Voor de overige voorzieningen (rolstoelvoorzieningen, het collectief vervoer en forfaitaire tegemoetkomingen 1 ) wordt geen eigen bijdrage gevraagd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor de overige voorzieningen (rolstoelvoorzieningen, het collectief vervoer en forfaitaire tegemoetkomingen 1 ) wordt geen eigen bijdrage gevraagd."

Transcriptie

1 Bijlage 1 bij raadsvoorstel. (RV ) Voorstel uitbreiding eigen bijdrage regeling De eigen bijdrage is wettelijk geregeld in artikel 15 van de Wmo en het hierop gebaseerde (landelijk geldende) Besluit maatschappelijke ondersteuning (AMvB). Het toepassen van de eigen bijdrage is een bevoegdheid van de gemeenteraad en niet verplicht. Voor de eigen bijdragen voor de AWBZ en Wmo geldt een anticumulatieregeling. Daarbij gaat de Wmo vóór op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dat wil zeggen dat eerst de eigen bijdrage voor de Wmo moet worden betaald en pas daarna de eigen bijdrage voor de AWBZ, indien en voor zover de maximum eigen bijdrage nog niet is bereikt. Een aantal voorzieningen of omstandigheden zijn echter op grond van de Wmo en/of de verordening uitgesloten van het heffen van eigen bijdrage. Uitgesloten zijn: - rolstoelen; - collectief vervoer (= een algemene voorziening); - overige algemene voorzieningen; - alle voorzieningen voor kinderen onder de 18 jaar; - alle voorzieningen indien de aanvrager of zijn partner een intramurale AWBZ-bijdrage is verschuldigd ingevolge artikelen 4 of 14 Bijdragebesluit zorg. De eigen bijdrage wordt geregeld in artikel 7 van de verordening. Kortweg zijn de volgende keuzes mogelijk bij het aanpassen van de eigen bijdrage regeling: - de eigen bijdrage wel toepassen of niet toepassen op specifieke individuele voorzieningen; - de eigen bijdrage volgens de wettelijke maximumbedragen opleggen of de bijdrage in hoogte beperken. Met voorliggende verordening stelt het college voor om voor alle wettelijk toegestane voorzieningen maatschappelijke ondersteuning in de gemeente Bussum een eigen bijdrage te vragen. Voorgesteld wordt om voor de volgende voorzieningen een eigen bijdrage vast te stellen: - Hulp bij het huishouden en persoonlijke assistentie regie; - Woonvoorzieningen; de bouwkundige of woontechnische woonvoorziening (art. 15, onder c.); de niet-bouwkundige of niet-woontechnische woonvoorziening (art. 15, onder d.); - Vervoersvoorzieningen: een vervoersvoorziening in natura (art. 21 onder b.); een persoonsgebonden budget te besteden aan een vervoersvoorziening in natura (art. 21 onder c.); een financiële tegemoetkoming te besteden aan een vervoersvoorziening (art. 21, onder d.); Voor de overige voorzieningen (rolstoelvoorzieningen, het collectief vervoer en forfaitaire tegemoetkomingen 1 ) wordt geen eigen bijdrage gevraagd. De hoogte van de eigen bijdrage zelf wijzigt niet. In de huidige situatie is deze al gemaximeerd, conform de kaders van het Besluit maatschappelijke ondersteuning van het Rijk (de AMvB). 1 Forfaitaire tegemoetkoming zijn financiële tegemoetkoming die daadwerkelijk bedoeld zijn als een tegemoetkoming in de kosten van een voorziening. De totale kosten van de voorziening zijn dan hoger dan de tegemoetkoming, waardoor de burger al een eigen aandeel in de kosten heeft.

2 De wijzigingen in de eigen bijdrageregeling betreft nieuwe aanvragen en geldt niet voor voorzieningen die al zijn verstrekt. Hoe werkt de voorgestelde eigen bijdrage regeling? De wet biedt met betrekking tot de eigen bijdrage weinig ruimte tot beleidsinvulling. De grenzen voor het heffen van eigen bijdragen in de Wmo zijn: - de eigen bijdrage mag voor alle individuele voorzieningen worden toegepast, met uitzondering van de rolstoel en voorzieningen voor kinderen tot 18 jaar; - de aanvrager die reeds op grond van het Bijdragebesluit Zorg een eigen bijdrage is verschuldigd, kan op grond van artikel 4.4 lid 6 van het Besluit maatschappelijke ondersteuning geen eigen bijdrage krachtens de Wmo worden gevraagd; - de eigen bijdrage mag alleen afhankelijk zijn van het inkomen en niet van het vermogen; - voor hulpmiddelen (zoals een tillift) en bouwkundige voorzieningen is de eigen bijdrage periode wettelijk gemaximeerd op 39 perioden van 4 weken (3 jaar); - de eigen bijdrage mag nooit hoger zijn dan de kostprijs van de voorziening en mag niet hoger zijn dan wettelijk vastgestelde maxima (zie tabel 3). Tabel 3 Wettelijk kader eigen bijdrage Wmo (artikel 4.1) Huishouden Laagst mogelijke bijdrage per 4 weken is maximaal Startpunt inkomensafhankelijk deel Marginaal tarief (% van het ) 1 persoon, tot 65 jaar 1 persoon, vanaf 65 jaar 2 of meer personen, tot 65 jaar 17, ,00 17, ,00 25, ,00 2 of meer personen, vanaf 65 jaar 25, ,00 = is het verschil tussen het verzamelinkomen en het startpunt van het inkomensafhankelijke deel. Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Wie chronisch ziek of gehandicapt is, heeft vaak extra kosten. De Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (Wtcg) regelt dat deze mensen een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen van de rijksoverheid. Voor ouderen en arbeidsongeschikten is er een inkomenscompensatie, ter compensatie van verlies van aftrekposten. Voor gemeenten gaat om mensen die voldoen aan een van of beide onderstaande criteria, op basis van een beschikking uit de Wmo: 1. gebruikers van huishoudelijke hulp via een persoonsgebonden budget (Pgb-HbH). Voorwaarde is dat zij een beschikking hebben voor 26 weken of langer in het tegemoetkomingjaar voor één of meer uur huishoudelijke hulp in de week; 2. gebruikers van rolstoelen (manueel en elektrisch) die op basis van de Wmo zijn verstrekt. Het betreft alle gebruikers die op 31 december van het tegemoetkomingjaar een rolstoel in gebruik hadden, en mensen die in het tegemoetkomingjaar een beschikking kregen voor gebruik van een rolstoel.

