helpende hand Groningse gemeenten :SLIM Ondersteuningsprogramma gemeenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "helpende hand Groningse gemeenten :SLIM Ondersteuningsprogramma gemeenten"

Transcriptie

1 helpende hand Groningse gemeenten :SLIM Ondersteuningsprogramma gemeenten Energiebesparing Betaalbaarheid van wonen Gezondheid van binnenmilieu en comfort Kansen voor de lokale economie Redenen om in te zetten op de energiekwaliteit van de bestaande bouw!

2

3 Inleiding Noord-Nederland heeft de ambitie uitgesproken dat woningen en gebouwen energiezuiniger worden gemaakt. We zijn daar al een aantal jaren mee bezig met z n allen. Er zijn vele aansprekende voorbeelden te noemen van energiezuinige nieuwbouw of renovatie. Maar we zijn er nog lang niet. De provincie Groningen wil de gemeenten ondersteunen bij het realiseren van de ambities, vooral omdat gemeenten ons inziens een belangrijke rol spelen bij dit onderwerp. De ondersteuning van de Helpende Hand richt zich op het onderwerp particuliere voorraad. In deze folder is aangegeven wat de mogelijkheden zijn. In de bijlage is een overzicht weergegeven van projecten die lopen vanuit het Woningenplan.

4 Het aanbod: slim Particuliere woningvoorraad De gemeente speelt een grote rol in het bereiken van de particuliere woningeigenaar. Veel gemeenten hebben in navolging van het Woningenplan ambities geformuleerd voor de energetische verbetering van de particuliere voorraad. Echter, de tijd en middelen die gemeenten hebben zijn vaak niet voldoende om samen met het lokale MKB projecten op te zetten. Om het effect van lopende projecten te vergroten en de gemeentelijke en provinciale ambities te realiseren, willen we de gemeenten een Helpende Hand bieden. Deze Helpende Hand biedt ondersteuning in de vorm van menskracht, middelen en communicatie en informatie. U kunt een beroep doen op alle vormen.

5 Menskracht Gemeenten kunnen gebruik maken van een aanjager die meehelpt bij het uitwerken en opzetten van een project gericht op de particuliere voorraad. Deze aanjager heeft hiervoor uren beschikbaar. Vanuit de gemeente dient een projectleider of -bewaker te worden benoemd die de uitvoering van het project op zich neemt. Middelen Tevens is er de mogelijkheid voor gemeenten om subsidie aan te vragen voor de uitvoering van een project dat gericht is op energiebesparing in particuliere woningen. De hoogte van dit bedrag is maximaal ,-, waarbij we uitgaan van een bijdrage van maximaal 80% in de kosten. De andere 20% kan worden ingebracht door lokale partijen of de gemeente. Dat kan in uren of in geld. Communicatie en Informatie Het is SLIM om in uw woning te investeren! De provincie heeft in noordelijk verband en in afstemming met het MKB een merk ontwikkeld om energiebesparing onder de aandacht te brengen bij de woningeigenaar. Het merk :SLIM. U mag daar als gemeente bij aansluiten. U kunt uw eigen logo of projectnaam toevoegen en gebruik maken van de teksten en formats die bedacht zijn. Een plan van aanpak hoeft u ook niet helemaal zelf te bedenken. Er is een digitale gereedschapskist beschikbaar met draaiboeken, voorbeeldbrieven, etc. Ook is er waardevolle informatie, zoals over succesvolle aanpakken, te vinden op bijvoorbeeld onder het deel voor gemeenten. Naast het uitvoeren van projecten is het ook handig om de natuurlijke momenten waarop particulieren met energiebesparing in aanraking kunnen komen te gebruiken. Dit kan door bijvoorbeeld bij het loket Bouwen en Wonen een energieloket in te richten of informatie neer te leggen en door met uw lokale makelaars en banken afspraken te maken over deze zaken. Sluit aan bij :SLIM!. Kijk op Ook op linkedin te vinden.

6 Wanneer kan een gemeente SLIM worden? Om aan te kunnen sluiten bij SLIM vinden we het van belang dat de volgende zaken geregeld zijn of op redelijke termijn geregeld gaan worden: Er is een projectleider en er is een afdeling verantwoordelijk Er zijn doelen geformuleerd m.b.t. energie in de gebouwde omgeving en deze zijn/worden gedekt door het bestuur Er is (zicht op) budget, indicatief ,- De gemeente heeft de intentie meerjarig in te zetten op dit onderwerp Er is zicht op de positie van het lokale bedrijfsleven m.b.t. dit onderwerp Om te sparren of meer informatie te verkrijgen kunt u contact opnemen met de projectmedewerkers van het Woningenplan. Telefoonnummer:

7 Bijlage 1 Samenvatting Helpende Hand gemeenten PARTICULURE WONINGVOORRAAD BESCHIKBAAR Menskracht Aanjager beschikbaar 3 Financiële bijdrage max ,-* 5 Communicatie :SLIM Pakketten/informatie (kosteloos) 23 * voorwaarde: bijdrage van de provincie is maximaal 80% van de kosten van het project In het najaar van 2012 wordt deze inzet geëvalueerd en wordt bepaald of de periode tot en met 2013 er hetzelfde uit gaat zien.

8 Bijlage 2 Lopende projecten Woningenplan Project Consortia Het doel van dit project is particuliere woningeigenaren positief te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Het project stimuleert en ondersteunt samenwerkende bedrijven bij het ontwikkelen en in de praktijk brengen van vernieuwende ideeën, die moeten bijdragen aan een zorgeloos totaalpakket voor de particuliere woningeigenaar. De markt en wij doen daarmee ervaring op met het benaderen van de woningeigenaar en het vermarkten van energiebesparing. Overigens verwachten we van alle consortia dat ze samenwerken met de gemeente waar ze zich op gaan richten. Andersom kunnen gemeenten ook bestaande consortia benaderen. Meer informatie en contactpersonen te vinden op: onder duurzaam bouwen en Dit project wordt uitgevoerd in het kader van NEND nachhaltiges energie Nederland-Duitsland Stimuleringsfonds Energiebesparing Bestaande Bouw Subsidieregeling voor particulieren De provincie Groningen heeft momenteel een subsidieregeling voor particulieren. Deze wordt uitgevoerd door Meer met Minder en sluit ook aan op de systematiek van de Meer met Minder aanbieder. Bij verbetering van de energie-index van de woning met 0,75 kan men 1000,- ontvangen. Het Rijk ondersteunt via MMM deze stap ook met 750,-. Mocht u als gemeente een regeling op willen zetten dan is het wellicht handig om aan te sluiten op deze bestaande regelingen. Meer informatie over beide regeling te vinden op De rijksregeling loopt eind 2011 af. Aansluitend bij de regeling heeft een pilot Energie Thuisloket gelopen, waarbij mensen gebruik konden maken van een (gratis) adviseur die ze hielp met de verschillende vragen rondom de regeling: moet ik dit wel willen, hoe doe ik dat, hoe financier ik het? Het Informatiepunt Duurzaam Bouwen voerde deze pilot uit. Hiervoor was erg veel belangstelling en ca 13 % ging een maatwerkadvies laten opstellen, 26% van de mensen ging direct over tot het nemen van maatregelen en nog eens 26% ging het serieus overwegen. Het kan dus een overweging zijn dit ook aan te bieden vanuit de gemeente, eventueel aangesloten bij het Bouw- en Wonenloket.

9 Subsidieregeling voor woningcorporaties In eerste instantie tot 1 november 2011 loopt een subsidieregeling voor woningcorporaties. Bij verbetering van minimaal 50 woningen met 2 (maximaal 25% van de woningen) of 3 (minimaal 75%) labelstappen kunnen woningcorporaties subsidie aanvragen, waarbij de subsidie maximaal ,- is. Een subsidie op het bijbehorende communicatietraject is ook mogelijk. Bij het energieneutraal maken van minimaal 10 woningen kunnen woningcorporaties ook subsidie ontvangen. Alle woningcorporaties zijn eind 2010 en in mei en september 2011 gewezen op deze regeling. Waarschijnlijk komt er een vervolg, deze wordt in overleg met de woningcorporaties opgezet. Meer informatie op Leningfaciliteit Wij starten met het opzetten van een leningfaciliteit voor particulieren, eventueel in samenwerking met banken. Over de gewenste vorm wordt nog nagedacht. Mocht u als gemeente bezig zijn met het ontwikkelen van zo n soort instrument, dan horen wij dat graag zodat we zaken op elkaar af kunnen stemmen. Aansluiten kan altijd. Deze projecten worden uitgevoerd met EFRO-subsidie. Expertisecentrum gezonde en duurzame scholen Het Expertisecentrum gezonde en duurzame scholen richt zich op het binnen klimaat, de energieprestaties en de duurzame functionaliteit van school gebouwen. In dit project worden 320 Groningse en Drentse basisscholen op deze aspecten onderzocht. Zo ontstaat inzicht in de huidige staat en in de mogelijkheden voor passende renovatie of vervangende nieuwbouw. De opgedane kennis is beschikbaar voor gemeenten, schoolbesturen, scholen en het regionale MKB. Meer informatie en contactpersonen op onder energiebesparing.

10 Zon in Groningen De provincie en het Energieconvenant Groningen ondersteunen samen twee initiatieven ter bevordering van zonne-energie. Het gaat om de stichting Wij willen zon en Grunneger Power. Op de betreffende sites is informatie te vinden. Veel gemeenten hebben deze acties ook (communicatief) ondersteund. Op het moment ontstaan er meerdere lokale initiatieven op wijk-, dorp- of gemeenteniveau. Deze zijn veelal gericht op energieopwekking. De provincie ondersteunt dit soort initiatieven onder de noemer «vergroening energievoorziening dorpen en wijken» en ontwikkelt momenteel een programma waarbij o.a. sociale cohesie een belangrijk aandachtspunt is. Nieuwbouw Ter ondersteuning van het zorgvuldig en kierdicht bouwen loopt er tot voorjaar 2012 een project waarin nieuwbouwwoningen kunnen worden doorgelicht op een aantal kwaliteitspunten, zoals bijvoorbeeld luchtdichtheid. In de praktijk wijken de energieprestaties van nieuwbouwwoningen vaak af van de papieren prestaties. Hier valt veel winst te halen. Betrokkenen bij de bouw hebben echter niet altijd de consequenties van zorgvuldig bouwen helder. Dit project draagt daar aan bij. Het wordt uitgevoerd in het kader van Build with care. Koplopergebieden Noord-Nederland In Noord-Nederland zijn onlangs 8 Koplopergebieden aangewezen. Het gaat om nieuwbouwprojecten met een minimumomvang van 20 woningen of 2000 m2 bvo. De energieprestatie moet minimaal 25% beter zijn dan vigerend beleid. De gemeenten Groningen en Zuidhorn hebben een Koploperproject gehonoreerd gekregen. Meer informatie op Krimp In veel buitengebieden zal het aantal bewoners dalen. Er worden momenteel plannen gemaakt waaruit duidelijk moet worden welke woningen blijven bestaan, welke eigenlijk gesloopt moeten worden en ook wat de gewenste kwaliteit van de woningen is. Dit heeft vanzelfsprekend een wisselwerking met het energiebesparingsdossier. Marktwerking van het energielabel betekent iets voor de waarde van woningen, energiekwaliteit heeft een grote overlap met kwaliteit in brede zin. Het is dan ook van belang al deze zaken mee te nemen indien er een project wordt opgezet.

11

12

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Gerben van Lunteren, Feike van der Zandt, Aernoud Olde, Renske den Exter, Raoul Santibanez Gemeenten: Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden,

Nadere informatie

^ groningen. fjj; X ie. "2 I^OV /44/A.24, MB Walma P.J. (050)

^ groningen. fjj; X ie. 2 I^OV /44/A.24, MB Walma P.J. (050) fjj; X pr@viii ie ^ groningen Aan Provinciale Staten 050 316 49 33 UJ Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlage Onderwerp "2 I^OV. 2012 2012-48.871/44/A.24,

Nadere informatie

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd RAADSVOORSTEL Onderwerp : Pilot energieaanpak woningen Raadsvergadering : 2 december 2009 Politieke markt d.d.: - Agendapunt : 6 Portef.houder : wethouder Berkelder Voorstelnummer : 236649 BenW-besluit

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH. Reactie college van Gedeputeerde Staten op het Initiatiefvoorstel Duurzaamheidsfonds

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH. Reactie college van Gedeputeerde Staten op het Initiatiefvoorstel Duurzaamheidsfonds Gedeputeerde Staten STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Reactie college van Gedeputeerde Staten op het Initiatiefvoorstel Duurzaamheidsfonds

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/93

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/93 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/93 Voor raadsvergadering d.d.: 08-12-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Lokale Energie Lokale Energie - 4 Lokale energie-initiatieven - Een loket voor buurt- en dorpsinitiatieven Projectnaam : Lokale Energie Opdrachtgever

Nadere informatie

Samen energie besparen! Convenant Energiebesparing 2009-2011 - Gemeente Kerkrade

Samen energie besparen! Convenant Energiebesparing 2009-2011 - Gemeente Kerkrade Samen energie besparen! Convenant Energiebesparing 2009-2011 - Gemeente Kerkrade 2 Voorwoord Beste mensen, voor u ligt de folder over het convenant energiebesparing 2009 2011. Dit is een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Samenwerken aan een maatschappelijke opgave: de energietransitie

Samenwerken aan een maatschappelijke opgave: de energietransitie Samenwerken aan een maatschappelijke opgave: de energietransitie 27 juni 2019 Charles Hussels www.energieexpeditiedrenthe.nl Opbouw presentatie Provinciale rol bij energietransitie Expeditie naar energieneutraal

Nadere informatie

Pilot Energiebesparende maatregelen particuliere woningvoorraad

Pilot Energiebesparende maatregelen particuliere woningvoorraad Plan van aanpak Helpende Hân Pilot Energiebesparende maatregelen particuliere woningvoorraad Inleiding In de bestaande bouw valt op het gebied van energiebesparing veel winst te behalen. In onze beleidsnotitie

Nadere informatie

Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie

Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie Dit document beschrijft de opzet van een projectplan om een startsubsidie lokale energie aan te vragen bij het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts.

Nadere informatie

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN ENERGIEAKKOORD Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN 2 - Wie zijn wij? - Visie Ekwadraat - Beleid - Doelstellingen - Middelen - Financiering Inhoud - Conclusies en aanbevelingen 3 INLEIDING

Nadere informatie

Samenvatting portfolio

Samenvatting portfolio Samenvatting portfolio Inleiding Dit document bevat een samenvatting van de verschillende instrumenten en diensten die Bespaar Lokaal op dit moment heeft. De samenvatting schetst in het kort wat de instrumenten

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Om te kijken hoe de regio Eemsdelta zich ontwikkelt en te monitoren op het gebied van demografie, leefbaarheid, de woningmarkt en bijvoorbeeld woon-, zorg en andere voorzieningen

Nadere informatie

Samenvatting project 2 Wat houdt het project in, opzet en doelstellingen. Begrippen / definities 4 Verklaring van de begrippen die gebruikt worden

Samenvatting project 2 Wat houdt het project in, opzet en doelstellingen. Begrippen / definities 4 Verklaring van de begrippen die gebruikt worden Plan van aanpak Duorsum Dwaande mei wenjen Energiebesparende maatregelen particuliere woningvoorraad Inleiding In de bestaande bouw valt op het gebied van energiebesparing veel winst te behalen. In onze

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met stadswarmte Bestaande woningen, nieuwbouwwoningen en

Nadere informatie

SLIM WONEN in DE MARNE

SLIM WONEN in DE MARNE Energiebesparing in de bestaande bouw: SLIM WONEN in DE MARNE Programma Welkom Slim Wonen in De Marne, wat willen we doen Rineke van der Wal Energiebesparing in de bestaande bouw, grijpt u die kans? Charlie

Nadere informatie

Presentatie Kamp C Bovenregionale samenwerking middels Duurzaam Bouwloket en Kamp C Provincie Antwerpen. Raoul Santibanez

Presentatie Kamp C Bovenregionale samenwerking middels Duurzaam Bouwloket en Kamp C Provincie Antwerpen. Raoul Santibanez Presentatie Kamp C Bovenregionale samenwerking middels Duurzaam Bouwloket en Kamp C Provincie Antwerpen Raoul Santibanez Duurzaam Bouwloket Energietransitie (boven) regionaal Energieakkoord Per 1 januari

Nadere informatie

Meer met Minder. Duurzame Energie en Energiebesparing. Van Europa moet het. De Nederlandse overheid wil het. UNETO-VNI = ondernemersorganisatie

Meer met Minder. Duurzame Energie en Energiebesparing. Van Europa moet het. De Nederlandse overheid wil het. UNETO-VNI = ondernemersorganisatie Meer met Minder Seminar Energielabel 24 april 2008, Nootdorp Rob van der Meer UNETO-VNI = ondernemersorganisatie Installatiebranche met circa 5.300 aangesloten bedrijven. Technische detailhandel met circa

Nadere informatie

Doelstelling en doelgroep

Doelstelling en doelgroep klimaat op maat Klimaat op maat Het klimaat verandert en de olievoorraden raken langzaamaan op. Dat laatste betekent concreet dat de energieprijzen naar verwachting flink stijgen in de komende decennia.

Nadere informatie

GO 12. Bewonerscampagne vervolg Steek energie in je huis

GO 12. Bewonerscampagne vervolg Steek energie in je huis GO 12 Bewonerscampagne vervolg Steek energie in je huis Achtergrond Het doel van de campagne is om het voor bewoners - eigenaar/bewoners in dit geval, aantrekkelijk te maken om daadwerkelijk te investeren

Nadere informatie

Welkom Fijn dat u er bent!

Welkom Fijn dat u er bent! Welkom Fijn dat u er bent! Informatieavond / maandag 3 oktober 2016, Noordkade Veghel Agenda informatieavond maandag 3 oktober 2016 : Opening Inleiding Resultaat haalbaarheidsonderzoek Stand van zaken

Nadere informatie

Workshop Openstelling Koolstofarme economie. Eline de Graaff 20 juni 2019

Workshop Openstelling Koolstofarme economie. Eline de Graaff 20 juni 2019 Workshop Openstelling Koolstofarme economie Eline de Graaff 20 juni 2019 Programma Workshop Koolstofarme economie 16:15 17:15 Inhoudelijk kader van de openstelling Stappenplan Toelichting projectplan en

Nadere informatie

WONEN en ENERGIE Verduurzaming particuliere woningvoorraad

WONEN en ENERGIE Verduurzaming particuliere woningvoorraad Regio woensdag 4 oktober 2017 WONEN en ENERGIE Verduurzaming particuliere woningvoorraad Piet Wildschut (RUD NHN) 1 Regionale aanpak verduurzaming particuliere woningvoorraad Regio woensdag 4 oktober 2017

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH. Reactie College van Gedeputeerde Staten op het Initiatiefvoorstel Duurzaamheidsfonds

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH. Reactie College van Gedeputeerde Staten op het Initiatiefvoorstel Duurzaamheidsfonds Gedeputeerde Staten STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Reactie College van Gedeputeerde Staten op het Initiatiefvoorstel Duurzaamheidsfonds

Nadere informatie

Deelname aan Nijmeegse Economie Circulair 3.0

Deelname aan Nijmeegse Economie Circulair 3.0 Openbaar Onderwerp Deelname aan Nijmeegse Economie Circulair 3.0 Programma Duurzaamheid BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Afgelopen drie jaar heeft de gemeente deelgenomen aan het Nijmeegs

Nadere informatie

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

TOELICHTING SUBSIDIEREGELING CONSORTIA VOOR VERDUURZAMEN BESTAANDE WONINGVOORRAAD GRONINGEN, FRIESLAND EN DRENTHE

TOELICHTING SUBSIDIEREGELING CONSORTIA VOOR VERDUURZAMEN BESTAANDE WONINGVOORRAAD GRONINGEN, FRIESLAND EN DRENTHE TOELICHTING SUBSIDIEREGELING CONSORTIA VOOR VERDUURZAMEN BESTAANDE WONINGVOORRAAD GRONINGEN, FRIESLAND EN DRENTHE Datum: 24 mei 2011 1. Waarom subsidie voor consortia? De 3 noordelijke provincies willen

Nadere informatie

NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ OP NAAR CO 2. -neutraal en/of aardgasvrij wonen. Uw navigatie naar toekomstbestendig CO 2. Bepaal je eigen route naar CO 2

NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ OP NAAR CO 2. -neutraal en/of aardgasvrij wonen. Uw navigatie naar toekomstbestendig CO 2. Bepaal je eigen route naar CO 2 P NAAR C 2 NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ Uw navigatie naar toekomstbestendig C 2 -neutraal en/of aardgasvrij wonen Bepaal je eigen route naar C 2 -neutraal en aardgasvrij, met een toekomstbestendig, gewild en

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Duurzaam wonen. - wat & waarom - (en het energielabel) ALV Buurtplatform Remcom Kasper van Heteren - Hoom

Duurzaam wonen. - wat & waarom - (en het energielabel) ALV Buurtplatform Remcom Kasper van Heteren - Hoom Duurzaam wonen (en het energielabel) - wat & waarom - ALV Buurtplatform Remcom Kasper van Heteren - Hoom 1 Inhoud van de presentatie Wie is Hoom? Waarom zou je je huis verduurzamen? Het energielabel Hoe

Nadere informatie

Rol provincie bij nieuwbouw. Klik op de kavels voor meer informatie. De provincie is aanjager, kennismakelaar, verbinder, beleidsmaker en regelgever.

Rol provincie bij nieuwbouw. Klik op de kavels voor meer informatie. De provincie is aanjager, kennismakelaar, verbinder, beleidsmaker en regelgever. Rol provincie bij nieuwbouw De provincie is aanjager, kennismakelaar, verbinder, beleidsmaker en regelgever. 1 Regionale afspraken wonen 2 Keuze van de locatie 3 Initiatief voor nieuwbouw 4 Onherroepelijk

Nadere informatie

Aanvullende informatie over het Energieconcept Vitaal Bouwen

Aanvullende informatie over het Energieconcept Vitaal Bouwen Aanvullende informatie over het Energieconcept Vitaal Bouwen 1 De essentie van Energieconcept Vitaal Bouwen Bij het ontwerpen van nieuwe woningen of bij renovatie/ verbouw van bestaande woningen is een

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 15 april 2009 ALDUS BESLOTEN 23 APRIL Klimaatplan Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 15 april 2009 ALDUS BESLOTEN 23 APRIL Klimaatplan Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 3 Doetinchem, 15 april 2009 ALDUS BESLOTEN 23 APRIL 2009 Klimaatplan Doetinchem 2009-2012 Voorstel: 1. het beleidskader klimaat vaststellen, wat inhoudt dat de gemeente inzet op

Nadere informatie

PROVINCIAAL GEBOUWENPLAN 2013-2015 Uitvoeringsprogramma 2013 Programma Energie

PROVINCIAAL GEBOUWENPLAN 2013-2015 Uitvoeringsprogramma 2013 Programma Energie PROVINCIAAL GEBOUWENPLAN 2013-2015 Gebouwenplan Verdere verbetering energetische kwaliteit van gebouwen Bijdrage werkgelegenheid bouwsector Stimuleren inbreng kennisinstellingen Projectnaam : Provinciaal

Nadere informatie

Regelingen energiebesparing woningen

Regelingen energiebesparing woningen Regelingen energiebesparing woningen Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord-Holland (Nationale) Energiebespaarlening Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) Fonds energiebesparing

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Projectcode GEMEENTE 1 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen Doelstelling Het verbeteren van de energieprestatie van gemeentelijke gebouwen door 3%

Nadere informatie

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen.

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. 15-1 Collegevoorstel Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. Samenvatting Eén van de actiepunten uit BEN 2040 is het is ondersteuning

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN Aan : Kerngroep De Bevelanden Van : Werkgroep Werken Datum : 11-10-2016 Onderwerp : Economische agenda De Bevelanden In het najaar van 2014 heeft het Bestuurlijk

Nadere informatie

CONCEPT Datum vergadering: 15-12-2009 Aanpassing subsidieverordening Duurzaam Bouwen

CONCEPT Datum vergadering: 15-12-2009 Aanpassing subsidieverordening Duurzaam Bouwen AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: CONCEPT Datum vergadering: 15-12-2009 Onderwerp: Aanpassing subsidieverordening Duurzaam Bouwen Conceptbesluit: Het college van B&W besluiten om: * in

Nadere informatie

Wasstraat Duurzaamheid Een katalysator voor verduurzaming van de woningvoorraad. Theo Stauttener

Wasstraat Duurzaamheid Een katalysator voor verduurzaming van de woningvoorraad. Theo Stauttener Wasstraat Duurzaamheid Een katalysator voor verduurzaming van de woningvoorraad Theo Stauttener Stadkwadraat Rijk zet in op energiesprong! Duurzaamheid Belangrijk thema In bestaande voorraad het meeste

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 45

Provinciaal blad 2010, 45 Provinciaal blad 2010, 45 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van, 14 september 2010, nr. 2010NTI263378 houdende nadere regels op grond van de Stimuleringsregeling Duurzaamheid,

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018 Riedsútstel Ried : 22 januari 2015 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 6 november 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : mw. R.M.A. van Sonsbeek

Nadere informatie

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016 1. Inleiding In september 2013 is door een groot aantal partijen, waaronder de Rijksoverheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, financiële instellingen en de VNG, het

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Zou u bijgaande brief willen doorsturen naar uw fracties? De brief bevat aanbevelingen voor de verkiezingsprogramma s van de partijen in uw gemeente.

Zou u bijgaande brief willen doorsturen naar uw fracties? De brief bevat aanbevelingen voor de verkiezingsprogramma s van de partijen in uw gemeente. From: Lugt, Arjen van der Sent: donderdag 17 augustus 2017 8:56:15 To: OW-Info Cc: Subject: FW: energiebesparing in de huursector als onderwerp in uw verkiezingsprogramma Attachments: Brief 16082017

Nadere informatie

PROVINCIAAL GEBOUWENPLAN 2013-2015 Energietransitie in de gebouwde omgeving Programma Energie

PROVINCIAAL GEBOUWENPLAN 2013-2015 Energietransitie in de gebouwde omgeving Programma Energie PROVINCIAAL GEBOUWENPLAN 2013-2015 Energietransitie in de gebouwde omgeving Gebouwenplan Verdere verbetering energetische gebouwkwaliteit Bijdrage werkgelegenheid bouwsector Stimuleren inbreng kennisinstellingen

Nadere informatie

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid 2016-728 Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Commissie Omgevingsbeleid op 23 maart 2016 - Provinciale Staten op 13 april 2016 - fatale beslisdatum: 13 april

Nadere informatie

Energiesubsidiewijzer. www.energiesubsidiewijzer.nl

Energiesubsidiewijzer. www.energiesubsidiewijzer.nl Energiesubsidiewijzer www.energiesubsidiewijzer.nl Mei 2014 Inhoud 1. Subsidie... 3 Zomerdeals Friese energiepremie... 3 Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP)... 4 2. Lening... 5 Energiebespaarlening...

Nadere informatie

Zeeuws Energieakkoord. Energiebesparing in de particuliere woningvoorraad

Zeeuws Energieakkoord. Energiebesparing in de particuliere woningvoorraad Zeeuws Energieakkoord Energiebesparing in de particuliere woningvoorraad Aanleiding SER-ENERGIEAKOORD Een besparing van het finale energieverbruik met gemiddeld 1,5 procent per jaar; 100 PJ aan energiebesparing

Nadere informatie

Projectopdracht en Plan van aanpak Energiezuinig bouwen in Pesse

Projectopdracht en Plan van aanpak Energiezuinig bouwen in Pesse Projectopdracht en Plan van aanpak Energiezuinig bouwen in Pesse Datum: 13 januari 2012 Strategie, Beleid en Projecten Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen Telefoon 14 0528 Fax 0528-291325 E-mailinfo@hoogeveen.nl

Nadere informatie

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling ICT in Drenthe: een economische kijk Besluit van gedeputeerde staten van Drenthe van 22 februari 2005, kenmerk 5.3/2005001126,

Nadere informatie

Wonion legt lat steeds hoger

Wonion legt lat steeds hoger Wonion legt lat steeds hoger Wonion is een woningcorporatie met ongeveer 4.000 woningen in de gemeente Oude IJsselstreek. De gemeente in Oost-Gelderland ligt in een krimpregio en de verwachting is dat

Nadere informatie

Routekaart Duurzaam Voorne-Putten Raadscommissie

Routekaart Duurzaam Voorne-Putten Raadscommissie Routekaart Duurzaam Voorne-Putten 2040 Raadscommissie Doel van vandaag Informeren over de context, het proces en de Routekaart Duurzaam Voorne-Putten 2040. Inhoud van vandaag Startpunt Proces Routekaart

Nadere informatie

: Initiatiefvoorstel met betrekking tot duurzaamheidsleningen van de fractie van GroenLinks

: Initiatiefvoorstel met betrekking tot duurzaamheidsleningen van de fractie van GroenLinks Nummer : 13-13.2011 Onderwerp : Initiatiefvoorstel met betrekking tot duurzaamheidsleningen van de fractie van GroenLinks Korte inhoud : De GroenLinks fractie stelt u de volgende beslispunten voor: 1.

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

Tool Nieuwbouw Onderhoud & beheer Handleiding bouwen aan Frisse Scholen PVE Frisse Scholen Frisse Scholen Toets Ervaringen met de Frisse Scholen

Tool Nieuwbouw Onderhoud & beheer Handleiding bouwen aan Frisse Scholen PVE Frisse Scholen Frisse Scholen Toets Ervaringen met de Frisse Scholen Tools voor Frisse Scholen een overzicht Ir. Bert Meijering 07.11.2012 Tool Nieuwbouw Onderhoud & beheer Handleiding bouwen aan Frisse Scholen PVE Frisse Scholen Frisse Scholen Toets Ervaringen met de Frisse

Nadere informatie

Intentieverklaring van het. Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen. Inspanningen voor Schoon en Zuinig. in afstemming met Meer met Minder

Intentieverklaring van het. Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen. Inspanningen voor Schoon en Zuinig. in afstemming met Meer met Minder Intentieverklaring van het Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen Inspanningen voor Schoon en Zuinig in afstemming met Meer met Minder De platformorganisaties: 1. Vereniging Eigen Huis, rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Stelling 1: Energie is geld voor Fryslân

Stelling 1: Energie is geld voor Fryslân Gebruik de lokale, Friese kracht voor meer duurzame energie en werkgelegenheid Vijf stellingen voor een duurzamer Fryslân Steeds meer Friezen kiezen er voor om zelf duurzame energie op te wekken, thuis

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum Onderwerp Subsidieregeling stimulering duurzame energievoorzieningen Categorie B DIS Nummer 2010/3791 Portefeuillehouder Wethouder E. Beimers Commissie

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017 Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017 Inleiding In dit Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid staan de belangrijkste projecten en activiteiten op het gebied van Duurzaamheid opgenoemd die voor 2017 op de planning

Nadere informatie

Projectplan Het Nieuwe Wonen

Projectplan Het Nieuwe Wonen Projectplan Het Nieuwe Wonen 1 1. Inleiding Duurzaamheidsambitie Giessenlanden heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. In het duurzaamheidsplan Giessenlanden zijn diverse beleidsvoornemens

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 5 januari 2009 AGENDA NR. 6

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 5 januari 2009 AGENDA NR. 6 VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 5 januari 2009 AGENDA NR. 6 VOORSTEL 1. Het vaststellen van het Milieubeleidsplan 2009 2012 een het daarin opgenomen milieu-uitvoeringsprogramma 2009; 2. Het beschikbaar stellen

Nadere informatie

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Managementcontract 2013 Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Programma 2 Wat is het? Ondernemingsplan Managementcontract: 3 thema s - De wensen van de klant zijn de start - Goede en betaalbare

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Dames en heren, geëerde gasten, [Inleiding] Zuinig over de drempel! Zo heette de eerste oudejaarsconference van

Nadere informatie

Urgenda ESCo-project. Peter Odermatt

Urgenda ESCo-project. Peter Odermatt Urgenda ESCo-project Peter Odermatt Inleiding Ambitie Urgenda: Vergroten energie efficiency in NL Beter benutting hernieuwbare energie potentieel in NL Verkennen onder welke voorwaarden ESCo s een bijdrage

Nadere informatie

Landelijke subsidieregelingen

Landelijke subsidieregelingen Landelijke subsidieregelingen energiebesparing en duurzame energie particuliere woningbouw Melissa Ernst Energieservicepunt Zeeland Inhoud van de presentatie 1. Energieservicepunt Zeeland 2. Subsidieregeling

Nadere informatie

Lokale aanpak energiebesparing. Particuliere woningen

Lokale aanpak energiebesparing. Particuliere woningen Lokale aanpak energiebesparing Particuliere woningen Gertjan Brand Gernand Plaggenmars verbinder, organisator en adviseur combineert theorie en praktijk: strategie, beleid, uitvoering resultaat praktische

Nadere informatie

Zoek de verschillen kg/j kg/j

Zoek de verschillen kg/j kg/j Zoek de verschillen Voor verbouwing Na verbouwing 6.446 kg/j 2.475 kg/j 1.987 1.003 Watt voor Watt Energieprijs stijgt sterker dan gemiddelde kosten levensonderhoud Iedere Haarlemmer heeft recht op een

Nadere informatie

Op weg naar duurzaam bouwen met subsidie

Op weg naar duurzaam bouwen met subsidie Op weg naar duurzaam bouwen met subsidie Kernthema s subsidies Energie Milieu Innovatie Opleiding & ontwikkeling Internationale samenwerking Informatie subsidies Doel subsidies Het realiseren van overheidsbeleid:

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG HUREN IN AMERSFOORT

ENERGIEZUINIG HUREN IN AMERSFOORT ENERGIEZUINIG HUREN IN AMERSFOORT Hoe krijgen we de sociale woningvoorraad energieneutraal in 2030 Terugblik en vooruitblik Donderdag 4 juni 2015 WELKOM! ACHTERGROND VAN DEZE AVOND Samenwerking van diverse

Nadere informatie

Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars

Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars De Energiebespaarlening helpt de woningeigenaar de woning te verbeteren en kosten te besparen. Informeer uw klanten over

Nadere informatie

neutraal & aardgasvrij

neutraal & aardgasvrij Op naar CO 2 neutraal & aardgasvrij UW NAVIGATIE NAAR TOEKOMSTBESTENDIG CO 2 NEUTRAAL EN/OF AARDGASVRIJ WONEN KAW architecten en adviseurs Juni juni 2018 Voegt u graag daad bij het woord? Wilt u een concrete

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Het college besluit Gemeentesecretaris dubbelklik hier

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Het college besluit Gemeentesecretaris dubbelklik hier Onderwerp: Energiemarkt en wijkgerichte aanpak Vertrouwelijk: Nee Portefeuillehouder: J.J.N.J. Beemsterboer Opsteller: I. Zwart/C. Ekel Registratienr.: Dubbelklik hier Datum: 3 maart 2015 Afdeling/team:

Nadere informatie

Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars

Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars De Energiebespaarlening helpt de woningeigenaar de woning te verbeteren en kosten te besparen. Informeer uw klanten over

Nadere informatie

1. Inleiding Onze doelstellingen 4

1. Inleiding Onze doelstellingen 4 ACTIEPLAN 2017 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Onze doelstellingen 4 3. Fondsenwerving 3.1. Startkapitaal 3.2. Werven van fondsen voor projecten en activiteiten 5 3.3. Samenwerking met partners en mogelijkheden

Nadere informatie

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Samenvatting jaarverslag 2014 1 Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Wij zijn Lefier, een woningcorporatie in Noord-Nederland. Lefier staat midden in de samenleving

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. 18 augustus Onderwerp: Energie-uitvoeringsprogramma: Resultaten en vervolg. Informatie voor de raad

Raadsinformatiebrief. 18 augustus Onderwerp: Energie-uitvoeringsprogramma: Resultaten en vervolg. Informatie voor de raad Raadsinformatiebrief 18 augustus 2015 Onderwerp: Energie-uitvoeringsprogramma: Resultaten en vervolg. Informatie voor de raad Geachte leden van de gemeenteraad Bergen, Op 18 februari 2014 heeft u het Uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

de hiervoor genoemde gemeenten worden verder genoemd: de gemeenten;

de hiervoor genoemde gemeenten worden verder genoemd: de gemeenten; Samenwerkingsovereenkomst betreffende de stimulering van duurzame energiebesparende maatregelen voor particuliere woningen in Zeeland (Meer met Minder) Provincie Zeeland, ten dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Regeling van 8 april 2014 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling WurkjeFoar Fryslân

PROVINCIAAL BLAD. Regeling van 8 april 2014 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling WurkjeFoar Fryslân PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Friesland. Nr. 212 25 april 2014 Regeling van 8 april 2014 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling WurkjeFoar Fryslân Gedeputeerde Staten, overwegende

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Duurzaamheidsopgave NL

Duurzaamheidsopgave NL Duurzaamheidsopgave NL In perspectief Door: Frans van Rijn De feiten Sinds 1 januari 2008 is bij de overdracht van een woning een energielabel verplicht. Ruim vijf miljoen woningen hebben in de eerste

Nadere informatie

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth Workshop VvE Energieloket Gelderland 29-05-2018 Fletcher Hotel Doorwerth Vanavond Kennismaking Ondersteuning VvE Energieloket Gelderland Waarom verduurzamen? Mogelijkheden verduurzamen VvE s Subsidie en

Nadere informatie

Nieuwe woningcorporaties

Nieuwe woningcorporaties Nieuwe kansen voor woningcorporaties in de modelwoonwijk van Technologie Thuis Nu! De uitdaging Er gaat veel veranderen op de woningmarkt, ook in de sector van de sociale huurwoningen. Mensen blijven langer

Nadere informatie

FAQ MARKTPLAATS VOOR ENERGIENEUTRALE KANTOORRENOVATIES

FAQ MARKTPLAATS VOOR ENERGIENEUTRALE KANTOORRENOVATIES FAQ MARKTPLAATS VOOR ENERGIENEUTRALE KANTOORRENOVATIES 1. Ik ben adviseur en werk normaal gesproken rechtstreeks in opdracht van de gebouweigenaar of gebruiker. Moet ik me nu aanmelden als Maker? Of moet

Nadere informatie

Voortgang. Programma VvE-balie

Voortgang. Programma VvE-balie Voortgang Programma VvE-balie 2015-2018 Tussentijdse rapportage De stand van 1 juli 2017 1 De VvE-balie biedt advies en ondersteuning en zet aan tot duurzaam woningonderhoud De gemeente Den Haag wil in

Nadere informatie

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Resultaten maatwerkadviezen 4. Informatieronden 5. Aanbod lokale bedrijven 6.

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Resultaten maatwerkadviezen 4. Informatieronden 5. Aanbod lokale bedrijven 6. Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Resultaten maatwerkadviezen 4. Informatieronden 5. Aanbod lokale bedrijven 6. Afsluiting Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Nadere informatie

Energie Verbonden terugblik 2018, plannen 2019

Energie Verbonden terugblik 2018, plannen 2019 Energie Verbonden terugblik 2018, plannen 2019 Aansluitend bij de doelstelling van Energie Verbonden als ontwikkelcentrum en samenwerkingsverband van energiecoöperaties en energiecollectieven in het Gooi,

Nadere informatie

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis!

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! Wat is de Opgewekte Woning Club? De Opgewekte Woning Club is een slimme aanpak welke energiezuinig wonen en verbouwen bij woningeigenaren

Nadere informatie

Financiële bijdrage van de huurder bij investeringen in verduurzaming en vergroening

Financiële bijdrage van de huurder bij investeringen in verduurzaming en vergroening O P I N I E S T U K Financiële bijdrage van de huurder bij investeringen in verduurzaming en vergroening Bijna iedereen is het er wel over eens dat een significante vermindering van het energieverbruik

Nadere informatie

Slimme energie-oplossingen voor bestaande en nieuwe woningen

Slimme energie-oplossingen voor bestaande en nieuwe woningen Slimme energie-oplossingen voor bestaande en nieuwe woningen Samen verduurzamen Uitdagingen op de Nederlandse markt De Nederlandse woningbouw staat voor een fikse uitdaging. De tijd van grote nieuwbouwprojecten

Nadere informatie

Regeling van 8 april 2014 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Wurkje Foar Fryslân.

Regeling van 8 april 2014 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Wurkje Foar Fryslân. Regeling van 8 april 2014 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Wurkje Foar Fryslân. Gedeputeerde Staten, overwegende dat de regeling Friese Energiepremie vanaf 1 oktober 2013 is opengesteld ten behoeve

Nadere informatie

MEMORANDUM OF UNDERSTANDING ENERGIE-EFFICIËNTIE IN DE GEBOUWDE OMGEVING IN DE BENELUX EN AANGRENZENDE GEBIEDEN

MEMORANDUM OF UNDERSTANDING ENERGIE-EFFICIËNTIE IN DE GEBOUWDE OMGEVING IN DE BENELUX EN AANGRENZENDE GEBIEDEN MEMORANDUM OF UNDERSTANDING ENERGIE-EFFICIËNTIE IN DE GEBOUWDE OMGEVING IN DE BENELUX EN AANGRENZENDE GEBIEDEN MEMORANDUM OF UNDERSTANDING Energie-efficiëntie in de gebouwde omgeving in de Benelux en

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

Green Deal Leiden: wonen en energie

Green Deal Leiden: wonen en energie Green Deal Leiden: wonen en energie Samen meters maken Bart van Geleuken, projectleider Green Deal Introductie Leidse Green Deal Toelichting doel Leidse Green Deal Leidse voorbeelden wonen en energie Voorbeelden

Nadere informatie