Datum : 22 april Plaats : Congrescentrum De Werelt, Westhofflaan 2, Lunteren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum : 22 april Plaats : Congrescentrum De Werelt, Westhofflaan 2, Lunteren"

Transcriptie

1 ANLB dag 2015: Samen op weg naar resultaat Datum : 22 april Plaats : Congrescentrum De Werelt, Westhofflaan 2, Lunteren Programma 9.30 uur Ontvangst en registratie uur Welkom en de aftrap door Pieter Hellinga, dagvoorzitter: Waar staan we met het ANLB? De opgave voor vandaag. Toelichting op het centrale thema: co-makershop in het agrarisch natuurbeheer uur Lagerhuisdebat : Aan de hand van scherp neergezette stellingen gaan Jan Jacob van Dijk (namens de provincies) en Alex Datema (namens de collectieven/anv s) met elkaar in debat. De zaal wordt hier actief bij betrokken uur Toelichting het workshop-programma en verplaatsing naar sub zalen uur Workshopsronde I (zie overzicht) uur Lunch met volop gelegenheid tot netwerken uur Uitreiking ANLB Inspiratieprijs uur Presentatie door Piet Boer, voorzitter Friesland Campina: Foqus Planet en de inpassing van natuur en landschap. Een doorkijk naar de mogelijke rol van collectieven daarin uur Verplaatsing naar de sub zalen voor de workshops uur Workshopronde II (zie overzicht) uur Verplaatsing naar de grote zaal uur Vraaggesprek met Sharon Dijksma (Staatssecretaris), Jan Jacob van Dijk (IPO) en Jos Roemaat (Netwerk Agrarisch Natuurbeheer) uur Afsluiting dagvoorzitter met aansluitend netwerkborrel. De workshops: De workshops zijn verdeeld over een ochtend- en een middagronde. Deelname is op basis van voorinschrijving. Indeling op volgorde van binnenkomst. Als een workshop is volgeboekt dan wordt u door ons ingedeeld. Belangrijk: Meldt u aan voor een workshop in ronde 1 en een workshop in ronde 2 via de link die in bijgaande mail vermeld staat.

2 Workshopronde 1: ONDERWERP KORTE TOELICHTING WORKSHOPLEIDER(S) 1. De organisatiestructuur van het ANLB in 2016 In gesprek met de zaal: hoe vertegenwoordig je als collectief de ANV s en de leden? Hoe organiseer je de belangenbehartiging richting provincie? Hoe zorg je dat je landelijk invloed hebt? Jos Roemaat (voorzitter netwerk ANLB) 2. Demonstratie SCAN ICT pakket Een live demonstratie van het SCAN ICT pakket met daarin de intekentool (SCAN-GIS), ledenadministratie (SCAN- Office) en financiële administratie (SCAN-Finance). 3. Gebiedscoalitie in de streek Hoe zet je een gebiedscoalitie op, welke uitdagingen kom je tegen en wat zijn handige tips? De Salland Deal in Overijssel is een succesvol voorbeeld van een samenwerkingsverband van diverse gebiedspartijen. 4. Lerende Collectieven Lever in deze workshop je bijdrage aan de opzet van het kennisnetwerk agrarisch natuurbeheer door met elkaar de volgende vragen te beantwoorden. Weten andere collectieven wel waar jouw collectief goed in is? Hoe weet jij kennis te ontsluiten en toe te passen? Hoe kunnen collectieven van elkaar leren? Welke vragen heb je waar onderzoekers, andere collectieven of andere organisaties antwoord op zouden kunnen geven? Hoe wil je ontwikkelde kennis tot je beschikking krijgen? 5. Het belang van monitoring voor een effectief agrarisch natuurbeheer Beheermonitoring is een wezenlijk onderdeel van het nieuwe stelsel ANLB. De effectiviteit van het ANLB moet groter worden. Het budget voor beheermonitoring is beperkt maar er moeten wel meetbare resultaten zijn: meten is weten. Hoe geven we dit vorm? Met vrijwilligers hoor je vaak. Hoe betrek je ze bij het nieuwe stelsel? Staan de vrijwilligers in de startblokken voor de beheermonitoring van het nieuwe ANLB? Hebben ze voldoende kennis, zeker met het oog op de verbreding van de leefgebieden? Vinden Gerard van Drooge (SCAN) en Bert Wiekema ( Collectief Drenthe) Herman Menkveld (ANV Groen Salland) en Ben Haarman (LTO Noord) Conny Clazing (RvO) en Ton Heeren ( BIJ12) Paul Terwan ( Terwan Advies) en Andre de Bonte (IPO)

3 ze het wel leuk om in het boerenland aan het werk te gaan? Hoe werf je nieuwe vrijwilligers en hoe zorg je dat ze actief blijven? In de workshop komen deze vragen aan bod. 6. Doelsoorten dooradering bedienen in de gebiedsaanvraag 7. Verdienmodellen voor een natuurinclusieve landbouw 8. Van voorintekening naar gebiedsaanvraag Een voorbeeld hoe collectief Limburg zich inzet het beheer voor specifieke doelsoorten uit de leefgebieden groene en blauwe dooradering in de gebiedsaanvraag te krijgen. De samenhang tussen landbouw en natuur staat sterk in de belangstelling. Zo wordt er nu veel aandacht besteed aan de vorming van collectieven, waarin ANV's een belangrijke rol spelen. Er zijn volop kansen voor vormen van landbouw waarbij de agrarische bedrijfsvoering en natuur elkaar optimaal kunnen benutten. Een van de succesfactoren voor collectieven is een effectief verdienmodel voor agrarische ondernemers waar de natuur een onderdeel van is. Kern van het verdienmodel is dat geld wordt verdiend met agrarische productie die tegelijkertijd waarde creëert voor de natuur. Wilt u nieuwe ideeën opdoen voor verdienmodellen? Wilt u voorbeelden van wat natuur voor de bedrijfsvoering kan betekenen en hoe u hierin samen stappen kunt zetten? Laat u dan inspireren door deze workshop. Informerende workshop met praktijkvoorbeelden: hoe maak je de vertaalslag van voorintekening / beheerplan naar de gebiedsaanvraag? 9. Vormgeven aan uw streek Als collectief gaat u over het agrarisch natuurbeheer in uw gebied. U heeft hierdoor direct ook grote invloed op hoe uw streek eruit ziet. Het landschap wordt immers grotendeels vormgegeven door boeren. Hoe kunt u met uw plannen voor agrarisch natuurbeheer vormgeven aan uw streek? En hoe kunt u er daarbij voor zorgen dat niet alleen de natuurwaarden tot hun recht komen, maar ook de landschappelijke kwaliteit van het agrarisch gebied. Hoe zien het land, de boerderijen, de erven en de natuur er uit? En hoe toegankelijk mag het zijn? Hoe kunt u als collectief gezamenlijk karakter geven aan uw streek? Dat is de vraag waar u samen met Eric Luiten, Harm Kossen (SCAN) Nico Polman, Theo Vogelzang en Marijke Dijkshoorn (WUR) Astrid Manhoudt (SCAN) i.s.m. BIJ12 Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water

4 10. Blauwe diensten: samenwerking waterschap en collectief Rijksadviseur voor Landschap en Water mee aan de slag gaat. De nieuwe wateropgaven voor het agrarisch natuurbeheer vragen om een nauwe samenwerking tussen collectief en waterschap. Hoe verlopen de gesprekken, ontstaan er al innige relaties? Zijn het relaties op basis van vertrouwen of van regels en criteria? Zijn er blauwe diensten die (ook) bijdragen aan de agrarische bedrijfsvoering? U discussieert met ervaringsdeskundigen vanuit de waterschappen en collectieven. We horen graag uw ervaringen. Henk Bouman (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), met medewerking van Annemarie Koelemeijer (collectief Water Land & Dijken) Linde Gommers ( Collectief Collectief Noardlike Fryske Wâlden) en Auke Vogelzang (Wetterskip Fryslan) Workshopronde 2: ONDERWERP KORTE TOELICHTING WORKSHOPLEIDER(S) 11. Demonstratie SCAN ICT pakket Een live demonstratie van het SCAN ICT pakket met daarin de intekentool (SCAN-GIS), ledenadministratie (SCAN- Office) en financiële administratie (SCAN-Finance). Gerard van Drooge (SCAN) en Bert Wiekema ( Collectief Drenthe) 12. Het belang van monitoring voor een effectief agrarisch natuurbeheer Beheermonitoring is een wezenlijk onderdeel van het nieuwe stelsel ANLB. De effectiviteit van het ANLB moet groter worden. Het budget voor beheermonitoring is beperkt maar er moeten wel meetbare resultaten zijn: meten is weten. Hoe geven we dit vorm? Met vrijwilligers hoor je vaak. Hoe betrek je ze bij het nieuwe stelsel? Staan de vrijwilligers in de startblokken voor de beheermonitoring van het nieuwe ANLB? Hebben ze voldoende kennis, zeker met het oog op de verbreding van de leefgebieden? Vinden ze het wel leuk om in het boerenland aan het werk te gaan? Hoe werf je nieuwe vrijwilligers en hoe zorg je dat ze actief blijven? In de workshop komen deze vragen aan bod. Paul Terwan ( Terwan Advies) en Andre de Bonte (IPO) 13. Verdienmodellen voor een natuurinclusieve landbouw De samenhang tussen landbouw en natuur staat sterk in de belangstelling. Zo wordt er nu veel aandacht besteed aan de Nico Polman, Theo Vogelzang en Marijke Dijkshoorn (WUR)

5 14. Naar een businessmodel voor biodiversiteit in de landbouw 15. Vrijwilligers en beheermonitoring: kansrijk? vorming van collectieven, waarin ANV's een belangrijke rol spelen. Er zijn volop kansen voor vormen van landbouw waarbij de agrarische bedrijfsvoering en natuur elkaar optimaal kunnen benutten. Een van de succesfactoren voor collectieven is een effectief verdienmodel voor agrarische ondernemers waar de natuur een onderdeel van is. Kern van het verdienmodel is dat geld wordt verdiend met agrarische productie die tegelijkertijd waarde creëert voor de natuur. Wilt u nieuwe ideeën opdoen voor verdienmodellen? Wilt u voorbeelden van wat natuur voor de bedrijfsvoering kan betekenen en hoe u hierin samen stappen kunt zetten? Laat u dan inspireren door deze workshop. Bij de beoordeling van biodiversiteit wordt meestal naar natuurwaarden gekeken, zoals de aanwezigheid van zeldzame en rode lijst soorten. Onvoldoende realiseren we ons dat deze belangrijke soorten alleen kunnen voorkomen of overleven als er op het agrarische bedrijf aan een bepaald basisniveau van biodiversiteit is voldaan. Deze basisbiodiversiteit begint bij bodembiodiversiteit, en is functioneel: deze zorgt ervoor dat zogenoemde drukfactoren (stress voor het systeem, zoals ziekten, emissies e.d.) minder schade toebrengen. Dit is een zichzelf versterkend proces. Jan Willem Erisman (Louis Bolk Instituut) geeft een toelichting op het conceptueel kader rondom Biodiversiteit ontwikkeld samen met het WereldNatuurFonds, de Rabobank en FrieslandCampina met als doel de basis te leggen voor een businessmodel voor biodiversiteit in de landbouw. Beheermonitoring is een wezenlijk onderdeel van het nieuwe stelsel ANLB. De effectiviteit van het ANLB moet groter worden. Het budget voor beheermonitoring is beperkt maar er moeten wel meetbare resultaten zijn: meten is weten. Hoe geven we dit vorm? Met vrijwilligers hoor je vaak. Hoe betrek je ze bij het nieuwe stelsel? Staan de vrijwilligers in de startblokken voor de beheermonitoring van het nieuwe ANLB? Hebben ze voldoende kennis, zeker Jan Willem Erisman (Louis Bolk Instituut) Carlo Braat ( Brabants Landschap) en Wout van der Slikke (De Groene Motor Zuid-Holland)