3 Voor bovenstaande groepen wordt op de eigen bijdragen voor de Wmo sinds 1 januari 2009 een wettelijke korting toegepast van 33%. Deze korting van 33% wordt ook toegepast indien het verzamelinkomen hoger is dan het startpunt van het inkomensafhankelijk deel (het wettelijk sociaal minimum). Deze korting heeft geen effect op het bedrag dat gemeenten ophalen aan eigen bijdragen. Gemeenten ontvangen van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) het bedrag aan eigen bijdragen alsof er geen sprake is van 33% korting. De 33% die minder wordt geïnd door het CAK wordt gecompenseerd middels een fonds van het Rijk. Gemeenten hoeven niets te doen en krijgen ook niet minder aan eigen bijdragen Wmo binnen. Voorbeelden van de berekening van eigen bijdragen hulp bij het huishouden Het door Bussum betaalde uurtarief ( 22,46) aan de hulp bij het huishouden wordt als rekeneenheid gebruikt voor de berekening van de eigen bijdrage. Het CAK berekent of het door de gemeente opgegeven periodebedrag wordt betaald of de door het CAK berekende maximale eigen bijdrage. Voorbeeld 1 Persoon jonger dan 65 jaar en een meerpersoonshuishouden met een indicatie voor 3 uur hulp in de week. De kostprijs per periode van 4 weken (12 uur x 22,46,-) = 270,-. Is het verzamelinkomen minder dan ,-, dan is de periodebijdrage 25,20 en betaalt deze persoon dus 25,20 per vier weken. Hier kan in de meeste gevallen een korting van 33% van afgetrokken worden. Voorbeeld 2 Heeft dezelfde persoon een gezamenlijk verzamelinkomen van ,- dan betaalt deze persoon 25,20 + ( , ,- = ,00) (15% hiervan is 1.916,70 : 13 = 147,44) = 172,64 per vier weken. Hier kan een korting van 33% van afgetrokken worden. Voorbeeld 3 Heeft dezelfde persoon een gezamenlijk verzamelinkomen van ,- dan betaalt deze persoon 25,20 + ( , ,- = ,00) (15% hiervan is 3.416,70 : 13= 262,82) = 288,02. Deze persoon betaalt dan de kostprijs van de thuiszorg ad 270,-. Hier kan een korting van 33% van afgetrokken worden. Voorbeelden van de berekening eigen bijdrage voor woonvoorzieningen De kostprijs van de voorziening wordt gedeeld door 39 en dit bedrag wordt door de gemeente opgegeven aan het CAK als periodebedrag. Met de berekening in tabel 1 wordt door het CAK berekend of het door ons opgegeven periodebedrag wordt betaald of de door het CAK berekende maximale eigen bijdrage. Voorbeeld 1 Traplift kost 4.000,- dit wordt gedeeld door 39 en wij geven aan het CAK een periodebedrag door van 102,56. Gaat het hier om een eenpersoonshuishouden van iemand ouder dan 65 jaar met een inkomen van ,- dan betaalt deze persoon 17,20 per vier weken. Hier kan in de meeste gevallen een korting van 33% van afgetrokken worden. Voorbeeld 2 Heeft dezelfde persoon een inkomen van ,- dan betaald deze persoon 17,20 + ( , ,- = 4.744,-) (15% hiervan is 711,6: 13= 54,74)= 71,94. De maximale eigen bijdrage is dan 71,94 per vier weken. Hier kan een korting van 33% van afgetrokken worden

