Aanbod Deskundigheidsbevordering 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanbod Deskundigheidsbevordering 2011"

Transcriptie

1 Aanbod Deskundigheidsbevordering 2011 Bijeenkomst Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) 15 maart uur Het schenken van alcohol brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee. Zo is het van groot belang dat jongeren onder de 16 jaar absoluut geen alcohol kunnen verkrijgen in een bar of kantine. Ook is het belangrijk om alcoholmisbruik te voorkomen. De onderwerpen die aan bod komen in deze bijeenkomst zijn o.a.: Feiten over alcohol Alcohol en wetgeving Alcohol en leeftijd Nee verkopen De bijeenkomst is vooral bedoeld voor vrijwilligers die binnen hun organisatie/vereniging actief zijn achter de bar c.q. kantine en voor bestuursleden die een verantwoord schenkbeleid binnen hun vereniging willen opstellen. Deze informatiebijeenkomst wordt verzorgd door Novadic-Kentron. Na afloop van de bijeenkomst ontvangt iedere deelnemer een certificaat. Vacaturebank en wervend schrijven 21 maart uur Maakt u als organisatie al gebruik van de gratis vacaturebank van Contour om uw vrijwilligersvacatures onder de aandacht te brengen? Vindt u het lastig om uw vacature goed en helder te omschrijven? Op deze avond vertelt de consulent Vacaturebank en Contourflex, Bhartie Persad, uitgebreid over het gebruik van de vacaturebank. U krijgt tips om uw vacature wervend op te stellen zodat deze tussen al die andere vacatures opvalt en uitnodigend werkt op potentiële vrijwilligers. Waar moet u op letten bij het aanmelden van een vacature en wat moet er minimaal in de omschrijving staan? Deze bijeenkomst is zowel bedoeld voor organisaties die nog niet eerder een vacature hebben aangemeld op de vacaturebank als voor organisaties die er al (veelvuldig) gebruik van maken. Na uw inschrijving ontvangt u van ons een inschrijfformulier waarop u o.a. gevraagd wordt een (bestaande) vacature binnen uw organisatie aan ons kenbaar te maken. Deze vacatures zullen tijdens de avond besproken worden.

2 Workshop Social Media 31 maart uur i.s.m. Instituut Broers 26 mei uur i.s.m. Instituut Broers De sociale media schieten als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels zijn meer dan de helft van de Nederlanders actief in sociale netwerken als Hyves, Facebook, LinkedIn en Twitter. Social media bieden organisaties veel mogelijkheden. Hoe kan je als vrijwilligersorganisatie een nieuwe groep vrijwilligers aantrekken? Hoe verbeter je je dienstenaanbod en hoe zorg je voor meer bezoekers op de website? Maak kennis met social media en wat kunnen social media voor uw organisatie betekenen? Wat is de meerwaarde ervan ten opzichte van traditionele media zoals de nieuwsbrief of een folder? En hoe kun je 'oude' en 'nieuwe' media combineren zodat je er nog meer uit kunt halen? Tijdens deze workshop wordt het fenomeen social media uitgelicht en krijgt u praktische tips mee om er zelf voor uw organisatie mee aan de slag te gaan. De middag wordt verzorgd door studenten van de opleiding medewerker beheer ICT van Instituut Broers. Zij nemen in het kader van hun leertraject de volledige presentatie van de workshop voor hun rekening. Daarnaast krijgt iedere deelnemer individuele begeleiding van een student tijdens het maken van de praktijkopdrachten. Voor de studenten is het verzorgen van een dergelijke workshop een goede training voor de toekomst. Om o.a. de studenten achteraf te kunnen beoordelen, zijn vanuit Instituut Broers een docent en vanuit Contour de consulent Advies en Deskundigheidsbevordering aanwezig. In totaal kunnen 10 personen deelnemen aan de workshop. De workshop wordt tweemaal aangeboden. U kunt bij uw aanmelding uw voorkeur doorgeven. Mediatraining 12 april uur Sommige vrijwilligers krijgen in hun vrijwilligerswerk regelmatig te maken met de media. Niet iedereen is even goed getraind om hun kennis, kunde of product goed over te kunnen brengen. Flinter Consultancy by Art laat u kennismaken met de technieken die er zijn om je boodschap goed te presenteren of te communiceren. In deze training leert u hoe u het beste uw boodschap kunt formuleren zowel inhoudelijk als met het oog op de doelgroep. Wat moet u wel en wat moet u vooral niet doen? Verder wordt ingegaan op het vasthouden van de aandacht, de body language, uw uitstraling en visuele ondersteuning. De theorie wordt afgewisseld met praktische oefeningen die op verzoek op video worden vastgelegd en besproken. Deze training is tot stand gekomen door een match op de Beursvloer tussen Flinter CBA te Goirle en Contour. Training Eerste Hulp bij Drank- en drugsongevallen tijdens het Uitgaan (EHBD-U) 19 april uur Een gezellige volle tent met bezoekers die het naar hun zin hebben en genieten van een avond uit. Meestal verloopt alles prima en gaat iedereen tevreden naar huis. Maar wat als een

3 bezoeker onwel wordt en het toilet niet meer afkomt? Wat als een gast plotseling onbegrijpelijke agressie vertoont? Of wanneer een meisje acuut misselijk wordt en beweert dat er iets in haar drankje is gestopt? Zulke incidenten komen niet vaak voor, maar als het gebeurt, is het goed voor bezoekers, het personeel (vrijwilligers), de veiligheid en de sfeer als de schade binnen de perken blijft. Dat kan door de situatie goed in te schatten, door kennis te hebben van de rol die drugs- en alcoholgebruik mogelijk speelt en door adequaat te reageren. De cursus EHBD-U helpt daarbij. Deze training is vooral bedoeld voor vrijwilligers die bijvoorbeeld actief zijn in een jongerencentrum of tijdens een festival. In de training wordt kennis opgedaan over de uitgaansdrugs, gezondheidsverstoringen die kunnen optreden en mogelijke hulpmaatregelen. De cursus heeft als uitgangspunt dat de deelnemers geen EHBO-achtergrond hebben, maar dat zij wel kunnen leren situaties te herkennen die gezondheidsbedreigend zijn. Ook leren zij welke acties zij kunnen ondernemen in afwachting van hulpdiensten. De training wordt verzorgd door Novadic-Kentron. Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Bij grote belangstelling zullen we een extra avond inplannen (20 april). Computercursus voor beginners Startdatum 22 of 23 augustus 2011 Locatie: MST, Huis van de Wereld, Spoorlaan 346, Tilburg Kosten: 22,50 Deze cursus laat vrijwilligers kennismaken met de basisbeginselen van de computer. Er wordt nader ingegaan op de computerprogramma s Windows 7 en Office Ook internet en worden kort behandeld. De cursus bestaat uit circa 16 bijeenkomsten en is bedoeld voor vrijwilligers die geen of nauwelijks ervaring hebben met het werken met een computer. Er zijn mogelijkheden om deel te nemen op maandagochtend uur, op maandagavond uur en op dinsdagmiddag uur. Aanmelden voor de cursus die 31 januari of 1 februari start, kan tot 10 januari, voor de cursus na de zomervakantie geldt de uiterste aanmelddatum van 1 juni. Doelgericht besturen 12 september uur Nu komt het er op aan! De tijden zijn niet gemakkelijk voor vrijwilligersorganisaties, maar de kansen onverminderd groot. Het is goed als elke organisatie weet wat zij wil en wat zij kan. Met de presentatie Doelgericht besturen wordt aandacht gegeven aan: Visie, missie en doelen Goede keuzes maken aan de hand van een Sterkte Zwakte (SWOT) analyse Communicatie en PR voor een sterke identiteit en imago ten behoeve van het werven van leden, vrijwilligers/leden voor het bestuur en commissies, financiën Doelgericht besturen: bestuurstaken en bestuurscultuur.

4 Boeien en binden van jonge vrijwilligers 7 en 21 november uur Jongerenparticipatie. Iets voor uw organisatie? Veel maatschappelijke organisaties willen graag verjongen en zich open stellen voor jonge vrijwilligers, maar hoe pak je dit aan? Deze training biedt u hiervoor handvaten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: Het inrichten van uw organisatie op jongeren Het creëren van een aantrekkelijk activiteitenaanbod Communicatie en omgang met jongeren. Doelstelling eerste avond (7 november): De achterliggende gedachte van deze avond is om het belang aan te geven voor u, als organisatie, om een visie te ontwikkelen op het werken met jongeren. Er wordt ingegaan op de eisen die het werken met jongeren aan de organisatie stelt. Verder wordt het creëren van draagvlak binnen uw organisatie en het organiseren van het vrijwilligerswerk besproken. Na deze avond heeft u instrumenten in handen om uw organisatie voor te bereiden op het werken met jonge vrijwilligers. Doelstelling tweede avond (21 november): Veel organisaties vinden het moeilijk om een aantrekkelijk vrijwilligersaanbod te creëren voor jongeren. Op deze tweede avond wordt hierop concreet ingegaan, waarbij gezamenlijk gezocht wordt naar een activiteitenaanbod voor jongeren. Ook wordt stilgestaan bij de communicatie en omgang met jongeren. Hoe spreek je jongeren aan en wat spreekt hen aan? Na deze avond heeft u zicht op hoe u jongeren een aantrekkelijk vrijwilligersaanbod kunt doen binnen uw organisatie en heeft u kennis van de omgang en communicatie met jongeren. Het maximum aantal deelnemers voor deze training is 12. Daarnaast overwegen we om bij voldoende animo ook de volgende cursussen aan te bieden: Notuleren en Secretaristaken Reanimatie/AED Heeft u interesse om eventueel deel te nemen aan één van deze cursussen, dan kunt u dit kenbaar maken bij Contour. Bij voldoende potentiële deelnemers zullen we mogelijk de training/cursus opnemen in ons cursusaanbod voor Voor wie? De cursussen en bijeenkomsten zijn bedoeld voor vrijwilligers die actief zijn voor een maatschappelijke organisatie of vereniging uit de gemeente Tilburg (Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout). Op sommige cursussen kunnen, afhankelijk van het thema en/of onderwerp, ook beroepskrachten die met vrijwilligers werken (bijvoorbeeld een vrijwilligerscoördinator) deelnemen.

5 Aanmelden U kunt zich aanmelden voor bovenstaande cursussen via onderstaande koppeling: U kunt ook een sturen naar info@contourtilburg.nl. Vermeld hierbij duidelijk om welke cursus het gaat en geef bij de computercursus voor beginners aan naar welk dagdeel/dagdelen uw voorkeur gaat. Vermeld tevens uw NAW-gegevens, inclusief telefoonnummer en e- mailadres en de naam van de organisatie waar u als vrijwilliger actief bent. Mocht er een afwijkend factuuradres zijn, dan graag ook dit adres in de vermelden. Bent u niet in de gelegenheid uw aanmelding digitaal te doen, dan kunt u met Contour bellen en vragen naar Susan van Schijndel of Willeke van Gulik. Zij zullen uw aanmelding dan telefonisch noteren. Voor alle cursussen geldt vol=vol. We hanteren het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt. Per organisatie/vereniging kunnen maximaal twee personen aan dezelfde training/bijeenkomst deelnemen. Bij grote belangstelling voor een bepaalde training kan hiervan afgeweken worden en kunnen we genoodzaakt zijn om slechts één persoon per organisatie/vereniging toe te laten. Voor sommige trainingen wordt inschrijf- of cursusgeld gerekend. Kosteloos annuleren is mogelijk tot vijf dagen voor aanvang van de cursus. Meldt u zich binnen vijf dagen voor aanvang van de cursus af, dan wordt alsnog 50% van het cursusbedrag in rekening gebracht. Indien u zonder afmelding afwezig bent, brengen we het volledige cursusbedrag in rekening. Een groot deel van ons cursusaanbod kunnen we gratis aanbieden. Indien u zich voor een dergelijke cursus aanmeldt, maar op de betreffende avond/middag niet verschijnt, zonder afmelding, zullen wij u een bedrag van 15,- aan administratiekosten in rekening brengen. Bij twee maal niet verschijnen zonder afmelden, kunt u in het vervolg niet meer deelnemen aan onze cursussen. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Susan van Schijndel, consulent Advies en Deskundigheidsbevordering bij Contour, telefoon of sschijndel@contourtilburg.nl.

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING informatie workshop maatschappelijk ondernemen sociale hygiëne aed / reanimatie ehbo cursus met aed ehbo bij kinderen cursus verantwoord alcohol schenken Aanbod 2012 WORKSHOP

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl Deskundigheidsbevordering Aanbod 2011 www.vrijwilligerswinkel.nl AED/REANIMATIE Bij een plotseling optreden van hartfalen, weet u wat u wel en wat u niet moet doen? Kent u die kastjes die overal verschijnen

Nadere informatie

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers September 2014 / juni 2015 gaat u ook slagen? Basistraining computervaardigheden Buurtkracht ontwikkelde een

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging.

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging. Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert verschillende themabijeenkomsten en cursussen voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Evenals voorgaande jaren werken we samen

Nadere informatie

Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert bijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Hierin werken we samen met de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal.

Nadere informatie

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging.

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging. Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert verschillende themabijeenkomsten en cursussen voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Evenals voorgaande jaren werken we samen

Nadere informatie

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties.

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties. INHOUD Inleiding... 4 Basistraining: Nieuwe vrijwilligers... 5 Workshop: Vergaderen... 6 Workshop: Werving bestuursleden... 7 Informatiebijeenkomst: Vrijwilligerswerk... 8 Workshop: Groepsactiviteiten

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014

Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014 pagina 1 van 7 Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014 Bent u niet degene die ons bureau kan beoordelen dan vragen wij u om de link naar deze vragenlijst door te sturen naar die betreffende

Nadere informatie

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis Gedeponeerd bij de griffie van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden onder nummer: 31-2013, d.d. 1 mei 2013. Indien u vragen of mededelingen heeft betreffende uw registratie of inschrijving voor een

Nadere informatie

Training Social Media optimaal gebruiken

Training Social Media optimaal gebruiken Training Social Media optimaal gebruiken Wat levert deze training voor u op? U heeft de zaak al aardig voor elkaar en als ondernemer bent u op zoek naar een manier om meer omzet te genereren. Door social

Nadere informatie

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Inhoud Trainingen waarvoor een datum gepland wordt bij voldoende aanmeldingen... 2 Fit bij de Koffie... 2 Wekelijkse/maandelijkse ondersteuning... 3 Spreekuur

Nadere informatie

Professioneel werven van vrijwilligers

Professioneel werven van vrijwilligers Professioneel werven van vrijwilligers Utrechtzorg, 9 december 2014 Martijn Hemminga Op zoek naar het vonkje 2 Copyright Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie 1 Agenda Welkom Theorie: Arbeidsmarktcommunicatie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE Sluitingsdatum nieuwe kopij: 15 juli 2015 Jaargang 3 nr. 5 Juni 2015 redactie@ltcdeschelde.nl MINI/MAX toernooi 2015 Op 21 juni gaan jong en oud het z.g. MINI/MAXI toernooi spelen.

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

VrijwilligersKapelle

VrijwilligersKapelle VrijwilligersKapelle Wij zetten ons in voor iedereen die zich bezig houdt met vrijwilligerswerk. Wij zijn er voor vrijwilligersorganisaties en mensen die vrijwilligerswerk (willen) doen. VrijwilligersKapelle

Nadere informatie

VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe

VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe Let op: soms wijzigt er iets in dit programma. Kijk daarom voor de zekerheid altijd op de website van de kamercentrale of u de laatste versie van dit

Nadere informatie

Informatiebrochure voor verenigingen. Doe mee en word in 2013 ook aanbieder van Start Handboogsport!

Informatiebrochure voor verenigingen. Doe mee en word in 2013 ook aanbieder van Start Handboogsport! Doe mee en word in 2013 ook aanbieder van Start Handboogsport! Inleiding De Nederlandse Handboog Bond breidt in 2013 haar dienstverlening aan handboogverenigingen verder uit. De NHB doet dit met de landelijk

Nadere informatie

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 WORKSHOPS thema avonden TRAININGEN team en individueel CURSUSSEN persoonlijk computergebruik OP MAAT cursussen, trainingen en workshops cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 1 WORKSHOPS thema avonden

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Leergang Social Media

Leergang Social Media Leergang Social Media Ben je op zoek naar het hoe, wat, waarom, voor wie en wanneer van social media? Heb je behoefte aan een goede social media strategie voor je organisatie? En kun je daarbij gerichte

Nadere informatie

COMPUTERCURSUS VOOR SENIOREN

COMPUTERCURSUS VOOR SENIOREN COMPUTERCURSUS VOOR SENIOREN COMPUTERCURSUSSEN VOOR SENIOREN duidelijk en leerzaam Welzijn Teylingen organiseert al ruim 10 jaar samen met Stichting SeniorWeb computercursussen. De cursussen worden gegeven

Nadere informatie

Handleiding voor het aanmaken van een profiel en het beheer van vacatures en/of trainingen Aanmaken van een organisatieprofiel...

Handleiding voor het aanmaken van een profiel en het beheer van vacatures en/of trainingen Aanmaken van een organisatieprofiel... Inhoud Handleiding voor het aanmaken van een profiel en het beheer van vacatures en/of trainingen... 2 1. Aanmaken van een organisatieprofiel...2 2. Hoe het beheer van uw gegevens werkt:...3 2A. Vacatures...3

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

De digitale vrijwilligersvacaturebank

De digitale vrijwilligersvacaturebank De digitale vrijwilligersvacaturebank Een handleiding Op onze website is het mogelijk dat vrijwilligersorganisaties in Apeldoorn vacatures en klussen kunnen plaatsen en vinden. In deze handleiding vindt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrijwilligers

Nieuwsbrief Vrijwilligers Nieuwsbrief Vrijwilligers 06-11-2018 Beste vrijwilliger, Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je vrijwilliger bent in Noordwijk. Via dit middel willen we je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017

Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017 Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017 Inleiding In het kader van kennisoverdracht en educatie biedt KBO-Brabant verschillende cursussen, themadagen en workshops aan voor leden en kaderleden. In dit programmaoverzicht

Nadere informatie

Opleidingen voor Coaches

Opleidingen voor Coaches Opleidingen voor Coaches Elysisch Talent geeft praktijkgerichte opleidingen en trainingen aan coaches en HR-adviseurs. Deze opleidingen en trainingen zijn bedoeld om u te leren om uw medewerkers of coachingskandidaten

Nadere informatie

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Landelijke startbijeenkomst LEADER 2014-2020 Workshop 25 november 2015 Communicatie Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland #LEADER3 Europees landbouwfonds

Nadere informatie

Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker!

Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker! Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker! In dit overzicht vindt u de scholingen die de Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o., alleen of in samenwerking met een of meerdere partners van de Vrijwilligersacademie

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

ER IS NOG PLEK BIJ CURSUSSEN NAJAAR 2012!

ER IS NOG PLEK BIJ CURSUSSEN NAJAAR 2012! ASW Cursus bulletin Het ASW Cursusbulletin blikt terug op cursussen die zijn geweest en brengt onder de aandacht wat er de komende maanden op de kalender staat. Wilt u dit bulletin rechtstreeks in uw mailbox

Nadere informatie

In dit boekje worden de volgende onderdelen besproken:

In dit boekje worden de volgende onderdelen besproken: Voorwoord Voor een geslaagd festival ben je vaak afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Als organisatie van een festival loont het dan ook om een gedegen vrijwilligersbeleid te voeren. De vraag is

Nadere informatie

Training Zakelijk Duits 2014

Training Zakelijk Duits 2014 Training Zakelijk Duits 2014 Training Zakelijk Duits! Uw bedrijf doet zaken met Duitsland en u heeft regelmatig contact met Duitse klanten of leveranciers. In de verkoop-binnendienst of de buitendienst,

Nadere informatie

Computercursus Windows en Word Uw eerste stappen op de computer

Computercursus Windows en Word Uw eerste stappen op de computer Computercursus Windows en Word Uw eerste stappen op de computer Deze cursus is bedoeld voor mensen die nog niet veel ervaring met computers hebben en de basisvaardigheden op de computer willen leren. U

Nadere informatie

COMMU NICATIE TIPS 1

COMMU NICATIE TIPS 1 COMMU NICATIE TIPS 1 GOED COMMUNICEREN Als sportclub werk je rond fysieke gezondheid, maar als Sportivos-club ga je nog een stapje verder. Jullie zetten jullie in voor het breder welzijn van jullie leden.

Nadere informatie

Handleiding Hoe organiseer ik een dialoogtafel?

Handleiding Hoe organiseer ik een dialoogtafel? Handleiding Hoe organiseer ik een dialoogtafel? Wat is de bedoeling van Schouwen-Duiveland in Dialoog? Met de Dag van de Dialoog op Schouwen-Duiveland willen we ontmoetingen en gesprekken tussen mensen

Nadere informatie

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens Werk naar werk (als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014 Karin Boelens Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Mobiliteit: Werk naar werk... 3 2.1 Voorlichting... 3 2.2 Intakegesprek... 4 2.2.1 Portal Werkinzicht...

Nadere informatie

Duits voor werkzoekenden

Duits voor werkzoekenden Taaltrainingen & Workshops Duits 2013 Duits voor werkzoekenden Unser Angebot an Sie! & Verbeter je kansen op de arbeidsmarkt! Zakelijk Duits voor Werkzoekenden! U bent op zoek naar werk en u hebt er last

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

Met vier workshops op weg naar succes!

Met vier workshops op weg naar succes! 1 Met vier workshops op weg naar succes! Aan dit voor u liggende werkboek wordt bij iedere workshop een aantal documenten toegevoegd. Deze documenten zijn instrumenten waarmee u de methode Meer Vrijwilligers

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be

vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be DE VRIJWILLIGERSACADEMIE vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be Bent u een enthousiaste vrijwilliger en wilt u graag bijblijven, nieuwe vaardigheden aanleren, en

Nadere informatie

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Is uw personeelsbeleid klaar voor het werken met vrijwilligers? Tijden veranderen. Bezuinigingen zorgen er voor dat in veel sectoren steeds meer een beroep

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude Jaarverslag 2012 Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k in de gemeenten Scherpenzeel en Renswoude Inleiding De gemeente Renswoude en Scherpenzeel vinden het belangrijk dat het vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor opleidingen en trainingen door VAC, KvK 28059048, gevestigd te Zoetermeer. Versie mei 2013

Algemene voorwaarden voor opleidingen en trainingen door VAC, KvK 28059048, gevestigd te Zoetermeer. Versie mei 2013 Algemene voorwaarden voor opleidingen en trainingen door VAC, KvK 28059048, gevestigd te Zoetermeer. Versie mei 2013 Artikel 1.Definities Cursist: de natuurlijke persoon die feitelijk deelneemt aan de

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Brabant Trainingen Welkom! Voor u ligt de brochure van Academie Zorgbelang Brabant voor het

Nadere informatie

Trainingsoverzicht. Marketing en Social Media Trainingen. Eindelijk Eigen Baas

Trainingsoverzicht. Marketing en Social Media Trainingen. Eindelijk Eigen Baas Trainingsoverzicht Marketing en Social Media Trainingen Eindelijk Eigen Baas Inhoud Inleiding/Leeswijzer... 3 Links in het overzicht... 3 Wil je een marketing training volgen?... 3 Voorwaarden voor het

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Scholingsaanbod voorjaar 2011 voor Vrijwilligers

Scholingsaanbod voorjaar 2011 voor Vrijwilligers Scholingsaanbod voorjaar 2011 voor Vrijwilligers De Vrijwilligerscentrale Sittard-Geleen-Born en de Vrijwilligerscentrale Beek-Schinnen-Stein vormen samen het Steunpunt Vrijwilligerswerk Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

Leren fotograferen Voor wie is de cursus "Leren fotograferen"? "Leren fotograferen" Leren fotograferen De cursus

Leren fotograferen Voor wie is de cursus Leren fotograferen? Leren fotograferen Leren fotograferen De cursus Leren fotograferen Voor wie is de cursus "Leren fotograferen"? De cursus "Leren fotograferen" is voor iedereen die meer wil dan lukraak fotograferen met een digitale (spiegelreflex) camera op de automatische

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015.

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015. NR 7 AUG 2015 Nieuwsbrief Augustus 2015 Start 1 e lesperiode najaar 2015 In dit nummer 1 Start 1 e lesperiode najaar 2015 1 Open dagen 12 september 1 LesOpMaat 2 Workshops 2 Facebookpagina 2 Lidmaatschap

Nadere informatie

Informatie Brede School PIRAMIDE EN TRIMARAN

Informatie Brede School PIRAMIDE EN TRIMARAN Informatie Brede School PIRAMIDE EN TRIMARAN SCHOOLJAAR 2012 2013 Inhoud: Welkom Doelstellingen Algemene voorwaarden o.a. inschrijven. - algemeen - uitval van lessen - betaling - materialen - vervoer van

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect!

Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect! Driedaagse training Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect! door Leontien Buddemeijer en Hanke Geertsema Driedaagse training Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect!

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Start 3 e lesperiode voorjaar 2015. Wijziging in de cursusadministratie voor de leercentra in Leeuwarden

Nieuwsbrief. Start 3 e lesperiode voorjaar 2015. Wijziging in de cursusadministratie voor de leercentra in Leeuwarden NR 6 JAN 2015 Nieuwsbrief Januari 2015 Start 3 e lesperiode voorjaar 2015 In dit nummer 1 Start 3 e lesperiode voorjaar 2015 1 Wijziging in de cursusadministratie voor de leercentra in Leeuwarden 1 LesOpMaat

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Stichting Pulsar Academie. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing op al onze diensten en producten.

Algemene voorwaarden Stichting Pulsar Academie. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing op al onze diensten en producten. Algemene voorwaarden Stichting Pulsar Academie Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing op al onze diensten en producten. In de Pulsarvisie ben je zelf het instrument voor echte verandering.

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

OPLEIDING TOT WKS-COACH

OPLEIDING TOT WKS-COACH AKS trainingen www.kleineschaars.com OPLEIDING TOT WKS-COACH Elk jaar starten we trainingen voor mensen die als WKS-coach in de eigen organisatie de taak krijgen om de implementatie van het model van Willem

Nadere informatie

Door de juiste woorden te gebruiken, kunnen we beter rollen en processen van elkaar onderscheiden. Hieronder volgt een lijst van gebruikte termen.

Door de juiste woorden te gebruiken, kunnen we beter rollen en processen van elkaar onderscheiden. Hieronder volgt een lijst van gebruikte termen. 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...2 2. Inleiding...3 3. Gebruikte terminologie...3 4. Gebruikersrollen...4 5.Werkprocessen...5 5.1 Organisatie aanmelden...5 5.2 Vacature aanmelden (door organisatie)...5

Nadere informatie

Aan het einde van deze training ben je in staat om zelfs de meest ongeïnteresseerde

Aan het einde van deze training ben je in staat om zelfs de meest ongeïnteresseerde TRAINING 8 MEI 2014 INHOUD Welke functie of beroep je ook hebt en in welke branche je ook actief bent, communicatie is een belangrijk onderdeel van je werk. We beginnen s ochtends vroeg met communiceren

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Prospecteren met succes

Prospecteren met succes TRAINING Prospecteren met succes www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management TRAINING PROSPECTEREN MET SUCCES De meeste verkopers hebben er een hekel aan en veel

Nadere informatie

Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6

Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6 Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6 Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Een tekort aan vrijwilligers staat al 25 jaar in de top drie van door de sportverenigingen genoemde knelpunten.

Nadere informatie

LEIDEN. Dromen over vrijwillige inzet (oriëntatie workshop) MONTFERLAND

LEIDEN. Dromen over vrijwillige inzet (oriëntatie workshop) MONTFERLAND ALMERE Introductie penningmeesters EHBO bij kinderen Geweldloos communiceren Fondswerving (2 trainingen) Eerste indruk (als voorbereiding op sollicitatie betaald en onbetaald werk) Vrijwilligerswerk en

Nadere informatie

CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSORGANISATIES

CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSORGANISATIES CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSORGANISATIES THEMA S Aansprakelijkheid Vrijwilligerstekort Voorzitter/secretaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag Weerbaarheid Beste bestuursleden, Dit najaar worden weer verschillende

Nadere informatie

2.5 De prijzen op onze website zijn de actuele prijzen. Druk- en zetfouten in onze brochures, folders en studiegidsen voorbehouden.

2.5 De prijzen op onze website zijn de actuele prijzen. Druk- en zetfouten in onze brochures, folders en studiegidsen voorbehouden. Algemene Cursusvoorwaarden MarketingShake Artikel 1: Definities 1.1 MarketingShake, de gebruikers van deze algemene voorwaarden, deelnemers, de natuurlijke persoon waarmee MarketingShake als docenten of

Nadere informatie

Training Social Media succesvol inzetten voor je organisatie of bedrijf

Training Social Media succesvol inzetten voor je organisatie of bedrijf Training Social Media succesvol inzetten voor je organisatie of bedrijf SocialforMedia organiseert i.s.m. Innovatieplatform Colibre van Cubiss de Social Media trainingen Social Media succesvol inzetten

Nadere informatie

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X KNLTB Stappenplan beleidsplan tennisvereniging X Inleiding Iedere verenigingsbestuurder weet in het achterhoofd dat het belangrijk is om beleidsmatig en doelgericht te werken. Toch komen de meeste verenigingsbestuurders

Nadere informatie

Inschrijfformulier. Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Geboortedatum. Telefoonnummer. E-mail

Inschrijfformulier. Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Geboortedatum. Telefoonnummer. E-mail Inschrijfformulier Naam Adres Postcode en woonplaats Geboortedatum Telefoonnummer E-mail Ik schrijf me in voor de volgende cursus(sen): o Computergebruik voor beginners (COM001) o Digitale foto s bewerken

Nadere informatie

Beleidsplan Maasland Gilde Oss e.o. 2011 2015

Beleidsplan Maasland Gilde Oss e.o. 2011 2015 Stichting M aaslan d Gilde Oss en omstreken Schadewijkstraat 6 5348 BC Oss T (0412) 65 32 49 Beleidsplan Maasland Gilde Oss e.o. 2011 2015 Inleiding Dit beleidsplan van Stichting Maasland Gilde Oss e.o.,

Nadere informatie

Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk Voortgezet Onderwijs. Maart 2012

Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk Voortgezet Onderwijs. Maart 2012 Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk Voortgezet Onderwijs Maart 2012 Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens

A. Persoonlijke gegevens Windesheim, Gesprek op afstand Zelfevalutie/feedbackformulier Beste (aankomende) student, Hartelijk dank voor het invullen en versturen van het Intakeformulier Afstandsleren School of Education. Per e-mail

Nadere informatie

3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad

3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad 3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad Een familieraad binnen een GGZ-instelling kan op verschillende manieren georganiseerd zijn: één familieraad voor de hele instelling, een centrale familieraad

Nadere informatie

Uitnodiging Grote Studiedag. Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur

Uitnodiging Grote Studiedag. Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur Uitnodiging Grote Studiedag Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur Bij het VTV leert iedereen gewoon mee! Wat zou het VTV zijn zonder vrijwilligers? In het

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Solliciteren voor een opleidings-of maatschapsplaats A(N)IOS. Hoe voer je een constructief sollicitatiegesprek met je gesprekspartner(s)?

Solliciteren voor een opleidings-of maatschapsplaats A(N)IOS. Hoe voer je een constructief sollicitatiegesprek met je gesprekspartner(s)? Solliciteren voor een opleidings-of maatschapsplaats A(N)IOS Hoe voer je een constructief sollicitatiegesprek met je gesprekspartner(s)? 7 juli 2015 Toelichting PAO Heyendael organiseert op 7 juli 2015

Nadere informatie

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Inleiding Jongeren hebben de toekomst. Met de Maatschappelijke Stage (MaS) wordt een hoop jonge energie aan het vrijwilligerscollectief toegevoegd. In Zwolle

Nadere informatie

Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd

Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Stèphanie Karlsson Sinds 2006 werkzaam bij Sportservice Zuid-Holland als consulent sportontwikkeling Projectleider Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Accountmanager WhoZnext Vrijwilligerswerk: Jeugdcommissie

Nadere informatie

Schrijven is niet moeilijk. Gelezen worden, dat is moeilijk

Schrijven is niet moeilijk. Gelezen worden, dat is moeilijk Schrijven is niet moeilijk. Gelezen worden, dat is moeilijk Teksten schrijven die werken Deze workshop inspireert u tot het maken van sprankelende en tegelijkertijd prikkelende en concrete teksten die

Nadere informatie

Voetbal Vereniging Peize

Voetbal Vereniging Peize Voetbal Vereniging Peize Communicatieplan Juni 2012 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Waarom een communicatieplan 3 3 Doelgroepen 4 4 Hoofdactiviteit per doelgroep 5 5 Verantwoordelijkheden 6 6 Communicatiemiddelen

Nadere informatie

Reglement en inroosterprocedure voor bardienst TV de Schans.

Reglement en inroosterprocedure voor bardienst TV de Schans. Pagina 1 van 9 Reglement en inroosterprocedure voor bardienst TV de Schans. 1 Waarom bardiensten? 2 Wie is er vrijgesteld van bardiensten? 3 Wat zijn de taken van de barcommissie? 4 Hoe en wanneer kun

Nadere informatie

Handleiding MijnEigenDossier

Handleiding MijnEigenDossier Handleiding MijnEigenDossier Inleiding Voor organisaties met vrijwilligersvacatures Het Vrijwilligerspunt ondersteunt organisatie in het vinden en behouden van vrijwilligers. Belangrijke service van de

Nadere informatie

Onderzoek POD en Sport

Onderzoek POD en Sport 2015 Onderzoek POD en Sport Inhoud Inleiding... 2 Conclusie... 3 Aanbevelingen... 6 Het bestuur... 7 Jeugdtrainers... 8 Jeugdleden... 9 Vrijwilligers... 10 Ouders... 11 Resultaten... 12 1 Inleiding Het

Nadere informatie

Opleidingen voor HR-adviseurs

Opleidingen voor HR-adviseurs Opleidingen voor HR-adviseurs Elysisch Talent geeft praktijkgerichte opleidingen en trainingen aan coaches en HR-adviseurs. Deze opleidingen en trainingen zijn bedoeld om u te leren om uw medewerkers of

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Op zoek naar vrijwilligerswerk? Handleiding voor het online zoeken naar en direct reageren op vacatures Wanneer je vrijwilligerswerk zoekt is onze website dé plek om een kijkje te nemen. Wij hebben een

Nadere informatie

LET OP: bijen vliegen niet of nauwelijks bij slecht weer. In dat geval zal het middag deel worden vervangen door digitale zoektocht naar bijen.

LET OP: bijen vliegen niet of nauwelijks bij slecht weer. In dat geval zal het middag deel worden vervangen door digitale zoektocht naar bijen. Workshop Bee-watch : Bijen op naam brengen is niet gemakkelijk. In deze workshop geven we je vele handvaten om daarmee aan de slag te gaan. We duiken in de theorie maar gaan vooral ook buiten op speurtocht

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie