Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior."

Transcriptie

1 Rekenen met eieren, & 0 kerndoel Instructie & Introductie Het proces van ei tot zelfstandige, volwassen vogel is heel anders dan het volwassen worden van mensen; het gaat veel sneller. Het broedseizoen van vogels vindt jaarlijks plaats in het voorjaar en moet afgerond zijn voor het najaar of de winter weer begint. Met dit werkblad kun je rekenopdrachten doen met eieren en broedduur, maar je kunt het ook gebruiken tijdens een natuurles om de leerlingen kennis te laten maken met het proces van ei tot vogel. De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven. De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur. 0 De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving. voor de leerkracht Van ei tot vogel Doel: Door tabellen te m aken krijgen de leerlingen inzicht in de verschillen tussen de vogels in het broedseizoen. Ze leren de verschillen te interpreteren en begrip te krijgen voor het gedrag. Ze leren dat het in de natuur gaat om overleven (survival of the fi ttest, eten en gegeten worden). Tijd: lesuren Opwarmopdracht, bruikt voor rekenlessen Als je dit werkblad ge het je Als. en do opdracht te hoef je geen opwarm is n, ike tuurles wilt gebru werkblad voor een na te openen met een ge het handig om de les n kip het ei. Waarom legt ee sprek over de kip en eel eieen kip eieren? Hoev eieren? Wanneer legt Hoe? kip n e lang broedt ee eren legt een kip? Ho t? da at kip en hoe snel ga groeien kuikens op tot VN_vaneitotvogel_78 Voorbereiding en benodigdheden: Kopie van het lee rlingenwerkblad per leerling of pe r groepje leerlingen, deze opdr acht leent zich goed voor samen werking in kleine groepjes van of leerlingen; Je kunt eventu eel zelf rekenopdrachten maken met de gegevens op het leerkrachte nblad; ij sommige op drachten moeten de kinderen zelf be grippen of betekenissen opzoek en, het is prettig als hier internet of een schoolbibliotheek voor be schikbaar is. alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland, 0.

2 Het proces van volwassen worden bij vogels gaat veel sneller dan bij ons mensen. We spreken dan ook niet van baby, peuter of puber bij vogels. Het broedseizoen speelt zich af in de lente en zomer. Soms begint het eerder maar de vogels moeten voor augustus volgroeid zijn om zelfstandig het winterseizoen en een eventuele trek te kunnen doorstaan en het volgend jaar zelf als oudervogel een nieuw seizoen te starten. In de voedselpiramide fungeren jonge vogels als prooi voor diverse andere dieren. Vandaar dat er vaak grote en meerdere legsels zijn. In het proces naar volwassen worden sneuvelen er ook nog velen. Om de soort in stand te houden moet er net zoveel jongen overleven als er volwassen dieren sterven. De duur van het broeden heeft te maken met de grootte van het ei en of de jongen nestblijvers of nestvlieders zijn. De jongen worden gevoerd door de beide ouders. ij roofvogels/uilen in eerste instantie door het mannetje, waarbij het vrouwtje de prooi kleiner maakt en de jongen voert. Na verloop van tijd gaat ook het vrouwtje voor voedsel zorgen en moeten de jongen zelf de prooi kleiner maken. Na het uitvliegen worden de jongen nog een periode door de ouders verzorgd. De jongen zijn dan vliegvlug. Ze kunnen vliegen, maar hun verenkleed moet nog verder uitgroeien en ze moeten leren waar hun voedsel te vinden is, waar schuilplekjes zijn, waar je kunt slapen en voor welke roofdieren je op moet letten. Roofvogels/uilen moeten ook nog leren om te jagen. Vandaar dat deze soorten langer door de ouders worden gevoerd voor de leerkracht Voor de leerkracht: Input voor eigen rek enlessen Wil je zelf aan de slag met rekenless en over eieren en broedduur? Met de ze basisgegevens kun je alle rekenle sen geven die je swilt. Je kunt de ge ge vens ook gebruiken om de leerling en tabellen of grafi eken mee te laten maken, mochten ze daar al aan toe zijn. VN_vaneitotvogel_78 alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland, 0.

3 VN_vaneitotvogel_78 alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland, Koolmees Slechtvalk Steenuil Ooievaar - - Gekraagde 6-7 Roodstaart Torenvalk - - Oehoe aantal eieren Gierzwaluw - Vogel Na e ei 8-9, e ei , om de - dagen een volgend ei 8-9 dagen Na e/e ei - -6, om 6-0 de - dagen weken broeden start e ei nesttijd broedduur Data in dagen: Slechtvalk Gekraagde Roodstaart Torenvalk Steenuil Ooievaar Oehoe Koolmees nesttijd broedduur aantal eieren Gierzwaluw - Vogel weken, takkeling - vliegvlug - vliegvlug Direct vanaf uitvliegen na - maanden zelfstandig Direct vanaf uitvliegen 8 zelfstandig April-juni Maart-juli Maart-mei Mei-juni Vanaf medio maart-juli (meerdere legsels mogelijk) Maart-april Februari-mei Mei-juli broedseizoen Maart-mei April-juni Maart-juli Februari-mei Vanaf medio maart-juli (meerdere legsels mogelijk) Maart-april Mei-juni Mei-juli broedseizoen voor de leerkracht Data in weken:

4 broeden? Niet elke vogel begint op hetzelfde tijdstip. En niet elke vogel doet even lang over zijn nestje. De ene vogel broedt langer dan de andere vogel. En bij de een zitten de kuikens langer in het nest dan bij de ander. Hieronder zie je wanneer de vogels ongeveer beginnen met broeden, hoe lang de vogels broeden, wanneer de jonge vogels uit het nest gaan en wanneer de jonge vogels zelfstandig zijn. Van ei tot volwassen vogel: februari maart april mei juni gierzwaluw W W W W W W W W W W W W W W oehoe G G G G G G G G slechtvalk W W W W W W W W torenvalk W W W W W W W W augustus G G G G G G W W W W W W W W W W W G G G G G R R W W W W W G G G G R W W W W W W W W W steenuil W W W W W W W W W W G G G G R W W W W W ooievaar W W W W W W W W G G G G G G G R R W W W W W koolmees W W W W W W gekraagde W W W W W W W W W W G G R R R R juli leerlingenwerkblad Hoe lang broedt een vogel? En hoe lang zitten de kuikens in een nest? Wanneer beginnen de vogels met W W W W W W W W W W W W W W W W W G G R W W W W W W W W W W W W W roodstaart aars = broeden Groen = nesttijd Rood = vliegvlug lauw = zelfstandig oehoe koolmees ooievaar torenvalk slechtvalk steenuil gierzwaluw VN_vaneitotvogel_78 roodstaart alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland, 0.

5 Maak de volgende opdrachten: A. De roofvogels beginnen vroeg met broeden. Hoe komt dat denk je?. Waarom begint de oehoe al in februari met E. Vergelijk de hokjes van de koolmees met de hokjes van de gekraagde roodstaart. Vul in: De koolmees doet er in totaal... weken over van broeden tot uitvliegen. De gekraagde roodstaart doet er in totaal... weken over van broeden tot uitvliegen. Koolmezen en gekraagde roodstaarten beginnen op een ander moment aan hun nest. Hoe komt dat denk je?.. leerlingenwerkblad broeden? C. Alle jonge vogels zijn voor augustus zelfstandig. Elke vogel begint met broeden op een ander moment. Maar ze eindigen allemaal ongeveer tegelijk. Hoe komt dat denken jullie? D. Een koolmees kan meerdere nesten uitbroeden. Welke vogels hebben daar belang bij? Waarom denken jullie dat de gekraagde roodstaart maar één legsel heeft? F. De hokjes hebben verschillende kleurtjes: paars voor broeden, groen voor nesttijd, rood voor vliegvlug en blauw voor zelfstandig. Zoek op wat vliegvlug betekent. Waarom is de periode vliegvlug rood gekleurd? VN_vaneitotvogel_78 alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland, 0.

6 G. De jongen van uilen en roofvogels worden takkeling genoemd als ze een paar weken oud zijn. Waar doet die naam jou aan denken? Zoek op wat er bedoeld wordt met een takkeling. J. Wat is een nestblijver? Geef voorbeelden..... K. Wat is een nestvlieder? Geef voorbeelden... leerlingenwerkblad.... H. Wat moet een jonge vogel kunnen om op eigen benen te staan? L. Waarom zien we bij de webcams van eleef de Lente alleen nestblijvers?.... I. Soms jagen de oude vogels hun jongen weg uit hun omgeving. Waarom doen ze dat? VN_vaneitotvogel_78 alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland, 0.

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior.

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep /6 Rekenen met eieren, & 0 kerndoel Instructie & Introductie Het proces van ei tot zelfstandige, volwassen vogel is heel anders dan het volwassen worden van mensen; het gaat veel sneller. Het broedseizoen

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een tabel en berekenen

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 7-8. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 7-8. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een diagram, berekenen

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior!

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Groep Dit project is primair geschikt voor de groepen 5 en 6. Introductie en instructie voor de leerkracht Met dit project maken de kinderen

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Spreeuw Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren?

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels deze

Nadere informatie

Honger! Het voedselweb van de slechtvalk. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Tips: Opwarmopdracht. Junior. groep 7/8

Honger! Het voedselweb van de slechtvalk. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Tips: Opwarmopdracht. Junior. groep 7/8 Het voedselweb van de slechtvalk Instructie & Introductie Hoe vaak staan je leerlingen er bij stil dat een vogel ook andere dingen eet dan een vetbol? Wat stellen leerlingen zich eigenlijk voor bij het

Nadere informatie

Honger! Het voedselweb van de slechtvalk. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Tips: Opwarmopdracht. Junior. groep 3/4

Honger! Het voedselweb van de slechtvalk. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Tips: Opwarmopdracht. Junior. groep 3/4 Het voedselweb van de slechtvalk Instructie & Introductie Hoe vaak staan je leerlingen er bij stil dat een vogel ook andere dingen eet dan een vetbol? Wat stellen leerlingen zich eigenlijk voor bij het

Nadere informatie

Wie eet wie en wie eet wat?

Wie eet wie en wie eet wat? Leerkracht Wie eet wie en wie eet wat? Maak een voedselweb Inhoud in het kort In deze les krijgen de leerlingen een beeld van de relaties tussen dieren en planten. Leerlingen maken een voedselweb van één

Nadere informatie

Wie eet wie en wie eet wat?

Wie eet wie en wie eet wat? Leerkracht Wie eet wie en wie eet wat? Maak een voedselweb Inhoud in het kort In deze les krijgen de leerlingen een beeld van de relaties tussen dieren en planten. Leerlingen maken een voedselweb van één

Nadere informatie

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Wie eet wie en wie eet wat?

Wie eet wie en wie eet wat? Leerkracht Wie eet wie en wie eet wat? Maak een voedselweb Inhoud in het kort In deze les krijgen de leerlingen een beeld van de relaties tussen dieren en planten. Leerlingen maken een voedselweb van één

Nadere informatie

Honger! Het voedselweb van de slechtvalk. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Nabespreking: Tips: Junior.

Honger! Het voedselweb van de slechtvalk. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Nabespreking: Tips: Junior. 40 Het voedselweb van de slechtvalk Instructie & Introductie Hoe vaak staan je leerlingen er bij stil dat een vogel ook andere dingen eet dan een vetbol? Wat stellen leerlingen zich eigenlijk voor bij

Nadere informatie

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Vogeltelweek voor scholen: VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Natuurpunt organiseert de Vogeltelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens VOGELWEEK VOOR SCHOLEN: VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Natuurpunt organiseert de Grote Vogelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

Natuur & Milieu Educatie

Natuur & Milieu Educatie Natuur & Milieu Educatie Groep 7 Kunstige vogelnestjes Excursie Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Leerdoelen, doelgroep, samenvatting 3. Lesschema 4. Inhoud

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

Over de Ooievaar. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 5/6

Over de Ooievaar. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 5/6 Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Dit introductiewerkblad laat de leerlingen kennis maken met een vogel. Laat de leerlingen in groepjes

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Jonge vogels Groep 3-4

Voorbereiding post 4. Jonge vogels Groep 3-4 Voorbereiding post 4 Jonge vogels Groep 3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Jonge vogels, voor groep 3 en 4. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkbladen Opruimen

Nadere informatie

Een nest vol ooievaars

Een nest vol ooievaars Vogels in de klas Leerkracht groep 1-4 Een nest vol ooievaars Voorleesgedicht met taalactiviteiten veer paal Inhoud in het kort Voorleesgedicht waarbij kinderen kennismaken met begrippen rond een thema

Nadere informatie

Snacks: mini-lesjes. Groep Wie heeft het warmste nest? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 5-8

Snacks: mini-lesjes. Groep Wie heeft het warmste nest? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 5-8 Snacks: mini-lesjes Groep 7-8 1. Wie heeft het warmste nest? Als je naar de filmpjes en live-beelden van Beleef de Lente kijkt, dan zie je dat de vogels verschillende nesten maken en verschillende materialen

Nadere informatie

Werkblad Vogels in de Gement

Werkblad Vogels in de Gement Werkblad Vogels in de Gement Rinze de Wereldreiziger Rinze de Werelreiziger weet onwaarschijnlijk veel van vogels. Rinze is ook dol op de Gement, want daar zijn veel bijzondere vogelsoorten te zien. Bij

Nadere informatie

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Februari 2013 Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Voorzitter: Erik-Jan Huisman de Heuvel 5 3931 RH Woudenberg tel. 033-2866901 1 e Secretaris: Daan Huisman John F. Kennedylaan 101 3931

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Tel: 013 / 67.38.44 GERHAGEN E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Kerkuil WERKBLADEN OPLOSSINGEN Lager

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Jonge vogels Groep 5-6-7-8

Voorbereiding post 4. Jonge vogels Groep 5-6-7-8 Voorbereiding post 4 Jonge vogels Groep 5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Jonge vogels, voor groep 5 t/m 8. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkbladen

Nadere informatie

Hoe dieren wonen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/54785

Hoe dieren wonen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/54785 Auteur DigilessenPO Laatst gewijzigd 03 September 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/54785 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Hoeveel prooi eten roofvogels

Hoeveel prooi eten roofvogels Hoeveel prooi eten roofvogels Sommige mensen denken dat roofvogels vraatzuchtig zijn, moordenaars die geen maat kunnen houden. Dat is onzin. Roofvogels jagen om in leven te blijven, zeven dagen per week,

Nadere informatie

40. De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren

40. De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Dit introductiewerkblad laat de leerlingen kennis maken met een vogel. Laat de leerlingen in groepjes

Nadere informatie

Over de Steenuil. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 7/8

Over de Steenuil. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 7/8 Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Dit introductiewerkblad laat de leerlingen kennis maken met een vogel. Laat de leerlingen in groepjes

Nadere informatie

Snacks: mini-lesjes. Groep Wat gebeurt er in een ei? 2. Wie is pa en wie is moe? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 1-4

Snacks: mini-lesjes. Groep Wat gebeurt er in een ei? 2. Wie is pa en wie is moe? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 1-4 Snacks: mini-lesjes Groep 3-4 1. Wat gebeurt er in een ei? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 1-4 Je hebt vast weleens iemand een ei zien bakken. Uit het ei komen snotterige slierten en een gele dooier. Maar

Nadere informatie

Verslag over de roofvogelstand in de. Amsterdamse Waterleidingduinen dagen later begonnen met het leggen. ongunstig en

Verslag over de roofvogelstand in de. Amsterdamse Waterleidingduinen dagen later begonnen met het leggen. ongunstig en 11 Verslag over de roofvogelstand in de Amsterdamse Waterleidingduinen 1976 Het voorjaar van 1976 werd gekenmerkt door extreem lage temperaturen tot ver in de maand mei. Dit had tot gevolg dat de uilen

Nadere informatie

Een nest vol ooievaars Nest, ei, kuiken, vogel

Een nest vol ooievaars Nest, ei, kuiken, vogel Junior groep 1/2 en 3/4 Een nest vol ooievaars Nest, ei, kuiken, vogel Instructie & Introductie Bekijk en bespreek met de klas de woordkaarten over de ooievaar. Deel de kaarten uit en lees het verhaal

Nadere informatie

Vogelzang: waarom zingen vogels en

Vogelzang: waarom zingen vogels en Vogelzang: waarom zingen vogels en hoe herken je ze aan hun zang? Natuurpunt organiseert de Grote Vogelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er zijn en doe mee aan belangrijk

Nadere informatie

Lesbrief Evolutiespel slakken. Doelgroep: Groep 5 t/m 8. Leerstofgebied: Wereldoriëntatie. Werkvorm: Klassikaal. Duur: ± 15 minuten

Lesbrief Evolutiespel slakken. Doelgroep: Groep 5 t/m 8. Leerstofgebied: Wereldoriëntatie. Werkvorm: Klassikaal. Duur: ± 15 minuten Lesbrief Evolutiespel slakken Doelgroep: Groep 5 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Klassikaal Duur: ± 15 minuten Doel van de opdracht: Kinderen leren hoe dieren zich aanpassen aan hun omgeving.

Nadere informatie

de lente het voorjaar de dag de nacht de wind

de lente het voorjaar de dag de nacht de wind Werkbladen bij thema de seizoenen: dag 1 Naam:................. 1. Lezen en overschrijven: de lente het voorjaar de dag de nacht. de wind LOWAN-vo startpakket NT2 Werkbladen thema 8 Pagina 1 2. Invullen:

Nadere informatie

Over de Koolmees. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 7/8

Over de Koolmees. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 7/8 Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Dit introductiewerkblad laat de leerlingen kennis maken met een vogel. Laat de leerlingen in groepjes

Nadere informatie

Voedselweb van strand en zee

Voedselweb van strand en zee Spel Doel: Materialen: Groepsgrootte: Duur: De leerlingen leren dat verschillende zeedieren en planten van elkaar afhankelijk zijn, doordat ze elkaar eten. Alle dieren en planten zijn met elkaar verbonden,

Nadere informatie

NESTKASTENVERSLAG NVWG De GRUTTO 2017

NESTKASTENVERSLAG NVWG De GRUTTO 2017 NESTKASTENVERSLAG NVWG De GRUTTO 2017 Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke nestkasten op hun inhoud gecontroleerd. Binnen ons werkgebied hangen zeer veel nestkasten,

Nadere informatie

Maak je schoolplein vogelvriendelijk

Maak je schoolplein vogelvriendelijk Maak je schoolplein vogelvriendelijk Leerlijn: kinderen leren vanuit het perspectief van vogels nadenken over hun omgeving. Wat hebben vogels nodig om te overleven? Schuilmogelijkheden, nestmogelijkheid,

Nadere informatie

Lesbrief Slakkenevolutiespel 1

Lesbrief Slakkenevolutiespel 1 Slakkenevolutiespel 1 Doelgroep: Groep 5 t/m 8 Lesduur: Werkvorm: Leerstofgebied: ± 15 minuten Klassikaal Wereldoriëntatie Doel van de opdracht: Het begrijpen waarom slakken verschillende kleuren hebben

Nadere informatie

Vogelzang: waarom zingen vogels en hoe herken je ze aan hun zang?

Vogelzang: waarom zingen vogels en hoe herken je ze aan hun zang? VOOR DE LEERKRACHT Vogelzang: waarom zingen vogels en hoe herken je ze aan hun zang? Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel

Nadere informatie

Tijd en Geld. in de rekenlessen van. groep 3 en 4. 15 september 2010 Marianne Espeldoorn

Tijd en Geld. in de rekenlessen van. groep 3 en 4. 15 september 2010 Marianne Espeldoorn Tijd en Geld in de rekenlessen van groep 3 en 4 15 september 2010 Marianne Espeldoorn Wat is tijd? Bedenk zoveel mogelijk spreekwoorden en gezegden over Geld in 1 minuut!! Tijd en Geld Kerndoel 33: De

Nadere informatie

1. Doelgroep. 2. Relatieschema. Vogels. Reiger. Eend. Knobbelzwaan. Uil Kievit. Merel. Halsbandparkiet. Duif. Kraai. Meeuw. Woonomgeving: Voedsel:

1. Doelgroep. 2. Relatieschema. Vogels. Reiger. Eend. Knobbelzwaan. Uil Kievit. Merel. Halsbandparkiet. Duif. Kraai. Meeuw. Woonomgeving: Voedsel: 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelgroep... 4 2. Relatieschema... 4 3. Opzet van de lescyclus... 5 3.1. Algemeen doel van de lescyclus... 5 3.2. De doelstellingen... 5 4. Relatie met de kerndoelen...

Nadere informatie

LEUKSTE (LES)TIPS VOOR BASISSCHOLEN. Vogels & natuur

LEUKSTE (LES)TIPS VOOR BASISSCHOLEN. Vogels & natuur DE Vogels & natuur LEUKSTE (LES)TIPS VOOR BASISSCHOLEN DELEUKSTE LESTIPS van Vogelbescherming Nederland 2 GEBRUIK VAN DE ICONEN Zwartkop Uitvoering In welke maand van het jaar kun je dit uitvoeren? Tijd

Nadere informatie

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels Serie vogels Struisvogel Struthio camelus Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven

Nadere informatie

Weet je wel wie ik ben?

Weet je wel wie ik ben? Leer de torenvalk kennen! Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Laat de leerlingen in groepjes een vogel bestuderen. Voor elke vogel die we

Nadere informatie

De Bosuil bij Beleef De Lente 2015

De Bosuil bij Beleef De Lente 2015 De Bosuil bij Beleef De Lente 2015 Door Renée Demmenie en Leo Ballering (NESTKAST*) Bij Beleef de Lente 2015 (van Vogelbescherming Nederland) kwam voor het eerst een legsel van de Bosuil voor de camera

Nadere informatie

Snacks: mini-lesjes. Groep Wie heeft het warmste nest? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 5-8

Snacks: mini-lesjes. Groep Wie heeft het warmste nest? Werkvorm: kijkopdracht Groep: 5-8 Snacks: mini-lesjes Groep 5-6 1. Wie heeft het warmste nest? Als je naar de filmpjes en live-beelden van Beleef de Lente kijkt, dan zie je dat de vogels verschillende nesten maken en verschillende materialen

Nadere informatie

Over de Koolmees. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 5/6

Over de Koolmees. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 5/6 Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Dit introductiewerkblad laat de leerlingen kennis maken met een vogel. Laat de leerlingen in groepjes

Nadere informatie

Vogels. Algemeen. Wat is een vogel? Poten. Hoe zijn vogels ontstaan?

Vogels. Algemeen. Wat is een vogel? Poten. Hoe zijn vogels ontstaan? Vogels Algemeen Wat is een vogel? Misschien denk je dat het vermogen om te vliegen het belangrijkste kenmerk van vogels is, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn vogels zoals de struisvogel en de kiwi

Nadere informatie

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen !! Nationaal Park Hoge Kempen Wat is een vogel? Wat is het verschil tussen roofvogels en uilen? Zijn er grote verschillen tussen roofvogels? Hoe kan ik roofvogels herkennen? Wat is de grootste roofvogel?

Nadere informatie

CHEETAH VAN DE POLDER

CHEETAH VAN DE POLDER WERKBLAD DE HAAS: CHEETAH VAN DE POLDER NAAM GROEP 1. CHEETAH VAN DE POLDER 2. ALS EEN HAAS ER VAN DOOR Bekijk het clipje Bekijk het clipje De haas, cheetah van de polder. Leven van de haas in de polder.

Nadere informatie

In het hieronder staande overzicht worden de resultaten weergegeven, van 2013 en 2014. Jongen uitgevlogen totaal

In het hieronder staande overzicht worden de resultaten weergegeven, van 2013 en 2014. Jongen uitgevlogen totaal NESTKASTENVERSLAG 2014 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke en op hun inhoud gecontroleerd. Door een combinatie van factoren

Nadere informatie

Spreekbeurt roofvogels

Spreekbeurt roofvogels Spreekbeurt roofvogels Roofvogels algemeen Er zijn zo n 300 verschillende soorten roofvogels. Daarvan komen er ongeveer 30 in Nederland voor. Roofvogels zijn vogels die prooien vangen, doden, en opeten.

Nadere informatie

GERHAGEN WERKBLADEN. Lager Onderwijs Derde Graad. Havik

GERHAGEN WERKBLADEN. Lager Onderwijs Derde Graad. Havik GERHAGEN Havik WERKBLADEN Lager Onderwijs Derde Graad De 12 Bosgeboden Vul in met één van de onderstaande woorden: bomen dieren afval klim paddenstoelen natuur leiband paden auto s vuur lawaai nesten 1.

Nadere informatie

Weet je wel wie ik ben?

Weet je wel wie ik ben? 40,41 & Leer de gekraagde roodstaart kennen! 33,26 kerndoel Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Laat de leerlingen in groepjes een vogel

Nadere informatie

21. Lichaamslengte, deel 2: in een grafiek

21. Lichaamslengte, deel 2: in een grafiek 21. Lichaamslengte, deel 2: in een grafiek Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 4: De leerlingen leren meten en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Tel: 013 / 67.38.44 GERHAGEN E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Havik Samengesteld door Willy Vanwesemael WERKBLADEN Lager Onderwijs Derde

Nadere informatie

De Nationale Week van de Nestkast 2006

De Nationale Week van de Nestkast 2006 De Nationale Week van de Nestkast 06 De resultaten De Nationale Week van de Nestkast is een groot succes! Veel mensen hebben één of meerdere nestkasten aangemeld en ook de broedresultaten aan ons doorgegeven.

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Impressie van het broedgedrag bij een paartje webcam-torenvalken

Impressie van het broedgedrag bij een paartje webcam-torenvalken Impressie van het broedgedrag bij een paartje webcam-torenvalken Gejo Wassink inleiding Als je aan een willekeurige voorbijganger vraagt welke van de partners bij vogels de eieren uitbroedt, zal deze waarschijnlijk

Nadere informatie

40. De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren

40. De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Dit introductiewerkblad laat de leerlingen kennis maken met een vogel. Laat de leerlingen in groepjes

Nadere informatie

Oele de uil en zijn vriendjes de weidevogels

Oele de uil en zijn vriendjes de weidevogels Hier zien jullie alweer de tweede uitgave van ons jeugdblad. Zoals jullie weten kozen we voor de uil. Niet alleen omdat hij heel wijs is, maar met zijn gespitste oortjes kan hij ook goed horen. We hebben

Nadere informatie

Nieuwsbrief NME-Lingewaard Natuurlijk

Nieuwsbrief NME-Lingewaard Natuurlijk Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie. Nieuwsbrief NME-Lingewaard Natuurlijk Voorjaar 2017 Vogelnestjes bouwen. De trekvogels komen weer terug en gaan hier weer hun nestjes bouwen.

Nadere informatie

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36%

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36% Nationale Week van de Nestkast 2010 de resultaten! Veel mensen hebben weer één of meerdere nestkasten aangemeld en de broedresultaten aan ons doorgegeven. Aan de hand van deze informatie kunnen wij volgende

Nadere informatie

Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard 2011

Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard 2011 Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard 2011 Bureau Meervelt, Ecologisch onderzoek en advies Notitie inspectie bomen Molenbeek Sittard (2.1) 2011 Status: definitief In opdracht van: Molenparc bv Contactpersoon:

Nadere informatie

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber infoblad Flamingo Phoenicopterus ruber Je kent ze vast wel, die mooie grote knalroze vogels die je heel vaak ziet lopen door het water van binnenwateren en zoutpannen. Als je bijvoorbeeld bij Jan Kok komt

Nadere informatie

Weet je wel wie ik ben?

Weet je wel wie ik ben? Leer de ooievaar kennen! Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Laat de leerlingen in groepjes een vogel bestuderen. Voor elke vogel die we

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Tel: 013 / 67.38.44 GERHAGEN E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Torenvalk WERKBLADEN OPLOSSINGEN Lager

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo GERHAGEN Tel: 013 / 67.38.44 E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Bosuil WERKBLADEN Lager Onderwijs

Nadere informatie

Bosuilen 34 jaar geteld in Noord-Kennemerland

Bosuilen 34 jaar geteld in Noord-Kennemerland Bosuilen 34 jaar geteld in Noord-Kennemerland Overdag rusten de bosuilen meestal goed verscholen op een tak, in een boomholte, nestkast of een ruimte waar geen mensen komen. Na zonsondergang worden ze

Nadere informatie

Uitsterven of wegwezen

Uitsterven of wegwezen Klimaatverandering 7 en 8 5 Uitsterven of wegwezen Voedselwebspel Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: kennen een aantal oorzaken waardoor dieren uitsterven of verdwijnen, waaronder de klimaatverandering.

Nadere informatie

Koolwitjes in de klas!

Koolwitjes in de klas! Via internet kunnen van maart tot en met september bij De Vlinderstichting levende eitjes, rupsen en poppen van het groot koolwitje besteld worden. Dit lespakket hoort bij zo n pakket eitjes, rupsen en

Nadere informatie

Benodigdheden: Smartboard Observatieformulier samenwerken Filmpjes You Tube: What is an Escape Room? + vb grammatical Escape Room

Benodigdheden: Smartboard Observatieformulier samenwerken Filmpjes You Tube: What is an Escape Room? + vb grammatical Escape Room Titel van deze les: Ontwerp Escape Room - Reizen Uitdaging: Samenwerken Denkwolk onderwerp: Samenwerken Vakgebied(en): Taal, Rekenen, Oriëntatie op Jezelf en de Wereld (OJW) Doelgroep (OB/MB/BB): BB groep

Nadere informatie

Een Nest Lerarenblad 2e graad

Een Nest Lerarenblad 2e graad Een Nest Lerarenblad 1 1 Zo piepen de jongen! Lesdoel: De leerlingen kunnen beschrijven waar boerenzwaluwen hun nesten bouwen. De leerlingen weten met welk materiaal een zwaluwnest wordt opgebouwd. De

Nadere informatie

De kerkuil is laat dit jaar, alle reacties op een rij.

De kerkuil is laat dit jaar, alle reacties op een rij. De kerkuil is laat dit jaar, alle reacties op een rij. Beste mensen, De kerkuil is laat dit jaar! Uit vele regio's komen berichten over weinig bezette kasten of als ze wel bezet zijn pas de eerste eieren.

Nadere informatie

Uilenpresentatie E L S J O N K E R S G R O O T

Uilenpresentatie E L S J O N K E R S G R O O T Uilenpresentatie E L S J O N K E R S G R O O T Uilen, waarom? Omdat ik een aantal keren bij een ringsessie van kerkuilen ben geweest,ben ik geïnteresseerd geraakt in uilen, met name de Kerkuil en de Steenuil.

Nadere informatie

Naut. Natuur en techniek HANDLEIDING THEMA 4 LES 2

Naut. Natuur en techniek HANDLEIDING THEMA 4 LES 2 Naut Natuur en techniek HANDLEIDING THEMA 4 LES 2 6 Thema 4 Voortplanting thema 4 Voortplanting les 1 les 2 les 3 les 4 72 2 KIJKEN Bekijk de themaplaat. Vraag: Worden de vogels gevoerd door de vader of

Nadere informatie

school. Kijk op be/scholen voor alle werkbladen en informatie over de Vogeltelweek voor Scholen.

school. Kijk op  be/scholen voor alle werkbladen en informatie over de Vogeltelweek voor Scholen. VogeltelWEEK voor scholen: VOOR DE LEERKRACHT Bouw een voederplank Doe je mee? Natuurpunt organiseert de Vogeltelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er zijn en doe mee

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Lievelingseten van de ijsvogel - Voorleesverhaal

Lievelingseten van de ijsvogel - Voorleesverhaal Lievelingseten van de ijsvogel - Voorleesverhaal Inhoud in het kort Lesduur: Voorleesverhaal waarbij kinderen luisteren naar begrippen, en begrippen benoemen, rond vogels en hun voedsel. 30 minuten Leerdoelen

Nadere informatie

De Patrijs, klant van berm en akkerrand.

De Patrijs, klant van berm en akkerrand. De Patrijs, klant van berm en akkerrand. Lesbrief met kleurwedstrijd voor de groepen 5, 6 en/of 7 van de basisscholen van de gemeente Heeze-Leende. Je vult de antwoorden op de vragen in op de achterzijde

Nadere informatie

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen Uilen Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt houden over de uil, omdat ik het een leuk dier vind en ik vind de uil altijd heel wijs kijken. Uilen zijn nachtdieren. Daarom zie je ze zelden. Er leven 134 soorten

Nadere informatie

Over de Ooievaar. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 7/8

Over de Ooievaar. 40,41 & 33,26 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep 7/8 Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Dit introductiewerkblad laat de leerlingen kennis maken met een vogel. Laat de leerlingen in groepjes

Nadere informatie

Vogels. Duiven Eenden Ganzen

Vogels. Duiven Eenden Ganzen Vogels Duiven Eenden Ganzen Kippen Meeuwen In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande vogels. U leest hoe u ze herkent, wat voor overlast ze kunnen veroorzaken, wat u kunt doen om overlast

Nadere informatie

Kikkers. Inleiding. Kikkers bij ons in de buurt

Kikkers. Inleiding. Kikkers bij ons in de buurt Kikkers Inleiding Vandaag wil ik jullie graag iets meer vertellen over de kikker. Iedereen van jullie kent wel de kikker, misschien woont er wel ergens één in jullie tuin? Zoals in onze tuin, daar woont

Nadere informatie

Koolwitjes in de klas!

Koolwitjes in de klas! Via internet kunnen van maart tot en met september bij De Vlinderstichting levende eitjes, rupsen en poppen van het groot koolwitje besteld worden. Dit lespakket hoort bij zo n pakket eitjes, rupsen en

Nadere informatie

Breuknotatie, breuken in verschillende verschijningsvormen

Breuknotatie, breuken in verschillende verschijningsvormen Titel Breukenkwartet Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Lesactiviteit Breuknotatie, breuken in verschillende verschijningsvormen Per viertal een kopie van de

Nadere informatie