4 Voorbeeld 3 Heeft dezelfde persoon een inkomen van ,- dan is de maximale eigen bijdrage van deze persoon (25.000, ,- = 9.744,-) (15% hiervan is 1.461,60 :13 = 112,43) = 129,63. Dan betaalt deze persoon 102,56. Dit is kostprijs van de traplift. Hier kan een korting van 33% van afgetrokken worden Effecten van het uitbreiden van de eigen bijdrage regeling Het berekenen van de te verwachten effecten van eigen betalingen is ingewikkeld. Het Centraal Planbureau heeft onderzocht dat eigen betalingen in de zorg twee effecten hebben 2 : 1. een deel van de zorg wordt nog steeds geconsumeerd, maar mensen betalen meer zorg zelf; 2. een ander deel van de zorg wordt niet meer geconsumeerd. Het eerste deel is een financieringsverschuiving: de collectieve uitgaven aan publieke voorzieningen nemen af en de particuliere uitgaven nemen toe. Het tweede deel is een gedragseffect: mensen voorzien zelf (zonder overheidsbemoeienis) in de zorg. Landelijk worden er verschillende methoden gebruikt voor de berekening van de effecten van het invoeren van een eigen bijdrage voor alle wettelijk toegestane individuele voorzieningen Wmo. Bij deze methoden wordt uitsluitend een schatting gemaakt, op basis van rekenkundige aannames, van het te verwachten inkomenseffect (de financieringsverschuiving). Bovengenoemd gedragseffect wordt niet inzichtelijk gemaakt. De gemeente Bussum heeft in samenwerking met SGBO (BMC Onderzoek) een schatting gemaakt van zowel de financieringsverschuiving als het te verwachten gedragseffect. Hiervoor is gebruik gemaakt van de gegevens uit de benchmark Wmo van SGBO. 99 gemeenten nemen deel aan deze benchmark. Bij onderstaande cijfers benadrukken wij dat de cijfers slechts een indicatief beeld geven. Vanwege de beperkte omvang van het aantal gemeenten dat voor alle wettelijke toegestane voorzieningen een eigen bijdrage heft en meedoet aan de benchmark van SGBO is het niet mogelijk om een representatief beeld te krijgen. De financieringsverschuiving SGBO verzamelt voor de benchmark individuele voorzieningen Wmo de gegevens ten aanzien van de eigen bijdrage. 22 van de 99 gemeenten vragen een eigen bijdrage voor alle toegestane voorzieningen. De gemiddelde inkomsten uit eigen bijdragen per inwoner is 12, gemeenten uit de benchmark vragen een eigen bijdrage voor de hulp bij het huishouden. De gemiddelde inkomsten uit eigen bijdragen per inwoner is 10,84. Indien een gemeente besluit om een eigen bijdrage voor alle wettelijke toegestane voorzieningen te heffen en op dit moment uitsluitend een eigen bijdrage heft voor de hulp bij het huishouden, dan is de verwachte groei in de inkomsten uit eigen bijdragen per inwoner 12%. Dit is een indicatief beeld. 3 Voor de gemeente Bussum kan op basis hiervan de volgende schatting gemaakt worden van de te verwachten extra inkomsten als gevolg van de introductie van een eigen bijdrage regeling voor alle wettelijk toegestane individuele voorzieningen Wmo. Deze schatting wordt gemaakt op basis van de cijfers uit Er wordt geen rekening gehouden met hogere uitgaven als gevolg van de 2 Centraal Planbureau, 2008, Gedragseffect van eigen betalingen in de Zvw, p We hebben het hier over een indicatief beeld. Statistisch gezien kan deze stijging ook op toeval berusten, het verschil is niet significant. Om significante verschillen te vinden zijn over het algemeen grotere groepen nodig (de 99 gemeenten verdeeld over een aantal subgroepen is daarvoor te weinig). De gegevens bieden echter wel een goede basis om gefundeerde schattingen te kunnen maken.

5 vergrijzing, de samenstelling van de doelgroep die gebruikt maakt van de voorzieningen (b.v. kinderen onder de 18 jaar), eventuele bezuinigingen op het terrein van de AWBZ, et cetera. Tabel 4 Schatting van de te verwachten extra inkomsten gemeente Bussum Inkomsten Eigen bijdrage 2009 Groeipercentage Geschatte Extra inkomsten 2012 Geschatte inkomsten Eigen bijdrage 2012 Gemeente Bussum ,- 12% , ,- Het gedragseffect Indien gemeenten een eigen bijdrage heffen levert dat naast een besparing ook een gedragseffect op. Dit gedragseffect houdt in dat er minder voorzieningen worden afgenomen in vergelijking met de situatie daarvoor. Zo is landelijk bij de uitvoering van de maatschappelijke ondersteuning bekend dat bij de verstrekking van de hulp bij het huishouden (met een eigen bijdrage), mensen met hoge inkomens ( 4 ) afzien van de gemeentelijke hulp bij het huishouden. Deze mensen regelen vaak de hulp particulier, omdat de eigen bijdrage voor hogere inkomens hoger is dan de kostprijs van de voorziening op de particuliere markt. SGBO verzamelt voor de benchmark de gegevens ten aanzien van de eigen bijdrage en maakt daarbij onderscheid tussen de verschillende individuele voorzieningen. 33 gemeenten uit de benchmark vragen een eigen bijdrage voor een individuele vervoersvoorziening. Bij deze gemeenten is het aantal verstrekkingen per 1000 inwoners 5 % lager in vergelijking met gemeenten die geen eigen bijdrage vragen voor de individuele vervoersvoorzieningen. Dit is een indicatief beeld. 31 gemeenten uit de benchmark vragen een eigen bijdrage voor de individuele woonvoorzieningen. Bij deze gemeenten is het aantal verstrekkingen per 1000 inwoners opnieuw 5 % lager in vergelijking met gemeenten die geen eigen bijdrage vragen voor de individuele vervoersvoorzieningen. Ook dit is een indicatief beeld. Voor de gemeente Bussum kan op basis hiervan de volgende schatting gemaakt worden van de te verwachten lagere uitgaven als gevolg van de introductie van een eigen bijdrage regeling voor alle wettelijk toegestane individuele voorzieningen Wmo. Deze schatting wordt gemaakt op basis van de cijfers uit Er wordt geen rekening gehouden met hogere uitgaven als gevolg van de vergrijzing, de samenstelling van de doelgroep die gebruikt maakt van de voorzieningen (b.v. kinderen onder de 18 jaar), eventuele bezuinigingen op het terrein van de AWBZ, et cetera. Tabel 5 Schatting van de te verwachten lagere uitgaven gemeente Bussum Uitgaven 2009 Gedragseffect Geschatte Lagere uitgaven 2012 Woon Geschatte Uitgaven ,- -5% , ,- Vervoer ,- -5% , ,- Indien gemeenten een eigen bijdrage heffen levert dat naast een besparing ook een gedragseffect op. Dit gedragseffect houdt in dat er minder voorzieningen worden afgenomen in vergelijking met de situatie daarvoor. Voor de gemeente Bussum wordt geschat dat de uitgaven voor vervoer- en woonvoorzieningen ,- lager zullen zijn. Dit is een indicatief beeld. 7 Bij eenpersoonshuishoudens ligt het omslagpunt van hoge inkomens rond de ,-.

6

Eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf en voor de Wmo

Eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf en voor de Wmo Eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf en voor de Wmo De klant betaalt een eigen bijdrage voor de zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die deze thuis krijgt (zorg zonder verblijf),

Nadere informatie

DE EIGEN BIJDRAGE WMO

DE EIGEN BIJDRAGE WMO DE EIGEN BIJDRAGE WMO De eigen bijdrage Wmo in de gemeente Scherpenzeel Postbus 100 3925 ZJ SCHERPENZEEL Stationsweg 389a 3925 CC SCHERPENZEEL Telefoon: (033) 277 23 24 Fax: (033) 277 46 84 E-mail: info@scherpenzeel.nl

Nadere informatie

1.1. Verstrekking van een toegekende individuele voorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget vindt plaats op verzoek van belanghebbende.

1.1. Verstrekking van een toegekende individuele voorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget vindt plaats op verzoek van belanghebbende. Besluit voorzieningen Wmo gemeente Middelburg 2014 Vastgesteld in de collegevergadering van 28 december 2011 Gewijzigd: 11 december 2012, 10 december 2013 Publicatiedatum: 4 januari 2012, 19 december 2012,

Nadere informatie

Raadsvoorstel OP.09A

Raadsvoorstel OP.09A Raadsvoorstel OP.09A Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : C.J. Schreuders Onderwerp : aanpassen Eigen bijdragen Wmo Aan de raad,

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Raalte 2013

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Raalte 2013 CVDR Officiële uitgave van Raalte. Nr. CVDR299846_2 8 mei 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Raalte 2013 Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte gelet op artikel 5 van de Wet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 011 01 33 04 Wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de Wet maatschappelijke ondersteuning in verband met invoering van een vermogensinkomensbijtelling

Nadere informatie

De Wmo en inkomensgrenzen (2012)

De Wmo en inkomensgrenzen (2012) De Wmo en inkomensgrenzen (2012) 1. Aanleiding Recent zijn er door de Tweede Kamer en diverse gemeenten vragen gesteld over inkomensgrenzen in de Wmo, mede naar aanleiding van enkele rechterlijke uitspraken

Nadere informatie

Drie scenario s voor het invoeren van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo.

Drie scenario s voor het invoeren van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo. Drie scenario s voor het invoeren van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo. 1. Inleiding De gemeente Winsum is al enige tijd bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden om voor alle Wmo-voorzieningen

Nadere informatie

Deze toelichting is u toegezegd in de Algemene Raadscommissie van 9 september jl.

Deze toelichting is u toegezegd in de Algemene Raadscommissie van 9 september jl. Ivanl -W- -W- GEMEENTE Hoorn Afdeling Sociale Zaken Aan de leden van de raad Bureau Beleid en Bedrijfsvoering Contactpersoon Telefoonnr. Email D. Bruijn 0229-252200 gemeente@hoorn.nl Uw brief d.d. Zaaknummer

Nadere informatie

Financieel besluit 2010 Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording. Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording

Financieel besluit 2010 Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording. Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording Financieel besluit 2010 Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording a. Een persoonsgebonden budget kan alleen worden toegekend indien een

Nadere informatie

ALTERNATIEF VOOR DE EIGEN BIJDRAGEN WMO VAN DE

ALTERNATIEF VOOR DE EIGEN BIJDRAGEN WMO VAN DE ALTERNATIEF VOOR DE EIGEN BIJDRAGEN WMO VAN DE TIJDELIJKE TECHNISCHE WERKGROEP WMO 1. Inleiding Het college heeft bij het Voorjaarsdebat bezuinigingsvoorstellen voor de Wmo gedaan. Deze bezuinigingsvoorstellen

Nadere informatie

Nieuwsbrief: Bezuinigingen Wmo in 2012

Nieuwsbrief: Bezuinigingen Wmo in 2012 Nieuwsbrief: Bezuinigingen Wmo in 2012 In deze Nieuwsbrief informeren wij u over de veranderingen binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in de gemeente Bernheze en wat dit voor u kan betekenen.

Nadere informatie

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Achtkarspelen 2012

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Achtkarspelen 2012 FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Achtkarspelen 2012 Hoofdstuk 1. Eigen bijdrage en eigen aandeel in de kosten Artikel 1. Hoogte eigen bijdrage en eigen aandeel Lid 1. Bij het verstrekken

Nadere informatie

Uitwerking motie verlaging eigen bijdrage Wmo-voorzieningen

Uitwerking motie verlaging eigen bijdrage Wmo-voorzieningen Uitwerking motie verlaging eigen bijdrage Wmo-voorzieningen - 20160927 Aanleiding Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2016 stelde de raad de motie verlaging eigen bijdrage Wmo-voorzieningen vast.

Nadere informatie

Eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning

Eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder dr. T.C.M. Horn Collegevergadering 9 oktober 2007 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven (023 567 66 15) S.W.H. Vosters (023 567 61 77) Registrat~enummer

Nadere informatie

8200 AB Lelystad 8244 DJ Lelystad

8200 AB Lelystad 8244 DJ Lelystad Aan College van de Gemeente Lelystad Van Wmo Cliëntenraad Lelystad Tav wethouder mevr. J. Sparreboom Adres Postbus 91 Adres Lemmerstraat 127 8200 AB Lelystad 8244 DJ Lelystad Telefoon 0320 264407 E-mail

Nadere informatie

Financieel Besluit maatschappelijke ondersteuning Losser 2018

Financieel Besluit maatschappelijke ondersteuning Losser 2018 Financieel Besluit maatschappelijke ondersteuning Losser 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Losser 2018 Pagina 0 Inhoudsopgave 1. Eigen bijdragen... 2 Artikel 1.1 Eigen bijdrage... 2

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Nota eigen bijdrage Wmo 2016

Nota van B&W. onderwerp Nota eigen bijdrage Wmo 2016 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Nota eigen bijdrage Wmo 2016 Portefeuillehouder dr. Tom Horn Collegevergadering 17 november 2015 inlichtingen Tessa Kraemer (+31235674957), Femke Nederstigt

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2019

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2019 Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2019 Dit Financieel besluit is op 8 januari 2019 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en treedt in werking op 1 januari

Nadere informatie

Drie scenario s voor het invoeren van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo.

Drie scenario s voor het invoeren van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo. Drie scenario s voor het invoeren van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo. 1. Inleiding De gemeente Winsum is al enige tijd bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden om voor alle Wmo-voorzieningen

Nadere informatie

Voorzieningen. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Voorzieningen. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Voorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Gemeente Veendam, 2013 Besluit maatschappelijke ondersteuning... 3 Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget.... 3 Artikel 1.

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2018

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2018 Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2018 Dit Financieel besluit is op 9 januari 2018 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en treedt in werking op 1 januari

Nadere informatie

Notitie bijdrage Wmo 2015

Notitie bijdrage Wmo 2015 Notitie bijdrage Wmo 2015 Inleiding. Deze notitie richt zich op het onderdeel eigen bijdrage binnen de Wmo 2015 (hierna te noemen bijdrage). In de ontwerp Wmo verordening zijn al de nodige zaken geregeld

Nadere informatie

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2016 gemeente Geertruidenberg

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2016 gemeente Geertruidenberg Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2016 gemeente Geertruidenberg Het college van de gemeente Geertruidenberg. Gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning en de verordening Wmo 2015

Nadere informatie

Bijlage 1 van de nadere regels maatschappelijke ondersteuning. Uitleg eigen bijdrage systematiek

Bijlage 1 van de nadere regels maatschappelijke ondersteuning. Uitleg eigen bijdrage systematiek Bijlage 1 van de nadere regels maatschappelijke ondersteuning. Uitleg eigen bijdrage systematiek In deze bijlage wordt uitgelegd hoe de (maximale) eigen bijdrage per voorziening wordt vastgesteld. Deze

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast; gelet op artikel 2.1.3, en 2.1.4 van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 149 van de Gemeentewet; overwegende dat gelet

Nadere informatie

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 behorende bij de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Besluit voorzieningen maatschappelijke

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE ALKMAAR.

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE ALKMAAR. BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE ALKMAAR. - 1 - HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsbepalingen 1) college; het college van burgemeester en wethouders. HOOFDSTUK 2. HULP BIJ

Nadere informatie

Gemeentelijk maatwerk voor personen met een chronische ziekte en/of beperking voor de regio Noord-Limburg. Juni 2014

Gemeentelijk maatwerk voor personen met een chronische ziekte en/of beperking voor de regio Noord-Limburg. Juni 2014 Gemeentelijk maatwerk voor personen met een chronische ziekte en/of beperking voor de regio Noord-Limburg Juni 2014 Inhoud Samenvatting... 3 Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Huidige regelingen ter tegemoetkoming

Nadere informatie

Eigen bijdrage (Wmo) en ouderbijdrage (Jeugdwet)

Eigen bijdrage (Wmo) en ouderbijdrage (Jeugdwet) Onderwerp Registratienummer Registratiecode Auteur Status : Eigen bijdrage (Wmo) en ouderbijdrage (Jeugdwet) : AT14002135 : *AT14002135* : André Goudriaan : Openbaar Eigen bijdrage (Wmo) en ouderbijdrage

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Berkelland 2010

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Berkelland 2010 CVDR Officiële uitgave van Berkelland. Nr. CVDR32504_1 29 mei 2018 Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Berkelland 2010 Hoofdstuk Algemene bepalingen. Artikel Begripsbepalingen. In

Nadere informatie

Overzicht aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 -> 2011

Overzicht aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 -> 2011 Overzicht aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 -> 2011 Tekst Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 Artikel

Nadere informatie

lx] Factsheet parameters Wmo 1.0 GESCAND OP -3 MilM 2015 Gemeente Oostzaan Lbr. 16/010 Hoogte eigen bijdrage Wmo Page 1 of2 Tjoelker, Nicolien Q) 1

lx] Factsheet parameters Wmo 1.0 GESCAND OP -3 MilM 2015 Gemeente Oostzaan Lbr. 16/010 Hoogte eigen bijdrage Wmo Page 1 of2 Tjoelker, Nicolien Q) 1 Lbr. 16/010 Hoogte eigen bijdrage Wmo Page 1 of2 Tjoelker, Nicolien Q) 1 Onderwerp: FW: Lbr. 16/010 Hoogte eigen bijdrage Wmo Van: VNG [nnailto:vng=vng.ni@nnaillo.wdco3.rsgsv.net] Namens VNG Verzonden:

Nadere informatie

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING RHENEN 2013

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING RHENEN 2013 FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING RHENEN 2013 23 april 2013 Het college van Burgemeester en Wethouders van Rhenen, Gelet op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning; Mede gelet op artikel

Nadere informatie

Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Samenvatting Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning en Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Waarover

Nadere informatie

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Noordenveld 2010 Inhoudsopgave

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Noordenveld 2010 Inhoudsopgave Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Noordenveld 2010 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Artikel 1.2 Artikel 1.3 Begripsbepalingen Algemeen gebruikelijk

Nadere informatie

Koen van der Aa raad00202 Juni 2012

Koen van der Aa raad00202 Juni 2012 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Koen van der Aa 0402083524 kda@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Opheffing inkomensgrens CVV Medisch. 12raad00202 Juni

Nadere informatie

Eigen bijdrage Wmo 2017

Eigen bijdrage Wmo 2017 Eigen bijdrage Wmo 2017 Iedere inwoner die gebruik maakt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betaalt daarvoor een eigen bijdrage. Inwoners die gebruik maken van bepaalde voorzieningen (bijvoorbeeld:

Nadere informatie

besluit vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Edam-Volendam 2017.

besluit vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Edam-Volendam 2017. Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Edam-Volendam 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Edam-Volendam; gelet op artikel 12 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Eigen bijdrage (onder de Wmo2105 heet dit: bijdrage in de kosten)

Eigen bijdrage (onder de Wmo2105 heet dit: bijdrage in de kosten) Eigen bijdrage (onder de Wmo2105 heet dit: bijdrage in de kosten) Inleiding Het vaststellen van de eigen bijdrage kent veel factoren. Om duidelijkheid te scheppen in de wijze waarop de eigen bijdrage op

Nadere informatie

Financieel Besluit maatschappelijk ondersteuning gemeente Grootegast 2015

Financieel Besluit maatschappelijk ondersteuning gemeente Grootegast 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Grootegast. Nr. 68831 28 juli 2015 Financieel Besluit maatschappelijk ondersteuning gemeente Grootegast 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

Besluit voorzieningen Wmo gemeente Veere Vastgesteld in de collegevergadering van 17 december 2013

Besluit voorzieningen Wmo gemeente Veere Vastgesteld in de collegevergadering van 17 december 2013 Besluit voorzieningen Wmo gemeente Veere 2014 Vastgesteld in de collegevergadering van 17 december 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget....3

Nadere informatie

BIJLAGE Ib. Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning ISD De Rijnstreek

BIJLAGE Ib. Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning ISD De Rijnstreek A. Algemene toelichting 1.0 Omvang van de eigen bijdrage/eigen aandeel In de Verordening is bepaald dat een cliënt een eigen bijdrage betaalt bij een voorziening in natura of een persoonsgebonden budget

Nadere informatie

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013.

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Portefeuillehouder: Onderwerp: B.G. Schalkwijk vaststellen van het Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland, overwegende dat

Nadere informatie

Besluit individuele voorzieningen. Gemeente Tiel 2010. Gemeente Tiel Afdeling Werk, Inkomen en Zorg Unit Wmo

Besluit individuele voorzieningen. Gemeente Tiel 2010. Gemeente Tiel Afdeling Werk, Inkomen en Zorg Unit Wmo Gemeente Tiel 2010 Gemeente Tiel Afdeling Werk, Inkomen en Zorg Unit Wmo Hoofdstuk 1 Artikel 1 Algemene bepalingen...3 Begripsbepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Het persoonsgebonden budget en de financiële tegemoetkoming...4

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015 GEMEENTE EPE

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015 GEMEENTE EPE CVDR Officiële uitgave van Epe. Nr. CVDR364526_1 13 maart 2018 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015 GEMEENTE EPE Burgemeester en wethouders van Epe Gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Eigen bijdrage onder de WMO

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Eigen bijdrage onder de WMO Aan de gemeenteraad 7 november 2006 Onderwerp: Eigen bijdrage onder de WMO 1. Voorstel Bij de toepassing van de eigen bijdrage binnen de WMO wordt uitgegaan van variant 3 handhaven status quo. Het beleid

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning 2016

Besluit maatschappelijke ondersteuning 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning 2016 citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2016 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van het college van B & W van 22 december 2015 Besluit maatschappelijke

Nadere informatie

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente.

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente. De WMO WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente. Het doel van de WMO is om mensen met een beperking te ondersteunen. Heeft u hulp nodig bij het opruimen

Nadere informatie

Vooruitblik op uitwerking nadere regels bij Verordening Maatschappelijke ondersteuning MVS 2015

Vooruitblik op uitwerking nadere regels bij Verordening Maatschappelijke ondersteuning MVS 2015 Vooruitblik op uitwerking nadere regels bij Verordening Maatschappelijke ondersteuning MVS 2015 Inleiding De verordening maatschappelijke ondersteuning MVS 2015 biedt het kader voor de verstrekking van

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2016

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede de Verordening

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BUSSUM 2011

TOELICHTING OP HET BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BUSSUM 2011 TOELICHTING OP HET BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BUSSUM 2011 INHOUD HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN...1 HOOFDSTUK 2 BIJZONDERE REGELS OVER HET PERSOONSGEBONDEN BUDGET...2 HOOFDSTUK 3

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2016_BW_00318

DIGITAAL AFSCHRIFT 2016_BW_00318 DIGITAAL AFSCHRIFT 2016_BW_00318 OPSCHRIFT Vergadering van 19 april 2016 Bevoegde portefeuillehouder: Arno van Kempen Onderwerp Raadsmededeling over: motie voorkomen stapeling eigen bijdrage - Besluitvormend

Nadere informatie

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Aan: Namens: Onderwerp: Wmo adviesraad het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Geachte Leden van de Wmo Adviesraad, De

Nadere informatie

Financiële gevolgen van het afschaffen van de buitengewone uitgavenregeling

Financiële gevolgen van het afschaffen van de buitengewone uitgavenregeling Financiële gevolgen van het afschaffen van de buitengewone uitgavenregeling Toelichting bij de uitkomsten van de rekenvoorbeelden I Toelichting bij de Buitengewone uitgaven Het bepalen van de aftrek buitengewone

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer Te besluiten om 1. Het minimabeleid met ingang van 1 januari 2015 aan te passen door wijziging van de richtlijnen;

Nadere informatie

Bijlage: Vaststelling eigen bijdrage en besteedbaar inkomen voor een aantal categorieën.

Bijlage: Vaststelling eigen bijdrage en besteedbaar inkomen voor een aantal categorieën. Bijlage: Vaststelling eigen bijdrage en besteedbaar inkomen voor een aantal categorieën. Beschrijving van de eigen bijdrage systematiek Deze bijlage geeft een beschrijving van de wijze waarop de eigen

Nadere informatie

Behorend bij raadsvoorstel over Kaders en verordening Wmo 2015. Bijlage overzicht voorgestelde beslispunten, opties en onderwerpen

Behorend bij raadsvoorstel over Kaders en verordening Wmo 2015. Bijlage overzicht voorgestelde beslispunten, opties en onderwerpen Behorend bij raadsvoorstel over Kaders en verordening Wmo 2015 Bijlage overzicht voorgestelde beslispunten, opties en onderwerpen Nr Onderwerp Opties Voorgestelde beslissing 1 Persoonsgebonden budget Optie

Nadere informatie

6.004461. ttofí: Ambt/.. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070) 373 8393 1

6.004461. ttofí: Ambt/.. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070) 373 8393 1 ttofí: Ambt/.. B.V.O.: Vereniging van Nederlandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 1 betreft ons kenmerk datum Hoogte

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE LANGEDIJK

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE LANGEDIJK GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Langedijk Nr. 13263 22 januari 2018 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE LANGEDIJK 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend, gelet op artikel 160 van de gemeentewet, besluit vast te stellen het

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend, gelet op artikel 160 van de gemeentewet, besluit vast te stellen het Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend, gelet op artikel 160 van de gemeentewet, besluit vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning Purmerend 2016 Hoofdstuk

Nadere informatie

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting op het besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 2 INHOUDSOPGAVE Toelichting

Nadere informatie

besluiten vast te stellen het volgende BESLUIT MAATSCHAPPELIJK ONDERSTEUNING GEMEENTE MARUM 2015

besluiten vast te stellen het volgende BESLUIT MAATSCHAPPELIJK ONDERSTEUNING GEMEENTE MARUM 2015 Burgemeester en wethouders van de gemeente Marum; gelet op artikel 2.1.3 van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 149 van de Gemeentewet; overwegende dat gelet op de Verordening Wet maatschappelijke

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE ROERMOND

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE ROERMOND BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE ROERMOND 2014 FINANCIËLE REGELS VANAF 1 JANUARI 2014 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Artikel 1: Bedragen eigen bijdrage en eigen aandeel 3 Artikel 2. Uurtarief

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE MARUM 2016

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE MARUM 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Marum; gelet op artikel 2.1.3. van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 149 van de Gemeentewet; overwegende dat gelet op de Verordening Wet maatschappelijke

Nadere informatie

CONCEPT (model)besluit BEHORENDE BIJ DE VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2013

CONCEPT (model)besluit BEHORENDE BIJ DE VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2013 CONCEPT (model)besluit BEHORENDE BIJ DE VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2013 Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1. Definities In dit besluit wordt verstaan onder: a. Budgethouder: een persoon aan

Nadere informatie

BESLUIT VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Súdwest-Fryslân

BESLUIT VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Súdwest-Fryslân BESLUIT VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2013 Súdwest-Fryslân 1 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11

Nadere informatie

Koepelorganisatie Zorg Burgerparticipatie in de gemeente Sluis

Koepelorganisatie Zorg Burgerparticipatie in de gemeente Sluis Project AWBZ Projectleider: L.de Baere E mail: debaere@zeelandnet.nl Tel.nr. 0117 492175 Koepelorganisatie Zorg Burgerparticipatie in de gemeente Sluis Consequenties van de wijziging Algemene Wet Bijzondere

Nadere informatie

Financieel Besluit maatschappelijk ondersteuning gemeente Grootegast 2015

Financieel Besluit maatschappelijk ondersteuning gemeente Grootegast 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast; gelet op artikel van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 149 van de Gemeentewet; overwegende dat gelet op de Verordening

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Wormerland 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Wormerland 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Wormerland. Nr. 50136 8 juni 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Wormerland 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning. gemeente Nunspeet 2010

Besluit maatschappelijke ondersteuning. gemeente Nunspeet 2010 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2010 Besluit WMO gemeente Nunspeet Januari 2010 afdeling Publiek en Sociaal gemeente Nunspeet - 2 - Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente

Nadere informatie

Eigen bijdrage Wmo 2009. Informatie

Eigen bijdrage Wmo 2009. Informatie Eigen bijdrage Wmo 2009 Informatie CAK Het CAK berekent en incasseert de eigen bijdragen voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wmo en is verantwoordelijk voor de financiering van AWBZ-instellingen.

Nadere informatie

informatie over de eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen

informatie over de eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen informatie over de eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen 2016 Inhoudsopgave Inleiding 5 1 Eigen bijdrage 7 2 Maximale periodebijdrage 8 3 Kosten van de voorziening 11 4 Hoe lang betaalt u de eigen bijdrage?

Nadere informatie

Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Heerhugowaard 2014

Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Heerhugowaard 2014 CVDR Officiële uitgave van Heerhugowaard. Nr. CVDR325435_1 7 november 2017 Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Heerhugowaard 2014 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Inkomen en peilar 1.Onder

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 169685 5 december 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2017 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in artikel 4 en 5 van de Wet maatschappelijke ondersteuning, alsmede de

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in artikel 4 en 5 van de Wet maatschappelijke ondersteuning, alsmede de Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2013 Nr. 114031 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in artikel 4 en 5 van de Wet maatschappelijke ondersteuning,

Nadere informatie

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel; Gemeenteblad Jaar 2015 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel Onderwerp ter instemming van de raadsleden mevrouw oosma (GroenLinks) en mevrouw Shahsavari (CDA) van 26

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de voorzitter van de commissie Samenleving. Jurriaan van der Meijden. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten

Geachte voorzitter, RIS Aan de voorzitter van de commissie Samenleving. Jurriaan van der Meijden. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten Typ teksttyp teksttyp tekst drs. K.P. Klein Wethouder van Stedelijke Economie, Zorg en Havens 030 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Samenleving Datum 17 januari

Nadere informatie

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties In deze bijlage behandelen we kort vijf opties die de gemeente kan inzetten bij de

Nadere informatie

Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Financieel Besluit. Behorende bij de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2013

Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Financieel Besluit. Behorende bij de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2013 Gemeente Utrechtse Heuvelrug Financieel Besluit Behorende bij de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2013 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording...

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr. 264157 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

B e s l u i t e n: Burgemeester en wethouders van Purmerend, Gelet op Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Purmerend 2011,

B e s l u i t e n: Burgemeester en wethouders van Purmerend, Gelet op Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Purmerend 2011, Burgemeester en wethouders van Purmerend, Gelet op Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Purmerend 2011, B e s l u i t e n: vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

I n f o r m a t I e f o l d e r

I n f o r m a t I e f o l d e r I n f o r m a t I e f o l d e r INDIVIDUELE VOORZIENINGEN WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Algemeen Wanneer u in uw leven te maken krijgt met ziekte of handicap, kan dat betekenen dat u allerlei beperkingen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr januari Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel

GEMEENTEBLAD. Nr januari Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 8750 15 januari 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2018 College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015 1 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015 - De colleges van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Secretaris-generaal Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt Algemeen

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van

Besluit maatschappelijke ondersteuning citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Onderwerp: besluit

Nadere informatie

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Wmo Woensdrecht 2013. Vastgesteld in de collegevergadering van 17 september 2013

Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Wmo Woensdrecht 2013. Vastgesteld in de collegevergadering van 17 september 2013 Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Wmo Woensdrecht 2013 Vastgesteld in de collegevergadering van 17 september 2013 1 Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget en

Nadere informatie

Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Slochteren.

Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Slochteren. CONCEPT CONCEPT CONCEPT Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente. Inleiding Naast een Verordening individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

gelet op artikel 2.1.3. van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 149 van de Gemeentewet;

gelet op artikel 2.1.3. van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 149 van de Gemeentewet; Burgemeester en wethouders van de gemeente Marum; gelet op artikel 2.1.3. van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 149 van de Gemeentewet; overwegende dat gelet op de Verordening Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Versie d.d. 16 oktober 2006

Besluit maatschappelijke ondersteuning Versie d.d. 16 oktober 2006 Besluit maatschappelijke ondersteuning Versie d.d. 16 oktober 2006 Toelichting Inleiding. Naast de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning.

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

ECSD/U201600288 Lbr. 16/010

ECSD/U201600288 Lbr. 16/010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Hoogte eigen bijdragen Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201600288 Lbr. 16/010 bijlage(n) 1 datum 1 maart 2016

Nadere informatie

gelet op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Culemborg 2011;

gelet op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Culemborg 2011; Gem: 0612099 Besluit maatschappelijke ondersteuning Culemborg Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Culemborg; gelet op artikel 5 de Wet maatschappelijke ondersteuning, gelet op de

Nadere informatie

I-SZ/2015/2087 / RIS (Bijlage) Regeling Compensatie Zorgkosten 2016

I-SZ/2015/2087 / RIS (Bijlage) Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 I-SZ/2015/2087 / RIS 2015-546 (Bijlage) Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 Vastgesteld door het College 20 oktober 2015 . Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 2 Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 (RCZ)

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Aalten 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Aalten 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Aalten. Nr. 67 0 januari 05 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Aalten 05 Artikel. Hoogte pgb. De hoogte van een pgb: a. wordt bepaald aan de hand

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp: Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Overbetuwe 2012 Ons kenmerk: 11BWB00081 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelezen de adviezen van de Cliëntenraad Wmo van

Nadere informatie