Duurzaam en helder naar de toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaam en helder naar de toekomst"

Transcriptie

1 Duurzaam en helder naar de toekomst De visie en ambitie van Nefyto Visie Voor een productieve en duurzame landen tuinbouw is geïntegreerde gewasbescherming een belangrijke voorwaarde. Deze land- en tuinbouw is economisch rendabel, zorgt voor voldoende beschikbaarheid van gezond voedsel, belast het milieu zo min mogelijk, geeft ruimte aan natuur en bevordert daarmee de biodiversiteit. Ambitie De bij Nefyto aangesloten bedrijven leveren oplossingen voor het gezond houden van gewassen in alle land- en tuinbouwsystemen, van biologisch tot geïntegreerd. Deze oplossingen omvatten een combinatie van producten, technologie en kennis. Door een continue verbetering hiervan en een verantwoorde toepassing kan de agrarische sector verder verduurzamen. De bijdrage van de gewasbeschermingsbedrijven aan verduurzaming wordt door de samenleving erkend en gewaardeerd, evenals hun openheid en betrokkenheid. Vier pijlers Voor het realiseren van haar ambitie zijn dit de sleutelbegrippen voor Nefyto, de vier pijlers van haar ambitie. Vernieuwend Verhelderend Verantwoord Verbindend Nefyto (Dutch Crop Protection Association) behartigt de belangen van in Nederland gevestigde bedrijven die oplossingen ontwikkelen voor de bestrijding van ziekten, plagen en onkruiden in de land- en tuinbouw.

2 Vernieuwend Wij willen een voortrekker zijn in de verdere ontwikkeling van een voldoende breed middelenpakket voor de diversiteit van gewassen in alle landen tuinbouwsystemen. Wij zijn een innoverende bedrijfstak. We richten ons op de ontwikkeling van nieuwe middelen en zorgen ervoor dat reeds toegelaten middelen blijven voldoen aan de nieuwste eisen. Vernieuwing betreft ook het teeltsysteem als geheel. Er is behoefte aan betere oplossingen die aansluiten bij de verwachtingen van de samenleving en die bijdragen aan een duurzamere en productieve land- en tuinbouw. Ook het slim toepassen van middelen in de precisielandbouw draagt bij aan verduurzaming, doordat met een gerichte aanpak meer opbrengst wordt gehaald met minder milieubelasting en middelengebruik. Wij leveren kennis, producten en technologieën voor weerbare planten en een gezonde bodem. Als het gaat om de veiligheid van producten spelen Middelen wij in op de eisen van wetenschap en maatschappij of lopen daarin voorop. Wij spelen in op de eisen en verwachtingen van retail en Teeltsysteem consument ten aanzien van duurzaamheid. Onze focus ligt op het ontwikkelen van betere chemische en biologische middelen voor toepassing in alle landbouw systemen. Wij blijven inzetten op de ontwikkeling van middelen en technologieën die veilig zijn voor mens, dier en milieu. Waarbij veiligheid wordt beoordeeld op een wetenschappelijke basis. Wij zijn aanjager van nieuwe technieken in de precisielandbouw.

3 Verantwoord Gewasbeschermingsmiddelen ondergaan een uitgebreide toelatingsprocedure, met strenge eisen ten aanzien van veiligheid. Wij willen dat onze producten zorgvuldig en verantwoord worden gebruikt, zodat er geen ongewenste emissie naar het milieu plaatsvindt en residuen op voedingsproducten binnen de gestelde normen blijven. Ook de veiligheid van de toepasser, omstanders en omwonenden moet zijn gegarandeerd. Wij nemen onze verantwoordelijkheid hierin serieus. Onze Product Stewardship Gedragscode is daarbij de leidraad. Deze schrijft voor dat we er actief op toezien dat er verantwoord wordt omgegaan met onze producten, door de hele keten heen. Wij zijn een drijvende kracht om technologie te ontwikkelen en te implementeren waarmee milieubelasting wordt voorkomen of geminimaliseerd. Gezond gewas Wij leveren kennis over ziekten, plagen en onkruiden. Zodat telers op het juiste moment de juiste middelen kunnen inzetten en het ontstaan van resistentie wordt voorkomen. Gewasbeschermingsmiddelen horen op het gewas. Daarom stimuleren wij iedereen die onze producten toepast om verantwoord om te gaan met water en waterbronnen, bodemgezondheid, Productbegeleiding luchtkwaliteit en biodiversiteit. Met voorlichting en advies ondersteunen wij hen hierin. Wij stellen essentiële Wij maken het tracking & Wij streven naar een optimaal resultaat met en actuele product- en tracing systeem voor onze een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee sluiten we aan bij het beschikbaar, voor veiligheidsinformatie producten sluitend, zodat deze door de hele keten heen maatschappelijke gewenste meer veilige opslag, gevolgd kunnen worden. Ook opbrengst met minder milieubelasting. transport en gebruik de distributie en de uitwisseling van onze producten. van productinformatie worden hierdoor efficiënter.

4 Verbindend Wij betrekken alle partijen bij de ontwikkelingen in onze bedrijfstak, onder meer via werkbezoeken en issuemeetings. We zijn ons ervan bewust dat wij een schakel zijn in de plantaardige keten die begint bij de agrarisch ondernemer en eindigt bij de consument. In die keten willen wij een actieve, vertrouwde en zichtbare partner zijn voor overleg, zo ook in de dialoog met politici, beleidsmakers, NGO s, wetenschappers en burgers. Wij communiceren met de samenleving over de noodzaak om gewassen gezond te houden en wij beantwoorden vragen over gewasbescherming. Stakeholders Kleine teelten nemen een belangrijke plaats in. Wij erkennen het belang van deze teelten en hun behoefte aan voldoende oplossingen voor het gezond houden van gewassen. Daarom werken wij mee aan oplossingen. Dat geldt ook voor het gebruik van middelen in de publieke ruimte en voor particulier gebruik. Wij voelen ons sterk betrokken bij de land- en tuinbouw, zowel bij de voedselproductie als de sierteelt. Ook zien we de belangrijke plaats die de sector inneemt in de samenleving en de uitdagingen waar de ondernemers voor staan. Samenleving Wij streven er naar erkend te worden als een bedrijfstak die op een maatschappelijk verantwoorde wijze bijdraagt aan een duurzame voedselproductie, met behoud van schoon water, een gezonde bodem, zuivere lucht en biodiversiteit.

5 Verhelderend Wetenschappelijke kennis en feiten zijn voor ons het uitgangspunt. Tegelijk beseffen we dat gewasbeschermingsmiddelen emoties oproepen. Daar hebben we begrip voor en we nemen dit serieus. Wij hebben oog voor wat er in de wereld leeft en reageren adequaat op berichten vanuit samenleving, politiek en media. In een open communicatie vertellen wij een eerlijk verhaal over gewasbescherming. Dit doen wij via eigen publicaties, publieke media, vakmedia, social media en in discussies. Ook staan we open voor persoonlijk contact met iedereen die met ons in gesprek wil. We communiceren proactief en begrijpelijk. Wij vergroten onze transparantie ten aanzien van de afzet van onze bedrijfstak. Dit doen wij door meer inzicht te geven in de trends in het gebruik van onze middelen. Kennis Wij geven een duidelijk en onderbouwd antwoord op vragen en wensen vanuit de keten, de overheid en maatschappelijke organisaties. Wij stellen onze wetenschappelijke inzichten beschikbaar om bij te dragen aan kennis rond gewasbescherming. Wij nemen onbegrip en onduidelijkheid over de effecten van onze middelen weg door online een wetenschappelijke fact-checker aan te bieden. Transparantie Onze toelatingsstudies bevatten concurrentiegevoelige informatie. Daarom worden deze in samengevatte vorm door EFSA en Ctgb gepubliceerd. Bij Nefyto aangesloten bedrijven bieden de mogelijkheid om toelatingsstudies in te zien in reading rooms.

6 Nefyto in beweging Dialoog als startpunt Gewasbescherming is regelmatig onderwerp van het publiek en politiek debat. Dat leidt tot maatschappelijke discussie. Naar aanleiding hiervan is Nefyto de dialoog aangegaan met haar stakeholders. Dit is gedaan in vier sessies met achtereenvolgens ketenpartijen, wetenschap, media en maatschappelijke organisaties. In deze dialoogsessies is van gedachten gewisseld over de richting die de gewasbescherming op moet en hebben stakeholders verteld wat zij van de gewasbeschermingsbedrijven verwachten. Voor Nefyto waren dit inspirerende bijeenkomsten, die ons hebben geholpen de hier gepresenteerde visie en ambitie te formuleren. Duurzaam en helder naar de toekomst De visie en ambitie geven richting aan de beweging die Nefyto en de aangesloten bedrijven al hadden ingezet, maar die nu scherper en duidelijker is geformuleerd. Een ambitie is nooit een eindstation. Bovendien zullen zich ongetwijfeld nieuwe ontwikkelingen aandienen die actie vereisen. Zo zullen technologische innovaties en wetenschappelijke ontwikkelingen blijven komen en om een inpassing vragen, waarmee weer een stap naar verdere verduurzaming kan worden gemaakt. Nefyto (Dutch Crop Protection Association), Postbus 80523, 2508 GM Den Haag, telefoon (070) , december 2016 Dit is een uitdaging die Nefyto en de aangesloten bedrijven graag aangaan, in een open samenwerking met stakeholders en andere partijen. Duurzaam en helder naar de toekomst. Wij nodigen u uit om ons hierop te blijven aanspreken.

Toekomstgerichte aardappelteelt Groene gewasbescherming. Carlos Nijenhuis 18 juni 2018

Toekomstgerichte aardappelteelt Groene gewasbescherming. Carlos Nijenhuis 18 juni 2018 Toekomstgerichte aardappelteelt Groene gewasbescherming Carlos Nijenhuis 18 juni 2018 Agenda Visie en ambitie Nefyto Politiek Agrifood Innovatie gewasbeschermingsmiddelen Wat kunt U doen? Wij ontwikkelen

Nadere informatie

Samen werken aan gezonde gewassen en veilige voeding. Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm Better Together

Samen werken aan gezonde gewassen en veilige voeding. Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm Better Together Samen werken aan gezonde gewassen Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm 2017-2020 Better Together Verantwoorde gewasbescherming, een zaak voor ons allen! Maximaal oogsten met een minimale milieubelasting.

Nadere informatie

Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid

Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid Helma Verberkt Beleidsspecialist Gewasbescherming / Plantgezondheid LTO Glaskracht Nederland 4 december 2013 Ontwikkelingen op nationaal en Europees

Nadere informatie

Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030

Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030 Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030 Met bollen en bloemen van topkwaliteit, vrij van ziekten, op een rendabele manier geteeld in harmonie met de omgeving, emissieloos, klimaatneutraal en met een

Nadere informatie

Duurzaam middelengebruik: een gezamenlijke opgave. Ernst van den Ende Algemeen Directeur Plant Sciences Group Wageningen UR

Duurzaam middelengebruik: een gezamenlijke opgave. Ernst van den Ende Algemeen Directeur Plant Sciences Group Wageningen UR Duurzaam middelengebruik: een gezamenlijke opgave Ernst van den Ende Algemeen Directeur Plant Sciences Group Wageningen UR Toenemende vraag naar voedsel Beschikbaarheid ongelijk verdeeld Malnutrition

Nadere informatie

Innovatie voor verduurzaming. Kansen innovatie verantwoord en zorgvuldig benutten

Innovatie voor verduurzaming. Kansen innovatie verantwoord en zorgvuldig benutten Innovatie voor verduurzaming Kansen innovatie verantwoord en zorgvuldig benutten Hinse Boonstra, Ctgb relatiedag, 15 juni 2017 Science for a better life Zaden, middelen en diensten voor een duurzame geïntegreerde

Nadere informatie

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Markt trends Vraag naar veilig en duurzaam geteeld voedsel Sterkere focus op voedselkwaliteit en gezonde

Nadere informatie

Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen? Wie beslist over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Wie is verantwoordelijk voor de toepassing?

Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen? Wie beslist over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Wie is verantwoordelijk voor de toepassing? Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen? Wie beslist over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Wie is verantwoordelijk voor de toepassing? Hoe kunnen gewasbeschermingsmiddelen veilig worden toegepast?

Nadere informatie

Green Deal groene gewasbescherming

Green Deal groene gewasbescherming Green Deal groene gewasbescherming Jacobijn van Etten Projectleider Green Deal Ctgb Coördinator biologische middelen 11 juni 2015 Inhoud Vergroening Begrippen Doelstelling Green Deal Werkwijze Resultaten

Nadere informatie

Grote opgaven voor een duurzame economie: welke oplossing heb jij?

Grote opgaven voor een duurzame economie: welke oplossing heb jij? Grote opgaven voor een duurzame economie: welke oplossing heb jij? Een challenge voor studenten (v)mbo, hbo en wo Challenge? Onze maatschappij staat voor een grote uitdaging rondom klimaat, energie, duurzaamheid

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Toekomstvisie gewasbescherming 2030, naar weerbare planten en teeltsystemen. Gewasbescherming in maatschappelijke context

Toekomstvisie gewasbescherming 2030, naar weerbare planten en teeltsystemen. Gewasbescherming in maatschappelijke context Toekomstvisie gewasbescherming 2030, naar weerbare planten en teeltsystemen Gewasbescherming in maatschappelijke context Effectieve gewasbescherming is noodzaak De effectieve beheersing van ziekten, plagen

Nadere informatie

Gewasbescherming en omwonenden

Gewasbescherming en omwonenden Gewasbescherming en omwonenden Grondontsmetting Grondontsmetting op land- en tuinbouwpercelen Informatie voor omwonenden Waarom ontvangt u deze folder? Binnenkort wordt er in uw omgeving een grondontsmetting

Nadere informatie

De principes van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) met aardappel als voorbeeld

De principes van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) met aardappel als voorbeeld De principes van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) met aardappel als voorbeeld Piet M. Boonekamp Foodlog symposium Landbouw zonder chemie, hoe dan? Ommeren 15 april, 2019 Stelling: Gewasbescherming

Nadere informatie

Interactie consument en producent Op weg naar gezonde groei, duurzame oogst. Ronald Hiel 11 juni 2015

Interactie consument en producent Op weg naar gezonde groei, duurzame oogst. Ronald Hiel 11 juni 2015 Interactie consument en producent Op weg naar gezonde groei, duurzame oogst Ronald Hiel 11 juni 2015 Wat u te wachten staat: Even voorstellen Waar staan we nu: resultaten en uitdagingen Hoe ziet het speelveld

Nadere informatie

Productschap Tuinbouw Met Minder Meer. Helma Verberkt 26 juni 2012 Landelijke dag Roos

Productschap Tuinbouw Met Minder Meer. Helma Verberkt 26 juni 2012 Landelijke dag Roos Productschap Tuinbouw Met Minder Meer Helma Verberkt 26 juni 2012 Landelijke dag Roos Nieuwe werkwijze en programmering Productschap Tuinbouw 6 programma s Ondernemingsplatforms (OP) Commissie Voedingstuinbouw

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

25 jaar NAV NAV-visie op de Nederlandse akkerbouw tot 2030

25 jaar NAV NAV-visie op de Nederlandse akkerbouw tot 2030 25 jaar NAV 1 NAV-visie op de Nederlandse akkerbouw tot 2030 Visie NAV 2 Visie NAV: Een goed inkomen voor akkerbouwers Economisch en maatschappelijk duurzame akkerbouw Gewenste situatie: Nederlandse boeren

Nadere informatie

Opbouw. IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we in Europa? IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we? Wat speelt er? Wat gaat er komen?

Opbouw. IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we in Europa? IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we? Wat speelt er? Wat gaat er komen? Opbouw Verduurzaming van gewasbescherming: welke activiteiten onderneemt de toelatingspraktijk? IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we? Wat speelt er? Wat gaat er komen? Martine Lans IPM: welke rol

Nadere informatie

Jaarplan Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag

Jaarplan Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Jaarplan 2019 - Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Bij Plantgezondheid is het van belang om zowel te werken aan de korte alsmede aan de lange termijn doelstellingen. De behoefte

Nadere informatie

Ambitie Plantgezondheid 2030 GEZONDE TEELT, GEZONDE TOEKOMST

Ambitie Plantgezondheid 2030 GEZONDE TEELT, GEZONDE TOEKOMST Ambitie Plantgezondheid 2030 GEZONDE TEELT, GEZONDE TOEKOMST Ambitie Plantgezondheid 2030 GEZONDE TEELT, GEZONDE TOEKOMST In 2030 is de Nederlandse voedsel- en sierteelt wereldwijd koploper in kwaliteit

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER Marleen Mertens Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) INVLOED VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN Positieve effecten: Bijdrage

Nadere informatie

Notitie: Van : Vereniging Agrodis Datum : augustus 2012 Betreft : Agrodis reactie op Nationaal Actieplan (NAP), publicatiedatum 16 juli 2012

Notitie: Van : Vereniging Agrodis Datum : augustus 2012 Betreft : Agrodis reactie op Nationaal Actieplan (NAP), publicatiedatum 16 juli 2012 Notitie: Van : Vereniging Agrodis Datum : augustus 2012 Betreft : Agrodis reactie op Nationaal Actieplan (NAP), publicatiedatum 16 juli 2012 Geachte mevrouw Van der Ham, De vereniging Agrodis brancheorganisatie

Nadere informatie

C-164 Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen

C-164 Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen C-164 Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen Partijen 1. De Staatssecretaris van Economische Zaken, mevrouw S.A.M. Dijksma, handelend als bestuursorgaan, hierna te noemen: EZ; 2. Het bestuur van het

Nadere informatie

Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw Den Haag, 20 maart Henry Meijdam. voorzitter Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw Den Haag, 20 maart Henry Meijdam. voorzitter Raad voor de leefomgeving en infrastructuur www.rli.nl Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw Den Haag, 20 maart 2013 Henry Meijdam voorzitter Raad voor de leefomgeving en infrastructuur Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw

Nadere informatie

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis Duurzame kennis door publiek-private samenwerking Annet Zweep Directie Agrokennis Opbouw van mijn verhaal 1. Introductie van mijzelf 2. Topsector en proces 3. Per PPS van vandaag: doel, opzet en wijze

Nadere informatie

Uitdaging gewasbescherming 21 e eeuw: Na 10,000 jaar selectie: Herstel weerbaarheid door bv: 8 principes van IPM

Uitdaging gewasbescherming 21 e eeuw: Na 10,000 jaar selectie: Herstel weerbaarheid door bv: 8 principes van IPM Geïntegreerde gewasbescherming en plaagbestrijding, maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen van vergroening bestrijdingsmiddelen Willem Jan de Kogel Inleiding Maatschappelijke ontwikkelingen

Nadere informatie

Gewasbescherming: Vanwaar komen we en waar gaan we naar toe? Mathias Abts Departement Landbouw en Visserij

Gewasbescherming: Vanwaar komen we en waar gaan we naar toe? Mathias Abts Departement Landbouw en Visserij Gewasbescherming: Vanwaar komen we en waar gaan we naar toe? Mathias Abts Departement Landbouw en Visserij Waarom gewasbescherming? Belangrijke en onmisbare hulp om ziekten, plagen en onkruiden onder controle

Nadere informatie

Aspecten van het gewasbeschermingsplan

Aspecten van het gewasbeschermingsplan Aspecten van het gewasbeschermingsplan In het gewasbeschermingsplan moeten de volgende aspecten aandacht krijgen: preventie; teelttechnische maatregelen; waarschuwings- en adviessystemen; niet-chemische

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

Biobedrijfsnetwerken Onderzoeksstrategie voor biologische landbouw en voeding Vlaanderen

Biobedrijfsnetwerken Onderzoeksstrategie voor biologische landbouw en voeding Vlaanderen Biobedrijfsnetwerken Onderzoeksstrategie voor biologische landbouw en voeding Vlaanderen 2013-2017 4 december 2014, studienamiddag Biolandbouw en voeding: een uitdaging voor elke onderzoeker! Gent Visie

Nadere informatie

IPM Integrated Pest Management: hoe voldoen aan wettelijke verplichtingen? Bart Debussche Vlaamse Overheid Departement Landbouw en Visserij

IPM Integrated Pest Management: hoe voldoen aan wettelijke verplichtingen? Bart Debussche Vlaamse Overheid Departement Landbouw en Visserij IPM Integrated Pest Management: hoe voldoen aan wettelijke verplichtingen? Bart Debussche Vlaamse Overheid Departement Landbouw en Visserij Overzicht IPM: vanwaar komt het? IPM: wat is dit? IPM: hoe toepassen

Nadere informatie

NATUURLIJK VERANTWOORD

NATUURLIJK VERANTWOORD NATUURLIJK VERANTWOORD CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I V Inhoud Voorwoord Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen

Nadere informatie

Van gewasbescherming naar plantgezondheid

Van gewasbescherming naar plantgezondheid Plantgezondheid Helma Verberkt Van gewasbescherming naar plantgezondheid 22 januari 2015 Inhoud Ontwikkelingen Heretikettering Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen Schoner, Groener, Beter Geïntegreerde

Nadere informatie

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid.

