Restitutie van lozingsrecht Gemeente Zaanstad Dienst Publiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Restitutie van lozingsrecht Gemeente Zaanstad Dienst Publiek"

Transcriptie

1 Rapport Gemeentelijke Ombudsman Restitutie van lozingsrecht Gemeente Zaanstad Dienst Publiek 18 juni 2008 RA Samenvatting Een man woont al 25 jaar op hetzelfde adres in Zaanstad. Zijn woning is niet aangesloten op de gemeentelijke riolering. Hij loost op de achter zijn woning gelegen sloot van het Hoogheemraadschap. Toch heeft de gemeente jarenlang lozingsrecht in rekening gebracht. In 1994 vraagt hij vrijstelling, maar dit verzoek wordt niet gehonoreerd. In 2004 dient de man een bezwaarschrift in tegen de aanslagen van 1993 tot en met Dit leidt ertoe dat de gemeente erkent dat er onrechtmatig belasting geheven is. De aanslagen over de jaren 2002, 2003 en 2004 worden ambtshalve terugdraait. Omdat de man ook het geld van de voorgaande jaren terug wil, wendt zich tot de rechtbank en het gerechtshof. Op formele gronden komen zij niet aan een inhoudelijke beoordeling van de zaak toe. De man legt de zaak daarom aan de ombudsman voor. Die verneemt dat de gemeente het beleid hanteert dat de restitutietermijn maximaal drie jaar is. Vijf jaar is weliswaar ook mogelijk, maar niet in Zaanstad. De daarvoor gegeven argumenten overtuigen niet. Naar het oordeel van de ombudsman heeft de gemeente in strijd met het vereiste van redelijkheid gehandeld. De ombudsman ziet aanleiding een aanbeveling aan zijn oordeel te verbinden. Verder acht de ombudsman het onbegrijpelijk dat er geen deugdelijker controle heeft plaatsgevonden of andere bewoners aan de Zuiddijk in een vergelijkbare positie verkeren als deze man. Daarom heeft hij ook op dit punt een aanbeveling gedaan. Oordeel De onderzochte gedraging is onbehoorlijk.

2 Pagina : 2/8 Aanbeveling Het College van Burgemeester en Wethouders wordt verzocht te bevorderen dat - zowel in het vervolg als in het geval van verzoeker - een restitutietermijn wordt gehanteerd van vijf jaar én dat ter plaatse (fysiek) wordt gecontroleerd of de overige bewoners van de Zuiddijk al dan niet terecht zijn aangeslagen voor lozingsrecht.

3 Pagina : 3/8 Verzoek Het verzoek tot onderzoek is op 6 december 2007 op het spreekuur ingediend en betreft de gemeente Zaanstad, Dienst Publiek. Het gevraagde onderzoek heeft betrekking op: het restitueren van ten onrechte betaald lozingsrecht. Bevindingen achtergrond van het verzoek Verzoeker woont al 25 jaar op de Zuiddijk in Zaandam en loost op de achter zijn woning gelegen sloot. Deze sloot wordt beheerd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hoewel verzoeker niet loost op het gemeentelijke riool, is hem jarenlang lozingsrecht in rekening gebracht. Naar achteraf blijkt, ten onrechte. In 1994 heeft verzoeker de gemeente verzocht hem vrij te stellen van deze betalingsverplichting. Dit verzoek is destijds niet gehonoreerd. Op 6 augustus 2004 dient verzoeker een bezwaarschrift in tegen de aanslagen over de periode 1993 tot en met Een en ander leidt uiteindelijk tot een procedure bij het gerechtshof Amsterdam. Tijdens die procedure verklaart de heffingsambtenaar van de gemeente dat het bij verzoeker jarenlang fout is gegaan en dat het lozingsrecht ten onrechte is geheven. Het is echter in het belang van de gemeente dat aanslagen op een gegeven moment vaststaan. Artikel 3 Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen gemeente Zaanstad bepaalt de termijn voor restitutie, namelijk drie jaar. De gemeente heeft de aanslagen voor de jaren 2002, 2003 en 2004 ongedaan gemaakt. Omdat verzoekers bezwaarschrift niet binnen de daarvoor gestelde termijn was ingediend, kan het gerechtshof de aanslag niet inhoudelijk beoordelen en evenmin de toepassing van beleidsregels toetsen 1. Wel overweegt de Belastingkamer het volgende: Tijdens de zitting is het Hof gebleken dat de aanslagen lozingsrecht ten onrechte zijn opgelegd. Het staat vast dat belanghebbende niet was aangesloten op het gemeentelijke riool en niet loosde op gemeentelijk water in de jaren Het is ongewenst dat aanslagen worden opgelegd zonder wettelijke grondslag (dan wel een grondslag van een lagere regelgever) en dat slechts op verzoek de geheven belasting wordt teruggegeven. Het Hof ziet echter geen mogelijkheid om hier in te grijpen.. Verzoeker kan zich er niet in vinden dat de gemeente niet overgaat tot restitutie vanaf 1994 en wendt zich tot de ombudsman. Deze vraagt de gemeente onder meer hoe de termijn van drie jaar tot stand is gekomen, en waarom geen aansluiting gezocht is bij de voorschriften inzake ambtshalve verminderingen of teruggaven 2 van de staatssecretaris van Financiën die een periode van vijf jaar hanteert. 1 Uitspraak van de Belastingkamer van het Hof Amsterdam van 7 september 2007 kenmerk 06/ Voorschriften inzake het ambtshalve verlenen van verminderingen of teruggaven; Resolutie van de staatssecretaris van Financiën van 25 maart 1991 nr. DB 89/735 Zie Bijlage bij dit rapport.

4 Pagina : 4/8 reactie van Dienst Publiek De gemeente geeft aan dat de termijn waarbinnen zij restitutie verleent, is gebaseerd op de bevoegdheid waarbinnen zij wettelijk gezien een eerste aanslag mag opleggen, te weten drie jaar. Deze termijn is vastgelegd in het ambtshalve beleid van de gemeente 3. De gedachte is dat de termijn voor het uit eigen beweging teruggeven van belasting gelijk is aan de termijn waarbinnen alsnog een eerste aanslag opgelegd kan worden. Modelbepalingen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geven gemeenten een zekere keuzevrijheid; Zaanstad heeft gekozen voor drie jaar. Een navorderingstermijn van vijf jaar ziet op aanslagen die zijn opgelegd, maar te laag blijken te zijn. In theorie kan de gemeente deze termijn hanteren, maar in de praktijk wordt in Zaanstad maar over één jaar nagevorderd. De gedachte hierachter is dat bij gemeentelijke belastingen snel te bepalen is hoe hoog de belastingplicht is. De gemeente is niet voornemens om over de jaren die buiten de ambtshalve termijn vallen restitutie toe te passen. Op de vraag van de ombudsman of de gemeente alle woningen aan de Zuiddijk gecontroleerd heeft op de belastingplicht voor lozingsrecht, antwoordt het sectorhoofd Belastingen bevestigend. De dijk is eigendom van het Hoogheemraadschap en loopt als een lang lint door de gemeente. Er zijn verschillende lozingsvormen. Erachter komen wie nu exact waarop loost [riool, geen riool, septic tank met wel/geen overstort, overstort in gemeentewater, rijkswater of water van het waterschap] is een lastig proces geweest. Als er nog objecten zijn waarvan de lozing door ons onjuist is beoordeeld, dan staat voor de cliënt de normale weg open om bezwaar te maken tegen de aanslag. De controle heeft plaatsgevonden op basis van beheerinformatie [onder andere het Geosysteem]. De afzonderlijke adressen zijn niet fysiek ter plaatse gecontroleerd. reacties op bevindingen Het resultaat van het onderzoek is als verslag van bevindingen naar verzoeker en naar de dienst gestuurd teneinde een nadere reactie mogelijk te maken. Verzoeker deelt mee dat buren van hem, die in dezelfde omstandigheden verkeren als hij wederom een aanslag lozingsrecht 2008 hebben ontvangen. Er is bezwaar aangetekend. Behoorlijkheidsvereisten De ombudsman toetst de gedragingen van gemeentelijke instanties aan behoorlijkheidsvereisten. In dit onderzoek is getoetst aan het vereiste van redelijkheid. Overwegingen Het vereiste van redelijkheid houdt in dat bestuursorganen de in het geding zijnde belangen tegen elkaar afwegen en dat de uitkomst hiervan niet onredelijk is. Dit brengt ook mee dat gemeenten bij het maken van beleidskeuzes geen situatie in het leven roepen van ongelijkheid in de positie van de burger tegenover die van de gemeente. 3 Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen gemeente Zaanstad zie Bijlage

5 Pagina : 5/8 Verzoeker beklaagt zich erover dat hij van 1993 af ten onrechte is aangeslagen voor lozingsrecht en dat hij maar voor drie jaar (2002, 2003 en 2004) ambtshalve teruggaaf heeft gekregen. De gemeente voert aan, onder verwijzing onder meer naar modelbepalingen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, voor ambtshalve vermindering een eigen beleid te hebben ontwikkeld met een maximale restitutietermijn van drie jaar. De daarvoor door de gemeente gegeven motivering overtuigt niet. Immers, de wettelijke basis van de ambtshalve vermindering ligt in artikel 65 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen 4 die zowel voor gemeenten als voor de rijksoverheid geldt. Met de Nationale ombudsman 5 is de gemeentelijke ombudsman van oordeel dat het wenselijk is dat gemeenten bij de heffing en invordering van gemeentelijke belastingen aansluiting zoeken bij de resolutie die geldt voor de rijksbelastingen en uitgaat van een vijf-jaarstermijn. Ook de VNG is van mening dat het om inhoudelijke redenen en omwille van de duidelijkheid voor de burger wenselijk is dat de verschillende overheden zo veel mogelijk hetzelfde beleid voeren. De gemeente voert op dit punt aan dat de drie-jaarstermijn gebaseerd is op de wettelijke bepaling dat een aanslag slechts mag worden opgelegd voor zover er nog geen drie jaren na het ontstaan van de belastingschuld zijn verstreken. Daarmee gaat de gemeente voorbij aan de hiervoor genoemde termijn van vijf jaar waarbinnen op voet van de Awr te weinig geheven belasting kan worden nagevorderd dan wel nageheven. Daardoor is sprake van een situatie van ongelijkheid in de positie van de burger tegenover die van de gemeente. Immers, in de situatie dat te weinig belasting is geheven kan de gemeente een periode van vijf jaar teruggaan terwijl in de spiegelsituatie dat te veel belasting is geheven slechts ambtshalve vermindering wordt verleend over drie jaar. De zienswijze van de gemeente dat in de praktijk maar over een jaar wordt teruggevorderd, overtuigt niet. Al met al is het redelijkheidsvereiste geschonden. Terzijde merkt de ombudsman op het onbegrijpelijk te vinden dat de gemeente zich op het standpunt stelt dat er geen aanleiding was om fysiek ter plaatse alle afzonderlijke adressen aan de Zuiddijk te controleren en dat er altijd nog bezwaar gemaakt kan worden. Niet alleen staat vast dat de gemeente aanslagen heeft opgelegd zonder enige wettelijke grondslag, maar de gemeente wist dat al in augustus Desondanks liet de gemeente na deugdelijk te onderzoeken of ook andere bewoners aan de Zuiddijk ten onrechte aangeslagen zijn voor lozingsrecht. De ombudsman ziet in het bovenstaande aanleiding een aanbeveling aan zijn oordeel te verbinden om de restitutietermijn te verlengen en deugdelijk onderzoek te doen naar de aanslagen lozingsrecht voor de bewoners aan de Zuiddijk. Oordeel De onderzochte gedraging is onbehoorlijk. 4 zie Bijlage 5 rapport 2003/412 van de Nationale ombudsman zie Bijlage

6 Pagina : 6/8 Aanbeveling Het College van Burgemeester en Wethouders wordt verzocht te bevorderen dat - zowel in het vervolg als in het geval van verzoeker - een restitutietermijn wordt gehanteerd van vijf jaar én dat ter plaatse (fysiek) wordt gecontroleerd of de overige bewoners van de Zuiddijk al dan niet terecht zijn aangeslagen voor lozingsrecht.

7 Pagina : 7/8 Bijlage Regelgeving 1. Algemene wet inzake de rijksbelastingen Artikel 11 lid 3 De bevoegdheid tot het vaststellen van de aanslag vervalt door verloop van drie jaren na het tijdstip waarop de belastingschuld is ontstaan. Indien voor het doen van aangifte uitstel is verleend, wordt deze termijn met de duur van dit uitstel verlengd. Artikel 65 lid 1 Een onjuiste belastingaanslag of beschikking kan door de inspecteur ambtshalve worden verminderd. Een in de belastingwet voorziene vermindering, ontheffing of teruggaaf kan door hem ambtshalve worden verleend. 2. voorschriften inzake het ambtshalve verlenen van verminderingen of teruggaven (Resolutie van de staatssecretaris van Financiën van 25 maart 1991, nr. DB 89/735) Geen ambtshalve vermindering wordt verleend als ten tijde van het ontvangen van het bezwaar- of verzoekschrift de vijfjaarstermijn is verstreken. 3. Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen gemeente Zaanstad Geen ambtshalve vermindering wordt verleend als ten tijde van het ontvangen van het bezwaar- of verzoekschrift de driejaarstermijn is verstreken. 4. in het rapport 2003/412 overwoog de Nationale ombudsman onder meer het volgende: 4..De argumenten van de staatssecretaris van Financiën op basis waarvan is gekozen voor de vijfjaarstermijn zijn gelegen in afstemming op de termijn waarbinnen op de voet van de Awr te weinig geheven belasting kan worden nagevorderd onderscheidenlijk nageheven. De gemeente heeft gewezen op een besluit van het college van burgemeester en wethouders waarin de gedragslijn is vastgelegd dat bij ambtshalve herziening van belastingaanslagen wordt teruggekomen op ten hoogste drie belastingjaren. De drie-jaarstermijn is, zo blijkt uit het besluit gebaseerd op de wettelijke bepaling dat een aanslag slechts mag worden opgelegd voor zover er nog geen drie jaren na het ontstaan van de belastingschuld zijn verstreken. Daarmee gaat de gemeente voorbij aan de hiervoor genoemde termijn van vijf jaar waarbinnen op de voet van de Awr te weinig geheven belasting kan worden nagevorderd onderscheidenlijk nageheven. Daardoor is sprake van een situatie van ongelijkheid in de positie van de burger tegenover die van de gemeente. Immers, in de situatie dat te weinig is geheven kan de gemeente een periode van vijf jaar teruggaan terwijl in de spiegelsituatie dat

8 Pagina : 8/8 te veel belasting is geheven slechts ambtshalve vermindering wordt verleend over drie jaar. Uit het vorenstaande volgt dat het niet redelijk is dat de gemeente het verzoek om ambtshalve vermindering heeft afgewezen.

Beleidsregels VOOR HET TOEKENNEN VAN AMBTSHALVE VERMINDERINGEN VAN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014

Beleidsregels VOOR HET TOEKENNEN VAN AMBTSHALVE VERMINDERINGEN VAN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014 Beleidsregels VOOR HET TOEKENNEN VAN AMBTSHALVE VERMINDERINGEN VAN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014 Beleidsregels voor het toekennen van ambtshalve verminderingen

Nadere informatie

Rapport. Oordeel: Gegrond. Datum: 27 september 2016 Rapportnummer:2016/087

Rapport. Oordeel: Gegrond. Datum: 27 september 2016 Rapportnummer:2016/087 Rapport Rapport over een klacht over de beslissing van de heffingsambtenaar van de gemeente Schiedam om geen gevolg te geven aan het verzoek tot vermindering van de aanslagen WOZ voor de jaren 2008 en

Nadere informatie

2. De door de gemeente Dongeradeel vanaf 2001 opgelegde aanslagen gemeentelijke belastingen heeft mevrouw W. steeds betaald.

2. De door de gemeente Dongeradeel vanaf 2001 opgelegde aanslagen gemeentelijke belastingen heeft mevrouw W. steeds betaald. Rapport 2 h2>klacht Mevrouw W. klaagt erover dat de gemeente Dongeradeel haar geen ambtshalve vermindering heeft toegekend met betrekking tot de aanslagen gebruikersbelastingen (afvalstoffenheffing, rioolrechten

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Rijnmond. Datum: 5 juni 2012. Rapportnummer: 2012/0095

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Rijnmond. Datum: 5 juni 2012. Rapportnummer: 2012/0095 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Rijnmond. Datum: 5 juni 2012 Rapportnummer: 2012/0095 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst zijn verzoek om ambtshalve vermindering

Nadere informatie

Rapport. Rapport over de weigering van een heffingsambtenaar om een belastingaanslag te verminderen. Datum: 9 mei 2016 Rapportnummer: 2016/044

Rapport. Rapport over de weigering van een heffingsambtenaar om een belastingaanslag te verminderen. Datum: 9 mei 2016 Rapportnummer: 2016/044 Rapport Rapport over de weigering van een heffingsambtenaar om een belastingaanslag te verminderen. Datum: 9 mei 2016 Rapportnummer: 2016/044 2 KLACHT Verzoeker klaagt erover, dat de heffingsambtenaar

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst Noord te Assen. Datum: 27 augustus Rapportnummer: 2012/132

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst Noord te Assen. Datum: 27 augustus Rapportnummer: 2012/132 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst Noord te Assen. Datum: 27 augustus 2012 Rapportnummer: 2012/132 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Noord/kantoor Assen niet

Nadere informatie

Belastingaanslag bij meerdere eigenaren Dienst Belastingen

Belastingaanslag bij meerdere eigenaren Dienst Belastingen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Belastingaanslag bij meerdere eigenaren Dienst Belastingen 16 juni 2003 RA0307811 Samenvatting Verzoeker en een vriendin kopen samen een pand. Voor het Kadaster zijn beiden

Nadere informatie

Beleidsregel ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen (met uitzondering van de onroerende zaakbelastingen)

Beleidsregel ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen (met uitzondering van de onroerende zaakbelastingen) CVDR Officiële uitgave van Berkelland. Nr. CVDR249013_1 29 mei 2018 Beleidsregel ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen (met uitzondering van de onroerende zaakbelastingen) Beleidsregel ambtshalve

Nadere informatie

's-gravenhage (hierna: het Hof) van 1 mei 2009, onder nummer BK 07/00421 - heeft afgewezen.

's-gravenhage (hierna: het Hof) van 1 mei 2009, onder nummer BK 07/00421 - heeft afgewezen. Rapport 2 h2>klacht Verzoekers klagen erover dat de staatssecretaris van Financiën het verzoek om restitutie van de overdrachtsbelasting - gegrond op de uitspraak van het Gerechtshof 's-gravenhage (hierna:

Nadere informatie

BELEIDSREGELS INZAKE HET TOEKENNEN VAN AMBTSHALVE VERMINDERINGEN

BELEIDSREGELS INZAKE HET TOEKENNEN VAN AMBTSHALVE VERMINDERINGEN BELEIDSREGELS INZAKE HET TOEKENNEN VAN AMBTSHALVE VERMINDERINGEN Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Rivierenland (hierna de BSR); Gelet op het bepaalde in artikel

Nadere informatie

Beleidsregel ambtshalve vermindering van belastingen 2015 Hefpunt

Beleidsregel ambtshalve vermindering van belastingen 2015 Hefpunt Beleidsregel ambtshalve vermindering van belastingen 2015 Hefpunt Het dagelijks bestuur van Hefpunt; Gelet op artikel 65 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (Awr), de artikelen 123, 124 en 134

Nadere informatie

Rapport. Rapport van een klacht over de Belastingdienst/Oost-Brabant. Datum: 11 december 2012. Rapportnummer: 2012/196

Rapport. Rapport van een klacht over de Belastingdienst/Oost-Brabant. Datum: 11 december 2012. Rapportnummer: 2012/196 Rapport Rapport van een klacht over de Belastingdienst/Oost-Brabant Datum: 11 december 2012 Rapportnummer: 2012/196 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst belastingteruggaven verrekent

Nadere informatie

Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken

Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman ` Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken 30 juni 2009 RA0939617 Samenvatting Een vrouw dient in Almere een bouwaanvraag in voor een uitbouw

Nadere informatie

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 21 juli 2009 RA0830829 Samenvatting Eind 2006 legt de gemeente Zaanstad bij verzoeker in de straat een

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband vastgoedinformatie, heffing en waardebepaling. Nr. 225 29 april 2016 Beleidsregels ambtshalve vermindering

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014;

gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014; No. 2014/ Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014; dat het gewenst is om beleidsregels

Nadere informatie

U rekent zich rijk Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

U rekent zich rijk Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman U rekent zich rijk Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 18 december 2009 RA0945988 Samenvatting Aan een bedrijf wordt een voorlopige aanslag Verontreinigingsheffing

Nadere informatie

Beleidsregels voor het toekennen van ambtshalve verminderingen gemeentelijke belastingen gemeente Waddinxveen

Beleidsregels voor het toekennen van ambtshalve verminderingen gemeentelijke belastingen gemeente Waddinxveen Beleidsregels ambtshalve vermindering Waddinxveen gemeentelijke belastingen gemeente Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen, gelet op artikel 65 van de Algemene wet inzake

Nadere informatie

BELEIDSREGELS 2009 VOOR HET TOEKENNEN VAN AMBTSHALVE VERMINDERINGEN VAN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. Artikel 1. Reikwijdte en definities.

BELEIDSREGELS 2009 VOOR HET TOEKENNEN VAN AMBTSHALVE VERMINDERINGEN VAN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. Artikel 1. Reikwijdte en definities. BELEIDSREGELS 2009 VOOR HET TOEKENNEN VAN AMBTSHALVE VERMINDERINGEN VAN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. Artikel 1. Reikwijdte en definities. 1. Deze beleidsregels gelden bij de heffing van gemeentelijke belastingen

Nadere informatie

Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen

Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Buren. Nr. 75280 17 augustus 2015 Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Rapport Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/153

Rapport Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/153 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst te Almere (voorheen Belastingdienst/Randmeren) Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/153 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de ontvanger van

Nadere informatie

Aan de bewoner van dit pand Gemeente Amsterdam Dienst Persoonsgegevens

Aan de bewoner van dit pand Gemeente Amsterdam Dienst Persoonsgegevens Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aan de bewoner van dit pand Gemeente Amsterdam Dienst Persoonsgegevens 30 september 2008 RA0829618 Samenvatting De Dienst Persoonsgegevens start een adresonderzoek naar

Nadere informatie

Kenteken gewijzigd; tóch naheffingsaanslagen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Bos en Lommer PCH

Kenteken gewijzigd; tóch naheffingsaanslagen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Bos en Lommer PCH Rapport Gemeentelijke Ombudsman Kenteken gewijzigd; tóch naheffingsaanslagen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Bos en Lommer PCH 22 april 2010 RA1050393 Samenvatting Een man heeft een parkeervergunning in Bos

Nadere informatie

Rapport. Datum: 19 maart 1998 Rapportnummer: 1998/070

Rapport. Datum: 19 maart 1998 Rapportnummer: 1998/070 Rapport Datum: 19 maart 1998 Rapportnummer: 1998/070 2 Klacht Op 9 oktober 1997 ontving de Nationale ombudsman door tussenkomst van de Gemeentelijke ombudsman Utrecht een verzoekschrift, gedateerd 27 september

Nadere informatie

De behandeling van een kwijtscheldingsverzoek Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

De behandeling van een kwijtscheldingsverzoek Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De behandeling van een kwijtscheldingsverzoek Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 21 december 2010 RA1060083 Samenvatting In mei 2009 vraagt een Amsterdamse

Nadere informatie

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition 21 september 2011 RA111266 Samenvatting Een man krijgt door Cition een naheffingsaanslag opgelegd.

Nadere informatie

Onjuiste informatie op parkeerautomaat Gemeente Amsterdam Cition

Onjuiste informatie op parkeerautomaat Gemeente Amsterdam Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onjuiste informatie op parkeerautomaat Gemeente Amsterdam Cition 20 juli 2011 RA110981 Samenvatting Op dinsdag 1 juni 2010 parkeert een vrouw haar auto op de Jacob van Lennepkade.

Nadere informatie

Verlate dienstverlening tegen vol tarief Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

Verlate dienstverlening tegen vol tarief Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Verlate dienstverlening tegen vol tarief Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer 4 december 2008 RA0832196 Samenvatting Een man moet de woning van zijn overleden

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de directeur Belastingdienst/Zuidwest uit Roosendaal. Datum: 1 juni Rapportnummer: 2011/163

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de directeur Belastingdienst/Zuidwest uit Roosendaal. Datum: 1 juni Rapportnummer: 2011/163 Rapport Rapport betreffende een klacht over de directeur Belastingdienst/Zuidwest uit Roosendaal. Datum: 1 juni 2011 Rapportnummer: 2011/163 2 Klacht Verzoekster klaagt over de wijze waarop de directeur

Nadere informatie

Adreswijzing doorgegeven, toch een naheffingsaanslag Gemeente Amsterdam Cition Stadsdeel Oost Dienst Basisinformatie

Adreswijzing doorgegeven, toch een naheffingsaanslag Gemeente Amsterdam Cition Stadsdeel Oost Dienst Basisinformatie Rapport Gemeentelijke Ombudsman Adreswijzing doorgegeven, toch een naheffingsaanslag Gemeente Amsterdam Cition Stadsdeel Oost Dienst Basisinformatie 3 mei 2012 RA120618 Samenvatting Een man verhuist in

Nadere informatie

Kwijtschelding voor ondernemers Dienst Belastingen

Kwijtschelding voor ondernemers Dienst Belastingen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Kwijtschelding voor ondernemers Dienst Belastingen 8 mei 2006 RA0611562 Samenvatting Met enige regelmaat wenden ondernemers met financiële problemen zich tot de ombudsman.

Nadere informatie

Met een ParkAdammer betalen in een dubbeltjeszone Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht

Met een ParkAdammer betalen in een dubbeltjeszone Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht Rapport Gemeentelijke Ombudsman Met een ParkAdammer betalen in een dubbeltjeszone Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht 10 april 2008 RA0824279 Samenvatting Een man parkeert in de Rijnstraat en schakelt

Nadere informatie

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 10 september 2009 RA0942181 Samenvatting De Dienst Werk en Inkomen beëindigt een aanvullende

Nadere informatie

Fout op fout bij aanslag kadegelden Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Sector Belastingen

Fout op fout bij aanslag kadegelden Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Sector Belastingen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Fout op fout bij aanslag kadegelden Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Sector Belastingen 20 september 2012 RA121673 Samenvatting Een man ontvangt in

Nadere informatie

Boete op grond van anti-speculatiebeding onredelijk Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Boete op grond van anti-speculatiebeding onredelijk Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Boete op grond van anti-speculatiebeding onredelijk Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling 8 juli 2010 RA1053269 Samenvatting Een echtpaar koopt een huis in de gemeente

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 25 702 Verslagen van de Commissie voor de Verzoekschriften Nr. 115 BRIEF VAN DE COMMISSIE VOOR DE VERZOEKSCHRIFTEN Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Op en b aar r ap p o r t

Op en b aar r ap p o r t Op en b aar r ap p o r t rapportnummer: 2008/113 datum: 1 juli 2008 Verzoekschrift van mevrouw W. te Den Haag, met een klacht over een gedraging van het hoogheemraadschap van Delfland te Delft. Bestuursorgaan:

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Op 21 januari heeft door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude de navolgende beleidsregels voor het verlenen van een ambtshalve vermindering van gemeentelijke

Nadere informatie

Rapport Gemeentelijke Ombudsman

Rapport Gemeentelijke Ombudsman Rapport Gemeentelijke Ombudsman Ten onrechte twee keer afgewezen voor collectieve ziektekostenverzekering Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen en Juridische Zaken

Nadere informatie

Het is mij bekend dat u meent dat in zo'n geval geen kwijtschelding mogelijk is.

Het is mij bekend dat u meent dat in zo'n geval geen kwijtschelding mogelijk is. Rapport 2 p class="c2">klacht Verzoekster klaagt erover dat de Belastingdienst Zuidwest/kantoor Roosendaal in zijn uitspraak van 21 november 2007 haar beroep tegen de beschikking van de ontvanger van de

Nadere informatie

Rapport. Belastingdienst wijst verzoek om ambtshalve vermindering af. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klachten gegrond.

Rapport. Belastingdienst wijst verzoek om ambtshalve vermindering af. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klachten gegrond. Rapport Belastingdienst wijst verzoek om ambtshalve vermindering af. Op basis van het onderzoek vindt de klachten gegrond. Datum: 12 januari 2015 Rapportnummer: 2015/007 2 SAMENVATTING Verzoekster, een

Nadere informatie

Rapport. Datum: 5 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/307

Rapport. Datum: 5 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/307 Rapport Datum: 5 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/307 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Belastingdienst/Directie Particulieren Utrecht haar beroep tegen de afwijzing door de Belastingdienst/Particulieren

Nadere informatie

Waardevaststelling woning: drie maal is scheepsrecht Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Waardevaststelling woning: drie maal is scheepsrecht Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Waardevaststelling woning: drie maal is scheepsrecht Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 31 januari 2008 RA0821242 Samenvatting De Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Nadere informatie

3. De aanslagen inkomstenbelasting 2006 van verzoekers werden opgelegd met dagtekening van 8 en 22 februari 2008.

3. De aanslagen inkomstenbelasting 2006 van verzoekers werden opgelegd met dagtekening van 8 en 22 februari 2008. Rapport 2 h2>klacht Verzoekers klagen erover dat het Besluit van 12 december 2007, nr. CPP2007/2793M in de weg staat aan honorering door de Belastingdienst van hun verzoek van 14 november 2008 om herziening

Nadere informatie

RAPPORT 2008/205, NATIONALE OMBUDSMAN, 26 SEPTEMBER 2008

RAPPORT 2008/205, NATIONALE OMBUDSMAN, 26 SEPTEMBER 2008 RAPPORT 2008/205, NATIONALE OMBUDSMAN, 26 SEPTEMBER 2008 Samenvatting 1 Klacht 2 Beoordeling 2 Conclusie 6 Onderzoek 6 Bevindingen 7 Achtergrond 7 SAMENVATTING Over het jaar 2003 kreeg verzoekster in het

Nadere informatie

Toelichting op de Modelbeleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen

Toelichting op de Modelbeleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen Toelichting op de Modelbeleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen Algemeen Inleiding In de praktijk van de belastingheffing komt het voor dat de formele belastingschuld niet in overeenstemming

Nadere informatie

Gang van zaken aftrekbaarheid kosten monumentenpand

Gang van zaken aftrekbaarheid kosten monumentenpand Rapport Gang van zaken aftrekbaarheid kosten monumentenpand Een onderzoek naar de gang van zaken en informatieverstrekking met betrekking tot het wel/niet aftrekbaar zijn van kosten voor een monumentenpand

Nadere informatie

Correctieverzoeken onbeantwoord Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen - Martkplein Centrum - Dienstencentrum Juridische Zaken

Correctieverzoeken onbeantwoord Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen - Martkplein Centrum - Dienstencentrum Juridische Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Correctieverzoeken onbeantwoord Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen - Martkplein Centrum - Dienstencentrum Juridische Zaken RA0612436 3 november 2006 Samenvatting

Nadere informatie

De waardevaststelling van een woning Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

De waardevaststelling van een woning Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De waardevaststelling van een woning Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Datum: 17 juli 2007 RA0612804 Samenvatting De Dienst Belastingen stelt in 2005 de WOZ-waarde van

Nadere informatie

Boete vanwege een anti-speculatiebeding Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Boete vanwege een anti-speculatiebeding Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Boete vanwege een anti-speculatiebeding Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling 6 november 2009 RA0944389 Samenvatting Verzoekers bedrijf gaat failliet. Om aan zijn

Nadere informatie

Die beruchte draaiknopautomaat Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Cition

Die beruchte draaiknopautomaat Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Die beruchte draaiknopautomaat Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Cition 9 juni 2011 RA110741 Samenvatting Een man van 71 jaar zoekt na het parkeren van zijn auto een parkeermeter.

Nadere informatie

Dakkapel kan wél Gemeente Diemen

Dakkapel kan wél Gemeente Diemen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Dakkapel kan wél Gemeente Diemen 23 oktober 2009 RA0943372 Samenvatting Een inwoner van Diemen en twee buren vragen een bouwvergunning aan voor een dakkapel met loggia.

Nadere informatie

De aangeslagen hond Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

De aangeslagen hond Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De aangeslagen hond Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 19 juli 2012 RA121002 Samenvatting De hond van een vrouw loopt in 2009 weg en ze geeft dit telefonisch

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 november 2003 Rapportnummer: 2003/412

Rapport. Datum: 10 november 2003 Rapportnummer: 2003/412 Rapport Datum: 10 november 2003 Rapportnummer: 2003/412 2 Klacht Verzoekster, een recreatiebedrijf, klaagt er over dat de ambtenaar belast met de heffing van gemeentelijke belastingen van de gemeente Ermelo

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Deventer Nr. 140342 14 augustus 2017 Beleidsregels van de gemeenteambtenaar van de gemeente Deventer houdende regels omtrent gemeentelijke belastingen Beleidsregels

Nadere informatie

Het horen van de huiseigenaar in de bezwaarprocedure van de huurder Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Het horen van de huiseigenaar in de bezwaarprocedure van de huurder Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het horen van de huiseigenaar in de bezwaarprocedure van de huurder Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 14 februari 2007 RA0612500 Samenvatting Verzoeker is eigenaar van

Nadere informatie

De papieren waarheid Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

De papieren waarheid Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De papieren waarheid Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 12 juni 2008 RA0825326 Samenvatting Een man ontvangt begin 2007 - anders dan in voorgaande jaren - geen aanslag

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/257

Rapport. Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/257 Rapport Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/257 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Rivierenland/kantoor Gorinchem bij zijn beschikking van 7 juli 2005 geen ambtshalve vermindering

Nadere informatie

Rapport. Datum: 3 mei 2007 Rapportnummer: 2007/084

Rapport. Datum: 3 mei 2007 Rapportnummer: 2007/084 Rapport Datum: 3 mei 2007 Rapportnummer: 2007/084 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst niet de hem bekende inkomensgegevens over het jaar 2005 heeft gebruikt als basis voor het bepalen

Nadere informatie

Informatie over een jaaropgave Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Marktplein Centrum

Informatie over een jaaropgave Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Marktplein Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Informatie over een jaaropgave Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Marktplein Centrum 12 september 2007 RA0713989 Samenvatting Een man krijgt van de Dienst Werk en

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht betreffende de heffingsambtenaar van de gemeente Elburg. Datum: 16 maart 2012. Rapportnummer: 2012/038

Rapport. Rapport over een klacht betreffende de heffingsambtenaar van de gemeente Elburg. Datum: 16 maart 2012. Rapportnummer: 2012/038 Rapport Rapport over een klacht betreffende de heffingsambtenaar van de gemeente Elburg Datum: 16 maart 2012 Rapportnummer: 2012/038 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Elburg is voorbijgegaan

Nadere informatie

Fout op fout, naar eer en geweten Gemeente Zaanstad Maatschappelijk Domein

Fout op fout, naar eer en geweten Gemeente Zaanstad Maatschappelijk Domein Rapport Gemeentelijke Ombudsman Fout op fout, naar eer en geweten Gemeente Zaanstad Maatschappelijk Domein Samenvatting 27 februari 2013 RA130274 Een getrouwde inwoner van Zaanstad dient in maart 2012

Nadere informatie

Afwijzing van een bijstandsuitkering Dienst Werk en Inkomen, Markplein Nieuw West en Dienstencentrum, Juridische Zaken

Afwijzing van een bijstandsuitkering Dienst Werk en Inkomen, Markplein Nieuw West en Dienstencentrum, Juridische Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Afwijzing van een bijstandsuitkering Dienst Werk en Inkomen, Markplein Nieuw West en Dienstencentrum, Juridische Zaken 12 mei 2006 RA0611644 Samenvatting Verzoekster woont

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Randmeren uit Zwolle. Datum: 11 april Rapportnummer: 2011/105

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Randmeren uit Zwolle. Datum: 11 april Rapportnummer: 2011/105 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Randmeren uit Zwolle. Datum: 11 april 2011 Rapportnummer: 2011/105 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Randmeren de aanslag inkomstenbelasting

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/304

Rapport. Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/304 Rapport Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/304 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders van Veendam zijn beroep tegen de beslissing om hem geen kwijtschelding

Nadere informatie

Rapport. Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/208

Rapport. Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/208 Rapport Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/208 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Randmeren geen uitspraak heeft gedaan op zijn bezwaarschrift van 30 juni 2005 tegen de heffingsrente

Nadere informatie

Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens

Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens Rapport Gemeentelijke Ombudsman Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens 26 september 2008 RA0829612 Samenvatting Eind mei

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 januari 2007 Rapportnummer: 2007/017

Rapport. Datum: 30 januari 2007 Rapportnummer: 2007/017 Rapport Datum: 30 januari 2007 Rapportnummer: 2007/017 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Limburg/kantoor Venlo weigert de hem toekomende teruggaaf omzetbelasting alsnog te storten

Nadere informatie

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 4 maart 2010 RA1048585 Samenvatting Een bewoner van een appartement dient in augustus 2008

Nadere informatie

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum 2 augustus 2007 RA0612790 Samenvatting Een huizenbezitter heeft al jarenlang een geschil

Nadere informatie

Geen vergunning voor aanbouw in de Filmwijk Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer

Geen vergunning voor aanbouw in de Filmwijk Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen vergunning voor aanbouw in de Filmwijk Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer 29 januari 2009 RA0933870 Samenvatting Bewoners willen hun woning in de Filmwijk uitbreiden.

Nadere informatie

Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen

Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Vlissingen Nr. 51390 14 maart 2018 Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen Gemeente Vlissingen, 2018 Het college van burgemeester

Nadere informatie

Lantaarnpaal staat in de weg Gemeente Weesp Beheer en beleid

Lantaarnpaal staat in de weg Gemeente Weesp Beheer en beleid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Lantaarnpaal staat in de weg Gemeente Weesp Beheer en beleid 1 oktober 2008 RA 0829889 Samenvatting In 2007 gaat de gemeente Weesp over tot het vervangen van lantaarnpalen

Nadere informatie

Onvoldoende motivering beslissing op bezwaar Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West Cition B.V.

Onvoldoende motivering beslissing op bezwaar Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West Cition B.V. Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onvoldoende motivering beslissing op bezwaar Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West Cition B.V. 12 april 2012 RA120587 Samenvatting Een man parkeert zijn auto aan de Pieter

Nadere informatie

Waar blijft de fiets? Dienst Zorg en Samenleven

Waar blijft de fiets? Dienst Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Waar blijft de fiets? Dienst Zorg en Samenleven 23 juli 2007 RA0713703 Samenvatting Een vrouw vraagt bij de Dienst Zorg en Samenleven een speciale fiets aan. Bijna acht

Nadere informatie

Een klacht is geen hulpvraag Geneeskundige en Gezondheidsdienst Amsterdam

Een klacht is geen hulpvraag Geneeskundige en Gezondheidsdienst Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Een klacht is geen hulpvraag Geneeskundige en Gezondheidsdienst Amsterdam 24 januari 2008 RA0821009 Samenvatting Een vrouw en haar meerderjarige zoon zijn thuis als er aangebeld

Nadere informatie

Schadeafhandeling deugt niet Gemeente Diemen

Schadeafhandeling deugt niet Gemeente Diemen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Schadeafhandeling deugt niet Gemeente Diemen 9 juli 2009 RA0940135 Samenvatting In september 2007 vinden er boor- en sloopwerkzaamheden plaats in de Hartveldseweg. In een

Nadere informatie

Veel gedoe om onterechte naheffing Gemeente Amsterdam Cition Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht

Veel gedoe om onterechte naheffing Gemeente Amsterdam Cition Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht Rapport Gemeentelijke Ombudsman Veel gedoe om onterechte naheffing Gemeente Amsterdam Cition Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht ` 1 februari 2012 RA120154 Samenvatting Een vrouw

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 Rapport Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 2 Klacht Verzoeker klaagt er namens de Buurtvereniging Bieberglaan over dat de gemeente Breda niet of niet adequaat heeft gereageerd op door de buurtvereniging

Nadere informatie

Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag

Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag Rapport Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag Een onderzoek naar het door de Belastingdienst overgaan tot dwanginvordering nadat de belastingaanslag is verminderd en naar de informatieverstrekking

Nadere informatie

Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 3 mei 2013 RA130718 Samenvatting Een inwoonster van Amsterdam

Nadere informatie

Geen ruimte voor afvalcontainer in nieuwbouwwijk Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Dienst Stadsbedrijven

Geen ruimte voor afvalcontainer in nieuwbouwwijk Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Dienst Stadsbedrijven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen ruimte voor afvalcontainer in nieuwbouwwijk Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Dienst Stadsbedrijven 26 juni 2009 RA0832169 Samenvatting In het nieuwbouwproject Funen

Nadere informatie

RAPPORT 2009/168, NATIONALE OMBUDSMAN,

RAPPORT 2009/168, NATIONALE OMBUDSMAN, RAPPORT 2009/168, NATIONALE OMBUDSMAN, 14-08-2009 SAMENVATTING Verzoeker ontvangt een toeslag op zijn WAO-uitkering in verband met blijvende hulpbehoevendheid. Hij heeft over 2008 kwijtschelding aangevraagd

Nadere informatie

Geen reactie op aanvragen voor een tweede oprit Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Dienst Stadsbeheer

Geen reactie op aanvragen voor een tweede oprit Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Dienst Stadsbeheer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen reactie op aanvragen voor een tweede oprit Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Dienst Stadsbeheer 20 oktober 2008 RA0830634 Samenvatting De eigenaar van

Nadere informatie

Bezwaar tegen beslagvrije voet zoekgeraakt Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Bezwaar tegen beslagvrije voet zoekgeraakt Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Bezwaar tegen beslagvrije voet zoekgeraakt Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 2 december 2008 RA0832020 Samenvatting Op 30 januari 2007 legt de Dienst Belastingen Gemeente

Nadere informatie

Problemen bij aanvraag minimavoorziening Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen

Problemen bij aanvraag minimavoorziening Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Problemen bij aanvraag minimavoorziening Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen 5 november 2009 RA0935555 Samenvatting Twee verzoekers wenden zich onafhankelijk

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2014:14470

ECLI:NL:RBDHA:2014:14470 ECLI:NL:RBDHA:2014:14470 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 19-11-2014 Datum publicatie 15-04-2015 Zaaknummer 14_7761 OB Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere kenmerken Bodemzaak Eerste aanleg

Nadere informatie

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland Rapport Gemeentelijke Ombudsman Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland 7 november 2008 RA0831232 Samenvatting Een inwoner

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 juni 2006 Rapportnummer: 2006/197

Rapport. Datum: 8 juni 2006 Rapportnummer: 2006/197 Rapport Datum: 8 juni 2006 Rapportnummer: 2006/197 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (verder: het CBR): bij het ten uitvoer brengen van de Educatieve Maatregel

Nadere informatie

Behandeling bezwaarschrift Publiekdienst gemeente Almere

Behandeling bezwaarschrift Publiekdienst gemeente Almere Rapport Gemeentelijke Ombudsman Behandeling bezwaarschrift Publiekdienst gemeente Almere 6 oktober 2003 RA0308223 Samenvatting Verzoeker ontvangt van de Publieksdienst van de gemeente Almere een Kennisgeving

Nadere informatie

Trage behandeling restitutieverzoek

Trage behandeling restitutieverzoek Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage behandeling restitutieverzoek Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-West RA0612517 21 december 2006 Samenvatting Op 9 januari 2004 wijst verzoekster

Nadere informatie

Geen coulance voor gehandicapte parkeerster Gemeente Amsterdam Stadsdeel West

Geen coulance voor gehandicapte parkeerster Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen coulance voor gehandicapte parkeerster Gemeente Amsterdam Stadsdeel West 22 mei 2012 RA120667 Samenvatting In Amsterdam mogen gehandicapten gratis parkeren. Houders

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de invorderingsambtenaar en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dongeradeel.

Rapport. Rapport over een klacht over de invorderingsambtenaar en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dongeradeel. Rapport Rapport over een klacht over de invorderingsambtenaar en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dongeradeel. Datum: 31 mei 2011 Rapportnummer: 2011/166 2 Klacht Mevrouw A. klaagt

Nadere informatie

Behandeling bezwaarschrift Gemeente Zaanstad, Dienst Stadsbedrijven

Behandeling bezwaarschrift Gemeente Zaanstad, Dienst Stadsbedrijven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Behandeling bezwaarschrift Gemeente Zaanstad, Dienst Stadsbedrijven 17 juli 2003 RA0307953 Samenvatting Verzoekers dienen in mei 2001 een bezwaarschrift in tegen twee door

Nadere informatie

Een onderzoek naar de beslissing op een beroepschrift tegen de afwijzing van een verzoek om uitstel van betaling.

Een onderzoek naar de beslissing op een beroepschrift tegen de afwijzing van een verzoek om uitstel van betaling. Rapport Een onderzoek naar de beslissing op een beroepschrift tegen de afwijzing van een verzoek om uitstel van betaling. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de directeur Belastingen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2008:BD8513

ECLI:NL:RBARN:2008:BD8513 ECLI:NL:RBARN:2008:BD8513 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 12-06-2008 Datum publicatie 24-07-2008 Zaaknummer AWB 07/3464 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland te Leiden. Datum: Rapportnummer: 2014/025

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland te Leiden. Datum: Rapportnummer: 2014/025 Rapport Rapport over een klacht over de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland te Leiden. Datum: Rapportnummer: 2014/025 2 Klacht Verzoekster klaagt er over dat haar over het

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer. een uitspraak van het Hoofd van de Belastingdienst Ondernemingen Y, de inspecteur.

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer. een uitspraak van het Hoofd van de Belastingdienst Ondernemingen Y, de inspecteur. Kenmerk: 99/03616 GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer UITSPRAAK op het beroep van X B.V. te Z, belanghebbende, tegen een uitspraak van het Hoofd van de Belastingdienst Ondernemingen

Nadere informatie

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 Rapport Afwijzing kwijtscheldingsverzoek Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 2 Klacht Verzoekster klaagt er over dat de directeur van de Belastingdienst op 16 juni 2014 haar beroep tegen de

Nadere informatie

4. De heer H. heeft bij de Nationale ombudsman geklaagd over de weigering van de BSR hem kwijtschelding te verlenen.

4. De heer H. heeft bij de Nationale ombudsman geklaagd over de weigering van de BSR hem kwijtschelding te verlenen. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingsamenwerking Rivierenland zijn verzoek om kwijtschelding over 2009 heeft afgewezen, omdat de waarde van zijn tweede auto volledig wordt meegenomen

Nadere informatie