6 16. Vergroening en het Agrarisch Natuurbeheer ( Let op: U kunt zich alleen voor deze workshop aanmelden als u actief betrokken bent bij een project of initiatief m.b.t. Vergroening) 17. Van voorintekening naar gebiedsaanvraag 18. Wat je aan elkaar hebt. Hoe sterk is uw netwerk met het oog op de verbreding van de leefgebieden? Vinden ze het wel leuk om in het boerenland aan het werk te gaan? Hoe werf je nieuwe vrijwilligers en hoe zorg je dat ze actief blijven? In de workshop komen deze vragen aan bod. Een van de doelen van de vergroening van het GLB is een vergroting van de biodiversiteit in het agrarisch gebied. Dat doel kan beter worden bereikt door de invulling van de Ecologische Aandachtsgebieden (Ecological Focus Areas of EFA s) te combineren met vormen van agrarisch natuurbeheer of andere maatregelen. De staatssecretaris van EZ heeft in december vorig jaar en brief aan de Tweede Kamer aangegeven welke mogelijkheden ze daarvoor ziet. Maar hoe kan dat concreet gemaakt worden? Waar moet u bij de combinatie van vergroening en ANLb rekening mee houden? En wat zijn de mogelijkheden om buiten kerngebieden meer biodiversiteitswinst te bereiken met de EFA s? Aan de hand van 4 voorbeelden gaat u zelf ontdekken welke mogelijkheden zijn en krijgt u inspiratie om ook in uw eigen omgeving een echt groene invulling te geven aan de vergroening. Informerende workshop met praktijkvoorbeelden: hoe maak je de vertaalslag van voorintekening / beheerplan naar de gebiedsaanvraag? Sociaal kapitaal is het startkapitaal van ANLb2016. Meer verantwoordelijkheid voor collectieven in ANLb betekent dat je van elkaar op aan moet kunnen: het collectief en de leden, binnen de ANV, ANV s onderling, etc. Deze workshop gaat over de mensen die het moeten doen, en de essentie van samenwerken. Het gaat ook over samen leren. Meer verantwoordelijkheid betekent immers ook het versterken van vakmanschap en het kunnen bijsturen van het beheer op basis van wat je al doende leert. De workshop gaat ook over het ontwikkelen van lokale netwerken met burgers en bedrijven: de èchte klanten van het ANLb. Willen zij (mee) gaan betalen en is dat de moeite waard? En hoe verdeel je de taken slim tussen collectief en ANV als het gaat om al die Jos Roemaat (voorzitter netwerk ANLB) Astrid Manhoudt (SCAN) Judith Westerink (WUR)

7 19. Blauwe diensten: samenwerking waterschap en collectief contacten? De nieuwe wateropgaven voor het agrarisch natuurbeheer vragen om een nauwe samenwerking tussen collectief en waterschap. Hoe verlopen de gesprekken, ontstaan er al innige relaties? Zijn het relaties op basis van vertrouwen of van regels en criteria? Zijn er blauwe diensten die (ook) bijdragen aan de agrarische bedrijfsvoering? U discussieert met ervaringsdeskundigen vanuit de waterschappen en collectieven. We horen graag uw ervaringen. Sjaak Hoogendoorn ( Collectief Water Land & Dijken), Linde Gommers ( Collectief Noardlike Fryske Wâlden) en Auke Vogelzang (Wetterskip Fryslan)

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2 Vanaf 1 januari 2016 gaat Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb2016) van start. Vanuit een collectieve aanpak van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer willen overheid, koepels en collectieven

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 576 Natuurbeleid Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Laat de natuur voor je werken

Laat de natuur voor je werken Laat de natuur voor je werken Jelle Pilat -Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) Albert van der Ploeg Voorzitter Living Lab Natuurinclusieve landbouw (LL NIL) (en voorzitter NFW) Opbouw Presentatie

Nadere informatie

Datum 18 december 2014 Betreft Aansluiting vergroening GLB en agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Datum 18 december 2014 Betreft Aansluiting vergroening GLB en agrarisch natuur- en landschapsbeheer > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Economische Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

SCAN. Organisatiemodellen agrarisch collectief. Beschrijving van de mogelijke partijen

SCAN. Organisatiemodellen agrarisch collectief. Beschrijving van de mogelijke partijen STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN Organisatiemodellen agrarisch collectief In deze handreiking wordt een overzicht geven van de betrokken partijen in het subsidieproces agrarisch natuurbeheer

Nadere informatie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Evelien Verbij 15 november 2018 Voor goed weidevogelbeheer is openheid van het landschap en een droge bodem van groot belang.

Nadere informatie

www.salland.ltonoord.nl

www.salland.ltonoord.nl Workshop Gebiedscoalities door Ben Haarman voorzitter LTO Salland en Herman Menkveld voorzitter ANV Salland LTO Salland Beter samen Ondernemen Dan samen Ondergaan! ltosalland1@gmail.com www.salland.ltonoord.nl

Nadere informatie

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen ALV 14 april 2016 Ernst Verwer Gebiedscoördinator Inhoud van de presentatie 1) Missie

Nadere informatie

Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016

Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016 Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016 Voorstellen Jos van Maanen (Agrarisch) makelaar/taxateur Van Maanen Vastgoed Adviseur onteigening / pacht Buro Loevesteijn Tot 2008 melkveehouder Voorzitter

Nadere informatie

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van ANV s

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van ANV s GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van ANV s Duo-presentatie Stand van zaken van discussie over GLB, agrarisch natuurbeheer en collectieven Toekomstige werkwijze van collectieven en benodigde professionalisering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MAART 2015 NR. 7

NIEUWSBRIEF MAART 2015 NR. 7 Vanaf 2016 gaat het vernieuwde stelsel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer van start. Met een collectieve aanpak van het agrarisch natuurbeheer willen overheid, koepels en collectieven een kwaliteitsslag

Nadere informatie

LNV pilots Toekomstbestendige landbouw in het nieuwe GLB

LNV pilots Toekomstbestendige landbouw in het nieuwe GLB 7 pilot voorstellen 1 5 4 4 1 6 3 4 1 4 1 Met regionaal maatwerk naar een groenere akkerbouw 2 Groen productief en levend Limburg 3 Regionaal maatwerk toekomstig GLB 4 50 Tinten groen in Kleinschalig cultuurlandschap

Nadere informatie

SCAN. Profiel van medewerkers. 1. Algemeen. 2. Kwaliteiten van de medewerkers STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER

SCAN. Profiel van medewerkers. 1. Algemeen. 2. Kwaliteiten van de medewerkers STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN Profiel van medewerkers 1. Algemeen Het collectief is verantwoordelijk voor de inrichting van een organisatie die professioneel werkt. Dat vraagt om deskundige

Nadere informatie

Collectieven op weg naar Natuurbeheerplan 16. Henk Menninga IPO/BIJ12

Collectieven op weg naar Natuurbeheerplan 16. Henk Menninga IPO/BIJ12 Collectieven op weg naar Natuurbeheerplan 16 Henk Menninga IPO/BIJ12 Inhoud Grote veranderingen ANLb16 Waar staan we? Producten projectorganisatie IPO/EZ Provinciaal natuurbeheerplan 16 Doorwerking doelen

Nadere informatie

OPRICHTING SCAN DOOR DE 6 KOEPELORGANISATIES

OPRICHTING SCAN DOOR DE 6 KOEPELORGANISATIES Vanaf 2016 gaat het vernieuwde stelsel agrarisch natuur- en landschapsbeheer van start. Vanuit een collectieve aanpak van het agrarisch natuurbeheer willen overheid, koepels en collectieven een kwaliteitsslag

Nadere informatie

MONITORING AGRARISCH NATUURBEHEER

MONITORING AGRARISCH NATUURBEHEER MONITORING AGRARISCH NATUURBEHEER ASTRID MANHOUDT SCAN / BOERENNATUUR.NL ONDERWERPEN PRESENTATIE Huidige stand van zaken ANLb vanaf 2016 Beleid- en beheermonitoring Beheermonitoring Vervolgstappen voor

Nadere informatie

KENNISBEHOEFTE GERAADPLEEGD TIJDENS WERKCONFERENTIES IN 2013

KENNISBEHOEFTE GERAADPLEEGD TIJDENS WERKCONFERENTIES IN 2013 Als eerste stap op weg naar het nieuwe stelsel voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer dat in 2016 van start gaat, zijn in de eerste helft van 2013 tien werkconferenties georganiseerd met betrokkenen:

Nadere informatie

Toekomstig kennisnetwerk Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Conny Clazing (DLG) Productteamleider kennis

Toekomstig kennisnetwerk Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Conny Clazing (DLG) Productteamleider kennis Toekomstig kennisnetwerk Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Conny Clazing (DLG) Productteamleider kennis Aanleiding Brief staatssecretaris (juni 2013) Effectiviteit en efficiency verbeteren Hoofdlijnen

Nadere informatie

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Maarten Vrolijk Livestock Research Earth overshoot day Earth Overshoot Day = dag waarop we alle bronnen

Nadere informatie

Pilots natuurinclusieve landbouw in het nieuwe GLB

Pilots natuurinclusieve landbouw in het nieuwe GLB Pilots natuurinclusieve landbouw in het nieuwe GLB Aard MULDERS Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Directie natuur & biodiversiteit a.n.a.m.mulders@minez.nl Inhoud presentatie Inleiding:

Nadere informatie

De meerwaarde van samenwerken op het gebied van Natuur- en Landschap.

De meerwaarde van samenwerken op het gebied van Natuur- en Landschap. Natuurrijk Limburg Zuid; bijeenkomst 16 november 2016 De meerwaarde van samenwerken op het gebied van Natuur- en Landschap. Peter Kerkhofs; Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind Collectief Midden Brabant

Nadere informatie

Afkortingen 15 1. Begrippen 15 2. Organisaties 16. Auteurslijst 17

Afkortingen 15 1. Begrippen 15 2. Organisaties 16. Auteurslijst 17 Inhoudsopgave Voorwoord 13 Dr Cees Veerman Afkortingen 15 1. Begrippen 15 2. Organisaties 16 Auteurslijst 17 Deel 1. Algemeen Hoofdstuk 1. Agrarisch natuurbeheer 23 Helias Udo de Haes, Dick Melman, Floor

Nadere informatie

Concept natuurbeheerplan 2016 bijna gereed

Concept natuurbeheerplan 2016 bijna gereed November 2014 Nieuwsbrief 6 De ontwikkeling van agrarische collectieven is volop aan de gang in Gelderland en Overijssel. Dat raakt de agrarische natuurverenigingen. Via deze nieuwsbrief geeft Natuurlijk

Nadere informatie

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van collectieven

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van collectieven GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van collectieven GLB: stand van zaken In juni akkoord tussen Europese Commissie, Landbouwraad en Europees Parlement Op enkele punten nog onenigheid Nog veel keuzen

Nadere informatie

Het agrarisch natuur- en landschapsbeheer vanaf 2016

Het agrarisch natuur- en landschapsbeheer vanaf 2016 Het agrarisch natuur- en landschapsbeheer vanaf 2016 Aanleiding nieuw stelsel Nieuw EU landbouwbeleid per 1-1-2016 Pijler 1: directe betalingen en vergroening Pijler 2: agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN KASRITMEPROBLEMATIEK (VOOR- FINANCIERING)

STAND VAN ZAKEN KASRITMEPROBLEMATIEK (VOOR- FINANCIERING) Vanaf 2016 gaat het vernieuwde Stelsel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLB2016) van start. Met een collectieve aanpak van het agrarisch natuurbeheer willen overheid, koepels en collectieven een

Nadere informatie

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers.

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers. Van: Danny Eijsackers [mailto:d.eijsackers@milieufederatie.nl] Verzonden: woensdag 10 mei 2017 14:58 Aan: Statengriffie Onderwerp: Bijeenkomst boerenlandvogels Beste Randy, Hierbij stuur ik je 2 documenten

Nadere informatie

Basiscursus aan de slag weidevogelbescherming

Basiscursus aan de slag weidevogelbescherming Agrarisch Basiscursus Natuurbeheer weidevogelbescherming vanaf 2016 Het collectief Noordwest-Overijssel Basiscursus aan de slag weidevogelbescherming Per 2016 gaat het samenwerkingsverband van 4 agrarische

Nadere informatie

Training effectief en efficiënt besturen

Training effectief en efficiënt besturen Training effectief en efficiënt besturen Aan deze training hebben in totaal 44 mensen deelgenomen van 28 collectieven. In deze notitie heb ik de belangrijkste indrukken opgenomen van de 4 bijeenkomsten.

Nadere informatie

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer 2016. Henk Menninga IPO, Vitaal Platteland

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer 2016. Henk Menninga IPO, Vitaal Platteland Agrarisch natuur- en landschapsbeheer 2016 Henk Menninga IPO, Vitaal Platteland Inhoud Kern agrarisch natuurbeheer 2016 Eén stelsel, drie bouwstenen Doelrealisatie: prov. natuurbeheerplan Interactieve

Nadere informatie

Wat je aan elkaar hebt

Wat je aan elkaar hebt Wat je aan elkaar hebt Hoe sterk is uw netwerk? 22 april 2015 Judith Westerink, Alwin Gerritsen, Wim Nieuwenhuizen M.m.v. Raymond Schrijver, Sabine van Rooij, Theo Vogelzang, Frans van Alebeek, Henri Holster

Nadere informatie

Jaar in beeld Wat deed SCAN in 2014 voor de collectieven?

Jaar in beeld Wat deed SCAN in 2014 voor de collectieven? Jaar in beeld Wat deed SCAN in 2014 voor de collectieven? 2014: het was voor SCAN een vruchtbaar jaar vol dynamiek en resultaat. Er is veel werk verzet, zowel voor als achter de schermen. De professionalisering

Nadere informatie

Leefgebieden droge en natte dooradering

Leefgebieden droge en natte dooradering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Nieuwe stelsel ANLB 2016 Leefgebieden droge en natte dooradering Wilco de Jong Voorzitter ELAN 12 februari 2015 Ooststellingwerf ELAN Agrarische Natuurcollectief

Nadere informatie

Een kijkje in de SNL-keuken

Een kijkje in de SNL-keuken Een kijkje in de SNL-keuken Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Herman Cohen Stuart en Karin Cox 1 Twitter met ons mee! #Hogeschool_VHL #BIJ12 #SNL #ANLb2016 Over BIJ12 3 Even een testje! Voordat

Nadere informatie

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019 Leveren van biodiversiteit Jetze Genee, 11 april 2019 (ANLb pakketten) WAT zijn dat? 6-jarige pakketten natuur en landschapsbeheer Conform via de landelijke catalogus Groen Blauwe diensten vastgesteld.

Nadere informatie

Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016

Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 Aard Mulders Ministerie van Economische Zaken 10-02-2014 Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 Deze begrippenlijst is een groeidocument

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI 2015 NR. 8

NIEUWSBRIEF JULI 2015 NR. 8 Vanaf 2016 gaat het vernieuwde stelsel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb2016) van start. Met een collectieve aanpak van het agrarisch natuurbeheer willen overheid, koepels en collectieven een

Nadere informatie

NFW boeren in balans.

NFW boeren in balans. NFW boeren in balans. Vereniging NFW, een samenwerkingsverband van boeren en particuliere grondeigenaren Attje Meekma, voorzitter Ingrid van Huizen, algemeen secretaris http://www.youtube.com/watch?v =ZN2aTiMinn8

Nadere informatie

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer De breedte van het speelveld Betaald beheer (SNL): 179.000 ha, 64 mln. (excl. ganzen) 13.500 bedrijven = 27% van grondgebonden

Nadere informatie

Gaat het goed komen met het AGRARISCH NATUURBEHEER?

Gaat het goed komen met het AGRARISCH NATUURBEHEER? 20 LANDWERK #5 / 2015 Gaat het goed komen met het AGRARISCH NATUURBEHEER? Rondje langs de velden stemt nog niet op alle fronten direct gerust Door Rob Janmaat Over enkele maanden treedt het nieuwe stelsel

Nadere informatie

Alle soorten tellen Mee!

Alle soorten tellen Mee! Alle soorten tellen Mee! Reflectie op lezing Astrid Manhoudt Monitoring Agrarisch Natuurbeheer 3 e Flora en Faunacongres Nijmegen, 25 januari 2016 Ronald Zollinger Tellen alle soorten wel mee? Discussie

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Voorwoord Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

DEMO- EN INSTRUCTIE SCAN-ICT

DEMO- EN INSTRUCTIE SCAN-ICT DEMO- EN INSTRUCTIE SCAN-ICT NIEUWE VERSIE DINSDAG 24 NOVEMBER: NIJKERK GERARD VAN DROOGE BERT WIEKEMA CHRISTA HUIZING BERT HOEFSLOOT ASTRID MANHOUDT PROGRAMMA VAN 13.00 16.30 UUR 13.00 uur: Welkom 13.15

Nadere informatie

U ontvangt op dit moment subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer van de Provincie Zeeland.

U ontvangt op dit moment subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer van de Provincie Zeeland. bericht op brief van: - Zie adreslijst uw kenmerk: - ons kenmerk: afdeling: Water, Bodem en Natuur bijlage(n): behandeld door: W. Maljaars doorkiesnummer: 17 26 onderwerp: Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

SCAN WELKOM OP DEZE INFORMATIE BIJEENKOMST SCAN EN ICT STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER

SCAN WELKOM OP DEZE INFORMATIE BIJEENKOMST SCAN EN ICT STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN WELKOM OP DEZE INFORMATIE BIJEENKOMST SCAN EN ICT SCAN Programma van deze middag wordt verzorgd door: Gerard van Drooge en Bert Wiekema (SCAN) Mark Gooskens (Crop-R) Marjon Schultinga en Annika van

Nadere informatie

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen.

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen. Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk 14 7562 PD Deurningen info@gebiedscollectiefnot.nl www.gebiedscollectiefnot.nl Programma ledenvergadering: 19.15 uur Inloop Programma

Nadere informatie

Proeftuinen Landbouw en Natuur 12 december Flevolandbouw

Proeftuinen Landbouw en Natuur 12 december Flevolandbouw Proeftuinen Landbouw en Natuur 12 december 2018 - Flevolandbouw Introductie FAC Coöperatie Flevolands Agrarisch Collectief U.A. (FAC) Visie Opgericht in 2015 door 6 ANV s, invulling samen met LTO Noord

Nadere informatie

Inhoudsopgave Toch nog een GLB-akkoord vóór de zomer In het kort

Inhoudsopgave Toch nog een GLB-akkoord vóór de zomer In het kort Uitgave GLB special 7, juli 2013 Deze nieuwsbrief is een uitgave van Veelzijdig Boerenland en bevat informatie over agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Reacties kunt u richten aan: koeckhoven@veelzijdigboerenland.nl,

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN in de periode 2014-2015 (versie 3 mei 2014) situatie per 31-12-2013 SAMEN STERKER Werkgroep

Nadere informatie

Om uur opent de voorzitter de eerste Algemene Ledevergadering en heet iedereen van harte welkom.

Om uur opent de voorzitter de eerste Algemene Ledevergadering en heet iedereen van harte welkom. Met kennisgeving afwezig: K. Schutter, T. Kruizinga. 1. Opening en welkom door de voorzitter Wouter Schep Om 20.15 uur opent de voorzitter de eerste Algemene Ledevergadering en heet iedereen van harte

Nadere informatie

Conferentie Boeren bedrijven biodiversiteit

Conferentie Boeren bedrijven biodiversiteit Conferentie Boeren bedrijven biodiversiteit Biodiversiteit in de landbouw Het gebruik van biodiversiteit in de landbouw neemt meer en meer toe. Het biedt nieuwe kansen voor boeren en tuinders. Slim benutten

Nadere informatie

Workshops BoerenNatuurdag 2019 (Voorlopig overzicht)

Workshops BoerenNatuurdag 2019 (Voorlopig overzicht) Workshops BoerenNatuurdag 2019 (Voorlopig overzicht) Anthonie Stip - Effectieve maatregelen voor insecten: meten is weten Over spreker: ecoloog & projectleider bij de Vlinderstichting Type: Presentatie

Nadere informatie

Toelichting flexibiliteit binnen het ANLB 2016

Toelichting flexibiliteit binnen het ANLB 2016 STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN Toelichting flexibiliteit binnen het ANLB 2016 Het nieuwe stelsel ANBL2016 biedt het collectief op meerdere manieren flexibiliteit in de uitvoering van

Nadere informatie

Verdienmodellen natuurinclusieve landbouw

Verdienmodellen natuurinclusieve landbouw Verdienmodellen natuurinclusieve landbouw Jaarcongres Nederlandse Akkerbouw Vakbond Nico Polman, Wageningen Economic Research 13 februari 2019 Veel vragen natuurinclusieve landbouw Wat levert natuurinclusieve

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Natuur Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

3.8 Praktische aanpak monitoring natte dooradering en water Rémon ter Harmsel Stichting RAVON

3.8 Praktische aanpak monitoring natte dooradering en water Rémon ter Harmsel Stichting RAVON 3.8 Praktische aanpak monitoring natte dooradering en water Rémon ter Harmsel Stichting RAVON Praktische aanpak monitoring natte dooradering en water Amfibieën & Vissen Rémon ter Harmsel Landelijke ANLb-dag,

Nadere informatie

Nummer 2, maart Zomertijd!

Nummer 2, maart Zomertijd! Zomertijd! Nummer 2, maart 2017 Het is voorjaar, de natuur gaat letterlijk open, speenkruid en bosanemoon bloeien volop bij ons langs de oprijlaan. Een hele mooie tijd voor een ieder en niet te vergeten

Nadere informatie

Het Agrarisch Natuurbeheer in vogelvlucht

Het Agrarisch Natuurbeheer in vogelvlucht Het Agrarisch Natuurbeheer in vogelvlucht Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Karin Cox 1 Aanleiding NATUURPACT 2013 -> Natuur- en biodiversiteitsbeleid

Nadere informatie

Deelsessie Werkroute Landbouw Alex Datema & Ben Haarman 22 mei 2019

Deelsessie Werkroute Landbouw Alex Datema & Ben Haarman 22 mei 2019 Deelsessie Werkroute Landbouw Alex Datema & Ben Haarman 22 mei 2019 Wat gaan we doen? Informeren over de werkroute Landbouw (waar staan we nu en wat willen we bereiken?) Q&A Verkennen mogelijke deelname

Nadere informatie

Welkom. Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder

Welkom. Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder Welkom Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder Agenda Doel en opzet van de voorlichting Nieuw stelsel voor agrarisch natuurbeheer Wie is Collectief Midden Groningen en wat doet we? Natuurbeheerplan

Nadere informatie

KANSEN VOOR RANDEN. 26 en 28 januari 2016

KANSEN VOOR RANDEN. 26 en 28 januari 2016 KANSEN VOOR RANDEN 26 en 28 januari 2016 Agenda Herman Menkveld/ Jan Bosman Welkom Toelichting op Collectief Midden Overijssel Wat is het Collectief Waarom zijn ze gevormd Werkgebied Bestuur / Taken Wilfred

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 576 Natuurbeleid Nr. 3 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

HANDLEIDING ECOLOGISCHE EN FINANCIELE TOETS

HANDLEIDING ECOLOGISCHE EN FINANCIELE TOETS HANDLEIDING ECOLOGISCHE EN FINANCIELE TOETS INLEIDING Als onderdeel van de interne kwaliteitsborging voert het collectief een ecologische toets uit op het beheerplan dat in voorbereiding op de gebiedsaanvraag

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering

Algemene Ledenvergadering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Algemene Ledenvergadering Collectief ELAN Nijeholtpade, 28-06-2017 Opgericht in 2010 Vijf inliggende Agrarische natuurverenigingen (ANV s): Gagelvenne

Nadere informatie

Opzet eerste deel middag

Opzet eerste deel middag Watermiddag Opzet eerste deel middag 13.00 Opening van de middag door Lyda Dik Wat wordt gevraagd in het Natuurbeheerplan2016 13.15 Wat zijn blauwe diensten? Toelichting op de Catalogus Blauwe diensten,

Nadere informatie

Statenvoorstel. Openstellingsbesluit SNL, onderdeel agrarisch natuurbeheer 2018

Statenvoorstel. Openstellingsbesluit SNL, onderdeel agrarisch natuurbeheer 2018 Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 23 mei 207 Portefeuillehouder: Weber, JF Uiterlijke beslistermijn: 3 september 207 Behandeld ambtenaar : dhr. E. Buijserd E-mailadres: e.buijserd@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

WERKWIJZE ECOLOGISCHE EN FINANCIELE TOETS

WERKWIJZE ECOLOGISCHE EN FINANCIELE TOETS WERKWIJZE ECOLOGISCHE EN FINANCIELE TOETS INLEIDING Als onderdeel van de interne kwaliteitsborging voert het collectief een ecologische toets uit op het beheerplan dat in voorbereiding op de gebiedsaanvraag

Nadere informatie

Leefgebieden droge en natte dooradering

Leefgebieden droge en natte dooradering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Nieuwe stelsel Leefgebieden droge en natte dooradering Wilco de Jong Voorzitter ELAN 10 maart 2015 Agenda vanavond Nieuwe stelsel Agrarisch natuur-

Nadere informatie

Uitleg flexibiliteit beheer ANLb

Uitleg flexibiliteit beheer ANLb Uitleg flexibiliteit beheer ANLb Het stelsel ANLb biedt het collectief op meerdere manieren flexibiliteit in de uitvoering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. De gebiedsaanvraag, de toepassing

Nadere informatie

Drents Agro Cluster. Verslag

Drents Agro Cluster. Verslag Verslag Drents Agro Cluster Betreft: Bijeenkomst Vergroening op bedrijfs- en regionaal niveau - kansen en uitdagingen Datum: donderdag 10 december 2015 Plaats: Innovatiecentrum Veenkoloniën Valthermond

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant

Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant Voorwoord Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant Voorwoord Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste

Nadere informatie

Rapportages Regio-overleggen Agrarisch Water d.d.6 juli 2017

Rapportages Regio-overleggen Agrarisch Water d.d.6 juli 2017 Rapportages Regio-overleggen Agrarisch Water d.d.6 juli 2017 Inhoudsopgave Regio Groningen-Friesland-Noord-Drenthe... 2 Regio Zuid-Drenthe, Overijssel, Gelderland... 3 Regio Noord Holland en Flevoland...

Nadere informatie

POP3 Innovatiemaatregelen Voorbereiding EIP-workshop Water 17 mei 2018

POP3 Innovatiemaatregelen Voorbereiding EIP-workshop Water 17 mei 2018 POP3 Innovatiemaatregelen Voorbereiding EIP-workshop Water 17 mei 2018 Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 28 juni 2018 1 POP3 in NL Alle EU-lidstaten

Nadere informatie

Deelsessie werkroute Natuur Kirsten Haanraads & Hank Bartelink 22 mei 2019

Deelsessie werkroute Natuur Kirsten Haanraads & Hank Bartelink 22 mei 2019 Deelsessie werkroute Natuur Kirsten Haanraads & Hank Bartelink 22 mei 2019 Wat gaan we vandaag doen? Toelichting: informeren over de werkroute Natuur (waar staan we nu, en wat willen we bereiken?) Geïntegreerd

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-511135845 (DOS-2014-0006785) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

Verslag rondetafel landelijk gebied en erfgoed. 16 februari 2017

Verslag rondetafel landelijk gebied en erfgoed. 16 februari 2017 Verslag rondetafel landelijk gebied en erfgoed 16 februari 2017 2 Landelijk gebied en erfgoed Veranderingen in agrarische bedrijfsvoering hebben gevolgen voor erfgoed in het landelijk gebied. Zowel het

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

2.2 Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoer Workshopspreker: Marjon Schultinga

2.2 Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoer Workshopspreker: Marjon Schultinga 2.2 Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoer Workshopspreker: Marjon Schultinga 7 april 2017 Marjon Schultinga & Sanne Heijting Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoering INHOUD

Nadere informatie

Verdienmodellen natuurinclusieve landbouw: kennis in ontwikkeling

Verdienmodellen natuurinclusieve landbouw: kennis in ontwikkeling Verdienmodellen natuurinclusieve landbouw: kennis in ontwikkeling Nico Polman, Rolf Michels en Marijke Dijkshoorn-Dekker Maart 2019 Inhoudsopgave Achtergrond Veel vragen natuurinclusieve landbouw Verdienmodellen

Nadere informatie

Natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw Natuurinclusieve landbouw bezien vanuit de Rijksoverheid Bas Volkers (Ministerie van EZ) 19 januari 2017 Inhoud presentatie Waar komt het vandaan? Waarom natuurinclusieve landbouw? Wat is het? Wat doet

Nadere informatie

Overheadkosten agrarisch collectief i.r.t. taken en omzet

Overheadkosten agrarisch collectief i.r.t. taken en omzet STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER Overheadkosten agrarisch collectief i.r.t. taken en omzet Elk agrarisch collectief doet middels een gebiedsaanvraag een aanbod aan de provincie waarin het collectief

Nadere informatie

Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland

Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland Jan Willem Erisman ALV Markdal, Galder, 24 september 2018 Inhoud Introductie Louis Bolk Instituut Achtergronden huidige landbouw De visie van de minister

Nadere informatie

Het Europese landbouwbeleid & biodiversiteit: van Brussel tot Blessum

Het Europese landbouwbeleid & biodiversiteit: van Brussel tot Blessum Het Europese landbouwbeleid & biodiversiteit: van Brussel tot Blessum Symposium Melkveehouderij en biodiversiteit. Leeuwarden 23-24 mei 2018. Anne van Doorn Wat wil de koe Wat wil de burger Wat wil de

Nadere informatie

Natuurinclusieve landbouw: wat kan het u opleveren? Jan Willem Erisman

Natuurinclusieve landbouw: wat kan het u opleveren? Jan Willem Erisman Natuurinclusieve landbouw: wat kan het u opleveren? Jan Willem Erisman Louis Bolk (1866-1930) Hoe ruimer zou onze opvatting van het leven zijn, indien het ons gegeven was dit eens te bestuderen met verkleinglazen"

Nadere informatie

Position paper Maatschappelijk verantwoorde melkveehouderij

Position paper Maatschappelijk verantwoorde melkveehouderij Position paper Maatschappelijk verantwoorde melkveehouderij Het spanningsveld De melkveehouderij in Nederland heeft sinds de jaren 50 van de vorige eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt in schaalgrootte,

Nadere informatie

Plan van Aanpak Groenblauwe Schakels

Plan van Aanpak Groenblauwe Schakels Plan van Aanpak Groenblauwe Schakels Samenwerkende Projectpartners GBS 30 mei 2013, Samenwerkende Projectpartners GBS Samenwerkende Projectpartners Groenblauwe Schakels: Waarom deze samenwerking? Provincie:

Nadere informatie

PRESENTATIE SCAN-OFFICE DINSDAG 17 FEBRUARI: ZEIJEN WOENSDAG 18 FEBRUARI: APELDOORN DONDERDAG 19 FEBRUARI: BODEGRAVEN WOENSDAG 25 FEBRUARI: DEN BOSCH

PRESENTATIE SCAN-OFFICE DINSDAG 17 FEBRUARI: ZEIJEN WOENSDAG 18 FEBRUARI: APELDOORN DONDERDAG 19 FEBRUARI: BODEGRAVEN WOENSDAG 25 FEBRUARI: DEN BOSCH PRESENTATIE SCAN-OFFICE DINSDAG 17 FEBRUARI: ZEIJEN WOENSDAG 18 FEBRUARI: APELDOORN DONDERDAG 19 FEBRUARI: BODEGRAVEN WOENSDAG 25 FEBRUARI: DEN BOSCH BERT WIEKEMA SCAN MEHMET CANAVAR ANS GROUP PROGRAMMA

Nadere informatie

in 2016 Algemene ledenvergadering Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

in 2016 Algemene ledenvergadering Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Nieuwe start ANLb in 2016 Algemene ledenvergadering Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Programma Cees de Jong Opening en terugblik (Cees de Jong, voorzitter) Jaarplan 2016 (Karel Rietveld, secretaris)

Nadere informatie

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland. Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland. Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017 Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017 Programma Welkom door Dick Looman, voorzider colleceef VALA Gezamenlijke lunch, met 2 presentaees: Agrarische

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomsten vernieuwd stelsel agrarisch natuurbeheer. Erik Lubberink, IPO Vitaal Platteland en René Wouters, Ministerie van EZ

Verslag informatiebijeenkomsten vernieuwd stelsel agrarisch natuurbeheer. Erik Lubberink, IPO Vitaal Platteland en René Wouters, Ministerie van EZ Verslag informatiebijeenkomsten vernieuwd stelsel agrarisch natuurbeheer IPO / de twaalf provincies en ministerie van Economische Zaken 27 juni in Den Bosch, 2 juli in Utrecht en 4 juli in Assen en Zwolle

Nadere informatie

Procesbeschrijvingen ANLb2016

Procesbeschrijvingen ANLb2016 Procesbeschrijvingen ANLb2016 Procesbeschrijvingen BIJ12 Onderdeel Natuurinformatie en natuurbeheer (NINB) Datum 08-07-2015 In dit document worden de volgende processen ANLb2016 beschreven en toegelicht:

Nadere informatie

ALS HET IN NEDERLAND NIET KAN, KAN HET NERGENS. Anne-Marie Rakhorst, duurzaamheid.nl

ALS HET IN NEDERLAND NIET KAN, KAN HET NERGENS. Anne-Marie Rakhorst, duurzaamheid.nl 22/09/2016 ALS HET IN NEDERLAND NIET KAN, KAN HET NERGENS Anne-Marie Rakhorst, duurzaamheid.nl FIT-EVENT DUURZAAM DICHTBIJ PROGRAMMA 22/09/2016 15.00 uur 15.30 uur Ontvangst met koffie en thee Bedrijvenmarkt

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland T.a.v. het bestuur Bezuidenhoutseweg AW DEN HAAG

Gedeputeerde Staten. Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland T.a.v. het bestuur Bezuidenhoutseweg AW DEN HAAG Gedeputeerde Staten Bureau Subsidies Contact Mw. L.M. van Os T 070-441 68 25 lm.van.os@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Twentse landbouw in nieuw krachtenveld. Gerko Hopster &JurgenNeimeijer

Twentse landbouw in nieuw krachtenveld. Gerko Hopster &JurgenNeimeijer Twentse landbouw in nieuw krachtenveld Gerko Hopster &JurgenNeimeijer Programma Voorstellen Stellingen Presentatie trends en ontwikkelingen Discussie Conclusies en afronding Pratensis Adviesbureau voor

Nadere informatie

LEADER in POP3. Voorlichting over achtergronden, eisen en procedures? Met deze informatie kunt alvast aan de slag* Ochtend programma

LEADER in POP3. Voorlichting over achtergronden, eisen en procedures? Met deze informatie kunt alvast aan de slag* Ochtend programma *Deze presentatie wordt gedurende 2014 geactualiseerd zodra nieuwe informatie beschikbaar is LEADER in POP3 Ochtend programma Voorlichting over achtergronden, eisen en procedures? Met deze informatie kunt

Nadere informatie

Stikstofproblematiek: kader voor duurzame voedselproductie

Stikstofproblematiek: kader voor duurzame voedselproductie Stikstofproblematiek: kader voor duurzame voedselproductie Jan Willem Erisman Arnhem, 24 januari 2018 Louis Bolk (1866-1930) Hoe ruimer zou onze opvatting van het leven zijn, indien het ons gegeven was

Nadere informatie

Hoe boeren afwegingen maken over weidevogelbeheer en natuurinclusieve landbouw. Theo Vogelzang, Wageningen Economic Research,

Hoe boeren afwegingen maken over weidevogelbeheer en natuurinclusieve landbouw. Theo Vogelzang, Wageningen Economic Research, Boeren in beweging Hoe boeren afwegingen maken over weidevogelbeheer en natuurinclusieve landbouw Theo Vogelzang, Wageningen Economic Research, 8-11-2018 Raamwerk Willen: Intrinsieke motivatie, Identiteit

Nadere informatie

TOELICHTING TARIEVEN BEHEERPAKKETTEN LANDSCHAP ANLB 2016 (VERSIE 21 MEI 2015)

TOELICHTING TARIEVEN BEHEERPAKKETTEN LANDSCHAP ANLB 2016 (VERSIE 21 MEI 2015) CAN- GIS STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING TARIEVEN BEHEERPAKKETTEN LANDSCHAP ANLB 2016 (VERSIE 21 MEI 2015) Introductie Het nieuwe agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLB)

Nadere informatie