3,50 w -3,60-3,10 z -3,50 w -3,60 Sloot nabij Windas. Betreft een zeer klein stukje terrein met riet. Het peil wordt laag gehouden voor een goede ontwateringen van woningen. Bij het peil van het vorige ontstaat er wateroverlast bij deze woningen. VI VI -3,13-3,13-3,10 In dit wijzigt de situatie niet en VII VII -2,62-2,62-2,62 In dit wijzigt de situatie niet en VIII VIII -3,12-3,00-3,12 De drooglegging in deze sportvelden is te klein geworden. Daarom wordt het peil verlaagd met 12 cm. IX IX z -3,15 w -3,25 z -3,25 w -3,35 z -3,15 w -3,25 Sportpark Thurlede De redenen van de peilvehogingl is dat het peil niet lager hoeft om drains te laten afwateren en om genoeg water in de sloot te houden. X X -3,50-3,30-3,50 Sportpark Bijdorp Het peil wordt verlaagd omdat het sportterrein een zeer kleine drooglegging heeft. Bij het nieuwe peil kunnen drainas goed afwateren. XI XI -1,78-1,78-1,75 Begraafplaats Beukenhof Droogleging is voldoende

5 XII XII flex -2,10 / -2,30 flex -2,10 / -2,30 flex -2,08 / -2,30 In dit wijzigt de situatie niet en XIII XIII flex -1,25 / -1,30 flex -1,25 / -1,30 flex -1,27 / -1,30 In dit wijzigt de situatie niet en XIV - -2, ,60 Deze en zijn nog niet eerder XV - -2, ,30 opgenomen in een. De peilen sluiten aan bij de huidige praktijk. XVI - -0, ,90 polder Schiedam-oost De en in deze polder zullen voor de eerste keer opgenomen worden in een. Dit is een stedelijk gebied met oudere bebouwing waaronder gebouwen met grondwateroverlast en gebouwen die te kampen hebben met verzakkingen en funderingsproblemen. De pelen wijzigen niet waarmee schade ten gevolge van peilverandering wordt voorkomen. Vanuit de gemeentelijke zorgplicht grondwater draagt de gemeente Schiedam zorg voor structurele grondwateroverlast. I -2,42-2,42 Deze en zijn nog niet eerder opgenomen in een II -2,30-2,30. De peilen sluiten aan bij de huidige praktijk. III -2,67-2,67 Dit is nog niet eerder opgenomen in een. Het peil sluit aan bij de huidige praktijk. Aanvoer nu nog ad hoc maar er wordt een nieuwe inlaat gerealiseerd polder Schiedam-west De en in deze polder zullen voor de eerste keer opgenomen worden in een. Deze polder bestaat uit één die in open verbinding staat met de boezem. Deze polder zal opgenomen worden in het volgende voor de boezem. I -0,43-0,43 Het is bebouwd. Dit is nog niet eerder opgenomen in een. Het peil sluit aan bij de huidige praktijk.

6 polder Vlaardingen-Holierhoek De en in deze polder zullen voor de eerste keer opgenomen worden in een. De peilen sluiten aan bij de huidige praktijk. I -3,00-3,00 Dit is bebouwd en wordt bemalen door het poldergemaal II -2,50-2,50 Deze en liggen tegen de boezem aan en hebben een III -2,20-2,20 hoger maaiveld. Daarom wordt hier een hoger pel aangehouden. IV wp -3,25 zp -3,00 wp -3,25 zp -3,00 Dit is een laaggelegen sportterrein met een lager peil. V -3,45-3,45 Dit wordt vanwege de begraafplaats lager bemalen. abberspolder en polder Vlaardingen-oost De en in deze polders zullen voor de eerste keer opgenomen worden in een. Recent zijn deze twee polders via een duikerverbinding aan elkaar gekoppeld. Hierbij watert polder Vlaardingen-oost af op de Babberspolder. In het centrumgebied (polder Vlaardingen-oost en de westelijke wijken van de Babberspolder) zijn er als gevolg van bodemdaling verzakkingen en grondwateroverlast. Uit de peilafweging komt naar voren dat door tegengestelde belangen het peil niet aangepast kan worden. De gemeente heeft aangegeven verder nader onderzoek te doen met het als vertrekpunt. Babberspolder I -2,35-2,35 Deze en zijn nog niet eerder opgenomen in een II -2,06-2,06. De peilen sluiten aan bij de huidige praktijk. III -1,80-1,80 polder Vlaardingen-oost I -1,12-1,12 Deze en zijn nog niet eerder opgenomen in een II -0,20-0,20. De peilen sluiten aan bij de huidige praktijk. III -0,57-0,57

7 polder Vlaardingen-west en polder Vettenoord De en in deze polders zullen voor de eerste keer opgenomen worden in een. Recent zijn deze twee polders via een duikerverbinding aan elkaar gekoppeld. Hierbij watert polder polder Vettenoord af op polder Vlaardingen-oost. De peilen sluiten aan bij de huidige praktijk. In het centrumgebied (oostzijde polder Vlaardingen-west en de polder Vettenoord) zijn er als gevolg van bodemdaling verzakkingen van bebouwing en grondwateroverlast. Uit de peilafweging komt naar voren dat door tegengestelde belangen het peil niet aangepast kan worden. Bovendien is er weinig oppervlaktewater in het centrumgebied zodat het sturen van de grondwaterstand met het oppervlaktewaterpeil nihil is. De gemeente heeft aangegeven verder nader onderzoek te doen met het als vertrekpunt. I -2,70-2,70 Bemalen gebied van Westwijk Dit bevat het watersysteem van de hele Westwijk. II -2,30-2,30 Dit bevat volkstuinen en bebouwing en ontvangen het overtollige water uit polder Vettenoord. III -2,49-2,49 Dit omvat het watersysteem van industrieterrein de Vergulde Hand. IV -1,65-1,65 Woongebied centrum V -1,56-1,56 Woongebied centrum VI -2,14-2,14 Noordelijk deel woonboulevard Hoogstad en zwembad de Kulk VII -1,75-1,75 Westelijk deel woonboulevard Hoogstad VIII -1,40-1,40 Oostelijk en zuidelijk deel woonboulevard Hoogstad IX -1,80-1,80 Midden deel woonboulevard Hoogstad X -1,20-1,20 Hoogwatervoorziening oude bebouwing XI -1,85-1,85 Hoogwatervoorziening oude bebouwing XII -2,02-2,02 Parkeerterrein nabij zwembad de Kulk XIII -2,18-2,18 Gebied van Heutszpark XIV -2,67-2,67 Oostelijk deel Surinamesingel XV -2,15-2,15 Gebied tussen Dijklaan en Scaalvenburch

8 Broekpolder De en in deze polder zullen voor de eerste keer opgenomen worden in een. Voor alle en wordt voorgesteld het praktijkpeil in het vast te leggen. I -0,15-0,15 Peilgebied bemalen door zuiveringsgemaal Het water uit dit gebied is zodanig verontreinigd dat het niet op de boezem mag worden geloosd. Het gemaal is voorzien van een zuivering. II -2,89-2,89 Golfbaan Het water van de golfbaan is ook verontreinigd en watert via een gemaal af op het zuiveringsgemaal in I. III +0,01 +0,01 Dit voert het water af van IV IV Flexibel peil -0,28 +0,52 Flexibel peil -0,28 +0,52 Recreatiegebied Het gebied heeft geen inlaat zodat watergangen kunnen droogvallen. Dit is echter voor de recreatieve functie geen probleem. In dit deel van de polder is de gemeente Vlaardingen ontwikkeld de gemeente Vlaardingen nieuwe recreatieve terreinen en voorzieningen. Deze ontwikkelingen inclusief aangepaste peilen worden via een watervergunning geregeld. V -2,40-2,40 Peilgebied aan de zuidzijde Dit bevindt zich buiten de met havenslib opgehoogde gedeelte. Het heeft een inlaatfunctie voor polder Vlaardingen-west. VI -1,35-1,35 Peilgebied aan oostzijde langs Vlaardingse vaart Dit gebied heeft een extensief recreatieve functie VII -2,08-2,08 Peilgebieden zuidzijde polder VIII -2,08-2,08 Het verontreinigde oppervlaktewater in deze gebieden wateren af op de riolering. IX -1,43-1,43 X -2,27-2,27 XI +0,70 +0,70 XII -2,22-2,22 XIII -2,20-2,20 Peilgebieden golfbaan XIV -2,62-2,62 De golfbaan in de Broekpolder bestaat uit vele waterpartijen die met elkaar in verbinding staan. Het water van de golfbaan is XV -2,56-2,56 verontreinigd en watert af op het zuiveringsgemaal in I. XVI -2,41-2,41 XVII -2,30-2,30 XVIII -2,20-2,20 XIX -1,70-1,70 XX -1,29-1,29 XXI -1,20-1,20 XXII -0,77-0,77 XXIII -0,80-0,80

Toelichting GGOR Zuidpolder van Delfgauw

Toelichting GGOR Zuidpolder van Delfgauw Toelichting GGOR Zuidpolder van Delfgauw Inleiding Om het GGOR te kunnen bepalen is de GGOR-systematiek gevolgd (zie figuur 1). Op basis van een analyse met een grondwatermodel zijn de actuele grondwaterstanden

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Toelichting GGOR Oude Polder van Pijnacker

Toelichting GGOR Oude Polder van Pijnacker Toelichting GGOR Oude Polder van Pijnacker Inleiding Om het GGOR te kunnen bepalen is de GGOR-systematiek gevolgd (zie figuur 1). Op basis van een analyse met een grondwatermodel zijn de actuele grondwaterstanden

Nadere informatie

Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker

Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker Karakteristiek van het gebied De kern van Pijnacker ligt in twee polders, de Oude Polder van Pijnacker (inclusief Droogmaking) en de Nieuwe of Drooggemaakte Polder (noordelijk

Nadere informatie

Samenvatting toelichting peilenvoorstel Zuidpolder van Delfgauw

Samenvatting toelichting peilenvoorstel Zuidpolder van Delfgauw Samenvattg toelichtg peilenvoorstel Zuidpolder van Informatie Alle peilen zijn afgewogen conform de beleidsnota peilbesluiten. Deze nota is te vden onder het digitale loket van Delfland en te downloaden

Nadere informatie

Toelichting GGOR Schieveen

Toelichting GGOR Schieveen Toelichting GGOR Schieveen Inleiding Om het GGOR te kunnen bepalen is de GGOR-systematiek gevolgd (zie figuur 1). Op basis van een analyse met een grondwatermodel zijn de actuele grondwaterstanden (AGOR)

Nadere informatie

Toelichting GGOR polder Berkel

Toelichting GGOR polder Berkel Toelichting GGOR polder Berkel Inleiding Om het GGOR te kunnen bepalen is de GGOR-systematiek gevolgd (zie figuur 1). Op basis van een analyse met een grondwatermodel zijn de actuele grondwaterstanden

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude en Nieuwe Broekpolder - peilgebied ONP V

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude en Nieuwe Broekpolder - peilgebied ONP V Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude en Nieuwe Broekpolder - peilgebied ONP V Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Vlietpolder - peilgebied VLP III Vlietpolder

Toelichting partiële herziening peilbesluit Vlietpolder - peilgebied VLP III Vlietpolder Toelichting partiële herziening peilbesluit Vlietpolder - peilgebied VLP III Vlietpolder Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Code peilgebied. Voorstel peil [m NAP] Peil vorige peilbesluit. nieuw oud. zp*: -3,00 / E4 zp*: -3,00 /

Code peilgebied. Voorstel peil [m NAP] Peil vorige peilbesluit. nieuw oud. zp*: -3,00 / E4 zp*: -3,00 / Samenvatting toelichting en Aalkeet-Buitenpolder, Aalkeet-Binnenpolder, Kralingerpolder (Noord), Oude Lierpolder, Boschpolder en Bieslandse Bovenpolder Werkwijze De GGOR-systematiek is gebruikt bij het

Nadere informatie

Toelichting peilbesluiten Vlaardingen

Toelichting peilbesluiten Vlaardingen Toelichting peilbesluiten Vlaardingen Polder Vlaardingen Holierhoek en polder Vlaardingen-oost Polder Vlaardingen-west en polder Vettenoord Beleid en Onderzoek Team Waterhuishouding, november 2012 Peilbesluiten

Nadere informatie

Toelichting peilbesluiten Rotterdam

Toelichting peilbesluiten Rotterdam Toelichting peilbesluiten Rotterdam polder Spangen polder Oud-Mathenesse Beleid en Onderzoek Team Waterhuishouding, november 2012 Peilbesluiten gebied Rotterdam Polder Oud-Mathenesse Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Abtswoude - peilgebied ABW X

Toelichting partiële herziening peilbesluit Abtswoude - peilgebied ABW X Toelichting partiële herziening peilbesluit Abtswoude - peilgebied ABW X Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 1. Inleiding Het beheergebied van Delfland heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer,

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer, DATUM 15 maart 2016 REGISTRATIENUMMER ONDERWERP Watersysteem Bijdorp Geachte mevrouw, heer, 1. Aanleiding De wijk Bijdorp ondervindt bij zware neerslag wateroverlast. De gemeente Schiedam en Delfland zijn

Nadere informatie

WATEROPGAVE EN VOORKEURSMAATREGELEN ROTTERDAM EN SCHIEDAM

WATEROPGAVE EN VOORKEURSMAATREGELEN ROTTERDAM EN SCHIEDAM WATEROPGAVE EN VOORKEURSMAATREGELEN ROTTERDAM EN SCHIEDAM Beleidsveld: Inrichting en onderhoud Vergaderdatum: 18-12-2008 watersystemen Aard voorstel: Besluitvormend Agendapunt: Kenmerk VV: 717679 Aantal

Nadere informatie

Administratie Diamant Politie

Administratie Diamant Politie De resultaten van drie onderzoeksprojecten van het SOMA Dossier Administratie Diamant Politie We hebben de lezers steeds op de hoogte gehouden van de onderzoeks- projecten van het SOMA. We zijn dan ook

Nadere informatie

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Lage Abtswoudschepolder Peilgebied V

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Lage Abtswoudschepolder Peilgebied V Toelichting op partiële herziening peilbesluit Lage Abtswoudschepolder Peilgebied V Partiële herziening peilbesluit Cluster Delft - peilgebied V Lage Abtswoudsche polder 1 Inleiding Het beheergebied van

Nadere informatie

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen 14.52044 De peilvoorstellen en afwegingen van het ontwerp-peilbesluit voor de Zuid- en Noordeinderpolder worden hier gegeven. Dit ontwerppeilbesluit is opgesteld

Nadere informatie

Toelichting op het peilbesluit Nieuwland Noordland

Toelichting op het peilbesluit Nieuwland Noordland Toelichting op het peilbesluit Nieuwland Noordland Team Waterhuishouding, 12 december 2014 Inhoud Inleiding... 5 1.1 Aanleiding... 5 1.2 oel... 5 1.3 Leeswijzer... 5 Peilvoorstel en samenvatting... 6 Knelpuntenanalyse...

Nadere informatie

Bijlage 1 Toelichting partiële herzieningen peilbesluiten Alblasserwaard en Tielerwaard

Bijlage 1 Toelichting partiële herzieningen peilbesluiten Alblasserwaard en Tielerwaard Bijlage 1 Toelichting partiële herzieningen peilbesluiten Alblasserwaard en Tielerwaard 1. Inleiding Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland heeft op 27 november 2009 de herziening van het peilbesluit

Nadere informatie

Partiële herziening Peilbesluit Duivenvoordse- en Veenzijdsepolder. Peilvak Noortheylaan

Partiële herziening Peilbesluit Duivenvoordse- en Veenzijdsepolder. Peilvak Noortheylaan Partiële herziening Peilbesluit Duivenvoordse- en Veenzijdsepolder Peilvak 2.15.1.11 Noortheylaan Archimedesweg 1 postadres: postbus 15 2300 AD Leiden telefoon (071) 3 03 03 telefax (071) 5 123 91 CORSA

Nadere informatie

Toelichting Peilbesluit Cluster Delft

Toelichting Peilbesluit Cluster Delft Toelichting Peilbesluit Cluster Delft Hoogheemraadschap van Delfland mei 2011 1 INHOUD 1 INLEIDING 3 1.1 Aanleiding en doel 3 1.2 Werkwijze 3 1.3 Codering peilgebieden 4 1.4 Leeswijzer 4 2 PEILENVOORSTEL

Nadere informatie

TOELICHTING PEILBESLUIT POLDER BERKEL. Ontwerp

TOELICHTING PEILBESLUIT POLDER BERKEL. Ontwerp TOELICHTING PEILBESLUIT POLDER BERKEL Ontwerp INHOUD 1 INLEIDING... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Herziening peilbesluit... 5 1.3 Aanpak... 5 1.4 Beschrijving polder Berkel... 6 1.5 Leeswijzer... 7 2 VOORSTEL

Nadere informatie

Bijlage I: Resultaten watersysteemanalyse Rotterdam

Bijlage I: Resultaten watersysteemanalyse Rotterdam Bijlage I: Resultaten watersysteemanalyse Rotterdam A. Onderzoeksgebied De Rotterdamse deelgemeenten Delfshaven en Overschie stellen volgens afspraak in het Nationaal Bestuursakkoord Water een waterplan

Nadere informatie

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Inleiding Dit document is opgesteld als vervolg en update van de analyse van de waterhuishouding, opgesteld in januari 2008. Toen is geconstateerd dat de

Nadere informatie

Omschrijving wijziging

Omschrijving wijziging peilvak code opper vlakte (ha.) Zuidermeer Polder West vigerend peil (m NAP) GA-336 105,5 ZP -2,10 WP -2,25 ZP -2,20 WP -2,35 Groote Warnser- en Zuiderpolder-West GA-346 442,5 ZP -1,40 ZP -1,20 ZP -1,20

Nadere informatie

Toelichting Peilbesluit Nieuwe of Drooggemaakte Polder

Toelichting Peilbesluit Nieuwe of Drooggemaakte Polder Toelichting Peilbesluit Nieuwe of Drooggemaakte Polder Toelichting Peilbesluit Hoogheemraadschap van Delfland Maart 2011 Ontwerp Toelichting Peilbesluit Nieuwe of Drooggemaakte Polder Toelichting Peilbesluit

Nadere informatie

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Nieuwe of Drooggemaakte polder peilgebied VIII

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Nieuwe of Drooggemaakte polder peilgebied VIII Toelichting op partiële herziening peilbesluit Nieuwe of Drooggemaakte polder peilgebied VIII Toelichting partiële herziening peilbesluit Nieuwe of Drooggemaakte polder - peilgebied VIII 1 Inleiding Het

Nadere informatie

1 Waterparagraaf bij het bestemmingsplan De Ark. 1.1 Inleiding tot de waterparagraaf. 1.2 Beleidskader

1 Waterparagraaf bij het bestemmingsplan De Ark. 1.1 Inleiding tot de waterparagraaf. 1.2 Beleidskader 1 Waterparagraaf bij het bestemmingsplan De Ark 1.1 Inleiding tot de waterparagraaf In de waterparagraaf wordt beschreven hoe het huidige waterhuishoudkundig systeem van De Ark is ingericht, welke fysieke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 891 Regels inzake de verzekering van zorg aan mensen die zijn aangewezen op langdurige zorg (Wet langdurige zorg) Nr. 144 AMENDEMENT VAN HET

Nadere informatie

HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND TOELICHTING PEILBESLUIT ABTSWOUDE COLOFON

HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND TOELICHTING PEILBESLUIT ABTSWOUDE COLOFON HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND TOELICHTING PEILBESLUIT ABTSWOUDE COLOFON Opdrachtgever: Hoogheemraadschap van Delfland Auteur en contactpersoon: Sipke Riemersma en Maarten Verkerk Datum: 12 oktober 2010

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Algemene regels Keur Waterschap Vallei en Veluwe 2013

Besluit tot wijziging van de Algemene regels Keur Waterschap Vallei en Veluwe 2013 esluit tot wijziging van de lgemene regels Keur Waterschap Vallei en Veluwe 2013 definitief Dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe; gelet op artikel 3.9 van de Keur Waterschap Vallei en

Nadere informatie

HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT

HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT Ontwerp Peilbesluit Amsterdam Nieuw-West I (Middelveldsche Akerpolder, Lutkemeerpolder en Osdorperbovenpolder) 9 oktober 2014 HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT (BBV14.0061)

Nadere informatie

PEILBESLUITEN KRALINGERPOLDER, OUDE CAMPSPOLDER (GEMEENTEN MIDDEN- DELFLAND EN WESTLAND) EN FOPPENPOLDER (GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND)

PEILBESLUITEN KRALINGERPOLDER, OUDE CAMPSPOLDER (GEMEENTEN MIDDEN- DELFLAND EN WESTLAND) EN FOPPENPOLDER (GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND) agendapunt H.03 1172488 Aan Verenigde Vergadering PEILBESLUITEN KRALINGERPOLDER, OUDE CAMPSPOLDER (GEMEENTEN MIDDEN- DELFLAND EN WESTLAND) EN FOPPENPOLDER (GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND) Gevraagd besluit Verenigde

Nadere informatie

HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND TOELICHTING PEILBESLUIT ABTSWOUDE COLOFON

HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND TOELICHTING PEILBESLUIT ABTSWOUDE COLOFON HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND TOELICHTING PEILBESLUIT ABTSWOUDE COLOFON Opdrachtgever: Auteur en contactpersoon: Hoogheemraadschap van Delfland Sipke Riemersma en Maarten Verkerk INHOUD 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen De peilvoorstellen en afwegingen van de ontwerp-peilbesluiten voor de Polder Nieuwkoop en de Polder Nieuwkoop en Noorden worden hier gegeven. Beide ontwerp-peilbesluiten

Nadere informatie

Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard. (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard)

Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard. (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard) Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard) Instemming Dijkgraaf en Heemraden met ontwerp peilbesluit (voor

Nadere informatie

OCMW van Sint-Joost-ten-Node ABN Bijlage I

OCMW van Sint-Joost-ten-Node ABN Bijlage I Bijlage I Bijlage II Bijlage II bis Bijlage III Bijlage III bis Dotation communale modifiée dans le total des recettes d'exploitation exercice propre (en euros) Gewijzigde gemeentelijke dotatie in het

Nadere informatie

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer Aan Gemeente Maassluis Behandeld door Richard Wilbrink T.a.v. De heer E. Zeeman E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van Richard Wilbrink MSc. T 015-7511854 Betreft Voorbereidende onderzoeken winkelcentrum

Nadere informatie

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Groeneveldse polder peilgebied XII

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Groeneveldse polder peilgebied XII Toelichting op partiële herziening peilbesluit Groeneveldse polder peilgebied XII 1 1. Inleiding Het beheergebied van Delfland heeft een oppervlakte van ruim 38.000 hectare en bestaat uit circa 75 polders

Nadere informatie

Gelet op artikel 2.4 van de Watenwet en artikel 145 van de Provinciewet;

Gelet op artikel 2.4 van de Watenwet en artikel 145 van de Provinciewet; Voordracht aan Provinciale Staten HOLLAND van Gedeputeerde Staten Onderwerp Besluit tot wijziging van de Waterverordening Zuid- Holland 1 Ontwerpbesluit Besluit van Provinciale Staten tot wijziging van

Nadere informatie

Peilbesluit Rietveld 2017

Peilbesluit Rietveld 2017 Peilbesluit Rietveld 2017 Vast te stellen door het algemeen bestuur op 04-10-2017 Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Titel: Peilbesluit Rietveld 2017 Dm: #1259444 Auteur: Linda Nederlof Datum: juni

Nadere informatie

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Integraal Waterplan Haarlem Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Inhoud presentatie 1. Enkele begrippen 2. Waterplan Haarlem Aanleiding en doel Gerealiseerde maatregelen Actualisatie Geplande maatregelen

Nadere informatie

Reactienota zienswijze over het ontwerpprojectplan Restontwerpen fase 1 IJsseldelta-Zuid. September 2015

Reactienota zienswijze over het ontwerpprojectplan Restontwerpen fase 1 IJsseldelta-Zuid. September 2015 a Reactienota zienswijze over het ontwerpprojectplan Restontwerpen fase 1 IJsseldelta-Zuid September 2015 2 Inhoudsopgave I. Onderwerp... 5 II. Toelichting... 5 III. Zienswijzen en beantwoording... 6 IV.

Nadere informatie

Bijlage II Methodiek Bijlage III Externe communicatie tijdens opstellen peilbesluit Bijlage IV Bepaling bodemdaling...

Bijlage II Methodiek Bijlage III Externe communicatie tijdens opstellen peilbesluit Bijlage IV Bepaling bodemdaling... Martijn Näring, Hoogheemraadschap van Delfland Saskia Vuurens, RPS advies en ingenieursbureau bv Maart 204 Inhoud Inleiding... 5. Aanleiding... 5.2 Doel... 5.3 Leeswijzer... 5 2 Peilvoorstel en samenvatting...

Nadere informatie

Note / Memo. Wateropgave windmolenpark Hattemerbroek

Note / Memo. Wateropgave windmolenpark Hattemerbroek Note / Memo HaskoningDHV Nederland B.V. Water To: Wessel Doorn (Waterschap Vallei en Veluwe) From: Ronald Westein Date: 18 October 2016 Copy: Mark Groen (RHDHV), Wouter Verweij (Bosch & van Rijn) Our reference:

Nadere informatie

Plangebied. Kaart 1. Watergebiedsplan Hoeker- Garstenpolder. Nigtevecht. Nederhorst den Berg. Poldergemaal Hoeker-Garsten Kadijkwetering.

Plangebied. Kaart 1. Watergebiedsplan Hoeker- Garstenpolder. Nigtevecht. Nederhorst den Berg. Poldergemaal Hoeker-Garsten Kadijkwetering. Dwarswetering noord Dwarswetering zuid Poldergemaal Hoeker-Garsten Kadijkwetering Amsterdam-Rijnkanaal Oost Kanaaldijkwetering Indijkwetering noord Inlaatwetering Indijkwetering zuid Vecht Donkervliet

Nadere informatie

PEILBESLUITEN KRALINGERPOLDER, OUDE CAMPSPOLDER (GEMEENTEN MIDDEN- DELFLAND EN WESTLAND) EN FOPPENPOLDER (GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND)

PEILBESLUITEN KRALINGERPOLDER, OUDE CAMPSPOLDER (GEMEENTEN MIDDEN- DELFLAND EN WESTLAND) EN FOPPENPOLDER (GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND) agendapunt 3.a.4 1172488 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden PEILBESLUITEN KRALINGERPOLDER, OUDE CAMPSPOLDER (GEMEENTEN MIDDEN- DELFLAND EN WESTLAND) EN FOPPENPOLDER (GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND) Portefeuillehouder

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 756 Invoering van een verhuurderheffing over 2014 en volgende jaren alsmede wijziging van enige wetten met betrekking tot de nadere herziening

Nadere informatie

: gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe)

: gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe) ogo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe) : BA7950-100-100 : Bedrijventerrein Wapenveld Noord : Watertoetsnotitie

Nadere informatie

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg Notitie Contactpersoon Johannes Weemstra Datum 21 november 2012 Kenmerk N003-1210450WEJ-rrt-V01-NL Geohydrologische situatie Burg. Slompweg 1 Inleiding In opdracht van de gemeente Steenwijkerland heeft

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 413 Regels betreffende pensioenen (Pensioenwet) Nr. 5 NOTA VAN VERBETERING Ontvangen 25 januari 2006 In het voorstel van wet (stuk nr. 2) worden

Nadere informatie

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier.

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier. MEMO Aan: Koos verbeek Van: J. den Dulk Datum: 23 mei 2007 Onderwerp: Stand van zaken maatregelen ter voorkoming wateroverlast Oranjebuurt, De Lier Bijlagen: Functioneel programma van eisen voor de verbetering

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 891 Wijziging van de Wet op de rechterlijke indeling, de Wet op de rechterlijke organisatie en diverse andere wetten in verband met de vermindering

Nadere informatie

Stromingsbeeld Rotterdam

Stromingsbeeld Rotterdam Rotterdam centraal en Provenierswijk Bert de Doelder 17-4-2014 Stromingsbeeld Rotterdam Z Maas Freatische grondwaterstand N diepe polders NAP 6,2 m holocene deklaag NAP -5 m 1e watervoerend pakket 1e

Nadere informatie

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010 Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond 1 januari 2010 Welkom Inleiding doel van de avond Terugkoppelen resultaten Voorstel maatregelen Bespreken resultaten en maatregelen Sluiting (rond 22.00 uur)

Nadere informatie

Ontwerp - Partiële herziening van het peilbesluit Oudegein 2014 (2018)

Ontwerp - Partiële herziening van het peilbesluit Oudegein 2014 (2018) Ontwerp - Partiële herziening van het peilbesluit Oudegein 2014 (2018) Partiële herziening van het peilbesluit Oudegein 2014 (2018) Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gelezen

Nadere informatie

Toelichting Peilbesluit Polder Schieveen

Toelichting Peilbesluit Polder Schieveen Toelichting Peilbesluit Polder Schieveen Toelichting Peilbesluit Hoogheemraadschap van Delfland Maart 2011 Ontwerp Toelichting Peilbesluit Polder Schieveen Toelichting Peilbesluit dossier : C7152 registratienummer

Nadere informatie

Deeltracé 1 AVR- professor Gerbrandyweg (tracékaarten op GBKN-ondergrond)

Deeltracé 1 AVR- professor Gerbrandyweg (tracékaarten op GBKN-ondergrond) Beschrijving tracé in verschillende deeltrajecten In dit hoofdstuk wordt het gehele tracé in elf logische deeltracés opgedeeld, zie hiervoor afbeelding 5 van het hoofdrapport. In onderstaande paragrafen

Nadere informatie

1 Waterparagraaf bij het bestemmingsplan t Hoge Loo. 1.1 Inleiding tot de waterparagraaf. 1.2 Beleidskader

1 Waterparagraaf bij het bestemmingsplan t Hoge Loo. 1.1 Inleiding tot de waterparagraaf. 1.2 Beleidskader 1 Waterparagraaf bij het bestemmingsplan t Hoge Loo 1.1 Inleiding tot de waterparagraaf In de waterparagraaf wordt beschreven hoe het huidige waterhuishoudkundig systeem rond de wijk t Hoge Loo in Emmen

Nadere informatie

Toelichting GGOR Akkerdijksche polder

Toelichting GGOR Akkerdijksche polder Toelichting GGOR Akkerdijksche polder Inleiding Om het GGOR te kunnen bepalen is de GGOR-systematiek gevolgd (zie figuur 1). Op basis van een analyse met een grondwatermodel zijn de actuele grondwaterstanden

Nadere informatie

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005)

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Registratienummer 12.15043 Datum 20 maart 2012 Samenvatting Aanleiding Door een

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Ligging plangebied. Vlietzone. Ligging plangebied

Ligging plangebied. Vlietzone. Ligging plangebied Toelichting plannen Rotterdamsebaan en Molenvlietpark Bijlage 1 bij VV voorstel 1146627 (BIS zaaknr 37221) Investeringsplan bergingsgebied en vispaaiplaats Molenvlietpark (Vlietzone, Den Haag) tbv 25 september

Nadere informatie

Kostenverdeling en Raamplannen Watertoets in de gemeente Pijnacker-Nootdorp

Kostenverdeling en Raamplannen Watertoets in de gemeente Pijnacker-Nootdorp Kostenverdeling en Raamplannen Watertoets in de gemeente Pijnacker-Nootdorp Inleiding In het waterplan voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp uit 2005 is door de gemeente en het hoogheemraadschap afgesproken

Nadere informatie

Watergebiedsplan Westelijke Venen

Watergebiedsplan Westelijke Venen Watergebiedsplan Westelijke Venen Droogmakerijen april 2012 Plangebied Droogmakerijen Westelijke Venen Voorstellen voortgekomen uit: Onderzoek waterberging Onderzoek afvoercapaciteit Waterkwaliteit en

Nadere informatie

Toelichting peilbesluit Bieslandse Bovenpolder. concept

Toelichting peilbesluit Bieslandse Bovenpolder. concept Toelichting peilbesluit Bieslandse Bovenpolder concept Hoogheemraadschap van Delfland november 2012 INHOUD 1 INLEIDING 4 1.1 Aanleiding en doel 4 1.2 Plangebied 4 1.3 Leeswijzer 5 2 VOORSTEL PEILEN 6

