Traject Groningen Paterswolde 10,5 km

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Traject Groningen Paterswolde 10,5 km"

Transcriptie

1 1 Hondsrugpad Groningen - Emmen Traject Groningen Paterswolde 10,5 km GPX: via Everytrail Routebeschrijving Het Hondsrugpad begint in de schitterende stationshal van het Centraal Station van Groningen. Het stationscafé, dat veel van zijn originele decoraties heeft bewaard, is een goed startpunt van uw wandeling. U verlaat deze door de hoofdingang. Vóór u ziet u het beroemde standbeeld van Het peerd van

2 2 Hondsrugpad Groningen - Emmen Ome Loeks. U ziet links voor u het gebouw van het Groninger Museum, ontworpen door de Italiaanse architect Mendini. Loop in de richting van dit museum en steek de brug naar het museum over. Neem de eerste weg links ( Ubbo Emmiussingel) U passeert eerst een villa ontworpen door Berlage en daarna Huize Tavenier. U vindt op een paneel voor het huis veel informatie over dit huis, waar het leven van heel veel Groningers is begonnen..ga bij de rotonde naar links en steek de Emmabrug over. Loop na de verkeerslichten rechtdoor over het voetpad langs het Emmaviaduct. U steekt via het viaduct het spoorwegemplacement over. Bij het volgende kruispunt gaat u onder het viaduct door en steekt de rode ophaalbrug over. Direct na de brug naar links (Hoornsediep). Blijf deze weg volgen, onder het viaduct door. Blijf de paden en wegen langs het kanaal volgen. Hoornsediep gaat over in Hoornsedijk en we verlaten na een tijdje de bebouwde kom van de stad Groningen. Vanaf Groningen volgt u steeds de Hoornsedijk. Deze asfaltweg slingert zich gedurende ruim 4 km vanaf de Laan Corpus den Hoorn langs de oevers van het Paterwoldse Meer. U loopt over de Hoornsedijk, bij de informatietafel rechtsaf, nog steeds Hoornsedijk. U komt aan het eind van de Hoornsedijk bij de Meerweg. Ga hier naar rechts. U kunt over het fietspad langs de Meerweg lopen of u kunt oversteken en over het dijkje lopen.

3 3 Hondsrugpad Groningen - Emmen Ga voor café Friescheveen linksaf en loop over de brug naast de stuw. Ga naar rechts en volg de routebordjes van Landgoederen Eelde. U kunt langs de route de vogelkijkhut bezoeken. Let goed op de routebordjes! In de bebouwde kom zijn ze hier en daar aan lantaarnpalen bevestigd. U komt in de bebouwde kom van Eelde/Paterswolde. U komt door de Brinkhovenlaan, die overgaat in de Duinstraat. Dit traject van het Hondsrugpad eindigt op de driesprong van de Duinstraat en de Duinkampen. Het volgende traject van Paterwolde naar Zuidlaren begint hier. Traject Paterswolde - Zuidlaren 15 km GPX: via Everytrail

4 4 Hondsrugpad Groningen - Emmen Routebeschrijving Dit traject van het Hondsrugpad begint op de driesprong Duinstraat/Duinkampen in Paterswolde. U loopt vanaf dit punt de Duinkampen in en volgt daarna de routebordjes van de Landgoederen Eelde. U passeert aan uw linkerhand landgoed Lemferdinge. U moet door een hek over landgoed De Duinen. Blijf steeds de routebordjes volgen. U steekt twee bruggetjes over. U komt op een driesprong met bomen in het midden. Daar staat een ANWBpaddenstoel, nummer Hier gaat u linksaf over het fietspad of over de zandweg ernaast. Aan het eind van het fietspad rechtsaf (Hooidijk) en meteen weer linksaf over de brug (Oosterbroekweg). Volg de Oosterbroekweg door de tunnel en over een brug. Aan het eind van de Oosterbroekweg gaat u naar rechts (Meentweg) Blijf de Meentweg volgen tot de Rijksstraatweg in de bebouwde kom van Glimmen. Dat is een afstand van 1,3 kilometer. Let op: volg op de driesprong met de met de Brinkweg de Meentweg! Steek de Rijksstraatweg voorzichtig over. Ga verder over de Oude Schoolweg. Steek de spoorlijn over. Neem aan de andere kant de zandweg rechts (Oude Schoolweg) U passeert aan uw rechterhand één van de Noordelijkste wijngaarden van Nederland. Blijf de zandweg volgen. Deze gaat over in een klinkerweg. Aan het eind van deze weg naar rechts (Hoge Hereweg) U komt direct daarna op een kruising met de Zuidlaarderweg. Steek deze weg over naar het fietspad en ga rechtdoor.

5 5 Hondsrugpad Groningen - Emmen Na circa 200 meter, vóór Hotel / restaurant De Blankehoeve rechtsaf (Beslotenveenseweg).Ga bij de eerste zandweg linksaf (Duinweg) Volg de Duinweg tot het kruispunt met de Pollseweg. Ga daar linksaf (Pollseweg). Ga aan het eind van de Pollseweg rechtsaf over het fietspad (Zuidlaarderweg). U komt in het dorp Noordlaren. Ga bij de eerste straat na de school linksaf (Steegakkers). Aan het eind van de Steegakkers het voetpad rechtdoor (De Steeg). Ga aan het eind van De Steeg rechtsaf (Lageweg). Volg de Lageweg langs het haventje tot voor de kerk. Ga daar rechtsaf (Kerkstraat). Op het kruispunt met de Middenstraat linksaf (Middenstraat). Aan het eind van de Middenstraat rechtsaf (Zuiderstraat) Steek de Zuidlaarderweg over en ga na 10 meter naar links (Hogeweg). Vanaf dit punt kunt u het enige Groninger hunebed G1 bezoeken. Ga op dit punt rechtdoor en loop via de Weg langs het hunebed naar het hunebed G1 ( 600 meter). Keer daarna terug naar dit punt. De Hogeweg is eerst een klinkerweg gaat over in een zandweg. U komt op een kruispunt met de Tolhuisweg. Rechts ziet u een bord dat verwijst naar hunebedden. Volg dat bord (Schutsweg) Bij een splitsing even voor de hunebedden D3 en D4 linksaf (Hunebedpad). Uiteraard gaat u even de beide hunebedden bekijken en keert terug naar dit punt. Volg de zandweg tot de asfaltweg, steek deze over naar het fietspad en ga hier rechtsaf door het dorp Midlaren. Eerst loopt het fietspad parallel aan de hoofdweg, daarna maakt het een bocht naar links en verwijdert zich van de straat. Kort nadat het fietspad weer parallel aan de straat loopt, staat er rechts een lantaarnpaal met een geel/rode pijl. Volg die pijl naar links langs een geel bordje met een zwarte B en loop in de richting van een blauw bord met daaronder het cijfer 12. De weg gaat over in een begroeid voetpad. Kanaal aan de linkerkant houden. Na enige tijd komt u op een parkeerplaats met klinkers. Naar links loopt een pad van steenslag tussen een kei en een betonnen paaltje door. Volg dat pad. Links hebt u een mooi zicht op het Zuidlaardermeer. Op een driesprong van paden links aanhouden. Langs Zuidlaardermeer tot paviljoen Meerzicht. Vóór Meerzicht rechtsaf (Meerzicht, later Noordma) In bocht linksaf, fietspad op. Einde fietspad voor hoge brug bij de molen rechtsaf, over kade (als de kade onbegaanbaar is wegens hoge begroeiing, kunt u aan de andere kant van het kanaal over het fietspad naar Zuidlaren wandelen). U passeert molen De Wachter. Bij het einde van het kanaal gaat u linksaf en meteen daarna over het fietspad rechtsaf. Bij richtingaanwijzer 1303/3 naar links, de straat oversteken (voor u : de havezate Laarwoud ). Aan overzijde over het voetpad achter de heg naar rechts. Einde voetpad linksaf achter de kerk langs (De Millystraat). Volg bocht naar rechts. Bij einde van deze straat naar links over het voetpad/trottoir. U komt bij een driesprong bij de Brink. Dit deeltraject eindigt bij de ANWBrichtingaanwijzer hier.

6 6 Hondsrugpad Groningen - Emmen Dit traject van het Hondsrugpad eindigt hier bij de ANWB richtingaanwijzer in het centrum van Zuidlaren. Dit is ook het beginpunt voor het volgende traject van Zuidlaren naar Anloo. Zuidlaren is een zeer interessant en attractief dorp met veel gelegenheden waar u iets kunt eten of drinken en kunt overnachten. Elk jaar in oktober wordt hier een van de oudste paardenmarkten van Europa gehouden, die rond bezoekers trekt. Traject Zuidlaren - Anloo 11 km Zie voor routekaartje en GPX hierboven bij deeltraject Paterswolde - Zuidlaren Dit traject van het Hondsrugpad begint bij de ANWB-richtingaanwijzer op de Brink in Zuidlaren, tegenover het Brinkhotel. Ga langs de Stationsweg in de richting van Tynaarlo en Vries tot u bij een rotonde komt. Passeer deze rotonde aan de linkerkant en steek over naar de beukenlaan met het fietspad er naast in het bos links voor u. U ziet hier op lantaarnpalen aan uw rechterhand markeringen van het Pieterpad (wit/rood) en het Drenthepad (geel/rood). Volg vanaf hier deze markeringen tot aan restaurant De Drentsche Aa bij paddenstoel U komt op het terrein van Dennenoord. U passeert een bordje Zone 30 en eigen weg. U passeert aan uw linkerhand een rood bakstenen gebouw. Hierna eerste weg links. Vóór de dierenweide rechtsaf. Eerste weg rechts. Vervolgens eerste weg rechts. Bij het STOP -bord gaat u naar links over het fietspad. Blijf steeds de Drenthepad en Pieterpadmarkeringen volgen. Loop onder het viaduct door en ga daarna meteen naar rechts (Zeegserweg).

7 7 Hondsrugpad Groningen - Emmen Bij paddenstoel naar links over het fietspad. Blijf het fietspad volgen tot paddenstoel Dit is bij restaurant De Drentsche Aa. We verlaten hier Pieterpad en Drenthepad. Hier is de afsplitsing van de Assen variant naar station Assen. U kunt de beschrijving van deze route online vinden. Ga linksaf. Bij een driesprong van wegen rechtsaf (Borgweg). U passeert aan uw linkerhand de Kymmelsberg. Het is zeker de moeite waard om hier even naar boven te lopen om te genieten van het uitzicht over het stroomdallandschap van de Drentsche Aa. Op driesprong links aanhouden richting Anloo en Gieten. Volgende fietspad links (Strubbenweg). Loop over de zandweg naast het fietspad. Na 150 meter is er rechts een hek met een bruin bordje er naast: Hondsrug Strubben Kniphorstbos. Ga door het hek en neem het rechtse pad dat over de heide voert in de richting van een heuveltje in de verte. Steek het heuveltje over en meteen daarna naar links. Op een driesprong rechts aanhouden. Bij een groen paaltje linksaf. Volg vanaf dit punt de groene paaltjes tot aan de Homanshof in Anloo. Dat is vanaf hier ruim 5 kilometer. U passeert na een kruispunt van zandwegen en fietspaden hunebed D8 en kort daarna talloze grafheuvels. Bijzonderheden daarover vindt u op informatiepanelen. Dit traject van het Hondsrugpad eindigt hier. Dit is ook het beginpunt van het volgende traject van Anloo naar Gieten.

8 8 Hondsrugpad Groningen - Emmen Traject Anloo - Gieten 9 km GPX: via Everytrail Routebeschrijving Dit traject van het Hondsrugpad start bij de Homanshof in Anloo Ga vanaf de uitgang Homanshof rechtsaf. Einde straat rechtsaf (Brinkstraat). Aan het eind van het voetpad rechtdoor en passeer de kerk aan de linkerkant. Dit is de Magnuskerk van Anloo, die gesticht is rond 800 na Chr., dus maar liefst 1200 jaar geleden! Ga aan het eind van het muurtje rond de kerk linksaf

9 9 Hondsrugpad Groningen - Emmen Meteen weer links, een straatje, dat overgaat in een zandweg. Steeds links aanhouden. Bij de straatweg aangekomen, deze overteken en naar links over het fietspad. Na ca. 100 meter rechts, dit is een zandweg. Er staat een bruin bordje: Drentsche Aa en Anlooër diepje. Op driesprong links aanhouden. U komt bij een parkeerplaats links van de zandweg. Loop deze parkeerplaats over en ga aan het eind naar rechts. Volg vanaf hier de bordjes met Pinetum Als het pad het bos in gaat, volgt er eerst rechts nog een open plek, daarna kunt u rechts tussen de bomen enkele grafstenen ontwaren. Hier zijn leden van de familie Everts, vroegere eigenaren van dit bos, begraven. Ga bij het hunebed D11 rechtsaf langs de paal met de rode kop. Einde pad links, richting pinetum. Na een paar honderd meter is rechts de ingang van het pinetum. Het is zeer de moeite waard om hier even een rondwandeling te maken door het pinetum. Dit is een verzameling naaldbomen. In 1953 werd door particulieren het pinetum gesticht. Van de circa 400 coniferen op het terrein zijn de eerste in 1954 aangeplant. Bij de uitgang van het pinetum gaat u rechtsaf. Bij het urnenveld Anloo links aanhouden langs het rode paaltje. Eerste weg rechts, daarna eerste weg links (bij de bosrand). Op een kruispunt van zandwegen rechtdoor. Bij perceelsteen 7 rechtdoor. U passeert links en rechts enkele grafheuvels. Bij een kruispunt van wegen rechtdoor.

10 10 Hondsrugpad Groningen - Emmen Links is een open veld. U passeert enkele enorme naaldbomen: sequoia s, die in Noord-Amerika nog groter worden dan hier. De schors is roodbruin. Deze bomen zijn hier geplant door leden van de familie Everts. Op een kruispunt van zandwegen rechtdoor. U komt bij een zandweg met een fietspad er naast. Ga hier in de richting van het verzetsmonument (richtingaanwijzer), dus rechtdoor. Blijf de zandweg met het fietspad er naast volgen tot u bij een tunneltje onder een autoweg komt. Loop door de tunnel en ga na 150 meter rechtsaf op een karrespoor. Blijf dit karrespoor volgen en negeer de zijpaden en zijwegen. Na 500 meter maakt het pad een scherpe bocht naar links. Volg die bocht en het pad tot u bij een straatweg komt met een fietspad er naast. Ga op het fietspad rechtsaf. Na 200 meter linksaf ( t Wit). Op een driesprong van wegen linksaf, in de richting van fietsknooppunt 27. Bij picknickbank met informatiebord rechtsaf in de richting van fietsknooppunt 59. Dit is een zandweg met een fietspaadje er naast. Blijf deze zandweg volgen en negeer zijwegen en paden. Steek asfaltweg over en ga rechtdoor. De volgende asfaltweg ook oversteken en weg vervolgen die overgaat in een asfaltweg. Deze weg gaat vervolgens weer over in een zandweg. U komt uiteindelijk bij een tunnel onder de N33. Loop door de tunnel. Hier eindigt dit traject van het Hondsrugpad. U kunt vanaf hier snel het centrum van Gieten bereiken, door rechtdoor te lopen. U vindt daar voldoende gelegenheden om iets te eten of te drinken en om eventueel te overnachten. Het is tevens het beginpunt van het volgende traject van Gieten naar Borger.

11 11 Hondsrugpad Groningen - Emmen Traject Gieten Borger 14 km Zie voor routekaartje en GPX hierboven bij deeltraject Anloo Gieten Dit traject van het Hondsrugpad begint bij het tunneltje onder de N33 bij Gieten. U begint met de rug naar de tunnel. Ga direct daarna naar links en meteen weer over het fietspad naar rechts. Volgende fietspad linksaf, bij paddenstoel Steek aan het eind van dit fietspad de straat over en ga bij de ANWB-paddenstoel linksaf. Eerste weg rechts (Hondsrugweg). U stijgt nu naar één van de hoge delen van de Hondsrug. U hebt boven bij het bankje een mooi uitzicht naar beide kanten. Links naar het Hunzedal en rechts naar het dorp Gieten, waarvan u de kerktoren boven de bomen kunt zien uitsteken. Er staan hier informatiepanelen van Geopark De Hondsrug Eerste weg links (Noordveensedijk). Na 300 meter is er een klein bosje. Direct na dit bosje rechtsaf over een zandweg. Einde zandweg rechtsaf (Bonnerdijk). Eerste weg links (Bonnen) richting Gasselte. Direct na het bord einde bebouwde kom bij huisnummer 43, rechtsaf over een zandpad. U komt op een driesprong bij een zandweg met een fietspad er naast. Ga hier linksaf over de zandweg. Op de volgende driesprong van zandwegen rechts aanhouden. Na circa 50 meter is er links een hekwerk rond een weilandje. Rechts ziet u een bordje dat verwijst naar de Dorp en veldroute Volg de richting van dit bordje. Dus: steek over naar het fietspad en ga naar links. Op de volgende driesprong, bij paddenstoel linksaf. Op volgende driesprong links aanhouden Dorp en veldroute volgen. Voor u ziet u een grasveldje met een bank en een paddenstoel (23547) Een fietspad gaat naar links, een zand/graspad rechtdoor. Volg dat graspad ( Dorp en veldroute). Dit is de oude spoordijk van de spoorlijn Assen Stadskanaal. U steekt twee keer een asfaltweg over en loopt onder een brug door. Direct na die brug kunt u aan uw rechterhand vi een trap even een kijkje boven gaan nemen. Vervolg daarna de weg over de oude spoordijk. Bij een aanduiding van een parkeerplaats ( P ) volgt u de Dorp en veldroute naar rechts (keienweg). Na 50 meter gaat de Dorp en veldroute naar rechts

12 12 Hondsrugpad Groningen - Emmen (steenslagweg). Loop door tot u bij een asfaltweg komt. U moet nu lopen in de richting van Gasselte. Loop over het voetpad aan de linkerkant van de Jan Hugeslaan. Passeer de rotonde aan de linkerkant en ga verder langs de J. Hugeslaan. Eerste weg rechts (J. Hugeslaan). Op driesprong rechtsaf (Dorpsstraat) Op volgende driesprong rechts aanhouden. Daarna eerste straat linksaf (Olde Hof) Aan het eind van Olde Hof rechtdoor langs het groene hek het zandpad op. U passeert aan uw rechterhand een zandkuil, daarna een informatiebord van het Drents Landschap. 100 meter na dit informatiebord is er aan uw linkerhand een wildrooster richting het heideveld. Steek dit wildrooster over. U bent nu in het Drouwenerzand, een uniek gebied met zandduinen en verspreid staande jeneverbesstruiken. Volg hierna de paarse route. U loopt deze eigenlijk in omgekeerde richting, dus de paaltjes staan links van het pad. U loopt over het pad tussen de bosrand en de heide. In augustus en september kunt u de bloei van de heide hier bewonderen. Na een tijdje verlaat het pad de bosrand en steekt u de heide over. U komt bij een kruispunt van paden met aan uw linkerhand een paaltje met een paarse kop en een geel-zwarte en een geel/rode markering. Hier gaat u linksaf en volgt de paarse route. U komt bij een midgetgolfbaan aan uw linkerhand. Vóór die baan gaat u linksaf in de richting van kampeercentrum Alinghoek U gaat rechtsaf op de klinkerweg (Alinghoek). U bent nu in het dorp Drouwen. Op het kruispunt rechtdoor. U passeert de expositieruimte Versteend leven Op de driesprong links aanhouden (Hoofdstraat). (Als u de Assen variant wilt lopen naar het station in Assen, dan moet u hier rechts afslaan langs de Hoofdstraat naar de Gasselterstraat.) Tweede weg rechts (Kerkweg). Tweede weg links (Steenakkersweg). Op driesprong van zandwegen, bij de hunebedden D23, D24 en D25 rechtsaf (Hogeweg)

13 13 Hondsrugpad Groningen - Emmen Einde weg linksaf (Achterste kampweg). Einde weg rechtsaf(bronnegerstraat). Deze straat gaat richting centrum van het dorp Borger. Na 500 meter komt u bij de personeelsingang van het Hunebedcentrum, aan de linkerkant van de weg. Loop het terrein op. U hebt de gelegenheid om het Hunebedcentrum te bezoeken (zeer aan te bevelen!). U kunt in het restaurant ook iets te eten of drinken kopen. Dit traject van het Hondsrugpad eindigt hier. Dit is ook het beginpunt van het traject van Borger naar Exloo. Als u wilt overnachten in Borger, dan is het vanaf hier maar een korte wandeling naar het centrum van dit dorp. Traject Borger - Exloo 11 km GPX: via Everytrail

14 14 Hondsrugpad Groningen - Emmen Routebeschrijving Dit traject van het Hondsrugpad gaat verder door vanaf de ingang van het Hunebedcentrum in Borger naar het hunebed D27 (het grootste hunebed van Nederland) te lopen. U bekijkt uiteraard het hunebed en loopt vervolgens rechtdoor tot u via een wandelpad bij de Hunebedstraat komt. Ga hier linksaf. Ga bij het openluchttheater rechtsaf op een smal pad en loop achter de rijen banken langs naar de Marslandenweg. Ga hier rechtsaf, Na 100 meter ziet u aan uw rechterhand de Joodse begraafplaats van Borger. Tweede straat linksaf (Ambachtsstraat). Bij Brinkstraat rechtsaf. Brinkstraat volgen tot Hoofdstraat. Daar linksaf. Direct na de kerk linksaf (Torenlaan). Blijf parallel aan de autoweg Borger Buinen lopen via Torenlaan en Buinerstraat langs twee rotondes en steek de brug over. Blijf op de parallelweg. 500 meter na de brug kunt u rechts van u, aan de andere kant van de weg twee hunebedden bezoeken. Ze liggen verscholen in een bosje en zijn via een pad te bereiken (D28 en D29). Keer terug naar de parallelweg en ga vanaf dat punt na 200 meter rechtsaf op een zandweg (Heerweg). Volg de Heerweg tot u links voor u een groot heideveld ziet. Ga op dit punt (bij perceelsteen 187) rechtsaf. U loopt tussen perceelstenen 187 en 188 door. Aan het einde van perceel 187, vlak vóór een groot heideveld, rechtsaf. Ga linksaf tussen de perceelstenen 182 en 183. Deze zijn slecht te herkennen en de cijfers zijn vervaagd. Er staat een hek met een paal, waarop een plaatje eigen weg. Ook staat er rechts van deze weg een bruin bord met opschrift: Hondsrug Boswachterij Exloo. Volg dit pad tot aan de pingo ruïne. Wat een

15 15 Hondsrugpad Groningen - Emmen pingo ruïne is, kunt u lezen op het informatiebord dat hier naast het pad staat. Negeer zijpaden. Ga dan rechtsaf en meteen daarna linksaf. Na de pingo blijft u de zandweg volgen en gaat na perceelstenen 169 en 174 rechtsaf. U passeert perceelsteen 163 en gaat na perceelstenen 161 en 169 linksaf op een zandweg met een fietspad er naast. Blijf dit fietspad volgen tot u bij de Beatrixeik komt (informatiepaneel). Ga daar rechtsaf over de keienweg. Volg deze weg gedurende 1500 meter. U komt bij een wandelroute met witte paaltjes (Monumentenroute). Sla linksaf. Volg deze route tot u aan de rand van de bebouwde kom van Exloo bij de straat Bosrand komt. Ga daar linksaf (Bosrand) Einde straat linksaf (Hoofdstraat). Volg de Hoofdstraat tot de Zuiderhoofdstraat (direct na het gemeentehuis). Dit traject van het Hondsrugpad eindigt hier in het centrum van Exloo. Dit is ook het beginpunt van het volgende traject van Exloo naar Valthe. Er zijn genoeg gelegenheden in Exloo om te ten, drinken of te overnachten. Traject Exloo Valthe 7 km Zie voor routekaartje en GPX hierboven bij deeltraject Borger - Exloo Dit traject van het Hondsrugpad begint in het centrum van Exloo bij ANWBrichtingaanwijzer Ga hier rechtsaf, richting Odoorn (Zuiderhoofdstraat) Op driesprong links aanhouden. Bij de volgende kruising linksaf (Meerweg dit is een keienweg) Einde weg rechtsaf en meteen weer linksaf over een smal pad. Einde pad rechtsaf (Zuideresweg dit is een zandweg met een fietspad ernaast) Bij de splitsing links aanhouden en meteen weer naar links. Einde weg rechtsaf. U loopt hier echt over de hoge rug van de Hondsrug. Naar beide kanten kijkt u naar beneden. Op kruispunt rechtdoor. U passeert een informatiepaneeltje van Geopark De Hondsrug over de Zuideres van Exloo. Einde weg rechtsaf. Dit is een keienweg met een fietspad er naast. U passeert een grafheuvel met een informatiepaneel. Links ziet u een smeltwaterdal. Hier zou volgens de legende de mythische stad Hunsow hebben gelegen

16 16 Hondsrugpad Groningen - Emmen Blijf het fietspad volgen. In een bocht van het fietspad ziet u een kunstwerk, Mental map met informatiepaneel. Kort daarna aan uw linkerhand hunebed D31. Bij paddenstoel 24598/001 linksaf, richting Valthe U steekt een veerooster over en komt in het Hunzebos. Na enige tijd steekt u weer een veerooster over. Na circa 550 meter is er aan uw rechterhand een hek, een eindje van de weg vandaan. Er is daar ook een veeverzamelplaats van houten hekken. U gaat hier rechtsaf door het hek en volgt het smalle graspad. Het pad slingert naar rechts en steekt het heideveld over. Er staat een informatiepaneel van het Geopark over karrensporen. Na het oversteken van het heideveldje neemt u het eerste pad naar links langs een informatiepaneel over de grafheuvel. Volg het brede karrenspoor, ga door het hek en blijf de zandweg volgen. Deze gaat over in een straatweg. Aan uw rechterhand passeert u het Eppiesbergje met informatiepaneel. Hierna bij de volgende weg linksaf (Odoornerweg) over het fietspad. Dit traject van het Hondsrugpad eindigt bij paddenstoel nummer 21543, dicht bij de begraafplaats van Valthe. Dit is ook het beginpunt van het traject van Valthe naar Emmen.

17 17 Hondsrugpad Groningen - Emmen Traject Valthe - Emmen 8,6 km GPX: via Everytrail Routebeschrijving

18 18 Hondsrugpad Groningen - Emmen Dit traject van het Hondsrugpad begint bij paddenstoel nummer Die staat bij de driesprong Valtherzandweg / Odoornerweg. Ga hier, komend vanaf Odoorn, rechtsaf het fietspad op. Volg het fietspad langs een sculptuur, die Ode aan de zon heet tot de asfaltweg (Albertus Zefatweg). Ga daar rechtsaf de straat op. Steek de Hondsrugweg over bij paddenstoel nr /002 en ga bij de volgende straat rechtsaf (Brinkweg). Deze gaat over in een fietspad met een zandweg er naast. Volg de zandweg tot de rand van het bos. Ga daar rechtsaf en loop langs de bosrand tot het bordje met een verwijzing naar een hunebed aan de linkerkant. Passeer het hunebed (D35) aan de rechterkant en ga na het hunebed linksaf over een smal voetpad. U kunt bij het hunebed het informatiepaneel lezen dat iets vertelt over het hunebed zelf en over de pingo ten zuidwesten van het hunebed. Volg het voetpad tot u een paneel tegenkomt met informatie over het rechts gelegen onderduikershol. Als u dit heeft bekeken vervolgt u het pad tot u bij een bosweg komt. Ga daar rechtsaf. Op de volgende kruising linksaf tussen perceelstenen 135 en 136 door. Blijf deze bosweg gedurende 2850 meter volgen. U passeert een vijfsprong. Neem daar de tweede weg van links (dus praktisch rechtdoor) U komt bij een open terrein aan de rechterkant en daarna ook open terrein aan de linkerkant met een drietal hunebedden die u uiteraard kunt gaan bekijken. Ga na perceelstenen 111 en 112 rechtsaf. Volg deze weg tot u rechts bij een weide met hoogspanningsmasten komt. Ga op dat kruispunt linksaf en volg daarna de bosrand (Valtherbospad). U komt nu in de buitenwijken van Emmen.

19 19 Hondsrugpad Groningen - Emmen Ga aan het eind van de zandweg rechtsaf (Valtherlaan) en na 50 meter linksaf (W,B, Schragestraat). Na 50 meter Valtherzandweg oversteken en over het trottoir rechtsaf. Vóór de rotonde over het fietspad linksaf. Na ca. 200 meter is er aan de overkant van de weg een hunebed te zien. Volg het fietspad langs het Noordeind gedurende 900 meter. U komt bij een bord dat verwijst naar een hunebed (D 43) aan de andere kant van de weg. Als u dit wilt bekijken (zeker de moeite waard), volg dan de borden. Het is vanaf hier niet meer dan 150 meter. Dit is een speciaal hunebed: het is een zogenaamd langgraf. Informatie daarover vindt u op het informatiepaneel bij het langgraf. Keer daarna terug naar dit punt. Ga na 200 meter linksaf (Walstraat). Volg deze weg helemaal tot hij overgaat in een klein stukje voetpad. Steek aan het eind van dit pad de Weerdingerstraat over (Bendienplein) Ga na 50 meter rechtsaf (Verlengde Spoorstraat). Deze weg gaat na 300 meter over in Stationsplein. Daarna is links de ingang van het station Emmen Het Hondsrugpad eindigt hier. In de buurt van het station zijn talloze cafés en restaurants en ook genoeg gelegenheden om te overnachten. We hopen dat u er van heeft genoten om langs en over de Hondsrug te wandelen van Groningen naar Emmen. Als u deze wandeling in omgekeerde richting wilt doen, dan vindt u de beschrijving online. Er is ook een Assen variant, die het Hondsrugpad verlaat in het dorp Drouwen en in westelijke richting naar het station in Assen voert. Vanaf Assen gaat de route in noordoostelijke richting naar Schipborg, waar hij weer aansluit op het Hondsrugpad van Emmen naar Groningen.

Traject Groningen Paterswolde 10,5 km

Traject Groningen Paterswolde 10,5 km 1 Groningen Emmen in kortere trajecten Traject Groningen Paterswolde 10,5 km GPX: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2930629 via Everytrail Routebeschrijving Deze route begint in de schitterende

Nadere informatie

Traject Groningen Paterswolde 10,5 km

Traject Groningen Paterswolde 10,5 km 1 Groningen Emmen in langere trajecten Traject Groningen Paterswolde 10,5 km GPX: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2930629 via Everytrail Routebeschrijving Deze route begint in de stationshal

Nadere informatie

Traject Emmen (station) - Valthe 8,6 km

Traject Emmen (station) - Valthe 8,6 km 1 Emmen Groningen in langere trajecten Traject Emmen (station) - Valthe 8,6 km GPX: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=3043570 Via Everytrail Routebeschrijving Startpunt: Uitgang van het NS-station

Nadere informatie

Traject Emmen (station) - Valthe 8,6 km

Traject Emmen (station) - Valthe 8,6 km 1 Emmen Groningen in kortere trajecten Traject Emmen (station) - Valthe 8,6 km GPX: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=3043570 Via Everytrail Routebeschrijving Startpunt: Uitgang van het NS-station

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS lengte: startpunt: eindpunt: circa 24 km Schaapskooi tegenover het gemeentehuis Exloo parkeerplaats bij Vakantiepark Hunzepark in Gasselternijveen 1

Nadere informatie

: Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 70% onverhard

: Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 70% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 18 KM : Drenthe : Exloo - Ees : Bussemaker Diner Cafe : Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees RA = Rechtsaf LA =

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

: Diever, Drents Friese Wold. : bij informatiecentrum : Bosweg 2a : 9781 LE Diever

: Diever, Drents Friese Wold. : bij informatiecentrum : Bosweg 2a : 9781 LE Diever Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 18 KM : Drenthe : Diever, Drents Friese Wold : P Diever : bij informatiecentrum : Bosweg 2a : 9781 LE Diever RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

: Assen-Rolde vv : Achterkant Station Assen : Bij de looptunnel naast de P : Oosterparallelweg : Assen. : Horeca in Rolde

: Assen-Rolde vv : Achterkant Station Assen : Bij de looptunnel naast de P : Oosterparallelweg : Assen. : Horeca in Rolde Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 21 KM : Drenthe : Assen-Rolde vv : Achterkant Station Assen : Bij de looptunnel naast de P : Oosterparallelweg : Assen Bijzonderheden : 70% onverhard hei, weiland

Nadere informatie

: Hotel Restaurant Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 80% onverhard. Route samengesteld door Wandelvanuit.nl.

: Hotel Restaurant Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 80% onverhard. Route samengesteld door Wandelvanuit.nl. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 12 KM : Drenthe : Ees : Hotel Restaurant Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees Bijzonderheden : Bos, heide, stormbos : 80% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km Jubileum Wandelroute Lengte ± 25 km 02 Start Einde Legenda Jubileumwandeling 04 Gezinswandeling door Kale Duinen. 05 Verkorte route. Naar keuze via punt 15 over Groote Veen oost of naar punt 17 over Groote

Nadere informatie

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 KM : Drenthe : Echten : P van Restaurant Boszicht : Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden :

Nadere informatie

Route samengesteld door Wandelvanuit.nl. Wandelvanuit.nl

Route samengesteld door Wandelvanuit.nl. Wandelvanuit.nl Afstand : 17 km Provincie : Drenthe Plaats : Anloo Kenmerk : verhard en onverhard, bos, heide Start : P Staatsbosbeheer Lunsenhof, Anloo Update : 09-05-2016 RA = Rechstaf LA = Linksaf Ri = Richting --

Nadere informatie

SPOORBAAN EMMEN STADSKANAAL v.v.

SPOORBAAN EMMEN STADSKANAAL v.v. SPOORBAAN EMMEN STADSKANAAL v.v. Een wandeling over en door de omgeving van de oude spoorba 1 an. Deze wandeling is in beide richtingen beschreven Emmen - Stadskanaal pijltje naar rechts ( ) en Stadskanaal

Nadere informatie

Wandelen rond Groningen

Wandelen rond Groningen Wandelen rond Groningen Wandeling: Onnen - Noordlaren - Appelbergen Vanuit Onnen door de Onnerpolder naar Nordlaren en door Appelbergen weer terug Omgeving: Afstand: Omschrijving: Auteur(s): Zuid 14,0km

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Trage Tocht Voorstonden

Trage Tocht Voorstonden Trage Tocht Voorstonden Auteur: Rob Wolfs Landgoederen Voorstonden en Leusveld We wandelen in de IJsselvallei op de rand van bos en boerenland. De route start met een rondje door het parkbos van landgoed

Nadere informatie

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen KORTE STRUIN 17 Maart 2018 Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen Door Frans Sijben Nijmegen Deze korte Struin vertrekt vanuit Hatert. U loopt een tijd langs de rand van de wijk. Maar al gauw

Nadere informatie

KORTE STRUIN 16 Maart 2018

KORTE STRUIN 16 Maart 2018 KORTE STRUIN 16 Maart 2018 Langs Groene Woonwijken van Nijmegen Zuid Door Frans Sijben Nijmegen Deze Korte Struin vertrekt vanuit Neerbosch. Van daaruit gaat het langs woonwijken van Nijmegen Zuid: niet

Nadere informatie

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos KORTE STRUIN 14 Mei 2017 Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos Door: Frans Sijben - Nijmegen De But is een oud gebied bij Groesbeek. Het valt onder de boswachterij Groesbeek. De But is een onderdeel

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Route 1 Richting Valthe Verharde En Onverharde Wegen Totaal 92.5 KM

Route 1 Richting Valthe Verharde En Onverharde Wegen Totaal 92.5 KM Route richting Valthe verhard en Bijzonderheden onverhard totaal 92.5 km. 1 Start bij de Groningerstraatweg. 2 Rijdt naar het zuiden. 3 Sla rechtsaf op de Kerkbrink. (N386) 280 meter 4 Sla linksaf op de

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

paadjes langs de gasopslag bij Langelo, via Westervelde terug naar Norg.

paadjes langs de gasopslag bij Langelo, via Westervelde terug naar Norg. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 20 KM : Drenthe : Norg : P op de Brink voor de kerk : Norg Bijzonderheden : Bos, heide en essen : 80% onverhard : versie Augustus 2017 RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

: Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees. : 70% onverhard

: Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees. : 70% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 21 km : Drenthe : Gees : Tourist Info Gees : Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees Bijzonderheden : bos, heide, mooie ven : 70% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD =

Nadere informatie

Trage Tocht IJhorst. Auteur: Rob Wolfs

Trage Tocht IJhorst. Auteur: Rob Wolfs Trage Tocht IJhorst Auteur: Rob Wolfs Reestdal, Zwarte Venen en Carstenbos We maken een mooie, afwisselende bos- en heidewandeling in de omgeving van IJhorst. Het eerste deel van de route gaat langs de

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

De ommetjes van Gemeente Boxmeer. .nl

De ommetjes van Gemeente Boxmeer. .nl De ommetjes van Gemeente Boxmeer De ommetjes van Gemeente Boxmeer Gekoppeld aan het wandelroutenetwerk zijn verspreid over de gemeente Boxmeer korte wandelroutes uitgezet. Tijdens de wandeltochten kunt

Nadere informatie

Het eerste stuk gaat door het centrum van Putten en aan het einde komt u weer door het centrum

Het eerste stuk gaat door het centrum van Putten en aan het einde komt u weer door het centrum Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Bijzonderheden : 17 KM : Gelderland : Putten : P Gemeentehuis : Brinkstraat : Putten : Bos en heide : Horeca op 2 derde : 80 % onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004.

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004. Wandeling Heuvelrug Bron: Wandelkrant Te Voet (feb. 2001) Auteur Berry Schutten Correcties: Henk Swart De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk

Nadere informatie

Route Schoonoord - Eesergroen - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS

Route Schoonoord - Eesergroen - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS Route Schoonoord - Eesergroen - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS lengte: startpunt: eindpunt: circa 20 km parkeerplaats Openluchtmuseum Ellert en Brammert, Schoonoord parkeerplaats Vakantiepark Hunzepark,

Nadere informatie

Met de (OV-)fiets van station Hilversum naar het Autisme Expertisecentrum.

Met de (OV-)fiets van station Hilversum naar het Autisme Expertisecentrum. Met de (OV-)fiets van station Hilversum naar het Autisme Expertisecentrum. Van tevoren: Vanaf station Hilversum (centraal) is het nog ongeveer 50 minuten lopen. Mocht u het niet kunnen vinden, bel ons

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen STRUIN BULLETIN April 2015 Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen Bos en Water rondom Plasmolen Door: Frans Sijben - Nijmegen In het Achterbroek Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen 1 Hoe

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN Ommetje B

STRUIN BULLETIN Ommetje B STRUIN BULLETIN Ommetje B Versie: maart 2018 Gofferts Groen Door Frans Sijben Nijmegen Dit struinommetje brengt u in een dik uur naar een van de vele parken in Nijmegen. Temidden van straten en woningen

Nadere informatie

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 15 KM : Groningen : Groningen : P Kardinge bij : Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen Bijzonderheden : Park, bos, hoge land : 70% verhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD

Nadere informatie

Vertrekpunt. Vertrekpunt

Vertrekpunt. Vertrekpunt RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Eelde Vertrekpunt Haren Bijzonderheden : 16 KM : Drenthe : Eelde en Haren : P Museum de Buitenplaats : Hoofdweg

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

LABELKAMPEERTERREIN ' T SPELDERHOLT HOENDERLOO

LABELKAMPEERTERREIN ' T SPELDERHOLT HOENDERLOO LABELKAMPEERTERREIN ' T SPELDERHOLT HOENDERLOO tocht Hoenderloo - Loenen (ongeveer 12 km) De tocht is bedoeld zo te gebruiken of als bouwsteen te dienen bij het maken van een eigen tocht van Hoenderloo

Nadere informatie

Wandelroute Rondom de Soester Duinen

Wandelroute Rondom de Soester Duinen Wandelroute Rondom de Soester Duinen Deze route wordt aangeboden door de toeristisch georiënteerde bedrijven rondom de Soester Duinen Start- en eindpunt: De route heeft 8 mogelijke startpunten Afstand:

Nadere informatie

Saleminkpad (Terborg, Silvolde, Sinderen, Ulft) versiedatum 16 maart 2015

Saleminkpad (Terborg, Silvolde, Sinderen, Ulft) versiedatum 16 maart 2015 Saleminkpad (Terborg, Silvolde, Sinderen, Ulft) versiedatum 16 maart 2015 Naar: Ondankbare Grond, een boerenepos, door Leo en Theo Salemink. Uitgeverij Fagus, Aalten [ISBN 978-94-91634-25-3] http://www.fagus-uitgeverij.nl/site/verschenen/artikelen/2014/11/15_ondankbare_grond.html

Nadere informatie

Start en finish in café Het wapen van Liempde, Raadhuisplein 4 in Liempde. (Voor treinreizigers via station Boxtel, zie route vanaf Raaphof blz.

Start en finish in café Het wapen van Liempde, Raadhuisplein 4 in Liempde. (Voor treinreizigers via station Boxtel, zie route vanaf Raaphof blz. Dommelroute Mooie wandeling, veel langs en over de rivier den Dommel. Van Liempde richting Gemonde, st. Michielsgestel en via Boxtel weer terug naar Liempde. Start en finish in café Het wapen van Liempde,

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler STRUINBULLETIN Juni 2010 KORTE STRUIN 7 Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Door Frans Sijben, Nijmegen Hoe bereikt u het

Nadere informatie

KORTE STRUIN 13. Mei 2017

KORTE STRUIN 13. Mei 2017 Door het Nederrijkswald Door: Frans Sijben - Nijmegen KORTE STRUIN 13 Mei 2017 Kent u het Duitse Reichswald? Het grote bos tussen Gennep, Groesbeek, Kranenburg en Kleef? Het is een overblijfsel van een

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17.5 KM : Friesland : Rondom Bakkeveen : De Drie Provinciën : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West Bijzonderheden : Hei, bos mooie vennen : 80% onverhard RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug NS-wandeltocht. Begin station Driebergen-Zeist Eindpunt station Maarn Afstand 14 km

Utrechtse Heuvelrug NS-wandeltocht. Begin station Driebergen-Zeist Eindpunt station Maarn Afstand 14 km Utrechtse Heuvelrug NS-wandeltocht Begin station Driebergen-Zeist Eindpunt station Maarn Afstand 14 km Beschrijving van de wandeltocht U verlaat het station via spoor 1 langs de fietsenrekken en steekt

Nadere informatie

1) Dorpsstraat oversteken en L-af voor langs het (oude) gemeentehuis van Liempde, bij splitsing R-door(Den Achterhof)

1) Dorpsstraat oversteken en L-af voor langs het (oude) gemeentehuis van Liempde, bij splitsing R-door(Den Achterhof) Wandeling:2 Liempde-Olland-Kasteren-Liempde Start: Café Het Wapen van Liempde 1) Dorpsstraat oversteken en L-af voor langs het (oude) gemeentehuis van Liempde, bij splitsing R-door(Den Achterhof) 2) Bij

Nadere informatie

Start bij Shell tankstation en rij richting Annen. Let op u begeeft zich in normaal verkeer. Draai de stationsweg op

Start bij Shell tankstation en rij richting Annen. Let op u begeeft zich in normaal verkeer. Draai de stationsweg op Page: 1 0.0 0.0 40.4 0.0 1 0% 0.0 0.0 Start bij Shell tankstation en rij richting Annen. Let op u begeeft zich in normaal verkeer 40.4 0.0 2 0% 0.1 0.1 40.3 0.1 3 0% 0.6 0.4 Draai de stationsweg op 39.8

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4. Rondje Mook Anders. Aangepaste Versie Maart 2011. Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens

STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4. Rondje Mook Anders. Aangepaste Versie Maart 2011. Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4 Rondje Mook Anders Aangepaste Versie Maart 2011 Zicht op de Mookerheide Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens Door: Frans Sijben - Nijmegen Korte Struin 4: Rondje

Nadere informatie

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord.

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. 115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. Op kruising met betonfietspad rechtsaf. Waar fietspad afsplitst, pad rechts Pad boven langs beek volgen, verderop onder langs beek. Door

Nadere informatie

Hunzedal tweedaagse NS-wandeltocht

Hunzedal tweedaagse NS-wandeltocht Geldig vanaf juli 2010 waarop in brons de namen van de in de tweede wereldoorlog omgekomen mensen uit de gemeente Gieten staan. Hunzedal tweedaagse NS-wandeltocht Beschrijving van de wandeltocht Eerste

Nadere informatie

Fietsroute. Hondsrug, Hunzedal en hunebedden. Een eindje om met Het Drentse Landschap. Bertus Boivin / Eric van der Bilt

Fietsroute. Hondsrug, Hunzedal en hunebedden. Een eindje om met Het Drentse Landschap. Bertus Boivin / Eric van der Bilt Een eindje om met Het Drentse Landschap Bertus Boivin / Eric van der Bilt Fietsroute Hondsrug, Hunzedal en hunebedden (in samenwerking met Roelof Huisman) Fietspad Bronneger (foto Hans Dekker) Mocht het

Nadere informatie

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 16 KM : Gelderland : Heerde : Uitspanning : De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri.

Nadere informatie

14 km, 70% kleine asfaltweggetjes, 30% graspad. Met 2 uitbreidingen ongeveer 17 km.

14 km, 70% kleine asfaltweggetjes, 30% graspad. Met 2 uitbreidingen ongeveer 17 km. Rondje Loppersum Routebeschrijving vanaf spoorwegstation Loppersum, oktober 2016 14 km, 70% kleine asfaltweggetjes, 30% graspad. Met 2 uitbreidingen ongeveer 17 km. Horeca Je zou het niet verwachten op

Nadere informatie

Routewijzigingen Groot-Frieslandpad (1 e druk 2016)

Routewijzigingen Groot-Frieslandpad (1 e druk 2016) Routewijzigingen Groot-Frieslandpad (1 e druk ) 21 6 t/m 15 04 terug Gedurende sommige delen van het jaar loopt er een stier door het weiland bij de Dwangburcht. Dan geldt er een omleiding die in het veld

Nadere informatie

NEDERLANDSE WANDELSPORT BOND Pieterskerkhof 22, 3512 JS Utrecht - Tel.: 030 2 31 95 58 - e-mail: info@nwb-wandelen.nl

NEDERLANDSE WANDELSPORT BOND Pieterskerkhof 22, 3512 JS Utrecht - Tel.: 030 2 31 95 58 - e-mail: info@nwb-wandelen.nl Routewijzigingen Duinweg. Aanvullingen en correcties op de Duinweg De genummerde PWN-wandelroutes, waarnaar in de routebeschrijving van de Duinweg wordt verwezen, zijn vervangen door wandelroutes met een

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Nummer 23 Uitgave: September Struinen door de Overasseltse en Hatertse Vennen

STRUINBULLETIN. Nummer 23 Uitgave: September Struinen door de Overasseltse en Hatertse Vennen STRUINBULLETIN Nummer 23 Uitgave: September 2016 Struinen door de Overasseltse en Hatertse Vennen Een Struintocht door de Overasseltse en Hatertse Vennen Door: Frans Sijben Nijmegen Vennen: een overblijfsel

Nadere informatie

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM STROOMAFWAARTS De afstand van zuil 1 (Cottessen) tot zuil 14 (Stokhem) is circa 14 km. De gedichtenroute in de Gemeente Gulpen-Wittem begint bij de Heimansgroeve:

Nadere informatie

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade WETENSWAARDIGHEDEN Startpunt: Museumplein. Hier kunt u uw auto parkeren. Duur: 45 tot 70 minuten. Heuvelachtig Niet geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

ETAPPE 1 ASSEN - GASTEREN

ETAPPE 1 ASSEN - GASTEREN ROUTEWIJZIGINGEN LOOP LANGS DE HUNEBEDDEN (181203, blad 1) In maart 2017 verscheen de tweede editie van De Loop van de Hunebedden waarin we de wijzigingen die op dat moment bekend waren, uiteraard meegenomen

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Nummer 25 Juli 2014. Rondom Afferden Door de Maasduinen. Rondom Afferden door de Maasduinen

STRUINBULLETIN. Nummer 25 Juli 2014. Rondom Afferden Door de Maasduinen. Rondom Afferden door de Maasduinen STRUINBULLETIN Nummer 25 Juli 2014 Rondom Afferden Door de Maasduinen Rondom Afferden door de Maasduinen Door: Frans Sijben - Nijmegen Hoe bereikt u het startpunt? U begint deze wandeling in Afferden bij

Nadere informatie