Start nieuw Europees innovatieprogramma OP-Zuid uitgesproken als voorzitter Comité van Toezicht in Gouvernement aan de Maas, 29 oktober 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Start nieuw Europees innovatieprogramma OP-Zuid uitgesproken als voorzitter Comité van Toezicht in Gouvernement aan de Maas, 29 oktober 2014"

Transcriptie

1 Start nieuw Europees innovatieprogramma OP-Zuid uitgesproken als voorzitter Comité van Toezicht in Gouvernement aan de Maas, 29 oktober Dames en heren, Ik heette u welkom als gouverneur van Limburg, maar die pet zet ik bij deze af. Ik sta nu voor u als de voorzitter van het Comité van Toezicht van het programma, dat we hier vandaag aftrappen. En als die voorzitter omarm ik het héle zuiden van Nederland. Waarbij ik overigens best wel met u wil delen dat ik getwijfeld heb over dit voorzitterschap; dat ik even goed moest nadenken over het antwoord op de vraag of ik die rol wel wilde oppakken. Ik heb namelijk ook aan de andere kant van de tafel gezeten. Voordat ik het mooie ambt van gouverneur van Limburg mocht opnemen, zat ik aan die andere kant als voorzitter van de Open Universiteit. En in die hoedanigheid ik geef het toe kon óók ik mijn twijfels hebben over dit soort Europese subsidieprogramma s. Dan had je een prachtig programma voor beroepsonderwijs voor ogen; een programma waarvan je zeker wist dat het iedere euro subsidie dubbel en dwars zou terugverdienen maar huiverde je toch een beetje voor het doorlopen van de procedure om die subsidie binnen te halen Omdat je er tóch niét helemaal de vinger op kon leggen waaróm het nou wel of niet zo lukken; het daadwerkelijk binnen halen van zo n subsidie. Was dat niet een té gepolitiseerd proces? Moest je niet eerst een gedeputeerde kennen en in stelling brengen? Een ervaring die ik toen ik gouverneur werd - ook terug kreeg van anderen. Zo kreeg ik op mijn kennismakingstocht door de provincie, de meest prachtige plannen en projecten gepresenteerd. Maar vroeg ik dan aan de enthousiaste initiatiefnemers of ze gebruik hadden gemaakt van een Europese subsidie; of daar al eens aan gedacht hadden, dan waren de reacties niet altijd even positief..

2 2 Dat het toch wel een lastig gedoe was om die binnen te halen dat het een hoop energie, tijd en dus geld kostte en als het dan niets opleverde dan was het toch wel héél veel verspilde moeite. Dus nu snapt u wellicht mijn aarzeling om meteen volmondig ja te zeggen op het verzoek deze voorzittershamer op te nemen. En toch heb ik het gedaan. Ik heb ja gezegd. En ik zal u ook zeggen waarom: omdat dit programma een veel hoger hoe moet ik het zeggen een veel hoger drie-musketiers-gehalte kent Een hoger drie-musketiergehalte gebaseerd op dat wereldberoemd motto: één voor allen, allen voor één. Ofwel een motte dat bindt, in plaats van deelt. Een motto dat geen Berlijnse muur toestaat tussen de drie provincies; geen Berlijnse muur toestaat tussen overheid, ondernemers en onderwijs; geen Berlijnse muur toestaat tussen steden en ommelanden; en geen Berlijnse muur toestaat die mensen buitensluit En het is met dit hoge drie-musketiers-gehalte dat we een programma hebben voorbereid dat sterk is in zijn gezamenlijkheid; sterk in zijn gerichtheid (focus); en daarmee ook sterk in zijn resultaatgerichtheid. Dames en heren, Ik zei net dat ik hier voor héél Zuid sta; en dat kan ook niet anders. Want Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hebben héél nadrukkelijk voor die gezamenlijkheid gekozen. Als een Aramis, Athos en Portos zijn die drie provincies rond de tafel gaan zitten; hebben elkaar diep in de ogen gekeken; en hun beste troeven op tafel gelegd. Dat deden de provincies en de gemeenten, ofwel de overheid niet alleen. Aan die tafel schoven óók onderzoekers, óók ondernemers en óók onderwijsinstellingen In dit triple helix verband eigenlijk ook een soort drie-musketiers in dit verband hebben ze samen de kracht van Zuid-Nederland geformuleerd.

3 3 En die kracht zit in, naast een goed leefklimaat het is immers goed leven beneden de rivieren maar naast dat goede leefklimaat zit die kracht vooral in een innovatieve, op kennis gebaseerde, dynamische economie. Een innovatieve, op kennis gebaseerde, dynamische economie met een ijzersterke basis in drie internationale topclusters: High Tech Systemen, Chemie en Materialen en Agrofood. Drie internationale topclusters plus vier nationale topclusters met internationale potentie: Life Sciences & Health, Biobased, Logistiek en Maintenance. Dames en heren, als je wéét waar je goed in bent; wát je ijzersterke basis is, dan is de volgende vraag: hóe gaan we die pot die Europa beschikbaar stelt een pot van 113 miljoen hóe gaan we die pot besteden; en wel zo effectief mogelijk. Een pot waarvoor overigens ook nog aanvullingen klaarliggen. Aanvullingen vanuit de overheid (Rijk, provincies en gemeentes); aanvullingen vanuit het bedrijfsleven; aanvullingen vanuit de kennisinstellingen. Dus ook hier geldt weer een voor allen, allen voor een. Mét al die aanvullingen op dat 113 miljoen euro tellend Europees fonds, komen we uit op ruim 320 miljoen; ruim 320 miljoen aan investeringsimpuls voor Zuid-Nederland. En als ik u dan vertel, dat we daarbij graag zien dat elke euro investering zich vermenigvuldigt zeker met een factor 6 dan vraagt de besteding van die Europese subsidiepot dus een absolute focus. En die focus hebben we neergelegd in de Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie. En dan moet u denken aan Smart Food, Smart Technology, Smart Materials en Smart Logistics. Een strategie waarbinnen we bovendien zoals Europa ook van ons vraagt voor 2 absolute speerpunten hebben gekozen, en dat zijn: innovatiebevordering met name in het Midden en Kleinbedrijf én Koolstofarme Economie.

4 4 Dames en heren, aangezien we die strategie sámen hebben uitgestippeld; sámen voor die focus gekozen hebben; hebben we ook sámen helder voor ogen welke resultaten we willen bereiken met dit innovatieprogramma; met dit OPZuid. Natuurlijk, het is Europees geld; dus het moet absoluut bijdragen aan de EU 2020 doelstelling. En dat is de doelstelling dat de EU een slimme, duurzame en inclusieve economie moet worden. Dames en heren, die inclusieve economie betekent dat niemand buiten de boot valt; dat iedereen die kan en wil meedraaien, dat ook kan. En dat betekent werk, werk voor iedereen. In het filmpje dat u zojuist zag, werd gezegd: we zijn niet beter, maar slimmer En dat is mooi en goed, dat we dát voor Zuid-Nederland kunnen zeggen, maar slimme ideeën alleen brengen geen brood op de plank; althans niet bij allen Dat betekent dat onze slimmigheid wel toepasbaar moet zijn. Dat ons midden en kleinbedrijf er mee uit de voeten kan; en - ook vooral - producten oplevert voor onze maakindustrie. Onze maakindustrie die zo verschrikkelijk belangrijk is voor onze werkgelegenheid. En van grote betekenis is voor onze economie. Heeft u het nieuws ook meegekregen? Vorige week nog in het NOS-Journaal? Hoezeer de maakindustrie de Nederlandse export dit jaar heeft bevorderd? Hoe groot bijvoorbeeld de bijdrage van ASML was aan de exportstijging naar de VS. Deze stijging bedroeg in totaal 1,2 miljard en de chipmachinebouwer uit Veldhoven nam hiervoor maar liefst de helft voor zijn rekening: 600 miljoen euro. Dus al ligt onze focus op slim, het resultaat moet werk zijn Dames en heren, Die gezamenlijk ontwikkelde focus; en de gezamenlijk gewenste resultaten; vragen ook om een meer gezamenlijke beoordeling van projecten. Een wijze van beoordeling waarmee we het principe verlaten van eerdere subsidieprogramma s; en wel het principe van first come, first serve. Een principe dat in zijn systematiek eerder een meer politiek gedreven beoordeling door de verantwoordelijke stuurgroep in de hand werkte; en niet per definitie de beste en meest gewenste projecten opleverde.

5 5 Dit principe verlaten we nu dus. We gaan nu nadrukkelijker sturen op de werving van kwalitatief goede projecten. Pro-actief dus. Waarbij ook en dat is écht belangrijk ook het veld een belangrijke rol krijgt. Zo gaan de zeven triple helix organisaties die Zuid-Nederland rijk is, ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van die kwalitatief goede projecten, die aansluiten bij die gezamenlijk ontwikkelde Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie. Dus wie een geweldige innovatie voor ogen heeft, kan dat al toetsen en beter afstemmen voordat hij in het subsidietraject stapt Een andere aanpassing én verbetering, zo nemen we aan is dat de kwalitatieve beoordeling niet langer in handen ligt van een stuurgroep, maar van een deskundigencommissie. Een commissie die bestaat uit onafhankelijke deskundigen met expertise en ervaring in die voor Zuid-Nederland zo belangrijke sectoren. Dames en heren, zo hopen we gezamenlijk, gefocust en resultaatgericht van dit OPZuid een heel inspirerend én effectief programma te maken. Waarmee we Zuid-Nederland nog verder opstuwen in de vaart der volken. En niet alleen door geniaal te zijn in ideeën; maar ook geniaal in het vertalen naar producten; en geniaal in het opleiden van de juiste mensen voor de banen die al onze genialiteit kan opleveren. Maar of OPZuid een heel inspirerend én effectief programma wordt, ligt voor een groot deel ook in uw handen. In u, zoals u hier vandaag samen bent. Het feit dat u bij deze startbijeenkomst bent, betekent dat u een aanjager kunt zijn. Ga in uw omgeving op zoek naar die ideeën en plannen die met steun uit dit zuidelijke innovatieprogramma een motor kunnen zijn voor die slimme, duurzame en inclusieve economie. Of, als u zelf dat geweldige idee of plan in uw hoofd heeft, zoek steun en samenwerking. Vandaag bij andere bezoekers; of zoek deze bewust op.

6 6 U krijgt straks in ieder geval allemaal een folder mee met alle mogelijke contactinformatie en de planning. En volgens die planning kunt u vanaf april 2015 uw projecten indienen. Maar bovenal hoop ik dat u als aanjager ook het drie-musketiers-gevoel oppikt. Zoek die verbinding over alle mogelijke grenzen heen ook over die van uw eigen professie, omgeving of cluster want juist dáár op die raakvlakken dáár waar uw wereld overlapt met een andere wereld - juist dáár kunnen hele interessante dingen ontstaan En nu ik het toch over het overschrijden van grenzen heb: als 3 zuidelijke provincies hebben we nóg een troef in handen. Net zo als de drie musketiers zich versterkt wisten met een vierde musketier, genaamd d Artagnan, hebben óók wij een d Artagnan in handen en wel in onze grensligging. Dus wie een kans aan de andere kant van de grens ziet liggen; grijp hem. Wij gaan het u dan in ieder geval niet lastiger maken. Want wie een project indient met partners aan de andere kant van de grens, hoeft daarvoor geen aparte procedure door te lopen. Overigens gaan wij u als Zuid-Nederland ook voor in het overschrijden van die grenzen zo hebben Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zich gezamenlijk aangesloten bij het zogenaamde Vanguard Initiative. Dit Vanguard Initiative is een kopgroep of voorhoede van 20 economisch sterke Europese regio s. Sterke regio s die die stuk voor stuk een hoog ambitieniveau hebben op het structureel vernieuwen van de Europese economie; en dan vooral op het gebied van her-industrialisering. Sámen willen ze hierin een voortrekkersrol spelen, onder meer door het onderling delen van echte voorhoede-initiatieven. Ook hierbij geldt het musketiersmotto: we doen het óók voor elkaar. Dat zullen we trouwens ook wel samen moeten. Alleen sámen zal het lukken Europa te laten uitgroeien tot de sterkste en meest concurrerende economie ter wereld. Dames en heren, nog één ding. Er moet me nog één ding van het hart. En wel dit. U heeft het vast gelezen. Het thema voor deze bijeenkomst was geformuleerd als:

7 7 RIS3 als vliegwiel voor de nieuwe industrie. Toch heeft u mij de term of afkorting RIS3 niet in de mond horen nemen misschien wel omdat ik zelf niet eens exact weet waar die letters en cijfer voor staan. Al hoop ik misschien dat u voortaan bij dat getal 3, de musketiers voor ogen houdt die vooral sámen de uitdaging aanpakken. Maar wat ik eigenlijk wil zeggen ik heb het al eens eerder gezegd ik twijfel er niet aan dat wij elkaar pratend in vele afkortingen en diverse programmanamen dat wij elkaar best wel verstaan (of doen alsóf we elkaar verstaan). Helaas doen we dat té vaak in een soort Chinees dat verder niemand begrijpt. Ook hierin moeten we verbinding gaan zoeken; in een taal die iedereen begrijpt. Zodat we óók die onderwijsinstellingen, óók die onderzoekers of óók die ondernemers kunnen bereiken, die ook prachtige bijdragen kunnen leveren; maar nu geen weet hebben van de mogelijkheden. Bovendien hebben we die begrijpelijke taal ook nodig om onze successen breed te delen. Want dames en heren, laat dat duidelijk zijn. Het is absoluut onze ambitie om met die Brusselse euro s als startkapitaal het leven en werken in Zuid-Nederland nog mooier te maken. Voor iedereen. Daarom, dames en heren toast ik bij deze al symbolisch Op Zuid. Straks gaan we er echt op knallen. Letterlijk!

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : ZUID NEDERLAND PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : ZUID NEDERLAND PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : ZUID NEDERLAND PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 zuid nederland zuid nederland pdf zuid nederland Zuid-Nederland heeft een sterke concurrentiepositie. Niet alleen vanwege de sterke economische

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Inleiding RIS3 en OPZuid

Inleiding RIS3 en OPZuid Inleiding RIS3 en OPZuid Inhoud RIS3 OPZuid 2014-2020 Toekomst structuurfondsen Call Systeemversterking Human Capital (1B3) Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie (RIS3) OPZuid 2014-2020

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Om in aanmerking te komen voor een subsidie tussen 25.000 en 65.000 euro moet een project aan de volgende criteria voldoen: 1. het project

Nadere informatie

llll lllliiii III! INI 3782773

llll lllliiii III! INI 3782773 Strategic Board Delta Region llll lllliiii III! INI 3782773 Boschstraat 35 4811GB BREDA T 076-5200247 KVK 56676328 IBAN NL07RABO0178996939 info@deltaregion.eu www.deltareeion.eu Aan Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten INFORMATIE OVER HET INNOVATIEF ACTIEPROGRAMMA GRONINGEN

Nadere informatie

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG www.food-future.eu Innovatie steun voor MKB in food sector in D en NL Yvette Lammers EZ Coördinatieteam Structuurfondsen EFRO EFRO: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

Geplaatst in het Financieele Dagblad van zaterdag 19 februari Denk niet langer in termen van gemeente- en provinciegrenzen

Geplaatst in het Financieele Dagblad van zaterdag 19 februari Denk niet langer in termen van gemeente- en provinciegrenzen Geplaatst in het Financieele Dagblad van zaterdag 19 februari 2011 Denk niet langer in termen van gemeente- en provinciegrenzen Economie vraagt om een beter passende ruimtelijke schaal Willem van der Velden

Nadere informatie

BUSINESS EVENT DELTA REGION DINSDAG 15 DECEMBER 2015

BUSINESS EVENT DELTA REGION DINSDAG 15 DECEMBER 2015 BUSINESS EVENT DELTA REGION DINSDAG 15 DECEMBER 2015 WELKOM Lia Voermans - dagvoorzitter PROGRAMMA 10.00 uur De Nieuwe Economie Marga Hoek 10.45 uur Video Delta Region Daan van Doorn 11.00 uur Concrete

Nadere informatie

ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO

ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO TOP ECONOMY, SMART SOCIETY 2- Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio AIRPORT AIRPORT SEAPORT BRAINPORT NETWORK -3 4 - OVER BRAINPORT NETWORK

Nadere informatie

1-5-2015. 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie. 2. Instrumenten. 3. Budget en planning. 4.

1-5-2015. 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie. 2. Instrumenten. 3. Budget en planning. 4. 22 april 2015 Bastiaan de Jonge 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie 2. Instrumenten 3. Budget en planning 4. Tips Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Analyse integrale aanpak arbeidsmarktbeleid Zuidoost-Nederland Samenvatting

Analyse integrale aanpak arbeidsmarktbeleid Zuidoost-Nederland Samenvatting Analyse integrale aanpak arbeidsmarktbeleid Zuidoost-Nederland Samenvatting Versie 28 november 2012 In opdracht van de Brainport 2020-commissie Samenvatting Brainport 2020 heeft de ambitie om Zuidoost-Nederland

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Europese subsidie voor MKB-ers met slimme en duurzame ideeën. Tom Verhoef

Europese subsidie voor MKB-ers met slimme en duurzame ideeën. Tom Verhoef Europese subsidie voor MKB-ers met slimme en duurzame ideeën Tom Verhoef www.op-oost.eu slimme, duurzame & inclusieve groei slimme groei: R&D-investeringen naar 3% BBP groene groei uitstoot broeikasgassen

Nadere informatie

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband WESTHOEK BUSINESS DISTRICT een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband AGENDA 1. Missie, doelstellingen en taakstellingen van Westhoek Business District 2. Inspirerende

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak

Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak Europastrategie van Velsen EU-strategie die als leidraad geldt voor alle activiteiten en investeringen van Velsen op dit vlak 1. Wat willen wij: Visie op Velsen Met het vaststellen van de Visie op Velsen

Nadere informatie

Economisch Manifest. Noord-Limburg

Economisch Manifest. Noord-Limburg Noord-Limburg Inleiding In de vorm van een Plan van aanpak programma Greenport Venlo heeft de Provincie najaar 2014 haar visie gegeven op de koers die men voor Noord-Limburg van belang acht: het komen

Nadere informatie

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Brainport Development ontwikkelingsmaatschappij nieuwe stijl Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid Strategie-ontwikkeling-uitvoering

Nadere informatie

E-Fulfilment Hub rijgt successen aan elkaar

E-Fulfilment Hub rijgt successen aan elkaar pagina 1 van 5 Subscribe Past Issues Tra Keynote #113 Online bekijken E-Fulfilment Hub rijgt successen aan elkaar Ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen uit de Keyport-regio lanceerden begin november

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen,

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak van Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het afscheid van Dr. Anne Flierman als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente op 24 april 2013. Geachte

Nadere informatie

Resultaten update economische transformatiemonitor Goeree-Overflakkee

Resultaten update economische transformatiemonitor Goeree-Overflakkee Resultaten update economische transformatiemonitor Goeree-Overflakkee 4 april 2019 Kees Stob 2017 Public Result Pagina 1. Scenario s Bruto Regionaal Product (ETM15) Visserij Toerisme Agrifood M.n. akkerbouw

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 24-10-2013 1 7 Inleiding. Eind

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Achtste wijzigingsregeling Subsidieregeling Operationeel Programma Zuid-Nederland

PROVINCIAAL BLAD. Achtste wijzigingsregeling Subsidieregeling Operationeel Programma Zuid-Nederland PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Brabant Nr. 8545 20 november 2018 Achtste wijzigingsregeling Subsidieregeling Operationeel Programma Zuid-Nederland 2014-2020 Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie.

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie. Welkomstwoord van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, bij het Lustrumcongres 'Geothermal Heat is Cool' van het Platform Geothermie, Den Haag, 24 oktober 2012 ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Samenvatting Operationeel Programma Oost-Nederland

Samenvatting Operationeel Programma Oost-Nederland Samenvatting Operationeel Programma Oost-Nederland 2014-2020 1 Inleiding Het Operationeel Programma EFRO 2014-2020 Oost-Nederland (OP Oost) is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Overijssel

Nadere informatie

Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden

Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden pagina 1 van 5 Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed ziet. MEI 2017 Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden Waar moet je zijn, er zijn zoveel loketten. En hoe pak je dat aan? Dat zijn vragen

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Zeeuws Subsidie Team

Zeeuws Subsidie Team Zeeuws Subsidie Team intro Intro: Zeeland periferie? Intro: Zeeland periferie? 1:30 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 4:00 Intro: Zeeland periferie? 2:30 tot 3:00

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap G32 BESTUURLIJKE NETWERKDAG 2 Ecosysteem voor ondernemerschap 3 Onderzoeksvraag Hoofdvraag: Wat is de rol van het openbaar bestuur in regionale

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 1-11-2013 1 7 Facts & figures.

Nadere informatie

Subsidieaanvraag & Activiteitenplan

Subsidieaanvraag & Activiteitenplan Subsidieaanvraag & Activiteitenplan Regeling Kennisvouchers Techport 13 december 2015 1. Subsidieaanvraag In 2015 hebben de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de drie IJmondgemeenten Beverwijk,

Nadere informatie

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Coalitieakkoord Uitdagend Gelderland Economie is hèt belangrijkste thema in deze coalitieperiode 195

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top!

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top! Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie Samen naar de top! Drs. G.M. Landheer Directeur Topsectoren en Industriebeleid

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10 Geachte raad, Het college van burgemeester en wethouders vraagt

Nadere informatie

Navigatie topsectoren

Navigatie topsectoren Navigatie topsectoren Beleidsthema s en - doelen Beleid in cijfers Beleidsinstrumentarium 1 Versie oktober 215 Beleidsthema s en doelen topsectoren Specifiek beleid, ondersteunend aan doelen Bedrijvenbeleid:

Nadere informatie

CIV SMART TECHNOLOGY

CIV SMART TECHNOLOGY CIV SMART TECHNOLOGY Uitgebreide managementsamenvatting Plan van Aanpak Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology Ten behoeve van subsidie aanvraag Regionaal Investeringsfonds door de partners

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 Bijzondere bepalingen voor verstrekking van subsidie voor kennis- en innovatienetwerken

Hoofdstuk 16 Bijzondere bepalingen voor verstrekking van subsidie voor kennis- en innovatienetwerken Subsidieregeling kennis-en innovatienetwerken 2018 Hoofdstuk 16 Bijzondere bepalingen voor verstrekking van subsidie voor kennis- en innovatienetwerken Artikel 16.1 In dit hoofdstuk wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

CIRCULAIRE POLITIEK ERIC SMALING SP TWEEDE KAMER

CIRCULAIRE POLITIEK ERIC SMALING SP TWEEDE KAMER CIRCULAIRE POLITIEK ERIC SMALING SP TWEEDE KAMER MINERALENOVERSCHOT - Mineralen (stikstof en fosfaat) kg / ha www.mlvc.nl 12 juni 2012 13 DEPOSITIE Stikstof depositie van ca 3000 mol/ha/jr Gewenst ca

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD SUBSIDIEFLITS THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING SUBSIDIEFLITS December 2016 INNOVATIE Stimulus als eerste met MIT data 2017 voor zuidelijke provincies Mkb ers in de provincies Limburg,

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Beste leerlingen, dames en heren, Er is een filmpje op YouTube dat begint

Nadere informatie

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Toekomst Europese programma s Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Inhoud - Operationeel Programma Zuid (doelstelling 2, EFRO) - Stand van zaken andere Europese programma s: - Doelstelling 3, grensoverschrijdende

Nadere informatie

Reglement Kennisvouchers Techport 12 maart 2015

Reglement Kennisvouchers Techport 12 maart 2015 Reglement Kennisvouchers 12 maart 2015 Context In het najaar van 2013 hebben de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de drie IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen het economisch gebiedsprogramma

Nadere informatie

Cluster Agro en Food Regio Zwolle

Cluster Agro en Food Regio Zwolle Cluster Agro en Food Regio Zwolle Dé proeftuin voor duurzame, innovatieve systemen en nieuwe verdienmodellen: een living lab voor Agro en Food Cluster Agro en Food Regio Zwolle Werk en innovatie Sterk

Nadere informatie

Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015

Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015 1 Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015 Dames en heren, Beste Romy Roelofsen Beste Gable Roelofsen Het is vandaag de vijfde keer dat het Prins Bernard Cultuurfonds

Nadere informatie

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013.

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Dames en heren, Wat fijn dat u vandaag bij ons bent. Ik heet u hartelijk welkom

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Alleen de uitgesproken tekst geldt. Welkomstwoord van drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, bij de opening van de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel,

Nadere informatie

Van internationalisering naar interregionalisering Focus aanbrengen en impulsen geven

Van internationalisering naar interregionalisering Focus aanbrengen en impulsen geven Van internationalisering naar interregionalisering Focus aanbrengen en impulsen geven De provincie Noord-Brabant wil tot de top van de Europese kennis- en innovatieregio s behoren. Daartoe moet de economische

Nadere informatie

BEAGLE BRABANT BRIEFING COMMUNICATIE

BEAGLE BRABANT BRIEFING COMMUNICATIE BEAGLE BRABANT BRIEFING COMMUNICATIE Wat is BEAGLE BRABANT? BEAGLE is een beweging die erop gericht is om innovatie in Brabant, vooral binnen het bestaande MKB, structureel en op een vernieuwende manier

Nadere informatie

FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY INNOVEERT INNOVEERT FOODVALLEY BOUW MEE AAN HET SUCCES VAN FOODVALLEY! JIJ BENT NODIG!

FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY INNOVEERT INNOVEERT FOODVALLEY BOUW MEE AAN HET SUCCES VAN FOODVALLEY! JIJ BENT NODIG! Foodproductiecentrum Nijkerk kwalitatieve woningen aantrekken internationale centrum voor arbeidsmobiliteit internationale R&D BOUW MEE AAN HET SUCCES VAN! FoodValley is uitgegroeid tot een aantrekkelijke,

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

INNOVATIESUBSIDIE IN EEN NOTEDOP

INNOVATIESUBSIDIE IN EEN NOTEDOP INNOVATIESUBSIDIE IN EEN NOTEDOP Vlaams-Brabantse kennisregio Provinciale subsidie groot & klein Inspiraties in 5 Smart Hubs Begeleiding naar aanvraag/aanvang VLAAMS-BRABANTSE KENNISREGIO 4,1% Vlaams-Brabantse

Nadere informatie

De Staat van Nederland Innovatieland: een gouden ei? Walter Manshanden

De Staat van Nederland Innovatieland: een gouden ei? Walter Manshanden De Staat van Nederland Innovatieland: een gouden ei? Walter Manshanden Van der Zee, F., W. Manshanden, F. Bekkers, T. van der Horst ea (2012). De Staat van Nederland Innovatieland 2012. Amsterdam: AUP

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Workshop Projectvoorbereiding

Workshop Projectvoorbereiding Regionale voorlichtingsbijeenkomst OPZuid 2014-2020 Workshop Projectvoorbereiding Inhoud Subsidieaanvraag in detail Beoordelingsproces Subsidieaanvraag in detail Uit welke documenten bestaat de aanvraag?

Nadere informatie

OPZUID EUROPEES INNOVATIE- PROGRAMMA VOOR ZUID-NEDERLAND. Publiekssamenvatting Jaarverslag

OPZUID EUROPEES INNOVATIE- PROGRAMMA VOOR ZUID-NEDERLAND. Publiekssamenvatting Jaarverslag 20 OPZUID EUROPEES INNOVATIE- PROGRAMMA VOOR ZUID-NEDERLAND 15 Publiekssamenvatting Jaarverslag OPZUID EUROPEES INNOVATIE- PROGRAMMA VOOR ZUID-NEDERLAND Publiekssamenvatting Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Collegevoorstel STAF BESTUUR EN DIRECTIE. Ja, zonder beperkingen Dienstverlening. Landsdeel Zuid-Nederland

Collegevoorstel STAF BESTUUR EN DIRECTIE. Ja, zonder beperkingen Dienstverlening. Landsdeel Zuid-Nederland zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel STAF BESTUUR EN DIRECTIE Reg.nr. B&W d.d. 19-06-2012 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Dienstverlening DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten

Nadere informatie

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Beleidscommissie Strategische raadsagenda Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Opdracht strategische raadsagenda Wat willen we bereiken: Visie op de positionering van Harderwijk in de context

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt 1 Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt Mevrouw de minister Crevits, Collega excellentie Reynders, Gedeputeerden, burgemeester,

Nadere informatie

DigiShape INNOVATIE PLATFORM VOOR DIGITALISERING VAN DE WATERSECTOR DATASCIENCE FOR DELTAS

DigiShape INNOVATIE PLATFORM VOOR DIGITALISERING VAN DE WATERSECTOR DATASCIENCE FOR DELTAS DigiShape INNOVATIE PLATFORM VOOR DIGITALISERING VAN DE WATERSECTOR WWW..NL Waarom DigiShape? We willen de grote potentie van digitalisering benutten voor Nederlandse watersector, want data-innovaties

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT-regeling)

MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT-regeling) Als iets van belang is voor een positieve ontwikkeling van de Nederlandse economie, dan is het wel innovatie. Dat verklaart waarom er zo sterk wordt ingezet op stimulering door middel van subsidiëring

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Dames en heren, [Inleiding] Mensen die op inspiratie wachten

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Europese fondsen

Informatiebijeenkomst Europese fondsen Informatiebijeenkomst Europese fondsen 1 Programma 12.30 13.00 Inloop Locatie: Wandelkerk (via Abdijplein en Kloostergangen) 13.00 13.30 Het nieuwe Europese kader 2014-2020 Inleiding door gedeputeerde

Nadere informatie

Noordoost Fryslân Maakt Verschil!

Noordoost Fryslân Maakt Verschil! Noordoost Fryslân Maakt Verschil! Marga Waanders - 26 januari 2017 Netwerk Noordoost Gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel, de provincie

Nadere informatie

Maar ik ben verheugd dat ik hier vandaag minister Schauvliege mag. vertegenwoordigen want het verhaal van de familie Van De Velde is toch wel

Maar ik ben verheugd dat ik hier vandaag minister Schauvliege mag. vertegenwoordigen want het verhaal van de familie Van De Velde is toch wel Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Textiel en mode 4 mei 2010 (uitgesproken door kabinetsmedewerker Phaedra Van Keymolen) Beste aanwezigen, Geachte dames en

Nadere informatie

Brainport 2030 Focus op maatschappelijke uitdagingen

Brainport 2030 Focus op maatschappelijke uitdagingen Brainport 2030 Focus op maatschappelijke uitdagingen Dirk Plees John Dreessen Hans Damsteegt Thomas Voncken Wereldproblemen als uitgangspunt Grondstoffen Gezondheid Energie Water Bevolking Voedsel en veiligheid

Nadere informatie

Welkom. regiobijeenkomst. 26 april 2012

Welkom. regiobijeenkomst. 26 april 2012 Welkom regiobijeenkomst 26 april 2012 PROGRAMMA Bestuurlijke terugkoppeling Korte presentatie aanpak programmamanagement Keuze regiodragende projecten Resultaten IJzers in het vuur Aanpak komende periode,

Nadere informatie

De derde industriële revolutie is de redding van de Nederlandse Economie

De derde industriële revolutie is de redding van de Nederlandse Economie is de redding van de Nederlandse Economie 3D printing als voorbeeld van een nieuw industrieel paradigma Managing Director Industrial Innovation 2 Hier de RTL video over 3D-printen invoegen 3 De vraag Een

Nadere informatie

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST NOORD-NEDERLAND: PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST PROEFTUIN ENERGIE- TRANSITIE REGIONALE PARTNER IN DE EUROPESE ENERGIE UNIE Noord-Nederland is een grensoverschrijdende proeftuin

Nadere informatie

Interreg Vlaanderen-Nederland. Projectmogelijkheden onder Interreg V

Interreg Vlaanderen-Nederland. Projectmogelijkheden onder Interreg V Interreg Vlaanderen-Nederland Projectmogelijkheden onder Interreg V 2014-2020 EU 2020-strategie De EU 2020-strategie: Inhoudelijke richting voor de Europese fondsen 2014 2020 Meer inhoudelijke focus in

Nadere informatie

Europa wil slim, duurzaam en inclusief

Europa wil slim, duurzaam en inclusief Europa wil slim, duurzaam en inclusief Noord-Nederland bereidt zich intensief voor op de Europese programma s in de periode 2014 2020. Het SNN biedt u met dit bericht inzicht in voortgang en verwachtingen.

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 Oost-Nederland

Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 Oost-Nederland 3 februari 2015 - zaaknummer 2014-016804 Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 Oost-Nederland GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Gelet op de goedkeuring van deze beleidsregel door het Comité

Nadere informatie

Gelet op artikel 8 van de Algemene subsidieverordening Zeeland 2013; Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

Gelet op artikel 8 van de Algemene subsidieverordening Zeeland 2013; Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant; CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR366537_7 26 februari 2019 Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant houdende regels omtrent subsidieverstrekking MKB voor de Zuidelijke

Nadere informatie

FINANCIERINGSCOMMISSIES

FINANCIERINGSCOMMISSIES FINANCIERINGSCOMMISSIES ZIJN NIEUW VLIEGWIEL VOOR REGIONALE ECONOMIE BINNEN BRAINPORT NETWORK 2 - EEN ECONOMISCH STERKE EN SLIMME TOPREGIO ZUIDOOST-NEDERLAND DIE SUCCESVOL KAN WEDIJVEREN MET DE INTERNATIONALE

Nadere informatie

dit* doorpakken in topsectoren

dit* doorpakken in topsectoren dit* doorpakken in topsectoren dit*doorpakken in topsectoren dit* is een prioriteitenprogramma. dit* zijn de maatregelen die nodig zijn om de groei van de Brabants-Zeeuwse economie te stimuleren, als voortrekker

Nadere informatie

Keynotes #95. Beerendonk van, André (PJA) Online bekijken

Keynotes #95. Beerendonk van, André (PJA) Online bekijken Beerendonk van, André (PJA) Van: Keyport 2020 namens Keyport 2020 Verzonden: dinsdag 11 oktober 2016 12:52 Aan: digitaleleeszaal

Nadere informatie

Smart Industries, Smart Connections Leo Esselman, Financieel directeur NLR, Kernteamlid cluster maakindustrie Amsterdam Economic Board Innovatie

Smart Industries, Smart Connections Leo Esselman, Financieel directeur NLR, Kernteamlid cluster maakindustrie Amsterdam Economic Board Innovatie Smart Industries, Smart Connections Leo Esselman, Financieel directeur NLR, Kernteamlid cluster maakindustrie Amsterdam Economic Board Innovatie Ontketend - 10 sept 2015 Innovatie Ontketend: Smart Industries,

Nadere informatie

Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2015

Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2015 CVDR Officiële uitgave van Limburg. Nr. CVDR367335_3 9 maart 2017 Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2015 Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2015

PROVINCIAAL BLAD. Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2015 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Limburg. Nr. 1575 18 maart 2016 Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland 2015 Gedeputeerde Staten van Zeeland; Gedeputeerde

Nadere informatie

uitgroeien tot een Vlaamse, Europese en internationale topregio met economische creativiteit als concept voor meer welvaart en welzijn in de regio.

uitgroeien tot een Vlaamse, Europese en internationale topregio met economische creativiteit als concept voor meer welvaart en welzijn in de regio. Flanders Smart Hub 1. Waarom dit project? 2. Wie maakt deel uit van dit project? 3. Vanwaar komt de naam? 4. Het vertrekpunt van het project 5. Actiedomeinen 6. Wat zijn onze doelstellingen? 7. Logistiek

Nadere informatie