Nadere informatie

agendapunt 3.b.1 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden

agendapunt 3.b.1 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden agendapunt 3.b.1 1172502 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden PEILBESLUITEN NIEUWLAND EN NOORDLAND, POLDER HOEK VAN HOLLAND, WIPPOLDER EN KERKPOLDER-NOORD; GEMEENTEN WESTLAND, DEN HAAG, MIDDEN-DELFLAND

Nadere informatie

Werking Buffersysteem Siberië fase 1 en 2 in 2015

Werking Buffersysteem Siberië fase 1 en 2 in 2015 Werking Buffersysteem Siberië fase 1 en 2 in 2015 Aanleiding Wayland B.V., de eigenaar van een deel van de waterlopen in Siberië, heeft op 16 januari 2015 gemeld dat de waterpeilen in de waterlopen van

Nadere informatie

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Definitief Bouwfonds Ontwikkeling Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 6 april 2009 Verantwoording Titel : Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Subtitel : Projectnummer : 275039 Referentienummer

Nadere informatie

Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03

Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03 Bijlage 1: Digitale Watertoets Waterschap Hollandse Delta, d.d. 3 november 2010 Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03 Deze uitgangspuntennotitie bevat de waterhuishoudkundige streefbeelden, strategieen

Nadere informatie

Toelichting peilbesluit Bieslandse Bovenpolder

Toelichting peilbesluit Bieslandse Bovenpolder Toelichting peilbesluit Bieslandse Bovenpolder Hoogheemraadschap van Delfland maart 2013 INHOUD 1 INLEIDING 5 1.1 Aanleiding en doel 5 1.2 Plangebied 5 1.3 Leeswijzer 6 2 VOORSTEL PEILEN 7 3 ACTUELE,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 891 Wijziging van de Wet op de rechterlijke indeling, de Wet op de rechterlijke organisatie en diverse andere wetten in verband met de vermindering

Nadere informatie

Gebied: De Drie Polders

Gebied: De Drie Polders Gebied: De Drie Polders Basisschets De basisschets is het resultaat voort gekomen uit twee schetssessies. Onderstaande schets is het streefbeeld waar draagvlak voor is en is de basis geweest voor de nadere

Nadere informatie

Toelichting op partiële herziening Nieuwe of Drooggemaakte polder peilgebied III en V

Toelichting op partiële herziening Nieuwe of Drooggemaakte polder peilgebied III en V Toelichting op partiële herziening Nieuwe of Drooggemaakte polder peilgebied III en V Toelichting partiële herziening peilbesluit Nieuwe of Drooggemaakte polder peilgebied III en V (natuurgebied De Scheg,

Nadere informatie

Watertoets. OS&O terrein e.o. te Huisduinen. Definitief. Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 30 maart , revisie V05

Watertoets. OS&O terrein e.o. te Huisduinen. Definitief. Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 30 maart , revisie V05 Watertoets OS&O terrein e.o. te Huisduinen Definitief Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 30 maart 2010 Inhoudsopgave 1 1.1 Inleiding... 4 Aanleiding... 4 1.2 Leeswijzer... 4 2 Huidige situatie... 5 2.1

Nadere informatie

Advies interim boezempeil

Advies interim boezempeil Advies interim boezempeil Aanleiding, waarom interim boezempeil Sinds 1998 geldt in de boezem een zomerpeil van NAP-0,42 m. en een winterpeil van NAP-0,47m. Het lagere winterpeil is ingesteld om de kans

Nadere informatie

Waterparagraaf bestemmingsplan Oostindie

Waterparagraaf bestemmingsplan Oostindie 1. Aanleiding Waterparagraaf bestemmingsplan Oostindie Op basis van een stedenbouwkundig masterplan uit 2003 is in 2005 gestart met de aanleg van de woonwijk Oostindie. Hiervoor zijn diverse bestemmingsplannen

Nadere informatie

Nota van beantwoording

Nota van beantwoording Nota van beantwoording Peilbesluit Stolwijk Bovenkerk en Schoonouwen Behorend bij het besluit van de verenigde vergadering 30 juni 2010 Peilbesluit Stolwijk Bovenkerk en Schoonouwen Status Concept Rotterdam,

Nadere informatie

Inpassingsplan Busbaan Wageningen Campus

Inpassingsplan Busbaan Wageningen Campus Inpassingsplan Busbaan Wageningen Campus Onderdeel Watertoets/waterstructuur Definitief Provincie Gelderland Grontmij Nederland B.V. Arnhem, 29 juni 2010 Verantwoording Titel : Inpassingsplan Busbaan Wageningen

Nadere informatie

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Kaartenbijlage Watergebiedsplan Dorssewaard

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Kaartenbijlage Watergebiedsplan Dorssewaard Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Kaartenbijlage 2014-2024 vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Overzicht kaartenbijlage 2014 Kaart nr.

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Resultaten watertoets

BIJLAGE 2. Resultaten watertoets BIJLAGE 2 Resultaten watertoets Watertoets Ter voorbereiding van het actualiseringstraject van de bestemmingsplannen is een Plantoets Omgevingsaspecten 8) uitgevoerd. In het kader van deze plantoets heeft

Nadere informatie

Nota van Wijzigingen. Wijzigingen ten opzichte van het ontwerp- Watergebiedsplan Holland, Sticht en Voorburg-, Het Honderd- en Breukelerwaard west

Nota van Wijzigingen. Wijzigingen ten opzichte van het ontwerp- Watergebiedsplan Holland, Sticht en Voorburg-, Het Honderd- en Breukelerwaard west Nota van Wijzigingen Wijzigingen ten opzichte van het ontwerp- Watergebiedsplan Holland, Sticht en Voorburg-, Het Honderd- en Breukelerwaard west September 2011 Nota van Wijzigingen Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen.

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen. NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Dibema Montfort B.V. Projectnummer : RDL-007-01 Projectomschrijving : Wonen Aan de Kasteeltuinen Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum

Nadere informatie

Watertoets uitbreidingsplan Molenweg inclusief begraafplaats te Scherpenisse

Watertoets uitbreidingsplan Molenweg inclusief begraafplaats te Scherpenisse Watertoets uitbreidingsplan Molenweg inclusief begraafplaats te Scherpenisse Opgesteld door Grontmij/ondergeschikte actualisatie Rho adviseurs voor leefruimte en gemeente Tholen Versie 3 3 januari 2008/27

Nadere informatie

01.I. algemene 01.II. verkeersindividuele 01.III. collectieve 01.IV. afhankelijkheid 01.V. arbeidsongevallen wet v.

01.I. algemene 01.II. verkeersindividuele 01.III. collectieve 01.IV. afhankelijkheid 01.V. arbeidsongevallen wet v. 0 1 O N G E V A L L E N I. algemene II. verkeersindividuele III. collectieve individuele 1. algemene 2. forfaitaire 3. gemeen (2) + (3) 4. individuele recht collectieve 01.I. algemene 01.II. verkeersindividuele

Nadere informatie

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Situatie Bargermeer noord Het industrieterrein Bargermeer noord ligt centraal in de stad Emmen. Het is een grootschalig bedrijventerrein met ruimte

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 389 Wijziging van de Wet op de Raad van State, de Algemene wet bestuursrecht, de Wet op de rechterlijke organisatie en enkele andere wetten

Nadere informatie

PvE Stedelijk Water. Deel: Functionele Eisen Grondwater. Versie 1.1

PvE Stedelijk Water. Deel: Functionele Eisen Grondwater. Versie 1.1 PvE Stedelijk Water Deel: Functionele Eisen Grondwater Versie 1.1 Stadsbeheer / Stadsontwikkeling Water / Ingenieursbureau Datum : 8 mei 2018 Wijziging : Versie : 1.0 Status : Definitief Bezoekadres: De

Nadere informatie

Peilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse polder

Peilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse polder Plangebied Kaart 1 Stichtse Ankeveense Plassen Spiegelplas Poldergrenzen grens Bos Bebouwing Huizenblok Hoofdwegen Regionale wegen e wegen polder Vecht Meeruiterdijkse polder IB2002 1 Kortenhoefse Plassen

Nadere informatie

Startnotitie Watergebiedsplan. Polders Holland, Sticht, Voorburg. Oost, het Honderd-Oost en. Breukelerwaard-Oost

Startnotitie Watergebiedsplan. Polders Holland, Sticht, Voorburg. Oost, het Honderd-Oost en. Breukelerwaard-Oost Watersysteem Waterplannen en Besturing Startnotitie Watergebiedsplan Polders Holland, Sticht, Voorburg Oost, het Honderd-Oost en Breukelerwaard-Oost Resultaat ambtelijke voorverkenning Voorstel planproces

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie

De Omloop Bedrijventerrein Coevorderweg. Totaal

De Omloop Bedrijventerrein Coevorderweg. Totaal B i j l a g e n - Vigerende plannen Balkbrug - Bijlage bij verkeersbesluit (route gevaarlijke stoffen) - Waterparagraaf - Archeologisch advies - Watertoetsdocument + reacties V i g er e n d e p l a n

Nadere informatie

Bijlage 1, Samenvatting, fase 1, Inventarisatie en Visie. Deelgemeentelijk Waterplan Delfshaven, Rotterdam

Bijlage 1, Samenvatting, fase 1, Inventarisatie en Visie. Deelgemeentelijk Waterplan Delfshaven, Rotterdam Bijlage 1, Samenvatting, fase 1, Inventarisatie en Visie Deelgemeentelijk Waterplan Delfshaven, Rotterdam 1. Inleiding Het deelgemeentelijk waterplan Delfshaven is een gebiedsgerichte uitwerking van het

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Ber I Voor kennisgeving aangenomen

Parafering besluit PFO Ber I Voor kennisgeving aangenomen agendapunt 3.b.5 1118301 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden ONTWERPPEILBESLUITEN POLDER VAN NOOTDORP, HOGE BROEKPOLDER, POLDER YPENBURG/LAGE BROEKPOLDER (GEMEENTEN RIJSWIJK, DE HAAG, PIJNACKER-

Nadere informatie

Nadere onderbouwing waterhuishoudkundige consequenties Uitwerkingsplan Brandevoort II Liverdonk Oost

Nadere onderbouwing waterhuishoudkundige consequenties Uitwerkingsplan Brandevoort II Liverdonk Oost Nadere onderbouwing waterhuishoudkundige consequenties Uitwerkingsplan Brandevoort II Liverdonk Oost Opsteller: Gemeente Helmond (N. ter Linde en A. van Empel) Datum: 19 juni 2014 In het kader van het

Nadere informatie

Partiële herziening Peilbesluit Zuid- en Noordeinderpolder: peilvak OR (voormalig peilvak OR OOST)

Partiële herziening Peilbesluit Zuid- en Noordeinderpolder: peilvak OR (voormalig peilvak OR OOST) Partiële herziening Peilbesluit Zuid- en Noordeinderpolder: peilvak OR-4.12.1.17 (voormalig peilvak OR-4.12.1.3-OOST) Onderdeel van Watergebiedsplan Nieuwkoop eo. Corsanummer: 17.112673 Archimedesweg 1

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie