Inhoudsopgave. 2. Regiofunctie Amersfoort Centrum. 3. Functioneren van de binnenstad. 4. Vergelijking van Amersfoort met andere binnensteden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. 2. Regiofunctie Amersfoort Centrum. 3. Functioneren van de binnenstad. 4. Vergelijking van Amersfoort met andere binnensteden"

Transcriptie

1 Afdeling: Economische Zaken Auteur: A. Arendsen Datum: Mei 2005

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Regiofunctie Centrum Koopstromenonderzoek Functioneren van de binnenstad 4. Vergelijking van met andere binnensteden 5. Waardering voor het centrum 6. Conclusies Bijlagen: A. Algemene Ontwikkelingen B. Top 75 C. Veenendaal

3 Analyse Koopstromenonderzoek 2004 voor 1. Inleiding In 2004 heeft adviesbureau Goudappel Coffeng een grootschalig koopstromenonderzoek voor de gehele Randstad exclusief Amsterdam uitgevoerd in samenwerking met Intomart. Initiatiefnemer provincie Zuid-Holland heeft al twee maal eerder een koopstromenonderzoek laten uitvoeren, maar dit was de eerste keer dat ook de provincie Utrecht met een aantal Kamers van Koophandel participeerde. Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de vraag op welke aankoopplaatsen de inwoners van de Randstad gericht zijn voor hun dagelijkse en niet-dagelijkse boodschappen. Hiervoor zijn tussen maart en juli 2004 aan meer dan huishoudens vragen gesteld over hun koopgedrag en bezoek aan commerciële vrijetijdsvoorzieningen. Het onderzoeksgebied bestrijkt de provincies Zuid Holland en Utrecht en de regio Noord-Holland-Zuid, exclusief Amsterdam. ligt dus tegen de oostelijke grens van het gebied. Door de uitkomsten van het nieuwste onderzoek te vergelijken met de eerdere onderzoeken van de provincie Zuid Holland, kunnen algemene trends worden waargenomen. Deze zijn voor de volledigheid in de bijlagen opgenomen. Voor dit onderzoek zijn ruim 300 ers telefonisch geïnterviewd. Het is de eerste keer dat er een regionaal koopstromenonderzoek voor de provincie Utrecht is uitgevoerd. Op basis van het grootschalige onderzoek heeft de gemeente een analyse gemaakt specifiek voor, met de focus op de functie van de binnenstad als regionaal koopcentrum voor het doen van niet-dagelijkse aankopen (winkelen). De resultaten van deze analyse vindt u in dit rapport. In 2003 is middels de Stadspeiling aan ers gevraagd waar zij voor hun dagelijkse boodschappen naar toe gaan: in de meeste gevallen gaan ers daarvoor naar het dichtstbijzijnde wijk- of buurtwinkelcentrum. De resultaten hiervan zijn opgenomen in het rapport Wijkwinkelcentra, uitgegeven door de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente.

4 2. Regiofunctie Centrum De belangrijkste reden om mee te doen aan het koopstromenonderzoek was te onderzoeken wat de regiofunctie van het centrum van is. Met andere woorden: in hoeverre komen ers en bewoners in de directe omgeving van naar het centrum om daar hun niet-dagelijkse aankopen te doen, oftewel: te winkelen of te funshoppen. En komen ze niet naar de binnenstad van, waar gaan ze dan naar toe? In de onderstaande tabel is daarom weergegeven waar consumenten uit de aangegeven herkomstgebieden hun niet-dagelijkse aankopen doen. Ook is aangegeven wat de inwonertallen van deze herkomstgebieden zijn. Daar waar geen vermelding staat betreft het een percentage kleiner dan 2%. Tabel 1: Regiofunctie van in bindingscijfers. Herkomst- Leusden B shoten H laken W'berg Soest Baarn Eemnes gebieden: Totaal Noord Overig S'burg Nijkerk Inwoners: Aankoopplaatsen: totaal 81% 79% 82% 28% 22% 15% 15% 13% 6% 6% Centrum 42% 31% 50% 18% 14% 9% 11% 8% 2% 4% Emiclaer 8% 17% Amsterdam 12% 10% 14% 6% 7% 5% 3% 4% 2% seweg overig 19% 21% 18% 4% 2% Leusden 2% 2% 2% 51% Bunschoten S'burg 48% Nijkerk- Hoevelaken 60% W berg 36% Soest 54% 8% Baarn 3% 58% 12% Eemnes 11% Zeist 4% 8% Veenendaal 2% 16% Utrecht 5% 6% 5% 4% 3% Hilversum 11% 24% Bron: Koopstromenonderzoek Randstad 2004-Goudappel Coffeng. Uit de tabel is af te lezen dat consumenten voor de niet-dagelijkse aankopen (net als voor de dagelijkse boodschappen) toch met name op hun eigen woonplaats zijn gericht. Kennelijk biedt ieder herkomstgebied voldoende voorzieningen op dat vlak. ers doen 42% van hun bestedingen aan niet-dagelijkse goederen in het centrum van. In totaal wordt 81% van de bestedingen aan niet-dagelijkse goederen door de ers in hun eigen stad gedaan (waarvan het centrum de helft voor haar rekening neemt)

5 Naast het centrum biedt de stad dus blijkbaar een aantal goede andere aankoopplaatsen voor niet-dagelijkse aankopen, zoals de meubelboulevard aan de Amsterdamseweg. De hoge koopkrachtbinding (81%) zegt iets over de kwaliteit van de voorzieningen in, zowel in de wijken als in het centrum. Voor slechts 19% van de bestedingen aan niet-dagelijkse aankopen gaan ers naar andere plaatsen (afvloeiing). In totaal stroomt zo n 5% van de se koopkracht af naar Utrecht, waarvan 2% naar de meubelboulevard in Kanaleneiland en stroomt 2% naar Leusden. Verder is het beeld versnipperd, er zijn geen andere aankoopplaatsen die de 2% halen (Hilversum en Veenendaal bijvoorbeeld spelen voor ers geen rol van betekenis). In het onderzoek is ook gekeken naar de oriëntatie van inwoners van Noord op het centrum, maar ook op Emiclaer. Dat zegt iets over de mate waarin zij het centrum gebruiken om te winkelen. Consumenten uit Noord doen 31% van hun bestedingen aan nietdagelijkse goederen in de binnenstad, en 48 % elders in de stad (waarvan 17% in winkelcentrum Emiclaer). De binding van 31% met het centrum van de inwoners van ligt beduidend lager dan de binding van de rest van (50%) en geheel (42%) met het centrum. Dit betekent dat ook de inwoners van het noordelijk deel van voor 79 % van hun niet dagelijkse aankopen in blijven. Daarin wijkt Noord dus nauwelijks af van in zijn geheel (81%) Over consumenten uit de regio mogen we uit de tabel de volgende conclusies trekken: Voor consumenten uit Leusden, Bunschoten/Spakenburg, Hoevelaken/Nijkerk en Soest is de se binnenstad het eerste alternatief naast de voorzieningen in hun eigen woonplaats. Consumenten uit Woudenberg gaan iets vaker naar Veenendaal dan naar voor hun niet-dagelijkse aankopen. Consumenten uit Baarn en Eemnes verkiezen het dichterbij gelegen Hilversum boven voor hun niet-dagelijkse aankopen. Utrecht komt nauwelijks naar voren als alternatief (voor ) om te winkelen. Een conclusie voor kan zijn dat het zinvol is om meer aandacht te richten op Nijkerk-Hoevelaken en Soest, omdat dat relatief grote nabij gelegen gemeenten zijn waar de kooporiëntatie op wellicht kan worden vergroot. Passantentelling In 2002 heeft bureau Strabo een passantentelling in het centrum van gehouden om de herkomst van binnenstadsbezoekers te achterhalen. Deze passantentelling geeft het onderstaande beeld.

6 Tabel 2: Passantentelling in het centrum van Uit 69 % Uit de directe omgeving (binnen straal van 15 km) 16 % Uit de minder directe omgeving 3 % Overig (bijvoorbeeld dagtoerisme) 12 % Bron: Strabo, Bovenstaande tabel geeft weer hoeveel bezoekers in het centrum afkomstig waren uit, de directe omgeving, of zelfs van buiten de directe omgeving kwamen. In vergelijking met andere steden heeft volgens Strabo wat minder bezoekers uit de directe omgeving. In andere steden ligt dit percentage 3-10% hoger. In diezelfde passantentelling is gekeken naar het bestedingspatroon van bezoekers. Daaruit bleek dat bezoekers van buiten meer geld uitgaven tijdens hun bezoek dan inwoners van tijdens een bezoek aan de binnenstad doen (gemiddeld 30,- per bezoek). Consumenten uit de directe omgeving (Leusden, Soest, Nijkerk-Hoevelaken) besteden gemiddeld 53,-, consumenten die van verder weg komen zelfs 64,-. Zo hebben 31% van de bezoekers van het centrum van een aandeel van 43% in de totale omzet in de binnenstad. Overigens is het een bekend gegeven dat consumenten die van verder weg komen per bezoek langer in de binnenstad verblijven en meer geld uitgeven.

7 3. Functioneren van de binnenstad Voor een algemeen beeld van (het functioneren van) de binnenstad en Emiclaer staan in de onderstaande tabel verschillende kerngegevens opgenomen. We kijken met name naar de niet-dagelijkse goederen, het gaat immers om het winkelen oftewel: funshoppen. Voor de dagelijkse boodschappen is de consument geneigd het meest dichtbijgelegen aankooppunt te bezoeken, dit zijn voornamelijk de buurt- en wijkwinkelcentra. Aangezien ook de meubelboulevard aan de Amsterdamseweg een regionale functie heeft, zijn daarover eveneens gegevens in de tabel opgenomen. Goudappel Coffeng heeft voor de berekening van de omzetten de bindingscijfers gekoppeld aan gemiddelde landelijke bestedingscijfers, aan het inkomensniveau per gemeente en aan winkelaanbodbestanden. Het resultaat is een indicatie van de totale omzet. Tabel 3: Centrum, Emiclaer en Amsterdamseweg Centrum Emiclaer Amsterdamseweg Aantal winkels niet dagelijkse goederen Winkelvloeroppervlakte niet-dagelijks m² m² m² Koopkrachtbinding (niet-dagelijks) 42% 8% 14% Koopkrachtbinding (niet-dagelijks) -Nrd 31% 17% - Toevloeiing van buiten 43% 6% 40% Omzet niet-dagelijkse goederen per jaar 231 mln. 26 mln. 73 mln. Vloerproductiviteit niet dagelijkse goederen 3.600,- /m² 4.500,- /m² 2.900,-/m² Bron: Koopstromenonderzoek Randstad 2004-Goudappel Coffeng. 42% van de bestedingen aan niet-dagelijkse aankopen wordt door de ers in het centrum gedaan, 8% in Emiclaer, 14% op de meubelboulevard aan de Amsterdamseweg. Emiclaer is het stadsdeelcentrum van bestaand Noord en voor de inwoners van Noord een belangrijke aankoopplaats van zowel dagelijkse als niet-dagelijkse goederen; in 17% van de gevallen is Emiclaer de aankoopplaats waar zij hun bestedingen aan niet-dagelijkse aankopen doen. Van de bestedingen aan niet-dagelijkse goederen in het centrum van wordt 43% besteed door consumenten van buiten. Dit is de koopkrachttoevloeiing. Voor Emiclaer is de koopkrachttoevloeiing 6%. De koopkrachttoevloeiing is voor de meubelboulevard aan de Amsterdamseweg 40%. Dit betekent dat 40% van de bestedingen aan nietdagelijkse aankopen op de meubelboulevard wordt gedaan door consumenten die van buiten komen.

8 4. Vergelijking van met andere binnensteden We vinden het interessant om de prestatie van de se binnenstad te vergelijken met die van andere binnensteden van soortgelijke plaatsen. We vergelijken onszelf daarom met Dordrecht, Haarlem en Leiden; steden met ongeveer eenzelfde inwoneraantal en/of winkelvloeroppervlak in het centrumgebied. Ook vergelijken we onszelf met omliggende plaatsen die voor consumenten een alternatieve aankoopplaats voor niet-dagelijkse goederen kunnen zijn: Utrecht, Hilversum, Veenendaal en Zeist. Tabel 4: Vergelijking prestaties niet-dagelijkse goederen met andere binnensteden Binding van eigen bevolking Toevloeiing uit andere Omzet (mln. per Vloerproductiviteit (jaaromzet per m² Centrum 42% gemeenten 43% jaar in ) 231 in ) Vergelijkbaar: Haarlem Dordrecht Leiden 39% 49% 52% 45% 32% 45% Omliggend: Veenendaal Utrecht Zeist Hilversum 67% 44% 58% 51% 61% 61% 44% 48% Bron: Koopstromenonderzoek Randstad 2004-Goudappel Coffeng Uit de tabel blijkt dat het qua omzet en vloerproductiviteit relatief goed doet, de toevloeiing is gemiddeld en de binding van de eigen bevolking met het centrum is lager dan gemiddeld. Mogelijke verklaringen voor de cijfers zijn: Zoals gezegd biedt naast het centrum een aantal alternatieve aankoopplaatsen voor de niet-dagelijkse aankopen, waardoor een groot deel van deze bestedingen weliswaar niet in het centrum maar wel in worden gedaan. In de regio heeft het centrum van onvoldoende gezicht als koopcentrum voor funshopping. In de directe omgeving van bevinden zich relatief veel alternatieve aankoopplaatsen Bovenstaande uitkomsten van het koopstromenonderzoek bevestigen het beeld dat wij hadden. In het kader van binnenstadsmanagement zijn de thema s imago en bekendheid opgepakt.

9 Top 75 Goudappel Coffeng heeft in haar onderzoek alle onderzochte aankoopplaatsen gerangschikt naar omzetcijfers en zo een top 75 samengesteld. De eerste 15 aankoopplaatsen daarvan staan hieronder opgenomen, de volledige tabel vindt u in de bijlagen. De tabel biedt vergelijkingsmateriaal en laat tegelijk de verschillen in omzet per aankoopplaats zien. Het Centrum van staat op de achtste plaats. Steden die vergelijkbaar zijn met qua inwonertal, en omvang en signatuur van de binnenstad zijn bijvoorbeeld Haarlem, Leiden en Dordrecht. Omliggende plaatsen die een alternatieve aankoopplaats zouden kunnen zijn, zijn met name Utrecht, Hilversum en Veenendaal en in mindere mate Zeist. Tabel 5: Top 15 omzetten winkelcentra Nummer Winkelcentrum Omzet in 2004 (in mln. ) Rotterdam Centrum Utrecht Centrum Den Haag Centrum Leiden Centrum Veenendaal Centrum Haarlem Centrum Rotterdam Alexandrium Centrum Hilversum Centrum Leidschendam Leidsenhage Zoetermeer Centrum Dordrecht Centrum Gouda Centrum Rotterdam Zuidplein Rijswijk In de Bogaard Bron: Koopstromenonderzoek Randstad 2004-Goudappel Coffeng. De totale detailhandelsomzet aan is door Goudappel Coffeng berekend op 696 miljoen euro. Hiervan wordt 272 miljoen gegenereerd in het centrum, 76 miljoen in Emiclaer en 63 miljoen aan de Amsterdamseweg. Dan blijft er zo n 285 miljoen euro over. Die wordt gegenereerd in de wijk- en buurtwinkelcentra, in Calveen en de meubelstrips van Piet Klerkx en Kok. In het koopstromenonderzoek springt Veenendaal in het oog door haar relatief hoge omzet. In de bijlagen gaan we nader in op het functioneren van Veenendaal.

10 5. Waardering voor het centrum In het koopstromenonderzoek is ook gevraagd naar waardering van consumenten voor compleetheid van het aanbod en de sfeer. Waarderingscijfers geven een subjectieve mening van consumenten weer (wat zijn hun verwachting en referentiekader?), maar bieden een goed indicatief vergelijkingsmiddel. De waarderingen zijn in onderstaande tabel weergegeven. In 2004 is in het Nationale Winkelonderzoek van de NVM aan consumenten een algemeen oordeel over binnensteden gevraagd. Dit algemene oordeel is in de laatste kolom weergegeven. Tabel 6: Vergelijking waarderingen met andere steden Compleetheid van het Sfeer aanbod Centrum 7,3 7,0 Algemeen oordeel 6,9 Vergelijkbaar: Haarlem Dordrecht Leiden 7,9 7,4 7,5 7,3 7,2 7,2 7,7-6,9 Omliggend: Veenendaal Utrecht Zeist Hilversum 8,1 8,3 8,1 7,6 Bron: Koopstromenonderzoek Randstad 2004-Goudappel Coffeng. 7,8 7,6 7,6 6,7 7,6 7,4 7,0 7,2 Consumenten waarderen de compleetheid van het aanbod in als goed (7,3), maar iets lager dan in de steden en aankoopplaatsen waar we onszelf mee willen vergelijken. Ook de sfeer wordt lager dan in de andere steden gewaardeerd, maar is met een 7 nog steeds ruim voldoende. Alleen Hilversum scoort lager met een 6,7. Deze waardering laat in ieder geval ruimte voor de volgende opties: Consumenten hebben onvoldoende zicht op wat de binnenstad van te bieden heeft, dus moeten we de binnenstad in al haar facetten beter voor het voetlicht brengen (communicatie) Mogelijk heeft in vergelijking met de andere steden inderdaad iets minder te bieden qua aanbod en sfeer. Het is daarom een blijvend streven om door middel van een aantrekkelijk ondernemersklimaat een zo groot mogelijke diversiteit aan (winkel-) voorzieningen te huisvesten. Ook het toekomstige Eemcentrum zal een waardevolle aanvulling op het bestaande aanbod kunnen vormen. Parkeren Ook is consumenten gevraagd naar een waardering van het parkeren, de parkeertarieven en de parkeergelegenheid. Voor de volledigheid zijn de parkeerprestatie (het aantal parkeerplaatsen per 100m² winkeloppervlak) en de parkeertarieven opgenomen. Hierbij moet worden vermeld dat parkeren bij enquêtes in de waardering van consumenten doorgaans het laagst scorende item is.

11 Centrum Tabel 7: Parkeren, vergelijking met andere steden Parkeer prestatie Parkeertarieven Maaiveld/uur Parkeertarieven Garages/uur 4,9 2,00 1,70 Waardering Parkeergelegenheid 6,3 Waardering Parkeer- Tarief 6,1 Vergelijkbaar: Haarlem Dordrecht Leiden 6,5 6,1 4,5 1,00 2,00 1,82 1, ,00 5,5 6,3 6,5 5,0 5,9 5,5 Omliggend: Veenendaal Utrecht Zeist Hilversum Emiclaer 3,7 4,1 3,9 4,4 0,60 2,27 1,13 1,20 0,60 2,00 1,40 1,20 7,3 6,0 6,9 6,1 7,3 4,9 5,6 4,7 8,5 gratis gratis 7,5 9,7 Bron: Koopstromenonderzoek Randstad 2004-Goudappel Coffeng. Qua parkeerprestatie (het aantal parkeerplaatsen per 100 m² winkeloppervlak) scoort relatief goed. Opvallend is dat ondanks de relatief hoge parkeertarieven géén lage waardering krijgt. En dat bijvoorbeeld Haarlem met meer parkeerplaatsen en lagere tarieven toch een lagere waardering krijgt.

12 6. Conclusies: ers ers doen 42% van hun bestedingen aan niet-dagelijkse goederen in het centrum van. In totaal wordt 81% van de bestedingen aan niet-dagelijkse goederen door de ers in hun eigen stad gedaan (waarvan het centrum de helft voor haar rekening neemt). Voor slechts 19% gaan consumenten naar andere aankoopplaatsen dan (afvloeiing). Vergeleken met andere steden heeft een gemiddelde omzet en vloerproductiviteit. Inwoners Noord Consumenten in Noord doen 31% van hun bestedingen aan nietdagelijkse goederen in de binnenstad, en 48 % elders in de stad (waarvan 17% in winkelcentrum Emiclaer). Dit betekent dat ook de inwoners van het noordelijk deel van voor 79 % voor hun niet dagelijkse aankopen in blijft. Daarin wijkt Noord dus nauwelijks af van in zijn geheel (81%). Inwoners van Noord zijn niet mínder dan andere ers op hun eigen stad gericht voor de niet-dagelijkse aankopen. Door de nabijheid van Emiclaer (en de afstand naar het centrum) speelt het centrum wél een minder grote rol als aankoopplaats. Alternatieve aankoopplaatsen in Door de fijnmazige structuur wordt omzet aan niet-dagelijkse goederen in op meerdere plekken dan alleen in de binnenstad gegenereerd. Regio Van de omringende gemeenten is Leusden het meest op gericht. De regiofunctie van kan verder worden versterkt; met name Soest en Hoevelaken-Nijkerk lijken interessante aandachtsgebieden, omdat het plaatsen zijn met relatief grote inwoneraantallen en omdat zij beide in de directe omgeving van liggen. Veenendaal is geen directe concurrent voor het centrum van (groot eigen achterland) Ook Utrecht en Hilversum zijn geen directe concurrenten; hier vloeit geen substantieel deel van de koopkracht naar weg. Parkeren heeft een gemiddelde parkeerprestatie (4,9 per 100m²) en de waardering van de consument hiervoor is ook gemiddeld (niet laag!) Ondanks de hoogte ervan wordt het parkeertarief door de bezoekers vrij positief beoordeeld

13

Randstad Koopstromenonderzoek. BELEIDSONDERZOEK I I

Randstad Koopstromenonderzoek. BELEIDSONDERZOEK I I Randstad 2016 Koopstromenonderzoek BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl 1. Inleiding Om de feitelijke ontwikkelingen in de detailhandel te kunnen volgen, hebben

Nadere informatie

Koopstromen in Utrecht mei 2012

Koopstromen in Utrecht mei 2012 Koopstromen in Utrecht 2011 29 mei 2012 1. Koopstromenonderzoek 2. Resultaten Randstad 3. Resultaten Utrecht www.kso2011.nl www.utrecht.nl 1989, 1994, 1999, 2004, 2011 (Randstad) Ontwikkeling winkeloppervlak

Nadere informatie

Nieuwegein is geen eiland, ontwikkelingen in de regio

Nieuwegein is geen eiland, ontwikkelingen in de regio Nieuwegein is geen eiland, ontwikkelingen in de regio Bevolking Besteding Bereik Bewinkeling Bevolking Index huishoudens (2014-2030) 140 135 130 Ontwikkeling bevolking 2014-2030 Bunnik Vianen Woudenberg

Nadere informatie

Herkomsttabellen Almere & Nijkerk Randstad Koopstromenonderzoek 2011

Herkomsttabellen Almere & Nijkerk Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Herkomsttabellen Almere & Nijkerk Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Gemeenten en aankooplocaties, dagelijkse & niet-dagelijkse sector Colofon Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Rapport KOPEN@UTRECHT. KOOPSTROMENONDERZOEK PROVINCIE UTRECHT 2014-2015 Februari 2015. www.ioresearch.nl

Rapport KOPEN@UTRECHT. KOOPSTROMENONDERZOEK PROVINCIE UTRECHT 2014-2015 Februari 2015. www.ioresearch.nl Rapport KOPEN@UTRECHT KOOPSTROMENONDERZOEK PROVINCIE UTRECHT 2014-2015 Februari 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/005 Datum

Nadere informatie

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Rapportnummer:

Nadere informatie

Factsheets Leeswijzer

Factsheets Leeswijzer Factsheets Leeswijzer Voor het Koopstromenonderzoek Randstad 2011 zijn naast een hoofdrapport en een internetapplicatie factsheets ontwikkeld om de onderzoeksresultaten overzichtelijk en helder te presenteren.

Nadere informatie

Bewoners regio kopen minder in eigen gemeente

Bewoners regio kopen minder in eigen gemeente 1 Bewoners regio kopen minder in eigen gemeente Fact sheet augustus 15 Net als Amsterdammers kopen bewoners in de Amsterdamse regio steeds meer niet-dagelijkse producten (kleding, muziek, interieurartikelen)

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders

College van Burgemeester en Wethouders Memo aan onderwerp van dienst afdeling telefoon datum Gemeenteraad Gouda Randstad Koopstromenonderzoek 2016 College van Burgemeester en Wethouders 8 maart 2017 1. Inleiding Op 8 februari jl. is het Randstad

Nadere informatie

Gemeente Hof van Twente. Koopstromenonderzoek 2005 Deelrapport kernen Hof van Twente

Gemeente Hof van Twente. Koopstromenonderzoek 2005 Deelrapport kernen Hof van Twente Gemeente Hof van Twente Koopstromenonderzoek 2005 Deelrapport kernen Hof van Twente Gemeente Hof van Twente Koopstromenonderzoek 2005 Deelrapport kernen Hof van Twente Datum 26 januari 2006 KRZ001/Gfr/0162

Nadere informatie

Kopen in Utrecht. Winkelatlas gemeente Utrecht Maart 2012

Kopen in Utrecht. Winkelatlas gemeente Utrecht Maart 2012 Kopen in Utrecht Winkelatlas gemeente Utrecht 2011 Maart 2012 Kopen in Utrecht Winkelatlas gemeente Utrecht 2011 Maart 2012 Colofon Uitgave I&O Research Stationsplein 11 Postbus 563, 7500 AN Enschede Rapportnummer

Nadere informatie

LEESWIJZER FACTSHEETS

LEESWIJZER FACTSHEETS LEESWIJZER FACTSHEETS 1 LEESWIJZER FACTSHEETS KSO2016 Algemeen Voor het Randstad Koopstromenonderzoek 2016 zijn naast een hoofdrapport en een internetapplicatie factsheets ontwikkeld om de onderzoeksresultaten

Nadere informatie

LEESWIJZER FACTSHEETS

LEESWIJZER FACTSHEETS LEESWIJZER FACTSHEETS 1 LEESWIJZER FACTSHEETS KSO2018 Algemeen Voor het Randstad Koopstromenonderzoek 2018 zijn (naast een hoofdrapport en een internetapplicatie) factsheets ontwikkeld om de onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Bijlage 2: Koopstromenonderzoek. Binnenstad Breda Voorjaar 2013. Opdrachtnummer: 30-2243 Dataverzameling: maart 2013 Oplevering: maart 2013

Bijlage 2: Koopstromenonderzoek. Binnenstad Breda Voorjaar 2013. Opdrachtnummer: 30-2243 Dataverzameling: maart 2013 Oplevering: maart 2013 Binnenstad Breda Voorjaar 2013 Opdrachtnummer: 30-2243 Dataverzameling: maart 2013 Oplevering: maart 2013 Projectbegeleiding: drs. M. Caspers Strabo bv Marktonderzoek en Vastgoedinformatie Postbus 15710

Nadere informatie

Scheveningen DPO niet-dagelijkse sector

Scheveningen DPO niet-dagelijkse sector Scheveningen DPO niet-dagelijkse sector 7 augustus 2013 definitief Status: definitief Datum: 7 augustus 2013 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam 1E 1013 AL Amsterdam 020-625 42 67 www.stedplan.nl

Nadere informatie

Factsheets. Profielen gemeentes van Utrecht

Factsheets. Profielen gemeentes van Utrecht Factsheets Profielen gemeentes van Utrecht Leeswijzer Profielen gemeentes van Utrecht Per gemeente van de provincie Utrecht is een profiel gemaakt. Dit profiel is weergegeven op basis van vier pagina s.

Nadere informatie

Acht opvallende weetjes over koopstromen in de Randstad :58

Acht opvallende weetjes over koopstromen in de Randstad :58 Acht opvallende weetjes over koopstromen in de Randstad 10-02-2017 10:58 Door Nick MÃ ller Redactie RetailWatching De afgelopen jaren is er veel veranderd in het winkellandschap, dat is niemand ontgaan.

Nadere informatie

Gemeente Hoogeveen. Koopstromenonderzoek gemeente Hoogeveen

Gemeente Hoogeveen. Koopstromenonderzoek gemeente Hoogeveen Gemeente Hoogeveen Koopstromenonderzoek gemeente Hoogeveen Gemeente Hoogeveen Koopstromenonderzoek gemeente Hoogeveen Datum 13 februari 007 HGV05/Gsj/018 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina Opdrachtgever(s)

Nadere informatie

Het koopstromenonderzoek is openbaar en kan worden geraadpleegd via

Het koopstromenonderzoek is openbaar en kan worden geraadpleegd via Bijlage aan onderwerp van dienst afdeling telefoon datum Gemeenteraad Gouda Koopstromenonderzoek 2011 Hans van den Akker 16 januari 2012 Analyse Koopstromenonderzoek 2011 voor Gouda en Midden-Holland 1.

Nadere informatie

Gemeente Barneveld kern Barneveld

Gemeente Barneveld kern Barneveld Gemeente Barneveld kern Barneveld I&O Research, 2010 Datum: September 2010 Kenmerk: Ekoop10/348 Status: Definitief Colofon Opdrachtgever Gemeente Barneveld Titel rapport Koopstromenonderzoek 2010 Deelrapportage

Nadere informatie

Fun of functie: koopstromen. Kennis en Economisch Onderzoek

Fun of functie: koopstromen. Kennis en Economisch Onderzoek Fun of functie: koopstromen Kennis en Economisch Onderzoek Rogier Aalders 3 juni 2014 Fun of functie Dalende detailhandelsomzet 115 index index 115 110 110 105 105 100 100 95 95 90 90 85 2005 2006 2007

Nadere informatie

Meer parkeren, meer business?

Meer parkeren, meer business? Meer parkeren, meer business? 21 November 2011 Duurzaam parkeren in Weesp Giuliano Mingardo Erasmus Universiteit Rotterdam mingardo@ese.eur.nl 1 Misverstanden in parkeerbeleid Gratis parkeren bestaat;

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad (2011-42)

Mededeling van het college aan de gemeenteraad (2011-42) Onderwerp: Uitkomsten koopstromenonderzoek (consumentenonderzoek) binnenstad Portefeuillehouder: Steven Kroon Datum: 18 april 2011 Aanleiding voor de mededeling Doetinchem heeft de ambitie haar bovenregionale

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT GOOR. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015. www.ioresearch.nl

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT GOOR. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015. www.ioresearch.nl KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT GOOR Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/087

Nadere informatie

Economische effecten openstelling Overdiemerweg

Economische effecten openstelling Overdiemerweg Economische effecten openstelling Overdiemerweg Droogh Trommelen en Partners (DTNP) Adviseurs voor Ruimte en Strategie Graafseweg 109 6512 BS Nijmegen T 024-379 20 83 E info@dtnp.nl W www.dtnp.nl Opdrachtgever:

Nadere informatie

97% 24% 27% 0% 25% 50% 75% 100%

97% 24% 27% 0% 25% 50% 75% 100% 11 WINKELEN EN WINKELCENTRA In dit hoofdstuk wordt gekeken naar het koopgedrag van de Leidenaar, zowel voor dagelijkse als voor niet-dagelijkse boodschappen. Daarbij wordt tevens aandacht besteed aan het

Nadere informatie

Koopstromen Zeist Randstad Koopstromenonderzoek 2011

Koopstromen Zeist Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Koopstromen Zeist Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Gemeenterapport gemeente Zeist Colofon Opdrachtgever Gemeente Zeist Titel rapport Koopstromen Zeist Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Gemeenterapport

Nadere informatie

Rapport KOPEN IN DRENTHE. Onderzoeksresultaten Koopstromenonderzoek Drenthe December

Rapport KOPEN IN DRENTHE. Onderzoeksresultaten Koopstromenonderzoek Drenthe December Rapport KOPEN IN DRENTHE Onderzoeksresultaten Koopstromenonderzoek Drenthe 2015 December 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/177

Nadere informatie

Koopstromen in beweging

Koopstromen in beweging Koopstromen in beweging Resultaten van het Koopstromenonderzoek Randstad 2011 voor de Drechtsteden. Inhoud: 1. Conclusies 2. Algemene ontwikkelingen 3. Winkelaanbod 4. Regionaal beeld 5. Gemeenten 6. De

Nadere informatie

KoopstromenMonitor Gemeente Hilversum

KoopstromenMonitor Gemeente Hilversum KoopstromenMonitor Gemeente Hilversum Detailhandel in zwaar weer De marktomstandigheden voor de gevestigde detailhandel zijn er de afgelopen jaren niet beter op geworden. Tussen 2008 en 2012 is de totale

Nadere informatie

Amersfoort. Euterpeplein. ruimtelijk-economisch onderzoek 04-07-2013 081530.17896.00

Amersfoort. Euterpeplein. ruimtelijk-economisch onderzoek 04-07-2013 081530.17896.00 Amersfoort Euterpeplein ruimtelijk-economisch onderzoek identificatie planstatus projectnummer: datum: 081530.17896.00 04-07-2013 projectleider: opdrachtgever: drs. G. Welten Hoorne Vastgoed R.008/04 gecertificeerd

Nadere informatie

Gemeente Haaksbergen kern Haaksbergen

Gemeente Haaksbergen kern Haaksbergen Gemeente Haaksbergen kern Haaksbergen I&O Research, 2010 Datum: september 2010 Kenmerk: Ekoop10/348 Status: Definitief Colofon Opdrachtgever Gemeente Haaksbergen Titel rapport Koopstromenonderzoek 2010

Nadere informatie

Distributie-planologisch onderzoek Supermarktbranche Händelstraat te Utrecht

Distributie-planologisch onderzoek Supermarktbranche Händelstraat te Utrecht Distributie-planologisch onderzoek Supermarktbranche Händelstraat te Utrecht In opdracht van: Aveco de Bondt April 2010 MKB Reva Stationsstraat 80 postbus 10090 7301 GB Apeldoorn T 055 578 72 51 E info@mkbreva.nl

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT STEENWIJK. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Augustus 2015. www.ioresearch.nl

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT STEENWIJK. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Augustus 2015. www.ioresearch.nl KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT STEENWIJK Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Augustus 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer

Nadere informatie

Begeleidingscommissie

Begeleidingscommissie Bijlage 1 Begeleidingscommissie Bijlage 2 Begrippenlijst mevrouw D. Bogers mevrouw E. Lambooy mevrouw S.N. MinkemaWedzinga de heer J.S. Nota de heer A. van Wanroij Gemeente Soest KvK Gooi en Eemland Gemeente

Nadere informatie

Parkeertarieven binnensteden Parkeertarieven en attractiewaarde binnensteden redelijk in evenwicht

Parkeertarieven binnensteden Parkeertarieven en attractiewaarde binnensteden redelijk in evenwicht Parkeertarieven binnensteden Parkeertarieven en attractiewaarde binnensteden redelijk in evenwicht Stijgende parkeertarieven maken binnensteden minder aantrekkelijk voor consumenten en ondernemers, stelde

Nadere informatie

Euregionaal. koopstromenonderzoek 2009. Stadsregio Arnhem Nijmegen. Conceptrapport. VNA055/Gfr.conceptrapport 1 e versie. Datum 28 augustus 2009

Euregionaal. koopstromenonderzoek 2009. Stadsregio Arnhem Nijmegen. Conceptrapport. VNA055/Gfr.conceptrapport 1 e versie. Datum 28 augustus 2009 Euregionaal koopstromenonderzoek 2009 Stadsregio Arnhem Nijmegen Conceptrapport Datum 28 augustus 2009 VNA055/Gfr.conceptrapport 1 e versie Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina Opdrachtgever(s) Stadsregio

Nadere informatie

Amsterdam, 14 januari 2019 P e r s b e r i c h t

Amsterdam, 14 januari 2019 P e r s b e r i c h t Hoeveel van je eerste maandsalaris geef je uit aan afval? Cijfers Adzuna: In Hoorn geeft men gemiddeld 14,9% van een maandsalaris uit aan afvalstoffenheffing AMSTERDAM - Het percentage salaris dat huishoudens

Nadere informatie

Eindhoven, regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven SRE Eindrapport

Eindhoven, regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven SRE Eindrapport Eindhoven, regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven SRE Eindrapport Inhoudsopgave pagina 1. INLEIDING 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doelstelling onderzoek 4 1.3 Afbakening onderzoeksgebied

Nadere informatie

Onderwerp: Regionaal en lokaal Koopstromenonderzoek 2016 in het kader van het proces Regionaal Programma Werklocaties (RPW)

Onderwerp: Regionaal en lokaal Koopstromenonderzoek 2016 in het kader van het proces Regionaal Programma Werklocaties (RPW) gemeente Overbetuwe 0 INFORMATIEMEMO RAAD Kenmerk: 16INF00162 Datum advies: 21 november 2016 Onderwerp: Regionaal en lokaal Koopstromenonderzoek 2016 in het kader van het proces Regionaal Programma Werklocaties

Nadere informatie

Koopstromenonderzoek: betekenis voor verkeer en vervoer

Koopstromenonderzoek: betekenis voor verkeer en vervoer Koopstromenonderzoek: betekenis voor verkeer en vervoer Auteurs: Paul van Beek (Goudappel Coffeng BV) Johan Schölvinck (Goudappel Coffeng BV) Peter Nijssen (Provincie Zuid-Holland) Datum 2 september 2004

Nadere informatie

Noord-Beveland, koopstromenonderzoek sector dagelijkse artikelen. Gemeente Noord-Beveland

Noord-Beveland, koopstromenonderzoek sector dagelijkse artikelen. Gemeente Noord-Beveland Noord-Beveland, koopstromenonderzoek sector dagelijkse artikelen Gemeente Noord-Beveland Noord-Beveland, koopstromenonderzoek sector dagelijkse artikelen Gemeente Noord-Beveland Rapportnummer: 203X01439.092290_1

Nadere informatie

Uitbreidingsmogelijkheden winkelcentrum Parijsch

Uitbreidingsmogelijkheden winkelcentrum Parijsch Uitbreidingsmogelijkheden winkelcentrum Parijsch Binnen de ruimtelijk-economische structuur van Culemborg Datum 15 april 2009 Auteur Nienke Sipma Opdrachtgever CV Ontwikkelingsmaatschappij Parijsch NSI

Nadere informatie

Perspectief Kerkelanden. 1 Inleiding. 2 Actuele situatie. 2.1 Actueel winkelaanbod Hilversum. Blauwhoed Vastgoed. Actueel DPO.

Perspectief Kerkelanden. 1 Inleiding. 2 Actuele situatie. 2.1 Actueel winkelaanbod Hilversum. Blauwhoed Vastgoed. Actueel DPO. Blauwhoed Vastgoed Perspectief Kerkelanden Actueel DPO Datum 28 juni 2006 BLH006/Sdg/0004 Kenmerk 1 Inleiding Voor Kerkelanden worden plannen ontwikkeld die voorzien in een renovatie en upgrading van dit

Nadere informatie

Zuidlaren. Toelichting op distributieve berekeningen. Broekhuis Rijs Advisering. Juli Broekhuis Rijs Advisering

Zuidlaren. Toelichting op distributieve berekeningen. Broekhuis Rijs Advisering. Juli Broekhuis Rijs Advisering Zuidlaren Toelichting op distributieve berekeningen Juli 2013 Hieronder geven we in chronologische volgorde een overzicht van hoe de verschillende uitkomsten tot stand komen en zijn gekomen, en welke aannames

Nadere informatie

Winkelatlas Rotterdam2011

Winkelatlas Rotterdam2011 Winkelatlas Rotterdam2011 Resultaten Koopstromenonderzoek 2011 Rotterdam April 2012 Winkelatlas Rotterdam 2011 Resultaten Koopstromenonderzoek 2011 Rotterdam April 2012 Colofon Uitgave I&O Research Zuiderval

Nadere informatie

Gemeente Hengelo. Koopstromenonderzoek 2005 Deelrapport Hengelo

Gemeente Hengelo. Koopstromenonderzoek 2005 Deelrapport Hengelo Gemeente Koopstromenonderzoek 2005 Deelrapport Gemeente Koopstromenonderzoek 2005 Deelrapport Datum 7 februari 2006 KRZ001/Gfr/0170 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina Opdrachtgever(s) Gemeente Titel

Nadere informatie

BEHOEFTE AAN BEOOGDE SUPERMARKT

BEHOEFTE AAN BEOOGDE SUPERMARKT BEHOEFTE AAN BEOOGDE SUPERMARKT Aldi is enige discounter in het Bildt De Aldi speelt een specifieke rol vervult binnen het koopgedrag van consumenten. Bij discounters doen consumenten vooral aanvullende

Nadere informatie

Herkomsttabellen Utrecht Randstad Koopstromenonderzoek 2011

Herkomsttabellen Utrecht Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Herkomsttabellen Utrecht Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Gemeenten en aankooplocaties, dagelijkse & niet-dagelijkse sector Colofon Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland Provincie Noord-Holland Provincie

Nadere informatie

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Persbericht PB13 062 1 oktober 2013 9:30 uur Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Tussen 2012 en 2025 groeit de bevolking van Nederland met rond 650 duizend tot 17,4 miljoen

Nadere informatie

Onderwerp Brief aan gemeenteraad inzake Koopstromenonderzoek Randstad 2011

Onderwerp Brief aan gemeenteraad inzake Koopstromenonderzoek Randstad 2011 dens advies van de commissie B&W.nr. 12.0067, d.d. 31 januari 2012 Onderwerp Brief aan gemeenteraad inzake Koopstromenonderzoek Randstad 2011 Besluiten:Beho 1. De raad te informeren over de positie van

Nadere informatie

Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier Weert

Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier Weert Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier Weert 13.321 // DPO Beekstraatkwartier Weert Hub Ploem 22 januari 2014 Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier Weert Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier

Nadere informatie

Stadsregio Arnhem Nijmegen, de gemeenten Arnhem en Nijmegen, de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en Wirtschaftsförderung Kreis Kleve

Stadsregio Arnhem Nijmegen, de gemeenten Arnhem en Nijmegen, de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en Wirtschaftsförderung Kreis Kleve Stadsregio Arnhem Nijmegen, de gemeenten Arnhem en Nijmegen, de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en Wirtschaftsförderung Kreis Kleve Euregionaal koopstromenonderzoek 2009 Euregionaal koopstromenonderzoek

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT HENGELO. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015. www.ioresearch.nl

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT HENGELO. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015. www.ioresearch.nl KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT HENGELO Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/143

Nadere informatie

Gemeente Ermelo I&O Research, 2010

Gemeente Ermelo I&O Research, 2010 Gemeente Ermelo I&O Research, 2010 Datum: September 2010 Kenmerk: Ekoop10/348 Status: Definitief Colofon Opdrachtgever Gemeente Ermelo Titel rapport Koopstromenonderzoek 2010 Deelrapportage Gemeente Ermelo

Nadere informatie

Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Hoofdrapport. 4 Economisch functioneren

Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Hoofdrapport. 4 Economisch functioneren 4 Economisch functioneren 67 4. Economisch functioneren 4.1 Inleiding Een belangrijk element om te komen tot detailhandelsbeleid is inzicht verkrijgen in het economisch functioneren van de detailhandel.

Nadere informatie

Gemeente Hengelo kern Hengelo

Gemeente Hengelo kern Hengelo Gemeente Hengelo kern Hengelo I&O Research, 2010 Datum: September 2010 Kenmerk: Ekoop10/348 Status: Definitief Colofon Opdrachtgever Gemeente Hengelo Titel rapport Koopstromenonderzoek 2010 Deelrapportage

Nadere informatie

Banen en vestigingen per gemeente [2010] ALLE BANEN BE Nijverheid TOTAAL

Banen en vestigingen per gemeente [2010] ALLE BANEN BE Nijverheid TOTAAL Banen en vestigingen per gemeente 2009-2010 [2010] ALLE BANEN 2010 0305 ABCOUDE 280 92 217 619 18 97 55 34 15 364 69 55 135 258 76 46 2.430 0307 AMERSFOORT 223 5.055 3.588 14.405 3.442 2.448 4.468 4.156

Nadere informatie

Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV)

Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV) 1 Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV) 1 2 1 Start van de discussie Winkeliers denken, dat hun omzet afhangt van autobereikbaarheid en gratis/goedkoop parkeren

Nadere informatie

Tevredenheid over winkels in buurt neemt af

Tevredenheid over winkels in buurt neemt af Tevredenheid over winkels in buurt neemt af - Factsheet juni 2018 Het aandeel bewoners dat is over winkels voor dagelijkse boodschappen in de eigen buurt is gedaald tussen 2014 en 2016 van 70% naar 63%.

Nadere informatie

Gemeente Groningen. Detailhandelsmonitor 2009 gemeente Groningen

Gemeente Groningen. Detailhandelsmonitor 2009 gemeente Groningen Gemeente Groningen Detailhandelsmonitor 2009 gemeente Groningen Detailhandelsmonitor 2009 gemeente Groningen Datum 18 januari 2010 GNG057/Gfr/0478 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina Opdrachtgever(s)

Nadere informatie

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam Op zoek naar winkelbeleving VOGON studiemiddag Rotterdam I&O Research 1. Bureau voor marktonderzoek en advies 2. 50, 3, 500, 750.000+ 3. Datacollectie in huis 4. Klantbeleving: Retail (KSO2011) Ambulante

Nadere informatie

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen en Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de betrokkenheid in de dorpen niet altijd even vanzelfsprekend

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Binnenstad en andere winkelcentra

Hoofdstuk 22. Binnenstad en andere winkelcentra Hoofdstuk 22. Binnenstad en andere winkelcentra Samenvatting De meeste Leidse huishoudens doen 2 à 3 keer in de week hun dagelijkse boodschappen. Waar men de dagelijkse boodschappen doet is, logischerwijs,

Nadere informatie

Gemeente Hof van Twente kern Hengevelde

Gemeente Hof van Twente kern Hengevelde Gemeente Hof van Twente kern Hengevelde I&O Research, 2010 Datum: September 2010 Kenmerk: Ekoop10/348 Status: Definitief Colofon Opdrachtgever Gemeente Hof van Twente Titel rapport Koopstromenonderzoek

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT HATTEM. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT HATTEM. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT HATTEM Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/095

Nadere informatie

Gemeente Hof van Twente kern Diepenheim

Gemeente Hof van Twente kern Diepenheim Gemeente Hof van Twente kern Diepenheim I&O Research, 2010 Datum: September 2010 Kenmerk: Ekoop10/348 Status: Definitief Colofon Opdrachtgever Gemeente Hof van Twente Titel rapport Koopstromenonderzoek

Nadere informatie

Onderzoeksflits Atlas voor gemeenten 2018

Onderzoeksflits Atlas voor gemeenten 2018 Onderzoeksflits Atlas voor gemeenten 2018 Thema cultuur - De positie van Utrecht uitgelicht Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl @onderzoek030

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT WEZEP. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT WEZEP. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT WEZEP Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/091

Nadere informatie

Consumentenenquête. Venray centrum Woonmax De Brier. Seinpost Adviesbureau Maart 2015

Consumentenenquête. Venray centrum Woonmax De Brier. Seinpost Adviesbureau Maart 2015 Consumentenenquête Venray centrum Woonmax De Brier Seinpost Adviesbureau Maart 2015 Aanpak enquête Resultaten consumentenenquête Venray 2015 2 www.seinpost.com/enquetevenray Digitaal: thuis, onderweg,

Nadere informatie

Retail en Mobiliteit in de binnenstad

Retail en Mobiliteit in de binnenstad Retail en Mobiliteit in de binnenstad Fietsstad 2016 Symposium Bikenomics - 13 Oktober 2015 Giuliano Mingardo Erasmus Universiteit Rotterdam mingardo@ese.eur.nl 1 Inhoudsopgave De ontwikkeling van mobiliteit;

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT GEMEENTE WESTERVELD. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT GEMEENTE WESTERVELD. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT GEMEENTE WESTERVELD Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede nummer

Nadere informatie

Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest ONDERZOEK INWONERPANEL SOEST GFK, MEI 2016 1 Inhoudsopgave 1 4 Samenvatting 2 Onderzoeksresultaten Dagelijkse boodschappen en Winkelen 5 3 Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Provincie Utrecht. Op weg naar een toekomstbestendige retailstructuur

Provincie Utrecht. Op weg naar een toekomstbestendige retailstructuur Provincie Utrecht Op weg naar een toekomstbestendige retailstructuur Inhoudsopgave Managementsamenvatting 4 1. Inleiding 8 1.1 Aanleiding 9 1.2 Onze aanpak - een gezamenlijk traject 11 1.2.1 Vraagzijde

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT KERN DEDEMSVAART. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT KERN DEDEMSVAART. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT KERN DEDEMSVAART Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer

Nadere informatie

Piek Binnenstad. Ontwikkelingen en kansen. Oktober 2009

Piek Binnenstad. Ontwikkelingen en kansen. Oktober 2009 Piek Binnenstad Ontwikkelingen en kansen Oktober 2009 Pieken in de Drechtsteden Doel Pieken in de Drechtsteden Inspirerend beeld over de koers van de Drechtsteden Bundeling van krachten tussen Drechtsteden

Nadere informatie

Staat van de detailhandel, Stadsdeel Noord

Staat van de detailhandel, Stadsdeel Noord 1 Staat van de detailhandel, Stadsdeel Fact sheet juni 215 In zijn 316 winkels met een totale vloeroppervlakte van ruim 1. m 2. Het grootste deel betreft winkels voor niet-dagelijkse boodschappen. De winkels

Nadere informatie

A DATA-DISCOVERY JOURNEY

A DATA-DISCOVERY JOURNEY A DATA-DISCOVERY JOURNEY Waarom een data- discovery journey Je hebt een hoop data maar wat kun je er mee. Data is voor veel bedrijven nog een erg abstract begrip. Natuurlijk snapt iedereen dat informatie

Nadere informatie

Inwoners grote steden mopperen meer over hun stad

Inwoners grote steden mopperen meer over hun stad Inwoners grote steden mopperen meer over hun stad Bewoners van grote steden zijn veel kritischer over hun woonplaats dan in kleinere steden. Ze klagen met name over de onveiligheid en onrust. Ook de medebewoners

Nadere informatie

Koopstromen Hellevoetsluis Randstad Koopstromenonderzoek 2011

Koopstromen Hellevoetsluis Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Koopstromen Hellevoetsluis Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Gemeenterapport gemeente Hellevoetsluis Colofon Opdrachtgever Gemeente Hellevoetsluis Titel rapport Koopstromen Hellevoetsluis Randstad Koopstromenonderzoek

Nadere informatie

Economische betekenis recreatie en toerisme monitor

Economische betekenis recreatie en toerisme monitor Economische betekenis recreatie en toerisme 2006 monitor Nulmeting uitgevoerd monitor Hoe sterk is de provincie Utrecht als trekpleister voor recreatie en toerisme? Om een beeld te krijgen van de economische

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT MARKELO. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT MARKELO. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT MARKELO Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/088

Nadere informatie

Eindhoven, regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven SRE eindrapportage

Eindhoven, regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven SRE eindrapportage Eindhoven, regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven SRE eindrapportage Eindhoven, regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven SRE eindrapportage

Nadere informatie

Bezoek cultuurinstellingen

Bezoek cultuurinstellingen Staat van 2014 Bezoek cultuurinstellingen Hoeveel cultuurinstellingen bezoekt een inwoner gemiddeld per jaar? Een inwoner bezoekt gemiddeld 2,23 cultuurinstellingen per jaar De bezoek cultuurinstellingen

Nadere informatie

Onderzoek Metropoolregio

Onderzoek Metropoolregio Onderzoek Metropoolregio April 2012 Gemeente Schiedam Onderzoek & Statistiek O n d e r z o e k M e t r o p o o l r e g i o P a g i n a 1 Inleiding Belangrijke items in de samenwerking binnen de metropoolregio

Nadere informatie

Rapport WINKELATLAS DEVENTER. Resultaten koopstromenonderzoek 2015 December

Rapport WINKELATLAS DEVENTER. Resultaten koopstromenonderzoek 2015 December Rapport WINKELATLAS DEVENTER Resultaten koopstromenonderzoek 2015 December 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/180 Datum December

Nadere informatie

Internetwinkelen: bijna iedereen doet het Resultaten uit het Koopstromenonderzoek Randstad 2011 (KSO2011)

Internetwinkelen: bijna iedereen doet het Resultaten uit het Koopstromenonderzoek Randstad 2011 (KSO2011) Internetwinkelen: bijna iedereen doet het Resultaten uit het Koopstromenonderzoek Randstad 2011 (KSO2011) De detailhandel heeft het moeilijk. Daar waar voor veel sectoren geldt dat vooral de economische

Nadere informatie

VOOR WIE? WAAROM? WAT? DOOR WIE?

VOOR WIE? WAAROM? WAT? DOOR WIE? WAAROM? Keuzes op basis van kennis vraagt kennis. Koopstromen kunnen helpen bij inzicht in hoe de gemeente zich tot elkaar verhouden en welke gebieden en sectoren krachtig of juist zwak zijn. Om gebieden

Nadere informatie

KOOPSTROMENONDERZOEK.

KOOPSTROMENONDERZOEK. KOOPSTROMENONDERZOEK www.ioresearch.nl HET ONDERZOEK KOOPSTROMENONDERZOEK Wie koopt wat, waar en waarom daar? Waar besteden regio-inwoners ruim 4 miljard aan dagelijks en niet-dagelijks? Inzicht in ruimtelijke

Nadere informatie

Inhoudsopgave Koopstromenonderzoek Randstad 2004

Inhoudsopgave Koopstromenonderzoek Randstad 2004 Koopstromenonderzoek Randstad 2004 Inhoudsopgave Koopstromenonderzoek Randstad 2004 1 Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.1.1 Kracht van het koopstromenonderzoek 1 1.1.2 Doelstelling van het onderzoek 1 2 Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Winkels in de Leidse binnenstad 2011

Winkels in de Leidse binnenstad 2011 December 211 ugu Winkels in de Leidse binnenstad 211 heeft de ambitie om de beste binnenstad van Nederland te worden, en in het Programma Binnenstad worden daartoe allerlei projecten in samenhang uitgevoerd.

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT KERN OLDEBROEK. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT KERN OLDEBROEK. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT KERN OLDEBROEK Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuidwest-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuidwest-Nederland (*1. m²) 35.536 13.629 459 Overig Nederland In Zuidwest-Nederland ligt circa 29%

Nadere informatie

Gemeente Hof van Twente kern Markelo

Gemeente Hof van Twente kern Markelo Gemeente Hof van Twente kern Markelo I&O Research, 2010 Datum: September 2010 Kenmerk: Ekoop10/348 Status: Definitief Colofon Opdrachtgever Gemeente Hof van Twente Titel rapport Koopstromenonderzoek 2010

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT KERN HARDENBERG. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT KERN HARDENBERG. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT KERN HARDENBERG Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer

Nadere informatie

Inhoudelijke reactie op rapport Detailhandels- en horecavisie Boxtel (BRO, 26 september 2014)

Inhoudelijke reactie op rapport Detailhandels- en horecavisie Boxtel (BRO, 26 september 2014) Inhoudelijke reactie op rapport Detailhandels- en horecavisie Boxtel (BRO, 26 september 2014) 10 december 2014 Memo Status: Memo Datum: 10 december 2014 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Dordrecht

Toeristisch bezoek aan Dordrecht Toeristisch bezoek aan Dordrecht Besteding van toeristische bezoekers groeit naar meer dan 100 miljoen In 2010 zorgde het toeristisch bezoek in Dordrecht voor een economische spin-off van ruim 73 miljoen.

Nadere informatie

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT ERMELO. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober

KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT ERMELO. Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober KIJKEN, KIJKEN NAAR KOPEN RAPPORT ERMELO Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2015 Oktober 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/093

Nadere informatie

De KoopstromenMonitor. Consumentenbestedingen gemeente Beek. Samengesteld in opdracht van Rabobank Westelijke Mijnstreek

De KoopstromenMonitor. Consumentenbestedingen gemeente Beek. Samengesteld in opdracht van Rabobank Westelijke Mijnstreek De KoopstromenMonitor Consumentenbestedingen gemeente Beek Samengesteld in opdracht van Rabobank Westelijke Mijnstreek De Rabobank KoopstromenMonitor De Nederlandse detailhandel heeft het op dit moment

Nadere informatie

Koopstromen Katwijk. Herkomst bestedingen vrijetijdssector en detailhandel. Samengesteld in opdracht van

Koopstromen Katwijk. Herkomst bestedingen vrijetijdssector en detailhandel. Samengesteld in opdracht van Koopstromen Katwijk Herkomst bestedingen vrijetijdssector en detailhandel Samengesteld in opdracht van Gemeente Katwijk Februari 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Vraagstelling... 3

Nadere informatie