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid. Uitgangssituatie Evaluatie Nota duurzame gewasbescherming 2004-2010 Doel Doelstelling 2010 Resultaat ACTIEPLAN Gezond gewas, Schoon water Ecologische kwaliteit oppervlaktewater Drinkwaterkwaliteit Reductiemilieubelasting

Nadere informatie

Afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen,

Afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen, Indicator 6 november 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen

Nadere informatie

Belang maar ook bedreiging van de diversiteit aan rassen en gewassen. De noodzaak van Agrobiodiversiteit. Michel Haring Hoogleraar Plantenfysiologie

Belang maar ook bedreiging van de diversiteit aan rassen en gewassen. De noodzaak van Agrobiodiversiteit. Michel Haring Hoogleraar Plantenfysiologie Een deel van de biodiversiteit van de Aardappel Belang maar ook bedreiging van de diversiteit aan rassen en gewassen De noodzaak van Agrobiodiversiteit Michel Haring Hoogleraar Plantenfysiologie Agro-biodiversiteit:

Nadere informatie

DUURZAAM BODEMBEHEER IN DE LANDBOUW

DUURZAAM BODEMBEHEER IN DE LANDBOUW DUURZAAM BODEMBEHEER IN DE LANDBOUW Samen de schouders onder duurzaam bodembeheer EEN GEZONDE BODEM IS IN BELANG VAN DE HELE MAATSCHAPPIJ Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut hebben in opdracht van

Nadere informatie

Milieukeur/ On the way to PlanetProof Bloembollen en Bolboemen

Milieukeur/ On the way to PlanetProof Bloembollen en Bolboemen Milieukeur/ On the way to PlanetProof Bloembollen en Bolboemen Wim Uljee Communicatie Manager SMK februari 2018 Onze opdracht Stimuleren van duurzamer produceren en consumeren door middel van keurmerken

Nadere informatie

STICHTING VELDLEEUWERIK

STICHTING VELDLEEUWERIK TEGEARRE DJOERSAAM STICHTING VELDLEEUWERIK Stichting Veldleeuwerik is een uniek samenwerkingsverband tussen telers en verwerkende bedrijven om actief duurzame akkerbouw en -productie te stimuleren. Niet

Nadere informatie

Introductie. Zin en onzin van microbieel verrijkte producten. Onderwerpen. Het bodemleven. Rol van het bodemleven in de grond

Introductie. Zin en onzin van microbieel verrijkte producten. Onderwerpen. Het bodemleven. Rol van het bodemleven in de grond Zin en onzin van microbieel verrijkte producten Gera van Os Lector Duurzaam Bodembeheer, CAH Dronten Onderzoeker Gewas- en bodemgezondheid, PPO Lisse Introductie Bodem is de basis voor een goede teelt:

Nadere informatie

Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen

Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen Vanuit de praktijk samen vernieuwend en duurzaam implementeren van KRW maatregelen Opzet Waarde netwerk 4 Achtergrond: Waarom waardenetwerken?

Nadere informatie

> Retouradres Postbus EK Den Haag Directoraat-generaal Agro

> Retouradres Postbus EK Den Haag Directoraat-generaal Agro > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen?

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Duurzame wereldvoedselvoorziening hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Even voorstellen: Ruben Bringsken Ondernemer in Food en ICT (focus op duurzame oplossingen) Eigenaar/participatie

Nadere informatie

Zonder datamanagement geen toekomst voor teelt en keten

Zonder datamanagement geen toekomst voor teelt en keten Zonder datamanagement geen toekomst voor teelt en keten Projectteam WUR / NFO: Carlijn Savelkouls, Jan v.d. Zande, Peter Frans de Jong, Dirk de Hoog, Robert Robbemond, Nico Bondt, Marion Bogers en Patricia

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

B8-0360/37. Anja Hazekamp, Curzio Maltese, Eleonora Forenza, Barbara Spinelli namens de GUE/NGL-Fractie

B8-0360/37. Anja Hazekamp, Curzio Maltese, Eleonora Forenza, Barbara Spinelli namens de GUE/NGL-Fractie 27.4.2015 B8-0360/37 37 Overweging A A. overwegende dat "Voedsel voor de planeet, energie voor het leven" het thema van de expo 2015 in Milaan is en dat dit evenement een forse impuls kan geven aan het

Nadere informatie

Samen verbeteren. 20 januari 2010, Koper-kwekerdag, Honselersdijk. 2. Wie is GS1 Nederland? 3. Ontwikkelingen in sierteelt en retail

Samen verbeteren. 20 januari 2010, Koper-kwekerdag, Honselersdijk. 2. Wie is GS1 Nederland? 3. Ontwikkelingen in sierteelt en retail Samen verbeteren 20 januari 2010, Koper-kwekerdag, Honselersdijk Ingmar Hensbergen, Branche Adviseur DHZ & Tuin, GS1 Rob Gerretsen, Manager afdeling systemen & informatie, Praxis Agenda 1. Introductie

Nadere informatie

Ketenbenadering voor verlaging milieu-impact sierteelt Thema. Dhr. R. Paauwe LTO Glaskracht NL W. van Eck / M.P.

Ketenbenadering voor verlaging milieu-impact sierteelt Thema. Dhr. R. Paauwe LTO Glaskracht NL W. van Eck / M.P. PPS-jaarrapportage 2017 De PPS-en die van start zijn gegaan onder aansturing van de topsectoren dienen jaarlijks te rapporteren over de inhoudelijke en financiële voortgang. Voor de inhoudelijke voortgang

Nadere informatie

Noordzee 2050 gebiedsagenda

Noordzee 2050 gebiedsagenda Noordzee 2050 gebiedsagenda MUST bijeenkomst Amsterdam Humans do not live @ sea Jeroen Vis g.a.j.vis@minez.nl www.noordzeeloket.nl Hoe gaan we met de (Noord)zee om? Een zee aan ruimte Geen zee te hoog

Nadere informatie

50% 5,5. 60 miljoen ha TUINBRANCHE NEDERLAND INFOGRAPHIC. miljoen tuinen. van de openbare ruimte in de stad is particuliere tuin.

50% 5,5. 60 miljoen ha TUINBRANCHE NEDERLAND INFOGRAPHIC. miljoen tuinen. van de openbare ruimte in de stad is particuliere tuin. INFOGRAPHIC TUINBRANCHE NEDERLAND Tuinbranche Nederland, brancheorganisatie voor ca. 600 tuincentra en tuinwinkels en ruim 120 leveranciers van tuinproducten, draagt op diverse plekken bij aan de vergroening

Nadere informatie

8 maart van de tuinretail. Ambitie 2.0

8 maart van de tuinretail. Ambitie 2.0 8 maart 2017 Eisen en wensen gewasbescherming in de sierteelt van de tuinretail. Ambitie 2.0 1. Achtergrond Voor je ligt de ambitie gewasbescherming in de sierteelt van de Nederlandse tuinretail 2.0. De

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische voeding tegen over de gangbare chemische voeding Ik wil graag een pleidooi houden voor gezonde biologische voeding. Het marktaandeel van biologisch voeding is de laatste jaren vertienvoudigd.

Nadere informatie

Memorandum of Understanding inzake de totstandkoming binnen Nederland van een Expert Centre voor Speciality Crops

Memorandum of Understanding inzake de totstandkoming binnen Nederland van een Expert Centre voor Speciality Crops Memorandum of Understanding inzake de totstandkoming binnen Nederland van een Expert Centre voor Speciality Crops Met dit Memorandum geven de genoemde partijen aan een Expert Centre voor Speciality Crops

Nadere informatie

UNITING THE ORGANIC WORLD

UNITING THE ORGANIC WORLD International Federation of Organic Agriculture Movements Principles of Organic Agriculture 1 Beginselen van de Biologische Landbouw De Beginselen vormen de wortels, waaruit de biologische landbouw groeit

Nadere informatie

PlantgezondheidEvent. 23 maart 2017

PlantgezondheidEvent. 23 maart 2017 PlantgezondheidEvent 23 maart 2017 PPS Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid Trekkers: Willem Jan de Kogel (Wageningen University & Research) Helma Verberkt (LTO Glaskracht Nederland) Annet Zweep (ministerie

Nadere informatie

Hightech meets Nature. Natuurinclusief en precisielandbouw

Hightech meets Nature. Natuurinclusief en precisielandbouw Hightech meets Nature Natuurinclusief en precisielandbouw Joris Roskam, 26 januari 2018 Bayer Science for a better life Innovatie voor mensen, dieren en planten Mensen Dieren Planten Page 2 Bayer Crop

Nadere informatie

Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid ONTWERPRESOLUTIE

Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid ONTWERPRESOLUTIE Europees Parlement 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 21.10.2016 2016/2903(RSP) ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vraag met verzoek om mondeling antwoord B8-0000/2016

Nadere informatie

JanWillem Breukink Voorzitter Seed Valley en ex. CEO INCOTEC 04 Juni 2015

JanWillem Breukink Voorzitter Seed Valley en ex. CEO INCOTEC 04 Juni 2015 Goede zadenvoorziening; De basis voor een duurzame en gezonde land- en tuinbouw JanWillem Breukink Voorzitter Seed Valley en ex. CEO INCOTEC 04 Juni 2015 Goede zadenvoorziening de basis voor een duurzame

Nadere informatie

Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen,

Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen, Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen, 1998-2010 Indicator 15 februari 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep NL Crop Care Competence Centre Kverneland Group Nieuw-Vennep onze visie Techniek maakt een betere toekomst mogelijk. Wij ontwikkelen intelligente oplossingen voor een betere oogst en een hogere opbrengst.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gentech maïs tweede kamer is tegen, Europese Commissie is voor In het verleden stemde de Nederlandse regering altijd voor toelating van gentech in de EU, maar het tij lijkt te keren. Afgelopen week heeft

Nadere informatie

Functionele AgroBiodiversiteit (FAB) voor natuurlijke plaagbeheersing

Functionele AgroBiodiversiteit (FAB) voor natuurlijke plaagbeheersing Functionele AgroBiodiversiteit (FAB) voor natuurlijke plaagbeheersing Marian Vlaswinkel Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten (PPO-AGV) 22 oktober 2010

Nadere informatie

Duurzaam telen een lust, geen last?

Duurzaam telen een lust, geen last? Duurzaam telen een lust, geen last? HNT studiedag 12 december 2018 Jan Voogt LetsGrow.com Duurzame glastuinbouw (3P People Planet Profit ) Hoge productie en kwaliteit Voedsel veiligheid, gezondheid, Residu

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 5 maart 2018 Betreft Geïntegreerde gewasbescherming

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 5 maart 2018 Betreft Geïntegreerde gewasbescherming > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Groenten voor de markt van morgen : wat met residuen?

Groenten voor de markt van morgen : wat met residuen? Groenten voor de markt van morgen : wat met residuen? Dr. Ir. Paul Demyttenaere Directeur REO Veiling Studiedag KVIV 5 oktober 2010 : besluit Op de vraag vanuit de markt naar residu vrij product zal de

Nadere informatie

Het Toelatingsbeleid en de beschikbaarheid van middelen in de toekomst

Het Toelatingsbeleid en de beschikbaarheid van middelen in de toekomst Het Toelatingsbeleid en de beschikbaarheid van middelen in de toekomst Themadag Gewasgezondheid 8 maart 2012 Inhoud Gewasbeschermingsmiddelen: van ontwikkeling tot gebruik Het toelatingsbeleid De nieuwe

Nadere informatie

De oprukkende maïsstengelboorder: is gentech een oplossing?

De oprukkende maïsstengelboorder: is gentech een oplossing? De oprukkende maïsstengelboorder: is gentech een oplossing? Bert Lotz, Clemens van de Wiel Wageningen UR Doelgroep: MBO en HBO Groen Onderwijs. In aangepaste versie ook bruikbaar in WO. Ontwikkeld binnen

Nadere informatie

WAKKER WORDEN! INNOVATIE GAAT NIET VANZELF!

WAKKER WORDEN! INNOVATIE GAAT NIET VANZELF! WAKKER WORDEN! INNOVATIE GAAT NIET VANZELF! Waarom een innovatie agenda? Maatschappij en markt vragen om verandering Technologie veranderd de wereld Arbeid gaat schaars worden Chemie minder beschikbaar

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol.

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol. Voedsel 13 juni 2019, Pieter Rijzebol https://www.gelderland.nl/duurzame-land-en-tuinbouw Onderwerpen Korte voorzieningsketens Onderzoek omvang Korte keten City deal Voedsel Nieuw coalitieakkoord Korte

Nadere informatie

Globalisering: Uitdagingen voor Food en Agri-business Nijenrode, 24 november 2014

Globalisering: Uitdagingen voor Food en Agri-business Nijenrode, 24 november 2014 Globalisering: Uitdagingen voor Food en Agri-business Nijenrode, 24 november 2014 Inhoud 1 2 3 Bedrijfsprofiel Agrifirm Globalisering Risico s en kansen voor de Food en Agri-business Vragen Bedrijfsprofiel

Nadere informatie

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen DLV Plant Postbus 7001 6700 CA Wageningen Agro Business Park 65 6708 PV Wageningen T 0317 49 15 78 F 0317 46 04 00 In opdracht van: Begeleidende groep

Nadere informatie

Wat zijn duurzame landbouwsystemen, en hoe kunnen we die bereiken?

Wat zijn duurzame landbouwsystemen, en hoe kunnen we die bereiken? Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Wat zijn duurzame landbouwsystemen, en hoe kunnen we die bereiken? Gijs Kuneman 21 mei 2016 1 Duurzaam? 2 Inhoud 1. Hoe beoordeel je duurzaamheid 2.

Nadere informatie

Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland

Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland Jan Willem Erisman ALV Markdal, Galder, 24 september 2018 Inhoud Introductie Louis Bolk Instituut Achtergronden huidige landbouw De visie van de minister

Nadere informatie

Green Business School Bert van Sonsbeek (Techniek) en Rob Kerkmeester (Gewasbescherming)

Green Business School Bert van Sonsbeek (Techniek) en Rob Kerkmeester (Gewasbescherming) Green Business School Bert van Sonsbeek (Techniek) en Rob Kerkmeester (Gewasbescherming) Inhoud presentatie Over Over Sector Green Business School Precisielandbouw op Hogeschool HAS Den Bosch Toekomst,

Nadere informatie

Verslag: Symposium Meer rendement met biodiversiteit

Verslag: Symposium Meer rendement met biodiversiteit Verslag: Symposium Meer rendement met biodiversiteit Het symposium van 12 februari 2019 is een geslaagde bijeenkomst geworden waar ruim 70 geïnteresseerde aan deelnamen. Naast de inhoudelijke interessante

Nadere informatie

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma Nefarma 2011 Redactie: Elise de Kruijf Vormgeving: zonder boter, Hoofddorp Fotografie: Bart Versteeg, Den Haag Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte

Nadere informatie

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Toepassing van moleculaire technieken voor monitoring van bodemschimmels in de glastuinbouw: van droom naar werkelijkheid Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Monitoring schimmels in

Nadere informatie

KRINGLOOPLANDBOUW BIOLOGISCHE SECTOR

KRINGLOOPLANDBOUW BIOLOGISCHE SECTOR Ambitieagenda KRINGLOOPLANDBOUW BIOLOGISCHE SECTOR juni 2019 BIOLOGISCH - VAN NATURE KRINGLOOPLANDBOUW De biologische keten zit vol sterke en ervaren pioniers op het gebied van kringlooplandbouw. Zij werken

Nadere informatie

GROEN BRANCHEPLAN TUINBRANCHE 2016 NATUURLIJK VOORUIT

GROEN BRANCHEPLAN TUINBRANCHE 2016 NATUURLIJK VOORUIT GROEN BRANCHEPLAN TUINBRANCHE 2016 NATUURLIJK VOORUIT ctieplan Een dynamische a Hoe draa jij bi j? g Inleiding De tuinbranche draagt actief bij aan een gezonde woon- en leefomgeving. Onze initiatieven

Nadere informatie

Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen,

Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen, Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen, 1998-2008 Indicator 17 december 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Continue verbeteren van het productieproces

Continue verbeteren van het productieproces Continue verbeteren van het productieproces Het belang van duurzaamheid Groei wereldbevolking Beschikbaarheid zoet water Klimaatverandering Beschikbaarheid grondstoffen Michael E. Porter Harvard Business

Nadere informatie

SMAAK EN CONSUMENTEN PARTNER VOOR PUBLIEK EN PRIVAAT ONDERZOEK

SMAAK EN CONSUMENTEN PARTNER VOOR PUBLIEK EN PRIVAAT ONDERZOEK PCG tot uw dienst HET PCG Het PCG is sinds 1977 actief in onafhankelijk praktijkonderzoek en voorlichting in de groenteteelt en biedt een ruime waaier aan diensten en adviezen voor telers en andere actoren

Nadere informatie

Toelichting beoordeling risico gewasbeschermingsmiddelen voor On the way to PlanetProof

Toelichting beoordeling risico gewasbeschermingsmiddelen voor On the way to PlanetProof Toelichting beoordeling risico gewasbeschermingsmiddelen voor On the way to PlanetProof 1 januari 2019 1 januari 2020 Inleiding In het certificatieschema voor On the way to PlanetProof Plantaardige producten

Nadere informatie

Twee jaar na de nota Duurzaam Voedsel

Twee jaar na de nota Duurzaam Voedsel Twee jaar na de nota Duurzaam Voedsel Waar staan we nu? Joost Reus, Directie Voedsel, Dier en Consument Waar staan we nu? Nota Duurzaam Voedsel en Beleidsagenda Duurzame Voedselsystemen Waar deden wij

Nadere informatie

Lidmaatschap van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie

Lidmaatschap van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie Lidmaatschap van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie nhoud Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie 3 De lekkerste branche van Nederland 3 Lobby 3 Kennis 3 Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Standpuntbepaling met betrekking tot bloemen en planten

Standpuntbepaling met betrekking tot bloemen en planten Standpuntbepaling met betrekking tot bloemen en planten OP WEG NAAR MORGEN Lidl België & Luxemburg versie 01.2019 www.lidl.be Inhoud 1. Onze verantwoordelijkheid... 3 2. Onze uitdaging... 4 3. Onze doelstellingen

Nadere informatie

People Product Packaging

People Product Packaging Duurzaamheid 2016 Voorwoord Als Nederlands leidende producent van bed- en badtextiel staat Beddinghouse op dit moment voor een uitdaging. De waarden die we hanteren voor onze producten kwaliteit, comfort

Nadere informatie

Economische, sociale en beleidsaspecten van geintegreerde bestrijding in de landen tuinbouw

Economische, sociale en beleidsaspecten van geintegreerde bestrijding in de landen tuinbouw Economische, sociale en beleidsaspecten van geintegreerde bestrijding in de landen tuinbouw 14 juni, Roel Jongeneel (Wageningen University & Wageningen Economic Research) Presentatie gemaakt voor Ctgb

Nadere informatie

AGENDA VERDUURZAMING VOEDSEL

AGENDA VERDUURZAMING VOEDSEL SAMEN WERKEN AAN EEN DUURZAME VOEDSELKETEN IN 2020 AGENDA VERDUURZAMING VOEDSEL Voorop lopen met duurzaam voedsel Nederland is wereldspeler op het gebied van voedselproductie, innovatie en agrifood-export.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Hoogersmilde, februari 2014

Inhoudsopgave Hoogersmilde, februari 2014 e Inhoudsopgave Hoogersmilde, februari 2014 Versie 1 Onderzoek Auteur: Wija Internet Marketing 1. Trefwoordinventarisatie...3 2. Zoekvolumes...5 2.1. Welke zoekwoorden en alternatieven gebruikt men het

Nadere informatie

Rapportage gewasbescherming Inspectieresultaten boomteelt/vaste planten

Rapportage gewasbescherming Inspectieresultaten boomteelt/vaste planten Rapportage gewasbescherming Inspectieresultaten boomteelt/vaste planten Datum December 2015 Colofon Inspectieresultaten Boomteelt/vaste planten Gewasbescherming Divisie Landbouw & natuur Catharijnesingel

Nadere informatie

Alternatieve nutriëntenbronnen bij gesloten, biologische teeltsystemen met geen of beperkt substraatgebruik (ecoteelt op water in productiecel)

Alternatieve nutriëntenbronnen bij gesloten, biologische teeltsystemen met geen of beperkt substraatgebruik (ecoteelt op water in productiecel) Alternatieve nutriëntenbronnen bij gesloten, biologische teeltsystemen met geen of beperkt substraatgebruik (ecoteelt op water in productiecel) Den Bosch, 12 oktober 2016 1 Agenda (1) 09.30-10.00: Ontvangst

Nadere informatie

Presentatie LANS. Woensdag 25 oktober 2013 Innovatieworkshop Watermanagement in de Agro keten

Presentatie LANS. Woensdag 25 oktober 2013 Innovatieworkshop Watermanagement in de Agro keten Presentatie LANS Woensdag 25 oktober 2013 Innovatieworkshop Watermanagement in de Agro keten Inhoud presentatie 1. Het bedrijf Lans 2. Teelt en arbeid en water 3. Energie en belichten 4. Verpakken en markt

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

Spuitresidu Veiligheid voor de toepasser/werker/consument en de houding van de retail

Spuitresidu Veiligheid voor de toepasser/werker/consument en de houding van de retail Spuitresidu Veiligheid voor de toepasser/werker en de houding ten opzichte van residuen RESIDUEN Resten van een (gebruikt) gewasbeschermingsmiddel (= actieve stof) die achterblijven in de bodem, in het

Nadere informatie

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen!

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! De samenleving stelt steeds hogere eisen aan de productie van vlees. Smaak en prijs zijn niet meer maatgevend.

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie