Heb je misschien zin om straks een kopje koffie te komen drinken? Dat lijkt me gezellig. Ik kom er zo aan. Gezellig. Tot straks!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Heb je misschien zin om straks een kopje koffie te komen drinken? Dat lijkt me gezellig. Ik kom er zo aan. Gezellig. Tot straks!"

Transcriptie

1 1.1 Koffie? ** Je hoort en haar nieuwe buurvrouw. woont net in haar nieuwe huis. en de buurvrouw hebben zich al aan elkaar voorgesteld. Nu vraagt of de buurvrouw koffie wil komen drinken. buurvrouw buurvrouw Goedemorgen! Goedemorgen! Hoe gaat het? Goed hoor, dankjewel. Heb je misschien zin om straks een kopje koffie te komen drinken? Dat lijkt me gezellig. Ik kom er zo aan. Gezellig. Tot straks! Later buurvrouw buurvrouw buurvrouw buurvrouw buurvrouw buurvrouw buurvrouw Wil je koffie of thee? Koffie graag. Alsjeblieft. Dankjewel. Lust je er een koekje bij? Ja hoor, dankjewel. Hoe bevalt het hier? Erg goed. Het is een leuke buurt. Waar woonde je eerst? Ik woonde in Rotterdam, maar toen vond ik hier werk. Toen ben ik verhuisd. Waar werk je nu? Ik werk in een winkel. En jij? Ik werk drie dagen in de week op kantoor. Vandaag hoef ik gelukkig niet te werken, want het is wel mooi weer. Dat is waar. Gisteren was het veel kouder. Oh, ik moet maar weer eens gaan. De kinderen komen zo uit school. Bedankt voor de koffie! Dag! Dag!

2 1.10 Last van de buren ** Je hoort Mehmed en zijn buurman. De buren gaven gisteren een feest. Het geluid was hard. Mehmed kon niet slapen. Vandaag klaagt hij bij de buurman. Mehmed buurman Mehmed buurman Mehmed Goedemorgen. Goedemorgen. Ik wil even praten over gisteren. Jullie gaven een feestje. De muziek was erg hard. Ik kon toen niet slapen van het lawaai. Kan de muziek de volgende keer wat zachter? Oh, sorry! Ik wist niet dat het zo hard was. De volgende keer zal ik erop letten. Dat is fijn. Bedankt! Het is twee maanden later. Mehmed is jarig. Hij geeft thuis een feest. Er komen veel vrienden. Mehmed gaat naar de buurman. Mehmed buurman Mehmed buurman Mehmed buurman Mehmed buurman Hallo. Ik ben jarig. Daarom geef ik morgen een feest. Fijn dat je dat even komt vertellen. Ik zal de muziek niet te hard doen. Maar als je er last van hebt, moet je het zeggen. Dat doe ik. Je mag zelf natuurlijk ook komen, als je wilt. Oh graag! Dat lijkt me gezellig. Tot morgen dan! Tot morgen!

3 2.3 Een bankrekening openen ** Je hoort Nikos. Hij gaat naar de bank. Hij wil een bankrekening openen. Hij praat met een van de bank. Nikos Nikos Nikos Nikos Nikos Goedemiddag. Kan ik u helpen? Ik wil graag een bankrekening openen. Ik ben net in Nederland. Wat moet ik doen? U moet dit formulier invullen. U moet ook uw paspoort laten zien. Hier is mijn paspoort. Alstublieft. Dank u wel. Ik zie dat alles klopt. Over een week krijgt u een pinpas en een pincode. Wat is een pinpas? Met een pinpas kunt u in winkels betalen. Dat is heel makkelijk. U hoeft alleen maar de pincode te onthouden. Ook hoeft u dan niet zo veel geld mee te nemen. Met een pinpas kun je ook geld opnemen bij een geldautomaat. Ik begrijp het. Wat kost een bankrekening? Deze rekening kost niets. Dat is mooi! Tot ziens! Tot ziens!

4 2.7 Ik wil graag pinnen. ** Je hoort Mark. Hij is in een restaurant. Hij heeft lekker gegeten. Hij gaat betalen. Hij wil graag met zijn pinpas betalen. Mark Mark Mark Mark Dat is dan vijfentwintig euro en veertig cent, alstublieft. Ik wil graag pinnen. Kan dat? Natuurlijk. U kunt uw pinpas in de automaat doen. Zo? Nee, u moet uw pasje omdraaien. Ja zo. En nu kunt u uw pincode intoetsen. Ik moet even nadenken hoor, want ik heb een nieuwe pincode. En die vergeet ik nog steeds. Nu moet u nog even op OK drukken. Dat is het groene knopje. Ja, oké. piep Mark Mark Mark Meneer, die piep betekent dat uw pincode toch verkeerd was. U kunt het nog een keer proberen als u wilt. Oh, wat dom van me! Nee, ik durf het niet nog een keer. Straks is het weer fout. Als u gewoon kunt betalen, is dat misschien slim. U kunt dan uw pincode thuis even opzoeken. Heeft u geld bij u? Ja, ik heb nog een briefje van twintig euro en een paar munten. Ik zal ze even tellen. Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven. Alstublieft, ik geef u een beetje extra voor uw hulp. Nou, dank u wel. Een fijne dag nog en succes met uw pincode! Dank u wel. Tot ziens.

5 2.9 Mijn pinpas is weg! ** Je hoort mevrouw Blok praten met een medewerker van de bank. Mevrouw Blok is haar pinpas kwijt. Ze belt naar de bank. Ze hoort eerst een computerstem. computerstem Welkom bij de Rabobank. Voor het melden van een gestolen bankpas: kies één. Voor algemene vragen over uw bankpas: kies twee. Voor andere vragen: kies drie. piep medewerker Goedemiddag, met Pieter de Wit. Wat kan ik voor u doen? Mevrouw Blok Goedemiddag, u spreekt met mevrouw Blok. Vanmorgen is mijn tas gestolen. En nu ben ik ook mijn pinpas kwijt. Ik begreep dat ik dan dit nummer moest bellen? medewerker Ja, dat klopt. Wat ontzettend vervelend voor u zeg! Maar goed dat u belt, ik ga meteen uw pasje blokkeren. Dat betekent dat niemand meer geld van uw rekening kan halen. Wat is uw rekeningnummer, mevrouw? Mevrouw Blok Dat is medewerker Oké, ik heb uw bankpas geblokkeerd. Nu zal ik een nieuwe pas voor u aanvragen. Mevrouw Blok Heel erg bedankt hoor. Stuurt u de pas naar mijn huis? medewerker Ja, u krijgt de pas binnen vijf dagen thuis. Daarna krijgt u ook een nieuwe pincode via de post. Mevrouw Blok Oh, dus dan moet ik weer een andere pincode onthouden. medewerker Ja, helaas wel. Heeft u verder nog vragen? Mevrouw Blok Nee hoor, meneer. Dank u wel voor uw hulp. medewerker Graag gedaan, mevrouw Blok. Dag. Mevrouw Blok Dag.

6 3.3 Naar het kinderdagverblijf ** Je hoort Eva en Kim. Eva is zwanger. Eva werkt en haar man werkt ook. Als de baby is geboren, kunnen ze dus niet iedere dag zelf voor hun kind zorgen. Eva belt kinderdagverblijf De Blije Beer. Kim werkt bij het kinderdagverblijf. Ze neemt de telefoon op. Kim Eva Kim Eva Kim Eva Kim Eva Kim Eva Kim Eva Kim Eva Kim Eva Kim Kinderdagverblijf De Blije Beer, met Kim. Met Eva Dorado. Ik krijg in februari een baby. Ik wil mijn kindje naar een kinderdagverblijf brengen. Kan ik informatie van jullie krijgen? Ja hoor, natuurlijk. Wat wilt u weten? Wat gebeurt er als ik mijn kindje bij jullie kom brengen? U kunt uw zoon of dochter s ochtends bij ons brengen. Dan passen wij op uw kind en kunt u gaan werken. s Middags komt u uw kindje weer halen. En wat doen de kinderen dan de hele dag? We praten vooraf met de ouders. We vragen dan wat zij belangrijk vinden voor hun kind. Bijvoorbeeld hoelang ze moeten slapen en wat ze mogen eten en drinken. Oh dat is fijn. En doen jullie ook spelletjes als de kinderen groter zijn? Ja, we hebben veel speelgoed en boekjes. We doen dingen samen met de kinderen, zoals verhaaltjes lezen en liedjes zingen. Maar we leren ze ook om zelfstandig te spelen. En we letten op de ontwikkeling van uw kind. Dat klinkt goed. Wanneer moet ik me bij jullie aanmelden? Het is verstandig om dit op tijd te doen. Het is altijd erg druk. Als u te lang wacht, hebben we misschien geen plaats. Oh, kan ik me nu dan al inschrijven bij jullie? Ja hoor, dat kan. Ik zal u een inschrijfformulier sturen. Wat is uw adres? Mijn adres is Baanweg 24. En de postcode is 2014 AA. Ik woon in Amstelveen. Ik heb het opgeschreven. Ik stuur het formulier meteen naar u toe. Dank u wel! Graag gedaan!

7 3.9 Wij organiseren een uitje. ** Je hoort drie ouders. Zij organiseren een uitje voor de school van hun kinderen. Vanavond hebben ze een vergadering. Nargish Paulo Nargish Paulo Goedenavond allemaal. Fijn dat jullie er zijn. Vanavond gaan we afspreken wat we met het uitje van de kinderen gaan doen. Wie heeft er een voorstel? Ik heb een idee. We kunnen een dag naar Amsterdam gaan. Het is belangrijk dat de kinderen de hoofdstad eens zien. Ja, dat is een goed idee. De kinderen hebben laatst een paar lessen gehad over cultuur. Misschien kunnen we daar iets mee doen. Ja, we kunnen eerst naar een voorstelling gaan. En daarna nog iets anders doen. Wat een leuk idee. Het voordeel is dat Amsterdam dichtbij is. Maar het nadeel is dat we niet veel geld mogen besteden. Dan kunnen we na de voorstelling weer naar de school gaan. En als we terugkomen mogen de kinderen een verhaal schrijven over de dag. Dat is leuk en goedkoop. Wat een goede ideeën allemaal! We kunnen het werk verdelen en dan kan iedereen iets regelen. Het wordt vast een geweldige dag. Bedankt allemaal.

8 3.11 Wat doe jij in je vrije tijd? ** Je hoort drie kinderen: Lucas, Tim en Melanie. Ze vertellen wat ze in hun vrije tijd graag doen. Hoi, ik ben Lucas. Ik ben tien jaar en ik lees graag. Soms lees ik een tijdschrift, maar meestal een boek. Ik ga één keer per week naar de bibliotheek. Met mijn pasje mag ik vijf boeken per week lenen. Ik lees veel verschillende boeken. Nu ben ik een heel grappig boek aan het lezen. En ik ben al op bladzijde achttien! Ik ben Tim en ik ben zeven jaar. Ik speel graag buiten. Ik ga vaak met mijn vriendjes voetballen op het grasveld achter ons huis. Er is ook een bos in de buurt. Daar klimmen we in de bomen en springen we naar beneden. Mijn moeder vindt dat een beetje eng, maar ik vind het heel leuk! Ik ben Melanie en ik sport graag. Ik train bij een vereniging. Maar ik speel ook vaak op het pleintje bij ons in de straat. Dan wil mijn zusje altijd meedoen. Dat vind ik niet leuk, want zij is nog veel te klein!

9 4.3 Bij de huisarts ** Je hoort de huisarts en Mark. Mark voelt zich niet lekker. Daarom heeft hij een afspraak gemaakt met de huisarts. huisarts Hallo meneer Mulder. Wat kan ik voor u doen? Mark Dag dokter. Ik voel me niet lekker. huisarts Wat voor klachten heeft u? Mark Ik heb hoofdpijn en ik ben heel erg verkouden. huisarts Ik denk dat u griep heeft. Heeft u ook koorts? Mark Dat weet ik niet. huisarts Ik zal uw temperatuur opnemen. Waar heeft u nog meer last van? Mark Ik moet veel hoesten. huisarts De koorts gaat vanzelf weg. Doe het een paar dagen rustig aan. Ik schrijf u een drankje voor tegen het hoesten. Dat kunt u ophalen bij de apotheek. Mark Dank u wel, ik ga meteen even naar de apotheek. huisarts Beterschap. Mark Dank u wel.

10 6.3 Het uitzendbureau Je hoort Meryem en een van het uitzendbureau. Meryem zoekt werk en wil zich inschrijven. Goedemiddag, kan ik je helpen? Meryem Goedemiddag, ik wil me graag inschrijven, want ik zoek werk. Ga zitten. Wat voor soort werk zoek je? Meryem Ik wil graag als kok werken. Daar heb ik ook een opleiding voor gedaan. Heb je ook al werkervaring als kok? Meryem Nee, ik heb vorige maand examen gedaan. En gisteren heb ik mijn diploma gekregen. Van harte gefeliciteerd! Heb je wel stage gelopen tijdens je opleiding? Meryem Ja, ik heb vier maanden bij een hotel stage gelopen. En ik help al vijf jaar in het restaurant van mijn ouders. Dat is natuurlijk ook werkervaring. Ik ga je gegevens even in de computer zetten. En daarna ga ik kijken of er een vacature is. Heb je ook een cv meegenomen? Meryem Ja, alstublieft. Dankjewel. Hoeveel uur wil je maximaal werken in een week? Meryem Ik wil het liefst veertig uur per week werken. Oké. En heb je een rijbewijs? Meryem Ja, ik heb al twee jaar mijn rijbewijs. Er is een vacature bij een restaurant in Alkmaar. Ik denk dat jij geschikt bent voor die vacature, want ze zoeken een assistent kok. En het is een contract voor veertig uur per week. Heb je interesse in die baan? Meryem Meryem Ja, die baan klinkt perfect! Dan stuur ik je cv naar de baas van het restaurant. Als hij je wil uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, dan bel ik je op. Prima. Ik hoop dat ik op gesprek mag komen! Alvast bedankt voor uw hulp. Heel graag gedaan. Fijne dag nog en tot ziens.

11 6.11 Het sollicitatiegesprek** Je hoort Marjan en Ineke. Marjan wil graag werken in het onderwijs. Daarom heeft ze de opleiding gedaan tot onderwijsassistent. Ze heeft gesolliciteerd bij een basisschool. Ze heeft een sollicitatiegesprek met Ineke. Zij is leerkracht van groep 6. Ineke Marjan Ineke Marjan Ineke Marjan Ineke Marjan Ineke Marjan Ineke Marjan Ineke Marjan Ineke Marjan Ineke Hallo. Ik ben Ineke Molenaar. Ga zitten. Hallo. Marjan van Zetten. Wilt u koffie of thee? Thee, graag. Lekker. Alstublieft. Ik heb uw sollicitatiebrief en cv gelezen. Uw opleiding en werkervaring passen goed bij onze school. Daarom wilde ik graag kennis met u maken. Kunt u nog even iets over uzelf vertellen? Ja hoor. Ik ben Marjan. Ik ben 36 jaar. Ik ben getrouwd en ik heb twee kinderen. Ik werk al twaalf jaar bij een kinderdagverblijf. Vorig jaar heb ik mijn diploma tot onderwijsassistent gehaald. En nu wil ik graag op een basisschool werken. Waarom wilt u graag op een basisschool werken? Omdat de kinderen ouder zijn dan op een kinderdagverblijf. En daarom kun je meer met ze doen, zoals rekenen. En ik vind het leuk om kinderen iets te leren, over bijvoorbeeld geschiedenis. Mijn eigen kinderen zijn nu zes en negen en die leeftijden vind ik erg leuk. Oké, dat is duidelijk. Dat vind ik zelf ook. De baan is wel tijdelijk, omdat u iemand die zwanger is zult vervangen. Hoeveel dagen wilt u graag werken? Ja, dat heb ik gelezen. Ik wil heel graag vier dagen werken als dat kan. Dat is prima. Heeft u zelf nog vragen? Ja, ik was benieuwd hoeveel kinderen er in de klas zitten. Het is een grote groep, er zitten 34 kinderen in. Daarom is er een assistent nodig in de groep. Dat begrijp ik! Oké, ik wil u graag bedanken voor dit gesprek. Ik bel u volgende week. Dan hoort u of we u aannemen. Ik ben benieuwd. Ik hoop het! Dag. Dag.

12 7.2 De eerste werkdag ** Je hoort Houcine en Gert. Houcine heeft een baan gevonden bij een fabriek. Vandaag is zijn eerste werkdag. Gert is leidinggevende bij de fabriek. Gert Houcine Gert Houcine Gert Houcine Goedemorgen Houcine. Welkom! Dank u wel. Heb je zin in je nieuwe baan? Uiteraard! Dat is mooi. Laten we eerst naar de kantine gaan. Daar verzamelen we altijd en daar kun je koffie pakken. En om acht uur gaat iedereen naar zijn afdeling. Oké. Gert Kelly Houcine Gert Houcine Gert Houcine Kijk, hier is de kantine. Daar in de hoek staat de koffie en daar staan de bekertjes. En dit is Kelly. Zij werkt op dezelfde afdeling als jij. Kelly, dit is onze nieuwe collega. Hoi, ik ben dus Kelly. Welkom. Dankjewel. Ik heet Houcine. Aangenaam kennis te maken. Kelly laat je straks zien hoe je veilig moet werken met alle machines. En daarna gaan jullie samen aan de slag. Prima. Als je later nog vragen hebt, kun je altijd bij me komen. Ik werk de hele week, behalve op woensdagmiddag. Oké, bedankt voor alles!

13 7.4 Wie doet wat? ** Je hoort en Latifa. Ze werken in een verzorgingshuis. s Ochtends overleggen ze over de taken van die dag. Ook krijgt Latifa uitleg van. Latifa Latifa Latifa Latifa Latifa Latifa Latifa Latifa Goedemorgen Latifa! Hoe gaat het? Goedemorgen! Het is druk. Bijna iedereen moet nog worden gewassen. Wie gaat dat doen? Ik stel voor dat ik dat doe. Maak jij dan het ontbijt? Ja, dat is goed. Maar ik werk hier nog niet zo lang. Ik weet niet hoe dat hier moet. Eerst moet je water voor de thee koken. Daarna moet je de tafel dekken. Dan moet je op iedere tafel beleg neerzetten: jam, pindakaas, kaas en worst. Sorry, kun je dat nog een keer uitleggen? Water koken, tafel dekken? En beleg op tafel neerzetten. De kaas en worst staan in de koelkast. De rest staat in de kast. Oké, dat is duidelijk. En geef je dan meteen de medicijnen? Ja, dat doe ik. En hoe verdelen we vanmiddag de taken? Vanmiddag is er bingo. Daar willen bewoners heen. En mevrouw De Boer moet naar de kapper. Ik ga liever niet naar de bingo. Daar ben ik vorige week al geweest. Ik ga wel met mevrouw De Boer naar de kapper. Vind je dat goed? Ja, dat is goed. Nou, dan ga ik nu de tafel dekken. En ik ga mevrouw De Vries wassen. Als je iets niet weet, dan kun je dat aan mij vragen. Dat doe ik!

14 7.6 Ik meld me ziek. ** Je hoort en Martine. is ziek, maar ze moet vandaag eigenlijk werken. Ze belt daarom haar werkgever om zich ziek te melden. Als je ziek bent, moet je zo vroeg mogelijk naar je baas bellen. Hij of zij kan dan iemand regelen die jou kan vervangen. Als je weer beter bent, moet je je beter melden. Bel je baas als je denkt dat je de volgende dag weer kunt werken. Je baas weet dan dat hij niemand hoeft te regelen om jou te vervangen. Martine Martine Martine Martine Martine Martine Martine Martine Goedemorgen, u spreekt met Martine de Wit. Dag Martine, met. Ik kan vandaag niet komen werken. Ik ben vannacht ziek geworden. Dat is vervelend. Waar heb je last van? Ik heb erge buikgriep. Ik heb al een paar keer overgegeven. Nou, dat is niet zo leuk. Moet je vandaag werken? Ja, mijn dienst begint om twee uur. Oké, ik zal doorgeven dat je niet komt. Moet je nog meer werken deze week? Ja, overmorgen en ik heb ook een dienst op zaterdag. Wanneer denk je dat je weer beter bent? Nou, ik denk dat ik overmorgen wel weer kan werken. Als het niet gaat, dan bel ik je morgen. Dat zou fijn zijn, dan kunnen we daar rekening mee houden. Dat zal ik doen. Nou, ik hoop dat je gauw weer beter wordt. Succes ermee! Dank je, en tot gauw. Dag.

15 7.7 Bij de bedrijfsarts ** Als je ziek bent gemeld, kan je werkgever je naar de bedrijfsarts sturen. Dat is een arts speciaal voor zieke werknemers. Deze arts kijkt of je je werk echt niet kunt doen en of er werk is dat je misschien nog wel kunt doen. Ben je heel lang ziek? Dan ga je samen met je werkgever en de bedrijfsarts een oplossing zoeken. Je hoort Filiz en de bedrijfsarts. Filiz heeft een afspraak bij de bedrijfsarts, omdat ze al een tijdje ziek is gemeld. bedrijfsarts Goedemiddag, ik ben dokter De Wit. Gaat u zitten. Filiz Dank u. Mijn naam is Filiz Eraslan. bedrijfsarts Ik heb begrepen dat u al een tijdje niet kan werken. Wat zijn precies uw klachten? Filiz Nou, een tijd geleden begon ik pijn te krijgen in mijn schouder. De pijn werd steeds erger. Ik voelde het steeds meer in mijn hele arm. Ik kon niet goed werken, omdat ik mijn arm niet kon gebruiken. bedrijfsarts Om welke arm gaat het? Filiz Mijn rechterarm. bedrijfsarts Heeft u zelf een idee waardoor het kan komen? Heeft u een ongeluk gehad? Filiz Nee, dat niet. En ik doe ook geen zwaar werk. bedrijfsarts Wat doet u precies voor werk? Filiz Ik werk op een kantoor. Meestal zit ik achter de computer. bedrijfsarts U gebruikt dus vaak een computer. Neemt u ook vaak pauze? Filiz Tussen de middag een halfuur, en s ochtends en s middags een kwartier om koffie te drinken. bedrijfsarts Heeft u al eens eerder deze klachten gehad? Filiz Nee, maar ik heb een paar jaar geleden wel mijn pols gebroken. bedrijfsarts Wanneer zijn de klachten begonnen? Filiz Ongeveer twee maanden geleden. bedrijfsarts Goed. Ik wil u graag lichamelijk onderzoeken. U mag op de onderzoekstafel gaan zitten. bedrijfsarts Filiz Ik ga nu voelen aan uw schouder en arm. Zegt u maar wanneer het pijn doet. Als u op mijn schouder drukt, doet het pijn. Het doet ook pijn op sommige plekken op mijn arm.

16 bedrijfsarts Filiz bedrijfsarts Filiz bedrijfsarts Filiz bedrijfsarts Filiz bedrijfsarts Filiz bedrijfsarts Filiz Wilt u nu uw pols even draaien? Natuurlijk. Gaat u maar weer zitten. Ik denk dat u RSI heeft. Dit is een ziekte die voorkomt bij mensen die steeds dezelfde beweging maken. Het komt vaak voor bij mensen die achter de computer werken. U zit dan te lang in dezelfde houding met uw arm te werken. Daardoor krijgt u pijn en kunt u uw arm niet goed gebruiken. Is daar iets aan te doen? U moet uw arm zo min mogelijk gebruiken. Als de klachten minder worden, kunt u weer proberen te werken. Voorlopig mag ik dus niet werken? Nee. U mag in ieder geval niet werken achter de computer. U moet uw arm zo min mogelijk gebruiken. Volgende maand gaan we dan bekijken of u weer kunt werken achter de computer. Dat is goed. Heeft u verder nog vragen? Nee, alles is duidelijk. Dan wens ik u een fijne dag en beterschap. Dank u. U ook een fijne dag gewenst.

17 8.4 Je aanmelden voor een cursus ** Je hoort Elise. Ze wil een computercursus doen. Ze belt naar de Volksuniversiteit. medewerker Goedemiddag, u spreekt met de Volksuniversiteit. Wat kan ik voor u doen? Elise Goedemiddag, met Elise Mulder. Ik heb uw folder gekregen. Kan ik me bij u nog aanmelden voor de computercursus? De cursus begint volgende week al, dus ik ben laat. medewerker Welke cursus wilt u doen? Elise De computercursus op dinsdagavond. De code van de cursus is C101. medewerker Even kijken. Ja, daar is nog plaats. Elise Fijn. Hoe kan ik me inschrijven? medewerker U moet een inschrijfformulier invullen. U moet ook gelijk betalen. Kunt u daarvoor naar ons kantoor komen? Elise Ja hoor, dat is geen probleem. Hoe laat kan ik komen? medewerker We zijn dagelijks tussen 9 uur s ochtends en 7 uur s avonds open. Maar tussen de middag is er niemand aanwezig. Alle medewerkers hebben dan pauze. Elise Dan kom ik morgenochtend even langs. medewerker Dat is goed. Elise Ik heb nog een vraag. Welke methode gebruikt u in de les? medewerker De methode heet Ken je computer. Als voorbereiding op de les kunt u het eerste hoofdstuk al lezen. Elise Ik heb dat boek nog niet. Kan ik het boek ook bij u kopen? medewerker Ja hoor, dat kunt u morgen gelijk meenemen. Het kost vijftien euro. Ik zal het boek vast op mijn bureau neerleggen. Elise Fijn. Bedankt voor de moeite. medewerker Geen dank hoor. Graag gedaan. Tot morgen. Elise Dag.

18 8.10 Blijf jezelf ontwikkelen ** Je hoort een gesprek tussen Laura en Fadil. Ze praten over een cursus. Laura Fadil Laura Fadil Laura Fadil Laura Fadil Laura Fadil Laura Fadil Laura Fadil Hoi Fadil. Zullen we morgenavond naar de bioscoop gaan? Ha Laura. Morgenavond kan ik niet. Dan moet ik naar mijn cursus. Je cursus? Wat doe je dan? Ik doe een cursus Spreken in het openbaar. Moet dat voor je werk? Nee hoor, ik doe het voor mezelf. Ik leer graag nieuwe dingen. Oh, maar dat kost toch tijd en geld? Ik snap niet dat je daar zin in hebt. Ik ben blij dat ik s avonds niet meer hoef te werken. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik wil mijn hersenen veel gebruiken. En het staat ook goed op mijn cv. Als ik een nieuwe baan zoek, ziet een werkgever dat ik gemotiveerd ben. En ik heb nog genoeg tijd over om andere dingen te doen hoor. Wat leer je dan allemaal op die cursus? We oefenen met spreken voor een groep. We leren hoe je de inhoud van je verhaal duidelijk maakt. We moeten ook veel samenwerken, dus ik leer ook nieuwe mensen kennen. Op de laatste dag moeten we presenteren wat we geleerd hebben. Dat vind ik erg spannend. Maar als het goed gaat, ben ik wel trots op mezelf. Dat klinkt interessant. Je mag morgen wel meegaan. Misschien vind je het ook wel een leuke cursus. Nee, dank je. Maar je hebt me er wel van overtuigd dat het goed is om jezelf te ontwikkelen. Ik wil graag verhalen leren schrijven. Ik ga kijken of daar ook een cursus voor is. Het lijkt mij toch wel leuk om nog iets te leren. Dat is een goed idee. Succes ermee!

Spreekopdrachten thema 7 Werken

Spreekopdrachten thema 7 Werken Spreekopdrachten thema 7 Werken Opdracht 2 bij 7.2 ** Knip de volgende pagina door. Je bent leidinggevende in een restaurant. Vandaag is de eerste werkdag van een nieuwe werknemer. Leg uit wat hij moet

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD Opdracht 1: de pinpas de geldautomaten het geld het bedrag Opdracht 8 1. Hij betaalt in Nederland met de euro. 2. Wij wisselen geld. 3. Je hebt briefjes en munten.

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN Opdracht 1 de collega s de overeenkomst het werkoverleg de bedrijfsarts Opdracht 8 Rosmalen, 25 maart Hallo papa, Hoe gaat het met je? Met mij gaat het heel goed!

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

1. De verjaardag OPDRACHT 1. OPDRACHT 2 1. b) niet waar 2. a) waar 3. b) niet waar 4. a) waar 5. b) niet waar

1. De verjaardag OPDRACHT 1. OPDRACHT 2 1. b) niet waar 2. a) waar 3. b) niet waar 4. a) waar 5. b) niet waar 1. De verjaardag OPDRACHT 1 OPDRACHT 2 1. b) niet waar 2. a) waar 3. b) niet waar 4. a) waar 5. b) niet waar OPDRACHT 3 1. a) Wij praten over de kinderen met de buurman. 2. b) Zal ik me even voorstellen?

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN Opdracht 1 werk zoeken het sollicitatiegesprek de vacature het cv Opdracht 8 Hoi Lisa! Bedankt voor je sms. Ik heb de vacature bekeken. De baan lijkt me erg

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. 1. Moet je morgen naar de tandarts? 1. Nee, ik moet morgen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 7. Werk vragen in een winkel

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 7. Werk vragen in een winkel Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 7. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar een winkel om

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Dan laat Soumiya aan Taban en Ama

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. Ze belt naar een kinderdagverblijf. Is er een plaats vrij? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les 15. Vrij vragen

Thema Op het werk. Les 15. Vrij vragen www.edusom.nl Thema Op het werk. Les 15. Vrij vragen Kofi is op het werk. Hij wil een dag vrij. Hij vraagt het aan de vrouw op het kantoor. Zou het Kofi lukken? Souad komt op kantoor. Zij wil ook een dag

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les 12. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Les 12. De eerste werkdag www.edusom.nl Thema Op het werk. Les 12. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. Kofi gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar een winkel om

Nadere informatie

Thema Gezondheid Beginnerslessen

Thema Gezondheid Beginnerslessen http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Beginnerslessen Les 1. Een afspraak maken Deze les gaat over een afspraak maken. Een afspraak met de dokter. U gaat naar de huisarts. Eerst moet u een afspraak maken.

Nadere informatie

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Tekst Audio Les 1 /m 6 Radio Amsterdam LES 1. Beginners. Een afspraak maken Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Track 3 HET GESPREK.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 1. Een afspraak maken

Thema Gezondheid. Lesbrief 1. Een afspraak maken Thema Gezondheid. Lesbrief 1. Een afspraak maken Deze les gaat over een afspraak maken. Een afspraak met de dokter. U gaat naar de huisarts. Eerst moet u een afspraak maken. U praat met de assistente.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Kofi is op het werk. Hij wil een dag vrij. Hij vraagt het aan de vrouw op het kantoor. Zou het Kofi lukken? Souad komt op kantoor. Zij wil ook een dag vrij.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Les 2. De wachtkamer http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Bashir, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er

Nadere informatie

2.7 In de supermarkt **

2.7 In de supermarkt ** 2.7 In de supermarkt ** Je hoort. Ze gaat naar de supermarkt. In de supermarkt zoekt ze alle boodschappen. Maar ze kan de koffie niet vinden. Ze vraagt het aan iemand die in de supermarkt werkt. verkoper

Nadere informatie

werkbladen thema 4 gezondheid

werkbladen thema 4 gezondheid werkbladen thema 4 gezondheid 4.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria en Jan spelen met de bal. Jan heeft veel pijn. Badria belt

Nadere informatie

Lesbrief 6. Gezondheid

Lesbrief 6. Gezondheid www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 6. Gezondheid Wat leert u in deze les? Praten met de dokter. Zinnen maken. Zeggen dat iets niet zo is. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

werkbladen thema 5 werk

werkbladen thema 5 werk werkbladen thema 5 werk 5.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Jan staat voor het uitzendbureau. Jan heeft werk. Tarik wil taxichauffeur

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen. Grammaticaoefeningen 2 Gezondheid Verschillende vormen van werkwoorden Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. 1 Begrijp je deze informatie? ja /

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 12. In de pauze.

Thema Op het werk. Lesbrief 12. In de pauze. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 12. In de pauze. Wat leert u in deze les? Iemand gelijk geven. Nee zeggen. Uw mening geven. Van twee woorden één woord maken. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Lesbrief 1. Bij de huisarts

Lesbrief 1. Bij de huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts beantwoorden. Veel

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op.

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op. Oefenzinnen module 1 1. Ik schrijf me in bij de gemeente. 2. Wat is uw nieuwe adres? 3. Naar welke woonplaats verhuis jij? 4. Ik heb de Nederlandse nationaliteit. 5. Ben jij getrouwd of gescheiden? 6.

Nadere informatie

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers Jouw leven & werk Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus Jouw leven & werk. Dit is een cursus voor laaggeletterden die nadenken over de vraag of zij willen gaan

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 12. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Lesbrief 12. De eerste werkdag Thema Op het werk. Lesbrief 12. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt hem

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Thema Op zoek naar werk. Demet TV Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek. Maria

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 29. Bellen over een probleem Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over een probleem op het werk. Woorden die aangeven hoe vaak

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 7 Werken

Spreekopdrachten thema 7 Werken Spreekopdrachten thema 7 Werken Opdracht 1 bij 7.1 ** Uitleg voor de docent: Op pagina 2 vind je kaartjes met woorden en een contract. Knip de kaartjes los en doe ze in een envelop. Ieder tweetal krijgt

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

dat ouders vaak afspraken maken om hun kinderen bij elkaar thuis te laten spelen.

dat ouders vaak afspraken maken om hun kinderen bij elkaar thuis te laten spelen. CP7 Vrije tijd In Nederland zijn veel kinderen lid van een sportclub of een andere club zoals bijvoorbeeld een knutselclu Maar het is ook heel gewoon dat kinderen na schooltijd bij elkaar thuis spelen.

Nadere informatie

Lesbrief 5. In het ziekenhuis.

Lesbrief 5. In het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 5. In het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren in het ziekenhuis. Woorden omschrijven. Welke vragen u kunt stellen in het ziekenhuis. Vragen beantwoorden. Veel

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 21. Herhaling thema

Thema Kinderen en school. Les 21. Herhaling thema www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 21. Herhaling thema Dit is een herhalingsles. U heeft vier gesprekken van ouders gelezen. U heeft in les 17, 18, 19 en 20 veel geleerd over kinderen en school.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein

Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein brengt zijn dochter Ama naar school. Hij praat met een moeder van een ander kind op het schoolplein. De moeder heet. Waar werkt? Wat leert u in

Nadere informatie

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Pinnen mag Geld Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Pinnen mag, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John.

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Thema 4 Communicatie Taalhulp Telefoneren Informele situaties - opbellen en opnemen Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Met Diana. Met Diana van Someren. Is John ook? Is Diana

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

EXTRA SCHRIJFOPDRACHTEN

EXTRA SCHRIJFOPDRACHTEN EXTRA SCHRIJFOPDRACHTEN OPDRACHT 1, 2, 3 EN 4: MAAK DE OPDRACHTEN OP WWW.TAALSTERK.NL. OPDRACHT 5: MAAK DE ZINNEN AF. 1. Ik heb geen uitnodiging gekregen voor het feest. Waarom.. 2. Hakim voelt zich niet

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 5 5 HOOFDSTUK 1 Wie ben jij? WOORDEN 1 1 Ik... Paula. a heet b naam 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 3 Ik ga... mijn vriend naar het restaurant. a uit b met 2 1 Mijn... is Derek. a huisnummer b naam 2

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 18. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Les 18. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Les 18. Voor het eerst naar school Taban brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

Les 1. Bij de huisarts

Les 1. Bij de huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts

Nadere informatie

Dag! kennismaken. Ik ben Eric.

Dag! kennismaken. Ik ben Eric. Vocabulaire Oefening 1 Woordweb Dag! Waar kom je vandaan? groeten Goedemorgen! de ontmoeting Hoe heet je? kennismaken Hoi! mensen Hallo! Ik ben Eric. nieuw Ik kom uit Engeland. Hallo, ik ben Mila. Ik ben

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 1. Een afspraak maken

Thema Gezondheid. Lesbrief 1. Een afspraak maken Thema Gezondheid. Lesbrief 1. Een afspraak maken Deze les gaat over een afspraak maken. Een afspraak met de dokter. U gaat naar de huisarts. Eerst moet u een afspraak maken. U praat met de assistente.

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 9. Het sollicitatiegesprek. Wat leert u in deze les? Een sollicitatiegesprek voeren. De voltooide tijd gebruiken. Vragen naar interesse stellen en

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Daarna laat Soumiya

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk.

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk. CP30 klantencontact Als u in Nederland in Zorg of Welzijn werkt, heeft u veel contact met klanten. U praat bijvoorbeeld over het huishoudelijk werk dat u gaat doen voor iemand. Of u geeft door dat u op

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Opbellen naar een bedrijf. Wat leert u in deze les? Een telefoongesprek naar een bedrijf begrijpen. Een gesprek over een advertentie begrijpen.

Nadere informatie

begrijpen wat de huisarts zegt over wat ik moet doen aan mijn klachten.

begrijpen wat de huisarts zegt over wat ik moet doen aan mijn klachten. CP0 de huisarts In Nederland gaat u als u ziek bent naar uw huisarts. De huisarts kan u een recept geven voor een medicijn. Daarmee gaat u naar de apotheek. Als de huisarts u niet kan helpen, verwijst

Nadere informatie

REGELS. Wat hoort bij elkaar?

REGELS. Wat hoort bij elkaar? 171 171 REGELS 1 1 Ik ga iets eten want a ze geven een feestje. 2 Ik ga iets eten omdat b ik heb honger. 3 Vanavond gaan we naar de buren want c ze een feestje geven. 4 Vanavond gaan we naar de buren omdat

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14. En wat doe jij? Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken?

HOOFDSTUK 14. En wat doe jij? Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken? 229 229 HOOFDSTUK 14 En wat doe jij? WOORDEN 1 Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken? baan werk zoeken 1 sollicitant 2 contract 3 uitzendbureau 4 vergadering 5 cv 2 Wat hoort bij elkaar?

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Les 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Les 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Les 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek.

Nadere informatie

OEFENSCHRIFT DEEL 2 A1-A2

OEFENSCHRIFT DEEL 2 A1-A2 OEFENSCHRIFT DEEL 2 A1-A2 Basisleergang Nederlands voor anderstaligen Universiteit van Amsterdam, Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) Nicky Heijne Marten Hidma Karolien Kamma Vrije

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn Stufe 1 i1 Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn 3. heet jij? a) Wie b) Wat c) Hoe 4. Hoe gaat het met? a) jou b)

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 21. Herhaling thema

Thema Kinderen en school. Lesbrief 21. Herhaling thema Thema Kinderen en school. Lesbrief 21. Herhaling thema Dit is een herhalingsles. U heeft vier gesprekken van ouders gelezen. U heeft in les 17, 18, 19 en 20 veel geleerd over kinderen en school. In deze

Nadere informatie