De installatie en configuratie van een webserver

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De installatie en configuratie van een webserver"

Transcriptie

1 pagina 1 van 60 De installatie en configuratie van een webserver In dit digitale practicum wordt de complete installatie en configuratie van een webserver behandeld. De installatie is uitgebreid getest onder de besturingssystemen Windows 2000 en Windows XP. De versies van de software, die in dit practicum worden besproken, kun je downloaden vanaf de methodesite Informatica: Ga naar de methodesite van Edu'Actief Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de allernieuwste versies van de software te gebruiken. De installatie en configuratie is dan mogelijk afwijkend. Je kunt thuis je eigen webserver opzetten, wanneer je de beschikking hebt over een ADSL- of een kabelaansluiting op Internet. Vervolgens kun je dan een database bouwen, die via Internet benaderbaar is. Ook zonder een ADSL- of kabelaansluiting kun je dit practicum uitvoeren. Je webserver draait dan alleen localhost. Voor meer uitleg over de samenwerking tussen de Apache webserver, PHP en MySQL moet je de Powerpoint presentatie op de cdrom nog maar eens bekijken.

2 pagina 2 van 60 Omdat de installatie en configuratie van een eigen webserver een secuur karwei is, raden wij je aan om te werken volgens onderstaand stappenplan: Stap 1: De installatie en configuratie van de Apache webserver. Stap 2: De installatie en configuratie van de PHP-parser. Stap 3: De installatie en configuratie van MySQL. Stap 4: De installatie en configuratie van phpmyadmin. Stap 5: Het beveiligen van mappen m.b.v..htaccess en.htpasswd. Stap 6: De 'Bibliotheek-database' toevoegen m.b.v. een sql-script. EXTRA: Stap 7: Verwijzingen in de 'Bibliotheek-database' aanbrengen m.b.v. een sql-script.

3 pagina 3 van 60 Stap 8: Een forum installeren en configureren. De afbeelding hieronder geeft een overzicht van de verschillende mappen, waarin de installatie van de webserver, PHP, MySQL enz. zal plaatsvinden: De APACHE webserver De APACHE webserver verzorgt de communicatie met de browser (bijv. Internet Explorer). De webserver ontvangt een verzoek om verbinding, brengt de verbinding tot stand en verstuurt vervolgens de gewenste webpagina's. Maak eerst de map c: \ webserver aan. Open vervolgens het bestand apache_ win32-x86-no_ssl.msi, dat je kunt downloaden vanaf de methodesite Informatica van Edu'Actief. De installatie wizard wordt gestart:

4 pagina 4 van 60 Bestudeer de licentie voorwaarden aandachtig: Lees eventueel deze README helemaal door:

5 pagina 5 van 60 Vul een aantal gegevens in over je webserver. Netwerk Domain: localhost. Server Name: localhost. Administrator's Address: jouw adres. Kies vervolgens voor de standaard installatie:

6 pagina 6 van 60 Wijzig de map, waarin de Apache webserver moet worden geinstalleerd, in c: \ webserver: Staat alles goed? Dan kan de installatie beginnen:

7 pagina 7 van 60 Even geduld: En de installatie is voltooid:

8 pagina 8 van 60 Op de werkbalk onderaan je beeldscherm is een icoon verschenen: Wanneer je met je rechtermuisknop op dit icoon klikt, dan wordt de Apache Service Monitor geopend: De Apache Service Monitor kun je o.a. gebruiken om de webserver te stoppen en te herstarten:

9 pagina 9 van 60 Surf vervolgens met je webbrowser naar om te controleren, of de webserver werkt: Maak de map c: \ webserver \ www aan:

10 pagina 10 van 60 Omdat we de webserver geinstalleerd hebben in een zelf gekozen map, moeten er nog twee wijzigingen worden aangebracht in het httpd.conf bestand. Via het Windows startmenu Start Alle programma's Apache HTTP Server Configure Apache Server Edit the Apache httpd.conf Configuration file kun je dit configuratie bestand wijzigen. Het is verstandig om iedere wijziging van dit configuratie bestand ook even te testen: Ga in het configuratie bestand naar regel 230, daar staat de DocumentRoot: Wijzig de DocumentRoot in "c:/webserver/www":

11 pagina 11 van 60 Ga in het configuratie bestand naar regel 255, daar staat Directory "C:/webserver/Apache2/htdocs": Wijzig ook deze regel in C:/webserver/www": Sla het configuratie bestand op. Test het configuratie bestand, en herstart vervolgens de Apache webserver:

12 pagina 12 van 60 Surf vervolgens met je webbrowser naar om te controleren, of de webserver werkt. De map c: \ webserver \ www bevat nog geen html-bestanden: Maak een eenvoudig bestand met de naam index.html aan, en plaats dit bestand in de map c: \ webserver \ www. Surf vervolgens weer met je webbrowser naar om te controleren, of de webserver werkt.

13 pagina 13 van 60 Terug naar het installatie menu. De PHP-parser De PHP-parser ontvangt van de webserver verzoeken om PHP-scripts te verwerken, en eventueel contact te leggen met een MySQL database. Alle informatie wordt door de parser in een HTML-bestand geplaatst, dat wordt verzonden door de webserver. Pak het bestand php win32.zip, dat je kunt downloaden vanaf de methodesite Informatica van Edu'Actief, uit in de map c: \ webserver. Verander vervolgens de naam van de uitgepakte map php win32 in php: In de map php staan de bestanden php.ini-dist en php4ts.dll. Deze bestanden moet je verplaatsen en/of een andere naam geven. Geef het bestand php.ini-dist de naam php.ini. Verplaats het bestand vervolgens naar de map c: \ WINDOWS. Verplaats het bestand php4ts.dll naar de map c: \ WINDOWS \ system32.

14 pagina 14 van 60 Na de installatie van PHP moeten er nog drie wijzigingen worden aangebracht in het httpd.conf bestand van de e webserver. Denk erom, dat je iedere wijziging even test! Ga in het configuratie bestand naar de regel, waarin de DirectoryIndex staat (in de buurt van regel 320: Verander de DirectoryIndex in index.php index.htm index.html index.html.var:

15 pagina 15 van 60 Ga in het configuratie bestand naar de regel, waarin de LoadModule staat (in de buurt van regel 120). Voeg vervolgens de extra regel LoadModule php4_module c: \ webserver \php \ sapi \ php4apache2.dll toe: Ga in het configuratie bestand naar de regel, waarin de AddType staat (in de buurt van regel 770. Voeg vervolgens de extra regel AddType application/x-httpd-php.php toe:

16 pagina 16 van 60 Test eerst de wijzigingen, die je in het configuratie bestand hebt aangebracht. Herstart de Apache webserver. Maak vervolgens onderstaand test bestand met de naam index.php en plaats het in de map www: Surf tenslotte weer met je webbrowser naar om te controleren, of PHP correct werkt:

17 pagina 17 van 60 Terug naar het installatie menu. Het DataBase Management Systeem MySQL MySQL is een klein en gratis DBMS, waarmee vrij eenvoudig kleine en middelgrote databases kunnen worden beheerd. Het programma werkt perfect samen met PHP en is daarom zeer geschikt om als DBMS te worden gebruikt bij het opzetten van een dynamische website, die gevoed wordt vanuit een database. Open het bestand mysql win.zip, dat je kunt downloaden vanaf de methodesite Informatica van Edu'Actief. De installatie wizard wordt gestart: Wij installeren release :

18 pagina 18 van 60 Wijzig de map, waarin MySQL moet worden geinstalleerd, in c: \ webserver \ mysql: Kies vervolgens voor de standaard installatie:

19 pagina 19 van 60 Even geduld: En de installatie is voltooid:

20 pagina 20 van 60 Ga vervolgens naar de map c: \ webserver \ mysql \ bin: Open het bestand winmysqladmin.exe:

21 pagina 21 van 60 Er wordt gevraagd om de invoer van een User name en een password. (Noteer deze gegevens!): Het openingsscherm van WinMySQLadmin verschijnt. M.b.v. dit prgramma kun je o.a. de databaseserver stoppen en starten. Wanneer je winmysqladmin.exe opneemt in Start Alle programma's Uitvoeren, dan wordt de server automatisch opgestart.

22 pagina 22 van 60 Op de werkbalk onderaan je beeldscherm is een icoon verschenen met een stoplicht. Wanneer het stoplicht op groen staat, dan werkt de server naar behoren. Staat het stoplicht op rood, dan is de server gestopt: Terug naar het installatie menu. phpmyadmin Het beheren van databases m.b.v. MySQL is vrij lastig. Alle opdrachten moeten gegeven worden via de 'Opdrachtprompt'. Het beheer wordt een stuk vriendelijk, wanneer je gebruik maakt van phpmyadmin. Pak het bestand phpmyadmin zip, dat je kunt downloaden vanaf de methodesite Informatica van Edu'Actief, uit in de map c: \ webserver \ www. Verander vervolgens de naam van de uitgepakte map phpmyadmin in phpmyadmin:

23 pagina 23 van 60 In de map c: \ webserver \ www \ phpmyadmin staat het bestand config.inc.php. Open dit configuratie bestand (m.b.v. Wordpad) om een aantal instellingen te wijzigen: Ga in het configuratie bestand opzoek naar het blok 'Your phpmyadmin url':

24 pagina 24 van 60 Vul de correcte url in: localhost /phpmyadmin:

25 pagina 25 van 60 Ga in het configuratie bestand opzoek naar het blok 'Server(s) configuration'. Als het goed is, staat bij auth_type ingevuld config, en staat bij user ingevuld root: Surf met je webbrowser naar om te controleren, of phpmyadmin correct werkt. Als alles goed is gegaan, dan krijg je de waarschuwing, dat de MySQL server is geinstalleerd zonder de bescherming van een wachtwoord:

26 pagina 26 van 60 Klik op rechten voor een overzicht van de standaard meegeleverde gebruikers, samen met de rechten en wachtwoorden:

27 pagina 27 van 60 Kies bij de gebruiker root op de host localhost voor de actie wijzigen. Ga naar de rubriek Wijzig paswoord en voer een wachtwoord in:

28 pagina 28 van 60 Wanneer je op Start drukt, dan wordt het wachtwoord actief:

29 pagina 29 van 60 Ga terug naar het configuratie bestand config.inc.php van phpmyadmin, en vul ook daar het net gekozen wachtwoord in:

30 pagina 30 van 60 Surf opnieuw je webbrowser naar om te controleren, of het wachtwoord correct werkt. Als alles goed is gegaan, dan is de waarschuwing verdwenen. (Het is veilig om voor iedere gebruiker een wachtwoord in te voeren!):

31 pagina 31 van 60 Terug naar het installatie menu. Mappen beveiligen met.htaccess en.htpasswd Na stap 4 heb je een werkende installatie van Apache, PHP en MySQL. Echter: iedere bezoeker van jouw site, die surft naar de map phpmyadmin heeft automatisch toegang tot jouw MySQL server. Dat is een ongewenste situatie, dus gaan we de map c:\ webserver \ www \ phpmyadmin beveiligen met een wachtwoord. Er zijn verschillende (ingewikkelde) manieren om een map te beveiligen, we bespreken hier de meest eenvoudige. Het beveiligen van de map c:\ webserver \ www \ phpmyadmin gebeurt m.b.v. de bestanden.htaccess en.htpasswd. Deze twee bestanden moet je eerst maken, en vervolgens plaatsen in de map c:\ webserver \ www \ phpmyadmin. Beide bestanden worden 'gelezen' door de Apache webserver. Het bestand.htaccess maak je gewoon het 'Kladblok'. Let op: je moet het opslaan als type Alle bestanden! Het bestand komt er zo uit te zien: AuthUserFile c:\webserver\www\phpmyadmin\.htpasswd AuthName "Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in:" AuthType Basic <Limit GET> require valid-user </Limit> Om het bestand.htpasswd te kunnen maken, moet je gebruik maken van het programma htpasswd.exe, dat meegeleverd wordt met de Apache webserver. Ga via het Startmenu van Windows m.b.v. de 'Opdrachtprompt' naar c:\ webserver \ Apache2 \ bin. In die map zie je na het commando dir het programma htpasswd.exe staan:

32 pagina 32 van 60 Om het bestand.htpasswd aan te maken voor de gebruiker Boesboes, moet je intikken: htpasswd -c c:\webserver\www\phpmyadmin\.htpasswd Boesboes (Bij een tweede gebruiker is de toevoeging -c overbodig.) Het bestand.htpasswd wordt nu gemaakt en geplaatst in de aangegeven map: Je kunt het bestand.htpasswd lezen met Kladblok, het wachtwoord is 'versleuteld':

33 pagina 33 van 60 Om te kunnen surfen naar een map, die beveiligd is met.htaccess en.htpasswd, moet er ook nog een aanpassing worden gedaan in het httpd.conf bestandvan de Apache webserver. Ga in het configuratie bestand naar de regel, waarin AllowOverride controls what directives may be placed in.htaccess files. staat (in de buurt van regel 270): Wijzig AllowOverride None in AllowOverride All: Herstart de Apache webserver. Surf tenslotte met je webbrowser naar localhost / phpmyadmin om te controleren, of de map correct beveiligd is. Er wordt nu eerst om een wachtwoord gevraagd:

34 pagina 34 van 60 Terug naar het installatie menu. De 'Bibliotheek-database' toevoegen m.b.v. een sql-script De webserver is nu helemaal klaar. Je kunt de Bibliotheek-database gaan aanmaken m.b.v. phpmyadmin. Surf met je webbrowser naar localhost / phpmyadmin, en kies voor Nieuwe database aanmaken. Geef de database de naam Bibliotheek: De `database is natuurlijk nog leeg, er zitten geen tabellen in.

35 pagina 35 van 60 Om de database te vullen kun je gebruik maken van een script. Je kunt het script openen, door te kiezen voor Query window Importeren bestanden: Het script met de naam Bibliotheek.sql staat op de cdrom staat in de map Blok4 PHPMySQL database:

36 pagina 36 van 60 Blader naar de locatie, waar het script staat: Het script wordt uitgevoerd, de tabellen worden aangemaakt en gevuld:

37 pagina 37 van 60 De Bibliotheek-database is gevuld met 2712 records:

38 pagina 38 van 60 Terug naar het installatie menu. FOREIGN KEY's toevoegen In tegenstelling tot bijvoorbeeld ACCESS ondersteunt de huidige versie van MySQL nog niet het gebruik van referentiesleutels. Derhalve kunnen de verwijzingen tussen de tabellen nog niet worden gecontroleerd. Samen met phpmyadmin wordt een sql-script meegeleverd, waarmee je een database kunt aanmaken, waarin de referentiesleutels van de Bibliotheek-database worden opgeslagen. Op die manier is het toch mogelijk om de referentiele integriteit van je database te bewaken. Ga in de map c: \ webserver \ www \ phpmyadmin naar het bestand config.inc.php. Open dit configuratie bestand (m.b.v. Wordpad) om een aantal instellingen te wijzigen in het blok 'Server (s) configuration': $cfg['servers'][$i]['pmadb'] = 'phpmyadmin'; $cfg['servers'][$i]['bookmarktable'] = 'pma_bookmark'; $cfg['servers'][$i]['relation'] = 'pma_relation'; $cfg['servers'][$i]['table_info'] = 'pma_table_info'; $cfg['servers'][$i]['table_coords'] = 'pma_table_coords'; $cfg['servers'][$i]['pdf_pages'] = 'pma_pdf_pages'; $cfg['servers'][$i]['column_info'] = 'pma_column_info'; $cfg['servers'][$i]['history'] = 'pma_history';

39 pagina 39 van 60 Maak een nieuwe database aan met de naam phpmyadmin

40 pagina 40 van 60 De database phpmyadmin bevat nog geen tabellen:

41 pagina 41 van 60 Voor het vullen van de database moet je het script create_tables.sql gebruiken, dat staat in de map c:\ webserver \ www \ phpmyadmin \ scripts:

42 pagina 42 van 60 Je kunt het script openen, door te kiezen voor Query window Importeren bestanden. Blader naar de locatie, waar het script staat: Het script wordt uitgevoerd, de tabellen worden aangemaakt en gevuld:

43 pagina 43 van 60 De phpmyadmin-database is gevuld:

44 pagina 44 van 60 We kunnen nu in de Bibliotheek-database verwijzingen gaan aanbrengen tussen de verschillende tabellen. Als voorbeeld worden de verwijzingen van de tabel uitleningen naar de tabellen leerlingen en exemplaren aangebracht. Selecteer in de Bibliotheek-database de tabel uitleningen en kies voor Eigenschappen. Kies vervolgens voor Relatieoverzicht:

45 pagina 45 van 60 Breng vervolgens de verwijzingen aan. BOEKNR verwijst naar exemplaren->boeknr EXNR verwijst naar exemplaren->exnr LLNR verwijst naar leerlingen->llnr

46 pagina 46 van 60 De verwijzingen worden opgeslagen in de tabel pma_relation van de phpmyadmin-bibliotheek:

47 pagina 47 van 60 Je kunt de inhoud van de tabel pma_relation bekijken:

48 pagina 48 van 60 Nadat alle verwijzingen zijn aangebracht, kan de Bibliotheek-database worden gecontroleerd op referentiele integriteit. Als voorbeeld worden de verwijzingen van de tabel uitleningen naar de tabellen leerlingen gecontroleerd. Selecteer in de Bibliotheek-database de tabel uitleningen en kies voor Eigenschappen. Kies vervolgens voor Handelingen en zoek de rubriek Tabelonderhoud op. Selecteer het controleren van de referentiele integriteit voor de verwijzing naar de tabel leerlingen:

49 pagina 49 van 60 En jawel: er zit een fout in de Bibliotheek-database LLNR 184 heeft vijf keer een boek geleend, maar bestaat niet in de tabel leerlingen:

50 pagina 50 van 60 Terug naar het installatie menu. Een FORUM opzetten Je kunt thuis op je eigen computer een forum opzetten, wanneer je de beschikking hebt over een ADSLaansluiting of een kabel-aansluiting. Wanneer je een forum wilt plaatsen bij een provider, dan moet die provider het gebruik van PHP en een MySQL database ondersteunen. In dit practicum wordt de installatie en configuratie van het phpbb-forum op je eigen computer thuis bekeken. Pak het bestand phpbb zip, dat je kunt downloaden vanaf de methodesite Informatica van Edu'Actief, uit in de map c: \ webserver \ www:

51 pagina 51 van 60 Pak het bestand phpbb_lang_dutch.zip, dat je kunt downloaden vanaf de methodesite Informatica van Edu'Actief, uit in de map c: \ webserver \ www \ phpbb2 \ language: Surf met je webbrowser naar om te beginnen met de installatie:

52 pagina 52 van 60 Er verschijnt een scherm, waarin je allerlei gegevens moet invullen. LET OP: Wanneer je als database naam 'forum' invult, dan moet je een map forum aanmaken in c:\ webserver \ MySQL \ data. Vergeet niet om een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen, anders mislukt de verbinding met de database! Noteer de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de beheerder van het forum, anders kun je straks nergens meer bij! Vervolgens start de installatie:

53 pagina 53 van 60 Rond de installatie af:

54 pagina 54 van 60 VERNIETIG de mappen install en contrib!

55 pagina 55 van 60 De mappen install en contrib staan in de map c:\ webserver \ www\ phpbb2 \

56 pagina 56 van 60 Surf met je webbrowser opnieuw naar om je forum te configureren. Kies voor Ga naar het Administratiepaneel Kies voor Configuratie

57 pagina 57 van 60 Je kunt je eigen forum nu o.a. een naam geven:

58 pagina 58 van 60 De gewenste instellingen worden verwerkt:

59 pagina 59 van 60 Surf met je webbrowser opnieuw naar om je forum te bekijken.

60 pagina 60 van 60 Terug naar het installatie menu.

Gegevens. Cliënt met browser Server met Apache/IIS Databaseserver En PHP

Gegevens. Cliënt met browser Server met Apache/IIS Databaseserver En PHP Webservers inrichten Inleiding De webapplicatie die je hebt geschreven, is volgens het three-tier systeem ontwikkeld: 1. Gegevensopslag in een database 2. PHP voor de logica 3. XHTML (en CSS) voor de presentatie

Nadere informatie

PHP (v5.2.0): homepage: http://www.php.net/ downloadpagina: http://www.php.net/downloads.php bestandsnaam: php-5.2.0-win32.

PHP (v5.2.0): homepage: http://www.php.net/ downloadpagina: http://www.php.net/downloads.php bestandsnaam: php-5.2.0-win32. Installatie van Apache webserver, MySQL, PHP 5, PHPMyAdmin en Ruby On Rails door: Wietse Veenstra - http://www.wietseveenstra.nl/blog laatste update: 02 januari 2007 Inhoudsopgave: 1. Voorbereiding/benodigde

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen Installeer Apache2: Deze howto gaat over name based virtual hosting onder Apache 2.x., en is getest onder OpenSUSE 11 maar is in feite ook van toepassing op de andere distributies. Alleen Debian en afgeleide

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod:

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod: 16. Web Station U kunt uw QNAP NAS gebruiken om een website te hosten. U kunt zelf een website bouwen in HTML of gebruik maken van één van de vele content management systemen die beschikbaar worden gesteld

Nadere informatie

Inhoudsopgave. versie 0.8

Inhoudsopgave. versie 0.8 JOOMLA! INSTALLATIE HANDLEIDING versie 0.8 Inhoudsopgave Stappenplan...3 Inrichten database...4 Configuratiecentrum cpanel...4 Aanmaken van een database gebruiker...5 Aanmaken van een database...6 Gebruiker

Nadere informatie

Drupal lokale installatie op Windows 7.

Drupal lokale installatie op Windows 7. Drupal lokale installatie op Windows 7. Door Paul Driedijk april/mei 2015 Onderstaande uitleg is bedoeld om Drupal uit te proberen op je eigen computer. Wil je Drupal later installeren op een webserver

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows.

Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows. Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows. Inhoudsopgave 1. Lees dit eerst... 2 2. Inleiding... 2 3. Installatie Xampp... 3 1.1 Installatie Xampp Launcher... 7 1.2 Controle geïnstalleerde bestanden...

Nadere informatie

Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze:

Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze: Hoe verhuis je een WordPress website? Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze: Iemand heeft een WordPress website en stapt over naar een andere webhost (meestal blijft het

Nadere informatie

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows.

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. Inhoudsopgave 1. Lees dit eerst... 2 2. Inleiding... 2 1 Xampp downloaden... 2 2 Installatie Xampp 1.7.4 op externe harddisk... 3 3 XAMPP herconfiguren...

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Facto minifmis

Installatiehandleiding. Facto minifmis Installatiehandleiding Facto minifmis 1. Installatie Facto MiniFMIS 1.1 Achtergrond Facto MiniFMIS biedt facilitaire organisaties een eenvoudige en gebruikersvriendelijke hulpmiddel bij het uitvoeren van

Nadere informatie

Installatie van sqlserver

Installatie van sqlserver Installatie van sqlserver Download SQLserver 2005 Express basis van de website van 2work: www.2work.nl, tabblad downloads; beveiligde zone. De inlog gegevens kunnen via de helpdesk aangevraagd worden.

Nadere informatie

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet.

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet. Het installeren van WordPress Nu je een volledig werkende virtuele server hebt is het tijd om er een applicatie op te installeren. We beginnen met de blogtool WordPress. De database De eerste stap is het

Nadere informatie

USB Webserver installatie en gebruik

USB Webserver installatie en gebruik 2014 USB Webserver installatie en gebruik F. Vonk versie 2 14-8-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... - 2-2. Installatie... - 3-3. USB Webserver... - 4-4. De MySQL omgeving... - 5-5. Een PHP script runnen...

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

Handleiding PHP en MySQL onder Windows Server 2003 met IIS 6.0

Handleiding PHP en MySQL onder Windows Server 2003 met IIS 6.0 Handleiding PHP en MySQL onder Windows Server 2003 met IIS 6.0 Uitgegeven door Propane Internetdiensten Lange Meet 41 3261 EJ OUD-BEIJERLAND 2005 Propane Internetdiensten Inhoud 1. Inleiding... 3 2. IIS

Nadere informatie

Drupal lokale installatie op Linux Mint 17.1 Cinnamon.

Drupal lokale installatie op Linux Mint 17.1 Cinnamon. Drupal lokale installatie op Linux Mint 17.1 Cinnamon. Door Paul Driedijk Onderstaande uitleg is bedoeld om Drupal uit te proberen op je eigen computer. Wil je Drupal later installeren op een webserver

Nadere informatie

Drupal 7 website op PC installeren

Drupal 7 website op PC installeren Installeren van een Drupal7 website op een PC bestaat uit volgende stappen Installatie van xampp installatie van een server op PC. Een databank installeren. Downloaden van: Drupal7 installatie van Drupal

Nadere informatie

Instellingen CMS Pakketten DRUPAL INSTALLATIE

Instellingen CMS Pakketten DRUPAL INSTALLATIE Instellingen CMS Pakketten DRUPAL INSTALLATIE Drupal installatie! U dient voordat u met stap 1 begint een database te hebben aangemaakt. Weet u niet of u dat heeft gedaan of hoe dat moet? Klik hier voor

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit jaar (2011) voor de laatste

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

Howto make Exim work with Freesco 0.2.7

Howto make Exim work with Freesco 0.2.7 Howto make Exim work with Freesco 0.2.7 Bij het installeren van Exim liep ik niet echt tegen problemen aan, behalve dan dat de informatie die je nodig hebt om het geheel werkend te krijgen, niet op één

Nadere informatie

Sick Beard installeren en configureren voor gebruik in combinatie met SABnzbd+...

Sick Beard installeren en configureren voor gebruik in combinatie met SABnzbd+... pagina 1 van 6 Sick Beard installeren en configureren voor gebruik in combinatie met SABnzbd+ (Windows) Introductie Sick Beard is een stukje software wat heel wat werk uit handen kan nemen. Het weet welke

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2009-2010 met Oracle Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Voorbereiden van de installatie... 2 2.1 Gegevens verzamelen...

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van Tomcat7

Handleiding voor het installeren van Tomcat7 Handleiding voor het installeren van Tomcat7 Brondocument C:\WebServer\Handleiding\Tomcat\InstallerenTomcat.odt Versiebeheer Versie Datum Uitleg 1.0v 22-05-06 1e versie Tomcat 5.5 1.1v 24-05-06 Aanpassingen

Nadere informatie

Installatie van WerkMeester

Installatie van WerkMeester Installatie van WerkMeester WerkMeester is een WIN32 database-applicatie op basis van een enkele executable, met een aantal werkbestanden en een MySQL database. De software is niet ontwikkeld voor gebruik

Nadere informatie

MySQL Server Installatie Handleiding RETSOFT ARCHIEF EXPERT VERSIE Versie: v

MySQL Server Installatie Handleiding RETSOFT ARCHIEF EXPERT VERSIE Versie: v MySQL Server Installatie Handleiding RETSOFT ARCHIEF EXPERT VERSIE 3.0.4. Versie: v1.2-110716 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 DBMS Installatie voor RetSoft Archief Expert... 3 MySQL Installeren en configureren...

Nadere informatie

OSCOMMERCE INSTALLATIE

OSCOMMERCE INSTALLATIE Instellingen CMS Pakketten OSCOMMERCE INSTALLATIE oscommerce installatie! U dient voordat u met stap 1 begint een database te hebben aangemaakt. Weet u niet of u dat heeft gedaan of hoe dat moet? Klik

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie

WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie Copyright 2013 Untis Benelux Rotterdam Installatie WebUntis 1 1 Algemeen...2 1.1 Java JRE 7... 2 1.2 Apache Tomcat... 2 1.3 Een database.... 4 1.4 JDBC-Driver...

Nadere informatie

owncloud Het alternatief tegen grote gluurders

owncloud Het alternatief tegen grote gluurders owncloud Het alternatief tegen grote gluurders Grote Clouds betekenen zwaar weer Cloud Systemen om bestanden centraal te beheren en te delen Wereldwijd Grote Clouds One Drive Microsof Google Drive icloud

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u het King Task Centre moet installeren. Deze handleiding geldt voor zowel een nieuwe installatie, als voor een upgrade van een bestaande

Nadere informatie

JOOMLA. Lokale installatie van Joomla met XAMPP. Naslagwerk over hoe men joomla installeert, zonder dat men webruimte huurt

JOOMLA. Lokale installatie van Joomla met XAMPP. Naslagwerk over hoe men joomla installeert, zonder dat men webruimte huurt JOOMLA Lokale installatie van Joomla met XAMPP Naslagwerk over hoe men joomla installeert, zonder dat men webruimte huurt Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 LOKALE INSTALLATIE VAN JOOMLA MET

Nadere informatie

WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie

WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie Copyright 2013 Untis Benelux Rotterdam Installatie WebUntis 1 1 Algemeen... 2 1.1 Java JRE 7... 2 1.2 Apache Tomcat... 2 1.3 Een database.... 4 1.4 JDBC-Driver...

Nadere informatie

Net2WebServer. Installatie handleiding

Net2WebServer. Installatie handleiding Net2WebServer Installatie handleiding Versie: 2.0 Datum 11-07-2016 Copyright: CRC Value B.V. 2011-2016 -1- Inhoudsopgave Installatie en configuratie van de Net2WebServer...3 Installatie...3 Configuratie...6

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS?

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Wanneer we informatie van het internet afhalen, zijn we bezig met het downloaden. Willen we informatie

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

NovaStudio Gratis installeren

NovaStudio Gratis installeren NovaStudio Gratis installeren Om NovaStudio Gratis te installeren dienen we eerst een aantal stappen te doorlopen. Onderstaand een lijst van de stappen die u dient te doorlopen. Stap 1: NovaStudio Demo

Nadere informatie

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Handleiding FTP Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Inhoud Downloaden van FileZilla...2 Installatie en eerste gebruik van FileZilla...3 Installatie...3

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Factuur2King 2.0.3 Multi User release notes

Factuur2King 2.0.3 Multi User release notes Factuur2King 2.0.3 Multi User release notes Deze nieuwe versie van Factuur2King, versie 2.0.3, bevat nieuwe functionaliteit en oplossingen voor problemen die naar voren zijn gekomen sinds de release van

Nadere informatie

Taak 1.4.10 Apachiis. Inhoud

Taak 1.4.10 Apachiis. Inhoud Taak 1.4.10 Apachiis Inhoud Taak 1.4.10 Apachiis... 1 Inleiding... 2 Functie van een Webserver... 3 Wat is een webserver?... 3 Wat doet een webserver?... 3 Wat is en doet een webserver nu écht?... 3 Stappenplan

Nadere informatie

Cash Software B.V. 2518 AD Den Haag (T) 070-3560570 (E) info@cash.nl 1

Cash Software B.V. 2518 AD Den Haag (T) 070-3560570 (E) info@cash.nl 1 Dit volledige document is eigendom van Cash Software B.V. Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd, openbaar gemaakt, vertaald in enige taal, in enige vorm of met enig middel zonder voorafgaande

Nadere informatie

Je gaat nu een Zend-Project maken in de map C:/wamp/www (de document root van de webserver) met behulp van Zend Tool..

Je gaat nu een Zend-Project maken in de map C:/wamp/www (de document root van de webserver) met behulp van Zend Tool.. Hoofdstuk 2 Een ZF project maken het Model-View-Controller pattern Je hebt nu ZF geïnstalleerd en geconfigureerd. We gaan aan de hand van een Zend-project onderzoeken of deze installatie en configuratie

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. Inhoud cd-rom Op de cd-rom treft u het volgende aan: - Programma 4: Voor het invoeren van de gemeentelijke

Nadere informatie

Handleiding aanmaak CSR

Handleiding aanmaak CSR Handleiding aanmaak CSR Voordat u begint: Om een Certificate Signing Request (CSR) te maken moet het programma OpenSSL geïnstalleerd worden. Dit programma kan geheel gratis gedownload worden vanaf de OpenSSL

Nadere informatie

NIS Notarieel Informatie Systeem

NIS Notarieel Informatie Systeem INSTALLATIEHANDLEIDING CONVISO ID-SCAN NIS Notarieel Informatie Systeem Sportlaan 2h, 818 BE Heerde T (0578) 693646, F (0578) 693376 www.vanbrug.nl, info@vanbrug.nl 2014 Van Brug Software B.V. Hoewel deze

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Android Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Opslag Online downloaden via QR-code 4 2.2 Opslag Online downloaden via

Nadere informatie

Koppeling met een database

Koppeling met een database PHP en MySQL Koppeling met een database 11.1 Inleiding In PHP is het eenvoudig om een koppeling te maken met een database. Een database kan diverse gegevens bewaren die met PHP aangeroepen en/of bewerkt

Nadere informatie

Installatie Avalanche Webview

Installatie Avalanche Webview Installatie Avalanche Webview Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Webview op een huidige omgeving te updaten en te installeren. 1. Deïnstalleer de huidige Avalanche Webview

Nadere informatie

Net2WebServer. Installatie handleiding

Net2WebServer. Installatie handleiding Net2WebServer Installatie handleiding Versie: 1.0 Datum 19-10-2011 Copyright: CRC Value B.V. 2011-1- Inhoudsopgave Installatie en configuratie van de Net2WebServer...3 Installatie...3 Configuratie...6

Nadere informatie

OneDrive voor bedrijven en scholen

OneDrive voor bedrijven en scholen OneDrive voor bedrijven en scholen V1.0 26 juni 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Eerste aanmelding... 3 Aanmaken van een nieuwe folder... 4 Toevoegen van een document.... 5 1. Het documenten aanmaken

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2014

Installatie SQL Server 2014 Installatie SQL Server 2014 Download de SQL Server Express net advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Installatiehandleiding Queen 5

Installatiehandleiding Queen 5 Inhoud 1. INLEIDING... 2 Aandachtspunten bij installatie onder Windows Vista /7/8(.1)/10/Windows Server 2008... 2 Aandachtspunten bij installatie onder Windows 7... 2 2. NIEUWE INSTALLATIE... 2 3. INVOEREN

Nadere informatie

Het opzetten van deze applicatie

Het opzetten van deze applicatie Installatie Codeigniter 2.1.3 Om met Codeigniter te kunnen werken, heb je een werkende Codeigniter 2.1.3. omgeving nodig. Die gaan we hier maken. We zullen eerst deze omgeving gaan opzetten en inrichten.

Nadere informatie

Beginnersgids OpenOffice.org en MySQL Versie 0.2 1/10

Beginnersgids OpenOffice.org en MySQL Versie 0.2 1/10 Beginnersgids OpenOffice.org en MySQL Versie 0.2 OpenGids MySQL & OpenOffice.org 1/10 Beginnersgids OpenOffice.org en MySQL Versie 0.2 Gebruikte database: tabel 1 tabel 2 NAAM : bedrijf VELDEN: id bedrijfsnaam

Nadere informatie

Email instellen. Copyright Starteenwinkel.nl

Email instellen. Copyright Starteenwinkel.nl Email instellen Copyright Starteenwinkel.nl Instaleer een e-mail account in Mac Mail Voordat je aan de slag gaat met deze handleiding, ga eerst na of je het volgende in orde hebt gemaakt: Je hebt een email

Nadere informatie

FIREBIRD DE SAFESCAN TA EN TA+ SOFTWARE OP MEER DAN ÉÉN COMPUTER GEBRUIKEN

FIREBIRD DE SAFESCAN TA EN TA+ SOFTWARE OP MEER DAN ÉÉN COMPUTER GEBRUIKEN FIREBIRD DE SAFESCAN TA EN TA+ SOFTWARE OP MEER DAN ÉÉN COMPUTER GEBRUIKEN Deze handleiding beschrijft het installatieproces voor en het inrichten van één centrale database voor alle computers waar u de

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

Instellingen CMS Pakketten ZENCART INSTALLATIE

Instellingen CMS Pakketten ZENCART INSTALLATIE Instellingen CMS Pakketten ZENCART INSTALLATIE ZenCart installatie! U dient voordat u met stap 1 begint een database te hebben aangemaakt. Weet u niet of u dat heeft gedaan of hoe dat moet? Klik hier voor

Nadere informatie

Beginnen met Drupal 7. Voor beginners

Beginnen met Drupal 7. Voor beginners Beginnen met Drupal 7 Voor beginners Begin Eerst moet Drupal worden gedownload van www.drupal.org. En uitgepakt. Dit kan met een uitpak-pogramma worden uitgepakt. Begin Eerst moet Drupal worden gedownload

Nadere informatie

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Kies File>New>Blank Page>PHP Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Geef de site een passende naam. Kies ook de juiste map voor de webdocumenten.

Nadere informatie

Handleiding aanmaak CSR

Handleiding aanmaak CSR Handleiding aanmaak CSR Voordat u begint: Om een Certificate Signing Request (CSR) te maken moet het programma OpenSSL geïnstalleerd worden. Dit programma kan geheel gratis gedownload worden vanaf de OpenSSL

Nadere informatie

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk:

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk: Pagina 1 van 6 pagina s. Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Doelgroep van dit document De doelgroep van dit document zijn alle gebruikers van Centix die de Centix 3-serie

Nadere informatie

Handleiding installatie Kluwer Belastingpraktijk

Handleiding installatie Kluwer Belastingpraktijk Handleiding installatie Kluwer Belastingpraktijk Inleiding Bij de installatie van Kluwer Belastingpraktijk (KBP) kunnen de volgende situaties (configuraties) van toepassing zijn op het systeem waarop het

Nadere informatie

Handleiding VANAD Comvio SBC Windows

Handleiding VANAD Comvio SBC Windows Handleiding VANAD Comvio SBC Windows Toelichting In deze handleiding wordt beschreven hoe u te werk dient te gaan om uw computer voor te bereiden en in te loggen op VANAD Comvio SBC. Bestemming Dit document

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

WebDAV. Gebruik bestanden op de server alsof ze lokaal op uw computer staan. Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties

WebDAV. Gebruik bestanden op de server alsof ze lokaal op uw computer staan. Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties WebDAV Gebruik bestanden op de server alsof ze lokaal op uw computer staan Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties Datum: November 2010 Aantal pagina's: 7 Versie: 1.30 Doelgroep: Content

Nadere informatie

FTP met Filezilla. Installatie

FTP met Filezilla. Installatie FTP met Filezilla FTP is de naam van het protocol waarmee bestanden op een webserver kunnen worden gezet. Dit document beschrijft hoe je met Filezilla, het broertje van de Mozilla browser, je eigen webiste

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van VBA scripts in Outlook

Handleiding voor het installeren van VBA scripts in Outlook Handleiding voor het installeren van VBA scripts in Outlook Brondocument E:\OutLook\InstallerenVBAScriptOutlook.odt Versiebeheer Versie Datum Uitleg 1.0v 21-03-12 1e versie na draaien prototype klant 1.1v

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

installatiehandleiding

installatiehandleiding installatiehandleiding De Installatieprocedure Zorg ervoor dat u, alvorens u de installatie start, de navolgende gegevens bij de hand heeft (deze heeft u nodig tijdens het installeren): uw FTP-adres (host),

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2012

Installatie SQL Server 2012 Installatie SQL Server 2012 Download de SQL Server express net Advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29062 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk / A. Koppenaal I Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk Inhoudsopgave A Inleiding 1 B Installatie 2 C Troubleshoot 4 1 Melding:... Kan database niet

Nadere informatie

Installatie Handleiding - Multispectraal V.W1.0

Installatie Handleiding - Multispectraal V.W1.0 Installatie Handleiding - Multispectraal V.W1.0 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina Nr. 1. Download 3 2. Database 3 2. WWW 4 2. Verifinger 5 2. Script 6 Download Voorafgaand aan de installatie moet u een aantal

Nadere informatie

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Dit stappenplan kunt u gebruiken als u een nieuwe computer heeft aangeschaft om een oude computer te vervangen. Er is een ander document voor de

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING HANDLEIDING INDIEN U ZICH REEDS HEEFT AANGEMELD EN OVER EEN LOGIN BESCHIKT, KUNT U DIRECT NAAR HOOFDSTUK 2 1. Aanmelden en Registreren U kunt zich aanmelden en registreren voor pcon.update middels onze

Nadere informatie

Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS

Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS Disclaimer: Dit document is geschreven als handleiding voor de installatie van een Enecsys logger op een Synology NAS. Alhoewel geprobeerd is

Nadere informatie

LES 11: VAN LOKAAL NAAR ONLINE. Lesoverzicht: Aan de slag Domeinnaam Web hosting FTP gegevens FTP programma s Database exporteren Samenvatting

LES 11: VAN LOKAAL NAAR ONLINE. Lesoverzicht: Aan de slag Domeinnaam Web hosting FTP gegevens FTP programma s Database exporteren Samenvatting LES 11: VAN LOKAAL NAAR ONLINE Lesoverzicht: Aan de slag Domeinnaam Web hosting FTP gegevens FTP programma s Database exporteren Samenvatting Tijd: 10 minuten Doel: Aan het einde van de les kun je de lokale

Nadere informatie

Inlogprocedure Comvio SBC Online

Inlogprocedure Comvio SBC Online Inlogprocedure Comvio SBC Online Toelichting In deze handleiding wordt beschreven hoe u gebruik kunt maken van Comvio SBC. Bestemming Dit document is bestemd voor klanten van Comvio b.v. Versie 1.0 Juli

Nadere informatie

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren.

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren. Hoofdstuk 1 Om gebruik te maken van de Fastguide koppeling in Intramed moet u een aantal instellingen doen: de Fastguide Plugin installeren; uw Fastguide account toevoegen in Intramed. Vervolgens kunt

Nadere informatie

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express!

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Welkom, Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Onze dienst Cloud24You Express is speciaal ontwikkeld voor klanten die wél kiezen voor een hoge kwaliteit en beschikbaarheid,

Nadere informatie

Installatie Solid Edge ST5

Installatie Solid Edge ST5 Installatie Solid Edge ST5! NEEM DIT DOCUMENT DOOR VOORDAT U UW HUIDIGE SOLID EDGE VERSIE GAAT VERWIJDEREN! LET OP!! SOLID EDGE ST5 KUNT U NIET MEER OP WINDOWS XP INSTALLEREN LET OP!! DE ST5 LICENSE MANAGER

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor Mac OSX Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren en Intramed

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Bibliotheek.nl, februari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je e-reader 3 2. Een e-book lenen

Nadere informatie

Installatie Groeps Login app

Installatie Groeps Login app Installatie Groeps Login app Inleiding Deze handleiding bestaat uit twee delen: 1. Voor de systeembeheerder: technische installatie van de Groeps Login app 2. Voor de systeembeheerder of gebruiker: installatie

Nadere informatie

ISW Presents Debian Homeserver Workshop

ISW Presents Debian Homeserver Workshop ISW Presents Debian Homeserver Workshop Lucas Kauffman Vincent Andries Debian Homeserver Voorzitter ISW lucas@isw.student.khleuven.be serveradmin ISW goose@isw.student.khleuven.be Debian Homeserver Installatie

Nadere informatie

1. Back-up van uw huidige configuratie

1. Back-up van uw huidige configuratie Inleiding In de ochtend van woensdag 19 september zal KPN tussen 03:00 en 05:00 uur onderhoud verrichten op het Zakelijk ADSL netwerk. Er bestaat een geringe kans dat uw verbinding na dit onderhoud niet

Nadere informatie