EVALUATIERAPPORT EXCELLENTIE CML

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EVALUATIERAPPORT EXCELLENTIE CML"

Transcriptie

1 EVALUATIERAPPORT EXCELLENTIE CML

2 De school Het CML is een voortgezet onderwijs school met excellentie als een van zijn belangrijkste pilaren. Zowel binnen als buiten de school wordt er veel aandacht besteed aan de cognitieve vaardigheden van de leerlingen. Binnen-buiten en samenwerkend leren, twee kernpunten van montessorionderwijs, staan daarom ook erg centraal. De leerlingen gaan vaak op bezoek naar verschillende instanties, waaronder basisscholen, universiteiten en andere instellingen. Ze krijgen ook vaak bezoek vanuit deze instanties. Een paar voorbeelden hiervan zijn ons jaarlijks terugkerende wetenschapsfestivals en het Wereldplein. Het excellentie programma voor groep 8 leerlingen is tevens een resultaat van dit gedachtegoed. Ontstaan en ontwikkelingen We hebben als belangrijkste uitgangspunt een uitdagende maar tevens een leerzaam lesprogramma voor groep 8 leerlingen genomen. Daarnaast is er ook gezocht naar een doorlopende leerlijn tussen PO en VO en is getracht een rijke leeromgeving te creëren voor leerlingen van groep 8 en (hoog)begaafden in het bijzonder. Wij hebben gedacht aan vakken als Engels, filosofie, wiskunde, astronomie en robotica. In overleg met alle basisschool W&T coördinatoren is besloten voor de laatste drie vakken te kiezen namelijk: wiskunde, astronomie en robotica. Juist bij het afstand nemen van het primaire onderwijsleerproces is het van belang dat betrokken (VO en PO) docenten werken met een herkenbaar format, dat goed bewaakt moet worden. We denken aan de volgende fasering die in alle projecten naar voren komt. Deze fasering is gebaseerd op het uitgangspunt van onderzoekend en ontwerpend leren. De fasering van het leerproces zou als volgt kunnen worden weergegeven: o o o uitdaging o kan bestaan uit een 'levensechte' opdracht waarbij de 'oplossing' niet gegeven voor de deelnemers, noch voor de docerende leerlingen, maar evenmin voor de betrokken docenten o kan ook bestaan uit een wel bekende oplossing die met eigen inventiviteit gereproduceerd moet worden (zeer geschikt voor competitief element) uitwerking o workshopachtige setting (atelier/werkplaats/laboratorium) presentatie o afhankelijk van 'uitdaging': terug naar probleemsteller (bijv. opdrachtgever) of o voor 'publiek': delen in prestatie (bijv. als onderdeel competitie voor publiek of expert jury De vakdocenten hebben naar de richtlijnen van het bovenstaande een lesprogramma ontwikkeld, waarbij vooral is gekeken naar de toepasbaarheid en niveau van de leerstof (VWO+).

3 Er is dus gekozen voor een vast format, acht bijeenkomsten van 70 minuten, een afsluitende opdracht in de vorm van een presentatie en/of product. Docenten nemen bij dit proces een meer organiserende, faciliterende en procesbewakende positie in. Robotica Tijdens deze lessen leren leerlingen van groep 8 op het CML met behulp van LEGO Mindstorm NXT zelf robots ontwerpen, bouwen en programmeren. Een combinatie van doe- onderzoeks- en ontwerpactiviteiten laat natuuronderwijs en techniek tot leven komen en legt bij de leerlingen de basis voor een onderzoekende leerhouding. Ze ontwikkelen hun bouwkundige vaardigheden en leren op een procesgerichte manier productief denken. De leerlingen leren voornamelijk door te ervaren en samen te werken. Ook ervaren ze de voldoening door grote inspanning resultaat te boeken en vergroten ze hun zelfkennis. Figuur 1 Basisschoolleerlingen bereiden hun robot voor ter presentatie. Inhoud Bouwen: Leerlingen leren alle technische principes van het bouwen van robots en krijgen inzicht in constructies. Programmeren: De gebouwde robots worden aan de hand van bijhorende software geprogrammeerd. De leerlingen leren hoe een robot in werking gezet kan worden, hoe je bepaalde functies aan een robot kan koppelen en hoe je deze kunt besturen. Onderzoeken: Nadat de robot geprogrammeerd is, worden er een onderzoek gedaan naar de werking ervan. Aan de hand van enkele metingen wordt gekeken of de functies werken naar wens. Presenteren: Na een periode van grote inspanning wordt het tijd dat leerlingen hun robots gaan presenteren aan anderen. Dat wordt gedaan tijdens een Roboticawedstrijd op het Wetenschapsfestival van het CML. Dit wedstrijdelement werkt zeer motiverend voor de leerlingen.

4 Figuur 2 Een bezoeker bij de presentatie van 8+. Astronomie Tijdens de clubactiviteiten van de Astronomieclub raken de leerlingen onder begeleiding van een expert op een creatieve en speelse manier in aanraking met vraagstukken over o.a. het heelal, planetenstelsel en sterrenkunde. Inhoud Deze clubactiviteit is opgebouwd uit vier level s: Level 1: Een ontdekkingsreis naar de aarde, maan, zon en het sterrenstelsel. Leerlingen oriënteren zich in groepjes op specifieke (zelfgekozen) onderdelen van het Universum. Level 2: Een excursie naar Planetarium in Artis. Level 3: De leerlingen werken in groepjes de opgedane kennis op een creatieve manier uit. Level 4: De projecten worden tijdens de Wetenschapsfestival gepresenteerd. Figuur 3Een groep 8 leerling presenteert haar eindopdracht voor astronomie tijdens het Wetenschapsfestival.

5 Wiskunde Tijdens deze lessen worden leerlingen spelenderwijs geconfronteerd met moeilijke (wiskunde- en reken) vraagstukken. De leerlingen worden op zeer uitdagend niveau geprikkeld onderzoekend maar vooral op een samenwerkende wijze oplossingen te vinden voor deze vraagstukken. De uitdaging zit verstopt in de complexiteit van de sommen. De leerlingen krijgen weinig uitleg vooraf, zij moeten met elkaar en/of met behulp van internet en andere naslagwerken oplossing bedenken voor een deel van de sommen. De laatste lessen in de serie zijn vooral belangrijk voor het presentatieelement van de format. De lessen zijn onderverdeeld in volgende hoofdstukken: HOOFDSTUK 1: GETALLEN Dit hoofdstuk dient als inleiding voor de lessenserie. De leerlingen maken kennis met de belangrijkste vaktermen en proberen ingewikkelde rekensommen op te lossen. Dit hoofdstuk wordt afgesloten met de introductie van de priemgetallen. HOOFDSTUK 2: REKENEN MET DRIEËN & VIEREN Hier worden de leerlingen voorbereid op complexere rekensommen met 3 of meer getallen. De leerlingen leren hier machten, worteltrekken en faculteit gebruiken. HOOFDSTUK 3: STRAFWERK Het vereenvoudigen van complexe sommen. HOOFDSTUK 4: FRACTALS Het maken van fractals en de wiskundige achtergrond kunnen begrijpen en uitleggen aan derden. Elk thema bestaat uit 2 of meer lessen. De lessenserie wordt afgesloten met de presentatie van de verschillende hoofdstukken tijdens het Wetenschapsfestival. Centraal bij deze lessen staat het samenwerken en onderzoekend leren. Eindopdracht is het maken en begrijpen van een fractal. De leerlingen zijn dan in staat de wiskunde achtergrond van fractals uit te kunnen leggen.

6 Figuur 4 Groep 8 leerlingen bezig met het maken van fractals. Projectjaar Tussendoelen: Zoeken naar een pakkend lesprogramma voor groep 8 leerlingen. Zoveel mogelijk excellente leerlingen uit het PO voor het 8+ programma verkrijgen. Evaluatie: We kunnen met een gerust hart zeggen dat wij voor een eerste keer een redelijke pakkend lesprogramma voor groep 8 leerlingen hebben kunnen neerzetten. Er waren nogal veel logistieke maar ook organisatorische verbeter punten. We hebben veel problemen ervaren met betrekking tot de beschikbaarheid van roboticaspullen. Deze punten zijn meegenomen in de tussenevaluatie aan het eind van het projectjaar. Er zijn in totaal 29 aanmeldingen geweest waarvan 5 uit de excellentiegroep. 2 leerlingen van Pinksterbloem, 2 leerlingen van Laterna Magica en 1 leerling van het Steigereiland. We hebben onze gezamenlijke zorg geuit wegens te weinig aanmeldingen uit de excellentie basisscholen. Als oplossing hiervoor hebben we besloten om onze onderbouw leerlingen in te zetten om een workshop (over robotica, wiskunde en astronomie) te geven aan de leerlingen van groep 8 (soort van peer-to-peeronderwijs). De deelnemende leerlingen en hun ouders waren tevreden over het lesaanbod.

7 Verbeterpunten voor : Verbeteren en doorontwikkelen van het lesprogramma, vooral van astronomie. De toestroom van groep 8 leerlingen uit de excellentiegroep vergroten. Het lesprogramma zichtbaarder en aantrekkelijker maken voor de excellentiegroep basisscholen. Projectjaar Tussendoelen: De lesprogramma s promoten bij basisscholen. Door leerlingen van het CML voor de leerlingen van groep 8. Banden met deelnemende basisscholen versterken en verstevigen. Evaluatie: Aan het begin van het schooljaar zijn verschillende leerlingen van het CML gevraagd een workshop te geven aan groep 8 leerlingen. De W&T coördinator van het CML heeft samen met andere W&T coördinatoren afspraken gemaakt wanneer de leerlingen langs konden komen om de workshops te geven. Tevens hebben de W&T coördinatoren van deelnemende basisscholen vooraf een selectie gemaakt van leerlingen. Hier is voornamelijk gekeken naar de volgende criteria namelijk: leerlingen die excellent genoeg zijn, die toe zijn een nieuwe uitdaging en die een deel van hun reguliere lessen kunnen en mogen missen. Tevens is er extra roboticamateriaal aangeschaft voor excellentieprogramma 8+. Er zijn in totaal 8 basisscholen bezocht waaronder Steigereiland, 8 ste montessori, 4 de montessori Pinksterbloem en Aldoende. zijn zeer plezierig ervaren door zowel leerlingen als de groepsleerkrachten van basisscholen. We hebben in totaal 35 aanmeldingen gekregen waarvan 11 van 8 Ste montessori, 2 van Aldoende en 3 leerlingen van Steigereiland. Verbeterpunten voor : Meer verdiepen in het creëren van inhoudelijk doorlopende leerlijn tussen PO en VO. Het samenwerkingsband met excellentiebasisscholen verder te ontwikkelen en versterken.

8 Figuur 5 Een leerling bezig met het oplossen van een wiskundevraagstuk. Projectjaar Tussendoelen: Leerlingen van het CML beter inzetten bij het vormen van een peer-to-peer onderwijsleermomenten. De overige excellentiegroep basisscholen uitnodigen voor deelname aan het 8+ programma. Meer deelname van leerlingen uit de montessori basisscholen. Dit in het kader van een doorlopende leerlijn te kunnen creëren tussen PO en VO. Meer aanmeldingen van leerlingen uit excellentiebasisscholen voor het reguliere lesprogramma van het CML. Evaluatie: Er is dit jaar op 9 verschillende basisscholen workshops gegeven. Van deze 9 scholen waren er 3 uit de excellentiegroep namelijk: Steigereiland, Laterna Magica en 8 ste montessori. Er zijn weinig workshops gegeven aan excellentiegroep basisscholen maar wij zijn wel tevreden over de leerlingaanvoer vanuit deze scholen. Om het peer-to-peeronderwijsvorm beter gestalte geven hebben we besloten CML leerlingen, naast de basisschoolworkshops, in te zetten voor de begeleiding van 8+ lessen op onze locatie. In de praktijk kwamen we erachter dat het laatste moeilijk te verwezenlijken is ivm met vaste roosters van onze leerlingen. Daardoor liepen ze te veel achterstand op waardoor we na paar lessen besloten hebben de leerlingen niet meer in te zetten. We zijn echter op zoek naar een format waarin dit beter

9 verwezenlijkt kan worden. Hierbij valt te denken aan het inzetten van bovenbouwleerlingen in het kader van maatschappelijke stagen en/of profielwerkstuk. Al met al zijn wij nog niet klaar met het uitwerken van dit punt. De workshops die op basisscholen gegeven geworden willen we handhaven en uitbreiden. We zijn zeer tevreden over de aanmeldingen vanuit excellentiebasisscholen. We hebben in aanmeldingen gehad waarvan 9 van Steiegereiland, 3 van 8 ste montessori, 3 van 5 de montessori en 16 leerlingen van Laterna Magica. We zijn ervan overtuigd een goede maar vooral een blijvende samenwerkingsband met bovengenoemde scholen gecreëerd te hebben. Wij zijn in het bijzonder over de deelname van montessorileerlingen. Er is tevens op 23 februari 2012 een publicatie van de roboticalessen geweest in het Parool. Zie het Parool artikel in de bijlage. We zijn ervan overtuigd hiermee een voldoende basis voor een goede samenwerkingsband gecreëerd te hebben voor de komende jaren. Eventuele verbeterpunten : Structureel inzetten van (bovenbouw)leerlingen Meer aanbod hierbij valt te denken aan meer vakken als Engels, Chinees en/of filosofie. Zowel onder en na schooltijd bieden van 8+ lessen.

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

Suggesties om de aansluiting van groep 8 naar het voortgezet onderwijs te verbeteren

Suggesties om de aansluiting van groep 8 naar het voortgezet onderwijs te verbeteren Van PO naar VO Suggesties om de aansluiting van groep 8 naar het voortgezet onderwijs te verbeteren SUGGESTIE 1: Informatie van een brugklasleerling Brugklasleerlingen infomeren leerlingen uit groep 8

Nadere informatie

STGS Junior Masterclasses Informatieboekje

STGS Junior Masterclasses Informatieboekje STGS Junior Masterclasses Informatieboekje 2018-2019 Inleiding Het Stedelijk Gymnasium Schiedam voelt, mede door onze certificering als begaafdheidsprofielschool, een bepaalde verantwoordelijkheid richting

Nadere informatie

VWOplus Van der Waalslaan

VWOplus Van der Waalslaan VWOplus Van der Waalslaan De vwoplus-klas op het Bonhoeffer College, locatie Van der Waalslaan Twee doelstellingen aan meerbegaafde leerlingen wordt een programma aangeboden gebaseerd op de reguliere lesstof,

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd maakt deel uit van: Onderwijskundig jaarplan Jaar 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge,

Nadere informatie

effecten van verrijkingsprogramma s Joyce Gubbels, Eliane Segers & Ludo Verhoeven Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit

effecten van verrijkingsprogramma s Joyce Gubbels, Eliane Segers & Ludo Verhoeven Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit 2 Sociaal-emotionele effecten van verrijkingsprogramma s voor excellente kinderen Joyce Gubbels, Eliane Segers & Ludo Verhoeven Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit Excellente leerlingen

Nadere informatie

Twents Meesterschap. Tom Coenen Aafke Elschot Judith Timmer. Twents Meesterschap

Twents Meesterschap. Tom Coenen Aafke Elschot Judith Timmer. Twents Meesterschap Twents Meesterschap Spelen met wiskunde Samenwerking tussen wetenschappelijk en voortgezet onderwijs in de vorm van Lesson Study op het gebied van Speltheorie Tom Coenen Aafke Elschot Judith Timmer Twents

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Deze lijst met veel gestelde vragen gaat in op de meest gestelde vragen over de U-Talent Academy. Deze lijst is bedoeld voor vwo-leerlingen die interesse hebben

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT Introductie De vijf verdiepingsmodules bestaan uit minimaal 3 en maximaal 6 bijeenkomsten en hieronder vind u een toelichting bij elke module omtrent de inhoud en bijeenkomsten. Verdiepingsmodule 1: Rekenen

Nadere informatie

FIRST LEGO League als onderwijsprogramma

FIRST LEGO League als onderwijsprogramma FIRST LEGO League als onderwijsprogramma In dit document staat beschreven hoe je de FIRST LEGO League kunt integreren in het lesprogramma en hoe het aansluit op de kerndoelen voor de onderbouw van het

Nadere informatie

Het VWO op het Eckartcollege

Het VWO op het Eckartcollege VWO Het VWO op het Eckartcollege Welkom Welkom op het eckartcollege. Het Eckartcollege heeft een VWO afdeling, In deze folder staat een korte uitleg over de VWO-afdeling van het Eckartcollege. Visie Het

Nadere informatie

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College Technasium Op het Hondsrug College Voor havo en vwo Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Beter bètaonderwijs Ga je (straks) naar havo of vwo en vind je bèta en techniek leuk? Ben je

Nadere informatie

INHOUD. De context waarbinnen we werken: De gezamenlijke opdracht: De beschreven doelen en betrokkenen: De werkgroepen...

INHOUD. De context waarbinnen we werken: De gezamenlijke opdracht: De beschreven doelen en betrokkenen: De werkgroepen... Projectplan Excellentie programma basisonderwijs INHOUD De context waarbinnen we werken:... 2 De gezamenlijke opdracht:... 3 De beschreven doelen en betrokkenen:... 4 De werkgroepen... 6 Het activiteitenplan...

Nadere informatie

Rekenbeleid. Procesbeschrijving. Versie: 1

Rekenbeleid. Procesbeschrijving. Versie: 1 Rekenbeleid Procesbeschrijving Versie: 1 Taakhouder: H. Cox Gemaakt: April 2016 Geldig tot: Januari 2018 Rekenbeleid HSL Hoe presteert HSL op de basisvaardigheden rekenen en hoe kunnen die prestaties worden

Nadere informatie

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen:

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Kennismaken met hockey

Nadere informatie

Er zijn 4 selectiecriteria voor goede vwo-ers die meer aankunnen en hoogbegaafden: vaardigheden kennisniveau werkhouding zelfstandigheid

Er zijn 4 selectiecriteria voor goede vwo-ers die meer aankunnen en hoogbegaafden: vaardigheden kennisniveau werkhouding zelfstandigheid Fast Lane VWO: de pilot fase Handleiding voor 2015-2016 Inhoud Inleiding. 1. Welke leerlingen? 2. Hoe aanmelden? 3. Welke leraren? 4. Lesprogramma en rooster. 5. Bevordering, slagen en vwo 6. 6. Leermiddelen

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 7. Algemeen

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 7. Algemeen Uitdager van de maand Egyptisch rekenen Rekenen Wiskunde, Groep 7 Algemeen Titel Egyptisch rekenen Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen De leerlingen leren dat er vanuit de tekens

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016 In het jaarplan worden de doelstellingen en activiteiten beschreven waar wij het komend aandacht aan gaan besteden. De onderwerpen komen uit het schoolplan, de evaluatie van het huidige jaarplan en onderwerpen

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling 2 Stichting OVO: Samen werken aan Talent Samen gaan wij een nog mooiere toekomst tegemoet Stichting OVO vormt het bovenschools bestuur voor acht basisscholen en drie middelbare scholen.

Nadere informatie

Lambert Heijnricsstraat ER Amersfoort T (033) F (033)

Lambert Heijnricsstraat ER Amersfoort T (033) F (033) Aan directieleden, internbegeleider en docenten groep 7 en 8 Datum Ons kenmerk Uw kenmerk 8 februari 2012 Onderwerp Masterclass voor leerlingen groep 8 Beste collega, Masterclass groep 8 Ook komend schooljaar

Nadere informatie

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities:

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities: Protocol hoogbegaafdheid Rotterdamse Montessorischool December 2017 Inhoud Algemene inleiding... 3 Doel van het protocol... 4 Signalering... 5 Onderbouw... 5 Midden- en bovenbouw... 5 Kerndoelen en verrijking...

Nadere informatie

2 Sociaal-emotionele. effecten van verrijkingsprogramma s. excellente kinderen

2 Sociaal-emotionele. effecten van verrijkingsprogramma s. excellente kinderen 2 Sociaal-emotionele effecten van verrijkingsprogramma s voor excellente kinderen Joyce Gubbels, Eliane Segers & Ludo Verhoeven Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit Excellente leerlingen

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016

Schooljaar 2015-2016 Schooljaar 2015-2016 VWO exellius HAVO HAVO/VWO tweetalig onderwijs VMBO-t VMBO-k www.sgreigersbos.nl De grote stap Nog even en je maakt de grote stap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Talmaschool afdeling Athena

Talmaschool afdeling Athena Talmaschool afdeling Athena Augustus 2016 start Kind & Onderwijs Rotterdam met voltijd onderwijs voor hoogbegaafde kinderen aan de Talmaschool in Rotterdam. De Athena-afdeling is een nieuwe onderwijsvoorziening

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

ICT Lyceum. Voor havo en vwo. ICT Lyceum op het Hondsrug College... een slimme start voor je toekomst!

ICT Lyceum. Voor havo en vwo. ICT Lyceum op het Hondsrug College... een slimme start voor je toekomst! ICT Lyceum Voor havo en vwo Het ICT Lyceum: Dé voorbereiding op de baan die nog niet bestaat (of wel) Informatietechnologie is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Sterker ze dringt steeds verder

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

BIJGESTELDE VISIE REKENEN & WISKUNDE

BIJGESTELDE VISIE REKENEN & WISKUNDE BIJGESTELDE VISIE REKENEN & WISKUNDE Het project Curriculum.nu Doelstelling van het project Curriculum.nu is ontwikkeling van de curricula in negen leergebieden (uit: werkopdracht aan de ontwikkelteams):

Nadere informatie

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut Waarom? de aanleiding Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed Rol van de docent Wat ga je inzetten? materialen, ook ict Doelgroepen,

Nadere informatie

Pythagoras Docenten gids

Pythagoras Docenten gids Pythagoras Docenten gids Vak: Wiskunde Voortgezet Onderwijs Lengte (aantal lessen): 4-6 lessen Doelstelling: De leerlingen kunnen geometrische relaties uitleggen, metingen berekenen en de stelling van

Nadere informatie

Over Stichting Kennisplein. Waarom een Leadership Academy? Opzet van de Academy. Beoogd resultaat en doel van het programma.

Over Stichting Kennisplein. Waarom een Leadership Academy? Opzet van de Academy. Beoogd resultaat en doel van het programma. Inhoud Over Stichting Kennisplein... 3 Waarom een Leadership Academy?... 3 Opzet van de Academy... 3 Beoogd resultaat en doel van het programma... 3 Kosten... 3 Planning... 4 Aanmelden en selectie... 5

Nadere informatie

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS Onze school is een afspiegeling van de bevolking in een grootstedelijk gebied en daar zijn we trots op. Wij gaan ervan uit dat we goed zijn dankzij onze verschillen.

Nadere informatie

Toekomstgerichte evaluatie Excellentieprogramma Basisonderwijs 2009-2010

Toekomstgerichte evaluatie Excellentieprogramma Basisonderwijs 2009-2010 Toekomstgerichte evaluatie Excellentieprogramma Basisonderwijs 2009-2010 Na een jaar samenwerken binnen het excellentieprogramma volgt nu een beschrijving van de behaalde resultaten en voornemens voor

Nadere informatie

BLAADJE #4. mei 2018

BLAADJE #4. mei 2018 BLAADJE #4 mei 2018 School voor KEES GROEP 1/2 breinvriendelijk onderwijs OBS met engelse les vanaf groep 1 De Koningslinde is een jonge openbare basisschool (obs ) in Vught. In het stadhouderspark, in

Nadere informatie

KNAG dag Andreas Boonstra

KNAG dag Andreas Boonstra KNAG dag 2018 Andreas Boonstra 1 Beeldvorming Foto van Pixabay 2 Is er sprake van een kloof? Foto van Pixabay 3 Kennis en vaardigheden?? Is het en/of OF en/en? 4 Eerste jaar Aardrijkskunde op de Katholieke

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

CONCLUSIE Aantal niveaus te laag

CONCLUSIE Aantal niveaus te laag Bijlage 1. Opening door Gelbrich Feenstra. Zij werkt als onderwijsadviseur bij APS in Utrecht en sinds ruim een jaar is zij projectleider Engels bij het VLC. Wat was de aanleiding voor deze conferentie?

Nadere informatie

Groepering leerjaar 1 schooljaar

Groepering leerjaar 1 schooljaar 1 Groepering leerjaar 1 schooljaar 2019-2020 basis-/kaderberoepsgerichte leerweg theoretische leerweg TL/havo havo/vwo vwo Regulier Accent Emmalaan Oranjelaan Wilhelminalaan 2 Hoe begeleiden we de overstap

Nadere informatie

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA EEN SAMENWERKING TUSSEN VAKGROEP ELAN EN PRE-UNIVERSITY VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA 2018-2019 PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS Over Pro-U

Nadere informatie

De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen

De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen TriVia biedt voor begaafde leerlingen in zogenaamde dolfijngroepen noodzakelijke begeleiding. We hebben gekozen voor de benaming dolfijngroep. Een dolfijn

Nadere informatie

Masterclasses voor bovenbouw havo-leerlingen

Masterclasses voor bovenbouw havo-leerlingen Masterclasses voor bovenbouw havo-leerlingen Voor verdieping, studiekeuze of inspiratie voor je profielwerkstuk Wedstrijd met je zelfgebouwde robot Deze masterclass is voor leerlingen uit 4/5 havo met

Nadere informatie

Drs. J. van der Span Dr. Q. Elvira. Van M&O naar Bedrijfseconomie

Drs. J. van der Span Dr. Q. Elvira. Van M&O naar Bedrijfseconomie Drs. J. van der Span Dr. Q. Elvira Van M&O naar Bedrijfseconomie De meerwaarde van het nieuwe programma? De wereld om ons heen wordt steeds complexer Financiele kwesties worden steeds lastiger De kleine

Nadere informatie

Van leerdoel tot les. Door Femke Loos

Van leerdoel tot les. Door Femke Loos Van leerdoel tot les Door Femke Loos Wie ben ik? Film Persoonlijk Leren Het Stormink Inhoud Wat is leerdoeldenken? Wat levert leerdoeldenken op? WAT wil ik dat de leerlingen leren? HOE wil ik dat de leerlingen

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

23/3/17. Twitter mee

23/3/17. Twitter mee 23/3/17 Twitter mee via @Voion_AenOfonds 23/3/17 Programma 17.00 17.25 uur Introductie door Martin Jan de Jong (College van Bestuur Greijdanus College) Resultaten enquête over onderwijstijd (Jack de Bruin,

Nadere informatie

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij...

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij... Wat is dalton? Kiezen voor het Wolfert Lyceum betekent kiezen voor het daltononderwijs. Bij ons leer je zelfstandig werken, je eigen verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en goed samenwerken met je

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur Mariëlle Kruithof Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Het toewijzingsprobleem, een kijkje in de wiskunde buiten de middelbare school. Het behandelen van de Hongaarse

Nadere informatie

EEN OVERZICHT VAN DE PLUS VAN AVO PLUS ZELFBEWUST EN WERELDWIJS: MEER DAN ZOMAAR WAT WOORDEN

EEN OVERZICHT VAN DE PLUS VAN AVO PLUS ZELFBEWUST EN WERELDWIJS: MEER DAN ZOMAAR WAT WOORDEN AVO PLUS EERSTE FASE In AVO Plus werken we met het uitgangspunt: Kennis is de basis en een gelukkige leerling met ambitie presteert optimaal. Binnen AVO plus is het uitgangspunt het vergaren van kennis.

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO. Wat staat scholen te doen?

ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO. Wat staat scholen te doen? ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 t.b.v. Steunpunt taal en rekenen VO Overzicht presentatie

Nadere informatie

Leren met je hart, je hoofd en je handen STEM en LEGO Education

Leren met je hart, je hoofd en je handen STEM en LEGO Education Leren met je hart, je hoofd en je handen STEM en LEGO Education Studiedag Talent Primair Zo werkt ICT 17 januari 2017 Ik ben Jelle De kracht van Imagination Een kleine Hands-on oefening Over hoe een

Nadere informatie

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat.

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat. SLIM LEREN Plus school met intensieve begeleiding op maat. Over Roekhorst Wij zijn een particuliere middelbare school. We bieden kwaliteitsonderwijs op alle niveaus met een duidelijke identiteit. Modern

Nadere informatie

TWICKEL PLUS. Beste leerling,

TWICKEL PLUS. Beste leerling, TWICKEL PLUS TWICKEL PLUS Beste leerling, Je hebt voor het TWICKEL College gekozen omdat je jouw talenten wilt laten zien en ten volle wilt ontwikkelen. Daarvoor krijg je alle kans tijdens de lessen en

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

Workshop. Aanleiding van de projectaanvraag Uitgangspunten van de activiteiten Opbouw van de website Ervaringen uit de pilots Aan de slag!

Workshop. Aanleiding van de projectaanvraag Uitgangspunten van de activiteiten Opbouw van de website Ervaringen uit de pilots Aan de slag! Workshop Aanleiding van de projectaanvraag Uitgangspunten van de activiteiten Opbouw van de website Ervaringen uit de pilots Aan de slag! Aanleiding Passende Perspectieven Rekenen Niet alle leerlingen

Nadere informatie

LEGO Mindstorms NXT 2.0

LEGO Mindstorms NXT 2.0 LEGO Mindstorms NXT 2.0 Schrijver: Meia Wippoo Doelgroep: bovenbouw basisonderwijs Datum: 2 maart 2012 Inhoudelijke omschrijving en achtergrond LEGO Mindstorms is onderdeel van de technische lijn van LEGO

Nadere informatie

Onderwerpen voor de nieuwsbrief over hoogbegaafdheid maart 2015 Wist u dat het Stella Maris College:

Onderwerpen voor de nieuwsbrief over hoogbegaafdheid maart 2015 Wist u dat het Stella Maris College: Onderwerpen voor de nieuwsbrief over hoogbegaafdheid maart 2015 Wist u dat het Stella Maris College: 90 HB leerlingen heeft 30 HB leerlingen van buiten ons voedingsgebied heeft 40 tutoren heeft 170 leerlingen

Nadere informatie

Lesson Study NL. Aafke Elschot Tom Coenen Nellie Verhoef. Twents Meesterschap

Lesson Study NL. Aafke Elschot Tom Coenen Nellie Verhoef. Twents Meesterschap Lesson Study NL Wat is een eerlijke verdeling? Samenwerking tussen wetenschappelijk en voortgezet onderwijs in de vorm van Lesson Study op het gebied van Speltheorie Aafke Elschot Tom Coenen Nellie Verhoef

Nadere informatie

UITKOMST ONDERZOEK PARKENDAAL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE APELDOORN

UITKOMST ONDERZOEK PARKENDAAL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE APELDOORN UITKOMST ONDERZOEK PARKENDAAL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE APELDOORN INHOUD Uitkomst onderzoek Parkendaal te Apeldoorn 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel 10 Bijlage

Nadere informatie

SaNdWiCh RoBoT. Wat leren leerlingen van deze les?

SaNdWiCh RoBoT. Wat leren leerlingen van deze les? SaNdWiCh RoBoT leer programmeren zonder een computer te gebruiken! Bij deze les speelt de leraar of gastdocent de rol van een robot. Een robot die boterhammen maakt met boter en hagelslag. De leerlingen

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling www.stichtingovo.nl Stichting OVO: Samen werken aan talent Samen gaan wij een nog mooiere toekomst tegemoet Stichting OVO vormt het bovenschools bestuur voor acht basisscholen en

Nadere informatie

Checklist. Hoe kan het PO zorgen voor een goede voorbereiding op het VO?

Checklist. Hoe kan het PO zorgen voor een goede voorbereiding op het VO? Checklist Hoe kan het PO zorgen voor een goede voorbereiding op het VO? Voorbereiding op onderwijs VO Huiswerk in groep 8 Huiswerkbeleid schoolbreed invoeren. Huiswerk opgeven: werk dat thuis gemaakt moet

Nadere informatie

Door John van der Kant en Bram Schoonen

Door John van der Kant en Bram Schoonen Door John van der Kant en Bram Schoonen Op 1 november waren we te gast op het Theresia Lyceum in Tilburg op de ICT Onderwijs (ICTO) dag om iets te vertellen over formatief toetsen op het Eckartcollege.

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement VO-VSO Lelystad. 1 oktober 2016 Inleiding

Nadere informatie

Informatieavond 12 januari havo en atheneum

Informatieavond 12 januari havo en atheneum Informatieavond 12 januari 2017 havo en atheneum Chris Verboven Schoolleider havo en atheneum (onderbouw) Programma Presentatie, pauze, vraag en antwoord, afsluiting Organisatie Cals College College Cals

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk.

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

Vragen stellen in de reken-wiskundeles

Vragen stellen in de reken-wiskundeles Vragen stellen in de reken-wiskundeles Marc van Zanten, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling SLO & Universiteit Utrecht: Panama, O&T, Faculteit Sociale Wetenschappen Inleiding Dit hoofdstuk

Nadere informatie

Inleiding. Start met proefabonnement. acadin 1

Inleiding. Start met proefabonnement. acadin 1 Inleiding Acadin is een leeromgeving met veel faciliteiten en een grote hoeveel leeractiviteiten. Het succevol implementeren ervan, vraagt om doordachte keuzes. Voor u ligt de opzet van een plan van aanpak

Nadere informatie

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling Boekwerk Voorstel voor een project omschrijving 1.1 Doelstelling Het doel van het te ontwikkelen lespakket Boekwerk is leerlingen op een nieuwe manier bezig te laten zijn met taal, boeken en vakinhoud.

Nadere informatie

Kajmunk Science klas. Een VWO klas met een + voor natuurtalenten. Gestart schooljaar 2007/2008

Kajmunk Science klas. Een VWO klas met een + voor natuurtalenten. Gestart schooljaar 2007/2008 Kajmunk Science klas Een VWO klas met een + voor natuurtalenten Gestart schooljaar 2007/2008 Wat is VWO science? Een brugklas met een stevige + met meer aandacht voor bèta en techniek meer doen en meer

Nadere informatie

Vwo-plusbrugklas en Gymnasium-plus

Vwo-plusbrugklas en Gymnasium-plus en Gymnasium-plus Dé opleiding voor de getalenteerde leerling Haal het Cambridge-certificate Engels Allerlei interessante vakken/projecten zoals website bouwen, filosofie, sterrenkunde, toneel, O & O,

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 52 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

Waste Away Challenge. www.urbanseeds.nl. www.urbanseeds.nl urbanseeds_nl urbanseeds.nl. T e l : 0 6 4 4 0 6 2 4 2 1

Waste Away Challenge. www.urbanseeds.nl. www.urbanseeds.nl urbanseeds_nl urbanseeds.nl. T e l : 0 6 4 4 0 6 2 4 2 1 www.urbanseeds.nl Waste Away Een afvalstrijd tussen middelbare scholen www.urbanseeds.nl urbanseeds_nl urbanseeds.nl T e l : 0 6 4 4 0 6 2 4 2 1 Waste Away De Waste Away is het startpunt voor middelbare

Nadere informatie

De lol van wetenschap en technologie ontdekken,

De lol van wetenschap en technologie ontdekken, FIRST LEGO League Informatie voor jongeren en coaches De lol van wetenschap en technologie ontdekken, samen met leeftijdsgenoten uitdagende problemen oplossen, je kennis vergroten en vooral heel veel spanning,

Nadere informatie

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Wanneer je werkt vanuit leerlijnen, is de methode slechts een van de bronnen waarmee leerlingen zich de leerstof eigen maken. Ilse Gmelig 8 februari 2018 Leerdoelen

Nadere informatie

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015)

Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) Werken in het Lab Beleid verrijkingsklassen Stichting KBO Haarlem-Schoten (concept 2 oktober 2015) 2015 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Woord vooraf... 2 3. Doelstelling van het Lab... 3 3.1. Visie... 3 3.2.

Nadere informatie

Elde College. Elke dag Een uitdaging

Elde College. Elke dag Een uitdaging Elde College Elke dag Een uitdaging VMBO Theoretisch Kader VMBO Kader- Basisberoeps Denny Arians Teamleider Onderbouw VMBO Keuze voor een schooltype De basisschool zegt : Theoretische leerweg En dan? U

Nadere informatie

TECHNASIUM. Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend. mavo havo atheneum technasium gymnasium

TECHNASIUM. Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend. mavo havo atheneum technasium gymnasium TECHNASIUM Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend mavo havo atheneum technasium gymnasium Heeft u vragen met betrekking tot het Technasium op de OSG West-Friesland? Neem dan gerust contact op met onze

Nadere informatie

Exellius (vwo) HAVO TTO (havo/vwo) VMBO. www.sgreigersbos.nl

Exellius (vwo) HAVO TTO (havo/vwo) VMBO. www.sgreigersbos.nl 2016-2017 Exellius (vwo) HAVO TTO (havo/vwo) VMBO www.sgreigersbos.nl De grote stap Nog even en je maakt de grote stap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Een heel belangrijke stap. Waar

Nadere informatie

Aan de slag met de Stercollecties

Aan de slag met de Stercollecties Aan de slag met de Stercollecties Presentatie tijdens KNAG Onderwijsdag 2015 Herman Rigter Ede, 13 november 2015 Inhoud Wat is VO-content? Stercollecties: Open digitaal leermateriaal Een bestaand digitaal

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres. Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres. Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement Basis- en

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie?

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie? Onderzoekend leren; kansen voor uitdagend onderwijs aan excellente Dr. Marieke Peeters, projectmanager Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit WKRU Onderzoekend leren geeft hoogbegaafde de kans om de

Nadere informatie

De Gespecialiseerde Professional

De Gespecialiseerde Professional Top Talent Programma Excellentietraject: Facility Management F-MEX De Gespecialiseerde Professional Academie: HBS Saxion University of Applied Science Auteur: Benedicte de Vries Datum: 13-07-2015 1 Programma:

Nadere informatie

Lesgeven aan groep 7 en 8

Lesgeven aan groep 7 en 8 Lesgeven aan groep 7 en 8 Heeft u uw ervaring in de onder- of bovenbouw van de basisschool en gaat u nu (of binnenkort) lesgeven aan groep 7 of 8, dan zult u zich wellicht verbazen over de manier waarop

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Marijke Schekkerman Specialist in Gifted Education www.debegaafdenwijzer.nl e-mail: debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Aanleiding: Steeds

Nadere informatie

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Oostwende College Persoonlijk & ondernemend Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Ondernemende houding - Ontdek jezelf! Weet jij al wat je wilt worden? Of nog helemaal niet?

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 48 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

Beleid VPCO - Plusklas

Beleid VPCO - Plusklas Beleid VPCO - Plusklas Versie 24-09- 2015 07 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen

Nadere informatie

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds?

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds? Inleiding 4 Engels in het basisonderwijs 5 Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6 Wat is Words&Birds? 6 Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Words&Birds? 6 Met welk

Nadere informatie

Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp

Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp LEGO Education presenteert met trots de tablet-editie van de LEGO MINDSTORMS Education EV3-software een leuke, gestructureerde manier om uw LEGO MINDSTORMS

Nadere informatie