Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/06c /

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/06c /"

Transcriptie

1 Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan BX Utrecht Postbus GA Utrecht T F E info@nza.nl I Behandeld door Telefoonnummer adres directie Zorgmarkten Care vragencare@nza.nl Onderwerp Datum Gewijzigde Beleidsregels Care 5 augustus 2014 In deze circulaire wordt u geinformeerd over wijzigingen in een aantal beleidsregels 2014 en De belangrijkste wijzigingen in de volgende beleidsregels lichten we nader toe: - Contracteerruimte 2014; - Budgettaire kader Wlz 2015; - Knelpuntenprocedure 2015; - Integrale tarieven 2015; - Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten 2015; - Prestatiebeschrijvingen en tarieven extramurale zorg, dagbesteding en vervoer 2015; - Volledig pakket thuis Geachte heer of mevrouw, De Raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa heeft een aantal beleidsregels (gewijzigd) vastgesteld. 1. Gewijzigde beleidsregels voor het jaar 2014 De volgende beleidsregels zijn voor het lopende jaar 2014 gewijzigd. Naam beleidsregel Contracteerruimte 2014 Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw 2014 Beleidsregel nummer CA AL/BR Gewijzigde beleidsregel voor het jaar 2015 De volgende beleidsregels zijn voor het jaar 2015 gewijzigd. Naam beleidsregel Prestatiebeschrijvingen en tarieven Zorgzwaartepakketten Volledig Pakket Thuis Prestatiebeschrijvingen en tarieven extramurale zorg, dagbesteding en vervoer 2015 Beleidsregel nummer CA-BR-1507a CA-BR-1509a CA-BR-1510a

2 3. Beleidsregels voor het jaar 2015 In 2015 zijn onder andere de volgende beleidsregels en regelingen van toepassing. Naam beleidsregel 2 van 8 Beleidsregel nummer Budgettaire kader Wlz 2015 Knelpuntenprocedure 2015 Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) en normatieve inventariscomponent (NIC) bestaande zorgaanbieders Kapitaallasten bestaande zorgaanbieders CA-BR-1502 CA-BR-1503 CA-BR-1511 CA-BR Beleidsregel Contracteerruimte 2014 De beleidsregel is aangepast naar aanleiding van de reactie van Ministerie van VWS van 11 juli 2014 (kenmerk LZ) op het Advies contracteerruimte Conform dit advies zijn de herverdelingsmiddelen volledig ingezet, waarbij rekening is gehouden met de uitbreiding van de pilot voor zzp-ers. Concreet betekent dit dat 54 miljoen is ingezet voor de algemene contracteerruimte en de contracteerruimte voor zzp-ers met 21 miljoen is verhoogd. Bovendien is het voor zorgkantoren mogelijk gemaakt te substitueren tussen de algemene contracteerruimte en de ruimten voor Ketenzorg dementie en zzp-ers. Daarnaast is de beleidsregel op twee onderdelen aangepast. De overhevelingen tussen zorgkantoren zijn in 2014 incidenteel waar het voorheen ook mogelijk was om overhevelingen structureel door te laten lopen. Dit komt doordat er voor deze overhevelingen geen onderscheid wordt gemaakt tussen Wlz zorg en overige zorg. Overhevelingen in 2015 kunnen wel weer structureel zijn. De overhevelingen in 2014 tussen de AWBZ en de Zvw werken door naar 2015 als het ministerie van VWS het budgettaire kader Wlz 2015 overeenkomstig hierop aanpast. We verwijzen hiervoor ook naar de Beleidsregel overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw. Voor zzp-ers is het mogelijk gemaakt om in de herschikkingsronde (tweede budgetronde) later dit jaar eenzijdig productieafspraken in te dienen. Dit sluit meer aan bij de reguliere budgetsystematiek. 5. Gewijzigde beleidsregels 2015 De Beleidsregels Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten, Prestatiebeschrijvingen en tarieven extramurale zorg, dagbesteding en vervoer en Volledig pakket thuis zijn aangepast vanwege een correctie in de berekening van de beleidsregelwaarden. De ZZP beleidsregelwaarden en enkele VPT beleidsregelwaarden zijn naar beneden bijgesteld. Ook de extramurale beleidsregelwaarden zijn naar beneden gecorrigeerd, met uitzondering van de prestaties dagactiviteit die naar boven zijn gecorrigeerd.

3 De oorzaken van de correctie zijn: - In de Beleidsregel prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten (CA-BR-1507) waren tarieven opgenomen waarin de korting zoals verwerkt in de tarieven 2014, niet was meegenomen in de berekening voor In de Beleidsregel prestatiebeschrijvingen en tarieven extramurale zorg, dagbesteding en vervoer (CA-BR-1510) was voor een aantal prestaties de inhaalcomponent 2014 abusievelijk meegenomen in de tarieven voor Voor de prestaties dagactiviteit was een onjuiste inhaalcomponent 2013 meegenomen in de tarieven voor In de Beleidsregel volledig Pakket Thuis (CA-BR-1509) was voor twee prestaties de inhaalcomponent 2013 abusievelijk niet meegenomen in het tarief Met de drie nieuwe beleidsregels zijn deze omissies hersteld. De onderbouwing van de ZZP beleidsregelwaarden is tevens op de website geplaatst. 3 van 8 6. Beleidsregel Budgettaire kader Wlz 2015 Deze beleidsregel was voorheen de Beleidsregel contracteerruimte. Een belangrijke wijziging voor de contracteerruimte is dat VWS de hoogte van de landelijke contracteerruimte bepaalt. De Beleidsregel budgettaire kader Wlz bepaalt dus niet de hoogte van de contracteerruimte, maar de verdeling van het door VWS vastgestelde kader over de Wlz-uitvoerders. Daarnaast is in de Kaderbrief van VWS ook een plafond voor het persoonsgebonden budget (pgb) bepaald. Zoals in de brief is opgenomen kan er tussen het zorg in natura-kader en het pgb-kader geschoven worden als de zorgontwikkeling dit noodzakelijk maakt. Hoe dit schuiven wordt vormgeven is geen onderdeel van de beleidsregel. Ook de verdeling van de pgb-middelen per regiovalt hierbuiten. Nadat we de definitieve aanwijzing hebben gekregen zullen we dit nader vormgeven. 6.1 Contracteerruimte 2015 Zoals eerder aangegeven zal, anders dan in voorgaande jaren, VWS zelf het macrokader bepalen. VWS heeft in aanvulling op de Kaderbrief (brief van 11 juli 2014 met kenmerk LZ) het budgettaire kader voor de Wlz voor het jaar 2015 is miljoen. Dit bedrag is als volgt verdeeld: a. de contracteerruimte voor zorg in natura betreft miljoen; b. het maximumbudget voor pgb s betreft 900 miljoen. Het beschikbare kader voor de Wlz 2015 is gebaseerd op de contracteerruimte 2014 en de maximaal beschikbare middelen voor het persoonsgebonden budget Daarnaast is 5 miljoen specifiek geoormerkt voor innovatie. De basis voor het landelijk beschikbare bedrag is de beschikbare contracteerruimte Deze contracteerruimte is bepaald aan de hand van de productieafspraken 2013.

4 De totale contracteerruimte 2014 wordt verminderd met de kosten van zorg die in 2015 door de gemeenten in het kader van de WMO en Jeugdwet wordt gecontracteerd. Daarnaast wordt de contracteerruimte verminderd met de kosten van de zorg die in het kader van de Zorgverzekeringswet door zorgverzekeraars wordt gecontracteerd. De groeiruimte is naar rato van de aandelen van de zorg verdeeld over de verantwoordelijke overheden en zorgverzekeraars. 4 van 8 Hieronder wordt aangegeven welke zorg in 2015 de verdeling van de contracteerruimte over de regio s bepaalt. Voor een exacte beschrijving van de prestaties, en indien van toepassing het aandeel in de Wlz, verwijzen wij naar het overzicht op de site van VWS ( - De ZZP s en VPT s voor de verzorging en verpleging voor zover deze onder de aanspraak van de Wlz vallen; - De ZZP s en VPT s voor de gehandicaptenzorg voor mensen van 18 jaar en ouder voor zover deze onder de aanspraak van de Wlz vallen. Daarnaast behoren kinderen jonger dan 18 jaar met zeer zware zorg ook tot de Wlz; - De ZZP s voor de langdurige geestelijke gezondheidszorg met behandeling voor mensen van 18 jaar en ouder voor zover deze onder de aanspraak van de Wlz vallen; - Dagbesteding en vervoer voor intramurale cliënten in de gehandicaptenzorg die voor hun dagbesteding naar een andere zorgaanbieder gaan; - De normatieve huisvestingscomponent horende bij de bovengenoemde ZZP s; - De productieafspraken horende bij de ZZP-meerzorg; - De overige toeslagen en basisprestaties op de ZZP s, zover deze onder de aanspraken horen; - De intramurale zorg horende bij het experiment Regelarme Instellingen; - Innovatie. De hierboven genoemde zorg valt onder de contracteerruimte De aandelen van deze zorg per regio bepalen het aandeel dat een Wlzuitvoerder krijgt toegewezen van het beschikbare landelijke kader. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de doorvertaling van de maatregelen 2014 op de Wlz. Naast de basis, uit de contracteerruimte 2014, zijn nog een aantal specifieke verlagingen en verhogingen toegepast om te komen tot de Contracteerruimte Deze posten worden hieronder beschreven. 6.2 Verlaging contracteerruimte Langer thuis wonen 2015: De contracteerruimte wordt verlaagd vanwege het beleid om mensen langer thuis te laten wonen. In totaal gaat het om een bedrag van 510 miljoen. Nieuwe cliënten krijgen geen indicatie meer voor de ZZP s VV1, VV2 en VV3, VG1 en VG2. De verdeling over de regio s wordt bepaald aan de hand van het aandeel van deze ZZP s in De extramurale zorg voor deze cliënten komt in 2015 ten laste van de gemeenten en zorgverzekeraars. Deze maatregel heeft geen effect voor bestaande cliënten.

5 2. Verlaging ZZP-tarieven: Vanwege een taakstelling door VWS wordt de contracteerruimte verlaagd met 40 miljoen. Deze verlaging wordt doorvertaald aan de regio s middels een verlaging van de ZZP-tarieven. De verdeling over de regio s van dit bedrag wordt bepaald aan de hand van het aandeel van de ZZP s in een regio ten opzichte van het landelijke totaal. 5 van 8 3. Inkoopkorting: De contracteerruimte 2015 wordt verlaagd met 30 miljoen, omdat de zorginkoop nog efficiënter kan plaatsvinden. Deze verlaging wordt verdeeld over de regio s op basis van het aandeel van de Wlz-uitvoerders in de totale contracteerruimte. 6.3 Verhoging contracteerruimte Overgangsrecht: Voor intramuraal geïndiceerde cliënten die in 2014 extramurale zorg ontvangen geldt in 2015 een overgangsrecht. De contracteerruimte bevat voor dit overgangsrecht een bedrag van 670 miljoen. Deze middelen worden verdeeld over de zorgkantoorregio s op basis van het aandeel van de zorgkantoren in de extramurale zorg in Normatieve huisvestings- en inventariscomponent (NHC en NIC): Per 2015 zal 50% van de NHC worden bekostigd vanuit de contracteerruimte. De NIC s worden per 2015 toegevoegd aan dit overgangstraject. In totaal wordt voor de NHC en NIC aanvullend op de contracteerruimte miljoen toegevoegd. Op basis van het aantal dagen 2014 is een bedrag van 710 miljoen berekend. Op dit bedrag wordt echter een correctie toegepast van 110 miljoen. Deze correctie is gelinkt aan de eerder genoemde verlaging van het langer thuis wonen. Door deze extramuralisering zullen minder ZZP s en dus ook minder NHC s en NIC s gecontracteerd worden. 3. Groeiruimte: Voor de groei in 2015 is 240 miljoen beschikbaar. Deze ruimte is vrij beschikbaar voor alle groei van alle aanspraken onder de Wlz. Deze groeiruimte is in 2015 beperkt tot demografische redenen van de groei. Voor aanvang van het jaar, bij de bekendmaking van de regionale contracteerruimten, wordt 140 miljoen verdeeld over de zorgkantoorregio s. Deze middelen worden verdeeld op basis van de indicatiegegevens van het CIZ. De overige middelen ( 100 miljoen) zijn later in 2015 beschikbaar voor de herverdelingsmiddelen. De NZa zal in het meiadvies van 2015 ingaan op de inzet van deze herverdelingsmiddelen. Het aandeel van de herverdelingsmiddelen ten opzichte van de groeiruimte is groter dan in voorgaande jaren om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de actuele ontwikkelingen in de Wlz.

6 4. Extra manoeuvreerruimte in verband met langer thuis wonen 2015: De effecten van het langer thuis wonen zijn gebaseerd op ramingen van de afbouw van de vraag gedurende het gehele jaar. Om passende productieafspraken te maken met de zorginstellingen, waarbij rekening wordt gehouden met deze geleidelijke daling van het aantal mensen met een laag ZZP dat intramuraal verblijft, wordt 115 miljoen extra beschikbaar gesteld. Hiervan is 65 miljoen incidenteel beschikbaar en afkomstig van de doorloop van de onbenutte middelen Deze middelen worden ingezet om de verlaging van 510 miljoen te verminderen. 6 van Overig Het kader 2015 zoals nu vastgesteld is in prijspeil Na Prinsjesdag zal het definitieve kader worden vastgesteld waarbij het beschikbare bedrag is geïndexeerd naar Landelijk is een bedrag van 120 miljoen beschikbaar boven op het kader van de Wlz voor de aanschaf van de individueel aangepaste hulpmiddelen. Ten opzichte van vorig jaar is dit bedrag exclusief de middelen horende bij de geriatrische revalidatie zorg. Hiervoor wordt in 2015 in de Zvw een specifieke toerekening gemaakt. De bekostiging van deze middelen verloopt niet via de NZa. De NZa ontvangt maandelijks overzichten van de individuele zorgkantoren om deze middelen te monitoren. Als de NZa, op basis van deze monitoring verwacht dat het bedrag van 120 miljoen overschreden gaat worden, zal de NZa dit melden bij VWS. In 2015 bestaan naast de reguliere Contracteerruimte alleen geoormerkte middelen voor Innovatie. De overige voorheen geoormerkte middelen vallen in 2015 niet meer onder de aanspraken van de Wlz en/of worden via een subsidieregeling vormgegeven. Het contracteren van zelfstandige zorgverleners zonder personeel blijft mogelijk onder de Wlz, maar deze contractering is onderdeel van de reguliere contracteerruimte. Per 1 januari 2015 worden intensieve kindzorg en de multidisciplinaire behandeling van kinderen met chronische voedselweigering overgeheveld naar respectievelijk de Zvw en de Jeugdwet. Hiermee eindigt de regeling voor de bekostiging van intensieve kindzorg en chronische voedselweigering zoals genoemd in de beleidsregel Contracteerruimte In mei 2015 zal de NZa weer adviseren over de toereikendheid van de contracteerruimte Hierbij zullen ook de regionale ruimtes voor het persoonsgebonden budget en de individueel aangepaste hulpmiddelen betrokken worden. 7. Beleidsregel Knelpuntenprocedure Net als in voorgaande jaren wordt voor 2015 de Beleidsregel knelpuntenprocedure vastgesteld. Ten opzichte van de beleidsregel 2014 doen zich twee belangrijke wijzigingen voor.

7 Ten eerste kan een Wlz-uitvoerder alleen aanspraak maken op een knelpunt als ook binnen het pgb-plafond geen middelen meer beschikbaar zijn. De Wlz-uitvoerder krijgt de mogelijkheid om middelen over te hevelen vanuit het pgb-plafond, mits daar voldoende middelen beschikbaar zijn. Dit overhevelen wordt nader uitgewerkt in de loop van 2014 als met de definitieve aanwijzing het pgb verder wordt vormgegeven. 7 van 8 Ten tweede valt niet meer alle zorg onder de Beleidsregel knelpuntenprocedure. Deze beleidsregel is bedoeld voor de bekostiging van zorg indien deze zorg niet binnen de Treeknorm kan worden geleverd. Cliënten die aanspraak maken op de overgangsregeling (extramurale zorg) en GGZ-B cliënten zijn al in zorg, waardoor deze knelpuntenprocedure niet op hen van toepassing is. 8. Beleidsregels Invoering NHC en kapitaallasten De NZa heeft de beleidsregels 2015 vastgesteld onder voorbehoud van het in werking treden van de Wet langdurige zorg per 1 januari De Wlz heeft gevolgen voor de tekst van de beleidsregels: de reikwijdte van de beleidsregels is aangepast aan de nieuwe wet en het begrip zorgkantoor is vervangen door Wlz-uitvoerder en het begrip functie door zorgvorm. De Beleidsregels invoering normatieve huisvestingscomponent en normatieve inventariscomponent bestaande zorgaanbieders en Kapitaallasten bestaande zorgaanbieders zijn aangepast aan de nieuwe wet. De zorg die per 2015 naar het gemeentelijk domein wordt overgeheveld zal niet meer worden opgenomen in de tariefbeschikking van de NZa. Voor bestaande zorgaanbieders die in jaar 2014 naast intramurale AWBZ zorg ook intramurale Zvw-zorg of forensische zorg leverden en aangeven deze in 2015 te blijven leveren, worden de kapitaallasten en de kosten inventaris toegerekend aan Wlz, Zvw, forensische zorg en/of de Jeugdwet. De toerekening wordt in het budgetformulier voor de eerste budgetronde van jaar 2015 opgegeven. Daarnaast is de Beleidsregel kapitaallasten bestaande zorgaanbieders aangepast in verband met de opschoning van plaatsen kleinschalig wonen behorende bij de Jeugdwet, WMO en forensische zorg. Voor plaatsen kleinschalig wonen die betrekking hebben op cliënten waarvan de zorg valt onder Jeudwet, WMO en forensische zorg wordt vanaf 2015 geen normatieve vergoeding verstrekt onder de Wlz. De Staatssecretaris van VWS heeft aangegeven dat voor die zorg die vanuit de AWBZ naar het gemeentelijk domein wordt overgeheveld een meerjarige regeling ( ) zal worden getroffen, waarmee het Rijk (voor deze zorg) zijn resterende verplichtingen die voortvloeien uit de overgangsregeling kapitaallasten voor AWBZ-zorg zal nakomen. De staatssecretaris zal het veld daarover later dit jaar informeren.

8 Publicatie Formulieren novemberronde 2014 Het formulier voor het indienen van de herschikking 2014 is op 1 augustus 2014 gepubliceerd. Het formulier voor het indienen van het budget 2015 wordt op 18 augustus 2014 beschikbaar gesteld. Als de formulieren beschikbaar zijn, wordt u hierover middels een circulaire geïnformeerd. 8 van 8 Mocht u naar aanleiding van deze circulaire nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de NZa via het adres VragenCare@nza.nl of via de informatielijn : Hoogachtend, Nederlandse Zorgautoriteit drs. H. Lagerwaard directeur Zorgmarkten Care

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Budgettaire kader Wlz 2015

BELEIDSREGEL CA-BR Budgettaire kader Wlz 2015 BELEIDSREGEL Budgettaire kader Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/10c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/10c / Aan de besturen van de AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders.

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders. Bijlage 2 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Budgettair kader Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders.

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders. Bijlage 1 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Budgettair kader Wlz 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders.

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders. BELEIDSREGEL Budgettair kader Wlz 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met

Nadere informatie

De NZa berekent de totale contracteerruimte voor 2014 met inachtneming van de volgende punten:

De NZa berekent de totale contracteerruimte voor 2014 met inachtneming van de volgende punten: > Retouradres Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders.

3.1 Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders. Bijlage 1 bij circulaire Care/Wlz/16/19c BELEIDSREGEL Budgettair kader Wlz 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht.

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Budgettair kader Wlz 2015

Budgettair kader Wlz 2015 Bijlage 1 bij circulaire Care/Wlz/15/13c Budgettair kader Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Van Telefoonnummer adres Kenmerk beleidsregels 2013 en juni 2013

Van Telefoonnummer  adres Kenmerk beleidsregels 2013 en juni 2013 Memo Aan brancheorganisaties Van Telefoonnummer E-mailadres 030 296 89 12 hhendriks@nza.nl Onderwerp Datum beleidsregels 2013 en 2014 26 juni 2013 Geachte mevrouw, mijnheer, De directie Care heeft een

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Budgettair kader Wlz Bijlage 2 bij circulaire Care/Wlz/16/13c

BELEIDSREGEL BR/REG Budgettair kader Wlz Bijlage 2 bij circulaire Care/Wlz/16/13c Bijlage 2 bij circulaire Care/Wlz/16/13c BELEIDSREGEL BR/REG-17141 Budgettair kader Wlz 2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/13/05c /58778

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/13/05c /58778 Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in de beleidsregels en regelingen voor 2014 en 2015 toegelicht.

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in de beleidsregels en regelingen voor 2014 en 2015 toegelicht. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit T.a.v. de heer M.A.R. Datum 27 juni 2014 Betreft Voorlopige bugettaire kader Wlz 2015. Geachte heer R.,

Nederlandse Zorgautoriteit T.a.v. de heer M.A.R. Datum 27 juni 2014 Betreft Voorlopige bugettaire kader Wlz 2015. Geachte heer R., > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Nederlandse Zorgautoriteit T.a.v. de heer M.A.R. Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78 34 Postbus 20350 2500 EJ Den Haag

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Contracteerruimte Bijlage 22 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c

BELEIDSREGEL CA Contracteerruimte Bijlage 22 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c Bijlage 22 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Contracteerruimte 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D Aan besturen van AWBZ-instellingen alle GGZ-instellingen (Care en Cure) de zorgkantoren en de zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/13c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/13c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 088 770 87 70 VragenCare@nza.nl Care/Wlz/15/07c 0132784/0188277

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 088 770 87 70 VragenCare@nza.nl Care/Wlz/15/07c 0132784/0188277 Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

de Nederlandse Zorgautoriteit dhr mr. T.W. Langejan Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Datum Betreft voorlopige contracteerruimte 2014

de Nederlandse Zorgautoriteit dhr mr. T.W. Langejan Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Datum Betreft voorlopige contracteerruimte 2014 > Retouradres VWS, Postbus 20350, 2550EJ DEN HAAG de Nederlandse Zorgautoriteit dhr mr. T.W. Langejan Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Directie Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33014 27 november 2013 Aanwijzing van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 november 2013,

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-17141b. Budgettair kader Wlz Bijlage 4 bij circulaire Wlz/16/21c

BELEIDSREGEL BR/REG-17141b. Budgettair kader Wlz Bijlage 4 bij circulaire Wlz/16/21c Bijlage 4 bij circulaire Wlz/16/21c BELEIDSREGEL Budgettair kader Wlz 2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders/ zorgkantoren.

Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders/ zorgkantoren. BELEIDSREGEL BR/REG-17141d Budgettair kader Wlz 2017 Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer Zorgautoriteit Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2500 AJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/11c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/11c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders/ zorgkantoren.

Budgettair kader Wlz Het totale financiële kader dat beschikbaar is voor de Wlz-uitvoerders/ zorgkantoren. BELEIDSREGEL BR/REG-17141e Budgettair kader Wlz 2017 Inhoudsopgave Grondslag 1 1. Begripsbepalingen 1 2. Doel van de regeling 2 3. Reikwijdte 2 4. Vaststelling van het budgettair kader 3 5. Verdeling contracteerruimte

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 30 597 Toekomst AWBZ Nr. 213 Ontvangen ter Griffie van de Tweede Kamer op 26 september 2011. Het besluit tot het doen van een aanwijzing kan niet

Nadere informatie

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels.

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels. Bijlage 6 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 30 597 Toekomst AWBZ E Ontvangen ter Griffie van de Eerste Kamer op 5 oktober 2012. Het besluit tot het doen van een aanwijzing kan niet eerder

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176 Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Budgettair Kader Wlz BR/REG-18147c

Budgettair Kader Wlz BR/REG-18147c Budgettair Kader Wlz 2018 - BR/REG-18147c Versie 4 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van de originele versie die is te vinden

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 17 oktober 2017 Betreft Definitieve kaderbrief Wlz 2018

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 17 oktober 2017 Betreft Definitieve kaderbrief Wlz 2018 > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

3.1 Contracteerruimte Het totale financiële kader van de zorgkantoren bestemd voor de zorginkoop in jaar t.

3.1 Contracteerruimte Het totale financiële kader van de zorgkantoren bestemd voor de zorginkoop in jaar t. BELEIDSREGEL Contracteerruimte 2012 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering CI/17/49c /375644

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering CI/17/49c /375644 Wlz-zorgaanbieders en zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres directie

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c / Aan de besturen van Wlz instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Budgettair Kader Wlz BR/REG-19125

Budgettair Kader Wlz BR/REG-19125 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van de originele versie die is te vinden op: http://puc.overheid.nl/doc/ PUC_244796_22.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres postbus 20350 2500 EJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

In de bijlage bij deze brief treft u een afschrift aan van mijn brief aan de NZa over de actualisering van het budgettaire kader Wlz 2015.

In de bijlage bij deze brief treft u een afschrift aan van mijn brief aan de NZa over de actualisering van het budgettaire kader Wlz 2015. > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Indexatie Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal der Staten-Generaal der Staten-Generaal. Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal der Staten-Generaal der Staten-Generaal. Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal der Staten-Generaal der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres Parnassusplein 5 2511

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering CI/17/36c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering CI/17/36c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 10 bij circulaire Care/Wlz/15/07c

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 10 bij circulaire Care/Wlz/15/07c Bijlage 10 bij circulaire Care/Wlz/15/07c BELEIDSREGEL Indexatie Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit Postbus 3017 3502 GA UTRECHT

Nederlandse Zorgautoriteit Postbus 3017 3502 GA UTRECHT > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Nederlandse Zorgautoriteit Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Directie Langdurige Zorg Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Knelpuntenprocedure Bijlage 8 bij circulaire Care/Wlz/15/07c

BELEIDSREGEL CA-BR Knelpuntenprocedure Bijlage 8 bij circulaire Care/Wlz/15/07c Bijlage 8 bij circulaire Care/Wlz/15/07c BELEIDSREGEL Knelpuntenprocedure 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-536. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c

BELEIDSREGEL CA-300-536. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2017 en 2018 (update oktober 2017) SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2017 en 2018 (update oktober 2017) SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2017 en 2018 (update oktober 2017) SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Publicatiedatum: 24 oktober 2017 Inleiding CZ zorgkantoor

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 104 Langdurige zorg C BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Experiment Persoonsvolgende inkoop 2017

Experiment Persoonsvolgende inkoop 2017 Bijlage 1 bij circulaire Wlz/16/20c BELEIDSREGEL Experiment Persoonsvolgende inkoop 2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit Postbus GA Utrecht. Datum 6 juli 2017 Betreft Voorlopige kaderbrief Wlz Geachte mevrouw K.

Nederlandse Zorgautoriteit Postbus GA Utrecht. Datum 6 juli 2017 Betreft Voorlopige kaderbrief Wlz Geachte mevrouw K. Nederlandse Zorgautoriteit Postbus 3017 3502 GA Utrecht Directie Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78 34 www.rijksoverheid.nl Inlichtingen bij Datum 6 juli 2017 Betreft

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Aanvaardbare kosten Wlz Bijlage 12 bij circulaire Care/Wlz/16/11c

BELEIDSREGEL BR/REG Aanvaardbare kosten Wlz Bijlage 12 bij circulaire Care/Wlz/16/11c Bijlage 12 bij circulaire Care/Wlz/16/11c BELEIDSREGEL BR/REG-17130 Aanvaardbare kosten Wlz 2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt

Nadere informatie

Langdurige ggz: De zorg geleverd aan verzekerden als bedoeld in artikel van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Langdurige ggz: De zorg geleverd aan verzekerden als bedoeld in artikel van de Wet langdurige zorg (Wlz). BELEIDSREGEL Overheveling ggz budget Wlz-Zvw Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-583. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c

BELEIDSREGEL CA-300-583. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2017 en 2018 (update december 2017) SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2017 en 2018 (update december 2017) SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2017 en 2018 (update december 2017) SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Publicatiedatum: 31 december 2017 Inleiding CZ zorgkantoor

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c / Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2018 en 2019 SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2018 en 2019 SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG TOEDELING CONTRACTEERRUIMTE 2018 en 2019 SECTOREN VERPLEGING EN VERZORGING, GEHANDICAPTENZORG, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Publicatiedatum: 14 november 2018 Inleiding CZ zorgkantoor informeert u hierbij

Nadere informatie

Experiment persoonsvolgende inkoop 2018

Experiment persoonsvolgende inkoop 2018 BELEIDSREGEL Experiment persoonsvolgende inkoop 2018 Inhoudsopgave Grondslag 1 1. Begripsbepalingen 1 2. Doel van de regeling 2 3. Reikwijdte 2 4. Randvoorwaarden 2 5. Algemene tariefbeschikking vooraf,

Nadere informatie

Zorginkoop langdurige zorg

Zorginkoop langdurige zorg Quickscan Zorginkoop langdurige zorg 2014-2016 mei 2016 1 2 Inhoud Vooraf 5 Managementsamenvatting 7 1. Inleiding 11 1.1 Wat laat de quickscan zien? 11 1.2 Gebruikte gegevens 12 1.3 Volume en prijseffect

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 770 8 770 info@nza.nl CI/15/23c 0133088/0188695

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 770 8 770 info@nza.nl CI/15/23c 0133088/0188695 Aan het bestuur van: GGZ Nederland (GGZN); Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN) Gevangeniswezen (GW) Directie Forensische Zorg (DForZo), Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

Aan de besturen van AWBZ-instellingen: - voor geestelijke gezondheidszorg (120) - voor gehandicaptenzorg (600) - voor verpleging en verzorging (650)

Aan de besturen van AWBZ-instellingen: - voor geestelijke gezondheidszorg (120) - voor gehandicaptenzorg (600) - voor verpleging en verzorging (650) Aan de besturen van AWBZ-instellingen: - voor geestelijke gezondheidszorg (120) - voor gehandicaptenzorg (600) - voor verpleging en verzorging (650) en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Knelpuntenprocedure 2014

BELEIDSREGEL CA Knelpuntenprocedure 2014 BELEIDSREGEL Knelpuntenprocedure 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update Inleiding In juni 2013 heeft de VGN de eerste impactanalyse van het kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

Met deze circulaire wordt u geïnformeerd over het formulier Budget 2012 ten behoeve van de novemberronde Aanpassing van beleidsregels.

Met deze circulaire wordt u geïnformeerd over het formulier Budget 2012 ten behoeve van de novemberronde Aanpassing van beleidsregels. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Contracteren Zelfstandige Zorgverleners AWBZ

Contracteren Zelfstandige Zorgverleners AWBZ BELEIDSREGEL Contracteren Zelfstandige Zorgverleners AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van VWS DLZ Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272 Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Knelpuntenprocedure budgettair kader Wlz. Grondslag

BELEIDSREGEL BR/REG Knelpuntenprocedure budgettair kader Wlz. Grondslag BELEIDSREGEL Knelpuntenprocedure budgettair kader Wlz Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars.

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81

Nadere informatie

Advies Contracteerruimte 2013

Advies Contracteerruimte 2013 Advies Contracteerruimte 2013 Advisering over de toereikendheid van de contracteerruimte 2013 mei 2013 Inhoud Vooraf 5 Managementsamenvatting 7 1. Inleiding 9 2. Landelijk beeld contracteerruimte 2012

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care AWBZ/Care/12/07c 12D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care AWBZ/Care/12/07c 12D Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Definities Wlz Kenmerk BR/REG-18133

Definities Wlz Kenmerk BR/REG-18133 BELEIDSREGEL Definities Wlz Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met

Nadere informatie

Advies Budgettair kader 2015 Wlz

Advies Budgettair kader 2015 Wlz Advies Budgettair kader 2015 Wlz Advies over de toereikendheid van het budgettair kader 2015 Wlz mei 2015 1 Inhoud Vooraf 5 Managementsamenvatting 7 1. Inleiding 9 2. Wijzigingen Wet langdurige zorg 13

Nadere informatie

Advies Contracteerruimte 2012

Advies Contracteerruimte 2012 Advies Contracteerruimte 2012 Advisering over de toereikendheid van de contracteerruimte 2012 mei 2012 Inhoud Vooraf 5 Managementsamenvatting 1. Inleiding 2. Opbouw Contracteerruimte AWBZ 2012 2.1 Algemeen

Nadere informatie

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot en met TB/FZ-0003 6 november 2012 1 januari 2013 31 december 2013 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 2

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 2 Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 2 Inleiding In juni 2013 heeft de VGN de eerste impactanalyse van het kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

Publicatie Zorgkostenraming Wlz Periode 9 November 2017

Publicatie Zorgkostenraming Wlz Periode 9 November 2017 Publicatie Zorgkostenraming Wlz 2017 Periode 9 November 2017 Inleiding Leeswijzer Zilveren Kruis publiceert maandelijks de zorgkostenraming 2017 Dit doen we om zorgaanbieders inzage te geven in de door

Nadere informatie

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care Aan alle zorgaanbieders die GRZ leveren en de zorgkantoren/zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 0900 770 70 70 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Publicatie Zorgkostenraming Wlz Periode 7 September 2018

Publicatie Zorgkostenraming Wlz Periode 7 September 2018 Publicatie Zorgkostenraming Wlz 2018 Periode 7 September 2018 Inleiding Leeswijzer Zilveren Kruis publiceert maandelijks de zorgkostenraming 2018 Dit doen we om zorgaanbieders inzage te geven in de door

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa.

Deze beleidsregel bepaalt de begrippen die gebruikt worden in de regelgeving van de NZa. Bijlage 4 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Definities Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Publicatie Zorgkostenraming Wlz Periode 7 September 2017

Publicatie Zorgkostenraming Wlz Periode 7 September 2017 Publicatie Zorgkostenraming Wlz 2017 Periode 7 September 2017 Inleiding Leeswijzer Zilveren Kruis publiceert maandelijks de zorgkostenraming 2017 Dit doen we om zorgaanbieders inzage te geven in de door

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-523. Volledig Pakket Thuis

BELEIDSREGEL CA-300-523. Volledig Pakket Thuis BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Op grond van artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Zolang de eindcalculatie voor jaar t nog niet bekend is wordt de door de

Zolang de eindcalculatie voor jaar t nog niet bekend is wordt de door de BELEIDSREGEL Indexatie AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t.

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t. TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ-0006 1 januari 2014 10 september 2014 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 01 1 januari

Nadere informatie

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 5

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 5 Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 5 Inleiding In juni 2013 publiceerde de VGN de eerste impactanalyse van het kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptenzorg.

Nadere informatie

b) Een extra bedrag van 220 miljoen om landelijk voldoende middelen beschikbaar te stellen in verband met de gestegen zorgvraag.

b) Een extra bedrag van 220 miljoen om landelijk voldoende middelen beschikbaar te stellen in verband met de gestegen zorgvraag. > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11

Nadere informatie

Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) en normatieve inventariscomponent (NIC) bestaande zorgaanbieders

Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) en normatieve inventariscomponent (NIC) bestaande zorgaanbieders BELEIDSREGEL Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) en normatieve inventariscomponent (NIC) bestaande zorgaanbieders Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening

Nadere informatie

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector Inleiding Met het verschijnen van de brief Hervorming van de langdurige ondersteuning en zorg van 25 april 2013 heeft het kabinet

Nadere informatie

2014D Lijst van vragen

2014D Lijst van vragen 2014D25403 Lijst van vragen Nr. 1 Zal bij een versmalde vorm van de ABWZ in 2015, zoals beschreven in de bijlage «Uitvoering langdurige zorg» van de brief, het pgb ook als trekkingsrecht worden ingevoerd?

Nadere informatie

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 3

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 3 Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 3 Inleiding In juni 2013 heeft de VGN de eerste impactanalyse van het kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz. Grondslag

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz. Grondslag BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk MNAA/djon/Regulering /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk MNAA/djon/Regulering / Ministerie van VWS t.a.v. drs. M.J. Van Rijn, staatssecretaris postbus 20350 2500 EJ S-GRAVENHAGE Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c Aan het bestuur van: Voorheen gebudgetteerde aanbieders (450) Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse

Nadere informatie

REGELING NR/REG-1721b. Declaratievoorschriften Wlz-zorg

REGELING NR/REG-1721b. Declaratievoorschriften Wlz-zorg REGELING Declaratievoorschriften Wlz-zorg Ingevolge artikel 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd tot het stellen van regels op het gebied

Nadere informatie

Samenvatting Beleidsregels 2018 WLZ en ZVW (Wijkverpleging en Eerstelijnsverblijf) Integrale tarieven zijn een feit!

Samenvatting Beleidsregels 2018 WLZ en ZVW (Wijkverpleging en Eerstelijnsverblijf) Integrale tarieven zijn een feit! Samenvatting Beleidsregels 2018 WLZ en ZVW (Wijkverpleging en Eerstelijnsverblijf) Integrale tarieven zijn een feit! Zoals u van ons gewend bent, brengen wij in juli de samenvatting van de beleidsregels

Nadere informatie

Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-19123

Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-19123 Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-19123 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit Postbus 3017 3502 GA UTRECHT. Datum 13 juni 2016 Betreft Voorlopige kaderbrief Wlz 2017. Geachte mevrouw Kaljouw,

Nederlandse Zorgautoriteit Postbus 3017 3502 GA UTRECHT. Datum 13 juni 2016 Betreft Voorlopige kaderbrief Wlz 2017. Geachte mevrouw Kaljouw, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Nederlandse Zorgautoriteit Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Directie Langdurige Zorg Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Experiment proeftuinen meerzorg 2.0 Wlz 2018

Experiment proeftuinen meerzorg 2.0 Wlz 2018 BELEIDSREGEL Experiment proeftuinen meerzorg 2.0 Wlz 2018 Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie